Athlenda

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011


RIP THE HEAT!


Eίναι μια κίνηση που μπορεί να κρίνει πολλά,ειδικά το καλοκαίρι, στο τέλος σεζόν.Οι Μπούλς απέκτησαν τον Ρίπ Χάμιλτον,ώστε να καλύψουν την τρύπα στη θέση ‘’2’’ που τους κόστισε τόσο πολύ στα περσινά playoffs.



 Για τον Χάμιλτον δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες.Μέλλον hall of famer,πρωταθλητής στο NCAA με το Κονέκτικατ  του Τζίμ Κάλχουν,πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Πίστονς του Λάρι Μπράουν το 2004.120ματς στη ποστ σίζον με μέσο όρο πάνω από 20 πόντους.Μόνο 3 εν ενεργεία αθλητές(και 20 ιστορικά) έχουν αυτό το αξίωμα.Κόμπι,Ντίρκ,Ντάνκαν..Είναι όμως το κομμάτι που πραγματικά έλειπε?Πάμε να δούμε μια πιο κοντινή ματιά..

       Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ


Ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον είναι ίσως το αυθεντικότερο σούτινγκ γκαρντ  της σύγχρονης εποχής στο Αμερικανικό μπάσκετ.(μαζί με τον Ρει Αλεν).Το στυλ που αγωνίζεται τον κάνει one of a kind.Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους fundamental players που είδε ποτέ το άθλημα και μακράν του 2ου το Νο1 στον τρόπο που κινείται μακριά από τη μπάλα.Εκπληκτική φυσική κατάσταση,αυτοματοποιημένο σουτ,το πιο αποτελεσματικό mid rangeπαιχνίδι που είδε το ΝΒΑ τα τελευταία 15 χρόνια.Ο Θίμποντο ξέρει καλά τι μπορεί να κάνει.Το μόνιμο πρόβλημα των Μπούλς στη περσινή ''κλειστή'' σειρά με τους Χίτ(δείτε τα σκόρ,όχι τις νίκες)ήταν τα συνεχή ντουμπλαρίσματα που δεχόταν ο Ρόουζ από τον παίκτη του Κιθ Μπόγκανς(ξεκινούσε στο ‘’2’’)με τον τελευταίο να μη μπορεί να ευστοχήσει σε ελεύθερο σουτ,γεγονός που αποτέλεσε τη βασική αρχή της άμυνας των Χιτ .Ο Μπόγκανς δεν ήταν κακός πέρσι.Επαιξε εξαιρετική άμυνα και έφτασε το ανώτερο ποσοστό στα σουτ 3π. στη καριέρα του(38%).Το θέμα είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός όταν 9/10 σουτ είναι παντελώς ελεύθερα…Το Σικάγο χρειαζόταν σκορ,τη στιγμή που ο Μπογκανς είχε κάτι σαν 4.4 π.μ.ο.Φυσικά με τη παρουσία του Χάμιλτον τα ντουμπλαρίσματα αυτά θα είναι αποστολή αυτοκτονίας για κάθε άμυνα.


 Εκτός αυτού ο ''Ριπ'' φέρνει στο Σικάγο το know how του πρωταθλητή.Είναι winner,από τους μεγαλύτερος στο άθλημα σήμερα.Ο τρόπος που παίζει το Σικάγο πλέον,είναι πολύ κοντά στο Ντιτρόιτ του Λάρι Μπράουν.Κλασσικό ανατολικό μπάσκετ,πολύ δυνατή άμυνα,σετ παιχνίδι με διάβασμα των καταστάσεων στην επίθεση.Ειδικά στο μισό γήπεδο οι Μπουλς αναμένεται να κάνουν θραύση καθώς πλέον ανοίγουν πολλοί διάδρομοι για τον Ντέρικ Ρόουζ και οι άμυνες με την παρουσία του ''Ριπ'' ταυτόχρονα, θα δέχονται μεγάλη πίεση.Αν οι Μπουλς δουλέψουν καλά το κομμάτι αυτό,με το inside game του Μπούζερ και τη κίνηση χωρίς τη μπάλα του πληθωρικού Ντενγκ,αναμένονται σαν ‘’πολεμική μηχανή’’ με τη διαφορά να φαίνεται και στις ασσίστς του Ρόουζ.Βέβαια τα λεφτά της μεταγραφής θα φανούν στη πόστ σίζον,εκεί που ο Θίμποντο πραγματικά χρειάζεται τον Χάμιλτον.Είναι το διάστημα που ο παίκτης μεταμορφώνεται σε ''δολοφόνο''.Το πώς αισθάνεσαι βέβαια όταν τον κυνηγάς γύρω από τα σκρίν συγκρίνεται με την αίσθηση του να έχεις μόλις τρέξει 200αρι απέναντι στον Γιουσέιν Μπολτ..

ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ


 Υπάρχουν αρκετές.Ο παίκτης είναι στα 33 του.Δεν είναι η βδέλλα που ήταν στην άμυνα και εδώ ξεκινά το όλο θέμα,με τον θα πρέπει να είναι στάρτερ ή όχι.Ο Ρόνι Μπριούερ που από πολλους θα ξεκινά στο ‘’2’’ είναι πολύ αθλητικός, εξαίρετος στα μετόπισθεν και με τη παρουσία του οι Μπουλς αμύνονται καλύτερα καλύπτοντας κάποιες αδυναμίες του Μπούζερ στην ομαδική άμυνα.Σίγουρα στο μυαλό του προπονητή το σχήμα με Χάμιλτον-Μπούζερ μαζί στη πεντάδα περιέχει αμυντικό ρίσκο. Ίσως η επιλογή του να ξεκινά ο ''Ριπ'' από τον πάγκο και να τελειώνει τα ματς στη πεντάδα να είναι αρχικά η πιο ενδεδειγμένη.Σε ένα ρόλο όπως του Τζινόμπιλι.Το Σικάγο θα πρέπει να έχει την υπομονή να απορροφήσει το παιχνίδι του νέου του γκαρντ και να του προσδώσει τον ακριβή ρόλο,ανάλογα με το τι έχει παρουσιάσει προς το τέλος της ρεγκιουλαρ σιζον.Σίγουρα θα έχει λεπτά στάρτερ,25+..


 Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με το ότι δεν είναι ο κλασσικός σουτέρ τριών πόντων.Πολύ καλός αλλά όχι ο κλασσικός.Σουτάρει καλύτερα το τρίποντο από τη γωνία που είναι και πιό κοντά(όπως και ο Ντενγκ).Θεωρούμε όμως ότι το εκπληκτικό spacing στην επίθεση του Θίμποντου θα τον βοηθήσει σημαντικά να κινηθεί στο χώρο που μπορεί να διαπρέψει.Εκτός αυτού είναι καταπληκτικός δημιουργός,πράγμα που τον κάνει διπλά επικίνδυνο.Είναι αμφίβολο όμως ποσα λεπτά θα δούμε να έχει τη μπάλα στη δυνατη πλευρά και τον Ρόουζ στη weak side.


 Για το Σικάγο ο Χάμιλτον ήταν πάντα ο ‘’Εχθρός’’.Από τους πιο μισητούς παίκτες στη πόλη,με τσαμπουκάδες απέναντι στον Σκάιλς ή στον Τιμ Τόμας,με πανυγηρισμούς όλιγον προκλητικούς,ως ορκισμένος αντίπαλος με τη φανέλα του Ντιτρόιτ.Και όμως όποιος γνωρίζει καλά το DNA της πόλης θα δεί ότι ο κόσμος της ομάδας γουστάρει και ιντριγκάρεται από τέτοιους παίκτες.Ο Ρόντμαν λατρεύτηκε μέχρι θανάτου,το ίδιο και ο Σάλεη(σε άλλη κλίμακα και για άλλους λόγους),ενώ το κοινό αγκάλιασε τον Μπέν Ουάλας και τον Λίντσεη Χάντερ μετά από 12 χρόνια στη Μότορ Σίτυ.Οι συμπαίκτες του δηλώνουν ενθουσιασμένοι πάντως,με προεξέχοντα στο Ντένγκ,του οποίου ο αδερφός ήταν συμπαίκτης του Χάμιλτον στο Κονέκτικατ.Θεματάκι ακούγεται ότι μπορεί προκύψει και με τη κορδέλα του!Στο Σικάγο υπάρχει σχετικός όρος για τους παίκτες.Θυμάστε τι έγινε με τον Μπέν Ουάλας...Αν και για όλα υπάρχει παραθυράκι(Ελλάδα γίνανε)μιάς και αναμένεται να του επιτραπεί λόγω του μάσκας.Είναι απαραίτητη γιατί με τον ιδρώτα θολώνει..Ρε τι πάθαμε..


Το καλύτερο πάντως το είπε ο ίδιος ο παίκτης σε συνεντευξή του στο Σικάγο όταν κατέφτασε.Ρωτήθηκε τι έχει χάσει από το παιχνίδι του τα τελευταία χρόνια και απάντησε χωρίς πολύ σκέψη.’’Το τρόπαιο του πρωταθλητή..Για αυτό ήρθα εδώ..’’.

10 σχόλια:

  1. πολύ ωραίο άρθρο.. ο Χάμιλτον θα κάνει τη διαφορά στο Σικάγο.. Σύντομα ο Ροουζ θα είναι ο καλύτερος παίκτης στο NBA και χρειάζεται τέτοιους παίκτες δίπλα του ακόμα και στα 33 τους χρόνια για να κατακτήσει πρωτάθλημα. Όπως σωστά επισήμανες ο Χάμιλτον είναι παίκτης για μεγάλα ματς και εύχομαι φέτος να βοηθήσει αρκετά ώστε το Σικάγο να φτάσει στον τελικό, αντί των αντιπαθητικών Χητ.

    vamos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ESPN!ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ?ΕΚΠΡΟΣΟΠΩ ΛΑΟ ΠΟΛΥ.

    BASKETHOLIC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συγχαρητηρια για το αρθρο και την αναλυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρομερή ανάλυση. Και πάνω στην ώρα. Αύριο ντραφτάρουμε στο Yahoo ΝΒΑ fantasy...

    jkentro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απολαυστικη (οπως παντα) η αναλυση σου! Το Chicago φαινεται πως φετος ειναι ετοιμο για το βημα παραπανω. Υπερπληρης ομαδα στις θεσεις 1-4. Στο 5 υπαρχει ενα θεματακι. Ο Joakim μπορει στην αμυνα να ειναι ογκολιθος, στην αλλη ακρη του παρκε ομως ειναι εντελως μονοδιαστατος, με ανυπαρκτο post παιχνιδι, ικανος μονο στο να τελειωνει φασεις (ιδιος BigBen). Ανεκαθεν οι ομαδες τιτλου διεθεταν ισχυρο inside game (αρκει να σκεφτουμε την μεταμορφωση των Lakers με την προσθηκη του Gasol). Στην μετα-Jordan εποχη ειχαμε Spurs-Duncan, Lakers-Shaq & Gasol, Miami-Shaq, Detroit- R & B Wallace, Boston-Garnett, Dallas-Dirk. Το ερωτημα λοιπον που τιθεται ειναι αν θα καταφερει να επωμιστει ολο το βαρος ο Bouzer. Ιδωμεν..

    Υ.Γ. Θα ηθελα και τα προγnωστικα σου για τον φετινο πρωταθλητη. Συνοπτικα:
    -Lakers: Απωλεια η φυγη του 3D Odom, θα εχει ενδιαφερον η αντιδραση του Kobe και γενικοτερα της ομαδας στο νεο στυλ παιχνιδιου (ο Brown ξεκαθαρισε πως θα εγκαταλειψει την τριγωνικη επιθεση), φαινονται πεσμενοι αλλα με τον τεραστιο Kobe, το μεταλλο του πρωταθλητη και την παραμονη Gasol δεν γινεται να τους ξεγραψουμε.

    -Dallas: Ακατονοητα trades, τεραστια απωλεια ο Chandler, η 6αδα Dirk, Kidd, Carter, Terry, Marion, Odom εχει μ.ο. ηλικιας 35 χρονων!!!, αλλα οσο εχεις τον Dirk εισαι φαβορι.

    -Heat: Kαλη η προσθηκη Battier, σιγουρα καλυτεροι απο περυσι

    -Clippers: Το διδυμο Paul-Griffin θα κανει παπαδες φετος, πολυ ποιοτικη 5αδα με Billups, Butler. Σιγουρα ομαδα playoff.

    -New York: O Chandler θα δωσει την σκληραδα που τους ελειπε. Αν ο Βαρωνος παραμεινει υγιης και μπορεσει να εκμεταλευτει τους 2 superstars, αυτοματως γινονται ομαδα τιτλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μην ξεγραφετε τους celtics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους σχολιάσανε.

    @vamos
    Χωρίς βετεράνους ποιότητας τίτλος γιόκ..Σε λίγο θα ανεβάσω και άλλη ανάρτηση από το ΝΒΑ.

    @ΒASKETHOLIC
    Σε παγκόσμια αποκλειστικότητα στο hoopfellas!Δε γράφω αλλού,είμαι free agent και προσιτός μάλιστα αλλά δε με θέλει κανείς..

    @jkentro
    Ναι φίλε ήρθε η ώρα..

    @gioxon

    Δε λέει τίποτα που ο Νόα δε σκοράρει.Οπώς και στους Πίστονς του '04 ο Μπέν δεν ακούμπαγε μπάλα αλλά πόσταρε πολύ αξιόπιστα ο Ρασίντ και ο Πρίνς,όπως κάλλιστα μπορεί να το κάνει ο Μπούζερ με τον Ντένγκ.Το θέμα είναι η αξιοπιστία του Μπούζερ γιατί χωρίς καλό inside game από αυτόν, παρά την υπογραφή του Χάμιλτον το περίφημο ''άνοιγμα των διαδρόμων'' για τον Ρόουζ πάει περίπατο.Αύριο πιθανόν θα ανέβασω ανάρτηση για το θέμα ''φαβορί''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γουσταρω αναλυση,δεν γουσταρω που εφυγε ο RIP για να παει σε ...αυτους(μεγαλη απεχθεια στο Σικαγο εμεις οι Πιστονς)
    Θα ηθελα και ενα αφιερωματακι στις πιο δυνατες rivalries οπως Ντιτροιτ-Σικαγο,Νεα Υορκη-Ιντιανα,Νεα Υορκη-Μαιαμι κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @LikeMike

    Κανένα Πιστόνι δε γουστάρει την μετακίνηση..Αυτές οι μάχες,συν το Νέα Υόρκη-Σικάγο στα χρόνια του Ράιλι και του Στάρκς είναι οι ''glory days'' του ΝΒΑ,με τη 1η αφορμή θα ανεβάσουμε κάτι.Τα καλύτερα ματς που έχω δει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή