Athlenda

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Θα σηκωθούμε..


Για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες ζούμε την ίδια μαρτυρική βραδιά του νοκ-άουτ παιχνιδιού, γευόμενοι το πικρό ποτήρι του underachieving το οποίο τείνει να γίνει δεύτερη φύση πλέον. Η Εθνική μας “έπεσε” απέναντι στη μετέπειτα θριαμβεύτρια του τουρνουά Κροατία και μένει εκτός Ολυμπιακών αγώνων για μια ακόμα φορά. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ βαθύτερο. Το Hoopfellas αναλύει..




Φαίνεται ότι πολεμάμε και πάλι ένα αόρατο τείχος που υψώνεται κάθε φορά μπροστά μας σε ένα παιχνίδι νοκ-άουτ. Μοιάζει να ζούμε την ημέρα της μαρμότας πάλι και πάλι.. Κινδυνεύει να ποτίσει (αν δεν έχει συμβεί ήδη) πλέον στο DNA μας η κακή βραδιά στα ματς της μιας ανάσας; Πιθανόν. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια Η ανανεωμένη Εθνική μας ομάδα δε κατάφερε να σταθεί όρθια απέναντι σε ένα σύνολο το οποίο καθαρά σε όρους unit quality δεν υπερείχε όμως σίγουρα είχε το κάτι παραπάνω που απαιτούνταν για να κλείσει το ματς με επιτυχία. Σίγουρα αυτή η ήττα και κυρίως η εικόνα που παρουσιάσαμε συνολικά σε αυτό το ματς συνιστά αποτυχία για την ομάδα μας. Όμως νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να βλέπουμε με τα μάτια του Δον Κιχώτη. Χρειαζόμαστε μια καλή ένεση δυτικού πνεύματος ως προς τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Ας αφήσουμε τις μεταφυσικές καταστάσεις που ζούμε αυτές τις βραδιές τα τελευταία και ας ακολουθήσουμε τον ορθολογισμό αφού πρώτα ρίξουμε μια καλή ματιά στον καθρέφτη. Η ομάδα μας όντως μπαίνει σε αυτά τα παιχνίδια με το ενδεχόμενο του underperforming να διατηρείται συνεχώς ως υποβόσκουσα σκέψη στο υποσυνείδητο της. Όμως αυτό γίνεται γιατί νιώθει ότι κάτι της λείπει. Δεν έχει έχει αυτό το αίσθημα της απόλυτης πληρότητας που σου μεταδίδει τη σιγουριά για να παίξεις ένα τέτοιο ματς και να αντικρούσεις κάθε δυσκολία. Ένα αίσθημα που απορρέει από τη ποιότητα του συνόλου και το υπόβαθρο της δουλειάς σου. Είναι φανερό λοιπόν ότι πέρα από τις ψυχολογικές κορώνες και τα εμπόδια που μας ταβανιάζουν, μας λείπουν πράγματα για να νικήσουμε στο FIBA Basketball. Και αυτό το γεγονός είναι άμεσο συνδεδεμένο με τον τρόπο που δουλεύει η παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας. Ορθολογισμός λοιπόν και ακολουθία μια γνωσιολογικής μεθόδου προσεγγίσεως του προβλήματος.. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό πρόβλημα, να βρούμε τι φταίει και να δουλέψουμε με πολύ υπομονή για την επιστροφή της χώρας μας στην ελίτ αναθέτοντας στα πιο λαμπρά μπασκετικά μυαλά που διαθέτουμε το έργο αναδόμησης.


Η ψευδαίσθηση της Ευρωλίγκας και το σταυροδρόμι του αναπτυξιακού προγράμματος


Από αυτό εδώ το βήμα έχουμε εστιάσει πολλές φορές και σε βάθος στις ιδιαιτερότητες του μπάσκετ που παίζεται στα διεθνή τουρνουά και στη διαφορετικότητα του σε σχέση με το μπάσκετ της Ευρωλίγκας.


Μιλάμε για τουρνουά 10-15 ημερών στα οποία συμμετέχουν σύνολα τα οποία πρέπει να χτίσουν μέσα σε έναν μήνα δουλειάς το παιχνίδι τους και αυτό που θα παρουσιάσουν. Χρειάζεται γνώση του πλαισίου στο οποίο διεξάγονται αυτά τα παιχνίδια και πρακτικές λύσεις. Οι ομάδες σαφέστατα δεν είναι τόσο δουλεμένες όσο οι αντίστοιχες της Ευρωλίγκας, οι οποίες περνούν μήνες μαζί στο παρκέ, ούτε μπορούν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο αυτοματισμών. Για αυτό και μετράει τόσο πολύ η μονάδα. Ο πραγματικά ποιοτικός παίχτης τον οποίον στην Ευρωλίγκα μπορείς να ματσάρεις με τη δύναμη ενός καλά δουλεμένου συνόλου όχι όμως στο FIBA Basketball με τις πολύ λιγότερες εργατοώρες. Για αυτό και οι ΝΒΑers μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε τέτοια τουρνουά (χωρίς αυτό να είναι απαράβατος κανόνας). Παίχτες όπως για παράδειγμα ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς ή ο Γκαλινάρι οι οποίοι συνδυάζουν ποιότητα, δύναμη, superb 1 on 1 skills και μπορούν να σκοράρουν από κάθε σημείο του γηπέδου (ακόμα και πάνω σε άμυνα) είναι πολύ πιο επιδραστικοί στο μπάσκετ “του καλοκαιριού” από ότι σε αυτό της Ευρωλίγκας και των πιο ισχυρά ανεπτυγμένων ομαδικών μηχανισμών.


Η ελληνική μπασκετική βιομηχανία δουλεύει σε διαφορετική κατεύθυνση ως προς το κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Το πρότυπο της επιτυχίας των Παπαλουκά-Διαμαντίδη (με όλα όσα πρεσβεύουν αυτοί οι δύο σύγχρονοι θρύλοι για το μπάσκετ της χώρας μας) ανάγκασε τους υπεύθυνους να ακολουθήσουν συγκεκριμένες νόρμες στο αναπτυξιακό κομμάτι. Τα παιδιά που βγαίνουν από την ελληνική μήτρα φτιάχνονται λαμβάνοντας συγκεκριμένα εφόδια ώστε σε βάθος χρόνου να αποτελέσουν καλά fits που υποστηρίζουν (στο ανώτερο επίπεδο εξέλιξης) το μπάσκετ της Ευρωλίγκας (ή και της Α1) αλλά από την άλλη αποτελούν στη πλειοψηφία τους “υποστηρικτούς” παίχτες στα διεθνή τουρνουά. Είναι φανερό ότι μας λείπουν παίχτες με αυτές τις δεξιότητες, οι οποίες κάνουν τη διαφορά στο FIBA Basketball. Δε παράγουμε τέτοιους. Μη ξεχνάμε ότι ανοίξαμε σχετικά πρόσφατα της Αμερικής (σε επίπεδο σχολικού και επαγγελματικού αθλητισμού) όταν άλλες χώρες, ίσως λιγότερο προηγμένες μπασκετικά, το έχουν κάνει ήδη εδώ και χρόνια. Στις ΗΠΑ είναι δεδομένο ότι ένας παίχτης (ανεξάρτητα από τον ρόλο του ή τον χρόνο συμμετοχής) θα βελτιωθεί σε ατομικό επίπεδο πολύ περισσότερο από ότι στην Ευρώπη.


Ο βαρύς οπλισμός μας στις glory days ήταν η συνύπαρξη πολλών παιχτών με ισχυρό χαρακτήρα. Οι Παπαλουκάς και Διαμαντίδης (εστιάζω σε αυτά τα δύο ονόματα γιατί η τότε επιρροή τους σε μια εποχή που το ευρωπαϊκό μπάσκετ άλλαζε ήταν τεράστια και επαναλαμβάνω, συνειδητά ή ασυνείδητα υπέδειξε την κατεύθυνση σε αναπτυξιακό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια) δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε pure talents. Εκμεταλλεύτηκαν τη συνύπαρξη τους χρονικά με έναν σπουδαίο πυρήνα παιχτών και κατάφεραν ν α προάγουν την εικόνα του αλτρουιστή ηγέτη, αυτού που αναδεικνύει τους συμπαίχτες του και αναδεικνύεται μέσα από το σύνολο. Είναι δεδομένο ότι δε θα ήταν το ίδιο αποτελεσματικοί ως αυτόφωτοι ηγέτες ενός μέτριου συνόλου, δεν ήταν αυτές άλλωστε οι δεξιότητες τους. Η παγίδα στην οποία ίσως έπεσε σε επίπεδο κατεύθυνσης το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι ότι οι δύο αυτοί αθλητές είναι πολύ unique περιπτώσεις, όχι τόσο σε επίπεδο δεξιοτήτων αλλά σε πνευματική κατάρτιση. Πρόκειται για τους δύο πιο οξυδερκείς αθλητές ίσως που είδε το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια με μια μεταφυσική ικανότητα στο να αποφασίζουν υπό καθεστώς πίεσης. Και αυτό που δε μπορείς να προβλέψεις, οπότε και να βασίσεις ένα ολόκληρο πρόγραμμα πάνω, είναι ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού που αναπτύσσεται μπασκετικά σε μια τέτοια διαδικασία. Μπορείς όμως να προβλέψεις τις δεξιότητες με βάση το πρόγραμμα σου. Το άνοιγμα της αμερικανικής πόρτας μας έχει βοηθήσει να βελτιώσουμε τα φυσικά/αθλητικά χαρακτηριστικά των παιδιών που απαρτίζουν την ομάδα μας. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να παράγουμε πλέον εμείς σαν σχολή.. Η διάκριση σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο δεν είναι αυτοσκοπός, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ο φωτεινός φάρος στο όλο εγχείρημα θα πρέπει να είναι το να ακολουθήσουμε την εξέλιξη του αθλήματος, καλλιεργώντας όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά πάνω στη βάση των όσων πρεσβεύουν τώρα την εθνική μας ταυτότητα. Και να μην αφήσουμε τίποτα στη τύχη..


Μη μου δίνεις ψάρια να τρώω, μάθε με να ψαρεύω..


Το παγκόσμιο μπάσκετ διανύει την εποχή της ταχυδύναμης και της περιφερειακής εκτέλεσης, μια τάση η οποία τείνει να αφήσει το στίγμα της σε όλες τις λίγκες και μαζί στα διεθνή τουρνουά. Και εάν στο πρώτο κομμάτι η βελτίωση μας είναι σημαντική, στο δεύτερο υστερούμε απελπιστικά. Είναι μια κατάσταση που διαιωνίζεται χρόνια, πριν ακόμα από τη περίοδο των μεγάλων επιτυχιών. Κάτι ανάλογο με το πρόβλημα των Ρώσων που πηγάζει από την αδυναμία τους να βγάλουν πια σπουδαίους point guards. Το προολυμπιακό του Τορίνο και ο τραυματικός τρόπος με τον οποίον “έπεσε” η ομάδα μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφορικά με το πρόβλημα μας. Η λύση δεν είναι φυσικά τα διαβατήρια. Οκ, θα μπορούσαμε να είχαμε δώσει ένα στον Τζέησι Κάρολ (πριν το κάνει το Αζερμπαϊτζάν) και να λύναμε το θέμα για 5 χρόνια. Έτσι όμως θα βλέπαμε το δέντρο και θα χάναμε το δάσος. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας αυτής της σελίδας έχουμε υπογραμμίσει το πόσο σημαντική είναι η παρουσία σουτέρ στα διεθνή τουρνουά, σχολιάζοντας τότε τη ρήση του Βλάντε Ντίβατς (“σε αυτό το μπάσκετ χρειάζεσαι πραγματικούς σέντερ και σουτέρ” προβάλλοντας ως προς το timing της δήλωσης τον εαυτό του και τον υιό του Πέτζα..). Αυτή είναι η αλήθεια. Και αποδεικνύεται από το πόσο σημαντικοί είναι το καλοκαίρι παίχτες τύπου Σιμόν ή Σεϊμπούτις (ακόμα και ο Μαχμούτογλου πέρυσι) οι οποίοι σαφώς και δεν αποτελούν αστέρες στο μπάσκετ της Ευρωλίγκας έχουν όμως την ιδιοσυγκρασία του να σουτάρουν και να τιμωρήσουν άμυνες στο διεθνές επίπεδο. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα κομμάτι που πρέπει να εστιάσει η παραγωγική μας διαδικασία. Παίχτες οι οποίοι θα μπορούν να σπάσουν άμυνες στα δύο με το ballhandling και τη περιφερειακή τους εκτέλεση θα λάβουν εξέχουσα θέση στην ημέρα που ξημερώνει. Βασική διαφοροποίηση στη κατεύθυνση του αναπτυξιακού μας προγράμματος σε σχέση με το σήμερα θα πρέπει να είναι το να καλλιεργήσουμε πρώτα και μετέπειτα να εστιάσουμε και να ανεβάσουμε παιδιά που ξεχωρίζουν για αυτή τους την ικανότητα. Είμαστε σοκαριστικά πίσω εδώ αγνοώντας τον συναγερμό που έχει χτυπήσει πολλά χρόνια τώρα.



Ο κόουτς..


Ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται ένας λαός την επιτυχία ή την αποτυχία λέει πολλά για το πολιτισμικό του επίπεδο. Στην Ελλάδα μάλιστα η απόσταση από το ζενίθ στο ναδίρ είναι μικρότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Φώτης Κατσικάρης στο Hoopfellas Είναι σημαντικό να μάθουμε σαν λαός που αγαπάμε πολύ το μπάσκετ, παθιαζόμαστε  και συχνά ξεπερνάμε τα όρια και φθάνουμε σε (..) άγριες καταστάσεις (γέλια) να  προβληματιζόμαστε διατηρώντας ένα επίπεδο..”

Ο κόουτς δε τα κατάφερε. Το ήθελε πολύ αλλά δε μπόρεσε. Και αυτό το fail θα τον στοιχειώνει για πολύ καιρό. Γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως είμαι από αυτούς που τοποθετούν το κριτήριο της ποιότητας της δουλειάς και της διάρκειας σε πολλές περιπτώσεις πάνω από το αποτέλεσμα. Δυστυχώς στη περίπτωση του κόουτς Κατσικάρη το πρόσημο δε μπορεί να είναι θετικό γιατί τη χρονική περιόδου που ανέλαβε υπήρχε πίεση για επιστροφή στα καλά αποτελέσματα η οποία επισκίασε οτιδήποτε άλλο μιας και τα χρόνια ανομβρίας αυξάνονταν για ένα σύνολο που έδειχνε να αφήνει πίσω την εικόνα της ομάδας που ανήκει στη παγκόσμια ελίτ. Στη θητεία παρ'όλα αυτά θεωρώ ότι δουλέψαμε σωστά. Ανεβάσαμε το pace του παιχνιδιού μας χωρίς αυτό να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μας στην άμυνα και μετά από καιρό παρουσιάσαμε κίνηση στην επίθεση μας απογαλακτιζόμενη από μια αυστηρά Pick & roll based λογική. Πέρυσι χάθηκε με την Ισπανία η μεγάλη ευκαιρία σε ένα ματς το οποίο θα είχε αλλάξει το ρου της ιστορίας για την ομάδα μας και τη θητεία του ίδιου του ομοσπονδιακού σε αυτή. Γενικά με τον Κατσικάρη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιβεβαίωσε την επικρατούσα στο εξωτερικό άποψη του ότι “οι Έλληνες, ανεξαρτήτων προσώπων και απουσιών, παίζουν πάντα σωστό μπάσκετ με αρχές και είναι ανταγωνιστικοί” όμως το όλο θέμα μου θυμίζει λίγο ..Μέμφις Γκρίζλις. Πάντα εκεί, ανταγωνιστικοί, μακριά από την υπέρβαση όμως..


Φέτος, σε ένα τουρνουά ειδικών συνθηκών που συνδυάστηκε χρονικά με μια καινούργια εποχή για την ομάδα μας μετά την αποχώρηση πολύ σημαντικών φυσιογνωμιών, ο κόουτς επέλεξε να παρουσιάσει ένα φουτουριστικό (σίγουρα για τα δεδομένα μας) μπάσκετ. Με τη τελική μορφή που έδωσε ο ίδιος στο ρόστερ νομίζω δεν είχε άλλη επιλογή. Πριν καν την προεπιλογή σας έχω γνωστοποιήσει τις σκέψεις μου και τις μετέπειτα διαφωνίες μου σε θέματα που αφορούν τη στελέχωση και ιδιαίτερα τη μη επιλογή των Παππά και Ντόρσεϊ, των οποίων τη συμμετοχή στη τελική δωδεκάδα έκρινα όχι απλά απαραίτητη αλλά ως ζωτικής σημασίας σε αυτό το σύνολο. Στη περίπτωση του Παππά βέβαια ο κόουτς φαίνεται να αποφάσισε να πορευτεί με ανθρώπους πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία του και με τους οποίους θα ένιωθε πιο άνετα. Είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή αυτό. Άλλοι εκλέκτορες εμπιστεύονται περισσότερο την ικανότητα τους να διαχειριστούν ανθρώπους διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και να τους μετατρέψουν σε σημείο αναφοράς για το παιχνίδι τους. Είναι και αυτό σημαντικό προτέρημα. Ο κόουτς πίστεψε ότι δεν έχει τέτοια τύχη με τον συγκεκριμένο. Βασίστηκε επίσης στο σχήμα με τα τρία forwards στις ενδιάμεσες θέσεις κόβοντας τον Ντόρσεϊ (σημαντικό κεφάλαιο για την ομάδα ειδικά με τις ανάγκες που έχουμε αυτή τη στιγμή). Από το στυλ μπάσκετ που παρουσιάσαμε κρατάω τη θετική ανταπόκριση του διδύμου των forwards που ερχόταν από πίσω. Το motor του Θανάση είναι σπάνιο για ευρωπαϊκή ομάδα και σε αυτό το επίπεδο ενώ ο Παπαπέτρου εγκληματίστηκε άμεσα σε αυτό το στυλ μπάσκετ και σε συνδυασμό με την επίσης θετική παρουσία του Αγραβάνη έχουν βάλει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο σε σοβαρές σκέψεις σχετικά με τη παραμονή και όχι τον δανεισμό του Μιλουτίνοβ. Είναι παιδιά που μπορούν να πλαισιώσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο μπάσκετ της ταχυδύναμης αλλά αυτό είναι το ένα σκέλος όπως σας είπα μιας και μας λείπει η περιφερειακή εκτέλεση.


Στο ματς με τη Κροατία το κακό μας ξεκίνημα λέει πολλά για το ψυχολογικό status με το οποίο μπήκε η ομάδα στο παιχνίδι. Περισσότερο εκβιάσαμε καταστάσεις λειτουργώντας ενστικτωδώς και όχι με τη λογική που πάντα χαρακτηρίζει το σύνολο μας, μοιάζοντας να παλεύουμε μια κακοδαιμονία που ακόμα δεν είχε κάνει την εμφάνιση της στη βραδιά αλλά τη περιμέναμε οι ίδιοι με σιγουριά. Επιστρέψαμε μέσα από την άμυνα μας αλλά σταματήσαμε να βλέπουμε τη πλάτη του αντιπάλου μας ήταν σαν να χάσαμε τον οδηγό μας. Πιάσαμε τη κορύφωση του ξεσπάσματος και σε εκείνο το σημείο ψάχναμε απεγνωσμένα έναν Ζήση/Σπανούλη για να το διαχειριστούμε παγιώνοντας σιγά σιγά το μικρό προβάδισμα αλλά κυρίως το πλεονέκτημα του μομέντουμ. Περίμενα να ρισκάρουμε περισσότερο (αν και για αυτή την ομάδα πλέον με αυτή τη μορφή, ρίσκο είναι το παιχνίδι μισού γηπέδου) με μια διαφορετική ίσως μορφή press (που δε έδινε transition 3s απέναντι σε αυτούς τους snipers απέναντι σε μια ομάδα με ουσιαστικά έναν γκαρντ (που μάλιστα δε λέγεται.. Πριγκιόνι). Στο τέλος καταλήξαμε να παίζουμε συνεχόμενα post ups με τον μόνο (!) αξιόλογο σουτέρ που έχει το ρόστερ (Περπέρογλου) ενώ η κλειστή άμυνα των Κροατών δεν άφησε περιθώρια δημιουργίας στον Μπουρούση (βασικός δημιουργός όταν στο “1” βρισκόταν ο Μάντζαρης, στοχευμένα ο Κατσικάρης τους έπαιζε μαζί στη second unit) μιας και απέκλειε κοψίματα κάθετα ή κατά μήκος της base line υποδεικνύοντας τη περιφερειακή εκτέλεση.



Αυτή η αίσθηση του “βλέπω το τραίνο να έρχεται κατά πάνω μου” πότισε για πρώτη φορά και τον κόουτς. Αυτό είναι ο βασικός λόγος της απογοήτευσης μου πάνω από προσωπικές του επιλογές που αφορούν είτε το ρόστερ (μετά το τέλος του τουρνουά ο καθένας Κατσιώνης μπορεί να το παίζει έξυπνος εκ του ασφαλούς άλλωστε) είτε το coaching. Στη τέταρτη περίοδο είχε “γράψει” αυτή ακριβώς η αίσθηση στο πρόσωπο του κόουτς.. Το να το δούμε εμείς δε λέει κάτι. Όμως το να το δουν οι παίχτες (ειδικά αυτοί οι νέοι παίχτες) τη στιγμή που όλα πηγαίνουν στραβά και ψάχνουν μια στιγμή σιγουριάς ρίχνοντας μια φευγαλέα ματιά στον πάγκο, λέει τα πάντα. Αυτό το μικρό τουρνουά (με τα παθήματα του Μεσίνα και του Κατσικάρη) αφήνει μάλιστα την αίσθηση ότι κέρδισε ο προπονητής που χωρίς να παρουσιάσει κάτι εξεζητημένο κατάφερε να μεταδώσει στους παίχτες του την αύρα ενός πολεμικού κλίματος..


Όπως είπε και ο ίδιος ο κόουτς Κατσικάρης, μετά από το Τορίνο μια νέα εποχή ανοίγει για αυτήν την ομάδα. Δεν είναι επικοινωνιακό, είναι σημαντικό. Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό συναισθημάτων πρέπει να δοθεί το σύνθημα. Ο Μπλατ κάποτε είχε εστιάσει τόσο πολύ σε εκείνο το κρύο βράδυ των προκριματικών στο Βέλγιο, όπου η σοκαριστική ήττα των Ρώσων αποτέλεσε την αφετηρία για τις σπουδαίες επιτυχίες που ακολούθησαν. Καμιά φορά είναι καλό να πιάνεις πάτο άλλωστε.. Αφήνεις την απογοήτευση να πλημμυρίσει κάθε εκατοστό του εγκεφάλου σου και την ύπαρξη σου την ίδια ακόμα και επιστρέφεις πιο δυνατός και αποφασισμένος από ποτέ. Αυτή η ομάδα θα σηκωθεί..


Υ.Γ: Τα δύο midrange πάνω σε άμυνα που βάζουν σε φάσεις-καρμπόν σε ημιτελικό και τελικό Μπογκντάνοβιτς και Σάριτς (με τα ματς να κρέμονται σε μια κλωστή) λένε τα πάντα για την ιστορία αυτού του τουρνουά. Αυτά τα σουτ δε τα είχαμε ούτε εμείς, ούτε οι Ιταλοί.. Πανάξιος MVP ο Σάριτς. Πολύ σταθερός σε όλα τα ματς, πραγματικό all around παιχνίδι δίπλα στον σταρ Μπογκντάνοβιτς και για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο αξιοσημείωτο leadership. Για να δούμε τη συνέχεια..










542 σχόλια:

  1. Η εθνική έχει πολλά καλά παιδιά. Νομίζω ότι χρειάζεται να μπουν και 2-3 κωλοπαιδα ( με την μπασκετική έννοια) στην ομάδα για να βγαίνουν μπροστά σε κάποια μάτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΟΣ!!!τα ειπες ολα φιλε πραγματικα μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Πιάσαμε τη κορύφωση του ξεσπάσματος και σε εκείνο το σημείο ψάχναμε απεγνωσμένα έναν Ζήση/Σπανούλη' Τζίμ, επειδή δεν μπορώ να βγάλω άκρη με τους αθλητικογράφους, μπορείς να μου πεις την προσωπική σου άποψη για το γεγονός ότι αθλητές δίχως πρόβλημα τραυματισμού, σε ηλικία δημιουργική, και σε Ολυμπιακή χρονιά αποχωρούν; Με τι δικαίωμα γίνεται αυτό και πως είναι δυνατόν η ομοσπονδία να το καλύπτει και ο τύπος να κάνει αφιερώματα; Πως είναι δυνατόν να βλέπουμε τόσα χρόνια μετά Γκασόλ, Τζινόμπιλι, Σκόλα, Νοτσιόνι, Πάρκερ, Ντιό, Αρόγιο, Μπαρμόσα, Βαρεχάο, Ναβάρο, Ρέγες κλπ. και οι δικοί μας να το παίζουν κουρασμένοι και να στερούμεθα διακρίσεις; Σαν οπαδός της Εθνικής, αισθάνομαι φοβερά απογοητευμένος, ειδικά όταν φαίνεται ότι με έναν από αυτούς τους δύο, θα είχαμε πολλές πιθανότητες πρόκρισης καθότι ούτε η Ιταλία ούτε η Κροατία ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Δεν τους ζήτησε κανείς φέτος να βοηθήσουν με τόσους τραυματισμούς; Α και να μην ξεχάσω, ο Φώτης απέτυχε 3 χρονιές, και η ιστορία μας δίδαξε ότι ο τελευταίος προπονητής πρώτης κλάσης ήταν ο Καζλάουσκας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαράδεκτο να μην έχει στην ομάδα Παππά, Ντόρσεϊ αλλά και Βουγιούκα!

    Η καμπύλη στο σουτ του Περπέρογλου, ο τρόπος που κάνει το release είναι όλα τόσο αψεγάδιαστα, κρίμα που δεν έχει τα υπόλοιπα θα γινόταν πολύ μεγάλος παίχτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζιμ ωραία τα λες.
    Σχετικά με το σουτ θα συμφωνήσω και με κάποιο φίλο που έγραφε στην προηγούμενη ανάρτηση : Μάθετε τους νεαρούς παίχτες να σουτάρουν!!!

    Προσωπικά πιστέυω ότι καθε ομάδα, είτε στην Ευωλίγκα, είτε σε τουρνουά Φιμπα, θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει στην πεντάδα [όχι στη δωδεκάδα!] να έχει τουλάχιστον δύο αξιόλογους και έναν φονιά σουτέρ. Οι άλλοι δύο [πχ ένας ψηλός που θα σκοράρει από κοντά και ένας περιφεριακός με οξυδέρκεια στην πάσα/ διείσδυση] ας μην σουτάρουν.

    Ξεκινώντας με αυτή τη βάση μπορείς να έχεις πολλές επιλογές στον τρόπο παιχνιδιού. Επίσης κάθε σύστημα που παίζεις θα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Στα συν θα βάλω το πόσο καλό spacing μπορείς να φτιάξεις με την παρουσία καλών σουτέρ και το πόσο θα δυσκολέυεις την αντίπαλη άμυνα να κάνει επιλογές.

    Μίμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να διδάξει κάποιος, πρέπει να ξέρει ο ίδιος. Ποιος από εκείνους που διδάσκει σε ακαδημίες είναι ο ίδιος καλός σουτερ;

      Διαγραφή
  6. Jim, φοβερό άρθρο. Πιστεύω πως στη χώρα μας, έχοντας παίξει και παρακολουθήσει πολλα ματς μικρων ηλικιων, επιβραβευουμε(και σωστα κανουμε μεχρι ενος σημειου) την επιλογη των καλων σουτ με πολλα "δεν πειραζει" αν ειναι αστοχα, χωρις να δινουμε βαρυτητα ειτε στη φορμα του σουτ, ειτε γενικα στη βελτιωση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά Μπόγιαν ή Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς?

    Πειρατής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς ο 27χρονος Κροάτης που παίζει στους Μπρούκλιν Νετς.
      Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ο 24χρονος Σέρβος που παίζει στην Φενέρμπαχτσε.
      ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΤΑ!!!
      Στάθης

      Διαγραφή
    2. Εννοεί ποιος είναι καλύτερο ρε λεβέντη

      Διαγραφή
    3. Αν είσαι μπερδεμένος και ρωτάς το ποιος είναι ποιος.
      Αν κάνεις σύγκριση για μένα Μπόγια από Κροατία αυτή τη στιγμή. Αν και ο Μπόγκνταν της Φενέρ είναι επίσης παικτούρα!
      ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΤΑ!!!
      Στάθης

      Διαγραφή
  8. Eξαιρετικο άρθρο Τζιμ,ίσως το καλύτερο που έχεις γράψει,συγχαρητήρια. 3dbigfan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με την διαπίστωση για την παραγωγική διαδικασία. Μεγαλύτερη έμφαση στα βασικά χρειάζεται. Γι’ αυτό παίκτες όπως ο Χαραλαμπόπουλος είναι όαση και πρέπει να τους προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού.

    Στον Κατσικάρη έκανα σκληρή κριτική πέρσι και πρόπερσι που θεωρώ ότι τα σκάτωσε πραγματικά. Ειδικά πέρσι με το πληρέστερο ρόστερ των τελευταίων ετών. Φέτος τον έκρινα για την στελέχωση, όχι ότι θα άλλαζαν πολλά. Λόγω της ιδιομορφίας του προολυμπιακού ήμουν υπέρ του να συνεχίσει. Δεν υπήρχε χρόνος για νέο προπονητή.

    Φέτος είχε προδιαγράψει την αποτυχία και με τις επιλογές που (δεν) έκανε απλά αυγάτισε τα άλλοθί του. Γιατί το βιογραφικό του coach είναι η βασική του έγνοια. Το βιογραφικό που έχει μουντζουρωθεί αρκετά πια τα τελευταία 3 καλοκαίρια. 3 ήττες σε κρίσιμα νοκ άουτ ματς. Με αντιπάλους προπονητές τον Τζόρτζεβιτς, τον Σκαριόλο και τον Πέτροβις. Καθόλου κολακευτικό. Τρεις μετριότατοι (λίαν επιεικώς) προπονητές του πήραν το σκαλπ κάνοντας απλά βασικά πράγματα. Ο Φώτης είναι αήττητος στα ματς των ομίλων ενώ στα νοκ άουτ έχει 1-3 με την μοναδική νίκη να ‘ναι επί του Βελγίου!!!

    Τίποτα από όλα όσα είδαμε στο ματς με τους Κροάτες δεν συνιστά έκπληξη. Το μόνο που λίγο ξενίζει είναι ο άθλιος τρόπος που μπήκαμε στο ματς. Οι πρώτες πέντε επιθέσεις, πέντε τρίποντα. Δύο ο Γιάννης και τρία ο Νικ. Δείγμα ότι η ομάδα έπαιζε στον αυτόματο. Από κανέναν παίκτη δεν μπορούμε να ζητάμε τα ρέστα. Κανείς τους δεν μπόρεσε να λειτουργήσει γιατί δεν υπήρχε το σωστό πλαίσιο για να το κάνει. Και δεν υπήρχε γιατί δεν φρόντισε ο κόουτς να υπάρξει. Και δεν φρόντισε γιατί δεν πίστεψε ποτέ ότι αυτή η ομάδα θα τα κατάφερνε. Δεν το πάλεψε καν. Ούτε κι απ’ αυτή την version ο coach πήρε το max αν και επαναλαμβάνω ότι μάλλον δεν θα έφτανε και πάλι. Είναι εντυπωσιακό ότι όταν περάσαμε μπροστά κάναμε 5’-6’ να σκοράρουμε.

    Ο Φώτης έχει μάθει να λειτουργεί σε περιβάλλοντα ειδυλλιακά γι’ αυτό και δεν νομίζω να ψήθηκε ποτέ με την εθνική. Το ότι μετά τον Τρινκέρι θεωρήθηκε σχεδόν απ’ όλους η προφανής επιλογή έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις του. Ο coach δεν θέλει κωλοσφιξίματα, πολλά ζόρια, αμφισβήτηση και πολλές σκοτούρες. Έχει μια διαφορετική αντίληψη για το προπονητιλίκι και γι’ αυτό γουστάρει να βρίσκεται στην Ισπανία. Η εθνική ομάδα, όμως, δεν είναι ακριβώς αυτό. Πάντα τον θεωρούσα υπερεκτιμημένο σε σχέση με άλλους Έλληνες συναδέλφους του. Ικανό μεν αλλά όχι κι αυτό που μας παρουσιαζόταν. Φοβόταν μην τσαλακωθεί (νομίζω ότι γι’ αυτό δεν πήγε στην Λαμποράλ). Ε, τώρα τσαλακώθηκε. Οπότε ίσως αλλάξει κατεύθυνση στις επιλογές του.

    Αυτό το ‘’έχει καλές ιδέες’’, ‘’είναι two way coach’’ κλπ είναι καλά αλλά λίγα. Οι προπονητές σ’ αυτό το επίπεδο κρίνονται κυρίως απ’ το αν φτιάχνουν ομάδες που μπορούν να νικούν την κρίσιμη ώρα. Δεν μιλάμε για θεωρητικούς του αθλήματος ούτε για διδασκαλία στα σεμινάρια του ΣΕΠΚ.
    Το μέλλον της ομάδας είναι λαμπρό. Υλικό υπάρχει. Όραμα χρειάζεται και σχέδιο ώστε το 2019 στο Παγκόσμιο να είμαστε ανταγωνιστικοί όπως παλιά. Η συγκυρία μοιάζει μ’ αυτή του 2004. Χρειαζόμαστε full time coach πια και ο δράκος πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Η μεγαλύτερη προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ ξανά στα μπλε για να δουλέψει την νέα γενιά. Εδώ σταδιδρομούν στα τουρνουά της FIBA διάφοροι που ούτε καν τον μέσο όρο δεν προσεγγίζουν.

    Το κάζο των Ιταλών απέδειξε ότι στα τουρνουά της FIBA δεν χρειάζονται εξεζητημένες προπονητικές πατέντες για την επιτυχία. Απλά, βασικά πράγματα που θα γίνονται με συνέπεια, διαχείριση των στιγμών, ομαδικό πνεύμα όχι απαραίτητα ομαδικό μπάσκετ και διάβασμα του ματς. Ο Μεσίνα πήγε να βάλει τις πριμαντόνες να παίξουν οργανωμένα κι έφαγε τα μούτρα του απέναντι σε μια ομάδα που απλά είχε φλόγα έστω κι αν στον πάγκο της είχε έναν προπονητή που απλά συσπείρωσε τους παίκτες του και εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο των τριών πιο ποιοτικών.

    ΥΓ Ο Τζεντίλε δεν έχει παίξει ακόμη σοβαρό μπάσκετ στην καριέρα του. Μπορεί αλλά όχι όσο συνεχίζει να είναι απροσάρμοστος. Μονόδρομος για τον Μπαρνιάνι ο Μίσκο που είναι σπεσιαλίστας σε τακτοποιήσεις παικτών που ανήκουν στην κατηγορία ‘’Νέναντ Κρίστιτς’’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητηρια για το αρθρο. Εξαιρετικη προσεγγισηως προς τη φυση και τη κατευθυνση για τη λυση του προβληματος. Ως προς τον κοουτς αυτο που του πιστωνω εγω ειναι ενα μπερδεμα που ειδα στην ομαδα ισως και λογω των πολλων αλλαγων και η μη αξιοποιηση των αμυντικων ατου της ελλαδας. Νομιζω πως τα ματσαρισματα στη δικη μας αμμυνα ηταν λανθασμενα και δε διορυωθηκαν ποτε. Επρεπε ισως ο σαριτς να πιεζεται απο τον αντε στο κατεβασμα η ο καλαθης να μαρκαρει τον σιμον. Κατα τα αλλα συμφωνω απολυτα με την προσεγγιση σου. Stathis142

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για σαριτς το εχω πει χιλιαδες φορες τι παιχτουρα ειναι και ποσο τον ηθελα στον παο. Ο γιαννης θα πρεπει να τον εχει σαν πρότυπο οσο αφορα την τεχνικη του.
    Ο κατσικαρης ΔΕΝ πηρε μαζι του ΣΟΥΤΕΡ!!! οι αμυνες κλεισανε και η εθνικη πηγε στον καναπε.. απλα πραγματα.
    Ο γιαννης δεν γινεται να παιζει σε ολες τις θεσεις.. πρεπει να ειναι μονο στο 4.. να παιρνει ανασες και να δινει οτι μπορει να δωσει.. οχι στον ασσο οχι στο τρια (δεν εχει σουτ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τζιμ εξαιρετικος και παλι!Πολυ σημαντικη η ελπιδοφορα νοτα με την οποια κλεινεις.Αμεσα ομως πως μπορει κατα τη γνωμη σου μια ομαδα με τετοιο ελλειμα σταθερης περιφερειακης εκτελεσης να αντιμετωπισει αυτη της την παθογενεια;Γιατι ομολογω πως βλεποντας το μεγεθος αυτου του προβληματος (οχι μονο για την Εθνικη αλλα και για τις ομαδες μας φετος) δε μπορω παρα να διαπιστωσω αναποφευκτα οτι υπαρχει ταβανι για τετοιες ομαδες και οχι ιδιαιτερα υψηλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολυ καλο τζιμ..........θα συμφωνησω σε ολα.....πρεπει η ομοσπονδια να εστιασει στο θεμα σουτ και προσωπικη ενεργεια,δεν νομιζω οτι υστερουμε σε κατι αλλο,ουτε στους προπονητες,ουτε σε αγαπη για το αθλημα ή τεχνογνωσια....και πρεπει να δοθει προσοχη στις πολυ μικρες ηλικιες απο 10 εως 15 χρονων....επειδη εχω παρακολουθησει αρκετα παιχνιδια μικρων οι προπονητες δινουν βαρος σε συστηματα,δεν αφηνουν τις προσωπικες ενεργειες,3 σουτ συνεχομενα απο τον ιδιο παικτη απαγορευεται δια ροπαλου,παιδια 12 χρονων και ξερουν χετζ αουτ κτλ ενω εντυπωση μου προκαλει οτι οι προπονητες αντι να δωσουν βαρος στα βασικα εχουν στο νου τους περισσοτερο τη δικη τους προβολη(να γινουν ολοι ζοτς ντε) παρα στη παραγωγικη διαδικασια οπως θα πρεπε να ειναι...νομιζω εκει ειναι το προβλημα γιατι αν το παιδι παει 16 χρονων για μενα ηδη εχει διαμορφωθει μπασκετικα ως προς τα βασικα και δεν επιδεχεται απο κει και περα σημαντικη βελτιωση.......ακομα και οι δημοσιογραφοι εχουν ευθυνη γι αυτη την κατασταση που περιγραφεις,παικτες που ειχαν ή εχουν την προσωπικη ενεργεια αντιμετωπιζοταν σαν ξενα σωματα ή σαν παικτες που δεν θα εντασσοταν στο συνολο ή σαν κακομαθημενα που ενδιαφεροταν μονο για το εγω τους.......ενα προσφατο παραδειγμα εκτος ευρωπης ειναι του καρι που μεχρι να παρει το πρωταθλημα ηταν ενας κοντουλης που απλα πεταγε την μπαλα απο τα 8 μετρα και οι εδω δημοσιογραφοι μονο που δεν τον χλευαζαν......και ναι στο συγχρονο πλεον μπασκετ θα μετρανε περισσοτερο αυτοι οι παιχτες.....ισως ειμαι υπερβολικος.........stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. νομιζω οτι κανουμε λαθος προσπαθοντας να παιξουμε πιο γρηγορα και να αλλαξουμε στυλ
    θα κανουμε λαθος αν κοιταμε τι παικτες ταιριαζουν διπλα στον Αντεντοκουνμπο τον οποιο δεν θα βλεπουμε και πολυ στο μελλον και κανουμε λαθος που φερνουμε πολλους παικτες χωρις επαφη με το μπασκετ που παιζεται στην ελλαδα και στην ευρωλιγκα
    θα ηταν καλυτερα να αποφασισουμε απο φετος να χτισουμε μια ομαδα που στο μεθεπομενο ευρωπααικο θα παει για το κυπελο

    ασχετο με το κειμενο αλλα διαβαζω οτι ο Χαραλαμποπουλος πηγε στην εθνικη νεων η οποια εχει το μεγαλο στοχο ανοδου στην πρωτη κατηγορια.Αυτο το παιδι πιο καλοκαιρι θα ξεκουραστει και να δουλεψει ι ποτε θα σταματησουμε να τον υποχρεωνουμε να παρει μερος σε ολα τα καλοκαιρινα τουρνουα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Διαφωνώ στον χαρακτηρισμό "φουτουριστικό" όσον φορά στον τρόπο, που παίξαμε. Θεωρώ ότι είμασταν εξαιρετικά αργοί στο set, ενώ το spacing ήταν τραγικό. Ιδιαιτέρως με τον Γιάννη κάτοχο της μπάλας. Νομίζω ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την iso ικανότητά του τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη. Δυσκολέψαμε το 1vs1 παιχνίδι του, προσπαθώντας να στήσουμε κεντρικά PnR. Επίσης στα post ups του Μπουρούση η weak side κίνηση ήταν μηδενική. Κρίνω αποτυχημένη την πορεία, όχι λόγω αποτελέσματος, αλλά λόγω εικόνας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Jimmy σε πάω με χίλια και το ξέρεις.
    =======================================
    Τα λάθη όλων στην Εθνική είναι ανθρώπινα αλλά θα πρέπει
    να καταλάβουμε ένα πράγμα, χωρίς να θέλω να πώ πώς
    αυτό είναι το μόνο λάθος.
    Ο Εθνικός προπονητής όταν μιά ομάδα, περνάει από μιά
    μεγάλη περίοδο με παικταράδες, σε μιά άλλη, πρέπει να
    έχει αποκλειστική δουλειά του την Εθνική και να οργώνει
    την Ελλάδα και τον κόσμο.
    Να δουλεύει τις αδυναμίες των διεθνών κι όταν κοιμάται
    και να τους τιες στέλνει με mail στα κομπιούτερ τους !
    Να τους βλέπει κάθε αγωνιστική.
    Δεν είμαστε Κροατία να έχουμε 3-4 παικταράδες μπαρουτοκαπνισμένους σε μικρή ηλίκία να βάζεις ακόμα
    και τον Ατσα, απλά να τους εμπνεύσει και να τους συσπειρώσει για δυό τρείς αγώνες.
    Ασε που και η Κροατία δηλαδή έχει χαμηλό ταβάνι ας μην
    γελιόμαστε.
    Ούτε έχουμε Παπαλουκά, Σπανούλη, Ζήση, Διαμαντίδη, Μπουρούση, Πρίντεζη, Φώτση κλπ στα ντουζένια τους να φέρνεις όποιον γουστάρεις απλά να κάθεται στον πάγκο, να κρατάει τις ισορροπίες και αυτοί από μέσα να κάνουν παππάδες.
    Ο προπονητής της Ελλάδας πρέπει να είναι σύγχρονος και να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για την Ελλάδα, ειδικά τώρα που τα σταφύλια στα αμπελια δεν βγάζουν μούστο, αλλά σφαλιάρας γούστο :)))
    λόγω συνθηκών νομοτελειακής μετάβασης σπό τα πολλά στα λίγα
    και από τα ώριμα στα ανώριμα.
    Τα λάθη του κόουτς είναι ψιλά γράμματα.
    Στην Μουρθία ήταν ο άνθρωπος, δεν ζούσε την Ελληνική καθημερινότητα, δεν ήταν στα γήπεδα των διεθνών να τους μιλάει και να τους κτυπάει στην πλάτη, με αυτούς που
    νόμιζε ότι συνενοείτε για μιά 5ήμερη εκδρομούλα αυτούς πήρε.
    Αλλαγή σχεδίου λοιπόν πρός ολοταχώς.
    Προπονητής που πρωταρζικά θα ζεί για την Εθνική και δεν θα ζεί από την Εθνική.
    Προπονητής που θα είναι όλο το χρόνο δίπλα από τους παίκτες
    και θα τους βλέπει από την Ισπανία και την Αλάσκα, εώς
    το Τζιμπουτί και τη Νεμπράσκα.
    Δεν θα λύσει επιτόπου το πρόβλημα κι ούτε θα γεννήσει
    το νέο Διαμαντίδη.
    Θα το ψάξει όμως καλά, θα το δουλεύει καθημερινά και
    θα είναι πάντα δίπλα και αρωγός στους πραγματικά
    καλύτερους παίκτες και θα τους κάνει ακόμα καλύτερους.
    Βήμα βήμα λοιπόν τα πάντα.
    Εθνικός κόουτς και βοηθός, με αποκλειστικότητα
    την σοβαρότητα που αρμόζει σε μιά μεγάλη ομάδα
    που έπεσε και δεν πρέπει να μείνει πεσμένη για αρχή.
    Εθνικός προπονητής που στον οπιοδήποτε τραυμαστισμό διεθνους, θα είναι ο πρώτος που θα τον επισκεφτεί
    στην αποθεραπεία του όπου κι αν αυτή γίνει.
    Η Εθνική δεν είναι απλά μιά ομάδα.
    ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ
    ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΚΑΙ
    ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ-ΑΔΕΛΦΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥΣ.

    JB για Πρόεδρος :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα το πες, "για Προεδρος".

      Γιατι αυτο ακριβως μας χρειαζεται, ενας προεδρος με διαφορετικες αντιληψεις απο τον υπεργηρο υπαρχοντα. Τον ευχαριστουμε, πολλα μας προσφερε, παρα πολλα, αλλα εχει ερθει η ωρα να αποστρατευτει.
      Ειναι φανερο οτι τα τελευταια 5-6 χρονια πιο πολυ σημασια εχουν στην Εθνικη τα "ρουσφετια", τα μανατζεριλικια και οι επιδειξεις δυναμης, παρα το καλο του αθληματος.
      Πιο ενδεικτικο απο τη γραμμη που εχει δωθει στους δημοσιογραφους να γραφουν οτι ναναι εκτος απο τα αληθινα προβληματα δεν υπαρχει.
      Αλλο τρανο παραδειγμα? πρεπει να τρεχει ο Χαραλαμποπουλος σε ολες τις οργανωσεις του καλοκαιριου? το καψανε το παληκαρι περυσι, θα το καψουνε και φετος?

      TheBgt

      Διαγραφή
    2. αυτο με τον Β.Χ ειναι πραγματικα εξοργιστικο... Να επαιζε κιολας φετος να το καταλαβει καποιος. Κληθηκε σαν 7ο SF, εμεινε 6ο μετα την αποχωρηση Παπανικολαου. Για ποιον λογο; Για να πουμε οτι καλεσαμε και καποιον απο τον Παναθηναικο; Για μικροπολιτικες σκοπιμοτητες δηλαδη;

      Διαγραφή
    3. Το Χαραλαμπό, και οποιονδήποτε παίκτη, αν είναι να μην τον βάλεις να παίξει καθόλου, ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ. Όλα τα άλλα είναι οδοντόκρεμες.

      Διαγραφή
    4. Έναν J. Famous που παίζει με την Μινεσοτα στο Λας Βέγκας τώρα τον ξέρουμε;

      Διαγραφή
    5. αφρο αυτός ο jarrid famous μου θυμιζει πολύ ekpeh oduh!Eνδιαφέρεται ο παο?

      Διαγραφή
    6. Πιάνει και σαν κοινοτικός νομίζω αφου έχει λιβανέζικο διαβατήριο

      Διαγραφή
  17. Εκπληκτικο αρθρο απο ενα ανθρωπο που αγαπα το μπασκετ και δεν ειναι εδω για να το παιξει σταυροφορος, προστατης, πληρωμενη πενα ή δημοσιοσχεσιτης.

    Σε απολυτη αντιθεση με τα γραπτα των λεγομενων μπασκετικων δημοσιογραφων των μεγαλων ΜΜΕ, που προσπαθωντας να κουκουλωσουν ή και να προστατευσουν, γραφουν ηλιθια δοκιμια, λυρικα ασχετα αρθρα, κοινωνικοπολιτικα μανιφεστα κι οτι αλλες μπαρουφες μπορει κανεις να φανταστεις χωρις βεβαια να λενε τιποτε απολυτως για το μπασκετ. Και γιατι αλλωστε? ο στοχος τους δεν ειναι το αθλημα αλλα να συντηρουν καταστασεις και κοινο απο τα οποια πληρωνονται.

    Τζιμ εισαι μια πραγματικη οαση, μακαρι να μπορουσες να γραφεις στα δημοφιλη ΜΜΕ, αλλα δεν υπαρχει περιπτωση καν να στο ζητησουν, θα τους χαλαγες τη πιατσα.

    theBgt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τα προβλήματα σε γενικές γραμμές ειναι δυο:1.τα τελευταία χρονια η ομαδα ειναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ μάνατζερ και συγκεκριμένης ομάδας.γιαυτο και στριμώχνονται παίκτες σε θέσεις και μένουν άδειες άλλες.σε αυτο συνηγορεί και η παρουσία προπονητών χωρίς προσωπικότητα που λένε ναι σε ολα και αδυνατούν να διαχειριστούν χαρακτηρες.2. οποίος παρακολουθεί μικρές ηλικίες διαπιστώνει τον λόγο οτι σήμερα δεν υπάρχουν παίκτες που να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο μπασκετ (σουτ με όλους τους τρόπους ,ντρίμπλα, γρήγοροι ψηλοί). ΒΛΕΠΕΙΣ παιδάκια 12χρ. να παίζουν μόνο συστήματά ,ζώνη 40 λεπτά και "προπονητές "να αποθεώνουν το αποτέλεσμα και τις μεγάλες διάφορες που κερδίζουν να απογορευουν την πρωτοβουλία, το σουτ .ελαχιστη ώρα αφιερώνουν να διδάξουν τα βασικά ( βεβαια οι περισσότεροι δεν τα ξέρουν ).γιαυτο πλέον βγάζουμε μόνο ρολίστες με τους οποίους βεβαια δεν μπορείς να πας μπροστά.αν δεν αλλάξει λοιπόν ρότα η ΕΟΚ και η ΕΣΚΑ για να υπάρξει σε κάποια χρονια βελτίωση δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.αν σκεφτεί τι παικταράς έπαιζαν το 2005-09 οι σημερινοί με 1-2 εξαιρέσεις θα έβλεπαν τα ματς απο την τηλεόραση STOCTON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το θέμα να τους μάνατζερ και την Εθνικη τα τελευταία 2-3 χρόνια ειναι απαράδεκτο... Αλλα κανείς δεν μιλά!!!

      Διαγραφή
    2. Ποιας ομάδας; Γιατί δε μας λες;

      Διαγραφή
    3. Αυτής που έχεις στο μυαλό σου 9:07.

      Διαγραφή
  19. Αγαπητέ Jim, το άρθρο σου καλό, αλλα με μερικές διαφωνίες.
    1. Καλός ο Θανασης;;;; Με τι κριτήρια;;; Μπασκετικά ή "στιβικα";;;; Γιατί παίχτης περίπου 2.00 μέτρα που να κάνει air ball σε βολή (!!!!!) είχα καιρό να δω. Δεν είναι center αλλα 3αρι, γιατί από τέτοιους το έχω δει πολλές φορές, από 3αρι όχι . Ποτέ έπαιξε οργανωμένο μπαςκετ;;;
    Πηδάει στον Θεό, βγάζει τρομερή ενέργεια, πάθος, ταχύτητα, αθλητικά προσόντα. Αυτά είναι στοιχεία για αθλητή στίβου και χρηςιμα Σε αθλητή μπάσκετ. Αλλα από στοιχεία για μπάσκετ λίγα πράγματα. Μηδέν σουτ από οποιαδήποτε αποστασγ(!!!!!), μηδέν στο οργανωμένο παιχνίδι και τακτική (έδινε το 5ο φάουλ ενώ πίεζε ανούσια), εάν δεν υπήρχε έμπνευση από το 1 guard που είχαμε καμία συμμετοχή στην επίθεση, εκτός από αξιοποίηση των αθλητικών στοιχείων του. Δλδ, αυτός ο παίχτης είναι επιπέδου Εθνικής ομάδας, ΠΑΟ ή ΟΣΦΠ;;; Προσοχή, για τώρα μιλάμε, όχι σε 2-3 χρόνια τι μπορεί να γίνει! Εκτός αν υπήρχε γιατί λέγετε Αντετοκουμπο...
    2. Κατσικάρης - κρίνεται από το πως είχε προετοιμάσει την ομάδα στα κρίσιμα. Εγώ τον πίστευα, αλλα στα κρίσιμα αποδείχθηκε "λίγος"! Και εντάξει πέρσι σελληνιαστηκε ο Γκασολ, πρόπερσι η Σερβία βγήκε δεύτερη, φέτος η Κροατια κέρδισε και την Ιταλία, αλλα ποιους θες να κερδίσεις για να διακριθείς;;;; Το Βέλγιο και τα Σκοπιά;;; Και με ποιες επιλογές;;;;
    3. Επιλογές- τις δυο προηγούμενες χρονιές ήταν "όμηρος" του Σπανούλη και των συν αυτω. Ξερω, ακούγεται οπαδικό, αλλα καιρός να λέμε τις αλήθειες. Οι συμπαίκτες, φίλοι και συγγενείς του Σπανούλη να παίζουν για τον Βillaro, διέλυσαν την φυσιολογική μετάβαση που πάντα υπήρχε και διέλυσαν τα αποδυτήρια. Ας πούμε τις αλήθειες που ενδεχομένως "κρύβονται", γιατί η Εθνικη πρεπει να είναι η "επίσημη" αγαπημένη. Φέτος, που έλειπαν, στην προεπιλογή έχει πάρει τον Καββαδά (ειλικρινά θέλω να γνωρίσω τον μάνατζερ του, ειναι Θεός, έχει κάνει κάποιους να πιστέψουν ότι αυτός ειναι μπάσκετμπολιστας επιπέδου Εθνικής ομάδας !!!) αντί του Βουγιούκα, δεν έχει πάρει τον Παππα ενώ ξέρει ότι του λείπουν όλα τα guard, τον γκόμενο της Κόκκινου - όταν ξέρει ότι τα 2 βασικά center θα παίζουν τουλάχιστον από 20 λεπτά (για τεσσάρι τον πήρε;;;;;), τον εκτός ροτεισον Ολυμπιακού Αθηναίου (δεν είναι κακός παίχτης), τον Θανάση (τα είπα πιο πάνω) και τον Χαραλαμπόπουλο που ειναι καλός σουτέρ αλλα δεν τον παίζει και ειναι 18 χρόνων. Ήμαρτον που λέει και μια ψυχή!
    4. Ας πάρουν μια απόφαση τι είδους μπάσκετ θελουμε να παίζουμε και να το υποστηρίξουμε. Γιατί χωρίς σουτέρ δεν γίνεται. Και οι μοναδικοί "κανονικοι" σουτέρ στην ομάδα δεν έπαιζαν όσο έπρεπε. Αλλιώς ας παίζει μπάσκετ "ταμπούρι" και σκορ 60 πόντων. Αλλα νομίζω ότι αυτό το μπάσκετ έχει τελειώσει ότι πολλού.
    5. Από την αρχή φτιάξιμο, με μονιμο και υψηλών προδιαγραφών προπονητή (καλός, χρυσός και τίμιος ο Δράκος, αλλα ... Δεν ειναι υψηλών προδιαγραφών). Εκτός αν πάρεις τον Γιαννάκη και μιλήσεις στο "φιλότιμο" των παιχτών. Αν και νομίζω ότι ο Κουφός ή ο Γιαννης τον Γιαννάκη δεν πρεπει να τον έχουν δει ούτε ως προπονητή.
    6. Βρες σουτέρ ή στήριξε και βάλε τους λίγους που έχεις. Ανεξαρτήτως ηλικίας ή ομάδας. Στελέχωσε ορθολογικά την ομάδα, όχι με βάση ονόματος, ομάδας ή ηλικίας!
    Θα μπορούσα να πω και πολλά, αλλα φτάνει στο επίπεδο έκθεσης ιδεών...
    Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουάου, έκανε έρμπολ σε βολή!!! Είχε 3/4 στον αγώνα και η βολή που έχασε ήταν έρμπολ, αν έβρισκε στεφάνη όμως θα ήταν όλα καλά! Φοβερό κριτήριο!

      Διαγραφή
    2. Έκανε air ball και σε κάτι τρίποντα, έκανε air ball και στην προετοιμασία και αν μου βρεις 1 φάση που είχε καταλήξει το καλάθι από απόσταση μεγαλύτερη των 3 μέτρων με τον Θανάση να πέρνει σουτ, εγώ κερνάω μπυρες στο Πασαλιμανι.

      Διαγραφή
  20. Τζιμαρα ηθελα να γραψω πολλα αλλα με καλυψες απολυτα.Υπαρχει ενα μειγμα απογοητευσης και προβληματισμου.Σημασια δεν εχει ποσες φορες θα πεσεις αλλα ποσες θα σηκωθεις.Ωρες-ωρες κανω σκληρη κριτικη αλλα ξερω μεσα μου οτι ενας κυκλος εκλεισε και ανοιξε καποιος αλλος και θελει χρονο αυτη η δουλεια.Τη προηγουμενη φορα μας πηρε 16 ολοκληρα χρονια.Αυτη τη φορα θα δουμε ποσο θα παρει...

    Αυτο που με στεναχωρει ειναι οτι με ολους αποτυχαμε απ το 10 και μετα και παντα θα εχω την αισθηση οτι με τις επιλογες μας και τη διαχειριση τους φρεναραμε την ομαδα.
    Δεν ειναι ωρα να το ψειρισουμε περισσοτερο.Τωρα πρεπει η ομοσπονδια να τα βαλει ολα κατω και να συζητησει τα θεματα της εθνικης με καλους προπονητες οπως οι Κατσικαρης,Σφαιροπουλος,Μπαρτζωκας,Πεδουλακης,Γιαννακης,
    Ιτουδης.Να καταληξει επειτα σε μια κατευθυνση που θα δοθει στην παραγωγικη διαδικασια.Επειτα πρεπει να κοιταξει το ροστερ(με προκριμματικα στα μεσα της σεζον) και να διαλεξει προπονητη να υπηρετησει το στυλ που θελουμε βαση των παικτων που εχουμε και θα ερχονται σταθερα.

    Προσωπικα αν ημουν στην ομοσπονδια θα διαλεγα για προπονητη Γιαννακη ή Πεδουλακη για τα επομενα χρονια.
    Για κατευθυντηριες γραμμες στις πιο μικρες ηλικιες θα διαλεγα το ισπανικο μοντελο.Στην παρακατω εκπομπη λεει ο Κατσικαρης για την ομοσπονδια της Καταλωνιας που απαγορευει μεχρι καποια ηλικια τις ζωνες,τα πικ εν ρολ και τα σκριν στην μπαλα δινοντας εμφαση στο ενας με ενας ωστε να αναπτυξουν οι πιτσιρικαδες ντριμπλα,σουτ,πασα,μπασιμο αλλα και να παραγουν χωρις σκριν στη μπαλα.Η αναφορα του γινεται στο 15:30

    http://www.sport24.gr/podcast/pick-n-pop/pick-n-pop-ti-tha-ginei-me-ton-giannh.3968786.html

    WILKINS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. jim καλησπερα.πρωτη επιθεση εμεις isolation ο Αντετοκουνμπο με αντιπαλο bogdanovic μετα απο αλλαγη με Saric.λαθος διαβασμα.αν υποθεσουμε οτι επρεπε να παιξει iso με καποιον αυτος θα επρεπε να ειναι ο Saric η τουλαχιστον μετα την αλλαγη να ποσταρει τον bogdanovic.τρωμε αιφνιδιασμο γιατι στειλαμε τρεις για επιθ ριμπαουντ.
    δευτερη φαση αστοχο τριποντο ο καλαθης σε play που στοχευε να παιξει pnr o Αντετοκουνμπο.τρωμε τριποντο στο transition γιατι βρεθηνε να μαρκαρει ο Αντετο το pnr του ukic στον οποιον η εντολη ηταν under αλλα ο Γιαννης πηγε απο πανω με απουελεσμα να κλεισει ο Αγραωανης που ειχε βρεθει με Bogdanovic.
    τριτη επιθεση ιδιο play pnr με εναν απο τους καλυτερους...πλαγιους στην ευρωπη τον Περπερογλου.η επιυεση τελιωσε με τριποντο του Καλαθη.στην αμυνα μας η Κροατια παιζει κεντρικο pnr με Simon εναν απο τους καλυτερους pnr παιχτες της ευρωλιγκας με εντολη να τον ακολουθησει δυναμικα μετα το screen ο ...Περπερογλου.τριποντο οι κροατες.
    ξανα επιθεση εμεις αστοχο τριποντο χωρις να αλλαξει πασα σε αμυνα under.
    transition οι κροατες κλειδωνει τον κουφο ο Bilan με σουτ που το εχει ψωμοτυρι,μηδεν ομαδικα φαουλ εμεις.
    επιθεση εμεις επιτελους post up o Περπερογλου αλλα χωρις αποστασεις και με τον ...σουτερ Γιαννη να παιρνει το flare απο Αγραβανη για σουτ.
    επιθεση οι κροατες ξανα pnr ο Simon.
    time out ο κατσικαρης.
    το προβλημα jim ειναι οτι απομακρυνθυκαμε απο την ελληνικη σχολη.διαβασμα στην επιθεση εκμεταλευση καθε πλεονεκτηματος δικου μας και μειονεκτηματος του αντιπαλου σκληρη αμυνα στα ορια του φαουλ και αυστηρα ελεγχος του ρυθμου.
    ναι δεν εχουμε παπαλουκα διαμαντιδη σπανουλη ζηση αλλα εχουμε εναν απο τους καλυτερους πλαγιους στην ευρωπη (Περπε) τον ΜVP της ισπανικης λιγκας τα καλυτερα αμυντικα point guard (Καλαθης Μαντζαρης) τον Αντετο (θημησου το παιχνιδι με τους ισπανους) παπαπετρου αγραβανη με τρια χρονια δουλειας στο προγραμα του ολυμπιακου κλπ
    εν κατακλειδι πολυ λαθος προσεγγιση απο το προπονητικο τριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. BREAKING: According to turkish reports, Panathinaikos and Victor Claver agreed on all the details of the contract and the official release is so close.

    Πηγη the sixth men

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κλαβέρ πρέπει να έρθει με τριετές συμβόλαιο
      ή τουλάχιστον 2ετές κλειστό.
      Δεν πρέπει επ'ουδενί μετά τον ενός χρόνου James
      να κλείσεις Κλαβέρ για ένα χρόνο και πάλι, ώστε
      να εκπνεύσει η δέσμευση του με Βαλένθια και
      να φύγει μιά χαρά παίκτης του χρόνου για τους
      Ισπανούς.
      Πρέπει να κοιτάξουμε μακροχρόνια τη στελέχωση μας
      και όχι κάθε χρόνο να πηγαίανουμε σε νευραλγικές
      αλλαγές του ρόστερ, τη στιγμή μάλιστα που δεν
      έχουμε μεγάλο βασικό κορμό από καλούς Ελληνες.
      Ο Γουάιτ πχ ή κάποιος άλλος επιλογή Πεδουλάκη
      που θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο έστω με
      μεγάλο buy out νομίζω πώς είναι πιό ενδεδειγμένη
      λύση από έναν παικταρά του ενός χρόνου.

      Διαγραφή
    2. γιατί; σε χαλάει δηλαδή να είσαι η νέα ομάδα πυροτέχνημα μετά την Κουμπάν; Ένα χρόνο Κλαβέρ και Τζέιμς. Σε χαλάει να σηκώσεις το 7ο αυτό τον ένα χρόνο; Με παίκτες του ενός χρόνου. Δε σε χαλάει.

      Διαγραφή
    3. Το οικονομικο πακετο ολων αυτων των παικτων θα αλλαξει προς το χειροτερο αν τους προσφερουμε συμβολαιο πανω απο 1 χρονο. Δυστυχως οι οικονομικες δυνατοτητες του ΔΓ φτανουν μονο για μονοετη συμβολαια. Να λεμε και ευχαριστω και να σταυρωνουμε τα δαχτυλα μας να εχει αποτελεσμα η προσπαθεια του Γιαννακοπουλου.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα σε όλους. Jim το 2013 στο "Αβγό του φιδιού" έγραψες: "Ακόμα και εάν μείνουμε «εκτός» Μουντομπάσκετ, θα πρέπει να ασχοληθούμε πραγματικά σοβαρά με την ομάδα μας. Ο στόχος είναι αυτός. Οι δύο συνεχείς αποτυχίες κινδυνεύουν να γίνουν σύνδρομο." Το 2014 στο "Τέλος του δρόμου ή απλά η αρχή..?" αναφέρεις σε κάποιο σημείο: " Πήγαμε κοιμισμένοι. Βγήκαμε έξω για βόλτα όχι για σκυλοκαβγά.. Ατσαλάκωτοι.. Οι Σέρβοι μας έβαλαν με σκληρό τρόπο έναν καθρέφτη μπροστά στο προσωπό μας. Τον καθρέφτη αυτών των τουρνουά..
    ". Μετά τον περυσινό χαμένο προημιτελικό στο "DIAMONDS & RUST.." γράφεις: "Τέρμα η «ασφάλεια» του ηγέτη αυτής της ομάδας. Ένα προολυμπιακό που περιμένει, μια ήττα σε νοκ-άουτ που θα κουβαλάμε μαζί μας για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο, προβληματισμός για τον δρόμο που τραβάει αυτή η ομάδα. Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά μήπως; Όχι."

    Συμφωνώ σε όλα. Όπως όλοι μας, νομίζω.Στα τρία τελευταία κείμενα(2014,2015,2016) αναφέρεις πως τον Κατσικάρη στο νοκ-άουτ ματς τον καθάρισαν σαν αβγό ο Τζόρτζεβιτς, ο Σκαριόλο και φέτος ο Πέτροβιτς. Δηλαδή τρεις εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι για τις ικανότητες τους κόουτς. Εγώ συμφωνώ με το πνεύμα των κειμένων σου. Ήμασταν κατώτεροι.

    Και αναρωτιέμαι το εξής: Αν ο Παπαλουκάς στον προημιτελικό με την Ρωσία το 2005 δεν έκανε όργια με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια τετραετής πορεία επιτυχιών της εθνικής, τώρα τι θα αναπολούσαμε? Το μακρυνο 1995-96? Πιθανότατα ναι.

    Νομίζω λοιπόν πως εκτός από το σοβαρό ψυχολογικό μειονέκτημα που έχουμε στα χιαστί παιχνίδια τα τελευταία 10 χρόνια περιπου, εκτός του ότι δεν παράγουμε επιθετικογενείς παίκτες για να μας ξεκολλήσουν πλέον δεν έχουμε και κάποιον μεγάλο International player.

    Υ.Γ. Στο αν πιάσαμε πάτο αγωνιστικά θα φανεί από το Ευρωμπάσκετ του χρόνου. Κρατάω μικρό καλάθι. Κυρίως όμως θα φανεί από τις εξελίξεις (αν υπάρξουν) στην ομοσπονδία. Συνέχισε να γράφεις όμορφα πράγματα για το μπάσκετ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. θα ηθελα να προσθεσω δυο-τρια πραγματα ακομα.......
    εδω θα ριξω ακεραια την ευθυνη στους δημοσιογραφους καθως και στα παιχνιδια των μανατζερ.......καλως ή κακως διαμαντιδης,σπανουλης,παπαλουκας πλεον δεν υπαρχουν στην εθνικη...ακομα και ζησης ,λαζος,φωτσης,κακιουζης,χατζηβρεττας επισης........δεν γινεται απλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να παρουσιαζονται οι τωρινοι παικτες εφαμιλοι των παλιοτερων.......το οτι παιζουν σε παναθηναικο ολυμπιακο εχουν κανει τον μεσο φιλαθλο να νομιζει πως προκειται για παιχταραδες.....ναι ο γιαννης ειναι κατι το ξεχωριστο(αν φτιαξει το σουτ),ναι οι σλουκας-πριντεζης πολυ καλοι επισης.....αλλα παω ατομικα ας με πειτε μηδενιστη
    καλαθης.....2εκ ευρω για παικτη με τραγικο σουτ και αμφιβολες ηγετικες ικανοτητες,μπραβο στον μανατζερ και μπραβο στον ζοτς
    μαντζαρης....1/3 τριποντα καθε παιχνιδι,φοβαται τη σκια του μετα τον τραυματισμο μετριος και στην αμυνα...ποσα παιρνει ειπαμε?
    μπουρουσης....ωραια φετος ηταν σουπερ αλλα.........δημητρη γιαννακοπουλε προσεχε πας να κανει πατατα αναλογη του συμβολαιου στον καλαθη
    παπαπετρου......εδειξε πραγματα συμφωνω αλλα θα τον κανουν ξυλοκοπο στον ολυμπιακο ετσι οπως τον βαζουν να παιζει
    αγραβανης....αδουλευτος
    κουφος.......αντιο ζωη,ποσα ειπαμε παιρνει στην αμερικη?λαθος επιλογη του καθαρα να παει εκει να τον φτιαξουν....καββαδα
    μπογρης.....ειλικρινα αυτο το παιδι το πληρωνει καποιος και γιατι?
    εν κατακλειδι παικτες που δεν αξιζουν τα λεφτα τους,με μονιμη αβαντα απο δημοσιογραφους και μανατζερ που εχουν αναλαβει με ανταλλαγματα την θεοποιηση τους.........stonerook


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σκεπτόμενο μπάσκετ τελικά θα καταλήξει σαν τον πάπυρο και το κερί στην Κίνα τον 19ο αι., που επειδή τα είχαν ανακαλύψει πρώτοι νόμιζαν ότι δεν χρειάζονταν ηλεκτρισμό και ατμομηχανές. Η πραγματικότητα είναι ότι το σκεπτομένο μπάσκετ πρέπει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται σε ό,τι καλύτερο διαθέτεις. Διαφορετικά τι το παιδεύουμε με τον Γιάννη; Ας κατεβάζουμε εθνική με Βεργίνη και Τσόχλα και προπονητή Μίσσα να χαιρόμαστε όση σκέψη γουστάρουμε.

    Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: Αυτήν την στιγμή η δεξαμενή των Ελλήνων παιχτών είναι από την μια μεριά ένας franchise player ομάδας του ΝΒΑ, ένας παίχτης που οι Αμερικάνοι προορίζουν για το υβρίδιο της νέας εποχής και μελλοντικός ολ-σταρ και ολ-ΝΒΑ, και από την άλλη όλοι οι άλλοι. Και μάλιστα στους όλους άλλους δεν συμπεριλαμβάνονται καν MVP του φάιναλ φορ ή της κ.π. της Ευρωλίγκας ή κυρίαρχοι των καλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Καλύτερος Έλληνας παίχτης στην Ευρώπη (αν βγάλουμε από την εξίσωση Σπαν-Μπουρου) αυτήν την στιγμή είναι ο αναπληρωματικός του Ντίξον των 1.65 στην Φενέρ. Μην παραμυθιαζόμαστε. Εθνική για τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι ο Γιάννης - όχι γιατί ο Παπαδογιάννης έχει μούλτι-κούλτι απωθημένα, αλλά επειδή στο μπάσκετ ταλέντο+φυσικά προσόντα=dominance. Τόσο απλά.

    Υπό αυτήν την έννοια η ανάλυση του Δημήτρη έχει ακόμα μεγαλύτερη βάση. Στο ΦΙΜΠΑ μπάσκετ γενικά ξεχωρίζουν οι ομάδες που έχουν το ταλέντο και την σκέψη να υποστηρίξουν τρεις βασικούς άξονες παιχνιδιού: playmaking-παιχνίδι ρακέτας (rim protection πίσω, παιχνίδι λόου ποστ μπροστά)-shooting. Αυτά τα τρια δεν είναι ανάγκη να συμπίπτουν με συγκεκριμένες γραμμές διάταξης. Η Κροατία και η Ιταλία έπαιξαν τελικό με βασικούς playmakers τους φόργουορντ - Σάριτς και Γκαλινάρι. Ο Γιάννης έχει απείρως υψηλότερο ταβάνι για να περνάει όλη η επίθεση από τα χέρια του, αλλά δεν είναι ακόμα σε αυτό το σημείο ωριμότητας. Προσωπικά έχω όλο τον χρόνο να περιμένω μέχρι να φτάσει στο σημείο που θα έχει στην εθνική τον ρόλο που είχαν αθροιστικά οι Κιριλένκο και Νοβίτζκι στις δικές τους εθνικές.

    Αν έχουμε υπομονή θα ανταμειφθούμε σε υπερθετικό βαθμό. Μιλάμε για την προοπτική η εθνική μας να ξεκινάει από έναν από τους τοπ-10 μη-Αμερικανούς παίχτες παγκοσμίως. Όταν μάθει να διαβάζει το παιχνίδι ο Γιάννης, θα γίνει η 'σκέψη' του σκεπτόμενου μπάσκετ της νέας εποχής.

    Αυτό το οποίο λείπει αυτήν την στιγμή βεβαίως είναι ένας ή δυο παίχτες που θα απειλούν με συνέπεια απέξω. Στην μελλοντική εθνική του Γιάννη είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάντα ακροβολισμένοι δυο εκτελεστές - ιδεατά ένας στρετς ψηλός κι ένας κοντός. Ένας παίχτης για τον οποίο δεν κάνουμε κουβέντα ενώ στην πραγματικότητα έχει ακριβώς το καλούπι που μας λείπει είναι ο Μήτογλου - ένα ιδανικό συμπλήρωμα στην ρακέτα δίπλα από τον Παπαγιάννη. Χρειάζονται όμως να έρθουν και άλλοι από πίσω για να έχουμε επιλογές.

    Στο μυαλό μου η εθνική του Τόκυο το 2020 θα μπορούσε να έχει μια αρχική πεντάδα τύπου Γιάννης-Ντόρσεϊ-Παπαπέτρου-Μήτογλου-Παπαγιάννης ή Μάντζαρης-Ντόρσεϊ-Γιάννης-Μήτογλου-Παπαγιάννης (όπου ο Μάντζαρης θα παίζει τον ρόλο του quarterback guard που εδώ και χρόνια έπαιζε ο Τσιντσιαρίνι στην Ιταλία πριν τον κόψει τελείως ανεξήγητα ο Μεσίνα, φέτος). Η second unit θα είναι οι τριαντάρηδες που θα παίζουν πιο συμβατικά και θα 'δένουν' την κατάσταση όταν το παιχνίδι γίνεται σετ: Καλάθης-Σλούκας-Παπανικολάου-Πρίντεζης (αρχηγός)-Κουφός.

    Αυτό το οποίο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνει είναι να νομίσουμε ότι μπορούμε να παίξουμε ένα στυλ μπάσκετ που αν έχεις Παπαλουκά-ΔΔ είναι διαστημικό, αλλά αν δεν τους έχεις είναι κομμένο και ραμμένο για να χάνεις προημιτελικούς βάζοντας 65 πόντους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε διάβασα με ενδιαφέρον έως οτου εγραψες Μαντζαρη για την Εθνική του μέλλοντος.
      Με τρομοκρατησες και με ξενέρωσες.
      Δολοφονικος συνδιασμος αποστροφής.
      Δεν είναι άσχημος παίκτης, αλλά μέλος μιας μετριας Ελλάδας που απεύχομαι.

      Διαγραφή
  26. Γκασόλ κ φετος στη εθνική Ισπανίας,Τζινόμπιλι κ Σκόλα στην εθνική Αργεντινής .Μόνο οι δικοί μας τερματίζουν στα τριάντα -τριανταδύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι δικοί μας δεν παίζουν ΝΒΑ.

      Διαγραφή
    2. ένας λόγος παραπάνω ...θεωρητικά έχουν λιγότερη καταπόνηση

      Διαγραφή
    3. και περισσοτερες βιταμινες..εμας ο θειος πεθανε.

      καποιος

      Διαγραφή
    4. είσαι σίγουρος οτι πέθανε ?

      Διαγραφή
  27. Απλά πράγματα, παίζαμε χωρίς προπονητή, χωρίς σχέδιο-πλάνο. Πάλι παρουσιάσαμε ένα συνονθύλευμα με αθλητικούς μεν παίκτες, που τρέχαν πηδούσαν, αλλά αυτό δεν είναι το μπάσκετ.Η κάκιστη επάνδρωση, χωρίς περιφερειακούς και με παίκτες που προτιμήθηκαν (Αθηναίου, Βόγρης) αλλά δεν έπαιξαν! Αποτέλεσμα του παραπάνω η κάκιστη χημεία ομάδας, χωρίς αρχή και τέλος με παίκτες που αντί να καλύπτονται τα μειονεκτήματά τους αυτά βγαίναν στη φόρα. Επιστροφή στα βασικά της ομάδας του Γιαννάκη με κάποιες μοντέρνες πινελιές κυρίως στη επίθεση και όλα θα παν καλύτερα. Α ξέχασα και με έναν πραγματικό προπονητή στον πάγκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά δύο τρεις ερωτησεις-παρατηρησεις να κανω.
    Πάμε,θ α συμφωνησω με τον κόουτς κατσικαρης στην επιλογή του παππά κάνει κακή χρονιά μετά από τραυματισμό άσχετα αν κλείνει καλά την σεζον,απο εκεί και επειτα οι λύσεις στα γκαρντ περιορίζονται στον ιωαννη αθηναίου κύριοι σε ένα παίχτη που έχει να παίξει από τον οκτωμβριο πέρα από σποραδικά πεντάλεπτο δηλαδή αν είχε πρόβλημα ποιον θα έπαιρνε ο κόουτς τον τολιοπουλο;;;γιατί ας πούμε δεν πήρε τον καλαμπόκη που κάνει φουλ σεζόν στην αεκ γιατί είναι 37;;οκ γιατί δεν παιρνει τον λαρεντζακη που κάνει επίσης φουλ σεζόν και με αυτό τον τρόπο ανταμείβει και τις μικρές ομάδες δίνοντας τους κίνητρο να δουλέψουν με νέα παιδιά...
    Πως είναι δυνατον ο περσινός παπανικολαου των 0αγωνων στη σεζόν να επιλέγεται ενώ ο φετινος που παίζει φουλ από τα χριστούγεννα να μένει εκτός;;θα μας πει κανείς;;;
    Το ανέκδοτο με το μπογρη και τον καβαθθα δεν το σχολιάζει καν ένα όνομα να πω που θα προσφερε δέκα πράγματα παραπανω,βασιλης συμτσακ ούτε βουγιουκας ουτε τπτ.
    Πες μου φίλε κατσιωνη ποιος ο λόγος να καλέσει ένα παιδί που ναι το μοτορ του είναι ασυγκριτο,αλλα που ειναι(να το πω κόσμια)ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας(άσχετα αν θα ήθελα να γίνει επαγγελματιας στην ομάδα μου)τον Θανάση ενώ θα μπορούσε να επιβράβευσει προσπάθεια του αρη καλώντας τον αρχηγό του που έκανε σούπερ χρονια;;;
    Τέλος θα το γράψω για ακόμα μία φορά όσο ή φιμπα διοργανώνει κάθε χρόνο δεκάδες τουρνουά για να ικανοποιήσει δημόσιες σχέσεις και χορηγούς τόσο ή διάφορα με το Αμέρικα θα μεγαλωνει...
    Υγ:ο Βασίλης ο Χαραλαμπόπουλος έχει πάει στρατό;αν όχι κύριε β ασιλακοπουλε για παρουσιαστής τον πρέπει τον σεπτεμβρη να έχει παγκόσμιο ενοπλων(inside info).
    Υγ2(χιλιοειπωμενο):ο κόουτς κατσικαρης υπέγραψε στην μπαρτσελονα ή αρνήθηκε γιατί περιμένει πρόταση από την άλλη πλευρά του ατλαντικού????
    Υγ τελευταίο για το νικό τον παππά να πιστέψω τον κόουτς των χιαστί(Φωτη κατσικαρη)ή να πιστέψω τον απαιτητικό στην άμυνα Γιάννης σφαιροπουλος τον δικτάτορα των προπονήσεων ντουσκο Ιβάνοβιτς των προπονητή των μικρών κωστα μισσα,μαλλον τον Φωτη γιατί το γραφουν και όλοι οι μπασκετικοαντικειμενικοι δημοσιογράφοι...


    Σέντρικ σεμπαλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. IΣΠΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΛΑΒΕΡ,ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΝΑ ΝΕΟ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο ΠΑΟ κλείνει Κλαβέρ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν ειναι done deal. Αλλα ειμαστε γκραν φαβορι για κλαβερ.
    Insider

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Jim, θα στήριζες ενδεχόμενη επιστροφή Γιαννάκη στον πάγκο της εθνικής? Πρίφτης, Μανωλόπουλος θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ρόλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αν πραγματικά υπάρχει δίλημμα Κλαβέρ-Ιαν ή Μπουρούσης
    με κάποιον φθηνότερο, πραγματικά είμαστε για κλάμματα.
    Μιλάμε για έναν ενεργό βασικότατο διεθνή παίκτη
    πρωταθλήτριας ομάδας της Ευρώπης, απέναντι στο Γιάννη !!!!
    Εναν 27χρονο που τα κάνει όλα στο γήπεδο, μόνο μπάλα
    που δεν κατεβάζει και δέν έχει κτυπήσει ακόμα ταβάνι.
    Απέναντι σε έναν καλό Ελληνα παίκτη που είναι στα 33
    και ταβάνιασε πέρσι με την Λαμποράλ.
    Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα όταν πραγματικά μπορείς
    να υπογράψεις τον Ισπανό.
    Μου ακούγεται εντελώς τρελό, παράλογο και κυρίως αντιμπασκετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαβέρ μέσα στην ημέρα.

      Διαγραφή
    2. Κλαβέρ μέσα στην ημέρα.

      Διαγραφή
    3. χορτάσαμε από τέτοια ανώνυμα.

      Διαγραφή
    4. kostas το Ναι πήγαινε για τον κοντό.
      Το ποστ μου ανέβηκε 3 λεπτά μετά το δικό σου, ενώ είχε 15 λεπτά αναμονή έγκρισης οπότε ηταν αδύνατο να απαντάει σε σενα.

      Διαγραφή
  34. Σίγουρα αυτή η ήττα και κυρίως η εικόνα που παρουσιάσαμε συνολικά σε αυτό το ματς συνιστά αποτυχία για την ομάδα μας
    ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΑΘΡΟΓΡΑΦΕ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ.
    ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
    ΑΜ ΠΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Η ΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΟΥΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ....

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:
    1)ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΩΛΟΣΟΥΤΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ(ΚΥΡΙΩΣ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ MIDRANGE ΔΕΚΤΟΙ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΣΟΥΤΕΡ ΜΕ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ).
    2)ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.
    3)ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ.
    4)ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΩΛΟΣΟΥΤΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ(ΚΥΡΙΩΣ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ MIDRANGE ΔΕΚΤΟΙ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΣΟΥΤΕΡ ΜΕ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ).

    NIK THE FREAK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ: ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ FIBA BASKETBALL ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ, ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΕΖΟΝ. ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟ. ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ ΝΙΚΗΣ ΣΕ ΝΟΚΑΟΥΤ. ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

      Διαγραφή
  36. Το άρθρο είναι συλλεκτικό, ανάλογο της ποιότητας της σελίδας. Τα πόιντ μας προσπαθούν να κοπιάρουν τους Τεο Διαμαντίδη. Από τους βασικούς της ανδρών μέχρι τους Λούντζη Κόνιαρη και γενικά αυτές τις ηλικίες. Προωθούμε υο ψηλό άσουτο πόιντ που μπορεί να αμυνθεί και όχι να σουτάρει. Τζιμ καλημέρα από λονδίνο. Είσαι πραγματικά ένας ακαδημαικός του μπάσκετ.

    Εssex dog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα
    Το συμπέρασμα που βγαίνει,απο τον όμιλο του Τορίνου είναι πως η Ελλάδα του Κατσικάρη εχει απωλεσει ,οχι μονο το πνεύμα αλλα και τον τροπο να κερδιζει και να γυριζει τα στραβα ματς,οντως επισης πανευκολο να διαβαστεί απο τον αντιπαλο και εκτεθει απο το παιχνιδι της,ενω αντίθετα η Κροατια στο προσωπο του Πετροβιτς βρηκε εναν ανθρωπο που οχι τοσο προπονητικά αλλα πνευματικά αφησε αυτους που μπορουσαν να οδηγησουν την ομάδα(Μπογιαν -Σάριτς),και πηρε το καλυτερο και απο παικτες οπως ο Πλανινιτς.Δικαιο το αποτελεσμα και νίλα και για το Μεσινα που ειχε ξεχασει πως για να στησεις ομάδα σε τετοια τουρνουα δεν παιρνεις τους καλυτερους αλλα τους καταλληλότερους....
    Παντως νομίζω πως το ελληνικό μπασκετ εχει βαθύτερο δομικό προβλημα και ο Κατσικάρης που έφαγε πολυ κράξιμο (κι απο μενα) φταιει σε ενα βαθμο που του αναλογεί σαν κοουτς αλλα φερει τις μικροτερες ευθήνες για τα παρασκηνια και τις αστοχίες της ομοσπονδίας.
    ΕΝα μικρο παράδειγμα χτεσινο που μου κανει μεγαλη εντυπωση.Οι νεοι περσι πηγαν απατοι(η ομάδα μεταξυ της προπερσινης u21 της περσινης με Λιαππη ,Α.Χριστοδούλου,Μπιλλή κλπ) και αναγκαζεται φετος να παιξει στην Β καατηγορια του Ευρωπαικου,οποτε η ομασπονδία καλει ενα υπερglamourous ροστερ με Χαραλαμποπουλο Παπαγιαννη Κ ΑΝτετοκουνμπο(καλα εκανε και τον καλεσε για τον δουμε κι αυτον)..Ο Παπαγιαννης λογω ΝΒΑ δεν εμφανιζεται καν (φανταζομαι χωρις καποια κυρωση) ενω ο ερμος ο Χαραλαμποπουλος που παιζει απ τα δεκαπεντε του σε 2-3 εθνικες καθε καλοκαιρι,και φετος επαιξε τελικους Εσακε ειναι παλι εκει να εξασφαλισει την ρημάδα την διακριση(!)
    Με κοντοφθαλμη προοπτική χωρίς οραμα και πλανο για τα επομενα λιγα χρόνια και μονο για την προσκαιρη διακριση οταν κατι τετοιο διαφαινεται.Και αυτο απο μια ομοσπονδια που μπορουμε να πουμε διαφορα λαικιστικα πραματα που δεν μπορουμε να πουμε για το συλλογικο μπασκετ(ειναι κρατική ,πληρωνεται απο τη τσέπη μας κλπ)

    no_closure

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Σας διαβάζω και σας γουστάρω με τρέλα.
    Δεν εχουμε ομάδα, δεν ενεμπνευσαι ο προπονητής που πήγε και σε λάθος επιλογές το παλικαρι, μια και είναι προπονητής της Μούρθια και part tine καποιας Εθνικης.
    Είχαμε στατικό προβλεψιμο παιχνίδι με μηδενικές περιστροφες και βαράτε βιολιτζιδες να περάσουμε με γιουρουσια του Γιάννη το μπετόν της Κροατίας και κολλήσατε στους σουτερ που όντως δεν είχαμε στην Ιταλία, αλλά ηταν το λιγότερο.
    Η Ισπανία ποιους σουτερ είχε στο ευρωπαϊκό που επέμενε στο inside game με ντουμπλαρισματα του Παου Γκασολ??
    Είχαμε σουτερ εκεί με πρωτομαστορα τον kill Bill.
    Τι ακριβώς κάναμε ;;
    Επεμειναν στο δουλεμένο τους σημείο αναφορας.
    Εμείς που εστιασαμε?
    Αλλού είναι τα αιτία λοιπον κι αυτής της νιλας.
    Σταθείτε στο δένδρο κι αφήστε τα ζωογονα δάση για τους άλλους.
    Η Εθνική ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ σε όλα τα επίπεδα και η μια σφαλιάρα διαδέχεται την άλλη εν ειδει ντόμινο.
    Δεν υπάρχει καν ψυχολογια καπεταν βαράω ουτε εμπιστοσυνη σε κανεναν και για τίποτα.

    Να τον ακούτε τον grant Master και μην παραμυθιαζεστε απο κανεναν πλην εμου και του JIMMY.

    ΥΓ Περιμένω Κλαβερ,Μπου..γιουκα, Πανγκος και White με το φίλο μου τον Δομην-ικανο μόνο Ευρωπη, μέχρι να τα κάνει θάλασσα ο White:))))
    Και τον Θανασακη χωρίς πολλά πολλά αν δεν θέλει να παραμείνει εσαεί θανασακης.

    JB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ευτυχώς έχεις πλάκα και τη γλιτώνεις. Αυτό το "πλην εσού και του Τζίμι" είναι επικό.

      Διαγραφή
  39. Η ισπανια ποιους σουτερ ειχε? Μηπως τον καλυτερο ευρωπαιο σουτερ ολων των εποχων λεω.. μηπως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεναν δεν είχε.
      Και κανενας δεν σουταρε.
      Ο Γκασολ το πήρε το ευρωπαϊκό και οιοι βοήθειες που του δίνανε.
      Κολαγανε κι έπαιρνε την μπάλα αυτός.
      Εκεί επεμειναν, γιατί αυτό θα τους έδινε την κουπα.
      Κι εσυ ειχες τριποτσερηδες:)) απο Περπε και Μπουρου, μεχρι Αθηναίου και Μαντζαρη που σκότωσε τον ΠΑΟ και μας πήγε παράταση με σουτ μεγάλης μαγκιάς.
      Δεν τους μπήκαν πράγμα φυσιολογικό.
      Είχες plan b εκτός απο γιουρούσι και τη μπάλα στο Μπουρουση κλεισμένο απο τρεις?
      Είχες περιστροφές να τους αποδιοργανωσεις μπροστά και αλλαγές η οβερ πλει να τους κλειδώσεις πισω?
      Δύο παίκτες ηταν ολοι κι ολοι κι άλλοι δυο αν τους καθότανε.
      Τι έκανες μ'αυτους να τους σταματήσεις αλλά και να τους φθιρεις?
      Ειχες drive με τα play σου να στείλεις τον Ουκιτς αδιάβαστο και έτοιμο καλάθι στον ψηλό η στον Γιάννη που θα ερχοταν τρέιλερ?
      Με τον αμπασκετο τον Πλανινιτς παίζανε και τον αέρινο Μπιλαν κι αυτούς εναλλάξ.

      J🏀B

      Διαγραφή
  40. Spoiler warning: ακολουθεί σεντόνι ημίδιπλο

    Αφού λοιπόν ηρέμησα, γλύτωσαν TV, HTPC, projector και λοιπές σαλονάτες συσκευές, ας γράψω και εγώ το μακρύ και το κοντό μου. Το οποίο κατά 90% είναι αυτά που έγραψε και ο Jim, και έχουμε γράψει όλοι οι "κακοί" εδώ μέσα για πάνω από ένα μήνα.

    Καταρχάς για αυτούς που βαριούνται:

    Executive Summary: χάσαμε επειδή ο Φώτης, κάνοντας άστοχες επιλογές, πήγε να παίξει λάθος μπάσκετ με παίκτες που *ίσως* μπορούσαν να το παίξουν, αλλά δεν σκέφτηκε καν να έχει ένα -έστω υποτυπώδες- Plan B. Είναι αυτό με το τρένο που λέει ο Jim....

    Πιο αναλυτικά:

    Ο Φώτης έχει ένα συγκεκριμένο mentality, του αρέσει και "σπουδάζει" ένα συγκεκριμένο στυλ μπάσκετ, και στο οποίο φαίνεται να έχει *κάποιο* βαθμό επιτυχίας. Το θέμα είναι ότι (α) αυτό το στυλ μπάσκετ -ή καλύτερα, αυτός ο τρόπος σκέψης- συναντάται στη regular season του ΝΒΑ, στην ACB, άντε ίσως και στην γαλλική LNB-A, (β) αν και μόνο αν το εφαρμόσεις τέλεια, *θεωρητικά* έχεις κάποιες ελπίδες σε διοργανώσεις FIBA, αλλά και πάλι (γ) αν όμως παίξεις με ομάδες που παίζουν σωστά το λεγόμενο FIBA μπάσκετ, πάλι θα χάσεις.

    Άρα, ακόμα και αν ο Φώτης έβρισκε και καλούσε τους παίκτες που έπρεπε (που δεν έγινε), ακόμα και αν μάθαινε σε όλους το δικό του μπάσκετ (που δεν έγινε), και πάλι θα βρισκόταν μια Κροατία, μια Σερβία, μια Λιθουανία και βεβαίως μια Ισπανία που θα μας νικούσε.

    Για το θέμα επιλογής παικτών τα έχουμε πει και ξαναπεί, δεν έχει νόημα να τα επαναλάβουμε, ήταν οφθαλμοφανέστατα από την προεπιλογή. Το ότι δεν κλήθηκαν παίκτες που θα μπορούσαν *ίσως* να ταιριάξουν με το στυλ του Φώτη, να του δώσουν λύσεις ή εναλλακτικό Plan B, ήταν όλα γνωστά εξ'αρχής. Αποφάσισε να πάει μόνο με Plan A, για το οποίο είπα ήδη τι θα συνέβαινε. Να μου πεις, είχε κάποιες άλλες επιλογές, υπήρχαν άλλοι παίκτες ? Ναι και ναι, απλώς επέλεξε να πορευτεί με τις δικές του ιδέες και τα δικά του "κολλήματα", εντός και εκτός των 4 γραμμών. Και προφανώς οι παίκτες που τελικά κλήθηκαν στην ομάδα έχουν και το λιγότερο ποσοστό ευθύνης στην νέα αποτυχία, αυτό μπορούσαν να παίξουν υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό έπαιξαν.

    Να σημειώσω εδώ ότι, εν αντιθέσει με αρκετούς φίλους και εδώ μέσα, διαφωνώ ότι χάσαμε το παιχνίδι με το κακό ξεκίνημα. Και νομίζω συμφωνεί (έτσι καταλαβαίνω) και ο Jim. Το παιχνίδι χάθηκε στο 48-46, εκεί που ξαφνικά -για γνωστούς και προφανείς λόγους, τα γράφω και παραπάνω- το αντίπαλο καλάθι εξαφανίστηκε, και δεν μπορέσαμε να εκτελέσουμε μια σωστή επίθεση για 10 ολόκληρα λεπτά. Εκεί ήταν που ήθελε το ήρεμο παιχνίδι, μια σωστή set επίθεση, ένα safe play, για να θεμελιώσουμε προβάδισμα. Αν'αυτού εμείς βαράγαμε συνεχώς τρίποντα (και λέω "βαράγαμε" γιατί προφανώς δεν "σουτάραμε" μέσα από σύστημα, με σωστούς παίκτες και υπό σωστές προϋποθέσεις) μας έκαναν ένα ακόμα σερί οι Κροάτες και αντίο Ολυμπιάδα.

    Και φυσικά δεν θα μπορούσα να κλείσω με οτιδήποτε άλλο πλην των πολύ εύστοχων παρατηρήσεων του Παπαδογιάννη και κάποιων παρομοίως σκεπτόμενων φίλων εδώ μέσα: για την -νέα- αποτυχία φταίει κυρίως ο Διαμαντίδης (άντε και από λίγο ο Σπανούλης με το Ζήση), προφανώς και φταίει -πάντα και παντού- ο Βασιλακόπουλος, φταίει αυτό το κ@λ@παιδο ο Κυριάκος (δηλαδή ο Παππάς), και φυσικά φταίμε όλοι εμείς που γράφαμε τις κακίες μας, γιατί έτσι δημιουργήθηκε κλίμα, χαλάσαμε τις σχέσεις παικτών και προπονητή, προκαλέσαμε τριγμούς στα θεμέλια της Εθνικής Ομάδας, καταβαραθρώσαμε το ηθικό των παικτών, και κατά πάσα πιθανότητα θα ευθυνόμαστε και για τις επόμενες τρεις εκλείψεις του ήλιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα πως τελειώνεις το σημερινό σου post :

      ‘’… και φυσικά φταίμε όλοι εμείς που γράφαμε τις κακίες μας, γιατί έτσι δημιουργήθηκε κλίμα, χαλάσαμε τις σχέσεις παικτών και προπονητή, προκαλέσαμε τριγμούς στα θεμέλια της Εθνικής Ομάδας, καταβαραθρώσαμε το ηθικό των παικτών, και κατά πάσα πιθανότητα θα ευθυνόμαστε και για τις επόμενες τρεις εκλείψεις του ήλιου.’’

      Μήπως μπορείς να θυμηθείς τι ακριβώς έγραφες την εποχή που κάποιοι εδώ μέσα έκριναν την δουλειά του Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό; Μήπως επίσης μπορείς να θυμηθείς πως αντιμετώπιζες τα σχόλια που θεωρούσαν την ομάδα λίγη; Μήπως πίστευες ότι αυτοί οι τρισάθλιοι τύποι δημιουργούσαν άσχημο κλίμα κάτι που επηρέαζε την ομάδα όλο αυτό αφού μεταφερόταν στην εξέδρα; Μήπως χρέωσες την απόλυση του προπονητή σ’ αυτό το ‘’νοσηρό’’ κλίμα που δημιουργήθηκε στα blog; Μήπως μπορείς να θυμηθείς πως δικαιολόγησες την ήττα απ’ την Λαμποράλ στο ΟΑΚΑ;

      Μήπως τώρα εγκαλείς τον Παπαδογιάννη και όσους συμφωνούν μαζί του για κάτι που και ο ίδιος έκανες πριν μερικούς μήνες; Μήπως τότε ήσουν με την απέναντι πλευρά που τώρα θωρείς ότι υπερβάλλει;

      To post δεν αφορά μόνο εσένα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που έγραψα για τον Ivanovic είναι ακριβώς το ίδιο που έγραψα για τον Πεδουλάκη, και είναι ακριβώς το ίδιο που έγραψα για τον Djorjevic: ο -όποιος- προπονητής του Παναθηναϊκού (ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας) πρέπει να αφήνεται να δουλέψει για ολόκληρη τη χρονιά, και να κρίνεται στο τέλος, βάσει των στόχων που έχουν τεθεί στην αρχή της. Ως εκ τούτου, διαφώνησα σφόδρα με την απόλυση Πεδουλάκη, διαφώνησα σφόδρα με την απόλυση Ivanovic, και διαφώνησα (guess what?) ξανά σφόδρα με την απόλυση Djorjevic στη μέση της χρονιάς. Ο Φώτης πλέον έχει "κλείσει" και τις φετινές του υποχρεώσεις, άρα έτσι και αλλιώς είναι η ώρα για τον απολογισμό.

      Το να χρέωσα απόλυση προπονητή σε σχόλια που αναρτήθηκαν εδώ (ή οπουδήποτε αλλού), πραγματικά δεν το θυμάμαι, αν έχω υποπέσει σε τέτοιο σφάλμα, αφού προφανώς το θυμάσαι, κάνε μου ένα quote.

      Αντιθέτως, θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να έχω γράψει ότι τα σχόλια εδώ μέσα αντανακλούν το πολύ κακό κλίμα που υπήρχε, την έντονη αμφισβήτηση, τις αποδοκιμασίες εντός γηπέδου (π.χ. την α-π-α-ρ-ά-δ-ε-κ-τ-η γιούχα προς προπονητή και συγκεκριμένο παίκτη για το ματς που λες). Με τα οποία διαφωνούσα τότε, και συνεχίζω να διαφωνώ και σήμερα. Όμως, ούτε εγώ ούτε κάποιος εδώ μέσα ήταν όντως στις κερκίδες του γηπέδου να αποδοκιμάζει το Φώτη και π.χ. το Μπόγρη. Άρα ποιος ο συσχετισμός ?

      Όσο για τον Παπαδογιάννη ειδικότερα, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι να τον "εγκαλέσω" (σιγά μην το μηνύσω κιόλας), είναι μερικοί για τους οποίους οι συνεργάτες του στο Gazzetta γράφουν τα ίδια που γράφουμε και εμείς εδώ....

      Διαγραφή
    3. Μην του απαντάς ρε ΑΜ. Αυτές οι απαντησεις που κακώς του δίνουμε, τον κάνουν να νομίζει πως τον παίρνουμε στα σοβαρά και αποθρασύνεται μετά.

      Διαγραφή
    4. Μπραβο 77.
      Σε πιστεύω γιατί έχεις μνήμη, κάτι που εγώ δεν έχω τόσο καλή.

      Διαγραφή
    5. Και μιας και είχα αναφέρει πριν άρθρο του Βαϊμάκη, καθώς έγραφε τα ίδια περίπου που έλεγα και εγώ (αλλά και ο Jim), θεωρώ ότι το σημερινό του είναι αρκετά τραβηγμένο

      http://www.koolnews.gr/egrapsan/mia-12ada-logoi-poy-exigoyn-giati-o-fotis-katsikaris-den-einai-apla-onomateponymo-alla

      Όπως θεωρώ ότι ο Παπαδογιάννης πρέπει να είναι μακρυνός συγγενής ή καρδιακός φίλος του Φώτη (δεν εξηγείται αλλιώς), αντιστοίχως θεωρώ ότι τέτοιο κείμενο δείχνει...κάπως εχθρικό να το πω ? Και ξαναλέω ότι, δεν θεωρώ τον Φώτη κακό προπονητή, απλά το στυλ που του αρέσει και πρεσβεύει, δεν ταιριάζει στην Εθνική μας, και σίγουρα δεν ταιριάζει σε FIBA διοργανώσεις και γενικότερα σε κρίσιμα ματς, όπου το "άμυνα-κλέβω-τρέχω" πολύ σπάνια -if ever- θα σου κερδίσει προκρίσεις και τίτλους.

      Διαγραφή
    6. Ο συσχετισμός είναι εύλογος αλλά μάλλον δεν σε βολεύει. Ψάξε τα posts σου εκεί κατά τον Απρίλη στα ματς με την Λαμποράλ.

      Δεν μιλάμε για απολογισμούς δηλ. την κριτική στον προπονητή μετά την όποια αποτυχία. Μιλάμε για τις απόψεις που εκφράζονται πριν και κατά την διάρκεια της κάθε προσπάθειας. Και πόσο αυτές οι απόψεις επηρεάζουν τους παίκτες και τον προπονητή. Σε δεύτερο επίπεδο πως εξηγεί ο καθένας την αγωνιστική εικόνα μιας ομάδας.
      Αυτό που προσπαθώ να σου πω, και νομίζω πως έχει καταλάβει, είναι ότι εσύ και ο Παπαδογιάννης σκέφτεστε ως οπαδοί. Απλά αλλάζει το χρώμα. Αυτά που τώρα σου φαίνονται υπερβολικά τότε τα θεωρούσες φυσιολογικά. Κι ανάποδα. Δεν έχεις την ίδια οπτική γιατί απλά αλλάζεις ιδιότητα ανάλογα το χρώμα. Η διαδρομή οπαδός - αποστασιοποιημένος κριτής γίνεται παράλληλα με το πράσινο - μπλε.

      Τα ίδια ισχύουν και για αρκετούς άλλους. Επειδή, λοιπόν, δεν είναι κάτι μεμονωμένο έκανα μια παρατήρηση. Αν θες την κρατάς, αν όχι δεν χάθηκε κι ο κόσμος.


      Διαγραφή
    7. Τραγικό cult άρθρο. Ποιος είναι ο κύριος αυτός που το υπογράφει? Τι σχέση έχει με το μπάσκετ? Κλασσικός μηδενιστής ελληνάρας του "όσα δε φτάνει η αλεπου τα κάνει κρεμαστάρια". Γίνε και εσύ κάποτε κατσικάρης και ας αποτυγχάνεις.

      Διαγραφή
    8. @77: επειδή μου θύμησες το μήνα, ffs (που λένε και στα internets) έψαξα τις δημοσιεύσεις, και το μοναδικό post μου που βρήκα που *ίσως* ταιριάζει με την θεωρία που *νομίζεις* ότι έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου, είναι το κάτωθι:

      "Ο "όχλος" στον οποίο αναφέρεσαι είναι -και- εδώ μέσα, οι ίδιοι λίγο-πολύ που έβριζαν τον Πεδουλάκη (αλλά μετά θυμήθηκαν τι αμυνάρα παίζαμε), οι ίδιοι πάλι που έβριζαν τον Ιβάνοβιτς, οι ίδιοι που βρίζουν εδώ και μήνες τον Σάλε, και οι ίδιοι που θα έβριζαν και τον Ζοτς, αν τότε υπήρχε internet και blogs, δηλαδή βήμα για να γράψουν την προσωπική τους πονεμένη ιστορία...."

      Δηλαδή ισχύει ότι έγραψα και πιο πάνω, και όχι ότι νομίζεις ότι μπορείς να μου καταλογίσεις, καθώς αναφέρομαι στον όχλο που υπήρχε στο γήπεδο και που προέβηκε στην εν λόγω αποδοκιμασία. Και φυσικά ο ίδιος όχλος (αν όχι τα ίδια άτομα, πάντως η ίδια λογική) υπάρχει και στο παρόν blog, και σε όλα τα sport-o-sites, και εκεί αναφέρομαι όταν λέω για το Ζοτς και "αν υπήρχαν τότε blogs". Προφανώς πουθενά δεν γράφω ότι οι εν λόγω αναρτήσεις ο-π-ο-υ-δ-ή-π-ο-τ-ε οδήγησαν στην απόλυση κάποιου προπονητή, αλλά προφανώς γράφω (και το έχω νιώσει στο πετσί μου) ότι τέτοια γιούχα σε προπονητή και παίκτη τους καταστρέφει ψυχολογικά, και "δείχνει" στον επίσης παρόντα πρόεδρο της ομάδας τι "νιώθει" το γήπεδο και οι οπαδοί, δηλαδή ο προαναφερθέν όχλος.

      Άρα η απόδοση σε μένα τέτοιας συμπεριφοράς και χαρακτηρισμού ως μέρος του όχλου που οδήγησε σε απόλυση προπονητή (από σχόλια σε κάποιο blog), είναι μόνο κάτι που υπάρχει στην δική σου λογική, το οποίο έχεις προσπαθήσει και παλιότερα να μου καταλογίσεις, για τους δικούς σου προσωπικούς λόγους. Ούτε στο γήπεδο ήμουν να αποδοκιμάσω το Φώτη, ούτε έβριζα τον Αθηναίου από την κερκίδα, ούτε βγήκα στη φυσούνα για να τους βρίσω. Άρα η παρατήρησή σου εισακούστηκε, αναλύθηκε και βρέθηκε άτοπη, και ως εκ τούτου ελπίζω να μην επανέλθουμε στο θέμα.

      Διαγραφή
    9. Ρε παιχταρα 77,πεφτεις συνέχεια Σ το ίδιο σφάλμα τι έχεις αγόρι μου με τους οπαδούς των ομαδων;;;
      Δηλαδή εγώ που πληρώνω εδώ και δέκα χρονια 750ευρω διάρκειας στο ΟΑΚΑ(ξέρω για σένα ονομάζεται Νικος γκαλης)και είμαι οπαδός τι είμαι σε σχέση σενα που κάθεσαι στη καναπεδαρα σου(εσύ το έχεις γράψει)μίασμα;; δεν καταλαβαινω,εχεις εσύ περισσότερο δικαίωμα στην κριτική από εμάς;; εμείς όσο θέλαμε υποστήριξαμε το σασα και τον κάθε σασα γιατι αυτό που μας προσέφερε το πληρωναμε. οταν σταμάτησε αυτό που μας προσφέρει να μας αρέσει κραξιμο και άγιος ο θεός,εσυ τι εκραζες μπροστά στο πι σι αυτόν που σου έφτιαξε φρεντο ή κεφτεδακια;;;
      Να στο πω και αλλιως επειδή ο μπατζανακης μου αγοράζει όλα τα ι φον από το πρώτο έως σήμερα και είναι οπαδός αυτής της εταιρείας και άρα εγώ που έχω αλλάξει δέκα εταιρείες και ειμαι φίλαθλος των σμαρτφον πρέπει να αρχίζω να τον κραζω...
      Και τέλος σε ποια
      εγκυκλοπαίδειΑ οπιουδήποτε αθλήματος αναφέρεται ότι ο αντικειμενικός που παρακολουθεί από τον καναπέ του έχει περισσότερη άποψη από κάποιον που πληρώνει εισητήριο για να δει το θέαμα πες μου σε παρακαλώ να πάω να την αγοράσω....
      Άποψη μου πάντα αν θες την κρατάς αν όχι δεν χάλασε κόσμος


      Σέντρικ σεμπαλλος


      Διαγραφή
    10. Σιγουρα το να υπαρχει ενα αρνητικο κλιμα σε μια ομαδα δεν βοηθαει (ποσο μαλλον αν υπαρχει μαζικη μουρμουρα και γιουχα στο γηπεδο), αλλα αυτο δεν μπορει να πηγαζει απο 10 γραφικους οπως εμεις σε ενα blog αλλα απο βαθυτερα αιτια (πχ η ομαδα δεν παει καλα). Εννοειται πως αλλη υπομονη θα εχει ο Α,αλλη υπομονη ο Β (βασισμενοι σε προσωπικες αποψεις, η ακομα και διαφορετικο τροπο που βλεπουν το μπασκετ).
      Επισης κατανοητο ειναι και πως το οπαδικο παιζει ρολο. Ειναι δυσκολο να αποστασιοποιηθεις

      Οσο μπορω να θυμηθω κανεις εδω μεσα δεν εγραψε πως για την αποτυχια Τζορτζεβιτς ή Ιβανοβιτς ευθυνοταν το κλιμα στο blog, οπως γραφτηκε για τον Φωτη επανειλλημενα.

      Αν καποιος πχ εγραψε πως ο Τζορτζεβιτς απετυχε επειδη τον αμφισβητουσαν εντονα ο 77 ή ο Χρηστος πχ ειναι αστειο.( δεν παιρνω και ορκο βεβαια οτι δεν εχει γραφτει)

      Την μονη φορα που διαβασαμε πως τα blogs ευθυνονται για την αποτυχια μιας ομαδας/προπονητη ηταν για τον Φ.Κ. μαλιστα σε ενα τουρνουα που δεν εγινε στην ελλαδα.

      Διαγραφή
    11. Αφού η παρατήρησή μου ‘’εισακούστηκε, αναλύθηκε και βρέθηκε άτοπη’’ πολύ σωστά ελπίζεις. Δεν θα επανέλθουμε.

      Διαγραφή
    12. @Σέντρικ

      Όχι, ρε φάτσα, κάπου το χάνεις το έργο. Το αντίθετο συμβαίνει. Εσύ που πλερώνεις έχεις δικαίωμα να κράζεις, να αποθεώνεις, να στηρίζεις, να σιχτιρίζεις ενώ εγώ που δεν τα στάζω δεν έχω. Αυτό διαβάζαμε εδώ για το ποιος πάει ΟΑΚΑ (και για μένα ΟΑΚΑ θα λέγεται πάντα) και ποιος όχι. Πας γήπεδο, μιλάς. Δεν πας, το βουλώνεις.
      Με γεια σου και χαρά σου το οπαδιλίκι. Αλλά αφού το χαίρεσαι δεν μπορείς να έρχεσαι μετά σαν ψύχραιμος κι αποστασιοποιημένος φίλαθλος και να μου λες τον Παπαδογιάννη οπαδό - ταλιμπάν. Ε, πώς το κόβεις;

      Αυτό έγραψα στον Μαρίνο. Όλοι δικαίωμα στην άποψη. Όλοι, όμως. Χωρίς διακρίσεις.

      Διαγραφή
    13. Ο Q81 το έγραψε καλύτερα από μένα, αλίμονο αν θεωρούμε ότι οι 4-5 π@π@ριές που θα γράψω εγώ, ο 77, ο Q, o Χρήστος, ο Σέντρικ σε ένα blog θα "χαλάσουν το κλίμα" ή θα οδηγήσουν μια επαγγελματική ή μια εθνική ομάδα σε αποτυχία. Εκτός του ότι δεν γίνεται/δεν στέκει, δεν πρέπει κιόλας, καθώς είναι ύβρις του τύπου "τι να ζηλέψουν οι θεοί από εμάς" :-).

      Αντιθέτως, ξέρω ότι, τελευταία φορά που έπαιξα "σοβαρό" μπάσκετ, όντας μεγάλος (35+) και ώριμος (τρομάρα μου), και παίζαμε εκτός έδρας σε κρίσιμο αγώνα, είδαμε τις κερκίδες γεμάτες με φίλους, συγγενείς και φιλάθλους της γηπεδούχου. Με γιούχαραν σε κάθε κατέβασμα, όντως βασικός PG, με αποτέλεσμα (εγώ ο ώριμος) να τρέμουν τα χέρια μου και παραλίγο να κάνω airball βολή. Το γιουχάρισμα εντός γηπέδου μπορεί να σου καταστρέψει τη ψυχολογία, μπορεί να γυρίσει ένα ματς, μπορεί να φέρει τεράστια ψυχολογική πίεση, είτε στο γηπεδούχο είτε στο φιλοξενούμενο. Μερικά posts σε κάποια blogs, άντε να επιφέρουν ένα "τι λέει ο μ@λ@κ@ς", ένα μειδίαμα, και λίγο παραπάνω πείσμα στον επόμενο αγώνα, and that's all....

      Επίσης, με τον Σέντρικ μπορεί να διαφωνούμε για την στήριξη ή μη στο Σάσα (δεν ξέρω, δεν θυμάμαι κιόλας τι υποστηρίζει επί του θέματος), αλλά ξέρω ότι στην παρέα μας των 5 που καθόμαστε μαζί στην 109, οι 2 (μαζί και ο κουμπάρος μου) γιούχαραν στην αλλαγή του Παύλο και οι άλλοι 3 τους βρίζαμε που γιούχαραν. Η δική μου άποψη είναι ότι κρατάς τον προπονητή μέχρι τέλους, η άλλη άποψη λέει ότι όταν "ωριμάσουν οι συνθήκες" τον διώχνεις. Δεν ξέρω ποια είναι η "σωστή", π.χ. αν κρατάγαμε τον RG μπορεί να μην παίρναμε το δεύτερο double, ή με τον Σάσα μπορεί τελικά να παίρναμε το πρωτάθλημα.

      Διαγραφή
    14. Προς Antony Marinos

      Σεντόνι ημίδιπλο; Να μην επαναληφθεί παρακαλώ! Δεχόμαστε σεντόνια αποκλειστικά από Queen size και πάνω για τις "βασίλλισες" που ξαπλώνουμε σ' αυτά. :-)

      Φτου ατυχία! Πώς να σας ξανατσατίσουμε, μπας και αποκομίσουμε καμιά σαλονάτη συσκευή από το παράθυρο;

      Σχετικά με το άρθρο που αναρτήσατε, δεν θα το ΄λεγα ακριβώς τραβηγμένο, αλλά μάλλον ξεχυλωμένο ή αλλιώς "Πώς να μετατρέψετε το medium-size t-shirt σας σε XXL". Πάντως η φωτογραφία είναι όντως καταπληκτική!

      Είναι πάρα πολύ εύκολο να έχουμε άποψη για το τί έφταιξε για μια τέτοια αποτυχία, αλλά αν δεν έχουμε πιάσει το πινακάκι στα χέρια μας (έχοντας βέβαια και τις απαραίτητες, για τον σκοπό αυτόν, γνώσεις) και δεν είμαστε ΜΕΣΑ στην ίδια την ομάδα, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε την πραγματικότητα και να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτια για το αποτέλεσμα.

      Μόνον ο προπονητής μιας ομάδας γνωρίζει επακριβώς τους παίκτες ΤΟΥ και το τί μπορεί να δώσει ο καθένας σε κάθε ειδική ή μη περίπτωση μέσα στον αγώνα. Μόνον ο προπονητής γνωρίζει την κατάσταση των παικτών ΤΟΥ και την επίδοσή τους στις προπονήσεις, όπως και τις τυχόν ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα και της προοσωπικότητάς τους. Μόνον ο προπονητής γνωρίζει τα επίπεδα φρεσκάδας, αλλά και τους ενδεχόμενους μικρο-τραυματισμούς των παικτών ΤΟΥ. Οποιοσδήποτε έξω από τον "χορό", μπορεί, ελαφράν την καρδίαν, να "κρίνει" τους χορευτές και τον προπονητή τους, αλλά όταν όμως κληθεί να μπει στον "χορό", τότε...

      Φυσικά όλοι οι προπονητές κάνουν λάθη (ναι, και οι Ζοτς και Πόποβιτς), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε εμείς οι απλοί σχολιαστές να τους τα υποδείξουμε. Μόνο να κάνουμε υποθέσεις...

      Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κριτικής είναι οι εμφανίσεις του Σάριτς στο τουρνουά αυτό. Γράφτηκε από πολλούς σχολιαστές ότι ο Φώτης δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον συγκεκριμένο παίκτη. Το γεγονός ότι έκανε γιογιό ολόκληρο Μεσίνα και Ιταλία, μάλλον, για πολλούς, πέρασε απαρατήρητο...

      Για την ιστορία, με την εθνική μας ο Σάριτς είχε 16 pts, 8 rebs, 1 ass και eff 15, ενώ με την Ιταλία είχε 18 pts, 13 rebs, 2 ass, 2 stl και eff 24 στον ίδιο χρόνο συμμετοχής (περίπου 39 λεπτά). Προσοχή, δεν λέω ότι εμείς κάναμε καλή δουλειά απέναντί του, αλλά τί να πει και η Ιταλία, που ζήλεψαν μέχρι και οι πρωταγωνιστές ταινιών Χ, με τέτοια όργια που έκανε στον αγώνα με τους Ιταλούς...

      Θα πρέπει επίσης να αναλογιστούμε ότι στο σημείο που κόλλησε η εθνική μας, προς το τέλος του αγώνα, είχε κόλλησει, για πολλή ώρα (γι' αυτό και δεν ξέφυγε η διαφορά στο σκορ) και η Κροατία (την ανάγκασε η εθνική μας με την άμυνά της), κάνοντας συνεχόμενες πολύ κακές επιλογές στην επίθεση και τόσο άσχημα σουτ τριών πόντων (ακόμα και από κατά τεκμήριο εξαιρετικούς σουτέρ) που ο έρμος ο Καραγκιόζης βαρέθηκε να... παντρεύεται (ή αν προτιμάτε, οι... μπεκάτσες έγιναν είδος προς εξαφάνιση στην ευρύτερη περιοχή του Τορίνο). :-)

      Εξάλλου, ούτε οι πολυ-διαφημισμένοι επιθετικογενείς Ιταλοί είχαν καλύτερη επίθεση από την εθνική μας στον αγώνα τους με την Κροατία, και αν δεν ήταν η παράταση δεν θα έφταναν ούτε τους 70 πόντους (στην έδρα τους)...

      Αλέξης

      ΥΓ. ΟΙ τελευταίες 4-5 παράγραφοι του σχολίου μου είναι προσωπικές μου υποθέσεις και, με εξαίρεση τα στατιστικά στοιχεία (που ποτέ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση :-), είναι πιθανότατα λάθος εκτιμήσεις...

      ΥΓ 2. Ακόμα και ο Jim, παρά την τεράστια γνώση του για το άθλημα και ειδικά (πολύ μεγαλύτερη από οποιονδήποτε προπονητή, ακόμα και απ' τον Ζοτς, λόγω της εξιδείκευσής του στον τομέα αυτόν) για τους παίκτες, δεν έχει την εμπειρία (αγώνων) ακόμα και του π.χ. StephanRose :-), που είναι και προπονητής (κοινώς, έχει πιάσει πινακάκι στα χέρια του και τριφτεί με ομάδες στους αγώνες), και των ιδιαιτεροτήτων αυτών, παρά μόνο θεωρητικά (εκτός, Jim, αν έχετε πιάσει πινακάκι, οπότε τότε πάω πάσο, γιατί το... φύλλο μου δεν είναι καλό σε αυτό το κόλπο :-).

      Διαγραφή
    15. Μην έχοντας διατελέσει προπονητής, μπορώ να εκφέρω άποψη περί παικτών και συστημάτων από όσα έχω δει από την πλευρά του παίκτη. Αλλά μερικά πράγματα βγάζουν μάτι, όπως είχα πει και στις προηγούμενες αναρτήσεις, μερικά είναι όντως θέμα κοινής -μπασκετικής- λογικής.

      Για τον Saric το αστείο είναι ότι, γυρνώντας από το γραφείο το απόγευμα πριν τον αγώνα, ήμουνα στο metro με συνάδελφο, και του είπα ότι θα μας κλείσει το σπίτι ο Saric, γιατί απλά δεν υπάρχει παίκτης μας να τον σταματήσει. Να μου πεις, σιγά τη πρόβλεψη, άμα έλεγα ότι θα έπαιζε καλά και ο Bogdanovic θα έπαιρνα το βραβείο ανοιχτής παλάμης για την διορατικότητά μου :D

      Όσο για σαλονάτες συσκευές, αν κανονίσουν εκεί κάτω στο Καραϊσκάκη κανά παρόμοιο "κάλυπτα και εγώ το Κατσουράνη", να σας δώσω διεύθυνση οικίας για να μαζέψετε ότι τραβάει η ψυχή σας, η ζημιά από το original "κάλυπτα και εγώ..." ανήλθε σε τετραψήφιο νούμερο :D

      Διαγραφή
    16. Αγαπητέ φίλε να το θέσω αλλιώς. Θα χωρούσαν Σπανούλης και Ζήσης στην φετινή Εθνική; Πρόκειται για τον καλύτερο Έλληνα παίχτη και έναν από τους 3-4 κορυφαίους γκαρντ; Αν μου πεις οχι πάω πάσο. Αν ναι σου χαρίζω τη φωτογραφία του Μανού με τον Σκόλα σήμερα και πριν 20 χρόνια και περιμένω να μου εξηγήσεις την λογική για την οποία θα πρέπει να μένουν έξω. Υποθέτω ότι είναι ίδια με αυτή που λέει ότι προχωράμε σε ανανέωση σε Ολυμπιακή χρονιά, όπως και αυτή που λέει ότι πρέπει να ξεκουράζονται για να παίζουν με την Πανάθα και τον ΟΣΦΠ το καλοκαίρι. Επίσης περιμένω προβλέψεις σε περίπτωση που παίξει η ομάδα που θα μαζευτεί στο τουρνουά του Πρίντεζη με την φετινή Εθνική.

      Διαγραφή
  41. Ο τροπος που αντιγραφουν τον τζιμ στη γραφή και ανάλυση κειμένων όλοι οι υποτιθέμενοι μπασκετικοι ειναι πλεον ξεκαρδιστικος. Παντου σε ολες τις σελιδες (ειδικα κατι σπορτο24κοντρογκαζετσ) πρεπει να πληρωνουν τζιμοσημο. Τζιμ τους εχρι μορφωσει τσαμπα. Για αυτο εισαι καθηγητης. Και για αυτο εχεις το πιο φανατικο κοινο στη χωρα. Ο κοσμος δε γουστάρει κόπιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι άδικο πάντως να συγκρίνεις οποιονδήποτε δημοσιογράφο-wannabe αναλυτή με τον Τζιμ, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι χαώδης.

      Διαγραφή
  42. Καλημέρα
    Ξέρει κανείς απ τα λαγωνικά (Τζιμ, Αφρο) τί γίνεται με τις υποθέσεις των Μπουρούση, Κλαβέρ;
    Ως πότε πια αυτή η αναμονή για την απάντηση του Μπουρούση; Μήπως την έχει δει κάπως ο ψηλός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλημερα μαγκες μεγαλη κουβεντα εχει ξεκινησει για τους ελληνες σουτερ,το προβλημα δεν ειναι αποκλειστικα η ελλειψη σουτερ ειναι η ελλειψη παικτων με επιθετικο ταλεντο και ικανοτητας να βαλουν τη μπαλιτσα μεσα.η μπαλα δεν μπαινει μονο απο το τριποντο μεσα.φυσικα στο συγχρονο μπασκετ το τριποντο ειναι πιο σημαντικο απο ποτε αλλα δεν πρεπει να εστιαζουμε μονο στο μακρινο σουτ το προβλημα εχει να κανει με τη γενικοτερη απουσια πραγματικου ταλεντου.στα της παναθας τωρα ειμαι της αποψης να κλεισουμε αν μπορουμε βουγιου κλαβερ να προσθεσουμε στο 3 βλαντο θαναση για ποσοτητα και ενεργεια και να κλεισουμε το ροστερ με ενα ποιοτικο ασσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα, του Κλαβέρ δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά είμαστε κοντά από την Παρασκευή που υπήρξε συμφωνία για τους όρους και τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου του (συζητούσε μόνο για μονοετές ενώ η ομάδα για δύο, δεν ξέρω στα πόσα συμφώνησαν) και μια μικρή διαφορά στο οικονομικό. Από τότε δεν υπήρξε άλλη εξέλιξη έως και χθες το βράδυ λόγω Σαββατοκύριακου αλλά φρονώ ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για τον Μπουρούση που έπρεπε να δώσει χθες την οριστική του απάντηση αλλά δεν ξέρω αν το έκανε.
    Δεν θέλω να αρχίσω τις αρνητικές προβλέψεις οπότε ας περιμένουμε και σήμερα μήπως βγει τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τους παίρνει και τους δύο, μιλάμε για +500Κ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το αποκλείω να γίνει τελικά αυτό και να τους πάρει και τους δύο.Είναι δύσκολο να συζητάς με παίκτη τέτοιου επιπέδου,να έχεις σχεδόν συμφωνήσει και να τον κρατάς στην αναμονή με το σκεπτικό ότι θαα τον πάρεις αν αρνηθεί ο άλλος.Ισως το παρουσιάζουν και έτσι μέσα από την ομάδα και για πίεση στον Μπουρούση αλλά και για θριαμβολογούν και να γραφουν για υπερβάσεις αν γίνει η διπλό μπαμ.

      Διαγραφή
    2. Δεν συμφωνώ με το "δεν καταλαβαίνω γιατί δεν παίρνει και τους 2".Όλα καλά στη θεωρία αλλά κουμάντο στις τσέπες του άλλου δεν μπορούμε να κάνουμε.Φιλικά

      Διαγραφή
    3. πρωτον δεν ειναι 500χιλ η διαφορα,ο βουγιουκας θελει περιπου 300χιλ ενω ο μπουρουσης 1,3 οποτε η διαφορα ειναι 1εκατ του μπουρουση με του βουγιουκα, αυτο το 1εκατ διαφορα δινεται στον κλαβερ....
      επιπλεον αυτο το 1εκατ αυξηση που χρειαζεται για να ερθουν μαζι μπουρουσης και κλαβερ με την εφορια γινεται σχεδον 2εκατ....

      Διαγραφή
    4. Εγώ θα κάνω υπομονή και για τους 2 μέχρι τέλος της εβδομάδας... (bouboukis)

      Διαγραφή
    5. kostas
      Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κουμάντο στις τσέπες του αλλου.
      Μπορούμε να πούμε την μπασκετική μας γνώμη.
      Ουε κι αλίμονο λοιπον σε ολους μέσα στην ομάδα, αν είναι αλήθεια πως θα υπογράψει ενας απο τους δύο και αυτός δεν είναι ο Κλαβερ.
      Κλαβερ με center τύπου Ουντο να το καταλαβω πως θα φέρεις Ουντο με Γουαιτ αντι για Βουγιουκα Κλαβερ.
      Θα καθαρίζει ο Ουντο τα παντα.

      Διαγραφή
    6. Αναφέρομαι στο δίδυμο Μπουρουση και πχ Ουαιτ(ή κάποιον αντίστοιχο) ή Μπουρουση και Κλαβερ.

      Διαγραφή
    7. Αφρο στα γκαρντ εχουμε τπτ η πρωτα τελειωνει του μπορουση;!

      Διαγραφή
  45. H Fener κρατησε Ουντο και Βεσελι, εμεινε και ο Μπογκνταν...

    Ειναι λιγακι unfair η φαση, δε βρισκετε...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΤΣΣΚΑ κρατησε Τεοντοσιτς,Ντε Κολο και πηρε Ογκουστιν.
      Εκει να δεις unfair :P

      Διαγραφή
    2. E unfair ειναι ρε παιδια.

      5.5 μυρια δινει για μια θεση η Φενερ. Ε χεσε μας ρε Ζοτσαρε... μιλαμε για χασμα στην ποιοτητα των ροστερ της διοργανωσης.

      Μ'αρεσει που λεγανε μετα το Φ4 οτι θα ριχνανε το μπατζετ και θα επενδυανε σε Τουρκους.

      Διαγραφή
    3. Ετσι έλεγες όταν δίνατε εσείς καμιά 40ριά εκατομμυρια το 2010? Ή οταν ο ΠΑΟ έδινε 3,5 εκ. στο Σαρας (ενω ειχε και ΔΔ και Σπανουλη και Νικολας)?

      Στον ΦΦ του Παρισιου λοιπον ελεγες τι αδικο να παλευει η Παρτιζαν απεναντι στην παμπλουτη ομαδα απο τον Πειραια?

      Διαγραφή
    4. όταν τα ρίχναμε εμείς ως ελληνικές ομάδες ήταν καλά όμως

      Διαγραφή
    5. Αν θες να ξερεις, αν και καμενος Ολυμπιακος, στον ημιτελικο του Παρισιου ημουνα σχεδον 50/50 ακριβως επειδη μου αρεσε πολυ εκεινη η Παρτιζαν.

      Και οχι δε μου αρεσε ιδιαιτερα πολυ οταν διναμε 40 μυρια το 2010.

      Διαγραφή
    6. Ισως δεν σου αρεσε γιατι δεν πετυχε τοσα η συγκεκριμενη ομαδα -κυριως λογω ισχυρων αντιπαλων, Μπαρτσα & ΠΑΟ. Αν ειχατε ομως σηκωσει τελικα την Ευρωλιγκα, παιρνατε και το πρωταθλημα, πιθανοτατα θα σου αρεσε, μιας και ηταν πολυ ποιοτικη ομαδα και έπαιζε πολυ ωραιο μπασκετ.

      Καταλαβαινω πως εναν τιτλο που παιρνεις ως underdog μπορει να τον εκτιμησεις/πανηγυρισεις περισσοτερο απο εναν οπου εισαι εκ των φαβορι. Αλλά από την άλλη, εγω προτιμω να έχω παιχταραδες (κι ας μην εγγυωνται παντοτε επιτυχια) παρα να εχω τσουρουκαδες και να ελπιζω σε μια φοβερη συναστρια για να δω κορυφη.

      Διαγραφή
    7. Εμενα μου αρεσε παντως οταν τα διναμε..Τα ειχαμε και μαγκια μας..Οποιος ριχνει φραγκα εχει περισσοτερες πιθανοτητες στην επιτυχια

      Διαγραφή
  46. το φουτουριστικό που επέλεξε να παρουσιάσει ο Κατσικαρης που ήτάν; Κύριε Κατσιώνη είναι κρίμα να μπαίνετε στην παγίδα της προστσίας του Φώτη. Για όσους διαβαζουν πίσω από το ύφος του κειμένου είναι απίστευτη η ασυλία προς τον προπονητή. Τα ίδια και με Σαλε το χειμώνα. Ουρλιαζαμε και σεις λέγατε περιμένετε. ο Σαλε είναι καλός διαχειριστής στο ψυχολογικό κομματι. Μέχρι κ μετα το 2-0 της Καχα υπήρχε ύφος ασυλίας. Μη μπαίνετε σε αρματα επειδή από όαση το μπλογκ τείνει να γίνει χώρος διακρατησης ισορροπιών κ καλών σχέσεων με όλους. Πείτε ξεκαθαρα για το μηδενικό που έδειξε ο Κατσικαρης κ αφηστε τ παραμύθι περί φουτουρισμού. ακόμα κ η δομή του κειμένου ξεκιναει με το τμήμα των υποδομών θαβοντς το κομματι των ευθυνών γι το κλείσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τζιμ εδειξε ασυλια στον Σαλε?

      Ο Τζιμ απλα δεν φωναζει σαν οπαδος.Ο ανθρωπος ανελυε ολη τη χρονια τα λαθη του Σαλε και εδειχνε ξεκαθαρα τη δυσπιστια του.

      Διαγραφή
    2. "Ο Τζόρτζεβιτς δεν ήταν ούτε “τραγικός”, ούτε “ανύπαρκτος” όπως γράφτηκε κατά κόρον. Απλά εμφάνισε χαρακτηριστική αδυναμία να δώσει στην ομάδα του την ώθηση που χρειαζόταν από τον προπονητή της για να φτάσει στο διπλό. "

      "Διακρίνω μια τάση για κριτική στον κόουτς Τζόρτζεβιτς όμως, λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο απαιτητικό σε επίπεδο τακτικής ήταν το παιχνίδι και την ικανότητα του αντιπάλου στην άκρη του πάγκου, εκτιμώ ότι είναι άδικη."

      "Ο Παναθηναϊκός ετοίμασε και έπαιξε ένα αρκετά καλό παιχνίδι απέναντι (και πάλι) σε τοπ-ανταγωνισμό και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στο προπονητικό τιμ και τον Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς."

      "Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς (όχι για πρώτη φορά, το έχουμε ξανασημειώσει) παρουσίασε μια ρεαλιστική προσέγγιση του παιχνιδιού μέσα από το αμυντικό κομμάτι και κατάφερε να κερδίσει μέσα από τη διαδικασία “ανταλλαγής” στα πλάνα του κάθε κόουτς (“επιλέγω να κερδίσω αυτό, σου παραχωρώ κάτι άλλο παράλληλα με αυτή μου την επιλογή, αν μπορείς πάρε το”). Συνολικά οι πράσινοι έπαιξαν “έξυπνο” μπάσκετ. "

      Μία φορα ήταν σκληρός μόνο. Στην εντός ήττα από αστέρα που το αίσχος που είδαμε δε μπορούσε να δικαιολογηθεί.

      Διαγραφή
    3. Παιδιά.. Μη πίνετε αλκοόλ όταν διαβάζεται Hoopfellas.

      Σώζει ζωές..

      Διαγραφή
    4. 1:44

      Κοίτα φίλε ο Jimmy εξέφραζε γνώμη και συγχρόνως περνούσε ολες τις δικές μας γνώμες στο μπλογκ του.
      Αυτό δεν τον κάνει λιγότερο μάγκα.
      Και στο λέω εγώ που δεν παίρνω χαμπάρι τίποτα και κανεναν, πάντα σε ανθρώπινα και συζητησημα πλαίσια.
      Αλίμονο αν ανθρώπους με οντότητα και διανοητική ευμάρεια, μπορεί ο οποιοσδήποτε να τους ποδηγετησει.
      Τον Jimmy τον γουστάρουμε γιατί έχει τεράστιες γνώσεις, είναι ψυχούλα και δεν κωλώνει να εκτιθεται λεγοντας ευθαρσώς τη γνώμη του.
      Άλλωστε συζήτηση κανουμε, δεν στοχεύουμε ντε και καλά στο αλάθητο της γνώμης μας.
      Το μπλογκ του Jimmy είναι της καρδιας το καλντερίμι.

      Jim... οπληκτος

      Διαγραφή
    5. "Ο Παναθηναϊκός γυρνάει με ένα βαρύ 2-0 από τη Βιτόρια πληρώνοντας, παρά τη βελτίωση του στο δεύτερο ματς, την αδυναμία του προπονητή του να διαχειριστεί τις λεπτομέρειες εκείνες που κρίνουν μια κλειστή μάχη και έναν ανορθόδοξο πόλεμο στον οποίον βρίσκονται εμπλεκόμενοι οι πράσινοι."


      "Τραγικό πρόσωπο της σειράς ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς ο οποίος φάνηκε δυστυχώς “λίγος” όταν η ομάδα τον χρειάστηκε για να κάνει το βήμα παραπάνω στη σεζόν. Έχω χρόνια να δω τέτοιο προπονητικό underperforming σε μια σειρά playoffs, πόσο μάλλον όταν σε αυτή αναμειγνύεται ελληνική ομάδα."


      Kανενα απο αυτα τα σχολια δεν εγινε στο αρθρο μετα το παιχνιδι με τον Ερυθρο Αστερα.

      Και ειναι κι αλλα, πολλα

      Διαγραφή
    6. Πάντα ψάχνουμε για εύκολα και συνεκτικά συμπεράσματα. Ο 'χειροτερος' ο 'ασχετος' ο 'καλύτερος στον κοσμο' κλπ. Μια ανάλυση που βλέπει συνολικά την κατάσταση, με τα θετικά και τα αρνητικά δεν ειναι αρκετή. Θέλουμε απαντήσεις, 'ναι ή όχι', δεν θέλουμε βαθιά ανάλυση. Τζιμ, μην ακούς κανέναν σε στηρίζουμε και καταλαβαίνουμε τι προσφέρεις.

      Διαγραφή
    7. Εισαι αδικος ανωνυμε με τον Τζιμ.Ξαναδιαβασε αλλη μια φορα την κριτικη που του κανει και δωσε βαση.
      Απλα εχει επιπεδο ο ανθρωπος και θελει με ενα σοβαρο κειμενο χωρις φωνες και κραξιμο να πει τη γνωμη του.Τι θες να αρχιζει να βαραει τον αλλον οταν ειναι στο καναβατσο;

      Ο Κατσικαρης απετυχε με την ελληνικη εννοια αλλα και σε βαθος τριετιας με καλα ροστερ,αλλα η προσφορα του ειναι μεγαλη γιατι πηρε πανω του υποθεση ανανενεωσης στην εθνικη(εκανε βεβαια λαθος με Παππα,Ντορσει),ξεροντας οτι η αποτυχια θα του στοιχισει σε καποιο βαθμο στην καριερα του.Το μεγαλο λαθος του φετος ηταν οτι με το καλημερα δημιουργησε προβλημα στην εθνικη με το θεμα Παππα.
      Δηλαδη δεν τον πηρε για να μην του χαλασει την ομαδα αλλα στο τελος δημιουργησε ο ιδιος θεμα στην εθνικη με το καλημερα.Εκανε και αλλα που απλα πρεπει να αναφερθουν για να μην τα κανει και ο επομενος.Τωρα παμε για αλλα.

      Το προβλημα που εχουμε ανωνυμε ειναι οτι μας ποτισαν τοσα χρονια οτι η νικη ειναι ζητημα ζωης και θανατου.Ετσι μεγαλωσαμε αθλητικα σε αυτη τη χωρα.Να κανουμε επισοδεια να γυρισει το ματς,να παρουμε το μουφα πεναλντι να κερδισουμε,να πιουμε ντοπα να παρουμε μεταλλιο,να πληρωσουμε να παιξουμε παγκοσμιο,να παρουμε νικες εστω και στα χαρτια.Τωρα οποιος δεν κερδιζει ειναι ασχετος,αχρηστος,ανικανος απ την πρωτη αποτυχια.Αυτο συμβαινει επειδη εχουμε ποτιστει με αυτη τη φιλοσοφια.Οταν οι αλλοι εμπιστευονται ξανα και ξανα μετα απο αποτυχιες τον Λασο,τον Σκαριολο και δεκαδες αλλους εμεις τους διωχνουμε και τους αποδομουμε ταυτοχρονα στην πρωτη αποτυχια(σχετικο ειναι αυτο)γιατι για μας μετραει μονο η νικη.Φευγει ο Καζλαουσκας και περνει 2 ασημενια με μετρια ομαδα,φευγει ο Ρανιερι παιρνει πρεμιερ λιγκ με Λεστερ,φευγει ο Σαντος περνει γιουρο με την Πορτογαλια.Δεν ειναι τυχαια παραδειγματα αυτα.Σκεψου τι ακουσαν,τι παρεμβασεις τους ασκηθηκαν,τι κριτικες για δυο-τρεις στραβες σε νεο περιβαλλον αλλα και τι πετυχαν μετα που απελευθερωθηκαν απ την ελληνικη πιεση για τη νικη.

      WILKINS

      Διαγραφή
  47. Αν είναι αλήθεια πως ο Κλαβερ εξαρτάται απο Μπουρουση.
    Κι αν πει ναι ο Γιανναρος, ξεχνάμε Κλαβερ.
    Θα πρότεινα στον αγαπημένο και λατρευτο μου κο Πεδουλακη η Γιαννακόπουλος (οποιος εκ των δύο επιμένουν σε Γιάννη) να γίνουν εφοπλιστές.
    Γιατί αν δεν κλείσουν Κλαβερ, θα χρειαστούν καράβι να φύγουν.
    Δεν μιλαω οικονομικά όπως βλέπετε αλλά αμιγώς μπασκετικα.
    Αν είναι αλήθεια πως έπαιρνε ο Γιάννης 400 χιλιάρικα στη Κουτσα και ζητάει τριπλάσια σε μας, θα αυτοκτονήσω με εξαντλητικό sex!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την Λαμποραλ κάπου τόσα έπαιρνε και το υπόλοιπο το κάλυπτε η Ρεαλ.

      Διαγραφή
    2. Γιατί Αφρο δεν είχε ολοκληρώσει το συμβόλαιο του στξ Ρεάλ ;;
      Δύο χρόνια είχε υπογράψει αν θυμάμαι καλά.

      Διαγραφή
    3. Άφρο 800 συνολικά έπαιρνε ο Μπουρούσης στη Βιτόρια.

      Διαγραφή
    4. Αποκλείεται να επαιρνε 800 στην Λαμποραλ.

      1. Γιατί δεν υπάρχουν.
      2. Γιατί ηταν 32 ετών και κυρίως προερχόμενος απο μια καταστροφική χρόνια στη Ρεάλ.


      Είναι τεράστιο το ποσό για Κερεχετα και είναι φοβερά γάτος για να δώσει τέτοιο συμβολαιο σε παίκτη μάλιστα που θα ηταν στοίχημα.
      Το αποκλείω κατηγορηματικα.
      800 δεν πήρε ο Ουντοχ στη Φενερ.
      Γύρω στο εκατομμύριο και κατι παραπανω έπαιρνε ο Χαινς στην ΤΣΣΚΑ που ηταν μια front μόνος του.
      Εσύ θα έδινες τώρα που μιλάμε 800 σε Ταιους η Μ'μπακουε μετά τη χρονιά που κάνανε σε Εφες και Μακαμπι?
      Πως θα τα έδινε ο γάτος σε Μπουρουση?
      Εκτός αυτου διάβασες τι είπε ο Αταμαν?
      Είχαμε συμφωνήσει με Μπουρουση (που ειχαν συμφωνήσει αν του έδινε 800 η Κούτσα? Στο 1,5 ?)
      και προτιμήσαμε Ντορσει που ηταν πιο νέος και αθλητικός.
      Σημειώνω πως ο Ντορσει πηρε 700 στην Γαλατά.

      Διαγραφή
    5. 800 συνολικά το ξαναγράφω. Ερχόταν ως πρωταθλητής ευρώπης με τη Ρεάλ. Η Λαμποράλ σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι απλοί παρατηρητές του αθλήματος έχει χρήμα. 400 έπαιρνε ο Τίγι. Το μπάτζετ της ήταν 10 εκατομμύρια φέτος. Εννοείται πως ο Μπουρούσης για κάτω από 800 δε θα έπαιζε. Θυμάστε είχε πρόταση 1 μύριο από Κίνα και τελευταία στιγμή προέκυψε το οχτακοσάρι της Μπασκόνια. Αλλιώς θα ήταν Πεκίνο..

      Διαγραφή
    6. Συμπληρώνω. 900 πήρε ο Τάιους στην Εφές.2 27 δεν είσαι καλά ενημερωμένος φίλε μου.

      Διαγραφή
    7. Αυτό είχα διαβάσει πέρσι που έκλεισε στην Λαμποραλ. Ίσως να κάνω λάθος δεν μπορώ να το τσεκάρω τώρα.

      Διαγραφή
    8. 2:33

      Ασε τα περσινά ρε φιλαράκι.
      Για φέτος λέμε τι θα πάρει που εκανε χρόνια τουρλουμπουκι.
      Θα συνεννοηθούμε εδώ μέσα επιτέλους?

      Διαγραφή
    9. 2:32

      Ουτε μια στο εκατομμύριο δεν πηρε ο Μπουρουσης πανω απο 400-500 στη Λαμποραλ.
      Κι ο Σερμαντινι απο πρωταθλητής Ευρώπης προερχόταν και κτυπαγε το διφραγκο στο δόξα πατρί.
      Το μπάτζετ των 10.000.000 της Λαμποραλ περιέχει και τις πληρωμές στους υπαλλήλους του Δήμου της Βιτόρια??? :P

      Διαγραφή
    10. Ρώτησα και έχετε δίκιο. Είχε αποδεσμευτεί από την Ρεάλ πριν υπογράψει στην Λαμποράλ.

      Διαγραφή
    11. 'Ελα, μη μαλωνετε.

      Δεν ειναι κουτος ουτε ο Μπορουσης ουτε ο μανατζερ του. Το εκατομμυριακι του το χτυπησε παλι περισυ. Για να φυγει απο τη Ρεαλ τους αναγκασε να του δωσουν 600 χιλ. Συν τα ψιλα της Κουτσα και πηγε στο 1εκ+.

      Ε, αφου περισυ τα τσεπωσε, θα τα χαρισει φετος? Τι λετε ρε παιδια?

      http://www.kerkida.net/articles/diethni/eyropaika-protathlimata/125374-sti-lamporal-o-mpoyroysis

      Διαγραφή
  48. Πάνγκος και Λάσμε είναι μαζί στο summer league με τους Ατλάντα Χοκς. Λέτε να τον ψήσει ο Γκαμπονέζος να έρθει στον ΠΑΟ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Τι εννοούμε με τον όρο μπάνγκερ Τζιμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουουουού...

      Η απαντηση μπορει να σε εκπληξει αναλογα με το που χρησιμοποιειται η λεξη! Μικρα παιδια απαγορευεται να τη διαβασουν!

      Διαγραφή
  50. Τζιμ, ισχύει ότι ο Πάνγκος έχει ελληνικές ρίζες; Θα μπορούσε να πάρει ελληνικό διαβατήριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν έχει καμία σχέση με ελλάδα. ο παππούς του σλοβένος είναι και γι αυτό έχει και το διαβατήριο

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως και εχει!

      Κατα πασα πιθανοτητα ο αγαπητος και πολυταλαντος συμπατριωτης μας Κεβιν εχει μαλιστα ξακουστη καταγωγη ειτε απο την Πρωτη Σερρων, ειτε απο το Ροδολιβο οπου η συχνοτητα του επωνυμου Πανγκος ειναι η μεγαλυτερη στην Ελλαδα.

      Παρ' ολα αυτα, ειναι δυσκολο να αποδειχθει απο που προερχεται το ιδιο το επωνυμο. Φημες αναφερουν οτι αμεσως μετα την ανακαλυψη του μπασκετ το 1891, καποιος προγονος του αγαπητου Κεβιν εισηγαγε την εννοια και τους κανονισμους του μπασκετ στον τοπο καταγωγης του αλλά για κακη του τυχη δεν τον εβαζαν να παιζει πολυ, εξ ου και το παρατσούκλι "παγκος"!

      Διαγραφή
    3. Μολις ρωτησα και επιβεβαιωνεται για Ροδολιβο. Μια σημαντικη λεπτομερεια οτι οι προγονοι του ηρθαν παμπτωχοι απτα νησια Γκαλαπαγκος. Οι σχωριανοι κρατησαν το παγκος κ ετσι εμεινε το παρατσουκλι.
      Υγ. Αγνωστο ειναι αν θεωρειται ελληνας απο τον τασουτο
      ΜΚ

      Διαγραφή
    4. @2:52

      Κοντοχωριανός σου ο Πάνγκος???
      Να 'σαι καλά, φίλε. Πέθανα στο γέλιο.

      Διαγραφή
    5. Συμφωνα με το "Ο Μπραμος, του Μπραμου..." του αειμνηστου και συγχωρεμενου Φιλιππα Συριγου, εφοσον ο Πανγκος ειναι πλεον Ελληνας, πρεπει να κλινεται:

      Ο Πάνγκος,
      του Πάνγκου,
      τον Πάνγκο
      ώ Πάνγκε.

      Περιμενω πως και πως την ημερα που θ' ακουσω τον Χατζηγεωργιου να εκφωνει:

      "Και στον πάνγκο εχουμε τον Πάνγκο!"

      Διαγραφή
  51. Θεωρώ ότι του Κλαβέρ είναι τελειωμένο, μεγάλο φάουλ εάν δεν τον πάρουμε (εκτός έαν ο ΔΓ κανονίζει να φέρει Τιμ Ντάνκαν...). Δεν υπάρχει στην αγορά άλλος παίκτης ίδιου βεληνεκούς, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα. Συμφωνώ με τον φίλο παραπάνω που εξέφρασε την άποψη ότι όλα γίνονται για να παρουσιαστούν Μπουρούσης και Κλαβέρ μαζί από καμία Πράσινη ως βόμβα Ναπάλμ!! Εν τέλει πιθανότερο κατ'εμέ είναι να πάρουμε Κλαβέρ, Πάνγκος και βλέπουμε για τον άλλο ψηλό, ίσως λίγο αργότερα Μπουρούση με λιγότερα λεφτά. Το ερώτημα παραμένει, τρίτο ψηλό τύπου ΜΑΠ θα πάρουμε ή τη βγάζουμε με Γκιστ στο 5; Στη θέση 3 Θανασοκούμπο ή Βλάντο (με βοήθειες από Κλαβέρ). Δύο πιθανά σενάρια για μένα είναι τα εξής:
    1ο
    Καλάθης-Τζέϊμς-Πάνγκος(ή κανένας Ροτσέστι)
    Παππάς-Φελντέιν-(Τζέϊμς)-Μποχωρίδης
    Αντετοκούμπο(ή Οκάρο Γουάιτ με 7ο ξένο Φελντέιν μόνο για Ευρωλίγκα)-Χαλαμπόπουλος-(Κλαβέρ)
    Φώτσης-Γκιστ-Κλαβέρ
    Σίνγκλετον-Βουγιούκας-ΜΑΠ (από Σεπτέμβρη κάποιον οικονομικό, τύπου Όγκουστ)

    2ο
    Καλάθης-Τζέϊμς-Πάνγκος (ή κανένας Ροτσέστι)
    Παππάς-Φελντέιν-(Τζέϊμς)-Μποχωρίδης
    Αντετοκούμπο ή Βλάντο-Χαλαμπόπουλος-(Κλαβέρ)
    Φώτσης-Γκιστ-Κλαβέρ
    Σίνγκλετον-Μπουρούσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπέρα στην παρέα του hoopfellas.Διαβάζω το blog περίπου 3.5 χρόνια αλλά δεν έχω γράψει ποτέ ξανα και αυτό γιατί πότε δεν μου είχε δημιουργηθεί η ανάγκη να γράψω. Παρακολουθώ μπάσκετ συστηματικά 15 χρόνια στο υψηλό επίπεδο, είμαι ολυμπιακός,αλλά επαναλαμβάνω ότι μέχρι τώρα προτιμούσα να χαζεύω τα σχόλια παρά να παρεμβαίνω σε αυτά. Κούρασα με την εισαγωγή αλλά θεωρώ σημαντικό να ξέρουν οι υπόλοιποι το υπόβαθρο και το πρίσμα υπό το οποίο κάποιος κρίνει ή σχολιάζει. Παρόλα αυτά, επειδή θεωρώ ότι η εθνική είναι υπεράνω πάντων,θέλω να θέσω κάποιους προβληματισμούς μου και αν δύναται να μου απαντήσεις τζιμ. Προσυπογράφω τα πάντα από αυτά που ανέλυσες στο άρθρο σου, πως θα μπόρουσα να μην συμφωνήσω μαζί σου αφού αναλύεις ακαδημαικα και εμείς προσπαθούμε σαν φοιτητές να μάθουμε απο τις διαλεξεις σου και δεν το λέω εν είδη κολακείας. Εν τούτοις, νομίζω οτι σε ενα βαθμο πρέπει να δουμε τα πραγματα λιγο πιο απλουστευμένα και κατάματα. Δηλαδή: Αφήνωντας στην ακρη το κομματι του προπονητη τον οποίο δεν είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση ανέκαθεν και πρέπει να υπαρξει αλλαγή σιγουρα εκεί,ας αφήσουμε στην ακρη την ομοσπονδία που κατ εμε χρειαζεται ανανεωση (τοσες προσωπικότητες λεμε ότι εχουμε βγαλει ωσ σχολη μπασκετ δεν μπορουμε να βρουμε καποιον για προεδρο και αλλους δίπλα του καθώσ και στο staff????) και αφήνωντας στην άκρη το κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας που συμφωνω μεχρι τελείας μαζι σου μεν, αλλά ποτε δεν παραγαμε ως σχολή σουτερ και μεγαλους σκόρερ, τη στιγμή που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οταν βάζεις τακτική σε υψηλό επιπεδο σε παιδια 15 χρονων πως απαιτεις να βγάλεις ταλεντα???Ειμαι φαν της τακτικης αλλα δυστυχως σκοτωνει και το ταλεντο και το θεαμα και αυτο ειναι παγκόσμιο φαινομενο που ισχυέι για ολα τα αθληματα. Πλεον βλέπουμε αθλητες που παιζουν μπασκετ ή ποδοσφαιρο ή οτιδηποτε και οχι αρτίστες.Και πανω σε αυτο θέλω να πω μετα από ολα αυτα οτι εγω καταλήγω στο συμπέρασμα οτι η αληθεια ειναι οτι πολυ απλα δεν εχουμε παικτες σαν εκεινους του παρελθοντος. Δυστυχως τόσο απλα. Τα γκαρντ μας δεν μπορουν να συγκριθουν ούτε κατα διανοια με αυτα προ δεκαετιας. Θετω την απορία, συγκρίνεται:
    α) ο καλαθης με τον διαμαντίδη??
    Β) ο παπαλουκας με τον σλουκα??
    Γ) ο ζησης με τον μαντζαρη??
    Δ)ο σπανουλης με τον παππα??
    και βαζω τον παππα γιατι προφανως ειναι βασει αξίας και ταλεντου μεσα στα καλυτερα ελληνικα γκαρντ,δεν ασχολουμαι με χαρακτηρες και τετοια.Και επειδη πολλοι θα διαφλωνησουν με τα ανωτέρω matcup θα σας πω γιατι τα εβαλα ετσι: ο καλαθης ειναι ο παικτης που παιζει 30+ λεπτα και κανει θεωρητικα τα παντα στο παρκε.Τετοιο ρολο ειχε και ο 3d.Ο σλουκας εχει το ρολο του game changer οτι και ο παπαλουκας ο οποιος ηταν dominant και στις 2 πλευρες του παρκε ο σπανουλης ο σκορερ με την προσωπικη φαση οπως κι ο παππας και ο ζησης ο 4ος γκαρντ που εδινε ηρεμια και λυσεις στα δυσκολα αναλογο ρολο με του μαντζα. Πείτε μου ειλικρινα υπαρχει συγκριση???Νομίζω πως οχι και με ομαδα χωρις μεγαλα γκαρντ ταβανιαζει. Μετα εχουμε μεγαλα ταλεντα στις θεσεις 3-4 αλλα τι να το κανεις???Οι θεσεις των forward απαιτουν ψημενους παίκτες που οντας οικονομικοι μεσα στο γηπεδο θα σου βαλουν το μεγαλο σουτ θα παρουν κρισιμο rebound θα βγαλουν αμυνα, αυτό λείπει.Και τελος στο 5 εχουμε παικτες που ουτε μονιμη επιθετικη παραγωγη εχουν,πχ ο μπουρουσης μπηκε ο πλανινιτς των 120+ κιλων και με ατελειωτο ξυλο τον εσβησε το ίδιο συμβαίνει και με τον κουφο.Ελπίδα είναι ίσως ο παπαγιαννης.Τη στιγμη που τα 5αρια ειναι και προβληματικα στην αμυνα.
    Εν κατακλείδι, θεωρω οτι παντα βλεπουμε την εθνικη για ψηλα γιατι βλεπουμε τους παικτες μας παραπανω απο ότι ειναι. Δηλαδη απλα καλοι παικτες και τιποτα παραπανω.
    Υ.Γ Τον αντετοκουμπο τον αφησα τελευταιο.Ειναι κεφαλαιο για την εθνικη αλλα για να αποδωσει στην απο δω πλευρα του ατλαντικου που ολοι αμολανε ξυλα, οι χωροι ειναι μικροτεροι πρεπει να κατεβαινει σε ολα τα τουρνουα και να φτιαχτει το αντιστοιχο πλαίσιο για αυτο.Μην ξεχναμε τι τραβαγε για χρονια ο παρκερ στην εθνικη.

    Γεωργιος ο Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιωργο.Ωραια αναλυση εκανες.
      Η τετραδα 3D,Παπαλουκας,Σπανουλης,Ζησης(εγω θα εβαζα μεσα και τον παντα αξιοπιστο Χατζηβρετα) δεν ξαναβγαινει.Ισως βγει κατι αλλο.Ετσι και αλλιως το αθλημα αλλαζει.

      Ομως αυτοι που ανεφερες ειναι μονο 26-27 χρονων και εχουν αλλα 7-8 καλα χρονια μπασκετ.Εκτος απ αυτο
      οι 3 εχουν παρει ευρωλιγκες με κομβικες παρουσιες στα F4,εχουν παιξει τελικους ενω ο ενας εχει παιξει αναπληρωματικος πλει οφ NBA.Δεν ειναι λιγο για 26-27 χρονων.Δεν ειναι Σπανουληδες αλλα ειναι μια χρυση φουρνια που τα σαρωσε ολα με τις μικρες εθνικες και τωρα ηρθε η ωρα να δειξουν τι μπορουν να κανουν μονοι τους στην Αντρων χωρις την ασφαλεια του Ζηση και του Σπανουλη.Αν ειναι υγιεις,δουλεψουν σε σωστα περιβαλλοντα(ομαδες) και τους εκμεταλλευτουμε,μπορουν να δωσουν πολλα και στην αντρων για 6-7 χρονια ακομα.Μπορει να μην εχουν την επιδραση των παλιων αλλα παλι καλα που εχουμε και αυτους γιατι αλλιως δε θα ειχαμε κανεναν.

      ΥΓ Ο Αντετοκουνμπο κοιτα τι θα κανει φετος στο NBA.Εμεις για τριτη χρονια δεν τον εκμεταλλευτηκαμε.
      Την πρωτη τον κατεβαζουμε 3 και κοβουμε καποια στιγμη το ριμπαουντ και το coast to coast απ τα 3αρια Κουμπο και Παπ.Επισης δεν τον ποσταρουμε για να παρουμε το μις ματς.Τη δευτερη χρονια τον φερνουμε για 4 μαζι με Πριντεζη και στο τελος παιζει παλι 3 ενω ταυτοχρονα καιμε τα αλλα ντεφορμε 3αρια μας.Τον ειχαμε στημενο στο 3ποντο να σουταρει μετα απο μπουκα του Σπανουλη.Παλι καλα που τα εβαζε.Επαιρνε επιθετικο ριμπ και αντι να χωσει την πεταγε εξω και παλι απ την αρχη επιθεση.Ουτε και περσι ειχε λοου ποστ.Φετος τον φερνουν για 2,καινε τα αλλα δυο 2αρια Παππα,Ντορσει και στο τελος αμυνεται στην πρωτη γραμμη στερωντας μας τις δυνατοτητες του και το υψος του στη ρακετα.Πως θα παρει το ριμπαουντ να τρεξει μετα το γηπεδο;Ουτε φετος ειχε λοου ποστ ωστε να μεινουν στο τριποντο οι Περπε,Μπουρου.Το σχημα με Καλαθη,Κουμπο δε κολλαγε.Με Σλουκα ισως κολλαγε.Φετος επρεπε να παιξει ειτε στο 1(με Παππα,Ντορσει στο 2)ειτε στο 4 που ειχαμε κενο.Αμυνα επρεπε να ξεκιναει απ τη πισω γραμμη.

      Η γνωμη μου ειναι οτι η ομαδα χρειαζεται Πεδουλακη που ειναι πολυ καλος στην αμυνα και στηνει ομαδες με οτι εχει.Ανοικτο γηπεδο,πικ εν ρολ,διαβασμα των μις ματς και απομονωση στον Κουνμπο σε σετ παιχνιδι ειτε μεσα,ειτε εξω και στην αμυνα πρεσαρισμα και αλλαγες σε ολα τα μαρκαρισματα.Βαζουμε χρωμα στο παιχνιδι μας με την ταχυτητα και κραταμε και αξιες της σχολης μας οπως η αμυνα και το διαβασμα των μις ματς.

      WILKINS

      Διαγραφή
    2. Δε γινεται Πεδουλακης Εθνικη και Παο ταυτοχρονα... δυστυχως..

      Διαγραφή
  53. Σε μια χωρα οπου καποιες μπασκετοφατσες προσπαθουν να περασουν στο κοσμο οτι διαμαντιδης και σπανουλης ειναι μεγαλυτεροι παικτες απο το ΓΚΑΛΗ ειναι φυσικο και επομενο να παρουσιαζεις ομαδα με γκαρντ καλαθη μαντζαρη αθηναιου.και μετα ψαχνουμε ποια ειναι τα αιτια της αποτυχιας της εθνικης!!!εδω εχουμε φτασει στο σημειο να θεωρουμε κατι το φοβερο να υπαρχει γκαρντ που να σουταρει μετα απο ντριπλα!πεσαμε στη παγιδα του σκεπτομενου μπασκετ αλλα φοβαμαι οτι ξεχασαμε το πραγματικο μπασκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να μην είναι δηλαδή; Κάποιοι μάλλον μένουν κολλημένοι στο παρελθόν κ δεν βλέπουν πως το μπάσκετ, τα κορμιά, οι αθλητές, οι παίκτες εξελίσσονται και ό,τι παίκτης και να βγει θα λενε "ναι αλλα ο Γκαλης.."
      Ο Γιαννης σε κανα 2 χρόνια θα είναι all-star και αν συνεχισει να δουλευει ετσι θα ειναι στη συζητηση στο μελλον για Mvp του NBA, θα είναι δλδ ο καλύτερος Ελληνας παίκτης όλων των εποχών. Αλλά ξέρω..."ναι, αλλά ο Γκάλης..."

      Διαγραφή
    2. Αδερφε μιλαω καθαρα μπασκετικα,το γνωριζω οτι οι αθλητες τα κορμια κλπ εξελισσονται αυτο ομως δεν μου λεει κατι με αυτη τη λογικη και οι σημερινοι παικτες σε 25 χρονια θα φαινονται λιγοι σε αθλητικα προσοντα.εμενα το θεμα μου ειναι το καθαρα μπασκετικο κομματι που δυστυχως οσο περνανε τα χρονια χειροτερευει.οπως εγραψα και πριν εχουμε φτασει σε σημειο επαγγελματιες καλαθοσφαιριστες υψηλου επιπεδου να μην μπορουν να σουταρουν μετα απο ντριπλα και οταν μπορουν το κανουμε και θεμα πραγματα αδιανοητα.οσο για το γκαλη η διαφορα του που καποιοι νεοτεροι δεν θελετε να καταλαβετε μαλλον, ειναι οτι δεν ηταν πολυ μεγαλος παικτης οπως ο διαμαντιδης ο σπανουλης ο παπαλουκας αλλα ηταν ενα μπασκετικο φαινομενο!η εμμονη σε δευτερευοντα πραγματα στο ελληνικο μπασκετ μας οδηγει σιγα σιγα στην απουσια ταλεντου δεν ειναι δυνατον να βλεπεις νεα παιδια με κορμια τακτικη γνωση κλπ και να υστερουν στα βασικα.το α και το ω στο μπασκετ ηταν ειναι και θα ειναι τρια πραγματα ΣΟΥΤ ΠΑΣΑ ΝΤΡΙΠΛΑ!!!

      Διαγραφή
    3. Εντάξει συμφωνώ σε όλα που έγραψες. Το σκεπτόμενο μπάσκετ που το ανέφερες δεν είναι κακό, αλλά όχι για όλες τις ηλικίες. Νομίζω το εγραψες κ συ κ κάποιοι άλλοι πως πρώτα απ όλα πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τα βασικά με το σουτ πρώτο κ κύριο.
      Και κάτι που συνδέεται με αυτά.
      Εδώ ρε φίλε διάβαζα για τον Αρσενόπουλο από "κόκκινο" δημοσιογράφο μάλιστα πως "έχει πολύ ταλέντο, αλλά δεν έχει τα στοιχεία των Ελλήνων γκαρντ, είναι πιο επιθετικογενής" και το παρουσίαζε ως προβλημα.

      Διαγραφή
    4. Παιδια δεν εχει σημασια αν ο Γιαννης γινει καλυτερος κι απο τον Μ. Τζορνταν. Αυτο που εκανε ο Γκαλλης στον Ελληνικο αθλητισμο σε συγκρινεται με τιποτε, κι ουτε θα υπαρξει. Δεν εχει να κανει μονο με το ποσο σπουδαιος αθλητης ηταν, αλλα με το οτι ηταν ο πρωτος που αλλαξε τα παντα.
      Οσοι ειναι κατω απο 40χ δε μπορουν να το καταλαβουν αυτο.

      Διαγραφή
    5. Το σκεπτομενο μπασκετ το εγραψα με μια δοση υπερβολης για να δειξω οτι εχουμε σαν παραγωγικη διαδικασια χασει λιγο την ουσια.τωρα αυτο που λες για τον αρσενοπουλο ειναι αυτο ακριβως που προσπαθησα να πω, δεν το εχω διαβασει αλλα εφοσον το λες θα ισχυει και ειναι πραγματικα τραγικο!

      Διαγραφή
  54. Ρε παιδια επειδη μας εχει φαει η αγωνια ο κλαβερ ειναι κλεισμενος απο την ομαδα?πιο πιθανο ειναι να παιζει στην ομαδα του χρονου η υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να κλεισει αλλου?γιατι δεν ανακοινωνεται και αν ο Μπουρουσης δεν βρει ομαδα στο νβα να τον κλεισουμε και αυτον με λιγοτερα χρηματα οπως ειπε ενας φιλος πιο πανω?Ο κλαβερ δεν πρεπει να χαθει θα ειναι μια απο τις καλυτερες μεταγραφες που εχουν γινει στην ομαδα.Διαφωτιστε μας οσοι γνωριζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι ξέρεις ξέρουμε.
      Διαρκείας θέλουνε αλλά μας έχουν στο δούλεμα και στο σκοτάδι.
      Μπουρουσης η Κλαβερ μας παραμυθιάζουν.
      Σπίτι σε Φαβελα η Έπαυλη στις Κάνες δηλαδή :-)
      Σπίτι σε Φαβελα της Βομβαη ρε μάγκες :-)

      Ο Μαζόχας :-) της Ινδίας.

      Διαγραφή
    2. Το σπιτι στη Φαβελα ειναι ο Μπουρουσης?? Ωπα ρε φιλε

      Διαγραφή
    3. Ψιλοταβανη παράγκα σε φαβελα ουτε καν σπίτι.
      Αν δεν ηταν Ελληνας ούτε που θα τον κοιτουσες.
      Σε σύγκριση με Κλαβερ κάπως έτσι είναι με μικρή χιουμοριστική υπερβολή.
      Γνώμη μου.

      Διαγραφή
    4. Δρυοκολαπτη, μ' αρεσουν πολυ τα ποστ σου τωρα τελευταια.

      Εδω ου τα λεμε παντως, εκτος απο φαβελες εχει και κατι βιλλαρες η Βομβαη ...

      Διαγραφή
  55. Ο Κλαβερ ειναι εξαιρετικη περιπτωση.
    Γεματη σεζον,πολυ καλος και στις 2 πλευρες του παρκε
    και εναρμονιζεται πληρως με τα θελω του RG.
    To ιδανικο θα ηταν να βλεπαμε και Κλαβερ και Μπουρουση
    στα πρασινα αλλα φυσικα κατι τετοιο ειναι απιθανο.
    Αν παντως ο Κλαβερ υπογραψει στον ΠΑΟ και ο Μπουρουσης δε βρει συμβόλαιο στην Αμερικη τοτε που θα αγωνιζεται του χρόνου?Υπαρχει περιπτωση για Τουρκια ή Κίνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλά, το περιμέναμε ότι η ανάρτηση του Τζίμη του Κόνγουεη για την Εθνική θα' ταν τροφή για σκέψη, αυτό που δεν αντέχω προσωπικά είναι να είναι η μοναδική εμπεριστατωμένη άποψη γραμμένη στα Ελληνικά για μια ομάδα που έχει χαρίσει τέτοιες στιγμές. Απλά, θλιβερή, ελλεινή, τρισάθλια, ελληνική αθλητική δημοσιογραφία... RIP.

    Στο κομμάτι της ανάλυσης του τουρνουά νιώθω τις κόρες των ματιών μου να συστέλλονται απ'την αίσθηση της απόλυτης συμφωνίας. Ίσως υποτιμά λίγο την επιρροή που είχαν οι κακές εμφανίσεις κάποιων παιχτών, που ειδικά στο μυαλό μου, χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να αντέξουμε ούτε Νιγηρία, όχι Κροατία, αλλά όσα περιγράφονται είναι αποτυπωμένα στις σκέψεις μου. Ίσως και η αμυντική χρησιμοποίηση του Γιάννη σε γκαρντ, και το ότι παρά το μέγεθός του δεν ακολουθούσε όσο θα περίμενε κανείς.

    -> ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕΩΣ - BETTER THAN SEX.

    Η αφετηρία της κριτικής είναι η απώλεια των μεταλλείων/επιτυχιών. Ας το παραδεχτούμε, δε διαφωνούμε ριζικά με το greek basketball σαν προιόν, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει κάνει βήματα προσαρμογής στις σύγχρονες τάσεις του αθλήματος. Τα κορμιά μας είναι πιο μεγάλα και γρήγορα, οι άμυνές μας κατά διαστήματα λοκάρουν... Αν διαφωνούσαμε ριζικά με το μπάσκετ μας δε θα εφευρίσκαμε όρους όπως hrvacka mentality, refuse to lose, είδος "Nenad Krstic", "τρικυμία στο μυαλό του Τεόντοσιτς", ή και έννοιες/ιδέες πχ "το run n gun για χαζούς"

    Ωπ. Μήπως το μυστικό είναι στο "κατά διαστήματα"? Μετράει η εμπειρία τελικά?

    Ας παραδεχτούμε κάτι ακόμα. Δεν "ήμασταν πάντοτε παιχτάρες, μα δεν αλλάζαμε μπαλιές". Το ταλέντο των "Διαμαντίδη - Παπαλουκά - Κακιούζη" και άλλων key players δεν ήταν λαμπερό και αιτία νικών.

    -> ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΙΣΩ ΑΠ'ΤΟ ΠΛΑΤΙΑΣΜΑ.

    1) Τα τουρνουά αυτά είναι μια ιστορία ξεχωριστή, από μόνα τους. Οι διασταυρώσεις, η φόρμα, η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ "ΠΑΙΓΜΕΝΟΙ" είναι κάποιοι παίχτες είναι στοιχεία που δεν προβλέπονται στα αναπτυξιακά προγράμματα κανενός κράτους, ούτε διορθώνονται τα περισσότερα.

    2) Δε μπορούμε να γκρινιάζουμε γιατί οι γκόμενές μας είναι κυρίως κοντές και μελαχροινές, γιατί τα πεζοδρόμιά μας κυρίως είναι στενά και σπασμένα, γιατί οι μανάδες μας είναι κυρίως γυναίκες που ασχολούνται με τη "ζακέτα" σου από απόσταση 5.000 χλμ , και συνεπακόλουθα γιατί οι παίχτες μας είναι κυρίως καλοί αμυντικοί εδάφους με μέτριο σουτ και περιορισμένο ταλέντο στο 1on1, αλλά με πρακτικό μυαλό, court vision, και ικανότητα στην απόφαση. Δε γίνεται να τα θυμόμαστε στις αποτυχίες μόνο, δεν είναι δίκαιο να θεωρούμε τους τίτλους ατομικά κατορθώματα ή προπονητικές ραψωδίες, και στις στραβές να αναθεωρούμε τα ιερά και τα όσια του μπάσκετ μας.

    -> ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο RAJON LEKAVICIUS.

    Ούτε γίνεται να αποθεώνουμε/ακυρώνουμε παίχτες και προπονητές ανάλογα το θυμικό. Η Λιθουανία ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ δηλ. σα σχολή έχει να αντιπαρατάξει ΤΟ ΤΙ? ΤΟΝ ΠΟΙΟΝ? Το Γιανκούνας, τον Ματσιούλις και τον Σειμπούτις? Ή τον Μάνταρο το Καλνιέτις? Μη μου πείτε ότι δεν έχουμε παίχτες μεγαλύτερου στάτους και ταλέντου, θα αρχίσω τα κοκτέηλ ηρεμιστικών... Και μιλάμε για μια ομάδα μέσα στα μετάλλια...

    Ο Κατσικάρης είναι ένας καλός κόουτς, έστησε την ομάδα όπως φανταζόταν καλύτερα, ενώ του έλλειψαν παίχτες δηλητήριο στο μισό γήπεδο. (Σλούκας - Πρίντεζης). Ας μην τον βράσουμε σε καυτό λάδι στη μέση του χωριού. Ο καθένας έχει την άποψή του, η κριτική είναι επιβεβλημένα επιθετική, αλλά δεν άξιζε αυτό που συμβαίνει μετά την αποτυχία της Εθνικής.

    μπακαλοGM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπακαλη, η αποψη μου ειναι πως αν ο Κατσικαρης δεν ειχε την προκλητικη στηρικη που ελαβε απο την ομοσπονδια και τους γυρω γυρω, δεν θα δεχοταν και την τοσο "οργισμενη" κριτικη.

      Οταν καποιοι κανουν την νυχτα μερα για να δικαιολογησουν τα παντα, ειναι δεδομενο πως οταν ερθει η ωρα της κρισης η αντιδραση θα ειναι μεγαλυτερη.

      Διαγραφή
  57. Οι δυο Μπογκτανοβιτς και ο Σαριτς είναι παικτες που από τα 18 τους ακομη χαλασαμε τον κοσμο να τους παρουν στον Παναθηναικο.ΟΙ ιδιοι και ειδικα ο Σαριτς παρακαλουσαν να ερθουν.Δυστυχως αυτά ψιλα γραμματα και καπως ετσι με λαθεμένες και ακαιρες επιλογες και πλαστα διλληματα χαθηκαν πολύτιμοι παικτες όπως ο Παπανικολάου,ο Παπαπέτρου και ο Βεζενκοφ.Ελπιζω να αλλαξουν μυαλα.
    Ο Αραποβιτς για παράδειγμα που δηλωσε ευθεως ότι το ονειρο του ειναι να παιξει στον Παναθηναικο θα μπορουσε να ερθει αμεσα για συμπληρωματικος φοργουορντ.
    Ο Κατσικαρης επελεξε να αποκλειστεί και να αποτυχει με τις εμμονες του.Γιατι χωρις Παππα δεν ειχε την παραμικρη τυχη
    Μου θυμησε λιγο Τζωρτζεβιτς που προτιμησε να τα κανει όλα λαμπογυαλο από το να αποπεμψει αμεσα τους δυο αχρηστους Σερβους.Απο αυτης της αποψεως πολύ την χαρηκα την αποτυχια του.
    Για Εθνικη βλεπω Γιαννακη.Ειναι πολυτελεια αυτος ο ανθρωπος να είναι στα αζητητα,ειδικα όταν είναι τοσο προσηλωμένος στην Εθνικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Πρόεδρε.
    Εχω ανάψει μια λαμπάδα στο μπόι του Μπουρουση για να τον φέρεις στο τριφύλλι.
    Παρακάλεσα και την Παναγιά την Χοζοβιοτησα,να πάρει τον Κλαβερ ο Μπαρτζωκας. μη τυχών και δεν έρθει ο Γιάννης !!

    Ρε Μπουρουση 10 μέρες έλεγες
    Ρε Μπουρουση 10 μέρες έλεγες
    1.000.000 τσεπη συν το παρακαλετό
    ρε Γιαννάκη πως μας το'κανες αυτό;

    Ελάτε να το τραγουδισουμε ολοι μαζί παιδιά !!

    Ρε που πάμε ρε ;

    Βασίλης Αυλωνίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλησπερα σε ολη τη παρεα, καιρο να γραψω αναλυτικα καποιες απο τις αποψεις μου. Εξαιρετικο αρθρο τζιμαρα κ χαιρομαι παρα πολυ που εθεσες το θεμα της αναπτυξης παιχτων. Προσφατα ειχα μια συζητηση καπου αλλου για αυτο.Ξεκιναω με μερος 1:

    Κεφαλαιο Εθνικη, δυστυχως ξαναποτυχαμε αλλα δε το θεωρω τοσο μεγαλη εκπληξη, η ομαδα ειχε πολλες απουσιες κ πηγε σε ενα μοτιβο ανανεωσης που το θεωρω σωστα αλλα εγινες ελαφρως με λαθος τροπο.
    Κατσικαρης, με απογοητευσε κ περυσι κ φετος, στο ματς που τον χρειαζομασταν να δωσιε το κατι παραπανω δε το εκανε κ ετσι κ φετος, οπου φετος η ομαδα παρουστιαστηκε με λαθος πλανο κ στελεχωση, επισης εκανε λαθος στ πως χειριστηκε καποια πραγματα,θεμα με παππα κ πως το παρουσιασε ενω μπορουσε να βγει αντρικια κ να πει δε το γουσταρω κτλ κ τελος η συζητηση κ το σχολιο τοθ στη τελευταια ισως συνεντευξη τυπου που οτι ειπε ειμαι χωρις συμβολαιο....
    Στελεχωση, πραγματικα κακη, σε συζητησεις με φιλους μετα το τελος του κολλεγιακου ειχα την αποψη οτι ο ντορσει δεν ειναι ετοιμος για εθνικη κ δε θα βρει ρολο, αλλα μετα τις απουσιες μας θεωρουσα οτι οπωςδηποτε πρεπει να ειναι στη 12αδα, εκτος της επιλογης ντορσει δεν ειχαμε γενικα γκαρντ, στο 4 δε ειχαμε επισης κανεναν( δε νομιζω ο φωτσης να ελεγε οχι). Γενικα δεν ειχαμε σουτερ στο ροστερ, κ συγκεκριμενα ο φωτσης περυσι 1 σουτ που θελαμε να μας ξεκωλησει με ισπανια θα το εδινε. Μιλαμε για το ποιο κρυο χερι ελληνα, ναι πανω κ απο διαμαντιδη κ σπανουλη.
    Προπονητικη, οπως λεει ο τζιμ επιτελους σταματησαμε να βλεπουμε μια επιθεση βασισμενη σε πκ εν ρολ αλλα αυτο δεν ηταν αρκετο,η ομαδα περυσι επαιζε με χαλιναρι (κακως) κ φετος το χαλιναρι λυθηκε λαθος.
    Αμυντικα η ομαδα ειχε πολυ κακη ισσοροπια ειδικα στο 3/4 court pressing που λανσαρε, μιλαμε για τρομερη ανισσοροπια, η ομαδα δεν ηξερε πως παιζεται κ ας ειχε μακρος κ αθλητικοτητα να το παιξει. Αν θελει να δεις κανεις πως παιζεται μια τετοια επιθεσης ας δει το west virginia. Προσωπικα θεωρω οτι μια ομαδα τοσο νωρις στη σεζον κ με λιγες προπονησεις δε μπορει να παιξει μια τετοια αμυνα κ μαλιστα ανοιχτη σε ολο το γηπεδο.
    Γενικα ο κοουτς με απογοητευσε κ κυριως αμυντικα, με απογοητευσε γιατι τον θεωρω αξιολογο αλλα αυτη τη στιγμη δεν εχει το κατι που χρειαζεται η εθνικη, δυστυχως θα πω,θεωρουσα οτι ο κατσικαρης θα μπορουσε να ειναι ο προπονητης της επομενης 10ετιας για την εθνικη.
    Παντως θεωρω οτι υπαρχει φως κ οτι εχουμε τους παιχτες για να κανουμε κατι καλο στα επομενα χρονια. Υπαρχει η υλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. part 2
    Πολυ χαρηκα που ο τζιμ εφερε στο προσκηνιο το θεμα αναπτυξης παιχτων κ ο willkins πιο πανω εχει γραψει κατι πολυ σημαντικο για τη ζωνη κ οτο δε την διδασκουνε σητ καταλωνια. Θα προσθεσω εδω οτι αυτο ειναι το προτυπο που ακολουθουν οι αμερικανοι, η ζωνη οχι απλως δε διδασκεται απαγορευεται.. Δε υπαρχει λογος παιδια κατω των 15/16 να μαθουν να παιζουν κ πως να αντιμετωπιζουν τη ζωνη. Οι λογοι πολλοι κ δε θα τους αναλυσω τωρα γιατι θα γραψω 10000 λεξεις αν δε εγραψα ηδη. Απλως ειναι η αρχη.
    Επισης δεν ειναι μονο η ζωνη αλλα ολο το συστημα μας. Στην Ελλαδα εχουμε αρρωστια με τα μεταλλια σε μικρες κατηγοριες, οι λιγκες αυτες νεων/παιδων κτλ ειναι αναπτυξιακες, οσο καλτερα το καταλαβουμε τοσο γρηγοροτερα θα βγαλουμε καλυτερους παιχτες,εγω δε καταλαβαινω ακομη γιατι ο χαραλαμπο κ ο καθε χαραλαμπο να παει κ να παιξει στη νεων/παιδων...αν ο παιχτης θεωρηθηκε οτι ειναι για ανρδων αυτοματως τελειωσε κ ο ρολος του στη νεων, αν ο παιχτης κριθει ετοιμος για νεων αλλα εχει το δικαιωμα να παιξει κ στη παιδων λογο ηλικιας του, τοτε να παιξει μονο στη νεων κ να δουλεψει ατομικα το διαστημα των αγωνων που θα εδινε με τη παιδων κτλ... Ο παιχτης θα βελτιωθει πραγματικα δυνοντας αγωνες στο επιπεδο του κ οχι παιζοντας σε χαμηλοτερο επιπεδο, μονο κ μονο για να πουμε πηραμε ενα μεταλλιο. Η ολη φιλοσοφια ξεκινα απο το κεφαλι της ομοσπονδιας αλλα κ ολοι οι απο κατω τα μεταλλια κ τις διακρισεις κυνηγουν... Απο καπου πρεπει να αρχισει η προσπαθεια για αλλαγη αυτης της φιλοσοφιας κ μονο το οτι ο τζιμ το εθεσε σαν θεμα στο μπλοκ ειναι αρκετο να γινει η αρχη (εστω κ καφενειακα μεταξυ μας αλλα απο καπου πρεπει να γινει).
    Αυτα απο εμενα, θα μπορουσα να γραψω κ περισσοτερα αλλα δε πιστευω οτι θα διαβασει κανεις ενα τοσο μεγαλο κατεβατο.
    Ζητω συγνωμη για τυχον ορθογραφικα που μαλλον εγιναν ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Εκτός από Ροτσέστι και Πάνγκος, καλή επιλογή για ΠΑΟ και ο Γιόβιτς (δεν θυμάμαι εάν έχει συμβόλαιο με τον Ερυθρό). Η υπόθεση Κλαβέρ φαίνεται να πιέζει και τον Μπουρούση, τους βλέπω να ανακοινώνονται παρεΐτσα σήμερα το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. K ena sxolio ektos e8nikis, molis anakoinose tin aposirsi apo tin energo drasi enas apo tous korifaious paixtes pou eidan pote ta matia mou, Tim Duncan the end.... Megali 8lipsi alla i ora eixe er8ei distixos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O pandamatwr xronos... H teleutaia xronia itan xeiroteri pou eixe pote deigma oti eixe ftasei i wra tis aposirsis

      Διαγραφή
  63. Καλυτερος αμυντικος της Α1 ο Καλαθης
    Χμμ. Φαινεται υπεφερε πολυ απο το μαρκαρισμα του ο mvp Σπανουλης

    Πατατρακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E πώς. Μέχρι και 4 βήματα με τη μπάλα έκανε για να του ξεφύγει.

      Διαγραφή
    2. Ξέρεις υπάρχει και το φέισμπουκ για εξυπνάδες οπαδικές και μη.Εδώ τα παιδιά μιλάνε για μπάσκετ.Αν το κατέχεις (αν και δεν φαίνεται),καλώς.

      Διαγραφή
    3. Εσυ που το κατεχεις εξηγησε το. Εγω προβληματισμους θετω

      Πατατρακης

      Διαγραφή
    4. Πατατράκη/Κόκκινο θεριό, η εξήγηση είναι απλή:
      είσαι άμπαλη ρόμπα

      Διαγραφή
  64. Αν είχαμε 1-2 καλούς σουτέρ, τότε αυτόματα ανοίγουν και οι χώροι ώστε να κάνει ο Αντετοκούνμπο το παιχνίδι του πιο εύκολα. Το ένα φέρνει το άλλο.

    Είδατε πως τον εγκλώβισαν από ένα σημείο και μετά στα μπασίματά του και έκανε λάθη. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να διαβάσεις το 1on1 παιχνίδι του Γιάννη. Ακούω να λένε όλοι ότι πρέπει να εξελίξει το σουτ του, αλλά εγώ πιστεύω ότι ποτέ δεν θα γίνει αξιόπιστος σουτέρ. Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύξει το παιχνίδι του με πλάτη κοντά στο καλάθι, κάτι που δεν είδαμε στο τουρνουά. Ίσως μια επίσκεψη στον Χακίμ θα του κάνει καλό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ο Κατσικάρης έχει τεράστια ευθύνη στη στελέχωση. Άφησε εκτός Παππά, Ντόρσεϋ, Μπράμος, Βουγιούκα που ο καθένας μπορούσε να δώσει κάτι παραπάνω από τους Αθηναίου, ΒΧ, Μπόγρη, Θανάση. Ειδικά οι τρεις δεν έπρεπε να μείνουν εκτός καθώς με το καλό σουτ και τις ατομικές προσπάθειες (οι δύο πρώτοι)μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ομάδα.

    Καθαρά αγωνιστικά η ομάδα με απογοήτευσε καθώς δεν είχε ξεκάθαρο πλάνο στην επίθεση και στην άμυνα. Ειδικά επιθετικά κόντρα σε πολλούς που μιλάνε για κίνηση στην επίθεση, είδα την ομάδα να πάει σε περίεργες επιλογές όπως τα τρίποντα του Καλάθη και το ποστάρισμα του Περπέρογλου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ίσως που μπορούσε να απειλήσει από την περιφέρεια.

    Χρειάζεται αλλαγή προπονητή. Ο νέος προπονητής πρέπει να είναι αφοσιωμένος στην Εθνική και να μην δουλεύει σε άλλη ομάδα. Οι περισσότερες επιτυχημένες Εθνικές έχουν ανεξάρτητο προπονητή ή προπονητή που δουλεύει σε ομάδα της χώρας του (στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό). Πρέπει να έρθει προπονητής που έχει φάει τα τουρνουά της FIBA με το κουτάλι είτε λέγεται Γιαννάκης είτε Καζλάουσκας.

    Το πρόβλημα όπως σωστά το έθεσε ο Jim (εξαιρετικός για άλλη μία φορά, τα άρθρα των τελευταίων εβδομάδων ξεπερνούν το άριστα) ξεκινά από τα νέα παιδιά. Δε διδάσκονται πως πρέπει να σουτάρουν, δε διδάσκονται πως πρέπει να παίζουν στο ένας εναντίον ενός, διδάσκονται πως να υποστηρίξουν το σύνολο για αυτό συνήθως γίνονται ρολίστες και όχι αστέρες. Ακόμη και οι νέοι που έχουν το σουτ, δε δουλεύουν με μανία για να το βελτιώσουν και άλλο και να γίνουν σουτέρ του 40%.

    Η Εθνική έχει μέλλον, αρκεί να έρθει ο κατάλληλος προπονητής. Είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν οι παίκτες που υπάρχουν, γιατί ταλέντο υπάρχει.

    Εγώ είμαι εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Τζιμάρα, απάντα μου σε παρακαλώ για το αν ο Πάνγκος έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα και για το αν θα μπορούσε να βγάλει ελληνικό διαβατήριο.
    Εδώ λέει ότι είναι Ελληνοκαναδός: https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Canadians
    Ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντριν, ντριν...

      "Χουπφέλλας γραφειο διαβατηρίων λεγετε..."

      Διαγραφή
  67. Αν και δεν μου απευθύνεται ο λόγος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με Ελλάδα το παλικάρι. Ως γνωστόν στο Wikipedia γράφει ο καθεις οτι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Καλησπέρα σε όλες...
    Νομίζω ήρθε η ώρα να πω κι εγώ την εξυπνάδα μου...

    Πιστεύω ότι ο μπουρούσης είναι ο καλύτερος σέντερ που μπορείς να πάρεις αυτή τη στιγμή, με πολλαπλά οφέλη:
    -επίθεση στο ζωγραφιστό με πολύ καλό playmaking
    -ριμπάουντ
    -έλληνας κορμού με leadership (αν και 33) και ψιλοκόντρα με τους κόκκινους.

    Αν βέβαια το plan B ισχύει, δηλαδή βουγιούκας- κλαβέρ υπο πολλές προϋποθέσεις το προτιμώ.. Φοβάμαι όμως ένα διόλου απίθανο σενάριο... ο κλαβέρ είναι δέσμιος της βαλένθια για τις ισπανικές ομάδες για τελευταία χρονιά. μήπως.. λέω.. μήπως ψάχνει συμβόλαιο για ένα χρόνο και μετά να επαναπατριστεί για χάρη μιας εκ των δύο μεγάλων? οπότε πρώτη προυπόθεση ότι δεν πάμε να κάνουμε την χάρη στον κλαβέρ αλλά πάμε να τον κάνουμε παίχτη μας για τα επόμενα 2-3 χρόνια at least.

    Επίσης αν πάρουμε μπουρούση τι άλλο θα πάρουμε στους ψηλούς? οκάρο? έχουμε μόνο 2 κοινοτικούς να πάρουμε ακόμα. ο φελντιν θα την πληρώσει? ή θα πάμε για 7 ξένους (5+2κοινοτικούς)?

    Ιδανικό σενάριο στο φτωχό μου το μυαλό (από την άλλη όπως θα διαπιστώσετε όχι τόσο φτωχό σενάριο)

    1) Καλάθης, 2) Πάνγκος (1ος κοινοτικός) 3) Μποχωρίδης
    4) Τζέιμς(1ος μη κοιν.) 5) Παππάς 6) Φελντίν (2ος μη κοιν.)
    7) Χαραλαμπόπουλος
    8) Κλαβέρ (2ος κοινοτικός)
    9) Φώτσης
    10) Γκίστ (3ος μη κοιν.) 11) Σίνγκλετον (4ος μη κοιν.)
    12) Μπουρούσης

    ΥΓ1. και επειδή χέστηκα λίγο για το πρωτάθλημα (που διαβλέπω τον πεδουλάκη να παίζει πολύ την τριάδα γκιστ, σίγκλετον, κλαβέρ και να πάει σε σφιχτό ροτείσιον στους τελικούς) ας πάρουμε και 7ο ξένο από τώρα που σίγουρα πρέπει να είναι 3αρι (ή 2άρι και πολλά plays με τρία γκάρντ) τριποντάκιας..

    ΥΓ2. αν μου πάρει τον γιόβιτς αντι του πάνγκος δεν θα με χαλάσει... κυρίως γιατί δεν ξέρω καθόλου τον πάνγκος αν και με γοητεύει το τρίποντο που τα στατιστικά λένε ότι έχει...

    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Αφρό υπάρχει κανένα νέο ενθεν κ ένθεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Μπουρουσης και Κλαβερ αρνήθηκαν τις προτάσεις του #paofc
    Οι Πράσινοι ενεργοποιούν τη λύση Βουγιουκα ψάχνοντας πλέον στο summer league ξένο 4 (σε καλό δρόμο του Ουαιτ) με προσπάθεια να βγάλουν κοινοτικοδιαβατηριο στον Τζειμς ωστα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μείνει ο Φελντειν μόνο για ευρωλίγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ που το ξερεις φιλε;
      Νικος Β.

      Διαγραφή
    2. Θελαμε τον Μπουρουση για δεκαρι και τον Κλαβερ για σεντερ μπακ?

      Ε με τα ψιχουλα που δινει ο Αλαφουζος πως να 'ρθουνε... θα μεινουν στο μπασκετ...

      paofc?

      really?

      Διαγραφή
    3. Προφανώς και αρνήθηκαν τις προτάσεις του paofc. Τι νόμιζες; Ότι θα παράταγαν το μπάσκετ για να παίξουν για τον Στραματσόνι; Άσε που ο Αλαφούζος δεν έχει λεφτά να τους πληρώσει. Εξάλλου ταβάνι είπαμε είναι το συμβόλαιο του Μπεργκ.

      Διαγραφή
    4. Αυτο που βγαινεις και λες τα δικα σου δεν το καταλαβαινω ρε αγορι μου.Ποιος ειναι ακριβως ο σκοπος σου?Εκτος αν εισαι τοσο χωμενος στα διοικητικα και γνωριζεις τοτε παω πασο

      Διαγραφή
    5. Tου #paofc κιολας.Δεν πειραζει ηρθε ο ιμπαρμπο και ο λεντεσμα στο μπασκετ.Οχι αλκοολ,σωζει ζωες οπως ειπε και ο Τζιμ.

      Διαγραφή
    6. Toυ paofc; Τι; Έκανε πρόταση ο Αλαφούζος σε Μπουρούση και Κλαβέρ;

      Διαγραφή
    7. η αληθεια ειναι οτι θελουν ενα ακομη σεντερ μπακ στην ομαδα.. καλος φαινεται αυτος ο Κλαβερ, διμετρος, πηδαει και ψηλα..

      Διαγραφή
  71. Θυμαστε που σας ελεγε οτι στο μαθημα Λογικης ειχα κολλησει στην ερωτηση "Μπουρουσης ή Κλαβερ"?

    Τελικα μου πεταξαν σκονακι οτι η σωστη απαντηση ειναι
    "( (ΝΟΤ Μπουρουσης) AND (ΝΟΤ Κλαβερ) )"

    Λετε να το περασω το μαθημα?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Κοιταω το wikipedia του Πανγκος και βλεπω οτι ενω ηταν μελος του Καναδα U-16 και U-18 δεν τον πηραν ποτέ στην ανδρικη ομαδα παροτι οι αλλοι γκαρντ ειναι στην ηλικια του ή και μικροτεροι του (Σκραμπ 23, Κορυ 24, Ταϊλερ 21, Σαϊ 17).

    Μηπως τελικα ανακαλυψαμε τον Καναδο Γιανκοβιτς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Μπουρουση δεν βλεπω, Κλαβερ δεν ακουω, Ουαϊτ μυριζομαι... Περιεργα τα πραγματα. Περιμενω ανακοινωσεις αλλιως δεν πιστευω καμια φημη... Μεχρι τωρα εχουμε φτιαξει dream team συμφωνα με τα inside info των σχολιαστων στα διαφορα site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Απαντήσεις
    1. έρχεται στον ΠΑΟ; Ή στον ΟΣΦΠ; Λες να ξηλωθούν οι αυγουλοματαίοι;

      Διαγραφή
  75. η λογική λέει οτι ο mr bean θα ζητήσει τον klaver στη barca.
    η λογική λέει επίσης πως η valencia θα προτιμήσει ένα μικρό bye out από το να μην πάρει μία. έτσι η λογική λέει klaver στην barcelona αλλά μην ξεχνάμε πως ζούμε σε ένα παράλογο κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. ισπανικα μέσα αναφερουν ότι ο κλαβερ εκλεισε και απομένει μόνο η συμφωνία....πιστευω για 1 χρόνο άντε 1+1 μηπως αλλαξει γνωμη αλλά δύσκολα.Θελει ισπανια αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηθελε μαδριτη αλλα επειδη εγινε αυτο με τη βαλενθια ( και βαζω στοιχημα οτι η μπαρτσα τ κανε κ αυτη προταση αλλα δν γουσταρε να παει καταλονια παρα μονο μαδριτη ) κ τουρκια μερια ουτε να ακουσει μετα απ ολα αυτα, ειπε ελλαδα ενα χρονο κ μετα γυρναω

      Διαγραφή
  77. Μην σηκωθουμε πολυ αποτομα και ζαλιστουμε μονο.


    Πολ Μκ Καρτνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Πω πω πω πω!

    Πεντε (5) ομαδες του ΝΒΑ θελουν λεει σωνει και καλα τον Μπουρουση! Οχι μια ή δυο, αλλά πέντε!

    Τούτο εδω ειναι πρωτοφανες! Θυμιζει το ανεκδοτο με τον Αϊ-Βασίλη, τον επιχειρηματία και τις 5 γκομενες!

    Ε, άμα στην πεφτουν 5 φοβερες γκομενες πως να πας να γινεις σαβουρογάμης μετα? Γινεται, δεν γίνεται!

    Αλοιμονο απο εμας που μας πασσαρει την Παλομα ο Τζιμοπληκτος, κι αυτη πάλι δεν μας καθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΈΑ,
    ΖΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΟ....ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ Ο ΓΚΙΣΤ ΕΞΕΤΆΖΕΙ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΑΠΌ ΝΒΑ.
    ΓΙΑ ΟΣΦΠ ΜΈΧΡΙ ΣΤΙΓΜΉΣ ΠΑΊΖΕΙ ΓΚΡΙΝ & ΟΚΑΡΟ.
    ΕΙΔΩΜΕΝ
    ΦΙΛΙΚΆ,
    ΖΕΝ ΜΆΣΤΕΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή