Athlenda

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

"D".. The Name Of The Game


H εικόνα μέσα από τα μάτια του Τόμας Σατοράνσκι που περνάει το κέντρο ντριμπλάροντας. Ο Ντάνιελ Χάκετ, με μάτια που πετούν σπίθες, χαμηλώνει ανοίγοντας τα μακριά του χέρια μπροστά του. Πίσω του 13.000 ζευγάρια χέρια αμύνονται μαζί.. Αυτή ήταν η κατάσταση που αντιμετώπισε η Μπαρτσελόνα στο Φάληρο όταν η αγωνιστική ένταση της ομάδας του Σφαιρόπουλου πλημμύρισε τη κερκίδα.. Ο Παναθηναϊκός έχασε σπουδαία ευκαιρία στη Πόλη αλλά η σύνθεση του ομίλου θα προσφέρει και άλλες τέτοιες, αρκεί η ομάδα του Τζόρτζεβιτς να είναι έτοιμη να τις αρπάξει. Το Hoopfellas για τη σπουδαία πρώτη αγωνιστική του TOP-16. Τι μας άρεσε και τι όχι..



Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά μαζί με τις θερμότερες ευχές μου σε όλη τη κοινότητα του Hoopfellas. Ποδαρικό στο 2016 με τη πρώτη αγωνιστική του TOP-16 της Ευρωλίγκας..


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ..



-Ο Ερυθρός Αστέρας. Το δίδυμο Γιόβιτς-Μίσιτς φέρνει ποσότητα playmaking στο τραπέζι και ο Ράντονιτς δεν κολλάει στο να τους παίζει μαζί στο backcourt, δημιουργώντας με τη παρουσία του Ζirbes ένα ισοσκελές τρίγωνο στη κατεύθυνση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Οι Σέρβοι είναι πολύ δυνατοί στο Pick & Roll και με τον Κίνσεη θα είναι ακόμα καλύτεροι. 17 τελικές από τους δύο Pgs (τα καλοκαίρι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για μια θέση στο ρόστερ της Εθνικής είναι τεράστιος) με τον Μίσιτς στο πρώτο του ματς να έχει 6 και τον μαέστρο Γιόβιτς 11. Έχασαν σπουδαία ευκαιρία με την έννοια ότι η Αναντολού τους βόλευε σαν ομάδα γιατί παίζει στο τέμπο τους αλλά έδειξαν ότι ποιοτικά έχουν αναβαθμιστεί κι άλλο και θα είναι ανταγωνιστικοί στον όμιλο.


Brose Baskets. Η εκτίμηση μου είναι γνωστή για το εξαιρετικό σύνολο του Τρινκιέρι που έφτασε πολύ κοντά στο να βάλει φωτιά στο γκρούπ από την αρχή με διπλό στη Μαδρίτη. Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζονται στο οποιοδήποτε αγωνιστικό περιβάλλον. Εξαιρετική η άμυνα τους, περιόρισε πολύ τα δημιουργικά ένστικτα του αντιπάλου, με ιδέες από τον πάγκο και δυναμισμό στο παρκέ. Από τις πολύ καλές φετινές δουλειές το οποίο αποδεικνύεται και πάλι. Η διαφορά της από τα προηγούμενα σύνολα που παρουσίασε ο οργανισμός και γενικότερα η χώρα της Γερμανίας στη διοργάνωση είναι ότι η φετινή version του Τρινκιέρι παρουσιάζεται πολύ πιο έτοιμη στο να τελειώσει κλειστά ματς χωρίς την all time Γερμανική αφέλεια σε αυτό το κομμάτι (πατά την ήττα στη Μαδρίτη) και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η παρουσία των τριών πανέξυπνων γκαρντς (Ζήσης-Στρέλνιεκς και φυσικά Ουοναμέηκερ). Αυτό που θέλω να δω από τους Βαυαρούς είναι συνέχεια και σταθερότητα, ακόμα και αν μείνουν πίσω στον όμιλο, χαρακτηριστικό που θα αποτελέσει τη πιστοποίηση για την αλλαγή και τη δημιουργία ασφαλών βάσεων που θα τη μεταφέρουν στο επόμενο επίπεδο. Πολύ κρίμα που δε πήρε το διπλό..


-Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Μοναδική Clutch παράσταση για τον άνθρωπο που κρατά ζωντανή φέτος τη Βασίλισσα. Όλη η Ευρώπη γνώριζε, βλέποντας τη Brose να ξεφεύγει στο σκορ επιβάλλοντας το πλάνο της πλήρως, ότι αυτό το ματς μπορεί να αλλάξει μόνο από παρέμβαση των Ροντρίγκεθ-Κάρολ. Η ευρωπαϊκή έκδοση του “The Beard” τελείωσε το ματς με 22 πόντους και 8 τελικές. Πέτυχε 5 πόντους όταν η μπάλα ζύγισε το βάρος των 10 χιλιάδων θεατών επί 2, απέναντι σε έναν mobile ψηλών όπως ο Theiss. Eιδικά το τρίποντο στο 77 όλα ήταν όλα τα λεφτά. Ο Τρινκιέρι άλλαξε παίχτες πάνω του, βρήκε μια ισορροπία με τον Ντάριους Μίλερ (ψηλό παίχτη για να αναχαιτίσει το Pick & Roll στον άξονα) αλλά απέτυχε στο να τον αφήσει να πάει οπουδήποτε θέλει στο παρκέ με τη μπάλα. Respect σε έναν σπουδαίο γκαρντ..


-Η Λαμποράλ. Όσο τρέχουμε τη παρούσα σεζόν νιώθω όλο και πιο δικαιωμένος που τον Σεπτέμβρη σας έγραψα ότι στη Βιτόρια η κέντα Περάσοβιτς-Λαμποράλ μπορεί να φέρει κάτι καλό και θα έχει προπονητικό ενδιαφέρον παρότι δε συμφωνώ αρκετές φορές με τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη ομάδα αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα στο εκάστοτε αγωνιστικό περιβάλλον. Αλλά από τότε που έχουν ανεβάσει το επίπεδο της άμυνας τους είναι πολύ πιο δεκτικοί και ενδιαφέροντες σαν σύνολο στο μάτι μου. Η Λαμποράλ πήγε σε μια πρεμιέρα TOP-16 στο Κάουνας και κέρδισε με αύρα και τρόπο μεγάλης ομάδας. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Ο Περάσοβιτς πίεσε στα 4/4 και έσκασε τα γκαρντς των Λιθουανών ελέγχοντας εξαιρετικά τη μπάλα και τις εισαγωγικές πάσες στο ζωγραφιστό, γεγονός που ξεχαρβάλωσε την επίθεση των Λιθουανών. Τα αμυντικά νούμερα των Βάσκων είναι εξαιρετικά (αν λάβουμε υπόψη τον ρυθμό στον οποίο παίχτηκε το ματς) ενώ με τις απλωμένες τους άμυνες κατάφεραν να επιβάλλον ένα πιο γρήγορο τέμπο το οποίο τους έδωσε αυτόματα το πάνω χέρι απέναντι σε μια ομάδα πολύ limited στην επίθεση και με βαριά κορμιά, καταλύοντας κάθε υποψία μαχητικότητας που τυχόν είχε μέσα της η Ζάλγκιρις. Με ομάδες όπως η Λαμποράλ, η Μπάμπεργκ και η Κίμκι ο όμιλος αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον. Δε ξέρω πόσοι θα πόνταραν με ελαφρά τη καρδία στη Ρεάλ σήμερα για πρόκριση.. Εγώ όχι πάντως.

-O Μάλκολμ Nτιλέηνι.. Ουδέν σχόλιο.



Και φυσικά..




-Ο Ολυμπιακός.. Είμαι από αυτούς που μπορούν να δουν παιχνίδια 65 πόντων ως “έργα τέχνης” και σε αμυντικά performance όπως αυτό του Ολυμπιακού απέναντι στη Μπαρτσελόνα πραγματικά masterpieces. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου μου έδωσε ένα τέτοιο στην αφετηρία του TOP-16, σε όλα τα επίπεδα. Διάβασμα, επιλογές στο κομμάτι της τακτικής από το προπονητικό τιμ, ψυχολογική ετοιμότητα και προσέγγιση του παιχνιδιού. Στα μάτια ενός θιασώτη της άμυνας το θέαμα του Φαλήρου ήταν ανάλογο με αυτό που προσφέρει π.χ. μια πολύ καλή Fundamental επίθεση τύπου Σπερς στους υπόλοιπους. Για αυτό και ο Ολυμπιακός κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την αόρατη αλλά πολύ έντονη σε συναισθηματικό επίπεδο γραμμή επικοινωνίας με τη κερκίδα, η οποία από ένα σημείο και μετά ένιωθες ότι αμύνεται μαζί με την ομάδα. Για αυτό και η περιγραφή που έκανα στην εισαγωγή..


Το συγκεκριμένη παιχνίδι αποτελεί μια από τις καλύτερες δουλειές του κόουτς Σφαιρόπουλου στη θητεία του στον Ολυμπιακό ο οποίος παρουσίασε μια “έτοιμη” ομάδα, φτιαγμένη ψυχολογικά με πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στη λεπτομέρεια όσον αφορά το τακτικό κομμάτι πάντα σε συνάρτηση με τον αντίπαλο που είχε απέναντι του ο οποίος τρέχει και φέτος ίσως τη πιο αποτελεσματική επίθεση μισού γηπέδου στη διοργάνωση. Δε ξέρω πραγματικά από που να αρχίσω.. Η ένταση στα μετόπισθεν έπιασε το άριστα. Πολύ πιεστική άμυνα σε απόσταση μιας πάσας η οποία κλιμακωτά στο 24αρι μείωνε τις διαθέσιμες επιλογές πάσας του ball handler και μετέτρεψε την ίσως πιο Fluid Offense της διοργάνωσης σε στατική (πρωτόγνωρο αυτό που έζησαν οι παίχτες της Μπαρτσελόνα, σας το υπογράφω). Εντυπωσιακό Aggresiveness με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άμυνα “από πάνω” στα cuts των Καταλανών (ιδιαίτερα στο ζωγραφιστό, πολύ καλή δουλειά ο Παπαπέτρου και ο Στρόμπερι στον Περπέρογλου). Ενεργητική 3/4 άμυνα στον Σάμιουελς στην εισαγωγική πάσα στο φτερό και “ξέχασε το” 4/4 (από μπροστά) στον άξονα. Στο μοναδικό High Low που ο Τόμιτς πέρασε λόμπα πάνω από τον Στρόμπερι (πιστέψτε με ο συνδυασμός του πολύ δυνατού κορμού με το χαμηλό κέντρο βάρους του Σάμιουελς εκπέμπει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για κάθε άμυνα χαμηλά) στον Σάμιουελς, η βοήθεια από τον Αγραβάνη τερμάτισε τα ντεσιμπέλ στο ΣΕΦ. Αντίδραση στα Flare Screens πολύ καλή. Ετοιμότητα στις περιπτώσεις αμυντικού transition με τους Χάκετ και Στρόμπερι να σταματούν πότε τη μπάλα και πότε τα trailers των ψηλών του Πασκουάλ παίζοντας υπέρ του δέοντος δυναμικά ενδιάμεσα στον παίχτη και τη μπάλα. Pure Quarterback skills .. Eιδικά ο τρόπος που ελέγχει ο Χάκετ τον ballhandler σε καταστάσεις screen στη μπάλα και αμύνεται στη πίσω γραμμή είναι εξαιρετικός.


Πλήρες διάβασμα στο Short Dives του Τόμιτς τα οποία πολλάκις έχουμε αναλύσει εδώ μέσα μιας και αποτελούν τη βάση κατασκευής της επίθεσης του Πασκουάλ τα τελευταία χρόνια. Ο Ολυμπιακός έλεγξε πλήρως το base line cut, έδωσε χώρο 1.5 μέτρου και μαζί ντρίμπλα στον Τόμιτς (περίπτωση που δεν είναι ακριβώς η πρώτη, ούτε δεύτερη επιλογή του σε τέτοιες περιπτώσεις) αποφεύγοντας να δώσει στη Μπαρτσελόνα την ευκαιρία να επιτεθεί σε μια άμυνα που “μαζεύει” και “ανοίγει” σαν βεντάλια (ιδανικό για αυτούς περιβάλλον). Ο Πασκουάλ το διάβασε και άλλαξε τους χρόνους πάσας στον Κροάτη μετά το pick, πηγαίνοντας σε εισαγωγική πάσα λίγο πιο αργά και βαθιά στη ρακέτα. Σε εκείνο το σημείο, η αμυντική αντίδραση του Ολυμπιακού στα close outs ήταν για εμένα το κλου της βραδιάς με τον Στρόμπερι να αποτελεί σήμα-κατατεθέν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Σφαιρόπουλος είχε επιλέξει “μονή” άμυνα στον Κροάτη σέντερ από την αρχή εκτιμώντας (σωστά) ότι θα τον πληγώσει λιγότερο ως σκόρερ, προτιμώντας να του αφαιρέσει ευκαιρίες για δημιουργία που θα αναμείγνυαν και τους υπόλοιπους στην επίθεση. Ο Πασκουάλ δημιουργούσε μια “δράση” σε ένα άλλο σημείο της επίθεσης του (ως αντιπερισπασμό) και προσπάθησε με ένα ξαφνικό τίναγμα του Τόμιτς από την αδύνατη στη δυνατή πλευρά και γρήγορη κάθετη πάσα να βρει εύκολους πόντους όμως ο Μιλουτίνοβ ειδικά ήταν αρκετά physical ώστε να μη του δώσει εύκολη πρόσβαση στο σημείο άμεσης εκτέλεση, βάζοντας τον να δουλέψει για τους πόντους του. Πάρα πολύ σημαντικό.. Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Σπανούλη ο οποίος διάβασε υποδειγματικά ότι του έδωσε η αντίπαλη άμυνα τη στιγμή που τα cuts που ενεργοποιεί η επίθεση του Ολυμπιακού όταν ο αρχηγός έχει περάσει προς τα μέσα, ακριβώς στο χρονικό σημείο που αποσπάει πλήρως τη προσοχή της αντίπαλης άμυνας εντάσσονται στα πιο αποτελεσματικά plays του φετινού playbook.


Ναι, μου άρεσε όπως καταλάβατε αρκετά ο συνδυασμός πνευματικής προσέγγισης και αγωνιστικού performance που παρουσίασαν οι ερυθρόλευκοι απέναντι στη Μπαρτσελόνα όμως δεν υπάρχει πραγματικό περιθώριο για κανέναν ενθουσιασμό στο TOP-16. Σε περίπτωση ελάχιστη πνευματικής απόκλισης από τον στόχο της απόλυτης συγκέντρωσης μπορεί να εκτεθείς άσχημα. Η Λαμποράλ για παράδειγμα μπορεί να προσγειώσει εύκολα τον Ολυμπιακό την επόμενη εβδομάδα εάν αυτός δεν είναι ήδη προσγειωμένος πηγαίνοντας εκεί..







ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ..


-Η άμυνα της ΤΣΣΚΑ. Κόουτς, έχουμε πρόβλημα. Το επισήμανα και στα Power Rankings μιας και είναι το χαρακτηριστικό που "ταβανιάζει" το παιχνίδι των Ρώσων. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΤΣΣΚΑ δε κατάφερε να ελέγξει ένα ματς στο οποίο είχε το πάνω χέρι (ο κανόνας της άμυνας στα επικίνδυνα εκτός έδρας ματς που σας έλεγα..). Η απουσία του Τζάκσον ήταν καθοριστική στα γκαρντς όπως και αυτή του Βορόντσεβιτς ο οποίος είναι ο παίχτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ομαδική άμυνα (πολύ αποτελεσματικός και στις δύο γραμμές, εξαιρετικός Help Defender, ικανός ψηλά, δένει και με τον Χάινς ενώ παράλληλα στην επίθεση μπορεί να λειτουργήσει και ως Stretch αδειάζοντας το ζωγραφιστό) όμως αυτή τη στιγμή εκτιμώ ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο αυτή τη στιγμή. Το Backcourt της Κίμκι έστησε πάρτι με τους Σβεντ (28 PTS-8/15 FG-8/10 FT, 5 AST και το νικητήριο σουτ) και Ράις (22 PTS- 9/15 FG, 5 AST) των οποίων η εντυπωσιακή ικανότητα στη προσωπική φάση (συν το ότι ως γνωστόν μπορούν να βάλουν δύσκολα σουτ) άλλαξε όλο το μομέντουμ του παιχνιδιού. Ο Ιτούδης έβλεπε το τραίνο να έρχεται αλλά ήταν δεμένος καλά στις ράγες χωρίς βοηθεία γύρω του από την αμυντική αδυναμία της ομάδας του ειδικά στη περιφέρεια. Προσπάθησε να αντιστρέψει τη κατάσταση αποσύρoντας για αρκετή ώρα τον Τεόντοσιτς και ανεβάζοντας τον Χίγκινς στο “1” αλλά μάταια.. Ο Σβεντ είναι παίχτης που δε πρέπει να βρεί ρυθμό. Αν το κάνει χρειάζεται να επιστρατευτούν πολύ προχωρημένες τεχνικές πέρα από τα στενά όρια του αθλήματος για να του κάνεις shut down..

-Άμυνα και ριμπάουντ, η μαύρη τρύπα της Μπαρτσελόνα. Τα είπαμε και πιο πάνω..


-Η Αναντολού. Στο σύγχρονο μπάσκετ η ταχύτητα στην εκτέλεση αποτελεί διαχωριστική γραμμή και ενοποιητική δύναμη. Ο Ίβκοβιτς ψάχνει να βρει τη χρυσή τομή ώστε να φτάσει στη πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας όμως μέχρι τώρα δε το έχει καταφέρει. Εκτιμώ ότι ο τρόπος που παίζει η Αναντολού στην επίθεση της έχει άμεσο αντίκτυπο στην αμυντική της επίδοση . Υπερβολικά Pick&Roll based-Offense, κατάσταση μάλιστα που παράγει πολλά τρίποντα και συνεπάγεται αμυντική ανισορροπία. Αν και έχει όλα τα εργαλεία για παίξει κάτι τέτοιο θεωρώ ότι θα πρέπει να χτίσει λίγο διαφορετικά τη συμπεριφορά της στις κατοχές της στην επίθεση και να εστιάσει στο να παράγει περισσότερους πόντους μέσα από την άμυνα της. Ακόμα και αν χρειαστεί να ρίξει λίγο το τέμπο..

Αυτά..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Πριν ξεκινήσω το σχόλιο μου για τον Παναθηναϊκό θα ήθελα να πω ότι πολύ σωστά, όπως σχολιάσατε αρκετοί από εσάς εδώ μέσα, δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή να συζητάμε για προσθήκες και βελτίωση του ρόστερ αλλά να εστιάσουμε σε αυτούς που παίζουν τώρα και το μπάσκετ που παρουσιάζει η ομάδα. Άλλωστε ο προπονητής αποφάσισε ότι θα πορευτεί όπως ήταν και να είστε σίγουροι ότι θα κριθεί, θετικά ή αρνητικά για την εισήγηση του αυτή. Προσωπικά εκτιμώ ότι το ματς της Πόλης απέναντι στη Φενέρ ήταν 110% αντιπροσωπευτικό των όσων λέγαμε. Γιατί η σωστή προσέγγιση της κατάστασης δεν είναι αυτή που λέει ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με αυτό το υλικό αλλά αυτή που υπογραμμίζει ότι η φετινή ομάδα έχει δυνατότητες και με μια μικρή βελτίωση στο ρόστερ θα μπορούσε στη φετινή, ρευστή, διοργάνωση να κάνει την υπέρβαση. Επαναλαμβάνω, το φετινό σύνολο έχει δυνατότητες. Και απέναντι στη Φενέρ της έλειψε μια μικρή ώθηση για κάνει το διπλό..


Οι πράσινοι έπεσαν πάνω σε έναν πολύ διαβασμένο Ομπράντοβιτς ο οποίος είχε φιλτράρει καλά το παιχνίδι της ομάδας του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, χτίζοντας πολύ σωστά τους στόχους στο αγωνιστικό του πλάνο. Η Φενέρ από την αρχή έπαιξε πάνω στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, χτυπώντας σε Horns επίθεση με τη multiple επίθεση του Ντατόμε απέναντι στον Πάβλοβιτς (η παρουσία ενός “4” που μπορεί να βγει ψηλά και να σουτάρει όπως ο Αντιτς δίνει την ευχέρεια στον Ιταλό φόργουορντ να παρουσιάσει το μέσα-έξω παιχνίδι του) και σε καταστάσεις Pick & Roll απέναντι στους ψηλούς των φιλοξενούμενων (κατώτερος των προσδοκιών και πάλι ο Κούζμιτς). Ο Ομπράντοβιτς σε όλο το παιχνίδι είχε ως σημείο αναφοράς στην επίθεση του τον παίχτη της θέσης “5”, είτε αυτός λεγόταν Ούντοχ είτε Βέσελι, ο οποίος λειτουργούσε ως “δορυφόρος” γύρω από τους γκαρντ της ομάδας είτε αυτοί βρίσκονταν ψηλά είτε έπαιζαν κατά μήκος της base line. Οι γηπεδούχοι πέρασαν, όποτε πραγματικά το είχαν ανάγκη, τη μπάλα στο κέντρο της ρακέτας όπου οι ψηλοί τους τελείωσαν σχεδόν με απόλυτη επιτυχία σε Face up καταστάσεις από κοντά ενώ πάτησαν πολύ και πάνω σε screen the screener καταστάσεις που επέφεραν μεγάλη ανισορροπία στην άμυνα του Παναθηναϊκού.. Ο άλλος στόχος του Ζοτς ήταν η άμυνα πάνω στον Καλάθη, κομμάτι όπου η Φενέρ παίρνει πολύ υψηλό βαθμό. Εξαιρετική δουλειά από τον Ντίξον που πίεσε στα 4/4 από την αρχή τον leading guard της ελληνικής ομάδας και κατάφερε να τον κουράσει έχοντας ως σύμμαχο τα γρήγορα πόδια των ψηλών της ομάδας του που έκαναν πολύ καλή δουλειά στο να σταματούν τη ντρίμπλα και να απενεργοποιήσουν τις διεισδύσεις του Καλάθη.


Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς προσπάθησε να αλλάξει τον ρυθμό και κρύψει τις αμυντικές αδυναμίες της ομάδας του απέναντι στη PnR συνεργασία του Ντίξον με τον εκάστοτε σέντερ της Φενέρ, επιλέγοντας ζώνη 1-3-1 (με τον Γιάνκοβιτς τελευταίο παίχτη) την οποία όμως οι Τούρκοι αποκωδικοποίησαν σε χρόνο μηδέν βάζοντας πολύ αποτελεσματικά (και με το πλεονέκτημα των passing skills των Άντιτς-Ούντοχ) τη μπάλα στο low post και τον κενό χώρο στα φτερά. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αλλάξει πλήρως την εικόνα του ματς, με το αρχικό μούδιασμα και το 14-0 που δέχθηκε, όταν απέκτησε σημείο αναφοράς στην επίθεση του. Αυτό τον ρόλο έπαιξε ο Ραντούλιτσα και πιο συγκεκριμένα η συνεργασία του με τον Διαμαντίδη. Με τον 3D στη θέση του Φελντέιν ο Καλάθης δέχεται περισσότερη πίεση σε επίπεδο τρεξιμάτων (σε άμυνα και επίθεση) όμως η ομάδα έχει πολύ πιο ομαλή συμπεριφορά στις επιθετικές αμυντικές τακτικές του αντιπάλου σε συνεργασίες στο μισό γήπεδο. Η ικανότητα του Διαμαντίδη να βάζει τη μπάλα στο ζωγραφιστό στο σωστό χρόνο παραμένει μοναδική. Κάθετες πάσες, σωστή εισαγωγή της μπάλας στη ρακέτα απέναντι στη Hedge άμυνα στα Side picks που είχε επιλέξει η Φενέρ (ο Ζοτς άλλαζε αμυντική συμπεριφορά στο PnR ανάλογα με τον Ballhandler των πρασίνων και το σημείο του γηπέδου όπου εκτελούταν η συνεργασία), διάταξη 2-3 στην επίθεση με σχηματισμό ενός πλευρικού τριγώνου μεταξύ Καλάθη-Ραντούλιτσα (ψηλά) και Διαμαντίδη (στη τελική γραμμή). Ο κόουτς Τζόρτζεβιτς από ένα σημείο και μετά αναγκάστηκε να φορτώσει αμυντικά τη Strong Side αφήνοντας ανοιχτά σουτ στη Weak Side επιλογή που βοήθησε τον Παναθηναϊκό πολύ στο να φτάσει μέχρι το προβάδισμα όμως κακά τα ψέμματα η Φενέρ έχει τη ποιότητα να επανέρθει και τιμωρήσει τέτοιες τακτικές που μπορούν να λειτουργήσουν στιγμιαία ευεργετικά για την άμυνα. Καλό Spacing από τους Τούρκους οι οποίοι στο πρόσωπο του Μπογκντάνοβιτς διαθέτουν έναν από τους καλύτερους Two-way players στην Ευρώπη σήμερα, ικανό να αμυνθεί, να σουτάρει και να δημιουργήσει με τη μπάλα στα χέρια. Όταν ήρθε η ώρα της τελικής επίθεσης ήταν καταλυτικός, όπως και το πλεονέκτημα της Φενέρ σε επίπεδο ταχύτητας στους ψηλούς που κέρδισαν πολλές προσωπικές φάσεις και one on one άμυνες.. Θετική η παρουσία του Παππά όπως και το γεγονός ότι ο Σάλε επιτέλους (λόγω ανάγκης βέβαια) χρησιμοποίησε (διευρύνοντας λίγο το rotation στο backcourt) σχήμα με τον Φελντέιν στον άσσο και τον 25χρονο γκαρντ δίπλα του. Ο Δομινικανός είχε παίξει σε ανάλογες καταστάσεις ως “1” δίπλα στον Όντομ-Τζόνσον πέρυσι στη Καντού..


Το ματς της Πόλης λοιπόν ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό την οποία δε κατάφερε να πιάσει από τα μαλλιά. Θα έρθουν κι άλλες. Οι πράσινοι είχαν διαστήματα με αρκετά θετικό πρόσημο όμως δε κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν το ψυχολογικό μομέντουμ που δημιούργησαν μεταδίδοντας στους γηπεδούχους το άγχος της εντός έδρας πρεμιέρας. Ο Τζόρτζεβιτς προσπαθεί να μακιγιάρει τις αδυναμίες της ομάδας του και τον περιμένω πιο ενεργό στη συνέχεια. Ο Παππάς σιγά σιγά θα προσφέρει τον έξτρα παίχτη στα γκαρντς ενώ στους ψηλούς περιμένω ότι η ομάδα πιθανόν θα ζητήσει τα γρήγορα πόδια του Παπαγιάννη. Ναι, ακόμα και σε τέτοια ματς, τοπ-επιπέδου. Το πρόβλημα είναι τέτοιο που ο Σάλε θα πρέπει να τολμήσει..





2015: Η χρονιά που το μπάσκετ βρήκε τον δικό του Leonardo Da Vinci..


To άρθρο μου στο Popaganda.gr. Νομίζω αξίζει να ρίξετε μια ματιά και φυσικά όποιος θέλει το συζητάμε και εδώ..

603 σχόλια:

  1. Βαζει ο Σαλε Παπαγιαννη για να πει στον Τρακη οτι θελει ενισχυση στο 5

    κι ο Τρακης του λεει "παιχταρας ο Παπαγιαννης, με αυτον θα παμε ως το τελος και θα παρουμε το 7ο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιζω οτι ο παο δεν μπορει να σχολιαστει για κατι επιπλεον.. τα ιδια και τα ιδια.
    Μια παρατηρηση για κατι που ειδα και στον αγωνα με την ΑΕΚ , ρε κοουτς δεν γινεται να παιζει με 3 γκαρντ στην 5αδα οταν ολα και ολα εχεις 3 γκαρντ.. ( ο παππας δεν πιανεται ειναι σε μεταβατικη περιοδο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό άρθρο jimαρα..Επιβεβαιώνεσαι αμέσως για Παπαγιάννη..Μου άρεσε πολύ σήμερα..Έχει τρομακτικά γρήγορα πόδια για το ύψος του και στην επίθεση,παίζε καλά το PnR..8 ποντακια μπαμ μπαμ σήμερα..Πρέπει να ενεργοποιηθεί όπως και ο Χαράλαμπο..Και όχι μόνο για να λέμε ότι βάζουμε τους πιτσιρικαδες..Γιατί μπορούν να προσφέρουν πράγματα στο παιχνίδι..Και να μας καλύψουν αδυναμίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζιμ θεωρώ ότι υπερβάλλεις για τον Κάρρυ. Ο Άιβερσον ήταν ένας παρόμοιος πάικτης υπό την έννοια ότι έκανε πλάκα, με διαφορετικό τρόπο μεν, στα θηρία αλλά τελικά πέρασε μια δεκαετία μέχρι να δούμε τον επόμενο. Τα αθλητικά προσόντα κυριαρχούν και θα κυριαρχούν στο ΝΒΑ πιστεύω. Μην ξεχνάμε τη σημασία και το ρόλο του Γκριν στο GS.

    Πιστεύω πως τελικά η πορεία των Γουόριορς θα ανακοπεί κάποια στιγμή βαθιά στα playoffs είτε από τους Σπερς είτε από τους Καβς(στους τελικούς) εφόσον είναι πλήρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι εκανε παλι σημερα ο Μπουρουσης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα τα οργια που εχει συνηθησει να κανει φετος ... Ετσι οπως παει θα γινει θρυλος της Καχα σε ενα χρονο !!

      Droga

      Διαγραφή
    2. Unknown είναι πολύ πιθανό φέτος οι Ουόριορς να "πέσουν" απέναντι στους Σπερς ή τους Καβς. Το φαινόμενο των Ουόριορς συνολικά έχει επηρεάσει τη λίγκα αναφορικά με την κατεύθυνση παιχνιδιού των ομάδων. Πάρουν δε πάρουν τίτλο αυτό δεν αλλάζει.

      Διαγραφή
  6. Τζιμ, επι μια βδομάδα μπαίνω >10 φορές τη μέρα για να δω ανάλυση για οντομ-τζονσον. Είπα και γω σήμερα τουλ. θα διαβάσουμε για όντομ, απογοητεύτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χωρις να θελω να επανελθω στη μεταγραφολογια, δεν μπορω παρα να παρατηρησω ποσο καλυτερα θα λειτουργουσε το ροστερ του Παναθηναϊκου με δυο αλλους παικτες στη θεση των Παυλοβιτς και Κουζμιτς. Ενας παικτης με μεγαλυτερο κινητρο στο 3 κι ενας απλα καλυτερος σεντερ που να κανει τουλαχιστον τα βασικα στο 5 θα αλλαζαν και την εικονα αρκετων συμπαικτων τους προς το καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρυθμό,εμπειρία και παιχνίδια θέλει ο μικρός.....Χάνετε συχνά στις περιστροφές και στις αλλαγές αλλά είναι 5 φορές καλύτερος από τον Ραντούλιτσα και από τον Κουζμιτς στην άμυνα....Μπορείτε να φανταστείτε τι σούπερ άμυνα μπορεί να παίξει ο Παναθηναϊκός abοve the rim με τον γκιστ στο 4 όταν ο πιτσιρικάς ρολάρει και βρει ρυθμό και αυτοπεποίθηση?Στην επίθεση δε μπορεί να παίξει το pick an roll 3 φορές καλύτερα από τους Σερβους...δέν έχει μανταλάκια στα χέρια....τσαντίζομαι με το γεγονός ότι δεν τον έβαλε στο παιχνίδι με την Φενέρ που οι ψηλοί μας είχαν τα ίδια χάλια και έπαιζε πάνω τους όλο το βράδυ ο ζότς.....
    Στεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μας έβγαλε τα συκώτια ο Παναθηναικός με την ΑΕΚ. Ειδικά στο τέλος Καλάθης-Διαμαντίδης με τα 2 λάθη πήγαν να πουλήσουν το παιχνίδι.
    Σίγουρα υπάρχουν κενά στην ομάδα αλλά ο προπονητής μπορεί να ξέρει και καλύτερα. Και εγώ θέλω να φέρουμε κι αλλο guard ή mobile ψηλό αλλά άλλος βάζει τα λεφτά
    Έχω και εγώ νευριάσει που δεν κάναμε extra μεταγραφές, μάλιστα μια μέρα έμπαινα ανα 1 ώρα στο Internet περιμένοντας παίκτη.
    Νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να αλλάξουμε Κούζμιτς και να πάρουμε ένα guard.
    Αλλά νομίζω ότι έτσι και αλλιώς F4 δύσκολα θα πάμε, οπότε όλη η δουλειά θα γίνει στους τελικούς με Ολυμπιακό.
    Προτιμότερο βέβαια να γίνουν προσθαφαιρέσεις νωρίς για να δέσουν οι καινούργιοι(αν ποτέ έρθουν)

    koth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε εχουμε την ατυχια να εχουμε προπονητη τον προπονητη που εχει και η εθνικη Σερβιας....δεν θα διακινδυνεψει να χαλασει το κλιμα αυτης τις ομαδας.....αν ηταν αλλος προπονητης θα ειχαν παρει ποδι απο τους τρεις τουλαχιστον οι 2.
      Συμφωνω οτι πρεπει να ψαχνουμε να παρουμε παιχτη απο τωρα για το Ελληνικο πρωταθλημα και να προλαβει να εγκλιματιστη πληρως για τον 2 γυρο των 16.....Με τους παρολιγον τραυματισμους του Διαμαντιδη και γκιστ πρεπει να καταλαβαν τι ρισκο πηραν.....
      Στεφ

      Διαγραφή
  10. Γεια σου ρε γκουρου... Πολυ καιρο εχουμε να τα πουμε. Καλη χρονια με υγεια. Εγραψες και παλι τι να λεμε. Καλα προετοιμασμενος ο ΠΑΟ οπως και η Φενερ. Λιγο η εδρα, λιγο τα γρηγορα ποδια που εχουν χιλιοαναφερθει εδω μεσα, λιγο και τα φαλτσοσφυριγματα (να τα λεμε ολα) εγειραν την πλαστιγγα υπερ των Τουρκων. Πιστευω οτι στο ΟΑΚΑ τους εχουμε και θα παιξουμε στα ισια για την διαφορα αν βεβαια η Φενερ ειναι κοντα μας σε νικες (χλωμο). Εξαιρετικη η Μπαμπεργκ κριμα που δεν τελειωσε την δουλεια θα εκανε ανω-κατω τον ομιλο με το καλημερα οντως...
    ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΤΑ!!!
    Σταθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μητσαρα καλη χρονια και σε ολη την οικογενεια.
    Περιμενα ενα αχολιο για Οντομ. Ειμαι παρα πολυ προβληματισμενος, οχι με τον παιχτη ως μοναδα, αλλα αφενος με την επιλογη της ομαδας να ενιαχυθει περιφερειαακα, αντι με ενα κομπο φοργουορντ, ενω ανησυχω παρα πολυ για την επομενη μερα, διοτι δε θελω να δω κανεναν εκ των Στρομπερι Χακετ να χαιρετουν, με εχουν πεισει αμφοτεροι. (Και "δυστυχως" πιςτευω οτι ο Οντομ θα ανταποκριθει και θα μας βαλει πονοκεφαλο στο ροστερ.......)

    Τι βλεπεις επ αυτου;

    Δημητρης Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά, ότι καλύτερο εύχομαι Δημήτρη. Θα γράψουμε και για Όντομ, δε θα σε αφήσω παραπονεμένο. Κατανοητός ο προβληματισμός σου. Πάντως η ομάδα πιστεύει αυτή τη κίνηση και δείχνει ότι θέλει να επενδύσει στον παίχτη.

      Διαγραφή
  12. Μια χαρά παίκτης είναι ο Kuzmic και είανι κρίμα που προσπαθείτε να τον βγάλετε άμπαλο. Ειδικά αυτό που προσπαθείτε να τον βγάλετε χτίστη, με ξεπερνάει. Ο Kuzmic έχει 54% στο δίποντο τη στιγμή που ο executive finisher Raduljica έχει το αστρονομικό 59%. Φυσικά ο αριθμός δεν λέει όλη την αλήθεια αλλά κάτι δείχνει, όχι για τον Kuzmic ή τον Miro τόσο πολύ, όσο για αυτούς που χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως "χτίστης".

    Το παιδί κάνει μια φυσιολογική κοιλιά αλλά σίγουρα έχει κοπιάσει περισσότερο απο τον Miro μέχρι στιγμής και βλέπω δεν του το αναγνωρίζετε. Σίγουρα δεν είναι ο παίκτης που ήθελε ο ΠΑΟ για δεύτερο ψηλό αλλά δεν φταίει αυτός που τον επέλεξαν για τέτοιο. Ο δε ισχυρισμός οτι ο Παπαγιάννης είναι καλύτερος, ασχολίαστος εντελώς (και έχω γράψει κατεβατά για την ανάγκη να παίξει και ο Παπαγιάννης).

    Γενικά απο την αρχή της χρονιάς ήταν φανερό οτι ο Kuzmic θα κριθεί ως κάτι που δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει και νομίζω πως πλέον ξεκάθαρα τρώει κράξιμο γιατί είναι ο εύκολος στόχος. Για να μην φάει κράξιμο κάποιος άλλος δηλαδή.

    Anyway, νομίζω τα επόμενα δύο παιχνίδια, και για ΠΑΟ και για ΟΣΦΠ είναι πολύ ύπουλα και οι ομάδες μας πρέπει να τα πάρουν οπωσδήποτε για να μη μπούνε σε μπελάδες απο νωρίς. Ανυπομονώ. Επίσης Real φέτος δεν αντέχω να βλέπω ούτε εγώ που συνήθως απολαμβάνω τα καστιγιάνικα στραπάτσα. Ελπίζω να'χει και συνέχεια, δεν τους γουστάρω μια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Christo σεβαστη η αποψη σου αλλα εγω τους κρινω απο τι μου δινουν μεσα στο παιχνιδι και οχι απο τον χαρακτηρα τους....Πιστευεις πραγματικα οτι αν ο Παπαγιαννης επαιρνε τις ευκαιριες που εχει παρει ο Κουζμιτς θα ηταν χειροτερος;Τι πιστευεις θα αφηνε ο μικρος να του κανει μπασιμο με ταμπλο επανειλημενος ο hutcher και ο καθε κοντος τις αντιπαλης ομαδας;Θα του την κολαγε πανω στο ταμπλο για παραδειγματισμο....θα εχανε τοσα lay up ακομα και καρφωματα κατω απο το καλαθι;Δες σημερα την φαση που τα περνει ο διαμαντιδης και ηταν το ποτηρι που ξεχυλησε για να μπει ο μικρος.....στην αμυνα επανω τα χανει με τις αλλαγες και βρισκετε μαρκαρει τον αερα στο κεντρο τις ρακετας....ο παιχτης του ο Σακοτα βαραει τριποντο ανενοχλητος.....το χανει..παιρνει το ριμπαουντ ο χερστον απο τον διαμαντιδη...υποδειγματικη αμυνα του αρχηγου κατω απο το καλαθι το χανει.....και του ερχεται συστημενη στα χερια του....πηδαει να παρει το ριμπαουντ και πεταγεται ο μαυροκεφαλιδης απο πισω του του παιρνει την μπαλα και του βαζει το καλαθι μπροστα του....Το αποκορυφωμα ειναι την στιγμη που ο Διαμαντιδης κατεβαζει γενεες και την πληρωνει η μπαλα πανω στην μπασκετα...αυτος εχει φυγει τρεχοντας για την επομενη επιθεση......μιλαμε οτι ειναι στον κοσμο του....
      Στεφ

      Διαγραφή
    2. H χρήση του όρου χτίστη ή οικοδόμου για να περιγράψει τον Κούζμιτς με βρίσκει αντίθετο, καθώς ο συγκεκριμένος όρος αναφέρται συνήθως σε παίκτες που φέρουν τα εξής δυο χαρακτηριστικά:
      α) μηδενική τεχνική κατάρτιση
      β) γερό σκαρί

      Κοινώς, παρενούσε ο κόουτς έξω από ένα γιαπί, είδε ένα ψηλό παιδί να κουβαλάει, τον φωνάζει, του λέει από που είσαι εσύ παιδί μου, έλα την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ έχουμε προπόνηση.

      Το θέμα με τον Κούζμιτς είναι ότι φέρει μόνο το πρώτο χαρακτηριστικό. Γιατί από σκληράδα, δεν...

      Τα ποσοστά είναι εντελώς άλλη κουβέντα. Το θέμα είναι ότι για να πάρει προσπάθεια πρέπι να βρεθεί φάτσα με το καλάθι, χωρίς να τον ενοχλεί κανείς, και αν γίνεται να έχει πλήρη άπνοια. Και σε αυτές τις συνθήκες έχεις 54%.

      Έκατσα πάντως και σκέφτηκα ποιους ψηλούς θα λέγαμε ότι είναι οικοδόμοι; Σκέφτηκα δυο ονόματα. Γιαβτόκας και Βίντμαρ. Και οι δυο παίζουν σε ποσοστά καριέρας μεγαλύτερα του 54%.

      http://www.euroleague.net/competition/players/showplayer?pcode=BVE&seasoncode=E2015#!careerstats

      http://www.euroleague.net/competition/players/showplayer?pcode=TFI&seasoncode=E2010#!careerstats

      Διαγραφή
    3. Μα κι εγώ αυτό λέω, να τους κρίνουμε μέσα απο το τι σου δίνουν στο παιχνίδι. Όχι τι θα μπορούσαν να σου δίνουν αλλά τι σου δίνουν πραγματικά. Και γι'αυτό λέω οτι ο Kuzmic είναι μια χαρά, γιατί θα σου δώσει σταθερά (με εξαίρεση την κοιλιά που κάνει τελευταία βέβαια) ένα 80% των δυνατοτήτων του. Ο Miro απο την άλλη, όσο κακός αμυντικός και να είναι by default, συχνά είναι απλά αδιάφορος στην άμυνα ή, χειρότερα, συμπεριφέρεται χαζά, φορτώνεται με φάουλ και καταλήγει να παίζει 15λεπτα. Υπο αυτή την έννοια, είναι άδικο για τον Kuzmic να τον κρίνουμε τόσο αυστηρά. Και επίσης, σεβαστό να πει κάποιος οτι θεωρεί οτι το παιδί δεν κάνει για αυτό το επίπεδο. Και πάλι διαφωνώ 100% αλλά τουλάχιστον είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε. Το να τον βγάζεις χτίστη όμως επειδή κολλάς να κράξεις αυτούς που πρέπει να κράξεις, σρυ, αλλα είναι εκνευριστικό.

      Εννοείται οτι ο Παπαγιάννης είναι πολύ πίσω απο τον Kuzmic, όχι λίγο, παρα παρα παρα παρα πολύ. Αν το potential του είναι καλύτερο, θα φανεί, είναι πολύ πολύ νωρίς για να ξέρουμε. Στην παρούσα φάση όμως είναι χιλιόμετρα πίσω, δεν το συζητάω και γνώμη μου είναι οτι είναι και κάπως αστείο να συγκρίνουμε έναν παίκτη στα 18 του με ελάχιστες παραστάσεις με έναν παίκτη που μόλις επιστρέφει απο την προσπάθεια του στο NBA.

      Εννοείται βέβαια οτι αν ο Παπαγιάννης είχε ενταχθεί νωρίτερα στο rotation της ομάδας θα ήταν πολύ πιο χρήσιμος αυτή τη στιγμή. Θα είχε φάει τις φάπες του, θα είχε κάνει τις χαζομάρες του και, σε ένα βαθμό, θα είχε στρώσει. Τώρα που η ένταξη του είναι μονόδρομος, πολύ φοβάμαι οτι η θάλασσα ίσως παραείναι βαθιά.

      Τώρα, καλό είναι να μην απομονώνουμε φάσεις, γιατί αν πχ αρχίσω να απαριθμώ τους αμυντικούς άθλους του Raduljica, καταλαβαίνεις.

      Γνώμη μου είναι οτι και για τους δύο παίκτες (που συμπαθώ πάρα πολύ, και τους δύο) ισχύει οτι εκτίθενται. Οι αδυναμίες και των δύο γίνονται εκωφαντικές μέσα απο την στελέχωση της ομάδας. Ο Σόφο πχ στον ΠΑΟ ήταν τραγικότερος του Raduljica στην άμυνα (και ακόμα χειρότερος πιθανώς στα rebounds) αλλά τόσο κράξιμο δεν έφαγε ποτέ γιατί η στελέχωση ήταν ορθολογικότερη.

      Σε κάθε περίπτωση, έχω βρει με τα χρόνια οτι ένας ασφαλής τρόπος να κρίνεις έναν παίκτη είναι να αναλογιστείς αν τον θέλεις στην στελέχωση της επόμενης χρονιάς. Και, υπο αυτή την έννοια, προτιμώ να δω τον Παπαγιάννη τρίτο center του χρόνου. Με πόνο καρδιάς, γιατί τον Kuzmic τον θεωρώ το καλύτερο τρίτο πεντάρι που μπορεί να βρει ο ΠΑΟ.

      Διαγραφή
    4. chris χτιστης δεν χαρακτηριζεται καποιος μονο για το ποσοστο του.. αλλα και για τον τροπο που αφηνει την μαπαλα στο καλαθι. Ε ο κουζμιτς πραγματικα δεν εχει δειξει καμια βελτιωση και ειμαι απο αυτους που υποστηριζαν την επιλογη του (για τα λεφτα του και το ολο σκεπτικο), αλλα φιλε ετσι που πεταει την μπαλα ειναι λες και την φοβαται. Οταν κατω απο το καλαθι και κοιταει να την δωσει πασα στο τριποντο ενω μαρκαρεται απο γκαρντ ε ειναι τραγικο.. ο ραντου παντα μα παντα εχει να αντιμετωπισει 2 παιχτες.. ισως και 3.. ο κουζμιτς μιλλαμε οτι χανει λει απ και καρφωμα με αντιπαλο τον εαυτο του!! Οταν ειχε χασει το πρωτο καρφωμα σε αγωνα ευρωλιγκας ειπα ηταν εντυπωσιακο.. πλεον ειναι τραγικο

      Διαγραφή
    5. Παίδες, μην το κουράζουμε, μάλλον βλέπουμε άλλον παίκτη. Ας πούμε όμως οτι βλέπουμε τον ίδιο παίκτη και ο Kuzmic είναι κατάλληλος μόνο για αλλαγή του Καββαδά. Ο προπονητής του στον ΠΑΟ, του οποίου ο Kuzmic είναι και προσωπική επιλογή, δεν είναι και προπονητής του στην εθνική Σερβίας; Δεν ήξερε, με λίγα λόγια, με τι μπετατζή έχει να κάνει; Δεν σας βλέπω πολύ θερμούς στο να το αγγίξετε αυτό το θεματάκι. Γιατί όμως; Διάολε, δε γίενται κοτζάμ Sale να μη μπορεί να ξεχωρίσει έναν μπετατζή, όσο νουμπάς και να'ναι σαν head coach ομάδας Ευρωλίγκας, κάτι τόσο βασικό θα μπορεί να το δει, δε γίνεται. Γίνεται;

      Διαγραφή
    6. γιατι απλα τον πηρε για αλλες δουλειες.. αμυνα ριμπαουν , σχετικα γρηγορος στα ποδια, ΠΑΜΦΘΗΝΟΣ

      Διαγραφή
    7. Kι ενδεχομενως για να να μπορει να τον ξεπερασει σε καποια φαση στο rotation o Παπαγιαννης. Ειναι αρκετα κακος για να δινει στο νεαρο την ελπιδα οτι μπορει να βρεθει καποια στιγμη μπροστα του.Οπως χθες.

      Διαγραφή
    8. Χρήστο, δε νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά κανείς ότι ο Παπαγιάννης έχει καλύτερο potential από τον Κούζμιτς. Υπερτερεί σε σωματικά προσόντα, σε aggressiveness (αν και θέλει πολλή δουλειά και σε αυτό το κομμάτι), ακόμα και στην αντίληψη του παιχνιδιού. Μπορεί να εξελιχθεί σε σπουδαίο rim protector. Αν και άγουρος, η παρουσία του είναι ήδη αισθητή και στις δύο πλευρές του παρκέ, όποτε μπαίνει. Σίγουρα δεν είναι χιλιόμετρα πίσω από τον Κούζμιτς, όπως λες, υστερεί απλώς πολύ σε εμπερίες. Η εντύπωση που έχω είναι ότι, αν είναι καλά ο νεαρός κι αν κρατήσει τα μυαλά του στο κεφάλι, θα ξεπεράσει γρήγορα το Σέρβο στο rotation, από φέτος ακόμη.
      Επίσης δεν κατάλαβα σε τι ήταν ορθολογικότερη η στελέχωση επί Σόφο. Τους πρώτους μήνες, πριν έρθουν ο Λάσμε (αρχικά) και ο Γκιστ (στη συνέχεια), ο Σχορτσανίτης έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις του. Τότε η ομάδα είχε πέρα από αυτόν στους ψηλούς Τσαρτσαρή, Πάνκο, Άρμστρονγκ (όσο πρόλαβε κι έπαιξε) και Σκορδίλη. Σε τι υπερτερούσε αυτή η frontline της σημερινής; Κάπου σε έχασα εκεί. Ο Σόφο δεν έφαγε κράξιμο για το λόγο ότι ήταν στυλοβάτης της ομάδας στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής (διεθνής, σε καλή ηλικία, με τεράστιο ταλέντο και προερχόμενος από τον "αιώνιο"). Όλοι επισημαίνανε τις αμυντικές του αδυναμίες και τότε. Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που αποκτήθηκε ο Λάσμε. Μετά έμεινε πίσω στο rotation και στο τέλος δεν έμπαινε σχεδόν καθόλου.

      ΥΓ: Φίλτατε 12:23, καλός ο Γιαβτόκας, καλός ο Βίντμαρ και όλοι οι άλλοι, αλλά στο λεξικό του μπάσκετ δίπλα από τον όρο "οικοδόμος" έχει τη φωτογραφία του Χρήστου του Τσέκου.

      ΝΙΚ

      Διαγραφή
    9. Μιας και αναφέθηκε το όνομα του Καββαδά, να θυμίσω ότι κάποτε τον επέλεξε στην εθνική Ελλάδος ο Τρινκέρι, ως παίκτη του πανιωνίου μάλιστα. Τόσο πολύ το άρεσε που προσπάθησε να τον πάρει μαζί του και στην Ούνιξ.
      Όσο κακό κι αν θεωρούμε τον Αντρέα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι είδε στον Καββαδά;

      Νικ, ο Τσέκος ήταν μπετονιέρα, όχι οικοδόμος.

      Διαγραφή
    10. @nas : Για ό,τι και να αποκτήθηκε, ο προπονητής του στον ΠΑΟ είναι προπονητής του στην Εθνική. Αν λοιπόν πούμε οτι το παιδι δεν κάνει, πρόσεξε, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ, ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ, τότε θα πρέπει να κράξουμε αποκλειστικά και μόνο τον coach. Αν πούμε κάνει αλλά δεν ταιριάζει στις ανάγκες της ομάδας, τότε πάλι θα πρέπει να κράξουμε τον coach. Γενικά, ο μόνος τρόπος να έχει δίκιο κανείς όταν κράζει τον Kuzmic είναι αν πει οτι κάνει μεν (άρα δεν είναι μπετατζής) αλλά δεν αποδίδει (άρα ο παίκτης έχει ευθύνη γιατί παίζει κάτω απο τις δυνατότητες του).

      Στη σύγκριση με τον Παπαγιάννη, επιμένω, δεν ξέρω για potential γιατί το παιδί τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Πάντως αυτή τη στιμγή ο ένας είναι κανονικός αθλητής και μπασκετμπολίστας και ο άλλος βρίσκεται στο πέρασμα απο τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό. Ο Παπαγιάννης τώρα μαθαίνει πως παίζεται το μπάσκετ ως ομαδικό άθλημα, όχι απλά σε αυτό το επίπεδο αλλά και γενικώς. Μακάρι το παιδί να στροφάρει γρήγορα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σύγκριση. Εννοείται βέβαια οτι αν πρέπει να κρατήσεις έναν απο τους δύο δεν υπάρχει δίλημμα.

      NIK : Φυσικά μιλάω για τη στελέχωση με Gist και Λάσμε, όχι με Armstrong και Panko. Τον (επίσης συμπαθέστατο) Σόφο στα play offs τον κατάπιε κυριολεκτικά ο Jawai κι όμως κανείς δεν έκραξε. Αυτό ήθελα να πω με την αναφορά μου στο πρόσωπο του. Αυτή η στελέχωση (Gist/Lasme/Σόφο) δεν ξέρω αν ήταν ανώτερη ποιοτικά, δε νομίζω κιόλας, αλλά ήταν σίγουρα ορθολογικότερη. Αν ο Σόφο τράβαγε λίγο περισσότερο κουπί, δεν θα το συζητούσα καν, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο αν.

      Διαγραφή
  13. Καλη χρονια με υγεία σε όλους. Jim, υποκλίνομαι ταπεινά στο αρθρο σου για τον Steph. Ειλικρινά με έχεις αφήσει άφωνο: Data analytics περσι, Χομπσμπάουμ, Da Vinci και δεν συμμαζευεται. Να εισαι καλά και να συνεχίσεις να μας κρατάς συντροφιά και να μας ξεστραβωνεις με τα υπέροχα άρθρα σου.
    Ενα απο τα επόμενα ίσως πρεπει να ειναι η χημεία των Warriors και η σημασία που παίζει ο Green σε αυτήν.

    Φιλικα,

    Pepe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα και καλη χρονια,

    χθες βασανισα τον εαυτο μου με το χαλι των φετινων σελτικς.Προχθες κοιταγα το αναρχο μπασκετ των αδυναμων αμυντικα Ματζικ απεναντι στην πτωχη πλην τιμια Νεα Ορλεανη.Προ ολιγου γελαγα με το χαλι των Οκλαχομα και οσους αποκαλουν τον Ουεστμπρουκ point guard.Σημερα βλεπω τους Ταυρους-στα play off,οταν τα πραγματα σφιξουν μοιαζουν ικανοι να εκθρονισουν τον βασιλια και να βρουν απαντησεις απεναντι και στους καλυτερους σουτερ της λιγκας (Γκολντεν Στειτ).Ο δε Μπατλερ, οπως δηλωσα εξαρχης εδω μεσα, φετος θα κανει φοβερη χρονια. Οι δε Ραπτορς αναμενω να ειναι πολυ δυσκολος αντιπαλος για ολους σε play off.
    ΜΦΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο μπουρουσαρος εχει βρει την ιθακη του, λογικα θα πανε να τον τσιμπησουν πιο μεγαλες ομαδες.. αν εχει μυαλο θα κατσει εκει που ειναι και θα ειναι αρχοντας.. μια ομαδα παιζει για παρτι του!! και αυτος βεβαια κανει παπαδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο συμφωνώ μαζί σου chris. Μακριά από την Ελλάδα δείχνει ήρεμος, ώριμος και παίζει το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του. Και εννοείται ότι είναι απολύτως απαραίτητος για την Εθνική αυτό και το επόμενο καλοκαίρι.

      Pepe

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ ΡΕΡΕ, να'σαι καλά..

      Διαγραφή
  16. 12/12 η ομαδα , αλλα φωναζει απο μακρυα οτι θελει ενα 3αρι στην θεση Παυλοβιτς , ενα ελαφρυ 5αρι στην θεση Κουζμιτς κ εναν back up του Νικ...Ας γινουν τωρα οι αλλαγες μπας κ δεσουν για την β φαση των 16..
    Ο γαυρος παιζει ισως την καλυτερη αμυνα στην Ευρωπη αυτη τη στιγμη.
    Η Λαμποραλ πολυ βελτιωμενη , μην την ξεγγραφουμε ευκολα.
    Η ΤΣΣΚΑ σαν να της λειπει κατι..
    Η Ρεαλ δεν βλεπω πως μπορει να παει F4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα στην πόλη δεν χάθηκε τίποτα άλλο από μια ευκαιρία,θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον.
    Σήμερα,ή χρησιμοποίηση του Παπαγιάννη κάτι δείχνει σχετικά με την φιλοσοφία του σαλε όσο για τον εταίρο μικρό το καλοκαίρι που πέρασε και με τραυματισμό τον έχουν επιβαρύνει όπως και ή δουλειά στο γυμναστήριο αλλά σύντομα θα πάρει χρόνο αν με την συνεχόμενη άνοδο του παππά αρπάξουν και αυτοί τις ευκαιρίες τους τότε ή ομάδα θα καμουφλάρει πολλές αδυναμίες της.
    Κρισιμες οι επόμενες δύο αγωνιστικές στο ΟΑΚΑ πριν το παιχνίδι στο κουμπαν.
    Όσο για τον ολυμπιακό στο είπα στο προηγούμενο ποστ είναι το το νούμερο ένα φαβορί αυτή την στιγμή όλοι τον φοβούνται εκτός ενός αν είναι άτυχος και πέσει επάνω του κρίμα...

    Σέντρικ σεμπαλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χτες έγραψε κάποιος φίλος για το ότι ο Άρης χρειάζεται σουτέρ για να πάει μπροστά φετος. Ψάχτηκα λίγο επειδή μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η ιδέα αλλα απο ελεύθερους κοινοτικούς και απο παίκτες που μπορούν να μείνουν εύκολα ελεύθεροι είδα λίγα πράγματα. Εσυ Τζίμ τι λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα έναν 3&D SF ή έναν PnR-PG που να μπορεί να σουτάρει πραγματικά από το τρίποντο στο φετινό μείγμα. Θα ήσουν καλύτερος στο μισό γήπεδο. Υπάρχουν παίχτες που μπορούν να σε βοηθήσουν άμεσα σχετικά με την ιδέα στην οποία αναφέρεσαι. Το θέμα είναι αν υπάρχει διάθεση από την ομάδα για κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  19. "Είμαι από αυτούς που μπορούν να δουν παιχνίδια 65 πόντων ως “έργα τέχνης” και σε αμυντικά performance όπως αυτό του Ολυμπιακού απέναντι στη Μπαρτσελόνα πραγματικά masterpieces"

    Κι εγώ ρε Τζιμ τέτοιος είμαι. Το αγαπημένο μου (37 πόντοι κι από τους 2 σε 20 λεπτά)
    https://www.youtube.com/watch?v=Qvp_z1MkSvI

    κι ένας Μπλάταρος (αν κι αυτό το βίντεο δε δείχνει τόσο πολύ άμυνες, εσύ ειδικά το θυμάσαι σίγουρα αυτό το παιχνίδι):
    https://www.youtube.com/watch?v=UfMErpzHrtQ

    Rolando Blackman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ματσάρα. Και σειρά αντάξιας του rival των δύο ομάδων στη νεότερη εποχή.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα, καλή χρονιά να έχουμε όλοι με υγεία . Εξαιρετικό το άρθρο για τον Κάρι συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ενταξει η Ρεαλ παιζει χωρις τους 2 σημαντικοτερους παικτες της...ο Γιουλ ειναι το Α και το Ω αυτης της ομαδας,ενω ο Ρουντι δινει κατι το απροβλεπτο...ειναι σαν να λειπει απο τη Τσσκα ο Τεοντοσιτς και ο Ντε Κολο η απο τον Παναθηναικο ο Καλαθης και ο Διαμαντιδης...Προσωπικα θεωρω την Ρεαλ τουλαχιστον βαση ροστερ τη καλυτερη ομαδα στην Ευρωπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλη χρονια παιδια με υγεια και ευτυχια

    Τζιμαρα εγραψες πολυ καλο αρθρο για Καρι.Πρεπει να το γραψεις και στα αγγλικα να το διαβασουν περισσοτεροι.Σου ευχομα πολλες επιτυχιες γιατι το αξιζεις.Εκτος απο τη γνωση των δεδομενων του αθληματος εχεις και την πενα να μεταδωσεις αυτα τα δεδομενα στον αναναγνωστη.

    Απαραδεκτη η δηλωση του Τζακσον οτι ο Καρι πληγωνει το αθλημα οτι και αν λεει οτι εννοουσε...Ειδικα απ την στιγμη που ηταν πρωην προπονητης του εχοντας συνεισφερει σε αυτο που βλεπουμε τωρα απ τον παικτη.Ακομα περισσοτερο απ τη στιγμη που τον ειχε ζησει καποια χρονια απο κοντα,βλεποντας ποσο δουλευει και ποσο ταπεινος ειναι.Εναν παικτη που τοτε γυριζε συνεχεια τα ποδια του και κινδυνευε να μην κανει το μπαμ λογω τραυματισμων.Ηταν μια απ τις χειροτερες δηλωσεις που εχω ακουσει ποτε να λεει προπονητης για τοσο μεγαλο παικτη.

    Ο Καρι εχει αρχισει και χτιζει το δικο του μυθο.Μεγαλο μπασκετικο ταλεντο και συνεχη προπονηση(ακομα και κατα τη διαρκεια ευκολων επισημων ματς) παντρεμενα με μεγαλη ευφυια και προσωπικοτητα και εκφραζομενα απο εναν ταπεινο αθλητη...

    Ο Καρυ πρεπει να ειναι το προτυπο για τους νεους αθλητες αλλα και γενικοτερα για τα νεα παιδια στην Αμερικη που μαστιζεται απ την παχυσαρκια,τη βια και την εγκληματικοτητα.Οπως για παραδειγμα τραβηξε πολλα παιδια απ τα γκετο ο Τζορνταν και τα εστειλε στα παρκε.Αν και δε θα γινουν στο τελος ολοι επαγγελματιες τουλαχιστον καποιοι θα βρουν εναν δρομο διαφυγης.Οσον αφορα αυτους που θα γινουν επαγγελματιες,η επιδραση του Καρι πανω τους μπορει να ειναι καταλυτικη.Αν δουλεψουν σε χειρισμο,σουτ,ντριμπλα,πασα,μπασιμο και τα συνδιασουν με σωστη αντιληψη και αθλητικα προσοντα,αυτο το μπασκετικο μειγμα θα ειναι εκκρηκτικο και θα εκτοξευσει το αθλημα.Για τους πιο κοντους και γι αυτους που στερουνται αθλητικων προσοντων αποτελει προτυπο να συνεχισουν να το παλευουν αναπληρωνοντας την παραπανω ελλειψη με περισσοτερη μπασκετικη ευφυια,αντιληψη και καλο γρηγορο μακρινο σουτ.

    Καποτε μπορει να αλλαξει(βασικα συνεχως αλλαζει)και το αθλημα αφου ολοι θα σουταρουν,θα πασαρουν και θα πρεπει ταυτοχρονα να μαρκαρουν με αλλαγες ολοι ολους...
    Γενικα μπορει να δουμε καλυτερο θεαμα αφου η απειλη του γρηγορου τριποντου ανοιγει τις αμυνες και τις κανει ευαλωτες να προστατεψουν στο τελος ακομα και το ζωγραφιστο.

    Οι Γουοριορς εχουν βαλει πολλα πανω στο τραπεζι και στο πως μπορει να παιχτει το γρηγορο μπασκετ.Πολυ καλη κινηση στην επιθεση,καλα σκριν,ο 4-5(Γκριν) να κανει τον ποιντ και οι δυο χεραδες να βγαινουν απ τα σκριν ετοιμοι να χωσουν,ενω η απειλει του σουτ κανει τις αντιπαλες αμυνες ευαλωτες στα κοψιματα στο καλαθι.Το ακομα πιο σπουδαιο ειναι οτι τα εχουν κανει τα ρεκορ φετος χωρις τον προπονητη τους αν και ο βοηθος φαινεται οτι ειναι καλος σε κατι δυσκολα ματς που τον ειδα με Γιουτα,Σελτικς,Τοροντο.Αλλα ειναι εντυπωσιακο το ρεκορ που εκαναν χωρις τον προπονητη τους.Μπορει να μην το ξαναπαρουν φετος το πρωταθλημα αλλα οι παραστασεις που εχουν δωσει εως τωρα οι Καρι,Γκριν και Τομπσον ειναι καταπληκτικες.Εχω δει φετος σχεδον ολα τα παιχνιδια τους και εχω εντυπωσιαστει απ την σβελταδα,την ευφυια και την εκτελεση τους ακομα και στα πρωτα 4-5 δευτερα.Για οποιον θελει να δει καμια κονσερβα νβα
    http://nbahd.com/

    συνεχιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φιλαράκι. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όντως οι Ουόριορς και ο Κάρι καταθέτουν μια διαφορετική πρόταση. Μένει να δούμε πόσο ανθεκτικό θα είναι αυτό το στυλ μπάσκετ στις μάχες των χαρακωμάτων στο τέλος της σεζόν.

      Διαγραφή
  23. Ειμαι περιεργος να δω πως ματσαρουν φετος με τους Σπερς στη Δυση.Μαλλον στο τελος θα παιξουν και σειρα τελικων οπου θα εχει μεγαλο ενδιαφερουν να τους δουμε πολλα συνεχομενα παιχνιδια υγιεις και τους δυο να παλευουν για να παιξουν με Κλιβελαντ λογικα στον μεγαλο τελικο.

    Ο Ποποβιτς ακομα και μαιντ γκειμ να επαιζε δε δικαιουται να μιλαει για τσιρκο οταν κανει χακινγκ στους Κλιπερς και γελειοποιει το αθλημα.Σιγουρα το προβλημα ειναι του μουφα Τζορνταν και του Χαουαρντ(ή του Ντραμοντ) αλλα δεν επιτρεπεται ο μεγαλυτερος προπονητης να μετατρεπει ενα παιχνιδι μπασκετ σε τσιρκο που ο κοσμος γελαει με τον γελωτοποιο αθλητη που δε μπορει να βαλει βολη...Αυτο ειναι τσιρκο και οχι να σουταρουν οι αλλοι στον αιφνιδιασμο τριποντα και να τα βαζουν απο παντου κατι που ειναι απ τη φυση του το ιδιο το μπασκετ.Να μπαινει δηλαδη η μπαλα στο καλαθι ειναι πιο θεαματικο απ το να γελαει ο κοσμος που δε ξερει ο αλλος να βαρεσει βολη και να προσπαθουν να νικησουν ετσι.

    Αυτο το χακινγκ ειναι περισσοτερο απαραδεκτο απ τους απαραδεκτους παικτες με 40% στις βολες.Σκεψου Τζιμ για παραδειγμα αντι να αφησεις τους Γουοριορς να παιξουν μπασκετ να τους κανεις επιτηδες φαουλ σε Ιγκουαντολα,Μπογκουτ,Εζιλι και οπου βγει τελικα αρκει να μην χασεις απ τον Καρι...
    Εχω παρακολουθησει φαση που φευγει ο γιος Ριβερς και καρφωνει ενω στο πρωτο βημα του καποιος αντιπαλος εκανε νοημα στο διατητη για χακ.Νοημα ακουμπωντας με το ενα χερι τον Τζορνταν και οχι φαουλ οταν ο αλλος ηταν στο πρωτο βημα φατσα με το καρφωμα...

    ΥΓ.Εχω δει καμια δεκαρια παιχνιδια Ντορσει-Μητογλου.
    Μεγαλος κομπο θα γινει ο Ντορσει.Πολυ καλος χερας παιζει και τις δυο θεσεις ευκολα ενω και στην αμυνα ειναι συνεπης.Ο Μητογλου δεν παταει ζωγραφιστο με τιποτα αλλα ειναι απ τους πιο γρηγορους ψηλους σουτερ που εχω δει.Πικ εν ποπ και επιτοπου τριποντο.Πρεπει στην προπονηση να βαζει πολλα για να του δινει ο προπονητης
    τοσα σουτ.Πιστευω και οι δυο θα ειναι το οξυγονο του Κουνμπο
    στην επιθεση στο μελλον στην εθνικη.Πολυ καλο χερι και οι δυο ωστε να πασαρει εξω ο Αντε αν δε του βγει η φαση.

    WILKINS



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=xozJ3LX7bTs ( η δήλωση Τζάκσον για Κάρυ)

      Εγώ, πάντως, που την άκουσα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το μόνο που κατάλαβα (μπορεί και να κάνω λάθος, βέβαια...) είναι ένα εγκώμιο στον Κάρυ και κανενός είδους μομφή προς το πρόσωπό του. Ο άνθρωπος απλά είπε ότι βλέπει πιτσιρικάδες να κάνουν "ταρζανιές" αλα Κάρυ χωρίς να είναι Κάρυ τη στιγμή που αγνοούν τα βασικά του αθλήματος, αυτά δηλαδή που ο Στεφ κάνει στη εντέλεια και γι'αυτό είναι MVP και ολοκληρωμένος παίκτης, όχι γιατί μπουμπουνάει τρίποντα από το σπίτι του. Απλά η ατυχής έκφραση "πληγώνει το άθλημα" επισκίασε τη συλλογιστική του κι έγινε αφορμή για ντόρο από το πουθενά.

      Διαγραφή
    2. Γεια χαρα φιλε.Σιγουρα δε μπορει να μιλαει κυριολεκτικα αλλα μιλαει μεταφορικα και οπως το θετει ειναι μαλακια.Ειναι σαν να εβγαινε ενας προπονητης επι Γκαλη και να μας ελεγε τα ιδια για το μπασκετ,τα νεα παιδια και πως προσπαθουν να γινουν Γκαληδες ενω δεν ξερουν τα βασικα.Τα ιδια για τον Μπερντ,τον Τζορνταν,τον Τζονσον.Και η μεγαλη ειρωνια ειναι πως αυτα τα βασικα πρεπει να τα διδαξει στα νεα παιδια η φαρα του.Παντως ειναι μεγαλο λαθος να βαλει στην ιδια προταση τον Καρι,τον παλιο του παικτη,με τα υπολοιπα που ειπε...

      Τελος παντων,αυτο που χρειαζονται οι νεοι αθλητες ειναι τα σωστα προτυπα οτι στυλ παιχνιδιου και να εχουν,οποιο και αν ειναι το δυνατο τους σημειο ειτε λεγονται Καρι,ειτε Διαμαντιδης,ειτε Μεσι.Θα προσπαθησει να τους μοιασει ο πιτσιρικας ασχετα που οι πιθανοτητες ειναι ελαχιστες.Παρολο αυτα θα μπει στο αθλημα και αν συνεχισει θα βγει κατι αλλο μπασκετικα και ετσι συνεχιζεται το μπασκετ...

      WILKINS

      Διαγραφή
    3. Έτσι. Δε νομίζω ότι ο Τζάκσον ήθελε να πει κάτι άσχημο. Ατυχής "έκφραση", κατανοητό το νόημα των λόγων του. Ο Πόποβιτς έχει εκφραστεί πολλές φορές άσχημα και στο παρελθόν. Έχει χάσει πόντους.

      Διαγραφή
    4. Τζιμ μαλλον δεν ηθελε να πει κατι ασχημο αλλα του βγηκε ασχημο σε λαθος στιγμη,οταν εβλεπε ολη η μπασκετικη Αμερικη τη μαχη Καρι-Λεμπρον και των ομαδων τους.

      Υπηρχε περιπτωση να ησουν σχολιαστης σε ντερμπι Ολυμπιακου-Παο και να ελεγες ακριβως τα ιδια για 3D ή Σπανουλη;
      Ειναι αλλο να κανει συζητηση γενικα στη τηλεοραση για τα πολλα τριποντα που ριχνουν οι νεοι και πως θα πρεπει να προπονηθουν σωστα και ειναι αλλο σε ντερμπι Ουοριορς-Κλιβελαντ που βλεπει ολος ο κοσμος να πεις αυτα τα ιδια λογια βαζοντας στη συζητηση τον Καρι(πανω στο μπαμ που κανει)με μια τετοια ατυχη εκφραση.

      Θυμισου φιλε κατι που θα σου πω.Αν παρουν και φετος το πρωταθλημα(2 φορες πιο δυσκολο απ το περσινο) θα ξεκινησουν πολλες τετοιες συζητησεις του στυλ δεν ειναι μπασκετ αυτο,να παμε τη γραμμη μισο μετρο πισω,προπονουνται λαθος οι νεοι,με λαθος προτυπα στο μυαλο τους,με πολλα τριποντα,δεν εισαι Καρι μικρε κ.τ.λ

      Λες και οι νεοι στα γυμνασια δεν εχουν προπονητες να τους προπονησουν σωστα ή να τους κοψουν τη μαγκια αν πλακωνονται στα τριποντα στους αγωνες.Αν δεν το κανουν,αυτοι πληγωνουν το μπασκετ και οχι ο Καρι οπως θελει να μας δωσει να καταλαβουμε ο Τζακσον...
      Μαλλον φιλε εχει ξεκινησει ηδη αυτη η κουβεντα μεταξυ των προπονητων και παρασυρθηκε δημοσια και ο Τζακσον...

      Θα κλεισω με μια ατακα του Καρι με αφορμη το σχολιο του Τζακσον αμεσως μετα απο εκεινο το παιχνιδι και χωρις να ξερει 100% τι εννοουσε.
      Αν μπορεις να σουταρεις σουταρε αν οχι σταματα...

      WILKINS

      Διαγραφή
  24. Τζιμ καλημερα και χρονια πολλα..
    Πιστευεις οτι ο παο εχει καλες ελπιδες για κατι μεγαλο εαν μπει στην εξισωση δυνατα ο παππας και συνοδευτικα ο παπατζον με τον χαραλαμπο???
    Εγω πιστευω οτι όλα τα λεφτα ειναι ο παππας.. διοτι περιμενω πολυ επιθετικο μπασκετ απο σαλε με τρια γκαρντ ταυτοχρονα στο παρκε..
    Και κάτι ακόμα.. πως θα εβλεπες ενα σχημα με κουζμιτς-ραντου μαζι σε καταστασεις συγκεκριμενες. Θα μπορουσε να βγει??
    Ευχαριστω..
    Μαριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Όχι Κούζμιτς-Ραντούλιτσα μαζί, δε το βλέπω πουθενά. Έχει ένα μεγάλο αμυντικό κενό στα φόργουορντς. Όπως είδες με τη Φενέρ, όλοι θα σε σημαδέψουν εκεί. Με τη παρούσα εικόνα ναι, θα έπαιζα τη ζαριά του Παπαγιάννη μόνο και μόνο για την ώθηση που μπορεί να δώσει αυτό το "φρέσκο" στην ατμόσφαιρα της ομάδας.

      Διαγραφή
  25. Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία μετά την νίκη με τη Μπαρτσελόνα να πετύχει το απόλυτο στα επόμενα 3 παιχνίδια με τη Λαμποράλ εξω, την Μπάμπερκ στο ΣΕΦ και την Ζαλγκίρις έξω. Και με την λογική ότι θα πάρει ένα τουλάχιστον παιχνίδι από τα τελευταία τρία (Ρεαλ, Κίμκι, ΤΣΣΚΑ) κλείνει το πρώτο γύρο με ρεκόρ 5-2. Κλειδί στο παραπάνω σενάριο η νίκη επι της Λαμποράλ την ερχόμενη Πέμπτη.

    Zio7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ω ρε να χαμε και τον Πατρικ υγιη ε...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kαλημέρα και καλή χρονιά παίδες.
    Η Ελληνοποίηση του Παναθηναικού,περιλαμβάνει παίκτες που
    θέλει μόνο ο Πρόεδρος,που τον στηρίζουμε απόλυτα βέβαια, εκτός από τα διάφορα κουλά που σκαρφίζεται κατά καιρούς.
    Εκτός αν η αποπομπή του καλύτερου παίκτη σου και Ελληνα
    στους περσινούς τελικούς με τον γαύρο,Μαυροκεφαλίδη και η αντικατάσταση του από τον Κούζμιτς,κρύβει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς.
    Και είναι κανένας παππούς του Κούζμιτς Ελληνας.
    Πάντως το σημερινό πρωτοσέλιδο της Γιαννακοπουλικής πράσινης
    που εκθειάζει τον φερέλπιδα Παπαγιάννη,δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ακόμα και για το μέλλον.
    Οταν υπολειτουργείς σε όλες σχεδόν τις θέσεις σου και
    αντί να δείς τα προβλήματα,της λειψανδρείας στα γκάρντ και
    της προβληματικής στελέχωσης στα small,στα power και στα center μόνη σου επωδός είναι πώς θα παίξουν δύο ταλαντούχα Ελληνόπουλα,έχεις σοβαρότατο θέμα.
    Να παίξουν τα Ελληνόπουλα και μάλιστα πολύ.
    Και είμαι από αυτούς που κατακρίνουν τον Σάσα,που δεν τα βάζει,τώρα που δεν έχει πολλούς άντρες να βοηθήσουν στο υγιές rotation.
    Τι σχέση έχει όμως ο Παπαγιάννης,μέ έναν combo small power που δεν πήραμε να δίνει ένταση στο παιχνίδι μας και να ξεκουράζει αξιόπιστα τον Γκίστ ;
    Μήπως επενδύεις και στον γερόλυκο Φώτση και δεν τον πήρες;
    Tι σχέση έχει ο Χαραλαμπόπουλος,με τον καλό ξένο που ήθελες
    στα small;
    Mήπως δεν βάζεις τον Πάβλοβιτς να παίζει στη θέση του Χαραλαμπόπουλου έχοντας πρόβλημα εκεί ;
    Aφού ο Πάβλοβιτς παίζει έτσι κι αλλιώς ευρωλίγκα στα small.
    Θέλω να πώ δηλαδή,πώς άριστα κάνει ο Πρόεδρος,που θέλει να βγάλει παιδιά ταλαντούχα από τα σπλάχνα της ομάδας.
    Δικαίωμα του και δικό μας καμάρι.
    Αλλά δεν έχει καμμία σχέση αυτό,μα καμμία,σχετικά με την
    υπόλοιπη στελέχωση του ρόστερ.
    Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα μας και όχι αν θα παίξουν δυό Ελληνες νέοι,που στο κάτω κάτω,μπορεί να είναι και το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ γενικότερα.
    Καλό θα είναι να μην ελπίζουμε σε τίποτα φέτος.
    Ωστε να μην πιέζουμε την ομάδα κι εμείς με κάτι που δεν της βγαίνει.
    Και καλύτερο θα είναι,να ενσωματώσουμε αυτά τα παίδια στο ρόστερ μας από φέτος,διαβάζοντας όμως τις απερίσκεπετες ανορθογραφίες στις υπόλοιπες θέσεις για το μέλλον.
    Να μεγαλώσουν μπασκετικά κι αυτά τα παιδιά,μαζί με
    την πρόοδο της ομάδας.
    Πράγματα απολύτως αλληλένδετα.

    B@γγ3λη$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γεια σου Jim!
    Eυχομαι και εγω με τη σειρα μου καλη χρονια!
    Ο Οσφπ νομιζω οτι παιζει την καλυτερη αμυνα στην διοργανωση
    και μπορει να φτασει ως το τελος!
    Ο Παναθηναικος εχει καλο υλικο αλλα και σημαντικες αδυναμιες!
    Θα ηταν ευκαιρια να φτασει στο f4 φετος καθως δεν ""φοβιζει""
    κανενας αντιπαλος αλλα το βλεπω εξαιρετικα δυσκολο!
    Νομιζω οτι και οι 2 ομιλοι ειναι ροντεο!
    Του Ολυμπιακου διοτι εχει ομαδες που καλιστα θα μπορουσαν να αποτελεσουν την 4αδα του final 4 αλλα και πολυ δυνατα και δουλεμενα συνολα(Λαμποραλ,Μπαμπεργκ,Κιμκι)!
    Ροντεο ειναι και ο ομιλος του Παναθηαικου διοτι περαν της Φενερ που η λογικη λεει οτι θα τερματισει 1η θα υπαρξει μεγαλος ανταγωνισμος για τις θεσεις 2,3,4 καθως και ο Ερυθρος αστερας ειναι πολυ ανταγωνιστικος και υπαρχουν και οι Παο,Εφες,Κουμπαν και φυσικα μην ξεγραφουμε τη Μαλαγα η οποια φετος για καποιο λογο μου μοιαζει πολυ δυνατη!
    Τα ματς με Φενερ και Αεκ εδειξαν οτι η ομαδα χρειαζεται ψηλο!
    Στην περιφερεια νομιζω οτι με τη σταδιακη ενσωματωση και ανοδο του καλαθη οι πρασινοι δε θα εχουν προβλημα!
    Οσο για το 3 ολοι μας περιμεναμε περισσοτερα απο τον Παβλοβιτς!

    ΥΓ:Eυκολα η δυσκολα η Ρεαλ θα προκριθει!Στο f4 ομως πολυ δυσκολα θα παει!
    Τη δεδομενη στιγμη η 4αδα Φενερ,Ολυμπιακος,Μπαρτσελονα,Τσσκα μοιαζει ως η επικρατεστερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ερυθρός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη πρόκριση

      Διαγραφή
  29. Καλη αναλυση
    Credit στην τακτικη συμπεριφορα του ΟΣΦΠ,και στην προσωπικοτητα του Sergi Rodriguez στον ασο της Ρεαλ...
    Ο ΠΑΟ καλη εμφανιση στην Πολη...Παλι ο Κουζμιτς τα κανε μανταρα,αλλα πιστευω μπορει να επιτευχθει βελτιωση και με το υπαρχον ροστερ...
    Χαραλαμποπουλος ως τεσσαρι,Παπαγιανης στο 5,επιστροφη Μποχο,περισσοτερη προσπαθεια τοιυ Βλαντο στην αμυνα,για να αντιμετωπισει και τον εσωτερικο ανταγωνισμο απ τον Παβλοβιτς...Εναν mobile ψηλο και οχι απ το πανω ραφι χρειαζεται η ομαδα,και να φυγουν οι Παβλοβιτς-Κουζμιτς...Οι Φελντειν-Ραντουλιτσα προσφερουν ουσιαστικα...ΟΧΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ,ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εφόσον δεν ηρθε ή ενίσχυση στον παο, ο σαλέ πρέπει να βρει λύσεις εκ των έσω..Ο Πάππας ανεβαίνει με τον καιρό,δε νομιζω να τον δούμε φέτος να κάνει τα παιχνίδια που έκανε περυσι,αλλά θα δώσει σημαντικές βοήθειες..Επίσης χρόνο στους πιτσιρικαδες ακόμα και στην ευρωλίγκα..Προσωπικά πιστεύω πως θα παιζαμε καλύτερα με τους Χαράλαμπο,παπατζον στο rotation αντί των Πάβλοβιτς,Κουζμιτς..Ειδικά ο Πάβλοβιτς παρωδία..Για μένα εκεί είναι ή μεγαλύτερη τρύπα μας..Ο κουζμιτς είναι μέτριος παίκτης,φιλοτιμος,καλός αμυντικός(τα αθλητικά του προσόντα δεν του επιτρέπουν να είναι πολύ καλός αμυντικός)και αρκετά έξυπνος παίκτης..Υστερεί σε πολλά αλλά πράγματα βέβαια..Πιστεύω οι μικροί μπορούν να προσφέρουν πράγματα..Παιχνίδια χρειαζονται για να πάρουν αυτοπεποίθηση..Ίσως και να καλύψουν μερικές από τις τρύπες που παρέμειναν
    μετά την μη ενίσχυση..
    Υ.Γ)Πολύ ενθαρρυντικές οι τελευταίες εμφανίσεις του φωτση..Ειδικά στο ματς με τη Φενέρ μου άρεσε πολύ..Καμία σχέση με τον φωτση του 1ου γύρου..Μη τον ματιασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 1.Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι μέσα στο τοπ 3 στη διοργάνωση.
    2.Η ΑΕΚ με δύο προσθήκες όπως είπε ο Τζιμ μπορεί να πάρει την τρίτη θέση και ας μην είναι στο επίπεδο του Άρη σε αυτοματισμούς.
    3. Ο ΠΑΟΚ μετά το ναυάγιο στο Κερατσίνι κέρδισε στην Αμαλιάδα χωρίς Σόφο-Βασιλειάδη. Μάλιστα..
    4. Η άμυνα του Άρη είναι επιπέδου Ευρωλίγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. σχόλιο από Βαλ
    Καλησπέρα Κωνσταντίνε, ποιον παίκτη από τον Παο θα σου άρεσε να παίζει στον Ολυμπιακό αυτή τη χρονιά?

    18:46

    @Βαλ: Γκιστ by far.
    *
    Και τα δικά μας τα αετόπουλα τον έχουν αφήσει μόνο του
    στους ψηλούς κι έχουνε πετάξει δύο καίριες θέσεις
    στον Κούζμιτς και στον κανένα.
    Α ρε ομαδάρα,ποιά σε κυνηγάει κατάρα ???????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λόγος που ο ΚΜ θέλει Γκιστ είναι προφανώς γιατί εκεί πιστεύει ότι έχουμε κενό. Όχι γιατί τον θεωρεί καλύτερο από Νικ, ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι ο μόνος που θα άξιζε (και με το παραπάνω) να φοράει φανέλα ομάδας που πάει για ευρωλίγκα.

      Διαγραφή
    2. Ποιός είναι ο Νίκ που δεν θεωρεί ο ΚΜ καλύτερο
      τον Γκίστ απ'αυτόν ?

      By the way,αν βγεί αυτή τη στιγμή ελύθερος στην αγορά
      ο Γκίστ,όπως θα έβγαινε πέρσι αν δεν είχε υπογράψει κλειστό διετές,όλα τα δυνατά πορτοφόλια της ευρωλίγκα κι όταν λέμε όλα,εννοούμε όλα χωρίς κανένα να μείνει απ'έξω,θα σφαχτουνε κυριολεκτικά για να
      τον τσακώσουν με λευκή επιταγή,που θα έβαζε αυτός το ποσό που γούσταρε.
      Είναι μόνος του,όλος ο Παναθηναικός σε ενέργεια,θέαμα
      και ξεσηκωμό της εξέδρας,αλλά θα τα φτύσει το παλικάρι.
      Και θα τον "εκμεταλευτούν" με παικταράδες που θα
      τον τροφοδοτούν και θα τον ξεκουράζουν αξιόπιστα,
      για να τους προσφέρει θέαμα και κούπες.
      Μόνο στο όμορφο πράσινο χωριό,ξεθεώνουν παικταράδες όπως ο Καλάθης και ο Γκίστ,έτσι για την πλάκα τους.
      Αλλά τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται.

      Διαγραφή
    3. Τι σημαίνει ποιος είναι ο Νικ;

      Ότι ολα τα μεγάλα πορτοφόλια θα κυνηγούσαν τον Γκιστ είναι μια δική σου εικασία, που δε συνάδει ούτε μτην καριέρα του παίκτη, ούτε με την απόδοσή του, ούτε με το ταλέντο του, αλλά ούτε και με τον αντιεπαγγελματισμό του. Αλλά ακόμα και να το έκαναν, θα το μετάνιωναν και είτε θα τον τον έδιωχναν στην πρώτη ευκαιρία είτε θα τον πάρκαραν στην άκρη κάποιου πάγκου.

      Ως Ολυμπιακός η άποψη μου είναι ότι αποτελεί ιεροσυλία να τον βάζεις στην ίδια πρόταση με τον Καλάθη.

      Διαγραφή
    4. 1. Ντοπαρισμένος αναπληρωματικός του Ούντριχ ήταν πράγματι.
      2. 5/30 δε θυμάμαι να είχε στους τελικούς του 12. Δεν νομίζω να έχω γράψει κάτι τέτοιο.
      3. Ελεύθερο ο Ντούντα τον άφηνε πράγματι.
      4. Ότι παίζει χαριστικά στην εθνική δεν το έγραψα ποτέ -αυτό θα έλειπε- αλλά φαίνεται ότι είσαι μεγάλος ψεύτης.
      5. Ότι τον θέλω στον Ολυμπιακό δεν προκύπτει από πουθενά.

      Θα μπορούσα πάντως να τα είχε γράψει όλα αυτά και απλά τώρα να είχα αλλάξει άποψη. Έτσι είναι το μπάσκετ βλέπεις. Έναν παίκτη μπορεί το καλοκαίρι να μην τον έχεις σε εκτίμηση και το χειμώνα να αλλάξεις άποψη.

      Στην προκειμένη πάντως δε συμβαίνει αυτό. Απλά πιάνεσαι σε αποσπάσματα συζητήσεων (η κουβέντα για τον Ούντριχ πχ ήταν στο πλαίσιο σύγκρισής του με τον Παπ), τα διανθίζεις με μπόλικα ψέματα, και το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει τελικά είναι ότι ΕΙΣΑΙ ΓΕΛΟΙΟΣ.

      Διαγραφή
    5. Και μια διευκρίνιση:
      στο πλαίσιο σύγκρισης της περίπτωσης του Παπ και του Καλάθη και του ρόλου τους στο ΝΒΑ.

      Διαγραφή
    6. Εν τω μεταξύ ρε πούστη μου, όταν αποκτήσατε τον Καλάθη και κάποιοι φίλοι του ΠΑΟ έλεγαν εδώ πέρα ότι είναι υπερτιμημένος κτλ, έμπαινα και έγραφα ότι η μεταγραφή του στον ΠΑΟ είναι εκ των ων ουκ ανευ.

      Τι να του πεις ρε γαμώτο;

      Διαγραφή
  33. Τι έβαλε ρε φίλε ο Μπογκντάνοβιτς μέσα στην Κερασούντα, τι έβαλε...

    Ο Γουόρεν της ΑΕΚ στη Γεσιλγκίρεσουν πήγε; Μεγάλη καλτ φιγούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειγόντως, μαθήματα τουρκικών, λοιπόν, κι επίσκεψη στο hoopellas.tr, να ξεφωνήσουμε όλοι μαζί τον Ζοτς των 20 και βάλε εκατομμυρίων μπάτζετ, που πήρε κατά λάθος ένα ματς που δεν άξιζε με την προτελευταία της λίγκας...
      Γιατί με κάτι τέτοια, πλάκα - πλάκα, όσοι δεν έχουν υποστεί ακόμη λοβοτομή ξεκαρδίζονται όταν κάνουν συγκρίσεις με τη μίρλα των μισών επισκεπτών γιατί, λέει, ο Παναθηναϊκός με το μισό του Ζοτς μπάτζετ δεν νίκησε πιο πειστικά την ΑΕΚ...

      Διαγραφή
    2. Εντωμεταξύ ο Βέσελι όσο παιχταράς είναι τόσο ΚΩΛΟΠΑΙΔΟ συνεχίζει να δείχνει ότι είναι, στο 72-70 ρίχνει ΜΠΟΥΝΙΑ εκτός φάσης σε έναν από τους 5 μαύρους της Γεσιλγκίρεσουν (Τζάκσον νομίζω) και αποβάλλεται. Γι' αυτόν τον τύπο θα γουστάρω πάρα πολύ να παίξει η Φενέρ με Ολυμπιακό στους 8 και να αποκλειστεί με πλεονέκτημα, με 1-3 και δυο ήττες στο ΣΕΦ. Μόνο για να βλέπω τα σερβοτσέχικα μούτρα του μετά τον αποκλεισμό.

      Διαγραφή
    3. Αν παίξει η Φενερ με Ολυμπιακο, το σκορ θα είναι 3-0 ή 3-1 το πολύ, υπέρ της Φενερ.

      Διαγραφή
    4. Μαγική σφαίρα, ε;

      Διαγραφή
    5. Προς Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2016 - 12:06 μ.μ.

      Καλά, πώς θα παίξει η Fener με τον ΟΣΦΠ στα play-off; Θα βγεί... τέταρτη ;-) ;

      Αλέξης

      Διαγραφή
  34. http://www.sdna.gr/mpasket/basket-league/article/153037/ti-tha-parete-kyrie-enan-athlitiko-psilo-otan-mpasket-ginetai-e
    Δε θυμαμαι να εχω συμφωνησει τοσο αλλη φορα με τον Ασπρουλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς υπάρχουν άτομα σαν αυτόν που έχουν επιδερμική σχέση με το αντικείμενο του επαγγέλματος που ασκούν.
      Το γεγονός όμως πως παριστάνουν-νομίζουν ότι ξέρουν και αμφισβητούν ανθρώπους που όντως διαθέτουν επαφή με αυτό είναι το εξοργιστικό.

      Μερικοί άνθρωποι βέβαια έχουν τέτοια έλλειψη κριτικής ικανότητας και συγκροτημένης παρατήρησης(ή και τάση να θεωρήσουν τους εαυτούς τους γνώστες χωρίς να είναι) της πραγματικότητας γύρω τους που ότι επάγγελμα ή αντικείμενο και να αγγίξουν θα έχει την ίδια κατάληξη.

      Διαγραφή
  35. Πιο ανούσιο άρθρο μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τη μεταγραφική τακτική της ομάδας του, ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ.

    Τώρα το πως η αντικατάσταση ενός ψηλούς 215 εκατοστών, από έναν παίκτη που έχει ιδρώσει να καλύψει το φυσικό του χάντικαπ, καθιστά το μπάσκετ πιο ελιτίστικο και ρατσιστικό, είναι ανεξήξητο ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια ομαδα του ρε συ πας καλα.Αν μπεις και διαβασεις αυτα που γραφει και εισαι παναθηναικος θα τον σιχαθεις.Ολο ειρωνια απαξιωση,καρφια,σποντες,μην σου πω οτι πολλες φορες γραφει και κακιες χοντρες.Μαλιστα πολλες φορες εξυμνει τον γαυρο.Σε ερωτηση γιατι χτυπαει τον παο αφου ειναι πρασινος,αντεδρασε αρνητικα λεγοντας οτι ουδεποτε ειπε οτι ειναι παναθηναικος.Διαβασε καποια αρθρα του πιο πολλα για να χεις δικη σου γνωμη.

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω άποψη. Ξέρω απλά ότι είναι βαμμένος βάζελος και ότι έπαιζε μάλιστα στον ΠΑΟ.

      Διαγραφή
    3. απλά τον είχαν κόψει από τα εφηβικά της ομάδας όταν ήταν μικρός,γιατί πέραν του ύψους δεν είχε κανένα απολύτως ταλέντο. θα του περάσει κι αυτουνού κάποια στιγμή,όπως και του καρμοίρη στο παρελθόν

      Διαγραφή
    4. Το Μπατή εννοείς;

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα σε όλο το Hoopfellas!

    Θέλω να ολοκληρώσω την περιγραφή της στατιστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης που παρέθεσα στο φατσοβιβλίο. Πριν ξεκινήσω να τονίσω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα advanced statistic ((Χ) από τη στιγμή που προφανώς δεν είμαι άνθρωπος, αφού για έναν επιστήμονα στατιστικό φυσικά αυτά τα στατιστικά μόνον advanced δεν είναι), για το λόγο ότι αυτά προκύπτουν από γραμμικούς ή άλλους συνδυασμούς των επιμέρους παρατηρηθέντων στατιστικών στοιχείων των ομάδων, και συνεπώς έχουν άμεση συσχέτιση (συνάφεια) με αυτά, μην προσφέροντας, ουσιαστικά, στην περίπτωση του multivariate-data exploration περισσότερες ή νέες πληροφορίες για τις ομάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί, ο πρώτος στόχος μιας τέτοιας πολυμεταβλητής ανάλυσης είναι να μειώσουμε τις μεταβλητές (διαστάσεις) του αρχικού χώρου (input space) των δεδομένων, όσο το δυνατόν περισσότερο (ιδανικά σε 2 ή 3 διαστάσεις, αφού πρακτικά, μόνον τότε μπορούμε να αναπαραστήσουμε με 2Δ ή 3Δ γραφήματα το χώρο των δεδομένων). Όσο μεγαλύτερη συνάφεια έχουν οι μεταβλητές μεταξύ τους, τόσο λιγότερες διαστάσεις απαιτούνται προκειμένου να περιγράψουμε και κατανοήσουμε τη δομή των δεδομένων αυτών. Να θυμίσω ότι η ιδανική μορφή ενός χώρου δεδομένων συναντάται όταν αυτός ορίζεται από τις παρατηρηθέντες μεταβλητές (τιμές) και όχι από διαστάσεις που αντιστοιχούν σε σύνθετες (και κατασκευασμένες) μεταβλητές, όπως για παράδειγμα, είναι οι μέσοι όροι που χρησιμοποίησα αλλά και οποιοδήποτε advanced statistic (αντί γι' αυτά, κανονικά χρησιμοποιούμε τα week 1, week 2, κλπ για ιδανικό αποτέλεσμα -ΜΟΝΟΝ τότε "απαντάμε¨ επιτυχώς και καλύπτουμε τυχόν παράγοντες επιρρεασμού των μέσων όρων στα επιμέρους στατιστικά των ομάδων, γιατί τότε λαμβάνουμε υπ' όψιν τις επιδόσεις των ομάδων σε κάθε μεμονωμένο αγώνα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Περνώντας στα αποτελέσματα, κοιτάμε τα γραφήματα που ανήρτησα στο φατσοβιβλίο μου από πάνω προς τα κάτω και αριστερά προς τα δεξιά, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη σειρά στη διαδικασία ανάλυσης των επιδόσεων των ομάδων. Θυμίζω ότι όλα τα στατιστικά αφορούν τις επιδόσεις (μέσους όρους) των επιμέρους στατιστικών που κάθε ομάδα επέτρεψε στις αντιπάλους της να επιτύχει. Για παράδειγμα, όταν αναφερόμαστε σε DR (αμυντικά rebounds) είναι οι μέσοι όροι των rebounds που πήραν οι άλλες ομάδες απέναντι στην ομάδα που αφορά το στατιστικό π.χ αν η CSKA έχει DR 35, αυτό σημαίνει ότι στους δέκα αγώνες τις με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου της, οι αντίπαλοί της είχαν κατά μέσο όρο 35 αμυντικά rebounds. Πάντοτε δηλαδή είναι οι επιδόσεις των αντιπάλων απέναντι στην κάθε ομάδα. Τέλος, όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, λαμβάνουν υπόψη τους και τα 20 στατιστικά που ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιό μου ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, και συνεπώς δίνουν μια πολύ πιό ακριβή προσέγγιση των κοινών χαρακτηριστικών που διέπουν τις 24 ομάδες της κανονικής περιόδου από το οποιοδήποτε μεμονωμένο επιμέρους στατιστικό (καλύπτωντας έτσι αρκετούς από τους προαναφερθέντες παράγοντες "επιρροής" των μονομεταβλητών στατιστικών). Το τελευταίο, θα γίνει πιό κατανοητό στη συνέχεια, όταν θα περιγράψω ορισμένα συγκεκριμένα αποτελέσματα που αναδεικνύουν τη σημασία του. Να τονίσω ότι ο στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι να βρεθούν τα κοινά σημεία στις επιδόσεις των ομάδων και όχι ποιά απ' αυτές τις ομάδες έχει τα καλύτερα απόλυτα νούμερα στις συγκρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. δηλαδη αυτο το αρθρο ο ασπρουλιας το εγραψε αφ εαυτου του. απο μονος του. μαλιστα.
    περιμενω στο επομενο να επιχειρηματολογησει γιατι ειναι καλυτερα μια ομαδα να παιζει ολη τη χρονια με πεντε ξενους ενω δικαιουται εξι στο πρωταθλημα και απεριοριστο στην ευρολιγκα.
    οποιαδηποτε ομοιοτητα με πραγματικα προσωπα και περιστατικα ειναι τυχαια και συμπτωματικη που λενε και στις ταινιες.
    τι αλλο θα ακουσουμε απο τους δημοσιογραφους
    και μετα σου λεει γιατι ο κοσμος δεν εχει σε υποληψη τους δημοσιογραφους. ελα ντε.
    ελπιζω να μην κοπει το σχολιο μου λογω συναδελφικης αλληλεγγυης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι δηλαδη ο Ασπρουλιας εχει καλες σχεσεις με την διοικηση του ΠΑΟ.χαχα
      Καλο
      Q81

      Διαγραφή
    2. 12:15, πεστα γιατι αυτοι εδω σε λιγο θα μας πουν οτι ειναι βαλτος,εδω αμφισβητει νικες και αποτελεσματα,ειρωνευεται παιχτες,και ολα αυτα για να βγαλει απο πανω του την πιθανοτητα ναναι πρασινος.

      Διαγραφή
    3. To sdna θυμόμαστε πάντα σε ποιον ανήκει πάντως, έτσι;

      Διαγραφή
    4. Πάντως ρε παιδιά το να δουλεύεις στο leoforos.gr και τώρα στις επιχειρήσεις του Αλαφούζου, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις από πάνω σου την πιθανότητα να είσαι πράσινος.

      Βέβαια μιλάμε για τους οπαδούς του ΠΑΟ που έφτιαξαν βίντεο εις βάρος του Χατζξγεωργίου γιατί ήταν λέει Ολυμπιακός. Μάλλον όποιος είναι ένα κλικ πίσω από τον Κοντό και την αυτούσια γραμμή της διοίκησης είναι αντιπαναθηναϊκός.

      Διαγραφή
    5. Eιναι αστειο να θεωρουν οτι το sdna ανηκει στον Αλαφουζο,αλλωστε δεν ειναι λιγες οι φορες που απαξιωνει το ροστερ του ποδοσφαιρικου Παο και σατυριζει,κατηγορει τον ΔΓ.Συνεχιστε να πιστευετε οτι σας βολευει, επειδη λεει αληθειες η πραγματα που θιγουν την ομαδα σας την κοκκινη.Τζιμ δεν βριζω!!

      Διαγραφή
    6. Ο Ασπρούλιας παραμένει υπάλληλος του Αλαφούζου ακόμα κι αν το sdna δεν έχει καμία σχέση με τον αγαπητό καναλάρχη. Εκτός αν ούτε ο sportfm δεν του ανήκει. Βέβαια εσύ μπορείς να γράψεις ότι ο σταθμός ασκεί σφορδρή κριτική στον ΠΑΟ. Και μετά να μας πεις ότι στον ΣΚΑΙ πραγματοποιείται η επιτομή της αντικειμενικής δημοσιογραφίας.

      ΥΓ
      Γνωστός ο ΣΚΑΙ για τις φιλανθρωπικές του καμπάνιες, έδωσε δουλειά στον Παπαθεοδώρου ενώ αυτός "απαξιωνει το ροστερ του ποδοσφαιρικου Παο".

      ΥΓ2
      Βάζω στοίχημα ότι εσύ έλεγες ότι η ΚΑΕ ΠΑΟ ανήκει στον Παπαδόπουλο...

      Διαγραφή
    7. 1.11 απλα ασχολιαστος.

      Διαγραφή
    8. Ωραία ατάκα. Θα τη χρησιμοποιώ κι εγώ όταν δεν έχω τι να απαντήσω.

      Διαγραφή
  39. HCA

    Στο πρώτο γράφημα με αποτέλεσμα πολυμεταβλητής ανάλυσης, το δενδρόγραμμα, μπορείτε να δείτε την "ταξινόμηση" των ομάδων μετά από εφαρμογή μιας ιεραρχικής μεθόδου ανάλυσης κατά συστάδες (στο γράφημα στο φατσοβιβλίο υπάρχει η παράθεση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν). Στις agglomerative nesting τεχνικές ξεκινάμε με 24 συστάδες της μιάς ομάδας και ανάλογα με την προ-επιλεγμένη διαδικασία ομαδοποίησης, διαδοχικά ενώνοντας (merging) τις αρχικές συστάδες, καταλήγουμε σε μια συστάδα που περιέχει και τις 24 ομάδες. Το Height (ή αλλιώς η τιμή ή "βαθμός" ομοιότητας των ομάδων) είναι αναλογικό με την απόσταση των συστάδων μεταξύ τους. Όσο μεγαλύτερο το ύψος συνένωσης δύο συστάδων, τόσο μεγαλύτερη η διαφορά στα στατιστικά των ομάδων που ανήκουν σε αυτές τις συστάδες. Έτσι, η συστάδα που περιέχει π.χ. την Maccabi απέχει το περισσότερο δυνατό από τη συστάδα των ομάδων μας, αφού το ύψος συνένωσης αυτών των συστάδων είναι το μέγιστο σε αυτό το δενδρόγραμμα (γύρω στο 13). Κατά συνέπεια, τα αμυντικά χαρακτηριστικά των ομάδων στη συστάδα της Maccabi είναι τελείως διαφορετικά από αυτά της "δικής" μας συστάδας. Οι ομάδες είναι χωρισμένες (με πλαίσια) σε τέσσερεις συστάδες κοινών χαρακτηριστικών στην άμυνά τους. Το κόκκινο πλαίσιο αφορά τη συστάδα που ανήκουν οι δύο ομάδες μας. Έξι ομάδες είναι στη συστάδα αυτή: Bamberg, Malaga, Zalgiris, Kuban, OSFP και PAO. Από τις επιμέρους επιδόσεις τους, προκύπτει ότι είναι οι ομάδες με την κορυφαία άμυνα στην κανονική περίοδο, ενώ η συστάδα της Maccabi περιέχει τις ομάδες με τις χειρότερες επιδόσεις στην άμυνα, όπως είδαμε προηγουμένως και από την απόσταση των δύο αυτών συστάδων. Αν και θεωρούμε 4 συστάδες για τις αναλύσεις, από το δενδρόγραμμα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι είναι δυνατό να πάρουμε οποιαδήποτε συστάδα θέλουμε για ανάλυση ή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, δείτε τη συστάδα με τις EFES, CSKA και REAL, που μας δείχνει ότι αυτές οι τρεις ομάδες έχουν πολύ ομοιόμορφα χαρακτηριστικά στις αμυντικές τους επιδόσεις (τα ίδια χάλια στην άμυνα θα έλεγα :-0). Η συστάδα των Barca, Fener και Darüşşafaka (με την ευκαιρία, η τελευταία τονίζεται (προφέρεται) 100% ως Νταρούς-σαφακά -δύο λέξεις, δύο σίγμα, δύο συλλαβές με έμφαση, όχι καθαρό ους, περισσότερο προς το υς, λόγω των διαζευκτικών στο υ) είναι αρκετά κοντά στη δική μας, με πολύ καλές αμυντικές επιδόσεις, αλλά όχι τόσο όσο οι ομάδες στη συστάδα μας. Να σημειώσω ότι αν και η Fener είχε την τρίτη καλύτερη άμυνα με 70,7 πόντους κατά μέσο όρο στην κανονική περίοδο, δεν είναι στη συστάδα των ομάδων μας (αν και είναι αρκετά κοντά όπως είδαμε παραπάνω) γιατί (με αρκετή απλούστευση για να γίνει κατανοητό) λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα 20 επιμέρους στατιστικά, συνολικά, εν τέλει αποδεικνύεται ότι δεν ανήκει στις 6 ομάδες αυτής της συστάδας π.χ. η Zalgiris με παθητικό 73,1 πόντων κατά μέσο όρο έχει ποσοστό ευστοχίας των αντιπάλων στα δίποντα 48,3% ενώ η Fener 55,1%, επέτρεπε στους αντιπάλους της λιγότερα rebounds σε όλες τις κατηγορίες από τη Fener, κλπ. οπότε "κατατάχθηκε" από τη στατιστική μέθοδο στη "δική" μας συστάδα σε αντίθεση με τη Fener της οποίας οι αμυντικές επιδόσεις είναι πιό κοντά σε αυτές των Barca και Darüşşafaka (χωρίς να σημαίνει φυσικά, ότι η Zalgiris ήταν ο αποκλειστικός λόγος για τη θέση της Fener στο δενδρόγραμμα). Είναι δε δυνατόν από το δενδρόγραμμα, κατ' αυτόν τον τρόπο, να συγκριθούν οι αμυντικές επιδόσεις οποιωνδήποτε ομάδων. Ο συντελεστής επιτυχίας του προσδιορισμού συστάδων στα δεδομένα των ομάδων (agglomerative coefficient) είναι 0.68 (τιμές στο διάστημα 0-1, ούτως ώστε, όσο πιό κοντά στο 1 η τιμή του συντελεστή είναι, τόσο καλύτερα δουλεύει η μέθοδος για τον εντοπισμό συστάδων στα δεδομένα), συνεπώς η μέθοδος αυτή έχει δουλέψει αρκετά καλά, και το συγκεκριμένο 4-cluster partition είναι αρκετά ακριβές και συναφές με την πραγματικότητα, όσον αφορά τις άμυνες των ομάδων.

    Αύριο θα αναφερθώ και στα λοιπά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Διογενη, μερικες φορες μου δινεις την εντυπωση οτι γραφεις πραγματα απλά για να αποδειξεις στον εαυτο σου οτι εχεις γνωσεις και οχι για να συζητησεις τα ευρηματα σου με αλλους εδω μεσα.

      Δηλ. καλά ολα αυτα, αλλά που ειναι τα data και τα δενδρογραμματα κλπ? Τα φυλας για τον εαυτο σου?

      Αυτο ειναι αντιθετο με την γενικη πρακτικη του open access στην οποια ανηκει κι αυτο εδω το μπλογκ.

      Εκτος κι αν μας ζητας να κανουμε εμεις πραξη την αναλυση που περιγραφεις. Οπότε άστο. Προτιμω να μην κανω το χομπυ μου δουλεια. Τα ματακια φτανουν για να βγαλω τα συμπερασματα που θελω.

      Παντως, μια και εφτασες μεχρι εκει, γραψε και κανενα paper και στειλτο στον Μπερτομεου. Που ξερεις... μπορει να το βαλουν στο euroleague.net...

      Διαγραφή
    2. Προς Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2016 - 12:55 μ.μ.

      Λες

      «Δηλ. καλά ολα αυτα, αλλά που ειναι τα data και τα δενδρογραμματα κλπ? Τα φυλας για τον εαυτο σου?»

      Πρώτον, τα δεδομένα, όπως εξήγησα αναλυτικά στο σχόλιό μου με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου 2015 - 6:18 μ.μ. είναι στο σύνδεσμο

      http://gigabasket.org/index.php?global=teams&type=opp_avg&round=Regular+Season&week=all&league=Euroleague&season=2015

      από τον οποίο επέλεξα τα 20 σημαντικότερα για τις στατιστικές αναλύσεις που έκανα. Το μόνο που πρόσθεσα (ή μάλλον άλλαξα) ήταν η εφαρμογή του autoscaling προκειμένου να φέρω τα δεδομένα σε μορφή κατάλληλη για περαιτέρω επεξεργασία.

      Όσον αφορά τα αποτελέσματα, στο ίδιο ακριβώς σχόλιο παρέθεσα επίσης τον σύνδεσμο

      https://www.facebook.com/rootfedap/media_set?set=a.1663055350637948.1073741836.100008004970578&type=3&uploaded=1

      που παραπέμπει στην ιστοσελίδα του φατσοβιβλίου που ανήρτησα τα συγκεκριμένα γραφήματα.

      Λες

      «Αυτο ειναι αντιθετο με την γενικη πρακτικη του open access στην οποια ανηκει κι αυτο εδω το μπλογκ.»

      Αυτό μου ακούγεται ως κουτοπονηριά ανωνύμου, με την πρόθεση να πλήξει το Hoopfellas...

      Λες

      «Τα ματακια φτανουν για να βγαλω τα συμπερασματα που θελω.»

      Αυτά που νομίζεις ό,τι θέλεις όμως, είναι σίγουρα σωστά και αξιόπιστα;

      (συνέχεια στο επόμενο σχόλιο)...

      Διαγραφή
    3. Λες

      «Παντως, μια και εφτασες μεχρι εκει, γραψε και κανενα paper και στειλτο στον Μπερτομεου. Που ξερεις... μπορει να το βαλουν στο euroleague.net...»

      Οι αναλύσεις που παρέθεσα στο Hoopfellas έγιναν καθαρά "χομπίστικα", με την πρόθεση να δώσω μια εικόνα του τί σημαίνει: οι ομάδες έχουν κοινά στοιχεία στον τρόπο παιχνίδιου τους ή ο τρόπος παιχνιδιού των ομάδων διαφέρει. Παρ' όλο που είναι τεκμηριωμένες και απόλυτα σωστές, τουλάχιστον όσον αφορά τα δεδομένα που χρησιμοποίησα, υπάρχουν λόγοι που δεν τις θεωρώ απόλυτα κατάλληλες για τέτοιου είδους δημοσιοποίηση. Μερικοί απ' αυτούς είναι:

      1) ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Το πολύ μικρό δείγμα, όχι τόσο των ομάδων, αλλά των μεταβλητών (πληροφοριών) για αυτές, δεδομένου του γεγονότος ότι τα προς ανάλυση στοιχεία αφορούν μόνον 10 αγώνες.

      2) Είναι η κανονική περιόδος. Τί το ιδιαίτερα ενδιαφέρον μπορεί να έχει, για να δημοσιευτεί στο euroleague.net;

      3) Η μη αφαίρεση τουλάχιστον της Malaga από το δείγμα. Μπορει να μην επιρρεάζει, όπως εξήγησα στα σχόλιά μου, το PCA, αλλά ενδεχομένως να μην ισχύει το ίδιο στο HCA. Η επιρροή αυτή πιθανότατα δεν είναι μεγάλη, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε εντελώς την πιθανότητα να υπάρχει κάποια, έστω μικρή, επιρροή. Πάντως, συνήθως, το μεγαλύτερο δείγμα ή αριθμός μεταβλητών μειώνει την οποιαδήποτε επιρροή από πιθανούς outliers.

      3) Στις επιστημονικές μου μελέτες, που χρησιμοποιούνται αυτού του είδους οι τεχνικές, και δημοσιεύονται σε papers, conferences ή ακόμα και σε διδακτορικές διατριβές συνεργατών (στις οποίες εμπεριέχονται τέτοιες στατιστικές αναλύσεις), δεν χρησιμοποιώ ποτέ τόσο εκλαϊκευμένο τρόπο έκφρασης, όπως έκανα στα περισσότερα σχόλιά μου για τις αναλύσεις στο Hoopfellas (προκειμένου αυτά να είναι όσο το δυνατό πιό κατανοητά από τους αναγνώστες). Πρέπει λοιπόν να ξαναγραφτεί με άλλο τρόπο, κατάλληλα προσαρμοσμένο για το κοινό στο οποίο απευθύνεται στις "επίσημες" επιστημονικές δημοσιεύσεις.

      4) Υπάρχουν άπειρες clustering methods που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το HCA που χρησιμοποίησα για το διαχωρισμό των ομάδων σε συστάδες, είναι συνήθως η καλύτερη μέθοδος (σχεδόν σίγουρα εδώ), αλλά δεν δοκίμασα τις άλλες κλασικές που υπάρχουν, από τη στιγμή που αφορά μια γενική ανάλυση και ο κόπος και χρόνος που απαιτείται για τις πιθανές περαιτέρω αναλύσεις, δεν αξίζει για τα αποτελέσματα της κανονικής περίοδου. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλύσεις που εγίναν δίνουν μια πολύ καλή εικόνα των αμυντικών επιδόσεων των ομάδων στη συγκεκριμένη περίοδο.

      5) Δεν αξίζει να το ξαναγράψω όλο αυτό στα αγγλικά, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την κανονική περίοδο με μόλις 10 αγώνες.

      6) Το ότι μιλάμε για την κανονική περίοδο το ανέφερα;

      Πάντως, ίσως η ιδέα σου να είναι καλή για του χρόνου με τις 16 ομάδες μεν, αλλά σε 30 αγώνες, όλοι με όλους, που κάνει τα στατιστικά αυτά εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Τότε το ξανασυζητάμε, και που ξέρεις, όλα είναι πιθανά...

      Αλέξης

      Διαγραφή
  40. http://www.sdna.gr/mpasket/euroleague/article/151379/mastoras-sto-ksexarvaloma http://www.sdna.gr/mpasket/a1-gynaikon/article/137732/welcome-reality (Κατι λιγα που βρηκα και τυχαια ποσταρα)Ακομη θυμαμαι τι εγραψε κατα του ΔΓ περσι, οταν εβρισε τον Σπανουλη τοτε που μας εδειξε τα αυτια του στο ΟΑΚΑ.Εσεις συνεχιστε να πιστευετε οτι ειναι βαλτος απο τον ΠΑΟ.Εδω γελαμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε δεν έχουν όλοι οι φίλα προσκείμενη δημοσιογράφοι τον ίδιο ρόλο. Υπάρχουν αυτοί που είναι σαν τον Κοντό, που βγάζουν τη γραμμή του προέδρου και τους ακούν οι οπαδοί. Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν που ναι μεν είναι με μια ομάδα αλλά προσπαθούν να κρατάνε προσχήματα, ώστε να έχουν μαζική επιρροή σε κόσμο εκτός των "φανατικών" γραμμών. Κι υπάρχουν κι αυτοί που δεν αποκαλύπτουν και καλά τι ομάδα είναι και "εξυπηρετούν" υπογείως.
      Υπάρχει δηλαδή ο Κοντός, υπάρχει η Μπάκουλη, υπάρχει κι ο Χάτζη.

      Αν ο Ασπρούλιας θέλει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα πει και καλές κουβέντες για τον ΟΣΦΠ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα ασκήσει κριτική μετά από ήττες, και ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα γράψει εναντίον του παραληρήματος του ΔΓ.
      Αν δεν τα κάνει αυτά, τότε θα χάσει την αξιοπιστία του, ο κόσμος θα τον κατέτασε στην κατηγορία Κοντού, κι όταν θα έγραφε ότι οι mobile centers είναι ...ρατσισμός, κανείς δε θα μασούσε και όλοι θα καταλάβαιναν γιατί το γράφει.

      Μπορεί από την άλλη να μην ισχύει τίποτα από αυτά και απλά να είναι τόσο μα τόσο εκτός τόπου και χρόνου.

      Διαγραφή
    2. Τελικά, φίλε 1:26, δεν κατάλαβα. Ο Ασπρούλιας είναι βαλτός από τη διοίκηση του ΠΑΟ ή όχι; Γιατί μας λες ότι είναι "φίλα προσκείμενος" (sic) δημοσιογράφος, υπονοείς ότι μπορεί να επιλέξει σε ποια κατηγορία δημοσιογράφων μπορεί να ανήκει, ότι θέλει να είναι και αξιόπιστος και ότι τελικά μπορεί απλώς να έγραψε την άποψή του που είναι (κατά την ελεύθερη και μη υποδεικνυόμενη άποψή σου) εκτός τόπου και χρόνου. Τα μπουρδούκλωσες λίγο, αδελφέ. Αλλά τη λασπούλα σου την έριξες.

      ΝΙΚ

      Διαγραφή
    3. Μάλλον εσύ τα μπουρούκλωσες.
      Στην πρώτη παράγραφο που μιλάω για τις κατηγορίες των φίλα προσκείμενων δημοσιογράφων δεν αναφέρω πουθενά τον Ασπρούλια.
      Στη δεύτερη παράγραφο, λέω ότι ΑΝ ΕΙΝΑΙ ή αν προτιμάς ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ στη δεύτερη κατηγορία τότε θα πρέπει να διατηρεί κάποια επίπεδα αξιοπιστίας ώστε να μπορεί να έχει απήχηση πέραν των οργανωμένων.
      Στην τρίτη και μικρότερη απλά αναφέρω ότι δεν ξέρω τι κάνει ο Ασπρούλιας και εκφράζω την ελεύθερη και μη υποδεικνυόμενη άποψή μου.
      Για έναν δημοσιογράφο που χρόνια έκανε (δεν ξέρω τι κάνει τώρα) ρεπορτάζ ομάδας και που στηνόταν κατά παραδοχή του έξω από τη ΒΙΑΝΕΞ τα παραπάνω δεν αποτελούν λάσπη ούτε στην πιο political correct εκδοχή μιας αθλητικής συζήτησης.

      https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%82%20%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE


      Τέλος η χρήση του γνωστού sic γίνεται ότι αναπαράγεται σε ένα κείμενο αυτούσιο το λάθος ενός άλλου κειμένου ή μιας δήλωσης. Έτσι όπως το χρησιμοποίησες εσύ, κατάφερες απλά να μου βγάλεις τα μάτια ψάχνοντας το λάθος. Εντάξει, προσπάθησες να το παίξεις έξυπνος εις βάρος ενός ορθογραφικού, κάν το σωστά.

      Διαγραφή
    4. Ήξεις αφήξεις ουκ εν το πολέμω θνήξεις.
      Το ερώτημά μου ήταν ξεκάθαρο: Είναι βαλτός, κατά την άποψή σου, ο Ασπρούλιας από τη διοίκηση του ΠΑΟ να γράψει αυτό το άρθρο (το οποίο, παρεμπιπτόντως, αναφέρει περισσότερα για την ΑΕΚ παρά για τον ΠΑΟ);
      Δεν απάντησες σε αυτό. Ανέφερες τα περί φίλα προσκείμενων δημοσιογράφων έτσι, μιλώντας θεωρητικά και όχι για να φωτογραφίσεις τον Ασπρούλια (λες και η κουβέντα γίνεται σε αφηρημένο επίπεδο). Δεν ξέρεις αν έχει επιλέξει να βρίσκεται στη Χ κατηγορία, που εσύ έπλασες (λες και όσοι είναι φερέφωνα έχουν δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών κατηγοριών δημοσιογραφίας και δε γράφουν απλώς ό,τι τους υποδεικνύεται). Και τέλος, μας είπες ότι αυτό που ξέρεις είναι ότι ο Ασπρούλιας στηνόταν για ρεπορτάζ έξω από τη ΒΙΑΝΕΞ (τα συμπεράσματα δικά μας, δηλαδή). Εν ολίγοις, πέταξες 5 πράγματα αόριστα και με πολλά "αν" και... όλα ΟΚ. Ε, λοιπόν, για μένα αυτό λέγεται λασπούλα, φίλε μου. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά μπήκα στη διαδικασία να υπερασπιστώ έναν άνθρωπο που δε συμπαθώ ιδιαίτερα και με τον οποίο διαφωνώ στα περισσότερα (συμπεριλαμβανομένου και του επίμαχου άρθρου).

      ΥΓ: Άλλο συμπάθεια - προτίμηση σε μια ομάδα και άλλο αρθρογραφία καθ' υπόδειξη τρίτου. Νομίζω εκεί κάπου τα έχεις μπλέξει (φιλικά πάντα).
      ΥΓ1: Συμφωνούμε πάντως όσον αφορά τη λανθασμένη χρήση του sic, για την οποία απολογούμαι. Καμία διάθεση ειρωνίας. Απλώς ήθελα να μεταφέρω αυτούσιο το χαρακτηρισμό σου, που μου φάνηκε περίεργος και ασαφής. Και σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμουν στο ορθογραφικό λάθος που κάνει μπαμ ότι οφείλεται σε παραδρομή.

      ΝΙΚ

      Διαγραφή
    5. Έχω απαντήσει ήδη στο αν πιστεύω ότι ο Ασπρούλιας είναι βαλτός της διοίκησης: ΔΕΝ ΞΕΡΩ!!!

      Λάσπη για τη ΒΙΑΝΕΞ θα ήταν αν δε στηνόταν απέξω. Τώρα απλά είναι η αλήθεια.

      Για να το λήγουμε.
      Ξέρουμε την ιστορία του Ασπρούλια και του κάθε Ασπρούλια. Ρεπορτάζ πάγκου στον ΠΑΟ, ρεπορτάζ ΠΑΟ σε όποιο μέσο δούλευε, πέρασμα από leoforos.gr, σήμερα στις επιχειρήσεις του ΣΚΑΙ. Ξέρουμε ότι ο κόσμος των αθλητικογράφων δεν περιλαμβάνει μωρές παρθένες.
      Ειλικρινά ωστόσο, δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τη σχέση του Ασπρούλια με τη διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟ.
      Οι παραπάνω υποθέσεις μου δεν αναφέρθηκαν στο πουθενά, αλλά ως απάντηση σε ένα άλλο σχόλιο. Σε ένα σχόλιο που έλεγε ότι ο Ασπρούλιας δεν είναι βαλτός επειδή έχει γράψει άρθρα κριτικής ή άρθρα που εκθειάζει τον ολυμπιακό.
      Αυτό που επιχείρησα να κάνω (και μάλλον δεν τα κατάφερα) είναι να δείξω ότι ένας δημοσιογράφος μπορεί να είναι 100% βαλτός και ωστόσο να έχει επιλέξει έναν πιο "ουδέτερο ρόλο".

      Αυτά.

      υγ
      Η Μαρία Σπυράκη είναι σήμερα ευρωβουλευτής εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει ομολογήσει προτού εκλεγεί, ότι όσο ήταν δημοσιογράφος έπαιρνε σημαντικές ειδήσεις στο μαξιλάρι της. Τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο την άκουγες συχνά να κάνει κριτική στην τότε κυβέρνηση.

      Διαγραφή
  41. Καλημέρα. Ρε τον Μπογκντάνοβιτς..

    https://www.youtube.com/watch?v=bvWTVp4ryMA

    Αρρώστια ο τύπος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τρομερό στυλ.. Θυμάμαι στο ΟΑΚΑ τον Μπάιρον Σκοτ στη προθέρμανση να σουτάρει από το κέντρο λες και εκτελεί προσωπικές (στις μύτες, χωρίς να σηκώνεται από το έδαφος). Εντάξει, ο Μπόγκντα σηκώθηκε αλλά.. μεγάλο σουτ. Η Φενέρ έχει αρκετές τέτοιες μαύρες βραδιές φέτος πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη Φενέρ Jim θα την παίρναμε.
      Μόνο με ξένους έπαιζε χωρίς Τούρκο,απέναντι σε ομάδα
      που "μισεί" τους λειτουργικούς ξενους κι έχει μόνο
      τρείς καλούς με τον έναν να της έχει βγεί λαχείο φίλε.
      Οι δύο άλλοι συμπληρωματικοί και ο 6ος δεν υπάρχει κάν.
      Σε μιά χρονιά που τελειώνουν ο αρχηγός και ο Φώτσης και που η ηλικία τους,δεν τους βοηθάει για πολλά πράγματα,συντοχρόνως με την επιμονή να παίζουν δύο πιτσιρικάδες.
      Και σε ρωτάω.
      Θα έπρεπε με αυτά τα δεδομένα να είχανε εφόσον θέλουμε 5 ξένους,καλύτερους στις θέσεις Κούζμιτς και Πάβλοβιτς;
      Για να απροφόνται οι κραδασμοί των 3D,Φώτση,ΒΧ και Παπαγιάννη;
      Κι αν το σκέφτηκες εσύ κι εγώ,αυτοί που τρέχουν την ομάδα τι έκαναν;
      Τροφή για σκέψη.

      Διαγραφή
    2. Μα δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία πλέον για τη λάθος στελέχωση της ομάδας. Είναι κρίμα γιατί επαναλαμβάνω έχει δυνατότητες. Με 3 διαφορετικές επιλογές το καλοκαίρι θα μπορούσες να έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική τώρα (μέσα στα 4-5 φαβορί για Βερολίνο).

      Διαγραφή
    3. Μπράβο Τζίμ μου.
      Απόλυτα σωστός όπως πάντα.
      Τα έλεγες από το καλοκαίρι φίλε.
      Δεν είσαι μετά Χρηστόν προφήτης, άλλωστε γι'αυτό
      σε πάω με χίλια.
      Πράγματι θα είμασταν μέσα στα 4-5 φαβορί.
      Ας ελπίσουμε πώς θα διορθωθούν του χρόνου τα στραβά.

      Διαγραφή
  43. Καλημέρα και χρόνια πολα σε όλους

    -να αρχισω με κατ ιντριγκαδόρικο.Μονο εγώ νομίζω πως το άρθρο στο SDNA ειναι απευθιας μομφή για την κοινότητα του hoopfellas και τον Τζιμ;Νομίζω είμαστε η πρώτη σχολή σχολιασμού μπασετ που εβαλε στο ελληνικό ιντερνετ τις ορολογιες που περιγράφει το άρθρο.
    Η αληθεια πάντως ειναι πως η φετινη μεταγραφολογια στον ΠΑΟ εχει αρχισει να ξενερωνει τον κοσμο,και εχει αρχισει σχεδον απο περσι.Ναι ειναι γεγονος πως ο ΠΑΟ θελει πεντε παικετς ,σχεδον εναν σε καθε θεση της πενταδας για να θεωρηθει πληρης με τα ποιοτικα στανταρντ παλιοτερων εποχων,αλλα ειναι δεδομενο πως δε θα το κανει για χ-ψ λογους φετος...
    Τα ειπατε ολα παραπανω δεν εχω κατι να προθεσω για την εμφανιση της Πολης.Ειμαι λιγο απαισιοδοξος με την υποθεση ενταξης Παπαγιαννη,οτι θα γινει με βεβιασμενους ορους που δε θα βοηθησουν το παιδι να παιξει σωστα.ΠΧ πρεπει ηδη να επαιζε βασικος και εικοσαλεπτος στα ματς στην επαρχια για να παρει τις απαραιτητες σφαλιαρες πριν παιξει στα δυσκολα


    -Ο ΟΣΦΠ εκανε μια νικη πολυ κρισιμη σε μια περιοδο που ειχε αρχισει να δειχνει κοιλιά.Αριστοτεχνικο ροτεισον και αξιοποιηση ροστερ απο τον Σφαριοπουλο.δειχνει να μπορει να ανεβει ο Τζειμς.Ο Οντομ ειναι ρισκο ειδικα σε μια φροντλαιν που εχει θεματα αλλα μπορει να αποδειχθει πολυτιμος σε ενα μπακορτ με Χακετ Μανταζρη και Στρομπερι πραγματικα θηριωδες στην αμυνα.Κλειδι τα επομενα εκτος οπως ειπε ο φιλος αποπανω..

    no_closure

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αξία για ένα κείμενο από έναν πουθενά του μπάσκετ. Μη κάνετε άλλη διαφήμιση σε κάποιον που περιγράφει τον Ανοσίκε ως σούπερ αθλητικό και καλό στην αντιμετώπιση του πικ εντ ρολ (αν είναι δυνατόν). Δεν έχει νόημα να το συζητάμε άλλο. Πιθανό ο συγκεκριμένος είναι εδώ μέσα και προβάλλει τα κείμενα του.

      Διαγραφή
    2. Παντως επειδη εγω ποσταρα το κειμενο εχω να σου πω οτι δεν ειμαι ο Ασπρουλιας. Μαλιστα δε μου ειναι καν συμπαθης ο συγκεκριμενος τυπος. Δεν ξερω γιατι το εγραψε εκεινος, εγω παντως το ποσταρα ως απευθειας μομφη σε πολλους εδω μεσα που νομιζουν οτι εχουν γινει σχεδον προπονητες επειδη φοιτουν στο πανεπιστημιο του μπασκετ (hoopfellas) με καθηγητη τον Jim. Θα μου πεις, τι καθεσαι κι ασχολεισαι αφου σε χαλαει. Θα εχεις δικιο αν το πεις. Μαλακια μου. Θα επρεπε να διαβαζω μοναχα το εισαγωγικο κειμενο καθε φορα και να αποφευγω τα σχολια.

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη φίλε μου. Δεν ήθελα να θίξω εσένα ή τη πρωτοβουλία σου να θίξεις ένα σχόλιο-κείμενο. Απλά το θεωρώ ανούσιο σε μια τέτοια σελίδα να μη επικεντρωνόμαστε στο μπάσκετ.

      Διαγραφή
  44. Πάρτα Λάσο. Ανίκανε. Που έφαγες το Μπουρούσαρο, άσχετε.

    Μπορεί με την επιλογή σου να αφήσεις τους δεινόσαυρους στον πάγκο και στα αποδυτήρια να πήρες ευρωλίγκα και ACB, αλλά κλάιν μάιν. Ο Έλληνας δημοσιογράφος τα έχει γραμμένα αυτά. Τι να μας πει η ευρωλίγκα μπροστά σε ένα αδιάφορο ματσάκι της regular season.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Το φοβάμαι το ματς με την Ουνικάχα. Ο Πλάθα είναι έξυπνος κόουτς, καλός στο να προετοιμάζει τέτοια ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε χανονται αυτα τα ματς στο ΟΑΚΑ,ειδικα στην αρχη του ΤΟΠ 16 που η πιεση ειναι σχετικα μικροτερη,ειδικα αν εχει και αρκετο κοσμο.Ευκολα η δυσκολα θα το καθαρισει ο ΠΑΟ
      Παντως ειναι ευλογια για οποια ελληνικη ομαδα παιζει το 1ο ματς εντος μεσα στις γιορτες, καθως παει παραπανω κοσμος στο γηπεδο,ελπιζω να εχει αρκετο κοσμο το ΟΑΚΑ τη Παρασκευη...

      no_closure

      Διαγραφή
    2. Σε άλλα.. Διπλάρα της Τσεντεβίτα στο Βελιγράδι. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε πάλι αμυντικό πρόβλημα. Pullen-Bilan σούπερ..

      Διαγραφή
    3. Και η κατρακύλα για τη Παρτίζαν συνεχίζεται.. 6-3 ρεκόρ στο Βελιγράδι, 0-9 εκτός για την άλλοτε κραταιά ομάδα της Σερβίας. SOS..

      Διαγραφή
    4. Δε κάνει ο Μπόζιτς Τζιμ. Η ομάδα έχει χάσει την ιδιοσυγκρασία του νικητή. Λάθος η αποπομπή Ντούλε.

      Διαγραφή
    5. Γάτε.. Τον έφαγες τον Μπόζιτς!
      Ανέλαβε ο Ντζίκιτς.

      Διαγραφή
  46. Τζιμ καλησπέρα και χρόνια πολλά σε σένα και σε όλους μας. Σου εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσεις αυτό που κάνεις για πολλά χρόνια. Έχω την εντύπωση ότι αυτό που πάει να κάνει ο Σάλε αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ομάδας, από πλευράς κύριας επιθετικής κατεύθυνσης. Πολυ γενικά και σχηματικά, θα έλεγα ότι μετά την επίθεση pnr του Ζοτσ [2007-2009] μετά την postup επίθεση επίσης του Ζοτς[2010-2012], την εποχή Πεδουλάκη με την δημιουργία για τους mobile centers και την περίοδο Ιβάνοβιτς με την κυριαρχία του fast execution, ο Σάλε βάζει στο επίκεντρο το playmaking, κυρίως εκμεταλλευόμενος την συνύπαρξη Διαμανατίδη Καλάθη, τα κάθετα splits του Ραντούλιτσα, σε συνδυασμό και με τα κόψίματα χαμηλά παράλληλα με την τελική που κάνουν ο Φώτσης και ο Ραντού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ακριβές το παραπάνω: Για αρχή, ο ΠΑΟ το 2007 έπαιζε horns offense, έχει και αφιέρωμα το περιοδικό της FIBA σε αυτή την επίθεση με Μπατίστ Ντικούδη να προσφέρουν τα ασκριν και Σισκα Σανι στις γωνίες (σε άρθρο του Ζοτς). Επίσης, τα μισά πλέις του Σάλε έχουν δουλευτεί και επί Ιβάνοβιτς όταν δεν έβγαινε σε fast execution η ομάδα, με σημεία αναφοράς το 5 που ποστάρει, το κόψιμο του 2 στη ρακέτα και το σουτ από τα 4ρια (ο Γκιστ άρχισε να σουτάρει από το τρίποντο επί Ιβάνοβιτς).Γενικότερα, ο Σάλε έχει χτίσει πολλά στην επίθεση σε προηγούμενη δουλειά του Ιβάνοβιτς, όχι τόσο σε θέμα ρυθμού (αν και αυτός θέλει γρήγορο τέμπο) όσο σε θέμα κίνησης μέσα στο γήπεδο, με ή χωρίς τη μπάλα.Κατ εμέ , ο Σάλε έπρεπε στην επίθεση να δουλέψει και την Α σετ γιατί ο ΠΑΟ τη γνωρίζει από πέρσυ, έχει καλούς σουτέρ από την κορυφή που μπορούν να κάνουν ζημιά (Γκιστ Ραντούλιτσα Φώτσης και ακόμα και Κούζμιτς), μπορεί να εκμεταλλευθεί αν χρειαστεί και την ικανότητα του Ραντούλιτσα στην πάσα για high lows και με κάθετα κοψίματα Βλάντο Πάβλο στην ρακέτα μπορεί να πάρει γρήγορα και το μπόνους των βολών (ειδικά από Πάβλοβιτς).Με βάση το υλικό που έχει ο Σαλε (με τα γνωστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα), δεν έχει παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό πρόσωπο ενώ η ομάδα θέλει δουλειά σε αρκετά σημεία-μέχρι στιγμής βλέπω έναν καλό μανατζερ αλλά όχι εναν καλο αρχιτέκτονα.
      ΜΦΓ

      Διαγραφή
    2. θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. ο gist σούταρε τρίποντο με το που ήρθε. ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του. ειδικά τη malaga εντός την εκτέλεσε ο ίδιος έξω από το arc και μετά από το τρίτο του τρίποντο την είπε & στον πάγκο της παλιάς του ομάδας.
      ο djordjevic δουλέει και την Α set επίθεση αλλά και τα base line cuts & high low καταστάσεις. η επίθεση έχει πλουραλισμό γιά πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2012 & το μόνο που δεν δουλεύεται σωστά είναι το p'n'r και αυτό γιατί και οι 3 δεινόσαυροι αργούν να ρολλάρουν μετά το pick που γίνεται, με αποτέλεσμα τα guards να βρίσκονται εκτεθειμένα με τη μπάλα στα χέρια περιμένοντας τον ψηλό που δεν ρολάρει και να αναγκάζονται να σουτάρουν χωρίς να το έχουν σχεδιάσει ή ακόμα και με off balance οταν βρίσκονται στον αέρα, προκειμένου να αποφύγουν τα βήματα λόγω της αργοπορίας των ψηλών.
      και εδώ μπαίνει το ζήτημα του κακού σχεδιασμού. να έχεις δύο από τα καλύτερα Guards γιά p"n"r και να μην έχεις mobile centers, απαράδεκτο.
      γιά τον coach ivanovic που με χαμηλό μπάτζετ πη΄ρε το κύπελο & έφερε την ομάδα στους 8 μόνο καλά λόγια έχω αλλά θα πρέπει να του καταλογίσω την επιμονή του στο τρίποντο που μπορεί να σου δώσει μιά νίκη άλλά οχι μιά επικράτηση σε σειρά αγώνων.

      Διαγραφή
    3. Beny beny, απλά ΟΧΙ.

      α)Κοιτα τα στατιστικά

      http://www.euroleague.net/competition/players/showplayer?pcode=002980#!careerstats

      Επί Ιβάνοβιτς ο Γκιστ σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ τις προσπάθειες για τρίποντο.Αν δεν χάσει άλλα παιχνίδια, είναι πολύ πιθανό στο τέλος της πορείας του ΠΑΟ να έχει πάνω από 70 προσπάθειες για τρίποντο σε αντίθεση με τις περίπου 40 προσπάθειες επί ημερών Πεδουλάκη.Αυτό που λες πως επί Πεδουλάκη σούταρε, μιλάμε για 1.5 τρίποντο επί αγώνα (χοντρικά) και απλά δεν ισχύει με βάση τα επίσημα στατιστικά.

      β)Καμία Α set από Σάλε.ΚΑΜΙΑ ΟΜΩΣ.

      γ)Το pick and roll παίζεται σωστά με Γκιστ, ανεκτά με Ραντούλιτσα και είναι ανύπαρκτο με Παπαγιάννη και λοιπούς.Ωστόσο, ουδέποτε ανέφερα το pick and roll εγώ στο κείμενο καθότι είναι ένα απλό play και εγώ μιλάω για μεγαλύτερες επιθέσεις (πχ ενα pick and roll είναι ενσωματωμένο τόσο σε horns offense όσο και σε 1-3-1), αυτό που επεσημανα είναι πως επιθετικά η ομάδα έχει ακόμα μεγάλες δυνατότες αλλά επί της ουσίας εξαντλούνται στα βασικά plays των παικτών.
      Καταλαβαίνω πως δεν είχε το χρόνο να δουλέψει την ομάδα αρκετά και για αυτό η επίθεση 1-3-1 με ταλαντούχα 1,5,2 παρείχε δυνατότητες να χωνέψουν γρήγορα απλά σχήματα οι παίκτες που επιτίθενται τόσο σε ζώνη όσο και σε man to man αλλά πρέπει να εμβαθύνει το επιθετικό του παιχνίδι και να σταματήσει να στηρίζεται στο επιθετικό ταλέντο των παικτών.

      Το ίδιο θεωρώ και με την άμυνα-αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟ τελειοποιεί τις 3 περιστροφές και αρχίζει δουλεύει την 4η.Και για να καταλάβει ο κόσμος το πόσες περιστροφές πρέπει να έχεις, αφήνω τον ειδικό.

      http://www.agapotobasket.gr/index.php/epikairotita/basket-league/item/154-den-imaste-akoma-omada


      ΜΦΓ

      Διαγραφή
    4. σίγουρα όμως πρέπει να του πιστώσουμε πως έχει κάνει τον radu main distributor από το high post και έτσι εκμεταλλεύεται όλα τα base line cuts αλλά & βρίσκει τον sniper ελεύθερο με τη μία (έχει ταλέντο σε αυτό) κάτι που ο ivanovic δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ποτέ με τον batista.

      Διαγραφή
    5. Προφανώς Beny Beny, άλλωστε ο Ραντού, ένας από τους λόγους που είναι πολύ καλύτερος του Μπατίστα, δεν είναι μόνο η ποικιλία των κινήσεων με την οποία βάζει τη μπάλα στο πλεκτό από κάθε θέση αλλά και το γεγονός πως ... βλέπει γήπεδο. Και φυσικά ο Σάλε το ξέρει αυτό.Ωστόσο δεν πιστεύω πως αυτή τη στιγμή ο Σάλε έχει πάρει όχι το 100% αλλά το 90% από τις δυνατότητες του ρόστερ που έχει. Δεν έχει ψαχτεί αρκετά βαθιά μέχρι στιγμής, όχι μόνο σε επίπεδο τακτικής (horns offense, 4 περιστροφές στην άμυνα) αλλά ούτε σε επίπεδο πειραμάτων.
      Ένα από τα πράγματα που θέλω να δω είναι τον Χαραλαμπό σε φάση stretch 4, πίσω από τον Γκιστ και κατά προτίμηση με Κούζμιτς ή Παπαγιάννη δίπλα του, για να καλύψουν την ρακέτα και τον 2.05 ύψους (δεν είναι και λίγο) Χαραλαμπό να κυνηγά παίκτες τύπου Σίνγκλετον.
      Θέλω να δω χαμηλό σχήμα (όπως νομίζω το έκανε με την ΑΕΚ) με Φώτση ΠΕΝΤΑΡΙ, Γκιστ στο 4, Γιάνκοβιτς στο 3 σε αγώνα που θες να αυξήσεις το ρυθμό. Ο Φώτσης τη θέση 5 την ξέρει πολύ καλά, την έπαιζε και στον ΠΑΟ του Ζοτς με αποκορύφωμα τον ημιτελικό του Βερολίνου όπου ο αδύναμος αμυντικά Πέκοβιτς μάτσαρε με τον Βούισιτς και ο (τότε εξαιρετικός above the rim) Φώτσης μάρκαρε τον Μπουρούση. Όχι πως δεν φωνάζει η ομάδα για παίκτη στο 4 (έστω και του επιπέδου του Julian Wright) αλλά ο Σάλε αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται (για τους όποιους λόγους) να ανεβάσει το ροτέισον στους 12 παίκτες. Και επαναλαμβάνω πως αυτό είναι κάτι που επίσης είδαμε και με τη Σερβία, άρα δεν είναι τυχαίο. Μετά από 6 μήνες, βλέπουμε τον ΠΑΟ να πηγαίνει καβάλα με βάση το (αρκετό) ταλέντο των παικτών του και με βασικά plays, εφαρμοσμένα καλά αλλά δίχως όμως ... βάθος στην φαρέτρα των σχεδίων του, κάτι που κάνει την αντίπαλη ομάδα να τον διαβάζει εύκολα σε άμυνα και επίθεση (άσχετο αν δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να του καταστρέψεις το παιχνίδι).
      ΜΦΓ

      Διαγραφή
    6. συντακτικη διόρθωση*ούτε καν το 90%*.
      ΜΦΓ

      Διαγραφή
    7. καλά με τη σερβία το καλοκαίρι τα έκανε μαντάρα. πήρε kuzmic χωρίς να τον χρειάζεται (όπως και με τον Παναθηναϊκό) και αναγκαστικά miloutinov (προφανώς φοβήθηκε μήπως του πουν πως ευνοεί την ομαδα του) & δεν τους χρησιμοποίησε αφήνοντας εκτός golubovic & stimac που είχαν εμπειρίες. και μετά αναγκάστηκε να παίζει με 2ο πεντάρι τον ertseg. αν είχε κατι τέτοιο στο μυαλό του θα μπορούσε τουλάχιστον να είχε προσθέσει τον savanovic ή τον mitrovic και να μην αναγκαστεί να βγάλει ολόκληρο το τουρνουά με μοναδικό τεσσάρι τον bjielica. έχασε ένα σίγουρο χρυσό μετάλιο.
      τα ίδια συμβαίνουν με τον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα να περνάει αναγκαστικά ο gist στο 5 και να μένουμε μόνο με φώτση στο 4. εν τω μεταξύ δεν θέλει να παίζει small ball & διστάζει να περάσει τον Pavlovic στο 4, που νομίζω πως μπορεί να αποδώσει καλύτερα από τον χαραλαμπό εκεί. γενικά όμως έχει μεταδώσει ένα winning spirit & refuse to die attitude στην ομάδα και μπορώ σε κάποιο βαθμό να ξεχάσω το κακό φετινό recruiting

      Διαγραφή
  47. jim ξερεις κατι για το σεναριο τραμπας κουζμιτς-λασμε?? κατι τετοιο ακουγεται στην πιατσα τις τελευταιες ωρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια κυρία με αρχικά ονόματος ΕΦ, τι την έχεις; ΜΦΓ

      Διαγραφή
    2. Πως????????????????????????????????????/
      Υπάρχει τέτοια πιθανότητα?

      Διαγραφή
    3. Όταν λες ''πιάτσα'' τι ακριβώς εννοείς;

      Διαγραφή
    4. Tην πιάτσα των troll εννοεί.
      Εγώ πάλι άκουσα πώς οι φήμες μιλάνε για
      τράμπα Κούζμιτς με Ζίρμπες και Πάβλοβιτς με
      Κουίνσι Μίλλερ από Ερυθρό Αστέρα.
      Και το καλοκαίρι θα μας δώσει τζαμπα ο Αστέρας
      αν συμφωνήσουμε τώρα με αυτές τις τράμπες τον Γιόβιτς.
      Και θα με ρώτησει κάποιος γιατί ρε Jim Beam
      να κάνει αυτές τις τράμπες ο Αστέρας ;
      Θέλει να ξεφτιλιστεί ή να αυτοκτονήσει ;
      Και απαντώ ευθαρσώς.
      Για να μεσολαβήσει ο ΔΓ που έχει καλές σχέσεις
      με τον Μπερτομέου :-) και να βρεί ο Ερυθρός Αστέρας
      μιά μόνιμη θέση στη νέα λίγκα των 16 !

      Διαγραφή
  48. Τι εγινε με φεζενκο και εφυγε απο ρωσους???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι σιγουρο?που το ειδες?

      Διαγραφή
    2. http://www.newslog.gr/art/3034727/episima-telos-o-fezenko-apo-tin-koumpan

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω chris..

      Ακατανοητη επιλογη Μπαρτζωκα..Θα του στοιχισει πολυ αυτη η κινηση..Και θεωρω οτι πλεον θα εχουμε πλεονεκτημα στην ρακετα με Ραντουλιτσα καθως τα εβρισκε σκουρα ο σερβος..Πλεον πιστευω οτι μπορουμε και το 2 στα 2 απεναντι τους..

      Διαγραφή
  49. ◘ Τι έφταιξε για την Μπαρτσα & δεν μπόρεσε να κοντράρει σε κανένα σημείο τον ΟΣΦΠ;
    ♠ "Δεν μπορούμε να μιλάμε για κούραση. Είμαστε επαγγελματίες. Πρέπει, λοιπόν, να παρουσιαζόμαστε έτοιμοι. Τη Κυριακή η Ρεάλ δεν έπαιξε άμυνα κι εμείς τα βάλαμε όλα! Παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ αλλά δεν είχαμε την πίεση που μας έβαλαν εδώ. Καμία σχέση… Ο ΟΣΦΠ έπαιξε με ψυχή & καρδιά, έπαιξε πιο δυνατά και ήταν ένα βήμα πριν από εμάς σε όλες τις φάσεις!".

    ♣ ΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΡΕΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΑΜΥΝΑ Η ΡΕΑΛ ;
    ♣ Εξω Γιούλ & Ρούντι.

    Αυτά είπε ο Βεζένκοφ.

    Jim Beam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ► Η πλήρη ομάδα,έχει πάμπολα όπλα στη φαρέτρα ακόμα κι αν δεν παίζει ένας δυνατός της ξένος,όπως ο Λοτζέ που πιστεύω αναδείχθηκε μέσα από το οργανωμένο πρότζεκτ του ΟΣΦΠ.
    Θυμίζω πώς πέρσι στη θέση του Λότζε, είχε επίσης
    τον Ντάρντεν και τον "γεμάτο" μικρό στα 21 του χρόνια βεβαίως, προερχόμενο από Αμερική, Παπαπέτρου.
    Και παρά την μάχη για μιά θέση στα small & ο Λοτζέσκι
    ανέβηκε & έγινε hot name και ο μικρός πήρε παραστάσεις από δυνατές προπονήσεις και 10λεπτα σε μάτς που η ομάδα του ήταν ανταγωνιστική, πήρε πρωτάθλημα και έφτασε στον τελικό της ευρωλίγκα.
    Βέβαια θα πηγαίνουν οι 6 ΓΚΑΡΝΤ του ΟΣΦΠ πιό γρήγορα στις φάσεις από ότι οι πιό λίγοι γκάρντ και χωρίς τον Αρόγιο της Μπαρτσα.
    Μάτζαρης, Οντομ, Χάκετ, Στρόμπερι, Σπανούλης, Αθηναίου, θα μπαίνουν και θα τρώνε συκώτια.
    Δεν λέω πώς είναι ανίκητοι και παικταράδες.
    Αλλά είναι καλοί, διψασμένοι και ξεκούραστοι, να μπούν και να κάνουν φάουλ, να τρεξουν με παγίδες σε όλο το γήπεδο, να βγάλουν τη γλώσσα, να πιέσουν στα όρια του αντικανονικού τον καλό γκάρντ (Καλάθη, Σαντοράνσκι, Διαμαντίδη κλπ) μέχρι να τον εξοντώσουν,να θολώσει το μυαλό του και μαζί του να θολώσει όλη η ομάδα, πράγμα που πάθαμε στο τέλος με Φενέρ & έπαθε κι η Μπάρτσα εδώ.
    Πράγμα που έπαθε κι η Ρεάλ με Μπάρτσα, με τον Ροντρίγκεζ τον παικταρά να ματώνει, να τρέχει και να μην προλαβαίνει, όπως πρόλαβε και τους έσωσε με τους Γερμανούς του Τρινκέρι.
    ► Κι αν με ΠΑΟΚ/ΑΕΚ είμασταν τυχεροί, γιατί δεν είναι Φενέρ, ΤΣ.Σ.ΚΑ, Μπάρτσα, Ρεάλ, Εφές, Κούμπαν κλπ με αυτούς δεν φτάνει μόνο η τύχη.
    Το πλήρη ρόστερ λοιπόν, δεν βοηθάει απλά την ομάδα σου.
    Αλλά κυρίως κουράζει και αποδιοργανώνει τον καλό αντίπαλο.
    2o παράδειγμα.
    Εδώ μέσα σε μόλις 5' με τον Καλάθη στα 4 φάουλ και στον πάγκο, ο Ντιλέινι αφού βέβαια "του άνοιξε", σου κάρφωσε 20 πόντους.
    Γιατί δεν υπήρχε αντικαλάθης, γιατί δεν είχες ξεκουρασει τον Καλάθη με ένα κόμπο από την αρχή , τον ξεπάτωσες και τον φόρτωσες με φάουλ.
    Κι αν ο Καλάθης ΕΙΝΑΙ 26 και μπορεί να παίζει
    30λεπτά παντού κι εδώ με Κόροιβο και έξω με Φενέρ, δεν μπορει να μην παίζει δυνατή άμυνα σε αυτά τα 30' &
    να κάνει φάουλ !
    Γιατί εκτός από τη δημιουργία, του αναθέτεις την φύλαξη και του καλύτερου γκάρντ των απέναντι !
    Πράγμα που σημαίνει πώς αν δεν κουραστεί, θα κάνει φάουλ
    για να αντιπετωπίσει έναν Ντιλέινι, έναν Ντίξον και έναν Ερτέλ πχ.
    Εχετε παίξει μπάσκετ μωρέ ?
    Δεν είναι απλά θέμα λοιπόν παικταράδων το πλήρες ρόστερ που θα έχεις.
    Είναι θέμα ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ και ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ όλης της ομάδας.
    Μπορεί να κάνει ο Σάλε αλλαγές χαντ μπολ που χρειάζονται σε πολλά παιχνίδια ;
    Να ξεκουράζει τον Καλάθη που δεν θα τραβήξει επιθετικά με έναν επιθετικογενή γκάρντ, δίπλα από τον Μήτσο που θα αναλάβει το αμυντικό μομέντουμ ;
    Με ποιούς ;;
    Μόνο με Φελντίν ;
    Κι αν τα σπάσει κι αυτός και τραυματιστεί ο Μήτσος όπως
    έγινε στην Τουρκία ;;;
    Γιατί να πάνε τζάμπα 35 λεπτά, καλής αντιμετώπισης των "Τούρκων" επειδή δεν έχεις ικανό αριθμό ποιότητας και ποσότητας στα γκάρντ να τους αντιμετωπίσεις μέχρι το τέλος ;;
    Το ίδιο και στα smal και στα power.
    Γιατι να έχει Πάβλοβιτς στο 3 και όχι Ντεσουν Τόμας η Μασιούλις να σου ποστάρουν κιόλας, να σου παίξουν και
    εξαντλητική άμυνα ;
    Βάζεις βρε αδελφέ τον Χαραλαμπόπουλο μέσα και δεν πάει καλά
    το παιδί στην κόλαση της Τουρκίας ή της Σερβίας.
    Γιατί να μην έχεις ένα δυνατό παίκτη στη θέση του και πάς
    με τον φρουί ζελέ γιώτης τον Πάβλοβιτς ;
    Αφού θές να βάλεις να παίξει ο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΡΟΣ.
    Εχεις μπροστά του τον Ραντούλιτσα.
    Γιατί δεν πήγες σε έναν Τζ. Τζόνσον στο 4, ή έναν
    Κουίνσι Μίλερ, η ένα 4αρο5άρι όπως ο Τόμσον της Μπάγερν ;
    Και πήρες Κούζμιτς ;
    Να παίξει που ο μικρός, αφού έχεις δύο δεινόσαυρους
    μπροστά του ;
    Η θα περιμένεις να κάψεις ακόμα μία θέση ξένου, εκτός από
    αυτήν που έχεις κενη με τον Κούζμιτς που δεν τραβάει για
    να βάλεις τον Παπαγιάννη μέσα ;
    ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΤΝ ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΝΕ
    ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΒΛΑ !
    4άρι ρε στη θέση Κούζμιτς και βάζε τον μικρό να αλωνίζει.
    Κι αν δεν μπορεί ανεβάζεις τον Γκίστ 5 και έχεις το 4άρι
    που πήρες πίσω του μαζί με Φώτση.
    Για όνομα του ΘΕΟΥ ρε άμπαλοι :-)

    Jim...οπληκτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα είσαι εξαιρετική περίπτωση εσύ! Καλή χρονιά με πολλά πολλά ποσταρίσματα αγαπημένε!

      Διαγραφή
    2. Αφρο τα αισθήματα είναι απολύτως αμοιβαία.
      Μεγάλη μου τιμή τα γραφομενα σου εξαιρετική και γλυκύτατη φίλη μου.

      Special yours

      Jim.... οπληκτος

      Διαγραφή
    3. Φιλτατε Jim.... οπληκτε, με ολο το συμπαθειο, αυτη η αλλαγη της διαθεσης σου όταν μιλας σε κυρίες εδω μεσα με κανει να πιστευω οτι μπορεις να βρεις μονιμη γιατρεια σε μπλογκ για γυναικείο μπάσκετ!

      Διαγραφή
    4. @9:45

      Ζουλιάρη....

      Zikos

      Διαγραφή
    5. με τον φρουί ζελέ γιώτης τον Πάβλοβιτς ;

      και μαλιστα πριν παγωσει το φρουι ζελε οταν ειναι ακομα στην υγρη μορφη, συμπληρωνω στην ατακα της χρονιας μεχρι στιγμης.

      Διαγραφή
  51. βλέπω ertseg στην aj armani milano. o hummel χάνει τελικά ολόκληρη τη χρονιά και ο σέρβος που μάταια περιμενε σινιάλο από τον σάλε γιά να έρθει και γι'αυτό δεν έκλεινε πουθενά, απελπίστηκε και τελικά πιστεύω πως θα ψηθεί να πάει, έστω και αν θα παίζει στο eurocup

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το παιχνίδι στην Τουρκία χάθηκε από τον κουζμιτς ξεκάθαρα...αν τολμαγε ο σαλε να βάλει τον παπαγιαννη το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό...
    Η ελπίδα του παο για κάτι καλύτερο αγωνιστικα είναι οι δύο μικροί...το γράφω από την αρχή αυτό...όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιησει ο σέρβος τόσο καλύτερα θα πάει η ομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σε άλλα νέα, ελεύθερος ο Ζούμπατς από τη Τσιμπόνα λόγω οφειλών, σύμφωνα με το sportando. Εξαιρετική περίπτωση παίκτη. Μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο σέντερ-σκορερ ενώ προς το παρόν δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι τρύπα πίσω. Έχει πολλά χιλιομετρα να διανύσει για να θεωρηθεί έτοιμος αλλά θα ήταν μια πολύ άξια επένδυση για τις μεσαίες ομάδες. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι μπορεί να πάρει η ομάδα του 300-500 χιλιαρικα buy-out από το ΝΒΑ σε 2-3 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Oι GM των ομάδων ψήφισαν για το ποιες κατά την εκτίμηση τους θα φτάσουν μέχρι το F4 του Βερολίνου..

    Φενέρ 100% των ψήφων
    ΤΣΣΚΑ 95.65%
    ΟΣΦΠ 73.91%
    Μπαρτσελόνα 56.52%
    Ρεάλ 52.17%
    Υπόλοιποι 39.14%

    Μάλιστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμησου τις περσινες προβλεψεις σε ολες επεσαν εξω οπως καθε χρονο.Επισης οποια δινουν φαβορι για κατακτηση δεν το παιρνει οποτε δεν ειναι και πολυ αξιοπιστοι.Πειθει κανεναν η Μπαρτσελονα που την δινουν ενα απο τα φαβορι? Εμενα ουτε η Φενερ με πειθει απολυτα γιατι εχει παικτες οπως ο Βεσελι και ο Αντιτς που ειναι αψυχολογητοι εντελως και ετοιμοι για καβγα παντα και σιγουρα σε καποιο σημαντικο ματς θα την κανουν σιγουρα τη βλακεια.

      Διαγραφή
    2. Πέρσι έπεσαν μέσα κατά στο 66% των προβλέψεών του για τις θέσεις του φ4 (2 στα 3).
      Σε αυτό που έπεσαν μέσα φυσικά ήταν ότι δε θα βρίσκεται στο φ4 ο ΠΑΟ, πράγμα που ενοχλεί φαίνεται τον από πάνω για αυτό θέτει ζήτημα αξιοπιστίας. Ποιων; Των General managers των ομάδων. Δεν ξέρουν αυτοί λοιπόν, ξέρουμε εμείς εδώ μέσα.

      Διαγραφή
    3. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας Jim.
      Εγινε ο εξάστερος, ότι και τα κόμματα που
      δεν μπαίνουν στη Βουλή......Λοιπά κόμματα.....
      Ποιός το περίμενε, με το ίδιο μπάτζετ αντί να
      έχεις ομαδάρα, να σε κλαίνε οι ρέγγες.

      Jim Beam

      Διαγραφή
    4. Ενταξει, οταν ολοι μιλανε για τη Φενερ απο την αρχη της χρονιας και πριν ακομα δουν την ομαδα να παιζει, παει να πει οτι ο δρομος ειναι στρωμενος απο Ευρωλιγκαριους, διαιτητες, μανατζαραιους κλπ.

      Μιλαμε για μια ομαδα με τοσo light περιφερεια που ρισκαρει ως 3ο γκαρντ ενα παικτη που προερχεταιαπο δυο συνεχομενους μακροχρονιους τραυματισμους (Χικμαν) που κανεις λογικος coach δεν θα κρατουσε στην ομαδα.

      Που εχει για μοναδικο (πλεον) τεσσαρι ενα παλαιμαχο 2.10 που το μονο που κανει ειναι να στηνεται στην περιφερεια για τριποντο και να παιζει λιγο ξυλο, χωρις παιγνιδι ποστ, με αργα ποδια στην αμυνα και ουτε κατα διανοια αιφνιδιασμο (Αντιτς).

      Με ενα σκορερ στο 3 (Ντατομε) με μηδενικα αθλητικα προσοντα που ειναι πολυ πιθανο οτι σε σειρα αγωνων στο τοπ-16 και τις δυνατες αμυνες θα τα φτυσει.

      Με δυο μονο παιχτες με φανερη υπεροχη (Βεσελυ και Ουντο) αλλα χωρις κανενα backup γι αυτους και οτι μελλει γενεσθαι.

      Αυτη λοιπον η ομαδα ειναι 100% στο final-4!

      Μαλιστα!

      Και γιατι παρακαλω? Διοτι υποτιθεται οτι εχει τον πιο μαγκα προπονητη, δεν υπαρχει αλλη εξηγηση! Αυτον τον οποιο ειχε ο Παναθηναικος και πηρε τοσα τροπαια. Χωρις να ξερουμε αν ηταν αυτος, ο Παναθηναικος ή τα λεφτα των Γιαννακοπουλων! Αυτος που υποσχεθηκε στον Σλουκα οτι θα τον κανει τον νεο Διαμαντιδη και μεχρι τωρα τον εχει ταπο-εισπρακτορα! Αυτος ντε που εκανε ολη τη φασαρια και εδωσε το εκατομμυριο να παρει τον Καλινιτς για να τον βαζει να παιζει κουνγκ-φου!

      Χαλαλι σου τα 3 εκατομμυρια ρε Ζελικο, εισαι οντως μεγαλος μαγκας! Αφου τους επεισες ολους οτι θα πας σιγουρα στο final-4 φετος, μπορεις να τους πεισεις να στο δωσουν απο τωρα χωρις να χρειαστει καν να πας.

      Διαγραφή
    5. οι τζενεραλ που λες ψηφισαν την ζαλκιρις ως την πιο δυνατη εδρα,ενω ο ερυθρος ηρθε τριτος,οι ιδιοι ψηφισαν το μοναχο την πιο μπασκτικη πολη,μαλιστα.

      Διαγραφή
    6. Περσυσι ελεγαν οτι θα το παρει η ΤΣΣΚΑ και το πηρε τελικα η Ρεαλ.Επισης ψηφιζαν καλυτερο προπονητη τον Ιτουδη και τελικα στο τελος βγηκε ο Λασο.Ποια ειναι η αξιοπιστια?

      Διαγραφή
    7. Οι 3/4 που δίνουν για final 4 είναι ψιλό-λογικές προβλέψεις βάσει της εικόνας τους (για Ολυμπιακό το έχω ξαναγράψει ότι παρά λίγο να πάει ο Πεδουλας, οπότε γιατί όχι ο τωρινός ΡομπΟΣΦΠ -από το ρομπότ, όχι από τη ρόμπα), αλλά ή Μπαρτσελόνα με ξεπερνάει. Ας κερδίσουν τη Χιμκι μεθαύριο, μην έχουμε κηδείες από τώρα.

      Νταρκο

      Διαγραφή
    8. Καταρχήν η ερώτηση αφορά στις ομάδες που θα πάνε φ4. Οπότε ποτέ δεν έπεσαν έξω για την πρόβλεψή τους για την ΤΣΣΚΑ. Αλλά ακόμα κι έξω να έπεφταν, απόλυτα λογικό είναι. Εκτιμήσεις κάνουν με βάση τις εμφανίσεις των ομάδων στη regular season.
      Δεν έχουν κάποια μαγική σφαίρα. Αυτές τις έχουν μόνο "οι χουπφελίστας" που ξέρουν ακόμα και το σκορ που θα προκύψει από μια σειρά Φενέρ-Ολυμπιακός.

      Πρέπει να συνηθίσετε στην πραγματικότητα όπου κανείς δε σας υπολογίζει στην Ευρώπη και να μην ακυρώνετε τους πάντες και τα πάντα.

      Διαγραφή
    9. η μπαρτσα σιγουρη για φ4 ? χριστος κι αποστολος...

      Διαγραφή
  55. Μια δυο σημειώσεις για την ανάρτηση :

    - Ο Φελντέιν πήρε χρόνο στον ‘’1’’ επειδή ο Μήτσος ήταν off στο β’ μέρος. Δεν γινόταν αλλιώς, λοιπόν, εκτός κι αν έπρεπε ο Καλάθης να βγάλει χωρίς ανάσα το 20λεπτο. Το σχήμα με τον Δομινικανό και τον Παππά στα γκαρντ είναι δυσλειτουργικό και ειδικά σε ματς τέτοιας δυσκολίας. Φάνηκε στο λίγο που χρησιμοποιήθηκε. Άρα, δεν είχαμε να κάνουμε με κάποιο ρίσκο που επιτέλους πήρε ο Σάλε.
    - Το ότι η ομάδα ζητάει τα γρήγορα (!) πόδια του Παπαγιάννη είναι ενδεικτικό του προβλήματος.
    - Οι περισσότεροι εδώ σιχαινόμαστε την κουβέντα για τους διαιτητές. Αλλά, ως μπασκετόφιλοι, οφείλουμε τουλάχιστον μια αναφορά στη σφαγή του Αστέρα στην Πόλη. Η Εφές παραείναι μπερδεμένη και οι θεατρικές παραστάσεις του Ντούντα έχουν ξεπεραστεί πλέον απ’ τον χρόνο.
    - Από πολλές πλευρές πια βγαίνει η αίσθηση ότι η μη προσθήκη ήταν επιλογή του Σάλε. Το κρατάμε αυτό, θα μας χρειαστεί μελλοντικά.
    - Ο Ολυμπιακός παίζει την καλύτερη άμυνα της λίγκας by far. Είναι, όμως, τόσο απαιτητικός ο όμιλος που χρειάζεται διάρκεια και επιθετικός πλουραλισμός.
    - Συμφωνώ ότι πλέον η κουβέντα για τον ΠΑΟ που πρέπει να γίνεται αφορά τα όσα βλέπουμε και όχι τα όσα θα βλέπαμε αν κι εφόσον…

    Στα υπόλοιπα :

    - Ότι θα γινόταν εδώ κουβέντα για άρθρο του Ασπρούλια δεν σας το ‘χα. Λοιπόν, το παιδί είναι ο Βίκυ Μιχέλη της εποχής μας που αρθρογραφεί λόγω της επικράτησης της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Πάντως, έχει πιάσει μπάλα στα χέρια του. Στα εφηβικά του ΠΑΟ (με γυαλιά αλά Τζ. Γουόρθι) που δεν πρόκανε, στους Αμπελόκηπους επί Καλαφατάκη που επίσης δεν του ‘κατσε αλλά και στο τμήμα βόλεϊ του συλλόγου. Η φράση ‘’ Η καθιέρωση του όρου αγγίζει τα όρια της πλύσης εγκεφάλου. Έχουμε φτάσει στο σημείο να αξιολογείται ως παίκτης μέτριου επιπέδου ο Ραντούλιτσα επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πικ εν ρολ του αντιπάλου. Η πυρηνική δύναμή του στο σκοράρισμα και η έμφυτη, απίστευτη επαφή που έχει με το καλάθι, υποχωρεί στη γενική εικόνα επειδή απλά ο Σέρβος δεν έχει τα φυσικά προσόντα του Λάσμε, ή του Γκιστ.’’ είναι όλα τα λεφτά. Αυτή την ριμάδα πυρηνική δύναμη ακόμη την περιμένουμε, ρε Θανάση.
    - Γιάννης the dream Μπουρούσης. Όποιον πρώην βρίσκει αφηνιάζει. Ο επόμενος πρώην που ακολουθεί είναι την Πέμπτη ο Ολυμπιακός.
    - Ο Σάλε πατάει στα συστήματα του Ντούσκο; Ο Γκιστ άρχισε να σουτάρει τρίποντα επί Ντούσκο; Ρε παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ασπρούλιας δεν ηταν ο δημοσιογραφος που λεγανε οτι θα αναλαμβανε τη Γενικη Γραμματεια Τυπου στην κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ?

      Διαγραφή
    2. 77 δεν πιάνεσαι.Εσύ το εφηβικό να αφήσει έξω ο Πεδουλάκης, θα μας μιλάς για τη νέα γενιά του ΠΑΟ και αν φέρει τον Κάρυ ο Ιβάνοβιτς, θα λες για τον μισθοφόρο που ήρθε να βγάλει κανά μεροκάματο. :P
      Κστά τα άλλα διαφώνα και με τα στατιστικά της Ευωλίγκα αλλά τα νούμερα είναι αμείλικτα-σχεδόν 100% αύξηση.
      ΜΦΓ

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς, ανώνυμε. Ήταν συμμαθητές με τον Τσίπρα.

      Γίγαντα, πειράζει που δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις με το ‘’ Εσύ το εφηβικό να αφήσει έξω ο Πεδουλάκης, θα μας μιλάς για τη νέα γενιά του ΠΑΟ’’;
      Στο άλλο με τον Κάρι σου ΄χω απάντηση. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον φέρει ο Ντούσκο, ρε συ. Δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο γρήγορο και απαιτητικό παιχνίδι του Μαυροβούνιου που δημιουργεί ευκαιρίες για όλους.

      Τα στατιστικά πάλι της Ευρωλίγκας, τι σχέση έχουν με το την διαπίστωση ότι ο Γκιστ άρχισε να σουτάρει επί Ντούσκο; Ότι έπαιρνε περισσότερες προσπάθειες απ’ έξω είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο χύμα ήταν η επίθεση της ομάδας.

      Ντεφορμέ, σε βλέπω…

      Διαγραφή
    4. 'Εχεις δίκιο, λείπει το "στο παρκέ" ανάμεσα στο "έξω" και το "ο Πεδουλάκης".'Οσο για τα στατιστικά, ο καθένας βλέπει αυτά που θέλει-εσύ βλέπεις μια επίθεση χύμα, εγώ βλέπω κάποιον που συνειδητοποίησε πως ο Γκιστ έχει καλά στατιστικά στο σουτ απέξω και τον ενθάρρυνε να κάνει κάτι άλλο εκτός από pick and roll ή alley oop.
      ΜΦΓ
      ΥΓ.Ειμαι πολυ ντεφορμε, εχει πεσει πολυ δουλεια και ουτε ευρωλιγκα δεν μπορω να δω στα τελευταια-μονο ΝΒΑ στα πεταχτα λιγο πριν κοιμηθω.

      Διαγραφή
  56. Ρώτησα έναν GM δικό μας, γιατί οι διασυνδέσεις μου δεν φτάνουν μέχρι αυτούς της ευρωλίγκα, πώς βλέπει τις ομάδες για το final4 και μου απάντησε ορθά κοφτά.
    ► Αν ο Παναθηναικός είχε στα γκάρντ που το μπορούσε άνετα.
    Χέινς, Καλάθη, Ζήση, ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ, Παππά και Φελντίν.
    ( Ναι έξι, δεν κατάλαβα ).
    ► Και στις υπόλοιπες θέσεις, Μασιούλις (που τον πέταξε σαν
    την τρίχα από το ζυμάρι, αναίτια και ανεγκέφαλα) Βλάντο,
    Χαραλαμπόπουλο, Γκίστ, Τζαζουαν Τζόνσον, Ραντούλιτσα, Παπαγιάννη και Φώτση.
    14 παίκτες, να πέφτουν κορμιά στις προπονήσεις, να μη σε νοιάζει όση πίεση να να δώσεις για τραυματισμούς, να βγάζουν
    την γλώσσα των αντιπάλων μέχρι το πάτωμα, να τους βάζεις κυκλικά στην 12άδα, ξεκουράζοντας κυρίως Φώτση και τον αρχηγό μήπως τον ψήσεις να συνεχίσει και όχι να τον ψήσεις
    σαν μπριζόλα.
    ► Τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ θα δίναμε πρώτο φαβορί για να το πάρει.
    Οχι γιατί θα έχει παικταράδες, με το ίδιο μπάτζετ περίπου.
    Αλλά γιατί θα ήταν πλήρης και δεν θα φοβόμασταν να τα φτύσει, να τραυμαστιστεί και να μπουχτίσει κανείς τους, γιατί θα είχε άπειρες επιλογές, όπως πχ τώρα που αν πάθει κάτι ο Καλάθης ή ο Γκίστ, θα τον κλαίνε τον συγχωρεμένο μέχρι την Gora στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας.
    Κι αν παικταράς στο μπάσκετ, γεννιέσαι. (και δουλεύοντας
    το πιστοποιείς).
    Ομαδάρα στην ευρωλίγκα δεν γεννιέσαι, αλλά ΓΙΝΕΣΑΙ.
    Υποστηρίξτε αυτό που είναι ο σημερινός Παναθηναικός.
    Να σας χαρώ και να είμαι μαζί σας.
    Μιά ομάδα, που δεν έχει καμμία σχέση με τα προηγούμενα
    μεγαλεία της και με ταβάνι δύσκολα τους 8.
    Αν διαβάζω για final 4, δεύτερες θέσεις και παγκάρια μέντολες, έτσι όπως είμαστε, ψιλοαρπάζομαι και παθαίνω μικροεγκεφαλικά :-)
    Το εγκεφαλικό το δυνατό το έπαθα το καλοκαίρι του'14
    με την αποπομπή κυρίως του Γιόνας και τα σπέσιαλ αφιερωμένα
    των Ελληνοποιησεων και των "μη αυτοσκοπός οι τίτλοι (αστέρια)" :-)
    Στά έξι θα μείνουμε :-) πρώην (Σ)ΕΞΙ ΣΤΑΡ !


    Jim....οπληκτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλησπέρα στο Hoopfellas!

    Συνεχίζοντας απ' εκεί που σταμάτησα χθες, περνάμε στα αποτελέσματα που σχετίζονται με την γραφική απεικόνιση των δεδομένων των ομάδων. Οι στατιστικές μέθοδοι που κάνουν αυτή τη δουλειά αναφέρονται γενικά ως "τεχνικές μείωσης των διαστάσεων" ενός πολυδιάστατου (πολυμεταβλητού) χώρου δεδομένων (data dimensional-reduction techniques). Σε απλά ελληνικά, οι τεχνικές αυτές, επιτρέπουν την διερεύνηση του χώρου των δεδομένων σε σημαντικά μικρότερο αριθμό διαστάσεων (επιθυμητές, για προφανείς λόγους, οι 2 ή 3 διαστάσεις). Στην περίπτωση μας, ο αρχικός χώρος (original input space) των δεδομένων των ομάδων έχει 20 διαστάσεις, όσες δηλαδή και οι επιλεγμένες, προς ανάλυση, μεταβλήτές (επιμέρους στατιστικά). Συνεπώς, για να μπορέσουμε να δούμε που ακριβώς βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο οι 24 ομάδες, "προβάλλουμε" τα δεδομένα των 20 διαστάσεων σε έναν "τελικό χώρο" (output space) των, αν αυτό είναι δυνατό, δύο ή τριών νέων (κατασκευασμένων ως γραμμικοί συνδυασμοί των αρχικών μεταβλητών) διαστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. PCA

    Η στατιστική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό καλείται ως "Μέθοδος των κυρίων συνιστωσών" (Principal components analysis - PCA). Έτσι, μπορούμε να "δούμε" τα δεδομένα μας σε 2 ή 3 διαστάσεις, όπως φαίνεται και στα αναρτημένα αποτελέσματα στο φατσοβιβλίο μου (γραφήματα PC12, PC13, PC14, PC123). Να σημειώσω ότι οι αναλύσεις αυτές μπορούν να γίνουν και πριν το στάδιο του HCA, αλλά τα... χρωματάκια που υποδηλώνουν την συστάδα που ανήκει κάθε ομάδα, όπως αυτές προέκυψαν από την ανάλυση HCA, δεν θα υπήρχαν, οπότε θεώρησα σκόπιμο να κάνω πρώτα την ανάλυση κατά συστάδες (HCA), και στη συνέχεια, να ενσωματώσω τα αποτελέσματά της "πάνω" στα γραφήματα του PCA. Τα PCA scores plots, όπως αυτά τα γραφήματα αποκαλούνται (γιατί παραθέτουν τις τιμές των ομάδων (samples) στις νέες συντεταγμένες, όπως αυτές ορίζονται από τις κύριες συνιστώσες), είναι κατ' αυτόν τον τρόπο πολύ πιό "ευκολοδιάβαστα" και οι συστάδες των ομάδων φαίνονται πλέον ξεκάθαρα και άμεσα. Η πρώτη κύρια συνιστώσα (PC1) περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της πληροφορίας για τη θέση των ομάδων στον τελικό χώρο δεδομένων, έτσι ώστε να είναι πλήρως ανεξάρτητη και ασυσχέτιστη προς τις υπόλοιπες συνιστώσες, η δεύτερη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πληροφορίας κοκ. Η κάθε συντεταγμένη σχετίζεται σε κάποιο ποσοστό με τις αρχικές μεταβλητές (επιμέρους στατιστικά των ομάδων). Ο βαθμός συσχέτισης αυτός, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό, ποιές αρχικές μεταβλητές "καλύπτονται" ή ανήκουν σε κάθε κύρια συνιστώσα. Για παράδειγμα, η PC1 έχει μεγαλύτερη συσχέτιση (φορτίσεις - loadings) με τα στατιστικά A2, P2, A3, AS και ουσιαστικά καμία σχέση με τα M2, P3, M1, P1, TO, OR και TR (έχει όμως με τα DR). Αντίστοιχα η PC2 συσχετίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με τα M2, M1, BF, ενώ δεν έχει σχέση με τα M3, P3, TR, FM. Και οι δύο αυτές συνιστώσες συσχετίζονται ταυτόχρονα με τα στατιστικά PTS, A3, Συνεπώς, στα scores plots θα περιγράφουν, ξεκάθαρα, κυρίως τα τυχόν φυσικά "patterns" των ομάδων που διακρίνονται πολύ θετικά ή πολύ αρνητικά σε αυτά τα στατιστικά (με τα οποία οι συνιστώσες συσχετίζονται) και καθόλου καλά τις ομάδες που διέπονται από τα στατιστικά με τα οποία οι PC1 και PC2 δεν έχουν σχέση (δεν περιγράφουν, δηλαδή, αυτά τα στατιστικά, κοινώς, δεν περιέχουν αρκετές ή μπορεί και καθόλου πληροφορίες για τη διάκριση των ομάδων με βάση π.χ. η PC1 τα OR και η PC2 τα FM). Οι 4 συστάδες αναπαριστούνται με μαύρο χρώμα το Group 1 (CSKA, etc), κόκκινο το Group 2 (BAR, etc), πράσινο το "δικό μας" Group 3 (PAO, etc) και μπλε οι λοιπές ομάδες (BAY, etc).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μελετώντας το γράφημα PC12, μπορούμε να διαπιστώσουμε για παράδειγμα:

    1) Η Malaga πράγματι είναι σημαντικός orthogonal outlier, όντας κάτω δεξιά και μακριά από τη συστάδα των ομάδων στην οποία θεωρητικά ανήκει, όπως επιβεβαίωνεται και από τις τιμές για τη σύγκριση με το υπολογισμένο, για αυτό το σκοπό, cutoff value (εδώ η orthogonal cutoff value είναι 0.561 και συνεπώς μεγαλύτερη τιμή από αυτή σημαίνει orthogonal outlier - Η Malaga έχει τιμή 1.053). Αν φανταστούμε μια νοερή ευθεία γραμμή, κάθετη στον άξονα της PC1 (ή αντίστοιχα οριζόντια σε αυτόν της PC2) μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι: α) η PC1 μπορεί να χωρίσει τη συστάδα 3 από την 4, και την 2 από την 1 αλλά όχι π.χ. την 1 από την 3 ή την 2 από την 3, κλπ. β) η PC2 χωρίζει (discriminates) την 1 από την 3 (νοερή οριζόντια γραμμή κάτω από την CSKA και πάνω από την ZAL), αλλά ουσιαστικά καμία άλλη συστάδα από τις υπόλοιπες. γ) φαίνονται καθαρά οι 4 συστάδες, αν και η κόκκινη (2) έχει σχήμα μακρόστενο (elongated) και θα μπορούσε στο PC12 π.χ. η BAR να ήταν στην συστάδα των EFES και CSKA, αλλά αν δείτε το PC123 (3D-plot) θα διαπιστώσετε ότι στο χώρο η BAR είναι πράγματι κόκκινη (in... space nobody hears you shouting) αφού βρίσκεται πολύ πιό χαμηλά στο ύψος (τιμή στο PC3) από τις EFES και CSKA, και πολύ κοντά στις δύο άλλες κόκκινες ομάδες (η Malaga βέβαια, εξακολουθεί να κάνει την... έξυπνη στις υπόλοιπες πράσινες ομάδες, όντας outlier και σε τρεις διαστάσεις, όπως μπορείτε να δείτε στο γράφημα PC123 -ας ελπίσουμε ότι θα την... δείρει ο ΠΑΟ την Παρασκευή, για να μάθει να κάθεται φρόνιμα άλλη φορά). Στο PC123 φαίνεται καλύτερα και το γεγονός ότι η Khimki είναι επίσης orthogonal outlier έχοντας και πολύ χαμηλή τιμή στην PC3, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της πρώτης συστάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Τα γραφήματα PC13 και PC14 συμπληρώνουν τα... κενά των PC1 και PC2, λόγω της έλλειψης πληροφοριών στις τελευταίες (latter) δύο συνιστώσες για συγκεκριμένες συστάδες. Για παράδειγμα, η συνιστώσα PC3 μπορεί να χωρίσει τις συστάδες 2 και 3 (οριζόντια γραμμή κάτω από τον OSFP και άνω της BAR) ενώ η PC4 προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για την συστάδα 2 που στο PC14 είναι συγκεντρωμένη και πολύ πιό σφαιρική από την αντίστοιχη στο PC12, ενώ και η συστάδα 1 είναι αρκετά πιό compact στο PC14 (η PC4 φαίνεται ότι περιέχει επιπρόσθετες πληροφορίες για αυτή τη συστάδα) από ότι στα άλλα γραφήματα. Φυσικά το πιό ακριβές γράφημα της δομής των, σε προβολή, δεδομένων είναι το PC123, στις τρεις δηλαδή διαστάσεις (αν μπορούσαμε να έχουμε και γράφημα 4 διαστάσεων θα βλέπαμε ακόμα καλύτερα ακρίβεια τα τυχόν patterns των ομάδων και τις συστάδες που ανήκουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. FW

    Καταρχήν, ζητώ συγνώμη αλλά είχε ανέβει λάθος γράφημα στο φατσοβιβλίο για τα FW. Το σωστό είναι ήδη εκεί με τη σωστή λεζάντα περιγραφής. Εδώ, δεδομένου ότι περιγράφω στο γράφημα FW τί σημαίνει αυτή η μέθοδος θα αναφερθώ μόνον στα αποτελέσματα που δείχνει το συγκεκριμένο γράφημα. Για να το κατανοήσετε πλήρως, φανταστείτε απλά ότι αυτός ο, ας πούμε, "δείκτης", για κάθε επιμέρους στατιστικό (DR, BF, etc) μας λέει πόσο σημαντικό είναι το κάθε στατιστικό για το διαχωρισμό (discrimination) των τεσσάρων συστάδων. Με άλλα λόγια, πόσο διαφέρουν οι τιμές του στατιστικού στις τέσσερεις συστάδες. Έτσι, το μακράν πιό ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στατιστικό σε αυτές τις τέσσερεις συστάδες είναι οι τελικές πάσες (AS) που δίνουν οι αντίπαλες ομάδες. Η διαφορά στο μέσο όρο των AS ανάμεσα στις τέσσερεις συστάδες είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ για το διαχωρισμό των ομάδων σε αυτές τις συστάδες. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια συστάδα που οι αντίπαλοι των ομάδων σε αυτήν την συστάδα δίνουν ελάχιστες (συγκριτικά) AS, ενώ σε άλλη συστάδα ο μέσος όρος των AS των αντίπαλών της, είναι στατιστικά σημαντικά (significantly) μεγαλύτερος. Πολύ σημαντικά στατιστικά για όλες τις συστάδες είναι και τα PTS, P2, A2, FM και M2 ενώ σχεδόν αδιάφορα (ασήμαντα) για το διαχωρισμό των ομάδων στις τέσσερεις αυτές συστάδες τα A1, OR, BF, P1, ST και TO του αντιπάλου. Τα FW δεν μας δίνει όμως πληροφορίες για το ποιά στατιστικά είναι πιό σημαντικά για κάθε συστάδα. Αυτό το πρόβλημα το λύνει μια άλλη μέθοδος, το t-statistic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Διόρθωση: στην τελευταία γραμμή του τελευταίου σχολίου μου εννοούσα «... με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια...»

    Ζητώ συγνώμη από όσους έχασαν το φως τους μετά απ' αυτό το... μαργαριτάρι. Ούτε για τους οφθαλμίατρους να δούλευα...

    Αλέξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. T-statistic

    Περιγραφή του τί είναι αυτό το στατιστικό, επίσης δεν χρειάζεται, όπως και στο FW, με τα απαταιτούμενα στοιχεία να παρατίθενται στη λεζάντα του t-stat για τη συστάδα 1. Εδώ θα αναλύσω μόνο τα αποτελέσματα για τη δική μας συστάδα. Για τις υπόλοιπες, ισχύει ακριβώς η ίδια λογική με τα παρακάτω. Το στατιστικό αυτό μας δείχνει τη σημαντικότητα των μεταβλητών για την επιλεγμένη συστάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Δηλαδή, αν είναι πολύ θετική η τιμή, τότε οι ομάδες σε αυτή τη συστάδα έχουν μεγαλύτερες τιμές στο επιλεγμένο στατιστικό από αυτές στις άλλες τρεις συστάδες, ενώ αν είναι πού αρνητική, τότε υστερούν σημαντικά σε αυτό το στατιστικό έναντι των άλλων τριών. Στη δική μας συστάδα (με τις ομάδες με την καλύτερη συνολικά άμυνα στα 20 στατιστικά των αντιπάλων), και συγκεκριμένα στο γράφημα TS-G3, φαίνεται ότι οι έξι ομάδες της συστάδας αυτής, δέχονται κατά μέσο όρο, λιγότερους πόντους, επιτυχημένα δίποντα, συνολικά και αμυντικά rebounds, τελικές πάσες, ποσοστό αντιπάλου στα δίποντα και επιθετικά rebounds με αυτή τη σειρά σημαντικότητας (από το σημαντικότερο στο λιγότερο σημαντικό). Δηλαδή, στα στατιστικά PTS, M2, TR, DR, AS, PS και OR οι ομάδες αυτής της συστάδας διαπρέπουν απέναντι στις ομάδες των άλλων τριών συστάδων με σημαντική διαφορά (έχοντας οι αντίπαλοι τους σε όλα αυτά τα στατιστικά, σημαντικά μικρότερα νούμερα σε απόλυτους αριθμούς από αυτά των άλλων συστάδων). Τα BF, A2, BA και P1 είναι επίσης υπέρ των ομάδων στη συστάδα 3, αλλά όχι σε μικρό βαθμό σε σχέση με τα προαναφερόμενα παραπάνω, στατιστικά. Στα μόνα ουσιαστικά επιμέρους στατιστικά που οι ομάδες της συστάδας 3 έχουν χειρότερα νούμερα (αμυντικά) από τις ομάδες στις άλλες τρεις συστάδες είναι τα κλεψίματα που επιτρέπουν στον αντίπαλο (ST) και το ποσοστό του αντίπαλου στο τρίποντο (P3). Τα συνολικά στατιστικά αντικατοπρίζουν το γεγονός ότιω οι ομάδες της συστάδας 3 διαθέτουν την μακράν καλύτερη αμυντική συμπεριφορά από όλες τις ομάδες της διοργάνωσης.

    Αντίστοιχα, για παράδειγμα, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι οι ομάδες της πρώτης συστάδας, δέχονται (ή επιτρέπουν) περισσότερες προσπάθειες για δίποντο και fouls (καθώς και λιγότερα κοψίματα από τους αντιπάλους τους) αλλά επίσης, δέχονται λιγότερες προσπάθειες για τρίποντο και οι αντίπαλοί τους έχουν χαμηλότερο ποσοστό στα δίποντα απέναντι τους σε σχέση με τις ομάδες των άλλων τριών συστάδων. Εϊναι ξεκάθαρο από τη συνολική εικόνα των 20 στατιστικών για τη συστάδα 1 ότι γενικά υστερεί στην άμυνα με τα περισσότερα στατιστικά να είναι ουσιαστικά θετικά για τις αντίπαλες ομάδες.

    Μπορείτε έτσι να διακρίνετε, από το αντίστοιχο γράφημα για κάθε συστάδα, τί ισχύει γι' αυτές και για τα επιμέρους στατιστικά των ομάδων, όσον αφορά το διαχωρισμό τους βάση των αμυντικών τους επιδόσεων.

    ΤΕΛΟΣ!

    Αλέξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι άρρωστος! Μόνο αυτό..

      Διαγραφή
    2. Ίδρωσα μακό...Σατανά!

      The Talented C@nt

      Διαγραφή
    3. Εκτος απο κυνικος εισαι και λακωνικός...
      Dirk

      Διαγραφή
    4. ΟΚ , καπως δυσνοητα ολα αυτα (δεν αρκει μια απλη αναγνωση) αλλα ρε φιλε εκανες επαγγελματικη αναλυση δεδομενων. Θα πρεπει να αφιερωσες πολυ χρονο και κοπο σε ολο αυτο.Χαρα στο κουραγιο σου αδερφε, σε ευχαριστουμε για την ολη προσπαθεια.
      Palmer Eldritch

      Διαγραφή
    5. Πολύ ωραία ανάλυση.

      Σε ποιό τμήμα διδάσκεις είπαμε?

      Διαγραφή
    6. αλέξη μην κάθεσαι & τεμπελιάζεις, ήδη ξεκίνησε το top 16 και εμείς στο τέλος του πρώτου γύρου θα περιμένουμε, με αγωνία όπως πάντοτε , τις συγκλονιστικές στατιστικές σου αναλύσεις.
      get busy !!

      Διαγραφή
    7. Προς Palmer Eldritch

      Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Χρειάστηκε πράγματι αρκετός κόπος και χρόνος, κυρίως για το γράψιμο των σχολίων. Από την άλλη, οι στατιστικές αναλύσεις στον υπολογιστή ήταν pretty straightforward και δεν απαίτησαν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (παλιά μου τέχνη κόσκινο).

      Πάντως, αν αρκούσε μια απλή ανάγνωση, τότε θα το κλείναμε το... μαγαζί, μετά από τόση δουλειά που έγινε...

      Αλέξης

      Διαγραφή
    8. Προς Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2016 - 10:20 π.μ.

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Αυτή την εποχή, εκτός από το... Πανεπιστήμιο του Hoopfellas, Τμήμα Επιστήμης της Καλαθοσφαίρισης, δεν διδάσκω κάπου (ας είναι καλά τα προβλήματα της παιδείας, που έλεγα και με τον Beertuoso σε πρόσφατο διάλογό μας). Δραστηριοποιούμαι κυρίως ως ερευνητής στο μεταδιδακτορικό επίπεδο (με κάποια ειδική μορφή συνεργασίας postdoctoral) σε ξένο πανεπιστήμιο.

      Αλέξης

      Διαγραφή
    9. Προς Beny Beny

      (Χ)

      Ήδη έχω σηκώσει τα μανίκια και πιάσει δουλειά στη μαγική μου σφαίρα για να δω τα επόμενα αποτελέσματα στο TOP-16. Για να δούμε, τί δείχνει η σφαίρα μου ότι θα κάνουν αύριο και μεθαύριο οι ομάδες μας; Α ναι, βλέπω καθαρά τα αποτελέσματα. Αλλά λέω να μην σας τα πω από τώρα και σας χαλάσω (spoil) την διασκέδαση και την προσμονή.

      Όσον αφορά τις αναλύσεις, θα παραθέσω κάτι μετά τους 14 αγώνες του ΤΟΠ-16, γιατί δεν θα έχει νόημα μόνο με τους 7 αγώνες, ούτε καν αντιστοιχία, αφού δεν θα έχουν παίξει τότε όλοι με όλους για πιό αξιόπιστα αποτελέσματα. Δεν θα υπάρξουν όμως εκτενή σχόλια, αφού έχω ήδη περιγράψει τίς τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις αναλύσεις. Ένα απλό σχόλιο θα είναι αρκετό για να αναφέρει τα σημαντικότερα συμπεράσματα για τις ομάδες στο TOP-16. Ακούω ήδη επιφωνήματα ανακούφισης... Θα υπάρχει όμως, εκτός απροόπτου, ανάλυση και για τις επιθέσεις των ομάδων.

      Αλέξης

      Διαγραφή
    10. Προς Dirk

      Αν ζούσε ο Διογένης την σύγχρονη εποχή στην Ελλάδα, όχι μόνον θα ήταν πολυλογότατος, αλλά θα αναγκάζονταν να κρατάει και 15 φανάρια, μπας και βγάλει άκρη...

      Αλέξης

      Διαγραφή
    11. Προς Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2016 - 12:02 π.μ.

      https://www.youtube.com/watch?v=T_iF5Z_IbrY
      Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

      Don't give me any chance!
      https://www.youtube.com/watch?v=mWweE0TTtu0

      That's how I finish it!
      https://www.youtube.com/watch?v=zGU1IMGDfD4

      Αλέξης

      Διαγραφή
    12. Γεια σου Αλεξη.Καλη χρονια και οτι επιθυμεις.
      Πως μπορουμε να δουμε εκτος φεισμπουκ τη δουλεια που εχεις κανει;Κανε κατι αν δεν σου ειναι κοπος...
      Προτου να τη δω θα σου πω ενα μεγαλο μπραβο για την προσπαθεια και τον κοπο σου.Φαινεται να εχει πολυ ενδιαφερον η στατιστικη μελετη που εκανες...

      Αυτη τη μελετη θα ειχε εξισου ενδιαφερον να την εκανες για NBA και μεχρι το ολ σταρ γκειμ 14 Φεβρουαριου με 30 ομαδες που θα εχουν παιξει τοτε γυρω στα 50 παιχνιδια η καθε μια...Εχει το πρωταθλημα περιεργες παραμετρους οπως πολλα μακρινα ταξιδια,αρκετα σερι εκτος ή εντος,3-4 παιχνιδια την εβδομαδα,περιφερειες Ανατολη και Δυση και υποομιλους με περισσοτερα ματς εκει που ανηκει η καθε ομαδα,εχει τανκινγκ(Σιξερς,Λεικερς=αλλη μια χαμενη χρονια),εχει ομαδες που δεχονται πολλα φαουλ επιτηδες σε μουφα παικτες στις βολες(Κλιπερς,Χιουστον,Πιστονς),επιθετικες ομαδες(Γκολντεν στειτ,Οκλοχομα),καλες ομαδες στην αμυνα οπως Σπερς,Μαιαμι,Κλιβελαντ κτλ..Χωρις σχολια αν ειναι χρονοβορο,μονο τα στατιστικα μεχρι το ολ σταρ 14 Φεβρουαριου με πολυ καλο δειγμα 50 περιπου αγωνων για καθε μια απ τις 30 ομαδες.

      Αν βρεις χρονο για χομπι καντο,θα εχει και αυτο ενδιαφερον,παντως προς το παρον ανεβασε καπου την ευρωλιγκα αν δεν σου ειναι κοπος...

      WILKINS

      Διαγραφή
  65. περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια.
    για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει προηγούμενες αναρτήσεις όλα αυτά τα μηνύματα του κυνικού έχουν ξεκινήσει πριν 2 ή 3 αναρτήσεις για τον τρόπο υπολογισμού της δυναμικότητας της κάθε ομάδας στη φετινή ευρωλίγκα. ακόμα είμαστε στην επεξήγηση της μεθόδου βέβαια κι ας έχει γράψει καμιά 20αρια μηνύματα. όταν στα μέσα μάη γίνει το φ4 ίσως να γράψει και τα τελικά αποτελέσματα.

    υγ. κακό πράγμα η οικονομική κρίση στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ και τον βάζεις στη θέση του.

      Διαγραφή
  66. Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά. Σας διαβάζω τακτικά...
    Θα ξεκινήσω απευθυνόμενος στο Δημήτρη. Δεν ξέρω πόσο μακριά περίμενες να φτάσει η σελίδα σου αλλά έχει μεγαλώσει πολύ περισσότερο από όσο μπορεί να κουμαντάρει το blogger! Έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα και τα σχόλια όπως είναι κατασκευασμένα σε αυτή την πλατφόρμα δεν εξυπηρετούν καθόλου στην ευχάριστη ανάγνωση και συμμετοχή στη συζήτηση (ακόμα δεν βοηθάει στην κάποια "αξιολόγηση" των σχολίων). Πρέπει να αλλάξει σε κάτι πιο λειτουργικό, ίσως να γίνει φόρουμ? Ρώτα κάποιον ειδικό αφού η σελίδα σου έχει προσέλευση και θα μπορούσες να βγάλεις και κάποια χρήματα από αυτό, ίσα ίσα για να καλύπτεται το κόστος συντήρησης της αφού αναβαθμιστεί. Τέλος, πολλοί απο εδω μέσα είναι πρόθυμοι να δώσουν ένα μικρό ποσό για την αναβάθμιση.
    Όσον αφορά τα μπασκετικά, η δικιά μου πρόβλεψη για τον όμιλο του Ολυμπιακού είναι πως αν και αρκετά δύσκολος με μια καλή αρχή απέναντι στις αδύναμες ομάδες μπορεί να προπορευτεί και να το κρατήσει μέχρι την επόμενη φάση. Ο ΠΑΟ δυστυχώς δεν θα πάει μακριά και δε βλέπω και διάθεση από τη διοίκηση για να ανακατέψει την τράπουλα. Επιβάλλεται η επένδυση στους Παπαγιάννη, Χαραλαμπόπουλο ώστε να παίζουν 10λεπτα του χρόνου (όπως οι Παπαπέτρου, Αγραβάνης που κάνουν πολλά περισσότερα στον Ολυ). Του χρόνου ο Παππάς πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο γιαυτό το κεφάλι κάτι μέχρι να βρει πατήματα. Δυστυχώς η τελευταία χρονία 3Δ θα είναι αποτυχία. Η απόκτηση Odom από τον ολυμπιακό αντί για ψηλό σε συνδιασμό με την απουσία Σπανούλη γιατί μου κάθεται ως σχέδιο για να συντηρηθεί μέχρι τα κρίσιμα? Είναι φανερά πεσμένος τον τελευταίο καιρό βέβαια με την κλάση του μπορεί να πάρει παιχνίδια (κάτι σαν τη συντήρηση του San Antonio).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηθελα να ηξερα τι θα γραφατε για τον ΠΑΟ αν ειχε χασει μεσα εξω απο τον ΟΣΦΠ,ολοι εσεις οι δηθεν Παναθηναικαρες.Κερδισε ανετα και οχι τυχαια.Μαλιστα στο κυπελο η διαφορα θα ηταν μεγαλυτερη αν δεν εκαναν φαουλ οι γαυροι (εναμιση λεπτο πριν το τελος) και δεν ειμαστε αστοχοι εμεις .Η χρονια δεν τελειωσε τωρα αρχιζει.

      Διαγραφή
    2. αγραβανης,παπαπετρου ειναι συνομιλικοι με χαραλαμποπουλο παπαγιαννη;;;απορω γιατι τους συγκρινεται;;;

      Διαγραφή
    3. @ 10:39

      Ασε μας ρε φίλε.
      Έχεις κολλήσει στο 2-0 επί του γαύρου κι έχουμε γίνει ρεζίλι στην Ευρώπη.
      Δεν μας υπολογίζει κανείς.
      Γιατί πέταξες τα λεφτά σε δύο κουλους κι εχεις και κενή θέση ξένου ακόμα.
      Ήθελα να ξερα γιατί υποστηρίζεις το αδιέξοδο που βλέπει ολη η Ελλάδα.
      Την ομάδα στήριζε την.
      Τα κακώς κείμενα οχι.

      Διαγραφή
  67. Τζιμ Joe Alexander για ΠΑΟ πως σου ακούγεται; Αποχωρεί από τη Σασαρι οπως ολα δειχνουν. Εδειξε καλα στοιχεια στη Μακαμπι πέρυσι χωρις διαρκεια ομως. Αθλητικος, δυνατος, βαζει βολες, σουτερ ημερας απο το τριποντο. Θα κολλουσε καλα με τον γκιστ πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. http://kollectnews.org/2016/01/06/psomiadis-pethanes-best-of/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. http://www.gazzetta.gr/basketball/article/857358/stin-athina-o-mpoyroysis-dyskola-me-olympiako

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Περάσοβιτς: «Οι διαιτητές προσαρμόζονται στον Ολυμπιακό»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσα η άποψη του Περάσοβιτς και κατά ένα βαθμό ορθή.
      Φυσικά δε μιλάει για διαφορετικά κριτήρια στις δυο πλευρές του παρκέ αλλά προσαρμογή των κριτηρίων των διαιτητών σε ένα σκληρό στυλ παιχνιδιού που συμφέρει τον σκληρό ολυμπιακό.

      Φυσικά αν δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο συνιστά εύνοια θα πρέπει να συμφωνήσουμε επίσης και για το αντίστροφο. Ότι όταν παίζουν οσφπ-παο για το κύπελλο και εκτελούνται 80 βολές, ευνοείται εκ των πραγμάτων ο παο, ακόμα κι αν τα κριτήρια για τις δυο ομάδες είναι ίδια (λέμε τώρα).

      Και για να προλάβω αυτούς που θα πούνε ότι ο οσφπ έκανε φάουλ στο τέλος.
      1. Στο 33 έχουν εκτελεστεί ήδη 57 βολές. Οπότε με μια "φυσιολογική" ροή αγώνα θα είχαμε 70 βολές.
      2. Ο ΠΑΟ στην regular season ευρωλίγκα εκτελούσεμέσο όρο 21,7 βολές και ο ολυμπιακός 18. Σε αυτό το δείγμα ωστόσο περιλαμβάνονται και αγώνες που η αντίπαλη ομάδα έκανε φάουλ για να γυρίσει τον αγώνα.

      Δεν προσπαθώ να αποδείξω κάτι. Μπορεί να έχετε επιλέξει να παριστάνετε τους τυφλούς για την ελληνική διαιτησία, τουλάχιστον όμως να την κρίνετε με τα ίδια κριτήρια και τη ίδια σοφία που κρίνετε και την ευρωπαϊκή.

      Διαγραφή
  71. Καλό ξεκίνημα από τον Άρη. Δε πρέπει να αφήσει την επίθεση της Νεπτούνας να ρολάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλό ξεκίνημα από τον Άρη. Δε πρέπει να αφήσει την επίθεση της Νεπτούνας να ρολάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλό ξεκίνημα από τον Άρη. Δε πρέπει να αφήσει την επίθεση της Νεπτούνας να ρολάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ετσι ρε ΑΡΗ να γουσταρουμε !!! Τι ΠΑΙΚΤΑΡΑ ειναι αυτος ο Μακνιλ ρε μας εχει πορωσει !!

    Droga

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Πολύ ωραίος ο Άρης και οι Έλληνες του φαίνονται ανεβασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή