Athlenda

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Το φετινό recruiting των μονομάχων της Ευρωλίγκας



Το Ηοοpfellas μοιράζει τους πρώτους βαθμούς της χρονιάς αξιολογώντας τις καλοκαιρινές επιλογές και τη συνολική στελέχωση των 16 μονομάχων της Ευρωλίγκας σε μια ανάρτηση που ανοίγει τη πόρτα της φετινής σεζόν την οποία όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία..





Μεγάλο καλοκαίρι για μια ακόμα μεγαλύτερη σεζόν που έρχεται, σε μια νέα εποχή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο πήχης του ανταγωνισμού στο τοπ-επίπεδο φανερά πλέον έχει ανέβει και οι ομάδες εκτελούν με χειρουργική ακρίβεια και λεπτομέρεια κάθε κίνηση στο κομμάτι της στελέχωσης. Βλέπετε, η ιδανική στελέχωση είναι σαν το ανθρώπινο σώμα. Όταν η μια "αίσθηση"(παίχτης και τα χαρακτηριστικά που φέρνει αυτός στο παιχνίδι σου) το εγκαταλείπει, σχεδόν αυτόματα παίρνουν τον έλεγχο οι υπόλοιπες αισθήσεις οι οποίες "αυτορυθμίζονται" και γίνονται πιο ευαίσθητες για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία. Η στελέχωση σε ένα ρόστερ λοιπόν είναι σαν τον ανθρώπινο σώμα. Πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά και σε άμεση συνάρτηση με το γενικό σύνολο. Μόνον έτσι οι ομάδες θα καταφέρουν να καλύψουν τους γνωστούς "κεραυνούς" (τραυματισμούς, απώλειες κλπ.) που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μέσα στη σεζόν.. Σύμμαχος, η δυνατότητα προσθήκης παίχτη μέσα στη σεζόν η οποία έδωσε μικρά περιθώρια πειραματισμού σε διάφορα clubs αν και το επίπεδο είναι τόσο υψηλό φέτος που η λάθος εκτίμηση πληρώνεται..

Ο πρόλογος κλείνει με το ρητό του καθηγητή Etorre Messina το οποίο θα επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο μέχρι να εμπεδώσουμε..

 «Στις μέρες μας είναι πολύ πιο σημαντικό το πώς δημιουργείς (στελεχώνεις ) μια ομάδα από το πώς κοουτσάρεις την ομάδα. Αν κάνεις λάθη στη στελέχωση, θα σου κοστίσουν..»




Μάλιστα κόουτς. Let's go..





Barcelona: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε περισσότερα διαθέσιμα χρήματα αλλά και εγγενή προβλήματα να λύσει στον δρόμο για τη καινούργια ομάδα που προσπαθεί να φτιάξει στη Βαρκελώνη. Φέτος έβαλε τις πρώτες του πινελιές με κομμάτια του παζλ που θα αποτελέσουν σταθερές για τα επόμενα χρόνια όμως συνολικά στη στελέχωση των Καταλανών παρατηρούνται κενά. Το βασικό πρόβλημα του εξαιρετικού Έλληνα recruiter ήταν η απώλεια του Αμπρίνες, παίχτης ο οποίος θα του έλυνε ουσιαστικά τα χέρια  καθώς το αγωνιστικό προφίλ που διέθετε εξυπηρετούσε τα πλάνα του κόουτς και επιπλέον με τη παρουσία του μπορούσε να κλείσει άψογα τη τετράδα των Ισπανών που υποχρεούται να διατηρεί στο ρόστερ του. Η υπόθεση του Βίβες (quarterback skills που χάθηκαν με τη φυγή του Σατοράνσκι) επίσης ήταν ένα χτύπημα μιας και οι “μπλαουγκράνα” έχασαν πολύτιμο χρόνο. Η Μπαρτσελόνα έφερε στη Μεσόγειο ένα από τα καλύτερα backcourts της Ευρώπης (Ράις, Κοπόνεν) συν το πολυεργαλείο Κλαβέρ (σούπερ-κινήσεις ομολογουμένως, αρκετά όμως τα χρήματα για την αγορά τους)  όμως :

1.) της λείπει απελπιστικά ένας Defensive Stopper στο “3” και δη ο Χάνγκα ο οποίος άλλαζε ριζικά το επίπεδο λειτουργικότητας και ποικιλίας σχημάτων του ρόστερ (πιθανό να πέσει γέφυρα για την απόκτηση του πάλι μέσα στη σεζόν) 

 2.) στη θέση “4” παρά τη παρουσία του combo-Κλαβέρ, έχει δύο Stretch-4s (Ντόελμαν-Βεζένκοφ) με παρόμοια χαρακτηριστικά τα οποία θα δούμε μόνο ως PF τη στιγμή που στο “3” υπάρχει θέμα και

 3.) συνολικά το ρόστερ δεν αποπνέει φρεσκάδα (πάλι βασικοί ρόλοι σε Ναβάρο-Όλεσον, ίδιοι παίχτες στη frontcourt), τον αέρα του καινούργιου και την αύρα της ανανέωσης που χρειαζόταν η Μπαρτσελόνα φέτος ενώ παράλληλα δε βελτιώθηκε σημαντικά στο αθλητικό κομμάτι όπως οι περισσότεροι περίμεναν. Πιστεύω πως ο κόουτς θα προβεί σε “παρεμβάσεις”..



ΒΑΘΜΟΣ: Β



Olympiakos: Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ένα εξαιρετικό Value/Money Deal με τον Khem Birch, o oποίος γρήγορα μπορεί να κοστίζει περίπου τα διπλάσια χρήματα καθώς τα “εργαλεία” του και το στυλ παιχνιδιού της ελληνικής ομάδος θα τον βοηθήσουν πολύ, όμως άλλαξε πλεύση από το αρχικό πλάνο της frontcourt και εκεί θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ στη βάση του παιχνιδιού νέων παιδιών για να ανταποκριθεί απέναντι στον ανταγωνισμό (ειδικά τώρα με το πρόβλημα του Γιανγκ). Το αρχικό πλάνο ήταν Καββαδάς-Οκάρο (ή κάποιος άλλος ξένος) με Μιλουτίνοβ δανεικό όμως οι δύο σέντερ έκαναν “κόνξες”(ο Καββαδάς ήθελε χρόνο σε άλλη ομάδα και για να μείνει ως τρίτος έπρεπε να εξασφαλίσει πολύ καλά χρήματα) και οι εμφανίσεις των Παπαπέτρου-Αγραβάνη στο προολυμπιακό (η σελίδα σας είχε προετοιμάσει τότε εάν θυμάστε..) έγειραν τη πλάστιγγα προς τη παρούσα κατεύθυνση. Ο Ολυμπιακός διαθέτει μια γραμμή forwards (SF/PF) από την οποία μόνον ο Λοτζέσκι μπορεί να απειλήσει περιφερειακά πραγματικά και με συνέπεια. Οι υπόλοιποι 4 forwards όχι, και αυτό έχει αντίκτυπο στo πόσο λειτουργική είναι κάθε φορά η επίθεση του. Στα γκαρντ ο Γκριν αξιολογείται θετικά (πέρα από το οικονομικό κομμάτι) ως “επιλογή” (σε καλή ηλικία, coachable, καλά potential) όμως προσωπικά θα προτιμούσα τη σιγουριά ενός πιο μπαρουτοκαπνισμένου παίχτη με μεγαλύτερο leadership (είχαμε μιλήσει ενδεικτικά για τον Ντέντμον) που θα στείλει με το “έτσι θέλω” τη μπάλα στο καλάθι όταν αυτή καίει (ειδικά εάν κάποια στιγμή λείψει ο Λοτζέσκι όπως πέρυσι). Από την άλλη, εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση του Γιανγκ, παίχτη-βαρόμετρο (μαζί με τον Λοτζέσκι) για το ποιοτικό status της ομάδας..; O Oλυμπιακός έχει βάθος και ποιότητα όμως πλέον, είναι αναγκασμένος να δουλέψει (σαφέστατα υπό καθεστώς πίεσης πλέον και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά) και να ανεβάσει (παίρνοντας άμεσα αποτέλεσμα από) τα νεότερα παιδιά (εννοώ τους Αγραβάνη-Μιλουτίνοβ, ειδικά η πυκνή παρουσία σχημάτων με light 4s επιβάλλει το μεγάλο κορμί του Σέρβου στο “5”) γιατί αν δε το κάνει ο σχεδιασμός στη γραμμή ψηλών θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.  Ο βαθμός λοιπόν του κόουτς Σφαιρόπουλου ως  Recruiter βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ικανότητα του ως Developer..

ΒΑΘΜΟΣ: B+



Zalgiris: Ο πήχης ανέβηκε στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας και αναγκαστικά οι Λιθουανοί έπρεπε με τη σειρά τους να βελτιώσουν την ομάδα τους. Νομίζω το πέτυχαν. Ο Σάρας όπως σας έχω πει έχει εμμονή με τα guards που έχει ευχέρεια στο ballhandling και μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις με τη μπάλα στα χέρια και για αυτό κατέληξε στο δίδυμο Westerman-Pangos (θα τους δούμε και μαζί αρκετά) το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του παιχνιδιού των Λιθουανών. Η Ζαλγκίρις είχε πολύ συγκεκριμένο πλάνο θέλοντας να εμπιστευθεί Λιθουανούς παίχτες και μάλιστα πέτυχε δύο πολύ σημαντικά deals στη κατεύθυνση αυτή με τους διεθνείς Μίλακνις και Καβαλιάουσκας. Ο Λίμα μάλιστα είναι ο μοναδικός μη λευκός παίχτης στο ρόστερ της. Νομίζω ότι η Ζαλγκίρις επένδυσε σωστά τα χρήματα της σε επίπεδο “αγορών” όμως η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει ανέβει σημαντικά και δε θα είναι εύκολο να ακολουθήσει για μεγάλο διάστημα (γιατί υπάρχουν units που τρέχουν καλά το γήπεδο). Αυτόματα οι παραγωγικές της δυνατότητες θα είναι συγκεκριμένες. Ο νοών νοείτω..

ΒΑΘΜΟΣ: B



H Big Bertha..


CSKA Moscow: Η ..Βig Bertha του ευρωπαϊκού μπάσκετ δεν είχε ιδιαίτερη δουλειά φέτος το καλοκαίρι από τη στιγμή που έκλεισε γρήγορα και διακριτικά την υπόθεση του Νάντο ΝτεΚολό. Ο Ιτούδης βρίσκεται στη θέση που κάθε προπονητής θέλει να βρίσκεται στην off season, αυτή των “πινελιών” (όπως έκανε για αρκετά χρόνια και με τον Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ), έχοντας δημιουργήσει έναν σπουδαίο κορμό ο οποίος ιδανικά θα χρειάζεται στο άμεσο μέλλον μια-δύο κινήσεις για να φρεσκαριστεί και να προχωρήσει τον δρόμο της βελτίωσης παρουσιάζοντας κάποιο νέο στοιχείο πάντα πάνω στην ίδια βάση παιχνιδιού. Ο Αντόνοβ (θα πάρει τα Spot Threes του Νίκολς) είναι επιλογή στη κατεύθυνση που έχει χαράξει η διοίκηση για “Ρωσοποίηση” της ομάδας ενώ η πιο δυνατή κίνηση έγινε με τον James Augustine έναν εξαιρετικό catcher & finisher ψηλό ο οποίος τρέχει καλά το γήπεδο και ξέρει να πασάρει, διαθέτοντας τα χαρακτηριστικά για να παράγει στο επιθετικό μοντέλο του Ιτούδη. Ο Έλληνας κόουτς θα δώσει την ευκαιρία και στον Ayres για τον οποίον μιλήσαμε πρόσφατα. Θα ήθελα καλύτερο rim protection καθώς εν τη απουσία του Hines στο κέντρο της ρακέτας η “αρκούδα” μοιάζει πιο ευάλωτη και μπαλώνει ουσιαστικά αυτή της την αδυναμία με το μήκος και τη πολύ καλή ομαδική άμυνα (στο έδαφος) που φέρνει η γραμμή των Ρώσων forwards. Η CSKA πάντως παραμένει μια σπουδαία Two-way team της οποία η φύση (ένδειξη της ποιοτικής της υπεροχής) είναι να κάνει outscore στον αντίπαλο όμως γνωρίζει ότι αυτό πλέον δεν είναι αρκετό χωρίς τη βάση του καλού αμυντικού performance.

ΒΑΘΜΟΣ: A





Crvena Zvezda: Η υποδειγματική (μετά και τις προσθήκες στο δεύτερο μισό της σεζόν) στελέχωση βοήθησε πέρυσι τον Ερυθρό Αστέρα να φτάσει μέχρι τα Playoffs και να προσφέρει μια πολύ ανταγωνιστική σειρά στη μετέπειτα πρωταθλήτρια CSKA. Φέτος δε θα έλεγα το ίδιο αναφορικά με τη δραστηριότητα και τις επιλογές των Σέρβων τη καλοκαιρινή περίοδο. Ο ακρογωνιαίος λίθος της κλασσικής Σερβικής Post-επίθεσης Zirbes αντικαταστάθηκε από τον Κούζμιτς ο οποίος θα κάνει καλύτερα νούμερα στο Βελιγράδι σε σχέση με τη παρουσία του στο ΟΑΚΑ (θα πάρει σαφώς περισσότερες μπάλες) όμως και λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν είναι ο ψηλός που θα αποτελέσει τη παραγωγική βάση στο μισό γήπεδο όπως ο Γερμανός ή παλαιότερα ο Μαριάνοβιτς. Παίχτες όπως ο Κουίνσι Μίλερ ή ο Κίνσεϊ οι οποίοι σήκωναν την επίθεση με την ικανότητα τους στη προσωπική φάση (ο Τζένκινς είναι off-guard που αρέσκεται να παίζει γύρω από τα screens εκτελώντας από μέση απόσταση και όχι κάθετος) έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν. Το πιο ενθαρρυντικό κομμάτι εντοπίζεται στην επιστροφή του Μίτροβιτς και τη συνεργασία του Γιόβιτς (υπέγραψε καινούργιο συμβόλαιο) με αυτόν και τον Μπιέλιτσα όμως νομίζω ότι ο Ράντονιτς θα χρειαστεί έναν Pick & Roll ψηλό αλλιώς η ομάδα του θα έχει πρόβλημα στο να παράγει στο μισό γήπεδο. Και όταν λέμε πρόβλημα εννοούμε ΠΡΟΒΛΗΜΑ..

ΒΑΘΜΟΣ: C+



Maccabi Tel Aviv: Η Μακάμπι έφερε στο Τελ Αβίβ ορισμένα ηχηρά ονόματα όμως προσωπικά δε με πείθει και μάλιστα τη θεωρώ κακοστημένη ομάδα. Έχει παίχτες αρκετά ικανούς στη προσωπική φάση όμως ο Εντελστάιν θα πρέπει να μοιράσει σωστά τη πίτα διατηρώντας χαρούμενο αρκετό κόσμο. Τη προκειμένη στιγμή οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό δεν είναι υπέρ του. Οι Ισραηλινοί είναι καθαρά ομάδα ενστίκτου και ρυθμού. Στην άμυνα έχουν να ανέβουν βουνό (οι συνεργασίες στα μετόπισθεν βρίσκονται ακόμα σε κακό επίπεδο) και πιστεύω ότι από εκεί θα χάσουν το περισσότερο αίμα.. Αν παίχτες όπως ο Σμιθ και ο Άιβερσον ή ο Οχαγιόν καταφέρουν και βρουν ρόλο ως Defensive Stoppers η Μακάμπι μπορεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα με τον Ουίμς να λειτουργεί περισσότερο ως δημιουργός και τον Ραντ να "μεγαλώνει" πνευματικά (εδώ χρειάζεται μαγικό ραβδάκι..) ώστε να κάνει την όλη λειτουργία πιο εύρυθμη.. Επαναλαμβάνω θεωρώ τη Μακάμπι “φορτωμένη” και πιστεύω ότι θα δυσκολευτεί να βρει ισορροπία στο παιχνίδι της παρότι φέτος έχει περισσότερο firepower με τους πιστοποιημένους σκόρερ που πρόσθεσε στο ρόστερ της.

BΑΘΜΟΣ: B-




Fenerbahce: H Φενέρ έκανε μεγάλη προσπάθεια και πέτυχε να διατηρήσει στο ρόστερ της τους Βέσελι-Ούντο, διασφαλίζοντας πολλά πράγματα στο παιχνίδι της με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι και λίγο ειδικά με τα ποσά που έπαιξαν αυτό το καλοκαίρι στην Αμερική.. Το θέμα για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτςς είναι ότι μετά τη περυσινή μουρμούρα ήταν αναγκασμένος να ανεβάσει Τούρκους παίχτες στο rotation. Και εδώ θα παιχτεί μεγάλο παιχνίδι.. Ο Ζοτς άφησε τον Χίκμαν χωρίς να τον αντικαταστήσει. Δεν έχει ούτε Οσμάν ούτε Κορκμάζ.. Πίσω από τον Μπογκντάνοβιτς θα παίξει τον Μαχμούτογλου (καλός σουτέρ αναμφίβολα αλλά δεν είναι Κάρολ, ούτε Φριντζόν ) και τον Ουγκουρλού ως τρίτο πόιντ. Ουσιαστικά έχει τρία γκαρντ που μπορούν να παίξουν με τη μπάλα στα χέρια (Ντίξον, Σλούκα, Μπογκντάνοβιτς) και τον κίνδυνο της ξαφνικής απώλειας κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι του. Ο Nunally είναι καλός παίχτης και η μετακίνηση του στους πρωταθλητές Τουρκίας θα τον βοηθήσει σημαντικά ενώ η Φενέρ θα κερδίσει έναν έξτρα wing προκειμένου ο Μπογκντάνοβιτς να παίξει πλέον περισσότερο στα guards και να κεφαλαιοποιηθεί η ευελιξία σχημάτων που προσφέρει η παρουσία του Ντατόμε (παίζει και τις τρεις ενδιάμεσες θέσεις). Οι Τούρκοι πάντως ομολογώ ότι μου έδωσαν την αίσθηση ότι κινήθηκαν στο πλαίσιο της περυσινής CSKA. "Ξεφόρτωσαν" ελαφρώς το ρόστερ για να δώσουν μια ένεση εγχώριου στοιχείου και δίνουν την ευκαιρία σε έναν καλό Αμερικανό παίχτη που διακρίθηκε στη λίγκα του (Nunally όπως ο Χίγκινς) να δείξει τι μπορεί να κάνει στο υψηλό επίπεδο. Είναι έτοιμη ομάδα απλά ο Ζέλικο θα χρειαστεί να της μεταδώσει όλη τη φρεσκάδα που μπορούν να του δώσουν οι λίγες αλλαγές στο rotation (Τούρκοι παίχτες σε ρόλο, νέες units με Nunally) για να ανανεώσει το πνεύμα της. Πάντως κάτι μου λέει ότι η Φενέρ θα προσθέσει ξένο γκαρντ μέσα στη σεζόν. Μη ξεχνάτε, η πίεση φέτος θα είναι μεγάλη..

ΒΑΘΜΟΣ: A-




Unics Kazan: Η Ούνιξ Καζάν ακολουθεί και αυτή τον δρόμο της εμπιστοσύνης στο εγχώριο προϊόν όμως στο συγκεκριμένο timing δε ξέρω πόσο μπορεί να τη βοηθήσει. Οκ, μου αρέσει όταν ομάδες επιλέγουν αυτή τη κατεύθυνση (όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις δυνατό κορμό αθλητών της χώρας σου για πολλούς λόγους) όμως αυτό πρέπει να συνάδει με τους στόχους σου. Ο Πασούτιν έφερε πίσω στο Καζάν τον Αντίποβ στα forwards, έκανε μια; πραγματικά καλή κίνηση με τον Βορόνοβ (Λοκο) στα φτερά (μη ξεχνάμε ότι έχασε τον Μίλακνις)  και πρόσθεσε τον Κότι Κλαρκ, combo forward  που παλαιότερα είχε ερωτευτεί ο Ντάνι Έιντζ και μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο. Όμως αλήθεια.. Πόσο βελτίωσε την ομάδα του ο κόουτς Πασούτιν..; Πόσο καλύτερη είναι αυτή η ομάδα από το σύνολο που ηττήθηκε πέρυσι δις από τον Άρη του Πρίφτη; Η Ευρωλίγκα (ειδικά η φετινή) δεν είναι VTB.. Και ένας Λάνγκφορντ δε φτάνει..

ΒΑΘΜΟΣ: C+




Brose Baskets: Η καταπληκτική ομάδα του Τρινκιέρι είναι πάλι εδώ σχεδόν ..αρτιμελής αφού έχασε μόνο τον Wanamaker αυτό το καλοκαίρι και πέτυχε να κρατήσει στη Βαυαρία όλα τα υπόλοιπα σημαντικά κομμάτια που έκαναν θραύση στο συγκεκριμένο σύστημα πέρυσι. Καθαρά "Made in EU" oμάδα στην εποχή του Ιταλού κόουτς (είναι πραγματικό εντυπωσιακό το turnaround καθώς μιλάμε για έναν οργανισμό που βασιζόταν καθαρά στη γνώση της αμερικανικής αγοράς επί Φλέμινγκ) ανέπτυξε κι άλλο τη φιλοσοφία της αυτή φέτος. Ο Τρινκιέρι ποντάρει πολύ στην ομοιογένεια τη στιγμή μάλιστα που η φετινή του Brose θα κινηθεί στο ίδιο αγωνιστικό πλαίσιο. Η μετακίνηση του Κοζέρ στο Μπάμπεργκ μοιάζει ως perfect fit και για τις δύο πλευρές, ειδικά όμως για αυτή του Γάλλου γκαρντ μιας και η Brose Basket φαίνεται ότι αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για τις δεξιότητες και την ιδιοσυγκρασία του. Ο Κοζέρ εγκλιματίστηκε αμέσως και θα αποτελέσει το "βαρύ πυροβολικό" σε μια πραγματικά ισορροπημένη επίθεση. Ο Τρινκιέρι (έπαιξε πολύ τους νεαρούς Νίκολιτς και Κράτζερ  στη προετοιμασία με την "ευκαιρία των απουσιών" των διεθνών) έφερε από το Columbia τον διεθνή Maodo Lo στο backcourt (11.3 πόντοι-4.0 ριμπ.-5.8 τελικές στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, κάποιοι ίσως τον θυμάστε από το εντυπωσιακό "τελευταίο του Ντιρκ" ματς που είχε κάνει απέναντι στους Ισπανούς το 2015) και προσέθεσε στη frontcourt τον γνωστό μας Vladimir Veremeenko.Από τους Βαυαρούς σε πρώτη φάση φαίνεται να λείπουν τα πολύ χρήσιμα για το σύστημα slashing abilities και η ταχύτητα του Wanamaker ενώ αυτό που μπορώ να πω ότι με προβλημάτισε περισσότερο είναι το ότι και φέτος, με αυτό το ρόστερ και όσο προχωράει η σεζόν, η ομάδα θα στηριχτεί σε ένα short rotation 8 παιχτών στην Ευρωλίγκα τη στιγμή που πέρυσι από την ομάδα έλειψε κυρίως το βάθος για την υπέρβαση. Η Brose Baskets είναι πλέον (με γνώμονα τον τρόπο που ενεργεί και "βλέπει" το άθλημα) ένα από τα πιο μπασκετικά clubs στις ημέρες μας  και εκτιμώ πολύ τις επιλογές της στην αγορά όμως νομίζω ότι αυτή τη σεζόν και με τον πήχη να έχει ανέβει αισθητά χρειαζόταν παραπάνω βάθος.

ΒΑΘΜΟΣ: B






Saski Baskonia: Βρε, βρε τα παιδιά.. Οι Βάσκοι άλλαξαν αρκετά πρόσωπα σε σχέση με τη περυσινή πολύ επιτυχημένη σεζόν τους όμως έχτισαν ακριβώς πάνω στην ίδια βάση όσον αφορά τη αγωνιστική κατεύθυνση και τη φιλοσοφία. Ο Αlonso (χρόνια καψούρα του Κερεχέτα) θα πατεντάρει το ίδιο dynamic-aggressive up tempo στυλ που λατρεύει ο οργανισμός χρόνια τώρα όμως η εξίσωση που οδηγεί στην επιτυχία είναι πολύ πιο σύνθετη. Το νέο δίδυμο των guards έρχεται στη Βιτόρια με καλύτερες προδιαγραφές από το περυσινό των Άνταμς-Τζέιμς όμως δεν είναι καθόλου εύκολο το να φτάσουν τα κατορθώματα τους.Μου αρέσει ο τρόπος που κλιμακώνεται το ρόστερ των Βάσκων από το δίδυμο Larkin-Beaubois στον συνδετικό κρίκο Ηanga και στους PFs Tillie-Senghelia μέχρι τον πολύ καλό πασέρ Voightman. Όμως παραείναι μεγάλο το ρίσκο με τον Μπαρνιάνι.. Υπάρχει κίνητρο μέσα σε έναν άνθρωπο με τελείως διαφορετική ψυχοσύνθεση από τον Μπουρούση; H Βaskonia (είχε πολλές απουσίες στη διάρκεια της προετοιμασίας)  συνολικά δεν έχει χάσει σε ποιότητα σε σχέση με το περυσινό σύνολο, θα παίξει ωραίο στο μάτι μπάσκετ, επιτρέψτε μου όμως να είμαι πολύ σκεπτικός σχετικά με το εάν θα έχει την ίδια επιτυχία ειδικά στο τέλος κλειστών παιχνιδιών όπου τη σεζόν που αφήσαμε πίσω έκανε θραύση.

ΒΑΘΜΟΣ: B





Real Madrid: Η Ρεάλ έκανε μια πολύ συνειδητοποιημένη επιλογή και πρέπει να τη στηρίξει μέχρι τέλους. Ο Λάσο επέλεξε να ανεβάσει τον Ντόνσιτς (μιλάμε για τον καλύτερο νέο παίχτη της Ευρώπης, όχι κάποιον τυχαίο, με προοπτική να κάνει παπάδες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σύντομα) και για αυτό έφερε πίσω στη Μαδρίτη τον βετεράνο Ντρέιπερ ο οποίος όχι μόνο δε "καπελώνει" τον νεαρό Σλοβένο αλλά εφόσον ο Ντόνσιτς κάνει το παραπάνω βήμα σύντομα, θα μείνει πίσω του χωρίς να δημιουργήσει τριγμούς. Η Ρεάλ χάνει σε ποιότητα όμως όταν έχεις τον Ντόνσιτς αξίζει το ρίσκο αρκεί να έχεις εμπιστοσύνη στην ικανότητα σου να τον βελτιώσεις και πιάσεις όσα σχεδίασες στον προγραμματισμό σου. Ο ερχομός των Ράντολφ-Χάντερ δεν επιδέχεται κριτικής. Πολύ καλοί παίχτες που θα φέρουν versality σε άμυνα-επίθεση και ο σπόρος των δεξιοτήτων τους πέφτει σε σωστό έδαφος (υπάρχουσα στελέχωση της γραμμής ψηλών) και θα αποφέρει. Όμως ρε Παμπλίτο.. Έχεις Γιούλ (το απόλυτο κουμάντο και ο μόνος παίχτης που απλά δε πρέπει να λείψει καθόλου φέτος), Ρούντι (το παιχνίδι του τείνει να γίνει καθαρά περιφερειακό πλέον με το slashing να φεύγει κάθε χρόνο λίγο λίγο από μέσα του), Κάρολ, Ράντολφ, Αγιόν και επιβάλεις (μάλιστα) τη παραμονή των Τέηλορ-Τόμκινς; Η περυσινή "όλα πράσινα" εικόνα στην άμυνα της Ρεάλ μάλλον δεν άγγιξε τον κόουτς Λάσο ο οποίος συνεπικουρούμενος και από τη καλή παρουσία των δύο παιχτών στους τελικούς (γιατί όλη τη σεζόν τους ψάχναμε..) αποφάσισε να τους διατηρήσει στο ρόστερ και να μη αποκτήσει στα forwards δύο παίχτες που θα έδιναν μια πιο Hard caliber όψη με τη μορφή αμυντικής ενέσεως  σε μια Ρεάλ η οποία πλέον χωρίς τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ έχασε και λίγη από την πεποίθηση ότι μπορεί απλά να κάνει outscore σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι ο Λάσο προσπάθησε να φέρει αμυντικό versality με τον Κλαβέρ (ο ίδιος ο παίχτης ήθελε πρωτίστως να παίξει στη Ρεάλ) όμως το φλερτ δεν ολοκληρώθηκε..

ΒΑΘΜΟΣ: B+







Anadolu Efes: Πριν το φιλικό με τον Ολυμπιακό σας προετοίμασα για τη φετινή Αναντολού η οποία μοιάζει, μετά από μια εξαιρετική καλοκαιρινή σεζόν, να έχει όλα τα εργαλεία εκεί που πρέπει ώστε να παίξει το μπάσκετ του προπονητή της. Ο Περάσοβιτς έχει φέρει ένα δυναμισμό ο οποίος εκφράζεται σε ένα πλαίσιο παιχνιδιού που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά αρκετούς από τους παίχτες του (κυρίως κάποιους οι οποίοι πέρυσι είχαν σκαμπανεβάσματα). Χαίρομαι επίσης που κάποιος ακολουθεί αυτό που αυτή εδώ η σελίδα έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν αναφορικά με τη περίπτωση του Ερτέλ, παίχτη που αποτελούσε τον παράδεισο και τη κόλαση ταυτόχρονα για την ομάδα της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχει δεδικασμένο κύριοι.. Ο Περάσοβιτς ακολουθεί την αντίστοιχη τακτική του Ιτούδη με τον Τεόντοσιτς, φέρνοντας τον Γάλλο μαέστρο από τον πάγκο και δίνοντας παραπάνω τη μπάλα στον Γκρέηντζερ. Ο Κότον είναι καλός παίχτης και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα απορροφηθεί σε ένα αγωνιστικό περιβάλλον που ναι μεν του ταιριάζει αλλά παίζοντας περισσότερο μακριά από τη μπάλα (πείτε με τρελό αλλά εγώ προτιμούσα τον Σαλίν από τα Κανάρια, μεγαλύτερη ροπή στην αφομοίωση αυτού του στυλ μπάσκετ). Μου άρεσαν επίσης πολύ οι επιλογές των Honeycutt (ο φετινός Hanga του Περάσοβιτς), Ντισόουν Τόμας και Όμιτς στη frontcourt. Θεωρώ ότι το μεγάλο κορμί και συνολικά το skillset του Σλοβένου δένει άψογα με τους δύο Forwards την ίδια στιγμή στο παρκέ (ένα μεγάλο μέρος των πόντων του Τόμας στη D-League ερχόταν από face up jumpers, είναι φανερό πόσο έχει δουλέψει αυτό το κομμάτι το οποίο για τη θέση "4" είναι σημαντικό έξτρα). Περιμένω καλή σεζόν και από τον Οσμάν. Η Αναντολού είναι φτιαγμένη για να παίξει το δυναμικό, two way style μπάσκετ του Περάσοβιτς και έχει περισσότερο ταλέντο και βάθος από τη περυσινή Λαμποράλ έστω και εάν της λείπει η κουλτούρα νικητή σε αυτό το επίπεδο. Με γνώμονα τον αριθμό των αλλαγών στις οποίες προέβει, η Αναντολού είναι η ομάδα που στελεχώθηκε πιο σωστά πάντα σε συνάρτηση με αυτό που θέλει να παρουσιάσει.

ΒΑΘΜΟΣ: A 




Darussafaka: Για την ομάδα του Μπλατ τα είπαμε αναλυτικά πριν μερικές ημέρες. Παρότι στο Ισραήλ ο κόουτς είχε υποπέσει σε καλοκαιρινά λάθη και κακές εκτιμήσεις τις οποίες προσπαθούσε να μακιγιάρει μέσα στη σεζόν, φέτος στη Πόλη έκανε καλή δουλειά. Διατήρησε ένα σημαντικό μέρος του κορμού της ομάδας προσθέτοντας spacing (με παιδιά που μπορούν πραγματικά να ανοίξουν το γήπεδο) και ποιότητα στο επιθετικό κομμάτι. Το δίδυμο Wanamaker-Anderson τράβηξε τα φώτα όμως η σπουδαιότερη φετινή κίνηση είναι ο Γάλλος Adrien Moerman, ένας two way-PF ο οποίος έχει έρθει η στιγμή να αναρριχηθεί στους κορυφαίους αθλητές στη θέση του.  Aπό το Eurocup επίσης (όπως και ο Μόερμαν) ο Μπλατ ψώνισε και τον Ντάιρις Μπέρτανς ενώ ενίσχυσε παράλληλο το εγχώριο στοιχείο με ένα σημαντικό Τούρκο παίχτη όπως ο Μπατούκ. O Αμερικανός κόουτς στόχευε να δέσει στα forwards το δίδυμο Κουζμίνσκας-Μόερμαν όμως ο Λιθουανός τη τελευταία στιγμή πήρε το αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη και στη θέση του ήρθε ο πολύ πιο οικονομικός Will Clyburn (μισή τιμή, θα τα βγάλει τα λεφτά του σίγουρα). Κλειδί θα το ξαναπώ για τη φετινή Darussafaka μπορεί να αποτελέσει ο Ουίλμπεκιν ο οποίος είναι σε εξαιρετική κατάσταση στη preseason και δίνει τη δυνατότητα στον Μπλατ να παίξει με τις αγαπημένες του Two-guard lineups. H Nταρουσάφακα δεν είναι το "showy" σύνολο με τις φανταχτερές κινήσεις και τη σπατάλη αλόγιστου χρήματος. Το αντίθετο.. Είναι μια σωστά φτιαγμένη ομάδα μπάσκετ που τοποθέτησε τα χρήματα της σωστά στην αγορά. Ίσως να βρίσκεται μια προσθήκη (στα γκαρντ) μακριά από αυτό που ονειρεύεται ο Μπλατ..

ΒΑΘΜΟΣ: B+





The FIBA Team


EA7: O Ρέπεσα έχει μαζέψει μια πλειάδα παιχτών (τυχαία ή όχι αυτός ξέρει) που διακρίνονται στο FIBA Basketball συγκεντρώνοντας μεν αρκετό ταλέντο στο Μιλάνο το οποίο όμως έχω την εντύπωση ότι δε το έχει "απλώσει" σωστά κατά μήκους του ρόστερ. Καλνιέτις, Σιμόν, Ραντούλιτσα, Μάτσβαν, Τζεντίλε, Ντράγκιτς, καλοί διεθνείς Ευρωπαίοι παίχτες όλοι με παραστάσεις στο υψηλό επίπεδο του FIBA Basketball. Το Μιλάνο έχει συσσωρεύσει πολύ κόσμο στα φτερά ενώ αντίθετα η frontcourt του κρίνεται  ρηχή με φανερή έλλειψη σε κορμιά. Πίσω από τον Ραντούλιτσα (ο μόνος πραγματικά ψηλός παίχτης ρακέτας που μπορεί με τη παρουσία του να υποστηρίξει σχήματα με light 4s στα οποία αναγκαστικά θα καταφύγουν οι Λομβαρδοί) το χάος.. Επίσης ο Ρέπεσα μπορεί να έφερε για παράδειγμα έναν Well Rounded Ιταλό παίχτη (και σε καλή ηλικία) όπως ο Abass όμως δεν έχει δημιουργήσει το πλαίσιο για να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί ο πρώην φόργουορντ της Καντού με τόσο traffic στη θέση (όλοι οι Ιταλοί παίχτες της ομάδας εκτός του Τσιντσιαρίνι και του Πασκόλο είναι ουσιαστικά SF) . Η ομάδα πάντως συνολικά είναι σαφώς πιο ποιοτική από πέρυσι. Ο Χίκμαν μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ στο Μιλάνο ενώ υπάρχουν κάμποσοι παίχτες με ικανότητα στη προσωπική φάση και ανεπτυγμένα παραγωγικά ένστικτα (Τζεντίλε, Σιμόν, Ντράγκιτς). Θα δούμε αρκετό Small ball. Πιστεύω και έναν ψηλό ακόμα και σύντομα γιατί όποιος περνάει στο βαμμένο της θα "γράφει"(η above the rim άμυνα είναι ανύπαρκτη). Άλλο Ευρωλίγκα άλλο Lega A..

ΒΑΘΜΟΣ: B






Galatasaray: Μου άρεσε πολύ πέρυσι ο τρόπος που ο Αταμάν το έψαξε, το ξαναέψαξε και τελικά βρήκε φόρμουλα να φέρει την ομάδα στα ίσα με αρκετό Small ball και σωστό μοίρασμα ρόλων το οποίο έφερε ένα Ευρωπαϊκό τίτλο στη τροπαιοθήκη της Γαλατά. Φέτος οι Τούρκοι ήταν πολύ ενεργοί στην αγορά υπογράφοντας αρκετό ταλέντο και παρότι έχασαν σημαντικές μονάδες κατάφεραν να αναβαθμίσουν το ποιοτικό τους επίπεδο και να μεγαλώσουν τη δεξαμενή ταλέντου. Επιθετικά η Γαλατά έχει μεγαλύτερο ταλέντο για παράδειγμα από τη Μακάμπι έχοντας στο ρόστερ της πολύ παραγωγικά guards όπως οι Diebler-R.Smith, versatile πλάγιους με δημιουργική ικανότητα όπως οι Micov-Schilb, κανόνια όπως οι Diebler-Daye και ψηλούς με διαφορετικές δεξιότητες. Όμως πραγματικά σπάω το κεφάλι μου για να δω πως αυτό το σύνολο θα βρει ισορροπία και συνέχεια στο παιχνίδι του. Θα μπορέσουν να είναι τουλάχιστον average στην άμυνα..; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Προσωπικά διατηρώ μεγάλες αμφιβολίες. Κάποια στιγμή ο Αταμάν θα αναγκαστεί να βγάλει μπροστά τον Γκιουλέρ και να στεναχωρήσει κάποιον από τους stars του. Αρκετό ταλέντο μαζεμένο, εξαιρετικά αμφίβολο το ομαδικό αποτέλεσμα εν τη απουσία παιχτών με την ιδιοσυγκρασία του role player ειδικά στα μετόπισθεν οι οποίοι θα στήριζαν το οικοδόμημα αποτελώντας τη βάση για να αρχίσει να παράγει το οπλοστάσιο.

ΒΑΘΜΟΣ: B





Panathinaikos: Μετά τις ανορθογραφίες των πρόσφατων, τελευταίων ετών οι πράσινοι κινήθηκαν σωστά τη φετινή Off season αναβαθμίζοντας ποιοτικά το ρόστερ τους και χτίζοντας ένα σύνολο πιο γρήγορο και versatile σε δεξιότητες, γεγονός που αυτόματα διευρύνει τις επιλογές στο επιθετικό και αμυντικό playbook του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο κόουτς των πρασίνων βγήκε στην αγορά με συγκεκριμένους στόχους αυτό το καλοκαίρι τοποθετώντας τα διαθέσιμα χρήματα σε παίχτες που θα έδιναν στην ομάδα του 1. προσωπική φάση (Τζέημς, Low post Μπουρούσης) 2. αμυντική ικανότητα και στις δύο γραμμές (Νίκολς, Ρίβερς, Σίνγκλετον)  και 3. ταχύτητα και  4. ευελιξία σχημάτων χαρακτηριστικό το οποίο κάνει ένα ρόστερ να μοιάζει πιο βαθύ μιας και ο ίδιος αριθμός ατόμων προσφέρει περισσότερους συνδυασμούς units. Δύο σημεία στα οποία έχω εστιάσει τώρα.. Ο Ρίβερς αποκτήθηκε για να συμπληρώνει τον Χαραλαμπόπουλο και όχι το αντίθετο. Ο νεαρός πρέπει να βγει είναι καθόλα ενεργός μιας και αποτελεί ζωτικό κομμάτι  εξέλιξης της ομάδας στη παρούσα φάση και όχι στα επόμενα χρόνια. H παρουσία του ως συνδετικός κρίκος από τη θέση του SF ανανεώνει την εικόνα του συνόλου της και δίνει μια ένεση φρεσκάδας σε σχήματα που αλλιώς θα φάνταζαν ως πεντάδες ξένων λεγεωνάριων. O Ρίβερς (και σε δεύτερη φάση ο Νίκολς) είναι εκεί για να τον υποστηρίξει και όταν χρειαστεί (που θα χρειαστεί) να βάλει πλάτη για αυτόν. Απλά είναι σημαντικό να κερδίσει τα λεπτά του ο Χαραλαμπόπουλος παγιώνοντας τη θέση του στο rotation. Το επόμενο σχόλιο αφορά τα guards και είναι άσχετο με τον Μποχωρίδη γιατί πολύ απλά σε 2-3 μήνες ο 22χρονος μπορεί (λέω μπορεί..) να εξελιχθεί σε rotation player για τους πράσινους όμως σίγουρα δε μπορεί να εξελιχθεί στον Pick & Roll-PG που  πιθανόν θα χρειαστεί η ομάδα αργά ή γρήγορα. Το λέω αυτό γιατί πιστεύω ότι ο κόουτς όταν ζορίσουν τα πράγματα θα στραφεί στο μισό γήπεδο. Και για να ακουμπήσει σημαντικό μέρος της δημιουργίας στον Μπουρούση (θα το εξηγήσω απλά..), τρόπος με τον οποίο ο Περάσοβιτς μάτσαρε το μειονέκτημα του James σε αυτό το κομμάτι σε σετ καταστάσεις, θα χρειαστεί ανάλογα δομημένη επίθεση. Η Λαμποράλ πέρυσι έβγαζε μάτι ότι παράγει "κίνηση/δράση" μακριά από τη μπάλα ενώ τα hard cuts των παιχτών της, απόρροια της εκρηκτικότητας, της φυσικής/αθλητικής ικανότητας και του συγχρονισμού τους, δημιουργούσαν από μόνα τους καταστάσεις. Σκεφτείτε τον Μπουρούση (στο High ή το low post) να προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα σε μια ράθυμη, στατική επίθεση.. Χρειάζεται λοιπόν το ανάλογο πλαίσιο. Η δομή του backcourt επίσης (3 scoring guards, 1 playmaker) αφήνει περιθώριο για σκέψη όμως σε καμία περίπτωση δε πρέπει να "ξεράσει" τον Φελντέιν ο οποίος είναι σημαντικός παίχτης (ο μόνος σουτέρ από τα γκαρντ των πρασίνων). Συνολικά πάντως η δουλειά που έγινε φέτος αξιολογείται με αρκετά καλό βαθμό με κόκκινη όμως υπογράμμιση των παραπάνω παρατηρήσεων.

ΒΑΘΜΟΣ: B+


Καλή σεζόν να έχουμε..






Υ.Γ: Για όσους δεν ενημερώθηκαν..

Hoopfellas Euroleague Fantasy 2016-17
Φτιάξτε την ομάδα σας και ανταγωνιστείτε προπονητές, αθλητές και scouters από την ευρωπαϊκή μπασκετική βιομηχανία στη Private League του Hoopfellas..

Private League: Hoopfellas Official League

Password: 4812389

Σας περιμένω..

294 σχόλια:

  1. θεωρω οτι το μεγαλυτερο potential σαν ροστερ το εχει η Ρεαλ..απο την αλλη φουλ υπεριμηση στο ροστερ του Ολυμπιακου που θα δωσει μαχη για τα play offs...dark horse Μιλανο και Γαλατα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ή εφες πράγματι δείχνει να έχει πράγματι ενα πολύ καλό ρόστερ με παίκτες που κάνουν πολλά πράγματα στο παρκέ..η μπαρτσελονα ίσως έχει θέμα στον άσσο καθως ραις κοπονεν σαν ποσότητα δεν είναι ίδια με άλλες ομάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιος Jim εχουμε πλεον ολοκληρωμενη εικονα για τη φετινη Euroleague!!
    Θα ηθελα μια βοηθεια απο τους φιλους του Hoopfellas.
    Δεν εχω Euroleague Fantasy και δεν ξερω καν πως λειτουργει. Αν μπορουσε καποιος φιλος να που πει τι χρειαζεται για να φτιαξω και ποια ειναι η φιλοσοφια του και πς λειτουργει θα το εκτιμουσα πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλα αν γραψεις euroleague fantasy θα το βρεις.Φτιαχνεις ευκολα εναν λογαριασμο και απο εκει και περα ξεκινανε οι προβλεψεις.Ολοι οι παικτες εχουν καποια τιμη με βαση τα στατιστικα που ειχαν περσι τον ρολο που εχουν/ειχαν στην ομαδα τους περσι κτλ.Εσυ ξεκινας με 500 credits και ξεκινας και αγοραζεις παικτες με βαση το μπατζετ σου και την προοπτικη σου για τον καθε παικτη μεσα στην σεζον που ερχεται.Πρεπει να αγορασεις 2 playmaker 4 shooting guards/small forwards 4 Power forwards/centers.Μεχρι να ξεκινησει η σεζον μπορεις να αλλαξεις την ομαδα σου οσες φορες θελεις.Αυτα περιπου ειναι τα βασικα.

      Οσον αφορα το private league και τι ακριβως ειναι δεν εχω ιδεα.Αν μπορει καποιος ας μου εξηγησει.

      Διαγραφή
  4. Aρθράρα για πολύ διάβασμα όπως πάντα Τζιμ. Μια παρατήρηση μόνο:
    Η ευελιξία, πολυπραγμοσύνη, στα αγγλικά λέγεται versatility όχι versality. Versatile υπάρχει, όχι versal. Δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά είναι το μόνο λάθος που κάνεις συχνά και τολμώ να σε διορθώσω (ντροπή μου, το ξέρω).

    Blackman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη σειρα μου, πολυπραγμοσυνη και ευελιξια ειναι τελειως διαφορετικα πραγματα, αδερφε.

      Ευελικτος, οχι βεβαιως κυριολεκτικα, ειναι αυτος που μπορει να κανει πολλα πραγματα, πολυπραγμων αυτος που πραγματι καταπιανεται με πολλα διαφορετικα πραγματα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα στην παρεα.
    Πλουσιο και μεστο το δημοσιευμα.
    Ευχαριστουμε Jim-αρα.

    ΥΓ.
    Μπαρτζωκας=Β & Σφαιροπουλος=Β+ ??
    ΣΩΣΤΑ τα ειδα? Δεν μπορει.
    Πρεπει να το ξανακοιταξω!!

    ΤΑΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκεψου και τα χρηματα που ειχαν διαθεσηαμα φιλε.Ο Μπαρτζοκας εδωσε κοντα 2,5 εκκατομυρια για τον Κλαβερ.Με αυτα τα λεφτα μπορουσε να ειχε παρει Χανγκα και ενα μαυρο Κλαβερ.

      Διαγραφή
    2. ο μπαρτζωκας πηρε κλαβερ γιατι ηταν αναγκη του συλογου για να βρει ισπανους παιχτες σε καλες ηλικιες..
      ΒΓ

      Διαγραφή
    3. Μπορουσε να παρει ενα πιο φθινο Ισπανο ρολιστα αν ηθελε.

      Διαγραφή
  6. Πολυ ωραιο άρθρο Jim! Να περιμένουμε και power rankings οπως παντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Jim εξαιρετικός..Συμφωνώ πάνω κάτω σε ολα.. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη αγωνιστική..Μιας και άρχισα σήμερα το fantasy θα ήθελα μία γνώμη από σένα και τα παιδιά που έχουν κάποια εμπειρία,για τις ομάδες μου..
    Calathes,Sloukas
    Pappas,Bertans,Honeycutt,Korkmaz
    Claver,Tillie,Birch,Raduljica

    Granger,Larkin
    Weems,Miller,Thomas,Charalampopoulos
    Moerman,Mitrovic,Hunter, Parakhouski

    Jovic,Pangos
    Beaubois,Cotton,Simon,Papapetrou
    Antic,Printezis,Slaughter,Theis

    Heurtel,Doncic
    Pappas,Miller,Rivers,Dangubic
    Rudd,Randolph,Lima,Zirbes

    Westermann,Wilbekin
    Anderson,Zoric,Ulanovas,Sedekerskis
    Doelman,Jankunas,Gist,Erden

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε ειμαι καινουργιος και εγω στο Fantasy και θα ηθελα να με βοηθεια οσον αφορα την επιλογη των παικτων. Με ποια λογικη κανουμε τις επιλογες?

      Διαγραφή
    2. Κοίτα εγώ τις έκανα με βάση τι χρονιά πιστεύω ότι θα κάνει κάθε παικτης και σε συνάρτηση πάντα με την τιμή του και κατά πόσο για μένα είναι value for money..Και προσπάθησα όσο γίνεται να είναι παίκτες με ρόλο πχ η τελευταία μου πεντάδα ως επί το πλείστον είναι παίκτες των θεωρητικά πιο μικρών ομάδων όμως με μεγάλο χρόνο συμμετοχής.. Ελπίζω να σε βοηθήσα..

      Διαγραφή
    3. Απορία. Μετά τη regular οι παίχτες από αποκλεισμένες ομάδες σου μένουν ?

      Διαγραφή
    4. Η τιμή κάθε παίκτη προκύπτει από τον 4πλασιασμό του μέσου όρου των Index rating του. Π.Χ. ένας παίκτης που στις 3 πρώτες αγωνιστικές κάνει 8, 14, 5 Index, εχει μεσο ορο 9 και τιμη 36. Όμως η τιμή κάθε παίχτη αυξάνει ή πέφτει το πολύ 15% από την προηγούμενη αγωνιστική. Π.χ. Ο ντε κολό που ξεκινα στα 100 όσο χάλια και να τα πάει αποκλείεται να πέσει η τιμή του κάτω απο 85 περιπου στη δευτερη αγωνιστική και πάει λέγοντας για τις επόμενες...
      Panos

      Διαγραφή
    5. @7:27 Ναι καταλαβα περιπου τη λογικη και σε ευχαριστω. Για τη δημιουργια λογαριασμου που ζηταει και τηλεφωνo, ειναι υποχρεωτικο? Οπως και ονομα επωνυμο χρειαζεται το κανονικο ή nickname?

      Διαγραφή
    6. @12:43 Νομιζω χρειαζονται, δε ξερω σιγουρα...

      Διαγραφή
  8. Ο Μπαρτζώκας δε μπορεί με αυτό το υλικό να παρουσιάσει τη περυσινή άμυνα. Σωστά έχει Β. O Όλεσον έμεινε μόνο γιατί είναι Ισπανός και ο Νανάρο τιμής ένεκεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραιος ο κυριος δημητρακης μας,αρχιζω να πιστευω οτι μετα το σεξ και το φαι τα αρθρα σου ειναι η τριτη μεγαλυτερη απολαυση σε αυτη τη ζωη χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατατοπιστικότατος όπως πάντα Jim. Αν ο Doncic κάνει το step up το ρόστερ της Ρεαλ είναι για final four κατά τη γνώμη μου. Ο κόουτς Μπαρτζώκας μοιάζει να συμβιβάστηκε με τις παλιοσειρές της Barca. Η φετινη Barca μοιάζει να είναι κατά 50% δική του ομάδα. Ο Ολυμπιακός και φέτος θα ζήσει και θα πεθάνει με το τριο Σπανουλης Πριντεζης Λοτζεσκι. Αν ο Γιανγκ δεν βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το Νοέμβρη βλέπω να παλεύει για την οκτάδα. Εντυπωσιαστηκα από την Εφες. Η Μακαμπι νομίζω θα είναι ομάδα ημέρας. Στην μέρα της θα κερδίζει τους πάντες αλλά στην κακή της θα χάνει από τους πάντες. Αρνητική έκπληξη ο Ερυθρός Αστέρας. Ο ΠΑΟ έχει θέμα ομοιογένειας τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβρη και 2 ερωτηματικα:τον Β.Χ. και τον Μποχωριδη. Jim θα ήθελα τη γνώμη σου αλλά και όλων των υπολοίπων. Ευχαριστω και sorry για το μεγάλο σχολιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παίδες να χαρείτε, φτιάξτε ένα δικό σας φόρουμ να συζητήσετε το φάνταζυ. Εμείς που δεν ασχολούμαστε δεν χρωστάμε τίποτα να σας βλέπουμε να αραδιάζετε δωδεκάδες. Κοντεύω να νοσταλγήσω τις εποχές που κάθε δεύτερο σχόλιο ήταν 'Άφρο θα πάρουμε τεσσάρι;'.

    Φιλιά, ο Στεγόσαυρός σου

    ΥΓ: Που είσαι ρε 77 με τα σεντόνια σου τώρα που σε χρειαζόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω πως μπορεις να προσπερνας τα αρθρα που εχουν να κανουν με το fantasy..Αλλωστε ειναι ευκολα εντοπισιμα καθως περιεχουν τις (δω)δεκαδες..Επισης ειναι μερος του αρθρου απ"οτι βλεπω στο ΥΓ,οποτε δε βλεπω το λογο να μην το συζητουν οσοι το θελουν..
      Υ.Γ]Τεσσαρι δε παιρνουμε,οσο για τα σεντονια υποθετω πως συντομα ερχονται...

      Διαγραφή
    2. Προς Στεγόσαυρος

      Να πρωτοτυπήσω τότε. Άφρο, θά πάρετε... άσσο; :-D

      Κι εγώ δεν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο φάντασυ. Αν και στην Ελλάδα έχουμε μπόλικο "fiction" στην καθημερινότητά μας, με αφορά αποκλειστικά ότι fiction έχει να κάνει με π.χ. άρχοντες των δαχτυλιδιών ή άλλους κόσμους/γαλαξίες/πλανήτες. :-)

      Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα με τα σχόλια περί Euroleague Phantasy, τουλάχιστον σε καμία περίπτωση στο βαθμό του "Άφρο θα πάρουμε τεσσάρι;"...

      Αν δεν σας ενδιαφέρουν, απλά προσπεράστε τα συγκεκριμένα σχόλια.

      Αλέξης

      ΥΓ. Βασικά, ο κύριος λόγος που δεν παίζω Phantasy είναι γιατί θα "σαρώσω" όποιον αντίπαλο βρω μπροστά μου (κοινώς, δεν έχω αντίπαλο σε αυτόν τον πλανήτη) και κατά συνέπεια θα κινδυνεύσει να χάθει το ενδιαφέρον για το παιχνίδι... :-D

      ΥΓ 2. Τώρα που το σκέφτομαι, οι του ΠΑΟ έχουν κάποιον (την Άφρο) και την "ταλαιπωρούν" στη σελίδα αυτή, εμείς του ΟΣΦΠ, ποιόν "ταλαίπωρο" ή μάλλον "άτυχο" έχουμε για τον ίδιο λόγο: "..., θα πάρουμε τεσσάρι;" :-)

      Διαγραφή
  12. Jim ούτε προφήτης. Μετά το σχόλιο σου για την άμυνα της Γαλατά αυτή τρώει 38 πόντους σε 15 λεπτά από την ΑΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Jim θα σε ξαναρωτήσω και αυτή τη φορά ελπίζω να απαντήσεις γιατί με καίει : αν σου έλεγαν πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει μιά προσθήκη ενός ακόμα παίκτη (και θα γίνει οπωσδήποτε αυτό) θα πρότεινες παίκτη γιά την back court ή γιά τη front court και τι χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει ο παίκτης αυτός ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι προφανες απο αυτα που εχει πει ο Τζιμ οτι θα επαιρνε P&R PG

      Διαγραφή
  14. Το κείμενο που όλοι περιμένανε!

    Λάβετε θέσεις εκκίνησης για μια σπουδαία χρονια!

    Ευχαριστούμε Τζιμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδια στο φαντασι οσες ομαδες θελουμε κανουμε στο πρωταθλημα σας?Γιατι βλεπω ενας εχει 20 ομαδες αλλος 10..Δεν υπαρχει καποιος περιορισμος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για τον Αστέρα ας περιμένουμε λίγο. Γιατί και πέρσυ αν θυμάστε στην αρχή της χρονιάς ήταν τραγική ομάδα και έχανε με 40 στη Κίμκι και με 35 στη Ρεάλ και έπαιζε βασικός ο υπέρβαρος Σόφο. Μετά την 2-3 Αγωνιστική πήρε τον Μίλερ, βγήκε μπροστά κακι ο Ζίρμπες και άρχισε να στρώνει, ενώ ο Κίνσευ και ο Μίσιτς ήρθαν Δεκέμβρη.
    Σίγουρα φέτος η νέα δομή της ευρωλίγκας δεν επιτρέπει τέτοιες αργοπορίες.
    Η Ούνιξ φαίνεται χειρότερη και από τη Ζαλγκίρις και πρέπει να ναι χειρότερη ρωσική ομάδα που χει παίξει στην σύγχρονη εποχή στην Ευρωλίγκα. Ακόμα και η Νιζνι πιο ποιοτικό ρόστερ είχε τότε που έπαιξε. Αν ο Λάγκφορντ(33 χρονών) κλατάρει για κάποιο λόγο η ομάδα αυτή δεν θα σταυρώσει πάνω από 2-3 νίκες μάξιμουμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ζητήσατε και κατευτασε πιο εριστικό και ιντριγκαδόρικο από ποτε!
    1.Φενέρ
    2.ΤΣΣΚΑ
    3.Μακάμπι
    4.Παναθηναϊκός
    5.Ρεάλ
    6.Μπαρτσελόνα
    7.Νταρουσάφακα
    8.Εφές
    9.Ζαλγκίρις
    10.Ολυμπιακός
    11.Λαμποράλ
    12.Μπάμπεργκ
    13.Αρμάνι Μιλάνο
    14.Γαλατάσαραϊ
    15.Ούνικς
    16.Ερυθρός Αστέρας

    Η πιθανή αυτή κατάταξη δεν περιέχει καμία απολύτως δόση κακεντρέχειας πρός κλαποια ομάδα.
    Εκφράζω καθαρά προσωπικές μου εκτιμήσεις με βάση όσα είδα στα φιλικά,τη στελέχωση των ομάδων,την πιθανότητα & επανόρθωση τραυματισμών και τις-κυρίως απο εμένα-θεωρούμενες ως ικανότητες των προπονητών!


    Τσουρέκας-Ποντίκας®

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε τσουρέκα χωρίς ειλικρινά κανένα είδος κακεντρέχειας το ποστ είναι εκτός πραγματικότητας.

      ΤΕΟ

      Διαγραφή
    2. Τζιμόπληκτος είναι αυτός...

      Διαγραφή
    3. 1. Φενερ
      2. ΤΣΣΚΑ
      3. Μπαρτσελονα
      4. Ρεαλ
      5. ΠΑΟ
      6. Εφες
      7. ΟΣΦΠ
      8. Νταρουσαφακα
      9. Μακαμπι
      10. Μπαμπεργκ
      11. Λαμποραλ
      12. Ζαλγκιρις
      13. Ουνικς
      14. Ερυθρος Αστερας
      15. Μιλανο
      16. Γαλατα

      Διαγραφή
    4. 10:10

      Θα πληρώνεις για να διαβάζεις Τζιμόπληκτο :)
      Θα πληρώνεις με πνευματική επάρκεια άνω του μετρίου
      εννοώ.
      Οταν έχω ώρα (γιατί είμαι υπεύθυνος εγγραφών
      στο πανεπιστήμιο, μιά και τους περνάω από ακτίνες
      J εκ του Jimopliktos όλους και όλες) θα σε μάθω μπασκετάκι.
      Πρός το παρών ο Τσουρέκας θα σε πιάνει κώτσο :-)

      JB

      Διαγραφή
    5. Μου φαίνεται ότι υποτιμας πολύ Νταρουσάφακα και Μακαμπι και υπερεκτιμάς την Μπαρτσελόνα.
      Για την Μπαρτσελόνα ο Χάνγκα πάει πέταξε.Εχει πρόβλημα στο 3 και θεωρώ ότι θα παίξει ρόλο ο πόσο καλά θα τα πάει ο Ράϊς με τον Κοπόνεν.Επειτα ο Ντόρσεϋ μπορεί να τα πάει καλά στο pnr και οι Νεζενκοφ Περπερογλου προσδίδουν φρεσκαδα και εμπειρία αντίστοιχα.
      Μετά το χάος.Θα δούμε άμυνες στα hedge out και περιφερειακά σουτ μπολικα.Αλλα το όλο σύνολο κάπου χάνει.Θα δούμε...
      Ή Νταρουσάφακα είναι ομάδα προπονητή.Χαραγκοντι και Μόερμαν καλοί παιχτες και ο πρώτος απειλεί απο το τρίποντο.Ο Γουίλμπεκιν συμπαθητικός γκαρντ και καλά στοιχεία.Το υπόλοιπο σύνολο έχει και αυτό θετικό πρόσημο.
      Ή Μακάμπι πάλι δεν ξέρουμε πως θα την διαχειριστεί ο προπονητής.Σε γενικές ομως γραμμές Ζίρμπες,Γουΐμς είναι παίκτες που την ανεβάζουν.Εχει σταθερά δυνατή ρακέτα και γκαρντ ερωτηματικό.Θα φάει άραγε η μύγα σίδερο και οι οχτροί small ball?Έχει το υλικό.



      Τσουρέκας-Ποντίκας



      Διαγραφή
    6. Δηλαδή φίλε Τσουρεκα βάσει φιλικών και της ικανότητας των προπονητών εσύ βλέπεις τη Μακαμπι 3η και την Εφες 8η. ΟΚ.

      Διαγραφή
    7. Υπεύθυνος εγγραφών;

      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!

      Διαγραφή
    8. Jimoplikte τι είναι ο υπεύθυνος εγγραφων?

      Διαγραφή
    9. Κάτι για το οποίο δε θα έπρεπε να είσαι περήφανος...

      Διαγραφή
    10. 8:50 π.μ.- 6:39 μ.μ. (όπως παρατίθενται στη σελίδα)

      Όπως θα `λεγε και ο αξέχαστος ηθοποιός μας ο Αυλωνίτης (...πακέτο με το(ν) γνωστό -απαράμιλλο- ύφος/μορφασμό του): "Δεν κατάλαβα το πνεύμα σας;"

      Τί πρόβλημα έχετε με τις εγγραφές στο Πανεπιστήμιο; Μπορεί να μην είναι ίσως τόσο challenging όσο άλλες αρμοδιότητες αλλά δεν πάει να είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ενασχόλησης του προσωπικού στα Πανεπιστήμια.

      Σε κάθε περίπτωση, ο JB δεν εννοούσε αυτό που φανταστήκατε. Αναφέρονταν στις συνεντεύξεις των υποψήφιων φοιτητών για μεταπτυχιακά ή/και διδακτορικά προγράμματα στο Τμήμα του. Αυτή η δουλειά είναι δύσκολη και υπεύθυνη, απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερες ικανότητες για να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές των φοιτητών (χωρίς να προσμετρώ στη δυσκολία την αντιμετώπιση των διαφόρων μέσων που συχνά χρησιμοποιούνται από κάποιους υποψήφιους φοιτητές για να επιλεχθούν για τα προγράμματα). Αποτελεί πολύ σημαντική διοικητική/επιστημονική δραστηριότητα για ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα/Ίδρυμα, όπως KAI για το CV του Καθηγητή που αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά.

      Διαγραφή
    11. Να συμπληρώσω ότι στη δυσκολία αυτής της δουλειάς υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως το γεγονός ότι σε κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιλέγεται, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, συγκεκριμένος αριθμός φοιτητών (συνήθως 20-30), καθώς και, κάποιες φορές, τα απαραίτητα (προ-απαιτούμενα) δίδακτρα για τις σπουδές...

      Διαγραφή
  18. 96-95 η ΑΕΚ τη γαλατά με 34 του ντίξον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ο παναθηναικος φαινεται να θελει εναν παικτη που να παιζει με πλατη και εναν παικτη που να παιζει Pick & Roll
    ο Χαραλαμποπουλος ενω στο τελος της περσινης χρονιας απο οταν ειρθε ο Πεδουλακης εδειξε καποια δειγματα της ποιοτητας του φετος φαινεται εκτος κλιματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. στο 2Κ17 οι Ρόκετς είναι η πιο εύκολη ομάδα να σκοράρεις απέναντί της. 67 πονταλάκια τους φόρτωσε ο Στέφανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιοβιτς Ντονσιτς
    Μπερτανς Αντερσον Αμπας Χανικατ
    Ντοελμαν Ουντο Λιμα Ραντολφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μαδριτη, ΟΣΦΠ αξιζαν χαμηλοτερο βαθμο (Β) ενώ καλύτερος βαθμός άξιζε σε Βαρκελώνη, Μακάμπι (Β+ και Β αντίστοιχα). Ισως ενα Β- σε Αρμάνι και Ζαλγκίρις. C για την Ουνικς και οχι C+.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 1. ΤΣΣΚΑ
    2. Φενερ
    3. Μπαρτσελονα
    4. Ρεαλ
    5. ΠΑΟ
    6. Εφες
    7. Μακαμπι
    8. ΟΣΦΠ
    9. Νταρουσάφακα
    10. Μπαμπεργκ
    11. Λαμποραλ
    12. Γαλατα
    13. Μιλάνο
    14. Ζαλγκίρις
    15. Ερυθρός Αστέρας
    16. Ούνιξ

    Η νταρουσαφακα δεν εχει εδρα, η Φενερ εχει δυσκολο τουρκικο πρωταθλημα, ο οσφπ δεν εχει βαθος, η ζαλγκιρις δεν εχει ποιοτητα σε ποσοτητα και η μακαμπι εχει καυτη εδρα που θα της δωσει αρκετους ποντους. Μεγαλο ερωτηματικο κατ με οι θεσεις 3-4 οπως της εβαλα. Μαδριτη, Βαρκελωνη θα εχουν την ζορικη ACB και θα παιζουν και στο ενδιαμεσο Ευρωλιγκα. Ενα προγραμμα Ουνιξ εκτος Βαλενθια εκτος Μακαμπι εντος ς Γκραν Καναρια εντος Μαλαγα εκτος και ΟΣΦΠ εκτος μπορει να σε λυγισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Jim απλα διαφωτιστικός για το τι παίζει φέτος στην ευρωλίγκα, εξαιρετικό άρθρο και επειδή δεν έχουμε δει ακόμα τις ομάδες μας προετοιμάζει κατάλληλα.. Για τον Παναθηναϊκό συμφωνώ πολύ με το σχόλιο για Χαραλαμπόπουλο (εκτός κλίματος ως τώρα στα φιλικά) ωστόσο έχω μια ένσταση για το κομμάτι των γκαρντ. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί αναγκαστικά γκαρντ, και παρότι ο Φελντέιν είναι ο καλύτερος σουτέρ του στο μπακόρτ έχω την αίσθηση ότι είναι ο μόνος που μπορεί και ίσως πρέπει να κοπεί. Παρότι είναι εξαιρετικά οικονομικός παίκτης στις προσπάθειες που θα πάρει, δεν είναι σε ότι αφορά το χρόνο συμμετοχής του, πχ να δούμε πώς ήταν πέρσι όταν έπεσε θέση στο rotation σε σχέση με τα αρχικά 25+ λεπτά. Επίσης δεν είναι ο τόσο σταθερός κλασικός σουτέρ ειδικά σε κρίσιμα ματς. Με κοινό παράγοντα ότι Καλάθης-Τζέιμς δε φεύγουν και ο Παππάς αντιμετωπίζεται επίσης ως μεγάλο πρότζεκτ για την ομάδα, νομίζω είναι ο μόνος που μπορεί να αδειάσει κάποια θέση. Βλέπεις κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μάλιστα,πολύ ωραίο άρθρο Τζιμ,σε πολλά σημεία με κάλυψες απόλυτα και ήταν σαν να διαβάζω σκέψεις του πίσω μέρους του μυαλού μου.(ο περιφερειακός Ρούντι,η FIBA Αρμάνι και ο κρυφός... φόβος της εικόνας της επίθεσης του Πάο διασπασμένη και στατική με τον Μπουρούση να προσπαθεί να κάνει κάτι-που φέρνει λίγο στην αντίστοιχη με τον Σπανούλη φέτος στον Όσφπ και τη διαφορά που έκανε η απουσία του δεύτερου pick and roll guard στο πρόσωπο του Σλούκα,η έλλειψη σουτέρ και φυσικά ο ένας παραπάνω χρόνος στα πόδια του).

    Πάο: Συνολικά μια πραγματικά καλή στελέχωση και μια αρτιότητα στη συμπλήρωση του ρόστερ.Η έλευση παικτών με πρωταγωνιστικό ρόλο και ποιότητα που δεν υπήρχε φέτος(Μπουρούσης ως σχεδόν MVP Eυρωλίγκα σε μια υποδειγματικά χτισμένη ομάδα βέβαια) ανεβάζει τον πήχη σε πρώτη φάση με την δεύτερη χρονιά Καλάθη να ανεβάζει τις προσδοκίες.Σωστές στηρίξεις προτεραιοτήτων όπως το να βγάλεις μπροστά Έλληνες παίκτες όπως ο Παππάς που θα ξεκινήσει ως first team player με potential να σκαρφαλώσει όσο πιο ψηλά γίνεται στην ιεραρχία,την ένταξη του Χαραλαμπόπουλο στο αληθινό rotation και μια πλειάδα παικτών ρόλων με εμπειρία στο επίπεδο που μπορούν να ανοίξουν το παρκέ.Ελπιδοφόρα στελέχωση...που όπως και όλες τις άλλες θα πρέπει να την συνδυάζουμε κριτικά με τον προπονητή. Σίγουρα θα δούμε ωραίες εικόνες με Ρίβερς και Σίνγκλετον να δίνουν stops στην πίσω γραμμή σε heavy αντιπάλους και μια άμυνα να κλείνει τους χώρους με τον Καλάθη να ανεβαίνει επίπεδο αμυντικά.Υπάρχει όμως και ο φόβος αν η ομάδα αφήσει το γκάζι και δεν τρέξει μια καλή τρανζίσιον επίθεση και στο σετ παιχνίδι δεν έχει κίνηση χωρίς τη μπάλα να δούμε προβλήματα στην επίθεση και ένα γύρω-γύρω τρίποντο ή Μπορούσης και κλείνουμε όλοι πάνω του(όπως έγινε με την εθνική).Ο Παππάς επομένως θα είναι κομβικός στην αποσυμπίεση τέτοιων καταστάσεων,η βελτίωση του Καλάθη δημιουργικά στο μισό γήπεδο και μια καλή επιθετική λειτουργία των παικτών χωρίς τη μπάλα.
    *Ο Χαραλαμπό για να δώσει φρεσκάδα δεν θα αρκέσουν τα 19 του χρόνια αλλά και ένα aggressiveness.
    *Η ομάδα θα "μετρηθεί" σε δύσκολα παιχνίδια μέσα στη σεζόν από την χημεία της στα πρόσωπα και την ικανότητα αυτών να βγουν μπροστά ΄που είναι ένα στοίχημα απόντος Διαμαντίδη.

    Όσφπ: Η στελέχωση έγινε σε μια πιο λογική βάση προσθέτοντας τον απαραίτητο σουτέρ και παίκτη με επιθετική πρωτοβουλία στα γκαρντ συν τον κλασικό mobile center. Η αλήθεια είναι οτι η παρουσία του αγαπητού Λοτζέσκι μαζί με 2 νέους Έλληνες στην ίδια θέση και με στοιχεία που δεν τα λες και αλληλοσυμπληρούμενα δημιούργησε μια ανάγκη η ομάδα να μην πάει στο πιο "λειτουργικό" εκεί αλλά σε αυτό που επιτάσσει η ανάπτυξη.Συνήθως δεν τα φοβάμαι τέτοια σκηνικά γιατί μια ομάδα που δουλεύει καλά αφομοιώνει ακόμα και παίκτες που δεν κολλάνε μεταξύ τους με πρώτη ματιά.Αν ο Γιανγκ είναι πραγματικά καλά μετά τον Δεκέμβριο δεν αποτελεί πρόβλημα σε πρώτη φάση αυτή η ανάγκη για καλούς Αγραβάνη-Μιλουτίνοφ.Το αντίθετο χρονικά θα ήταν πρόβλημα όπως και έγινε πέρσι.
    Συνολικά θεωρώ οτι ο Όσφπ θα παρουσιάσει μια καλύτερη και πιο λειτουργική half-court offense(στηριζόμενος στην ικανότητα των φόργουορντ του να πασάρουν καλά και να διαβάζουν το παιχνίδι,ιδίως Παπανικολάου,Πρίντεζης και Λοτζέσκι) και στην ύπαρξη πλέον πιο σίγουρου περιφερειακού σουτ.Θεωρώ πως θα υπάρξουν οι βραδιές που όπως και το 15' η ομάδα θα ζήσει(και όντως θα ζήσει γιατί πέρσι μόνο πέθαινε) από την περιφερειακή της ευστοχία.
    Αυτό πάντως που θα λείψει απο το τραπέζι και νομίζω ήταν το άρμα μάχης πέρσι(άρα μιλάμε και για αλλαγή δέρματος..) ήταν το περίφημο transhumanism και η αθλητική υπεροχή που παρουσίαζε με elite στον τομέα παίκτες όπως Χάντερ,Στρόμπερι,Όντομ και η ανάγκη η ομάδα να γυρίσει σε πραγματικά καλές συνεργασίες στην άμυνα και επιθετική λειτουργικότητα στο μισό γήπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. O Γιανγκ ειναι ο καλυτερος ψηλος της Ευρωλιγκας. Χαχαχαχαχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. οι κοκκινοι προσθεσαν εναν καλο σουτερ αλλα εχασαν εναν καλυτερο αμυντικο (στρομπερι), ο σπαν μεγαλωσε ενα χρονο, κ ο γιανγκ ειναι ερωτηματικο...για c plus την κοβω την στελεχωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η καλύτερη στελέχωση,θα συμφωνήσουμε,βάσει μπάτζετ,στόχων και λειτουργικότητας ήταν αυτή της Εφές.Το πρώτο steal είναι ο best coach of the year Περάσοβιτς,που φέρνει μερικές από τις πιο καινοτόμες ιδέες στο παιχνίδι και δείχνει βαθιά γνώση των αναγκών της εποχής.Νέο,φρέσκο ρόστερ ,με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας(μόνο ο Ντάνστον έχει πατήσει τα 30) και παίκτες που μπορεί να κάνουν το ξέσπασμα την νέα σεζόν.
    Ο Ερτέλ αναμένεται να κάνει παππάδες υπό νέο καθεστώς στο dynamic παιχνίδι με την πολλή κίνηση χωρίς τη μπάλα.Ο Χάνεικατ θα είναι το νέο αθλητικό cheat,ο Τόμας θα έρθει να σπρώξει λίγο στη γραμμή των φοργουορντ και υπάρχει το πλαίσιο να βγουν μπροστά νέοι γηγενείς όπως οι Οσμάν,Κορκμάζ.Πραγματικά καλή στελέχωση και βλέποντας το πώς έτρεχαν κατευθείαν μετά το ριμπάουντ οι φοργουορντ αναρωτήθηκα τι θα γινόταν με τον Σάριτς στην Πόλη...
    Το ερωτηματικό για μένα είναι αν θα καταφέρουν στα δύσκολα και σε κλειστά παιχνίδια να δείξουν τον ίδιο χαρακτήρα(όπου αντίστοιχα η Λαμποράλ είχε έναν Μπουρούση και τους no-fear Adams-James) με τηην περσινή ομάδα του Περάσοβιτς και πως θα ανταποκριθεί η ομάδα στο 5(κυρίως η εικόνα του Ντάνστον).

    Δεύτερη θα ξεχωρίσω την Μπαρτσελόνα διαφωνώντας μάλλον στο μόνο σημειο με τον Τζιμ.Καταρχάς κι εδώ ξεκινάμε με τον προπονητή όπου είχαμε τον έτερο πρωταγωνιστή της περσινής χρονιάς. Ο κόουτς Μπαρτζώκας αναμένεται να κάνει την Μπαρτσελόνα πιο αντρική ομάδα και πάλι,ομάδα που ΘΕΛΕΙ να νικήσει και όχι απλά να βγάλει μια καλή εικόνα στο παρκέ.(με κάθε εκτίμηση στον Πασκουάλ που ίσως είναι και ο πιο προχωρημένος τεχνικά κόουτς αλλά απέτυχε στον τομέα των στόχων αποτυγχάνοντας να χτίσει μια ομάδα με στοιχεία νικητή στην crunch time).
    Σε αυτό το πλαίσιο,πρώτη και βασική αλλαγή.Φέτος υπάρχει leader στο πρόσωπο του Ράις,ενός παίκτη που έχει αναρριχηθεί ακόμα και στη δημιουργία και πλέον αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Γηραιά Ήπειρο συνδυάζοντας εξαιρετικό αθλητικό πακέτο και έχοντας αφομοιώσει πολύ καλά τα fundamentals του μπάσκετ μας(σημαντικό-έχει guts).Έβαλε στο πλάι του 2 ποιοτικούς παίκτες όπως ο Κόπονεν και ο Κλαβέρ. Διαφωνώ για Όλεσον-Ναβάρο.Ο Όλεσον,με τον Φινλανδό υγιή θα πρέπει να είναι 5ος στο rotation των γκαρντ,ενώ ο Ναβάρο νομοτελειακά θα είναι πίσω από Ράις,Κόπονεν,Ρίμπας μέχρι να έρθουν τα προχωρημένα παιχνίδια όπου καλώς ή κακώς εφόσον παίζει ακόμα θα πρέπει να βγει μπροστά. Περιμένω να δω τον Τόμιτς να σκληραίνει πνευματικά,ούτως η άλλως τακτικά ο Πασκουάλ τον χρησιμοποιούσε άψογα και για αυτό ο Ντόρσει έμεινε να δώσει τα απαιτούμενα κιλά στη ρακέτα.Ίσως Βεζένκοφ και Έρικσον δώσουν αυτόν τον πολυπόθητο νέο αέρα στην ομάδα.
    Όσο για το κενό στο 3...όσο υπερπαικταράς και να είναι ΄και όσα και να έφερνε ο Χάνγκα ,πιστεύω οτι καμιά φορά οι μικρές αδυναμίες σου δίνουν κίνητρο να αυξήσεις την δυναμική του υπόλοιπου ρόστερ σου. Πέρσι για την Τσσκα :
    "Έκανε καλή δουλειά πέρσι,φέτος δείχνει πιο λιτή η στελέχωση με ένα ερωτηματικό για "μπάλωμα" και όχι τόσο πλούσια ρακέτα.Μακρύς ο δρόμος για την επιτυχία,αλλά αυτό που θα ψάξει η Τσσκα μες στη σεζόν(ενώ πέρσι ήταν πάνοπλη) ίσως της δώσει μια έξτρα ώθηση όταν φτάσει η ώρα."
    Αυτό θαρρώ πως μπορεί να συμβεί και με την Μπαρτσελόνα φέτος.Όπως η Τσσκα έβγαλε αναπάντεχα τον Κουρμπανόφ που ήταν εξαιρετικός(πλέον ο νέος ταύρος στο 3 δεν είναι ο Μασιούλις),τον Χίγκινς που έσπασε τα νεύρα των αντιπάλων με αυτή την υπόγεια αποτελεσματικότητα και τα σχήματα με τους 3 ημίψηλους έτσι και η Μπαρτσελόνα ίσως δουλέψει συγκεκριμένα πράγματα φέτος.Υπάρχει η δυνατότητα με τον Ντόελμαν στο 4 που μπορεί να βάλει τη μπάλα κάτω και να επιτεθεί με midrange game αντίθετα με τον Κλαβέρ ή το firepower του Βεζένκοφ η ομάδα να παρουσιάσει διάφορα σχήματα στις θέσεις των φόργουορντ και με αυτά να ξεδιπλώσει το παιχνίδι της. Ίσως πάλι ένας defensive freak σαν τον Hanga να απογείωνε την ομάδα,αλλά στη χημεία γίνονται διάφορες περίεργες αντιδράσεις.Η Μπαρτσελόνα φέτος έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει δριμύτερη.
    Θα γράψω σύντομα και κάτι και για Ρεάλ που δεν με έχει ενθουσιάσει,Νταρουσάφακα που δεν πιστεύω οτι έχει τόσο ψηλό ταβάνι και λοιπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράψε να μας ξεστραβώσεις...

      Διαγραφή
    2. Peris, συμφωνω καπως οτι η Εφες εφτιαξε ωραιο συνολο, αλλα δεν πιστευω οτι θα εχει αντιστοιχη δυναμικη απεναντι σε μια ομαδα που δε θα της επιτρεψει τοσους αιφνιδιασμους, οσο πχ ο Ολυμπιακος προχτες, που την κολακευσε αρκετα.

      Αν καποιος την αναγκασει σε κλειστο παιχνιδι, θα γινει χαλασμος του τριποντου και μπαλα στον Μπραουν για 1εν1 και Αγιος ο Θεος.

      Η περιφερειακη της γραμμη ειναι ζηλευτη παντως.

      Διαγραφή
    3. Και γιατί είναι κακό ο χαλασμός του τριπόντου; Δες τη Λοκο του Μπαρτζώκα, τη Ρεάλ ή τη Λαμποράλ με αντιπαλο τον ΠΑΟ του Σάλε.

      Η Εφές για μένα έχει άλλα θέματα: θα δείξει το σκληρό χαρακτήρα της περσινής Λαμποράλ στα παιχνίδια με κλειστό σκορ, δίχως εναν τύπο σαν τον Μπουρούση; Θα καταφέρει να δέσει αρμανικά τύπους οπως ο Κόττον και ο Ερτέλ που θέλουν τη μπάλα στα χέρια ή θα έχουμε ζευγη γκαρντ, πχ Ερτελ Μπραουν, Κοττον Γκρειντζερ;

      Θελει πολύ δουλειά σε επίπεδο χημείας η Εφές. Παίκτες για κάθε γούστο έχει αλλά δεν αρκούν.

      Διαγραφή
    4. Δημητρη στο μισο γηπεδο με pick and roll παικτη οπως ο Ερτελ δεν θα ανησυχησει και τοσο...Σωστα,και ο Μπραουν θα παιξει μεγαλο ρολο με την αποτελεσματικοτητα του στο ποστ και το σκοραρισμα του.

      Ανωνυμε1 να σαι καλα..
      Ανωνυμε2 το επεσημανα κι εγω οτι δυσκολα θα εχει αναλογη επιτυχια σε τελος κλειστων παιχνιδιων οπως ειχε περσι η Λαμποραλ. Ο Κοτον θα καθορισει εν πολλοις την χημεια στην περιφερεια(ο Μπραουν ειναι 4), ο Γκρειντζερ ειναι πολυ καλος glue guy αποδεδειγμενα.Θα εχει ενδιαφερον να δουμε σε τι βαθμο θα παρουν πρωτοβουλιες οι Οσμαν-Κορκμαζ και πως θα ανταποκριθουν,αν κακ απο τον Οσμαν περιμενω τα καλυτερα μετα απο 2 χρονια με τον Ιβκοβιτς σε νεο πλαισιο επιθεσης με πολλη κινηση και direct style.

      Διαγραφή
  29. Το μεγαλυτερο προβλημα του Παναθηναικου φετος θα ειναι οι προσδοκιες των οπαδων του.

    Νομιζω οτι ακομα και σ'αυτο μπλογκ που γραφονται σοβαρες μπασκετικες αποψεις υπαρχει μια διαχυτη υπερ-αισιοδοξια που δεν δικαιολογειται απο την πραγματικοτητα τον ανταγωνισμο και τις καταστασεις που θα κληθει να αντιμετωπισει φετος η ομαδα.

    Προσωπικα πιστευω οτι η χρονια που ερχεται θα ειναι ακομα πιο δυσκολη και απο εκεινην την πρωτη μετα-Ζελικο.
    Μια εντελως καινουργια ομαδα με τελειως διαφορετικη προσσεγγιση στο παιχνιδι της δεν μπορει παρα να ειναι ενα στοιχημα.

    Θεωρω οτι σχεδιασμος και οι κινησεις του καλοκαιριου ειναι εξαιρετικες, εχω πολυ μεγαλη εμπιστοσυνη στον Πεδουλακη, ομως δεν μπορω να μην υπολογισω τις δυσκολιες και τον χρονο που θα απαιτηθει ωστε αυτη η ομαδα να δειξει την φυσιογνωμια της. Ειναι βεβαιον οτι θα προκυψουν αδυναμιες και προβληματα χημειας που δεν εχουν προβλεφτει απο τον σχεδιασμο. Ολα αυτα ειναι αναμενομενα και αντιμετωπισημα αν στην ομαδα υπαρχει καλο κλιμα συμπαραστασης και βοηθειας και απο τον κοσμο και απο τη διοικηση.

    Οι υπερβολικες ομως προσδοκιες και η υπεροψια οσον αφορα στον ανταγωνισμο ειναι βεβαιο οτι θα οδηγησουν σε ανωμαλη προσγειωση, απογοητευση και αμφισβητηση κατα παντων.

    Σε ενα τετοιο κλιμα η προσπαθεια της ομαδας θα ειναι καταδικασμενη και του χρονου θα ειμαστε παλι στο σημειο μηδεν.

    Για μενα ο μονος στοχος για φετος ειναι να δημιουργηθει ενα συμπαγες και ομοιογενες συνολο που θα δειξει οτι εχει προοπτικες.
    Αν μαζι μ'αυτα ερθουν και διακρισεις εχει καλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια χαρα σε ολους.Γεια σου Τζιμαρα.Λιγες μερες εμειναν πριν τη εναρξη της ευρωλιγκα,μιας διοργανωσης που ταιριαζει πολυ στο ελληνικο μπασκετ και μας οδηγει συχνα σε συλλογικες και ατομικες επιτυχιες.Απ το 01-02 σε 15 χρονια εχουμε 6 τιτλους δηλαδη το 40%.Επισης αυτη τη στιγμη παιζουν μπασκετ αρκετοι Ελληνες παικτες που εχουν κατακτησει τον τιτλο.Τελος εχει μεγαλο ενδιαφερον οτι στους 4 παγκους(Τσσκα,Μπαρτσα,Παναθηναικος,Ολυμπιακος) απ τους 6 παγκους(οι αλλοι δυο ειναι Ρεαλ,Μακαμπι) που εχουν κατακτησει το δισκοποτηρο απ το 01-02 μεχρι σημερα,καθονται Ελληνες προπονητες.Μαλιστα οι δυο Ιτουδης και Μπαρτζωκας εχουν παρει τον τιτλο ενω ο Σφαιροπουλος εχει παιξει τελικο.Αλλαξαν οι εποχες και η ελληνικη σχολη προπονητικης εχει παρει τη θεση της σερβικης στο κορυφαιο επιπεδο.Παντως το δυσκολο τωρα ειναι να διατηρηθει εκει και τα επομενα χρονια.

    Οι 4 τουρκικες ομαδες εχουν μεγαλο κινητρο να παιξουν εντος F4.Ειδικα οι 3 ειναι αρκετα δυνατες.Δεν αποκλειεται δυο ομαδες να βρεθουν εκει.Το σιγουρο ειναι οτι θα ειναι δυσκολοκαταβλητες.Η ΤΣΣΚΑ ειναι η καλυτερη ομαδα.Η επιθεση της ειναι σε αλλο επιπεδο.Πολυ καλη η προσθηκη του Ογκουστιν ειδικα επιθετικα.Μη ξεχναμε οτι περσυ πηρε τον τιτλο χωρις δευτερο 5,με τον Χαινς παντως να κυριαρχει.
    Η Φενερ αλλα και ο Ζοτς πιστευω θα λενε για φετος ή τωρα ή ποτε.Δυσκολα θα μεινει τεταρτη χρονια εχοντας χασει τον τιτλο εντος,ειδικα απο μια μη τουρκικη ομαδα.Παντως η ιστορια που γραφεται στο τωρα με Ζοτς-Ιτουδη θα ειναι για βιβλιο.Ο Ζοτς πρεπει φετος να απαντησει ενω ο Ιτουδης εχει την ευκαιρια,με το μπασκετ που παιζει,να φτασει πολυ ψηλα.Ακομα και μεχρι την αλλη πλευρα του Ατλαντικου με λιγο τυχη.

    Τιποτα δεν ειναι αδυνατο.Αυτο πρεπει να λενε οι δικοι μας.Τους εχουμε παρει το τροπαιο με ολους τους τροπους.Εντος-εκτος,μπακ του μπακ,ως φαβορι και ως αουτσαιντερ,με πιο πολλα αλλα και με πιο λιγα λεφτα.Καλη σεζον να εχουμε με καλο μπασκετ.Θα γινουν και αρκετες ηττες αλλα σημασια εχει το παιχνιδι και η διαδρομη.Παντως αν μπορουσαν οι ελληνικες να εμπαιναν δυνατα απ την αρχη και να πηγαιναν στο τελος για τις θεσεις 3-4,θα ηταν ιδανικα.

    WILKINS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Wilkins. Σαφέστατα όλα είναι πιθανά. Υπάρχει μάλιστα μια γενική αίσθηση ότι η χρονιά θα είναι ανατρεπτική.

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα παιδιά. Μια σχετικά άσχετη ερώτηση. Ξέρει κανείς κάποια σελίδα που μπορώ να δω αναλυτικά stats για φιλικά παιχνίδια που έγιναν όπως Αεκ-Γαλατά, Φενερ-Νταρουσάφακα κλπ ??

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Wanamaker
    Draper
    Pappas
    Clyburn
    Clarke
    Abass
    Claver
    Antic
    Randolph
    Thompson

    3.00 μου μείνανε.

    Άντε και καλή μας χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ".... Η δομή του backcourt επίσης (3 scoring guards, 1 playmaker)..."

    Μα πως; Αφού ο Τζέιμς είναι πλέυ μέικερ. Έτσι δεν γράφουν οι φίλοι Παναθηναϊκοί;

    Για τον Ολυμπιακό και το PF
    Απορώ όταν διαβάζω τόσα άρθρα και σχόλια για αυτό το θέμα και κανένα δε θίγει τη σημαντικότερη παράμετρο.
    Η μη απόκτηση ξένου PF έχει ένα όνομα και μια αιτία: Patrick Young!
    O αρχικός σχεδιασμός της ομάδας ήταν Γιανγκ, Μπερτς, Καββαδάς και ένας ξένος στο 4. Όταν όμως στην ομάδα συνειδητοποίησαν ότι παρά τις γνωματεύσεις των γιατρών, ο Γιανγκ δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει τα αναμενόμενα για τους πρώτους μήνες τουλάχιστον, ο σχεδιασμός άλλαξε, μιας και ο Μιλουτίνοφ -ορθά- κρίθηκε καταλληλότερος του Καββαδά για να καταλάβει μια βασική θέση στο ροτέισον.
    Το επόμενο δίλημμα που τέθηκε ήταν ξένος στο 2 ή ξένος στο 4 (μίλησε κι ο ίδιος ο Σφαιρόπουλος για αυτήν την απόφαση) και η απάντηση ήταν σχετικά απλή.

    Τέλος, να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που για τον έναν ή τον άλλο λόγο γίνονται λανθασμένες ιατρικές εκτιμήσεις στον Ολυμπιακό. Θυμάμαι πρόχειρα την περίπτωση του Λο που τον περιμέναμε να επανέλθει μέχρι τελευταία βδομάδα του Α' γύρου top-16 και μετά τρέχαμε και δε φτάναμε καταλήγοντας στον Κόλλινς. Παρόμοιες καταστάσεις είχαμε και με τον ώμο του Πέτγουει, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γιανγκ μπήκε και έπαιξε με κομμένο χιαστό, ασχέτως αν δεν τους στοίχισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρίντεζης. Σπασμένα πλευρά και έκανε θεραπεία για μέση..

      ΤΕΟ

      Διαγραφή
    2. Φίλε, η επιλογή δεν έγινε επειδή ο Μιλουτίνοβ κρίθηκε καλύτερος. Διάβασε λίγο το άρθρο. Τα λέει ο Τζιμ.

      Διαγραφή
    3. Αν όντως οι προβλέψεις έλεγαν οτι ο Γιανγκ θα είναι έτοιμος Δεκέμβρη ο Σφαιρο έπρεπε να πάρει έτοιμο ψηλό τύπου Τσίρμπες, όχι να κρατήσει τον Μίλου.

      Διαγραφή
    4. 9:57
      Αν δεν κατάλαβες καλά, διαφωνώ με αυτό που λέει ο Τζιμ.

      10:27
      Αυτό γράφτηκε στο σε κόντρα νομίζω και μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο παίκτης λένε ότι είναι καλά και το θέμα είναι ψυχολογικό.

      Διαγραφή
    5. Ο Τζέιμς είναι άσσος, δεν ειναι off guard. Ειναι ενα ωραιοτατο combo guard.

      Διαγραφή
    6. Να ειναι ψυχολογικο το θεμα... Πως να μην παει κοντρα και στην αποψη των Αμερικανων γιατρων που του λενε να μην αρχισει να παιζει ακομα αλλά και να τηρησει το συμβολαιο του με τον Ολυμπιακο. Καθολου ευκολος αυτος ο συμβιβασμος για ενα νεαρο παιχτη.

      Διαγραφή
    7. Combo guard είναι μια καλή περιγραφή για τους παίκτες που δεν είναι playmaker.

      Διαγραφή
    8. @5:58
      Ένας playmaker δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι point guard. Μπορεί να είναι playmaker και να παίζει στο 3, όπως ο Ίνγκλις που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα πριν κανά δυο χρόνια ή στο 5, όπως Μπουρούσης.
      Επίσης, μπορεί κάποιος να παίζει στο 1 αλλά να μην είναι playmaker. Όπως ο Μάντζαρης ας πούμε ή ο Χάκετ όταν παίζουν στην ίδια πεντάδα με το Σπανούλη, ο οποίος ουσιαστικά αναλαμβάνει χρέη playmaker.

      Διαγραφή
    9. Παιδιά ο όρος playmaker χαρακτηρίζει δεξιότητα, όχι θέση. Τα έχουμε πει. Μέχρι και στη τηλεόραση το μάθανε..

      Διαγραφή
  34. Καλημέρα.
    Μπαίνω στο ψητό – κατεβατό. Με ολίγη από εκτιμήσεις για την πορεία των ομάδων.

    PART I

    ΤΣΣΚΑ : Πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Ίδια ομάδα με μία αλλά σημαντική αλλαγή. Κάλυψε ιδανικά την θέση ‘’5’’ με τον Όγκουστιν χωρίς να ρισκάρει πάλι με τον γυάλινο Φρίλαντ ενώ θα παραμείνει κι ο Άιρις αν μπορέσει να πάρει λεπτά και στο ‘’4’’ καλύπτοντας τον εύθραυστο Κριάπα. Απελευθερωμένη πια και με την αυτοπεποίθηση στα ύψη ξεκινάει απ’ την pole position του μαραθωνίου. Αν έπρεπε σώνει και ντε να βρω ένα ψεγάδι θα έλεγα την πιθανή κούραση που θα βγάλουν οι Μίλος – Ντε Κολό λόγω του γεμάτου καλοκαιριού και ίσως την ανάγκη ενός ακόμη συμπληρωματικού παίκτη στην περιφέρεια λόγω των συχνών τραυματισμών του Φρίτζον.

    ΦΕΝΕΡ : Ίδια ομάδα κι εδώ με μόνη αλλαγή τον Νάναλι αντί του Χίκμαν. Ήρθε ένας wing κι έφυγε ένας combo guard. Ο Ζοτς στην 4η χρονιά του θέλει μόνο την κούπα και μάλιστα στην Πόλη. Νομίζω πως θα χρειαστεί έναν ακόμη γκαρντ αφού οι Σλούκας, Ντίξον, Μπογκντάνοβιτς δεν αρκούν και ο Μαχμούτογλου δεν έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει. Απ’ τους ισχυρούς υποψήφιους για το F4.

    ΡΕΑΛ : Γεμάτη front line αλλά ερωτηματικά στο back court. Ο Λάσο έχει φτιάξει ένα ρόστερ που μπατάρει απ’ τη μια πλευρά. Πρέπει να βολέψει αρκετούς πρωτοκλασσάτους ψηλούς (3 σέντερ που δύσκολα κατεβαίνουν στο ‘’4’’ και 3 PF που δεν κατεβαίνουν στο ‘’3’’) και να βρει άκρη με την έλλειψη του Σέρχιο. Ντρέιπερ και Ντόνσιτς (τα ‘’θα προωθήσω τον μικρό’’ σε club με την κουλτούρα της Ρεάλ καταρρέουν εύκολα) θα προσπαθήσουν να καλύψουν μέρος του κενού αν και φαίνεται ότι το πολύ κουπί θα το τραβήξει ο Γιούλ μιας και ο Ρούντι είναι κάθε χρόνο και χειρότερος. Αν βρει χημεία και ισορροπία πάει καρφί για F4.

    ΜΠΑΡΤΣΑ : Περίμενα περισσότερα στο recruiting απ’ τον Μπαρτζώκα του οποίου η περιλάλητη ικανότητα θα δοκιμαστεί φέτος. Αν και αναγνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Πρώτο θέμα η περιφέρεια. Στους πέντε ενεργούς βρίσκουμε Όλεσον (με πολλούς τραυματισμούς τελευταία και τα χρόνια πλέον να βαραίνουν τα πόδια του) και Ναβάρο (μία παίζε – δύο κάθομαι). Οι υπόλοιποι Ρίμπας, Ράις και Κόπονεν συμπληρώνουν την γραμμή. Φαίνεται να λείπει ο defensive stopper που έψαξε στο πρόσωπο του Βίβες ο coach. Στο ‘’3’’ δεν αντικατέστησε τον Αμπρίνες αφήνοντας σχεδόν μόνο τον Περπέρογλου με ολίγη από Κλαβέρ. Ενώ στους ψηλούς βολεύτηκε στο ‘’5’’ με τους υπάρχοντες κρατώντας τον τραυματία Λαουάλ και τον μυστήριο Ντόρσεϊ που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου κάνει την ομάδα μπουρδέλο κάτι που έχει ζήσει στο πετσί του ο coach. Η πιθανότητα να ψάξει 2 παίκτες μέσα στη χρονιά είναι ισχυρότατη. Πιστεύω θα είναι στα play off αλλά για παραπάνω έχω επιφυλάξεις.

    ΜΑΚΑΜΠΙ : Αναζητά την μεγάλη επιστροφή μετά την περσινή άθλια σεζόν. Μετά από μπόλικο ψάξιμο επέλεξε έναν ντόπιο προπονητή (αφού είχαν ήδη αποκτηθεί αρκετοί παίκτες βέβαια) που στα μάτια μου φαντάζει Νο 1 υποψήφιος για πρόωρη απόλυση. Όταν ακούς ‘’παιδί του Πίνι, μαθητής Γκέρσον’’, πιάσε το μαντολίνο. Η ομάδα έχει φοβερή δύναμη πυρός στην περιφέρεια με Γκάουντλοκ και Ουίμς αλλά η μπάλα είναι μία. Το ζόρι είναι να μοιραστούν ρόλοι. Στους ψηλούς η ομάδα επέλεξε να μην κρατήσει κανέναν απ’ τους mobile Εμπάκουε – Χέντριξ αλλά της έκατσε μια χαρά ο Άιβερσον αν και στο ‘’5’’ μοιάζει λίγο βαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. PART II

    ΕΦΕΣ : Νέος προπονητής με παρελθόν στην ομάδα πάντως και αρκετοί νέοι παίκτες. Γενικά καλές επιλογές απ’ τον Περάσοβιτς αν και ακόμη δεν έχω καταλάβει τον λόγο που δεν κράτησε τον Μπατούκ. Με περισσότερες ευθύνες φέτος ο Οσμάν και ελευθερίες ο Ερτέλ που πέρσι φαινόταν να ασφυκτιά με τον Ντούντα. Το υλικό είναι εύκολα για play off αλλά δεν είναι η πρώτη χρονιά που λέμε κάτι τέτοιο για την συγκεκριμένη ομάδα.

    ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ : Σχεδόν ολικό lifting αφού εκτός του προπονητή αποχώρησαν και 5 απ’ τους βασικούς της εκπληκτικής περσινής σεζόν. Οι επιλογές των αντικαταστατών είναι ενδιαφέρουσες εκτός φυσικά του Μπαρνιάνι για τον οποίο πιστεύω ότι δύσκολα θα τελειώσει την σεζόν στην Βιτόρια. Ομάδα – μυστήριο που αν επαναλάβει τα περσινά θα πρόκειται για θαύμα…

    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ : Ο Αντρίκος έχασε μόνο τον Γουοναμέικερ τον οποίο φυσικά αντικατέστησε κινούμενος στην περσινή λογική της ‘’ευρωπαϊκής’’ προβιάς υπογράφοντας 2 παίκτες που του προσφέρουν μεγαλύτερο βάθος. Κράτησε όλους τους υπόλοιπους και λογικά θα συνεχίσει από εκεί που το άφησε πέρσι. Την θεωρώ σοβαρή υποψήφια για τα play off.

    ΑΡΜΑΝΙ : Προβλέπω μια απ’ τα ίδια δηλ. μια τρύπα στο νερό. Καλούς παίκτες πήρε, γεμάτο ρόστερ έχει, τον Τζεντίλε τον κράτησε (αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό αν συνυπολογιστεί το δημόσιο κράξιμο απ’ τον πρόεδρο), λεφτά πέφτουν αλλά με Ρέπεσα (ο Νο 2 υποψήφιος για γρήγορο σουτ) προπονητή δεν πας πουθενά Τζόρτζιο. Το δίδυμο ψηλών Μίρο – Μάτσβαν είναι by far το πιο αργοκίνητο της λίγκας. Θέλει mobile ψηλό χθες.

    ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ : Για πολλά λεφτά διαβάζαμε, τρελές προτάσεις, εκτόξευση κλπ. Ναι, πήγε ο Μπλάτ αλλά μεγάλο μέρος του ρόστερ είναι το ίδιο με πέρσι. Κακό δεν το λες αλλά είχαν δημιουργηθεί άλλες προσδοκίες. Ο Μπλατ έχει παράδοση να κουλαντρίζει τρελούτσικους point guard και θέλω να δω πως θα χειριστεί τον Γουίλμπεκιν που στον σχεδιασμό φαίνεται αρχικά ως το back up του Ουοναμέικερ ενώ σίγουρα θα παίζουν και μαζί. Θα το παλέψει για play off.

    ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ : Κι εδώ αρκετά αλλαγμένο το ρόστερ με τον ίδιο κόουτς όμως. Οι Σέρβοι ποντάρουν πολύ στον Μίτροβιτς που επιστρέφει αλλά δείχνουν τουλάχιστον ένα σκαλί πιο κάτω ποιοτικά σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Δύσκολα θα επαναλάβουν την ίδια επιτυχία. Για την ακρίβεια δεν θεωρώ ότι θα ξεκολλήσουν απ’ τις τελευταίες 3-4 θέσεις.

    ΓΑΛΑΤΑ : Ο Αταμάν πήρε σκούπα και φαράσι. Λίγοι έμειναν πολλοί πήγαν. Ενδιαφέρουσες επιλογές που δείχνουν δουλεμένες στον σχεδιασμό. Έχει τις προϋποθέσεις να χτυπήσει με αξιώσεις μια θέση στην 8άδα. Το μίγμα ανά θέση είναι καλό. Τυχερός τελικά με την ιστορία του Κρίστιτς αφού η κουτουράδα του διορθώθηκε από μόνη της με τον Πλέις. Εδώ ούτε ο θεός ο Μίσκο δεν μπορούσε να παρέμβει. Μπορεί play off και θα είναι ανταγωνιστική αρκεί να ταιριάξουν τα κομμάτια. Σε αντίστοιχη συγκυρία προ διετίας ο Αταμάν τα θαλάσσωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. PART III

    ΟΥΝΙΞ : Ομάδα Eurocup ήταν και συνεχίζει να είναι. Όταν ξεκινάς μαραθώνιο με τέτοιο format κι έχεις στην front line ταυτόχρονα Παραχούλσκι, Καϊμακόγλου και Μπάνιτς… Δύσκολα κι αυτή θα ξεφύγει απ’ τις τελευταίες θέσεις. Attraction τα βράδια που ο Λάνγκφορντ θα παίζει μόνος του και θα βάζει 30άρες. Ο Κόλουμ θα τα βρει μπαστούνια με τόσους τούρμπο κοντούς στην λίγκα. Ο Βορόνοφ ήρθε απ’ την Λόκο, όχι την Χίμκι.

    ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ : Πρώτη χρονιά του Σάρας απ’ την αρχή της σεζόν ως head coach. Καλές επιλογές με βάση το όχι χοντρό πορτοφόλι που είχε να διαχειριστεί. Πέρσι έδωσε κάποια καλά δείγματα και φέτος αναμένω περισσότερα. Οι Λιθουανοί είναι τρελαμένοι με το μπάσκετ και μόνο γι’ αυτό έχουν την υποστήριξή μου. Η Ζαλγκίρις λογικά θα βρεθεί στο γκρουπ των ομάδων που θα κινηθούν το 13-16 μαζί με Ούνιξ, Αστέρα και ίσως Αρμάνι. Έχουν σαφές έλλειμμα αθλητικότητας, πάντως.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ : Στα συν η ομοιογένεια αφού οι προσθήκες – αλλαγές είναι τρεις. Σ’ αυτές βάζω και τον Γιάνγκ. Στα μείον το ότι πάλι δεν πήραν back up του Πρίντεζη και τα ερωτηματικά στο ‘’5’’. Ο Ολυμπιακός ποντάρει φέτος σε παίκτες (Παπ, Λοτζέσκι, Γιανγκ, Μάντζαρης) που προέρχονται από δύσκολη χρονιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κλειδί το πώς θα μπει στην ομάδα ο Γκριν αφού στον μαραθώνιο των 30 αγώνων δεν γίνεται να κουβαλούν την ομάδα πάλι ο Σπανούλης κι ο Πρίντεζης. Θα χρειαστεί σίγουρα μία προσθήκη μέσα στη σεζόν. Μπορεί και δύο.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις των τελευταίων 5 ετών. Θεωρώ ότι η ομάδα έχει τις προδιαγραφές να είναι πολύ ανταγωνιστική. Θέματα ασφαλώς υπάρχουν με κυριότερο το ότι πάλι μιλάμε για καινούργια ομάδα. Το βασικό είναι να βρεθεί γρήγορα η συνοχή κι εδώ οι -2 ξένοι στην Α1 μέχρι τον Γενάρη είναι ένα πρόβλημα. Επίσης, θέλω να δω την διαχείριση των κρίσεων που θα υπάρξουν σε κάποια κομμάτια της σεζόν με αρνητικά σερί ή τραυματισμούς. Το ζήτημα με την αλλαγή του Φελντέιν θα απασχολήσει για καιρό. Γνώμη μου είναι ότι η ομάδα δεν χρειάζεται γκαρντ. Γνώμη μου είναι ότι ο Ρίβερς δεν ήρθε για να συμπληρώσει τον Χαραλαμπόπουλο. Ο μικρός δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο status του να συμπληρώνεται από κάποιον αλλά να συμπληρώνει. Τίποτα, όμως, δεν πρέπει να το χαριστεί. Ο ίδιος θα διεκδικήσει τα λεπτά του.

    Συνοψίζοντας χωρίζω τις ομάδες σε 3 γκρουπ.

    Στο πρώτο είναι τα super φαβορί ΤΣΣΚΑ και ΦΕΝΕΡ. Στο τρίτο οι ομάδες που θα παίξουν στο 13-16 δηλ. Ούνιξ, Ζαλγκίρις, Αστέρας και Αρμάνι (εκτός και διώξουν νωρίς τον Ρέπεσα και σώσουν την χρονιά). Και στο δεύτερο όλοι οι υπόλοιποι που με διαφορετική δυναμική μεταξύ τους μπορούν να βρεθούν απ’ το Νο 3 μέχρι το Νο 12.


    ΥΓ Φέτος μπορεί να δούμε αιώνια ντέρμπι μέχρι και 15 φορές. Δηλ. 2 στην regular season της Α1, 2 στην regular season της Euroleague, 1 στο κύπελλο, 5 στους τελικούς της Α1 και 5 στα play off της Euroleague!!!
    ΥΓ1 http://www.sport24.gr/Basket/EuropeBasket/ena-vhma-apo-to-antio-o-pavlovits.4286199.html
    Όλοι οι σπουδαίοι αποσύρονται τούτο το καλοκαίρι. Ντάνκαν, Διαμαντίδης και το λυγερόκορμο, περήφανο αγόρι απ’ το Μαυροβούνιο. Αν κι έχω την υποψία ότι αυτός είχε σταματήσει από πέρσι και δεν μας το ‘χε πει.
    ΥΓ2 Σημαντική παράμετρος φέτος ότι τα χρονικά περιθώρια για εμβόλιμες παρεμβάσεις στο ρόστερ είναι μεγαλύτερα.
    ΥΓ3 Παππάς, Γιάνκοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Διαμαντάκος, Παπαγιάννης, Λούντζης, Κόνιαρης. 2014-2016. Τι εξέλιξη είχαν, πόσο αναπτύχθηκαν, σε τι φάση βρίσκονται τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το ΥΓ 17 φορές. Best of 7 δεν είναι πια τα playoff;

      Για το ΥΓ3 γιατί 2014-2016; Οι περισσότεροι εξ αυτών μετακόμισαν στον ΠΑΟ το 2013.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απολύτως σε ό,τι αφορά τα τρία γκρουπ δυναμικότητας. Η πρώτη δυάδα δύσκολα θα σπάσει -αν και κρατάω μια μικρή πισινή για τη Φενέρ- η τελευταία τετράδα επίσης, αν και ίσως θα την έκανα πεντάδα μαζί με τη Γαλατά. Είναι πάντως δεδομένο πως για τις θέσεις 3-8 (ή ίσως 2-8), θα γίνει σκοτωμός και, εκτιμώ, με πολύ μικρές βαθμολογικές διαφορές μεταξύ των ομάδων, ίσως και ισοβαθμίες.

      Ντάρκο

      Διαγραφή
    3. Το 3ο υστερόγρφο σηκώνει πολυ συζήτηση.Η περίφημη συνεντευξη του Γιαννακόπουλου το καλοκαίρι του 14 (Θέλω 12 Ελληνες στην ομαδα του ΠΑΟ) αποδείχθηκε αποτυχια,αλλα κάθε παίκτης απο τους 7 που αναφέρεις είχε πολυ διαφορετική ιστορία και εξέλιξη

      -Οι Γιανκοβιτς-Παππας ηρθαν πακετο απο τον πολυ καλο Πανιωνιο του Σφαιροπουλου,με τον δευτερο να ειναι πρωτος σκορερ της λιγκας και ο πρωτος ενας τεχνικος role player.O Παππάς ειχε δυο τραυματισμους ,ο ενας πολυ σοβαρός και ο Γιανκοβιτς πηρε ευκαιριες αλλα ποτε δεν εδεσε με το συλλογο..
      ΣΗμερα ο Παππας υπολογίζεται κανονικα απο τον Αρτσι

      -Η περιπτωση Παπαγίαννη ειναι η πιο ιδιαιτερη.Ηρθε στον ΠΑΟ σαν μεγαλο ΝΒΑ prospect απο την αρχη,αλλα εχοντας πολυ χαμηλου επιπεδου παραστάσεις και αγωνιστικης εμπειριας.Περιεργως ο Ιβανοβιτς προτιμουσε πιο πολυ τον Διαμαντακο(καλυτερος στην αμυνα και τα ριμπαουντ τοτε) με αποτελεσμα την πρωτη του χρονια να περασει στο ντουκου.Το επομενο καλοκαιρι δουλεψε πολυ και αναπτυχθηκε σωματικα και περσι ειδαμε ενα αλλο παικτη.Ο Σαλε τον δουλεψε πολυ στις προπονησεις και πηρε καποιο χρονο στη λιγκα μας,αλλα μειναμε ολοι με το παραπονο-ερωτημα τι θα εκανε στην Ευρωλιγκα(οπου πηρε καποια λεπτα αλλα χωρις συστηματικοτητα και συνεχεια).Η κατασταση διαλυσης των τελευταιων ημερων του Σαλε τον εβγαλε μπορστα στους τελικους και η αποτομη προβολη του στον μεγαλυτερο δυνατο αγωνιστικο βαθμο δυσκολιας,του εξασφάλισε μια πολυ ψυλη θέση στα ντραφτ.
      Εγω πιστευω πως βγηκε κερδισμενος με 2 σεζον στον ΠΑΟ παρα απο δυο σεζον στο κολλέγιο(εκτος κι αν θα ηταν βασικός στους Τάρχιλς ή τους Χόγιας που δεν θα ηταν)
      Ο ΠΑΟ βγηκε περισσότερο χαμένος αφου είχε στο ροστερ του εναν σεντερ υψηλών προδιαγραφών που εχασε με ενα σχετικά χαμηλό ΝΒΑ buy out

      -Οι Διαμαντάκος και ΚΟνιαρής ειναι παικτες συκεκριμένων δυνατοτήτων που προσπαθουν να πέισουν για την αξια τους σε μικροτερης εμβέλειας ομάδες,ενω ο Λουντζης παρα της τεχνικες του αδυναμιες εχει σωματικο και πνευματικο πακετο που του δινει τη δυνατοτητα να κραταει τη θέση του στο ροστερ(συν το οτι ειναι ακομα 18 και πηγε στον ΠΑΟ στα 15 του)

      -Ο Χαραλαμπόπουλος ειναι το μεγάλο ερωτηματικο με πολλους φίλους εδω μεσα να γράφουν και να αναλυουν τη περιπτωση του.Ειναι αγωνες που πιστευω οτι θα κανει το ξεπεταγμα και δε θα κοιταξει πισω(ειδικα με τον ΟΣΦΠ που εχει κανει καλα ματς) αλλα δεν το χει κανει ακομα.
      Ισως θα ηθελε εναν Σαρας να τον πιεζει στα αποδητήρια και να του φωναζει "be more aggresive",ισως του κανει κακο που δεν εχει εμπειριες απο μεσαια ομαδα ,παντως χρειαζεται ενα σοκ για να παει στο επομενο επιπεδο και να μεινει εκει...

      no_closure

      Διαγραφή
    4. Ο Παπαγιάννης δεν ήθελε κολλέγιο και για πρσωπικούς λόγους. Ειχε κανει μια ταξη στο high school στις ΗΠΑ και δεν του άρεσε η όλη εμπειρία, προτίμησε να μείνει Ελλάδα στον ΠΑΟ όσο ήταν μικρός. Εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε.

      Διαγραφή
  37. Μακράν η κορυφαία ατάκα της χρονιάς το μπιγκ μπέρθα για τη τσσκα. Οι παλιοί θυμούνται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μας εξηγειτε κι εμας που δεν ειμαστε παλιοι?

      Διαγραφή
    2. Η ΜΠΙΓΚ ΜΠΕΡΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.ΔΛΔ Ο ΤΖΙΜ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΤΣΣΚΑ ΘΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑΕΙ ΦΕΤΟΣ!!!!!!!!!ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΗ ΠΑΡΕΑ.

      ΜΑΝΟΥ

      Διαγραφή
    3. Κανονι, δηλαδη μιλαμε για πρωτο παγκοσμιο...?

      Ρε 9:56, ποσο παλιος εισαι ρε μπαγασα?

      Διαγραφή
    4. Άσρτοχο το παράδειγμα. Μεγαλο κανόνι η Μπέρθα αλλά αργό. Την ΤΣΣΚΑ μόνο αργή δεν τη λες.

      Διαγραφή
  38. Καλημέρα
    -Οι δεκαπεντε μέρες που μεσολαβούν μέχρι το τζάμπολ της Ευρωλιγκας ειναι μισος μηνας τακτικης προετοιμασιας με αποτελεσμα να δουμε πολυ πιο διαφορετικες τις ομαδες (και σε plays και σε rotation),προφανώς,απ οτι στη πρι σιζον
    (επισης βιαστηκαμε μου φαινεται πολυ με το fantasy γιατι με 2-3 τραυματισμους παικτων ολες οι ομαδες γινονται ανω κατω και απαγορευονται οι αλλαγες)
    -Στον ΠΑο απομενει να φτιαξει μια δικη του αγωνιστικη ταυτοτητα αφου οι νεοι παικτες ειναι πολλοι και ικανοι να δωσουν πραγματα που πρεπει να αφομιωθουν.Αμα μεινει υγιης ο Παππας μαζι με τον Τζειμς θα κανει πραγματακια
    -Στον ΟΣΦΠ η κατασταση ειναι ευθραυστη,με ενα τραυματισμο η ομαδα γυρναει τουμπα και θα πρεπει να ψαξει παικτη(εκτος του 3)
    Θα χε ενδιαφερον να κατσει να γραψει καποιος την ιατρικη ιστορια της ομαδας απο το 93 εστω και μετα,θα δει πως δεν υπαρχει καλη παραδοση και μαλλον οι πολλες συμπτωσεις δεν ειναι τυχαιες.Αυτο απαγορευει στον ΟΣΦΠ να μπει με το μαχαιρι στα δοντια απο την αρχη και ενδεχεται να του κοστισει.
    Κι εδω καταλυτικοί οι Ελληνες και κυριως οι δευτεροι ρολοι.Προβληματα και στη χημεια των δυο 2 Παπ...
    -οι Τουρκικες ομάδες εχουν τα πιο πολυτελή ροστερ τις διοργάνωσης,με ικανους παικτες σε ολες τις θεσεις...Ειδικα η φετινή Εφες τρομάζει,με την ομάδα του Ζοτς να ειναι ελαφρώς αποδυναμωμενη χωρις το Χικμαν θεωρητικά με περισοτερο fire power με το Νάναλι,ενω και η Γαλατα ξεχυλίζει απο σκορερ και σουτερ ,αφηνοντας ομως την αμφιβολια τι μπορει να κανει ο Αταμαν με τετοιους παικτες....Για τη Νταρουσαφακα ηδη ειπαμε πολλα,προτιμηθηκε ενα πιο mobile ροστερ απο τις πολυτελειες των ετερων Τουρκων,που εχει λιγοτερη εμπειρια,αλλα μπορει να κανει ζημιες...
    -Ενδιαφερον θα εχει η Λαμποραλ οταν οι παικτες μαθουν να παιζουν μαζι αλλα μαλλον θα πρεπει να ξεχασουμε το περσινο ψυχεδελικο αριστουργημα του Περασοβιτς και θα δουμε μια λιγοτερο "ιπταμενη" ομαδα με αρκετο σκορ παντα
    -Η ΤΣΣΚΑ εχει υποδειγματικο δεσιμο για ομαδα με τοσο star quality με τον Μιλος να δειχνει λυμενος..Εαν πιασει ο Αιρς μαζι με τον Ογκουστιν μπορουν να κρατησουν τη φροντλαιν,χωρις να υποτιμώ την προσφορά του αιρον Καιλ Χαινς(καποια στιγμη πρεπει να κουβεντιασουμε για το παιχνιδι και τη προσφορα αυτου του τυπου αναλυτικα)

    -ΣΤα δικά μας η ΑΕΚ με ροστερ της αρεσκειας του Ζντοβτς δειχνει να μπορει να κανει αισθηση,οντως ενα πιο κλικ πιο πειστικη απο τον ΑΡη,με τον ΠΑΟΚ να δειχνει να εχει προβλημα να δεσει και να μη μπορει να παιξει αμυνα ξανα(96 ποντους απο την Καρσιγιακα,90 κατι και απ το Ρεθυμνο)


    no_closure

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεχρι να ξεκινήσει η σεζον κανεις οσες θες. Αφου ξεκινήσει έχεις 3 αλλαγες σε κάθε αγωνιστική. Γουορη νοτ.

      Διαγραφή
    2. Ο Άρης είναι άλλη ομάδα με τον Σανικίτζε. Και αμυντικά και επιθετικά.

      Διαγραφή
  39. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο Ολυμπιακός έκανε λάθος που δεν πήρε backup πίσω από τον Πρίντεζη, ενώ ο ΠΑΟ έκανε σωστά που δεν πήρε backup πίσω από τον Ρίβερς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι αυτοι που το γραφουν ειναι ως επι το πλειστον βαζελοι :D

      Επισης, πιστευω κι εγω οτι σαν θεση ο Χαραλαμποπουλος μπορει να κολλησει καλυτερα και μονιμοτερα στο 3 απ'ο,τι ο Παπ στο 4, οποτε το ρισκο του ΠΑΟ ειναι στην ετοιμοτητα του παιχτη, οχι στην προσαρμογη του σε νεα θεση.

      Ολα αυτα τηρουμενων των αναλογιων στην ετοιμοτητα και εμπειρια των 2 παιχτων φυσικα. Αλλα δε θεωρω οτι εχετε καμια τρυπα στο 3, ισα ισα.

      Διαγραφή
    2. Παιδιά είναι απλό. Ο Χαραλαμπόπουλος είναι πολύ μεγαλύτερο prospect από τον καλό αλλά με συγκεκριμένο ταβάνι (δε θα γίνει ποτέ leader του ΟΣΦΠ) Παπαπέτρου.

      Διαγραφή
    3. Και τι σχέση έχει το prospect του παίκτη με τη σημερινή κατάσταση; Ο Παπαπέτρου περισσότερο και ο Αγραβάνης λίγότερο είναι παίκτες μπορούν να βοηθήσουν ΣΗΜΕΡΑ. Με το σώμα τους, τη δύναμή τους, τα αθλητικά προσόντα τους; Ο Χαραλμπόπουλος;

      Διαγραφή
    4. Χθες. Ο Χαραλαμπόπουλος χθες. Είναι τεχνικά και σε αντίληψη δύο σκάλες από τους δύο ερυθρόλευκους και ας μην έχει το κορμί του Παπαπέτρου.

      Διαγραφή
    5. Αν η αντίληψη αρκούσε για να παίξεις μπάσκετ, θα έπαιζε και ο Ομπράντοβιτς.
      Κιπ καλμ φίλε. Κάτσε να μπει πρώτα το παιδί στο ροτέισον και μετά πες μεγάλα λόγια.

      Διαγραφή
    6. Διαβασε το κειμενο του Jim και θα καταλαβεις. Ο Ριβερς αποκτηθηκε για να συμπληρωνει τον Χαραλαμποπουλο και οχι το αντιθετο. Επιπλεον ειναι ο κορυφαιος Ελληνας διεθνης ης γενιας του. Επισης ειναι η 5η του χρονια στον ΠΑΟ και ειναι αναγκη να μπει δυναμικα στο ροτεισον.
      Η περιπτωση του Αγραβανη και Παπαπετρου δεν ειναι ιδιες. Ο Ολυμπιακος εχει ηδη 2 Ελληνες διεθνης σε αυτες τις θεσεις. Ουσιαστικα η αποκτηση 4αριου ηταν καθαρα επιλογη προπονητη, κατα ποσο το χρειαζεται και κατα ποσο ειναι αναγκη να περνουν χρονο οι δυο νεοι. Οπως και να εχει ειναι επένδυση του Οσφπ αυτοι οι δυο.

      Διαγραφή
    7. ste ets αυτά είναι ευχολόγια. Έχεις δει εσύ από τον ΒΧ ότι μπορεί να βοηθήσει άμεσα περισσότερο από ότι ο Παπαπέτρου στο 4; Πολύ περισσότερο έχεις δει ότι θα βγει μπροστά ως πρώτος;
      Και ακριβώς επειδή ο Ολυμπιακός στο 4 δεν έχει τον καλό Ρίβερς αλλά τον φοβερό Πρίντεζη, μήπως οι ανάγκες στο μπακ-απ του ΠΑΟ είναι ακόμα μεγαλύτερες;

      Διαγραφή
    8. Τα πράγματα είναι απλά.
      Ο Ολυμπιακός στο 4 έχει τον καλύτερο ίσως παίκτης της Ευρώπης στη θέση του και από πίσω δυο άγουρα παιδιά.
      Ο ΠΑΟ στο 3 έχει ένα καλό τριάρι και από πίσω έναν ακόμα πιο άγουρο παίκτη.
      Και για κάποιο λόγο ασχολούμαστε με την τρύπα του Ολυμπιακού στο 4.

      Διαγραφή
    9. Ο ΠΑΟ στο 3 έχει δυο καλά τριάρια και επίσης καλύπτει τη θέση και με γραμμές με 2 γκαρντ. Ενω στο 4 η τρυπα δεν καλύπτεται από γκαρντ. Για αυτό.

      Διαγραφή
    10. *γραμμές με 3 γκαρντ.

      Διαγραφή
    11. O ΠΑΟ στο 3 έχει δυο καλά τριάρια; Ποια;

      Επίσης από που κι ως που ο Φελντέιν (γιατί μόνο για αυτόν μπορούμε έστω να συζητήσουμε) καλύπτει καλύτερα το 3 από ότι πχ ο Παπανικολάου το 4;

      Παιδιά, να σκεφτόμαστε λίγο πριν γράψουμε.

      Διαγραφή
    12. Πολλη πλακα σπαω με την επιχειρηματολογια σε αυτη την κουβεντα.

      Διαγραφή
    13. Τα όποια κενά των ελληνικών ομάδων εντοπίζονται στο 5 κυρίως. Ο μεν ΠΑΟ ρισκάρει με Γκιστ ως 3ο σέντερ την ώρα που ο ίδιος παίκτης είναι το βασικό και αναντικατάστατο 4αρι, ο δε ΟΣΦΠ ρισκάρει με 2 προτζεκτ και με τον Γιανγκ ο οποίος θέλει τον χρόνο του. Για τον ΠΑΟ η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι ο Πατ Καλάθης, ο οποίος προς το παρόν λογίζεται σαν 3ο PF-C για Ελλάδα μόνο.
      Vincanity

      Διαγραφή
    14. Και ναι ο ΠΑΟ έχει και τον Νίκολς για το 3 αφού είναι combo F, οπότε δεν υπάρχει κανένα κενό εκεί.

      Διαγραφή
    15. Παιδια εγω δεν λεω οτι το διδυμο του Παο στο 3 ειναι τα ιδανικοτερο. Ισα ισα το αντιθετο. Ο Παο δινει χωρο στο Χαραλαμποπουλο να ψηθει και να αναπτυχθει μεσα απο το παιχνιδι. Οπως για παραδειγμα κανει η Ρεαλ με τον Ντοσιτς ή πριν μερικα χρονια η Μπαρτσα με τον Αμπρινες.
      Στον Οσφπ αυτο λεω οτι ειναι αλλη κατασταση. Ο Οσφπ εχει ηδη δυο Ελληνες παικτες "πρωτα βιολια" στις θεσεις 3 και 4 (Παπανικολαου και Πριντεζη). Το αν θα παρεις παικτη στο 4 πισω απο τον Πριντεζη περα απο αγωνιστικη αναγκη ειναι και ποσο εκτιμας τις επενδυσεις σου Παπαπετρου και Αγραβανη.

      Διαγραφή
    16. Τραβηξτε τα χαλιναρια....

      Αν ο Πεδουλακης περιμενε να βγαλει ολη τη χρονια με τους Ριβερς και Χαραλαμποπουλο δεν θα επαιρνε τον Νικολς. Ο Δεμετρις θα παιζει εναλλαξ στο 3-4. Απλα λυπαμαι τον καημενο τον Βασιλακη....

      Διαγραφή
    17. Ο παο παιδια θα παιξει και με νικολς στο 3α στην χρονια ο νικολς ειναι ψηλο 3αρι και μπορει να ανοιξει την αμυνα με το σταθερο του σουτ και στρενκθ 4αρι..το ειδαμε στα φιλικα οτι ο ριβερς επερνε μεσο ορο 20 λεπτα ο χαλαμποπουλος 10 και ο νικολς συμπληρωνε στο 3α ενα 10 λεπτο!
      ο παο με τον τραυματισμο του ριβερς εχει παιχτη/ες να παιξει στο 3α ο οσφπ σε πιθανο τραυματισμο του επιρρεπη πριντεζη;καληνυχτα!
      http://m.sport24.gr/Basket/OmadesBasket/A1Panathinaikos/o-panathhnaikos-me-arithmous.4282956.html
      οι χρονοι στα φιλικα..!
      ΒΓ

      Διαγραφή
    18. α. Ριβερς, Νικολς (οσο τριαρι ειναι ο Ριβερς κατ'εσέ, άλλο τόσο είναι και ο Νικολς).

      β.Ναι, το καλύπτει καλύτερα. Ξέρεις γιατί; Γιατί σχήματα με 3 γκαρντ στο μπάσκετ (πχ Καλαθης Παππας ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ), παρότι δεν είναι ο ορισμός του τέλειου, είναι πιο λειτουργικά από underdized 4ρια στο σύγχρονο μπάσκετ, ενα μπάσκετ που τη θέση 3 την έχει εν περιθωριοποιήσει σε σχέση με άλλες.

      ΥΓ. Σε ένα πράγμα συμφωνούμε-πριν ξανασκήσεις κριτική, καλό θα ήταν να σκεφτείς κάτι σε βάθος.

      Διαγραφή
    19. Ok παιδιά. Η συζήτηση καταντάει γελοία.

      Ο ΠΑΟ λοιπόν δεν έχει πρόβλημα στο 3 γιατί θα παίζει εκεί ο Νίκολς ενώ ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα στο 4 γιατί εκεί θα παίζει ο Παπαπέτρου. Ότι πείτε.
      Ή να το θέσω εναλλακτικά, ο ΠΑΟ στα forwards θα είναι πιο πλήρης με Γκιστ (που θα βοηθάει και στο 5), Φώτση (35 στα 36), Νίκολς, Ρίβερς και Χαραλαμπό, από ότι ο Ολυμπιακός με Πρίντεζη, Παπαπέτρου, Αγραβάνη, Λοτζέσκι και Παπανικολάου.
      Τι να πει κανείς...

      Αυτό για το Μποχωρίδη ξεπέρασε κάθε όριο...

      υγ
      Μια απορία μόνο. Ο Νίκολς εκτός από καλό τριάρι (κλαίω) δεν είναι και undersized 4άρι; Αυτό δε σημαίνει ότι -σύμφωνα με τα λεγόμενα του 5:25 πάντα- ο ΠΑΟ στο 4 δε θα είναι λειτουργικός;

      υγ2
      Την εποχή των strech4 τα undersized τεσσάρια είναι μη λειτουργικά. Μάλιστα.

      υγ3
      Και να φανταστεί κανείς ότι ο Πρίντεζης είναι πιο κοντός του Παπαπέτρου.

      υγ4
      Α ρε Ομπράντοβιτς που πας με Ντατόμε. Μη λειτουργικός κι εσύ.

      υγ5
      Παναγία μου τι διαβάζουμε εδώ μέσα.

      υγ6
      Το μοναδικό πρόβλημα του Παπαπέτρου αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν σουτάρει με συνέπεια. Ούτε το μέγεθος (αν είναι δυνατόν) ούτε τίποτα άλλο.
      Φυσικά ΚΑΙ εδώ η σύκριση με τον ΣΗΜΕΡΙΝΟ Χαραλαμπόπουλο είναι άδικη για τον δεύτερο.

      Διαγραφή
    20. Και ένα υγ7

      Στα ματς των αιωνίων, οι μάχες στο 4 θα είναι κόκκινες και φέτος. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

      Διαγραφή
    21. Φίλε μου φαίνεται ότι είσαι πρωτοετής στο πανεπιστήμιο του Hoofellas. Bασικά πρώτο εξαμηνίτης.

      ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗς 4 ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΑΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΘΑ ΕΠΗΡΕΆΣΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΆ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ.



      Διαγραφή
    22. Και που ξέρεις εσύ ότι εγώ ως νίκη δε θεωρώ την θετικότερη συνεισφορά στο παιχνίδι των ομάδων..

      Έλα ρε φίλε τώρα...

      Διαγραφή
    23. 5.56,λες για διαφορα στο υψος του Παπαπετρου με Πριντεζη και νομιζα οτι ειχαν καμια 10ρια π.διαφορα,ελεος 1 ποντο εχουν και το εκανες λογο;;;

      Διαγραφή
    24. Ποτε επαιξε στο 4 ο Γκιστ και κερδισε τη μαχη του 4 ο ΟΣΦΠ?
      Γιατι τα 2 περιπου χρονια του Πεδουλα ο Γκιστ ειχε γινει η μαυρη τρυπα οπου το 4αρια του ΟΣΦΠ επεφταν μεσα...

      Διαγραφή
    25. Κατ΄αρχάς, τα πολλά υστερόγραφα καταντούν μεγαλύτερο μέρος από το κύριως κείμενο, δείχνοντας διανοητική σύγχιση. Αυτό για αρχή.

      Στο κυρίως θέμα: Δεν διαβάζεις αυτό που σου γράφουν και απλά θες να γκρινιάξεις. Δεν σου είπε κανείς για τα forward γενικά, σου γράψαμε για τη ΘΕΣΗ 4. Τι σου γράψαμε; Πως το κενό στη θέση 4 του ΟΣΦΠ δεν καλύπτεται όσο εύκολα καλύπτεται στη θέση 3. Γιατί;
      Γιατί στο σύγχρονο μπάσκετ πολλές ομάδες παίζουν με 3 γκαρντ, γιατί ο ΠΑΟ έχει κορμιά στο 4 να πετάξει που θα καλύψουν το κοντό σχήμα των γκαρντ, γιατί η θέση 3 που έχει αδυναμια ο ΠΑΟ δεν ειναι τοσο κομβική στο σχεδιασμό όσο η θέση 4 (πρίντεζης) για τον οσφπ.

      Απάντηση: ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Η ΘΡΥΛΑΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ (μέσες άκρες) ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΡΙΞΕΙ ΦΑΠΕΣ, ΟΥΓΚ.

      Cheri που λέει και ο Captain sparrow,τα undersized 4ρια ειναι της μόδας τα οποία αποδίδουν καλύτερα στο παρκέ όταν συνδυάζονται με ποιοτικά βαρια 5ρια που θα ξέρουν να κλείνουν τη ρακέτα. Εσύ ως βρύ 5ρι έχεις τον ταλαντούχο αλλά άγουρο Μιλουτίνοφ, ούτε τον Ραντούλιτσα ούτε τον Ζίρμπες. Θα παίξεις στο 5 με Μπιρτς και στο 4 με Παπαπέτρου για 30 λεπτά; Θα σε σημαδέψουν ανελέητα μέσα στη ρακέτα οι αντίπαλοι. Επίσης δεν παίζει ρόλο ΜΟΝΟ το ύψος- ο Ματσιούλις ήταν κοντός αλλά ήταν ταύρος όταν πόσταρε και κατείχε και το foot work. Ο Παπανικολάου δεν είναι αρκετά θηρίo για να τα βάλουν με 4ρια τύπου Αντιτς ή Ματσβαν ή Νοτσιόνι. Ο Παπαπέτρου δεν έχει το footwork να δουλέψει το παιχνίδι με πλάτη ούτε την αλτικότητα πχ να εμποδίσει τεσσάρια τύπου Daye που φοβούνται μεν την επαφή αλλά έχουν μήκος και άλμα. Ο Ζοτς δεν πάει μονο με τον Ντατόμε στο 4 (τον οποιον περσυ τον εβαζε κυριως στο 3), πάει με Αντιτς και Βέσελι- πέρσυ το δίδυμο Ουντοχ Βέσελι μαζί στο παρκέ τους έβαζε όλους στα καλάθια. Στο 4 λοιπόν εσύ χάνεις μεγάλες δυνατότητες σε άμυνα και επίθεση όταν φεύγει ο Αη Γιώργης ο Πρίντεζης γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλος τέτοιος παικτης να ακολουθήσει τα τεσσάρια του αντιπάλου και εσένα στον επιθετικο και αμυντικο σχεδιασμό είναι κομβική η θέση 4 (με Πρίντεζη στο 4 και εγώ το ίδιο θα έκανα).

      Αυτά για σενα. Για τη θέση 3, ο ΠΑΟ δεν κόπτεται. Δες λιγάκι πως έχει διαμορφώσει την ομάδα σε άμυνα και επίθεση. Ακόμα και οι παίκτες της θέσης 3 μένουν στην περιφέρεια(άρα χαλαρά στην επίθεση παίζει με 3 γκαρντ) ενώ στην άμυνα προσαρμόζει το 3 όπως γουστάρει. Αν το τριάρι είναι ελαφρύ, βάζει τον Ρίβερς. Αν το τριάρι είναι βαρύ, βάζει τον Νικολς. Και έχει και τον ΒΧ αναλόγως την απόδοση του.

      ΥΓ. Ναι ξέρουμε, ουγκ, τι διαβαζω χαχα βαζελοι, κλαιω, χαχαχα ο Νικολς τριάρι (λες και ο Κλαβερ που θα παιζει ορισμενες φορες στο 3 είναι καλυτερος) , χαχααχα φαπες 4 φορές. Απορώ βασικά γιατί κάθομαι και σου απαντώ σοβαρά...


      Διαγραφή
    26. 6:43 Απόλυτα σωστός.Και προσθέτω ακόμα ότι ο Ο Ολυμπιακός πηγαίνει με ένα κορυφαίο 4αρι που δεν μπορεί να παίξει σέντερ και από πίσω του 2 τεσσαρια που ο ένας είναι καλύτερος στο 3 και ο άλλος καλύτερος στο 5.
      Ο Παναθηναϊκός το πρόβλημα που ας το πούμε έχει μπορεί να καλυφθεί στο σύγχρονο μπάσκετ.


      Τσουρέκας-Ποντίκας

      Διαγραφή
  40. Η κούπα θα έρθει Ελλάδα απο τέσσερις ξεχωριστούς τύπους.
    ��
    Ειτε με Αρτζι παρτο να τρελαθούμε ρε άρρωστε Περιστεριωτη.

    Είτε με Ιτουδη εχεις απίστευτο χρήμα κι έχεις φιαξει αξιόπιστο μοντελο ρε τύπε.

    Ειτε με Μπαρτζωκα έφυγες κι ησύχασες απο το Τζατζικιστάν ρε Γιώργη παικταρά.

    Είτε με Ζελικο που εχει γίνει Έλληνας πιά και γουστάρω.
    Αν και με χαλάνε λίγο τα μεμετια.
    Αλλά...
    Αλλά λεγω... οι παλιές αγαπες πάνε στον παράδεισο ( οι νεες στο κρεβατι �� )

    Αυτοί οι τέσσερις Έλληνες θα το φέρουν στη χώρα.
    Αν ξέχασα κάποιον σεβαστό συμπατριωτη μας, ας με συγχωρέσει γιατί 40αρισα και κουρκουτιανα.
    ��

    El Guapo για τις φίλες & την Αφρο.

    Jimopliktos για τους κολλητούς.

    Beertuoso για τους λιαδες��

    Και για τα μπασκετομουτρα απλά
    ΘΕΟΣ ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ρε στην αεκ μηπως εχουν βρει το νεο μαικ τζειμς?τι κανει ο τυπος?αν βαλει λιγο στο παιχνιδι του περισσοτερο την πασα θα τρελανει κοσμο.........και κατι ασχετο ,μηπως ξερει καποιος αν υπαρχει τροπος να βλεπουμε ACB εκτος οτε tv?μηπως υπαρχει καποιο σαιτ συνδρομητικο?.....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενας Μαϊκ Τζεϊμς που παιζει πικ-εν-ρολ ;-)

      Διαγραφή
    2. νομιζω πως υπερκτιμαται τον ντιξον,χτες ηταν για γελια η αμυνα της γαλατα.

      Διαγραφή
    3. Καλυτερο σουτ ο Ντιξον αλλα λιγοτερη εκρηξη (οχι ταχυτητα) λιγοτερη δυναμη και χειροτερη αμυνα.Και καλυτερη δημιουργια πρεπει να εχει ο Ντιξον

      Διαγραφή
  42. Ωραιο αρθρο, δινει πολλη τροφη για σκεψη..

    Ομως πως να συμφωνησω με το

    ' ... συνολικά το ρόστερ δεν αποπνέει φρεσκάδα (πάλι βασικοί ρόλοι σε Ναβάρο-Όλεσον, ίδιοι παίχτες στη frontcourt), τον αέρα του καινούργιου και την αύρα της ανανέωσης που χρειαζόταν η Μπαρτσελόνα.'

    Αυτο οταν ο καημενος ο Μρ Μπιν εκανε τα αδυνατα δυνατα να αλλαξει ολο το μπακορτ και μαζι μ' αυτο και τους ρολους στην ομαδα.

    Δηλ. ποιος δεν εχει ρολο? Ο Ραϊς??? Παιρνει λιγοτερες προσπαθειες απο τον Ναβαρο?

    Δεν θα εχει ρολο ο Κοπονεν οταν επιστρεψει?? Δηλ. ποιος θα μαρκαρει τα αντιπαλα σουτινγκ γκαρντ? Παλι ο Ολεσον?

    Δεν εχει ρολο ο Κλαβερ? Εχει ο Στρατος τον ιδιο σημαντικο ρολο με περισυ?

    Και για να το παμε και στη φροντκορτ, τον ιδιο ρολο εχει φετος ο Τομιτς με περισυ οπως τον ειδαμε στα φιλικα? Εγω τον ειδα να παιζει πικ-εν-ρολ και να καρφωνει καλυτερα απο τον Ντορσεϋ!

    Ας να μου πει καποιος, γιατι εχουμε ξεχασει μου φαινεται, πότε προσληφθηκε στην Μπαρτσελονα ο Μρ Μπιν και ποτε οι υπολοιποι κοουτς στις ομαδες τους.

    Εγω δεν λεω... Μρ Μπιν μπορει να ειναι, αλλά Mr Bean ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τιποτα!

    Κατά τα αλλα, ο Πεδουλακης ειναι στο Α- και Σφαιρο ειναι στο C- λιαν επιεικως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον εσενα σε τσουζει να ακους καποιες αληθειες εδω μεσα.

      Συνεχισε... εχεις ακομα μερικες ζωες για χαλασμα.

      Διαγραφή
  43. Jim τι εννοεις οταν λες οτι η ΤΣΣΚΑ ειναι η Big Bertha της ευρωπης? Για καλο ή για κακο το λες αυτο? Η Big Bertha αν δεν κανω λαθος ηταν το μεγαλυτερο κανονι που χρησιμοποιηθηκε στον πολεμο και ηταν ο πονοκεφαλος για καθε εχθρο γιατι δεν μπορουσε κανεις να τα βαλλει μαζι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαθος κάνεις. Αποδειχθηκε πως ειχε τρομακτικοτερη φήμη από όσο ικανότητες, από τα μέσα του πολέμου και έπειτα δεν καταφερνανε να τρυπησουν την οχύρωση των νέων οχυρών. Ωστόσο στοχεύανε περισσότερο στο να τρομοκρατούν τους αντιπάλους από το να διαλύουν τα γαλλικά οχυρά.

      Διαγραφή
  44. Αρα δεν εννοει την ΤΣΣΚΑ γιατι η ΤΣΣΚΑ εχει ικανοτητες και οχι φημη και οι αντιπαλες ομαδες δεν μπορουν να βρουν τον τροπο να τη νικησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειπε κανεις πως η μεγαλη μπερθα δεν ειχε ικανοτητες-ειπαμε πως η φημη της ηταν μεγαλυτερη των ικανοτητων της. Διάβαζε προσεκτικά τι σου γράφουν.

      Διαγραφή
  45. Τελικά το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο του ΝΒΑ έσωσε τις ομάδες μας. Η έκρηξη του σάλαρι καπ έστειλε τόσους Ευρωπαίους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού που βασικοί ανταγωνιστές μας έχουν μείνει να ψάχνονται εκ του μη όντος. Αν ΤΣΣΚΑ και Φενέρ είναι ψιλο-σίγουροι για Φ4, δεν θα είχαμε εκεί ήδη την Ρεάλ αν στο υπάρχουν ρόστερ υπήρχε ακόμα ο Σέρχι; Παρομοίως, αν η Μπάρτσα κρατούσε τον Αμπρίνες ο Μπαρτζώκας θα είχε πολύ καλύτερη ισορροπία για να στήσει και την υπόλοιπη ομάδα (δεν συζητάω αν είχε και τον Χεζόνια, τότε θα την βλέπαμε μόνο με κυάλια, αλλά αυτός είχε ήδη φυγεί νωρίτερα). Λίγο ξενερωτική η όφσιζον της Νταρουσάφακα, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Μπλατ ήθελε και Κουζμίνσκας - αλλιώς θα την υπολογίζαμε με τον Λιθουανό. Συν κάτι Αμερικανοί τύπου Ντιλέινι, που αν έμεναν στην Ευρώπη δεν θα τους σήκωνε το πορτοφόλι των ελληνικών ομάδων.

    Με τούτα και με κείνα, οι ελληνικές ομάδες είναι ξανά in the mix για την νέα χρονιά της Ευρωλίγκας - ο Ολυμπιακός ρίχνοντας πινελιές στην παλέτα που έφτιαξε ο Σοφός το 2012 και έκτοτε τον οδηγεί, ο Παναθηναϊκός ζώντας το πρώτο μη-σουρεαλιστικό καλοκαίρι του από εποχές που ακόμα ο ΓΑΠ ήταν πρωθυπουργός. Όπως είπε και ο 77 υπάρχουν 3-4 ομάδες από τις οποίες είναι σίγουρα καλύτεροι (Ερυθρός, Ζαλγκίρις, Ούνιξ, Μιλάνο). Υπάρχουν άλλες 2-3 οι οποίες ψάχνονται ακόμα ή/και έχουν και πολύ μικρότερο ειδικό βάρος: οι δυο 'μικρές' της Πόλης, συν η Μπάμπεργκ που ΟΚ καλή δουλειά κάνει ο εθνικός σταρ αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να προσπεράσει σε 30 αγωνιστικές τους δικούς μας. Μακάμπι και Εφές έχουν ενδιαφέρον και φανέλα, αλλά τώρα φτιάχνονται, ενώ η Μπασκόνια δύσκολο το βλέπω να επαναλαμβάνει τα θαύματα της περσινής χρονιάς. Δεν καταλαβαίνω επίσης την αγάπη για τον Αλόνσο. Αυτός κάποτε με την Μπανταλόνα δεν είχε φάει 30 πόντους στο κεφάλι στο Αλεξάνδρειο από τον Άρη;

    Κοινώς, δεν μπορώ να δω πώς υπάρχουν 8 ομάδες καλύτερες από τις δικές μας για να τις αποκλείσουν. Και δεν μπορώ να δω πώς υπάρχουν παραπάνω από 2 ομάδες (ΤΣΣΚΑ και Φενέρ) που δεν ξεκινάνε την νέα χρονιά με ουσιώδη, σχεδόν υπαρξιακά, ερωτήματα για το ρόστερ τους. Με Εφές ή Μακάμπι ή Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ, οι δικοί μας σε μια σειρά 5 αγώνων έχουν τις πιθανότητές τους, ακόμα και με μειονέκτημα έδρας.

    Καλή χρονιά λοιπόν, και να ευχηθούμε στο ΝΒΑ και το ESPN...πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Συγνώμη αλλά με τον Hines τί έχει γίνει? γιατί όσο και να έψαξα, ενώ το ακούω παντού και δεν παίζει και στα φιλικά, δε βρήκα τίποτα. Πότε, πώς και πού τραυματίστηκε?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Χαινς τραυματιστηκε στο δαχτυλο του χεριου του στο σπιτι του στην Αμερικη οταν πηγε να βγαλει μια τεντα και γιαυτο θα μεινει περιπου ενα μηνα εκτος.Πηγε στην Κινα με την ΤΣΣΚΑ αλλα δεν παιζει πηγε απλως για να τον παρακολουθουν οι γιατροι της ομαδας.

      Διαγραφή
  47. μαγκες να ρωτησω. στο φαντασυ που θελω να φτιαξω πρεπει να βαλω τα πραγματικα μου στοιχεια που ζηταει ονομα τηλεφωνο κλπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, δεν ελέγχονται με κάποιο τρόπο. Το μόνο που πρέπει να βάλεις σωστά είναι το email σου γιατί θα σου στείλουν εκεί μήνυμα με ένα λινκ μέσω του οποίου θα μπεις στο fantasy την πρώτη φορά. Μετά θα μπαίνεις απλά με το username και τον κωδικό σου. Απλά αν κερδίσεις ποτέ κάποιο δώρο μέσω του fantasy, ίσως έχεις πρόβλημα αν τα στοιχεία σου δεν είναι σωστά. Μπορεί ας πούμε να χάσεις το δώρο, χωρίς να είμαι βέβαια σίγουρος γι' αυτό. Απλά λέω ίσως.

      Διαγραφή
  48. Γατα ο Τζιμ που εβαλε τον ιδιο βαθμο στους αιωνιους για να μην στεναχωρησει τους κοκκινους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλοίμονο. Όταν έχει ρόστερ που ο δεύτερος δημιουργός αγνοείται, που ο πρώτος δημιουργός σε σετ παιχνίδι επίσης αγνοείται, που δεύτερο τρίαρι θα είναι ο ΒΧ κι ο Νίκολς, που όμως ο Νίκολς θα είναι και δεύτερος 4άρι, που πρώτο τεσσέρι θα είναι ο Γκιστ, που όμως θα είναι και 5άρι...
      ...όταν λοιπόν έχει τόσο καλοστημένο ρόστερ, πρέπει στο recruiting να ξεπερνάς τους πάντες.

      Διαγραφή
    2. "Πολυθεσιτες" σου λεει κατι; Το ροστερ του Ολυμπιακου θα ειναι στημενο για αλλη μια φορα σε δυο παικτες. Τον γερασμενο πλεον Σπανουλη και τον μεγαλο πλεον και αβοηθητο Πριντεζη. Μηδενικη βελτιωση απο περυσι. Αντιθετα εμεις γιναμε σαφως καλυτεροι, συμφωνα και με τον Τζιμ. Και σιγουρα μια ταχυτητα πιο γρηγοροι. Οποτε δεν καταλαβαινω γιατι να παρουμε τον ιδιο βαθμο με εσας περα απο το οτι δεν θελει να σας στεναχωρησει... Προβληματα εχει το ροστερ, γι'αυτο αλλωστε δεν ζηταω να παρουμε Α προφανως. Το B+ ειναι μια χαρα. Εσας περισσοτερο σε C+ ή Β- σας κοβω.

      Διαγραφή
    3. Μα δε βαθμολογεί το πόσο δυνατότερη παρουσιάζεται μια ομάδα. Αφού δεν το έχεις καταλάβει το ρημάδι...

      Διαγραφή
    4. Δες λίγο όσα γράφει για τη Φενέρ, που τις έδωσε Α- με μια μόλις μεταγραφή, κι ίσως καταλάβεις.


      Επίσης οι πολυθεσίτες έχουν ένα νόημα ότι μπορείς να καλύψεις το κενό που δημιουργεί η μετατόπισή τους.

      Διαγραφή
    5. Δευτερος δημιουργος αγνοεται. Μάλιστα. Ρε φίλε σοβαρά, αν δεν έχεις πάρει πρέφα πως ο Μπουρούσης πέρσυ διέλυσε τα πάντα με τη Λαμποράλ γιατί ήταν υψηλής ποιότητα δημιουργός, σταμάτα να ποστάρεις και διάβαζε λιγάκι. Πού ξέρεις, μπορεί να μάθεις και πραγματα...

      Διαγραφή
    6. Ο πρώτος δημιουργός σε σετ παιχνίδι αγνοείται; Μάλιστα.
      Ο δεύτερος δηλαδή σε ασίστ στην περσινή Ευρωλίγκα με 6,44 μέσο όρο ανά ματς δεν έχει δημιουργία σε σετ παιχνίδι. Φαντάσου να είχε δηλαδή. Θα μοίραζε πάνω από 10 ασίστ/ματς..
      Δε μου λες όμως. Στον Ολυμπιακό, εκτός του Σπανούλη, ποιοι άλλοι μπορούν να δημιουργήσουν;

      Διαγραφή
    7. Οσο δυνατοτερη ειναι μια ομαδα συγκριτικα με περυσι, τοσο καλυτερες μεταγραφες και επιλογες εχει κανει... Αφου δεν το εχεις καταλαβει το ρημαδι, τι ειρωνευεσαι κιολας;


      Οι πολυθεσιτες εχουν το πλεονεκτημα οτι μπορεις να παιξεις πιο γρηγορο και ευκινητο μπασκετ, στα πλαισια που το φανταζεται φετος ο Πεδουλακης. Ο Νικολς πχ ειναι δυνατος, αλτικος και πιο γρηγορος απο ενα καθαρο 4αρι σαν τον Πριντεζη πχ. Αν θες να πας σε πιο slow pace μπασκετ, οι μονοθεσιτες ισως ειναι καλυτεροι. Φυσικα υπαρχουν εξαιρεσεις και δεν ειναι κανονας αυτος. Αυτο παντως που εχει σημασια ειναι οτι ο Παναθηναϊκος ενισχυθηκε περισσοτερο απο περυσι (το παραδεχονται ολοι αυτο) και ο Ολυμπιακος... Well, υπαρχουν διαφωνιες εδω, ακομη και απο μερικους Ολυμπιακους. Αυτο και μονο λοιπον δειχνει οτι η βαθμολογια στο recruiting των δυο ομαδων μας φετος επρεπε να ηταν διαφορετικο.

      Διαγραφή
  49. Βρε, βρε, βρε...
    Μπακ ιν μπίζνες, λοιπον...
    Λίγο πιο γήινη ανάρτηση, σε σχέση με τις προηγούμενες, ανάθεμα την επικαιρότητα...
    Μας βάζεις όμως όμορφα στο ζόρικο φθινόπωρο, που θα περιέχει καλή και δίκαιη Γιούρολιγκ, ωραίο πρωτάθλημα Ελλάδος με ντέρμπι νωρίς νωρίς, και σιγά σιγά κι απ'τους "απέναντι" λίγο σκάσιμο περτικαλιάς.
    Υγεία να 'χουμε.

    Και φυσικά, μπακαλοτζιεμιλίκι. Το είδος μου. Ο τύπος μου.

    "Δεν τα λέτε δεν τα γράφετε, κι όταν τα λέτε τα 'χετε διαβάσει στο χουπφέλας"
    True.

    Βασικές αρχές:
    α. Η μόνη θέση που είναι πραγματικά θέση και δε μπορεί να την παίξει κανένας άλλος είναι Ο ΣΕΝΤΕΡ. 5 παίζουνε τα πεντάρια (5). Πρέπει να χεις σέντερ παίδες. Ειδικά στο νέο σφάξιμο της Γιουρολιγκ, θέλει κορμιά. Τα μεγάλα σώματα κουράζονται πιο εύκολα (7ft-ers), ντεφορμάρονται πολύ εύκολα(mobile-5s - χαμηλής τεχνικής συνήθως) και αργούν να ωριμάσουν (όλοι). Δείτε ποιος έχει πολλά κορμιά και να ξέρετε ότι έχει λύσεις για πολλά θέματα.
    β. Δημιουργία. Τί σημαίνει δημιουργός? Πια, όχι πόιντ απλά. Ούτε καν περιφερειακός. Ο δημιουργός πρέπει να ΑΠΕΙΛΕΙ όμως. Δε νοείται πλέον, να κάνεις τα πάντα καλά, και να μην έχεις σκορ(ειδικά περιφερειακό), τρόπους απειλής, λύση στο μισό γήπεδο. Δείτε ποιοι (είναι μπόλικοι) δεν έχουν λύσεις στο μισό γήπεδο, και θα καταλάβετε αν μπορούν να πάρουν κλειστά ματς. Εκτός αν νομίζετε ότι στο 35 μπορείς να τρέχεις και να καρφώνεις και να πετάς transition 3s... You ain't Magic babe.
    γ. Ποτέ μην είσαι σίγουρος αν δεν τα δεις στο παρκέ. (εν οίδα ότι ουδέν οίδα, ή αλλιώς "το παιδί θα βγει είτε κορίτσι είτε αγόρι"). Τώρα, κρίνουμε από πρότερη εμπειρία, παλιές δουλειές παιχτών και προπονητών. Υπάρχει και η βελτίωση, η ανάπτυξη, ναι, το "κλικ", η στιγμή που δε μπορεί να προβλεφτεί. Σίγουρα όμως διαφωνώ να κάνεις παιδιά 18-19 χρονών τροφή για τα θηρία. Δηλώνω ως μπακάλης ότι ο Ντόνσιτς ΔΕΝ έχει το ρόλο που θα 'πρεπε, και διαφωνώ με το έμπα-κολύμπα. Επίσης διαφωνώ να ρίχνεις στα θηρία με μια άλλη έννοια παίχτες που θα πρεπε να αναπτύξεις σε άλλη κατεύθυνση (Παπαπέτρου - 4άρι). Αλλά χού κερς?

    Ακόμα κι αν ο επαγγελματισμός (προσοχή, όχι η διεθνοποίηση) απειλεί να καταρρακώσει τις αρχές του αθλητισμού, να υποτάξει σχολές και απόψεις γύρω απ'το μπάσκετ, ακόμα κι αν media - παράγοντες - executives των ομάδων το βλέπουν σαν μέσο προσωπικής ωφέλειας, το γαμημένο εκδικείται. Και όσο δεν ψάχνεις στην έκφραση "επαγγελματική Ομάδα" τη δεύτερη λέξη, τόσο θα κλαις, ίσως πάνω σε βουνά από δολλάρια. Όσοι σύλλογοι το λαμβάνουν υπ' όψιν θα φτιάχνουν και μεγάλες ομάδες, στην εποχή του σούπερ μάρκετ και των "τηλεοπτικών δικαιωμάτων". Aka χημεία, man management, διαχείριση προσωπικοτήτων.

    3,
    2,
    1,
    action

    μπακαλοGM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρομερός και πάλι.
      Pikulin

      Διαγραφή
    2. Προς μπακαλοGM

      Πολύ φορμαρισμένο το... πληκτρολόγιό σας ενόψει της νέας χρονιάς στην Euroleague! :-)

      Απλά... λογοτέχνης!

      Αλέξης

      ΥΓ. Ομολογώ ότι κάποιες στιγμές μου φέρνετε λιγάκι σε Φρέντυ Γερμανό...

      Διαγραφή
  50. Κάτι μου λέει ότι ο Φελντέιν θα πληρώσει τη νύφη στο τέλος.
    Όσο γι'αυτούς που λένε τον Χαραλαμπόπουλο αργό φαντάζομαι θα πέταγαν από χαρά αν κλείναμε τον "φτεροπόδαρο" Περπέρογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Jim σουπερ ορεκτικο το αρθρο για το κυριως γευμα που ακολουθει με την εναρξη της EL!!! Ημουν εχθες στο ΟΑΚΑ και αυτα που εβλεπα απο τους Αμερικανους της ΑΕΚ με αναγκασαν να ανατρεξω στο σχετικο ποστ απο 31/8....100% μεσα εισαι απιστευτος!!! Ειδικα για τον Dixon η πιο ευστοχη ατακα που εχω διαβασει ever "Κάποιες φορές θα σας τρομάξει η αυτοπεποίθηση του. Κάποιες άλλες θα τρομάξει και τον Γιούρι Ζντοβτς..."Πραγματικα respect! Για αλλη μια φορα φυσικα (3η νομιζω) θα σε παρακαλεσω να γραψεις ενα σχολιο για ΑΕΚ και Α1...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ φίλε. Η ΑΕΚ είναι καλύτερη ομάδα από πέρυσι. Καλύτερα "ζυγισμένη". Πιθανόν να χρειαστεί κάποια "διόρθωση" μέσα στη σεζόν βέβαια. Το βασικό θα είναι να μπορέσει να πιάσει τα αμυντικά standards που στοχεύει ο Ζντβοτς. Εκεί θέλει δουλειά ακόμα.

      Διαγραφή
  52. Καλησπερα 16 ομαδες στην αφετηρια και ολοι περιμενουμε με αγωνια την εναρξη της σεζον.πιστευω θα υπαρξει τεραστιο ενδιαφερον με 12 ισως και 13 ομαδες να διεκδικουν προκριση, με βαση τα τωρινα ροστερ στα δικα μου ματια ζαλγκιρις ουνικς και ερυθρος αστερας δεν εχουν καμια τυχη για εισοδο στην οχταδα,ερωτηματικο η αρμανι η οποια εχει ποιοτητα αλλα μαλλον δυσκολα θα καταφερει να διεκδικησει εισοδο στους 8 μεχρι τελους λογω μη σοβαροτητας που τη χαρακτηριζει σαν ομαδα.η μπαμπεργκ πιστευω οτι θα κανει το μπαμ και θα καταφερει φετος να μπει στους 8.τσσκα σιγουρα το θεωρητικο φαβορι αλλα δυσκολα να το ξαναπαρει,φενερ σοβαρη υποψηφιοτητα αλλα σε καμια περιπτωση ακλονητο φαβορι οπως πολυ πιστευουν,ρεαλ με αλλο προπονητη θα ηταν για μενα το πρωτο φαβορι,στην αντιπαθεστατη προς εμενα μπαρτσα αν ειχε παρει χανγκα και ενα σοβαρο κομπο γκαρντ αντι του αστειου ολεσον θα πονταρα για κατακτηση οτι εχω και δεν εχω,εφες η ομαδα που περιμενω με πολυ ενδιαφερον και πιστευω φετος θα ειναι ομαδα πραγματικα υψηλου επιπεδου για πρωτη φορα,μακαμπι βαρια φανελα πολυ ποιοτητα και ταλεντο αλλα πιστευω δεν θα βρει χημεια(αν βρει ικανη για ολα)λαμποραλ για μενα το μεγαλυτερο ερωτηματικο,νταρουσαφακα συμπαθητικη αλλα τελικα τη βλεπω εκτος οχταδας,παο και οσφπ δυσκολα αλλα πιστευω θα περασουν και οι δυο στους 8 και μετα δεν μπορει να τους ξεγραψει κανεις!και τελος γαλατα πολυ ταλεντο θα κανει ζημιες θα το παλεψει αλλα θα ειναι πολυ δυσκολο για αυτη να τα καταφερει.αντε καλη σεζον να εχουμε να ευχαριστηθουμε μπασκετ και πανω απο ολα να ειμαστε καλα να τα λεμε να συμφωνουμε να διαφωνουμε και να κανουμε τη πλακα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο δτην αξιολόγηση της στελέχωσης των 16 ομάδων. Για μένα αυτή η ανάρτηση είναι ακόμα καλύτερη και από τα power rankings που επίσης περιμένουμε με αγωνία Τζιμ.
    Θέλω να κάνω μια ανάλυση της 12άδας του Παναθηναϊκού με βάση τα όσα είδαμε στα 4 καλά φιλικά.
    Καλάθης: Ο leader. Ξεκάθαρα καλείται να κάνει ότι έκανε το 11 στον τελευταίο τελικό όταν χωρίς Διαμαντίδη πήρε την μπαγκέτα και πήγε την ομάδα στην νίκη. Οι αρμοδιότητες του θα είναι πολλές όπως και οι απαιτήσεις από αυτον. Το ρόστερ του ταιριάζει και η χρονιά θα είναι κλειδί για αυτόν. Ο Διαμαντίδης το 11 χωρίς Σάρας και Σπανούλη έκανε step up και έφτασε εκεί που έφτασε. Πρέπει να το κάνει και αυτός φέτος.
    Τζέιμς: Η σφαίρα. Πολύ θετικός μέχρι στιγμής, πρέπει να κοντρολάρει κάποιες τραβηγμένες προσπάθειες που παίρνει. Πολύ καλό fit για το μπάσκετ του Πεδουλάκη.
    Φελντίν: Ο γρύφος. Απαιτείται να βρει ένα καλό και σταθερό tempo. Είναι πιο έμπειρος φέτος και θα είναι και παλι πολύτιμος αλλά πρέπει να μάθει να χειρίζεται καλύτερα τον εαυτό του μέσα στο παιχνίδι. Αμυντικά θέλει περισσότερη συγκέντρωση.
    Παππάς: Ο παράγοντας Χ. Μέχρι τώρα δείχνει να αποδίδει σε ρόλο game changer από τον πάγκο. Σουτάρει καλά, διεσδύει και πρέπει να εντάξει στο ρεπερτόριο του το mid range. Αμυντικά θέλει πολύ δουλειά ακόμα αλλά δείχνει να έχει βρει τον ρόλο του στο ρόστερ. Αν πάρει σταθερό χρόνο και μείνει υγιής θα παίξει ακόμα καλύτερα.
    Μποχωρίδης: Ο ρολίστας. Εκμεταλλεύτηκε σωστά τα λίγα λεπτά που πήρε. Δεν δίστασε να σουτάρει, αμύνθηκε σωστά και δεν φάνηκε να είναι τρύπα. Βαδίζει στον σωστό δρόμο, τα λεπτά του στην Α1 θα καθορίσουν το status του στο rotation. Ας μείνει και αυτός υγιής και μπορούμε να τον πιστέψουμε.
    Χαραλαμπόπουλος: Το ταλέντο. Χρειάζεται σίγουρα μια ένεση αυτοπεποίθησης. Μπορεί άμεσα να πάρει χρόνο αλλά πρέπει να τον κερδίσει πρώτα. Μεγάλο στοίχημα για τον Πεδουλάκη που στους τελικούς έδειξε πως του έχει ρόλο για ο rotation. Πρέπει να το πάρει πάνω του ο μικρός.
    Ρίβερς: Η εμπειρία. Αμυντικά φάνηκε πολύ έτοιμος, επιθετικά λίγο βαρύς ακόμα αλλά τη δουλειά του θα την κάνει καλά. Ίσως να έβαζα τον Νίκολς στη θέση του στην Α1 για αρχή.
    Νίκολς: Η σταθερά. Εντυπωσιακά έτοιμος και καλός, και στις δύο μεριές του παρκέ. Ο Πεδουλάκης δέιχνει να τον πάει μπασκετικά επιβεβαιώνοντας το status coach player που διαθέτει. Μπορεί να αποδειχτεί steal.
    Γκιστ: Ο γρίφος. Θεωρητικά ο πιο έμπειρος της γραμμής με βάση την χρόνια παρουσία του στην ομάδα αλλά έδειξε λίγο πίσω σε επίπεδο ετοιμότητας. Πολύτιμος στην άμυνα αλλά πρέπει να κάνει solid την επιθετική του νοοτροπία. Ο μόνος rim protector, σίγουρα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο. Ο προπονητής τον εμπιστεύεται τυφλά, του έχει δώσει σημαντικό ρόλο ως πρώτο τεσσάρι και τρίτο πεντάρι, πρέπει να αποδώσει οπωσδήποτε.
    Σίνγκλετον: Ο ευέλικτος. Τα σχήματα με αυτόν στο παρκέ έχουν μεγάλη άνεση στον χώρο. Φανερά κινείται πιο πολύ σαν τεσσάρι αλλά αυτό απαράιτητα δεν είναι κακό. Απειλεί από παντού, αμύνεται καλά, πρέπει να μάθει να κάνει 2-3 καλά φάουλ όταν βρίσκεται σε μειονεκτητή θέση στο ζωγραφιστό. Έφαγε πολλά γκολ φάουλ , πρέπει να κοπεί αυτό.
    Φώτσης: Το σύμβολο. Σε ρόλο Αλβέρτη μου φέρνει λίγο φέτος ο Αντώνης. Λίγα λεπτά να πάρει κάποια καλά σουτ και αυτό ήταν. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα πάντως.
    Μπουρούσης: Ο σταρ. Έρχεται για να κεφαλαιοποιήσει την παρουσία του στην Βασκονία και να αποτελέσει πρωταγωνιστή σε ομάδα Φ4 της χώρας του. Το βάρος θα πέσει πάνω του και αμυντικά σε πιο βαριά σέντερ. Και αυτός πρέπει να κάνει καλά φάουλ και στην επίθεση τον βλέπω ήδη να ανταποκρίνεται άριστα σε αυτά που θέλει ο κόουτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ΤΣΣΚ , ΡΕΑΛ ΦΕΝΕΡ, θα ειναι στα περσινα ισως και καλητερα επιπεδα, μπαρτσα και παο για μενα ιεναι τα μεγαλα ερωτηματικα.. ο μπαρτζω ηθελα να παιξει το μπασκετ της λοκο ο πεδουλακης να ακολουθησει τα νεα τρεντ αλλα κατι τους λειπει.. για παο το εχω αναφερει χιλιαδες φορες οτι θελει γκαρντ με συγκεκριμενα στοιχεια και ο φελντειν ειναι ουσιαστικα εκτος ροτεισον, αφου δεν εχει ρολο στην ομαδα..
    Δευτερο μεγαλο κενο μεσα στην ρακετα οπου ο σιγκλεντον δεν μπορει να ανταποκριθει σε ολα αυτα που λεγαμε(αμυντικα παντα) και αναρωτιεμαι τι ωραιο φιτ θα ηταν ο ΡΑΝΤΟΛΦ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κρις εχεις κουρασει με τον φελτειν,στην τελικη φετος οι ομαδες θα χουν τραυματισμους λογω πολλαπλων παιχνιδιων οποτε χαλαρωσε, κανεις δεν ειναι περιττος.

      Διαγραφή
  55. Ο Ολυμπιακός θα έχει μεγάλο πρόβλημα αν ο Γιανγκ δεν είναι έτοιμος μέχρι το αργότερο τέλος Νοεμβρίου. Με Μπιτς (καλός και φιλοτιμος) να παλευει μόνος του και Μιλουτινοφ να είναι ο γνωστός Μιλουτινοφ δεν βγαίνει. Ίσως να πρέπει να ετοιμάσει τον Αγραβάνη για 10-15 λεπτά στο 5 τουλάχιστον μέχρι να είναι 100% ο Γιανγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο την 1η προταση βγαλε το "θα" και αντικατεστησε το "αν" με "αφού".

      Τωρα βγαζει τελειο νοημα.

      Διαγραφή
  56. Αγραβάνης 1κλεψιμο και ένα ριμπάουντ.
    Από την άλλη ο Γκρίν διψήφιο νούμερο.Με το Λαύριο μόνο δεν είχε διψήφιο.
    Άποντος ο Ματζαρης και με ίδιες ασσιστ με τον Λοτζεσκι.Α-πα-ρα-δε-κτος!!!
    Ή Γαλατάσαραϊ ομάδα που γυρίζει τα ματς και πολύ καλοι οι Ντετμον και ο Πλάϊς της τελευταίας στιγμής.
    Από αυτό το φιλικό με Γαλατάσαραϊ φάνηκε ότι τόσο ή ΑΕΚ όσο και ο Ολυμπιακός είναι σε παρόμοιο επίπεδο.Μίκρυνε η απόσταση Κοινώς.

    Η Νταρουσάφακα πολύ υποτιμημένη!Νταμπλ Νταμπλ ο Αλντερμιρ.Μετριότατος ο Χαραγκόντι σε αντίθεση με τον Μόερμαν.Ο Γουίλμπεκιν σε ένα μέτριο επίπεδο αλλά θετική η συνεισφορά του.Φανταστείτε να είχε και Κουζμίνσκας.

    Η Εφές στα ίδια ρηχά νερά.Και εδώ κάτι της λείπει.Χάνεϊκατ καλός αλλά κάπου χάνεται το υπόλοιπο σύνολο.Δικαίωση ο Τόμας(που τον επέλεξαν και στο φανταζυ)
    και ήρεμη δύναμη ο Γκρέϊντζερ.Απο εκεί και πέρα μέτριοι παίκτες με τον Ντάνστον να κατεβάζει ρυθμό αν και σκόραρε 12 πόντους.

    Τι λέτε για αυτές τις ομάδες?
    Θεωρώ την Νταρουσάφακα έκπληξη της σεζόν.



    Τσουρέκας-Ποντίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού μίκρυνε η απόσταση τσουρέκα, προβλέπεις Ολυμπιακό και ΑΕΚ για θέσεις 1-2 και μετά οι υπόλοιπες;

      Διαγραφή
    2. ο Άρης είναι καλύτερος από ΑΕΚ, οπότε μάλλον θα έχουμε έναν πολύ κλειστό μικρό τελικό ΟΣΦΠ-ΑΕΚ (στα 5 παιχνίδια το πιθανότερο) και μεγάλο τελικό ΠΑΟ-Άρη.

      Διαγραφή
    3. Τσουρέκα, σαν να τρως πολλα τσουρεκια...

      Η Νταρουσάφακα θα ειναι η έκπληξη της pre-season μονο.

      Διαγραφή
  57. θέλετε ομάδα για το fantasy; πάρτε

    Ντίξον 55
    Ντρέιπερ 40
    Παππάς 44
    Λοτζέσκι 54
    Κλάιμπερν 55
    Αμπάς 41
    Κλαβέρ 53
    Άντιτς 42
    Ράντολφ 63
    Τόμπσον 50

    όλοι έχουν ρόλο στις ομάδες τους με αρκετό χρόνο συμμετοχής, παίζουν σε καλές ομάδες (+10 δίνει η νίκη κάθε βδομάδα θυμίζω), και είναι και οικονομικοί.

    Εναλλακτική 10άδα

    Γκρέιντζερ 48
    Σλούκας 47
    Άντερσον 58
    Κλαρκ 45
    Παπαπέτρου 41
    Σίνγκλετον 50
    Ντόελμαν 56
    Νοτσιόνι 50
    Ντάνστον 55
    Ντόρσεϊ 40

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παππας,Μπιρτς μεγαλα steals κατα τη γνωμη μου..Και ο doncic(29 μονο??).Αρκετα καλες οι ομαδες σου..Παρε και δυο δικες μου..
      Καλαθης
      Σλουκας
      Παππας
      Μπερτανς
      Χανικατ
      Κορκμαζ
      Κλαβερ
      Τιγι
      Μπιρτς
      Ραντουλιτσα

      Ερτελ
      Ντοντσιτς
      Παππας
      Μιλερ
      Ριβερς
      Ντανγκουμπιτς(Καλη επιλογη,πολυ οικονομικος)
      Ραντολφ
      Ραντ
      Λιμα
      Ζιρμπες

      Διαγραφή
    2. Μπαρνιάνι ή Ραντούλιτσα;

      Διαγραφή
    3. @11:12 δεν υπαρχουν παιχτες Παπαπετρου Αντιτς και Αμπας στο fantasy. Απλα θα πατωσουν. Σε καθε νικη ο παιχτης παιρνει +10% επι του PIR του.
      @11:50 Οι Τιγι Μπερτανς Κορκμαζ και Ριβερς δεν κανουν επισης νομιζω για fantasy. Οι υπολοιποι την παλευουν καπως

      Διαγραφή
    4. Ριβερς γιατί δεν κανει??Δε θα έχει χρόνο συμμετοχής και ρόλο στον παο..??Επίσης Μπερτανς στην Νταρουσαφακα..Ο Τιγι ίσως δεν έχει το ρόλο που είχε πέρυσι αλλά και πάλι θα είναι ένας καλός ρολιστας..Τώρα ο κορκμαζ ίσως να μην πάρει τόσο χρόνο,αλλα έχει πολύ ταλέντο και ίσως κάνει το step up .Άλλωστε υπάρχουν και οι αλλαγές.

      Διαγραφή
  58. Ο mcneal και ο de shaun thomas λέτε να είναι κακές επιλογές?

    Τσουρέκας-Ποντίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Jim ο κομπολογακιας μαλλον σε συμβουλευεται καπως και εκλεισε basabe

    -abc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δαμιανίδης πήρε και dez wells από το hoopfellas.Να τα μας

      Διαγραφή
    2. Dez Wells

      http://hoopfellas.blogspot.gr/2015/07/made-in-usa-2015.html

      Melsahn Basabe

      http://hoopfellas.blogspot.gr/2016/06/made-in-usa-2016.html

      Διαγραφή
    3. Στα χρόνια του στον Άρη ο Δαμιανίδης ήταν ο διοικητικός με τη καλύτερη γνώση του αντικειμένου.

      Διαγραφή
    4. Βεβαια ειχε αλλα κουσουρια σαν διαχειριστης τα οποια κοστισαν στην ομαδα την ανυπαρξια της για μια τριετια τουλαχιστον.Θυμαμαι που εφερνε παικταραδες μεσα στη μεση της χρονιας αλλα ολοι απορουσαμε που κολλανε αυτοι με την υπολοιπη ομαδα.
      -abc

      Διαγραφή
  60. τσσκα,
    θεωρω λαθος εκτιμηση για τον ιτουδη να στηριχθει στο χριαπα και να μην παρει τον τιγι απο την καχα.ο ρωσος ειναι το καλυτερο 4αρι απο καταβολης ευρωλιγκα (μαζι με τον Αη γιωργη), κανει απειρα πραγματα μες στο παρκε αλλα μεγαλωσε και βγαζει τραυματισμους.περυσι προλαβε και επεστρεψε και εσωσε την ομαδα, φετος?ο γαλλος πιστευω θα εκανε μεγαλη καριερα στη Μοσχα.

    φενερ,
    οσο ο ζοτς κανει αυτα τα κορμια που εχει στην περιφερεια (δε μιλαω για τους ψηλους που ειναι καλοι αμυντικοι) να παιζουν τετοια αμυνα τοτε ο μεταγραφικος σχεδιασμος ειναι δευτερευον ζητημα.αποδειξη η σειρα με τη ρεαλ εν απουσια βεσελι.

    μπαρτσα,
    το καλοκαιρι βαλθηκε ο ντε λα φουεντε με το μπαρτζωκα να μας αποδειξουν οτι μονο με το χανγκα στο 3 μπορουν να κανουν τη δουλεια τους.ή ειναι αφελεις λοιπον ή απλα πονταρουν στον ερικσον και για αυτο δεν καιγονταν να παρουν ενα τριαρι διπλα στο Στράτο.θεωρω οτι ισχυει το δευτερο.
    τα σεντερ τους δε μου αρεσουν μιας και ουσιαστικα μιλαμε μονο για τον τομιτς (ο ντορσει και βαρυς ειναι αλλα και εχει προιστορια με τον κοουτς, ενω ο λαουαλ λιγα πραγματα) και στη θεση 2 τα γνωστα!!ναβαρο και ολεσον και ο θεος βοηθος!
    διπλοβαρδιες θα κανουν οι ραις-κοπονεν και ο ριμπας , αν συνελθει αυτος απο τον περσινο ευνουχισμο του πασκουαλ.ευτυχως που στο 4 ειναι σουπερ!
    κοινως, πολλα λεφτα για ενα απλα καλο ροστερ.εχω εμπιστοσυνη ομως στον κοουτς, αυτος ξερει.

    ρεαλ,
    αν τη βγαλει καθαρη και φετος ο λασο θα κατσει αλλα 10 χρονια στη Μαδρίτη.μεγαλο ροστερ που δυσκολα το κουμανταρεις.ποιος θα πρωτοπαιξει?επρεπε να αφησουν καποιους παικτες προκειμενου να ανασανουν οι υπολοιποι.ειδικα στους ψηλους γινεται της πόπης!

    οσφπ,

    δεδομενων των συνθηκων θεωρω οτι δε μπορουσαν να κανουν κατι παραπανω.τα σημεια τριβης πολλων που σχετιζονται με τον ολυμπιακο πιστευω οτι εχουν βαση για λογαριασμο της ομαδας.
    βγαινει ο παπανικολαου στην αγορα, δε θα πας να τον παρεις?
    εχεις παπαπετρου και αγραβανη και θα πας να παρεις ξενο παικτη πισω απο τον πριντεζη?και αυτους τι θα τους κανεις?
    εχεις το σπανουλη που σου πηρε σχεδον 3 ευρωλιγκες και θα του βαλεις διπλα πχ το ντιλεινι?για να τσακωνονται για το ποιος θα κανει κουμαντο?μια χαρα ειναι ο γκριν.
    με λιγα λογια, η κατασταση που εχει παγιωθει στον οσφπ, και που μη ξεχναμε εχει οδηγησει σε μεγαλες διακρισεις, δεν αφηνουν πολλα περιθωρια για μεγαλες αλλαγες.

    νταρουσαφακα,
    τα ειπαμε για το μπλατ.κατ εμε στη θεση του αντερσον ισως θα πρεπε να εχουν κατι πιο ποιοτικο, πιο σιγουρο.εναν ουιμς στα καλα του για παραδειγμα.

    ......

    ΣΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ..........

    εφες,
    μου αρεσει πολυ.ποιοτητα και ισορροπια σε ολες τις θεσεις με τα καλυτερα ισως φοργουορντς στη διοργανωση.

    γαλατα,
    πηρε πραγμα μπολικο.θα τους πληρωσει?

    μακαμπι,
    μια η μπαλα πολλοι οι μνηστηρες.αν τα βρουν μεταξυ τους θα ναι κινδυνος θανατος για καθε αντιπαλο.υπερφορτωση απο πλευρας παικτων σκορερς που θα δυσκολεψει αρκετα τον κοουτς.πολλη ποιοτητα παντως αλλα δεν αρκει.

    μπαμπεργκ,
    αν τους βγει αυτος ο γερμανος στη θεση του ουοναμεικερ θα μπουν 8αδα.γερό συνολο, πειθαρχημενο με λιγες και καλες προσθηκες.βερεμενκο και κοζερ καλες μεταγραφες, ενω κρατησαν και τους βασικους τους που τους κυνηγαγε η μιση ευρωπη.πολλη καλη δουλεια απο τρινκιερι.

    αρμανι,
    η αρμανι οποιον και αν παρει παραμενει αρμανι.φρου φρου και αρωματα δηλαδη , στην κυριολεξια ομως!

    παρολαυτα, καλους παικτες εχουν αλλα διασπαρτους.στο 1 λειπει ο καλος κουμανταδορος, στους ψηλους λειπει ενας αθλητικος που θα παιζει αμυνα (ο μακλιν δεν ειναι τετοιος), 4αρι εμπειρο δε θυμαμαι να εχουν....θα τους τραβηξουν καποιοι ποιοτικοι παικτες που εχουν (σιμον, μιρο, χικμαν αν αντεχει,ντραγκιτς αν εχει βαλει μυαλο) αλλα μεχρι εκει!

    καχα,
    ας μη γινομαι κουραστικος με τους βασκους.εχω την καλυτερη γνωμη για αυτους και για την προσπαθεια που κανουν καθε χρονο ωστε με σχετικα λιγα χρηματα (πεφτει και κανενα κανονι μεσα μεσα) να στηνουν αξιομαχα και ποιοτικα ροστερ.θεωρω οτι ειναι η ομαδα με το καλυτερο στησιμο φετος δεδομενων των κενων που ειχαν να καλυψουν και την οικονομικης τους δυνατοτητας.

    ζαλγκιρις,
    καλη προσπαθεια απο Σάρας.επενδυσε στον ασο και καλα εκανε, πηρε την ποιοτητα και την εμπειρια του μιλακνις, κρατησε το μοτουμ, ο οποιος εκανε καλο τουρνουα το καλοκαιρι, εφερε και το λιμα απο τη μαδριτη οπου θα τον ετρωγε φετος το μαυρο το σκοταδι και θα κανει ζημιες!για το μπατζετ τους μια χαρα.

    ουνιξ και αστερας λιγα πραγματα, ενω για παο σιγα μην ειμαι αντικειμενικος αυτη την εποχη.

    ΣΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΜ το τι γελιο εχω ριξει με την ατακα οτι Κριαπα-Πριντεζης ειναι τα καλυτερα 4αρια στην ιστορια της Ευρωλιγκας απλα ΔΕΝ περιγραφεται...τι να τους πουν παικτακια σαν τον Φωτση,τον Λορμπεκ και τον Μπλου...(και δεν αναφερω καν παικτες που ηταν PF και επαιζαν και σεντερ στην Ευρωπη οπως ο Σκολα και ο Αντερσεν)

      Αρα και ο Ντιλεϊνι ευκολα ο καλυτερος Αμερικανος στην ιστορια της Ευρωλιγκα...παρτε το χαμπαρι, οι παικταραδες που επαιξαν την προηγουμενη δεκαετια στην Ευρωπη δεν βρισκονται πια εδω.

      Διαγραφή
    2. Ματιας Σμοντις επισης

      Διαγραφή
    3. Φιλε εχεις δικιο, παντα τον αναφερω οταν μιλαω για PF και τωρα τον ξεχασα τον Σμοντις....παικταρας

      Διαγραφή
    4. Nικόλα, Οικονόμου, Τέρενς Μόρις...

      (όχι 4άρι ο Πιτ Μάικλ ρε σεις)

      Διαγραφή
  62. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Τζίμαρε. Έχω κοπιάρει μια φώτο σου από το popaganda και την έχω βάλει δίπλα στην αφίσα του Τζόρνταν στο δωμάτιο μου. Η μάνα μου με ρωτάει "ποιος είναι αυτός?" "προπονητής απτα κολέγια"?

      Kάλχας

      Διαγραφή
    2. Αυτό δεν είναι πολύ καλό. Πρέπει να το κοιτάξεις..

      Διαγραφή
  63. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ απο την παρουσίαση της χορηγικης συμφωνιας της Superfoods με τον ΠΑΟ, δεν βλέπω κατι για το ποσο της χορηγιας. Θα μαθουμε πόσα χρήματα προσφέρει η εταιρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η superfoods ουσιαστικά ανήκει στην Βιανεξ αφου εξαγοράστηκε την άνοιξη ,και ο ΔΓ φαντάζομαι προσπαθεί να ανεβασει το brand name και το τζιρο της μεσω του ΠΑΟ.
      Αξιοπιστη και υγιής εταιρία στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής ηταν ετσι κι αλλιώς απο πριν..Δε βλέπω το λόγο να γίνεται καν αυτη η συζήτηση
      ( http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1080502/eksagora-tis-superfoods-apo-pafarm-kai-bianeks )

      no_closure

      Διαγραφή
    2. Γιατι να μην γινεται? Να δουμε αν αξιζε τελοσπαντων το οτι "πουλησαμε" το όνομά μας. Πήραμε κανα σοβαρό ποσό?

      Διαγραφή
    3. Τριχες...

      Πιο πολυ χορηγειται η superfoods απο τον Παναθηναϊκο και οχι το αναποδο. Αντε μηπως αυξηθουν λιγο οι πωλησεις της superfoods απο τιποτα φανατικους της ομαδας κλπ.

      Καιταυτοχρονα ειναι και τζαμπα διαφημιση μεσω της τηλεορασης στο εξωτερικο για ξενες εταιρειες με το ιδιο ονομα π.χ. Superfoods Grοup (που δεν εχει καμια σχεση με την ελληνικη εταιρεια).

      Δυστυχως συμβαινει η λεξη να αναφερεται σε πολυ κοινο και διαδεδομενο ορο στο εξωτερικο οπότε ηταν ατυχης η επιλογη του ονοματος τοσο απο λεκτικη οσο και απο επιχειρηματικη σκοπια. Η ολη φαση θυμιζει κατι απο την 'εξορμηση' προς την Κινα πριν 4 χρονια.

      Διαγραφή
  64. Ο Ολυμπιακός αργά ή γρήγορα θα πάρει παίχτη είτε στο τέσσερα είτε στο πέντε. Αντίθετα με τις συζητήσεις που επικρατούν νομίζω ότι θα αντικαταστήσει τον Γιανγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Aπλά τα πράγματα.. Αν ο ΣΠανούλης κανει σεζόν σαν το 15' ο Ολυμπιακός εχει παίκτες να τον στηρίξει αν η αμυνα ειναι ταναλια και να φτασει στο φαιναλ4.

    Αν ειναι όπως περσι στην 1η φαση,τοτε ο Οσφπ θα παλεψει για την 8αδα.Πιο απλα δεν γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. αυτο που γινεται απο τοτε που ειχαμε εκρηξη των ΜΜΕ και της πληροφοριας ειναι απλα τραγικο........βιντεο με ενα σουτακι του παπαγιαννη σε προπονηση και παρτε να χετε.........δουλευει το σουτακι,εχετε δει το στεπ μπακ του παπαγιαννη?σουτ αλα νοβιτσκι δουλευει ο παπαγιαννης.....ενταξει ελεος ρε.....για προπονηση παει ο αλλος ενα σουτ κανει παει να πει δουλευει το ταδε.........κοροιδευουν τον κοσμο για να αποσπουν κλικ....καταντια......stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά ο καθένας πρέπει να ξέρει τι διαβάζει.

      Panos

      Διαγραφή
  67. Τζιμ ,αν και δεν το συνηθίζεις ,καλο θα ηταν φετος να κανεις power ranking και για τη δική μας λιγκα,ετσι κι αλλιως η Ευρωλιγκα ξεκινάει σε δεκαπεντε μέρες,χρονικά θα βγεί και θα εχει ενδιαφερον μιας και ήρθαν καλοι παίκτες φετος απ τα μέρη μας....

    nO_closure

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Τζιμ, θα επηρεάσει το δύσκολο πρωτάθλημα σε Ισπανία και Τουρκία, ομάδες όπως η Ρεάλ και η Φενέρ; Τι θα γίνει αν άλλες ομάδες όπως Λαμποράλ και Εφές αποφασίσουν πως θέλουν τα εγχώρια σκήπτρα και θυσιάσουν την Ευρώπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Πολύς λόγος γίνεται για το νέο format της Ευρωλίγκας. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι (παίκτες, προπονητές, βοηθοί και διοικήσεις) αλλά και οι έμμεσα (δημοσιογράφοι, αναλυτές κλπ) συμφωνούν στο ότι πλέον τα πάντα μετρούν. Σ’ αυτή τη βάση καταλήγουν στην εκτίμηση ότι οι ομάδες που φιλοδοξούν να φτάσουν μακριά πρέπει να είναι επί οκτώ μήνες με σανιδωμένο το γκάζι. Τέρμα η χαλαρότητα, τέρμα η περίοδος χάριτος, τέρμα οι ήττες χωρίς κόστος κλπ. Δέος μπρος στο άγνωστο.

    Η αλήθεια είναι ότι έχουν μπροστά τους αχαρτογράφητα νερά. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα υπάρχει μια διασυλλογική γνήσια λίγκα που θα διεξάγεται παράλληλα με τις παραδοσιακές εθνικές. Αυτή η καινοτομία αρχικά φοβίζει τα club. Ακριβώς γιατί μιλάμε για καινοτομία χωρίς κανένα προηγούμενο.

    Στο μόνο που βλέπω ένα δίκιο είναι το βάθος του ρόστερ. Κατά την γνώμη μου, στα υπόλοιπα υπάρχει μεγάλη δόση υπερβολής. Η Ευρωλίγκα των 16 ομάδων και των 30 ματς είναι κατασκευαστικά όπως όλες τις λίγκες. Με ομάδες 3 ή και 4 ταχυτήτων, με αρνητικά σερί που σε αφήνουν βαθμολογικά πίσω, με θετικά σερί που σε εκτοξεύουν, με απρόσμενες γκέλες, με ανέλπιστες νίκες, με αδιάφορες ομάδες από ένα σημείο και μετά κλπ. Εννοείται ότι θα υπάρξουν ματς που θα τα πάρεις στο ρελαντί γιατί ο αντίπαλος θα υπολείπεται απέναντί σου σε ποιότητα. Ή άλλα που θα παίξεις εξαιρετικά αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Όπως δηλ. σε κάθε πρωτάθλημα που όλοι παίζουν με όλους. Άρα, οι εκτιμήσεις που θεωρούν αναγκαίο μια ομάδα να είναι στα κόκκινα επί 8 μήνες είναι τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά. Οι προπονητές των top ομάδων που στοχεύουν στο F4 θα φροντίσουν να φορμάρουν τις ομάδες τους κατά τον Φλεβάρη ώστε την άνοιξη να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όπως συνέβαινε δηλ. μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, οι ομάδες των πιο κάτω ταχυτήτων θα προσπαθήσουν να κάνουν το αντίθετο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο για έναν παίκτη να είναι στην ίδια κατάσταση απ’ τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνη. Απλά δεν γίνεται.

    Με βάσει κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς για την πρόκριση στα play off αρκούν 15-16 νίκες ενώ για το πλεονέκτημα έδρας 19-20. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα για παράδειγμα που θα ξεκινήσει με ρεκόρ 3-7 στα πρώτα 10 ματς δεν είναι σε καμία περίπτωση χαμένη από χέρι. Μ’ ένα σερί 4 νικών φτάνει στο 50% και ελπίζει.

    Για μένα, λοιπόν, σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι η φουλ αγωνιστική κατάσταση των ομάδων όλη την σεζόν αλλά η ετοιμότητα των διοικήσεων να διαχειριστούν αυτή τη νέα κατάσταση. Πόσο έτοιμη είναι δηλ. η κάθε ομάδα να αντέξει 3 και 4 σερί ήττες σε κάποιο σημείο του μαραθωνίου. Προφανώς, αναφέρομαι στα club που έχουν μια ροπή στην υπερβολή και στις σπασμωδικές κινήσεις. Γιατί π.χ. η Μπάρτσα και 10 ήττες σερί να κάνει δεν πρόκειται να απολύσει τον Μπαρτζώκα. Πέρσι, για παράδειγμα, η Ρεάλ ήταν άθλια στην regular season. Δεν της κόστισε στο ελάχιστο. Τελείωσε με 5-5, προκρίθηκε στο top-16 και αργότερα στα play off. Δεν άνοιξε μύτη. Το ίδιο, όμως, μπορεί να συμβεί και φέτος. Αν πάλι αρχίσει με 5-5 μπορεί μ’ ένα σερί 4 νικών να βρεθεί καβάλα στ’ άλογο. Τα ματς είναι πολλά όπως και οι ευκαιρίες να διορθώσεις βαθμολογικές απώλειες. Οι Ισπανοί και οι Τούρκοι είναι μαθημένοι αφού χάνουν συχνά στην ACB και στην TBL. Έχουν την εμπειρία να διαχειρίζονται τις ήττες χωρίς υστερίες και πανικούς. Αντίστοιχη εμπειρία δεν υπάρχει στις ελληνικές ομάδες και στην Μακάμπι, που έχουν μάθει να τελειώνουν σχεδόν αήττητοι τις regular season των δικών τους λιγκών.

    Εκτός, λοιπόν, απ’ την δουλειά παικτών και προπονητών που σίγουρα θα τροποποιηθεί σε κάποιο βαθμό αφού και μόνο η αύξηση των αγώνων είναι μεγάλη αλλαγή, σημαντικότερη είναι η προσαρμογή των διοικούντων στα περισσότερα πάνω – κάτω που θα έχει η σεζόν. Οι ελληνικές ομάδες, ιδιαίτερα, θα δοκιμαστούν πραγματικά και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πως έχουν αποκωδικοποιήσει τα νέα δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 77

      Αρχίσαμε πάλι τις... κουβέρτες!; Τί ήθελε και το μελέτησε ο Στεγόσαυρος... :-D

      Πολύ σημαντική η παρατήρησή σας σχετικά με την αντιμετώπιση της τυχόν κοιλιάς μιας ομάδας από τη διοίκησή της. Θα `θελα μόνο να προσθέσω κάτι. Όσον αφορά τις ελληνικές ομάδες, έχω την εντύπωση ότι πιό πολύ θα τους προβληματίσει μια ενδεχόμενη συνεχής αποτυχία (ήττες) απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο (Α1, κύπελλο, Euroleague) παρά από τους άλλους αντίπαλους στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νυν προπονητής της Μπάρτσα και πρώην του ΟΣΦΠ, έφυγε από την ομάδα λόγω των συνεχών αποτυχιών απέναντι στον ΠΑΟ στις ελληνικές διοργανώσεις, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ομάδα τα πήγε περίφημα στην Ευρώπη στο διάστημα που ήταν στον πάγκο της.

      Να ξεκαθαρίσω ότι για `μένα, ανεξαρτήτως του αθλήματος, θα είναι ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ πιό σημαντικές οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τις ελληνικές.

      Αλέξης

      ΥΓ. Keep up the good work! :-)

      Διαγραφή
    2. Ενδιαφερουσες αποψεις, δεν μπορω να πω.

      Φοβαμαι οτι οι ομαδες δεν ειναι γενικα προετοιμασμενες για τοσο πολλα ταξιδια και παιγνιδια. Δεν ειναι ΝΒΑ εδω.

      Υπαρχει το ρισκο οποιες ομαδες δεν τις βολεψει το προγραμμα λογω κοπωσης φετος (π.χ. ρωσικες) να μποϊκοταρουν τον θεσμο του χρονου.

      Ιδωμεν.

      Διαγραφή
    3. Φίλε 77, πολύ ενδιαφέροντα όσα λες. Όμως, δεν εξετάζεις την παράμετρο των παιχτών. Κατά πόσο η σωματική καταπόνηση από τα συνεχή παιχνίδια είναι κάτι στο οποίο μπορούν να αντεπεξέλθουν. Με όλα τα συμπαρομαρτούντα: τραυματισμούς (κι ενδεχόμενη διακινδύνευση της καριέρας τους), χαλαρότερη αντιμετώπιση των παιχνιδιών για το φόβο αυτό, πτώση του ρυθμού από ένα σημείο της σαιζόν και μετά, φτωχότερο θέαμα, απώλειες των εθνικών ομάδων στις καλοκαιρινές διοργανώσεις κλπ. Συν τον κίνδυνο (έτσι το βλέπω προσωπικά) να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε την ευρύτερη τεχνογνωσία των αμερικάνων στα θέματα της σωματικής αντοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ο νοών νοείτω).
      Έθιξε χθες ο Πεδουλάκης το θέμα της ταλαιπωρίας των παιχτών και μάλιστα δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη την αντίδρασή τους σε 1 - 2 χρόνια.
      Επίσης, δεν ξέρω καθόλου αν οι τελευταίοι της Ευρωλίγκας θα διατρέχουν κάποιον κίνδυνο (να χάσουν π.χ. τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς). Αν όχι, δεν τίθεται καμία σύγκριση με τα εθνικά πρωταθλήματα, όπου το ενδιαφέρον συντηρείται ακόμα και στην ουρά (ίσως ακόμα περισσότερο απ' ό,τι στην κορυφή) μέχρι την τελευταία αγωνιστική και πρακτικά δεν υπάρχει σχεδόν καμία αδιάφορη ομάδα ποτέ.
      Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στο νέο format. Όχι μόνο για τους πιο πάνω λόγους. Γενικά, δε μου φαίνεται ότι φέρνει κάτι φρέσκο που θα δώσει ώθηση στο άθλημα. Περισσότερο θα έλεγα ότι προωθεί το μπάσκετ σαν μπίζνα: Δώσε περισσότερα παιχνίδια στο λαό και έσοδα στις ομάδες και στους διοργανωτές. Κι όλα τ' άλλα...

      ΝΙΚ

      Διαγραφή
  70. Αυτη τη στιγμη η Euroleague TV κανει 10% εκπτωση μεχρι τις 7 Οκτωβριου αν θυμαμαι καλα.

    Ποιο ειναι το ποσό που ζηταει συνολικα σε ευρω για Ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. πιστευω (αν και νωρις ακομα) πως η ΑΕΚ με τον Dixon εχει πετυχει λαβρακι..οσο για την ομαδα μου τον Παναθηναικο φοβαμαι πως αν χρειαστει κατι μεσα στη σεζον περισσοτερο απο pg ειναι ενα πενταρι δυνατο και αθλητικο για τις αμυνες μεσα στη ρακετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Jim υπάρχει περίπτωση να δούμε δίδυμα Radolph Ayon ή Radolph Hunter φέτος στη Ρεαλ για μεγάλο χρονικό διάστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. http://www.gazzetta.gr/basketball/article/987281/horis-singkleton-kai-rivers-arhizei-o-panathinaikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή