Athlenda

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΑΓΓΕΛΟΣ Ή ΔΑΙΜΟΝΑΣ..?





  Αυτό που διαπράττει τον τελευταίο μήνα ο Τζέησον Κίντ μοιάζει με σενάριο ταινίας.Περισσότερο με μια συνομωσία ολόκληρου του σύμπαντος για τον 38χρονο πλέον σταρ των Μάβερικς,τον πληρέστερο πόιντ γκαρντ που έβγαλε ο πλανήτης μετά τα χρόνια του Μάτζικ Τζόνσον,καθώς καλείται να γράψει αυτός το φινάλε,με την πέννα στα χέρια του.
Και όμως η ζωή και η καριέρα του πέρασαν από 40 κύμματα,με εναλλαγές που οφείλονται κυρίως στον παρορμητικό-εκτός γηπέδων-χαρακτήρα του.Ο πιτσιρικάς-προστατευόμενος του Γκάρι Πέητον,μέντορας του στο σκληρό μπάσκετ των ανοιχτών γηπέδων του Σαν Φραντσίσκο (''μέχρι τα 14 δεν είχε βγει ποτέ να παίξει έξω από το γυμναστήριο..''αποκαλύπτει το ''γάντι'')εκεί όπου διαμόρφωσε το χαρακτήρα και το -δυναμικό-στυλ παιχνιδιού του,είναι μάλλον ο σκληρότερος γκαρντ  στο άθλημα σήμερα και σίγουρα ο καλύτερος floor-general για μια ομάδα.
Ο ρούκι από την Καλιφόρνια που πλακώθηκε με το alter ego του τότε στους τότε Μαβς,Τζίμι Τζάκσον για τα μάτια μιάς τραγουδίστριας,παντρεμένος αργότερα με την Τζουμάνα Κιντ,μητέρα των τριών ''kids''.Ο γάμος του και γενικότερα η όλη σχέση του με την-πρώην πλέον-Τζουμάνα Κίντ ήταν πραγματική σαπουνόπερα.Ξύλο,σκάνδαλα,συλλήψεις,αλκοόλ,επανασυνδέσεις και εν τέλει χωρισμός που μάλλον βοήθησε τον στάρ του Ντάλας να επικεντρωθεί στο μπάσκετ .Μια κανονική βραδιά στο σπίτι των Κιντς..?Ο Τζέησον βουτάει μια τηγανιτή πατάτα από το πιάτο του γιού του.Η Τζουμάνα εκνευρίζεται και αρχίζει το κράξιμο με αποτέλεσμα ο ''ήρεμος'' Τζέησον να της την φτύσει στη μούρη!Εκει μπαίνουν τα γάντια και ο Κιντ την περιποιείται με μερικά σωφρονιστικά μπατσάκια..
Κ όμως στη κοινωνία των παικτών ο Κιντ είναι, μαζί με τον Μπίλαπς, οι αθλητές-προσωπικότητες που εκπέμπουν το μεγαλύτερο σεβασμό σήμερα.Δεν είναι τυχαίο οτι τοποθετήθηκαν ως ασφαλιστικές δικλείδες κ ως leaders στις τελευταίες εθνικές ομάδες των ΗΠΑ.Προσωπικότητες που οι νεότεροι super stars τύπου Λεμπρόν ή Καρμέλο τους κοιτάνε από τα...σορτσάκια και κάτω.Μάλιστα θυμόμαστε δήλωση παίκτη των Νετς ότι εάν ο Κιντ έλεγε στους  Κένιον Μάρτιν-Τζέφερσον να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν θα το έκαναν δίχως δεύτερη σκέψη ενώ πρόσφατα βγήκε στον αφρό ότι στα φετινά πλέη-οφς ο τραυματίας Μπίλαπς κοούτσαρε κανονικά τους Νίκς από τον πάγκο ,με τους συμπαίκτες του να κρέμονται απ’τα χείλη του αγνωόντας τον Ντ’αντόνι.Αυτά είναι..
Ο Αμερικανικός τύπος παρομοίασε τον Κίντ με χαμαιλέοντα,που αλλάζει το χρώμα του δέρματός του ανάλογα με το περιβάλλον του.Δε θέλει πολύ σκέψη.Ξεκίνησε την καριέρα του ως ένας εκπληκτικός πασέρ,ταχύτατος με ειδικότητα στο fast break,συνέχισε με τη στάμπα της μηχανής των τρίπλ-ντάμπλ(1ος εν ενεργεία,3ος ιστορικά)και τώρα στο λυκόφως αγωνίζεται ως ένας εκπληκτικός αμυντικός με εξαιρετικό τρίποντο(μαζί με τους Στογιάκοβιτς,Τέρι συμπληρώνουν την 3άδα του Ντάλας στους 5 εν ενεργεία αθλητές με τα περισσότερα τρίποντα στο ΝΒΑ).
Η άμυνα που έχει παίξει φέτος στα play-offs  έχει δώσει σάρκα και οστά σε έναν καινούργιο όρο,αυτόν του ‘’clutch defender’’,δηλ.του παίκτη που βγάζει μεγάλες άμυνες στα κρίσιμα τελευταία λεπτά.Η επιτομή της ‘’lockdown defense’.Τα θύματα?Κόμπι Μπράιαντ,Κέβιν Ντουράντ..Χωρίς λόγια.Απέναντι στο Μαιάμι θα προσπαθήσει να μη πέσει αυτός θύμα της ‘’καλύτερης περιφερειακής άμυνας στον πλανήτη’’ όπως διαφημίζονται εδώ και καιρό οι Χίτ στους οποίους οι καουμπόυς έχουν να αντιπαρατάξουν ‘’το καλύτερο passing game’’ αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ..
Αντί επιλόγου..’’Όταν φτάνουμε στο τέλος ενός κλειστού ματς και χρειαζόμαστε ένα clutch play,απλά δίνουμε τη μπάλα στον Κίντ και περιμένουμε ότι θα κάνει κάτι καλό που θα μας αναδείξει νικητές..’’,Ντιρκ Νοβίτσκι.Και ο Τέρι συμπληρώνει,’’είναι ο κύριος λόγος που αποκαλούμε την ομάδα μας τη καλύτερη στο άθλημα σήμερα στο τέλος κλειστών ματς.’
Οι τελικοί ξεκινάνε.Όρμα Τζέησον,’’ τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα…’’
ΔΗΜΗΤΡΗΣ#4

3 σχόλια:

  1. Μεγάλε πραγματικά ωραίο το μπλογκ σου. Το δεύτερο άρθρο σου που διαβάζω. Συνέχισε την καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες πάντως δεν έκανε τίποτα. Αμόλησε κάμποσα ελεύθερα τρίποντα στην αρχή, κατάφερε να βάλει 2, τέλειωσε το ημίχρονο με 6π, 4ασ και κάμποσα λάθη.

    Στο δεύτερο ημίχρονο εξαφανίστηκε όταν η ομάδα του τον χρειαζότανε για να "κάνει" παιχνίδι, πέτυχε άλλο 1 τρίποντο, έκανε άλλες 2 ασίστ και αυτό ήταν.

    Και εις άλλα με υγεία. Κρίμα για το Γερμανό. Άλλο έναν άξιο συμπαίχτη να είχε θα έκανε πάρτι (ένα συμπαίχτη που να βοηθάει στα δύσκολα σημεία και όχι να στήνεται στα 8 μέτρα για να αμολάει ό,τι να' ναι, βλέπε Kidd, Terry, Peja, Butler και σία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @colonel gomelsky:φίλε ευχαριστώ πολύ..δίπλα στην αρχειοθήκη υπάρχουν αρκετά πράγματα που πιθανόν να βρείς ενδιαφέρον.Ευχαρίστως να τα λέμε όποτε θες..
    @ανώνυμος:Κατ'αρχήν ευχαριστώ για το σχόλιο.Oλοι έχουν κάποια άσχημα βράδια φίλε μου..Ακόμα και ο Ουέιντ με τον Λεμπρόν που είναι στα ''prime'' τους.Ξέρεις όμως πολλούς 38ρηδες να παίζουν έτσι στα playoffs και σε τέτοιο επίπεδο?Εγώ όχι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή