Athlenda

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ



Οι  old school-Spurs συγκρούονται με το ..μέλλον του αθλήματος και τους πρωταθλητές Heat, στη τελική μονομαχία για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή..



Είναι η μάχη που όλοι περίμεναν από πέρυσι.. Το παρελθόν, η πιο επιτυχημένη επαγγελματική ομάδα ανεξαρτήτου αθλήματος και επιτομή του winning basketball, απέναντι στο παρόν και μαζί την επόμενη ημέρα του μπάσκετ.. Fundamental εναντίον αθλητικής (και όχι μόνο..) ικανότητας.. Το Hoopfellas στρέφει τη ματιά του στους τελικούς του ΝΒΑ..

Αμφίρροποι και αινιγματικοί οι τελικοί αποτελούν την ημέρα της κρίσης του αθλήματος.. Δύο άκρως διαφορετικές σχολές συγκρούονται με έπαθλο τον τίτλο του πρωταθλητή. Σπέρς ή Χίτ…? Οι συνήθεις νικητές των τελευταίων χρόνων ή -απλά- το φαβορί και εν  ενεργεία πρωταθλητές? Έχω δεί και διαβάσει πολλά κατά τη διάρκεια της φετινής ποστ σίζον αλλά ένα έχω να σας πω.. Η ψυχολογική  δοκιμασία  που έχει να διαβεί ο νικητής πριν τον τίτλο είναι μεγάλη.. Μερικές σκέψεις μου πριν τους τελικούς..


-Οι Χιτ πέρασαν το ισχυρό εμπόδιο των Πέησερς ενώ αντιμετώπισαν δυσκολίες απέναντι στους Μπούλς, ομάδες πολύ δυνατές αμυντικά και με υψηλό επίπεδο τακτικής, χαρακτηριστικά-συνώνυμο του Ανατολικού μπάσκετ. Είναι φανερό το ότι ομάδες με low tempo offense, οι οποίες μπορούσαν να προστατέψουν τη ρακέτα τους δεχόμενες όσο το δυνατόν λιγότερα lay ups, τους έβαλαν δύσκολα. Ομάδες με πιο «σκληρή» υφή, που «έδειραν» τους πρωταθλητές.. Το σύνολο του Σπόελστρα στηρίχτηκε σε έναν εκπληκτικό Λεμπρόν Τζέημς ο οποίος όχι μόνο έχει γυρίσει το προ διετίας –παγκόσμιο- κλίμα εναντίον του αλλά με τα heroic του μετέτρεψε το Μαϊάμι σε νέο Cleveland κουβαλώντας την ομάδα του μέχρι τους τελικούς. Το supporting cast του Τζέημς έμεινε στα ρηχά καθώς ο τραυματισμός του Ουέηντ στο γόνατο και αμφισβητούμενο mentality του Μπος μετέτρεψαν τους Χιτ σε κοινούς θνητούς ενώ η περιφερειακή αστοχία των πυρηνικών όπλων του πάγκου (που εντάθηκε απέναντι στη σούπερ περιφερειακή άμυνα του Βόγκελ) κόντεψε να αποτελέσει τον Νέμεσις του Μαϊάμι..


Παρατηρώντας προσεκτικά το performance και τις αντιδράσεις των Χιτ στην ποστ σίζον, εκφέρω την άποψη ότι πιθανόν το Μέμφις να αποτελούσε –στα πιο «σίγουρα»- έναν πιο ισχυρό –σε «φυσικό» επίπεδο- αντίπαλο, δεδομένο των πολύ καλών defensive wings και της firepower στη φροντκόρτ για το Μαϊάμι. Όμως ο ρηχός πάγκος και το γεγονός του.. δεδικασμένου (βλ. Ιντιάνα) ίσως έδειχναν τον δρόμο στην ομάδα του Ράιλι (ναι, του Ράιλι..) Από την άλλη οι Σπέρς αποτελούν ένα εμπόδιο με τελείως διαφορετική προσέγγιση. Δεν έχουν, συνολικά, τα «πόδια» για να ακολουθήσουν και να αμυνθούν αλλά προτάσσουν πολύ υψηλού επιπέδου αυτοματισμούς και ένα mentality ασφαλώς πιο τεσταρισμένο από αυτό των πρωταθλητών, σε επίπεδο τελικών. Σαν ομάδα, σαν μπάσκετ, αφήνουν ασφαλώς μεγαλύτερα περιθώρια στο Μαϊάμι να παίξει στο στυλ του, βρίσκοντας περισσότερες καταστάσεις τρανζίσιον και «δίνοντας» χώρο για τις small lineups του Σπόελστρα περισσότερο από τους Πέησερς. Κατάσταση όμως που αποτελεί μπούμερανγκ, καθώς εάν οι πρωταθλητές δεν την εκμεταλλευτούν χειρουργικά μπορούν να βρεθούν απέναντι σε «τσουνάμι», δίχως γυρισμό..


-Οι Σπερς έπιασαν άριστα μέχρι εδώ.. Αντιμετώπισαν πρόβλημα με το Γκόλντεν Στέητ. Μια ομάδα με γρήγορα πόδια που σούταρε εκπληκτικά στο τρανζίσιον και ήταν πολύ αποτελεσματική σε γρήγορο χρόνο εκτέλεσης και γενικότερα παρέταξε μια ταχύτητα ανάπτυξης δύσκολα ελεγχόμενη. Στα δύο πρώτα ματς ειδικά, οι Ουόριορς έπρεπε να αισθάνονται πολύ αδικημένοι με το 1-1.. Όμως κάπου εκεί βγήκε στον αφρό η ικανότητα των Σπέρς να ελέγχουν «θρασείς» διεκδικητές βάζοντας τους πίεση μέσω ων φοβερών αυτοματισμών της flex και pickn roll offense του Πόποβιτς, που ξεκολλά την ομάδα στα δύσκολα και δίνει εύκολους πόντους όταν η μπάλα ζυγίζει έναν τόνο.. Ο Τόνι Πάρκερ έχει βγεί μπροστά, παίζοντας ως  1st NBA All star team παίκτης, τρέχοντας με μεγάλη αποτελεσματικότητα την πιο στοχευμένη, έξυπνη και «ακριβή» επίθεση της λίγκας. Οι επιλογές και η αποτελεσματικότητα του Γάλλου σταρ μέσα στη triple down screen offense του Πόποβιτς και οι εναλλακτικές που προσέφερε η ικανότητα στην πάσα/δημιουργία των ψηλών (Ντάνκαν, Ντιό) ακόμα και υπό πίεση χρόνου, ήταν καταλυτικές παράμετροι. Ειλικρινά, δε περίμενα ότι στους τελικούς της Δύσης, το Μέμφις θα πέσει τόσο εύκολα. Η passing/multiple choice offense του Πόποβιτς με τα πολλά fakes-δολώματα («σου δίνω στο πιάτο ότι πάω να αυτό, ενώ κάνω κάτι άλλο σε πολύ γρήγορο χρόνο δράσης») και τα συνεχόμενη rescreens,  τους διέλυσε το αμυντικό DNA και ο τίτλος στη Δύση ήρθε στον αυτόματο..



ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ


Έχω πεί σε ανύποπτο χρόνο ότι η «κέντα» Ουέηντ-Τζέημς είναι too much για το σύγχρονο ΝΒΑ.. Ο “flash” είναι σε παρατεταμένη χαμηλή πτήση, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης στον 7ο Ανατολικό τελικό.  Μπορεί όλοι να ασχολούνται λοιπόν με το μαρκάρισμα του μακρύ/αθλητικού και υποτιμημένου επιθετικού Κόχι Λέοναρντ στον Λεμπρόν, όμως το κλειδί σε αυτή τη σειρά είναι η παραγωγικότητα του Ουέηντ. Εφόσον κυμανθεί σε κανονικά για αυτόν επίπεδα η Χιτ θα είναι πιθανόν unmatched.. Το πρόβλημα στο γόνατο του είναι σημαντικό. Ειδικά στο αμυντικό κομμάτι φανερά χάνει έναν χρόνο αντίδρασης, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τον Σπόελστρα να ρισκάρει τοποθετώντας τον στον Πάρκερ στο τέλος των αγώνων. Από την άλλη η «υφή» των Σπέρς, που δεν είναι τόσο σκληροί και με τρεξίματα στο αμυντικό τρανζίσιον, όσο οι Πέησερς μπορεί να δώσει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο στον expert σε τέτοιες καταστάσεις, Ουέηντ  και αυτόματα να τον κρατήσει ζεστό.. Ο Ντάνι Γκριν θα τον αναλάβει. Εάν τον βγάλει «εκτός»,  οι Σπέρς θα έχουν κάνει ένα πρώτο βήμα..

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ


Θα μιλήσω straight… Θεωρώ τους Σπερς "πιο ομάδα" από το Μαιάμι. Όμως κατά τη γνώμη μου το βαρόμετρο δηλ. ο τομέας που θα κριθεί η σειρά, θα είναι η άμυνα των Χιτ. Εάν καταφέρουν να βάλουν επιθετικά τα δυνατά τους πόδια «πάνω» στην επίθεση των Σπερς, με ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΣΤΟΧΟ να «μπούν» στις passing lanes των Τεξανών και να τις χαλάσουν, αποτρέποντας τους να βρούν ρυθμό και σε συνεχόμενες καταστάσεις την έξτρα πάσα (πιστέψε με, στο small ball των Χιτ με τα μις-ματς/double teams της άμυνας του Μαιάμι, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την Χιτ) και το ελεύθερο σουτ, θα γκρεμίσουν την ίσως πιο σωστά δομημένη επίθεση της λίγκας. Ο Κόουλ μπορεί να αποδειχθεί, με τον Τσάλμερς φυσικά, κλειδί πάνω στον Πάρκερ, ενώ ο Ντάνκαν θα δεχθεί νταμπλ τιμς και το recover/close out defense των Χιτ θα είναι βαρόμετρο. Οι Σπερς μπορούν να κυριαρχήσουν με την καλή κυκλοφορία της μπάλας, διαβάζοντας καταστάσεις και εφόσον το Μαιάμι τους αναγκάσει να επιτεθούν ατομικά έχει το πάνω χέρι. Από την άλλη θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την άμυνα των Σπέρς μακριά από τη μπάλα και το πώς θα προστατέψουν το ζωγραφιστό τους. Σημαντικό κομμάτι, η ευστοχία στα σουτ τριών πόντων, ειδικά από τους παίκτες πάγκου.


Το Μαιάμι δείχνει φαβορί, κακά τα ψέματα, έστω και εάν οι Σπέρς μπαίνουν με καλή πιθανότητα upset στη μάχη του πρώτου ματς. Κάτι μου λέει όμως ότι εάν η αρμάδα του Πόποβιτς καταφέρει να έχει το πάνω χέρι λίγο πριν το μέσο της σειράς , θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και  να πνίξει τον αντίπαλο, που «στα ίσα» μοιάζει καλύτερος. Είναι μια μάχη «ιστορίας» για την Αμερικανική λίγκα.. Let the best man win..!

74 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον εσύ μπαίνεις φιλαράκο..Έχουν ανακυρηχτεί επισλημως ως η πιο επιτυχημένη ομάδα των αμερικανικών σπορ από το 2000 και μετά αλλά που να το ξέρεις..Οι γνώσεις σου περιορίζονται στο ότι οι Σπερς έχουν τον Ντάνκαν και ηΧιτ τον Λεμπρόν.Μου έμαθες και την περιφερειακή άμυνα...τζιμ κόψε τους βλάκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bλέπω Σπέρς στα 6. Ειδικά αν ανέβει λίγο ο Τζινόμπιλι θα τελειώσει γρήγορα η σειρά.Στη Χιτ κάτι δε πάει καλά.Ναι μεν, αλλά..

    Mανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίος Τζιμ, κόψτους.. Στο καλό βλακάκο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζίμι άσε τα nba και πές μας για τις αποκαλύψεις του μεγαλοδημοσιαγράφου-κοινωνικού λειτουργού Στέφανου Χίου.Τελικά οι γαύροι πρώτα έστησαν παράγκα στο ψυχικό και τώρα με το ντόπινγκ πάνε να φτιάξουν δυναστεία.
    Εγώ διαβάζω όμως μακελάρη,πράσινη και ονσπορτς και δεν μασάω.Τα μαθαίνω απο πρώτο χέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοι Spurs κ Miami ρε!... Ασχοληθείτε λίγο κ με κάτι σοβαρό τέλος πάντων!
      Πλάκα κάνω φυσικά!

      Απλά εύχομαι κάτι τέτοιες καταστάσεις να μη μας φτάσουν να βλέπουμε Ελληνικούς τελικούς με προταγωνιστες επηρεασμένος οπαδούς...

      Διαγραφή
  6. Λέω Σπερς στα 7. Αν η σειρά πάει μακριά το ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ μπορεί να τη διαχειριστει και σε ένα έβδομο ματς είναι πολύ πιο έμπειρο από την Ιντιάνα και ακόμα από τη Χιτ.

    manu chao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο ζευγάρι τελικών με ξεκάθαρο φαβορί (με πόνο καρδιάς το λέω αλλά έτσι είναι) το Μαιάμι.

    Με δεδομένο πως ο Τζέιμς θα κινηθεί σε μέσους όρους 27-8-7 ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, αν αυτό επιτευχθεί με καλά ποσοστά και επιλογές και όχι ηρωικά ένας εναντίον 5, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο αφού θα σημαίνει πως η επίθεση τους δουλεύει ρολόι.

    Έχουμε τα γκαρντ να ανταπεξέλθουμε στη πίεση και την ευελιξία-"ελαστικότητα" της άμυνας της Χιτ (οι αντίστοιχοι της Ιντιάνα ήπιαν θάλασσα) αλλά δε ξέρω αν αυτό φτάνει αφού συχνά η έξτρα πάσα βγαίνει σε ρολίστες όπως ο Νιλ ή ο Γκριν. Θα έχουν τα αυγά να βάλουν τα σουτ που πρέπει; Στη κανονική περίοδο η απάντηση είναι "ναι" αλλά πέρυσι με την Οκλαχόμα δε βοήθησαν αρκετά. Με δεδομένο πως η αγία τριάδα είναι μεγάλη σε ηλικία πρέπει να ανέβουν επίπεδο σε σχέση με πέρυσι.

    Είναι πιθανό να σημαδέψουν αλύπητα τον (κάπως χαλαρό θα έλεγα) Μπος που μαζεύει λιγότερα ριμπάουντ και από μονόχειρα πειρατή τώρα τελευταία - πόσο ακόμα θα κάνει μαγικά ο άνθρωπος-πουλί; Ίσως ο Σπλίτερ αποδειχθεί κομβικός με πόντους-χρυσάφι.

    Αν ο Γουέιντ είναι σε καλή κατάσταση, σε συνδυασμό με τον τυπικό-εξωγήινο Τζέιμς έχετε γεια βρυσούλες...

    Το μυαλό λέει Μαιάμι αλλά η καρδιά λέει Σπηρούνια και πάλι Σπηρούνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστότατη παρατήρηση φίλε για τον Bosh. Παραπαίζει έξω από τη ρακέτα στην post-season. Είναι στα πλαίσια του τραγικού αδιεξόδου του Miami: όλοι κάνουν χώρο στον Lebron (clear out).

      Διαγραφή
    2. Όντως ούτε που το πατάει το ζωγραφιστό. Και αυτός θα είναι ένας παράγοντας, γιατί δεν υπάρχει spacing, η "καλή" ανοιχτή πάσα, δεν δημιουργούνται διάδρομοι, κτλ.Είπε ένα ωραίο τις προάλλες ο jalen rose. Αν υπήρχε 4ποντο, στα πλευ οφ o bosh θα σούταρε από εκεί. Από εκεί και μετά έχει φράχτη.

      Διαγραφή
  8. λες και παιζει ο καλος παναθηναικος του ομπραντοβιτς με τον πυρηνοκινητο ολυμπιακο του ιβκοβιτς.....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με πονο καρδιάς... Χαχα!... Ωραίος!
    Go Spurs! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα jim,
    Συχγαρητηρια για την πολυ ωραια αναλυση, οπως παντα.

    Η μονη διαφοροποιηση απο το σκεπτικο σου έγκειται στο γεγονος οτι ενω θεωρεις turning point της σειρας την βελτιωση της αποδοσης του wade,προσωπικα την θεωρω σχεδον δεδομενη. Οχι στο 100% αλλα κατα ενα πολυ μεγαλο ποσοστο.

    Γι αυτο και "μεταφερω" το ερωτηματικο σου στον τριτο των big 3 τον bosh.Και το λεω αυτο σε συνδυασμο με την αντιστροφη πορεια που χαρασει την τελευταια 3ετια το match up του ο splitter.Ο πρωτος δειχνει καθε χρονο ολο και πιο soft, ενω ο δευτερος μετα τα φροντιστηρια του pop συνεχως δυναμωνει (σωματικα και κυριως ψυχολογικα )

    Περιμενουμε με αγωνια και πολλα redbull !!
    Το σχολιο σου για την ομαδα του ραιλι ειναι ολα τα λεφτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίος Jim. Να τονίσω ότι στον τελικό παίζουν οι δύο γρηγορότερες ομάδες των ημερών μας. Και για να μην παρεξηγηθώ: Οι μεν πρωταθλητές με τα βιονικά αθλητικα προσόντα είναι φονιάδες (όταν θέλουν) στην περιφερειακή άμυνα και ασύλληπτοι στο transition. Αυτό που οι άσχετοι έχουν χαρακτηρίσει ως "μαϊμούδες που τρέχουν" και "αντιμπάσκετ" είναι απόλυτα φιλοσοφημένο σύστημα με βάση το υπάρχον roster. Ειδικά από τη στιγμή που απέκτησαν τον x-factor τους (aka Chris "Birdman" Andersen) και ελεγξαν τα rebounds, η εικόνα μιλάει από μόνη της. Οι δε Spurs (τους οποίους υποστηρίζω σε αυτή τη σειρά γιατί είναι ΟΜΑΔΑΡΑ) κατάφεραν από μοναδική elite ομάδα της Δύσης που έχει αμυντικούς προσανατολισμούς να μετατραπεί σε φονική επιθετική μηχανή βασισμένη στο p'n'r (καμία σχέση με ευρωπαϊκές εκδόσεις του..) και πληθώρα επιθετικών plays που καλύπτουν το "μέτριο" roster και βασίζεται στην ταχύτατη ανάπτυξη (κίνηση χωρίς την μπάλα, passing game), εκεί ακριβώς που υστερούν οι Heat, κάνοντάς τους την πιο efficient επίθεση στον κόσμο. Πιστεύω πως εκτός της απόδοσης του Wade που πάντα πρέπει να είναι καταλύτης, η intensity του Duncan θα είναι το κλειδί. Ο κορυφαίος ψηλός της φετινής σεζόν οφείλει (εκτός από φινετσάτος greatest power forward ever) να γίνει ο center-σκιάχτρο στα πρότυπα του Hibbert αν θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το smallball του Miami. Αντίστοιχα για τους πρωταθλητές, με δεδομένη την αδυναμία να ακουμπήσουν την μπάλα στο ποστ, και το τραγικό παιχνίδι χωρίς την μπάλα σε set καταστάσεις, πρέπει να σταματήσει η ανομβρία από τα 7,25 και το τραγικό σύστημα με τον ακίνδυνο Bosh στο high post. Η Indiana δεν είχε ούτε το βάθος ούτε τον superstar για να καθαρίσει τη σειρά, αλλά ανέδειξε άπειρες αδυναμίες που θα εκμεταλευτεί ο χαμαιλέον Greg Popovic.
    Πρόβλεψη: Καμία. Όσο το Miami παρουσιάζει συμπτώματα LA-Lakers & Cleveland-Cavs (ομάδα του ενός) δεν έχει τύχη σε αυτή τη σειρά. Από την άλλη πολλά ματσαρίσματα είναι συντριπτικά υπέρ των Heat.
    Ιδανικό (για μένα) σενάριο: 7-game series με MVP τον κορυφαίο Ευρωπαίο point-guard όλων των εποχών και πλέον υποτιμημό αστέρα στο παγκόσμιο στερέωμα.
    Υ.Γ.: Το '05, όταν στους τελικούς βρέθηκαν δύο ΟΜΑΔΕΣ (Spurs vs Pistons), προκειμένου να διαφημιστεί το προϊόν (ο Stern θεώρησε κατάρα την παρουσία τόσων αντι-star στα εμπορικότατα title games), επιστρατεύτηκε μέχρι και η celebrity (μέλλουσα) κυρία Parker. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για φέτος, με τις δύο ομάδες να παρουσιάζουν τουλάχιστον 6 μελλοντικούς Hall of Famers στις τάξεις τους. Εύχομαι ολόψυχα στον Tim Duncan να κατακτήσει το 5ο του δαχτυλίδι και μετά να αποσυρθεί ως ίσως ο κορυφαίος της εποχής του, κλείνοντας το μάτι σε Shaq & Kobe.
    Υ.Γ.2: Thanks for the memories Jason Kidd & Grant Hill

    Desticado Davarosz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δυο ομάδες είναι κορυφαίες στο τρόπο παιχνιδιού με τον οποίο επέλεξαν να παίζουν και η αντιμετώπισή τους σχεδόν πάντα καταλήγει σε διλήμματα choose your poison! Θες να σε φάω ζωντανό βγάζοντας σωρηδόν 3ποντα από τις γωνίες (και οι 2 τους), θες να εκμεταλευτώ κάθε miss-match known to man (Τζέιμς), θες να κλείσεις τις διεισδύσεις του Πάρκερ και να του αφήσεις τη πάσα και ούτω καθ' εξής!; Κάντο αν μπορείς, καθόλου εύκολο όμως...

      Θα δούμε τιτανομαχία και θέλω να ελπίζω με κατάληξη σα αυτή που περιέγραψε ο DD παραπάνω.

      Διαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα διαφωνήσω λίγο με τον τίτλο...
    Γιατί το μέλλον του αθλήματος να είναι η ομάδα του ενός υπεραθλητή και όχι το απόλυτο σύνολο και η ομαδική προσπάθεια;
    Πάντως , είναι όντως τεράστια η σύγκρουση στην προσέγγιση και την φιλοσοφία. Και καθόλου περίεργο που οι περισσότεροι μπασκετόφιλοι Ευρωπαίοι προτιμούν τον Άγιο Αντώνη...
    spurs σε όσα να ναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου ρε Jim, εγραψες παλι...
    Η αληθεια ειναι οτι αυτες οι δυο ομαδες εχουν εντελως διαφορετικο στυλ παιχνιδιου και αυτο απο μονο του δινει ξεχωριστο και εντονο ενδιαφερον στους τελικους. Η καθε ομαδα θα κερδισει με τον "τροπο" της και νομιζω πως η τελευταια σου φραση τα λεει ολα "let the best man wins" ;)

    pistol-than

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στους τελικούς της Ανατολής κατάφερα να ξεφύγω από το "σύνδρομο της Σταχτοπούτας" και ευχόμουν η όμορφη ιστορία των ταπεινών εργατών της Ιντιάνα να τελειώσει εδώ και το Μαιάμι να βρει τον Σαν Αντόνιο στον τελικό. Νομίζω ότι από to 1989 και το Ντηντρόιτ-ΛΑ, είχαμε να δούμε δυο ομάδες να είναι τόσο εμφατικοί κύρηκες διαφορετικών μπασκετικών σχολών. Απιστευτα ιντριγκαδόρικο και νομίζω ότι η σειρά αυτή έχει τα εχέγγυα να μείνει στην ιστορία. Με μία λέξη "Επιτέλους".

    Πρόβλεψη Σπερς σε 6, απόλαυση μπασκετόφιλων 10.

    Edwood

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Jim αν δεν κάνω κάποιο τραγικό λάθος, είναι Η Νέμεσις (αρχαία θεά) και όχι Ο νέμεσις. Κάπου μου φαίνεται ότι το ξαναδιάβασα, γι' αυτό είπα να το σημειώσω...

    Και μετά από αυτή τη φιλολογική παρέμβαση, στα μπασκετικά. Πολύ καλό άρθρο, αποδίδει ακριβώς αυτή τη σύγκρουση των διαφορετικών φιλοσοφιών. Δε θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω κάτι επ' αυτών, άλλωστε το κείμενο είναι πλήρες.

    Θα πω μόνο ότι δε θα κερδίσει η "σχολή", θα κερδίσει ο ...καλύτερος. Πιστεύω ότι οι Spurs είναι μια πιο ισορροπημένη ομάδα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποδώσει αυτό που μπορεί. Οι Χιτ σε μια τέτοια μάχη εξαρτώνται από δύο πράγματα: Αν θα μπορέσουν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, ώστε να έχουν αποδοτική επίθεση (αλλιώς πως θα χτυπήσουν μια σειρά που μπορεί να τραβήξει πολύ?!) και αν θα έχουν ένα superstar ή έναν απλό παίκτη Wade.

    Από πλευράς προγνωστικών, νομίζω είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες "σειρές" τελικών των τελευταίων ετών. Με τον προπέρσινο "ημίσκληρο" Λεμπρόν, θα έδινα φαβορί τους Σπερς. Με τον φετινό, μάλλον τους Χιτ.

    arisff

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε παίδες θυμάστε στην αρχή της σεζόν δημοσιεύματα που έφεραν τον Μπαρτζώκα και τον Πεδουλάκη να έχουν απορρίψει τον Birdman; Πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, η μεταγραφολογία στην Ελλάδα είναι πάντα ..απολαυστική! Δεν νομίζω ότι ο παίκτης είχε ποτέ πρόθεση να έρθει στην Ευρώπη, τουλάχιστον φέτος, παρότι είναι 34 στα 35. Στον Ολυμπιακό θα ήταν ιδανικός (και πανάκριβος) για αντι-Dorsey, στον Παναθηναϊκό θα ήταν λογικά καλύτερος αμυντικός του Lasme (τεράστιο μέγεθος) στη ρακέτα, αν μπορούσε να αφομιώσει γρήγορα το ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά δεν ξέρω πόσο efficient θα ήταν στο p'n'r αμυντικά και κυρίως επιθετικά. Θα ταίριαζε τέλεια σε μια από τις Τούρκικες, με τις αργοκαρούτες που είχαν μαζεψει για frontline, ή στην soft Real (αναφέρομαι πάντα σε ομάδες που θα "μπορούσαν" να τον αποκτήσουν).

      Διαγραφή
  18. ΕΓΩ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΕΡΣ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ Η ΙΝΤΙΑΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ. ΤΩΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΠΕΦΤΩ ΕΞΩ.
    ΤΖΙΜ ΡΟΥΜΟΡΣ ΓΙΑ ΝΒΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ?

    NOSTRADAMOUS 13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ρε μαγκα, τι σκατα νοστράδαμος είσαι αν δεν μπορείς να κανεις μια μαντεψιά????

      Διαγραφή
  19. Θα μιλησω με καθαρα μπασκετικα κριτηρια...
    Μισω τους Χιτ. go Spurs!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραία σειρά τελικών!
    Αν και δεν συμπαθώ HEAT φέτος απέδειξαν πολλά (Ιδιαίτερα ο Lebron) και όπως λέει και ο Jim έχουν ανατρέξει το αρνητικό κλίμα, θα τους παρακολουθήσω ευχάριστα φέτος...
    Βλέπω την σειρά να πηγαίνει στο 7ο ματς, από ένα break o καθένας και στο 7ο Spurs με επικό παιχνίδι απο Duncan!!!
    Νίκη του Μental-Basket που βέβαια έχουν αρχίζει να το υιοθετούν και ομάδες με πολύ καλά αθλητικά χαρακτηριστικα και κάνουν εκπλήξεις

    Υ.Γ Έχει κανείς εμπειρία από το nba LeaguePass??
    Το είδα καθυστερημένα αλλά η τιμή που είχε για τα Playoffs + Finals μου φάνηκε πολύ καλή...
    θα το έχω υπόψη μου για του χρόνου!

    Dali.S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα σε όλους. Η σειρά Heat-Spurs ήταν η πιο ιντριγκαδόρικη και επιθυμητή από όλους τους φίλους του ΝΒΑ. Καλοί οι Pacers και οι Grizzlies, αλλά οι άλλοι αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται. Η ομάδα του οδοστρωτήρα Lebron με έμφαση στην αθλητική ικανότητα, στα νιάτα και στις σούπερ ικανότητες του ενός απέναντι στην ομάδα των πολλών, της λογικής, του μυαλού και της εμπειρίας. Η ομάδα που ανατέλλει απέναντι στην ομάδα που δύει. Πιο must ζευγάρι δεν υπήρχε. Παρά την περιορισμένη ενασχόλησή μου με το ΝΒΑ, θέλω και πιστεύω ότι τη σειρά θα την πάρουν οι Spurs με 4-2.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. first of all

    thanks for the memories Grant Hill & Jason Kidd

    ειδικα ο "Grant Hill πινει Sprite" ηταν ο πιο all around παίχτης
    ισως μετα τον Magic και πριν τον LeBron

    Jason Kidd προτυπο play-maker (αν δεν ειχε παντρευτει και την τρελη...)

    Grant Hill

    Career Awards
    NBA co-Rookie of the Year (1995)
    7× NBA All-Star (1995–1998, 2000–2001, 2005)
    All-NBA First Team (1997)
    4× All-NBA Second Team (1996, 1998–2000)
    NBA All-Rookie First Team (1995)
    3× NBA Sportsmanship Award (2005, 2008, 2010)
    2× NCAA champion (1991–1992)
    ACC Player of the Year (1994)
    NABC Defensive Player of the Year (1993)
    Consensus NCAA All-American First Team (1994)
    Consensus NCAA All-American Second Team (1993)

    Jason Kidd

    Career Awards
    NBA champion (2011)
    10× NBA All-Star (1996, 1998, 2000–2004, 2007–2008, 2010)
    5× All-NBA First Team (1999–2002, 2004)
    All-NBA Second Team (2003)
    4× NBA All-Defensive First Team (1999, 2001–2002, 2006)
    5× NBA All-Defensive Second Team (2000, 2003–2005, 2007)
    5× NBA assists leader (1999–2001, 2003–2004)
    NBA co-Rookie of the Year (1995)
    NBA All-Rookie First Team (1995)
    NCAA All-American (1994)
    Pac-10 Player of the Year (1994)
    No. 5 retired by University of California
    Naismith Prep Player of the Year (1992)


    απο κει και περα για τους τελικους
    κατα την γνωμη μου η σκουπα επι του Memphis ηταν τρομακτικο για τους αντιπαλους

    συμφωνω απολυτα με αυτο που λεει ο JIM οτι αν παμε σε ενα ανοιχτο ρυθμο το Miami εχει προβαδισμα

    αν παιξει ενα small ball με τον lebron στο 4 και μια πιεστικη m2m αμυνα με συνεχομενα switch πετυχημενα τοτε repeat Για Miami

    ο Pop πρεπει να κανει ενα uptempo παιχνιδι σχεδιασμενο ομως ως την παραμικρη λεπτομερεια και μπορει να το κανει
    κλειδι στην ολη υποθεση αν ο TP συνεχισει να κανει τα δικά του
    και οταν χρειαστει ο Αργεντινός να κανει την διαφορά


    * οι Spurs εχουν και buzzer beater παιχτες (Boner ετοιμασου!!!)

    SuperSportSpy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πόσο χάλια παίζει να ναι το ματς λοκομοτιβ-τσσκα???
    Η Τσσκα είναι άθλια επιθετικά στα μάτια μου,δεν καταλαβαίνω τι στιλ επιμένει να λανσάρει ο μεσίνα.Αγαλματάκια ακούνητα η επίθεση της τσσκα,και δημιουργοί φόργουορντ και σέντερ να στριφογυρίζουν να βρουν την πάσα.Δεν απορώ καθόλου που ο Οσφπ την ξεφτίλισε.Τα πράγματα χειροτερεύουν από τη στιγμή που πρέπει να παίζουν 2 ρώσοι στην 5άδα και βλέπουμε κι άλλους ξυλοκόπους μέσα...
    Πολύ ανώτερη μπασκετικά η δική μας σειρά.Αντάξια της μπορεί να θεωρηθεί μόνο το μπαρτσελόνα-ρεάλ.
    Όσο για nba...θα προσπαθήσω να δω κανα ματσάκι..
    Ελπίζω να μη το μετανιώσω μιας κι έχει μεταμεσονύχτιο κόστοσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. O Γουέηντ είναι το βαρόμετρο παιδιά. Αν σφίξει τα δόντια (που θα το κάνει) μπορεί να την πάρει μόνος τη σειρά.

    Κώστας13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. και εγω δεν προβλεπω να δω καποιον τελικο απευθειας γιατι παιζουν 3ή 4 την ωρα την νυχτα
    δυσκολες ωρες δυστυχως
    SuperSportSpy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χιτ-σπερς
    παο-οσφπ
    μπαρτσελονα-ρεαλ
    σιενα-καντου(ελπιζω)
    καταπληκτικο 20ημερο......stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πάει η καντού...μας χάλασε τη κέντα.. κριμα...

      pan.tsak

      Διαγραφή
  27. Πολυ ωραιος τζιμαρα, πως κ πως περιμενα τοσες μερες το αρθρο για τον τελικο. Θεωρω οτι κακως υποτιμουν την αθλητικοτητα των σπερς πολλοι, σαφως δεν εχουν τα ποδια αλλων ομαδα αλλα η αθλητικοτητα τους εχει ανεβει αρκετα με λεονανρτ/ντανι(που ειχα γραψει για τον ντανι καπου στα μεσα της χρονιας οτι πρεπει να ανεβει κ αλλο κ αυτο κανει, θα ειναι κλειδι στους τελικους αυτοι οι 2) κακα τα ψεματα ο λεοναρντ δε προκειται να σταματησει τον λεμπρον αλλα ισως μπορεσει να του βαλει μερικα κρισιμα καλαθια, μεγαλυτερος κινδυνος ειναι η φθορα του λεοναρτ απο φαουλ που θα επηρεασει πολυ την αθλητικοτητα των σπερς. επισης με την επιστροφη του τζοσεφ απο τους τορο οστιν οι σπερς εχουν ενα πολυ σκληρο γκαρντ κ εξαιρετικα ποδια τα 10 λεπτα που θα παιζει θα ειναι εφιαλτης για τον παγκο τον χιτ + τον παντα αξιολογο γκαρι νιλ. Επισης κλειδι στους τελικους θα ειναι ο ντιαο γιατι πιστευω οτι ο μπος εχει τα φοντα να κανει καλα ματς μιας κ ο τιμι/σπλιτερ δεν μπορουν να τον ακολουθησουν ευκολα στα 6 μετρα που παιζει κ θα βρει αρκετα καλα σουτ!!! Εδω μπαινει ο ντιαο να τον ακολουθησει κ να τον βαρεσει (με την καλη εννοια). Θεωρω οτι εχουμε ενα μικρο προβαδισμα αλλα δεν ειμαι κ ο πιο αντικειμενικος :).

    Να κανω κ εναν αντιλογο, ενταξει τον λεμπρον δεν τον σταματαμε τον τονι πως θα τον σταματησουν? τον τιμι πως? ο Birdman? ασχολιαστο.... In Timmy we trust :)

    Αν το ξαναεστειλα το ιδιο κειμενο ζητω συγνωμη δεν ειμαι σιγουρος αν πατησα πριν δημοσιευση ή οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. in tim we trust και in team we trust...;)
      με καντε στην ακρη να περασω δε χανουν τη σειρα οι Spurs.
      To supporting cast του Lebron πεφτει στα εκτος εδρας, αλλα ουτως η αλλως νομιζω πως ο συναδελφος σου Ποπ θα ριξει το απαραιτητο βαρος και εκει...

      ΥΓ: Κατα πασα πιθανοτητα και εγω δεν ειμαι αντικειμενικος...:)

      pistol-than

      Διαγραφή
    2. Zoze, κανείς δεν νομίζω ότι αμφιβάλει για την ύπαρξη αθλητικών κορμιών στις τάξεις των Spurs. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται αυτό στο παρκέ. Οι Heat επιδιώκουν πιεστικές άμυνες (όχι ξύλου δλδ) για δύο λόγους: πρώτον διότι δεν υπάρχει off-ball ταλέντο, επομένως το set παιχνίδι γίνεται αρκετά μονόπλευρο και δεύτερον γιατί έχει (πέρα από τα αθλητικά προσόντα) ανεπτυγμένως αυτοματισμούς στο transition σε άμυνα και επίθεση, κάτι που δεν συμβαίνει στην (καταπληκτική, βεβαίως) επιθετική λειτουργιά του San Antonio. Είδαμε πώς υπερίσχυσε το small-ball του Miami σε rebounds στο πρώτο παιχνίδι

      Διαγραφή
    3. pragmatika kataferan k mas piran ta rebounds k eixan k pio polles asist pragma pou den to perimena, k perimena na soutaroume k ligo kalitera (san spurs). Oson afora ta la8i itan k oi 2 omades eksairetikes se auton ton tomea, mporei oi heat na eixan ta dipla (8) alla 8 einai eksaireitkos air8mos an ta 4 dika ton spurs einai tromaktiko noumero!!! Gia na doume ti 8a ginei k me8aurio exie psomi i siera pisteuo.

      signomi gia ta greeklish paidia, eimai sti douleia k den ipostirizei to pliktrologio ellinikous xaraktires.

      Διαγραφή
  28. Μερικά πράγματα που θα δούμε σίγουρα:

    1) ο Πόπ θα βάλει τον Wade να τρέχει μέχρι να του ξεκολλήσει το γόνατο. Όποιον και ν' αναλάβει, είμαι σίγουρος πως ο παίκτης του σε κάθε επίθεση θα περνάει από ένα κάρο σκρην απλά και μόνο για να φθαρεί ο X factor του Miami. Είτε θα κυνηγάει τον Green στα σκρην που παίρνει για να βγει να σουτάρει, είτε τον Lenard στα κοψίματά του είτε τον Parker, θα τρέχει. Και οι Spurs θα τον αναγκάσουν να τρέχει.

    2) ο Battier δεν θα παίξει πολύ στη σειρά εκτός κι αν πάρει φωτιά από το 3ποντο. Παραείναι κοντός για τους ψηλούς, βοηθάει περισσότερο απ' ό,τι πρέπει σε κάθε άμυνα βοηθώντας τους Spurs να βρίσκουν ελεύθερους παίκτες, και τελευταία είναι κρύος.

    3) ο Ginobili είναι ο απόλυτος X factor των Spurs, επειδή είναι ο γνωστός ανορθόδοξος πασέρ. Μπορεί να τα παίξει από την πίεση που ασκούν οι Heat αλλά αν δεν τα παίξει, οι πάσες του θα καταλήξουν σε πολύ καλά σουτ. Και αυτό μπορεί να καταστρέψει το Miami που παίζει με πολλά doubleteams στο pick n roll.

    4) ο Duncan είναι η καλύτερη επιλογή για να προστατεύσει το ζωγραφιστό. Φέτος κάνει φοβερή δουλειά και μετράει πάρα πολλές τάπες μετά από χρόνια. Το πρόβλημα είναι πως μπορεί να δώσει χώρο στο Bosh αυτό.

    5) ο Bonner μπορεί να βγάλει κάτι τρελά +/- θετικά. Η ύπουλη άμυνά του και οι διάδρομοι που ανοίγει είναι φοβεροί για τέτοιες στατιστικές.

    6) ο Diaw θα αναλάβει για κάποια λεπτά το Λεμπρόν. Το έκανε στο πρώτο παιχνίδι φέτος (χωρίς Duncan, Parker, Ginobili, Green, Lenard, Jackson), και ο Jackson έφυγε αφήνοντας το Lenard μόνο καθαρό 3.

    Αυτά προς το παρόν. Λέω Spurs in 6. Αν όχι, Heat in 6.

    Θέλω ο T-Mac να σκοράρει στους τελικούς για πρώτη φορά στα φετεινά playoffs.

    Ody

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παίδες άσχετο αλλά αν δεν το έχετε δει, τσεκάρετε το

    http://www.youtube.com/watch?v=zanji1I7Yd4

    Ντοκυμαντέρ του ESPN για τον Ντράζεν Πέτροβιτς σε αφήγηση Βλάντε Ντίβατς και πολύ Ράτζα, Κούκοτς, Ζάρκο κλπ και γενικά πολύ Γιουγκοσλαβία. Καλογυρισμένο, ρίξτε του μια ματιά αν σας ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχο βίντεο.Σε ευχαριστούμε. Γι@ννης

      Διαγραφή
    2. Για την ιστορία και μόνο (δεν ξέρω αν υπάρχει αναφορά η νύξη για αυτό στο ντοκιμαντέρ) τα δύο μεγάλα αστέρια της τελευταίας ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, Divac & Petrovic ήταν σκοτωμένοι μεταξύ τους.

      Διαγραφή
    3. Σε συνέχεια του προηγούμενού μου "διαφωτιστικότατου" σχολίου (...) το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται ακριβώς αυτό, τη σχέση δλδ των δύο αθλητών

      Διαγραφή
    4. Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα του ντοκυμαντέρ που λέγεται άλλωστε Once Brothers, η ρίξη δηλαδή στις σχέσεις του Divac και του Petrovic μετά τον εμφύλιο

      Διαγραφή
    5. Το έχω δει σας το προτείνω με 1000.....

      Διαγραφή
  30. Έχει πρόβλημα το μαιάμι στο 1 απέναντι στον πάρκερ.
    Άν είχε διαμαντίδη δεν θα κέρδιζε άνετα τους γέρους.
    pick

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαμαντίδη και κάρι.Και τον ντομιναντ σοφοκλή για αντίπαλο δέος στον ντάνκαν

      Διαγραφή
    2. Γκιστ αντί Μπος;
      Πώς θα σας φαινόταν;

      Διαγραφή
    3. εγώ και τσαρτσαρή αντί ντάνκαν θα έπαιρνα αν ήμουν πόποβιτς.

      Διαγραφή
  31. 20 χρονια περασαν....λες και εγινε την περασμενη εβδομαδα καθε τετοια μερα λες και εφυγε ενας δικος μας ανθρωπος ....ενα αφιερωμα τζιμ για τον ντραζεν...stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μόλις το έμαθα από πολύ έγκυρη πηγή, ο Γιάνκοβιτς υπόγραψε τριετές 700 χιλιάρικα στον γαύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα φεύγει για Αμερική ο Παπανικολάου.

      Διαγραφή
    2. Πολύ ωραία, ο Παπ πάει Αμερική ο Σπανούλης πάει Ρωσία, να δούμε με ποιους θα παίζουμε του χρόνου, τουλάχιστον ο πρόεδρος να κρατήσει τον Σερμαντίνη και τον Περπέρογλου που είναι παικταράδες, με μόνο αυτούς τους 2 τον κερδίζουμε για πλάκα τον Παο.

      Διαγραφή
    3. Σιγά τα λεφτά! 700 τα δίνει σίγουρα και ο Παο.

      Διαγραφή
    4. Πιο εύκολο είναι να περάσει ένα χονδρό σχοινί από το μάτι μιας βελόνας παρά να πάει ο Βλαδίμηρος στον Παο.

      Διαγραφή
    5. Βλάντο καλοφάγωτα και σε καλή μεριά!

      Διαγραφή
    6. kala kala afhste ta metagrafika gia to kalokairi re paidia
      giati polles fores autes oi egkures piges den einai kai toso egkures
      An de dw anakoinwseis den pistevw tipota

      Διαγραφή
    7. Apopsi mou oti o Vlanto tha paei ston nikiti tis seiras twn telikwn

      Διαγραφή
  33. Διπλό των Σπερς, πάμε ρε ομαδάρα! Δε λέει και πολλά βέβαια αυτό σε σειρά που πάει στις 4 νίκες ανάμεσα σε τέτοιου επιπέδου ομάδες.

    Οι Σπερς κάνανε 4 (ΤΕΣΣΕΡΑ!!!!!) λάθη σε τελικό πλει-οφ NBA διάρκειας 48 λεπτών. Κάποιος μας κάνει πλάκα έτσι; Ήμαστε άστοχοι, χάσαμε και τα ριμπάουντ αφού το τέρας ο Λεμπρον το πήρε προσωπικά το πράγμα αλλά τα ΤΕΣΣΕΡΑ λάθη υποδεικνύουν ομάδα-ηλεκτρονικό υπολογιστή. Respect Pop...

    ΥΓ Πήξαμε από "μπασκετικούς" στο σάιτ αυτό βλέπω. 40 αναρτήσεις για τους τελικούς του ΝΒΑ (ισως το πιο ελκυστικό ζευγάρι ομάδων της τελευταίας 10ετίας), 350 για ντόπες, ποιός την έχει μεγαλύτερη, τον Κάρι, το Παππά και τις 12άδες της επόμενης περιόδου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα.
    Μερικές σκέψεις για τον πρώτο τελικό το βράδυ. Το ματς δεν μοιάζει με κανένα από τα τρία που προηγήθηκαν στην κανονική περίοδο και στον τελικό κυπέλλου.
    1) Παράγοντας Λο. Ο Αμερικανός είναι υπεραπαραίτητος στους τελικούς γιατί η συνεισφορά του σε άμυνα και επίθεση είναι πολύ σημαντική. Η περιορισμένη συμμετοχή ή η απουσία του βάζει δύσκολα στον Μπαρτζώκα. Ο κόουτς του Ολυμπιακού θα αναγκαστεί να αυξήσει το χρόνο των Σλούκα-Κατσίβελη και να δώσει μερικά λεπτά στον Γκετσεβίτσιους. Το γεγονός αυτό από μόνο του αλλάζει την ισορροπία της ομάδας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στη μια πλευρά με την άμυνα πάνω στον Διαμαντίδη και στην άλλη με την επίθεση στο transition. Δύσκολος γρίφος που αν λυθεί θα αποτελέσει την αφετηρία για να χτίσει αυτοπεποίθηση η περιφέρεια του Ολυμπιακού.
    2) Μακρινό σουτ. Είναι δεδομένο ότι η ευστοχία από τα 6,75 είναι προαπαιτούμενο κυρίως για τον ΠΑΟ. Σε όλα τα μεγάλα ματς που κέρδισαν φέτος οι πράσινοι είχαν εξαιρετικά ποσοστά στα τρίποντα. Ο ρόλος του Κάρι στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι κομβικός αφού προσφέρει αυτό που έλειπε σε πολλά φετινά ματς του ΠΑΟ. Από την άλλη η ευστοχία στο μακρινό σουτ από τις θέσεις «3» και «4» είναι σημαντική για τον Ολυμπιακό αφού προσδίδει άλλη διάσταση στο επιθετικό του παιχνίδι.
    3) Η απόδοση του Σπανούλη. Με δεδομένο το ερωτηματικό του Λο, ο Σπανούλης θα χρειαστεί να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος και στην δημιουργία και στην εκτέλεση αλλά κυρίως να επιδείξει αμυντική προσήλωση αφού μάλλον θα μαρκάρει τον Κάρι.
    Γενικά πιστεύω ότι θα δούμε ματς που θα μοιάζει αρκετά σε ρυθμό και σκληράδα με τον ημιτελικό του ΟΣΦΠ με την ΤΣΣΚΑ. Και γι’ αυτό το λόγο πολλά θα κριθούν από το πόσο θα «πονέσουν» τον Ολυμπιακό οι ψηλοί του ΠΑΟ στο ζωγραφιστό. Εκεί που απέτυχε οικτρά η ΤΣΣΚΑ.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως το ζητούμενο από πλευράς Ολυμπιακού για τον Σπανούλη είναι το καθαρό μυαλό. Στο κομμάτι της εκτέλεσης ΠΑΝΤΑ είχε πρόβλημα απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Ακόμη και αν εκβιάσει προσπάθειες, το παν είναι να μην καταστρέψει το ρυθμό της ομάδας του με πεταμένες κατοχές. Οι πρωταθλητές έχουν ένα κάρο εκτελεστές, δεν είναι μονόδρομος ο Σπανούλης στην επίθεση. Από την άλλη η χημεία του Παναθηναϊκού είναι ένα ζήτημα. Πάντα υπάρχει το στοιχείου του αιφνιδιασμού (αποκλείεται να τα είδαμε όλα από πλευράς Πεδουλάκη σε προημιτελικούς και ημιτελικούς) σχετικά με την νέα σύνθεση της ομάδας. Το μέγα θετικό για τους πράσινους είναι ότι η λειψή backcourt του Ολυμπιακού δεν προσφέρεται για "σκάσιμο" του Διαμαντίδη (ο τρόπος που τον αντιμετώπισαν οι περισσότερες "σοβαρές" ομάδες φέτος).
      Αν δεν δούμε κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο από τους δύο προπονητές, πιστεύω ότι η διαχείριση των φάουλ θα είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας της πρώτης αναμέτρησης. Απομονώννω τον πρώτο αγώνα, διότι όσο σημαντικός και να είναι, πάντα παραμένει αναγνωριστικός. Μην περιμένετε να δείτε τα ίδια πράγματα από Μπαρτζώκα-Πεδουλάκη καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς

      Διαγραφή
  35. Αληθεύει ότι ο Λάσμε πάει Τουρκία???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, τι να το κάνουν τέτοιο παλτό οι τούρκοι?
      Την πάτησαν μια φορά με τον Μπατίστ λες να την ξαναπατήσουν?

      Διαγραφή
    2. Για τον Λάσμε ξέρω ότι ο μανατζέρ του τον πρότεινε στον ολυμπιακό αλλά ο Μπαρτζώκας τον απέρριψε.

      Διαγραφή
  36. Στο facebook του Hoopfellas ο τζιμ ανεβάζει συνέχεια από το πρωι βιντεάκια με ντράζεν παιδιά και γράφει διάφορα ωραία!

    sotos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σήμερα είναι ο μεγάλος τελικός, εάν δεν σπάσει σήμερα η έδρα δεν θα σπάσει ποτέ. Όποιος κερδίσει σήμερα παίρνει το πρωτάθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Παρακολουθωντας τον ψεσινο πρωτο τελικο του ΝΒΑ οχι τοσο εντος πεδιας αλλα κυριως περιξ του αγωνιστικου χωρου συνειδητοποιησα για αλλη μια φορα τον γνωστο κυνισμο των Αμερικανων και πως χτιζουν, καταστρεφουν και τερματιζουν καριερες σε ενα βραδυ. Εννοειται πως αυτο που λεω ειναι κατα καποιο τροπο υπερβολη αλλα δινει μια περιγραφη της καταστασης. Σεβομαι απεριοριστα τον Ποπ αλλα γενικα ολους τους προπονητες. Χτες οι παρακατω παικτες δεν αγωνιστηκαν καθολου λογω αποφασης του προπονητη (δηλ δεν ειχαν καπιο προβλημα) Μακγκρειντι, Μπλερ, Μιλς(Σπερς) και Τζοουνς, Λιουις(Μαιαμι). Δυσκολευομαι να καταλαβω πως σε ενα πρωταθλημα οπου πολλοι παικτες παιζουν μεχρι 37+ ετων ο Τ-Μακ , ενας απο τους 10-15 καλυτερους παικτες των 00s στα 34 δεν μπορει να δωσει καποια ποιοτικα λεπτα και πως ακομα δεν εχει σκοραρει στα πλει-οφ. Ο Ντεχουαν Μπλερ μεχρι πριν 2-3 χρονια ειχε χρονο βασικου και θεωρειτο ελπιδοφορος(προσωπικα δεν με ενθουσιασε ποτε) αλλα και αυτος ξαφνικα ανικανος να συμμετεχει εστω σε ενα τετοιο παιχνιδι. Και τελος ο Πατι Μιλς, για μενα ισως ο πιο σταθερος και σιναμα εντυπωσιακος παικτης της Αυστραλιας στα διεθνη τουρνουα να μην μπορει να παρει λεπτα και να παιρνει καποια λεπτα, εστω και 2 καποιος τζοζεφ που προχθες επαιζε στο Οστιν. Απο την αλλη στ Μαιαμι εμειναν εκτος ροτεισον ο περσινος καλυτερος σουτερ Τζοουνς ελεω φυσικα και Αλεν αλλα και ενας πρωην ολ-σταρ και διατοντας αστερας για μια σεζον ο Ρασαρντ Λιουις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου εκτιμώ ότι δεν τρολάρεις, έτσι; Patrick Mills; Ένας απλός παικτάκος, που λέει κι ο Αλέφαντος.. Point guards σαν αυτόν έχει ένα σωρό το NBA. Η απόδοση στις διοργανώσεις της Fiba είναι μία πρώτης τάξεως σύσταση, αλλά δεν αποτελούν διαπιστευτήριο για το NBA. Rashard Lewis;;;;;;; Την περασμένη δεκαετία έπαιξε σε All-Star Game κάποιος Jamal Magloire.... Άσε που ο forward του Miami δεν ήταν διάτων αστέρας, μάλλον φούσκα γύρω από την dominant παρουσία του Howard θα τον χαρακτήριζα. Η καριέρα του McGrady "τελείωσε" από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να μετατραπεί σε "Grant Hill" (να κάνει μέσα του τη μετάβαση από superstar σε χρήσιμο ρολίστα). Θα συμφωνήσω ότι ήταν από τα πρόσωπα των 00's (και κατ' εμέ ο πιο φινετσάτος παίκτης που έχω παρακολουθήσει και δεν λέγεται Michael Jordan), αλλά περασμένα μεγαλεία. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται ο Allen Iverson (μεγαλύτερο μέγεθος από τον T-Mac) και ο Gilbert Arenas. Για τον Blair υπάρχει μία παραφιλολογία σχετικά με τη σχέση του με τον Popovic (το καλοκαίρι θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα) και τα αποτελέσματα δείχνουν να δικαιώνουν τον πολυνίκη προπονητή του.

      Διαγραφή
    2. Η αναφορα μου αφορουσε κυριως τον Τ-Μακ και το οτι δεν παιρνει εστω λιγα λεπτα για να δωσει κατι ποιοτικο στους Σπερς. Δεν ειπα να μπει και να παρει παιχνιδια μονος του. Για τον Μπελρ ειλικρινα δεν γνωριζω και επισης συμφωνω για τον Μιλς και το ποσους παρομοιους παικτες εχει το ΝΒΑ και η απορια μου ειναι κυριως στο γιατι δεν κατηφοριζει στα μερη μας οπου η κοπια του, ο Μακαλεμπ τρωει πλεον με χρυσα κουταλια. Επισης καπου διαβασα οτι παιρνει 1 μυριο δολαρια χωρις να αφαιρεθει η φορολογια. Oσο αφορα τον Λιουις το κριτηριο μου για να τον περιλαβω δεν ηταν ενα all-star game αλλα η all-star παρουσια του στην καλυτερη σεζον των ματζικ όντας 2ος σκορερ στην πορεια για τον τεικο και απο το γεγονος οτι καποιοι παραγοντες εκριναν οτι αξιζε μαξιμουμ συμβολαιο το οποιο τελειωσε το καλοκαιρι

      Διαγραφή
  39. Πονηρό σήμερα το παιχνίδι,ο Πάο νομίζω είναι πιο συγκεντρωμένος και απορροφημένος στο στόχο και το 1ο παιχνίδι είναι μια καλή ευκαιρία να χτυπήσει εκτός έδρας ματς.Περιμένω ματς στα μέτρα του Πάο με λίγες κατοχές,σκορ στα 65 περίπου έκαστος και πολύ χτύπημα στο ποστ από τους πράσινους.Μασιούλις-σόφο-τσαρτσαρής θα φορτώσουν τους αντιπάλους τους με πλάτη...
    Από την άλλη καθοριστικό στο τι ρόλο θα έχει σήμερα ο λο και με τι νοοτροπία θα κατέβουν οι ερυθρόλευκοι.Φαβορί φυσικά,αλλά ΠΡΕΠΕΙ να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι και έτοιμοι γιατί μια ανετοιμότητα τον τελευταίο καιρό από κάποιους παίκτες τη βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Προβλέπονται εντυπώσιακοι τελικοί! Θεωρώ ακόμα τους Χιτ φαβορί αλλά οι Σπερς δείχνουν το mentality να πάρουν ματς που θα πάνε στον πόντο, αντίθετα με το miami ,που εκτός james, δείχνει εκτός κλίματος.Parker στα 31 δείχνει ξανά πως ίσως είναι ο καλύτερος finisher pg στη λίγκα.Ας βρεθεί επιτέλους ένας ψηλός που θα μπορούμε να πούμε πως μπορεί να αντικαταστήσει αυτόν τον εκπληκτικό παίκτη-μπασκετική ευφυία Tim Duncan.. απλά μοναδικός!
    Εξαιρετικό το blog σου Jim καθέ φορά ανυπομονούμε για την επόμενη σου ανάλυση-μάθημα.
    Michaelthe1andonly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ο ΔΔ στο ημίχρονο είναι άποντος και έχει κάνει και 3 λάθη.
    Ο Γκιστ είναι τουρίστας, είναι φανερό ότι βαριέται να παίξει.

    Ο Οσφπ σήμερα είναι τραγικός αλλά και τυχερός γιατί αν έπαιζε με τον Πανιώνιο θα έχανε με πιο μεγάλη διαφορά.

    Είναι κρίμα που δεν άφησε η διαιτησία να πάει ο Πανιώνιος στον τελικό, σίγουρα θα βλέπαμε καλύτερο μπάσκετ, τουλάχιστον ο Πανιώνιος δεν θα είχε 22 πόντους ημίχρονο.

    Στο 2ο ημίχρονο ας ελπίσουμε ότι θα δούμε καλύτερο μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τον είχε για πλάκα ο Πανιώνιος αυτόν τον ολυμπιακό, αν τον άφηνε η διαιτησία να πάει τελικό θα το έπαιρνε δίκαια το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή ο Πανιώνιος είναι μακράν η καλύτερη ελληνική ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Δεν ξέρω αν θα το δεις αυτό το μήνυμα jim αλλά ήθελα να ρωτήσω το εξής σχετικά με το ΝΒΑ.

    Βλέπω πολύ συχνά αρκετές ομάδες να παίζουν με δίδυμους , όπως το αποκαλούμε εμείς εδώ στην Ευρώπη, πύργους (τα παραδείγματα είναι πολλά δεν νομίζω να έχει νόημα να τα αναφέρω). Γιατί συμβαίνει αυτό?

    Υποθέτω ότι αυτό γίνεται κυρίως γιατί στο ΝΒΑ υπάρχει περισσότερος χώρος για τους παίχτες ρακέτας να παίξουν μιας και το γήπεδο είναι γενικότερα μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή