Athlenda

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ...

Τα σινεμά κλειστά...

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ

                                                 W   I    T   N   E   S   S

  Η αλήθεια είναι μία..Σε μερικά χρόνια από τώρα,οι νεότεροι που δεν πρόλαβαν τους μεγάλους σολίστες της προηγούμενης 25ετίας,θα διηγούνται με θαυμασμό για τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο.Τον καλύτερο παίκτη της εποχής μας..

  Είχαμε πεί και ξαναπεί από την αρχή του τουρνουά ότι η ασύγκριτη σε ποιότητα Ισπανική ομάδα μπορεί να τα βρεί σκούρα,αλλά εκεί υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα που λέγεται Ναβάρο και καθαρίζει πάντα.Οχι ο Γκαζόλ,ούτε ο Καλντερόν με τον Ρούντι.Ο Ναβάρο.Αυτός είναι η διαφορά της μεγάλης Ισπανικής ομάδας τόσα χρόνια και δυστυχώς εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε πολύ καλά.
Η παράσταση που έδωσε για δεύτερο συνεχές ματς στη 3η περίοδο ήταν μοναδική. Εκεί που ο αντίπαλος ήλπιζε,έδειχνε σκληρός και άκαμπτος ο ''Λα μπόμπα'' τον γονάτισε.
  Στον τίτλο γράψαμε για θαύματα,γιατί όντως ως τέτοια λαμβάνονται τα επιτεύγματα της φετινής ομάδας των Σκοπίων.Και σήμερα ήταν απόλυτα έτοιμοι να κάνουν το μεγαλύτερο απ'όλα.Νομίζω πως μετά το σημερινό ημιτελικό όλοι κατάλαβαν πόσο δύσκολο είναι να καταβάλεις μια ομάδα η οποία είναι σε ''stroke''(όπως είπαμε χθες)σε ένα τέτοιο τουρνουά.Οι Σκοπιανοί μπήκαν για μια ακόμη φορά στο παρκέ με αυτοπεποίθηση βετεράνων του ΝΒΑ,με έναν εκπληκτικό Μακάλεμπ και το εν γένει refuse to lose προφίλ τους και ας ήξερε ο προπονητής τους οτι φαινομενικά έπρεπε να παλέψει με τις σφεντόνες απέναντι στα Καλάσνικοφ..
  Παρ'ότι άνοιξε το ματς,ακολούθησαν το ρυθμό με τον Σαμαρτζίσκι και τον Στογιανόφσκι να παίζουν σε άλλο επίπεδο απ'αυτό που μας έχουν συνηθίσει αν και είχαν να αντιμετωπίσουν και την πολύ καλή παρουσία του Ιμπάκα που μπήκε νωρίς στο ματς μετά τα δύο γρήγορα επιθετικά φάουλ του Πάου.
  Και ενώ γινόταν μεγάλη μάχη μέχρι της αρχές της 3ης περιόδου με τα Σκόπια να βγάζουν μέταλλο που δεν περίμενε κανείς,ήρθε η ώρα του Ναβάρο να καθαρίσει τη μπουγάδα σκοράροντας όπως και από όπου ήθελε στα πιό καθοριστικά σημεία.Είναι αστείο ορισμένες φορές το πόσο εύκολα μπορεί να εκμηδενίσει άμυνα και απόσταση,το πώς τον χαζεύουν συμπαίκτες και αντιπάλοι.Το σημερινό performance του Λα Μπόμπα θα μείνει ως classic στην ιστορία και σε συνδυασμό με το προχθεσινό πιστολίδι με τη Σλοβενία,θα διανέμεται σε dvd edition δύο σε ένα στη Καθημερινή και το Βήμα της Ισπανίας..
  Και επειδή η αξία του χαμένου δείχνει το μέγεθος της νίκης,ο Μπο Μακάλεμπ ήταν άξιο αντίπαλο δέος σε ένα ατελείωτο shootout τελειώνοντας το ματς με 25π.  έναντι 35 του Ναβάρο.Ο θαυματουργός γκαρντ της Σιένα,μια μίξη ''κουόρτερμπακ με τριπλουνίστα'' ήταν ασυγκράτητος για μια ακόμη φορά χωρίς να υπολογίζει τους seven footers που έβρισκε διαδοχικά μπροστά του.Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως θα αγωνίζονται όλοι αυτοί οι παίκτες των Σκοπίων το χειμώνα,όταν βγάλουν
τη φανέλα αυτή,το μαγικό φίλτρο και η σουπερμαντολίνη τελειώσουν,η ώρα περάσει 12 και η Σταχτοπούτα τρέχει κλπ..Λοιπόν ο μόνος που δε καταλαβαίνει από αυτά είναι ο Μακάλεμπ.Ετσι θα συνεχίσει να παίζει μέχρι να πιάσει τη κορυφή της Ευρώπης,γιατί αυτός είναι ο στόχος του.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε το εξαιρετικό passing game των Gasol brothers στη ζώνη των Σκοπιανών ,με τον  ένα να παίζει στο κέντρο ως ''σκαλοπάτι'' και τον άλλο να κινείται στη baseline ενώ δουλειά στην άμυνα έκανε και ο Ρούμπιο με τα φρέσκα πόδια του.

  Σπουδαίος αγώνας,πολύ ωραίο θέαμα ,αντάξιο ενός ημιτελικού Ευρωπαικού πρωταθλήματος.

5 σχόλια:

  1. αντιπαθω ισπανους και ναβαρο αλλα ο τυπος ειναι μακραν ο καλυτερος ευρωπαιος μπασκετμπολιστας των τελευταιων 15χρονων και ας μην ειναι τοσο προικισμενος οσο ο γερμανος.ο επι θα ειναι απλα αστερισκος διπλα του.θρυλος.τιποτα αλλο

    ΤΕΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μακαλεμπ η παρκερ πανε για μβπ,ενας απο τους δυο θα βγει.ο ναβαρο ειναι το κατι αλλο.να καθαρισει και τα γαλλακια τωρα.δε μπορω να δω χαζη ομαδα πρωταθλητρια ευρωπης οσο ταλεντο και εχουν

    GONLOUM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oi galloi mporoun na tous kerdisoun.exoun ximeia,amina,vathos einai pio sklhroi san omada.arkei na mh koimithei o collet.parker-batum einai asynagwnistoi sto fast break.ligo ta perifereiaka shoot na valoyn sth zwni twn ispanwn kai tha to paroun to matsaki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μακαρι να μπορουσαμε να δουμε καποιον αλλον στη κορυφη του ευρωμπασκετ,αυτο ισως να γινοταν αν χθες περναγε η ρωσια προσπαθωντας να επαναλαβει τον προ τετραετιας αθλο απεναντι στους ισπανους και μαλιστα τοτε μεσα στο σπιτι τους...προσωπικα πιστευω πολυ δυσκολα οι γαλλοι θα αποφυγουν την ηττα στο τελικο...οι ισπανοι παρα τη σθεναρη αντισταση των σκοπιανων περασαν βαζοντας και λιγο τακτικη περισσοτερο στο παιχνιδι τους και πολυ ναβαρο (αυτο ελειπε)..αντιθετα οι γαλλοι νικησαν με τα χιλια ζορια την αποδεκατισμενη ελλαδα και ειλικρινα πιστευω πως αν οι γαλλοι πετυχεναν τους σκοπιανους στον ημιτελικο και μαλιστα σε τετοια μερα οπως βρεθηκαν με τους ισπανους οι γαλλοι δε ξερω πως θα ανταποκρινοντουσαν...η ουσια ειναι μια απο τη στιγμη που στο τελικο υπαρχει ομαδα που εχει στη συνθεση της τον ναβαρο και λεγεται ισπανια τοτε αυτοματα ειναι το μεγαλο φαβορι...οι γαλλοι πολυ καλη ομαδα αλλα αουτσαιντερ στο μεγαλο τελικο..ειδωμεν
    JAM

    ΑπάντησηΔιαγραφή