Athlenda

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

THE DECISION..



Η Εθνική ομάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, μετά από δύο ατυχή  τουρνουά και η ομοσπονδία καλείται να πάρει μια απόφαση στην οποία περιθώριο λάθους δεν υπάρχει.. Ποιος θα είναι ο προπονητής που θα αναλάβει το αγωνιστικό κουμάντο μετά και την αποτυχία Τρινκιέρι? Το Hoopfellas δίνει τη δική του οπτική..


Το γυαλί με τον Ιταλό έχει φαινομενικά ραγίσει τελείως και η ομοσπονδία κοιτά την επόμενη ημέρα. Τι θα γίνει με την wild card και τις χορηγίες? (αυτή της Eurobank λήγει τέλος του έτους). Αποφάσεις που θα παίξουν ρόλο? Ακυρώνεται η part time λύση λόγω προκριματικών? Ίσως όχι. Η ομοσπονδία μπορεί να βρει μια φόρμουλα συνεργασίας ειδικά με κάποιον προπονητή που εργάζεται σε σύλλογο της  χώρα μας. Τα ερωτηματικά είναι πολλά. Όπως και οι πιθανοί υποψήφιοι. Ανεξαρτήτου κόστους, ο καθένας φέρνει μαζί του ένα πακέτο. Ένα πρόγραμμα. Η ομοσπονδία –που καλό είναι να επενδύσει πραγματικά σε κάποιον- καλείται να επιλέξει λοιπόν τον προπονητή και παράλληλα την κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια.

Πάμε να δούμε τους υποψήφιους, να διαβάσετε την επιλογή μου και εγώ τις γνώμες σας, τις οποίες περιμένω .

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Όσοι διαβάζεται τη σελίδα γνωρίζεται τη γνώμη μου. Ο κόουτς Ίβκοβιτς είναι ίσως ο καλύτερος εν ενεργεία προπονητής για τις διοργανώσεις της FIBA σε εθνικό επίπεδο. Η δουλειά του μιλά από μόνη της. Ο τρόπος που βάζει το υλικό που έχει στη διάθεση του να παίζει μαζί θα μελετηθεί στο μέλλον. Γνώστης του ελληνικού μπάσκετ και των προϊόντων αυτού (συνέβαλλε άλλωστε τα μέγιστα στη δημιουργία της ελληνικής ταυτότητας), εμπνέει καθολικό σεβασμό (όποιος γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να παίζουν οι παίκτες σου για εσένα καταλαβαίνει..), θα φέρει σιδηρά πειθαρχία (θυμηθείτε πως ήταν η εθνική Σερβίας προ Ντούντα και το πώς καθάρισε στυγνά ο ίδιος τα δύο καλύτερα γκαρντ της χώρας, Γιάριτς-Ρακόσεβιτς, ώστε να απαλλάξει την ομάδα από την αιώνια κόντρα των δύο και των οικογενειών τους..) θα παρουσιάσει καινοτομίες που θα..φορεθούν κυρίως όμως θα παίξει μπάσκετ πάνω στα χαρακτηριστικά των παικτών και της σχολής μας. Σίγουρα ο ιδανικός για να ετοιμάσει την επόμενη ημέρα φέρνοντας το μέλλον στο..παρών, πετώντας νέα παιδιά στα βαθιά με μόνο σωσίβιο (πέραν της δουλιάς στην προπόνηση) την made in Duda ψυχολογική προετοιμασία. Η σκέψη μιας νέας ομάδας από τη δεξαμενή παιδιών όπως οι Μάντζαρης, Κατσίβελης, Σλούκας, Παππάς, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Αντετοκούμπο, Αγραβάνης και μετέπειτα Παπαγιάννης-Διαμαντάκος-Σταμάτης  κλπ. υπό την καθοδήγηση του όχι απλά ιντριγκάρει αλλά αποτελεί μπασκετική ονείρωξη..

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ: Σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν καιρό πριν και ειπώθηκαν ο Ίβκοβιτς δούλεψε αμισθί στην εθνική ομάδα της χώρας του. Αυτό φυσικά δε θα συμβεί αλλού.. Είναι γνωστό ότι θα τον ενδιέφερε να αναλάβει το αντίστοιχο πόστο στην Ελλάδα, στο δεύτερο σπίτι του. Μάλιστα, θα πω ότι (με το ανάλογο διάρκειας συμβόλαιο) δε θα τον επηρέαζε το εάν η χώρα θα πάρει την wild card ή όχι.. Αυτή τη στιγμή όμως, ρεαλιστικά, μια τέτοια συνεργασία δεν είναι εύκολη γιατί  1.) το κασέ του είναι αρκετά υψηλό και το σημαντικότερο 2.) επιλέγοντας τον συγκεκριμένο άνθρωπο γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι του δίνεις το γενικό πρόσταγμα. Όταν ξεκίνησε να δουλεύει στην εθνική Σερβίας «ανακαίνισε» τα γραφεία (όπως ακριβώς σας το λέω..), τη δομή και τον τρόπο δουλειάς στην ομοσπονδία..  Μπορεί να του προσφέρει η ΕΟΚ το πλαίσιο που θα απαιτήσει ώστε να εργαστεί όπως ο ίδιος θέλει? Ίσως είναι η στιγμή και για την ίδια την ομοσπονδία να κάνει την υπέρβαση –σε όλους τους τομείς- υπογράφοντας τον Ντούντα και παράλληλα δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη  να κάνει το καλύτερη για την ομάδα μας.. Ο Ίβκοβιτς είναι εγγυημένο χαρτί. Ξέρεις τι φέρνει στο τραπέζι και εφόσον δουλέψεις μαζί του η επιτυχία σε βάθος χρόνου είναι εγγυημένη σε αυτό το επίπεδο.

NTΕΗΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Top-level coach σε αυτό το επίπεδο. Η τελευταίο του δουλειά με την εθνική Ρωσίας τα λέει όλα. Μάλιστα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά η τότε περίπτωση με τη δική μας τώρα. Μια παραδοσιακή δύναμη που τότε έπαιζε προκριματικά Ευρωμπάσκετ (όλα άρχισαν ένα βράδυ μετά την ήττα της Ρωσίας στο Βέλγιο, όπου η ομάδα είχε πιάσει σε όλους τους τομείς πάτο δηλ. ολική διάλυση και ανασυγκρότηση). Είναι από τις καλύτερες των περιπτώσεων εφόσον η ομάδα συνεχίσει να πορεύεται με τωρινά αστέρια της, Σπανούλη-( τον γιο του Μπλατ..) Ζήση-Μπουρούση, την επόμενη διετία.  Μοντέρνος κόουτς, από αυτούς που χαράσσουν κατευθύνσεις και δείχνουν τις νέες τάσεις  στο άθλημα με καινοτόμο σκέψη.  Θα διδάξει κίνηση χωρίς τη μπάλα, λεπτομέρεια στο spacing, θα επιβάλλει ένα πιο γρήγορο τέμπο, απλωμένες και σύνθετες κατά καιρούς άμυνες ενώ είναι ο μόνος κάτω από την καθοδήγηση του οποίου μπορώ να δώ την ελληνική ομάδα να βάζει τη ζώνη στο DNA της (πολύ ενδιαφέρον..).

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ:  Πολύ δύσκολη περίπτωση.  Ο Μπλατ δουλεύει στο Ισραήλ, σε ένα κορυφαίο κλαμπ με πολλές υποχρεώσεις  κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δε θα μπορεί σίγουρα να έχει την εικόνα που θα είχε ένας εντός των τειχών ή part time προπονητής, όμως η αλήθεια είναι ότι πολλοί προπονητές έχουν δουλέψει αλλού στο..έτσι και κάτω από παρόμοιες συνθήκες (παρόλα αυτά με τις συγκεκριμένες συνθήκες το πράγμα είναι μπερδεμένο). Η ρωσική ομοσπονδία έχει ξεκινήσει επαφές μαζί του (πρόταση δεν υπάρχει τουλάχιστον ακόμα) θέλοντας να ρεφάρει το φιάσκο της Σλοβενίας (η πρώτη τους επιλογή, ο Πασούτιν, αρνήθηκε ευγενικά) και είναι έτοιμη να του προσφέρει χρήματα που δε θα βρεί εδώ. Ο Μπλατ είναι διπλωμάτης και εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά θα ψάξει τη φόρμουλα συνεργασίας/κοινής γραμμής με την ομοσπονδία για να πεί το «ναι» σε μια κατάσταση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι του αρέσουν οι νέες προκλήσεις..

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Εκτιμώ τον κόουτς και το γνωρίζετε. Σας παραθέτω στο κομμάτι μου για αυτόν στο «Κ» της Καθημερινής..  «Ο Φώτης Κατσικάρης είναι ένας διανοούμενος της σύγχρονης μπασκετικής εποχής. Αυτό που  εκτιμώ περισσότερο σε αυτόν δεν είναι η αναμφισβήτητη προπονητική του ικανότητα αλλά το ότι είχε τα κότσια να βγει έξω και να πετύχει (σε συνθήκες φουλ ανταγωνισμού) φτάνοντας πλέον να θεωρείται top-level προπονητής όσον αφορά το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ανοιχτό μυαλό, μοντέρνα σκέψη, δεκτικός σε νέες τάσεις του αθλήματος..  Οι επιρροές που δέχθηκε κατά καιρούς και φυσικά οι δικές του απόψεις συνθέτουν μια multicultular μπασκετική φιλοσοφία που περιλαμβάνει την πειθαρχία και την αμυντική προσήλωση που κήρυξαν οι Σέρβοι «διδάσκαλοι» των 90’s, ελληνική εξειδίκευση στο τακτικό κομμάτι και physical game γαρνιρισμένη με την Ισπανική ταχύτητα στην ανάπτυξη και εκτέλεση που χαρακτηρίζει τους Ίβηρες. Δουλεύει πολύ και δίνει μεγάλη βάση στη λεπτομέρεια ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός της κοινωνικής αναγνώρισης που τυγχάνει σε όποια πόλη και εάν εργαστεί.. Δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι οι Ρώσοι επέλεξαν λοιπόν να επενδύσουν πάνω του, ως μια φυσική συνέχεια του Ντέηβιντ Μπλατ. Άλλωστε οι δυό τους αποτελούν κλασσικούς εκφραστές του νεότερου κύματος προπονητών υψηλού επιπέδου στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Ο Κατσικάρης αποτελεί  τον σημαιοφόρο της ελληνικής προπονητικής σχολής που σιγά σιγά πλέον αρχίζει να γίνεται εξαγώγιμο προϊόν στην Ευρώπη. Άνοιξε τον δρόμο στη νούβελ βαγκ των ελληνων συναδέλφων του, μιας γενιάς πολύ ικανής η οποία καλλιεργεί τα απτά χαρακτηριστικά της μπασκετικής μας ταυτότητας  και χαρακτηρίζεται (κυρίως με την υπεροχή της στο τακτικό κομμάτι) ως μια από τις κορυφαίες αυτή τη στιγμή στη Γηραιά Ήπειρο..»



Σίγουρα λοιπόν στο στυλ παιχνιδιού που θα επιλέξει θα απεικονίζεται  μια  «άποψη» για την ανάπτυξη της σχολής μας, με βλέμμα στην επόμενη ημέρα αυτής, προσθέτοντας πινελιές ενός πιο γρήγορου τέμπο πάντα σε ένα guard-based style.. Για κάποιο λόγο, δεν είμαι τόσο ζεστός για την επιλογή του και αυτό δεν έχει να κάνει με θέμα αξίας ή ικανότητας αλλά timing.. Πέρυσι για παράδειγμα θα ήταν καλύτερη εποχή. Είναι «γερό χαρτί» της ελληνικής προπονητικής σχολής και ο «χρόνος επιλογής», το «πότε»,  είναι πολύ σημαντικό κομμάτι ώστε να μη καεί..

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ:  Για τον Κατσικάρη θα υπάρξει ενδιαφέρον, αυτό είναι δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι το ότι  θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις σε πολλά επίπεδα. Σίγουρα το οικονομικό είναι ένα εξ αυτών. Οι συνεργάτες του (τους οποίους δε διαπραγματεύτηκε καν αυτό το καλοκαίρι η ομοσπονδία στέλνοντας  μήνυμα εκ των προτέρων) και το πλαίσιο στο οποίο θα δουλέψει (ο Κατσικάρης είναι αυστηρός και δε θα δεχθεί οποιαδήποτε είδους «παρέμβαση»..) Αυτή τη στιγμή δεν έχει ομάδα αλλά είναι σίγουρα από επιλογή του όπως επίσης ότι θα είναι τοπ υποψήφιος  σε περίπτωση που ομάδα τοπ επιπέδου «ψαχτεί» στην αγορά τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί με την ομοσπονδία δηλ. το κομμάτι της «αποκλειστικότητας». Δεν είμαι σίγουρος ότι έχει στο μυαλό του (σε αυτή τη φάση της καριέρας του) μια δουλειά σε πάγκο εθνικής. Δεν ξέρω εάν τον καλύπτει.. Όπως καταλαβαίνετε «φλέρτ» θα υπάρξει αλλά από το «θέλω» μέχρι το «κάνω» η απόσταση είναι μεγάλη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:  Το πακέτο-Γιαννάκης στη τωρινή version περιλαμβάνει πολλά θετικά αλλά κάποια αρνητικά στοιχεία όσον αφορά την υποψηφιότητα του για τη θέση. Η ομοσπονδία πρέπει να ζυγίσει σε συνάρτηση με το τι χρειάζεται η ομάδα τώρα. Ο Γιαννάκης είναι ένεση. Ένεση ηθικού. Το εθνικό μας συγκρότημα θα εμφανίσει (κάτω από οποιοδήποτε ρόστερ και συνθήκες) στοιχεία που έχει «απολέσει» τα τελευταία χρόνια στο έλεος του εκμοντερνισμού και της διαφορετικότητας. Πάθος, δύναμη, αμυντική ικανότητα και ένα hard caliber σύνολο. Παραδοσιακά στοιχεία της σχολής μας.  Στοιχεία αρκετά για αποφευχθούν μαύρες βραδιές τύπου Φινλανδίας ή Νιγηρίας. Από την άλλη η limited offense θα είναι εκεί επίσης. Ερωτηματικό, τη στιγμή που τα νέα παιδιά δείχνουν στοιχεία και πρώτη ύλη να παίξουν κάτι πιο γρήγορο (σε συνδυασμό με τα ελληνικά στοιχεία).

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ: Είναι μια «λογική» και σχετικά «ασφαλής», για την ομοσπονδία, επιλογή. Οικονομικά, αγωνιστικά και επικοινωνιακά. Το ερωτηματικό βρίσκεται όμως πάλι στο κομμάτι του timing. Ήταν αρκετό το διάστημα «χωρισμού» για να καλλιεργηθεί το έδαφος για την επιστροφή? (χωρίς τον Κολοκυθά πλέον, μη ξεχνάτε..) Και εάν «ναι» το κλίμα θα είναι το ίδιο..?  Ο Γιαννάκης έφτασε αυτή την ομάδα σχεδόν μέχρι την κορυφή του κόσμου (με μια σπουδαία γενιά παικτών) και δικαιωματικά αν σε κάποιον ανήκει η θέση του προπονητή και το δικαίωμα του λάθους, είναι αυτός. Είναι η ζωντανή ιστορία και σίγουρα «αγαπάει» να δουλέψει εκεί. Από την άλλη σαφώς και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, ακόμα και μέσα στην ομάδα. Δεν είναι «άφθαρτος» στα μάτια των παικτών, ούτε το ίδιο ενωτικός όπως στο παρελθόν. Παραμένει μια τεράστια προσωπικότητα που επιβάλλει σεβασμό. Δεν ξέρω εάν μπορεί να εμπνεύσει το ίδιο.. Αυτό θα πρέπει να το ξανακερδίσει..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Από τους κλασσικότερους εκπροσώπους της νεότερης προπονητικής γενιάς. Βασικός συντελεστής του «προγράμματος-Ομπράντοβιτς» στη χρυσή εποχή του Παναθηναϊκού, με δυνατό μπαγκράουντ, έδωσε μια αναβαθμισμένη version στην οπτική της δουλειάς του ασσίσταντ.  «Τέκνο» των Γιούγκο. Αυτόματα μπορείτε να φανταστείτε τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του. Μένει να δούμε τα στοιχεία που θα βάλει αυτός φέτος στη δική του δουλειά. Δείχνει στοιχεία εξαιρετικού recruiter στο χτίσιμο του ρόστερ του φετινού του πρότζεκτ. Η γνώση του αθλήματος επίσης είναι εκεί.. Αμφιβολίες υπάρχουν για το πόσο μια τέτοια επιλογή μπορεί να «ενώσει» εντός της ομάδας και το πόσο θα «εμπνεύσει»..  Άπειρος ως πρώτος προπονητής επίσης . Η ουσία είναι με ποιό υλικό και μπροστά σε ποιες υποχρεώσεις θα αναλάβει ενδεχομένως..

ΡEAΛΙΣΤΙΚΑ:  Πιθανότητα συνύπαρξης με τον Σπανούλη δεν υπάρχει.. Το γνωρίζουν όλοι αυτό και η ομοσπονδία δε θα ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση κανέναν και να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια της ομάδας στέλνοντας στον αστέρα της ομάδας μήνυμα απόσυρσης. Από την άλλη, σε περίπτωση που η ομάδα δεν πάρει την wild card, η πιθανότητα απόσυρσης για παιδιά όπως ο Σπανούλης και ο Ζήσης είναι ορατή. Εκεί αρχίζει το παιχνίδι για τον Ιτούδη.. Η ομοσπονδία θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το ξεκίνημα του σε μια πολύ απαιτητική δουλειά όπως αυτή με την Μπάνβιτ.. Το ότι εργάζεται στο εξωτερικό στη παρούσα φάση σίγουρα δε είναι στα συν του..

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:  "Παιδί" το Ίβκοβιτς, κερδίζει συνεχώς πόντους στη κούρσα για τον καλύτερο προϊόν της ελληνικής προπονητικής σχολής, με τη δουλειά του πλέον στον Άρη. Ο Αγγέλου δουλεύει με τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια, έχει ιδέες και ένα μεταπτυχιακό δίπλα στον μάστερ της ψυχολογικής προετοιμασίας (Ντούντα) με τίτλο «διαχείριση κρίσεων». Και εδώ υπάρχει η προοπτική του μοντέρνου μπάσκετ στον ορίζοντα (συνεργασίες, κίνηση, τρανζίσιον παιχνίδι) χτισμένη πάντα πάνω στις ελληνικές σταθερές.  Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε σωστό μπάσκετ. Το ερωτηματικό είναι εάν η ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να πιστέψει στον Αγγέλου και να δουλέψει μαζί του. Η ικανότητα υπάρχει, η εμπειρία θα βρεθεί στη πορεία.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ: Ο Αγγέλου έχει ικανότητες που τον οδηγούν προπονητικά στη κορυφή της ελληνικής σχολής μαζί με 2-3 άλλους προπονητές αυτή τη στιγμή.  Αυτό είναι δεδομένο. Ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις και κρίσεις. Νομίζω είναι αρκετά έξυπνος για να ελέγξει τον παρορμητισμό του, ο οποίος σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να τον καταστρέψει. Αυτό θα είναι το κλειδί για να χτίσει γερούς δεσμούς μέσα στην ομάδα καθώς ο εκρηκτικός του χαρακτήρας δικαιολογημένα θα οδηγήσει τους αθλητές αρχικά να κρατήσουν κάποιες αποστάσεις. Νομίζω ότι σε περίπτωση επιλογής του θα επιλέξει κάτι ριζοσπαστικό. Θα «καθαρίσει» και θα χτίσει κάτι καινούργιο. Ίσως να είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα αυτή τη στιγμή..

ΓΙΑΝΝΗ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ο Σφαιρόπουλος είναι αναμφισβήτητα ένας ταλαντούχος προπονητής, ικανός στο να δουλεύει και να αναπτύσσει νέα παιδιά. Πολύ σημαντικό αυτό. Φρέσκο μυαλό. Επίσης, καθαυτού προϊόν της ελληνικής σχολής, του αρέσει να παρακολουθεί τις τάσεις του αθλήματος και να προσθέτει στοιχεία στη φιλοσοφία του. Defensive minded, «ψάχνει» το ισορροπημένο μπάσκετ. Πολύ κρίσιμη για την εξέλιξη της καριέρας του η φετινή σεζόν στον Πανιώνιο και αναφέρομαι κυρίως στο μπάσκετ που θα παρουσιάσει. Δεν είναι κρυφό ότι και ο ίδιος αναπτύσσεται ως head coach ακόμα..

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ: Προσιτή λύση, παιδί της ομοσπονδίας, η προαγωγή του στη θέση θα μοιάζει με φυσική εξέλιξη. Εργάζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα γεγονός που κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Θέλω να τον δώ πολύ σε αυτή τη δεύτερη σεζόν του στον Πανιώνιο. Μου «κάνει» το να βρίσκεται γύρω από την Εθνική αλλά σήμερα το τάιμινγκ δε μοιάζει ιδανικό για να αναλάβει το τιμόνι. Πιθανόν να πλαισιώσει κάποιον. Θα έχει την ευκαιρία του στο μέλλον σίγουρα..

ΤΟ HOOPFELLAS..

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ μας, περιέχει ιδιαιτερότητες. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολύ σημαντική και σίγουρα η ομοσπονδία πρέπει να βάλει στη ζυγαριά πολλά πράγματα και να εξετάσει διάφορες παραμέτρους. Πολλοί από τους παραπάνω προπονητές θα μπορούσαν να παράγουν σημαντικό έργο στη θέση του τιμονιέρη της Εθνικής. Όμως μιλάμε για κατάσταση ειδικών συνθηκών πλέον.  Η δική μου οπτική έχεις ως εξής: Εφόσον δε μπορούμε να πάρουμε τον «πατέρα», ας κοιτάξουμε τον «γιό»..  Οποιαδήποτε ομάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ήθελε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς σε μια τέτοια κατάσταση, μαζί της. Είναι Η ΕΓΓΥΗΣΗ, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Και εγώ μαζί, θα τον ήθελα σαφέστατα για την ομάδα μας. Όμως δεν είμαι σίγουρος ότι η ομοσπονδία μπορεί να προβεί σε μια τέτοια κίνηση (ανεξαρτήτως wild card το ξαναλέω) αυτή τη στιγμή. Για πολλούς λόγους.. Για αυτό και θα πάω παρακάτω. Αγγέλου κύριοι.. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Είναι εκπρόσωπος της σχολής μας, νέος, Έλληνας, σε άνοδο, έχει στομάχι και ΚΥΡΙΩΣ μπορεί να φέρει ΑΛΛΑΓΕΣ.. Σε επίπεδο επικοινωνίας, κλίματος, κατεύθυνσης στη δουλειά και φυσικά στο γήπεδο. Είναι λίγο εξτρεμιστική επιλογή αλλά θα την στηρίξω. 


Θα ήμουν αρκετά θετικός να τον δώ και δίπλα στον Γιαννάκη  ως ασσίσταντ (η παρουσία του Δράκου είναι από μόνη της ενωτική και απορροφά ..κραδασμούς εντός) αλλά ο Χαλκιδαίος έχει προχωρήσει και δεν είμαι σίγουρος εάν ο ίδιος θα ήθελε να μπεί σε μια τέτοια διαδικασία ή εάν θα υπάρχει η ίδια λειτουργικότητα. Δε το γνωρίζω αυτό. Για αυτό θα βάλω κατευθείαν το μαχαίρι στο κόκαλο και θα πω Αγγέλου. Με δικαίωσε μια φορά στον Άρη, πιστεύω ότι σε μια ενδεχόμενη πρόσληψη του στην –τεραστίων ευθυνών- θέση του head coach της Εθνικής μπορεί να το ξανακάνει. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει η ομάδα. Γιατί..οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα..  

H σελίδα μας στο Facebook..

209 σχόλια:

  1. Γεια σου Jim,

    πολυ ωραια αναλυση οπως παντα. Θα διαφωνησω ομως με την τελικη επιλογη σου. Δεν εκτιμω πολυ τον Αγγελου ως προπονητη κ σιγουρα δε θα ειναι ενωτικη παρουσια... Με wild-card θα προτιμουσα Ντουσαν αλλιως Κατσικαρη.

    Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τζιμ.τωρα εμπλεξες! τι θες και τα σκαλιζεις? και τι ειναι αυτα που προτεινεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ μπασκετοφατσα ο αγγελου.αν και τεχνικα δεν μπορω να τον κρινω,με εντυπωσιασε η δουλεια του στον αρη οχι αγωνιστικα αλλα στον τομεα της διαχειρισης και της επικοινωνιας.προσπαθουσε συνεχως να φτιαξει συμβολισμους στα μυαλα των παικτων για να χτισει κινητρα και χαρακτηρα στην ομαδα.κατι που αν μη τι αλλο φανερωνει μια γενικοτερη εξυπναδα και αποψη γυρω απ το αθλημα.θα παρω κι εγω αγγελου...
    πιστευω καλη επιλογη ειναι και ο κατσικαρης.οι υπολοιποι ειναι ειτε πολυ ακριβοι ειτε απειροι ειτε αμφιβολα πισωγυρισματα(δρακος,αν και ολοι τον αγαπαμε ειμαι σιγουρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kala katalavame ti rolo varas,aggelou th mia,aggelou thn allh!
    Coach of the year...Exw aporia ti koumpariliki exete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίος Τζιμ...Στις επιλογές θα προσέθετα και έναν κόουτς έμπειρο σε επίπεδο Α1 όπως ο Μαρκόπουλος ενώ επίσης δεν θα έβαζα τους 2 προπονητές των αιωνίων, αν και αμφότεροι θα ήταν εξαιρετικές επιλογές.
    Προσωπικά όπως έχω πει και σε άλλα δικά μου σχόλια και σε ανάλογες συζητήσεις οι επιλογές μου είναι 2.
    Σε πρώτο πλάνο προσέγγιση στον Ίβκοβιτς. Απλά όπως είπες και εσύ εγγύηση. Του δίνεις τα κλειδιά και τουλάχιστον θα είσαι ήσυχος ότι έχει την γνώση και το ειδικό βάρος να διαχειριστεί καταστάσεις και να φτιάξει μια ομάδα με έντονο παρόν και πιο έντονο μέλλον. Είναι η υπέρβαση που χρειάζεται η Εθνική Ομάδα αυτή τη στιγμή. Η αλλαγή φιλοσοφίας και η έμφαση στην πειθαρχία είναι πράγματα απαραίτητα για την νέα Εθνική.
    Σε δεύτερο πλάνο, αν δεν προχωρήσει του Ίβκοβιτς, Κατσικάρης. Το μίγμα επιρροών που διαθέτει στο προπονητικό του στυλ τον κάνουν αρκετά ελκηστικό για μένα. Επιτυχημένο πέρασμα από ACB ισοδυναμεί με τεράστιο παράσημο. Όπως και η επιλογή του ως εκλέκτορας της Ρωσίας άσχετα με το τι ακολούθησε. Είναι νέος, με ιδέες και όρεξη και σε αντίθεση με τον Τρινκιέρι έχει γνώση του Ελληνικού μπάσκετ. Δεν θα αποροφήσει κραδασμούς όπως ο Ίβκοβιτς αλλά θα μπορέσει με την κατάλληλη στήριξη σε 1-2 χρόνια να φτιάξει ένα πολύ δυνατό σύνολο.
    Την λύση Αγγέλου την απορρίπτω μόνο και μόνο επειδή δεν έχει καμία εμπειρία σε υψηλό επίπεδο. Eurocup δεν έχει παίξει σαν head coach. Το ίδιο και ο Ιτούδης, ενώ η επιστροφή Γιαννάκη δεν έχει αγωνιστική παρά μόνο "ψυχολογική" λογική. Στα δικά μου μάτια τουλάχιστον.
    Οπότε πάμε για το μπαμ με Ντούντα και αν δεν κάτσει, στήριξη σε Φώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο τους παραπάνω θα προτιμούσα duda, αλλα το θεωρώ τόσο δύσκολο όσο το να φέρουν τον d' Antoni..!!! Πιστεύω η επιλογή θα είναι Έλληνας αλλά δεν νομίζω να είναι ο Αγγέλου. Δίνω περισσότερες πιθανότητες στην επιλογή Σφαιρόπουλου που νομίζω είναι και η οικονομικότερη.
    Προσωπικά θα ήθελα Ιτούδη αλλα καταλαβαίνω πως είναι πάρα πολύ νωρίς για να αναλάβει τέτοιο πόστο (όπως και ο Αγγέλου).
    Επίσης δεν είμαι πολύ σίγουρος πως όλοι οι Έλληνες coach που αναφαίρονται στο άρθρο είναι και πολύ θετικοί στην ιδέα της θέσης του national coach

    MarKeZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγγνωμη για το ασχετο,αλλα η ομαδαρα μας οι πρωταθλητες ευρωπης πανε βραζιλια, τι ομαδα ειναι αυτη η μπινειρος γνωριζεις κανει;;;;θα το παρουμε ετσι;; ακουγεται οτι αυτη ειναι ομαδουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπινειρος vs piraeus carpaziers...youtubeit

      Διαγραφή
    2. θα του διαλυσουμε,τι νομιζεις εχουμε ομαδαρα εμεις χεχεχεχε.

      Διαγραφή
  8. Τζιμ πρώτα απ'όλα να παω ότι η ανάλυση σου μου φάνηκε εξαιρετική....
    Ανέλυσες λεπτομερέστατα και με ιδιαίτερα στοιχεία την κύρια φιλοσοφία των υποψηφίων(που βλέπω ότι απορρίπτονται από σένα οι περιπτώσεις Μπαρτζ-Άρτζι) και έδωσες την οπτική σου στο πώς αποτυπώνονται οι καταστάσεις στην ομάδα αυτή τη στιγμή.
    Θα τολμήσω να διαφωνήσω,όχι κάθετα,αλλά σαν ιδέα με την επιλογή Αγγέλου.Πραγματικά μου άρεσε η δουλειά του φέτος,πήρε μια ομάδα δίχως πλάνο,καμία αρχή και την ένωσε βάζοντας την να παίξει ξύλο για να επιβιώσει και τους παίκτες της να ματώσουν για να τη βγάλουν μπροστά.Σε βάθος χρόνου και με σταδιακή βελτίωση εισήγαγε στο παιχνίδι στοιχεία ομαδικής δουλειάς,συνεργασίας και επιθετικού πλάνου εκμεταλλευόμενος το έμψυχο υλικό του.
    Διατηρώ όμως μεγάλες επιφυλάξεις για την επιτυχία που θα είχε ανάλογη επιχείρηση και στην εθνική ομάδα.Μου φαίνεται μεγάλο ρίσκο και δεν είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να βάλει λάδι στη μηχανή μιας από τις πιο βαριές εθνικές ομάδες στο μπασκετικό χώρο.Αρχικά διαφέρουν οι αποστολές.Είναι διαφορετική υπόθεση να δουλέψεις με παίκτες όπως ο Σαρικόπουλος,ο Μποχω και ο Βεζένκοφ και από την εξισορρόπηση συνόλου με δοξασμένους παίκτες,πρωταθλητές και φτασμένους επαγγελματίες.
    Δεύτερον είναι άλλη η δυσκολία του να δώσεις συνοχή και κίνητρο σε ομάδα που αγωνίζεται στην Α1 με κύριο στόχο την είσοδο στα πλέιοφ και τον ανταγωνισμό με ομάδες που απλά είχαν 2 αμερικανούς παραπάνω από το να χτίσεις μια ομάδα η οποία έχει να αντιμετωπίσει αληθινά μεγαθήρια του παγκοσμίου μπάσκετ.Τρίτον,ο Αγγέλου ανέλαβε μεν βαριά αποστολή(η πίεση της ιστορίας της ομάδας είναι μεγάλη) αλλά την έφερε εις πέρας με πίστωση χρόνου και την ανέβασε μεθοδικά μεσα στη σεζόν,δεν ξέρω αν μπορεί ν επιτύχει αναλόγως σε τουρνουά 2 εβδομάδων και να εμφυσήσει έγκαιρα τη νοοτροπία του και να αναδιαρθρώσει τη δομή της.Τέταρτον δεν είμαι σίγουρος αν θα δώσει στην ομάδα αγωνιστικά αυτά που της έλειπαν.Γνωρίζει καλά το άθλημα και είναι από τους καταλληλότερους για την έμπρακτη αποτύπωση της ελληνικής σχολής στο παρκέ με σκληρό προφίλ και συνοχή.Θα ήθελα να νιώθω πιο σίγουρος για την ικανότητα της ομάδας να παράγει επιθετικά σε υψηλό επίπεδο και να λύσει τη μονοτονία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φεύγοντας από την ανάλυση της δικής σου πρότασής(την οποία επαναλαμβάνω δεν κατακρίνω,πραγματικά ο Αγγέλου πχ.θα μπορούσε ας πούμε να χτυπήσει μετάλλιο φέτος και γενικά να επιτύχει-απλά με προβληματίζει το ρίσκο σε κατάσταση που χρειαζόμαστε τον απεγκλωβισμό από τα τελευταία στραπάτσα και την loser habit) θα πω και γω τι βλέπω στην παρούσα φάση.Αρχικά είμαι φαν της επιλογής Ίβκοβιτς..Ας μην τα πολυλογούμε,ο άνθρωπος είναι master,γνωρίζει τη χώρα άριστα,έχει διαγνώσει τα προβλήματα της μιας και κινείται στο χώρο,έχει φοβερό στάτους και προσωπικότητα και μπορεί να της δώσει χαρακτήρα και να δούμε πραγματικά ωραία πράγματα.(τώρα που ακόμα προλαβαίνουμε να δέσουμε το γλυκό της ταλαντούχας γενιάς του 90' με τα πιο έμπειρα και επιτυχημένα παιδιά πριν την τελική μετάβαση.)Ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται στην άμυνα για να τη σφίξει,είναι ιδιοφυία στο να εκμεταλλεύεται τα όπλα του και να στήνει την επίθεση.(έπαιρνε στον τομέα αυτό το 200% της Σερβίας αυτό το καλοκαίρι με εξαιρετικό βαθμό στις συνεργασίες).Νομίζω πως ακόμα κι αν είναι ακριβός,δεν έχει το απίστευτο κασέ(με την έννοια ότι είναι σχεδόν ότι καλύτερο υπάρχει) και χρειάζεται η ομάδα ένα ισχυρό και αδιάβλητο πρόσωπο με την τόση κριτική που υπάρχουν σε όλες τις ρίζες της.
      Ασφαλώς ο Μπλατ είναι ασφάλεια...Μοντέρνος κόουτς,αναγνωρισμένος και από αυτούς που ξέρουν να προσαρμόζονται και αυτό του δίνει μεγάλο κύρος και πολλά πλεονεκτήματα.Καλός και στο in-the-game coaching(ο Ντούντα εδώ έχει το μόνο μείον σε σχέση με άλλους μεγάλους προπονητές),και είναι σίγουρα μια ασφαλής επιλογή.Παρότι μου αρέσει πολύ η ιδέα,θα χρειαστεί και τον χρόνο του ο άνθρωπος,να συλλάβει την κατάσταση,αυτά που πρέπει να αλλάξει.Μια σίγουρη επιλογή για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια μας.
      Από τις υπόλοιπες,πολλές έχουν ενδιαφέρον.Θα απέφευγα Κατσικάρη,Γιαννάκη για διαφορετικούς λόγους.Ο πρώτος μπορεί να μας βγει Ζούρος,ο δεύτερος ίσως αποτελεί πισωγύρισμα και το ξεαράχνιασμα θα είναι δύσκολο στα σύγχρονα θέλω του σημερινού μπάσκετ.
      Ο Σφαιρόπουλος μπορεί να κάνει σοβαρή δουλειά στις βασικές αγωνιστικές δομές της ομάδας και έχει σταθερή σκέψη και πλάνο.Στη φετινή διοργάνωση δεν είδαμε κάτι extreme προπονητικά που δε θα μποροούσε να ακολουθήσει,του αρέσει να δίνει έμφαση αρχικά σε νευραλγικά κομμάτια όπως το ριμπάουντ και η άμυνα.Δεν ξέρω αν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πρότζεκτ και να προετοιμάσει-ανταγωνιστεί λεπτομέρειες αυτού του επιπέδου.
      Ο Ιτούδης μου αρέσει πραγματικά σαν επιλογή,είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση κυρίως για το μέλλον.Σύγχρονη τάση,συνδυάζει πολλά στοιχεία με καινοτόμες απόψεις και βλέμμα πάνω στο παιχνίδι,όμως τα αναφερόμενα εξωαγωανιστικά θέματα μοιάζουν αυτή τη στιγμή να φέρουν πυρηνικές αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
      Πάντως νομίζω υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που θα ήταν δυνατές και καλές.Μου φαίνονται πολύ καλά πακέτα οι 2 αιώνιοι πλέον,αλλά σαν χώρα είμαστε πολύ πίσω για να στηρίξουμε μια τέτοια επιλογή.Από την εγχώρια δεξαμενή εκτιμώ πολύ τον Σούλη Μαρκόπουλο και θα τη θεωρούσα αξιόλογη απόφαση και ενέργεια.Νομίζω υπάρχουν και κάποιοι προπονητές που είναι έμπειροι ή σύγχρονοι,με ασφαλή στοιχεία στον Ευρωπαικό χώρο.Κάποιες περιπτώσεις που θα κοίταζα με καλό μάτι είναι Ιβάνοβιτς,Πλάθα,Μαχμούτι(συγχωρέστε με αν οι υποθέσεις είναι μη ρεαλιστικές-δε γνωρίζω τη διαθεσιμότητα τους ή την πιθανότητα κάποιας τέτοιας συνεργασίας..)
      Πάντως πρόκειται σίγουρα για επιλογή δύσκολη που θέλει σκέψη και στήριξη με τη σειρά αλλά και να είναι σαφώς αυτόνομη-ανεξάρτητη και με καθαρά κριτήρια για το καλό της επίσημης αγαπημένης.

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικό άρθρο με τεκμηρίωση και τολμηρή οπτική αλλά το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί είναι αν η ομοσπονδία έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και αν έχει πάρει απόφαση να αφήσει τα ηνία της λειτουργίας και των αποφάσεων στον όποιον εκλεκτό. Μέχρι σήμερα πήγαινε στην εύκολη επιλογή εκείνου που θα φύγει με την πρώτη στραβή και η ίδια θα συνεχίζει να κατευθύνει τα πράγματα υπογείως. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα με το επόμενο την επιλογή ενός ΕΛΛΗΝΑ προπονητή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γνώμη μου είναι ότι θα έρθει ο πιο φθηνός.

    Αν είναι top προφανώς δεν θα έχει παρεμβάσεις. Δεν νομίζω ότι ούτε η ίδια ομοσπονδία να θέλει να ασχολείτε με αυτά.

    Τώρα αν είναι πείραμα σαν τον Τινκέρι φιλόδοξος και ταλαντούχος μεν, αλλά αρκετά άπειρος δε, ε τότε είναι πιθανό (και κατά τη γνώμη μου σωστό) να υπάρχουν παρεμβάσεις από την Ομοσπονδία.

    Πάντως το τονίζω ότι ένα ισχυρό όνομα σε περίπτωση που έρθει (πράγμα πολύ δύσκολο) αυτόματα θα απενεργοποιήσει κάθε σκέψη της ομοσπονδίας για εισβολές στο χώρο των αποδυτηρίων.
    Όπως και να το κάνουμε ένας Ίβκοβιτς κλπ έχει διαφορετική πορεία, διαφορετική αύρα και όπως και να έχει ο άλλος σε εμπιστεύετε πιο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σούλης Μαρκόπουλος. Ο προπονητής που δεν έχει αποτύχει όπου και αν δούλεψε. Πολύπειρος, άριστος γνώστης της Ελληνικής πραγματικότητας, χαρακτήρας που σίγουρα δεν θα οξύνει καταστάσεις...Αρνητικό ίσως είναι το γεγονός ότι αποτελεί προπονητή "παλαιάς κοπής", όμως αυτό για διοργανώσεις όπως π.χ. το Eurobasket δεν είμαι σίγουρος ότι αποτελεί μείζον ζήτημα.
    Εν κατακλείδι, αν συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα και τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο προπονητής (εμπειρία, γνώση της ελληνικής πραγματικότητας-αγωνιστικής και εξωαγωνιστικής-χαρακτήρα κλπ) συν το οικονομικό κομμάτι, νομίζω πως ο Σούλης είναι μια λύση που αξίζει να ασχοληθεί η Ομοσπονδία.

    Ερσεφουρίλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Συγνώμη που επεμβαίνω και σχολιάζω κάτω από το δικό σου σχόλιο, άλλα λες όσα θέλω να πω. Το γεγονός ότι ο Μαρκόπουλος δεν έχει εμπειρία από τέτοιες διοργανώσης ίσως λύνεται σαν θέμα αν του βάλεις στο πλάι έναν με εμπειρία (Σφαιρόπουλος). Επίσης με εντιπωσιάζει το γεγονός οτι ο Jim δεν τον αναφέρει καν στους υποψίφιους. Αντιθέτος, αναφέρει για ‘μένα έναν αμφιβόλου αξίας προπονητή με μια μόνο χρονιά σαν head coach. Προσωπικά δεν θα επέλεγα κανένα χρωματισμένο είτε κοκκίκο είτε πράσινο, τουλάχιστο όχι τώρα.
      Ευχαριστώ,
      Τάκης

      Διαγραφή
  12. Γνώμη μου είναι ότι ο προπονητής είναι το ελάχιστο πρόβλημα της Εθνικής σήμερα και ότι η λύση σε όλα τα προβλήματά της είναι επιτέλους η αποστράτευση της γερουσίας που την διοικεί σχεδόν...όσο ζω (μπορεί και λίγο παραπάνω). Αλλά επειδή με τα παραγοντικά δεν ασχολείται αυτό το μπλογκ, πάω στα αγωνιστικά.

    Γνώμη μου, η οποία μπορεί να είναι απόλυτη: Αν δεν μπορεί να αλλαχθεί η διοίκηση της ομάδας, πρέπει τουλάχιστον να γυρίσει σελίδα στον κορμό των παιχτών που αποτελούν το 'κέντρο βάρους' της ομάδας. Και αυτοί είναι σήμερα αναμφισβήτητα η τριανδρία Σπανούλης-Ζήσης-Μπουρούση. Πιστεύω (καθαρά μπασκετικά) ότι όπου μπορούσαν να μας φτάσουν αυτοί οι τρεις μαζί μας έφτασαν. Αξίζαν κάτι παραπάνω; Σίγουρα. Αξίζαν καλύτερης βοήθειας από τον πάγκο προκειμένου να παίξουμε στους Ολυμπιακούς πέρσι και να περάσουμε τουλάχιστον στους 8 φέτος. Σε μια μακρο-οπτική πάντως, η εποχή 2009-2013 είναι η δική τους εποχή, και σε αυτήν την εποχή η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω σε σχέση με το 2004-2008 (εποχή Γιαννάκη λένε κάποιοι, μήπως όμως ήταν εποχή Διαμαντίδη-Παπαλουκά;).

    Θυμίζω πώς χτίστηκε η ομάδα του Βελιγραδίου και της Σαϊτάμα: Πώς μέσα σε δυο καλοκαίρια άλλαξε η εθνική κατά 50% (με την αποπομπή χωρίς πολλά-πολλά και φιοριτούρες των Παπανικολάου-Αλβέρτη-Ρεντζιά-Σιγάλα), και πώς μπήκαν πρόσωπα τελείως παραγκωνισμένα μέχρι το 2003 (Τσαρτσαρής, Παπαδόπουλος, Κακιούζης). Ήταν θέμα αγωνιστικό; Σίγουρα. Ήταν όμως και θέμα χημείας, λειτουργίας, ανανέωσης των κυττάρων.

    Δεν συγκρίνω το μέγεθος του Σπανούλη με κάποιους εκ των διωχθέντων του 2004. Ο Σπανούλης σήμερα είναι ο reigning MVP της Ευρώπης, και ο καλύτερος εκ των παραγκωνισμένων τότε (Αλβέρτης) ήταν 6ος παίχτης σε μια μεγαλομεσαία ομάδα της Ευρωλίγκας (ΠΑΟ 2002-2004). Προσωπική μου γνώμη μου είναι ότι από φέτος θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακή πτώση στην απόδοση του Σπανούλη, σαν και αυτήν του Παπαλουκά μετά το καλοκαίρι του 2008, αλλά αυτή είναι προσωπική γνώμη. Το σίγουρο είναι ότι ανανέωση παρόντος του δεν γίνεται, ούτε αγωνιστική ούτε ψυχολογική. Δεν είναι εύκολο, σίγουρα.

    Ο Τζιμ 'έκλεισε το μάτι' σε αυτό που λέω. Δεν θα το έγραφε ο ίδιος έτσι αλλά παίρνω εγώ την πρωτοβουλία: Η εθνική όπως την ξέραμε μας τελείωσε, και καλό για όλους είναι να πάψει να καρκινοβατεί με ημίμετρα. Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να στήσουμε μια νέα ομάδα με αυτούς που ανέφερε ο Τζιμ - αν και για εμένα ο όποιος νέος προπονητής πρέπει να φτιάξει μια ομάδα που θα 'ξεκινά' από τους Κουφό-Καλάθη, παίχτες με χαρακτηριστικά που δύσκολα βρίσκονται στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα μια περιφερειακή τετράδα Καλάθη-Μάντζαρη-Παππά-Σλούκα μπορεί να αναβιώσει τις χρυσές εποχές της περιφερειακής τετράδας του 2005-8, ενώ ο Κουφός μαζί με τον Μπράμο και τον Αντετοκούμπο μπορούν να 'δέσουν' μια άμυνα με 10 πλοκάμια που δύσκολα κάποιος μπορεί να ανταγωνιστεί.Τον ρόλο του 'Κακιούζη' αυτής της ομάδας θα μπορούσε να παίξει ο Πρίντεζης, παρών ήδη από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

    Με βάση αυτά, εγώ θα ήθελα να δω έναν προπονητή με εγνωσμένη διάθεση να δουλέψει σε έναν κορμό παιχτών σε βάθος χρόνου. Η πρόταση Αγγέλου με ιντριγκάρει, κυρίως γιατί έχω ακούσει ότι πρόκειται για άνθρωπο απόλυτο, απότομο και ολίγον 'τρελό' - δηλαδή ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε προκειμένου να καθαρίσει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Άπαξ και γίνει αυτό, τα άλλα ακολουθούν. Ορόσημο πρέπει να είναι οι Ολυμπιακοί του Ρίο - ό,τι συντομότερο έρθει ως επιτυχία, καλώς να ορίσει. Αλλά αν επιτέλους δεν παρθεί η απόφαση αλλαγής των πάντων στην λειτουργία της εθνικής, κανένας Ντούντα και κανένας Μπλατ δεν θα κάνει την διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα ναι θα βλέπεις σταδιακη πτώση του Σπανούλη ναι,,, σιγα,,,σου θυμιζω οτι ο παπαλουκάς δεν εχει καμια σχεση σε φυσική κατάσταση με τον Σπανουλη που ειναι gym-rat...και μεχρι και το 2009-2010 που ηταν 32 μια χαρα έπαιζε,,, ο Σπανουλης ειναι 31.... Τουλαχιστον 3 χρόνια εκληκτικού μπάσκετ θα παιξει ο killbill απλά ο ρολος του θα αρχισει απο του χρόνου να ειναι πιο οργανωτικός....

      Διαγραφή
    2. Ο Σπανούλης εκτός από gym-rat καλό θα ήταν να είναι και λίγο school-rat μήπως μάθει και λίγα ελληνικά και καταφέρει να ξεχωρίσει το ξεσκαρτάρισμα από το ξεκαθάρισμα.

      Διαγραφή
    3. Δεν ειναι απαραίτητα να ξέρει να μιλάει δεν πληρώνετε για αυτο στο NBA για τετοια πραγματα οι αθλητες εχουν αποκλειστηκούς press representatives....ειμαστε πολύ πισω σε πολλα πραγματα για τον μονο που μπορω να κατηγορήσω τον Σπανούλη ειναι ο υπερεγωισμός που καμια γορα τον θωλώνει και κάνει λάθη μεσα στο παιχνίδι τπτ αλλο....

      Διαγραφή
  13. Duda και ξερό ψωμί, που λένε. Αλλά μια που είναι πραγματικά δύσκολη περίπτωση, πάμε παρακάτω.
    Συμφωνώ με την επιλογή Αγγέλου, αλλά θα ήταν η δεύτερή μου. Όπως και άλλοι εδώ, απ'ότι διαβάζω, εκτιμάμε Σούλη. Εκτός του ότι μπορεί να κάνει ζημιά στον τουρισμό της χώρας (πλάκα κάνω), τι άλλο μειονέκτημα του βρήκες ώστε να τον αφήσεις εκτός συζήτησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από τους ξένους ο Μπλατ είναι η καλύτερη περίπτωση γιατί ο Ντούντα αποκλείεται να έρθει για πενταροδεκάρες, Από τους έλληνες και εγώ θα προτιμούσα να δω τον Σούλη Μαρκόπουλο. Καλή επιλογή όπως και ο Γιαννάκης (εδώ νομίζω ότι δεν πρέπει να επιστρέψει, έχουμε άξιους διαδόχους) .
    Θες να μας τρελάνεις με τον Κατσικάρη σημαιοφόρο... Αλήθεια τι άμυνα παίζουν οι ομάδες του? για γέλια. Από τους πιο νέους Σφαιρόπουλος και Πεδουλάκης ταιριάζουν για την Εθνική. Σοβαροί μετρημένοι μπορούν να κερδίσουν και να εμπνεύσουν τους παίκτες τους, σε αντίθεση με Αγγέλου και Ιτούδη (άσχετα με την κατάρτισή τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αρκετα ενδιαφερον αρθρο, προσωπικα θα κρατησω τις αποστασεις μου απο τον αγγελου, κ οπως ειπαν κ τα παιδια οταν διαβασα την επιλογη σου σκεφτηκα γιατι οχι ο σουλης? Ναι ισως ειναι λιγο εως πολυ old fashioned αλλα γνωριζει το αθλημα δεν ειναι καποιος τυχαιος κ ταιριαζει στο μπασκετ που ισως πρεπει να παιζουμε.

    Παντως εγω θα διαλεγα τον κατσικαρη ελληνας νεος με φιλοδοξιες κ με καλο βιογραφικο. Ντουντα δε τον θεωρω εφικτη επιλογη λογο οικονομικου αλλα αν υπαρχει εστω κ 1 περιπτωση να ερθει δε το συζηταμε , ο ιδανικος. Μπλατ επισης στην ιδια κατηγορια, ασυμφορος οικονομικα. Οποτε κατσικαρης ( εφοσον ριξει κ αυτος λιγο νερο στο κρασι του ) αλλιως δε ξερω ειλικρινα. Για τον ''δρακο'', μονο για ψυχολογικους λογους για μπασκετικους οχι αν κ οι παλιοσειρες τον θελουνε κ αυτο εχει περασει κ στη νεα φουρνια ελαφρως. Το τελευταιο το αναφερω γιατι μετα απο την ηττα απο Φινλανδια καποιοι τον αναφερανε μεταξυ τους κτλ κ αυτο ισως μετρησει στην τελικη αποφαση.

    Ερωτηση: Θεωρεις τζιμ οτι ο αρτζι ή ο μπαρτζωκας δε παιζουνε ? Ο αρτζι θα ταιριαζε πολυ καλα πιστευω στα θελω της εθνικης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ωραια αναλυση Jim
    ολα θα εξαρτηθουν απο τη wild card.η αληθεια ειναι οτι δεν την αξιζουμε.οπως δεν την αξιζουν οι Κινα,Ρωσια,Tουρκια κ.τ.λ και δε θα επρεπε να υπαρχει,αλλα στη τελικη θα παιξει τον πιο βασικο ρολο
    στο ποιος θα ειναι νεος κοουτς.
    αν δεν παμε παγκοσμιο,οφειλουν οι Σπανουλης,Zησης,Μπουρουσης
    να μας περασουν στα προκριμματικα για να μην φαμε κανα κουβα,
    και μετα αν θελουν ας τα παρατησουν.
    ανεξαρτητου ομως wild card,
    το πιο ρεαλιστικο πλανο ειναι να παμε με καποιον καλο προπονητη
    για μια τελευταια παρασταση στο πανευρωπαικο του 15.
    να βγαλουμε καποιους μετριους παικτες απο τη δωδεκαδα
    που κατεβασαμε προχτες οπως οι Περπερογλου,Μπραμος,Καββαδας
    και ο κουρασμενος απο τα πολλα παιχνιδια με τις εθνικες Φωτσης,
    και να βαλουμε μεσα οποιον ξεχωρισει απο Παππα,Κατσιβελη,Γιανκοβιτς,
    Παπαπετρου,Αντετοκουμπο.
    Καλαθης,Κουφος ειναι απαραιτητοι και ελπιζω να μην μας τα ζαλιζουν
    καθε καλοκαιρι αν θα ερθουν η' οχι.
    καταληλος για αυτο το πλανο ειναι ο Κατσικαρης με την προυποθεση
    οτι ανεξαρτητα απο τα αποτελεσματα θα κατσει στον παγκο
    τουλαχιστον μια τριετια να ενωσει τις φουρνιες.
    η αληθεια ειναι οτι γκαρντς σαν τους Διαμαντιδη,Παπαλουκα,Σπανουλη δυσκολα θα ξαναεχουμε.προβλημα βλεπω να εχουμε και στο 4,5.
    για αυτο Καλαθης,Κουφος ειναι απαραιτητοι
    παντως αν παιζουμε αμυνα θα ειμαστε παντα ανταγωνιστικοι.
    και μπορει να κανουμε και κανα μπαμ.
    απο 20 και κατω ερχονται μεγαλα ταλεντα.

    WILKINS





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλησπερα παιδια....εγω την γνωμη μου την εχω ξαναπει νομιζω οτι δεν υπαρχει αλλη λυση περα απο ιβκοβιτς....ειναι ο μονος προπονητης που εμπνεει σεβασμο ,που δεν θα δεχτει παρεμβασεις και το κυριοτερο ειναι ο προπονητης που οπου και αν δουλεψε ανεξαρτητου αποτελεσματος αφησε εργο...πειτε μου περα απο ιβκοβιτς και ομπραντοβιτς (σε πιο μικρο βαθμο) ποιος προπονητης που δουλεψε στην ελλαδα βελτιωσε ατομικα παικτες νεους?που θα ηταν σλουκας-μαντζαρης-πριντεζης-παπανικολαου χωρις τον ντουντα?ο διαμαντιδης και ο σπανουλης χωρις ζοτς θα ηταν οι ιδιοι παικτες?η γενια με ντικουδη-κακιουζη-ζηση με ποιον εκανε το μπαμ?η εθνικη εχει μια εικοσαδα παικτες για το μελλον νεους που αν δουλευτουν και αποκτησουν αυτοπεποιθηση θα κυριαρχησουμε τα επομενα χρονια στην ευρωπη....και η μονη λυση ειναι ο σερβος....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνω στα περισσοτερα που εγραψαν οι Απεργοσπαστης και Γουιλκινς..Εννοειται πως για την επιλογη του επομενου προπονητη θα παιξουν καθοριστικο αν θα παρουμε καρτα συμμετοχης στο Μουντομπασκετ και ποια θα ειναι τα οικονομικα δεδομενα στην Ομοσπονδια.Ευκολα καταλαβαινει κανεις πως αν δωσουμε το παρον στην Ισπανια θα προσελκυσει περισσοτερους χορηγους η ομαδα,αρα και τα λεφτα στο ταμειο θα 'ναι περισσοτερα,διαφορετικα το διαθεσιμο ποσο για προπονητη θα μειωθει..Αναλογα,λοιπον,με ποια αποφαση θα παρει η παγκοσμια ομοσπονδια θα τρεξουν κι οι εξελιξεις..Αν ειμαστε στην Ισπανια,τοτε θα χρειαστει ενας προπονητης που θα μπορει να αξιοποιησει το κραμα παλιων και νεων που υπαρχει αυτη τη στιγμη στην Εθνικη.Ενας που θα διαχειριστει σωστοτερα το υλικο απο τον απειρο Τρινκερι και θα κυνηγησει το πλασαρισμα στην εξαδα..Επειδη η επιλογη πρεπει να ξεκιναει εξεταζοντας τους γηγενεις προπονητες,νομιζω πως οι Μαρκοπουλος και Μισσας,ο καθενας για διαφορετικους λογους θα ταιριαζαν σ' αυτο το ρολο.Απο τους ξενους αντιστοιχα θα ταιριαζαν οι Ιβκοβιτς,Μπλατ και για μενα ο Τανιεβιτς..Σε περιπτωση,που θεωρω αρκετα πιθανη,δεν βρεθουμε στην Ισπανια,τοτε αρχιζουν τα δυσκολα για την ομοσπονδια,γιατι θα πρεπει να αποφασισει με ποια φιλοσοφια θα πορευθει η Εθνικη τα επομενα 2 χρονια με στοχο το επομενο Ευρωμπασκετ.Αν θα γινει ριζικη ανανεωση και βεβαια ποιος θα κληθει να χτισει απο την αρχη την ομαδα..Εδω θα μπουν στο παιχνιδι περισσοτερο οι Ελληνες προπονητες της νεας γενιας.Θεωρω καλυτερη λυση τον Πεδουλακη,που τωρα ειναι περισσοτερο ετοιμος απ' οτι πριν λιγα χρονια οταν ειχε παιξει τ' ονομα του για τον παγκο της Εθνικης.Επειδη,ομως,ειμαστε στην Ελλαδα η υποψηφιοτητα αυτη αποκλειεται.Απο τους υπολοιπους ολοι εχουν δειξει καλα δειγματα δουλειας,με τον Κατσικαρη πιο εμπειρο και ετοιμο..Οι Σφαιροπουλος,Αγγελου και Ιτουδης δειχνουν ταλαντουχοι,αλλα πρεπει να αποδειξουν οτι εχουν την προσωπικοτητα να σταθουν εξισου καλα και ως head coach..Aν καποιος μελετησει τι ειδους μπασκετ μπορει να παιξει η νεα γενια(90ρηδες,Κουφος,Καλαθης),ισως,τελικα να τους ταιριαζει το στυλ που παιζουν οι ομαδες του Κατσικαρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας τα πάρουμε με τη σειρά...

    1. SPOILER ALERT δεν θα πάρουμε wildcard για κανένα, κανένα, μα κανένα λόγο.

    2. Η συμμετοχή στα προκριματικά και η κατάσταση στην ομοσπονδία δεν νομίζω να ψήνουν κανέναν από τους 3 των ευρωπαϊκών σαλονιών. Ο Ντούντα θέλει το απόλυτο κουμάντο που δεν θα το έχει, ο Μπλατ δεν έχει κάποιο κίνητρο να δουλέψει με τέτοιους στόχους και συνθήκες ως ήδη εργαζόμενος σε σύλλογο, ο Κατσικάρης και δεν δέχεται παιχνίδια από ομοσπονδίες και είναι μετέωρος και δεν θα τον βοηθήσει να βρει δουλειά το ενδεχόμενο να τρέχει σε προκριματικά.

    3. Οι Έλληνες της νουβέλ βαγκ είναι άπειροι σε τέτοιο επίπεδο σαν πρώτοι προπονητές, δεν έχουν το ειδικό βάρος να κουμαντάρουν παίκτες και ομοσπονδίες. Ο Αγγέλου έχει κάκιστο χαρακτήρα με τον οποίο μπορεί να τα καταφέρνει στον Άρη αλλά δεν θέλω να τον δω σαν πρώτο με σταρ, ο Ιτούδης έχει ανοιχτό μέτωπο και με το Σπανούλη και τη διοίκηση του Παναθηναϊκού.

    π (~3,14): ο Ζήσης από το μεγαλύτερο πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ κατάντησε κατά σειράν Τέπιτς της ΤΣΣΚΑ, παγκίτης της Σιένα, στάρτερ στο Eurocup με τον Κατσικάρη, καλοπληρωμένος στην Ούνιξ.

    4. Τα βασικά προβλήματα της ομάδας είναι 1) πως έχει βουτηρέψει, φλωρέψει και σταρέψει, 2) πως η παλιά φρουρά πλέον έχει πάρει την κατιούσα (Ζήσης, Μπουρούσης, και πείτε ό,τι θέλετε, αλλά δεν μπορούν να παίξουν μια άμυνα απέναντι σε οποιονδήποτε), έχουν κάνει μια τριανδρία μέσα στην ομάδα και μιλάνε πολύ περισσότερο και χειρότερα απ' όσο πρέπει. Χρειάζεται κάποιος που 1) τους ξέρει και μπορεί να τους μαζέψει και 2) που μπορεί να τους σουτάρει (Ζήση, Μπουρούση, εσάς κοιτάω!)

    5. Αρκετά με τις ωραίες ιδέες για transition, spacing, και λοιπές επιθετικές ομορφιές. Άμυνα, άμυνα, και άμυνα.

    Δ Ρ Α Κ Ο Σ

    Ο άνθρωπος που άλλαξε χωρίς ν' ανοιγοκλείσει τα μάτια του σελίδα στην εθνική στέλνοντας Σιγάλα-Αλβέρτη-Παπανικολάου σπίτι τους και φέρνοντας τον Ζήση και τον Σπανούλη από μωρά, είναι ο άνθρωπος. Είναι ο καλύτερος στο να ξεφλωρέψει και να αποβουτηρώσει την ομάδα, μπορεί να σοβαρέψει/διώξει τους παλιούς, έχει εμπειρία από αυτό το επίπεδο και οι περισσότεροι παίκτες της εποχής που ήταν προπονητής του Ολυμπιακού έχουν απομακρυνθεί από την κατάσταση της κόντρας (Φώτσης-Μπουρούσης εξωτερικό, Σπανούλης αλλαγή στρατοπέδου, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι εκτός εθνικής), και η καρρέρα του είναι σε πτωτική πορεία από τότε που έμεινε τόσα χρόνια εκτός για να πάει τελικά στη Λιμόζ 9τη νεοφώτιστη!) και την Κίνα (το κινέζικο μπάσκετ δεν υπάρχει, τελεία). Θα έλεγα πως είναι μεγάλη ευκαιρία και γι' αυτόν και για μια ομάδα σοφτ, σταριλικάτη και χωρίς αρχή μέση και τέλος εντός κι εκτός γηπέδου.

    Πόσο θέλω να δω Δράκο να εναλλάσσει στο γήπεδο Κατσίβελη, Καλάθη, Μάντζαρη, Μπράμος, Παπανικολάου να βγάζουν συκώτια από τους αντιπάλους με το κιλό.

    Ody

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα μιλάμε σωστα...

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ody προσυπογράφω αυτά που γράφεις... Ο Τζιμ στην εξαιρετική ανάλυση που έχει κάνει, γράφει σε μια φράση το πρόβλημα της εθνικής. "Τι θα γίνει με την wild card και τις χορηγίες? (αυτή της Eurobank λήγει τέλος του έτους)".

      Μιλάμε για ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ακριβό προπονητή χωρίς λεφτά.

      Ο Βασιλακόπουλος έχει ακόμη την αίσθηση του Καίσαρα και δε θα προβεί ούτε σε τομές(Γιαννάκης-Αγγέλου ή Αγγέλου ή Ιτούδης),ούτε σε επιλογές που μπορεί να τον καπελώσουν (Μπλατ,Ντουντα).

      Το μόνο που θα πω για το αγωνιστικό είναι ότι η ομάδα χρειάζεται ρίσκο και ανανέωση.

      Διαγραφή
    3. ody φιλος εισαι αδικος με μπουρουση και ζηση, φετος ειχαν πολυ μεγαλο μεριδιο σε οτι πετυχαμε και ειδικα ο μπουρουσης δεν μασαει ουτε απο τραυματισμους ουτε απο τπτ.. να θυμησω οτι πισω απο μπουρουση εχουμε μονο βουγιουκα..
      ο ζησης φετος θυμησε κατι απο τον παλιο καλο ζηση με πολλες καλες ατομικες προσπαθειες και καλη παρουσια στο γηπεδο.
      Αν καποιος πρεπει να αποχωρησει για μενα ειναι ο περπερογλου παρα αυτοι οι 2. θα πρεπει να υπαρχει μια μαγια παλιων παιχτων για να ν καουνε οι νεοι..
      ποια η γνωμη σου για σπανουλη και αν πρεπει να παραμεινει στην εθνικη??? δεν μιλλαω αγωνιστηκα αλλα αποδυτηριακα ...

      Διαγραφή
    4. Ό,τι κι αν κάνει ο Σπανούλης στα αποδυτήρια και στα μικρόφωνα, 1) μπορεί να παίξει μπάσκετ, και μάλιστα και τις 2 πλευρές του παρκέ αν θέλει, 2) θα είναι πολύ καλύτερος με έναν προπονητή πιο οργανωμένου μπάσκετ κι έναν playmaker-φρένο και 3) ο Γιαννάκης, ο προπονητής που τον ανέβασε και τον καθιέρωσε σε Α1-Εθνική, πιθανόν θα ήταν ο καλύτερος προπονητής για να τον έχει άνετο αλλά πειθαρχημένο.

      Ο Ζήσης κι ο Μπουρούσης ειδικά ήταν μαύρες τρύπες πίσω. Επίσης στο 5 έχουμε Κουφό (πιστεύω πως θα έρθει πιο εύκολα τώρα που είναι στο Μέμφις, που 1) έχουν κι άλλο διεθνή σέντερ που παίζει κανονικά τα καλοκαίρια, και 2) είναι καθαρά ο 3ος ψηλός πίσω από Μάρκ και Ζ-Μπο και δεν θα χρειάζεται να ανταγωνίζεται συνεχώς τον ηλίθιο τον McGee για χρόνο συμμετοχής.

      Ody

      Διαγραφή
  20. Συγγνώμη αλλά διαφωνώ: Σε μια ομαδα που αποδεικνύεται διαλυμενη, ενωτικό στοιχείο θα είναι ο Αγγέλου; Πυρηνική βόμβα θα τον χαρακτήριζα! Επίσης σε καμία περίπτωση δεν τον θεωρώ μέσα στους 2-3 τοπ Έλληνες προπονητές, και αν το αναλύσω και λίγο περισσότερο, δε θα έλεγα ότι στον Άρη έχει αποδείξει κάτι ιδιαίτερο, τουλάχιστον μεχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ένα πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι για πρώτη ίσως φορά η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών έχει πολύ κριτική άποψη για την πρόταση του Hoopfellas. Εμένα αυτό μου τονίζει ακόμα περισσότερο την πίστη ότι το blog αυτό δεν είναι ένας χώρος Μεσσία-Πιστών αλλά αντίθετα χώρος ζωντανός με ανθρώπους που αγαπάνε το άθλημα και το γνωρίζουν, ενδιαφέρονται να ακούσουν, να μιλήσουν και όποτε τύχει να πούνε και την τεκμηριωμένη γνώμη τους. Μπράβο Jim, μπράβο και στα υπόλοιπα παιδιά.

    Στο θέμα τώρα. Η κατάσταση που περνά η Εθνική είναι νομίζω ένα déjà vu με την περσινή κατάσταση. Νομίζω ότι τα συναισθήματα των περισσοτέρων είναι παρόμοια με αυτά που υπήρχαν στην περσινή ανάρτηση. Ακόμα και οι επιλογές των προπονητών πάνω-κάτω είναι οι ίδιες. Και όμως κάτι είναι διαφορετικό. Αυτό είναι η δεύτερη σερί αποτυχημένη χρονιά. Μήπως αυτό που πέρυσι ίσως να το θεωρούσαμε συγκυρία φέτος να αποδεικνύεται ότι τελικά είναι παθολογία; Που; στην ομάδα, στους παίκτες, στην ομοσπονδία, σε όλους αυτούς μαζί; Δεν το ξέρω. Μάλλον όμως πρέπει να σπάσουν κάποια αυγά.

    Όταν είδα την τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης και πριν διαβάσω την πρόταση του jim σκέφτηκα ότι είναι πράγματι η τέλεια πρόταση. "Ιβκοβιτς κόουτς με βοηθό τον Αγγέλου". Τελικά μάλλον προέτρεξα λίγο.

    Παρόλα αυτά θα επιμείνω σε αυτήν για τους λόγους που ορθά εξέθεσε ο jim. Στην περίπτωση όμως που ο ντούντα δεν δεχτεί δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω στην πρόταση σου για Αγγέλου ως πρώτο αφενός για τους τεχνικούς λόγους που πολλοί από τους προλαλήσαντες ανέφεραν, αφετέρου γιατί με τον Αγγέλου πρώτο προπονητή δεν θα μπορέσει να γίνει η τομή που χρειάζεται στην εθνική ομάδα ως οργανισμός.

    Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνώ με τους περισσότερους και διαφωνώ με τον Jim, όσον αφορά στον Αγγέλου. Εγώ θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα και θα πω ότι στον Αγγέλου δεν έχω διακρίνει αυτή την τεχνική ικανότητα που λέει ο Jim. Εγώ βλέπω έναν μέτριο τεχνικό, με παρελθόν κάκιστης συμπεριφοράς/χαρακτήρα, με μάλλον περιορισμένες τεχνικές ικανότητες, που μόνο και μόνο η αναφορά σε τεχνικές ανύψωσης του ήθους και του ηθικού μου φέρνει στο μυαλό τον Αλέφα....όχι ευχαριστώ, δεν νομίζω ότι *πρέπει να* πάρουμε.

    Από την άλλη, συμφωνώ ότι οι λύσεις των πρασινοκόκκινων πάγκων δεν πρέπει και δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Η τελευταία αντίστοιχη εμπειρία με τον Γιαννάκη απέδειξε ότι δεν μπορούμε/θέλουμε/είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

    Επίσης η nouvelle vague, όπως την αναφέρουμε, πλην ίσως του Κατσικάρη, δεν είναι έτοιμη να ηγηθεί σημαντικής προσπάθειας σε κάποιο τουρνουά. Αν μιλάμε για προετοιμασία (άνευ wild card δηλαδή), τότε ίσως και βλέπουμε, αλλά π.χ. ο Κατσικάρης δεν θα έρθει για να κάνει τον coach προετοιμασίας. Όσοι είναι εκτός Ελλάδας και τώρα φτιάχνουν την καριέρα τους, δύσκολα θα δεχθούν γενικότερα να τα ημι-παρατήσουν όλα αυτά και να τρέχουν σε προετοιμασίες και φιλικά και προκριματικά...εκτός και αν κάποιος είναι υπέρ του δέοντος πατριώτης και πει "τα παρατάω όλα για την Εθνική".

    Μεγάλα ονόματα σημαίνουν (α) μεγάλο budget, (β) "καθαρές" δουλειές -όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό- και (γ) στόχους. Ακόμα και ο Ιβκοβιτς δεν θα έρθει να κάνει "προετοιμασία", αν δεν υπάρχει κάτι εγγυημένο στο τέρμα του τούνελ (κάποια μεγάλη διοργάνωση). Του εγγυόμαστε π.χ. τριετές ?

    Δια την εις άτοπον απαγωγή, καταλήγουμε σε πολύ περιορισμένες επιλογές, οι οποίες είναι είτε γνωστές ελληνικές ποσότητες (π.χ. Σούλης, Πρίφτης, Σφαιρόπουλος ή Γιαννάκης), είτε άγνωστες ξενόφερτες (όπως Τρινκιέρι). Εκ των δύο προτιμώ την πρώτη, και μόνο και μόνο σαν όνομα, βάρος και ικανότητες (στο σύνολο), θεωρώ ότι ο Γιαννάκης θα έπρεπε ίσως να επαναπροσεγγιστεί.

    Αυτό βέβαια σημαίνει πάρα πολλά για την ΕΟΚ και τα στελέχη της ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε Αντώνη συγνώμη αλλά εαν δε βλέπεις τεχν.ικανότητα στον Αγγέλου δεν έχεις τη παραμικρή σχέση με το άθλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς, το ότι έχω σχέση με το άθλημα -και μακροχρόνια μάλιστα- το ξέρουν όλοι -και εδώ μέσα- οπότε θα κάνω quote τον εαυτό μου για να ξεδιαλύνουμε τις όποιες αμφιβολίες:

      "...βλέπω έναν μέτριο τεχνικό, με παρελθόν κάκιστης συμπεριφοράς/χαρακτήρα, με μάλλον περιορισμένες τεχνικές ικανότητες..."

      Κοινώς δεν βλέπω την τεχνική ικανότητα που λέει ο Jim ώστε να του δώσουμε τα κλειδιά της Εθνικής. Νομίζω τώρα είναι πιο καθαρό...

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα.
    Εξαιρετική η ανάλυση των προφίλ των υποψηφίων από τον Jim. Διαφωνώ, όμως, κάθετα στην πρότασή του για Αγγέλου. Τα μειονεκτήματα της επιλογής αυτής είναι προφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να αγνοήσει. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να θεωρηθεί επαρκής ο Αγγέλου για τον πάγκο της Εθνικής, με μία χρονιά ως head coach σε μεσαία ομάδα του πρωταθλήματος και δύο χρονιές ως assistant στο πλάι του Ντούντα.
    Οι περιπτώσεις Ντούντα και Μπλάτ είναι ανέφικτες λόγω budget. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Για τον Σέρβο, δε, έχω αμφιβολίες και για το αν είναι ο καταλληλότερος (θα γράψω ξεχωριστό post γι’ αυτό).
    Ο Σφαιρόπουλος δεν με έχει πείσει ακόμη ότι έχει το χαρακτήρα για να διαχειριστεί μεγάλα καράβια όπως η Εθνική και επιπλέον δεν νομίζω ότι οι αρχές του είναι απολύτως συμβατές με τις ικανότητες και τη φύση των Ελλήνων παικτών.
    Ο Ιτούδης δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη ως head coach. Πώς, λοιπόν, να κρίνεις αν μπορεί να σταθεί σ’ αυτό το επίπεδο την δεδομένη στιγμή; Ας περιμένουμε την παρθενική του σεζόν σε τέτοιο πόστο και τα ξαναλέμε.
    Επομένως, καταλήγουμε στις 2+1 υποψηφιότητες με ρεαλιστικές πιθανότητες.

    Κατσικάρης : Θυμίζω ότι τον επέλεξαν οι Ρώσοι για την εθνικής τους ομάδα ανεξάρτητα από αυτά που ακολούθησαν. Κάποιοι άνθρωποι της ρωσικής ομοσπονδίας θεώρησαν ότι ήταν κατάλληλος για να διαδεχθεί τον Μπλάτ σε μία επιτυχημένη ομάδα με πολλά και μεγάλα ονόματα. Ας μη το προσπερνάμε αυτό. Εφόσον κρίνεται κατάλληλος για την Ρωσία γιατί όχι και για την Ελλάδα. Από την άλλη, αν αληθεύουν όσα έχουν διαρρεύσει, ο Κατσικάρης στις συζητήσεις με την ΕΟΚ έθεσε βέτο για την επιλογή των συνεργατών του. Άρα, είναι ανυποχώρητος σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις και έχει ξεκάθαρες αρχές περί της λειτουργίας της ομάδας. Από την άλλη, η εμπειρία του Φώτη στην Ελλάδα είναι μικρή και πικρή (Άρης). Δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει την κριτική, τις επιθέσεις και την πίεση του ελληνικού πάγκου. Άλλο Μπιλμπάο και άλλο Εθνική. Άλλο Ισπανία και άλλο Ελλάδα.

    Γιαννάκης : Η επιλογή του έχει πολλά συν αλλά και πολλά πλην. Δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί η φθορά στις σχέσεις με την ΕΟΚ, η προπονητική του καριέρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η ικανότητά του να βάζει καινούργια πράγματα σε μια ομάδα είναι υπό αμφισβήτηση. Θα είναι άδικο να έχει την τύχη ενός «ξαναζεσταμένου φαγητού». Δεν έχω εικόνα του έργου του στη Λιμόζ ούτε έχω καταλάβει γιατί απέτυχε στην Κίνα. Από την άλλη, ίσως η επιστροφή του στην Εθνική να αποτελέσει κίνητρο και για τον ίδιο για να επιστρέψει σε top επίπεδο. Αλλά αυτό είναι εικασία. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο ότι έχει την προσωπικότητα για να επιβάλει το νόμο του σε όλους, έχει την αποδοχή των παικτών, χαίρει εκτίμησης από τους περισσότερους ανθρώπους του μπάσκετ και μπορεί να εμπνεύσει ξανά. Να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση του ελληνικού μπάσκετ και να ξαναδώσει στην ομάδα το προφίλ που της ταιριάζει.

    Πέρα από τους προπονητές που ανέλυσε ο Jim, υπάρχει και μία υποψηφιότητα που αρκετά παιδιά έχουν υποστηρίξει. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η περίπτωση του Μαρκόπουλου δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο Σούλης έχει αρκετά από τα ζητούμενα στοιχεία και με το κατάλληλο team μπορεί να αποδειχθεί καλή λύση (π.χ. Πρίφτης και Μανωλόπουλος). Είναι έμπειρος, έχει διαχειριστεί παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα, είναι δουλευταράς και όλοι αναγνωρίζουν την δουλειά του. Και εδώ, βέβαια, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα όπως το γεγονός ότι δεν έχει προπονήσει ομάδα σε υψηλό επίπεδο εδώ και χρόνια και δεν είναι το μεγάλο όνομα που θα αποδεχτούν εύκολα οι πάντες.

    Υ.Γ. Μπορεί να φαίνεται ουτοπικό (δεν βλέπω τον Βασιλακόπουλο να κουνάει ρούπι) αλλά ενδιαφέρουσα εξέλιξη θα ήταν η εξής: Γιαννάκης – Πρόεδρος ΕΟΚ, Κακιούζης – Μάνατζερ, Μαρκόπουλος – Προπονητής, Πρίφτης και Μανωλόπουλος – Βοηθοί.

    Y.Γ. 1 Επιμένω. Ας μην ξεγράφουμε τους Πεδουλάκη και Μπαρτζώκα. Κάποιος από αυτούς (ή και οι δύο) μπορεί να είναι διαθέσιμοι τον Φλεβάρη.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλό μήνα.

    Σύντομα σχόλια για τις προτάσεις:

    Ίβκοβιτς: Γενημμένος στις 29 Οκτωβρίου 1943. Καμμιά αντίρρηση για την προπονητική του αξία, αλλά η ηλικία από εδώ και καίρο θα παίζει καταλυτικό ρόλο (σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο). Βραχύβια επιλογή με μεγάλο ρίσκο, ακριβώς λόγω ηλικίας. Το ένστικτό μου λέει ότι αν αποφασίσει να κοουτσάρει ξανά, θα εκτεθεί. Δε θα τον επέλεγα.

    Μπλατ: Καλό για να σε φέρει κοντά στην κορυφή, πολύ δύσκολα στην κορυφή. Φιλοχρήματος, θα ενδιαφέρονταν μόνο για part-time και επειδή δεν είναι μέγας γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, αυτό θα ήταν μειονέκτημα. Δε θα τον επέλεγα.

    Κατσικάρης: Ο πιο έτοιμος από τη νεότερη γενιά. Μάλλον δεν είναι το κατάλληλο timing όμως.

    Γιαννάκης: Ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται. Θα ξανάρθει στην Εθνική, αλλά όχι τόσο σύντομα.

    Ιτούδης: Με μηδενική εμπειρία ως head coach και σφαγμένος με το Σπανούλη, είναι long shot

    Σφαιρόπουλος: Μετά τον τελικό της Κων/πολης που κατάφερε να τον χασει μέσα από τα χέρια του (γιατί αυτός ήταν ο ουσιαστικός coach της ομάδας, άλλο που οι έλληνες δημοσιογράφοι κάνουν ότι δεν το θυμούνται), δε μου εμπνέει καμμιά εμπιστοσύνη.

    Αγγέλου: Σοβαροί να είμαστε. Προβληματικός χαρακτήρας, ελάχιστες περγαμηνές.

    Οι δικές μου προτάσεις:
    α) Δίδυμο Μπαρτζώκας-Πεδουλάκης: Υπάρχει πολύ κακό προηγούμενο από τη συνύπαρξη Πετρόπουλου-Ιωαννίδη, αλλά οι νυν προπονητές των αιωνίων είναι χαρακτήρες που μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα. Προτείνων πακέτο και τους δύο, μιας και αν δίνονταν το χρίσμα σε έναν θα γίνονταν χαμός από τους "αντιφρονούντες"

    β) Ο ασυγχώρητα υποτιμημένος Σούλης Μαρκόπουλος. Εγγυημένη δουλειά, σοβαρός, αθόρυβος. Βαδίζει στα 64, αλλά για ένα project τριετίας θα ήταν μια χαρά.

    Τέλος, όποιος και αν είναι ο προπονητής, θα πρέπει να έχει τα κλειδιά της ομάδας και να επιλέξει το επιτελείο που ο ίδιος επιθυμεί. Αλλιώς, δε βλέπω προκοπή...

    Βαγγέλης Δ.

    ΥΓ: 2 ανθρωποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ως assistant αν τους ήθελε ο head coach ειναι ο Πρίφτης και ο Φραγκιάς. Ο 1ος είναι εξελίξιμος και πολύ σοβαρός (μού έκανε εξαιρετική εντύπωση στις εκπομπές του αντ1 που αντιστέκονταν σθεναρά στην αβάσταχτη σαχλαμάρα του Περπερίδη), ο 2ος αν περιορίζονταν στο ρόλο του assistant, νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι σε όποιο club της ευρώπης ήθελε. Η μπασκετική του ανάλυση είναι καταπληκτική.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αφού ο Jim έκανε την αρχή με τις ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές απόψεις, λέω να ακολουθήσω αλλά από την ανάποδη.

    ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΤΟΥΝΤΑ
    Ο Ίβκοβιτς είναι γνωστός στους Έλληνες εδώ και χρόνια και αντίστροφα γνωρίζει πολύ καλά την ιδιοσυγκρασία, τα κουσούρια και την ελληνική μπασκετική πραγματικότητα. Θα έλεγε κανείς ότι έχουμε «παραγνωριστεί». Μπορεί, λοιπόν, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τις παρούσες συνθήκες να αποτελέσει την ιδανική επιλογή;

    Ο Ντούντα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που όλοι γνωρίζουμε. Με λίγα λόγια, είναι ανοιχτό βιβλίο. Ξέρεις τι να περιμένεις, ξέρεις σε τι να ποντάρεις, ξέρεις σε τι να ελπίζεις. Οπότε, η επιλογή στερείται παντελώς ρίσκου και οι πιθανότητες να σου προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτό που προσδοκάς είναι απειροελάχιστες. Το ζήτημα είναι αν ο Ίβκοβιτς είναι ο κατάλληλος για να εξυπηρετήσει το project που πρέπει να εκπονηθεί για την εθνική. Άρα το αρχικό ερώτημα είναι ποιο είναι το project.

    Είναι γνωστό ότι ο Σέρβος είναι πολύ δύσκολος στις συνεργασίες του με φτασμένους παίκτες. Οι χρονιές του, κυρίως σε συλλογικό επίπεδο, το μαρτυρούν. Αντίθετα, όταν του ζητήθηκε να τρέξει μια ομάδα χωρίς μεγάλα ονόματα, χωρίς τίτλους φαβορί και χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, έκανε θαύματα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες, μεταμόρφωσε παίκτες, εξέπληξε τους πάντες. Του ταιριάζει, λοιπόν, ο ρόλος του δασκάλου ο ρόλος του πρώτου ονόματος που όλοι οι παίκτες θα είναι από κάτω. Του ανθρώπου που θα κινεί τα νήματα και όλοι θα ακολουθούν αδιαμαρτύρητα. Δεν του ταιριάζει, όμως, ο ρόλος του ανθρώπου που θα χρειαστεί να ακούσει, να συνθέσει, να υποχωρήσει και να διαχειριστεί λεπτές ισορροπίες.

    Κατά τη γνώμη μου, η υπάρχουσα στελέχωση της ομάδας έχει πράγματα να δώσει και κατά συνέπεια να της δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Σ’ αυτή τη βάση, ο Σέρβος κόουτς δεν είναι ο ιδανικός για να κάνει την δουλειά. Αν, αντιθέτως, καθοριστεί ένα πλάνο ριζικής ανανέωσης του έμψυχου υλικού και μιας πιο τολμηρής προσέγγισης τότε η συζήτηση παίρνει άλλη κατεύθυνση όπως και τα κριτήρια αξιολόγησης της καταλληλότητας του Ντούντα.

    Η Εθνική ομάδα δεν αποτελεί για τους αθλητές μια υποχρεωτική επαγγελματική ενασχόληση. Αντιθέτως, αποτελεί μια επιλογή προαιρετικού χαρακτήρα και ως τέτοια πρέπει όλοι όσοι είναι ενός και εκτός της ομάδας να την αναγνωρίζουν. Για να το πω απλά, οι διεθνείς παίζουν στην Εθνική γιατί το γουστάρουν και όχι γιατί είναι υποχρεωμένοι. Επομένως, ο προπονητής που θα κληθεί κάθε φορά να τους διαχειριστεί θα πρέπει να έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σ’ αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση και όχι να απαιτεί από αυτούς το ανάποδο. Να καταλάβει δηλ. την ψυχολογική κατάσταση με την οποία προσέρχονται στα ετήσια ραντεβού της εθνικής οι παίκτες. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Πάρκερ για τον προπονητή του μετά τον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Βλέπει, κανείς, τον Ντούντα διατεθειμένο να κάνει τέτοιου είδους «υποχωρήσεις»; Είναι δυνατόν στα 70 του να αλλάξει τις ιδέες του για τη λειτουργία μιας ομάδας;

    Υποθέτοντας, λοιπόν, ότι η ομάδα θα συνεχίσει πάνω κάτω με τους ίδιους παίκτες ο Ίβκοβιτς είναι μια επιλογή που μοιάζει αταίριαστη. Γιατί όσο σπουδαίος και αν είναι, όση αναγνώριση και αν έχει, όσο σεβασμό και αν εκπέμπει δεν μπορεί να επιβάλει στους παίκτες μια λογική κολεγιακής ομάδας όπου κατά γενική ομολογία μπορεί να διαχειριστεί εξαιρετικά. Εδώ, δεν μιλάμε για 20χρονα και 22χρονα παιδιά. Εδώ μιλάμε για αθλητές που αποφασίζουν να αφιερώσουν το καλοκαίρι τους στην Εθνική ρισκάροντας αρκετά πράγματα από την καριέρα τους. Αν μιλούσαμε για παίκτες που τώρα αρχίζουν την επαγγελματική τους καριέρα, τώρα διαμορφώνουν την μπασκετική του ταυτότητα, τώρα χτίζουν τον χαρακτήρα τους, θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι ο Ντούντα είναι ο άνθρωπός μας.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε. Καταλαβαίνω τα επιχειρήματά σου αλλά νομίζω δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την επιλογή Ίβκοβιτς. Στην τελική αν ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Μπουρούσης και ο Φώτσης (αυτοί είναι ουσιαστικά οι φτασμένοι της ομάδας) δεν γουστάρουν να "υποταχτούν" στα θέλω του όποιου προπονητή έχουν στην εθνική, χίλιες φορές ας μην έρθουν. Κι ας έχουν ακόμα πράγματα να δώσουν. Στο κάτω κάτω θέλουμε παίκτες που θα έρχονται σε κάθε τουρνουά με όρεξη και προσδοκίες και όχι για αγγαρεία. Έτσι κι αλλιώς πάντως νομίζω παιδιά με την νοοτροπία των παλιοσειρών της Εθνικής, που εμφανίζονται πιστά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα έχουν θέμα με την νοοτροπία του Ντούντα. Άλλωστε πολλοί έχουν ήδη δουλέψει με αυτόν.
      Από την άλλη θα έχουμε και νέα παιδιά που θα χρειαστούν σίγουρα καθοδήγηση. Σίγουρα εκεί θα βοηθήσει ο ντούντα πιο πολύ από τον καθένα.
      Πάντως όλα αυτά έχουν νόημα αν μιλάμε για σοβαρό και μακροπρόθεσμο project με στόχο ας πούμε τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας. Αν είναι για κάτι πρόχειρο, εύκολο και ...βλέπουμε τότε σε καμία περίπτωση.
      Λαϊκιστί, αν η Ομοσπονδία έχει την διάθεση και την όρεξη να φτιάξει κάτι καινούργιο και πραγματικά πολύ καλό, η (όσο πιο) σίγουρη λύση είναι εδώ. Πάρτε τον, μιλήστε, φτιάξτε ένα πρόγραμμα και πορευτείτε. Ιδού η Ρόδος λοιπόν....

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Madness.
      Νομίζω ότι κατάλαβες το πνεύμα μου. Δεν αμφισβητώ την αξία του Ίβκοβιτς.

      Αλλά, ρε φίλε, δεν γίνεται να περιστρεφόμαστε συνέχεια γύρω από το δίπολο Ζοτς-Ντούντα. Δεν γίνεται μόλις έφυγε ο Ζοτς να σκεφτόμαστε πότε θα επιστρέψει γιατί ο Πεδουλάκης μας φαίνεται λίγος. Δεν γίνεται να αναπολούμε τον Ντούντα μόλις κάνει ένα στραβό αποτέλεσμα ο Μπαρτζώκας. Δεν γίνεται κάθε φορά που ψάχνουμε προπονητή στην Εθνική να λέμε ότι χωρίς Ντούντα και Ζοτς δεν γίνεται δουλειά. Η προσφορά τους και η επίδραση της δουλειάς τους στο ελληνικό μπάσκετ είναι τεράστια. Αλλά πρέπει να πάμε παρακάτω. Δεν είναι να είναι οι κατάλληλοι για όλες τις περιστάσεις, για όλες τις περιόδους, για όλα τα projects.

      Με την ευκαιρία, δεν βλέπω κανένας να αναφέρεται στο Μεσίνα ο οποίος πέρσι ήταν πολύ δημοφιλής στην αντίστοιχη κουβέντα. Μήπως επειδή απέτυχε στο F4 χάνοντας από τον «ταπεινό» Μπαρτζώκα; Βλέπεις πόσο επηρεάζει τις κρίσεις μας μία αποτυχημένη σεζόν;

      77

      Διαγραφή
    3. Έχεις ένα point...Αλλά γενικά σε περιόδους κρίσης ψάχνεις να βρεις τις σταθερές πανω στις οποίες θα χτίσεις ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και επειδή στην Εθνική Ελλάδος αυτή η περίοδος κάμψης εκτείνεται και σε άλλους τομείς πέραν του αγωνιστικού, πιστεύω εγώ όπως και άλλοι, ότι χρειαζόμαστε μια εγγύηση ποιότητας και όχι ένα πείραμα που ενδεχομένως να πετύχει ενδεχομένως όμως να μας πάει ακόμα ένα βήμα πιο πίσω. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και νομίζω δεν έχουμε περιθώρια νέας υποχώρησης.
      Πάντως καταλαβαίνω αυτό που λες, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που μας κάνουν...Και πράγματι είναι σπαστικό κάθε φορά να μιλάμε για τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, απλά νομίζω οι συγκυρίες ευνοούν πολύ την λύση Ίβκοβιτς σε αυτή τη φάση της Εθνικής Ελλάδας.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ με τον Madness.Αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον Ίβκοβιτς.Το ότι μπορεί να κάνει το ένα(θαύματα με πιτσιρικάδες) δε σημαίνει ότι δε μπορεί να κάνει το άλλο.(εξαιρετική ομάδα με μερικούς πιο έμπειρους παίκτες)

      Διαγραφή
    5. Φίλε, στο ξαναλέω. Η Εθνική είναι προαιρετική για τους παίκτες. Δεν χρειάζονται παιδονόμο, ούτε χωροφύλακα, ούτε στρατιωτική πειθαρχία. Καταλαβαίνουν τί πρέπει να γίνει αλλά χρειάζονται πλάνο και καθοδήγηση. Ο Κολέ στη Γαλλία με τόσους ΝΒΑers πώς τα κατάφερε χωρίς να είναι ο master; Απλά έπεισε τους παίκτες ότι γνωρίζει τις ιδιαιτερότητές τους και ότι το πλάνο του ήταν το κατάλληλο για την επιτυχία. Οι παίκτες το υπηρέτησαν και να τα αποτελέσματα.

      77

      Διαγραφή
    6. Παιδιά να μιλάμε με επιχειρήματα, αλλά επιχειρήματα που στέκουν.. 77 ο Ίβκοβιτς έκανε θαύματα με τους 28-30αρηδες Τζόρτζεβιτς-Ντίβατς-Πάσπαλι-Σάβιτς κλπ. Παίκτες-σούπερ σταρ από τα 22 τους με ιδιαιτερότητες και δεν ακουγόταν κιχ.. Προφανώς θέλεις να πείς ότι τα τελευταία χρόνια παράγει αποτελέσματα με νεότερα παιδιά. Τέτοια περιέχει και ο κορμός της Εθνικής μπορώ να σου πω.. Φτασμένοι μπορούν να θεωρηθούν οι Ζήσης-Σπανούλης-Μπουρούσης. Και ο Κρίστιτς επίσης.. Αν με καταλαβαίνεις..

      Διαγραφή
    7. Jim, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Ίβκοβιτς παράγει έργο πολύ ευκολότερα με νέα παιδιά. Με φτασμένους παίκτες είχε θέματα, ανέκαθεν. Το παράδειγμα με τους σταρ της Σερβίας δεν είναι ενδεικτικό. Θα σου θυμίσω ότι τις χρονιές εκείνες (1995,1996) η Σερβία επανήλθε στις διεθνείς διοργανώσεις μετά από τριετή αποκλεισμό – εμπάργκο. Όλοι οι Σέρβοι ήταν συσπειρωμένοι, αποφασισμένοι και διψασμένοι να τα βάλουν με θεούς και δαίμονες. Το θέμα ήταν εθνικό και ξεπερνούσε το μπάσκετ. Δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξουν βεντετισμοί, σταριλίκια και προβλήματα σχέσεων με οποιονδήποτε προπονητή.

      Αλλά, για πες μου πώς ερμηνεύεις το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές που ο Ντούντα κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετούς παίκτες σταρ δεν πήρε τίτλους; ΠΑΟΚ 1993, Ολυμπιακός 1998-1999, ΤΣΣΚΑ 2002-2005 και Ολυμπιακός 2011. Πώς γίνεται όταν είχε ομάδες με χαμηλές απαιτήσεις να πετυχαίνει, σχεδόν πάντα, την υπέρβαση; Πανιώνιος 1995-1996, ΑΕΚ 2000-2001, Ολυμπιακός 2012.

      Πώς συνυπήρξε με παίκτες όπως ο Φασούλας, ο Φάνης, ο Παπαλουκάς, ο Μπουρούσης, ο Λέβινκγστον, ο Μπέρι, ο Δημ. Παπανικολάου, ο Ουίλι Άντερσον, κ.α. (κανένας Σέρβος όπως βλέπεις).

      Πώς αντιθέτως ανέδειξε παιδιά όπως ο Μπουντούρης, ο Καλαϊτζής, ο Κ. Παπανικολάου, ο Μάντζαρης, κ.α.

      Αν δεν είναι στέρεο επιχείρημα η ιστορία ενός επαγγελματία, τότε ΟΚ κάνω λάθος.
      Ξαναλέω ότι ο Ίβκοβιτς είναι σπουδαίος προπονητής. Αλλά όχι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες. Έχει κι αυτός τα κουσούρια του όπως όλοι.
      Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι κανένας προπονητής δεν ταιριάζει παντού και πάντα.


      77

      Διαγραφή
    8. Mαζί σου. Όμως χάνεις την ουσία. Ο Ίβκοβιτς -εφόσον μιλάς για την ιστορία ενός επαγγελματία- όμως είναι αν όχι ο κορυφαίος ένας από τους πιο ψαγμένους/περπατημένους/αποτελεσματικούς σε επίπεδο τουρνουά FIBA προπονητές. Άσχετα με το εαν θα τερματίσεις 1ος ή 5ος, σίγουρα θα αφήσει "έργο". Είναι υπόθεση αυτό φίλε.. Έργο που θα καρπωθούν οι σύλλογοι μας ή το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Αν είχες την ευκαιρία θα τον υπέγραφες, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Σύμφωνοι, δεν είναι μάγος ή Θεός και ναι έχει καταγράψει αποτυχίες αλλά ποιός δεν έχει...? Είναι μια επιλογή με χαμηλό ρίσκο, εκεί θέλω να καταλήξω και αυτή τη στιγμή ζητάμε "ασφάλεια".

      Υ.Γ: Πίστεψε με, δε μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει να διαχειριστείς μια προσωπικότητα σαν τον Ντανίλοβιτς. Ανεξάρτητα από πολιτικές/αθλητικές συνθήκες. Αν τύχει και βρεθείς ποτέ σε συζήτηση με τον Μεσίνα, ρώτησε τον..

      Διαγραφή
  27. Όπως προανέφερε ένας φίλος πιο πάνω παρατήρησα και εγώ την καλοπροαίρετη κριτική απέναντι στον blogger καθως επίσης και την ανάπτυξη των σκέψεών τους.
    Αυτό αποδεικνύει -εκτος όσον προαναφέρθηκαν- το υψηλό επίπεδο αντίληψης του αθλήματος από τους περισσότερους που διαβάζουν και γράφουν στο blog αλλά και το πόσο μπασκετικοί είμαστε εμείς οι Έλληνες.
    Θα συμφωνήσω στα περισσότερα με όσα έγραψαν ο Ody και ο Stonerook.

    Θεωρώ πως πρέπει να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή...Καλό είναι να ΜΗΝ πάρουμε την κάρτα συμμετοχής για το παγκόσμιο.Πρώτος λόγος για να ξεκουραστούν κάποιοι παίχτες, δεύτερος για να γίνει σωστότερη δουλειά σε βάθος χρόνου , τρίτον για να μην θεωρηθεί αυτοσκοπός και μπούμε σε αποφάσεις ημίμετρα.
    Δεύτερον από τη στιγμή που η διοίκηση της ομοσπονδίας δεν φαίνεται να έχει την διάθεση να αποχωρήσει ή να αλλάξει , τότε χρειάζεται προπονητής με ΜΠΑΛΕΣ...Μεγάλες μπάλες που δεν θα σηκώνει παρεμβάσεις,τηλέφωνα,να πάιρνει πρώτα την γνώμη του προέδρου κλπ...

    Από όλες τις παραπάνω επιλογές που αναφέρει ο Τζίμ η απόφαση πέφτει επάνω στα δύο πρώτα ονόματα...Σοφός και Μπλάτ (Shut the fuck up Pnini...)...Άνθρωποι που δεν θα υπολογίζουν από ονόματα παιχτών,θέσεις προεδρων κλπ...Προπονητές ψημένοι σε τέτοια τουρνουά και που έχουν αποδείξει την αξία τους στο Ευρωπαικό στερέωμα.
    Επειδή τωρα πάλι ο Μπλάτ έχει υποχρεώσεις με την ομάδα του λαού η κίνηση που απομένει είναι μια.Ντούντα.Και εξηγούμαι....

    1) Ειναι όπως είπε o Jim άνθρωπος που δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις στο έργο του.Τι χρειάζεται?Αλλαγές?Να γίνουν..Στα έπιπλα , στα γραφεία στους μπιντέδες..Όπου θέλει ο έχων το πρόσταγμα.Να θυμίσω πως ο Ρεχάγκελ έθεσε νέους κανόνες τότε στην ΕΠΟ (όπως πχ το να μην ταξιδεύουν οι γυναίκες των παιχτών μαζι κλπ) και κατάφερε και έβαλε την Εθνική σε άλλες βάσεις.

    2) Ο άνθρωπος εμπνέει το σεβασμό ΟΛΩΝ των παιχτών. Σε έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι η ομάδα το να αρχίσουν οι γκρίνιες,οι μουρμούρες,τα τηλέφωνα κλπ ειναι η αρχή όλων των δεινών. Το παλμαρέ του Ντούντα τα δείχνει όλα και στην τελική όποιος του κουνηθεί θα του ρίξει και κανα Shut the F!@k up αλά Μπλάτ.

    3) Γνωρίζει πολύ καλά τον κορμό της Εθνικής από την θητεία του στον Ολυμπιακό,τι μπορεί να πάρει από τους παίχτες του,πως να "παίξει" με την ψυχολογία τους και πως να τους κατευθύνει στο γήπεδο.Μην ξεχνάμε πως η σχολή των πλάβι με τα τόσα χρόνια των Ζοτς και Ντούντα στους Ελληνικούς πάγκους έχει αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό από πολλούς Ελληνες παίκτες και προπονητές.

    4) Τα λεφτά που ακούστηκαν για την εγγυημένη κάρτα συμμετοχής (500.000$) οτι τα διαθέτει η ομοσπονδία , καλά θα κάνουν (αν υπάρχουν) να πάνε στην στελέχωση (προπονητικό τιμ) και στην οργάνωση της ομοσπονδίας.Λεφτά ΕΑΝ υπάρχουν καλό είναι να τα δώσεις στον καπετάνιο και οχι στο λιμάνι.Αυτός θα οδηγήσει το καράβι στον προορισμό του.Στην τελική οτι πληρώνεις παίρνεις (τις περισσότερες φορές)

    5) Καλή η Ελληνική σχολή και η νέα προπονητική σχολή αλλα εδώ δεν θέλουμε να κάνουμε πειράματα αλλά να προσδώσουμε ένα νέο winning mentality στην νεα φουρνιά που θα πλαισιώσει τους παλιούς που ίσως θα παραμείνουν (Σπαν-Μπουρούσης-Ζήσης). Όπως προαναφέρθηκε ο Αγγέλου κατα τη γνώμη μου είναι πυρηνική βόμβα στα θεμέλια με τόσους ισχυρούς χαρακτήρες μέσα σε μιά ομάδα.Άλλο ο Άρης με νέα παιδιά , άλλο η Εθνική με φτασμένους παίχτες και προσωπικότητες.Ιτούδης για το λόγο που ανέφερε ο Τζίμ, Κατσικάρης διοτι δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις , Σφαιρόπουλος λόγω απειρίας σε Εθνικό συγκρότημα , συν το οτι όπως ανέφερα θέλουμε να ξανανέβουμε στην κορυφή και οχι να ρισκάρουμε τους αφήνουμε για μελλοντικά χαρτια αφού ψηθούν περισσότερο κιόλας ως πρώτοι προπονητές και δούμε το έργο και τη σφραγίδα που θα αφήσουν.

    Run TMC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ελεως με τον σουλη του τσουκουτσουκου.. βατερλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Άκου μπαρμπα σούλης.. Σιγά μη πάρουμε και τον Μίσσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολυ σωστα τα γραφεις jim ιδιαιτερα σε οτι εχει να κανει με την αναλυση για τα χαρακτηριστικα του καθε κοουτς,τα συν και τα πλην για ενδεχομενη συνεργασια.
    Δεν θα διαφωνησω καθολου με την επιλογη Αγγελου αν και η δικη μου πρωτη επιλογη ειναι ο πιο απειρος της παρεας ο Σφαιροπουλος για παρα πολλους λογους!
    Σιγουρα ο Ντουντα ειναι πολυτελεια για μια εθνικη "κρισης" και δεν πιστευω να βρισκει κανεναν αντιθετο αλλα ολοι καταλαβαινουμε τις μεγαλες δυσκολιες αυτης της υποθεσης!
    Θα διαφωνησω λιγο μαζι σου σε οτι εχει να κανει με τον Κατσικαρη.Καλος προπονητης αλλα απο αυτα που διαβασα νομιζα πως μιλαγες για τον επομενο Ντουντα,Ομπραντοβιτς και Μεσινα..ΟΚ καλος αλλα εχει ταβανι και θεωρω πως ειναι χαμηλο για τον ντορο που γινετε γυρω απο το ονομα του!
    Ειμαι καθετα αντιθετος στην επιλογη Γιαννακη ως head coach! Θα συμφωνουσα να ειχε ενα υποστηριχτικο ποστο σε εναν εκ των Αγγελου η Σφαιροπουλο!
    Ο Σφαιροπουλος ειναι κατα την αποψη μου η καλυτερη επιλογη.Εχει δουλεψει με τους περισσοτερους νεους παιχτες και τον σεβονται.. Ξερει να χειριζεται τους νεαρους και να τους παιρνει το 100%..Εχει δουλεψει διπλα σε μεγαλους προπονητες και εχει μαθει παρα πολλα γιατι ειναι και σαν ανθρωπος ετσι,σεβεται και ΑΚΟΥΕΙ..
    Ωραια ολα αυτα στη θεωρια οπως καλη ηταν και η επιλογη τρινκερι θεωρητικα αλλα εδειξε πως δεν μπορει καποιος προπονητης να παει μπροστα την εθνικη μας αν δεν γνωριζει την ελληνικη πραγματικοτητα!
    ΧΟΛΙΟ 7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΧΟΛΙΟ 7
      Μήπως μπορείς να εξηγήσει λίγο παραπάνω αυτό το μέρος
      ''Ο Σφαιροπουλος ειναι κατα την αποψη μου η καλυτερη επιλογη.Εχει δουλεψει με τους περισσοτερους νεους παιχτες και τον σεβονται.. Ξερει να χειριζεται τους νεαρους και να τους παιρνει το 100%..Εχει δουλεψει διπλα σε μεγαλους προπονητες και εχει μαθει παρα πολλα γιατι ειναι και σαν ανθρωπος ετσι,σεβεται και ΑΚΟΥΕΙ..''

      77

      Διαγραφή
  31. πρωτα απο ολα ας αλλαξει νοοτροπια η ομοσπονδια
    μετα δεν ειναι τυχαιο οτι οι δυο ξενοι προπονητες απετυχαν και σε μια περιοδο που οι υπαρχουν καλοι ελληνες προπονητες δεν χρειαζεται να στρεφομαστε σε ξενους εκτος απο περιπτωσεις επιπεδου ιβκοβιτς ομπραντοβιτς κτλ
    απο ελληνες προπονητες η καλυτερη περιπτωση θα ηταν ο κατσικαρης και απορριπτονται για διαφορους λογους πεδουλακης μπαρτζωκας ιτουδης ζουρος γιαννακης
    βεβαια σε αυτο το επιπεδο και ετσι οπως ειναι στημενα αυτα τα τουρνουα μεγαλο ρολο παιζουν και οι συνεργατες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Για να μην τρελαθούμε τελείως.
    Για τον Γιαννάκη :
    Ανεξάρτητα από το αν είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή αυτή τη στιγμή.
    Ανεξάρτητα από το αν η καριέρα του ως προπονητής έχει πάρει την κατιούσα.
    Ανεξάρτητα από το αν μπορεί να επανέλθει σε top επίπεδο.
    Ανεξάρτητα από το αν έχει την διάθεση να επιστρέψει.

    Ο δράκος υπήρξε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της εθνικής ομάδας.
    Και ναι, η περίοδος 2004-2008 ήταν η περίοδος Γιαννάκη. Πώς να το κάνουμε; Ορισμένα γεγονότα δεν αμφισβητούνται.

    Υ.Γ. Υπάρχουν κι άλλοι προπονητές στην Ευρώπη εκτός από τον Ομπράντοβιτς, τον Ίβκοβιτς και τους κατά καιρούς βοηθούς τους. Δεν την καταλαβαίνω αυτή την εμμονή. Αναγνωρίζω την τεράστια συμβολή τους στην διατήρηση του ελληνικού μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Αλλά, δεν δέχομαι ότι ο Ντούντα, των 70 ετών, είναι η μόνη μας ελπίδα. Σαν πολύ γρήγορα δεν ξεχάσαμε την περσινή χρονιά;

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα 77

      Σίγουρα ο Ντούντα δεν είναι η μοναδική επιλογή. Είναι ίσως ομως ο μοναδικός κατα την προσωπική μου γνώμη ΕΛΕΥΕΡΟΣ προπονητής με επιτυχημένο βιογραφικό ο οποίος έχει τα προσόντα να αναλάβει αυτή τη στιγμή το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

      Προσωπικά θεωρώ πως μπορεί η τετραετία που ανέφερες να είναι τετραετία Γιαννάκη αλλά ας μην ξεχνάμε την ποιότητα και ηλικία των παιχτών που είχε προς διάθεση.

      Το οτι ΗΤΑΝ και τονίζω το ήταν επιτυχημένος δεν τον κάνει αυτόματα περίπτωση ιδανική για το συγκρότημα. Ναι , μπορέι να βγάλει το φιλότιμο και την Ελληνική υπερηφάνια από τους παίχτες, ναι μπορεί να παίξει με την ψυχολογία τους και να τους κάνει ίσως να τρώνε και σίδερα.Μπαίνουμε όμως σε μια λογική τοτε το τι θέλουμε...Θέλουμε έναν "Καραισκάκη" να βγάλει την Ελληνική ψυχή των παιχτών μέσα στο παρκέ με αμφίβολο αποτέλεσμα ή έναν προπονητή που σίγουρα δεν έχει και τα κλειδιά του δωματίου της κούπας αλλά μπορεί να μεταμορφώσει παίκτες για το μέλλον όπως ο Μάντζαρης,ο Σλούκας,ο Κατσίβελης, ο Παπανικολάου , ο Παππάς σε νέους Παπαλουκάδες και Διαμαντίδηδες...

      Η σύγκρουση στην οποία είχε έλθει στην τελευταία του θητεία στην Εθνική είναι ένας ίσως αποτρεπτικός παράγοντας και για τον ίδιο αν και θεωρώ πως είναι ένας στρατιώτης της Εθνικής μας ομάδας από οποιοδήποτε πόστο.

      Δεν μπορώ όμως εν έτη 2013 (μπαίνουμε στο 2014) να αφήσω τον εαυτό μου να βλέπει παίχτες όπως ο Παπανικολάου και ο Σλούκας ή ο Παππάς να παίζουν figure-8 ή μόνο σκυλίσια άμυνα.

      Προς Θεού δεν αμφισβητώ τις γνώσεις του.Σίγουρα ανέβασε ο άνθρωπος επίπεδο την Εθνική μας.Αλλά δεν ήταν μόνος του.Το τρίποντο του Διαμαντίδη δεν το έβαλε ο Γιαννάκης.Η αυτοκτονία των Σλοβένων δεν ήταν προιον Γιαννάκη.Το να παίξω σκυλίσια άμυνα τον Νοβίτσκι προκειμένου να πάρω το παιχνίδι από τους Γερμανούς ή να παίξω pnr τους ανυποψίαστους Αμερικάνους με το Σοφο (ίσως το μοναδικό κορμι που είχα να τους χτυπήσω) sorry αλλα δεν νομίζω πως χρειάζεται να είσαι ο Γιαννάκης για να το κάνεις.

      Χαριτολογόντας :) σχετικά με τις επιλογές μας, και εγώ θα επιθυμούσα Μαικ Σιζίφσκι αλλα...περι ορέξεως κολοκυθόπιτα...

      ΥΓ .Καλή η άμυνα αλλά πιστεύω πως εαν θέλουμε να γίνουμε Ισπανοί στη θέση των Ισπανών (χωρις τα καραγκιοζιλίκια τους φυσικά) πρέπει να αναπτύξουμε τις επιθετικές χάρες και το ταλέντο των παικτών μας. Και αυτό ευτυχώς δεν μας λείπει.

      Run TMC

      Διαγραφή
    2. Γειά χαρά, Run TMC.
      Δεν λέω ότι ο Γιαννάκης είναι ο κατάλληλος για την δουλειά. Έχω αμφιβολίες. Υποστηρίζω ότι η περίοδος 2004-2008 έχει το στίγμα του και προφανώς είχε την τύχη να διαχειρίζεται παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς κ.α. Αφού αναγνωρίζουμε στους άλλους προπονητές αντίστοιχα κατορθώματα, ας κάνουμε το ίδιο και γι' αυτόν.

      77

      Διαγραφή
    3. Όσον αφορά τις ανατροπές και τα buzzer beater, δεν πάει έτσι, φίλε Run TMC.

      Μ’ αυτό το σκεπτικό :
      1. Aν ο Τζόρτζεβιτς δεν έβαζε το τρελό τρίποντο το 1992, ο Ζοτς θα ήταν -1.
      2. Αν δεν έβαζε το απίστευτο τρίποντο ο Τόμπσον το 1994, ο Ζοτς θα ήταν -2.
      3. Αν ο Μπουρούσης στον ημιτελικό του 2009 ευστοχούσε θα είχαμε παράταση και αν ο Σισκάουσκας έβαζε το τελευταίο τρίποντο στον τελικό ο Ζοτς θα ήταν -3.
      4. Αν ο Πρίντεζης δεν έβαζε το χουκ το 2012, ο Ντούντα θα ήταν -1.

      Δεν είδα κανέναν να κριτικάρει τον Ζοτς όταν στον τελικό του Βερολίνου ο Μεσίνα του γύρισε ματς από το -20. Έφταιγε η διαιτησία. Αλλά όταν το γύρισε ο Ντούντα με την ΤΣΣΚΑ ήταν ο μάγος που τα κατάφερε.

      Δεν βλέπω κανέναν να κράζει τον Ίβκοβιτς όταν στο F4 της Μόσχας πήγε αήττητος και τρένο με την ΤΣΣΚΑ και παίζοντας εντός έδρας αποκλείστηκε από τον ημιτελικό. Δεν βλέπω κανέναν να μιλάει για την αποτυχία του ΠΑΟΚ και του Ίβκοβιτς στο F4 του 1993 όπου μετά έχασε και το πρωτάθλημα παρά το ότι θεωρούνταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

      Δεν νομίζω ότι ο Ομπράντοβιτς θα ήταν χειρότερος προπονητής αν είχε 2-3 λιγότερα ευρωπαϊκά. Ούτε ότι ο Ίβκοβιτς θα άξιζε περισσότερου σεβασμού αν είχε 1-2 περισσότερα.

      Επίσης, δεν διακρίνω την διάθεση να τονιστεί το γεγονός ότι τα μετάλλια της χρυσή γενιάς της Γιουγκοσλαβίας ή Σερβίας ήταν αποτέλεσμα και της απίστευτης στελέχωσης που είχαν. Ακόμα κι εκείνες οι ομάδες είχαν τις θορυβώδεις αποτυχίες τους (Βελιγράδι 2005 και όχι μόνο).

      Μ’ αυτά και μ’ αυτά, θέλω να πω ότι στο μπάσκετ υπάρχει η επιτυχία και η αποτυχία, η τύχη και η ατυχία, η νίκη και η ήττα, η καλή και η κακή συγκυρία. Όλα είναι στο πρόγραμμα. Έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι και ο αθλητισμός. Αλλά να τα αξιολογούμε όλα με τον ίδιο τρόπο και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

      77

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ σχεδόν στο 100% όσως ανέγραψες. Με μια μικρή παρατήρηση όμως.

      Τα τρία ονόματα που ανέφερες (Ζότς-Ντούντα-Μεσίνα) βρίσκονται στο προσκήνιο και στις επιτυχίες σχεδόν κάθε χρόνο.Από τη μικρή αυτή παρατήρηση που μπορει να κάνει κάποιος θα καταλάβει οτι οι άνθρωποι είναι top στο αντικείμενό τους.
      Δυστυχώς για εμάς η πορεία του Γιαννάκη είναι πτωτική. Μετα την Εθνική Ελλάδος στο μόνο που μπορώ να του δώσω ένα credit είναι στο οτι οδήγησε την ομάδα του Ολυμπιακού ξανά στα μεγάλα σαλόνια (final-4)
      Μακάρι να καταφέρει , και για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα μας , να ξανανέβει στο επίπεδο των top προπονητών.

      ΥΓ. Δίνω και ένα extra ελαφρυντικό στο Γιαννάκη , διοτι τα χτυπήματα που δεχόταν από τη μοιρα σε κάποια περίοδο της ζωής του (σε οικογενειακό επίπεδο) ήταν συνεχή.

      Run TMC

      Διαγραφή
    5. ΟΚ. Συμφωνώ ότι είναι top. Δεν είπα το αντίθετο. Ούτε ισχυρίζομαι ότι ο Γιαννάκης είναι του ίδιου επιπέδου. Αλλά, αφού μιλάμε τώρα για τον Ντούντα, βάλε κάτω τις χρονιές της καριέρας του σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Να δούμε ποιές από αυτές θεωρούνται επιτυχημένες και ποιές όχι. Θα διαπιστώσεις ότι για κάθε μια επιτυχημένη σεζόν υπάρχει και (τουλάχιστον) μια αποτυχημένη. Και πρόσεξε, δεν μιλάω απαραίτητα για τίτλους. Γιατί, για παράδειγμα, η χρονιά του στον Πανιώνιο με Ντίνκινς, Πάσπαλι ήταν άκρως επιτυχημένη. Μιλάω για επίτευξη στόχων όποιοι και αν είναι αυτοί. Με άλλα λόγια, αν σου δώσουν το ρόστερ και το budget της ΤΣΣΚΑ της περιόδου 2002-2005 και αποτυγχάνεις και τις 3 χρονιές να πας έστω στον τελικό της Ευρωλίγκας, μη μου πεις ότι θεωρείσαι επιτυχημένος. Επίσης, σου θυμίζω ότι και ο Ντούντα έμεινε εκτός συλλογικών πάγκων την τριετία 2007-2010. Και την πρώτη σεζόν (2010-2011) της επιστροφής του στον Ολυμπιακό, απέτυχε.

      77

      Διαγραφή
    6. Εντάξει δεν μπορεί σε κάθε χρονιά ο Ντούντα να σηκώνει και κούπες.Αν ίσχυε αυτό καλά θα κάνανε οι υπόλοιποι να ασχοληθούν με κατι άλλο.Εξάλλου δεν είναι ο μόνος.

      Επιπρόσθετα , οποιαδήποτε νέα ομάδα και να αναλάμβανε βέβαιο είναι οτι μεχρι αυτή να "δέσει" θέλει χρόνο (πως το έλεγε ο Γιαννάκης?Υπομονή).


      Τωρα εαν η Τσσκα κατα καιρούς έπεσε επάνω σε ομαδάρες όπως ο ΠΑΟ του Ζότς στη Μπολόνια , ή τη Μπάρτσα των Σάρας-Ναβάρο-Ντέγιαν (πραγματικά all star ομάδα όμως...) ή τη Μακάμπι των Πάρκερ-Σάρας (σπίτι τους κιόλας) ε εντάξει δεν σημαίνει οτι είναι και λούζερ...

      Το καλό είναι οτι σε γενικές γραμμές συμφωνούμε!

      Run TMC

      Διαγραφή
    7. 77 με όλο το σεβασμό και καμία απολύτως διάθεση αντιπαράθεσης το επιχείρημα σου στέκει μόνο ως ανέκδοτο. "Ας δούμε τις χρονιές του Ίβκοβιτς σε συλλογικό.." Εγώ λέω τότε ας δούμε τις χρονιές του Ομπράντοβιτς με την Εθνική π.χ. μήπως δεν είναι ούτε αυτός καλός προπονητής? Τι σχέση έχει το συλλογικό με το εθνικό? Προσπαθείς να στηρίξεις μια γνώμη που είναι λάθος (είμαι σίγουρος ότι πολλοί γελούν με την άρνηση σου για Ίβκοβιτς και φάνηκε ότι το έκανες για εντυπώσεις)

      Φιλικά, Γιώργος

      Διαγραφή
    8. Νομίζω ότι έχουμε ξανασυναντηθεί στο blog και διαπιστώνω ότι με «παρακολουθείς». Επίσης, βλέπω ότι ξεκινάς με το «με όλο το σεβασμό και καμία απολύτως διάθεση αντιπαράθεσης». Μ’ αρέσει.

      Πάμε τώρα στην ουσία του «ανεκδότου».

      1. Δεν έχω γράψει πουθενά ότι ο Ίβκοβιτς δεν είναι καλός προπονητής. Μα πουθενά, όμως. Σου επαναλαμβάνω αυτό που υποστηρίζω στο αρχικό post : Θεωρώ ότι ο Ντούντα δεν είναι ο καταλληλότερος για να αναλάβει ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ, ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ για να υποστηρίξει το project που ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕΙ. Αν σε έκανα να γελάσεις, χαίρομαι γιατί το γέλιο δίνει ζωή.

      2. Το επιχείρημα περί μέτριων περιόδων σε συλλογικό επίπεδο του Ίβκοβιτς αφορούσε την διαφωνία μου με την εμμονή ορισμένων ότι μετά τον Ντούντα και τον Ζοτς, το χάος. Θέλω δηλ. να υποστηρίξω ότι ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ έχουν και αποτυχίες στις καριέρες τους και ότι αυτό δεν χαρακτηρίζει την αξία τους και την αναγνώριση που έχουν. Επιπλέον, εστιάζω και στον διαφορετικό τρόπο που ερμηνεύουμε τις αποτυχίες των μεν και των δε. Δεν λέω ότι επειδή π.χ. απέτυχε ο Ντούντα να πάρει την Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ, δεν κάνει για την Εθνική.

      3. Με ρωτάς τί σχέση έχει το συλλογικό με το εθνικό; Πλάκα μου κάνεις, έτσι; Δηλ. αν ένας προπονητής είναι top σε επίπεδο Ευρωλίγκας δεν μπορεί να πετύχει κοουτσάροντας εθνική ομάδα; Και το ανάποδο. Δηλ. υπάρχουν συλλογικοί προπονητές και εθνικοί προπονητές; Ωραίο ακούγεται, πάντως.

      4. Τί εντυπώσεις θέλω να δημιουργήσω; Μήπως θέλω να λανσάρω τον πελάτη μου και κράζω τον Ντούντα; Ποιόν κατάλαβες ότι θέλω να τσιγκλήσω;

      Και μία συμβουλή, αν μου επιτρέπεις : ΔΙΑΒΑΖΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ POST.
      Αν έχεις πρόβλημα στην κατανόηση των κειμένων, ξαναδιάβασέ τα.
      Αν, πάλι, δεν καταλαβαίνεις πλήρως το νόημα, ψάξε αν αφορά απάντηση σε προηγούμενο post.
      Αν και πάλι δεν τα καταφέρνεις, ζήτα διευκρινίσεις από τον συντάκτη. Ξέρεις, όπως στο σχολείο.
      Και αν, παρόλα αυτά, δεν μπορείς να πιάσεις έστω το ζουμί, τότε παράτα το φίλε μου. Δεν αξίζει να παιδεύεσαι.

      Φιλικά

      77

      Διαγραφή
    9. Βλέπω ότι ειρωνεύτηκες τις καλές μου προθέσεις για αυτό θα σου απαντήσω αναλόγως. Κατ'αρχήν άλλαξε αυτό το υφάκι του ξερόλα, σου το είπε και άλλο παιδί τις προάλλες, αν δεν κερδίσεις σεβασμό κανένας δε θα πάρει σοβαρά αυτά που γράφεις. Κυκλοφορούν άτομα με πολύ μεγαλύτερες γνώσεις από εσένα εδώ μέσα και το αρλουμπίστικο παρλάρω παρλαπίπες όλη την ώρα στυλ σου ενοχλεί. Το μπάσκετ που παίζετε στα τουρνουά και τις διοργανώσεις αυτές όπως έγραψε και ο Τζιμ είναι τελείως διαφορετικό από το αντίστοιχο των συλλογικών. Σίγουρα ένας καλός προπονητής μπορεί να είναι καλός παντού. Αλλά το επιχείρημα να πάρουμε τις χρονιές του Ίβκοβιτς και να δούμε πότε πέτυχε το κατέρριψες πριν λίγο όταν μου απάντησες. Ο Ιβκοβιτς είναι ο κατάλληλος για αυτή την εθνική, δε ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ να κριθεί (πόσο μάλλον από εσένα μπασκετοδιανοούμενε της φάπας) ως προπονητής. Απλά είναι ο κατάλληλος. Γίνε γραφικός απαντώντας το αντίθετο.

      Πριν το φιλικά το εννοούσα..Γιώργος

      Διαγραφή
    10. Βλέπω ότι δεν μου απάντησες, έχουμε« ξανασυναντηθεί», έτσι;

      Λοιπόν, η απάντησή μου ήταν στο ύφος που εσύ επέλεξες.

      Αν θεωρείς καλές προθέσεις τα περί ανεκδότου, δημιουργία εντυπώσεων και τα συναφή τότε μάλλον δεν ξέρεις τι σημαίνει καλή πρόθεση.
      Το μπάσκετ που παίζεται στις διοργανώσεις της FIBA είναι το ίδιο με αυτό της Ευρωλίγκα. Δεν είναι άλλο άθλημα. Οι απαιτήσεις από τις ομάδες και τους παίκτες (άρα και τους προπονητές) είναι διαφορετικές λόγω της φύσης των τουρνουά. Αυτό είπε ο Jim. Αλλά είπαμε δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.
      Για το ύφος μου δεν είμαι ο κατάλληλος να πω. Ας κρίνουν οι άλλοι που διαβάζουν. Αν είναι ενοχλητικό, υποθέτω θα το πουν. Και, πάντως, αν ενοχλεί εσένα μπορείς να αγνοείς αυτά που γράφω.
      Δεν θέλω να το παίξω ξερόλας. Απλά, καταθέτω τη γνώμη μου με επιχειρήματα χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα συμφωνήσουν πολλοί ή λίγοι. Το μπάσκετ είναι χόμπι για μένα και δεν ισχυρίζομαι ότι έχω τις περισσότερες γνώσεις στο blog. Δεν το θέλω, κιόλας. Δεν είναι η δουλειά μου και σίγουρα δεν είμαι μπασκετο-διανοούμενος. Μου αρκεί να έχω αρκετές γνώσεις γι’ αυτό για το οποίο με πληρώνουν.

      «Απλά είναι ο κατάλληλος. Γίνε γραφικός απαντώντας το αντίθετο.» Δηλ. όποιος δεν συμφωνεί με αυτήν την άποψη είναι γραφικός. Σαν λατρεία σε θεότητα μου κάνει αυτό. Κατά τ’ άλλα εγώ είμαι ο ξερόλας.

      Και, τέλος, επιμένω ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ. Πραγματικά, στο λέω, δεν έχεις πάρει πρέφα αυτών που έχω γράψει.

      77

      Διαγραφή
  33. Δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ ειδικά με το υστερόγραφό σου. Θα θυμίσω στους υπόλοιπους φίλους ότι στο Ευρωμπάσκετ του 2011 που η Σερβία είχε την πίεση του φαβορί και στρωμένη ομάδα, απέτυχε παταγωδώς και πέρυσι στα προκριμάτικά έχασε δύο φορές απο τους Μαυροβούνιους μια από το Ισράηλ και από την Εσθονία και προκριθηκε σαν καλύτερη τρίτη.

    Αυτά δεν μειώνουν την αξία του Ντούντα,ο οποιός είναι δάσκαλος. Αδιαπράγμάτευτα. Ο Τζιμ τον προτίνει και γιατί έχει υπόψιν του τη δουλειά του στην Ελλάδα κυρίως και λόγω ειδικού βάρους-χαρακτήρα αλλά και λόγω αδυναμίας που έχει σε στο στυλ μπάσκετ που πρεσβεύει ο Ντούντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα παιδιά,
    έχω ειλικρινά μια απορία.Γιατι πολλοί από εσάς μιλάτε για ριζική ανανέωση?Από μια ιδανική 12άδα με βάση τα δικά μου προσωπικά γούστα με
    1.Καλάθη,Μάντζαρη,Ζήση
    2.Σπανούλη,Σλούκα
    3.Παπανικολάου,Μπράμο
    4.Πρίντεζη,Καιμακόγλου
    5.Κουφό,Μπουρούυση,Σχορτσιανίτη

    δεν βλέπω τπτ τρελές ηλικίες,ούτε παίχτες ξεζουμισμένους.Οι περισσότεροι μάλιστα είναι κάτω των 30 κ θα παραμείνουν εκεί ακόμα κ στο επόμενο ευρωμπάσκετ.
    Δεν πιστεύω να χρειάζεται λοιπόν αυτό το τρελό ξεσκαρτάρισμα κ η ανανέωση που αναφέρουν όλοι.
    Υπάρχουν σίγουρα παίχτες νεαρότεροι που θα πρέπει να είναι στην προετοιμασία αλλά δεν βλέπω κανένα τεράστιο ταλέντο για να οδηγήσει σε απόσυρση καποιον νυν παίχτη.Ο μόνος που είναι πεσμένος κ μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο Φώτσης αν κ αυτόν τον βλέπω να είναι πολύ καλύτερος φέτος...
    Παππάς,Κατσίβελης,Γιάνκοβιτς,Παπαπέτρου και Μποχωρίδης σιγά σιγά θα πάρουν τον ρόλο τους μέσα στην ομάδα κ δεν υπάρχει λόγος αφού έχουμε κ καλούς παίχτες αλλά κ σε καλή ηλικία να τους ρίξουμε στα βαθιά κατευθείαν.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σλούκας που στον οσφπ που έχει συγκεκριμένο ρόλο είναι τελείως διαφορετικός από την εθνική.

    υγ.ο αντεντοκούνμπο ελπίζω να μάθει μπάσκετ(τεχνικά) στο nba γτ εκεί είναι το ζήτημα κ όχι στα σωματικά του προσόντα που σίγουρα θα πέσουν όλοι πάνω του να τον δυναμώσουν κλπ...μεγάλος φόβος κρίνοντας από έναν καλό τεχνικά παίχτη όπως ο κουφός που τον έκαναν σχεδόν οικοδόμο...(οκ υπερβάλλω λίγο αλλά πιάσατε το νόημα).
    υγ2 Ο ντούντα είναι ιδανική επιλογή για τους φιλάθλους κ γτ θα κάνει δουλειά αλλά κ γιατι θα τσακωνόμαστε για τις επιλογές του...χαχααχχα
    πάντως δεν πιστεύω η ομοσπονδία να θέλει να δώσει τα κλειδιά οπουδήποτε.Φανταστείτε να έπαιρνε τηλ ο μπουρούσης κ να το μάθαινε ο ντούντα.

    υγ3 κατ εμέ καλύτερη λύση πέραν του ντούντα είναι ο κατσικάρης.Νομίζω ότι το έργο του εμπνέει σεβασμό στους έλληνες παίχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. zegelia o Fotsis einai ena xrono megaliteros toy Span kai ena xrono mikroteros toy DD,An nomizeis oti einai geros eisai lathos.Allo varemenos,ayto tha to thoyme ston PAO,

      Διαγραφή
    2. Ξαναδιαβασε τι λεω...μεγαλύτερης ηλικίας κ πεσμένος γράφω.οπως επισης κ οτι τον περιμενω ΚΑΛΥΤΕΡΟ φετος λόγω Παναθηναϊκού κ πεδουλακη που θα του δώσει ρόλο που δεν είχε ουτε στην εθνική ουτε στην Ιταλία.....

      Διαγραφή
  35. H εθνικη ειναι διαλυμενη και με κλικες.Χρειαζεται λοιπον προπονητη με εντονη προσωπικοτητα, που να εμπνεει τους παικτες ,να τους κανει οικογενεια ,να κανει την εθνικη να αποκτησει σκληρο χαρακτηρα και να φτυνει αιμα ο αντιπαλος οποτε και αν την νικησει.Γιαυτο η επιλογη ειναι ο RG.Kαι μην ξεχνατε οτι ο RG σεβεται ΠΑΝΤΟΤΕ τον αντιπαλο του ,μεγαλωσε σε λαικη συνοικια και ειναι αλανι.Και τα αλανια τα αποδεχονται οι λιμανισιοικαι οι μεγαλοι παικτες.Ομως ο Βασιλακοπουλος το 2003 ακουσε τη γνωστη κλικα (Κολοκυθας και Σια)και αθετησε το λογο του προς τον RG και για να του χρυσωσει το χαπι του προτεινε να γινει βοηθος του Γιαννακη, παροτι ο Φ.Συριγος του ελεγε ...παρε τον μικρο(RG) ειναι γεννημενος κωουτς...Φυσικα ακουσε την αναμενομενη απαντηση.Και τελος θετω μια ερωτηση(οχι και τοσο ρητορικη).Πως θα του φαινοταν του Βασιλακοπουλου να εβλεπε τον RG σε παγκο αλλης χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε παρακαλούσα να λες την άποψη σου αποφεύγοντας ισχυρισμούς αβάσιμους για νεκρούς οι οποίοι μάλιστα έχουν αποδεδειγμένα τεράστια προσφορά στο άθλημα.

      Διαγραφή
    2. Δεν νομίζω να του βγήκε σε κακό η επιλογή του 2003 του μπαρμπά-Γιώργη. H περίοδος 2004-2008 ήταν η πιο ένδοξη της ομάδας. Όσον αφορά το Συρίγο, από πού προκύπτει ότι είχε προτείνει τον Άρτζι;

      77

      Διαγραφή
    3. Ωρισμενα πραγματα τα γνωριζω προσωπικα.Οσο για τον Κολοκυθα ζητω συγνωμη αν ανεφερα το ονομα του αλλα εχει αναγραφει και απο τον Παπαδογιαννη στη GAZZETTA.Μονο που εγω το εγραψα ωμα .Ζητω παλι συγνωμη.

      Διαγραφή
    4. Μήπως θέλεις να μοιραστείς μαζί μας αυτά που ξέρεις;
      Όσον αφορά την περίοδο 2004-2008 δεν απάντησες. Τον χάλασε τον Βασιλακόπουλο ή όχι;
      Κατά τ' άλλα, άσε τον μετά Χριστόν προφήτη Φίλιππα να βράζει στη μεγαλομανία του...

      77

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα στη νούμερο ένα μπασκετική κοινότητα της χώρας. Μια επισήμανση γιατί νομίζω κάποια παιδιά παρανόησαν. Ο Τζιμ προτείνει Ίβκοβιτς. Αυτή είναι η επιλογή του. Και εαν και εφόσον ΔΕΝ τότε γράφει Γιαννάκη-Αγγέλου τιμ και από τους δυό τους διαλέγει Αγγέλου ως πιο ταιριαστό κομμάτι στην Εθνική. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε για Ίβκοβιτς. Που είναι δεδομένο θα καλέσει Αγγέλου στο τιμ. Ευχαριστώ

    ΜίχαςG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. σωστες αποψεις που διαβασα ΑΛΛΑ, στην επιλογη κοουτς της ΕΘΝΙΚΗΣ σημαντικος παραγοντας πρεπει να ειναι και η εμπειρια σε εθνικο επιπεδο..
    επισης τα χνωτα μας να ταιριαζουν, φετος ειδικα θασαμε τον προσανατολισμο μας σαν ομαδα, και φανηκε οτι δυσκολα να παιξουμε αλλο μπασκετ απο αυτου που ξερουμε..
    Για αγγελου ειναι αστειο και μονο που τον εχουμε σαν λυση!! δεν εχει κοουτσαρει ποτε μεγαλους παιχτες και τα μπινελικια του δεν θα περασουν.. πυρινικη βομβα ειναι ο τυπος και ειναι το τελευταιο που θελουμε στην εθνικη αυτη την στιγμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @jim
    συμφωνω 100%.
    και σε ενα προηγουμενο ποστ ειχα αναφερει οτι κατι προπονητες σαν τους ιταλους,ο αγγελου τους εχει για πλακα.
    ομως η προσωπικη μου αποψη για σφαιροπουλο και κατσικαρ,ειναι οτι μπορει να ειναι υπεροχοι χαρακτηρες,να μπορουν να επικοινωνου αριστα τον εαυτο τους...αλλα σορυ το μπασκετ που εχουν παιξει οι ομαδες τους,θυμιζει
    κατι που δεν ειναι αυτο που χρειαζεται μια ομαδα για τιτλους.
    κατι απο ιταλο-λιθουανο-τουρλουμπουκισταν.
    για ντουντα ενταξει. δεν υπαρχει νομιζω περιπτωση να ικανοποιηθει οικονομικα απο την εθνικη.μακαρι αλλα...ειναι λογικο μερες που ειναι να μην μπορεις να δωσεις 1 μυριο στον ομοσπονδιακο.
    επισης τον κοβω στην εφες οπου να'ναι η γαλατα.
    για μπλατ...απλα δεν τον θελω ουτε απο τον εναεριο να περασει.
    φιλια πολλα.
    gskordak

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα.. Γειά σου ρε gskordak.. Γιατί τέτοιο μένος με Μπλατ?

      Διαγραφή
    2. @JIM
      ΧΑΧΑΧΑ
      γεια σου jimako
      δεν ειναι μενος.απλα...δεν υπαρχει ομαδα που να εχει βαλει μια φιλοσοφια διαρκειας,παιζοντας σωστο μπασκετ.
      ειναι σε λογικη ιταλων και λιθουανων.
      αυτου του τυπου τους προπονητες τους λεω ....μιας βραδιας.
      δηλαδη μπορει να σκαρφιστει για μια βραδια διαφορες πατεντες να σου τσιμπησει το ματσακι.πχ ρωσσια ισπανια,ομως αν θελεις να σου κανει ομαδα με βασεις....αντιο ζωη.
      βεβαια σε μια εθνικη δεν χρειαζεσαι προπονητη να βαλει βασεις.
      καλους πορτοφολαδες θελεις...αλλα....καλυτερα ελληνας.
      gskordak

      Διαγραφή
  39. Ody ειμαι μαζι σου

    και προσθετω,

    -o,τι επιτυχια μεγαλη και απροσδοκητη εχει κανει ο ντουντα τα τελευταια χρονια την εκανε χωρις αγχος και πολλες πολλες απαιτησεις!!!
    ναι , ειναι ο καλυτερος για τη θεση αλλα δεν ειμαι σιγουρος για το αποτελεσμα.εδω μιλαμε για την εθνικη ελλαδος οπου παντα υπαρχει η πιεση για το αποτελεσμα!!

    -ας μου πει καποιος γιατι ο κατσικαρης θεωρειται τοπ κοουτς!!!

    -ο αγγελου μια χαρα το παει στον Αρη αλλα με μιση χρονια δεν πας στην εθνικη!!!και ο τρινκιερι καλα τα πηγε στην καντου αλλα κατεληξε να μας πει "αλλο πραγμα το ευρωμπασκετ απο την ευρωλιγκα......".το ζησε, επαθε και εμαθε....στην πλατη μας!!!

    -για μπλατ.....παμε παρακατω!!δεν ερχεται αυτος....

    -ο ιτουδης τωρα θα δοκιμασει για πρωτος κοουτς!!!τα λεμε σε μερικα χρονια...

    και καταληγω

    ο γιαννακης ειναι η πιο προφανης λυση χωρις να σημαινει οτι ειναι ευκολη η εκ νεου συνεργασια.τα σπασανε ....αντε να τα ξαναβρουνε....

    αυτος υπεραγαπα την εθνικη, αυτος θα τους κανει απο σκορποχωρι ξανα ομαδα, αυτος θα διωξει αυτους που καλεσε πριν χρονια μιας και μερικοι το χουν ριξει στην ιντριγκα και δε λερωνουν το φανελακι τους στην αμυνα ουτε γι αστειο, μπροστα σε αυτον θα στεκονται ολοι κλαρινο...και τα λοιπα και τα λοιπα....

    παικτες εχουμε σε νεαρες ηλικιες που παλευουν ή θα παλεψουν σε υψηλο επιπεδο.εχουμε καμια 20αρια παικτες που θα εξοπλισουν την εθνικη μας!!!

    θεληση να υπαρχει, πλανο και υπομονη και φυσικα οχι προσμονη για αμεσο αποτελεσμα!!ας γινει ξανα υγιης ομαδα η εθνικη και ολα τα αλλα θα ερθουν απο μονα τους.

    ΣΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση την πορεία του ως πρώτος προπονητής στο πλέον ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης για σειρά ετών, και με βάση τις πολύ καλές εμφανίσεις της Μπιλμπάο σε Ευρωπαικό επίπεδο, ναι, ο Κατσικάρης μπορεί να θεωρηθεί τοπ προπονητής.

      Σχετικά με τον προπονητή της Εθνικής, με δεδομένο ότι ο Ίβκοβιτς είναι μάλλον προσωρινή λύση (για μια διετία το πολύ, μετά ποιος), θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει συνδυασμός ηγετικής φυσιογνωμίας που θα ξεπερνά την ΕΟΚ και θα εμπνέει σεβασμό στους παίχτες, και τεχνικά καταρτισμένων βοηθών...
      Δηλαδή Γιαννάκης - Πεδουλάκης - Μπαρτζώκας...Και όλοι θα είναι happy...
      (Φυσικά η πρόταση είναι θεωρητική, δεν ξέρουμε πως σκέφτονται οι τρεις τους).

      Διαγραφή
    2. και παλι δεν καταλαβαινω γιατι θεωρειται , οχι απλα καλος αλλα τοπ προπονητης!!!!

      επειδη πηγε τελικο αποκλειοντας την ακεφαλη ρεαλ το 2011 με τον υπνο το μολιν στον παγκο?εκανε αλλη υπερβαση?

      οπως και να χει,

      για μενα ο κατσικαρης ειναι απλα ενας υποφερτος προπονητης και σιγουρα δεν εχει δειξει κατι να κανει εντυπωση.με καλα μπατζετακια κατεβαινε συνεχεια στην ισπανια και πηγαινε μεχρι εκει που τον επαιρνε.
      απο κει και περα, οπου και να δεις ο κατσικαρης ειναι μεσα!!!υπερπροβεβλημενος σε ολα τα μμε λες και δινει χαρτζιλικι!!!
      και επειδη πολυ λογος εγινε για τους κακους τους ρωσους....γιατι τον σουταραν παραμονες ευρωμπασκετ?τοσο χαζοι ειναι να διωξουν τον προπονητη (η να τον αναγκασουν να παραιτηθει) ενα μηνα πριν το τουρνουα?

      υ.γ δε μπορεις να βαλεις χεντ κοουτς μεγαλης ομαδας σε θεση βοηθου.....εκτος και εισαι η ντριμ τιμ!!

      ΣΜ

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν το γεγονός ότι ο αντίπαλος προπονητής κοιμάται, δεν μειώνει την αξία της προσπάθειας σου...Για παράδειγμα, το ότι κοιμόταν ο Καζλάουσκας στην Κωνσταντινούπολη δεν μειώνει ούτε τη νίκη του ΟΣΦΠ ούτε το κοουτσάρισμα του Ίβκοβιτς...
      Ας πούμε λοιπόν ότι ο Κατσικάρης με τη δουλειά που έχει επιδείξει (κι όχι με θεωρίες και με λόγια μεγάλα) δεν είναι τοπ προπονητής...Ποιοι είναι για εσένα οι τοπ προπονητές;
      Πλην Ίβκοβιτς, Ζοτς, Μεσίνα ποιός; Άντε και ο Μπλατ (που στη Μακάμπι κατάφερε να χάσει πρωτάθλημα Ισραήλ) Ο Πιανιτζιάνι; Ο Πασκουάλ; Ο Πλάθα; Αλήθεια, ποιός κατά την άποψή σου είναι καλύτερος;
      Πάμε και στην Ελλάδα...Αλήθεια, ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής; Ο Πεδουλάκης της μιας χρονιάς με τον ΠΑΟ; Ο Μπαρτζώκας της μιας χρονιάς με τον ΟΣΦΠ;
      Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι όλοι μας έχουμε προτιμήσεις, αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε τη δουλειά των άλλων...
      Όσον αφορά την Εθνική, οι Αμερικάνοι είναι βλάκες που έχουν προπονητικό team από πολλούς πρώτους προπονητές; Ή μήπως ήταν όλες οι dream team ανίκητες;
      Κλείνοντας, η πρόταση μου βρίσκεται στα πλαίσια της ελεύθερης άποψης του συγκεκριμένου μπλογκ και τίποτα παραπάνω. Βασίζεται στο γεγονός ότι ο Γιαννάκης είναι η ιστορία της εθνικής, πρέπει σύντομα να πάρει τη θέση του Βασιλακόπουλου, αλλά στη δύσκολη στιγμή που περνά η εθνική, πρέπει να μπει μπροστά με δύο από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές (βλέπεις δεν κάνω αναφορά στον Κατσικάρη) που τυγχάνει σήμερα να είναι προπονητές των δύο καλύτερων ελληνικών ομάδων.

      Διαγραφή
    4. Φίλε ΣΜ. δε μπορείς να φανταστείς τι έγινε με τους Ρώσους.. Μιλάω για την ομοσπονδία τους. Όταν βγαίνει ο Σβέντ και τους κράζει ανοιχτά λίγο πρίν αρχίσει το Ευρωμπάσκετ, καταλαβαίνεις..

      Διαγραφή
  40. Μπαρτζώκα και Παιδουλάκη ΜΑΖΙ!...ακόμα και με το ζόρι που λέει ο λόγος...
    Να κοπεί επιτέλους αυτη η αντιπαλοτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. καλησπέρα στην παρεα και απο εμενα.

    ξεκινάω με την επιλογή μου από τις προτάσεις του jim... όπως έχουμε ξαναπεί στο blog μπορεί ο γκάλης να έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια μας αλλά ο Γιαννάκης είναι το ελληνικό μπάσκετ. Σαν παίχτης είχε ολα αυτά τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει η περίφημη ελληνική σχολή και σαν προπονητής είναι ο πιο επιτυχημένος Έλληνας ever παίζοντας ένα μπάσκετ βασισμένο στα ίδια χαρακτηριστικά. Αν αφήσουμε πίσω τα μικρο-οπαδικά είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει και πάλι χαρακτήρα σε αυτή την ομάδα και να βάλει τις βάσεις για κάτι καλό.

    Η δικιά μου πρόταση θα είναι τελείως έξω απο τα δεδομένα. (Αφου είναι off οι Μπαρτζώκας και Πεδουλάκης) Στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ είχαμε - έχουμε τρεις μεγάλους παίκτες προπονητές. Ο ένας (Γιαννάκης) πέρασε από τον πάγκο και έκανε θαύματα, ο δεύτερος (Διαμαντίδης) παίζει ακόμα, ο τρίτος από το καλοκαίρι έχει αποσυρθεί και περιμένει... μήπως με δύο καλούς βοηθούς θα μπορούσε ο Παπαλουκάς να γίνει ο νέος Γιαννάκης 10 χρόνια μετά;

    pan.tsak

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Παπαλουκάς μάλλον θα γίνει προπονητής αργά ή γρήγορα (ο ΔΔ πολύ αμφιβάλλω) και μακάρι να γίνει ο νέος Γιαννάκης σε 5-10 χρόνια. Θα είναι μια καταπληκτική εξέλιξη.

      Διαγραφή
    2. ακριβως παναγο ο ΔΔ μολις τελειωσει δεν θα τον ξαναδουμε πουθενα,παρα ειναι σεμνος και χαμηλων τονων για να συνεχισει μπροστα στα φωτα.Αν κανει κατι θα ναι εκπληξη.

      Διαγραφή
    3. @pan.tsak

      Μ'αρέσει η σκέψη σου. Δε συμφωνώ για Παπ τώρα, σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά μπορεί να εξελιχτεί σε γερό χαρτί του μέλλοντος. Μπορεί.. Το σύνδρομο του μεγάλου παίκτη έκαψε πολλούς.

      Διαγραφή
  42. O Ίβκοβιτς φαίνεται να είναι επιλογή ιδανική αφού όπως και να το κάνουμε δεν νομίζω πως χωράει αμφισβήτηση πως σε εθνικό επίπεδο είναι ο καλύτερος. Είναι όμως και 70 ετών πατημένα και δε ξέρω κατά πόσο κολλάει η επιλογή του ως προπονητής μιας ομάδας η οποία χρειάζεται κάποιον να την οδηγήσει με ορίζοντα 3ετίας. Με το φτωχό μου το μυαλό υποθέτω πως οι Ολυμπιακού Αγώνες του 2016 είναι πολυ σημαντικοί ως στόχος και ιδανικοί ως το κλεισίμο του κύκλου των πιο έμπειρων αυτής της ομάδας (Σπαν, Ζήσης, Μπουρούσης - οι σκέψεις για μη κλήση τους με βρίσκει κάθετα αντίθετο αφού δεν υπάρχουν ανάλογου βεληνεκούς αντικαταστάτες στις θέσεις τους, στις οποίες υπάρχει επίσης ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ηλικιακό κενό). Μπορεί ή/και επιθυμεί να αναλάβει αυτή τη 3ετή δέσμευση ένας 70άρης;

    Μπλατ και λοιπούς ξένους τους αφήνω απ' έξω αφού δε νομίζω πως θα κολλήσουν σε επίπεδο νοοτροπίας και αντίληψης πραγμάτων και "ειδικών" συνθηκών (λέγε με Ομοσπονδία-Βασιλακόπουλος). Σε τεχνικό επίπεδο, δε κρίνω θα γελάνε και τα τσιμέντα...

    Επιμένοντας ελληνικά λοιπόν θα ήθελα να δω επαναδραστηριοποίηση του Γιαννάκη σε ρόλο συνεκτικό ή εμβληματικό αν θέλετε, όχι όμως ως πρώτος προπονητής. Αν δεν υπάρχει θέση στο οργανόγραμμα με καθήκοντα σύνδεσης της Ομοσπονδίας με την Ομάδα, ας δημιουργηθεί τώρα με το Δράκο. Πρόεδρος δε μπορεί να γίνει αφού ο Βασιλακό είναι νέο παιδί ακόμα, αλλά για να είμαι ειλικρινής όταν έβλεπα τους Λιθουανούς και τους Ουκρανούς να έχουν στις τάξεις τους και πολύ κοντά στην ομάδα το Σαμπόνις και το Βολκόφ, πρώτα ζήλεψα και μετά κατάλαβα πως κάτι δε κάνουμε σωστά. Τα σύμβολα πρέπει να βγαίνουν μπροστά, στις προθήκες της ζωντανης ιστορίας του αθλήματος.

    Για πρώτο προπονητή δε ξέρω ποιόν να προτείνω αφού οι 2 καλύτεροι μάλλον δεν είναι και επιλέξιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Για τον Μαρκόπουλο.. Ήμουν σίγουρος ότι θα το θίξουν κάποια παιδιά. Εκτιμώ τον κόουτς αρκετά. Νομίζω έχετε διαβάσει σχόλια για τη δουλειά του κατά καιρούς.. Απλά με την ονοματολογία της ανάρτησης ήθελα να σας πάω στη δική μου κατεύθυνση. Δηλ. εάν οι συγκυρίες το επιτρέψουν ώστε να γίνει η οικονομική υπέρβαση και να πάμε σε έναν πιο ακριβό προπονητή , επιλέγω "σοφό" (μεταξύ Μπλατ και του μέχρι πέρυσι τουλάχιστον αλμυρού Κατσικάρη που ίσως τώρα να είναι ελαφρά πιο προσιτός). Από εκεί και πέρα εαν δε μπορέσουμε κάτι τέτοιο (πολύ πιθανόν) τότε είναι η ιδανική ευκαιρία να εμπιστευτούμε το νέο κύμα της δικής μας πολύ ταλαντούχας προπονητικής γενιάς, που τοποθετείται στη κορυφή της Ευρώπης. Δε βλέπω το λόγο να μη το κάνουμε. Από εκεί, έκανα την επιλογή μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξαιρώντας τον Μπλατ (που θα δέχονταν μόνο part time και αυτό δεν είναι καλό στην παρούσα φάση), άντε και τον Κατσικάρη, οι υπόλοιπες λύσεις από τη νέα γενιά είναι εμφανώς υποδεέστερες του Μαρκόπουλου (ή του διδύμου Μπαρτζώκα-Πεδουλάκη).

      Επίσης, επαναλαμβάνω, ας μην παραγνωρίζουμε ότι ο Ντούντα μπαίνει στα 71. Τα περιθώρια για να πας στο Ρίο με έναν 74χρονο στο τιμόνι είναι πολύ πολύ περιορισμένα.

      Βαγγέλης Δ.

      Διαγραφή
    2. μαρκοπουλος και τα μυαλα στα καγκελα . ο πιο υποτιμημενος ελληνας προπονητης ολων των εποχων . απλα δεν ειχε ποτε δημοσιες σχεσεις .

      Διαγραφή
  44. Από ένα σημείο και μετά ( ειδικά όταν η ομοσπονδία παραμένει ως έχει) θεωρώ ότι είναι κομματάκι υπερβολική η υπερανάλυση σε ό,τι έχει να κάνει με τον ομοσπονδιακό προπονητή. Λες και αν επιλεγεί ο Σφαιρόπουλος και όχι ο Αγγέλου πχ θα έχουμε καμιά τρομερή διαφορά ή εκεί που μπορεί να την πάει την ομάδα ο Πεδουλάκης δεν μπορεί ο Μαρκόπουλος και τούμπαλιν. Προπονηταράδες στις 4 πρώτες θέσεις του Ευρωμπάσκετ δεν είδαμε ούτε έχουμε μαζέψει όλα τα κωλόπαιδα που κυκλοφορούν για να απαιτείται θηριοδαμαστής με βαρβάτο βιογραφικό. 12 μαντράχαλους με σαφείς-απλούς ρόλους και ιεραρχία για ένα τουρνουά 2,5 εβδομάδων μπορεί να τους διαλέξει και να τους κοουτσάρει ένας στοιχειωδώς καλός προπονητής κι από τέτοιους έχουμε δόξα τω Θεώ αρκετούς του ιδίου πάνω-κάτω επιπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ρε σεις ο οσφπ δινει διηπειρωτικο σε λιγες μερες,τι σοι ομαδα εχουν αυτοι εκει στην Βραζιλια.Εχουν δυνατο πρωταθλημα τι παιζει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη ρε φιλε;;οι περισσοτεροι λενε οτι ειναι χαμηλου επιπεδου οι ομαδες εκει για αυτο ρωταω.Οι γνωμες διιστανται.Τζιμ αν θελεις πες μας δυο λογια αντε 1,5 να ξερουμε τι παιζει

      Διαγραφή
    2. Παρεμπιπτόντως το 96 ο Andrés Nocioni ξεκίνησε την επαγγελματικη καριέρα του με την Olimpia de Venado Tuerto

      Διαγραφή
  46. ενταξει αμα θελουμε να παμε σε λυση αμφιβολου ποιοτητας και ικανοτητας τοτε διαλεγουμε αγγελου αλλα δεν μπορει τωρα να αναθεσεις την εθνικη ελλαδος που ειναι απο τις κορυφαιες εθνικες ομαδες σε εναν βοηθο προπονητη ..... ο αγγελου στο υψηλο επιπεδο εχει δοκιμαστει μονο σαν βοηθος προπονητη καθως σαν 1ος προπονητης δεν εχει δοκιμαστει ουτε στο eurocup και οι ομαδες που εχει κοουτσαρει στην ελλαδα ειχαν στοχο την σωτηρια αντε στην καλυτερη εισοδο στην 8αδα και αν υπηρχε αμφισβητηση για το επιπεδο του τρινκιερι που εχει κοουτσαρει με επιτυχια στην ευρωλιγκα και η καντου εχει παντα σχετικα πρωταγωνιστικους ρολους στην ιταλια τοτε για τον αγγελου τι πρεπει να πουμε .... για να σκεφτουμε ακομα και αυτοι που ξερουν τις δυνατοτητες του αγγελου δηλαδη ο ολυμπιακος ενω δεν σκοπευε μαλιστα να παει περυσι μετα την φυγη ιβκοβιτς σε ακριβη και εμπειρη λυση στον παγκο του θα ηταν προφανες να διαλεξει αγγελου αλλα μαλλον κατι περισσοτερο θα ηξεραν και επελεξαν μπαρτζωκα......
    αν ειναι να παμε σε λυση ΄΄βοηθου'' αγγελου,ιτουδη κτλ τοτε παρολου που ειμαι οπαδος του παναθηναικου ειμαι 100% υπερ της λυση μπαρτζωκα που τουλαχιστον ειναι κανονικος προπονητης....
    ο αγγελου αυτη τη στιγμη με βαση το βιογραφικο αλλα ακομα και αυτα που εχει δειξει ως 1ος προπονητης σε τι ειναι ανωτερος του βετουλα, του κουφου ή του γκεκου?

    dejan bodiroga

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ιβάνοβιτς πως θα σας φαινόταν ρε παιδιά?

    ΘΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα. τσέκαρα λίγο τα roster των ομάδων που συμμετέχουν στα προκριματικά. Νομίζω χαλαρά η khimki θα περάσει στον όμιλο του παο. αν καποιος της κανει ζημιά τότε νομίζω ότι η Lietuvos θα περάσει και όχι η banvit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασει ροστερ εχεις δικαιο αλλα εχω την αισθηση οτι θα την πατησει και θα περασει μια εκ των Lietuvos ή Βanvit.

      graz

      Διαγραφή
  49. Jim, έχεις ένα μήνα καιρό για να τα βγάλεις... NBA power rankings! Ποιος θα είναι πρώτος κι ποιος δεύτερος; Ποιος θα είναι το νούμερο 30 και το νούμερο 1 για τον Wiggins; Κινδυνεύουν το 72-10 των Bulls (μπαααα) και το 9-73 των Sixers (άνετα) ;

    Ody

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οdy εντάξει το tanking θα πάει σύννεφο φέτος αλλά αυτό το μονοψήφιο των Sixers δύσκολα θα καταρριφθεί, εκτός και αν αρχίσουν να κάνουν tanking στο tanking : )

      Διαγραφή
    2. Μα σοβαρά, ποιος άνθρωπος στον κόσμο θα ήθελε να χάσει από τους φετινούς Sixers; Πραγματικά, κάθε ομάδα πιστεύω θα άφηνε τα κόκκαλά της στο παρκέ για να μην ρεζιλευτεί έτσι. Η Charlote του lockout ήταν ομάδα που σκόπευε να είναι ανταγωνιστική, αυτοί εδώ δεν πληρώνουν καν το μίνιμουμ μισθών που επιβάλλει η λίγκα.

      https://www.youtube.com/watch?v=wezgpkImB2M

      Ody

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα σε όλους. Jim ...respect!!!
    Κατ΄ αρχάς συμφωνούμε όλοι ότι τα πεπραγμένα της 'επίσημης αγαπημένης' την τελευταία τετρραετία καταδυκνύουν σαφέστατα ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας... Λάθη και παραλήψεις έχουν γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους... Ομοσπονδία-Παλιούς παράγοντες της ομάδας-Δημοσιογράφους-Παίκτες...
    Το τι έχει συμβεί έχει αναφερθεί και αναλυθεί αρκούντος από όλους σας.
    Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για κάθε καλό αποτέλεσμα αγώνα/διοργάνωσης/ολόκληρης χρονικής περιόδου είναι αποτέλεσμα σειράς παραγόντων:
    1. Σωστού πλάνου και προγραμματισμού (συνολικά) των εθνικών ομάδων από την Ομοσπονδία
    2. Σωστή επιλογή προπονητικού team (σε όλα τα επίπεδα ηλικιών)
    3. Καλού υλικού (παικτών) και καλού timing
    4. ...Τύχης ...που ευνοεί τους ικανούς και τους δυνατούς ...μόνο
    Η δεδομένη χρονική στιγμή επιτάσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ σε όλα τα επίπεδα... Η καυτή πατάτα είναι στα χέρια της Ομοσπονδίας.
    Είναι η απόλυτα αρμόδια και υπεύθυνη να το πράξει ...και μπορεί!!! (θέλει??? ...θα δείξει και θα κριθεί από όλους μας).
    Απαιτείται ΑΛΛΑΓΗ προπονητή ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης Wild Card (προσωπικά θεωρώ πως θα ήταν καλύτρα να μην την πάρουμε). Ο νέος προπονητής και το team του πρέπει να διαθέτει την υπόσταση, τη βαρύτητα και τις γνώσεις -και βεβαίως να του επιτραπεί- να έχει άποψη και γνώμη στον γενικότερο σχεδιασμό όλων των εθνικών ομάδων. Προσωπικά θεωρώ πως καταλληλότερος -αυτή τη στιγμή- είναι ο Ίβκοβιτς, εναλλακτικά ο Κατσικάρης με τον Γιαννάκη στη θέση κλειδί του αείμνηστου Κολοκυθά. Οι υπόλοιπες λύσεις απορρίπτονται για διαφορετικό λόγο η κάθε μία. Συμφωνώ με τους περισσότερους από εσάς σχετικά με την αξία του Σούλη Μαρκόπουλου και πιστεύω ότι δικαιούται και αξίζει μία θέση στις μικρές εθνικές ομάδες.
    - Μου αράσει η πρόταση του pan.tsak σχετικά με τον Παπαλουκά, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει σπουδαίος προπονητής, αλλά όχι ακόμη σε θέσεις ευθύνης, θα τον κάψουμε όπως τον Γιαννάκη στην πρώτη θητεία του στην Εθνική.

    Υ.Γ1. Η FΦΙΜΠΑ οφείλει να επανεξετάσει τον τρόπο διαξαγωγής του ευρωμπάσκετ (11 αγώνες σε 19 ημέρες) καθώς και την διεξαγωγή ανά διετία.

    Υ.Γ2. Μία πρόταση προς την ΕΟΚ: Το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας με 12 ομάδες. Ο 12ος υποβιβάζεται απευθείας, οι 10ος-11ος αγώνες play out στις 2 νίκες. Η διεξαγωγή των play offs, για τις θέσεις 1-8 στις 2 νίκες, για τις θέσεις 1-4 στις 3 νίκες και για τις θέσεις 1-2 στις 4 νίκες.
    par69

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ο λασμε εχει χασει κιλα??? και ο διαμαντιδης παιζει στο 3 περισσοτερο απο οτι στον ασσο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και τρελο σχημα με λασμε φωτση γκιστ ματσιουλης διαμαντιδη!!!!

      Διαγραφή
    2. Exei ksanaginei kai perisu me tsartsa anti fotsi me sugkekrimenous stoxous.

      Διαγραφή
    3. Δεν το ειχα προσεξει να πω την αληθεια!!!

      Διαγραφή
  52. Η Οστάνδη μόλις απέκλεισε την Κίμκι, παίζοντας πολύ ωραίο μπάσκετ. Γενικά αυτά τα προκροματικά σίγουρα αξίζουν μια ματιά, γίνονται πολύ καλά ματς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ο ρόουλαντ εξαιρετικός.
    ευκαιρία για τον ιτούδη να βρεθεί στους ομίλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλή η Μπάνβιτ και εξαιρετικός ο Rowland.

    Το κρίμα είναι ότι αν δεν ήταν στα προκριματικά αλλά κατευθείαν στους ομίλους η Banvit, ο Rowland θα κόστιζε γύρω στα 40 credits στο EL Fantasy. Τώρα που θα τον έχουν ήδη παρακολουθήσει, θα κοστίζει γύρω στα 60.

    Αλήθεια Jim, γιατί δε φτιάχνεις ένα private league στο EL fantasy για το blog? Θα έχει πλάκα να συναγωνιζόμαστε μεταξύ μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιδέα...
      Ο Ρόουλαντ έδειξε σημαντικά σημάδια του καλού περίφημου quarterback guard.
      Για να παίξεις στο fantasy της Εuroleague θέλει λογαριασμό στη bwin?

      Διαγραφή
    2. Όχι, δε χρειάζεται λογαριασμός στη bwin.
      Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ανοίξει λογαριασμό στο http://fantasychallenge.euroleague.net και μετά μπορεί να φτιάξει απεριόριστες ομάδες, private leagues κλπ.
      Αν υλοποιηθεί βέβαια το 'hoopfellas private league', καλό θα ήταν να μπει περιορισμός για 1 ή 2 ομάδες ανά χρήστη,

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Θέλει τηλέφωνο και ονοματεπώνυμο?

      Διαγραφή
    5. Ναι αν θυμάμαι καλά (γιατί πάνε και 3-4 χρόνια από τότε που άνοιξα το account), σου ζητάει πλήρη στοιχεία.
      Βέβαια μπορείς πολύ εύκολα να μη δηλώσεις τα πραγματικά σου στοιχεία, αλλά σε αυτή την περίπτωση αν τυχόν κερδίσεις κάποια δώρα, δε θα μπορείς να τα διεκδικήσεις.

      Θα σου πρότεινα να διαβάσεις τα Terms & Conditions, εκεί θα λυθούν όλες οι απορίες σου.

      Διαγραφή
  55. Αμυντικά έχει κάποια θέματα αλλά από ταλέντο ξεχειλίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. H Kίμκι από ρόστερ είναι σαν την μικτή κόσμου. Πώς κατάφερε και έχασε μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Φοβερός ο Ρόουλαντ. Και ο Ντεβρίς που είχε προτείνει ο Τζιμ στις λίστες του πέρυσι 26π. στη Φενέρ του Ζοτς. "Ξεφτίλισες το σύστημα" Τζιμ για ακόμη μια φορά!!!!!!!

    ΤΕΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο Πολ Ντέιβις πάντως είχε το απόκοσμο για τα ευρωπαικά δεδομένα νούμερο των 21 σουτ σήμερα...Αυτά είναι...
    Η Κίμκι ηττήθηκε από μια ομάδα με πολύ πιο φτωχό ρόστερ και πλέον αποκτούν πολυ αμφίρροπο χαρακτήρα τα προκριματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Για όσους για πρώτη χρονιά ασχοληθούν με το bwin fantasy της ευρωλιγκα η συμβουλή μου είναι να μην αγοράσουν τους τοπ παίχτες τώρα στην αρχή γιατί στη συνέχεια τα credits τους θα πέσουν αρκετά . Αγορές κοντά στα 50 credits μέχρι να δούμε προς τα που θα καταλήξουν οι παίχτες σε αξία ή παίχτες σε χαμηλή τιμή που θα δώσουν credits για την συνέχεια ώστε να γίνουν οι καλές αγορές αργότερα . Επιπλέον όσοι παίχτες είναι σε ομάδα που κερδίζει παίρνει 10% επιπλέον σε πόντους ........ Καλή αρχή για την ώρα ο Παππάς τώρα που είναι και τραυματίας ο Ούκιτς με 25 credits νομίζω είναι πολύ καλή επιλογή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλημέρα παιδιά μία ερώτηση άσχετη να κάνω, γιατί μπερδεύτηκα και μου κάνει εντύπωση;Ο Παναθηναικός θα παίξει 3 φιλικά αυτο το ΠΣΚ, κύπελλο μεσοβδόμαδα με το Ρέθυμνο και το άλλο ΣΚ ντέρμπυ με τον Ολυμπιακό;Αν είναι έτσι δεν είναι λίγο...στραβός ο προγραματισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. "Έφυγε" ο Σεργκέι Μπέλοφ...Για κάποιους παλαιότερους ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών!! Μεταξύ άλλων έκανε μόδα το jumpshoot...

    Ερσεφουρίλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. το livebasketball.tv έχει δωρεάν τα παιχνίδια των προκριματικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ??? ΓΙΑΤΙ 2 ΠΑΙΧΝΔΙΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλλον απο την διαφορα ποντων αναμεσα στα δυο παιχνιδια,λεω εγω (μιας και κανεις δεν μπαινει στον κοπο).

      Διαγραφή
  64. Σωστος ο Τζιμ στο νεο άρθρο του.
    Αντε να δούμε τον RG στο ακόμα πιο δύσκολο νέο έργο του.
    Καλή χρονιά 2013-2014!
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=128344:-gomelsky-cup&catid=243:2013-06-06-19-24-58&Itemid=254

    τζιμ για παναθηναικο στο μπασκετμπλογκ.σημερινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Μια ερώτηση γιατί ο θεσμός του Διηπειρωτικού σταμάτησε για τόσα πολλά χρόνια και για ποιο λόγο ξαναγίνεται τώρα? Ξέρεις κανείς κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Τζιμ πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου...
    Ενδιαφέρουσες σκέψεις σε θέματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στις συζητήσεις.Η ιστορία με τον Παππά σαν πλέιμεικερ δεν με τρελαίνει.Σίγουρα είναι καλό ο παίκτης να εξελιχθεί,αλλά δεν μπορείς και να του αλλάξεις ταυτότητα.Σκόρινγκ γκαρντ είναι,και αν τον θες,ως σκόρινγκ γκαρντ θα τον χρησιμοποιήσεις.

    Το δίδυμο με Κρστιτς-Χάινς ήταν σίγουρα κάτι παραπάνω από αναμενόμενο.Η αλήθεια είναι ότι δε βλέπω λόγο να μη του βγει.Εδώ έκανε το ανάλογο πέρσι με Καούν,δηλαδή πολύ πιο βαριά lineup και συνήθως μη λειτουργική.Δεν έπιασα ακριβώς αυτό το "χωρίς καθαρό πόιντ γκαρντ".Ο Τεόντοσιτς τι είναι?
    Νομίζω παρόμοια φάση θα δούμε αρκετά και στη Μπαρτσελόνα με σχήμα Λάμπε-Ντόρσει...Έτσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Jim περιμένουμε όλοι αυτιά τα power rankings της euroleague.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ρε την Οστάνδηηηηηηηηηηη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. jim, πολύ ενδιαφέρουσες οι επιλογές σου! παράτολμες αν μην τι άλλο και "προκλητικές"(σίκ) αλλά κατανοώ 100% το μπασκετικό σκεπτικό σου. ΟΜΩΣ υπάρχουν κάποια αλλά: 1) ποιό είναι το παράδειγμα μία εκ των 4-5 μεγαλύτερων σχολών στο μπάσκετ να ανέλαβε την εθνική χώρας και να πέτυχε κάποιος χωρίς εμπειρία? 2) το αν μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει ή όχι ως πρώτος κόουτς σε μία ομάδα δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν? το όνομα των ομάδων που έχουνε μέχρι πρότινος αναλάβει? το πόσο winners (και πόσο έχουν αγωνιστεί έστω για τίτλους) είναι στις ομάδες που έχουνε κοουτσάρει? 3) αυτοί οι φοβεροί κόουτς της νουβέλβάγκ του ελληνικού μπάσκετ γιατί δε φεύγουν έξω να γίνουν μάνατζερς ομάδων ευρωλίγκας ή έστω ομάδων eurocup με budget >3μύρια (μη μου πείς δεν έχουνε καλό μάνατζερ να τους προμοτάρει- στην acb έχουμε γεμίσει πλέον έλληνες παίκτες)?

    Και τελειώνω με ένα ερώτημα σχετικά άσχετο: παίρνεις προπονητή τον Duda ας πούμε (ή Αγγέλου,αυτόν που θες τέλος πάντων). Ποιούς παίκτες θεωρείς οτι θα απέκλειες από μια Εθνική Ελλάδος του μέλλοντος (και ποιούς μικρούς θα έβαζες από την άλλη από τώρα!)? Από τώρα εννοώ (παίρνοντας ακόμα και wild card για την Ισπανία) όχι μετά από 2-3 χρόνια (μιλάω για Ζήση-Περπέ-Φώτση κλπ.)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Jim τρομερό το άρθρο σου στο basket blog.Είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη των Παππά και Γιάνκοβιτς.Ο Πεδουλάκης, ο οποίος έχει αποδείξει με τους Ούκιτς και Γκίστ ότι μπορεί να μεταμορφώνει τους παίκτες και να παίρνει ότι καλύτερο έχουν,θα δουλέψει μαζί τους,θα τους δώσει τα στοιχεία που θέλει και θα τους κάνει υπερπολύτιμους για την ομάδα.Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και από αυτούς και από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. τρελα πραγματα εβγαλε η κουρουνα για τον μακαρονα, αν τελικα ισχυουν αυτα πρεπει να βρει τρυπα να κρυφτει.. και αυτος και ο καιμακογλου.. α ναι και υπαρχει και ο λογος που πηρε τον καββαδα μαζι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ότι σελίδες όπως ο sportdog διαστρεβλώνουν ή μαλλον κοβουν και ράβουν το κείμενο κατά παραγγελία και φυσικά ούτε κουβέντα για το Βασιλακοπουλο και την αυτού τελειότητα κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

      Και με 4 και με 5 γκαρντ τελικά πάλι σκατα θα τα κάναμε αν ισχύουν όλα αυτά. Αρρωστημένη η κατάσταση...

      Διαγραφή
    2. Stin ellada eimaste ola mporoun na ginoun . Edo kapoioi upostirizan oti diakrithike o kavvadas me tin ispania pou efage 10 pontous se 1,5 lepto apo ton prosopiko tou antipalo... Mporeis na pouliseis otidipote arkei na uparxei koino na to agorasei.

      Διαγραφή
    3. σωστα κανεις δεν λεει οτι θα το σηκωναμε ακομη και 10 γκαρντ να ειχαμε , αλλα εμεις ουσιαστικα κατεβηκαμε με ροτεινσον 7 παιχτων... φωτσης πριτεζης, καββαδας και περπερογλου γυαλιζαν τους παγκους...
      και πολυ σωστα αυτο με τον καββαδα ηταν κορυφη αφου ειπανε οτι ετσι και αλλιως το αντιαθλητικο δεν ηταν .. οποτε δεν μετραει στις κοτσανιες που εκανε στον αγωνα οποτε επαιξε μπασκεταρα...

      Διαγραφή
  73. υπάρχει κανένα λινκ για το τουρνουα στην κρήτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Don't over dramatize, please! Eννοώ την υπόθεση Τρινκιέρι. Σιγά τις αποκαλύψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ωραιο αρθρο για τον παο jim αλλα γραψε κατι και για ολυμπιακο ..δεν θα σου κανει κανεις μήνυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. ποια ειναι τα τρελα ρε παιδια;;εγω γιατι δεν βλεπω τπτ.Μην υπρβαλλετε,ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. να υποθεσω δεν σχολιαζετε τιποτα για το διηπειρωτικο επειδη δεν γνωριζετε τι ομαδα εχουν οι βραζιλιανοι,η απλα δεν αξιζει σαν ομαδα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλή ομάδα οι μπινέιρος αλλά τους έχουμε

      Διαγραφή
    2. ti na sxoliasoume re file , oraio taksidi. Gia basket den metroun auta ta match gia mena ,opos kai ta filika tou pao. Se 10 meres ksekiname kai ekei tha doume kai tha sxoliasoume exontas panta kata nou oti ton oktovri kai ton noemvri den kerdise kaneis tpt.

      Διαγραφή
    3. εγω το ξερω αυτα που λες,απλα οι γαυροι και τα μμε το παρουσιαζουν ως μεγα επιτυχια.Τοσο που εστεψαν τον οσφπ ως την καλυτερη ομαδα του κοσμου.Παγκοσμια πρωταθλητρια.

      Διαγραφή
    4. Ούτε το αποτέλεσμα του ντέρμπι θα είναι αντιπροσωπευτικό της δυναμικότητας των ομάδων.Πέρυσι έχασε ο ΠΑΟ με κατεβασμένα τα χέρια και αφού πέρασε από σαράντα κύματα είδαμε τι έγινε στο τέλος.Οι ομάδες,και πιο πολύ ο ΠΑΟ, είναι ανέτοιμες.Όσο αφορά τα ΜΜΕ αυτό κάνουν πάντα ,ανεξάρτητα ποιά ομάδα από τις δύο αφορά,είναι της υπερβολής και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες.

      Διαγραφή
  78. Tζιμ,πώς σου φαίνεται ο όμιλος του Πανιωνίου στο Γιούροκαπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Καλησπέρα! Η λίγκα hoopfellas league στο fantasy είναι δικιά σου jim? Αν ναι ποιο είναι το password?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Tζιμ, o Shammel της Pinheiros πως σου φαίνεται; (σόρυ και για την ορθογραφία δεν το χω σιγουρο πως γράφονται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νταπαντουπας ειναι αδερφε...Μην μασας 33 χρονων και μεχρι και στην Κροατια που πηγε μια χρονια δεν εδειξε κατι αξιολογο...

      Διαγραφή
  81. Παλικάρια καλησπέρα.. Έλειπε εκτός το τριήμερο για αυτό μείναμε χωρίς ανάρτηση. Θα καλύψουμε το έδαφος σύντομα.. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τα παιχνίδια του Ολυμπιακού, μακάρι να μπορέσω σήμερα-αύριο.. Ένα μπράβο στην ελληνική ομάδα για την επιτυχία, που θα αποδώσει περισσότερο στο κομμάτι μάρκετινγκ μιας και δεν υπήρχε αμφιβολία για την ανωτερότητα των ερυθρολεύκων στο παρκέ. Παρά τα πολλά ερωτηματικά μου αρέσει η προοπτική του φετινού συνόλου. Θέλει δουλειά όμως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παρακολούθησα με χλιαρότητα...
      Θετικά σημάδια από τον Ολυμπιακό.
      Σίγουρα η ομάδα έχει φτιαχτεί με συνείδηση.Δεν του έμειναν κατά λάθος οι highflyers του Μπαρτζώκα στο ρόστερ,συνειδητά έκανε αυτές τις επιλογές.Από πέρσι λέγαμε ότι όταν ο Οσφπ ανοίγει τον ρυθμό ευνοείται και βγάζει τα πλεονεκτήματα του στο παρκέ.Η ομάδα προς τα εκεί σκοπεύει κυρίως ενώ αλλάζει ταυτότητα.Παρότι δεν μου άρεσε σαν ιδέα ο Λοτζέσκι 3άρι,η ομάδα αλλάζει και ολίγον ταυτότητα με την έννοια της ανανέωσης στο κομμάτι του στιλ.Βάζει στο παιχνίδι ένα πιο ελαφρύ και κινητικό 3άρι,που έχει παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια με αποτέλεσμα να διαθέτει 3 χειριστές πολλές φορές αναπληρώνοντας τα όποια κενά με την αθλητική φροντλάιν και τους δυνατούς ριμπάουντερ.
      Σίγουρα η ομάδα έχει να διανύσει μονοπάτια ρίσκου,έχασε 3 βασικά στελέχη του repeat,αλλά επιλέγει να προχωρήσει με ελαφρώς πιο ιδιαίτερη φιλοσοφία και να τη στηρίξει.Άφησε θετικά σημάδια και μπορεί να ελπίζει σε μια καλή χρονιά.(κάτι που είναι σχετικό αυτή τη στιγμή...)


      *Θέλουμε ανάλυση για το ξύλο Διαμαντίδη-Μπατή!

      Διαγραφή
    2. Τι ανάλυση δηλαδή; Ούτε μια καλή δεν έπεσε!! Κάτι μπινελίκια μόνο!! Πολύ κακό για το τίποτα...Οι γαύροι θα λένε πόσο "κωλόπαιδο" και "αγιοποιημένος" είναι ο Διαμαντίδης!! Οι βάζελοι θα λένε τα δικά τους and so the story goes...

      Πανίκας

      Διαγραφή
    3. εσας οταν σας βριζουν φερεστε σαν κυριες;;

      Διαγραφή
    4. δηλαδη Περρης εκρινες τον οσφπ απο την Πινειρος;;φετος ειναι λεει 6η στο βραζιλιανικο πρωταθλημα.Ο Πανιωνιος ειναι 5 φορες καλυτερος τι ψαχνεις τωρα;;Ο οσφπ κερδισε με τον Σπαν στον παγκο, σχεδον σε ολο τον αγωνα.Με τους αναπληρωματικους εγιναν παγκοσμιοι πρωταθλητες.Με τον ηλυσσιακο να τους κρινεις, πιο αξιοπιστο κριτηριο θα χεις.Να τον βρασω τετοιο τιτλο.Η αξια του ηττημενου δινει αξια στον νικητη.

      Διαγραφή
    5. Είδες πουθενά να κρίνω αγωνιστικά τον Ολυμπιακό?
      Κάνω εκτίμηση καθαρά όσον αφορά τη στελέχωση και τις προθέσεις-στιλ της ομάδας αφού την είδαμε και λίγο πως μπορεί να φανεί στο παρκέ.Άλλωστε στα φιλικά δεν μπορείς ποτέ να κρίνεις ,και σίγουρα σε τέτοια εποχή δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για το αν η ομάδα τελικά θα επιτύχει τον Απρίλη και τον Μάιο...


      Είδα μόλις βίντεο από πίσω κάμερα που δεν είχα δει...
      Πραγματικά αηδιαστική η συμπεριφορά του Διαμαντίδη...
      Σίγουρα θα φταίνε και οι δύο,και σίγουρα αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό αλλά αυτό το πράγμα δεν δικαιολογείται ότι και να του πε.Τον άρπαξε καθαρά πηγαίνοντας να τον χτυπήσει...

      Διαγραφή
    6. οταν εισαι κρυφογαυρακος οτι θελεις βλεπεις.Και εγω ειδα να κερδιζει ο ΔΔ φαουλ, σωστο η λαθος δεν το κρινω. τον Μπατη να τον βριζει η να του λεει κατι με εντονο υφος.Μετα τον εχει πλησιασει ο ΔΔ μαλλον του ζηταει τον λογο για τα μπινελικια οσο εβαζε τις βολες.Ο Μπατης τον σπρωχνει δυο φορες και ο ΔΔ αντιδρα οπως θα εκανε ο καθε ενας.Ξεχασες περσι οτι με την τεχνικη ποινη που χρεωθηκε ο ΔΔ απο φαουλ του Μπατη χασαμε το παιχνιδι σχεδον στην ληξη.Αηδιαστικη ειναι η δικη σου λογικη,εσενα οταν σε προκαλουν εισαι κυρια.Ακομη και το φαουλ να ηταν αδικο ο ΔΔ επρεπε να σκυψει το κεφαλι στην προκληση που δεχτηκε;;Λες και ειναι η πρωτη φορα που ο Μπατης προκαλει.

      Διαγραφή
    7. kryfh kamera??? den eisai kala o DD den to kanei sixna o mpatis to exei ksanakanei omos.Protos prokali o dikos soy.o arghgos toy pao zita eksigiseis giati ton evrize o mpatis.Ton esprokse protos ton ebrise protos e tha tan malakas o allos an den antidoyse,Toy to ekane kai persi o paixths sas.Ksexases??

      Διαγραφή
    8. Ωραιότατα..είχατε και μικροφωνάκι και ακούσατε ότι τον έβρισε πρώτος.
      Εγώ 3 πράγματα μπορώ να δω στο βίντεο και ας με βγάλετε τρελό,αντιΠαναθηναικό,κρυφογαυράκο και ότι θέλετε...
      1.Ένα αμφισβητούμενο φάουλ και γκρίνια από τον Μπατή.
      2.Τον ΔΔ να χτυπάει τη μπάλα από τα χέρια ΄του άλλου ενώ την κρατάει.
      3.Να τον πλησιάζει από απόσταση και μετά από 2 σπρωξιές απώθησης να του ορμάει κανονικά να τον χτυπήσει.
      http://www.sport24.gr/multimedia/article2443350.ece
      Καληνύχτα σας.

      Διαγραφή
    9. Αηδιαστικός είσαι εσύ που συχνά - πυκνά και ύπουλα βγάζεις χολή για τον αυτοκράτορα.

      Διαγραφή
    10. αηδιαστικος και αστειος εισαι εσυ."φταινε και οι δυο" "αηδιαστικη συμπεριφορα" οταν φταινε και οι δυο πως μιλας λοιπον για αηδιαστικη συμπεριφορα μονο του ΔΔ;;Τι λες ρε που θα μπω στο σπορτ24.στο γαυροσαιτ.Το ειδα ζωντανα στην Νοβα.Κερδιζει φαουλ ο ΔΔ και ο Μπατης μιλαει εντονα κουνωντας τα χερια του δεν χρειαζεται να εισαι κοντα απο το υφος φαινεται οτι ο Μπατης τον προκαλει.Η καμερα δειχνει τον ΔΔ μετα να πηγαινει κοντα, του ο Μπ. τον σπρωχνει δυο φορες και μετα βλεπω την αντιδραση του Διαμαν.Τα ιδια εχουμε δει να γινονται και περσι.

      Διαγραφή
    11. ρε περη που του πετα την μπαλα ο δδ;;θα μας τρελανεις τρεις φορες το ειδα.Ασε μας μωρε καημενε που βλεπεις μονο οτι σε συμφερει.Περιμενα και εγω να δω να του χτυπα με δυναμη την μπαλα, ισα ισα που την ακουμπα.Το πιο ωραιο που λες οτι το ειδες απο κρυφη καμερα νομιζα και εγω οτι ειναι κατι που εγω δεν ειδα χαχαχα.Καταμεστο το γηπεδο και "ο δδ τον χτυπησε υπουλα νομιζοντας οτι δεν τον ειδε κανεις" (σαν να λες αυτο ακριβως) δεν εισαι καλα εχεις μεγαλο προβλημα με τον δδ.

      Διαγραφή
    12. Άτυχη στιγμή για Μπατή και ΔΔ, το βίντεο κάτω από την κάμερα δείχνει ξεκάθαρα τον ΔΔ να πάει με διαθεση να πλακωθεί με Μπατή. Έλεος δηλαδη, 30+ χρόνων και οι δύο και να τσακώνονται σε φιλικό αγώνα σαν κοκκόρια... Κι ο Μπατής δεν είναι το αστέρι της Ελλάδας, ο ΔΔ οφείλει να μην πέφτει σε τετοιες λακούβες, αν θέλει να μείνει ως ένας εκ των κορυφαίων. Θα μου πεις, δε θυμάσαι τι έκανε ο Ζιντάν στο τέλος της καρίερας του, με την κεφαλιά στον ιταλό προβοκάτορα; Σωστό, αλλά αυτό ήταν σε παιχνίδι τίτλου, όχι σε φιλικό προετοιμασιας...
      Είδα κι εγώ το 2ο μάτς του ΟΣΦΠ, οι βραζιλιάνοι ψιλοανύπαρκτοι, κακή ομάδική λειτουργία, ενδιαφέρον το κατασκεύασμα Μπατζώκα, όταν δέσει η άμυνα θα βγάζει τρομερή ενέργεια, ο Λοτζέσκι θα υποφέρει από τα ποσταρίσματα ψηλών τριαριών, αλλά πόσα τέτοια υπάρχουν; Κατά τα άλλα ο Ολυμπιακός μοιάζει πολυ πλήρης και θα μπορεί να ξεκουράζει και παίκτες μέσα στη σεζόν, πχ Λο που είναι επιρεπής σε μυικούς τραυματισμούς.
      ΥΓ: Αγραβάνης σε στυλ, αθλητικά προσόντα, στυλ στο σουτ, ακόμη και στην ακμή (!!!) είναι φωτοτυπία ο Φώτσης στα νιάτα του!

      Διαγραφή
    13. Ξεχασες τον τσακωμο Γκαλη- Πρελεβιτς κ.α τον Γιαννακη μηπως;;

      Διαγραφή
  82. http://scores.espn.go.com/nba/boxscore?gameId=400491498

    76ers -Basket 106-104 (πως τα γράφεις ρε ESPN!!!)

    Η Φιλαδέλφια προσπάθησε να αρχίσει το tanking από το πρώτο κιόλας φιλικό αλλά το καλάθι (basket) δεν μπόρεσε τελικά να τους νικήσει μόνο του.

    Ody

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ενα σχολιο για τον μαγκιτη Μπατη..Δεν ειναι κρυφο οτι η μιση Α1 θα 'θελε να τον πλακωσει στο ξυλο..Αληθεια,γιατι εξαγριωθηκαν παικτες και προπονητες του Αρη στα τελευταια δευτερολεπτα του 3ου αγωνα των πλεηοφ την περασμενη ανοιξη;..Θα 'χει ενδιαφερον οταν ανεβει ο Πανιωνιος στο Αλεξανδρειο να δουμε πως θα τον υποδεχτουν..Τι να πεις για τον τυπο..μαλλον ειδε μεγαλη τη σκια του και παρασυρθηκε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Όταν ο Πανιώνιος είχε σύλλογο παλαιμάχων
    όλοι οι άλλοι δεν είχαν καν ιδρυθεί ακόμα.

    Αλλά φταίει και ο Μάριος που κάθεται και ασχολείται
    με τον κάθε ανύπαρκτο αριανό ή παναθηναϊκό κτλ

    Να τον χαίρεστε
    http://www.youtube.com/watch?v=VIIM1bU4Ha0
    και να δούμε πως θα έρθει φέτος στο Αρτάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την βρασω την ιδρυση σας,οταν ειστε ανυπαρκτοι παντου.Την αγκωνια πιο πριν δεν την ειδες;;ε βεβαια που να την δεις κακομοιρη.Σιγα το ντοκουμεντο,ο Τεοντοσιτς εχει τσακωθει με την μιση ευρωπη.Βαλε και το βιντεακι που πετα καρεκλες στην ελληνικη ομαδα.

      Διαγραφή
    2. Ανυπαρκτος ο 3D??Ti μαθαινουμε;;δεν ντρεπεσαι ρε ανυπαρκτε να απειλεις πως θα ρθει στο Αρτακης;;;.Θα τον καταραστειτε οπως κανατε και περσι.Μηδενικα,αυτοι ειστε.Μονο με καταρες και μπινελικια καθαριζετε.Περσι του δωσανε τεχνικη ποινη στην ληξη κερδισατε με πουστια,κατα τα αλλα ειστε και εσεις αδικημενοι σαν τον γαυρο.Παρεπιντοντως σημερα η εφημεριδα σας "ο γαυρος" σε πρωτοσελιδο, αναφερει οτι το φ.α δεν εγραψαν τιποτα οι διαιτητες για χαρη του ΔΔ,λες και ο ΔΔ τα εκανε ολα μονος του,μαθετε οτι στα φιλικα δεν γραφουν τιποτα και ποτε.Αν εγραφαν θα τιμωρουνταν και οι δυο δεν τα εκανε ολα μονος του ο ΔΔ.Κομπλεξικοι,λες και βγηκε ο ΔΔ και εδωσε μονος του στον εαυτο του τον τιτλο ¨¨το καλυτερο παιδ騨.

      Διαγραφή
    3. Το 1918-1919, όταν ακόμα ο Πανιώνιος βρισκόταν στη Σμύρνη, πρωτοστατεί στη διάδοση του μπάσκετ. Το Μάρτιο του 1919 ο πρόεδρος Δημήτριος Δάλλας ιδρύει τμήμα μπάσκετ, στο οποίο ως τα τέλη του έτους μετείχαν ενεργά 78 αθλητές. Σε ένα πρώτο τουρνουά που διοργάνωσε ο σύλλογος το 1920 στην προκυμαία της Σμύρνης με τη συμμετοχή άλλων δύο ομάδων από τη Σμύρνη και δύο ομάδων του Ελληνικού Στρατού ο Πανιώνιος αναδείχθηκε νικητής, με καλύτερο παίκτη τον πολυσύνθετο αθλητή Δημητρό Καραμπάτη. Το τουρνουά αυτό θεωρείται η πρώτη επίσημη διοργάνωση μπάσκετ στον ελληνικό χώρο.

      Στην Αθήνα το 1924 ο σύλλογος αναδημιουργεί το τμήμα μπάσκετ. Το 1925, με πρωτοβουλία του Δ. Δάλλα, διοργανώνει εφηβικό τουρνουά μεταξύ σχολείων και σωματείων, με τη συμμετοχή 35 ομάδων, το οποίο καθιερώνεται και συνεχίζεται ως το 1950. Μάλιστα, στη διοργάνωση συμμετείχαν και ομάδες κοριτσιών κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Οι αγώνες γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που αποτελεί την έδρα του συλλόγου από το 1922 ως το 1940. Ουσιαστικά ο Πανιώνιος είναι εκείνος που καθιέρωσε το Καλλιμάρμαρο ως γήπεδο καλαθοσφαίρισης, ένα χώρο ο οποίος μεταπολεμικά αποτέλεσε την καρδιά του ελληνικού μπάσκετ.

      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_(%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD)

      Άρε Μάριε είναι δυνατόν να φοράς τέτοια φανέλα
      και να πέφτεις στην παγίδα των ανύπαρκτων!

      Διαγραφή
    4. Το όλο συμβάν από μόνο του δεν λέει τίποτα, πήρε ένα foul ο ΔΔ, ο Μπατής έκανε το συνηθισμένο να αρχίσει να ψέλνει κοντά στον ΔΔ (σιγά τα ωα, όλοι το κάνουν), αλλά το ΤΙ του έλεγε και τι έγινε στην συνέχεια της φάσης κάνουν όλο το ζουμί....

      Μήπως, λέω μήπως, ο Μπατής (τον οποίο προσωπικά θεωρώ αρκετά καλό παίκτη, έχει ένα θεματάκι με την συμπεριφορά του) τα έκανε όλα αυτά εσκεμμένα ? Μήηηηηπως και γραφτεί κάτι στο φύλλο αγώνος, μήηηηηπως και φάει έστω μια αγωνιστική ο 3Δ ? (ποιο είναι το κρίσιμο ματς στην Α1 που έρχεται, θυμάται κανείς ?). Το ιστορικό του Μπατή δεν μου λέει κάτι, συνηθισμένα πράγματα, αλλά γιατί σε αυτό το ματς ?

      Διαγραφή
    5. Προς ενημέρωση σου, δεν γράφτηκε τίποτα στο φύλλο αγώνα. Το ερώτημα είναι γιατί; Ο Διαμαντίδης είναι μεγάλο παιδί και δεν θα έπρεπε να πέσει στη λούμπα...Οι διαιτητές όμως πότε θα σταματήσουν να έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά;

      Διαγραφή
    6. μαθετε λοιπον επιτελους οσοι διαβαζετε πρωι πρωι γαυρο ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΧΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ???

      Διαγραφή
    7. ΠΡΟΣ 12;00 ασχολιαστος και γελοιος.Μιλουν ολοι, μιλουν και οι κ@@@@ι

      Διαγραφή
    8. επισης και να ετρωγε τιμωρια ο διαμαντιδης θα ηταν για το ματς κυπελλου με το ρεθυμνο και οχι για το πρωταθλημα.. τωρα αν του εριχναν δυο αγωνιστικες οκ...

      Διαγραφή
    9. ρε σεις στο μπασκετ χρηματικο προστιμο μονο επιβαλλουν.Στα φιλικα δεν αναγραφουν στο φ.α το οτιδηποτε, αυτος γινεται παντα.Οι γαυροι τον τρεμουν και για αυτο χτυπιουνται για τιμωριες.Διακαης τους ποθος να τιμωρηθει ο Μητσος μπας και δουν ασπρη μερα.Αλλα το μαθαμε χρονια τωρα,θα το ριξουν στην διαιτησια και θα καθαρισουν.Παλια τους τεχνη κοσκινο χεχε.

      Διαγραφή
    10. αχ να σαι καλα,τον χαιρομαστε χρονια τωρα.

      Διαγραφή
  85. Άλλος ένας μεγάλος έφυγε....
    http://www.gazzetta.gr/stili/afierwmata/article/548390/ta-palikaria-den-pethainoyn-vids
    http://www.contra.gr/Basketball/Hellas/efyge-o-giwrgos-amerikanos.2444122.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Και ξάφνικα μέσα στα καλά καθούμενα έσκασε το θέμα ΔΔ-Μπατή να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον....

    Δεν είμαστε στο blog αυτό για να κάνουμε τον διαιτητή ή το δικηγόρο κανενός.
    Ούτε για να υποστηρίξουμε τον παίχτη της ομάδας μας ούτε για να τον δικαιολογήσουμε.

    Τα δεδομένα είναι ως εξής :
    1)Φάουλ του Μπατή-κτύπημα του χεριού του ΔΔ , αντί για κόψιμο που προσπάθησε ο Μπατής , σε προσπάθεια για lay-up (ούτε καν αμφησβητούμενο Peris...)
    2)Απαράδεκτο trash-talking και από τους δύο (άγνωστο το τι έχει ειπωθεί και δεν θα κάνουμε εικασίες από εδώ...). Οι διαιτητές εκεί - αν θέλουν να είναι σωστοί - δίνουν από μια τεχνική στον καθένα και τους κόβουν το βήχα για οτιδήποτε περεταίρω...
    3)Απαράδεκτη κίνηση του ΔΔ είτε με πρόθεση να χτυπήσει είτε απλά για να κολλήσει στη μπασκέτα το Μπατή.Πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας οτι η κάμερα δεν δείχνει το τι μπορεί να έχει προηγηθεί πριν την κίνηση ΔΔ.Χωρις να δικαιολογώ την κίνησή του.

    Εν κατακλείδι : Μια χαζή,αντιδεοντολογική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και από τους δύο που έβγαλε εκτός εαυτού τον ΔΔ και τον οδήγησε σε μία κίνηση ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ προν τον συνάδελφό του.

    Όποιος προσπαθεί να δικαιολογήσει είτε το ΔΔ είτε τον Μπατή μπαίνει σε μια ατέρμονη παγίδα-κουβέντα.

    Ο λόγος της φωτιάς είναι η εδώ και χρόνια έντονη κόντρα εντός παρκέ ΔΔ-Μπατή στα παιχνίδια μεταξύ ΠΑΟ και Πανιωνίου. Τα τελευταία χρόνια η επιθετική άμυνα του Μπατή (πολλές φορές στα όρια του φάουλ) έχει εκνευρίσει σε μεγάλο βαθμό τον ΔΔ ο οποίος φαίνεται πως έχει "βαρύνει" και έχει γίνει πιο αργός με αποτέλεσμα να μην αντέχει την αντίπαλη άμυνα που τον στοχοποιεί για να κόψει το ρυθμό και την δημιουργία του ΠΑΟ.
    Αποκορύφωμα ήταν η πολύ πιεστική άμυνα και τα φάουλ που έγιναν και δεν δώθηκαν πέρυσι στον ΔΔ , σε συνδυασμό με την τεχνική ποινή που ορθώς εισέπραξε από τον εκνευρισμό του , και με το σιγοντάρισμα επι 40' του κοινού να βρίζει εν χορώ το ΔΔ στο γήπεδο του οδού Αρτάκης.

    Δεν είμαι σε θέση να ξέρω το trash-talking που γίνεται στα παιχνίδια αυτά αλλα είναι εμφανές (από πέρυσι κιόλας) πως ο ΔΔ πλέον εκνευρίζεται πολύ εύκολα.Πολύ όμως.Και αυτό του γυρίζει μπούμερανγκ.

    Καλό είναι να διαχωρίσουμε όλοι οι φίλαθλοι τη θέση μας για το γεγονός και να αφήσουμε να ασχοληθούν με αυτό τα όργανα που αρμόζουν στην περίσταση. Οι διαιτητές είναι δίπλα στους παίκτες και είναι εύκολο να ακούν τις στιχομυθίες.Το μόνο σίγουρο είναι πως άφησαν μια κατάσταση που μύριζε μπαρούτι να πάρει φωτιά.
    Ας ελπίσουμε πως τα επερχόμενα μάτς μεταξύ ΠΑΟ-Πανιωνίου δεν θα έχουν την ανάλογη συνέχεια.

    Run TMC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. 2 μαντράχαλοι με προηγούμενα ( το ότι το ματς είναι φιλικό δεν έχει σημασία όταν υπάρχει παρελθόν κόντρας) άρχισαν τα "γαλλικά", πήγαν να πλακωθούν, τους χώρισαν οι ψυχραιμότεροι, δεν άνοιξε μύτη και το θέμα έληξε στο λεπτό. Ενα σκηνικό δηλαδή που το έχουμε δει στα γήπεδα ουκ ολίγες φορές και σε πολύ χειρότερη εκδοχή από τη χτεσινή. Κι αρχίσαμε την ανάλυση του βίντεο, ποιός είπε τι σε ποιόν, ποιός έσπρωξε, ποιός είναι το καλό παιδί και ποιός το σκάρτο, ποιό είναι το ψυχολογικό προφίλ του δράστη ( "όλο νεύρα" ο Μήτσος, "προβοκάτορας" ο Μπατής) κοκ...Με άλλα λόγια, της ηθικολογίας το ανάγνωσμα. Και για να ευθυμήσουμε, όταν έχεις δει Τζων Κόρφα στα καλύτερά του, όλα τα άλλα είναι ψιλικατζίδικα πράματα:

    http://www.youtube.com/watch?v=GygGWiZyP24

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την πιο ωραία ανάλυση έκανες φίλε...

      Πανίκας

      Διαγραφή
    2. OXI καλε μην το χαλατε ενας ειναι ο χειροτερος ολων ο ΔΔ ολοι οι αλλοι ειναι αγιοι.Τι λες τωρα;;;

      Διαγραφή
  88. http://www.youtube.com/watch?v=SkKnlZU6jYA
    http://www.youtube.com/watch?v=xTr7nvezrAA
    http://www.youtube.com/watch?v=yTZ71XwQxao
    http://www.youtube.com/watch?v=LSZgqoiRQoc

    ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΙΔΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε βλακα ποσες φορες ποσταρεις το ιδιο βιντεο,νομιζα οτι ηταν τεσσερις φασεις αντε βλακα.Κομπλεξ απυθμενο.

      Διαγραφή
  89. ποσο σας εχει ξετιναξει αυτο το παιδι.τοσο πυ προσπαθειτε να τον μειωσετε με καθε τροπο,ποσο με διασκεδαζετε.Αν ηθελα και εγω σας ποσταριζα τα καμωματα του δικου σας αλλα σιγα μην ασχοληθω.ΧΑΧΑΧΑ στα 14 χρονια τεσσερα περιστατικα,κατα τα αλλα ειναι αλητης.Ετσι ρε, καλα σας κανει, η σκουπα ποσο ποναει ακομη??.Ειναι αλητης ρε τι να κανουμε με τοσες φαπες ξαπλες πως να μην τον μισειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Σορυ αλλα ο Μπατης ειναι προκλητικοτατος,για να μην πω κατι αλλο.
    μπορει να ειμαι οκυμπιακος αλλα δεν σημαινει οτι ειμαι τυφλος.
    το κανει συνεχεια και με ολες τις ομαδες.και με τον αρη περυσι και με τον ολυμπιακο παλαιοτερα.
    προκαλει και δεν επιτρεπεται.
    και φυσικα δεν περιμενω τετοια σκηνικα για να μαθω τον διαμαντιδη.
    ξερω καλα το ηθος του.
    ειναι κυριος οπως κυριος ειναι και ο σπανουλης και καλα θα κανουν ολοι οι αλλα να τους σεβονται περισσοτερο
    ολα τα αλλα ειναι οπαδικες παπαριες
    gskordak

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. http://www.youtube.com/watch?v=S4IXah6eFYs Του Σπανουλη διχως λογο και αφορμη στον Τσαρτσαρη ηταν καλα,Επειδη απλα του επαιζε αμυνα,ουτε που τον προκαλεσε.δεν φερεσαι ετσι στον χρονια συμπαικτη σου.ευτυχως που δεν αντεδρασε ο Τσαρτσαρης θα βλεπαμε περισσοτερα.Εχει και αλλα ωραια ο πρωην πρασινος, αλλα πολυ ασχοληθηκα ηδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή