Athlenda

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΝΑ'ΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ..



  Ευρωμπάσκετ τέλος για το εθνικό αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και πλέον μπορούμε να κάνουμε το ταμείο από τη συμμετοχή μας στη διοργάνωση ρίχνοντας και ματιά παραπέρα,καθώς μόλις ξεκινήσαμε να οικοδομούμε κάτι καινούργιο.


  Η πορεία σαφώς και κρίνεται επιτυχημένη με τη κατάληψη της 6ης θέσης,η οποία κατά τη γνώμη μας είναι αντιπροσωπευτική και απόλυτα δίκαιη βάση του μπάσκετ που παίξαμε στα γήπεδα της Λιθουανίας,άσχετα με το οτι χάσαμε στις λεπτομέρειες την είσοδο στη τετράδα.Κοιτώντας την άλλη όψη του νομίσματος κάποιος μπορεί να πεί οτι το πρόγραμμα και οι αντίπαλοι ήταν ευνο'ι'κοί για την Ελλάδα..
  Δύο είναι τα πολύ θετικά στοιχεία που πρέπει να αναφέρουμε και αφορούν τη συνολική εικόνα της νέας μας ομάδας,βάσει των ειδικών συνθηκών που είχε να αντιμετωπίσει σε αυτό το τουρνουά.
  1)Εδειξε χαρακτήρα σε δύο(τρία με τον προημιτελικό)πολυ δύσκολα παιχνίδια όπως αυτό με την Κροατία(ακριβώς μετά το χαστούκι από τα Σκόπια και αυτό έχει σημασία)και τη Σλοβενία.Χαρακτήρα νικητή.Μεγάλη υπόθεση για μία ομάδα που παρουσίασε στη διοργάνωση πολλά νέα παιδιά,άπειρα σε τέτοιο επίπεδο με βασικό ρόλο στο ρόστερ.
  2)Κατά τη διαρκεια των αγώνων έδειχνε συνεχή και σημαντική βελτίωση με νοητή αφετηρία το παιχνίδι με τα Σκόπια.Πάταγε καλύτερα,μάθαινε από φάση σε φάση,μπάλα με μπάλα και έφτασε να τελειώσε τους αγώνες σε ένα πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας.Μεγάλη βελτίωση όσο αι αν σας φαίνεται περίεργο οτι μπορεί να συντελεσθεί μέσα σε διάστημα 10 ημερών.Αν το τουρνουά ήταν μακρύτερο και συνεχιζόταν ακόμα,ο βαθμός ετοιμότητας θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

  Ένα άλλο αδιαμφισβήτητο στοιχείο είναι οτι φύσηξε ένας καινούργιος άνεμος στην ομάδα.Παίξαμε ένα άλλο μπάσκετ,πιό σύγχρονο ειδικα στην επίθεση όπου παραταχτήκαμε χωρίς τους δύο καλύτερούς παίκτες σε αυτή τη πλευρά του γηπέδου,τον Σπανούλη και τον Σχορτσιανίτη.Αυτό που μας άρεσε ήταν ότι δεν παρουσιαστήκαμε στατικοί στη προσπάθειά μας να οργανωθούμε και να σκοράρουμε.Υπήρχε συνεχής κίνηση ,με κοψίματα και συνεργασίες.Είδαμε φάσεις με ''alley hoop''(που τις χαζεύαμε από τις Ισπανικές ομάδες)τόσο δουλεμένες που οι παίκτες δε δίσταζαν να τις επιλέξουν ακόμα και στα τελευταία λεπτά ενός κλειστού ματς(βλ. Κροατία).Παλιότερα τέτοιες συνεργασίες ήταν σπάνιες και αποκλειστικά προ'ι'όν  αυτοσχεδιασμού και ατομικών εμπνεύσεων παικτών όπως ο Παπαλουκάς ή ο Δαμιαντίδης.Φέτος δουλεύτηκαν στην εντέλεια και ήταν κομμάτι του παιχνιδιού μας σε καθημερινή βάση.Ακόμα και η προηγούμενη μάστερ του πικ εν ρολ ομάδα παρουσίαζε στατικότητα σε μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού της.Ισως η απουσία των πολύ καλών επιθετικά παικτών μας αυτή τη χρονιά,να βοήθησε να πάμε προς αυτή τη κατεύθυνση..

  Προπονητικά ο Ηλίας Ζούρος πήρε πολύ υψηλό βαθμό και αγωνιστικά αλλά και από τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη κατάσταση.Έφτιαξε τη ''βάση'' με τη δημιουργία ενός πολύ καλού κλίματος στην ομάδα(έτσι και αλλιώς τα παίδια που είχε μαζί του είναι άριστοι χαρακτήρες)και από εκεί και πέρα χρησιμοποίησε τις απουσίες-αναπάντεχες και μη-ως εφόδιο για να αποφορτίσει τους παίχτες από το άγχος της υποχρεωτικής διάκρισης.Και αυτός βελτιώθηκε μέσα στο τουρνουά.Εξαιρετικό διάβασμα του αντιπάλου,πολύ καλή αμυντική τακτική,περισσότερο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνι.Έκανε το μοιραίο λάθος ρισκάροντας τον Βασιλειάδη στο τελευταίο δίλεπτο με τη Γαλλία απέναντι στον Μπατούμ.Έπαιξε με όλους τους παίκτες,έδωσε ευκαιρίες στους πάντες.Η νέα γενιά των Ελλήνων προπονητών είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη και ο Ζούρος αποτελεί τον πιό αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπό της.Σε αυτούς μπορούμε να στηρίξουμε την επόμενη μέρα του Ελληνικού μπάσκετ.

  Για μια ακόμα χρονιά αυτό που έλειψε από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα η σταθερότητα στο καλό περιφερειακό σουτ.Αυτό ήταν το ''κάτι παραπάνω'' που είπε ο Νίκος Ζήσης οτι χρειαζόμασταν.Η Ελλάδα και το στύλ μπάσκετ που αντιπροσωπεύει,έχει τη μαγική ικανότητα να μπορεί να ''δαμάζει'' κάθε αντίπαλο όσο ταλαντούχος και αν είναι με την εκπληκτική αμυντική της τακτική,να φέρνει το ρυθμό στα μέτρα της αλλά απέναντι στις ομάδες μεταλλίου θα χρειαστεί το καλό περιφερειακό σουτ για να καθαρίσει.Πρέπει να δουλέψουμε προς αυτόν το προσανατολισμό και εννοώ να δουλέψουμε από την αρχή,στην παραγωγική μας διαδικασία.

 Δουλειά χρειαζόμαστε και στο τρανζίσιον.Περιμέναμε κάτι λίγο καλύτερο από τον Ζούρο εκεί,από τα λίγα ψεγάδια του.Αμυντικά και επιθετικά.Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.Ειδικά οι τρείς Ελληνοαμερικάνοι μπορούν να κάνουν ''παπάδες'' σε ένα πιό γρήγορο τέμπο΄.Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που το έχουν ''δεύτερη φύση'' και το παίζουν χρόνια(ίσως και μόνο αυτό)οπότε θα ήταν ρίσκο να τις αντιμετωπίσουμε στο δικό τους γήπεδο.Πιθανόν γι'αυτό δε ρισκάραμε ένα λίγο πιό γρήγορο τέμπο,αν και όποτε το επιδιώξαμε είμασταν αποτελεσματικοί.Το μπάσκετ αλλάζει,γίνεται ακόμα πιό γρήγορο,σε κάθε τουρνούα βλέπουμε καινούργια πράγματα και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής χωρίς να απαρνηθούμε βέβαια τη φύση μας.

  Σίγουρα το επόμενο καλοκαίρι μπορούμε να παρουσιάσουμε κάτι πολύ καλό στο προολυμπιακό κατ'αρχήν και μετά Θεού θέλοντος στο Λονδίνο.Έχει τεθεί από τώρα θέμα με τη συμμετοχή ή όχι των φετινών απόντων.Σίγουρα η ''βάση'' της ομάδας δημιουργήθηκε φέτος.Πρέπει να προστατεύθεί πάνω απ'όλα το καλό κλίμα στο εσωτερικό του συνόλου,με κάθε κόστος,οποιοσδήποτε και εάν πρέπει να θυσιαστεί αγωνιστικά και μη.Πρέπει λοιπόν να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η ομοσπονδία πάνω σε αυτό το θέμα.Δε χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο πολύτιμη θα είναι η παρουσία το Σχορτσιανίτη στη δημιουργία μιας πανίσχυρης τριάδας στο ''5'' με Κουφό και Μπουρούση,η οποία μπορεί να αποτελέσει το υπερόπλο της νέας ομάδας.Ή πόσο σημαντικός θα είναι ο Μαυροκεφαλίδης για τη κάλυψη του κενού που παρατηρείται στο ''4'' πίσω από τον Φώτση.Για τον Σπανούλη θεωρούμε δεδομένο οτι θα είναι εκεί και μόνο η παρουσία του μας ανεβάζει ένα κλικ.Όπως βέβαια έλειψε και το καλό σουτ του Περπέρογλου από το ''3'', ενώ μη ξεχνάμε έρχονται και άλλα παιδιά από πίσω.Ο στόχος είναι να χτίσουμε στη φετινή μας παρουσία και να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερο σύνολο ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ πρέπει να προστατευθεί το οικογενειακό κλίμα που υπήρξε φέτος.Από εκεί θα ξεκινήσει η επόμενη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού μπάσκετ..

Υ.Γ:Από τα καλύτερα Ευρωμπάσκετ,στη πιό μπασκετική χώρα της Ευρώπης.Συγχαρητήρια στους Λιθουανούς.Η χώρα τους και ο τρόπος που ζούν το άθλημα είναι η χαρά κάθε μπασκετικού..

9 σχόλια:

  1. σουπερ πηγαμε οντως η εκτη θεση ηταν αυτη που μας αξιζε.εχουμε νεα ομαδα.καλαθης κουφος μπραμος μαζι με παπανικολαου σλουκα μαντζαρη και ελπιζω σοφο μπορουν να μας ξαναβαλουν στα μεταλια σε δυο χρονια.αρκετες ομαδες θα ανανεωθουν μετα το λονδινο και ελπιζω και οι ισπανοι γιατι δε χασουν τη πρωτη θεση οσο παιζει αυτη η γενια.σερβοι τουρκοι λιθουανοι εχουν καλες νεες ομαδες.

    BOU GATSAS3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα.η εθνικη μας εχει 2 τρανταχτα προβληματα
    1-ελλειψη σουτερ απο τη περιφερεια
    2-ελλειψη αηιοπιστης λυσης πισω απο φωτση οπως σωστα εγραψες
    κ ομως τοσα χρονια κλασικοι σουτερ οπως ο χατζης εμεναν αναξιοποιητοι.
    θα μπορουσε να καθιερωσει τον μπουρουση στο 4..
    καποιες σκεψεις

    Χαρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. περπερογλου-μαυροκεφαλιδης ειναι σοφτ και δεν εχουν θεση σε ομαδα που θελει να τρωει σιδερα.υπαρχουν ηδη καλυτεροι τους παικτες.με παπανικολαου -μπραμος αλλωστε ειναι κομπλε το τρια μας.

    saras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κυριε κονγουεη καλημερα..πολυ καλο αρθρο.δε μιλησατε ομως για καθεναν απο τους αθλητες συγκεκριμενα...

    marco di marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΤΕ.Ο ΔΡΟΜΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΕΥΚΟΛΟΙ.ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟ ΚΕΙ ΟΜΙΛΟ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 8.ΔΕ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΘΛΟΣ.

    ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΗΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΗΣΙΑ

    μεγαλε αυτοι σου τυχανε με αυτους επαιξες.μια χαρα πηγες.σιγα τιςτουρκιες κ γερμανιες που θα μας πεταγαν εξω

    BOU GATSAS3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΠΕΤΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΑΝ.ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΣΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ

    ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΗΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @marco di marco

    Ευχαριστώ φίλε..θεωρώ πως όλοι προσέφεραν τουλάχιστον τα αναμενόμενα,ανάλογα με το χρόνο που βρίσκονταν στο παρκέ.Το σημαντικό κατ'εμέ είναι η εικόνα της ομάδας μας,τι μας έβγαλε σαν σύνολο,σαν ενιαία δύναμη και εκεί θέλησα να επικεντρωθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. για ποιο λογο δεν δινεται η δεουσα προσοχη στο θεμα του σουτ σε επιπεδο υποδομων?θεωρεις οτι υπαρχουν περιθωρια σημαντικης βετιωσης μεσα απο εξειδικευμενη δουλεια προπονητικη?
    συγχαρητηρια παρεπιπτοντως για τα κειμενα σου μ θυμιζουν πολυ το θρυλικο ''τριποντο''

    ΑπάντησηΔιαγραφή