Athlenda

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

You can make a memory..



 Ο Ολυμπιακός μας γύρισε 20 χρόνια πίσω και συγκίνησε κάθε Έλληνα, κάθε μπασκετικό περνώντας το δικό του μήνυμα. Μην υποτιμάτε τα ..καρύδια του underdog!


 Μετά από ένα εκπληκτικό ματς μεταξύ δύο αποφασισμένων να τα δώσουν όλα αντιπάλων, ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1 και μετά από απουσία ενός χρόνου επιστρέφει στο φάιναλ-φορ με μια ολοκαίνουργια ομάδα που αφήνει υποσχέσεις. Τρομερή θέληση και από τη Μοντεπάσκι κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Πάμε να πούμε δύο λογάκια..


 Ο Πιανιτζιάνι ξεκίνησε με δύο πόιντ γκαρντ (βάζοντας τον Ζήση δίπλα στον Μακάλεμπ) και δύο ψηλούς (Λαβρίνοβιτς στο 4) για ελέγξει τον ρυθμό και να ισορροπήσει τα ριμπάουντ.  Με τα δύο γκαρντ λειτούργησε καλύτερα η επίθεση της, βρήκε  πιο καθαρές φάσεις με μεγαλύτερη υπομονή. Ο ξεκάθαρος στόχος του ήταν να περάσει η μπάλα μέσα στο καλάθι σε κάθε φάση και από εκεί να εκδηλωθουν σε συντριπτικό ποσοστό οι επιθέσεις των Ιταλών. Σωστή λογική, μιας και η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού τσάκιζε κοκάλα και ο Ντόρσεη ήταν εκτός. Βέβαια η Μοντεπάσκι έπεσε πάνω σε έναν εκπληκτικό Κάιλ Χάινς (αδιαμφισβήτητα ο MVP της σειράς) ο οποίος αγωνίστηκε με τέτοια ενέργεια και δύναμη που έμοιαζε σαν αθλητή 2.15 με τη σωματοδομή ..Ντουάιτ Χάουαρντ απέναντι στους ατσαλάκωτους ψηλούς του Πιανιτζιάνι. Εκεί, για μια ακόμη φορά, ήταν το πλεονέκτημα των ερυθρολεύκων που έκρινε εν τέλει το ματς.

 
 Για πρώτη φορά στη σειρά ο Σπανούλης μπήκε πιο επιθετικά στο παιχνίδι κοιτώντας πιο πολύ το καλάθι και παίζοντας σοφά με τις επαφές. Επίσης για πρώτη φορά οι Ιταλοί του έδωσαν παραπάνω χώρο, θεωρώ όμως ότι δεν το εφάρμοσαν σωστά μιας και αρκετές φορές ο διεθνής γκαρντ βρήκε εύκολα διαδρόμους μέχρι μέσα. Ειδικά όταν δεν έχεις τον σπουδαίο μπλοκέρ, δε το ρισκάρεις καν.. Οι ερυθρόλευκοι ήταν πολύ άστοχοι στο τρίποντο. Πολύ.Το βασικό δίδυμο φόργουορντ τους (Παπ-Πριντεζης) τελείωσε με 0/9. Ήταν τέτοια όμως η υπεροχή τους στο επιθετικό ριμπάουντ που τους έκανε να σουτάρουν άφοβα με τους Ιταλούς να γονατίζουν ψυχολογικά καθώς μετά από 20’’ καλής άμυνας έπρεπε να ξαναπράξουν το ίδιο ξανά και ξανά. Χάνεις το μυαλό σου, αποσυντονίζεσαι , εκνευρίζεσαι οδηγείσαι στο φάουλ. Έτσι πάει αυτό. Μιας και ο λόγος για φάουλ οι ερυθρόλευκοι μπήκαν στα πλέηοφς σαν η ομάδα που εκτελεί τις περισσότερες βολές στη διοργάνωση (και η Σιένα αυτή που υποπύπτει στα περισσότερα φάουλ). Βέβαια το 23-1 στις βολές είναι απαράδεκτο και κακώς έγινε δίνοντας στους Ιταλούς το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να δικαιολογούνται. Είναι μια υπερβολική διαφορά και ας πρόκειται για ομάδα που παίζει κυρίως με πρόσωπο και όχι διείσδυση και πλάτη που προκαλούν φθορά.

 
 Η Σιένα για Τρίτη φορά έλεγχε το ματς στα 3 δεκάλεπτα και κρίνοντας από τη συνολική εικόνα θα μπορούσε να έχει καλύτερη διαφορά από την ελάχιστη του 1 πόντου. Προδόθηκε από τα υπερβολικά –για Μοντεπάσκι- λάθη της (14). Μη ξεχνάτε ότι είναι η ομάδα που μεταβιβάζει τη μπάλα και κινείται στο παρκέ με τη μεγαλύτερη ασφάλεια στη λίγκα. Πήρε σκορ από τον Ρακόσεβιτς, ο οποίος επίσης ήταν αρκετά επιθετικός. Είχε όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Αδυνατούσε να αξιοποίησει τα ύψη και τη πολύ καλή τεχνική κατάρτιση των ψηλών της γιατί απλά (αμυντικά και επιθετικά) δε μπορούσε να πάρει «θέσεις». Θυμηθείτε πόσες φορές είδατε το παρακάτω.. Τα γκαρντ της Σιένα (κυρίως τα «2», Ζήσης και Ρακόσεβιτς) παίρνουν την αλλαγή στο σκρίν μένοντας με τον Χάινς. Δεν υπάρχει ΚΑΝ η σκέψη διείσδυσης για λόγους σωματικής ακεραιότητας.. Ο σκρίνερ (Αντερσεν ή ο Λαβρίνοβιτς) ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΤΑΙ από τη σκυλίσια άμυνα των γκαρντ του Ολυμπιακού (ΑΡΙΣΤΟΙ σε αυτό κομμάτι Σλούκας-Μάντζαρης-Σπανούλης) και εν τέλει αποδέχεται τη μπάλα πλάγια και μακριά από το καλάθι με τον κοντύτερο αμυντικό να έχει τεράστιο πλεονέκτημα όταν πάει ο επιτιθέμενος να βάλει τη μπάλα στο παρκέ. Μόνο η λέξη ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΤΑΙ που χρησιμοποιήσαμε αποτελεί τον καθρέφτη αυτής της σειράς.

 
 Η 4η περίοδος ήταν η..συνήθης 4η περίοδος. Είναι απίστευτη η ενέργεια που βγάζει αυτή η ομάδα στην τελική ευθεία. Αμυνα που τσάκιζε κόκαλα, πάθος που δυναμίτισε τη κερκίδα και το αποτέλεσμα απλά Μ Α Γ Ι Κ Ο. Πολύ σημαντικός σε αυτό το διάστημα πάλι ο Λο (και ας ήταν άστοχος). Η Σιένα πάλεψε παρ’όλα τα προβλήματα (απουσίες, πολύ φορτωμένη φροντκορτ με φάουλ) σαν θηρίο με κορυφαίο τον Ζήση αλλά δεν έβαλε τα 1-2 σουτ που χρειαζόταν φια να κρατηθεί μπροστά και έχει αυτή μετά το πάνω χέρι.Έπεσε όρθια όμως. Οι Ιταλοί θα τη βελτιώσουν την ομάδα τους. Με νέα παιδιά, φρέσκα πρόσωπα. Ίσως έκλεισε ένας κύκλος καθώς αλλάζει και ο κανονισμός για τους νατουραλιζε πλέον. Ο Μακάλεμπ έχει συμβόλαιο, γυρνάει ο Ράκοβιτς από τον δανεισμό. Για τα επόμενα χρόνια η Μοντεπάσκι θα είναι από τους μεγαλύτερους αντίπαλους των ομάδων μας. Θα τα πούμε πιο αναλυτικά όταν γυρίσουμε από Ιταλία, λογικά την περίοδο των τελικών τους. Οι πανηγυρισμοί στο τέλος δεν είχαν προηγούμενο. Έχω να θυμηθώ τέτοια ατμόσφαιρα από την εποχή του Ιωαννίδη, τότε που το μπάσκετ μεσουρανούσε. Ειλικρινά ένας τίτλος γράφει ιστορία αλλά δε ξέρω τελικά πόσο πιο σημαντικός μπορεί να είναι από ένα τέτοιο συναισθημα σαν αυτό που έζησαν ο κόσμος και η ομάδα του Ολυμπιακού χθες το βράδυ. Μπράβο στο προπονητικό τιμ των ερυθρόλευκων που μας ετοίμασε σε όλους τους μπασκετικούς με πολύ δουλειά αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή την ανάμνηση, αυτή τη στιγμή…
 
ΜΠΙΛΜΠΑΟ-ΤΣΣΚΑ

 
Μιλώντας για αναμνήσεις η ομάδα του Κατσικάρη έχει φτιάξει τις δικές της αυτή τη σεζόν. Μαζί με τον κόσμο της, στο σπίτι της. Το ατελείωτο χειροκρότημα μετά από τη δεύτερη συγκλονιστική προσπάθεια απέναντι στο «θηρίο» αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα του κόσμου για αυτή την ομάδα.
 
Ο Κατσικάρης δούλεψε πάλι πολύ την άμυνά του πάνω στον Τεόντοσιτς υποχρεώνοντας τον κινητήριο μοχλό των Ρώσων σε κακή εμφάνιση ( 8 ασσίστς αλλά 6 λάθη και 0/4 σουτ). Οδηγός αυτή η επιτυχημένη τακτική για τον επόμενο.. Το κακό είναι ότι έπεσε πάνω σε ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του Κιριλένκο. Είναι γεγονός ότι όταν το καθαρόαιμα της ΤΣΣΚΑ παίζει έτσι, είναι “ too much “ για τα Ευρωπαϊκά στανταρντ. Η Μπιλμπάο πάλεψε με τη ταχύτητα των Τζάκσον-Φίσερ αλλά δυστυχώς δεν είχε το σουτ. Πριν ξεκινήσει η σειρά γράψαμε ότι μόνο με πολύ καλά ποσοστά από το τρίποντο θα μπορούσαν οι Βάσκοι να νικήσουν αυτή την ΤΣΣΚΑ. Το διαπιστώσαμε και στο 3ο ματς.. Χθές είχαν 5/23, με τον Βασιλειάδη να γράφει 1/7 και όλη την ομάδα εκτός του Τζάκσον, 2/18.. Ο Καζλάουασκας πήρε κάποιο αποτέλσμα μόνο από τον Γκόρντον στην άμυνα πάνω στον Τζάκσον αλλά και πολλούς πόντους από τη γραμμή του φάουλ (17 παραπάνω) με τον μάστορα Σισκάουσκας. Η Μπιλμπάο έστειλε το δικό της μήνυμα στους επίδοξους διεκδικητές, ότι οι Ρώσοι δεν είναι ανίκητοι αλλά και στους διοικούντες της Ευρωλίγκας για τα εγγυημένα συμβόλαια. Τι παραπάνω έχει η Μάλαγα αυτή τη στιγμή ή μήπως είναι τόσο πιο εμπορική..?
 
 

19 σχόλια:

  1. poly syginisi sto sef xtes.h omada xanagyrise kai tha kyriarxisei.''milaei'' sto kosmo auto to synolo tou douda.bravo se olous.

    geospan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. you can make a memory...you wanna steal a piece of time...

    h istoria de teleiwse akoma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. geia sou jim!o olympiakos thewreis exei tyxh apenanti sth barcelona?egw blepw megalo mats.

    zurich,switzerland

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα φίλε, αρχηγός είσαι στη ζυρίχη. Σκοπεύω σύντομα να κάνω ένα ταξιδάκι στη πόλη σας. Ο Ολυμπιακός, αυτή τη στιγμή και με τα τωρινά δεδομένα έχει καλή τύχη. Ειδικά εάν φτάσει τους 70 πόντους στην επίθεση του.

      Διαγραφή
  4. poly dyskola tha antimetopisoun tous psilous ths barca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν τη σκληράδαενός Ντόρσεη ή ενός Χάινς, όπως και οι αντίστοιχοι της Σιένα αλλά έχουν μεγαλύτερο βάθος και παίζουν χρόνια μαζί. Κλειδί η άμυνα στον Λόρμπεκ και η γενικότερη δραστηριότητα του Εν' Ντόνγκ..

      Διαγραφή
  5. Τρεμε κιριλενκο ερχεται ο χαινς(joking of course). Παντως η απαντηση για το πως ενας παιχτης 1.98 κατατροπωσε την frontline της σιενα βρισκεται στα standing grids του παιχταρα. Πραγματικα μεγιστος ο σοφος. Αυτες ειναι μπασκετικες βραδιες.

    Μανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φοβερός ο Ολυμπιακός..πολύ πάθος..μετά από χρόνια τρομερή ατμόσφαιρα στο Σ.Ε.Φ. Τα του ματς τα είπες όλα..τα ριμπάουντ έκριναν το ματς.Τελικά το παν είναι να έχεις καλά παιδιά που να μη δημιουργούν προβλήματα στα αποδυτήρια. Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλύτερους παίκτες αλλά προφανώς δεν μπορούσε να 'κρατήσει' τα αποδυτήρια ο Ίβκοβιτς.

    Λογικά και ο Παναθηναικός θα περάσει γιατί ο Μπλατ είναι ντεφορμέ και δεν βγάζουν νόημα οι επιλογές του στα τελευταία δεκάλεπτα.

    Το μπάσκετ είναι το εθνικό μας σπορ. Καιρός να το βοηθήσουν οι παράγοντες και η Πολιτεία. Είναι το μόνο ομαδικό άθλημα που μας φέρνει τέτοιες επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το έχουν απαξιώσει τελείως.

    vamos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Jim μερικες ερωτησεις:

    1) Regular season MVP: Σπανουλη, Κιριλινεκο ή Λορμπεκ?
    2) Αυτη η ομαδα ειναι το mastepiece του Ντουντα?
    3) Αν δεν μεινει ο Ντουντα, ποιος ικανοτερος να τον αντικαταστησει? Παντως βλεπω σεναριο με Σφαιροπουλο να σηκωνει Ευρωλιγκα και να αναλαμβανει head στον παγκο του Ολυμπιακο.

    Υ.Γ.: Κατι μου λεει πως ο Μαντζαρης εχει ηδη ξεκινησει την
    Ναβαρο-βιντεοθεραπεια!

    Υ.Γ.2: Τεραστια ντροπη για την διοργανωση η σφαγη της Μπιλμπαο. Απο τον ορισμο των διαιτητων φανηκε. Την στιγμη που στο Τελ Αβιβ διαιτητευε ο JUNGEBRAND και στο ΣΕΦ ο ARTEAGA, στην Μπιλμπαο εστειλαν κατι Σλοβενους και καποιον Πολωνο! ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.) Ο Κιριλένκο πλέον θεωρώ έχει ένα σαφές προβάδισμα.
      2.) Θα δείξει στο τέλος της καριέρας του. Εχει παρουσιάσει εξίσου καλές δουλειές. Σίγουρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες.
      3.) Δύσκολη ερώτηση για πολύ κουβέντα. Ξανακάνε μου την στο τέλος της σεζόν. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι τρελά τα λεφτά από αλλού για να φύγει. Από εδώ και πέρα θα δράξει τους καρπούς και μη ξεχνάς ότι στην Ελλάδα δείχνει ότι θα είναι από πάνω. Για ποίο άλλον λόγο να φύγει?

      Διαγραφή
  8. Jim ουτε τα επιθετικά έφταιγαν, ούτε η καλή αμυνα των γκαρντς του ολυμπιακού. Η Σιένα, όσο και αν την εκτιμάς, δεν έχει καθόλου βάθος. Με 7 παίκτες έπαιζαν (μπο,ζησης, ρακο, μος και τους 3 ψηλους). Οσο αυτοι αντεχουν, η Σίενα νικάει (μέχρι το τριτο δεκαλεπτο νικαει σε ολα τα παιχνιδια), μετα απλα κλαταρουν και αντιο ζωη. Το προβλημα μαλιστα στο κλαταρισμα δεν ειναι αμυντικο, αλλα επιθετικό, μέτρησες μηπως πόσα σουτ έχασαν αμαρκαριστοι στην τέταρτη περιοδο?
    Φέρτε λοιπόν τον Luksa Andric της Γαλατασαραι να παίξει λίγο πλάτη και εναν φτηνο clutcher π.χ. jenkins της brose και είναι έτοιμη η ομαδα...αλλά με τσιγκουνιες δεν παίρνεις κουπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου φίλε μου,ευχαριστώ για το σχόλιο. Επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Παραδοσιακά η Μοντεπάσκι έπαιζε με 7,5 παίκτες. Πέρυσι άλλαξε αυτό με την εφαρμογή του ροτέησιον στο ρόστερ και έπαιζε με 10. Φέτος έχασε τον Καουκένας, τα πρώτα φάουλ που απορροφούσε ο πιό δυνατός μπάνγκερ της (Μικελόρι,η Σιένα ορθοπόδησε όταν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ο Πιανιτζιάνι έβαλε αυτόν στο "5" και δίπλα του τον Άντερσεν)ενώ δεν είδα να υπολογίζεις και τον Θόρντον, στάρτερ των 20 λεπτών. Μιλάς για δύο φθηνούς και οικονομικούς παίκτες (τους οποίους εκτιμώ αλλά δεν είναι για τα στάνταρντς της ομάδας κατά τη γνώμη μου..) αλλά και για τσιγκουνιές. Φέτος δεν τσιγκουνεύτηκε, πραγματικά. Έδωσε χρήματα και για τον Αντερσεν και για τον Ντεχουάν Σάμερς..Απλά δεν είχε μούσκουλα και above the rim παιχνίδι. Τσέκαρε το αρχείο να δεις πόσες φορές γράψαμε ότι συγκρούεται ο Λαβρίνοβιτς με τον Αντερσεν σαν παίκτες.. Το καλοκαίρι ελπίζω να γυρίσει ο Ράκοβιτς. Με λιγότερα λεφτά από φέτος η Μοντεπάσκι θα είναι πιό νέα, σκληρή και ανταγωνιστική χωρίς να χάσει σε ποιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και εγώ θα συμφωνήσω εν τέλει με τον ghourou. ναι μεν αλλά sienna τόσα χρόνια. Και εγώ αυτό που βλέπω είναι έλλειψη βάθους στο ρόστερ της και φυσικά στήριξη σε παίκτες που τον περισσότερο καιρό είναι τραυματίες (Kaukenas,lavrinovic,ακόμα και mccalebb). είναι απίστευτο το κόλλημα του pianigiani με το είδος των ψηλών που θέλει στην ομάδα του. Δεν θα σου πώ οτι δεν έχει Dor Fisher, NDong, Batiste Κλπ. αλλά θα σου πώ οτι δεν έχει καν Βουγιούκα, Shermandini,Hendrix κλπ κλπ.

    Υστερόγραφο: Και τελικά πόσο καλά μπορεί να πάει μία ιταλική ομάδα στην ευρωλίγκα χωρίς ιταλούς παίκτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παλικάρια, νομίζω δεν έχετε καταλάβει ότι δεν διαφωνώ μαζί σας. Εγώ δεν ήθελα Αντερσεν το καλοκαίρι, Εν'Ντόνγκ φωνάζαμε. Το όλο σκεπτικό του Πιανιτζιάνι-ειδικά φέτος- έχει να κάνει με το πώς "δένει" ο ψηλός με τον Μακάλεμπ στο πικ εν ρολ. Έχοντας δύο ψηλούς με καλό σουτ οι διαδρόμοι για διείσδυση θα ήταν πολύ περισσότεροι(σε σχέση με Εζε-Ράκοβιτς) συν ότι έχουν τη ταχύτητα να παίξουν το hedge out. Δεν είναι έτσι όμως. Στην Ευρωλίγκα για να φτάσεις μέχρι τέλους θες και κορμιά.Και πέρυσι πέρααπό τον Ράκοβιτς είχες έναν Χαίρστον στο "3" που σάρωνε τα επιθετικά ριμπάουντς.Γενικά στη Serie a προτιμούν τέτοιου είδους ψηλούς,επιλέγουν πόδια αντί για κορμιά. Για Καουκένας άστο.. Εγω πρώτο θα τον κράταγα και για του χρόνου, είναι πολλά που μπορούμε να πούμε.. Η Σιένα χωρίς Ιταλούς παίζει τόσα χρόνια ..Δε πάει και άσχημα.. Θα προτιμούσα βέβαια πιό πολύ εγχώριο στοιχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. geia sou jim perou edw!ti leei katw??
    loipon...8a pw ena megalo bravo sto ntounta gia thn omada pou etoimase mexri edw!!!mou voulose to stoma(ws ena shmeio)kai apedeixe giati tou aresei na douleuei me nea k "kala" paidia!
    lews ws ena shmeio giati xwris dorsey - low , borei twra na kouventiazame upo alles sun8hkes???!!!!!den 8elw na analusw hmeia tou agwna giati exoun upo8ei polu swsta apo olous sas!se duo pragmatakia 8elw na sta8w...apla alla shmantika!!
    prwton meta apo polla polla xronia eida thn omada na paizei amuna,a m u n a!na paiftoun kormia,oi kontoi na ta vazoun me psilous(ouk oliga miss match ston agwna-swsth taktikh ws ena shmeio) , na phdame sta rebound oloi k oxoi opoios to 8umh8ei (opws palia).k stous 4 agwnes = diarkeia (epitelous)an mou eleges oti exoun parei ntopa 8a se pisteua!!!!dhladh h omada edeixe xarakthra-proswphkothta-tautothta,opws 8es pes to...hxere ti h8ele!!!
    deuteron stamathsan autes oi mourmoures-gkrinia.ginontousan allagh k egrafan ton coach sta a....a tous alla k ton paixth pou epairne th 8esh tous!ti shmainei???sevasmos-epaggelmatismos-omadhkothta!ginotan ena la8os k etrexan oloi ton kalupsoun=tromero!!!
    htan apisteuto auto pou egine sto sef me thn lhxh tou agwna...to pws to xarhke o kosmos...den phrame euroleage oute to prwta8lhma..eidame basket, na paizoun gia thn omada(gia tous sumpaiktes)!skepsou apo mia omada pou egw elega na paei top 16 einai epituxia!!

    na sai kala!
    perou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που'σαι ρε Περού..?Καλά φιλαράκι, τα ίδια εδώ. Λιακάδες, Τζαμάικα έχουμε γίνει.. Ο κάθε μέσος σκεπτόμενος οπαδός του Ολυμπιακού γουστάρει αυτήν την ομάδα γιατί έχει αρχές και επαγγελματισμό όπως ανέφερες αλλά κ γιατί δημιουργήθκε σταδιακά , μέσα από πολύ δουλειά και καλό κλίμα στο εσωτερικό. Αυτή τη στιγμή είναι η πιό "die hard" ομάδα της Ευρώπης. Φαντάσου ότι αυτός ο πυρήνας παικτών είναι ακόμα στην αρχή..

      Διαγραφή
  13. geia sou Jim! ti pososta dineis gia final4?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γειά σου φίλε.. περίμενε να βγούνε οι ομάδες και θα σου πω..εχει σημασία για αυτό στο λέω

      Διαγραφή