Athlenda

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

O Manuel Piti Hurtado για το Ρεάλ-Ολυμπιακός..



Το Hoopfellas φέρνει στο λαό του τη γνώμη του ειδικού από την Ισπανία.. Ο φίλος, συνεργάτης και εκ των καλύτερων αναλυτών της Ιβηρικής, Μανουέλ Πίτι Χουρτάδο γράφει στη σελίδα μας για τις αδυναμίες της Ρεάλ στις οποίες μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός..


Σας είχα υποσχεθεί και ένα εξτραδάκι.. Κατ'αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον κόουτς Πίτι που εν μέσω υποχρεώσεων βρήκε χρόνο και έγραψε για το ελληνικό κοινό. Συζητάμε και το να μας γράφει το σχόλιο του μετά τα ματς της σειράς Ρεάλ-Ολυμπιακός, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός Ευρώπης και η διαφορά ώρας είναι τέτοια που δυσκολεύει τον συγχρονισμό. Θα δούμε..

Ο κόουτς Πίτι Χουρτάδο είναι γνωστός στους μυημένους του Ευρωπαϊκού μπάσκετ (εκτός Ισπανίας όπου είναι πασίγνωστος). Πρώην προπονητής της Σαραγόσα και της Καθέρες (όπου ήταν ταυτόχρονα και τζένεραλ μάνατζερ), σκάουτερ του Πανεπιστημίου της Γιούτα, σχολιαστής αγώνων Ευρωλίγκας στο εθνικό δίκτυο και ένας εξαιρετικός αναλυτής. Πολλοί θα έχετε πέσει σε βίντεο του είτε στην επίσημη σελίδα του στο youtube ( http://m.youtube.com/user/pitihurtado) είτε στη προσωπική του σελίδα (http://pitihurtado.com/)

Πάμε να δούμε τη γνώμη του για το που μπορεί χτυπήσει ο Ολυμπιακός τους πρωταθλητές Ισπανίας..

"Έχει αδυναμίες αυτή τη στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης..?


Τα νούμερα μπορεί να σας ..φρικάρουν, όμως είναι αλήθεια ότι η φετινή Ρεάλ αποδίδει το καλύτερο μπάσκετ της εδώ και δεκαετίες. Και αυτό παρά τα γεγονότα που μπορεί να αισθάνεστε ότι συνέβησαν στο τελευταίο ματς του ΤΟP-16, που μοιάζουν τουλάχιστον περίεργα. Η προσθήκη του Μπουρούση και του Μεχρί τους έδωσε μέγεθος  ενώ συνολικά δείχνουν πιο σκληροί και ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις τελευταίες σεζόν. Που μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός?

WEAK SIDE DEFENSE

Στο σύγχρονο μπάσκετ διαθέτουμε μεγαλύτερα και πιο ευκίνητα σώματα, τη στιγμή που οι διαστάσεις του γηπέδου είναι οι ίδιες από το 1950. Οι κανονισμοί επιτρέπουν σε κάθε άμυνα να καταρρίψει/μειώσει δραστικά τον χώρο επίθεσης. Όλοι οι προπονητές γνωρίζουν ότι πλέον η σημασία της αμυντικής δραστηριότητα των παικτών που βρίσκονται/αμύνονται μακριά από τη μπάλα είναι ίδιας βαρύτητα με αυτή των παικτών που αμύνονται πάνω στη μπάλα ή σε απόσταση μιας πάσας  και αυτών που δίνουν την πρώτη βοήθεια. Γιατί με average "φυσικά" εργαλεία (αναφέρεται στο κορμί ενός παίκτη και τα αθλητικά του προσόντα) μπορεί κάποιος να αμύνεται ταυτόχρονα σε δύο γραμμές την ώρα που η μπάλα ταξιδεύει στο μονοπάτι της πάσας. Το mentality, η "μνήμη" του σώματος και η γνώση της κατάστασης πάντα βοηθούν τον αθλητή στο να καλύψει αποστάσεις γρήγορα. Ο Ρούντι Φερνάντεζ και ο Σέρχιο Γιούλ είναι πολύ καλοί weak side defenders με φρέσκα πόδια που βοηθούν στο ριμπάουντ, ανταγωνίζονται κάθε σουτ πιο μεγαλόσωμων αντιπάλων και καλύπτουν αποστάσεις με την ταχύτητα τους. Ένα κομμάτι τακτικής το οποίο μπορεί να κάνει ζημιά στη Ρεάλ είναι το να επιτεθείς από τον άξονα, στήνοντας καταστάσεις ψηλά (κεντρικό pick n'roll) αποσκοπώντας να τους μπερδέψεις για το ποια πραγματικά είναι η weak side ώστε να αργήσουν να προσαρμοστούν. Στο παρελθόν είχαν θέμα εδώ όπως βλέπετε στο παρακάτω βίντεο ..


http://pitihurtado.com/el-lado-debil-del-real-

Φυσικά αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά όπλα στη φαρέτρα του Σπανούλη όπως είδαμε στο δεύτερο ημίχρονο του περυσινού τελικού, όπου ο Κill Bill τιμωρούσε συνεχώς τους ψηλούς της Ρεάλ, η οποία είχε επιλέξει μια "flot" άμυνα, πιθανόν πολύ "πίσω" και αυτό αποτέλεσε το κλειδί για να γυρίσει ο Ολυμπιακός το ματς. Πολλοί πόντοι του ήρθαν από τον άξονα..



POINT GUARD DEFENSE

Είμαι σίγουρος ότι ο Πάμπλο Λάσο και το staff του έχουν δώσει το βέρος για το πως θα αμυνθούν πάνω στον Σπανούλη σε αυτή την καταπληκτική σειρά που έρχεται. Ο Σέρχιο Γιούλ που χρησιμοποιεί την εκρηκτικότητα του κυρίως τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο στην επίθεση, είναι ένας καλός αμυντικός, κυρίως στο να μπαίνει και να χαλά τις γραμμές πάσας αλλά και στη δεύτερη βοήθεια όμως δεν είναι μεγάλη απειλή για έναν scoring PG (όπως χαρακτηρίζει τον Σπανούλη ο Πίτι) καθώς υστερεί στην άμυνα 2 εναντίον 2, η οποία προϋποθέτει μεγαλύτερη ικανότητα στις πλευρικές κινήσεις (και στην αλλαγή κατευθύνσεων) αλλά και επικοινωνία με τον ψηλό ώστε να αμυνθούν στο πικ σε συνεργασία. Σε τέτοιες καταστάσεις, ο Γιούλ δεν είναι ιδιαίτερα καλός.


Πέρα aπό αυτό, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ένας εκ των δύο καλύτερων πόιντ γκαρντς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, έχει βελτιωθεί σημαντικά στο αμυντικό κομμάτι τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας εξαιρετική απόδοση στην εγχώρια λίγκα σε face to face match-ups με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αμυνθεί στον στάρ του Ολυμπιακού σε βάθος χρόνου, σε μια ολόκληρη σειρά παιχνιδιών..

Όπως ο mastermind Ετόρε Μεσίνα λέει, μια από τις καλύτερες επιλογές για να αμυνθείς στο πικ εν ρολ, στο σύγχρονο μπάσκετ της FIBA, είναι η "αλλαγή" (ένας από τους λόγους που ήθελε τον Κάιλ Χάινς το περασμένο καλοκαίρι). Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να το κάνει αυτό πραγματικά αξιόπιστα μόνο όταν στο παρκέ βρίσκεται ο Μάρκους Σλότερ (που έρχεται από τον πάγκο) όπως και ο Ολυμπιακός με τον Μπράιαντ Ντάνστον (στάρτερ), ο οποίος είναι πιο αργός από τον Χάινς αλλά ακολουθεί κάθε προσπάθεια με τα μακριά του άκρα και τον Σερμαντίνι που στον περυσινό τελικό έδωσε μερικές μεγάλες άμυνες στις βοήθειες πάνω στον Γιούλ και σε καταστάσεις πικ εν ρολ.



Είναι παλιό "θέμα", αλλά ο Ολυμπιακός σίγουρα χρειάζεται παιχνίδια που θα πάνε κάτω των 75 πόντων για να ανταγωνιστεί την ισπανική ομάδα. Πως θα το πετύχεις αυτό..? Εκτελώντας στο τέλος του χρόνου των επιθέσεων και με τους παίκτες σου που παίζουν μακριά από τη μπάλα (όταν ο PG παίζει απομονώσεις) έτοιμους για επιστροφή. Μικρότερος αριθμός επιθετικών ευχερειών για τη Ρεάλ. Μεγάλη επιτυχία να αποφύγεις τα electric transitions των Ισπανών.

Βεβαίως, όλες αυτές οι ιδέες είναι πολύ εύκολο να τις γράφεις αλλά πολύ δύσκολο να τις υλοποιήσεις σε μια σειρά 4 ή 5 αγώνων.."

Περισσότερα στη σελίδα του Hoopfellas στο Facebook
https://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274

53 σχόλια:

  1. ελα ρε τζιμ βλεπω τα βιντεακια του piti στο youtube και ειναι τρομερος. πρωτοπορει το hoopfellas

    louie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι το δίκτυο του Τζιμ (οι συνεργάτες που λέει ο ίδιος, 30 συν πλην άτομα, οι Τζιμ άλλων χωρών) πρέπει να είναι η πιο μπασκετική συμμορία της Ευρώπης. Θα πλήρωνα για να δω τα ματς που έρχονται, μαζί σας! Μπράβο Τζιμάρα

    Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πληρώσεις, τι είμαστε? Το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν? Χαχαχα..

      Διαγραφή
  3. εξαιρετικη αναλυση!!!μπραβο για τη συνεργασια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για την ανάρτηση Jim
    ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κόουτς απο εμένα, πολύ ενδιαφέροντα όλα, εγώ θα πρόσθετα την ανάγκη της αμυντικής προσήλωσης των γκάνρτ σε lineups με τον Κάρολ, το ζήτημα είναι αν φέτος χωρίς τον Λο ο ΟΣΦΠ θα έχει το βάθος να αμύνεται απέναντι στην περιφεριακή γραμμή της Ρεάλ για 40 λεπτα...
    "Ατσα Νίκολιτς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραιοτατος!!!!
    χωρις υπερβολες και επιδείξεις.αυτα ακριβως που πρεπει.
    gskordak

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκπληκτική ανάρτηση!Ωραίο θα'ναι να έχουμε και το σχόλιο του Ισπανού μετά από κάθε ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. muchas gracias tio!!!

    τα κεντρικα πικ ν ρολ τα στεινει και με τον σλουκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά είναι!!!! Μεγαλοβδομάδα χωρίς νηστεία θα έχουμε ;)
    congrats Jim

    pistol-than

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τζιμαρα μας κακομαθαινεις,,παντα τετοια....

    Πολυ μεστη αναλυση και κατανοητη στους απλους φιλαθλους....Μπραβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι μπορώ φιλαράκι. Ο Πίτι την έκανε την ανάλυση βέβαια, όχι εγώ.

      Διαγραφή
  10. Ε βάλε και κανάν Ρώσσο να μας πει για το άλλο ΜΑΤΣ !!!

    (πλάκα κάνω , συγχαρητήρια για το ''εξτραδάκι'' , super ! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. παιδια μπορειτε να μου πειτε την διαφορα μιας απλης ζωνης με μιας ζωνης με ματσ-απ?

    ευχαριστω..,

    γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κάνω λάθος, και φυσικά μπορεί να προσθέσει/διορθώσει όποιος γνωρίζει καλύτερα, η απλή ζώνη αποτελεί την εναλλακτική επιλογή στην άμυνα man to man. Σε κάθε αμυνόμενο παίκτη, στην άμυνα ζώνης, δίνεται μια περιοχή, την οποία εκείνος πρέπει να "φυλάξει". Επομένως, δεν πηγαίνει ο αμυντικός πάνω στον επιτιθέμενο.

      Στην άμυνα ζώνης με match-up, οι παίκτες εξακολουθούν να "φυλάνε" την περιοχή τους. Αν εισέλθει στην περιοχή αυτή αντίπαλος επιτιθέμενος παίκτης, τότε ο αμυντικός πηγαίνει πάνω του εφαρμόζοντας άμυνα man-to-man (εξου και match-up).

      Ελπίζω να βοήθησα.
      Rick Deckard

      Διαγραφή
  12. Τζιμ τα ρέστα μου...Ωραία τα δίκτυα σου...
    Πολύ καλός γνώστης ο Πίτι(χαχα,λες και εγώ θα τον κρίνω).
    Μου αρέσουν πολύ οι τεχνικές λεπτομέρειες που δίνει.Εν ολίγοις σημαδεύει την pick n roll defense της Ρεάλ(κυρίως σε καταστάσεις 2με2).Είναι κάτι που είχα αναφέρει όταν έλεγα για τους αντιπάλους των ομάδων μας και για αυτό τον λόγο θεώρησα καλύτερο και πιο συμφέρον τον Πάο που είναι το σήμα κατατεθέν του,όπως και εκτέλεση στο τέλος του χρονομέτρου διαθέτοντας ένα βέλος στο αμυντικό τρανζίσιον από τη weak side(Μπράμος).
    Ο Πίτι μας τα χαλάει λίγο,γιατί τα πρώτα ονόματα που αναφέρεις όταν μιλάς για αλλαγές είναι Γκιστ-Λάσμε αλλά οκ.Θα διαφωνήσω λίγο μαζί του,δεν πιστεύω ότι ο Ντάνστον προσφέρεται για αυτή την αμυντική επιλογή.Πολύ καλός αμυντικός overall,σούπερ above the rim και περιμετρικά του ζωγραφιστού στις σκυλομαχίες του,αλλά τον θεωρώ ένα κλικ αργό στα πόδια.
    Αλήθεια,ο Ολυμπιακός πρέπει να χτυπήσει εκεί και στο να "πατήσει" την ρακέτα των Μαδριλένων.Θαρρώ πως και η αντιμετώπιση με αλλαγές δεν είναι και ότι καλύτερο(με Σλότερ φυσικά πάντα μέσα) αλλά είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του Σπανούλη.Ο αρχηγός του Όσφπ μπλοκάρει όταν δε βρει τον διάδρομο αμέσως μετά το σκριν,αλλά δεν έχει και το ξεκάθαρο σουτ.Μπορείς έτσι να του χαλάσεις το μυαλό.Από την άλλη ο Ντάνστον είναι καλός στο να κλειδώσει τον κοντύτερο αντίπαλο στο λόου ποστ και να τελειώσει δυναμικά και επιτυχημένα τις φάσεις.Είναι κλειδί το πόσο σκορ θα πάρουν οι ερυθρόλευκοι σε σετ παιχνίδι από τις μπάλες που θα περάσουν μέσα.Μου άρεσαν πολύ αυτό που έχουμε δει να βελτιώνει σταδιακά ο Ολυμπιακός και να βάζει το παιχνίδι του με την συμμετοχή του 4 και το 5 στο κεντρικό πικ στα σχήματα με Πέτγουει η τον Ντάνστον στο 4.Είναι καθοριστικό σημείο στο πώς θα χτυπήσουν εκεί την άμυνα της Ρεάλ και ήταν και ένα από τα στοιχεία που βοήθησαν πολύ στην αντιμετώπιση των πρασίνων στο ΣΕΦ(όπου αν δεν είχαν κάνει και τόσα λάθη,θα είχαν ένα πολύ μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας). Αναμένουμε λοιπόν στο πώς θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα ο Μπαρτζώκας..Η transition defense είναι επίσης το 2ο κομβικό...Σαφώς οι λεπτομέρειες που μπορούν να κρίνουν τα παιχνίδια είναι δύο χαμένα σουτ,μια μεγάλη άμυνα κλπ. αλλά τα 2 παραπανω στοιχεία είναι αυτά που θα χαράξουν εν πολλοίς κατεύθυνση στο τι κόντρα θα δούμε ανάμεσα στις 2 ομάδες.
    *extra point:το rotation των 2 ομάδων σε μια μεγάλη σειρά με πολύ δυνατά παιχνίδια.Ο Όσφπ μπορεί να βγάλει τον Πρίντεζη στη σειρά σε καίριο σημείο(μακάρι να είναι έτοιμος) και έχει παίκτες στην περιφέρεια που θα κληθούν να κυνηγήσουν,να τρέξουν,να εξολοθρέψουν.Αυτοί θα είναι που θα πάρουν τα σκοτωμένα λεπτά και θα κρατήσουν την ένταση στο παιχνίδι του αμείωτη(βλ. Κάτσι-Παπαπέτρου)
    Θέλω να δω ποια θα είναι η ανάλογη διαχείριση της Ρεάλ.Όταν σφίξουν τα γάλατα θα δούμε κλειστό rotation από τους Ισπανούς και εδώ είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια στο παιχνίδι τους.(Carroll?? απών,ε?..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο Jim! Πάντα τέτοια!

    Μπορεί να μου πει κάποιος ποιοι συνήθως είναι οι παίχτες που "παίζουν" το κεντρικό πικνρολ στον Οσφπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οταν δουμε τον ρουντι και τις λοιπες κυριες να κανουν θεατρο τοτε τα πραγματα θα πηγαινουν καλα για τον ολυμπιακο....για μενα κλειδι στα παιχνιδια αυτα θα ναι περπερογλου και πριντεζης που πρεπει να τελειωσουν τις φασεις που θα παρουν......εχω την εντυπωση οτι ο λασο θα αλλαξει τροπο αντιμετωπισης αποκλειεται να παιξει τον σπανουλη οπως στον τελικο(υποψιαζομαι θα του δωσουν την πασα)....γι αυτο οι αλλοι επιβαλλεται να ναι ευστοχοι.....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το χεις τερματίσει το παιχνίδι ρε αφάνα, φτιάξε δικό σου μπλογκ

      Διαγραφή
    2. Ποιό μπλογκ, ανέλαβε την ομάδα!

      Διαγραφή
  15. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...
    ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΑΟΥΤ/ΚΟΟΥΤΣ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ...ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 0 ΛΑΘΗ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ...Ο ΟΣΦΠ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΛΑ...
    ΦΙΛΙΚΑ
    ΖΕΝ ΜΑΣΤΕΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεδομενο πρωτο,

    ο σλουκας παλευει οσο μπορει στην αμυνα και ο σπανουλης ειναι σε θεση να βγαλει 3-4 ματς στη σειρα αγωνιζομενος στα κοκκινα σε αμυνα-επιθεση!!!!

    δεδομενο δευτερο,

    πριντεζης-περπερογλου ειναι σε θεση να δωσουν το 60-70% απο αυτα που εδιναν κατα τη διαρκεια της χρονιας.

    με αυτα τα 2 δεδομενα ο οσφπ περναει με πειστικο τροπο στο φ4,

    οπου

    ο μονος τροπος να μην παρει την κουπα δεν ειναι η μπαρτσα που θα βρεθει στον ημιτελικο

    αλλα

    ο παναθηναικος, που εχει ελαχιστες πιθανοτητες να βρεθει στον τελικο!!!!

    κοινως, παιζουν αμυνα στην περιφερεια, βοηθανε οι πριντ-περπε και γεια σας για τριτη φορα......

    υ.γ η διαφορα μας απο το ισπανικο μπασκετ ειναι οι αφοι γκασολ!!!!τιποτα αλλο!!!

    ΣΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι αφοι γκασολ σιγουρα η διαφορα μας αλλα και η πιο εξελιγμενη σχολη θεατρου που εχουν....εκει ειναι ασυναγωνιστοι παγκοσμιως....stonerook

      Διαγραφή
    2. παιδια ενταξει ολοι αντιπαθουμε τους ισπανους αλλα μακαρι η διαφορα μας να ηταν μονο οι αδερφοι γκασολ. Και απο την αλλη να μιλανε οι ελληνες για θεατρο... ε ειναι ακραιο. Τους κοντραρουμε στα ισα σε αυτο παντως. Φυσικα ολοι οι παικτες που ξερουν οτι θα παρουν το σφυριγμα λογω ονοματος εχουν υπερβολικες αντιδρασεις οταν εχουν επαφη, απο τον Σπανουλη και τον Διαμαντιδη και τον Ναβαρο μεχρι τον Τζειμς και τον Αντονι. Τι να κανουμε ετσι ειναι...

      Διαγραφή
    3. Ωραιος ο Ισπανος, με λιγα λογια θελει πολυ κεντρικο πικ εν ρολ το παιχνιδι και επιθεσεις μετα τα 10δλ με iso-play ....
      Δηλαδη πρεπει ο Ολυμπιακος να παιξει σαν Παναθηναικος του Πεδουλακη.
      Αρα καταληγω στο συμπερασμα οτι καθε αλλο παρα τυχαια ηταν η ηττα απο τη Ζαλγκιρις καθως ο Ολυμπιακος πρεπει να παιξει διαφορετικα απο οτι εχει συνηθισει σε μεγαλο βαθμο...
      Στο παιχνιδι με τη Μπαρτσελονα εξω , ο Ολυμπιακος εφαρμοσε αμυνα στα 3/4 του γηπεδου και πηγε αρκετα καλα μεχρι να τραυματιστει και βγει εξω ο Ντανστον..
      Αναρωτιεμαι ποσες πιθανοτητες εχουμε να δουμε τετοιες αμυνες σε αυτη τη σειρα...
      Ευχαριστουμε Τζιμ για το εξτραδακι και μπραβο και παλι...

      Υ/Γ Η διαφορα μας με τους Ισπανους ειναι οτι εκει τα ταλεντα παιζουν απο τα 16 ενω στην Ελλαδα απο τα 25 και μετα (αν προλαβουν...)..

      Διαγραφή
    4. στην ελλαδα τα ταλεντα μπορει να μην παιζουν αλλα αμα λαχει παιρνουν και καμια ευρωλιγκα ως βασικουρες.....βλεπε οσφπ!!!!παπ, μαντζαρης, σλουκας βασικοτατοι συντελεστες στα 2 συνεχομενα!!!



      ΣΜ

      Διαγραφή
    5. Παλι καλα δεν λες που εχουμε κριση και επεσαν τα μπατζετ αλλιως δεν θα εβλεπες κανεναν απο αυτα τα παλικαρια μεσα...
      Θυμισου την αρμαδα του Ολυμπιακου πριν τη κριση με τα τρελα συμβολαια και θα καταλαβεις τι εννοω...
      Αλλιως δες τα ταλεντα του Παναθηναικου απο την ιδια φουρνια που γυαλισαν ολους τους παγκους της Ευρωπης φετος..
      Οσο για το θεατρο και τους Ισπανους εχουμε και εμεις αρκετη τεχνογνωσια στο αντικειμενο...
      Μανος -Μασσαλια...

      Διαγραφή
    6. ΣΜ νομιζω οτι το 60-70% που λες δεν ειναι δεδομενο αλλα προσδοκωμενο.. και αυτο το ποσοστο ειναι κυριως για την φυσικη τους κατασταση γιατι η αγωνιστικη τους ειναι ειναι περιπου 30-40 !!!
      ματσαρες απο τις λιγες λοιπον αλλα η υπεροπλια της ρεαλ στα γκαρντς, νομιζω μεχρι τωρα ειναι η μονη που μπορει να φτασει την 4αδα του παο 3D, σπανουλης, γιασκε , ντου, δεν μπορει να χτυπηθει ετσι ευκολα..ενδιαφερουσα η μαχη στους ψηλους και ειδικοτερα η μαχες με μπουρουση!! αφου ειναι απο τους ηλους παλαιας κοπης με καλες κινησεις αλλαα σχετικα αργος με μεγαλο κορμι.

      Διαγραφή
  17. Ωραιος Τζιμ πολυ καλη ιδεα και ενα ευχαριστω στον κυριο Πιτι για τον χρονο του σιγουρα ολοι μαθαμε κατι παραπανω σημερα απο αυτον. Κατι για Παναθηναικο εχουμε;
    ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΤΑ!!!
    Σταθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμένα ρε παιδιά γιατί δεν μου λέει κάτι ο Piti Hurtado
    Απο το λίγο ψάξιμο που έκανα και στο internet δεν βρήκα τπτ ιδιαίτερο εκτός του ότι είναι φίρμα στο μπάσκετ τις Ιαπωνίας...

    Dali.S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπράβο τζιμ καινοτόμησες πάλι. Βλέπω Ρεάλ στα 5 μετά από αντρίκια υπερπροσπάθεια οσφπ. 1-1 μαδρίτη, 2-2 σεφ..

    BOU GATSAS3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το επίπεδο των σχολίων αντικατοπτρίζει και το επίπεδο του όλου μπλογκ. Πάτος. Ιδίως κάτι νικς πιο αυτάρεσκα και από το Νικος32ποντους, πεθαίνω, ξέρετε πολύ μπάλα ρε, γιατί ρε δε σας πληρώνουν από περιοδικά ρε γμτ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα.
    Ξεκινάμε, λοιπόν, την πιο ενδιαφέρουσα φάση της Ευρωλίγκας. Κατά την γνώμη μου, η φάση των play-off και ειδικά από τότε που μετατράπηκαν σε σειρές best of 5 είναι το ζουμί της διοργάνωσης. Ακόμα περισσότερο και από το F4. Ακόμα και φέτος που υπάρχουν 4 ξεκάθαρα φαβορί στα ζευγάρια. Τα προγνωστικά μου :

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΓΑΛΑΤΑ 95%-5%
    Η Μπάρτσα φαίνεται να έχει πατήσει φρένο τελευταία. Μπορεί και προγραμματισμένα ώστε να φορτσάρει μετά για το Μιλάνο. Άλλωστε προσφέρεται και ο αντίπαλος στα play-off. Οι Καταλανοί λογικά δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα να καθαρίσουν τους Τούρκους οι οποίοι είναι ήδη επιτυχημένοι. Credit στον Αταμάν ο οποίος είχε να διαχειριστεί πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς.
    Πρόβλεψη : 3-0 για την Μπάρτσα

    ΑΡΜΑΝΙ-ΜΙΛΑΝΟ 60%-40%
    Οι Ιταλοί είναι το φαβορί. Ξεκάθαρα. Είναι, όμως, η πρώτη τους φορά στους 8 μετά από πολλά χρόνια, εκτός από 1-2 παίκτες δεν υπάρχει η εμπειρία από τέτοιες σειρές και κουβαλούν και την ταμπέλα του φαβορί. Υπάρχει, λοιπόν, πίεση την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί ο μάστορας Μπλατ. Η Μακάμπι αν και δεν πείθει, έχει βαριά φανέλα, εμπειρία και ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιες σειρές. Οπότε, ποτέ δεν πρέπει να την υποτιμάει κανείς.
    Πρόβλεψη : 3-2 για την Αρμάνι

    ΡΕΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 80%-20%
    Γκραντ φαβορί οι Μαδριλένοι. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πάρουν το εισιτήριο για το F4. Ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκριση θα πρέπει να κάνει πολλά και ταυτόχρονα. Και μάλιστα για 3 βράδια. Αν οι back to back πρωταθλητές τα καταφέρουν ξανά να βρεθούν σε F4, θα πρόκειται για άθλο μεγαλύτερο και από τον τίτλο του 2012 και την επική ανατροπή στην Πόλη.
    Πρόβλεψη : 3-1 για την Ρεάλ

    ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ 70%-30%
    Οι Ρώσοι υπερέχουν αισθητά. Τα τελευταία χρόνια που ξαναβγήκαν σον αφρό δεν έχουν αποκλειστεί ποτέ από τους 8. Ο ΠΑΟ καλείται να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2011 με την Μπάρτσα (ίσως ακόμα δυσκολότερο τώρα). Η εικόνα των ομάδων όλη τη χρονιά δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η διαχείριση του Τεόντοσιτς θα είναι το κλειδί.
    Πρόβλεψη : 3-1 για την ΤΣΣΚΑ

    Υ.Γ. Καταπληκτικό το βιντεάκι που ανέβασε ο Jim στο FB με τα highlights του Κάρι στο ματς με το Πόρτλαντ. Αν και δεν παρακολουθώ στενά το ΝΒΑ, έχω πάθει πλάκα με τον τύπο. Είναι έξω από τα πρότυπα του ΝΒΑ με τους αθληταράδες που καρφώνουν όπως γουστάρουν, που έχουν φουσκωμένα μούσκουλα, που πηδάνε στο θεό, που τρέχουν σαν σπρίντερ και που έχουν το trash talking στο ρεπερτόριό τους. Μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι με τον πιο απίθανο τρόπο κάνοντας το να φαίνεται απλό. Όποιος από τα παιδιά που ασχολούνται περισσότερο με το ΝΒΑ γνωρίζει κάποια πράγματα για την καριέρα του ας γράψει δυο λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Geiaaa !

      Kai xtes pali foveros o Curry me tous Wolves ... Einai 80's o tupos !

      Gia tis provlepseis, dhladh, provlepeis oti ... DEN tha uparksei ekpliksh ;!

      Tha htan kai stenaxwro ama vgoun etsi ta apotelasmata

      Me sumpathia panta !

      MANOS

      Διαγραφή
  22. Η άποψη του Άρτζι για τα πλεϊ οφς της ευρωλίγκας ....
    http://www.gazzetta.gr/basketball/article/604884/o-pedoylakis-analyei-ta-playoffs-tis-eyroligkas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απο σημερα καθε μερα μπασκετ λοιπον. Θα χορτασουνε τα ματια μας.

    Ρεαλ - Ολυμπιακος(55%-45%)
    Νομιζω οτι στο τεχνικο κομματι με καλυψε απολυτα και ο Τζιμ αλλα και η σημερινη εκπληξη του κ. Πιτι. Εγω θα σταθω περισσοτερα σε αλλα κομματια του παιχνιδιου εξισου σημαντικα κατα τη γνωμη μου.
    Διαβαζοντας τις δηλωσεις των παικτων της Ρεαλ(χαρακτηριστικα ο Μπουρουσης ειπε ¨να σκοτωσουμε τον Ολυμπιακο") ξεκαθαρισε στο μυαλο μου το πλανο που θα πρεπει να ακολουθησει ο Ολυμπιακος στο σημερινο παιχνιδι. Ο Ολυμπιακος σημερα ΠΡΕΠΕΙ να χασει. Και οχι με 5-10 ποντους. Πρεπει να συντριβει το λιγοτερο με 40 ποντους. Και εξηγουμαι. Οι παικτες της Ρεαλ εχουν ενα απιστευτο κινητρο. Εχουν το χαμενο τελικο ευρωλιγκας που πρεπει να παρουν εκδικηση. Πρεπει να αποδειξουν οτι οντως αυτοι παιζουν το καλυτερο μπασκετ φετος. Εχουν τον δις πρωταθλητη ευρωπης απεναντι τους. Οι παικτες της Ρεαλ θα μπουν στο παιχνιδι με απιστευτο κινητρο, θα μασανε σιδερα, θα κανουν τα παντα για να κερδισουν. Ο λαος της Ρεαλ, το συμπαν ολοκληρο ΑΠΑΙΤΕΙ η Ρεαλ να ταπεινωσει, να διασυρει τον Ολυμπιακο. Και αυτο ακριβως πρεπει να τους δωσει ο Ολυμπιακος. Να τους δωσει μια χορταστικη νικη με μεγαλη διαφορα. Θα πρεπει να τους αδειασει ψυχολογικα, να τους αφαιρεσει το κινητρο να τους κανει να αισθανθουν ασφαλεια, οτι ειναι ανικητοι και οτι αυτος ο Ολυμπιακος δεν θα μπορουσε ποτε να τους κερδισει. Την επομενη ημερα οι δημοσιογραφοι της κακιας ωρας θα γραφουν θριαμβους, οι φιλαθλοι θα πετανε στα συννεφα. Και στη συνεχεια να κατεβει στο γηπεδο και να παιξει το ματς της ζωης του κανοντας το break απεναντι σε μια Ρεαλ, ανυποψιαστη, χαλαρη μετα το θριαμβο της και το σημαντικοτερο χωρις κινητρο. Εχει συμβει πολλες φορες στο παρελθον και θα συμβει πολλες φορες ακομα στο μελλον. Με καλυτερο πραδειγμα τον Ολυμπιακο και τη Σιεννα που ο Ολυμπιακος ειχε διασυρει τη Σιεννα με 40 ποντους διαφορα και στη συνεχεια εχασε με κατω τα χερια οτι μονο το παιχνιδι αλλα ολη τη σειρα σκοτωμενος ψυχολογικα. Κατα τη δικη μου γνωμη λοιπον ο Ολυμπιακος θα πρεπει στο πρωτο ματς να παιξει κρατωντας δυναμεις παιζοντας χαλαρη αμυνα, μεγαλο ροτεσιον, βαζοντας τους μικρους μεσα πολλη ωρα ωστε να ξεψαρωσουν για να μπορεσουν ολοι να τα δωσουν ολα στο δευτερο ματς. Θεωρω οτι αν καταφερει ο Ολυμπαικος να παρει ενα ματς στην Ισπανια η Ρεαλ δεν εχει καμια ελπιδα στη συνεχεια. Η ψυχολογια της θα ειναι καταρακωμενη, ο Ολυμπιακος δεν θα πιανεται με ανεβασμενη ψυχολογια και το ΣΕΦ θα ειναι κολαση.
    Επισης θα πρεπει επιδιωξει να τους εκνευρισει χαλωντας το παιχνιδι τους. Ειναι ομαδα ρυθμου και αν δεν τους αφησεις να κανουν αυτα που θελουν να κανουν εκνευριζονται. Ακομα θυμαμαι τον Ρουντι σε εξαλλη κατασταση απεναντι στον Ολυμπιακο να ψαχνει απεγνωσμενα αφορμη για να παιξει ξυλο. Και οχι μονο αυτος. ο Ολυμπιακος θα πρεπει να τους χαλασει το ρυθμο, θα πρεπει να τους χαλασει τη ψυχολογια, θα πρεπει να τους προκαλεσει. Θα πρεπει ο Σπανουλης να βγαζει επιδεικτικα τη γλωσσα στο Ρουντι οσο πιο συχνα μπορει.

    Κώστας Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ενδιαφερον σεναριο αλλα νομιζω οτι ο Ολυμπιακος, αν εχει καποιες ελπιδες (που για μενα δεν εχει), θα ειναι μονο στο 1ο ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αρχίζει λοιπόν σήμερα η Μεγάλη εβδομάδα(και κάτι) του μπάσκετ.Κάθε μέρα μεγάλοι αγώνες και μάχες όλα τα λεφτά.
    Θα ήθελα να κάνω μια σημειωσούλα που μας δείχνει εν πολλοίς ένα κερασάκι για την συνταγή της επιτυχίας και για τις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ.
    Χωρίς να το σημειώνω επειδή το θεωρώ προαπαιτούμενο ή αυτοσκοπό για το χτίσιμο μιας ομάδας,απλά είναι ένα δείγμα του πόσο σημαντικό κρίνεται και το πώς συνδέεται με τον τρόπο παιχνιδιού σήμερα.
    Ρίχνοντας μια ματιά στα ρόστερ των ομάδων που βρίσκονται στα πλέιοφ θα βρούμε μια κοινή συνιστώσα:Όλες οι ομάδες διαθέτουν έναν τουλάχιστον undersized center(Ντόρσει,Μένσα-Μπόνσου,Σλότερ,Ντάνστον,Χάινς,Λάσμε,Τάιους,Λαβάλ)
    Ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι από τους 8 που κόλλησαν στους ομίλους του τοπ 16 μόνο 2 ομάδες διαθέτουν τέτοιο παίκτη(Λόκο,Μπάγερν)

    Ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον στοιχείο...
    Πώς αυτό(χωρίς φυσικά να είναι εξαναγκαστικός παράγοντας ή νομοτέλεια) συνδέεται εν πολλοίς με την ανάλογη πορεία των ομάδων και την συνεισφορά τους στο παιχνίδι?
    Πλέον το μπάσκετ στο μισό γήπεδο είναι σκληρό,αυστηρά κλειστό και οι άμυνες παρατάσσονται στο παρκέ με τρόπο που δεν επιτρέπει τα εύκολα καλάθια δίχως σωστή ομαδική επίθεση και απλά ταλαντούχα 5άδα.
    Απαιτείται οργανωμένη κατεύθυνση των επιτιθέμενων και πολύ γρήγορες και σωστές συνεργασίες.Για αυτό λοιπόν και το πικ εν ρολ είναι κατά κανόνα το Α και το Ω των ομάδων για να εκδηλώσουν επίθεση.Η οργανωμένη αμυντική αντίδραση και η τακτική που χρησιμοποιείται πλέον και δεν επιτρέπει την εύκολη αυτή συνεργασία,αναγκάζει τις ομάδες και το μπάσκετ να στραφούν σε παίκτες που θα εκδηλώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη συνεργασία.Και πέραν του καλού δημιουργού που χρειάζεσαι,θες και έναν ψηλό με γρήγορα πόδια,άμεση αντίδραση,καλό βύθισμα στο καλάθι και ικανότητα finishing straight to the basket.Κάπως έτσι ευδοκιμούν τα κοντά 5άρια με χαμηλό κέντρο βάρους και αυτή την ικανότητα.Εννοείται ότι χρειάζονται και έρχονται ως επακόλουθο του στιλ μπάσκετ σε 1002 ακόμα τομείς.Στην ανάλογη άμυνα,στις αμυντικές προσαρμογές που προσφέρουν,στην ένταση που δίνουν,άμυνα above the rim,στην ταχύτητα τους και τον τρόπο που στηρίζουν το transition κλπ.
    Έτσι βλέπουμε την τάση πλέον(χωρίς αυτό να αποτελεί και νομοτέλεια) ένα σούπερ ταλαντούχο δίδυμο(πχ.Λάνγκφορντ-Μπουρούσης) στις περισσότερες περιπτώσεις να μην είναι τόσο αποτελεσματικό και να μην προσφέρει αυτά που θες όπως πχ. ένα δίδυμο(ΔΔ-Λάσμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λέτε να έχουν ξεκινήσει νηστεία οι δικοί μας και να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους το βράδυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή