Athlenda

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Green pride..




Αν όντως αυτή η ομάδα μετά απόσχεδόν 15 χρόνια κυριαρχίας, αποτελέσει το καλοκαίρι μια ανάμνηση, αξίζει τουλάχιστον μια ευκαιρία για να μεγαλώσει το θρύλο της σε ένα τελευταίο Φάιναλ φορ..



Μπορεί πολλοί από εμάς τους μπασκετικούς να ψιλαφήζουμε τη πιθανότητα του τέλους μιας ομάδας δυναστείας για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ το ερχόμενο καλοκαίρι και αυτό να μας κάνει λίγο περισσότερο ρομαντικούς, αλλά μη τρελαθούμε.. Ο Παναθηναϊκός –καθαρά- αγωνιστικά έκανε το αυτονόητο. Δεν είναι εθνικιστική έπαρση ή κάτι τέτοιο, αλλά απλός ρεαλισμός. Ηταν φανερό που ποναέι και τι έπρεπε να κάνει. Ξεκλείδωσε το μυαλό του και το έκανε. Η αύρα του οργανισμού Μακάμπι και η ιστορία ναι, την κατατάσσουν στα μεγαθήρια, όχι όμως το καθαρά αγωνιστικό performance της φετινής ομάδας του Μπλάτ. Οι πράσινοι έπαιξαν σε ένα average επίπεδο για Παναθηναϊκός και πήραν μια δύσκολη και αντρική νίκη.


Η Μακάμπι είχε την ευκαιρία της σήμερα να κάνει την υπέρβαση. Εδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα γυρνώντας από σημαντικές για τόσο κλειστό-κρίσιμο παιχνίδι διαφορές αλλά δεν είχε το ‘’παραπάνω’’. Δε το πήρε από τον μόνο παίκτη που, όπως εξελίχτηκε το ματς, μπορούσε να της το προσφέρει. Τον Μπλού. Ο Μπλάτ έψαχνε απεγνωσμένα τα 1-2 σούτ που θα τον σηκώσουν για να πάρει πραγματικά κεφάλι στο ματς αλλά ο πολύπειρος φόργουορντ της Μακάμπι είχε αδειάσει στην αναμέτρηση της Αθήνας. Γι’αυτό και ρίσκαρε με τον Μάλετ, καθαρή αλλαγή για «2 μεγάλα σουτ» που θα μπορούσαν να γείρουν τη πλάστιγγα. Το 1/3 του Αμερικανού δεν έφτανε..

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιό συγκεντρωμένος στο ματς περνώντας τη μπάλα στη ρακέτα σε «καθαρές» φάσεις για σκορ. Αυτή η δυνατότητα προήλθε από την καθαρή εντολή του Ομπράντοβιτς στους παίκτες του για αποφασιστικότητα στο σουτ. «Το πέρνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη». Εαν σκεφτείτε ότι το ¼ σούτ ( που μαθηματικά θα πετύχαινε στη χειρότερη ο πρωταθλητής) είναι πολύ καλύτερο από το 0/0 που συνοδεύται από το αίσθημα φόβου το οποίο δυναμώνει την αντίπαλη άμυνα και αιχμαλωτίζει το μυαλό του επιτιθέμενου (βλ. 3ο ματς), θα καταλάβετε ότι η εντολή ήταν απλή. «Πάρτε σουτ για να σκοράρουμε από μέσα..!». Γι'αυτό και βρήκε παιχνίδι με τον Βουγιούκα, παίκτη κλειδί στο ποστ για τη 2η περίοδο. Πολύ ώριμο παιχνίδι από τον Καλάθη. Θετική ανταπόκριση μετά το κράξιμο της Τρίτης αλλά και την ασπίδα του Ομπράντοβιτς. Τα δύο τρίποντα του έδωσαν μια διαφορά που ναι μεν καλύφτηκε γρήγορα αλλά άλαξαν το DNA της άμυνας της Μακάμπι για τον υπόλοιπο αγώνα, δίνοντας στον Παναθηναϊκό 10 πόντους περισσότερο χώρο στη ρακέτα των Ισραηλινών.


Η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε πρόβλημα με την ενεργητικότητα των Χέντριξ-Σμιθ (και κατά δεύτερο λόγο Οχαγιόν) στο επιθετικό ριμπάουντ. Έχασε κατά κράτος τη μάχη των κατοχών με τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ των Ισραηλινών, καθαρά ο λόγος που έμειναν στο ματς μέχρι τέλους. Ο βελούδινος Λάνγκφορντ κουράστηκε, επωμισμένος σχεδόν ολόκληρο το δημιουργικό κομμάτι και στο τέλος δεν είχε ανάσες στα τελειώματα του. Πολύ καλή δουλειά από τον Παναθηναϊκό που του έκοψε τελείως το αριστερό ντράιβ. Άριστη θα έλεγα. Η επίθεση της Μακάμπι έγινε προβλέψιμη, ειδικά στο β’ ημίχρονο, περιοριζόμενη σε καταστάσεις  2 εναντίον 2 από τη δεξιά πλευρά με τον Λάνγκφορντ ψηλά και τους Χέντριξ-Ελιάγχου στο πόστ. Όσες φορές βρήκε πάσα στην αδύνατη πλευρά δημιούργησε πρόβλημα αν και οι περιστροφές των πρασίνων λειτούργησαν καλά και τα σούτ των γηπεδούχων δεν έγιναν υπό τις καλύτερες των προϋποθέσεων, ειδικά στη κομβική 4η περίοδο. Εδώ θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο δίδυμο Γιασικεβίτσιους-Καϊμακόγλου, τους δύο πιό ατσαλωμένους παίκτες του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή. Τράβηξαν όλο το κουπί με απίστευτα clutch plays στο τέλος όντας οι ΜVP του αγώνα. Τελικά το «κλέψιμο της χρονιάς» ήταν το συμβόλαιο των 300χιλ. που υπέγραψε ο Σάρας με τους πράσινους.. Αντίθετα το αντίστοιχο «τέτοιο» των Ισραηλινών, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, δε βοήθησε καθόλου ενώ η ομάδα του Μπλάτ έπεσε στη παγίδα του δικού της όπλου, καθώς τα ποσταρίσματα του Σχορτσιανίτη αποδείχτηκαν παντελώς αδιέξοδα αυτή τη φορά. Περισσότερο κακό έκανε ο Ελληνας σέντερ στην ομάδα του. Παρ’ότι έχασαν τα ριμπάουντ οι παίκτες τον πρασίνων προστάτεψαν καλά (φυσιολογικά θα πώ εγώ..) τη μπάλα αυτή τη φορά, τομέας που είχε δοθεί πολύ βάση για αυτό και ο Ομπράντοβιτς ...έψαχνε καλάσνικοφ στο μόνο χοντρό λάθος στη κορυφή που οδήγησε σε κλέψιμο του Οχαγιόν και φάστ μπρέηκ. Κλειδί η ετοιμότητα του Στ. Σμίθ, τον οποίο ο Ομπράντοβιτς έχρισε στάρτερ δείχνοντάς του εμπιστοσύνη, κερδίζοντας έναν παίκτη στο ροτέησιον.

Πλέον τα δεδομένα άλλαξαν. Ιστορικά και μόνο, μετά από τέτοια διακύμανση της σειράς, ο φιλοξενούμενος θα είναι δύσκολο να μείνει μέχρι τέλους μέσα στο 5ο παιχνίδι. Φυσικά τίποτα δε τελείωσε. Μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος για να «αναρρώσεις», να επουλώσεις πληγές και να βγάλεις το συναίσθημα από μέσα σου. Όλα μπορούν να γίνουν. Όμως ξεκάθαρα πλέον, οι πιθανότητες είναι με το μέρος των γηπεδούχων. Το Ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται μπροστά σε ένα σπουδαίο, για τα δεδομένα της εποχής κατόρθωμα. Και η μεγάλη ομάδα του Παναθηναϊκού. πιθανόν, θα έχει την ευκαιρία να γράψει μια από τις τελευταίες σελίδες του χρυσού βιβλίου της, όπως της αρμόζει..

15 σχόλια:

  1. Jim μπορει να τρεφεις μεγαλη εκτιμηση στον Μπλατ, αλλα σημερα ηταν ο καλυτερος συμμαχος του Ομπραντοβιτς! Δεν θελω να κουρασω, γι'αυτο θα παω κατευθειαν στην 4η περιοδο, η οποια δεν θα μπορουσε να ξεκινησει ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΑ για την Μακαμπι! Στα 23'' ο ΠΑΟ εχει κανει ηδη 3 φαουλ(!!!) και στο 32' τα ομαδικα ειναι 0-4! Απλα τα πραγματα! Παιζεις στην εδρα σου (και τι εδρα...), εχεις το μομεντουμ και εισαι πιο αθλητικη ομαδα απεναντι σε εναν πιο κουρασμενο αντιπαλο, ο οποιος με 4 ομαδικα δεν μπορει να παιξει αμυνα! Αντι λοιπον η Μακαμπι να "σκυλιασει" στην αμυνα, να ανοιξει τον ρυθμο και στην επιθεση να επιδιωξει τις επαφες, που θα ισοδυναμουσαν με ευκολους ποντους απο βολες, κανει ακριβως τα ΑΝΑΠΟΔΑ! Συνεχιζει αυτη την αηδιαστικη ζωνη και εχει την φαεινη ιδεα να "παρκαρει" στον παγκο τον πιο διεισδυτικο παιχτη του, βλ. Οχαγιον, ο οποιος δεν πρεπει να πατησε παρκε στα τελευταια 6-7 λεπτα!!! Τετοια ηττοπαθεια πρωτη φορα συναντω σε τετοιο επιπεδο και απο ενα τοσο μεγαλο Club. Δεν ξερω αν ειμαι υπερβολικος, αλλα δεν πιστευα αυτα που εβλεπα. Δηλαδη μονο εγω σημερα ειδα πως η Μακαμπι στο -11 (στο 3ο δεκαλεπτο) εχει παιξει 5 αμυνες man to man και ο Παο πετουσε τις μπαλες? Σε 2-3 λεπτα (22'-25') πλησιαζει στο καλαθι και ανταυτου, γυρναει και παλι την αμυνα σε ΖΩΝΗ!!!

    Υ.Γ.: Ο κυριος Μπλατ θα παρει το μαθημα του για το πως παιζουν οι πραγματικα μεγαλες ομαδες και ποια νοοτροπια πρεπει να επιδεικνυουν οι πραγματικα μεγαλοι προπονητες, ειδικα εντος εδρας. Προβλεψη: Το παιχνιδι της επομενης βδομαδας θα ειναι κατηφορα για την Μακαμπι. Ο Ομπραντοβιτς θα κανει το παιχνιδι ροντεο (με την αθλητικη εννοια) απο το 1ο δευτερολεπτο. Το man to man του Παναθηναικου θα ειναι στα 5/4 του γηπεδου και οι μπαλες της Μακαμπι θα φευγουνε πανω απο τα ταμπλο! Υπερβολικος? Μπορει! Γνωμη μου πως με -20 στο κεφαλι, θα πρεπει να πουν κι ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και συνεχίζω τη συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε χτες. Τι επίθεση παίζει η Maccabi και τι ο Παναθηναικός. Πόσο προβλέψιμη είναι η μία ομάδα και πόσο άλλη. Πώς μπορείς να σταματήσεις τη μία και πώς την άλλη. Αυτά τα πράγματα που έκανε ο Blutt στο 4ο δεκάλεπτο με τον Langford sto 1 δε γίνονται. ΑΠΛΑ. Θες να το πείς Play, σύστημα, απλά δεν υπήρχε τίποτα και του δώσαν τη μπάλα κάνοντας τον σταυρό τους (μη μου πείς οτι παίζει έτσι και ο Popovic με τον Ginobili...). Sorry, but this is not basketball...

    PS: ένας φίλος είχε μιλήσει για τα cohones του Blu. Αλήθεια του Καιμακόγλου ζυγίζουν λιγότερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΘΟΛΟΥ! Εντυπωσιακη νοοτροπια και θεληση για την νικη. Ο Καιμακογλου ηταν ατυχος που δεν πηγε νωριτερα στον Παναθηναικο. Τρομακτικη βελτιωση. Ισως ο πιο underestimated παικτης στην Ευρωπη αυτη την στιγμη! Μιλωντας ως Ολυμπιακος, ειναι ο μοναδικος παικτης του ΠΑΟ που ζηλευω (φυσικα εκτος Διαμαντιδη-Μπατιστ)! Δεν μπορω να σκεφτω αλλον παιχτη στην Ευρωπη, πλην Μαικλ, που θα ταιριαζε καλυτερα στο 3 του Ολυμπιακου!

      Διαγραφή
  3. ρε μαγκες ο μπλατ κερδισε δυο φορες τον ομπραντοβιτς και τον κραζετε γιατι εχασε το τεταρτο παιχνιδι?δηλαδη ο ιβκοβιτς με το μεσινα με αυτη τη μακαμπι θα πηγαιναν στο πεμπτο ματς κατα του παο?

    BOU GATSAS3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Ο ΣΜΙΘ.ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.ΑΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΕΖΟΝ.ΔΗΛ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΗ..

    Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΠΛΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΑΡΑΣ.Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΑΣΗ ΠΑΙΚΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ.ΟΙ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΚΟΥΦΑΝΑΝ!

    Manu Chao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σιγα το κατορθωμα.κερδισε ο ομπραντοβιτς μια υποδεεστερη ομαδα σε εναν ναι μεν κρισιμο ματς αλλα δε λεει κατι.περισσοτερο το ονομα της μακαμπι μεγαλωνει την επιτυχια.μια μετρια μακαμπι ετσι..?και ειλικρινα με το χερι στη καρδια πιστευω οτι σε μια σειρα πλειοφς απεναντι στον οσφπ τωρα, δε θαχε ιδιαιτερη τυχη.η μακαμπι θεωρητικα ειναι η πιο αδυναμη ομαδα εκ των οχτω.φυσικα δεν την υποτιμαω εφτασε κοντα χτες.αλλα η αληθεια αυτη ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Jim και κατι ακομα. Δηλαδη αυτος ο Χεντριξ (που σφαζονται κιολας στα ποδια του!!!) ειναι πολυ καλυτερος του Χαινς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με τον palok.. Δεν είδα σύστημα εγώ σε όλο το παιχνίδι, πέρα από έναν pick 'n' roll στο τέλος Ohayon-Eliyahu και πείτε με υπερβολικό. Η Maccabi έπαιζε πάντα isolation και πασούλες μέχρι να βγει ένα σουτ. Δεν έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ ο Παναθηναικός, απλά έκανε αυτό που έπρεπε και κέρδισε. Έπεσε πολύ στα μάτια μου ο Blatt σε αυτή τη σειρά. Με την εικόνα που είδα σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια θεωρώ πως οι δύο νίκες που πήρε είναι πάνω απο το ταβάνι της.. Και τώρα ΟΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ.Ο ΜΠΛΑΤ ΠΑΙΖΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 2-2.ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΜΑΤΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ.ΕΥΚΟΛΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ.ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΔΩΣΕ Η ΜΑΚΑΜΠΙ.

    PS: ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ.ΑΥΤΟΥΝΟΥ ΤΟ COHONES ΔΕ ΖΥΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝ.ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα cohones του σαρας ειναι απιστευτα. Κατα τα αλλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι να εγκομιαζεται ο Ζοτς απο αυτη τη σειρα οπου και οι δυο μεγαλοι αυτοι coach δεν μας εχουν προσφερει τιποτα το ιδιαιτερο με το κοουτσαρισμα τους. Και οι δυο εχουν παγκο τοπ επιπεδου και μου κανει εντυπωση το μικρο rotation που χρησειμοποιουν. Με μικρο ροτεισον δεν παιρνεις euroleague. Παμε πολη με δυο ομαδες και μακαρι για ολους τους ελληνες μπασκετοφιλους να δουμε και μεγαλο τελικο Παο-Ολυ (δεν παιζει αλλα τα ονειρα ειναι free).

    Παντα φιλικα
    Μανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @gioxon, συμφωνώ σχεδόν στα πάντα. Ξέρεις τη γνώμη μου για τον Μπλάτ, αυτή δεν αλλάζει. Έκανε λάθη, σαφέστατα. Παίζει μεγάλο ρόλο το feeling όμως. Πίστεψε εκείνη τη στιγμή ότι ο Μάλετ θα του έδινε το μεγάλο σουτ. Τι να κάνουμε..? Μη ξεχνάς όμως ότι έχει πετύχει 2 νίκες με σαφώς κατώτερη ομάδα στη σειρά. Δεν είναι και του πεταμού..? Ο Χένττριξ δεν είναι πολύ καλύτερος του Χάινς,όχι. Αλλά είναι πολύ καλός παίκτης.



    Υ.Γ. Πολύ πιθανό το σκηνικό που φαντάζεσαι στο 5ο ματς..


    @palok,theopao, τι συγκρίνεις τώρα? Διάβασε το scouting report να δείς τι γράφουμε για την επίθεσή της Μακάμπι. Πολύ άναρχη, υπερβολικό iso, για αυτό και βλέπεις χαμηλά νούμερα στις ασίστς. Αυτό κάνει και για ομάδα του Μπλάτ δε με ενθουσιάζει καθόλου.. Παιδιά με την εικόνα που έδειξε όλη τη σεζόν θεωρώ ότι ήδη είναι overachiever..

    Jim Conway

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Μάνος

    Πάντα Μάνο όσο προχωράει η σεζόν οι προπονητές κλείνουν το ροτέησιον και βασίζονται στους πιό έτοιμους.Δε νομίζω ότι ο Ζότς χρησιμοποιεί "κλειστό ροτέησιον"..Με 10 παίκτες τουλάχιστον παίζει στη σειρά..

    Υ.Γ. Έχουμε ένα θεματάκι με τα σχολια και δε μπορώ να απαντήσω κανονικά από το προφίλ μου..

    Jim Conway

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόλις ανακάλυψα το blog το οποίο μπαίνει κατευθείαν στους σελιδοδείκτες μου...Σχετικά με τη σειρά. Έχω την εντύπωση ότι ο Παναθηναϊκός απλώς τους έχει κάνει μάγκες. Καμία σχέση η Μακάμπι με την περσινή. Αναρχία και οι επιθέσεις της φαίνονται να είναι χωρίς κανένα πλάνο. Για μένα ο ΠΑΟ δεν έκανε τίποτα άλλο παρά τα βασικά στο τέταρτο παιχνίδι. Μπορεί να τη βάλει κάτω και να την πατήσει, όπως έκανε στο πρώτο. Για κάποιο λόγο όμως δείχνει να την υποτιμάει...δηλαδή έλεος αυτός ο Οχαγιόν.

    Σχετικά με τον Μπλατ. Εγώ τον σέβομαι και τον θεωρώ μεγάλο προπονητή, ήταν τυχερός στο δεύτερο παιχνίδι με την τακτική "κλειστείτε μέσα, και ό,τι γίνει γίνει με τα τρίποντά τους", κατάφερε ωστόσο να εγκλωβίσει έτσι τον ΠΑΟ. Μετά το παιχνίδι είχε πει "είχα έμπνευση". Ενώ μετά το πρώτο είχε πει "δεν ήταν και πολύ θέμα των προπονητών" ή κάτι τέτοιο. Δηλαδή κάτσε...Όταν νικάς βγαίνεις και κάνεις τον ήρωα, αλλά όταν χάνεις δεν φταις εσύ; Για αυτό για μένα ο Ομπράντοβιτς τον νίκησε κατά κράτος, στην κόντρα εκτός γηπέδου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου ψηλέ! Σωστά τα λές.. Είναι καλός προπονητής και πολύ επικοινωνιακός. Σέβεται απεριόριστα τον Ζότς και τον παραδέχεται. Νομίζω ότι μετά το 1ο ματς ήθελε με τη δήλωση του να φωτογραφίσει την κακή απόδοση της ομάδας του και να προετοιμάσει το επόμενο ματς. Δέχεται -όπως ο κάθε προπονητής της Μακάμπι- τεράστια πίεση από τα μίντια, πολύ περισσότερη από αυτή που δέχονται οι πάγκοι των δικών μας ομάδων.

      Διαγραφή
  13. θρυλικη προκριση!το σεφ εζησε στιγμες 90!μπραβο μωρη ομαδαρα!

    ΜΑΡΤΙΝΑΣ7

    ΑπάντησηΔιαγραφή