Athlenda

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΚΟΡΙΤΣΙΑ VS ΚΟΜΑΝΤΟΣ..



Τα κομάντος του Ίβκοβιτς έκαναν επίδειξη φυσικής δύναμης απέναντι σε μια ασυνήθιστα σόφτ Σιένα, αποτέλεσμα των λανθασμένων καλοκαιρινών επιλογών της.


Ισοπεδωτικός ο Ολυμπιακός χθές, έκανε το 2-1 και πλέον βρίσκεται με το ένα πόδι στη Πόλη. Μια ομάδα κομάντος με ενέργεια και δύναμη στο επιθετικό ριμπάουντ που θυμίζει Παρτίζαν-Βουγιόσεβιτς, οι ευθρόλευκοι έκαναν πλάκα απέναντι σε ένα από τα φαβορί για τη πρόκριση στο φάιναλ-4. Το μάτς δε χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Τολμώ να σας πώ, μη μπείτε στο κόπο να διαβάσετε άρθρα του στύλ ο Ίβκοβιτς έκανε αυτό , ο Πιανιτζιάνι απέτυχε στο άλλο.. Δεν έχει νόημα, πρόκειται για φλυαρίες.. Εαν έβλεπες το παιχνίδι σε εξομοιωτή, χωρίς πρόσωπα θα πίστευες ότι παίζει μια ομάδα κομάντος των ΛΟΚ απέναντι σε κοριτσόπουλα. Ήταν τέτοια η διαφορά στη δύναμη, την ενέργεια και το πάθος, στοιχεία που σε ένα μεγάλο ποσοστό σου δίνουν το ριμπάουντ, που δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκρισης. Το ριμπάουντ λοιπόν.. Το πάν μαζί μαζί τα λάθη που σου δίνουν περισσότερες κατοχές, άρα προβάδισμα στο σύγχρονο μπάσκετ των μετρημένων «σολίστων», των αθλητών και των 24’’. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς παίζει αυτό το μπάσκετ στην εντέλεια. Για αυτό και είναι η πιό “die hard” ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.


Η Σιένα πληρώνει τα λάθη του καλοκαιριού. Οποιος ανατρέξει στο αρχείο του μπλόγκ θα δεί τι γράφαμε στην αρχή της χρονιάς.. Εκτιμάμε σε υπερθετικό βαθμό το προπονητικό τιμ τωμ και τη διοίκηση των Ιταλών αλλά  ο φετινός σχεδιασμός έδειχνε να βάζει στην άκρη το βασικό πρόβλημα τόσων ετών, που κρατάει μακριά τους πρωταθλητές Ιταλίας από το όνειρο του τίτλου της Ευρωλίγκας. Τα κιλά στη ρακέτα και το ριμπάουντ. Η επένδυση του 1 εκ. Το καλοκαίρι πήγε στον βελουδένιο Αντερσεν ( παίκτη με χαρακτηριστικά παρόμοια του Λαβρίνοβιτς) και όχι στον Ν’ντόγκ ο οποίος περίμενε με λιγότερα να υπογράψει «σπασμένος» από τον παραμερισμό της Μπαρτσελόνα. Οι ερυθρόλευκοι ήρθαν να τρίψουν τις επιλογές αυτές στη μούρη των Ιταλών με τον πιό παραδειγματικό τρόπο. Κάνοντας σχεδόν 20 περισσότερες επιθέσεις (!) στο πιό κομβικό ματς της σεζόν.


Προβληματίζομαι για τον MVP της σειράς και καταλήξω τελικά στον Χάινς, ο οποίος έκανε εκπληκτικό ματς πάλι και βρίσκεται μισό...κλικ πάνω από τον Πρίντεζη και τον Λο στην εκτίμησή μου. Όταν ο Ολυμπιακός παίζει με τον Χάινς «5» στην επίθεση είναι παρόμοιος κίνδυνος για μια άμυνα που παίζει ζώνη ή φλοταριστό μαν του μάν και έχει απένατί της τον.. Ρέι Άλεν.. Έτσι ακριβώς. Είναι τέτοιοι οι χώροι που βρίσκει ο Αμερικανός με την υπεροχή στο γρήγορο ντράιβ τον 4 μέτρων και εκρηκτικότητα (συν τη δυνάμη) που τον κάνουν άλιτο πρόβλημα για τον Πιανιτζιάνι. Εκπληκτικό παιχνίδι από την τριπλέτα Μάντζαρη-Σλούκα-Παπανικολάου. Και όλα αυτά με τον Σπανούλη στους δύο πόντους..

Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει το αυτονόητο την Παρασκευή. Να συνεχίσει να παίζει με την ίδια ενέργεια και δύναμη, ανεξαρτήτως ποσοστών σε σούτ.. Έκει δεν μπορεί να τον ακολουθήσει η φετινή Σιένα. Είναι φυσικά αδύνατο.. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες προπονητικές δουλειές των τελευταίων ετών. Εν μέσω κρίσης, με το μειωμένο μπάτζετ, αποτελεί παράδειγμα ζωής.. Πολύ δουλειά, πλάνο και υπομονή. Πολλά συγχαρητήρια..!

ΜΠΙΛΜΠΑΟ-ΤΣΣΚΑ


Ειλικρινά δε ξέρω τι άλλο να γράψω για τη φετινή Μπιλμπαό. Τα μπράβο δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Απλά ο Μπερτομέου πρέπει να αναθεωρήσει τα εγγυημένα συμβόλαια για χάρη μιας νέας ομάδας με πλάνο, προσανατολισμό, καινούργιο γήπεδο και πολύ πιστό κόσμο. Στο ματς με την ΤΣΣΚΑ έφτιαξε μια ακόμα σπουδαία ανάμνηση , πρώτα για τους πιστούς της και μετά για την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο του μπάσκετ. Στη τελική αυτό είναι που μετράει.


Γράψαμε πόσο ανάγκη έχει το περιφερειακό σουτ του Βασιλειάδη για να νικήσει αυτήν τη ΤΣΣΚΑ. Ο Ελληνας γκαρντ φόργουορντ μπήκε όντας πολύ επιθετικός απέναντι στη Ρώσικη άμυνα, μπήκε για να τους πονέσει και να τον νιώσουν. Με τον Φίσερ νωρίς με φάουλ -ο μόνος που μπορούσε να ακολουθήσει και να αμυνθεί στο ''above the rim παιχνίδι'' τους- οι Βάσκοι –παρότι δεν είχαν πλέον παίκτη για το μεγαλύτερο ουσιαστικά επιθετικό ατού αυτής της ομάδας όλη τη χρονιά, τον Κρίστιτς- δούλεψαν πολύ στο ποστ με τον Μπάνιτς, έπειτα από εξαιρετικό πάσινγκ γκέημ και έτρεξαν ένα τέμπο αλά ACB το οποίο η νωθρή ΤΣΣΚΑ των 16 λαθών δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει. Στην άμυνα έστησαν δυνατά κορμιά (Μουμπρού, Μπάνιτς) απέναντι στα ποσταρίσματα των φόργουορντ του Καζλάουσκας, έκλεισαν κάθε διάδρομο για ντράιβ ( μέχρι και ο Σβέντ πέτυχε όλους τους πόντους του από το τρίποντο, γεγονός που δε πόνεσε τη Μπιλμπάο) και παρέταξαν δύναμη και εξυπνάδα στα φυσικά προσόντα των Ρώσων. Και όλα αυτά ενώ πρίν λίγες ημέρες έπαιξαν ένα εξαντλητικό ματς απέναντι στη Σεβίλη.. Ματς-masterpiece όσον αφορά τη προσέγγισή του από τον Κατσικάρη και ένας από τους λόγους που ο Έλληνας κόουτς θα βρίσκει δουλειά σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια. Περιμένουμε με αγωνία το τι θα παρουσιάσει στη συνέχεια..

4 σχόλια:

  1. μεγάλος μάστορας ο Iταλός στην άμυνα αλλά στην επίθεση τι γίνεται? Μόνο εγώ βλέπω οτι όταν σφίγγουν τα γάλατα (μιλάω για όλη τη σειρά με τον Ολυμπιακό, για πέρυσι με τον ΠΑΟ, για όλα τα χρόνια τέλος πάντων του Pianigiani) ΔΕΝ? Αυτή η Ιταλική σχολή (άξιος εκπρόσωπος ο Ματσόν) μου κάνει "πνίγω τον αντίπαλο στην άμυνα και παίρνω τη δύναμη για να τον διαλύσω στην επίθεση". Αν δε, έχω και 10 καλούς επιθετικούς παίκτες? τότε πάω και για ευρωλίγκα. Αλλά έλα που δεν έχεις 10 ...

    PS: δε λέω οτι δεν υπάρχουν συστήματα, αλλά ΟΚ, εμένα προσωπικά να κατεβάζεις τα Guards σου στο Low post, να παίζεις με τα γρήγορα πόδια σου, να διαβάζεις και να να χτυπάς στα Miss match, άντε να κάνεις και ένα pick@pop ή κεντρικό pick@roll με τον ίδιο τύπο ψηλών που πάντα διαλέγεις για τις ομάδες σου δε μου κάνουνε αυτό που λέμε ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ...

    PS2: θα ήθελα την άποψή σου για τον (απόλυτα respect σε όσα έχει πετύχει έως τώρα στην καριέρα του) Κατσικάρη κάποια στιγμή. Παίζει αυτό το up and down tempo και μπορεί (ιδίως στο Bilbao) να κερδίσει και τους Lakers. Αλλά συνάμα μπορεί να ρθει στον Κολοσσό και να χάσει και με μια εικοσάρα αν δεν βρεθεί σε καλή μέρα... Συμφωνείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου palok, τι κάνεις φιλαράκι? Λοιπόν, όπως πάντενδιαφέρον το σχόλιο σου. Θα διαφωνήσω μαζί σου για τον Πιανιτζιάνι. Είναι μακράν ο καλύτερος νέος προπονητής στην Ευρώπη. Η δική του Σιένα παίζει και σε ψηλά σκορ πολυ καλά. Καμία σχέση με Ματζόν φυσικά. Η Ιταλική σχολή δεν είναι -στη νεότερη έκδοσή της- defensive minded όπως παλιά. Κοίτα το πρωτάθλημά τους σε σύνολο. Παίζουν επιθετικά, γρήγορα με ελαφρά σχήματα. Οι κορυφαίες βέβαια ομάδες τους (Σιένα-Καντού) βασίζονται στην άμυνα. Για το υστερόγραφό σου θα σου πω ότι έτσι παίζεται το μπάσκετ σήμερα στα 24'',με plays, ξέχνα τα συστήματα. Αυτά υπάρχουν για να σε βοηθήσουν να κινηθείς και να καταλήξεις στη καλύτερη περίπτωση σε ένα play. O Παναθηναϊκός έτσι παίζει.. Βλέπω Σιένα περισσότερο και από ΟΣΦΠ-ΠΑΟ κάθε εβδομάδα, κάθε ματς. Είναι καλοδουλεμένη ομάδα, αλλά θα σου πώ κάτι. Αν δεν έχεις το ριμπάουντ ξέχνα και τα plays και τα συστήματα ξέχνα τα όλα. Ρε δε πα να'χεις τον Κόμπι Μπράιντ μπροστά ρυθμό δε βρίσκεις.. Ξέχνα το.. Αυτή είναι η διαφορά των δύο ομάδων στη σειρά με τον Ολυμπιακό.Ο Κατσικάρης είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιό ανερχόμενους προπονητές στην Ευρώπη, πλέον λογίζεται σε αυτούς από το πάνω ράφι.. Τον εκτιμώ πολύ σε επίπεδο σκέψης και δουλειάς. Το οτι μπορεί να φάει 20 στην Ελλάδα εννοείται αλλά δε τον μειώνει. Και ο Μπλάτ έφαγε. Αστους εσύ κ εγώ σαν Ελληνες δύο-τρια χρόνια να χτίσουν τη δική τους ομάδα και να δουλέψουν και τότε μιλάμε πάλι. Στο εξωτερικό σου δίνεται αυτή η ευκαιρία. Η Μπιλμπάο θεωρείται από τις πιό κοντρολ και σετ ομάδες στην Ισπανία, όχι "τρεχαλητή". Άλλο το τι μπορεί να κάνει όταν χρειαστεί γιατί μη ξεχνάμε παραμένει ισπανική ομάδα..

      Διαγραφή
  2. πλήρης και αποστομωτική η απάντηση! :) πάντως θα μου επιτρέψεις να επιμείνω: Πόσες επιθέσεις κάνει ο Παναθηναικός στην κακή του μέρα και απέναντι στον καλύτερο αμυντικά-βάλε Barca, Sienna, CSKA και OSFP) αντίπαλο σωστά (μιλάω για ελεύθερα σουτ- εγώ έτσι το έχω στο μυαλό μου το σωστό μπάσκετ) και πόσες η Sienna? Και βάζω τον Παναθηναικό στην εξίσωση γιατί πιστεύω οτι παίζει την πιο σωστά δομημένη επίθεση στην Ευρώπη και για να την σταματήσεις πρέπει είτε να πέσει η ποιότητα του ίδιου του ρόστερ του ΠΑΟ (εν μέρει συμβαίνει αυτό φέτος) είτε εσύ να έχεις khryapa-kirilenko ή michael-vasquez στην άμυνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ελεύθερα σουτ είναι μια μόνο έκφραση σωστής επίθεσης. Σωστή είναι κατ'εμέ μια επίθεση, όταν βάζεις τον παίκτη σου να εκμεταλλευτεί τη δεξιότητα του κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και τάιμινγκ. Για παράδειγμα. σωστή είναι η επίθεση όταν βρίσκεις one on one με πλάτη τον Άντερσεν ή τον Λαβρίνοβιτς στη καρδιά της ρακέτας, είτε το να επιτεθείς σε συγκεκριμένα miss match. Δημιουργείς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κάποιον ή κάποιους παίκτες σου, ώστε να αξιοποίησουν τις δυνατότητές τους. Η ίδια λογική είναι και το ελεύθερο σουτ. Δημιουργείς το έδαφος, κανένας δε σου εγγυάται ότι θα μπεί αλλά η επίθεση είναι σωστή και σε βάθος χρόνου θα δικαιωθείς.

      Διαγραφή