Athlenda

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Downfall.. (Η πτώση)



Η μεγαλύτερη ομάδα των τελευταίων ετών στο Ευρωπαϊκό στερέωμα έκλεισε τον κύκλο της αντρίκια, πολεμώντας και  πέφτοντας με περηφάνια από τα δικά της χέρια. Θα συμφωνήσω με τον Ομπράντοβιτς ο οποίος δε θέλησε να αναφερθεί στη τελευταία φάση. Όμως μένει σε όλους μας το παράπονο του δισταγμού του Δημήτρη Διαμαντίδη. Έτσι για να τελειώσει η ταινία και ας έπεφτε η αυλαία με τη μπάλα να στριφογυρνά στον αέρα χωρίς να μάθουμε το τέλος.. Άλλωστε τι σημασία έχει για αυτήν την ομάδα..





Φυσικά και ο ημιτελικός δε κρίθηκε στη τελευταία φάση. Δε ξέρω εαν ο Διαμαντίδης δίστασε με το 1/9 κολλημένο στο μυαλό του ή βλέποντας τον Κριάπα απέναντι του και τη ρακέτα άδεια από "πράσινους" για πιθανό ριμπάουντ, αλλά αυτό το σουτ θα μετανιώνει σε όλη του τη ζωή που δεν το πήρε. Λένε καλύτερα να έχει τύψεις παρά απωθημένα.. Ο μεγάλος clutch παίκτης ( που αναμφίβολα και αποδεδειγμένα είναι ο Διαμαντίδης) σουτάρει με 0/10 ξέροντας ότι θα βάλει το ενδέκατο.. Αδειάζει όλες του τις σφαίρες από το όπλο πριν πέσει..


Το παιχνίδι αυτό ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς "έχει" κάθε, μα κάθε, αντίπαλο σε τέτοιου είδους ματς. Οι πράσινοι ήταν άριστοι από τακτικής άποψης, έλεγξαν το ματς αλλά προδόθηκαν από τις ίδιες τους τις σταθερές οι οποίες μέχρι τώρα δε λάθευαν ποτέ. 


Λεπτομέρεια: Στατιστικά τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων επιθέσεων αμέσως μετά από τάιμ άουτ. Στο τελευταίο ενάμιση λεπτό ο Ομπράντοβιτς πήρε τρία.. Μετά το πρώτο μάλιστα (αφού κέρδισε δύο διαδοχικά φάουλ) έβγαλε τον καλύτερο του σκόρερ και ασφάλεια της ομάδας σε τέτοια ματς, Μάικ Μπατίστ στη καρδιά της αντίπαλης ρακέτας σε μις ματς κατάσταση με τον Σίσκα αλλά πόντους δε πήρε. 

Στο πρώτο δεκάλεπτο μπήκε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός φόβητρο των αντιπάλων στα φάιναλ φορ. Ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε και τους δύο κορυφαίους δημιουργούς του στη πεντάδα Γιασικεβίτσιους και Διαμαντίδη, χτυπώντας μαεστρικά και κυνικά μαζί στο κέντρο της ρακέτας των Ρώσων με τον Μάριτς και τον Μπατίστ. Τα συνεχόμενα καλάθια από το συγκεκριμένο σημείο έσπασαν τον τσαμπουκά της ΤΣΣΚΑ η οποία εκτός από την κακή πικ εν ρολ άμυνά της (ειδικά ο Σαρας πάσαρε όπως και σε όποιο χρόνο ήθελε) ήταν και υπερβολικά άστοχη στο τρίποντο ακόμα και σε ελεύθερα σουτ δείγμα του ότι είχε πειραχτεί το μυαλό της. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα έκλεισε σχεδό με νταμπλ σκορ (15-29) με τον Λόγκαν εντός 4'' να δίνει την 1η πάσα και να ξεκινάει ''straight to the hoop'' σπρίντ λαμβάνοντας άμεσα τη μπάλα πάλι και καταλήγοντας με το σπεσιαλιτέ του σπάσιμο της μέσης  στο λέη απ απέναντι σε μηδενική άμυνα κάνοντας τον Καζλάουσκας να ψάχνει τοίχο να κοπανήσει το κεφάλι του.


Στο δεύτερο δεκάλεπτο όλοι περιμέναμε την αντίδραση της αρκούδας και αυτή ήρθε από την άμυνα με τον Καζλάουσκας να δίνει εντολή για αλλαγές στα πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού (δηλαδή εαν δε παίζει αυτή η ομάδα με αυτά τα κορμιά με αλλαγές ποιός πρέπει να το κάνει..?) τακτική που βραχυκύκλωσε την ελληνική ομάδα, η οποία διατήρησε για αρκετά λεπτά μια αμυντικογενή πεντάδα με στόχο να κατεβάσει το ρυθμό και να κρατήσει το σκορ του αντιπάλου χαμηλά ανεξάρτητα από τη δική της επίθεση. Και όμως ενώ όλα πήγαιναν καλά στα μετόπισθεν τουλάχιστον, οι Ρώσοι βρήκαν τρόπο να επιστρέψουν με ..σπόντες δηλ. κυρίως λάθη του Παναθηναϊκού σε ένα διάστημα που επέτρεψε στον αντίπαλο πολλά επιθετικά ριμπάουντ,αιφνιδιασμούς ενώ έδωσε και βολές. Ο πρωταθλητής έμεινε στους 5 πόντους κάνοντας αρνητικό ρεκόρ σε μια περίοδο σε επίπεδο φάιναλ φορ.. Η συνέχεια ήταν μάχη σώμα με σώμα, με τα γκαντ του Ομπράντοβιτς (Διαμαντίδης-Γιασικεβίτσιους) να ελέγχουν τον ρυθμό και τον Παναθηναϊκό να δείχνει στα σημεία εικόνα νικητή με αποκορύφωμα το 60-64 στο 38', σε ένα σημείο που για κάθε πόντο έφτυνες αίμα. Νωρίτερα στη 3 περίοδο και βλέποντας το επιθετικό κόλλημα που είχε προηγηθεί, ο Ομπράντοβιτς σταμάτησε τα stagger και cross screens στο Διαμαντίδη και τον τοποθέτησε στα πλάγια ανοιχτά, από όπου δημιουργούσε με side pick'n roll.  Στη 4η περίοδο ο Ζότς χαμήλωσε το σχήμα του τοποθετώντας για αρκετή ώρα τον -πολύ μάχιμο αμυντικά χθες- Περπέρογλου στο "4" για να δώσει ανάσες στον εξαιρετικό Καϊμακόγλου. Έχω την εντύπωση ότι ο τελευταίος είναι ο παίκτης που κέρδισε ο Παναθηναϊκός τη φετινή σεζόν, αθλητής με ατσαλένια θέληση και μεγάλη καρδιά.


CREDIT: Οπως σημειώσαμε χθες δύο ήταν τα σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού. 1.)Να αποκόψουν του δημιουργούς από την -σε συνεχή κίνηση- επίθεση της ΤΣΣΚΑ  και 2.)το αμυντικό ριμπάουντ. Στο πρώτο κομμάτι οι πράσινοι πήραν άριστα. Εβγαλαν εκτός τον Τεόντοσιτς , ο οποίος ούτε στιγμή δε μπόρεσε να κάνει παιχνίδι για αυτό και η ΤΣΣΚΑ ολοκλήρωσε ένα 40 λεπτο χωρίς να βρεί καλό επιθετικό ρυθμό ούτε καν για ένα μικρό διάστημα. Ο Κριάπα τελείωσε με 5 ασσίστς ,ο Σβέντ με καμία και η καλύτερη ομάδα σε δημιουργία στη φετινή Ευρωλίγκα (23 α.μ.ο.) έμεινε στις 9 τελικές..  Στο δεύτερο κομμάτι οι πράσινοι απέτυχαν. Η διαφορά δε φαίνεται μεγάλη (39-36 ριμπ. 14-10 επιθετικά) αλλά ήταν πολύ σημαντική στα κρίσιμα σημεία όπου οι Ρώσοι επανήλθαν.
Μιλόντας για τις προσωπικότητες θα εστιάσω στο καταπληκτικό κοουτσάρισμα+ προετοιμασία παιχνιδιού  του Ομπράντοβιτς ο οποίος δε μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω και προδόθηκε όπως γράψαμε παραπάνω από τις ίδιες του τις σταθερές. 3/9 (από πλεονεκτικές θέσεις) και 6 λάθη ο Μπάτίστ , 1/9 τρίποντα ο Διαμαντίδης (η κατάρα  που τον κυνηγάει όλη τη φετινή σεζόν), ο οποίος όμως ήταν εξαιρετικός στη τρίτη περίοδο και αμυντικα σε όλο το ματς. Συγκλονιστικός ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, η εμφάνιση του οποίου μεγάλωσε το δράμα της ήττας και αυτό λέει πολλά. Ο Λιθουανός είναι απλά ασυγκριτος σε τέτοια ματς, δίνοντας στην εκάστωτε ομάδα του ένα αίσθημα υπεροχής. Ακόμα και στην ηλικία αυτή παραμένει η μεγάλύτερη "κλάση" στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.


Από την ΤΣΣΚΑ μας άρεσε πολύ ο Σβέντ. Σίγουρα καθοριστικός ο Κιριλένκο, ο οποίος έκανε εκπληκτική δουλειά σε πολλούς τομείς αλλά έχω την εντύπωση ότι ο πιο "δηλητηριώδης" αντίπαλος ήταν ο Σβεντ. Τεράστια αυτοπεποίθηση και σιγουριά πολύπειρου αθλητή, τρομέρά πατήματα και τελειώματα συν το καλάθι προσευχή που κράτησε ζωντανή την ομάδα του λίγο πριν το τελευταίο λεπτό. Ο Τεόντοσιτς έβαλε κρίσιμους πόντους, έχασε κρίσιμες βολές και εν τέλει δε κατάφερε να τρέξει την επίθεση της ΤΣΣΚΑ ενώ ο αντίπαλος τον σημάδεψε με επιτυχία στην άμυνα (έκανε το πρώτο βήμα του Σάρας να θυμίζει Κρις Πολ, μόνο αυτό σας λέω..)

Εχω λάβει πολλά μυνήματα από χθές σχετικά με τη διαιτησία. Όπως είδατε δεν αναφερθήκαμε ούτε σχολιάσαμε κάτι. Ναι, όταν βλέπεις ξαφνικά ότι σε σφυρίζουν κατά μακριά από τη μπάλα (δηλ. η ΤΣΣΚΑ να πέρνει σφυρίγματα εκτός φάσης) αρχίζεις και την καταλαβαίνεις κάπως. Αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έχασε από εκεί. Είναι πολύ ικανή ομάδα για να χάσει από δύο τρία σφυρίγματα..
Δε ξέρω αν αυτή είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την ομάδα, με αυτή τη μορφή σε φάιναλ φορ. Ίσως έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος, ήρθε το τέλος μια εποχής. Αν ''αυτό ήταν'', ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς έπεσε με τιμή, πλήρης ημερών και προπάντων μαχόμενος.. ''Μια ομάδα από πραγματικούς άντρες..'' όπως είχε πεί πέρυσι ο Frank Lawlor στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης. Αυτή είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές φράσεις που έχω διαβάσει για το δημιούργημα του Ομπράντοβιτς..


                    Το κομμάτι είναι από τη τελευταία σκηνή της ταινίας ''Η πτώση..'' 
                    (Και μην ακούσω τίποτα πολιτικές μ@3%@*..ς)

  (Ακολουθεί ανάλυση για το θρίαμβο του Ολυμπιακού..!)

9 σχόλια:

  1. Respect στον Ομπράντοβιτς..Ο Καζλάουσκας δεν υπάρχει σαν προπονητής μπροστά του..
    Ήταν υπεροπτική η Τσσκα χτες και παραλίγο να το πληρώσει. Ο Κιριλένκο την κράτησε στο ματς με δύσκολα καλάθια και επιθετικά ριμπάουντ. Ο Σβεντ είναι παίκτης ΝΒΑ και απορώ πως δεν έχει γίνει ήδη ντραφτ.
    Από τον Παναθηναικό μεγάλη απογοήτευση ο Καλάθης φέτος που ίσως να μην μπορει να φτάσει σε επίπεδο Διαμαντίδη και μου φαίνεται πως δεν του ταιριάζει καθόλου το ευρωπαικό μπάσκετ. Χτες δεν βοήθησε και ο Μπατίστ. Πάντως πολύ κρίμα γιατί ήταν μεγάλη ευκαιρία η χθεσινή με τέτοια τραγική σε ποσοστά Τσσκα.

    Πρέπει κάποιοι δημοσιογράφοι να αρχίσουν να σε διαβάζουν γιατί εκτός απ'το δικό σου δεν έχω διαβάσει ένα σωστό άρθρο για το ματς.

    vamos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια γιατ την προχθεσινή σου ανάλυση. Διάβασες άψογα τους δύο ημιτελικούς και τα σημεία που κρίθηκαν. Και πάλι μπράβο.

    Νίκος Καλαϊτζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΥΠΗΡΧΕ ΦΑΝΕΡΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΔΙΚΗΘΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ.Η ΟΜΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗ.ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ.

    PS ΤΕΡΑΣΤΙΕ ΣΑΡΑΣ ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΖΗΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά, συγγνώμη αλλά όταν ο Τεόντοσιτς ορμάει προς το καλάθι, ο αμυνόμενος πιέζει τη μπάλα προς την αντίθετη κατεύθυνση και η μπάλα βγαίνει εκτός βασικής γραμμής με τον ΠΑΟ στο +1 αν δεν κάνω λάθος, πώς είναι δυνατόν να την έβγαλε κάποιος άλλος εκτός από τον Τεόντοσιτς; Αυτό δεν είναι απλά αλλοίωση αποτελέσματος, αυτό πάει κόντρα στους νόμους της φύσης. Δεν λέω ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να φτάσει σε αυτό το σημείο...αλλά από την άλλη να μην έφτανε σε αυτό το σημείο αν ήταν δίκαιη η διαιτησία.

    Ο Διαμαντίδης από τη στιγμή που δεν το πίστευε δεν θα το έβαζε. Αλλά έπρεπε να το σουτάρει. Απλά να το σουτάρει. Μπορεί να έμπαινε όπως μπήκε του Σβεντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμφιβαλλει κανεις ότι εαν οι πρασινοι εφταναν στο τελικο θα κερδιζαν με χαρακτηριστικη ανεση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για μια ακόμα εξαιρετική ανάλυση.Συμφωνώ απόλυτα με την τακτική σου να μην ασχολείσαι ιδιαίτερα με την διαιτησία.Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η διαιτησία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα του ημιτελικού.Τα φάλτσα σφυρίγματα ήταν αρκετά και πολύ κρίσιμα στα τελευταία λεπτά του αγώνα.2 ανύπαρκτα φάουλ του Μπατίστ και 1 επίσης ανύπαρκτο επιθετικό του Μάριτς,8 δευτερόλεπτα της CSKA,καθαρό φάουλ στην προσπάθεια για hoop του Μπατίστ από Κιριλένκο και Κρστιτς,καθαρά βήματα του Τεόντοσιτς στην τελευταία φάση,ανύπαρκτα βήματα Saras.Γενικά αν ξαναδεί κανείς τον αγώνα θα δει ότι αρκετές από τις τάπες τις CSKA είναι φάουλ.Ο συγκεκριμένος ΠΑΟ ήθελε και μια σοβαρή διαιτησία για να κερδίσει αυτή την CSKA και προσωπική μου άποψη είναι αν δεν την ευνοούσαν τόσο προκλητικά οι γκρι,αύριο θα είχαμε ελληνικό τελικό,άλλωστε με βάση την εικόνα του αγώνα ο ΠΑΟ άξιζε την πρόκριση.Στην τελευταία επίθεση πάντως θα ήθελα να δω ένα τρικ του Obradovic για να σουτάρει ο Saras το τελευταίο σουτ,δεν φάνηκε να υπάρχει πάντως ένα συγκεκριμένο πλάνο τελευταίας επίθεσης.
    Συνέχισε την άψογη δουλειά mr Conway.

    ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θανάση ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια. Δε διαφωνώ στα περισσότερα από αυτά που έγραψες (εκτός από τα βήματα του saras που ήταν καθαρά)αλλά επιμένω ο παναθηναϊκός δεν έχασε από εκεί. Παρέθεσα στο κείμενο τη γνώμη μου, ο Παναθηναϊκός παραείναι ισχυρός για να εξαρτάται από 2-3 σφυρίγματα. Στη τελευταία φάση υπήρχε πλάνο για σουτ του Σάρας από τη γωνία..

      Διαγραφή
    2. Ναι ρε Jim, αλλά από τα σφυρίγματα εξαρτήθηκε και η ΤΣΣΚΑ...Η ΤΣΣΚΑ δεν παραείναι ισχυρή για να εξαρτάται από 2-3 σφυρίγματα (που εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πολύ παραπάνω);

      Διαγραφή
    3. Σαφώς και είναι.. Αυτά τα 2-3-4 σφυρίγματα είναι μέσα στο παιχνίδι. Κοιτάς την ομάδα σου. Μπορούσες να κερδίσεις και έτσι. Σίγουρα..

      Διαγραφή