Athlenda

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης..




Η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι φύλαξε το καλύτερο για το τέλος κάνοντας τη Σερβία να μοιάζει τουλάχιστον αδύναμη στον τελικό του Ρίο. Το Hoopfellas παίρνει τροφή από το βιβλίο του Σάμιουελ Χάντινγκτον και μοιράζεται με το κοινό του τα συμπεράσματα από το Ολυμπιακό τουρνουά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη παγκόσμια μπασκετική σκακιέρα..




Ήταν τελικά το Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο μια μάχη μπασκετικών πολιτισμών ή μήπως κάθε ομάδα παρουσίασε τη δική της οπτική αναφορικά με τον οικουμενικό χαρακτήρα και δρόμο που φαίνεται να βαδίζει το άθλημα στην εποχή μας; Και πάλι η TEAM USA πάτησε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου κάνοντας φτερό και πούπουλο τη Σερβία στον τελικό. Κάπως έτσι οι παίχτες του Σιζέφσκι κατάφεραν να φύγουν με πλατύ χαμόγελο από το Ρίο σε ένα τουρνουά στο οποίο προβλημάτισαν σημαντικά τον κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την απόδοση τους ενώ παράλληλα (σε αντίθεση με άλλες χρονιές) δε παρουσίασαν κάτι καινοτόμο στο παιχνίδι τους. Εκτιμώ ότι, σαν επίπεδο δουλειάς για τη δεκαετία του Coach-K, ήταν ότι κοντινότερο στην ομάδα της Σαϊτάμα μόνο που αυτή τη φορά υπήρχε veteran leadership το οποίο είχε βιώσει τέτοιες καταστάσεις και εν τέλει έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη πορεία των πραγμάτων. Πάμε να κάνουμε ορισμένα σχόλια για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες και συνολικά για ένα τουρνουά με ανταγωνιστικό χαρακτήρα.




-Είναι πολύ σημαντικό το ότι οι ομάδες του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό τη δομή της επίθεσης τους και κατευθύνονται λίγο πιο κοντά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έχοντας προσθέσει κυκλοφορία της μπάλας και μεγαλύτερη κίνηση μακριά από αυτήν η οποία παλιότερα απλά δεν υπήρχε στο σύνολο των ομάδων της λίγκας τους. Ομάδες όπως οι Spurs και οι Warriors έχουν επηρεάσει τους υπόλοιπους τη στιγμή που οι Pace & Space επιθέσεις (Hawks, Celtics) είναι το νέο trend στο Αμερικανικό μπάσκετ. Αυτή η τάση των ομάδων να ακολουθήσουν τη νέα νόρμα (την οποία η Ευρώπη έχει υιοθετήσει χρόνια τώρα) έχει βοηθήσει τους Αμερικανούς να είναι πιο οικείοι με το FIBA Basketball και σαφώς πιο έτοιμοι, φέρνοντας παίχτες και ομάδες με “FIBA χαρακτηριστικά”, οι οποίες αποτελούν σαφώς πιο δύσκολους αντιπάλους για τον ανταγωνισμό.


-Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός ότι ο Σιζέφσκι δεν είχε μαζί του μια elite ομάδα στο Ρίο. Οι Αμερικανοί κατέβασαν στο τουρνουά τους τρεις καλύτερους FIBA players που διαθέτουν σαν χώρα αυτή τη στιγμή (Άντονι, Ντουράντ, Ίρβινγκ) και μερικούς top quality για αυτές τις συνθήκες παιχνιδιού (shooter Τόμπσον, Defensive stopper Τζορτζ) ενώ ο μοναδικός σταρ τους που πραγματικά “έλειψε” και αυτό φάνηκε στο performance τους, ήταν ο Άντονι Ντέηβις. Ούτε ο Τζέημς, ούτε ο Κάρι..




-Η παρακάτω δήλωση του Τζέρι Κολάντζελο  ( (TEAM USA Managing Director)



"Πρέπει να δούμε τις άλλες χώρες να γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Δεν θα τους επιτρέψω καμία δικαιολογία. Ένας από τους διαιτητές μου είπε: πρέπει να παίξετε με τέσσερις παίκτες και του απάντησε: όχι, μάλλον πρέπει οι άλλες ομάδες να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να μας ανταγωνιστούν. Βοηθάμε το basketball παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια. Μάθαμε στον κόσμο το παιχνίδι. Διδάξαμε τους προπονητές τους. Κοιτάξτε τον αριθμό των παικτών στο ΝΒΑ. Κοιτάξτε τον αριθμό των ξένων παικτών στο κολεγιακό μπάσκετ.."



.. κατά τη ταπεινή μου άποψη ήταν ατυχής ή στη καλύτερη περίπτωση σε λάθος timing. Κανείς δε διαφωνεί με την υπεροχή του Αμερικανικού μπάσκετ. Πρώτος ο υπογραφών. Προσωπικά θεωρώ τον τρόπο που έχουν χτίσει τη παραγωγική τους διαδικασία και χρησιμοποιούν τη μήτρα του σχολικού αθλητισμού παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαι "μαθητής" του παραγωγικού και αναπτυξιακού τους προγράμματος και προνομιούχος που έχω τριβή και επαφή με δασκάλους τους οι οποίοι μπορούν να με μαθαίνουν καθημερινά καινούργια πράγματα μέσα από μια απλή συζήτηση. Όμως κύριε Κολάντζελο ποιος ήταν πραγματικά ο στόχος των όσων είπατε..; Έχετε διδάξει τον υπόλοιπο κόσμο όσο σας έχει διδάξει και αυτός. Κοιτάξτε λίγο τη λίγκα σας και τον τρόπο που έχει αλλάξει..Οι λόγιοι και πνευματικοί άνθρωποι του αθλήματος στην Αμερική είναι αδιαπραγμάτευτοι σε αυτό. Ο αριθμός των ξένων παιχτών στο ΝΒΑ δεν έχει αυξηθεί προφανώς γιατί η μητέρα Αμερική έχει θέσει ως προτεραιότητα να διαφωτίσει τον υπόλοιπο πλανήτη αλλά γιατί οι νέοι Ευρωπαίοι παίχτες είναι σαφώς βελτιωμένοι, διαθέτουν  προδιαγραφές πλέον πιο ενδιαφέρουσες για τη λίγκα του ΝΒΑ και γιατί μάλλον κάποιοι είναι απλά καλύτεροι από τους αντίστοιχους Αμερικανούς. Η λίγκα σας άλλωστε είναι αυστηρά "μπίζνα".. Οι ομάδες δε κάνουν χατίρια ούτε λειτουργούν ιεραποστολικά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο..


Επίσης γίνεται  αυτή η δήλωση μετά από ένα τουρνουά στο οποίο η ομάδα σας παρουσίασε το χειρότερο μπάσκετ των τελευταίων χρόνων σε συνάρτηση με το διαθέσιμο ταλέντο πάντα. Θα ήταν πιο εύηχο τουλάχιστον  εάν η τοποθέτηση γινόταν μετά το Παγκόσμιο του 2014 (λιγότερο  hero ball, πραγματικά σωστή ομαδική λειτουργία από την TEAM USA), όπου η Αμερική έκανε πραγματικά περίπατο  με ένα πολύ πιο λιτό και blue collar σύνολο, τον Faried να κάνει πάρτι και τον Ίρβινγκ να παίζει μπασκετάρα. Όχι τώρα..


-Είχα γράψει σε όλους εσάς εδώ μετά τις δύσκολες βραδιές της TEAM USA στον πρώτο γύρο ότι όποιος γνωρίζει τη κουλτούρα των Αμερικανών και τον τρόπο που λειτουργούν θα καταλάβει ότι το βασικό σημείο του προβληματισμού τους δεν ήταν το εάν η ομάδα τους θα κατακτήσει το χρυσό ή όχι αλλά το ότι παίρνει μαθήματα του πως παίζεται το άθλημα σωστά από άλλες χώρες. Αυτό υπήρξε σημαντικό χτύπημα και προβλημάτισε πολύ. Σαν "δουλειά" η φετινή αμερικανική ομάδα χαρακτηρίζεται ως  αρκετά μέτρια, νομίζω μάλιστα ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους της δήλωσης του Κολάντζελο εκείνη τη στιγμή. Στηρίχτηκε καθαρά στην υπεροχή της στο φυσικό αθλητικό πακέτο (είναι πραγματικά τεράστια και θεωρώ πως αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε και να δουλέψουμε οι υπόλοιποι  πάντα μέσα στο πλαίσιο που παίζουμε εδώ το άθλημα και τι αυτό απαιτεί) και σε μερικούς αθλητές οι οποίοι απλά μπορούν να σκοράρουν υπό καθεστώς τέλειας άμυνας.



Ένας από αυτούς είναι ο Κέβιν Ντουράντ ο οποίος έκανε τη διαφορά στον τελικό. Το πακέτο του σταρ των Ουόριορς όχι απλά μοιάζει ασυναγώνιστο για το FIBA Basketball αλλά αντιπροσωπεύει όλα όσα ήθελε (σε επίπεδο χαρακτηριστικών) να συγκεντρώσει ο Σιζέφσκι στο ρόστερ για κερδίσει το τουρνουά. Μήκος, athleticism, περιφερειακό firepower. Ο Ντουράντ είναι ένας από τους καλύτερους FIBA Players που έχουν παρουσιάσει ιστορικά οι ΗΠΑ.



Το βασικό πρόβλημα της αμερικανικής ομάδας βρισκόταν αυτό το καλοκαίρι στο αμυντικό κομμάτι και έχει να κάνει με το επίπεδο συνοχής και τους φτωχούς αυτοματισμούς που παρουσίασαν. Βασικά δεν ήταν έτοιμοι να αμυνθούν απέναντι σε ομάδες που μπορούσαν να σπάσουν τη πίεση τους με καλό ball movement βάζοντας τους να τρέξουν στο μισό γήπεδο και να συνεργαστούν. Ακόμα και η Total Switching άμυνα που δοκίμασε ο Σιζέφσκι για να ματσάρει τη κίνηση στην επίθεση των Αυστραλών δεν απέδωσε γιατί οι παίχτες του έκαναν λάθη συνεννόησης στον χρόνο των  αλλαγών σε δράσεις μακριά από τη μπάλα με συνέπεια να τρώνε τα backdoor cuts με το κιλό.. Παράλληλα το επίπεδο συγκέντρωσης δεν ήταν στα standards που απαιτεί ένα τέτοιο τουρνουά και αυτό είχε στερήσει από την TEAM USA το δικαίωμα να παράγει πόντους από την άμυνα της, μεταφέροντας την ενέργεια από το ένα μέρος του γηπέδου στο άλλο.


Ο Σιζέφσκι διέγνωσε το πρόβλημα και ξαναμοίρασε την τράπουλα κάνοντας κάποιες "προσαρμογές". Η τριάδα των Cousins, Anthony, Irving, παίχτες με αμυντικές αδυναμίες σε ατομικό επίπεδο (είναι χαρακτηριστικό το πόσες φορές δημιουργήθηκε rotation breakdown στην άμυνα από προσωπικό λάθος ενός εκ των τριών), δεν έπρεπε να βρίσκεται "χοντρά" λεπτά μαζί στο παρκέ, όποτε και η TEAM USA παρουσιαζόταν πιο ευάλωτη στο αμυντικό κομμάτι. Ο κόουτς του Ντιούκ σωστά επέλεξε να αλλάξει τα σχήματα του ανεβάζοντας δίπλα στους High Octane Scorers του παίχτες-ρόλων με ισχυρή αμυντική συνείδηση όπως ο Jordan, o George και ο Lowry. Μixed και πιο ισορροπημένες σε διανομή ρόλων units οι οποίες δεν έλυσαν το πρόβλημα των αυτοματισμών όμως έφεραν μεγαλύτερο επίπεδο συγκέντρωσης (μιλάμε για παίχτες οι οποίοι ήρθαν στο Ρίο με βασικό αγωνιστικό στόχο να παίξουν άμυνα και να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας στα μετόπισθεν) και πολλά παραπάνω τζάουλ ενέργειας, διαφορά η οποία φάνηκε στο finish του τουρνουά. Στην άλλη πλευρά του παρκέ το κρίσιμο σημείο ήταν η ολοκληρωτική κυριαρχία των παιχτών του Σιζέφσκι στο επιθετικό ριμπάουντ το οποίο υπήρξε μαζί με την ευχέρεια τους στο τρίποντο, η ναυαρχίδα τους στο επιθετικό κομμάτι και ένα είδος τάλισμαν το οποίο προστάτευε την ομάδα στα δύσκολα. Δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες για εκτέλεση βοηθούν τέτοιους προικισμένους σκόρερ να ζεσταθούν πιο εύκολα και τότε.. 





-Η Σερβία κέρδισε τις εντυπώσεις δείχνοντας χαρακτήρα και πάλι στα ματς της μιας ανάσας. Σημαντικό αυτό καθώς αποτελεί στοιχείο πάνω στο οποίο χτίζει μια ομάδα που θέλει να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες επίσης ποιοτικές. Ο Τζόρτζεβιτς πέρασε τη Κροατία, προετοίμασε εξαιρετικά το παιχνίδι με την Αυστραλία αλλά δυστυχώς έπεσε αμαχητί στον τελικό όπου ήταν παιχνίδι τελείως διαφορετικών αναγκών (για παράδειγμα επιβαλλόταν να βάλει από την αρχή τον πιο dynamic slasher του, τον Νέντοβιτς ο οποίος ήταν ο μόνος από τα guards που μπορούσε να περάσει προς τα μέσα δημιουργώντας δρόμους από εκεί που δεν υπήρχαν). Πήρε πολλά από ρολίστες όπως ο Μάρκοβιτς, ο Κάλινιτς ή ο Μάτσβαν και προσπάθησε να καλύψει στα όρια του δυνατού το τεράστιο κενό του Μπιέλιτσα, του πιο ολοκληρωμένου αθλητή αυτής της ομάδας. Ο Τεόντοσιτς ήταν εξαιρετικός και το "ένας από τους καλύτερους διεθνείς παίχτες στην ιστορία" που του απέδωσε μια προσωπικότητα με το βάρος του Σιζέφσκι αποτελεί παράσημο. Οι Σέρβοι έπιασαν τα standards τους και κυρίως δείχνουν συνέχεια, πιστοποιώντας ότι ήδη έχουν χτίσει χαρακτήρα νικητή στα μεγάλα ματς όπου δε φοβούνται αλλά τους φοβούνται. Αυτός ο χαρακτήρας όπως σας έχω πει είναι η μισή δουλειά για τέτοια τουρνουά..


Παρότι έμεινε εκτός μεταλλίων, η Αυστραλία ήταν η ομάδα που ξεχώρισα σε αυτό το τουρνουά. Από τα καλύτερα performance που έχω δει τα τελευταία χρόνια σε διεθνές τουρνουά, σε όρους δουλειάς, αυτοματισμών, συνεργασίας και σύνδεσης παιχνιδιού στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι Boomers παρουσίασαν πολύ καλό μπάσκετ και μπορούν να αποτελέσουν λόγο ανασχηματισμού στον παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη από τη στιγμή μάλιστα που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πραγματικό ταλέντο από πίσω  με νέους παίχτες. Εκτιμώ πως το παιχνίδι τους απέναντι στην Αμερική μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τους μελετητές και ιστορικούς του αθλήματος μιας και ήταν η πρώτη φορά όπου κάποιος χτύπησε την ομάδα του Σιζέφσκι με τα δικά της όπλα, παίζοντας γρήγορα και πολύ physical σαν να ήταν αυτός που κατείχε το καλύτερο φυσικό/αθλητικό πακέτο στο παρκέ. Ο Andrej Lemanis σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές ομάδες και την TEAM USA δε βασίστηκε σε Small ball και την παρουσία Stretch Forward στη θέση "4" αλλά ακολούθησε τον δικό του δρόμο παρουσιάζοντας μια εξαιρετικά δομημένη επίθεση βασιζόμενη στα πολύ καλά screens του Μπόγκουτ μακριά από τη μπάλα σε συνδυασμό με την ικανότητα του να πασάρει και το σπάνιο ταλέντο του Μιλς να σκοράρει λαμβάνοντας τη μπάλα σε κίνηση (ειδικά στη πίσω γραμμή ακούμπησε το τέλειο, δεν είναι τυχαίο ότι αυτός, ο Πάρκερ και ο πρώην Spur ΝτεΚολό ήταν οι guards που έκαναν θραύση στο "βαμμένο"). Με αρχές από την Spread Pick & Roll Offense που κάποτε έπαιζε και η δική μας εθνική ομάδα αλλά πολύ κίνηση και ταυτόχρονες δράσεις σε δυνατή και αδύνατη πλευρά οι οποίες προκαλούσαν αντιπερισπασμό στην άμυνα τα "καγκουρό" κατάφερναν να πετυχαίνουν σωρεία lay ups απέναντι σε έναν εξαντλημένο κάθε φορά (από το άσκοπο και χωρίς πλάνο πολλές φορές τρέξιμο στην άμυνα) αντίπαλο. Η παρουσία τους ήταν για μετάλλιο, άσχετα εάν το πήραν ή όχι. Καλή δουλειά. Οι Αυστραλοί έχουν τις δυνατότητες να αντικαταστήσουν τους Αργεντινούς στις υψηλές θέσεις των διεθνών τουρνουά τα επόμενα χρόνια.


Οι Ισπανοί έκλεισαν επιτυχημένα το τουρνουά με την τρίτη θέση και το πολύ σημαντικό για αυτή τη θρυλική γενιά που βρίσκεται στο λυκόφως της πορείας της, χάλκινο μετάλλιο. Οκ, το φάουλ στον Ροντρίγκεθ ήταν ανύπαρκτο ειδικά με βάση τον τρόπο που σφυρίζεις σε όλο το τουρνουά αλλά και τον μικρό τελικό, όμως αυτό έχει μάλλον δευτερεύουσα σημασία στη παρούσα ανάλυση και στον απολογισμό που θέλει να κάνει η σελίδα. Η ομάδα του Σκαριόλο ανέβηκε μετά τις πρώτες αγωνιστικές και συνολικά παρουσίασε μια αρκετά καλή άμυνα βασισμένη όχι στη πίεση (εκτός των τριών PGs οι οποίοι είναι αρκετά  αποτελεσματικοί σε αυτό το κομμάτι) και τον physical χαρακτήρα αλλά στη συνεχή κατεύθυνση που δίνει στη μπάλα και στην επίθεση του αντιπάλου. Έξυπνη άμυνα. Κράτησαν τους Αμερικανούς στους 82 μόλις πόντους στον ημιτελικό και μάλιστα θα είχαν πολύ καλύτερη τύχη εάν δεν τους επέτρεπαν τόσα επιθετικά ριμπάουντ. Έκαναν έναν σπουδαίο προημιτελικό απέναντι στους Γάλλους όταν και ανάγκασαν τον Τόνι Πάρκερ να δηλώσει πως "ήταν σαν να αντιμετωπίζουμε τους Spurs, μόνο που αυτή τη φορά βρισκόμουν στη λάθος πλευρά.." Οι Ισπανοί κυμάνθηκαν πάλι στο γνωστό υψηλό επίπεδο και παρότι είναι πολύ πιθανό να είδαμε την "ευλογημένη γενιά" τους για τελευταία φορά, έχουν αθλητές από πίσω να διατηρήσουν την ομάδα ψηλά και  τη δεξαμενή να υποστηρίξουν το εγχείρημα του περάσματος σε μια νέα εποχή.



Από τους υπόλοιπους, η μεγάλη απογοήτευση ήταν η Βραζιλία η οποία έμεινε εκτός οχτάδας παρότι κέρδισε τους Ισπανούς και σε δεύτερη φάση η Λιθουανία που μπήκε δυνατά περνώντας ένα χέρι Βραζιλία-Αργεντινή αλλά μετά κατέρρευσε και αντί να πάρει τη πρώτη θέση πήγε λιπόψυχη απέναντι στους Αυστραλούς οι οποίοι τη πετσόκοψαν.. Οι Γάλλοι επίσης είναι φανερό ότι θα χρειαστούν κάτι καινούργιο αν και -όπως οι Ισπανοί- έχουν ταλέντο και αθλητές που τηρούν τα ποιοτικά standards της ομάδας των τελευταίων ετών, αρκεί να τους μαζέψουν και να δεσμευθούν όλοι μαζί στη νέα προσπάθεια. Στο Ρίο το σύνολο τους ήταν νωχελικό με τεράστια αμυντικά κενά δεδομένου του ότι παίχτες-κλειδιά της παλαιάς φρουράς όπως ο Ζελαμπάλ ή ο Πιετριούς δε μπορούσαν να τους βοηθήσουν πλέον αν και κατείχαν σημαντικούς ρόλους.


Το Ρίο αποτέλεσε το τέλος του δρόμου για πολύ σημαντικά ονόματα του διεθνούς Basketball και θα αποτελέσει σημείο καμπής για μερικά δυνατά εθνικά συγκροτήματα στον παγκόσμιο χάρτη. Η Αργεντινή αλλάζει εντελώς χάνοντας τεράστιο πλέον μέρος της δυναμικής της, Γαλλία και Ισπανία πιθανόν θα κληθούν να κάνουν ένα restart ενώ οι Αυστραλοί (και ο Καναδάς) μπορούν να αποτελέσουν το νέο δυνατό παίχτη στο τραπέζι. Επίκειται ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης..





"Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την ιστορία, η Αμερική από τη φιλοσοφία.."




Έτσι ακριβώς Μάργκαρετ.. Οι μπασκετικοί πολιτισμοί της Γηραιάς Ηπείρου γεννήθηκαν μέσα από την ιστορία τους και είναι πολλές φορές δέσμιοι των ριζών και της ταυτότητας που τους χαρακτηρίζει (ή μήπως στοιχειώνει..;) μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τους Αμερικανούς όπου είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαχειρίζονται καλύτερα τον multicultural μπασκετικό χαρακτήρα της χώρας τους αφομοιώνοντας και αναπτύσσοντας κάθε τι νέο που μπορεί να βοηθήσει το άθλημα τους.

Ευτυχώς σε μπασκετικό επίπεδο η Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν εδώ και χρόνια έναν δρόμο αντίθετο με αυτόν που έδειχνε στο πολιτικό του βιβλίο ο Χάντινγκτον όπου και διακήρυττε άρνηση της πολυπολιτισμικότητας στο εσωτερικό και της οικουμενικότητας στο εξωτερικό της χώρας η οποία πιθανόν θα οδηγούσε σε απομονωτισμό.. Οι μπασκετικές ΗΠΑ της σύγχρονης εποχής χαρακτηρίζονται από την εξωτερίκευση αλλά και την ευθιξία του να παραδέχεσαι ότι έκανες λάθος, έχασες,  να ψάχνεις σε βάθος να δεις τι φταίει και να το φτιάχνεις με κάθε κόστος. Η ιστορία της ομάδας τους τη περίοδο-Σιζέφσκι είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα.. 

Το μπάσκετ προχωράει και μαζί του η εξέλιξη κάθε χώρας στο άθλημα. Όπως είπε άλλωστε και άσπονδος φίλος του Χάντινγκτον, Γάλλος διεθνολόγος Pierre Hassner¨

"Η ιστορία έχει φτιαχτεί από συγχρωτισμούς, από αμοιβαίες επιρροές, όχι από καθαρές και αιώνιες οντότητες. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε όταν υποστηρίζουμε μια κάποια οικουμενικότητα. Διαφορετικά, όλα θα τα δικαιολογούμε πολιτισμικά. Ο σύγχρονος κόσμος καθιστά τις αναμείξεις αναπόφευκτες.."

Σκεφτείτε ότι η σελίδα αυτή μιλάει αποκλειστικά για μπάσκετ και κάντε τους παραλληλισμούς.. 




239 σχόλια:

  1. Jim σωστα τα λες ... μεγαλη απογοητευση η λιθοανια. Οσο για την αυστραλια σιγουρα αξιζε μεταλλιο. Πολυ καλη η προσπαθεια της σερβιας που επαιζε με μεγαλα κενα. Την ισπανια ποτε δεν την χωνευα αλλα εκανε και αυτη πολυ καλη δουλεια. Η αμερικη εκανε απλα το αυτονοητο.

    Τζιμ εχεις καμια πληροφορια σχετικα με το 4αρι του παο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομερό άρθρο Jim όχι μόνο μπασκετικό (έτσι και αλλιώς δν έχω τις γνώσεις για να σε κρίνω μπασκετικα) αλλά και ως τρόπος σκέψης για μια κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Υπάρχει στο NBA αντί ντόπινγκ control?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι υπαρχει, κ εγω προ ετων πιστευα οτι περνουνε καλα πραγματα δε εξηγειται αλλα μετα αρχισα να μελετω/βλεπω/διαβαζω πως δουλεουνε στην Αμερικη κ απο τι ηλικιες, τοτε ειπα ειναι λογικο που βγαινουν τοσοι καλοι αθλητες, οι εγκαταστασεις τους κ η τεχνογνωσια ειναι σε αλλο επιπεδο. Επισης δεν ειναι μονο ο λεμπρον ο ντουραντ κτλ που απο τα 15 τους εχουν personal trainers χορηγους να τους φλερταρουν κτλ αλλα το συνολο τον αθλητων τους που πανε σε κολλεγια με υποτροφιες ειναι παιδια που υπαρχουν σε διαφορες λιστες απο τα 12-14ετης τους.
      τα summer camps κ οχι μονο αμετρηρα κ για ολες τις ηλικιες. Εχουν φτιαξει ενα εργοστασιο παραγωγης αθλητων κ μπραβο τους.

      Διαγραφή
  3. καλησπερα τζιμ και παρεα....πολυ ωραια τα λες....να βαλω και εγω κατι στη συζητηση που θα ανοιξει
    παρολο που οπως λες πολλοι ευρωπαιοι κατακλυζουν το NBA ειμαι πολυ επιφυλακτικος ως προς την ποιοτητα τους
    δεν λεω καλοι και αγιοι ντε κολο,τεοντοσιτς,οι δυο μπογκτανοβιτς,οι ισπανοι,ο γιαννης,ο πορζινγκις ή ξερω εγω οι αυστραλοι και οι γαλλοι που πανε στην αμερικη αλλα για μενα κανεις τους δεν εχει το σταριλικι και την προσωπικοτητα των γκασολ,παρκερ,ντιρκ ή παλιοτερα ντραζεν,κουκοτς ή σαμπονις....θελω να πω με απλα λογια οτι υπαρχει ελλειψη ταλεντου στην ευρωπη πλεον
    οσο για την TEAM USA για να την κερδισεις ναι πρεπει να χεις ομαδα καλη αλλα και παικτες σταρ
    η αμερικη εχασε στα προηγουμενα τουρνουα απο την σερβια των ντιβατς-πετζα-ντεγιαν,απο την ελλαδα της αγιας τριαδας στα γκαρντ,απο την δαιμονισμενη λιθουανια του σαρας,η καλη ισπανια τους εβαζε δυσκολα........για να μην τα ξαναλεω για μενα η ψαλιδα εχει ανοιξει και θα ανοιξει ακομα πιο πολυ τα επομενα χρονια......stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί η ευρώπη όμως που πλέον στέλνει περισσότερους παίχτες στις ΗΠΑ έχει λιγότερο ταλέντο?

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Stonerook. Γενικά στο FIBA Basketball χρειάζεσαι star quality.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα Jim εχω καποιες ερωτησεις που ηθελα καιρο να στις κανω
    1)Πιστευεις πως στην Ελλαδα θα μπορουσε να σταθει ενα project τυπου Παρτιζαν,οπως ειχε κανει και παλιοτερα ο Ηρακλης επι Κακιουση,δηλαδη καλυψη των κενων με εσωτερικες μεταγραφες κτλ
    2)Ποτε θα γραψεις κανα αρθρο για τα λαθη στην παραγωγικη διαδικασια στην Ελλαδα που ειναι απορροια των συμφεροντων που παιζονται.Οσο να ναι εσενα θα σε παρει πιο σοβαρα ο κοσμος αποτι τους δημοσιογραφους οι οποιοι εχουν λιγο καιρο που αρχισουν σιγα σιγα και τα τονιζουν τετοια φαινομενα αντι να τα θαψουν
    3)Πως βλεπεις το backcourt της Zalgiris φετος.Πιστευω πως θα ειναι μια απο τις πιο fun to watch ομαδες λογω των Pangos και Westermann.(btw εδω να πω λαθος που δεν τον πηρε τον πρωτο ο ΠΑΟ αν και καταλαβαινω την αναγκη να παρει ευκαιριες ο Μποχωριδης)
    4)Ο ΠΑΟΚ φετος θα ναι επισης fun to watch(αν και Αρειανος) κυριως επειδη ειναι ενδιαφερον να δουμε πως θα δουλεψει ο Μαρκοπουλος σε εντελως διαφορετικο στυλ απο αυτο που μας εχει συνηθισει,δηλ με νεους και διψασμενους παικτες χωρις τον ελληνικο του κορμο
    5)Τελος θελω να με πεις αν σε ανησυχει και σενα η ελλειψη σουτ στον Αρη γιατι εγω φοβαμαι λιγο το προβλημα στο spacing

    -Aba

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ολα καλα αλλα οταν η συζητηση φτανει στην φυσικη σωματικη υπεροχη πρεπει να βαλουμε στο καδρο την επι της ουσιας τελειως διαφορετικη πολιτικη του νβα στο αντιντοπινγκ κοντρολ συγκριτικα με την ευρωπη και την εντολη των παγκοσμιων οικονομικων κολοσσων -nike κτλ.- να μην ελεγχεται αυστηρα η ομαδα των ηπα στα διεθνη τουρνουα. αν δεν βαζουμε τα ανωτερω στην εξισωση μαλλον ειμαστε αφελη παιδακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι καλά υπήρχε ένας Έλληνας παίκτης που πιάστηκε ντοπέ στο ΝΒΑ, τιμωρήθηκε στο ΝΒΑ, αλλά αθωώθηκε στην Ευρώπη γιατί λέει έπαιρνε φάρμακο για την τριχόπτωση.
      Αυτή είναι η διαφορετική αντιμετώπιση του αντι-ντοπινγκ;

      Διαγραφή
    2. Φιλε δεν τα θυμασαι και πολυ καλα. Ο Καλαθης τιμωρηθηκε στο ΝΒΑ για 20 παιχνιδια που ειναι λιγο γιατι οντως η ουσια που βρεθηκε να εχει παρει ηταν σε φαρμακο για την τριχοπτωση. Μαλιστα, η ενωση των παιχτων ειχε βγει απο την πρωτη μερα και τον στηριζε λεγοντας οτι ειναι αδικη η τιμωρια. Οσον αφορα τη FIBA και τη μη ιμωρια του που λες, το μαξιμουμ της τιμωριας που μπορουσε να του επιβληθει ειναι 2 ετη, μιας και σε περιπτωσεις ντοπινγκ στην ευρωπη δεν τιμωρεισαι με αγωνες αλλα ημερολογιακα και τλκ τιμωρηθηκε με 4 μηνες απο το μαξιμουμ των 24, απλα ηταν τυχερος γιατι η τιμωρια του ετρεχει απο τα μεσα Απριλη που ειχε βρεθει θετικο το δειγμα και δεν ειχε πρακτικο προβλημα και προλαβε οριακα το Μουντομπασκετ εκεινης της χρονιας.

      Εγω δεν βλεπω καποιου ειδους διαφορετικη μεταχειριση, στο ΝΒΑ ειναι πολυ αυστηροι με το ντοπινγκ και μπορουν να αποκλεισουν και αθλητες δια βιου, αρα οι 20 αγωνες που επιβληθηκαν στον Καλαθη ειναι πολυ χαμηλη ποινη, αντιστοιχα και οι 4 μηνες ειναι χαμηλη ποινη για το ιδιο παραπτωμα. Η διαφορα ειναι οτι στο NBA ειχε πρακτικη επιπτωση ενω στην ευρωπη οχι.

      Και πριν βιαστεις να πεις περι μη πρακτικης τιμωριας κλπ, θελω να ψαξεις τι εγινε σε αντιστοιχη περιπτωση με Τουρκο μπασκετμπολιστα που τιμωρηθηκε για 20 αγωνες επισης στο ΝΒΑ αλλα η FIBA ουτε που ασχοληθηκε με το θεμα του

      Διαγραφή
  6. Ωραιο αρθρο Jim. Το μονο που θελω να σχολιασω ειναι οτι πρεπει καποια στιγμη να δειχνουμε οτι λαμβανουμε υποψη και τα μεγεθη των χωρων για τις οποιες συζηταμε. Η Αμερικη εχει πληθυσμο κοντα στο μισο της Ευρωπης και το μπασκετ παιζεται παντου, το ξερουν καλυτερα απο τον καθενα και εχει πολυ σοβαρη θεση στην ζωη τους. Εμεις συζηταμε αν χωρες κατα μονας οπως η Σερβια (περιπου 8 εκατομμυρια), η Λιθουανια (περιπου 3 εκατομμυρια) κοκ μπορουν να τους κοντραρουν χωρις καν να υπαρχουν καν εκει και οι συνθηκες καλιεργειας και γνωσης του αθληματος οπως στις ΗΠΑ. Μαλλον μια συγκριση με μια ομαδα τυπου "μικτη Ευρωπης" επρεπε να ειναι το αντιπαλο μετρο συγκρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καμία φοβερή αλλαγή δεν υπάρχει. Ο Κολαντζελο βρίσκει και τα λέει. Αν ο Σάσα είχε Τον Μπιελιτσα το χρυσό θα το έπαιρναν οι Σερβία η μεγαλύτερη μπασκετικη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο από πάντα. Τα Αμερικανα μαθαίνουν μπασκετ και αντιγράφουν τους πλαβι εδώ και 30 χρόνια. Ο μεγαλύτερος ποιντ γκαρντ στον κόσμο απέδειξε πως παίζεται το άθλημα σε κάτι αστεία τυπακια σαν τον Ιρβινγκ. Μόνο ο Κρις Πολ μπορεί να συγκριθεί με τον τεράστιο Μιλος. Στο επόμενο τουρνουά θα έχουμε και το τυπικό ξεβρακωμα. Οι Σερβοι με Μιλος που έχει ξεπεράσει τον Σαρας με Ραντου που είναι δύο κλασεις πάνω από τον Ντιβατς και τον Μπιελιτσα που δεν ματσαρεται θα κατακτουν τα πάντα με οδηγό τον Σάσα το επόμενο Νο 1 της προπονητικό. Μείνετε εσείς με τις σκεπτομενες μπούρδες και τις αρτζιστικες ασυναρτησιες και αναμείνατε επιτυχίες.
    Κορόιδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα πιστεύεις αυτά που γράφεις τότε είσαι "μάγκας".
      Αν και δεν σε εχω για τόσο αφελή.
      Γράφε τέτοια για να κάνεις μπούγιο, γιατί από
      άποψη με ουσία το απόλυτο ζερό.
      Στον Ραντούλιτσα με έβαλες σε δίλλημμα.
      Να κλάψω η να παραγγείλω κοιλιές για γέλια.
      Το τρίο μπελγκάντο λοιπόν και ο Σάσα που τον
      έκανε γιογιό ο άλλος αποτυχημένος εθνικός προπονητής
      ο Περάσοβιτς, θα κερδίσουν την Αλάσκα !!!
      Είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που ματσάρουν οι Σέρβοι
      κι αυτή μόνη της (να υπερβάλω κι εγώ λιγάκι).

      Διαγραφή
    2. Πιο troll πεθαίνεις...

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα,

      "Οι Σερβοι με Μιλος που έχει ξεπεράσει τον Σαρας": πώς έβγαλες αυτό το συμπέρασμα; Από τις κατακτήσεις Euroleague;

      "με Ραντου που είναι δύο κλασεις πάνω από τον Ντιβατς": εδώ το τερμάτισες...

      "Σάσα το επόμενο Νο 1 της προπονητικό": άντε να το δεχτώ για το Fiba basketball.

      Καλό είναι να είμαστε εγκρατείς χωρίς υπερβολές.

      Pepe

      Διαγραφή
    4. Το χρυσό θα το έπαιρνε η Σερβία αν δεν κατέβαινε η team USA και η Ισπανία. Σκέφτομαι την απόγνωση του Σάσα όταν μάταια πάλευε στον τελικό να ρίξει τη διαφορά κάτω από τους 40 πόντους κάτι που πέτυχε γιατί τα τυπάκια σκεφτόντουσαν ήδη τη Μύκονο.
      ΥΓ: Το τερμάτισες με τη σύγκριση Ραντούλιτσα - Ντίβατς. Σε σημείο να γίνεσαι ασόβαρος. Ο ένας έπαιζε 15 χρόνια ΝΒΑ και ο άλλος έφυγε νύχτα για την Κίνα. Δε θα σου πω για το πόσο σκουπίδι έγινε ο Ραντούλιτσα στην περυσινή Ευρωλίγκα. Θα σου πω αυτό τον έβγαζε off στην προσωπική τους κονταρομαχία ο Γιώργος Γιωργάκης του Κόροιβου Αμαλιάδας. Όταν σε σπρώχνουν και τσαντίζεσαι και βάζεις 0 πόντους και αποβάλλεσαι με τεχνικές ποινές με τον Κόροιβο, τότε δε συγκρίνεσαι με το Ντίβατς.-
      GoodNamesTaken

      Διαγραφή
  8. Jim by the way περιμενουμε καποιο σχολιο για ΑΕΚ δρδομενης και της ξαφνικης αποχωρησης Μαυροκεφαλιδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Jim φανταστικος και παλι.. Θα σταθω στο σημειο που αναφερεις το ρητο της Σιδηρας Κυριας..Στην Ευρωπη εχουμε την ταση να "αποτασσουμε τον σατανα" του καινουργιου, λεγοντας πως θα στηριχθουμε στην πεπατημενη οδο, ακομη και αν οι ενδειξεις δειχνουν πως το "μοσχευμα" ειναι συμβατο με τον "ληπτη"..Αντιθετως στην Αμερικη δεν φοβουνται το διαφορετικο, το αγκαλιαζουν και το ενστερνιζονται βελτιωνοντας οχι μονο τον εαυτο τους, αλλα και το ιδιο το προϊον..Μεγαλη διαφορα αντιληψης και κουλτουρας..

    gelo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι στην Ευρώπη. Στα Βαλκάνια μόνο. Στην πολιτισμένη Ευρώπη μια χαρά υπάρχει το καινούριο, και πολιτικά και τεχνολογικά και αθλητικά.

      Διαγραφή
    2. Καταλαβαινω τη λογικη σου, αλλα και παλι θεωρω οτι στην αλλη μερια του Ατλαντικου εχουν πολυ μεγαλυτερη διαφορα σε σχεση με την Ευρωπη..Για να το κανω πιο χειροπιαστο, η Ευρωπη ειναι 2-3 ταχυτητες πισω και τα Βαλκανια 4-5 σε σχεση με Αμερικη..Προσωπικη μου αποψη παντα..

      gelo

      Διαγραφή
    3. τη σήμερον ημέρα το πόσο "ανανεωτική" μπορεί να είναι μια κοινωνία εξαρτάται από το πόση oικονομική υποστήριξη έχει το λεγόμενο venture capital, δλδ η νεοφυής επιχειρηματικότητα. Στην Αμερική βγαίνουν κάθε χρόνο 1000 καινούριες ιδέες και πράγματα, ακριβώς επειδή υπάρχει το πλαίσιο για να βγουν. Η Ευρώπη σε αυτό όντως είχε μείνει λίγο ή πολύ πίσω (ίσως και γιατί μεταπολεμικά έπρεπε να περάσει πολύ περισσότερα ζόρια για να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της από ό,τι η Αμερική), αλλά τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά.

      Διαγραφή
  10. To τελευταίο κομμάτι του ποστ, είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο (σ’ένα ούτως ή άλλως ιδιαίτερο μπλογκ) που έχω διαβάσει ως σήμερα. Χαίρομαι που ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις, και θα ήθελα να πω κάποιες σκέψεις μου.
    Το τσιτάτο της Θάτσερ συνοψίζει μια τόσο σύνθετη κατάσταση σε τόσο λίγες λέξεις, ώστε να υπεραπλουστεύει την πραγμάτικότητα. Προφανώς η Ευρώπη έχει να διαχειριστεί ένα παρελθόν που για τεχνικούς λόγους δεν είχε να διαχειριστεί η Αμερική. Απ’ την άλλη όμως δεν παύει η ιστορία των ΗΠΑ, να είναι η επικράτηση των εποίκων της έναντι των αυτοχθόνων. Αν εστιάσουμε στις συνθήκες αυτής της επικράτησης, ανακαλύπτουμε πολύ λίγη φιλοσοφία, και τεράστια δίψα για κέρδος. Στη «Χώρα της ευκαιρίας» νομιμοποιήθηκαν αφύσικες φιλοδοξίες και αμφιλεγόμενες πρακτικές Ευρωπαίων τυχοδιωκτών, σε βαθμό που να καθορίσουν την κουλτούρα ενός ολόκληρου έθνους. Θα ‘λεγε κανείς πως ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά τα διαμορφώνει. Ακόμη και η δημοκρατία τους (βασικό μοντέλο για τις μεταπολεμικές Ευρωπαϊκές δημοκρατίες), οφείλει να εξυπηρετήσει μια συνέχεια αυτών των φιλοδοξιών και όχι τις ανάγκες του πληθυσμού τους. Πολύ λογικά, αυτή την κεντρική θεωρία καλύπτει και η παγκοσμιοποίηση. Και πολύ λογικά επίσης, όσο λιγότερους εξυπηρετούν η δημοκρατία και η παγκοσμιοποίησή τους, τόσο λιγότερο δημοκρατία και παγκοσμιοποίηση θυμίζουν.
    Δεν θέλω να αναφερθώ στο τι έχει γίνει στις χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» για να ωφεληθούν οικονομικά Αμερική και Ευρώπη, θα αρκούσε να ακυρώσει κάθε συζήτηση για οτιδήποτε άλλο. Ας μείνουμε στα δικά μας, στα των περιούσιων ενόχων. Καθόλου τύχαία, στις Αμερικανοτραφείς δυτικές «δημοκρατίες» και δια της «παγκοσμιοποίησης» των κλειστών συνόρων, μια σειρά κοινωνικών δομών διαστρεβλώνονται στα όρια της κατάργησης. Το δικαίωμα στην ασφάλεια φιλτράρεται από την τρομολαγνία και μετατρέπεται σε στέρηση δικαιωμάτων, η περίθαλψη και η παιδεία αφού υποβαθμίζονται ως δημόσια αγαθά παραδίδονται στους ιδιώτες μετατρεπόμενες σε προνόμια, πολιτισμός και αθλητισμός γίνονται εμπορικά πρότζεκτς και οι μετέχοντες σ’ αυτα μετατρέπονται από δημιουργοί σε προϊόντα. Και σε όλα υπάρχει μια ανούσια επίφαση. Η εξέλιξη.
    Η Ρώμη γιγαντώθηκε, έπεσε και ακολούθησε ο μεσαίωνας. Την περίοδο της Ευρωπαϊκής ευμάρειας, γνωστή σαν μπελ επόκ, ακολούθησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Και στις δυο περιπτώσεις από τους έχοντες υπήρξε αφύσικη κατανάλωση αγαθών, σχεδόν διαστροφική. Παράλληλα, δίπλα τους η μάζα εξαθλιωνόταν χωρίς κανένα μέλλον. Κι όλα γίνονταν γρήγορα, με τους διαχειριστες των κρίσεων να κοιτούν αμήχανα καταστάσεις που δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Μέχρι τέλους πάντως, κάποιοι Πατρίκιοι εψαχναν για ένα ξεχωριστό ψηφιδωτό. Κάποιοι Παριζιάνοι, για ένα αυτοκίνητο. Εμείς ίσως για ένα σμαρτ φον. Ή για τον επόμενο γκαρντ που θα εξελίξει το άθλημα, και θα υπογράψει συμβόλαιο για διακόσια εκατομμυρια στο Λος Αντζελες.
    Τα πράγματα άλλωτε εξελίσσονται κι άλλωτε φθήνουν. Το ζήτημα όμως είναι να υπάρχει μια κάποια ισορροπία, και ισορροπία δε βλέπω πουθενά. Δεν θέλω να χαλάσω το μουντ του μπλογκ, έχω κι εγώ μεράκι με το μπάσκετ. Με το μπάσκετ, τα βιβλία και τη μουσική, αφήνω στην άκρη την τρέλα που παίζει γύρω μου μπας και γλυτώσω τον ψυχίατρο. Σόρρυ για το κατεβατό.

    Αrthur Lee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίος ο Αρθουρ.
      Συμπέρασμα.
      Ολα στο βωμό της οικονομικής εξουσίας και στο
      πάτημα επί πτωμάτων και συνειδέσεων για την επιτυχία της.
      Σαν πολύ σοβαρά έχουμε πάρει ένα άθλημα λοιπόν,
      καθρέφτη της σύγχρονης κοινωνικής δομής και αδηφαγίας.

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά ήταν το κατεβατό. Τέτοια σχόλια συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του blog που απλόχερα μας προσφέρει ο Jim.

      Pepe

      Διαγραφή
    3. Εξαιρετικη η ποιοτητα του σχολιου σου Αρθουρ!Να γραφεις συχνοτερα φιλε!

      Διαγραφή
    4. Απιθανο σχολιο, οτι ειπε ο Μενος, να γραφεις πιο συχνα Αρθουρ!

      Διαγραφή
    5. Σε διάβαζα ρε φίλε και σκέφτηκα πόσο καιρό έχω να πάρω εφημερίδα την Κυριακή! Μας την έκοψε το μνημόνιο κι η παγκοσμιοποίηση του ίντερνετ.
      Με την καλή, πολύ καλή έννοια το λέω. I' ll be watching you!
      GoodNamesTaken

      Διαγραφή
    6. Τέλειος ο αθρουρ
      Γιοβαισα

      Διαγραφή
  11. kukoc7
    Τέλειος άλλη μια φορά. Μια Ισπανία χωρίς Πάου Γκαζόλ θα ναι μια από τις αρκετές καλές ομάδες αλλά δεν θα χει παίκτη για να τη ξεκολλάει στα δύσκολα. Του χρωστάνε πολλά ή μάλλον όλα.
    Νομίζω ότι η περίοδος που η team USA είναι τρωτή κλείνει σταδιακά, αφού οι μεγάλοι του αθλήματος Kobe, Popovic κ.α. επισημαίνουν συνεχώς την ανάγκη για τα βασικά του μπάσκετ στις μικρές ηλικίες. Και επειδή δεν αργούν να προσαρμοστούν όταν θα χουν συνδυάσει τα βασικά με το athleticism θα αυξήσουν και την διαφορά από τους υπόλοιπους.
    Και όπως είδαμε (σε μας αναφέρομαι) no 3pt shooters και 80+% 1pt ίσον no win.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μαρκ οι ισπανοί το μπορούσαν παιδιά. Μη κρυβόμαστε.

      Διαγραφή
  12. Άρθρο για πούλιτζερ.
    Πάντα ενθουσιάζομαι από το insight σου Τζίμ και τον τρόπο που παρουσιάζεις τα άρθρα σου. Δεν είσαι μόνο άριστος γνώστης του αντικειμένου, έχεις και εξαιρετική πένα.

    TR5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δημητρη καλημέρα λίγο υποθετικό αυτό που θα σου γράψω αλλά αν το σκεφτείς θα καταλαβουμε την διαφορά του αμερικανικού με το παγκόσμιο μπάσκετ.
    Ο προπονητης αλλάζει έστω ότι υποθετικά του έλεγαν του ποποβιτς ή ομάδα που θα κατεβάσεις θα έχει:
    1)κεμπα-αιζαια
    2)μακκολουμ-μιντλετον
    3),κραουντερ-και τον "παγκιτη"μπαρνς
    4)φαριντ(ένα μικρό τσιτ μου επιτρέπεται)τζαμπαρι παρκερ
    5)πλαμλι-ντραμοντ συν δύο συμπληρωματικούς από το ίδιο ή μικρότερο ράφι πιστεύεις ότι ή κατάληξη θα ήταν διαφορετική? ναι θα μπορούσαν να κοντραριστουν λίγο παραπάνω αλλά και πάλι φαβορί θα ήταν.
    Ή διάφορα είναι τεράστια και όσο ή παγκόσμια ομοσπονδία δεν δίνει χρόνο στους νέους αθλητές να προετοιμάσουν το σώμα τους για την ενηλικίωση τους τόσο αυτή θα μεγαλωνει.
    Ήδη ή ιααφ ανακοίνωσε ότι καταργεί τα παγκόσμια αντερ18 γιατι δεν προσφέρουν τπτ στο νέο αθλητή έτσι και ή φιμπα αντί να τρέχει τα παιδιά σε κάθε πιθανή εκδήλωση κάθε καλοκαίρι επειδή βρέθηκε χορηγός μία μπυραρία ας διοργανώνει καμπ με επαγγελματίες γυμναστες-προπονητες που θα εκπαιδεύουν τον νεαρό ατομικά.
    Τότε και μόνο τότε θα μπορούν να βγουν νέοι αθλητές που ίσως μετά από κάποια χρόνια κλείσουν την ψαλίδα έως τότε ας έχουμε να θυμόμαστε το έπος της σαιτα και τις ασισστ του Μίλος στον όμιλο.
    Καλημέρα από το πανέμορφο ταλιν


    Σέντρικ σεμπαλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε τρίτη η ομάδα των αμερικανών που έθεσες σέντρικ. Είκοσι από τη μέτρια ισπανία. Φίλε μιλάμε για φίμπα.

      Διαγραφή
    2. Πολυ απειρο ροστερ. Θεωρητικα θα ειχε μεγαλο προβλημα απέναντι σε οποιαδηποτε απο τις 5 καλές ομάδες αυτου του τουρνουα. Φιλε κοιτα λιγο τα ροστερ των αμερικανικων ομαδων που τη πατησαν τη τελευταια εικοσαετια και θα δεις ποσο καλύτερα ήταν

      Διαγραφή
    3. Ρε παιχταραδες τι πάει να πει φιμπα αν αυτοί οι δώδεκα αρχίσουν να μοιραζουν την μπάλα και παίζουν άμυνα στα πρότυπα του γκρεγκ θα χαθεί ή σπυριαρα και στην τελική ΑΣ υτο θέλω να πω ότι το αμερικανικό είναι μία δεξαμενή με ατέλειωτο ταλέντο θυμιζω το μουντό στην αθηνα όπου κατέβηκαν με παγκόσμιους αμερικανούς και βγήκαν τριτοι ...


      Σέντρικ σεμπαλλος

      Διαγραφή
  14. Ακόμα δεν έχει πεταχτεί ο ξέμπαρκος που θα κάνει το καθιερωμένο off topic σχόλιο "Τζιμ,τι βλέπεις για μεταγραφές στον ΠΑΟ" και μου κάνει εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζιμ, τι βλέπεις για μεταγγραφές στον ΠΑΟ? Τεσσάρι?
      :-)

      Διαγραφή
    2. Το πρώτο σχόλιο το διάβασες;

      Διαγραφή
    3. Χαλάρωσε, πλάκα κάνω... Ναι το διάβασα!

      Διαγραφή
    4. Ελα ρε εχετε κανα νεο για το τεσσαρι της Παναθας;;;;
      (χιχιχι πνιχτο)

      Διαγραφή
  15. Γεια σου Τζιμ.
    Ωραίο το άρθρο σου και με αφορμή αυτό έβαλα και είδα τον ημιτελικό Ελλάδα-ΗΠΑ το 2006 στην Ιαπωνία.
    Μιλάμε στην 3η περίοδο ζήτημα αν χάσαμε 2-3 σουτ.
    Για να κερδίσει μια ομάδα τους Αμερικάνους πρέπει πέρα από την άμυνα, να είναι και πολύ εύστοχη.
    Και εμείς είχαμε Σπανούλη-Διαμαντίδη-Φώτση-Κακιούζη-Τσαρτσαρή που τα μπουμπουνάγανε.

    Νομίζω ότι αν η Ισπανία ήταν στον τελικό με ΗΠΑ φέτος θα βλέπαμε πιο ανταγωνιστικό παιχνίδι.

    Τέλος και ο Μαυροκεφαλίδης από ΑΕΚ. Πως το βλέπεις Τζίμ?
    Νομίζω ότι το πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι ο Ζντόβτς.
    Θα φανεί και μέσα στη χρονιά. Εκτός αν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και κάποια ομάδα δίνει στην ΑΕΚ καλά λεφτά.

    Για Ολυμπιακό θα πάει ο Μαυροκεφαλίδης ή σε άλλη ομάδα?
    Ο Πεδουλάκης πιστεύω δεν τον θέλει με την άμυνα που παίζει.
    Γενικά ο Μαυροκεφαλίδης δεν θα έχει πρόβλημα -αν είναι υγιής- να βρει ομάδα


    koth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λουκάς σε οσφπ δε παίζει. ΠΑΟ ίσως αλλά με αρτζι δύσκολο. Για Ρωσία τον βλέπω

      Johny Q

      Διαγραφή
  16. Είμαι φαν του μπλογκ και αρκετών σχολιογράφων, πιστεύω ότι μαθαίνουμε όλοι λίγο περισσότερο μπάσκετ εδώ μέσα. Αλλά το άρθρο δεν μου άρεσε, δεν με έπεισε πώς το λένε. Νομίζω η κουβέντα τελειώνει κάπου στο σχόλιο του Ανώνυμου (24/08, 12:04) και στο επόμενο του Stfns. Επίσης διαφωνώ ως προς το ότι η Team USA του προηγούμενου Παγκόσμιου έπαιξε μπάσκετ "με ομαδική λειτουργία": εκείνη ήταν που βασίστηκε κατεξοχήν στην αθλητική υπεροχή της, επιθέσεις του σκοτωμού στα 6-7" και συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ μέχρι να λιώσει ο αντίπαλος απ' την κούραση. Η φετινή όντως μου φάνηκε (και σ' αυτό συμφωνώ με τον Τζιμ) ότι προσπάθησε να παίξει λίγο πιο "ευρωπαϊκά". Τέλος πάντων, αδιάφορο τουρνουά, μόνο 2-3 παιχνίδια στην πρώτη φάση και ο χιτσκοκικός-γκρανγκινιολικός μικρός τελικός άξιζαν.

    Ντάρκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το εχετε(εχουμε) ξεχειλώσει.
    Το δια ταύτα ειναι ενα και μονο.
    Οι ΗΠΕ (Ηνωμενες Πολιτείες Ευρώπης) πραγματικά σοβαρές και ενωμένες όμως, οχι αυτό το χάλι της γερμανοκρατουμενης και κομπλεξικιας Ε.Ε που εχει σκαλοπατια τους αλλους για να μένει η Γερμανία στο ρετιρέ.
    Τις εχει τις ΗΠΑ για πρωινό σε όλα τα αθλήματα, στην κοινωνική συμπεριφορά, στην φιλοσοφία και στην ιστορία.
    Και στο μπάσκετ επίσης μακράν.
    Πραγματικά ενωμένη Ευρώπη λεω.
    Δεν είναι ικανός κανενας Κολατζελο να μας κάνει μαθήματα και υποδείξεις, γιατί απλά δεν ξεκινάμε απο την ίδια αφετηρία και μας παιζουν και βρώμικα εξωαγωνιστικα στην πορεία.
    Οι άλλοι βελτιώνονται και το εχουν αποδείξει, απλά δεν έχουν ποτέ κοινωνική και οικονομική σταθερότητα όπως οι Αμερικανοί και τρώγονται είτε μεταξύ τους, ειτε απο τους Αμερικανούς.
    🌴🐠🎁💰

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τους έχουμε σε κοινωνική συμπεριφορά"

      Γαμάτο!!!

      Διαγραφή
    2. μην το γελάς. Σε κοινωνική συμπεριφορά, Βέλγος, Ολλανδός, Δανός, Νορβηγός, Σουηδός >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Αμερικάνος.

      Διαγραφή
  18. ΕΥΓΕ και ευχαριστίες που υπάρχεις.........guru............όαση!!!!!!!!!!

    (ανωνυμε 8,40) δεν έλεγες κατι αλλο.......γαμωτ....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Jim,

    για άλλη μια φορά με άφησες άφωνο με τις γνώσεις σου, τους συνειρμούς που κάνεις και την πολύ καλή σου πένα. Ένα τέτοιο άρθρο στο εξωτερικό θα έκανε εντύπωση- ίσως θα πρέπει να το ψάξεις.

    Σ' ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τον χρόνο που αφιερώνεις στο blog και στους αναγνώστες του.

    Pepe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα,

    Η άποψη του Κολάντζελο πιθανόν να είναι λανθάνουσα αλλα περιέχει μια τεράστια αλήθεια.
    Πρέπει όντως να προσεγγίσουμε και να πλησιάσουμε αγωνιστικά τους Αμερικανούς.
    Ίσως έχουμε διαφορετικό τρόπο ή φιλοσοφία στην Ευρώπη , με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μπάσκετ ως άθλημα.
    Οι Αμερικάνοι ήταν πιο "ανοιχτοί" ειδικά μετα το κάζο της Σαιτάμα , απορρόφησαν φιλοσοφίες του Ευρωπαικού μπάσκετ και τις προσάρμοσαν μαζί με τα αγωνιστικά τους χαρίσματα.

    Η παραγωγική διαδικασία - προετοιμασία και η αθλητική "παιδεία" στην Αμερική απέχει παρασάγγας από τα δικά μας δεδομένα.
    Οι απόψεις από παράγοντες του Ευρωπαικού μπάσκετ όπως πχ του Παπαθεωδώρου , στα του οίκου μας , οτι πρέπει να εστιάζουμε στο αμυντικό κομμάτι και μονο γιατι αυτό μας χαρακτηρίζει ώς σχολή , είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γιατι δεν εξελισσόμαστε παικτικά.
    Μια ματιά στο τουρνουά των παίδων να ρίξουμε και θα επιβεβαιωθούμε.

    Στο ολυμπιακό τουρνουά , μια αμυντικά μέτρια ΗΠΑ ,κατάφερε πάλι να ανέβει πρώτη στο βάθρο διοτι γνωρίζει οτι σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί μπορεί να ανεβάσει το τέμπο , οτι έχει περισσότερους επιθετικά άρτιους παίκτες και πως εαν ο αντίπαλος βάλει 100 πόντους αυτή θα έχει πάντα την δυνατότητα να βάλει περισσότερους.

    Είτε λόγω πιεστικότερης άμυνας η οποία θα οδηγεί σε τρανζίσιον από τους αθλητικά καλύτερους παίκτες της , είτε από τα επιθετικά ριμπάουντ και τις δεύτερες και τρίτες επιθέσεις , είτε γιατι έχει πιο εύστοχους παίκτες διοτι δουλεύουν περισσότερο και στο σούτ αλλά και στο ένας εναντίον ενός.

    Μην παρασυρόμαστε το έπος της Σαιτάμα , συνέβει γιατι συνέπεσαν ταυτόχρονα αρκετοί παράγοντες. Πολύ καλή φουρνιά Ελλήνων παικτών , σωστό διάβασμα-κόουτσινγκ και πέρασμα καλής ψυχολογίας στους παίκτες , ευστοχία και ταυτόχρονη χαλάρωση-επιπολαιότητα-υπεροψία των Αμερικανων οτι θα πέρναγαν "αέρα". Μπράβο μας που το καταφέραμε και το πετύχαμε οσο άλλοι (πχ Αυστραλοί) έφτασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό , ίσως γιατι δεν το πίστεψαν , ίσως λόγω απειρίας...

    Αποχωρεί σιγά σιγά μια τεράστια φουρνιά Ευραωπαίων και μη παικτών (Μανού,Παου,Τόνι,Ναβάρο,Σκόλα,Ντίρκ,Σπαν,Πριτζιόνι κλπ) ξέχωρα αυτων που έχουν ήδη σταματήσει (ΔΔ, Σάρας, Ντέγιαν κλπ) και σε καμία περίπτωση η αθρόα συμμετοχή στο ΝΒΑ Ευρωπαίων παικτών δεν δείχνει ικανή να αναπληρώσει το κενό αφου σε καμία περίπτωση μεχρι στιγμής δεν φτάνουν ούτε ως μπασκετικές προσωπικότητες αλλα και ούτε ώς ταλέντο.

    Και επειδή θεωρώ πως τα πάντα είναι συνάρτηση ταλέντου σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά , παραδείγματα παικτών όπως ο Παου ,ο Ντίρκ και ο Τόνι θα υπάρχουν πάντα στο μέλλον αλλά θα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και δεν θα αρκούν , όσο οι Ευρωπαίοι παίκτες που συμμετέχουν στο ΝΒΑ δεν δουλέψουν το ίδιο σκληρά και δεν παλέψουν όσο και οι Αμερικανοι συναθλητές τους.

    Συγγνώμη για το σεντόνι.

    Run TMC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποια θα ήταν η καλύτερη "μικτή" Ευρώπης για να κατέβει σε ένα fiba τουρνουά;
    Να πούμε κάπως πρόχειρα, και με το φόβο να ξεχάσω κανέναν παικταρά (μη με πετροβολήσετε)
    Ντράγκιτς, Μίλος, Πάρκερ, Γιουλ ή Ντε Κολό, Μπογκτάνοβιτς (Κροάτης), Μπατούμ, Γκαλινάρι, Γιάννης, Γκασόλ, Γκασόλ, Βαλαντσιούνας ή Βούτσεβιτς. Κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

    Κι από την άλλη θα κατέβαινε μια ομάδα μου θα είχε:
    Πολ, Γουέστμπουκ, Κάρι, Ίρβινγκ, Ντουράντ, Λεμπρόν, Καρμέλο, Γκριν ή Τζορτζ, Γκρίφιν, Ντέιβις, ΝτεΆντρε και ΝτεΜάρκους.
    (Και πάλι μπορεί να ξεχνάω κάποιον παικταρά αλλά μη με κρεμάσετε)(όχι, τον μούσια δεν τον ξέχασα)

    Δε λέω ότι δε θα μπορούσε να προκύψει και κάποιο ντέρμπι ούτε ότι θα έπαιζαν 100 φορές και θα νικούσε 100 φορές η ομάδα των ΗΠΑ.
    Αλλά κακά τα ψέματα. Η αναμέτρηση θα είχε ξεκάθαρο φαβορί.

    Είναι λάθος αυτό που κάνουν ορισμένοι, να παίρνουν κάποια ματς στα οποία οι Αμερικάνοι ζορίστηκαν, να προσθέτουν στο μυαλό τους 5-6 ακόμα παικταράδες Ευρωπαίους και να πιστεύουν ότι έτσι οι Αμερικάνοι θα έχαναν.
    Οι ευρωπαϊκές ομάδες σε σχέση με τις ΗΠΑ έχουν δυο τεράστια πλεονεκτήματα.
    Πρώτον, ομοιογένεια.
    Η Ισπανία, η Γαλλία, η Αργεντινή από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, ακόμα και η Λιθουανία με τη Σερβία έχουν έναν πυρήνα παικτών που λίγο μεταβάλλεται από διοργάνωση σε διοργάνωση. Ο Σιζέφσκι σε κάθε διοργάνωση θα πρέπει να ψάχνει ποιοι σταρ είναι θετικοί να παίξουν για αυτόν.
    Δεύτερον, ρόλους και ιεραρχία.
    Κάθε Ισπανός που εντάσσεται στην εθνική του, ξέρεις ότι ο Γκασόλ και ο Ναβάρο κάνουν κουμάντο. Ξέρουν ότι θα μπουν να παίξουν για αυτούς. Και ξέρουν ότι όταν σφίξουν τα γάλατα, αυτοί οι δυο θα βγουν μπροστά και θα δικαιολογήσουν την εμπιστοσύνη που δέχονται.
    Στην Σερβία ο Μίλος φαίνεται κάτι ανώτερο από τον προπονητή του. Στη Λιθουανία, το τρίδυμο Βαλαντσιούνας, Καλνιέτις, Ματσιούλις είναι μόνιμα στην κεφαλή της ομάδας. Οι Γάλλοι βλέπουν τον Πάρκερ και τον Ντιαό σαν σοφούς γέροντες. Να μην πάω και πάλι στην άλλη πλευρά του ωκεανού και μιλήσω για το δέος που προκαλεί ο Μανού.
    Στις ΗΠΑ οι συσχετισμοί δυνάμεων καθορίζονται κάθε καλοκαίρι. Σε κάθε διοργάνωση θα αναδεικνύεται και ένας νέος ηγέτης. Ο υψηλός ανταγωνισμός δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό.

    Αν λοιπόν κατέβαινε μια μικτή Ευρώπης, αυτά τα δύο πλεονεκτήματα θα πήγαιναν περίπατο. Ούτε σταθερός κορμός θα υπήρχε, ούτε δεδομένη και παγιωμένη ρόλοι, ούτε σταθερή ιεραρχία. Θα χρειαζόταν πολύς κόπος για να καταλήξει μια τέτοια ομάδα να μην παρουσιάζει εικόνα τσίρκου.

    υγ
    Αν από τους gsw βάζαμε ένα 5άρι τύπου Άντονι Ντέιβις και 3-4 ρολίστες για τον πάγκο. Πόσο θα δυσκολευόταν να κερδίσει την Ισπανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναπόφευκτες οι "κλίκες" σε μια τέτοια ομάδα.

      Σε αυτή την ομάδα, οι Ισπανοί στα time out θα μιλούσαν μεταξύ τους ισπανικά, οι γιουγκοσλάβοι γιουγκοσλάβικα, και οι Γάλλοι γαλλικά. Αν δεν είναι exhibition game και είναι ολόκληρο Ολυμπιακό τουρνουά, αυτή η ομάδα χωρίς πραγματικά μεγάλο προπονητή, μπορεί ούτε μέχρι την Αμερική να μη φτάσει, αλλά να την πατήσει από καμιά Αυστραλία.

      Διαγραφή
    2. απλά να βάλω μέσα τον aldridge που είναι μαζί με τον davis οι 2 καλύτεροι αμερικάνοι ψηλοί. με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους,απλά δεν είναι τόσο διαφημισμένος γιατί έπαιζε στο πόρτλαντ και γιατί δεν πηδάει να καρφώσει σαν τον griffin ή το άλλο ανέκδοτο,τον jordan

      Διαγραφή
    3. Τασούτο, ας τον Aldridge εσύ (που είναι όντως top list) και πες μας τι γίνεται με Χάκετ. Πότε ανακοινώνεται από την Μπάρτσα.

      Διαγραφή
    4. Ποια Μπαρτσα; για Σακραμεντο παει μαζι με Καλαθη ασοδυο φωτια σου λεω!

      Διαγραφή
    5. Σε λένε Τασούτο, αγόρι;

      Διαγραφή
    6. οχι αγορι δε με λενε τασουτο αλλα μου εχετε καψει τα ματια πλεον με αυτο το αστειακι ο κοσμος εξελισεται παει μπροστα και εσεις εχετε μεινει στην εποχη του τροχου, αντε παρτε και δυο αλογα να φτασετε στην αμαξα.

      Διαγραφή
    7. Είσαι ότι να ναι

      Διαγραφή
  22. Ποιός είναι πιο χοντρός,o πατ καλάθης ή ο φάνης χριστοδούλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξέρει κανείς τι έγινε με Λουκά?

    Manos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η πλάκα είναι ότι στη "Μικτή International" που θα παίξει με την Αμερική στα υποθετικά μας σχόλια, ο μόνος κατάλληλος για προπονητής είναι ο Πόποβιτς. Αλλά αυτός είναι στην Team USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Νομιζω οτι υπερβαλλουμεμε το κλεισιμο της ψαλιδας. Οι καλυτεροι Ευρωπαιοι του ΝΒΑ δεν θα εμπαιναν καν στην πρωτη 30αδα. Το χειροτερο σε αυτο ειναι πως και οι κορυφαιοι ευρωπαιοι ειναι πια 35+ (Παρκερ/Νοβιτσκι/Γκασολ) και πλεον μεγαλοι παιχτες στην Ευρωπη δεν βγαινουν.

    Επιπλεον μου κανει τρομερα εντυπωση πως καποιοι ειδαν ζορισμα των Αμερικανων. Συμφωνω πως στους ομιλους κινδυνευσαν λιγο. Αλλα οι αμερικανοι ετσι εχουν μαθει να παιζουν. Πωςτα παιδνιδια των ομιλων ειναι κατι πιο χαλαρο. Με την Ισπανια δεν ξερω αν οσοι σχολιαζετε ειδατε το ματς αλλα οι ΗΠΑ δεν απειληθηκαν λεπτο. Και μιλαμε για μια δεμενη ισπανια που παιζει τοσα χρονια μετην ιδια ομαδα.

    Ειναι γεγονος πως η Ευρωπαικη παραγωγη εχει σταματησει. Οι Αμερικανοι ενσωματωσαν τασεις που υπηρχαν στην ευρωπη και ισχυροποιηθηκαν ακομα περισσοτερο. (Small ball, stretch 4αρια και 4out 1 in επιθεσεις, 2 χειριστες)

    Ενσωματωνοντας αυτα τα στοιχια η ψαλιδα ανοιγει αντι να κλεινει. 10-15 χρονια πριν οι αλλες εθνικες ηταν κοντα, κερδιζαν, ακριβως γιατι βασιζονταν σε ολα αυτα τα στοιχεια που οι Αμερικανοι παρεληπταν.

    Μια ματια να ριξει καποιος στο ΗΠΑ-Ελλαδα στην Σαιταμα, ειναι σοκαριστικο ποσους ποντους βαζει η Ελλαδα με ενα πικ&ρολ επειδη οι Αμερικανοι αρνουνται να παιξουν με Under τον Παπαλουκα και να του δωσουν το σουτ.

    Οι Αμερικανοι προσαρμοστηκαν, εξελιχθηκαν, πηραν τα καλα στοιχεις της Ευρωπης και τα ενσωματωσαν. Και βγαζουν συνεχεια παικτες. Στην Ευρωπη το Iso ειναι απαγορευμενη λεξη.

    YΓ. Ο Τεοντοσιτς ειναι οντως καλλιτεχνης, και σιγουρα το κορυφαιο PG στην Ευρωπη. Το να λεμε ομως πως θα εκανε σπουδαια καριερα στο ΝΒΑ επειδη εκανε καλο ματς απεναντι στον Dellavedova ειναι αστειο.

    Προσπαθω να φανταστω ενα match-up μεταξυ του "σκεπτομενου καλλιτεχνη" Μιλος και του "αμυαλου" Westbrook και μου φαινεται αστειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μικτή Ευρώπης με Ζελικο/Ιτουδη προπονητες.
      Με ενα μήνα προετοιμασία, τους κοντράρει άνετα όποιους αμερικανους θελεις.
      ΑΝΕΤΑ.
      Με ζώνη και μηδεν γήπεδο για τρανζισον με καλές επιστροφές και περιστροφές συν μελετημένα/δουλεμενα μπλοκ αουτ στα ριμπάουντ, δεν τους κοντράρει απλά, αλλά τους παίρνει 3 στα 5 ματς.
      Ειδικά αν δουλέψει σοβαρά τις αλλαγές και τις γρήγορες περιστροφές και τους μπερδέψει στο man to man που ειναι το σήμα κατατεθεν τους στην (προσωπική) αμυνα, τότε το ευρωποσοστο μεγαλώνει.
      Αστους να πηδάνε κατά μονας στο Θεό.
      Παιξτους με μυαλό και συνεργασίες θεσεων και κειστων αποστασεων.
      Δηλαδή στα αμυντικά ριμπάουντ καλύπτεις τετραγωνικά θέσης με μπλοκ αουτ κι οχι παικτη, φτιάχνοντας περιμετρικο αδιαπεραστο τοιχο για τους επιτηθεμενους.
      Οι αμερικανοι νικιωνται μια χαρα, αν τους μελετήσεις οπως μελετούν κι αυτοί την καθε λεπτομερεια.

      Διαγραφή
    2. τους παιρνει 3 ματς στα 5...Μαλιστα...

      Διαγραφή
    3. Και εγώ συμφωνώ με τον 4:37.

      Με λίγα λόγια, αν σε ένα ματς οι Ευρωπαίοι βάλουν περισσότερους πόντους από τους Αμερικάνους θα τους κερδίσουν σίγουρα.

      Διαγραφή
    4. Tελευταία φορά που ο Ζέλικο έκανε τον προπονητή σε εθνική ομάδα, πέφτανε μπουνίδια στα αποδυτήρια μεταξύ των παικτών.

      Διαγραφή
    5. Πάντως η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν έχει σταματήσει.
      Απλά νομίζω ότι είναι πιο διεσπαρμένη γεωγραφικά και ότι δεν έχει σήμερα τόσο ένδοξους σημαιοφόρους όπως ο Νοβίτσκι.

      Αυτοί τη στιγμή παίζουν στο ΝΒΑ παικταράδες όχι μόνο από την Ισπανία και την Γαλλία, αλλά κι από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, τη Λιθουανία και άλλες.
      Στα φετινά ντραφτ επελέχθησαν 16 Ευρωπαίοι, 9 εκ των οποίων στον πρώτο γύρο.

      Νομίζω ότι η παραγωγή της Ευρώπης διευρύνεται σε βάση και αυτό είναι σημαντικότερο από το να έχεις απλά μια φοβερή αιχμή του δόρατος.

      Διαγραφή
    6. 7:26, δεν διαφωνω οτι ο αριθμος των ευρωπαιων που παιζουν στο NBA αυξανει. Το ταλεντο ομως; Διαφαινεται νεος Γκασολ; Νεος Παρκερ; Νοβιτσκι; Ακομα και ΔΔ/Σπανουλης Παπαλουκας;

      Θαυμαζουμε την Ισπανια και την Αργεντινη (και δικαιως) που οι παικτες τους παιζουν μεχρι τα γεραματα στην εθνικη. Μηπως ομως αυτο κρυβει και κατι αλλο απο πισω; Υπαρχουν νεοτεροι καλυτεροι παιχτες; Ειναι ο Abrines o νεος Ναβαρρο; Υπαρχει νεος Τζινομπλι ή εστω Ντελφινο στην Αργεντινη;

      Μηπως το γεγονος πως οι νεοι Ευρωπαιοι πανε στο ΝΒΑ και γινονται απευθειας ρολιστες εν τελει τους κραταει στασιμους; Αν γινοντουσαν σταρ πρωτα στην ευρωλιγκα μηπως θα εξελισσονταν καλυτερα; Ο Κουφος σαν εφηβος δεν εδειχνε τρομερα μεγαλυτερο potentiallity απο το "ξυλο" που εγινε για να παιξει σαν ρολιστας στο ΝΒΑ?
      Ειναι το ιδιο ερωτημα που εχω και τους Ελληνες πιτσιρικαδες που πηγαινουν στα 18-19 τους σε ΠΑΟ/ΟΣΦΠ και σταματουν να εξελισσονται

      Διαγραφή
    7. ρε Q81 αυτο ακριβως φωναζω και εγω....πεστα....ελλειψη σταρ στην ευρωπη ειναι φανερο.....stonerook

      Διαγραφή
    8. q81

      Τελείως άστοχη η σκέψη σου. Δηλαδή ο Πάρκερ και ο Νοβίτσκι, ακόμα και ο Κιριλένκο, έγιναν πρώτα σταρ στην ευρωλίγκα;
      Εγώ αντιθέτως, βλέπω τα παιδιά που πάνε νωρίς στην Αμερική, να εξελίσονται πολύ καλύτερα από ότι όσοι μένουν στην Ευρώπη.

      Ο Stonerook έχει δίκιο. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει σούπερ σταρ επιπέδου Νοβίτσκι, Πάρκερ και Γκασόλ.
      Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος Ευρωπαίος παίζει στο ΝΒΑ είναι ρολίστας. Οι χώρες που έγραψα δεν έχουν παίκτες ρολίστες, αλλά παίκτες πρωταγωνιστές στην ομάδα τους.

      Μιλάμε για τον Γιάννη, τον Γκαλινάρi, τον Μπατούμ, τον Βούτσεβιτς, τον Ντράγκιτς, τον Γκορτάτ, τον Βαλαντσιούνας. O Φουρνιέ με τον οποίο δεν ασχολείται κανείς έχει 15 πόντους μέσο όρο. Υπάρχει φυσικά και ο Μαρκ Γκασόλ που είναι αστέρας πρώτου επιπέδου.

      Απλώς κάποτε όταν ένας Ευρωπαίος έβαζε 10 πόντους μέσο όρο στο ΝΒΑ το θεωρούσαμε ως κοσμογονικό σημάδι. Σήμερα ο Τελέτοβιτς μπορεί να βάζει 12 πόντου μέσο όρο και να μην τον παίρνει κανείς σοβαρά.

      Εντάξει, η συνύπαρξη international αστέρων που περιελάμβανε τον Νοβίτσκι, τον Γκασόλ, τον Πάρκερ, τον Γιάο και τον Νας, ήταν στατιστικό παράδοξο και ενδεχομένων να μην το ξαναδούμε ποτέ.

      υγ
      Νταξ τώρα, έχουμε Γιαννάρα και ψάχνουμε ποιος είναι ο διάδοχος του Παπαλουκά;

      Διαγραφή
  26. Μια ασχετη ερωτηση:ο Τα'ι'λερ Ντορσι και ο Ζακ Ογκαστ-αν ποτε κληθει στην εθνικη ομαδα-θεωρουνται νατουραλιζε???
    Θα μπορουν δηλαδη να αγωνιστουν ατυτοχρονα σε διεθνη διοργανωση με την φανελα της επισημης αγαπημενης εφοσον βεβαια κληθουν,δεδομενου οτι ο τρεχων κανονισμος της FIBA προβλεπει μονο εναν νατουραλιζε σε καθε ροστερ που δηλωνεται???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιότερα έχουμε αγωνιστεί με Καλάθη και Μπράμο μαζί. Οπότε μάλλον δεν τους λογίζουμε ως νατουραλιζέ.

      Διαγραφή
  27. Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση Τζιμ.Σε πρωτη φαση θα σταθω στις δηλωσεις του Κολατζελο.Κατ αρχας ειναι απαραδεκτος ο διατητης και θα ειχε ενδιαφερον να μαθαιναμε ποιος ειναι,ωστε να ψαχναμε το παρελθον του και ποσες ομαδες εχει φαει στην καριερα του.Οσον αφορα τον Κολατζελο δειχνει αλαζονεια σε αντιθεση με τον Ζιζεφσκι που εχει ρεαλιστικη αντιληψη των δεδομενων.Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι που δε βλεπει τι γινεται τα τελευταια χρονια αλλα και τις καταστασεις που ερχονται.

    Να ξεκαθαρισουμε πρωτα δυο πραγματα.Καθε φορα που εχασε ή
    θα χανει στο μελλον η USA θα ειναι εκπληξη.Αυτο ειναι δεδομενο οπως και η εννοια κλεινει η ψαλιδα,που δεν σημαινει οτι εχει κλεισει αλλα και ουτε οτι ειναι κοντα να κλεισει στο αμεσο μελλον σε επιπεδα εθνικων ομαδων.Επισης οι διαφορες των εθνικων ομαδων της USA και των αλλων ειναι κατι διαφορετικο,απ τη διαφορα επιπεδου των αθλητων της Αμερικης και του υπολοιπου κοσμου.

    Πρεπει να δουμε ψυχραιμα τις αλλαγες πορειας και κατευθυνσης που ερχονται στο ΝΒΑ και στο υπολοιπο παγκοσμιο μπασκετ.Αναλογα με το πως θα κινηθει το ΝΒΑ θα εχει και τον αντιστοιχο αντικτυπο στο διεθνες μπασκετ.
    Του χρονου αυξανεται παλι το σαλαρι καπ και παει απ τα 94 φετος στα 107.Με 2 σταρ και εναν καλο ακομα μια ομαδα θα δαπανησει με τα νεα δεδομενα γυρω στα 85 εκατ.Θα περισσεψουν μονο 20 εκατ μου θα πρεπει να δαπανηθουν για να βρεθουν αλλοι 12 παικτες...Αρα το μελλον των ομαδων του ΝΒΑ για να μην εγλωβιστουν,ειναι οι 4 παρακατω κατευθυνσεις:α)φθηνοτερα προπονητικα τιμ(δεν επηρεαζουν το σαλαρι καπ,αλλα γλιτωνουν λεφτα) με καλο επιπεδο γνωσεων μπασκετ.Ετσι το γυρνανε στους κολλεγιακους προπονητες και ειναι θεμα χρονου να παρουν και Ευρωπαιους στα τιμ τους ή ακομα και σαν πρωτους στο μακρινο μελλον.
    β)Καλη επιλογη ντραφτ που θα μπορουν να βοηθησουν σχεδον αμεσα και θα πληρωθουν για τα πρωτα 3 χρονια με τα ρουκι συμβολαια τους.
    γ)Καλοι παικτες ευρωλιγκα που θα τους δοθουν φτηνα σχετικα συμβολαια 5-8 εκατ.
    Δ)Παικτες που τους ξεφυγαν και δεν εγιναν ντραφτ.

    Αν εξαιρεσουμε την ανιση συγκριση μεταξυ εθνικων(της USA και των αλλων)και μεινουμε στη συγκριση επιπεδου των αθλητων θα δουμε ενδιαφεροντα πραγματα.Επειδη τα ντραφτ του NBA ειναι πανω κατω ο καθεφτης του επιπεδου που βρισκονται οι παικτες πακοσμιως αρκει να αναλυσουμε,επιφανειακα παντως και προχειρα,τα τελευταια ντραφτ.

    http://www.draftexpress.com/nba-draft-history/

    Το τελευταιο καλο ντραφτ που υπερειχαν οι αθλητες της USA σε σχεση με τους διεθνεις ειναι αυτο του 12 με Αντονι Ντειβις που εβγαλαν πολυ καλη φουρνια.Στα ντραφτ του 13,14,15 βλεπουμε να κλεινει η ψαλιδα αρκετα και μαλιστα οι καλυτεροι παικτες να ειναι διεθνεις(Αντετοκουνμπο,Ουιγκινς,Ταουνς)

    Στο φετινο ντραφτ ειχαμε για 4η συνεχομενη φορα διεθνη παικτη στο ν1 ,ενω απ τα πρωτα 16 νουμερα οι 8 ειναι διεθνεις που αποτελει και ρεκορ και δειχνει πολλα για την εξελιξη των πραγματων.Αν τα συνδιασουμε με τον οικονομικο εγκλωβισμο που θα προκυψει στις ομαδες λογω συμβολαιων,το ανοιγμα στην ευρωπαικη αγορα,την μπασκετικη εξελιξη των διεθνων παικτων κτλ συμπεραινουμε οτι κλεινει η ψαλιδα.

    Οι εθνικες βεβαια ειναι αλλη υποθεση γιατι οι διεθνεις ανηκουν σε 10-12 εθνικες ενω η USA ειναι μια.Το θεμα ομως που ειναι πιο ενδιαφερον ειναι η εξελιξη των πρωταγωνιστων του αθληματος που ειναι οι παικτες.Η USA απ το 13 μεχρι και φετος εχει για καλυτερους παικτες τους C.J. McCollum,Παρκερ,Λαβιν,Ρασελ,Mudiay,Μπουκερ και κανα 2-3 αλλους που μου ξεφευγουν.Οι διεθνεις στο ιδιο διαστημα εχουν για καλυτερους τους Ταουνς,Ουιγκινς,Κουμπο,Πορζινγκις,Σροντερ,Γκομπερτ και κανα 2-3 αλλους και αυτοι.Βλεπουμε δηλαδη οχι μονο χαωδης δεν ειναι η διαφορα τα τελευταια χρονια αλλα υπαρχουν και διεθνεις που ειναι ανωτεροι απ τους αντιστοιχα ηλικιακα USA παικτες.

    ΥΓ Επανερχομαι καποια στιγμη για τις αλλαγες κανονισμων που πρεπει να γινουν στο FIBA μπασκετ αλλα και τη διστακτικοτητα που δειχνουν παντα στο να κανουν αλλαγες.Επισης εχει ενδιαφερον τι ελεγαν οι προπονητες το 10 πριν τις αλλαγες.Θυμιζω οτι σε 6 χρονια οι ελληνικες ομαδες πηραν 3 ευρωκουπες και οι Ζοτς,Ιτουδης,Μπαρτζωκας κατεκτησαν το κυπελο.

    WILKINS


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τeam USA 1

    Curry, Westbrook, Harden, Irving, Leonard, James, Durant, Aldridge, Davis, Griffin, Cousins, Jordan

    Team USA 2

    Paul, Conley, Lillard, Thompson, Gay, George, Green, Love, Milsap, Drummond, Whiteside

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. στην Team USA 2 ξέχασα να βάλω και τον Anthony για να ολοκληρωθεί η 12άδα.

    Kαι η "Team USA 1" και η "Team USA 2", κερδίζουν με 20 πόντους διαφορά οποιαδήποτε Team International.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά παίζει η 2 να κερδίζει την 1.

      Ψηλότερα στα σχόλια έφτιαξα μια πρόχειρη 12άδα και τώρα βλέπω πόσους ξέχασα.

      Διαγραφή
  30. Τρομερό σχόλιο Arthur Lee. Και για να το κάνω λίγο πιο μπασκετικό. Όταν το πλατύ κοινό στις ΗΠΑ αρχίσει και αντιλαμβανεται-πληρώνει την πάσα το κλέψιμο κτλ όταν δηλαδη αρχίσει να αντιλαμβανεται το μεγαλείο παικτών τύπου Διαμαντιδη Παπαλουκά κτλ τότε οι Αμερικάνοι οι οποίοι στην παραγωγική διαδικασία είναι απαιχτοι θα αρχίσουν να παράγουν τέτοιους παίκτες μέσα σε 4 χρόνια. Απλά στις ΗΠΑ την παραγωγική διαδίκαια την καθορίζει η αγορά και όχι οι ανάγκες του μπάσκετ. Όσο το κοινό-πελατες του NBA αντιλαμβανεται μόνο τους πόντους ή τα θεαματικά καρφωματα οι ΗΠΑ θα παραγουν μόνο τέτοιους παίκτες ως επί το πλείστον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ότι δλδ η χώρα που έβγαλε Magic, Thomas, Stockton, Robertson και Kidd, δεν αντιλαμβάνεται "το μεγαλείο παικτών τύπου Διαμαντίδη Παπαλουκά" ξέρω γω.

      Διαγραφή
    2. Ο Λουκάς στη μόνη ομάδα που μπορεί να παίξει απο δω και περα ειναι ο Αποθεραπευτικος Πεντελης.
      Και στην εθνική Ινδιανων με το όνομα Γυάλινα πόδια.

      Διαγραφή
  31. Ο Μαυροκεφαλιδης μια χαρα ειναι να γυρισει στον Παναθηναικο τωρα,ωστε να μεινει μια κενη θεση ξενου για αργοτερα.Λυσεις δεν υπαρχουν πολλες και η ομαδα εχει ηδη δυο ταυρακια στο ροστερ[Γκιστ,Σινγκλετον]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θέλει Σεραφέν λένε η Μπάρτσα. Έχοντας ήδη Τόμιτς, Ντόρσεϊ, Λαουάλ (έστω κι αν χάσει κάποιους μήνες λόγω τραυματισμού), Ντόελμαν, Κλαβέρ + Βεζένκοφ που ο ίδιος είπε ότι ο Μπαρτζώκας θα του δώσει ρόλο, πώς στο καλό θα χωρέσει και ο Σεραφέν σε αυτή τη φροντ λάιν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εχει γραψει ο τζιμ πριν ενα μηνα

      Διαγραφή
    2. Ναι, το ξέρω. Όταν το έγραψε όμως δεν είχε ανανεώσει ο Ντόρσεϊ. Πλέον πού θα χωρέσει; Αυτό αναρωτιέμαι.

      Διαγραφή
    3. Σεραφέν στο 4. Κλαβερ στο 3. Χανγκα στο πουθενα.

      Διαγραφή
  33. Εγώ αυτό που κρατάω από τη διοργάνωση του Ριο είναι τους 39αρηδες, 37αρηδες και 35αρηδες , πολλοί απο αυτούς με παραπάνω από 90 παιχνίδια στη σεζόν, και τους λοιπούς άλλους που ήταν τραυματίες φετος (πχ Bogut)αλλά έδωσαν το παρόν στις εθνικές υποχρεώσεις. Και για μένα αυτό είναι θλιβερό παρατηρώντας τη νοοτροπία των δικών μας διεθνών. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.
    Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν μόνο από την ομάδα που θα τους κοντράρει στην αθλητικότητα. Και οι μόνοι πιθανοί να το κάνουν είναι μάλλον οι Αυστραλοί και οι Καναδοί με το ταλέντο που εμφάνισαν στα τρια τελευταία draft.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα πρώτα τη δική σου νοοτροπία ως φίλαθλος και οπαδός.
      Αν για παράδειγμα ανήκεις σε αυτούς που περίμεναν στη γωνία την εθνική να αποτύχει για να δικαιωθείς για τις προβλέψεις σου, αν ανήκεις σε αυτούς που πέρσι ήλπιζες να χάσει κάνα σουτ παραπάνω ο Σπανούλης, αν ανήκεις σε αυτούς που έφτιαχναν πανό για τα κόκκαλα του Διαμαντίδη, αν ανήκεις σε αυτούς που φώναζαν τον Γιαννάκη κλάψα και καραγκιόζη, αν ανήκεις σε αυτούς που χαιρόσουν όταν ο Μάνος έλεγε νταβατζή τον Παπαλουκά, αν είσαι μέσα σε όλους αυτούς, τότε να μην απορείς γιατί δε θέλουν να παίζουν για χάρη σου μέχρι τα 40.

      Βασικά ακόμα και αν δεν ανήκεις σε αυτές τις κατηγορίες, και πάλι μην απορείς :)

      Διαγραφή
    2. Όχι φίλε μου. Είμαι ένα κολλημένος με το μπάσκετ σαραντάρης που μεγάλωσα στην αρτάκης βλέποντας τον Φάνη να σβήνει τσιγάρα στο παρκέ (χαχαχα), φίλαθλος του Πανιωνίου με κουμπάρο βάζελο (πήγα σε 4 παιχνίδια ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ πέρσι) και αδελφικό φίλο γαύρο (πήγα τα διπλάσια ΣΕΦ λόγω κοντινής απόστασης). Απλά αγαπάω το μπασκετάκι και τις μπασκετοπαρέες και συνεχίζω ακόμα να καταφέρνω να βγάλω το διπλάκι με ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Η Εθνική είναι ένα μαράζι αιώνιο γιατί ήμουν σπόρος όταν και προηγήθηκαν οι μεγαλες επιτυχίες της πριν την άνοδο των συλλόγων.

      Διαγραφή
    3. Ρε μαζί σου. Αλλά φαντάζομαι ότι όλα όσα ανέφερα έχουν υποπέσει στην αντίληψή σου.
      Αν ναι, τότε σου φαίνεται παράλογο που οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν το μεράκι να παίζουν στην εθνική για χάρη ανθρώπων που τους μισούν;

      Διαγραφή
    4. αν έχουν τέτοιο σκεπτικό, καλύτερα να μην παίξουν ποτέ στην εθνική. Άκου "για χάρη ανθρώπων που τους μισούν". Για χάρη κανενός δεν πρέπει να παίζουν. Ή μάλλον, μόνο για χάρη δική τους και όσων τους αγαπούν.

      Αν ήταν έτσι όπως τα λες, ο Λεμπρόν δεν έπρεπε να κατέβει το '12 στους Ολυμπιακούς γιατί η μισή Αμερική έκαιγε τις φανέλες του μετά το Decision.

      Tα μυαλά των παικτών πρέπει να είναι μακριά από τους κάφρους οπαδούς. Αν δεν είναι, είναι δικό τους πρόβλημα και μόνο.

      Διαγραφή
    5. Γιατί παίζει ένας παίκτης στην εθνική; Μήπως για τα λεφτά; Ναι εμμέσως πλην σαφώς μια καλή πορεία φέρνει λεφτά. Αλλά στο 25, όχι στα 35.
      Μήπως παίζουν για το εθνόσημο και τη σημαία. Σιγά φουστανελάδες μη σκίσουμε κάνα καλτσόν.

      Αν είναι κάτι που μπορεί να προσελκύσει τους παίκτες είναι το γεγονός ότι με την εθνική μπορούν να απολαύσουν αναγνώριση και αποδοχή που δεν προσφέρουν οι σύλλογοι.
      Όταν αντί για αυτό δέχονται ύβρεις, εμετικά πρωτοσέλιδα, άρθρα-λίβελους, βοθρο-σχόλια και αναρτήσεις στο facebook και όλα τα συναφή. Και όταν όλα αυτά συνδυάζονται με ένα τσούρμο γέρων παραγόντων που στην τρέλα τους ανακατεύονται με τα αγωνιστικά, αυτο-δοξάζονται στις νίκες και δικάζουν στις ήττες.
      Όταν αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση, προσωπικά δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γιατί κόβουν την εθνική ακόμα και στα 30 όπως ο ΔΔ.
      Κι αυτό το λέω παρότι Ολυμπιακός, και παρότι πολλές φορές έχω ασκήσει κριτική στις αηδιαστικές αγιογραφίες του συγκεκριμένου παίκτη.

      Διαγραφή
    6. Δεν έχεις άδικο... Θυμάμαι, η πρώτη φορά που είχα ξενερώσει χοντρά με όσα αναφέρεις ήταν το Ευρωμπάσκετ 2009... Η ομάδα πήγαινε ανέλπιστα για μετάλλιο και, μετά από ΚΑΘΕ αγώνα, η Πράσινη ανέφερε ΜΟΝΟ τι έκανε ο Σπανούλης (κορυφαίος της Εθνικής και πρωταθλητής Ευρώπης με τον ΠΑΟ τότε) και ο Πρωταθλητής τα κατορθώματα του (εξαιρετικού σε εκείνο το τουρνουά) Σχορτσιανίτη. Λες κι έπαιζαν αντίπαλοι! Αηδία πραγματική.

      Ντάρκο

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα παιδιά. Η συζήτηση περί Ευρώπης-Αμερικής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Η ψαλίδα των ΗΠΑ απ’ τους υπόλοιπους έχει ανοίξει πολύ, κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα κλείσει σύντομα. Ίσως είναι η ώρα να αναθεωρηθούν κάποιοι κανονισμοί, και δεν εννοώ στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, αλλά στη στελέχωση των αντιπροσωπευτικών ομάδων. Εδώ και κάποια χρόνια έχουμε το γελοίο φαινόμενο των νατουραλιζέ. Μια κανονική κομπίνα δηλαδή, με σκοπό το διαβατήριο κάποιων αθλητών, χρήσιμο κυρίως για το επόμενο επαγγελματικό τους συμβόλαιο. Και βλέπουμε κάποιον Νεοϋορκέζο να γίνεται Γεωργιανός, όταν δεν έχει δει την Τυφλίδα ούτε σε φωτογραφία. Από την άλλη οι Αμερικάνοι γυρολόγοι είναι χιλιάδες, και ο ανταγωνισμός είναι τέτοιος που όλα γίνονται θεμιτά. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως αποφασίζεται να μετέχουν σε μια εθνική ομάδα οι Αμερικάνοι που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας για ένα εύλογο διάστημα, ας πούμε τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα, να μπορούσε αυτομάτως ο Γκιστ, αν βέβαια κι ο ίδιος το δεχόταν, να κληθεί απ’ τον εκλέκτορα βάσει απλά της προϋπηρεσίας του στον Παναθηναϊκό.
    Τι κερδίζουμε: Πρώτα απ’ όλα, σε όλο τον κόσμο μεγαλώνει η δεξαμενή των επιλογών για το καλύτερο δυνατό ρόστερ. Δευτερευόντως, πετυχαίνουμε ένα μίνιμουμ δεσμό του αθλητή με την ομάδα στην οποία θ’αγωνιστεί, αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες, για κάθε έναν ΜακΚάλεμπ έχουμε δέκα Λαφαγιέτ. Δίνουμε επίσης επιπλέον από το οικονομικό κίνητρα στους αθλητές να στεριώσουν σε μια χώρα, αφού η συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση σημαίνει παραστάσεις και διαφήμιση. Μ’αυτόν τον τρόπο εξάλλου αυξάνει η δυνατότητα των συλλόγων να κρατήσουν για χρόνια κάποιους καλούς αθλητές τους, να γίνουν δια της χημείας ανταγωνιστικότεροι, με λογική συνέπεια τη βελτίωση και των γηγενών. Και σε καμμιά περίπτωση η παραγωγική διαδικασία των ΗΠΑ δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, αντιθέτως αναδεικνύεται. Τέλος, ανακατεύεται τόσο πολύ η τράπουλα, που κάθε τουρνουά θα έχει αυξημένη την πίθανότητα της έκπληξης. Ακόμη και η δυνατότητα των προπονητών να μοντάρουν δεμένα σχήματα θ’αποκτούσε άλλη αξία, άλλους θα επικύρωνε κι άλλους θα τους εξέθετε.
    Τι χάνουμε: Στην ουσία τίποτε. Κατ’ αρχάς δεν σκέφτομαι κατάχρηση μιας τέτοιας δυνατότητας ώστε να γίνουν οι ομάδες τσίρκο. Κάποιοι θα πουν πως αλλοιώνεται η εθνική υπόσταση των ομάδων, μα δυσκολεύομαι να καταλάβω το λόγο που ο Τάιλερ Ντόρσεϋ π.χ. γίνεται αποδεκτός ως Έλληνας και δεν θα γινόταν ο Μπατίστ. Συν το ότι γλυτώνουμε την αστεία διαδικασία η συμμετοχή κάποιων αθλητών σε ένα γιουρομπάσκετ να είναι προϊόν αιτήσεων και χαρτοσήμων.
    Δεν λέω πως μ’αυτόν τον τρόπο θα τρομάξουν άμεσα οι Αμερικάνοι, και δεν χρειάζεται κιόλας. Βαθμιαία όμως, κάποιες χώρες θ’αύξαναν την ανταγωνιστικότητά τους, σίγουρα ξεκινώντας με τον πήχη χαμηλά. Ποτέ δεν ξέρεις πιο θα’ναι το κομμάτι του παζλ που θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες. Ειναι πάντως μια σκέψη που κουμπώνει στα της παγκοσμιοποίησης αυτού του ποστ, και που σχετικά εύκολα θα γινόταν εφικτή.

    Arthur Lee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προσεθετα στα ωραία που γράφεις, πως αν οι Αμερικανοί θελουν να παιζουν μονο "αυτοχθονες" στην εθνική καθε χώρας, αυτοί θα πρέπει να κατεβαζουν μονο Ινδιάνους σε καταγωγή παίκτες που ειναι καθεαυτου Αμερικανοί.
      😫
      Γιατί οι υπόλοιποι ειναι δεύτερης, τριτης και δεν ξερω'γω τι άλλο γενιάς Αμερικανοί.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Aρθούρε, πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια σου, η σκέψη και τα ερεθίσματα που μεταδίδεις τα οποία βοηθούν τη κουβέντα μας. Σ'ευχαριστώ.

      Σχετικά με το θέμα που έθεσες.. Προσωπικά είμαι αντίθετος με τη συμμετοχή των νατουραλιζέ στα εθνικά συγκροτήματα. Ας το παίρνουν Αμερικανοί 100 χρόνια σερί.. Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός σκοπός της συμμετοχής σε τέτοια τουρνουά; Να διακριθούμε; Nα δούμε άλλες ομάδες να ανεβαίνουν (με οποιοδήποτε μέσο); Στη πραγματικότητα υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από πίσω. Σκοπός είναι να παρουσιάσεις τη δική σου πρόταση και τη δουλειά σου ως χώρα/σχολή στον δρόμο για να βελτιωθείς και να βελτιώνεσαι κάθε φορά. Το μπάσκετ σου να είσαι "εσύ". Και να πιάσεις το δικό σου μάξιμουμ με το υλικό που παράγεις. Μιλάμε για εθνικά τουρνουά. Η Σέρβοι και οι Λιθουανοί έχουν δημιουργήσει στεγανά σε αυτό. Ένας από τους λόγους επίσης για τη τρελή φετινή πορεία της Κροατίας ήταν η απόφαση του Άτσο να μη πάρει νατουραλιζέ η οποία "ένωσε" τους παίχτες του. Σαφέστατα υπάρχει αλλοίωση της αγωνιστικής ταυτότητας ειδικά σε περίπτωση που στο μέλλον δούμε παραπάνω νατουραλιζέ σε ένα ρόστερ. Αυτή είναι η δική μου άποψη παιδιά. Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα (αυτή τη στιγμή αναφέρομαι σε αυστηρά αθλητικό επίπεδο) τα οποία αντιπροσωπεύει μια εθνική ομάδα μπάσκετ σε ένα διεθνές τουρνουά, από τη διάκριση.

      Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής..

      Διαγραφή
    3. Εντάξει, δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο. Διαφωνώ κάθετα με εθνικιστικές κορώνες (όπως πχ αυτές του τεόντοσιτς) αν και καταλαβαίνω το ποιντ του (απλά διαφωνώ).
      Για παράδειγμα: τι εννούμε δικό "μας" μπασκετ (όπου "μας" βάλε ελληνικό, κροατικό, ισπανικό, οτιδήποτε.) Θα λογιζόταν ο μπατίστ πχ ως "δικός μας"; Και αν όχι, γιατί όχι; Ο Κουφός γιατί λόγίζεται δικός μας; Τι παραπάνω ελληνικό έχει εκτός από όνομα, από τον μπατίστ; Ο Μιροτιτς είναι Ισπανός ή νατουραλιζε; Γιατί μια χαρά κολάει στο δικό "μας"(=ισπανών) μπάσκετ και αυτό που αντιπροσωπευουν. Δε μιλάω για εξόφθαλμες περιπτώσεις (πχ Ντόελμαν) αλλά θέλω να πω ότι δεν υπάρχει πάντα ασπρο/μαυρο.
      Για παράδειγμα, με λίγη δόση υπερβολής, ο Μπογκντάνοβιςτ θα μπορούσε να θεωρηθεί νατουραλιζέ στη κροατία (εντάξει, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω).
      ζΑν

      Διαγραφή
    4. Ο Κουφός λογίζεται δικός μας γιατί είναι Έλληνας ίσως? Ρε τι άλλο θα ακούσουμε.. Θεωρώ cheat να σου φέρνει ένας νατουραλιζέ χαρακτηριστικά που δεν έχει η σχολή σου και να χτίζεσαι γύρω από αυτόν όπως ο Μακάλεμπ με τον οποίον η πιο αργή ομάδα στην Ευρώπη (Σκόπια) ξεκίνησαν να παίζουν τρανζίσιον επίθεση και μόνο.

      Manos

      Διαγραφή
    5. Φοβερός ο 1 02 και το σχόλιο για Ινδιάνους!

      Διαγραφή
    6. Ρε Μάνο, το ίδιο πράγμα λέμε. Μην επαναλαμβάνουμε. Απλά λεω οτι μερικές φορές ΙΣΩΣ να μπορεί κάποιος (πχ μπατιστ) να χαρακτηριστεί πιο κοντα στο τι έχεις να παρουσιάσεις σα εθνικό προιόν από κάποιον άλλο (πχ κουφός που δεν εχει παίξει ποτέ ελλάδα). Ακριβώς όπως και ο Μιροτιτς είναι μπασκετικά ισπανός.
      Δεν αναφέρομαι σε εξωφθαλμες περιπτώσεις (ΜακΚαλεμπ) απλά ανα φέρομαι στο σχόλιο του Δημήτρη για παρουσίαση της δικής σου δουλειάς σα σχολής (και σιγουρα ο κουφός δεν είναι προιόν της Ελληνικής μπασκετικής σχολής). Δε χρειάζεται να γράφω διπλά
      ζΑν

      Διαγραφή
    7. Μια χαρα νατουραλιζε εχει και η Ελλαδα.Κουφος,Μπραμος,Καλαθηδες,Ντορσει και οσο η εγχωρια δεξαμενη στερευει τοσο θα στρεφομαστε σε αμερικανους με προπαππουδες απο την..Κρητη.Αμερικανοι ειναι ολοι αυτοι οτι και να λεμε,=.Πολυ σωστα τα λεει καμια ουσιαστικη διαφορα ο Ντορσει απο τον καθε Μακαλεμπ.

      Διαγραφή
    8. "Πολυ σωστα τα λεει καμια ουσιαστικη διαφορα ο Ντορσει απο τον καθε Μακαλεμπ".

      Ο Ντόρσεϊ είναι μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της Ελλάδας. Ο Μακάλεμπ φωτοβολίδα. Σύνελθε.

      Διαγραφή
    9. Κανένας δε εξίσωσε τον Ντόρσει με τον Μακκαλεμπ. Υπάρχουν διάφορα στρώματα "νατουραλιζε" και ναι, ο Ντόρσει είναι (αν και φυσικά ΟΧΙ στην ίδια βαθμίδα με τον ΜακΚαλεμπ) όπως ειναι και ο Μιροτιτς. Δε μπορούμε να τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι προφανώς αλλά ειναι αστείο αν λέμε οτι ο Ντόρσει και ο καθε ντορσει είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της ελληνικής μπασκετικής σχολής και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Δεν είναι όλα άσπρο/μαυρο.
      ζΑν

      Διαγραφή
    10. Προφανώς και είμαι υπέρ της συμμετοχής αθλητών οι οποίοι αποτελούν προϊόντα της δικής σου παραγωγικής διαδικασίας. Ο Μίροτιτς έμαθε το άθλημα και αναπτύχθηκε μπασκετικά στην Ισπανία (παίζει από τα 15 του στη Ρεάλ). Εννοείται πως πρέπει να παίξει.

      Διαγραφή
    11. Αρα αν ο Μπατίστ ήθελε να παίξει ελλάδα, θα ήσουν υπέρ ή κατά; Ο μπατίστ έμαθε να παίζει αυτό που έπαιζει, στην ελλάδα. Φαντάσου απλά να μιλούσε και άπταιστα ελληνικά πχ. Θα ήταν "νατουραλιζέ" ή όχι; Και αν "ναι" για πιο λόγω είναι πιό "έλληνας" (μπασκετικά πάντα) Ο κουφός ή ο ντόρσει;
      ζΑν

      Διαγραφή
    12. Κάνεις λάθος. Ο Μπατίστ ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 26 ετών. Δεν είναι προϊόν της παραγωγικής μας διαδικασίας. Απλά δούλεψε στη χώρα μας και βελτιώθηκε όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε ξένο αθλητή. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τη περίπτωση Μίροτιτς.

      Διαγραφή
    13. Ο ζΑν έχει ένα πόιντ. Το "μας" είναι πολύ σχετικό. Ιδίως σε ό,τι αφορά το "υλικό". Ο Κουφός μπορεί να θεωρηθεί ελληνικό μπασκετικό "προϊόν" μόνο και μόνο με τη συμμετοχή του στις υποχρεώσεις των εθνικών για μερικά καλοκαίρια; Ο Αντετοκούνμπο, αν θεωρήσουμε ότι είναι "δικής μας παραγωγής", εξυπηρετεί το πλάνο της "δικής μας μπασκετικής σχολής" και μάλιστα ως παίχτης - σημείο αναφοράς; Ο Μίροτιτς είναι ισπανικό μπασκετικό προϊόν; Ο Βεζένκοβ βουλγαρικό; Θα μπορούσε να είναι ελληνικό; Ο Στογιάκοβιτς θα μπορούσε επίσης να είναι ελληνικό; Για να το "χοντρύνω': Ο Γκάλης, o άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του ελληνικού μπασκετ, υπήρξε προϊόν του;
      Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέει ο Τζιμ, αλλά υπάρχει μια εγγενής αδυναμία: Ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρηθεί κάποιος εγχώριο μπασκετικό "προϊόν"; Και μάλιστα στη σημερινή εποχή της ρευστότητας, της διεθνοποίησης και των διαρκών μετακινήσεων; Το κριτήριο είναι η καταγωγή ή η εγχωρια μπασκετική παιδεία; Ή κάτι και από τα δύο; Κι εφόσον είναι το τελευταίο, μπορεί κι αυτό να οριοθετηθεί με τρόπο αυστηρό; Για να μη θέσω το ζήτημα κατά πόσο υπάρχουν αμιγείς μπασκετικές «σχολές» και πέσουν κάποιοι να με φάνε.
      Η αλήθεια είναι ότι η δική μας ομοσπονδία φαίνεται να ακολουθεί κάποιες αρχές στο ζήτημα της στελέχωσης των εθνικών. Δηλ. αν υπάρχει ελληνική καταγωγή, φροντίζουμε να μπει ο παίχτης από νωρίς στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων, για να μάθει το "δικό μας μπάσκετ" (βλ. Κουφό, Καλάθη, Ντόρσεϊ). Αν δεν υπάρχει η παραμικρή ελληνική ρίζα, κοιτάμε τουλάχιστον να υπάρχει ελληνική παιδεία (βλ. Αντετοκούνμπο). Αλλά αν, για παράδειγμα, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά είχε έρθει στα 14 και ακολουθούσε την ίδια πορεία, θα έπαιζε εθνική; Κι αν όχι, θα ήταν σωστό να μην παίζει; Ο αμερικανοθρεμμένος Μπράμος, σωστά έπαιξε στην εθνική στα 24 με μία χρονιά μπάσκετ σε ελληνικό σύλλογο;
      Πάντα θα υπάρχουν, εν ολίγοις, οριακές περιπτώσεις που θα γεννάνε ερωτηματικά. Τζιμ, αν ο Μίροτιτς έπαιζε με το Μαυροβούνιο, θα έλεγες ότι κακώς παίζει, επειδή αναδείχθηκε από την ισπανική παραγωγική διαδικασία; Δεν ξέρω, προβληματίζομαι.

      NIK

      Διαγραφή
    14. Ωραία. Μαζί σου. (δεν συνέκρινα ακριβώς τις δύο περιπτώσεις, απλά αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε να παίξει ο μπατίστ, ή ο κάθε μπατίστ, ελλάδα)
      Αρα, διαφωνείς με το να παίξει ο Κουφός, και ο κάθε κουφός μη κολλάμε στα ονόματα, ελλάδα μιας και δεν εχουν καμία σχέση με το ελληνικό μπασκετικό προιόν και διαδικασία παραγωγής.
      Αρα το θεμα ειναι τι θεωρούμε ως εθνική και τι νατουραλιζε: αυτή την ομάδα που πρεσβευει τις διαχρονικές αξίες μιας σχολής και πας να παρουσιάσεις τις απόψεις σου; (και ως εκ τουτου οι κουφοι θεωρούνται "νατουραλιζε" στο μπάσκετ που εκπροσωπείς) ή μια εθνικά ομοιογενή ομάδα (όπου σε αυτή χωράνε Κουφοι αν και δεν εχουν καμία μπασκετική σχέση με την ελλάδα και αν ηταν καλυτεροι μαλλον θα διαλέγανε τις ΗΠΑ ως χωρα εκπρωσόπισής τους); Σε κάθε περίπτωση θα έχεις διαφορετικές επιλογές, δεν είναι το ίδιο.

      Διαγραφή
  36. Ο Σιγκλετον θα παίξει με τον Παναθηναϊκό στο τουρνουά των υπερπρωταθλητων Ευρωπης (πλην Μπαρτσα) στα μεσα του Σεπτεμβριου, προς τιμή του Διαμαντιδη;
    Η θα προσκαλεσουν και την κινέζικη Αχουι Γουενι, για να τον δούμε,στην οποία παίζει ακομα αρχές φθινοπώρου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό ποιντ. Κανονικά πρέπει να εκδηλωθεί η δυσαρέσκεια της ομάδας προς το πρόσωπο του ώστε να το καταλάβει πως δεν μπορεί να παρατάει το γάμο (προετοιμασία) για τα πουρνάρια (Α2 της Κίνας).

      Διαγραφή
    2. Ποια δυσαρεσκεια ρε φιλε οταν τον υπογραψαμε ξεραμε οτι θα αργησει να ερθει λογω υποχρεωσεων στη κινα.

      Διαγραφή
    3. κανένα γάμο δεν παράτησε ο σίνγκλετον. όταν τον πήραμε το ξέραμε ότι μπορεί να παίζει μέχρι τότε και να μην κάνει προετοιμασία με την ομάδα. προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πάντως,αφού κάθε χρόνια(εκτός από τη φετινή) δεν είχαμε όλους τους παίχτες στην προετοιμασία. τα ευρωμπάσκετ εξάλλου για όσους δεν το θυμούνται γίνονται τον σεπτέμβριο και σε αυτά είχαμε αρκετούς παίχτες,οι οποίοι έμπαιναν στις προπονήσεις της ομάδας γύρω στις 20 σεπτέμβρη συνήθως,χάνοντας σχεδόν όλα τα φιλικά και παίζοντας μόνο στα τελευταία (συνήθως αυτά που δίνουμε στη μόσχα στο τουρνουά της τσσκα).

      το ότι παίζει συνεχώς από πέρσι το καλοκαίρι ούτε αυτό με απασχολεί ιδιαίτερα,πρώτον γιατί και πέρσι χωρίς ξεκούραση ήταν και δεν εμφάνισε κάποιον τραυματισμό λόγω κούρασης με την κουμπάν και δεύτερον γιατί δεν ισχύει απόλυτα αυτό,αφού οι υποχρεώσεις του με την κουμπάν στη ρωσία τελείωσαν αρχές μαϊου(6/5 το τελευταίο ματς με την κίμκι),έπαιξε στα μέσα του ίδιου μήνα τα 2 παιχνίδια του φ4 και στη συνέχεια πήγε στην κίνα που ναι μεν παίζει 3 μήνες τώρα,αλλά το επίπεδο είναι τραγικό και περισσότερο με φιλικά μοιάζουν τα παιχνίδια(ακόμα και τώρα που είναι τα play off),παρά με σκληρά ανταγωνιστικά επαγγελματικά παιχνίδια. για να καταλάβετε το επίπεδο τις προάλλες σε ένα από τα παιχνίδια την ημιτελικών ο σίνγκλετον έκανε triple double σε πόντους,ριμπάουντ και κλεψίματα(είχε 11)

      Διαγραφή
  37. από αυτούς που γράφει το άρθρο του sdna αν μπορούσαμε να φέρουμε josh smith θα ήταν ό,τι πρέπει για την ομάδα κι ας μην έχει καλό μακρινό σουτ,αφού αυτό θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το πρόβλημα οι 2 μας σέντερ που σουτάρουν από έξω. κατά τα άλλα αμυντικά δε νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να βρεθεί καλύτερος σε αυτόν τον τομέα από τον smith που ακόμα και τώρα στην ευρώπη θα έκανε πλάκα. και δεν είναι και μεγάλος. απλά νομίζω το κόστος ξεφεύγει υπερβολικά πολύ σε επίπεδα πάνω και από του καλάθη(μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια στο τελευταίο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστείο άρθρο. Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο το άθλημα δε θα το άνοιγε ποτέ. Κανείς από αυτούς δε θα είναι ο παίχτης που θα κοιτάξει ο ΠΑΟ (οι περισσότεροι δεν έχουν καν τα χαρακτηριστικά)

      Διαγραφή
    2. δεν λέει ότι ενδιαφερόμαστε για κάποιον από αυτούς,απλά λέει ποιοι είναι ελεύθεροι και θα μπορούσαν να απασχολήσουν(εκτός του αρτέστ οι άλλοι έχουν χαρακτηριστικά που ψάχνουμε,με βασικότερο την άμυνα. ποια είναι αυτά εξάλλου τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε? του κλαβέρ ή τα χαρακτηριστικά του σενγκέλια?)

      από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει αν ένα άρθρο είναι αστείο ή όχι. εγώ προσωπικά θα θεωρήσω αστείο το άρθρο του eurohoops εφόσον πάρουμε τελικά τον οκάρο γουάιτ που είναι κλεισμένος από τον ολυμπιακό από τον ιούνιο κιόλας και επέμεναν κιόλας. εκεί πραγματικά θα κλάψω από τα γέλια,εκτός αν το χώσουν κάτω κάτω σε καμιά γωνίτσα όπως με τον σίνγκλετον που μας είχε αρνηθεί και θα πήγαινε στη μακάμπι

      Διαγραφή
    3. Tasuto θα σου φανεί πιο αστείο από αυτά που ελεγες για Χακετ;

      Διαγραφή
  38. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης φέρεται να συγκεντρώνει σοβαρό ενδιαφέρον από την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. το 2010 θα ήταν μακράν η καλύτερη Team International

    Πάρκερ, Τζινόμπιλι, Νας, Πέτζα, Ντιρκ, Κιριλένκο, Γκασόλ, Γιάο, Μπαρμπόσα κλπ. όλοι σε καλή ηλικία.

    μόνο στο 2k10 την είδαμε να παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η Μακάμπι είχε ενδιαφερθεί άλλες δύο φορές τη τελευταία διετία για τον Μαυροκεφαλίδη. Λέτε η τρίτη να είναι και η φαρμακερή..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φίλε Jim εγώ μάλλον πρέπει να σ’ευχαριστήσω για την ποιότητα του μπλογκ. Όταν είδα για πρώτη φορά νατουραλιζέ, σκέφτηκα μήπως οδεύουμε προς κατάργηση των εθνικών τουρνουά ή σε μια υποβάθμισή τους. Στη συνέχεια είπα πως σαν μέρος ενός σόου, και για τη διαφήμιση του αθλήματος στα παιδιά που πρωτοπιάνουν μπάλα στα χέρια τους, ίσως να είχε μια κάποια αξία. Ειδικά όταν σαν παράδειγμα, θα μπορούσε να τα απομακρύνει από εθνικιστικά στερεότυπα. Θα συμφωνήσω πως η συμμετοχή τους στις εθνικές ομάδες συνεπάγεται αλλοίωση της ταυτότητας του μπάσκετ ως εθνικό προϊόν. Μα μιλάμε ούτως ή άλλως για μια προς αλλοίωση κατάσταση, αν όχι ήδη αλλοιωμένη. Κάποια χρόνια πλέον, οι Ευρωπαίοι που περνούν τον Ατλαντικό σε μικρές ηλικίες έχουν πληθύνει. Και η τάση είναι αυξητική, αρκεί να δούμε πόσοι πιτσιρικάδες απ’ όλο τον κόσμο επιλέγουν τα κολέγια ή τη συμμετοχή στα ντραφτ ενώ ακόμη μαθαίνουν τα βασικά. Μέχρι στιγμής οι κατ’εξοχήν ανταγωνιστικές ομάδες των τουρνουά συνεχίζουν να παρουσιάζουν τη δική τους δουλειά, δεν θεωρώ εξάλλου πως ο Γκασόλ ή ο Τζινόμπιλι Αμερικανοποιήθηκαν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Αντετοκούμπο, τον Καλάθη ή όλη την εθνική του Καναδά, όπου για διαφορετικούς ο καθένας λόγους σαν αθλητές ανήκουν στις ΗΠΑ. Εκτιμώ πως σταδιακά αυτό θ’ αγγίξει το σύνολο των Ευρωπαίων που ακόμη αντιστέκονται και των οποίων τη στάση σέβομαι απόλυτα. Ειδικά αν διαιωνιστεί η αβεβαιότητα στα μέρη μας, με την Αμερική να δίνει ασφαλέστερες αναπτυξιακές κι επαγγελματικές διεξόδους. Το μπάσκετ που βλέπουμε σήμερα είναι ήδη πολυπολιτισμικό. Πιστεύω πως δεν θ’αργήσει η μέρα που αντιπροσωπευτικότερο θα είναι ένα συγκρότημα των κατα τόπους πρωταθλημάτων (πάντα με κάποια βασικά εθνικά χαρακτηριστικά που θα εκφράζονται στην κουλτούρα των συλλόγων), παρά το βασισμένο στην καταγωγή των αθλητών. Σ’ευχαριστώ ξανά για την απάντηση.

    Αrthur Lee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Μόνο να προσθέσω ότι λέγοντας "δική σου δουλειά" δεν εννοώ τη διαιώνιση των χαρακτηριστικών της σχολής σου αλλά το πως (με βάση αυτές) αντιλαμβάνεσαι την εξέλιξη του αθλήματος κάθε φορά. Μη ξεχνάμε ότι η επιστήμη προχωράει, ο άνθρωπος πηγαίνει πιο βαθιά σε πολλούς τομείς, αλλάζει το σώμα ή τον τρόπο προπόνησης, οι κανονισμοί επίσης αλλάζουν προσδοκώντας τη βελτίωση του προϊόντος ενώ οι ομάδες προσαρμόζουν το παιχνίδι τους στα νέα δεδομένα. Το μπάσκετ σαφέστατα είναι πολυπολιτισμικό. Αυτό είναι ένα κομμάτι της μαγείας του άλλωστε..

      Διαγραφή
  42. Συγκλονιστικό άρθρο, Τζιμ. Είναι τομή για την αθλητική οπτική και νοοτροπία αυτά τα άρθρα. Όπως και το east gritty bball, με συνεπήρε. Ξεπερνάνε τον επαγγελματισμό, τα μπάτζετ, τη μπίζνα γύρω του και όλα αυτά που αλλοιώνουν τον πυρήνα του αθλητισμού.

    Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, έχουμε την τύχη να μας συναρπάζει ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι του, το μπάσκετ. Ας ασχοληθούμε με αυτό, όπως του αξίζει. Όποιος κέρδισε απ' τον αθλητισμό είναι όποιος τον είδε σαν πολιτισμικό γεγονός που συνδυάζει physical - mental - gaming χαρακτηριστικά, και όχι σαν ανατολίτικο παζάρι.

    Μπράβο και πάλι.

    μπακαλοGM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ας πάει το παλικάρι στη Μακάμπι να βρει χαΐρι όπως ο Σόφο, γιατί αν περιμένει από το Ελλάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Charlie vilanova και Κοβινγκτον ακουω για Παναθηναικο.
    Επίσης ο White ειναι κολλητός με τον Σινγκλετον κάτι που αποδυκνειει και η φιλία τους στα social media...με ότι αυτό συνεπάγεται...

    Τσουρέκας-Ποντίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΧΩΡΑ,ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ!

    ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΛΙΒΑΝΙΖΕΤΕ ΜΕ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ,ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΓΕΝΙΑΣ.ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΛΕΟΣΣΣΣ.
    ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΓΚΑΛΗΔΕΣ,ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ,ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ,ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΔΕΣ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΚΑΣΟΛ,ΝΟΒΙΤΣΚΗΔΕΣ,ΠΑΡΚΕΡ,ΤΖΙΝΟΜΠΙΛΙ?ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΧΕΙ ΦΤΩΧΥΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 50% ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΒΓΑΛΤΕ ΑΠΟ ΠΑΟ,ΟΣΦΠ,ΜΠΑΡΤΣΑ,ΤΣΣΚΑ,ΜΑΚΑΜΠΙ,ΡΕΑΛ,ΦΕΝΕΡ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

    ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ,ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ(ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ,ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΒΟΣ).ΑΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΩΡΙΝΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ!

    NIK THE FREAK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε. Που είναι οι νέοι Διαμαντίδηδες;

      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    2. Που ειναι οι νεοι τζορνταν,ματζικ μπερντ,πιπεν,μπαρκλει,κομπι,γιουιν???φιλε το προβλημα δεν εχει να κανει μονο με την ευρωπη αλλα και με την αμερικη!ενταξει εννοειται οτι το επιπεδο στην αμερικη ηταν ειναι και θα ειναι υψηλοτερο αλλα για μενα το προβλημα μπασκετικης ποιοτητας σημερα ειναι παγκοσμιο και οχι μονο ευρωπακο.

      Διαγραφή
    3. ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ.ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΛΕΜΠΡΟΝ(Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ,ΗΔΗ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ),ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΝΤΟΥΡΑΝΤ(ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΓΩ ΠΟΣΑ ΤΡΙΠΛ ΝΤΑΜΠΛ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ),ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΡΡΥ(ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ),ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ(ΕΠΙΣΗΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΡΙΠΛ ΝΤΑΜΠΛ),ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ KAWHI LEONARD(Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠ ΤΕΝ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ)ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ DRAYMOND GREEN.........ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑ(KAI ΧΡΗΜΑ) ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΧΙ.Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΝΒΑ(ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤΙΑΝΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΠΛΕΙΟΦ.

      ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΝΒΑ,ΕΝΩ Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΟΥ ΝΒΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣ.

      NIK THE FREAK

      Διαγραφή
    4. Φιλε μου σορρυ αλλα μονο που τολμας να συγκρινεις τζορνταν με λεμπρον ειναι τουλαχιστον ΑΣΤΕΙΟ!!!

      Διαγραφή
    5. Τι δουλειά έχει ο Μπερντ που σταμάτησε το μπάσκετ το 1992 με τον Κόμπε που έπαιξε μέχρι το 2016;
      Και εντάξει ρε παιδιά, μόλις σταμάτησε το μπάσκετ ο Τιμ Ντάνκαν. Και εμείς θα συζητάμε για τον νέο Γιούινγκ; Είναι δυνατόν;

      Αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν οι φοβεροί σέντερ που υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
      Κατά τα άλλα το επίπεδο παικτών είνα υψηλότατο. Σε ξεκάθαρη πρόοδο και άνοδο.

      Διαγραφή
    6. τα φοβερά σέντερ δεν υπάρχουν επειδή το μπάσκετ άλλαξε και δεν κινείται πια γύρω από τα σέντερ. Στα 60-70s που ο σέντερ ήταν το σημείο τομής όλου του παιχνιδιού μιας ομάδας, λογικό είναι να βγουν οι Ράσελ, οι Τσάμπερλεν, οι Τζαμπάρ κλπ. Η παραγωγή παικτών τότε εστίαζε στη θέση του σέντερ. Τώρα η παραγωγή εστιάζει, όσον αφορά τους ψηλούς, στο 3 και στο 4. Κι εκεί μια χαρά παίκτες έχουν βγει στα νεότερα χρόνια.

      Διαγραφή
    7. Tο έγραψα αυτό περισσότερο γιατί σκεφτόμουν το πως θα ήταν ένα ματς της σημερινής επίλεκτης ομάδας με την αντίστοιχη του τέλους 80/αρχές 90. Και πιστεύω ότι εκεί που θα υπήρχε το μεγαλύτερο μις ματς θα ήταν στη θέση 5.

      Διαγραφή
  46. Αφρό Jim έχουμε τίποτα για το 4 που θα παρει ο ΠΑΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αντε θα σας δώσω δύο όνοματα από τη Λίστα (όπως τη συνέταξε ο Βόβορας και την ενέκρινε ο Πεδουλάκης) για να μη διαβάζουμε π@π@ριές.

    1. Κόβιγκτον.
    2. Ουάιτ.
    3. (drums rolling dramatically)Quincy Acy and Chris McCullough, με τον τελευταίο να αποτελεί μακράν την καλύτερη περίπτωση παίκτη για τον οποίον είχε ενδιαφερθεί η ομάδα (και η πιο δύσκολη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Acy υπέγραψε 20/7 εγγυημένο διετές με Mavericks, ενώ ο McCullogh είναι στο 2ο χρόνο του rookie συμβολαίου του με team option από του χρόνου.
      Vincanity

      Διαγραφή
    2. Και κι δύο που λες έχουν εγγυημένο συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν.... Άρα συνεχίζουμε να διαβάζουμε π@π@ριες...

      Διαγραφή
    3. Και ποιος σας είπε πως η λίστα συντάχθηκε μετά τις 20.7? Σας το έγραψα πως είναι οι παίκτες για τους οποίους όντως ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ η ομάδα.

      Διαγραφή
    4. Αν πραγματικά έχεις κάποιες πληροφορίες.. και δεν θέλεις απλά να κοροϊδεψεις τότε πες στα ίσα.. ποιοι είναι στη ΤΩΡΙΝΗ λίστα...

      Διαγραφή
    5. Τι λες ρε φίλε; Σοβαρομιλάς τώρα; Να δώσω δημόσια τους στόχους της ομάδας; Θα λάβετε μόνο όσες περιπτώσεις είναι...ακίνδυνο να δημοσιευθούν.

      Διαγραφή
    6. Τότε μην παίζεις με τον πόνο μας...

      Διαγραφή
    7. Μα και ο Κόβιγκτον τέτοια περιπτωση είναι, έχεις 1% πιθανότητα να έρθει. Το θέμα είναι άλλο-δες τα 4 ονόματα, δες τι κοινά έχουν και κάνε συνειρμούς.

      Διαγραφή
    8. Τσαρλυ Βιλανοβα,μικρες πιθανότητες ο Κοβινγκτον και μετα και ο Οκαρο Γουάϊτ.
      Αυτά τα ονόματα είναι στη λίστα μαζί και με άλλους 2 στα σίγουρα...
      ...Και ο Βιλανοβα παίζει άρτια το Πεδουλακειο μπάσκετ θαρρώ!


      Τσουρέκας-Ποντίκας

      Διαγραφή
    9. ΤΟ Πεδουλακειο μπάσκετ απαιτεί ΑΜΥΝΑ...και ο Τσαρλι αυτό δεν το κατέχει..

      Διαγραφή
  48. Ωραία αναρτηση για μπασκετ και απο κατω οι ελληνες φιλαθλοι βρηκαμε ευκαιρια να εξασκησουμε τα 2 αγαπημενα μας χομπι. Αντιαμερικανισμος και "αν, αν, αν".
    Για το πρωτο, καλο θα ηταν να ενημερωθουμε για την κατασταση που επικρατει τωρα εκει σε οχι τοσο επιφανειακο επιπεδο αν θελουμε να εχουμε αποψη. Επισης, για να κανουμε κρισεις για την ιστορια, το πως εγιναν κρατος κλπ, καλο θα ηταν να ξερουμε την ιστορια τους περα απο το κλισε "αμερικανοι που σκοτωνουν ινδιανους", το τι οδηγησε στην αμερικανικη επανασταση, το τι σημαινει η αμερικανικη ανεξαρτησια για την παγκοσμια ιστορια, το τι αποτελεσμα ειχε ο εμφυλιος τους και γιατι εγινε.
    Για τα "αν" τωρα, οντως μια ενωμενη ευρωπαικη εθνικη θα ειχε περισοτερες πιθανοτητες. Μηπως ομως να ευχαριστουμε το θεο ξερω γω που κατεβαινουν οι αμερικανοι σαν χωρα και δεν κατεβαζουν 50 εθνικες; Οχι γιατι σε αυτην την περιπτωση το ταβανι της ισπανιας σε Ολυμπιακους και παγκοσμια θα ηταν η 5-6 θεση πισω απο Νεα Υορκη, Καλιφορνια, Ιντιανα, Μισιγκαν πχ.
    αντι αντιαμερικανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε κυριε, εγω που τα ξερω ολα αυτα που λετε,και αλλα τοσα, μπορω να εχω -κυριως-αρνητικη αποψη για τις ΗΠΑ?


      Πολυ ενδιαφερον να αναφερεται καποιος στην αμερικανικη επανασταση και οχι σε πιο φρεσκα κουλουρια.
      Φανταζομαι αγαπαμε και την γαλλικη αποικιοκρατια επειδη καποτε υπηρξε η παρισινη κομμουνα?

      Διαγραφή
    2. δηλαδη θες να μας πεις οτι οι αμερικανοι δεν εσφαξαν τους ινδιανους? α ρε κατακαημενε ελληνα...

      Διαγραφή
    3. Κατακαημένε Έλληνα, για τους Ευρωπαίους που έσφαξαν Ινδιάνους σου είπαν; Ή μόνο για τους κακούς άλλους;

      Διαγραφή
    4. Εσεις κυριε κυριε, που τα ξερετε ολα αυτα, οπως και ο οποιοσδηποτε βεβαια, μπορειτε να εχετε αποψη για ο,τι θελετε. Θα βοηθουσε βεβαια να εχετε σοβαρα επιχειρηματα που ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα για να στηριξετε την αποψη σας. Μεχρι τωρα εδω βλεπω αντιαμερικανισμο που βασιζεται στους γνωστους μυθους και θρυλους που συντηρουμε στην Ελλαδα.
      Η αμερικανικη επανασταση αναφερθηκε με αφορμη τα σχολια περι του εθνους τους και της ιστοριας τους. Τωρα πως συνδεεται η αποικιοκρατια, επισης παλιο κουλουρι, με το αμερικανικο κρατος δεν μπορω να καταλαβω.
      Επισης ειναι αλλο το διαφωνω με κατι και αλλο το να το απαξιωνω. Στο παραδειγμα σας λοιπον, λογω της γαλλικης αποικιοκρατιας να απαξιωνεται γενικα η γαλλικη δημοκρατια και το τι εχει προσφερει στον πλανητη. Ε, ειναι παραλογο πως να το κανουμε.
      Για τους ινδιανους φιλε, εγω ο κατακαημενος, δεν ειπα οτι καποιος τους εσφαξε ή οχι. Απλα εχε υποψιν σου οτι η ιστορια εχει πολλα κεφαλαια πριν και μετα και κανενα γεγονος δεν ειναι τοσο απλο ωστε να χωραει σε μια προταση.
      αντι αντιαμερικανος

      Διαγραφή
    5. Δεν υπαρχει προσφορα στον πλανητη απο εθνη.Υπαρχουν συγκεκριμενες ιστορικες πολιτικες κοινωνικες και πνευματικες κατακτησεις.Οπως δεν μπορει καποιος νεοελληνας να καπηλευτει το εργο του Αριστοτελη ετσι δεν μπορει και το αμερικανικο εθνος εν γενει να καπηλευτει τις αντιληψεις του Τζεφερσον.

      Δεν ειναι απο αυτους που εγραψα για το αμερικανικο εθνος ομως επαναλαμβανω οτι τους αντιπαθω σαν υπερδυναμη

      Διαγραφή
    6. Να καπηλευτει κανεις δεν μπορει τιποτα. Δεν ειπε κανενας οτι ο μεσος αμερικανος εχει τις ιδιες αντιληψεις με τον Τζεφερσον. Ομως απο την αλλη ο μεσος αμερικανος εφτιαξε και συντηρει ενα κρατος του οποιου οι θεσμοι ειναι βασισμενοι πανω σε αυτες τις αντιληψεις του Τζεφερσον που αναφερεις. Για αυτο που λες για τα εθνη δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινω τι εννοεις. Αν αντικαταστησουμε τη λεξη εθνος με τη λεξη κοινωνια ή θεσμος συμφωνεις οτι συγκεκριμενες κοινωνιες προσφερουν στον πλανητη; Ή αυτες οι ιστορικες, πολιτικες, κοινωνικες, πνευματικες κατακτησεις συμβαινουν με τυχαιο τροπο;
      Το να κανει ο οποιοσδηποτε κριτικη ή ακομα και να αντιπαθει κατι (τι; το αμερικανικο εθνος; το αμερικανικο κρατος;) ειναι θεμιτο και αναγκαιο. Εγω διαφωνησα με την απαξιωση και τους ελληνικους μυθους.

      Διαγραφή
    7. Πρωτον αυτες οι κατακτησεις δεν ειναι σιγουρα τυχαιες αλλα δεν ειναι απαραιτητα μαζικες ή καθολικες.
      Δευτερον, ο μεσος αμερικανος δεν εφτιαξε και σιγουρα δεν συντηρει την σημερινη υπερδυναμη.
      Τριτον, οι ιδεες του Τζεφερσον συγκεκριμενα δεν εχουν πολλη σχεση με την ιστορια του αμερικανικου κρατους απο το δευτερο μισο του εικοστου αιωανα μεχρι σημερα.Και ειμαι και γενναιοδωρος.

      Διαγραφή
    8. Φίλε αντι-αντιαμερικάνε, δεν ξέρω αν μυγιάζομαι, μα φαντάζομαι πως εγώ σε χάλασα με το σχόλιό μου. Δεν είμαι αντι-τίποτε, ζω μέσα στους πειρασμούς, και μου είναι εύκολο να καταλάβω τους πειρασμούς που τρέφει η εξουσία. Δεν συνηθίζω να κρίνω κοιτώντας αποσπασματικά μια κατάσταση, κάτι τέτοιο συνήθως οδηγεί σε λάθος ερωτήματα, μοιραία και σε λανθασμένες απαντήσεις. Το να προασπίζομαι όμως την ηθική και τη λογική μου, συνεπάγεται και την κριτική σε όσους τα απάξιώνουν. Για να μην χάνομαι στις εμμονές μου λοιπόν, σκέφτομαι ως εξής: Στην πολιτική που ασκεί ένα κράτος, κοιτω πόση βία και πόση εκμετάλλευση έχει παράξει, πάντα σε σχέση με την πόση βία και την πόση εκμετάλλευση έχει εισπράξει, ώστε να δικαιολογείται. Με την Αμερικάνικη πολιτική λοιπόν, και την πολιτική που απαιτεί απ’ τους «εταίρους» της, κάτι δεν μου κολλάει. Όπως επίσης, και η απάθεια της πλειοψηφίας των πολιτών της.
      Προφανώς υποθέτεις πως είμαι αντιαμερικάνος επειδή διαφωνώ με την πολιτική των ΗΠΑ. Μπορεί για κάθε Μπάροουζ να υπάρχουν δέκα χιλιάδες Τραμπ, μα προτιμώ να στέκομαι στον πρώτο. Κι αυτό ίσως να μοιάζει μεγαλύτερο κόλλημα σε μύθους και θρύλους απ’ τον αντιαμερικανισμό μου.
      Φιλικά πάντα

      Arthur Lee

      Διαγραφή
    9. παιδιά, δε θέλω να σας το χαλάσω, αλλά ο Τζέφερσον ήταν αυτός που ξεκίνησε τους καταναγκαστικούς εκτοπισμούς των Ινδιάνων. Νταξ, κάθε άνθρωπος είναι ευγνώμων απέναντί του για τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και έτσι πρέπει να είναι, αλλά μην τον κάνουμε και Προυντόν.

      Διαγραφή
  49. Το φαιναλ φορ του 2017 θα γινει στη Μοσχα ή στο Βελιγραδι γραφει το gazzetta.Εγω νομιζω οτι μαλλον η Μοσχα θα κερδισει γιατι εχει να το διοργανωσει απο το 2005 και ο Μπερτομεου τα εχει καλα με τους Ρωσους αν το θελουν θα το παρουν.Αν γινει στη Μοσχα θα διεξαχθει στο καινουριο γηπεδο της VTB League που θα ειναι ετοιμο ως τον Απριλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ λογικο να γινει στη Μοσχα, 12 ετη θα εχουν να διοργανώσουν φάιναλ φορ. 'Οπως επίσης είναι λογικό να διοργανωθεί και φάιναλ φορ στο Βελιγράδι.

      Γενικότερα θεωρώ πως Ισπανία Τουρκία έχουν οργανώσει αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό φάιναλ φορ σε σύντομο χρονικό διάστημα και πως πρέπει να δούμε και φάιναλ φορ σε παραδοσιακές αγορές όπως Τελ Αβίδ, Μόσχα, Κάουνας.

      Διαγραφή
    2. Η Τουρκία ρε φίλε έχει διοργανώσει ένα φάιναλ 4 τελευταία 20 χρόνια.

      Διαγραφή
    3. Βελιγράδι = μπάσκετ
      Μόσχα = λεφτά

      μάντεψε πού θα πάει το φ4

      Διαγραφή
    4. το βελιγραδι αξιζει ενα φαιναλ φορ και νομιζω θα το παρει...τι καλυτερο να ναι εκει με ζοτς,αιωνιους κτλ....ονειρο....stonerook

      Διαγραφή
    5. Ο Φιλερης παντως στο ραδιο του sport24 λεει οτι κερδιζει εδαφος η Μοσχα για το φαιναλ φορ και αφηνει πισω το Βελιγραδι στην υποψηφιοτητα.

      Διαγραφή
    6. Η Τουρκια με το φετινο διοργανώνει 2 σε λιγότερο από 6 έτη. Οσο για τον άλλο το φίλο, Μόσχα=λεφτά ΚΑΙ μπάσκετ. Κακά τα ψέμματα, οι Ρώσοι αγαπάνε το άθλημα.

      Διαγραφή
    7. Ποιο είναι το φετινό; Δεν σε πιάνω ρε φίλε.

      Διαγραφή
    8. Το φετινό (του ΄17 δηλαδή αλλά τέλος πάντων) δε θα πάει στην Τουρκία λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Για τον φίλο 1:59.

      Διαγραφή
  50. ΑΦΡΟ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥ ΡΙΞΕ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Η Εθνική μας και το μπάσκετ του Ρίο..

    http://blog.stoiximan.gr/…/h_ethniki_mas_kai_to_basket_tou…/

    Που βρίσκεται το παιχνίδι μας σε συνάρτηση με το μπάσκετ που είδαμε στο Ολυμπιακό τουρνουά; Η νέα γενιά Ελλήνων παιχτών σκέφτεται καλύτερα το άθλημα από τον ανταγωνισμό. Μπορεί να το παίξει το ίδιο καλά όμως..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Δυστυχώς ούτε η καινούργια γενιά έχει χαρακτηριστικά φιμπα πσιχνιδιού. Δεν υπάρχει σουτέρ- σκόρερ ούτε ποστ ψηλός. Είμαστε λίγοι στη προσωπική φάση. Για αυτό και να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση κατά την οποία θα χάνουμε από ομάδες με παίχτες β διαλογής οι οποίες διαθέτουν έναν μπόγιαν μπογκντάνοβιτς όπως στο τορίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λουκάς μιας και αναφέρθηκε στο κείμενο ήταν ο πιο dominant παίχτηε που εμφανίστηκε σε ευρωπαική διοργάνωση πέρσι. Έχει αδυναμίες στην άμυνα για μπάσκετ τοπ επιπέδου ευρωλίγκας όμως για φιμπα είνσι ταμάμ.

      Insider

      Διαγραφή
    2. Δάκρυσα με τον dominant Λουκά.

      Διαγραφή
  53. δεν χρειαζεται να ακολουθουμε εχουμε σαν χωραα συγκεκρικμενα προβληματα και πλεονεκτηματα στην παραγωγη παικτων σκοπος ειναι καταρχας να βγαινουν ποιοτικοι παικτες
    μια οαμδα με τετραδα γκαρντ Διαματιδη Παπαλουκα Σπανουλη Ζηση δεν θα ειχε προβλημα σε κανενα τουρνουα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Oι Σλούκας, Παππάς, Πρίντεζης στο Ευρωπαϊκό του χρόνου θα πρέπει να είναι μαζί με τον Γιάννη τα πρώτα βιολιά στην επιθετική λειτουργία της εθνικής. Επίσης αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη των Ντόρσεϊ, Χαραλαμπόπουλου, Παπαγιάννη οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κάνει step-up μέχρι το παγκόσμιο του 19. Πιστεύω από τους παραπάνω πως μόνο ο Ντόρσεϊ θα μπορούσε στο μέλλον να είναι ο "καλός" μας σουτέρ-σκόρερ.
    Vincanity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εθνικά πρέπει να κινηθεί με διαφορετική φιλοσοφία από το να αναζητά ποιος θα είναι ο σκόρερ της. Μπορεί να μειονεκτούμε σε αυτόν τον τομέα έναντι ακόμα και της Κροατίας (που έχει έναν Μπογκντάνοβιτς στις τάξεις της) αλλά από την άλλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο βάθος από τέτοιες ομάδες.

      Για τους παίκτες που αναφέρεις, οι εύκολοι πόντοι του Πριντ είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ ο Σλούκας προσφέρει σημαντικές λύσεις αλλά προς το παρόν τουλάχιστον απέχει πολύ απο το να ηγηθεί ομάδας σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Παππάς, με τον τρόπο παιχνιδιού του, δεν πιστεύω ότι μπορεί να λάβει μέρος σε ομάδες τέτοιου επιπέδου. Αν μπορέσει ο ίδιος να αποδεχθεί έναν ρόλο 11-12ου παίκτη, κάτι μπορεί να γίνει, αλλά έτσι κι αλλιώς για τον παίκτη προέχουν άλλα (να δούμε αν θα παίξει μπάσκετ μέσα στη σεζόν, να δούμε ποιος θα είναι ο προπονητής και αν θα τον θέλει στην ομάδα κτλ)

      Διαγραφή
    2. 3.13 σχολια σαν το δικο σου χαλανε το κλιμα εδω μεσα,αλλα αφου το θελεις σου το λεω,μεγαλο ζορι με τον Παππα τραβας,αλλα που θα παει θα τον συνηθισεις στον ΠΑΟ διπλα στον Αργυρη.Γερος να ναι την νεα χρονια και θα δεις που θα φτασει.

      Διαγραφή
    3. To θέμα δεν είναι αν θα τον συνηθίσω εγώ τον Παππά δίπλα στον Πεδουλάκη, αλλά αν θα τον συνηθίσει ο Αργύρης δίπλα του. Την προηγούμενη φορά δυσκολεύτηκε...

      Κατά τα άλλα συγγνώμη που λέω τα πράγματα όπως είναι και δε χαιδεύω τα οπαδικάσου αυτάκια.

      Διαγραφή
    4. 1.45 για ποια οπαδικα αυτακια μιλας;;δεν ειδες τι εγινε στους τελικους;;;δεν διαβασες τι ειπε ο Παππας για τον Αργυρη;;Πραγματικα εισαι εριστικος εκτος απο αστοχος,κοντρα δεν ειχαν ποτε με τον Αργυρη οπως εσυ φανταστηκες,το γιατι δεν επαιξε την πρωτη χρονια δεν ηταν θεμα η κοντρας.Ο Παππας παντα μιλαει αυθορμητα χωρις περιστροφες,ειναι ευθυς χαρακτηρας και αν υπηρχε κοντρα θα το ελεγε.Ο Αργυρης σε συνεντευξεις του μετα την φυγη απο την ομαδα ελεγε τα καλυτερα για τον Παππα,αλλο αν ο Παππας ενοιωθε αδικημενος την πρωτη χρονια.ΠΑΡΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ **********___________-----------------------------Για τον Πεδουλάκη: «Δημιουργήθηκε μια εικόνα ότι είχαμε κόντρα, κάτι που δεν ισχύει. Όταν επέστρεψε, με κοίταξε στα μάτια, μου είπε δυο ανδρικές κουβέντες και μου έδειξε εμπιστοσύνη. Ό,τι υπήρχε μεταξύ μας λύθηκε σε πέντε λεπτά. Από εκείνο το σημείο και μετά πολλές φορές μέσα στο γήπεδο έπαιζα και για τον Πεδουλάκη που με γύρισε στα γήπεδα». - See more at: http://www.football-land.gr/2016/07/o-nikos-pappas-se-radiofoniki-tou-sinentefxi-milise-gia-olous-ke-gia-ola/#sthash.5Ji3PAhs.dpuf.Γερος να ειναι και θα συνηθισεις την συνυπαρξη τους συντομα.

      Διαγραφή
    5. Χαχαχαχα!
      Σοβαρά τώρα;

      http://www.contra.gr/Columns/contra-epithesi/panathinaikos/ti-elege-sto-contra-gr-o-nikos-pappas-gia-ton-argurh-pedoylakh.4019350.html

      Χαχαχαχαχα!!!

      Στο χω ξαναπεί. Αν η διαφορετική άποψη σου φαίνεται εριστική, υπάρχουν πολλά site της DPG για να την αποφεύγεις.

      Με εκτίμηση,
      Κώστας Κ.

      Διαγραφή
  55. Για να επανελθουμε στο θεμα Αμερικη - Ευρωπη κ σχετικα με αρθρα που διαβασαμε τελευταια για το "αναπαντητο" ερωτημα αν θα μπορουσε η ενωμενη γιουγκοσλαβια του 1992 να κοντραρει την οριτζιναλ ντριμ τιμ. Γνωμη μου οτι δεν υπηρχε καμια περιπτωση να την κοντραρει καθως απο εκεινη την γιογκοσλαβια μονο ο Πετροβιτς θα μπορουσε (οπως κ εκανε) να κοιταξει στα ματια τα ιερα τερατα που ειχε η πρωτη (κ μοναδικη) ντριμ τιμ. Κουκοτς κ Ρατζα ηταν ακομα αγουροι κ οπωσδηποτε ψαρωμενοι, ο δε Ντιβατς που επαιζε ηδη ΝΒΑ ηταν ενας μετριος σεντερ εκεινης της εποχης.
    Οπως βλεπουμε ακομα κ σημερα δεν χρειαζεται μονο καλη ομαδα με ομοιογενεια κ συγκεντρωση, αλλα κ να μπεις στον αγωνα ξεψαρωμενος, να τους κοιτας στα ματια. Ποσω μαλλον το μακρινο 1992 που η αποσταση απο το ΝΒΑ ηταν χαωδης με λιγοστους μονο Ευρωπαιους να παιζουν εκει.
    Η φετινη team USA δεν εδειξε ομαδα σε κανενα σημειο και δεν πιστευω οτι κερδισε φιλους με το μπασκετ που επαιξε, παρολα αυτα η αποσταση εκτιμω οτι παραμενει τεραστια. Ενα γεγονος που καταδεικνυει το παραπανω ειναι οτι τα τελευταια χρονια πρωταγωνιστες της Ευρωλιγκας ειναι παικτες που στο ΝΒΑ παιζουν 5-10 λεπτα, βλ. Φαρμαρ, Γκαουντλουκ κλπ ενω αντιστοιχα καλοι Ευρωπαιοι που δοκιμαζουν στο ΝΒΑ μετα απο καριερα στην Ευρωλιγκα δε φαινεται να τα καταφερνουν

    Kats

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. http://www.sdna.gr/mpasket/kosmos/article/237337/tromeri-monomaxia-navaro-gkasol-sta-triponta-vid

    A πα πααααααα.
    Τελικά ο Πάου είναι υπερπαίκτης, όσο κι αν δεν αρέσει
    σε μερικούς.
    Παιζει μπάκετ πραγματικά ολοκληρωτικό.
    Φτούσου παικταρά μου κι ας μου τη δίνεις κάποιες φορές.

    Είναι ο λευκός Σίγκλετον !!!!! (χαχαχαχαχαχαχαχα)

    Μπακατσούλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. H Μπάρτσα του Μπάρτζω.

    1. Ράις αντί Ντιλέινι
    2. Κοπόνεν αντί ντρέιπερ
    3. Ρίμπας
    4. Ναβάρο
    5. Ερικσον
    6. Ολεσον
    7. Περπερογλου
    8. Βεζένκοφ
    9. Ντόελμαν
    10.Κλαβέρ αντι Κλαβέρ !!!!
    11.Λαβάλ
    12.Ντόρσει
    13.Τόμιτς

    Ψάχνουμε τον αντιΜπρόκχοφ, τον αντιΣίγκλετον και κυρίως
    τον αντιΡάντολφ.
    Χωρίς αυτό να σημαίνει πώς ο κοουτς Ba δεν έχει κλάσεις
    καλύτερο και πιό γεμάτο υλικό από αυτό που είχε στην Κούμπαν.
    Η φιλοσοφία του παραμένει σε ίδιες ράγες, με δύο δυνατούς
    γκάρντ ο ένας με έκρηξη, δυνατό τρανζίσον και σκόρ και
    ο άλλος πιό εγκεφαλικός, καλός αμυντικός και "μακρινός" σκόρερ.
    Δυνατή φρόντ που να σκοράρει κι από μακριά (Ντόελμαν-Κλαβέρ) και δυνατότερο inside από ότι είχε στη Κούμπαν
    με Ντόρσει, Λαβάλ και Τόμιτς, που δεν έχουν μακρινό σούτ
    και δεν είναι all arround, πράγματα που διέθεταν οι Ράντολφ και Σίγκλετον.
    Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι οι πιό ξεκάθαροι ρόλοι
    παικτών που διαθέτει ο Γιώργος.
    Σέντερ, πραγματικοί σέντερ.
    Και 4άρια, πραγματικά 4άρια.
    Καλό το υλικό μέχρι τώρα.
    Ο Χάνγκα και ο Βίβες θα το έκαναν εν μέρη ακτύπητο,
    αλλά και όπως είναι θα πάει καλά.
    Σημασία έχει πώς θα δούμε μιά τρομερή ευρωλίγκα φέτος
    που δεν θα συγχωρει το παραμικρό λάθος κανείς σε κανέναν.
    Πχ φρόντ λάιν όπως της Ρεάλ, δεν την έχουμε ξαναδεί, με
    Αγιόν, Ράντολφ, Χάντερ, Ρέγιες, Νοτσιόνι, Μασιούλις, Τόμπκινς !!!!!
    Γι'αυτό είναι απαραίτητος as soon as posibile ο pf
    που λείπει από τον Παναθηναικό.

    Mπακατσούλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τώρα εγώ γιατί όσο ακούω για Κόβινγκτον, Βιλανουέβα και Τζος Σμιθ υποψιάζομαι όλο και πιο πολύ ότι στο τέλος θα βολευτούμε με την επιστροφή του ψηλού Τζεντάι με το όνομα Luke Blackhead;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εφεραν Τζειμς που ειναι πυραυλος, Μπουρουση που ειναι πυργος, Σιγκλετον που εινσι υπερηχητικο, Ριβερς που είναι μπόμπα, για να πάνε στο γυάλινο θέατρο στη Συγγρού να δούνε τα γυάλινα πόδια του Λουκά.
      Τότε είναι αξιοι της μοίρας τους, πράγμα που το αποκλειω.
      Δεν πιστεύω με τίποτα να ξανακάνει το διδυμο RG και DG μισές δουλειές, εκτός αν ειναι μαζόχες, οπότε απευθυνόμαστε σε ψυχίατρο.
      4αρι και μια κλαση πάνω απο Κλαβερ, που μεταξύ μας δεν θα είναι και δύσκολο να φέρουν, απ'αυτά που είδαμε απο τον Ισπανο στο Αντίρριο, γιατί στο Ριο απουσιαζε 😅😜

      ❌❌❌

      Διαγραφή
  59. O παίκτης εχει κλεισει αλλα θα σκασει μυτη μετα το τουρνουά Διαμαντιδη, λιγο πριν αρχισει η Ευρωλιγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επισης υπαρχει εξωγηινη ζωη στο διαστημα αλλα θα το μαθουμε καποια στιγμη.... στο μελλον.

      Κανα πραγματικο νεο εχουμε;

      Διαγραφή
    2. Να φανταστώ Οκαρο;;Και θα ανακοινωθεί τότε επειδή έχει συμβόλαιο;;

      Διαγραφή
    3. Φοβερή πληροφορία εδωσες

      Διαγραφή
    4. Κοιτα ατυχια ρε παιδι μου...

      Χαθηκε κι ο Νομπέλ Μπουνγκού Κολό!

      Διαγραφή
    5. Κοιταξαμε τετοιο παιχτη ή το λες για να περασει η ωρα;

      Διαγραφή
    6. OK, ton Singkleton ennoei, einai gnwsto ayto.

      Διαγραφή
  60. Δεν ειναι παρα πολυ καλη περιπτωση για τον Παναθηναικο ο Chris Copeland;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Λίγο άσχετο με το θέμα, μα ελέω επικαιρότητας:

    Στον Γιάννη Καλαμπόκη που σήμερα ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ένα ευχαριστώ για την ευγενική και πλούσια σταδιοδρομία του στο Ελληνικό μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή