Athlenda

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ Νο2!



Όπως στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, έτσι και τώρα ο Ντέηβιντ Μπλατ έδεσε χειροπόδαρα την πυρηνική ισπανική περιφέρεια με τον.. Πονγκρασώφ! Η Λιθουανία προσγείωσε τους Αμερικανούς..



 Θυμάμαι  τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 2007. Η Ρωσία ως απόλυτο αουτσάθντερ απέναντι στη γηπεδούχο πολεμική μηχανή των Ισπανών να γυρίζει από την κόλαση με «τεχνάσματα» , αλχημείες και «ξυπνιτζίδικες» σκέψεις του Μπλάτ, κερδίζοντας τελικά το τρόπαιο. Ο Αμερικανός προπονητής τότε είχε βγάλει από τον πάγκο ως game changer τον Πονγκρασώφ, παρατάσσοντας τα 2 μέτρα και τις εικόνες σε υψηλό επίπεδο αναμετρήσεων του Ρώσου πόιντ γκαρντ απέναντι στα γκαρντ των Ισπανών. Αυτό έκανε και σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι το είχε ετοιμάσει.. Ο Πονγκρασώφ έκανε εκπληκτικό ματς, με την ικανότητα του να χρησιμοποιεί το μέγεθός του και πηγαίνει προς τα μέσα βρίσκοντας σχεδόν πάντα την καλή πάσα είτε μετά από ντράιβ είτε σε καταστάσεις pick 'n roll.


 Οι Ισπανοί μη γελιόμαστε παραμένουν καλύτερη ομάδα. Ξεκίνησαν εντυπωσιακά αλλά όσο επηρεάστηκαν από τον τσαμπουκά και το πάθος των Ρώσων. Ο Σκαριόλο έχασε κατά κράτος από τον Μπλάτ, ο οποίος ήταν σε μεγάλη φόρμα σήμερα. Προσπάθησε να ξεστρεσάρει την ομάδα του μετά το ισοπεδωτικό πρωτο δεκάλεπτο των «φούριος ρόχας». Τον βοήθησαν  πολύ τα σουτ του καταπληκτικού Φριντζόν, ο οποίος τείνει να γίθνει η επιτομή του σούτινγκ γκαρντ με την παλιά έννοια του όρου, τα οποία έβαλαν πίεση στον αντίπαλο. Με τη παρουσία των Μοζγκόφ-Κιριλένκο-Κριάπα και του Πονγκρασώφ στη πεντάδα οι Ρώσοι ήταν πιο φυσική ομάδα και υπερτερούσαν σε κορμιά. Έπαιξαν πολύ ζώνη ρισκάροντας , καθώς είχαν κενά συνεχώς (από επιλογή) στη πίσω γραμμή της άμυνας τους (μετά από περιστροφές) που έβγαζαν Ισπανό παίκτη (και δη τον Ναβάρο ή τον Ρούντι) μόνο για σουτ, όμως η ομάδα του Σκαριόλο έγραψε 3/15 τρίποντα.. Η ματς απ άμυνα του Μπλάτ και το ρωσικο δάσος από χέρια έκοψε τη δημιουργία τελείως από τους Ισπανούς οι οποίοι από ένα σημείο και μετά έπαιρναν παιχνίδι μόνο από τον Πάου Γκασόλ στο post.


Οι Ίβηρες  -το έχουμε γράψει τόσες φορές- δεν είναι το ίδιο «φονικοί» χωρίς τον καλό Ναβάρο. Αυτός είναι που κάνει τη διαφορά σε αυτή την πολύ σπουδαία ομάδα. Σαν σύνολο έχουν τεράστια ποιότητα, βάθος, σούπερ φροντλάιον και κυρίως το «κομπιουτεράιζντ» παιχνίδι του Καλντερόν, αλλά χωρίς τον Ναβάρο δυσκολεύονται σε τέτοιου είδους ματς. Παρατηρείται επίσης ότι μετά την αποχώρηση του συνδετικού κρίκου Χιμένεθ έχουν χάσει σε σκληράδα και συνοχή. Το τουρνουά βέβαια είναι μεγάλο. Θα επιλέξουν να χάσουν από την Βραζιλία ή μια δεύτερη ήττα μπορεί να πειράξει το μυαλό της ομάδας περισσότερο από ότι νομίζουν οι ίδιοι οι Ισπαν οί..?
Οι Ρώσοι δείχνουν underdog για τα μετάλλια αλλά έχουν δείξει ότι με τέτοια προπονητική κατεύθυνση μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στον οποιονδήποτε. Ο Πονγκρασώφ (14π.-11ας.) έκανε τον Σβέντ να τον χαζεύει από τον πάγκο, εκπληκτικός ο Φριντζόν και ο Μοζγκόφ θα πούμε εμείς, που άλλαξε πολλά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντός γηπέδου με τη παρουσία του. Τους λείπει ένας ακόμα γκαρντ, τύπου Χόλντεν, βέβαια. Η άμυνα τους όμως και η συνοχή που έχουν δημιουργήσει μετά από χρόνια δουλειάς του συνόλου από τον Μπλάτ  τους κάνει ομάδα που πατάει γερά τα πόδια της στο γήπεδο σε κάθε ματς.


 Κοντά έφτασε η Λιθουανία στην έκπληξη. Το κύριο συστατικό της πολύ καλής απόδοσης των «Λιέτουβος» ήταν το γεγονός ότι είχαν δημιουργία απέναντι στη μέχρι τώρα πολύ δυνατή αμυντική γραμμή του Σιζέφσκι. Είχαν κίνηση, δημιούργησαν ρήγματα και αξιοποίησαν τους χώρους που έδωσαν οι Αμερικανοί στα μετόπισθεν. Θεωρώ ότι εάν δεν ήταν τόσο κακός ο Γιασικεβίτσιους, η Λιθουανία θα είχε πολύ μεγάλη τύχη να πάρει τη νίκη. Πολλά λάθη από τον Σάρας, ο οποίος προσπαθούσε να περάσει τις γνωστες του φανταζί  και κάθετες πάσες, αλλά δε τα κατάφερε απέναντι σε μια άμυνα που διακρίνεται για την ταχύτητα των αμυντικών της αντιδράσεων. Πολύ καλός ο Πότσιους που έκανε τα πάντα και ο Κλέιζα που πιστοποίησε τη κλάση του σκοράροντας  25 πόντους.


 Οι Αμερικανοί σαφώς και παραμένουν φαβορί για το χρυσό, αλλά είναι φανερό ότι πρέπει να δουλέψουν και να δείξουν τη σοβαρότητα που επέδειξε η ομάδα του παγκοσμίου της Τουρκίας (προσωπικά αυτή θεωρώ τη καλύτερη δουλειά του Σιζέφσκι σε εθνικό επίπεδο) για να φτάσουν στην κορυφή. Ο Καρμέλο Άντονι (και αυτό το έχουμε γράψει πολλές φορές) είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει σαν «πακέτο» η λαμπερή βιτρίνα του Αμερικανικού μπάσκετ σε Εθνικό επίπεδο. «Φτιαγμένος» για τέτοιες διοργανώσεις, αποτελεί τον τέλειο φόργουορντ για τα τουρνουά της FIBA, όντας πραγματικό τέρας στο λόου ποστ γαρνιρισμένο με χέρι αλφάδι όταν κινείται μακριά από το καλάθι. Άλλωστε έχουμε εκφραστεί γι’αυτόν, πρόκειται για τον καλύτερο σκόρερ στο ποστ στην Αμερικανική λίγκα. Μαζί με το δίδυμο Τζινόμπιλι-Σκόλα αποτελούν τους  “ideal fiba-players..”


Y.Γ: Η σύγκριση με την ομάδα του 1992 είναι απλά κουτή.. Ο Σιζέφσκι το έχει καταλάβει και από ότι μαθαίνουμε προσπαθεί να αδειάσει το κεφάλι των παικτών του από τέτοιες σκέψεις. Τι πάει να πεί «μπορούμε να τους κερδίσουμε σε ένα παιχνίδι..?». Ναι, σε ένα παιχνίδι γιατί όχι? Άλλωστε μιλάμε για 24 παίκτες ΝΒΑ, σε τόσο υψηλο επίπεδο όλα γίνονται για ένα βράδυ. Σε μια σειρά όμως? Ή σε ένα νοκ άουτ ματς Ολυμπιάδας? Dream team είναι μόνο μία, αυτή του 1992. Προσωπικά δε θα έδινα τύχη στη τωρίνη ομάδα (που δεν την θεωρώ καν τη 2η καλύτερη των Αμερικανών) απέναντι  στον «θρύλο του ‘92». Αλλά δε θα το μάθουμε ποτέ..

23 σχόλια:

  1. καλη αναλυση φιλε οπως παντα..συνεχισε ετσι..εβαλες και διαφημησεις;μια χαρα!!τι πραγμα ειναι αυτος ο μοζγκοφ ρε τζιμι;θηριο..φοβερη αμυνα οι ρωσσοι με αλληλοκαλυψεις μετα το δευτερο δεκαλεπτο.να σε ρωτησω ο φριτζον που παιζει;ειχαμε απορια με ενα φιλο.
    charles

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Κάρολε.. σ'ευχαριστώ. Ο Μοζγκόφ έχει βελτιωθεί αρκετά, ειδικά στα τελειώματά του δε χαμπαριάζει τίποτα. Ο Φριντζόν παίζει στην Κίμκι του Κουρτιν άιτις. Θα τους δείς στην Ευρωλίγκα φέτος.

      Διαγραφή
  2. @ Jim Conway ...file sorry alla mporo na rotiso kati asxeto me to parapano thema? 8a i8ela tin apopsi sou gia ton Diogu tis Nigirias!Gia to kase tou kai an tha itan mia kali lisi gia ton panathinaiko kato apo tin raketa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χθες τα λέγαμε στο "ακριβό περιτύλιγμα". Καλός, ξέρει μπάσκετ (στέκεται άνετα παο κ ευρωλίγκα, δε το συζητάμε) αλλά πλέον έχει ανέβει το κασέ του αρκετά και έχει προτάσεις από ομάδες με περισσότερες οικονομικές δυνατότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αμερική για μένα έδειξε πάρα πολλές αδυναμίες...Ναι οκ, 156 πόντοι μπλα μπλα, αλλά απέναντι στους Λιθουανούς είχε πολύ άσχημη εικόνα στην επίθεση, με καθόλου φαντασία, 0 inside game, ενώ όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, το πλάνο ήταν καθαρά "η μπάλα στον Λεμπρόν και Άγιος ο Θεός". Πολλές τρύπες στην άμυνα επίσης, οι αντίπαλοι γκαρντ έκαναν πάρτι με τις διεισδύσεις τους, ενώ πιστεύω θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με αντίπαλα βαριά κορμιά όπως των Ρώσων. Μόνο στον ημιτελικό του 2006 θυμάμαι να χάνουν έτσι κατά κράτος στο αμυντικό ριμπάουντ. Και εγώ πιστεύω η Λιθουανία έχασε από τα λάθη της, αλλά ο Κεμζούρα κάνει πολύ κακή διαχείριση του Γιασικεβίτσιους...Δεν είναι πλέον για να παίζει 25 λεπτά, πόσο μάλλον απέναντι στην πιο αθλητική ομάδα. Τους Λιθουανούς πώς τους βλέπεις, Jim? Εχθές πιστεύω τα πήγαν πολύ καλά, έπαιξαν ωραία και χωρίς να φοβούνται, πιστεύω έχουν τύχη απέναντι στην Ρωσία (είναι προσωπική συμπάθεια).

    Επίσης εκνευριστική αυτή η αβάντα υπέρ των Αμερικανών στο βηματάκι παραπάνω. Αν είναι να αφήνουν αυτούς τους παίκτες να παίζουν, τουλάχιστον ας είναι επί ίσοις όροις.

    Εξίσου εκνευριστική η παρουσίαση και λατρεία των Αμερικανών από τα Ελληνικά media. Μόνο που δεν έκλαιγε ο Ιωάννου χθες και του ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβει ότι ο ουδέτερος υποστηρίζει τον πιο αδύναμο (μα τόση εντύπωση του έκαναν τα "Λιέτουβα-Λιέτουβα" της εξέδρας).

    Για τους Ισπανούς κι εγώ πιστεύω ότι παραμένουν δεύτερο φαβορί (είμαι έτοιμος να παίξω αυριανή τους ήττα στο στοίχημα), αλλά πάντα θεωρούσα τον Σκαριόλο μέτριο προπονητή, ειδικά για αυτό το ρόστερ. Πιο πολύ δηλαδή σαν να πήγαιναν με αυτόματο πιλότο. Και μπορεί αυτό να δουλεύει σε πολύ χαμηλότερου επιπέδου διοργανώσεις όπως το Ευρωμπάσκετ, αλλά σε τέτοια τουρνουά είναι δύσκολο να κερδίσεις χωρίς καθοδήγηση από τον πάγκο (τραγική η τελευταία τους επαναφορά χθες και γενικά το τελευταίο τους τρίλεπτο, όπου η Ρώσοι ισοφάρισαν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε όλα ψηλέ. Σωστά τα λες. Οι Λιθουανοί δε μου βγάζουν σοβαρότητα σαν ομάδα, όπως η Ρωσία. Έχει να κάνει και με την προπονητική του κατεύθυνση. Έχουν βέβαια αρκετό ταλέντο για να γίνουν επικίνδυνοι σε ένα νοκ αουτ ματς. Το ματς με την Αμερική δεν είναι κριτήριο κατ'εμέ.

      Διαγραφή
    2. περίπου σαν να τα γραψα εγώ! ωραίος ο psilos!

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς αυτό...μπορούν να κάνουν τη ζημιά, αλλά είναι ασταθείς. Είναι καθαρά θέμα λάθος διαχείρισης ενός ρόστερ ικανού ακόμα και για μετάλλιο. Μάλλον δεν έχει την "πυγμή" ή το "know how" ο Κεμζούρα να διαχειριστεί τα μεγάλα του ονόματα.

      Οι Ρώσοι όντως βγάζουν σοβαρότητα και δείχνουν σταθερότητα, άσχετα από την σημερινή τους ήττα, που αν δεν κάνω λάθος, ήταν αδιάφοροι. Λογικά θα πάρουν την πρόκριση στους 4.

      Τέλος, Αργεντινή-USA πώς το βλέπεις; Πιστεύω πως θα είχαν τύχη οι Λατινοαμερικάνοι αν δεν έπαιζαν μόνο με 5-6 παίκτες. Ικανοί για ρήγματα οι Πριχιόνι-Τζινόμπιλι, σουτ φαρμάκι ο Ντελφίνο, ισχυρότατη παρουσία στη ρακέτα οι Σκόλα-Νοτσιόνι, αλλά είναι μόνο αυτοί. Δεν ξέρω αν θα αντέξουν σε υψηλό ρυθμό.

      Και τέλος, κάτι λίγο άσχετο, ο Πριχιόνι δεν σου φαίνεται για πολύ υποτιμημένος παίκτης;

      Διαγραφή
    4. Πιστεύω ότι εαν οι Αργεντινοί είχαν τον πάγκο των Λιθουανών ή της δική μας Εθνικής δε θα'χαν χρυσό μετάλλιο σε οποιαδήποτε διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Ο Τζινόμπιλι και ο Σκόλα είναι "οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου" σε επίπεδο διοργανώσεων FIBA. Τώρα, το μειονέκτημα των λίγων παικτών είναι σημαντικό. Δε θα'ναι εύκολο να αντέξουν και ίσως να μη σκιστούν κιόλας.. Ο Πριγκιόνι είναι euroleague-legend. Έχουμε γράψει πρόσφατα. Μεγάλος παίκτης, μεγάλη προσωπικότητα, leader από τους λίγους.

      Διαγραφή
  5. 1) Πραγματικα εκπληκτικός Πονκρασοφ! Πολυ υποτιμημενος παιχτης, ειδικα με τον Σβεντ να βρισκεται εκτος τοπου και χρονου, αλλα να απολαμβανει ασυλια (πλην του χθεσινου ματς)!

    2) Ο Σκαριολο προκειται για την μεγαλυτερη προπονητικη απατη της Ευρωπης! Απο το 2009 και μετα, καθε καλοκαιρι, απορω πως μια τετοια ομαδα με τοσο ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΟ ταλεντο ειναι δυνατον να παιζει τοσο κακο μπασκετ! Μεχρι και η χωριστρα του θα προπονουσε καλυτερα...

    3) H συγκριση "Dream team vs Team Usa 2012" ειναι κουτη απο ολες τις αποψεις! Tο ταλεντο των 2 ομαδων ειναι απλα ασυγκριτο (μονο Kobe, Lebron και ισως Durant, Carmelo θα ειχαν θεση στο ροστερ). Απο την αλλη με ποια δεδομενα γινεται η συγκριση των παιχτων, με τους Magic και Bird οπως τους θαυμασαμε ή με την πραγματικη τους κατασταση στην οποια βρεθηκαν το 92? Για να μην ξεχναμε, ο 33χρονος τοτε Magic μολις ειχε αποσυρθει απο τα παρκε με τη γνωστη ιστορια του HIV, ενω και η συμμετοχη του 35χρονου Larry Bird -με τα πολυ σοβαρα προβληματα στην μεση- ηταν περισσοτερο τιμητικη παρα ουσιαστικη! Συν της αλλης, η DREAM TEAM δεν ειχε την παραμικρη απωλεια και ειχε την τυχη να διαθετει την αφροκρεμα της εποχης, σε αντιθεση με την τωρινη ομαδα που μετρησε αρκετες απουσιες (σκεφτειται μια team
    USA με Rose, Wade, Duncan, Howard, Garnett)! Καταληγοντας, ειναι αδικη αυτη η ανοητη κουβεντα, που πλεον εχει φτασει στα ορια του χλευασμου, για αθλητες που καθε αλλο παρα αξιζουν τετοιας αντιμετωπισης (βλ. Kobe)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σκαριόλο gio ηττήθηκε κατά κράτος με τη Ρωσία. Έχει παρουσιάσει καλές δουλειές στο παρελθόν, δε το αμφισβητώ και σε υψηλό μάλιστα επίπεδο, αλλά τα τελευταία χρόνια πέφτει θεαματικά το επίπεδο του έργου του. Φέτος στην Ιταλία ξεκινά ως γκραν φαβορί. Θα αντέξει..?

      Διαγραφή
    2. αφού ο Ponkrashov παίζει τόσο καλά μόνο με Blutt, γιατί δεν τον παίρνει στη Maccabi? :)

      Διαγραφή
    3. Γιατί δε παίζει καλά με τον Μπλάτ. Απλά παίζει καλά απέναντι στους Ισπανούς...

      Διαγραφή
  6. Καλημερα Jim. Ασχετο, αλλα το ποσταρω εδω :
    Αυτος ο Ashton Gibbs που πηρε ο Πανιωνιος ειναι τρελη καλαθομηχανη. Αν τον χειριστουν σωστα, βρηκαμε τον πρωτο scorer της επομενης χρονιας. Στο Pitt περισυ υπηρχαν στιγμες που ηταν πραγματικα ασταματητος. Ποια η γνωμη σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα. Καλός σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση. Στη κακή shooting night του θα είναι πραγματικά κακός γιατί δεν έχει εναλλακτικές. Είναι μπομπέρ όμως. Τον ξέρω καλά. Θα παίξει πολύ καλά ως δίδυμο με τον Μπατή. Περίμενα έναν floor general πάντως στη θέση αυτή για τον Πανιώνιο και όχι αυτού του στυλ Αμερικανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Jim.Διαβάζω τακτικά το μπλογκ σου (αν και σου γράφω για 1 φορά)και έχω να πω πως έχω εντυπωσιαστεί με τις γνώσεις σου και την εξαιρετική σου θεματολογία.Οι Ρώσσοι έχουν κάνει εξαιρετικά παιχνίδια μέχρι στιγμής και πάνε καρφί για τελικό.Παίζουν ωραίο μπάσκετ έχοντας ένα πολύ καλό προπονητή.
    Ήθελα να σε ρωτήσω κάτι άσχετο με το συγκεκριμένο θέμα.Τον Κίτσεν που ακούγεται για τον ΠΑΟ πως τον βλέπεις??Θα ήθελα πολύ τον Πέρκινς(που έχεις προτείνει σαν επιλογή για την περιφέρεια του ΠΑΟ)μαζί με Διαμαντίδη αλλά δεν ξέρω το κασέ του.
    Συνέχισε την καλή δουλειά.zeliko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Ζέλικο, σ'ευχαριστώ. Καλός είναι ο Κίτσεν, μια χαρά. Χίλιες φορές από τον Μπράουν που πήρε η Σιένα στο πόιντ. Δε τη καταλαβαίνω αυτήν την επιλογή.. Και είχε σταντ μπαϊ τον Κίτσεν.. Ο Πέρκινς παίζει από 800 με 900 χιλιάρικα. Από τη Μακάμπι ζήτησε 1εκ. και καλά έκανε, λόγω παρελθόντος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2 καλες αλλαγες ακομα δεν μπορουσε να εχει η αργεντινη...;κριμα..μανου τζινομπιλι κ δεν ειμαι καλα..ηταν να τον φερει ο ολυμπιακος πριν την κιντερ σωστα τζιμι;θυμαμαι πρωτοσελιδα του φωτος..μπραβο στους ισπανους για την ηττα χθες-κανουν πολυ ωραια τους ανηξερους..
    κανει για το επιπεδο που παο ο κιτσεν(δεν τον ξερω τον παικτη);διαβασα για 200 χιλ ρητρα.αξιζουν;ο ολυμπιακος πληρωσε περσι 250 χιλ για γκετσε...-τρελα...-
    ο περκινς δεν εκλεισε πουθενα ακομα;νομιζω πως δεν υπαρχει χωρος στο μπατζετ του για ακομα ενα τετοιο συμβολαιο στην περιφερεια.
    charles

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι, τον είχε μέσα στα πόδια του επί Ζούρου. Ο Κίτσεν μπορεί να παίξει ναι, είναι ολ αραουντ ''ασόδυο''. Όχι σε καμία περίπτωση να πληρώσει ο Παναθηναϊκός οποιαδήποτε ρήτρα (άκου 200..), δεν αξίζει. Αν τον πάρεις free ναι. Υπόψη.. Τέτοιοι παίκτες θέλουν χώρο και χρόνο για να αναπτύξουν το παιχνίδι τους. Πίσω από τον Ούκιτς ο συγκεκριμένος μπορεί να πνιγεί. Κάποιος άλλος μπορεί να καρφώσει τον Κροάτη στον πάγκο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Jim με αφορμη το χθεσινο παιχνιδι και βλεποντας τον Manu να κανει πλακα ακομα και απεναντι σε μελλοντικους hall of famers -παρα τα 35 του χρονια-, που θα τον κατεσασσες στην "χρυση βιβλο" των μη-αμερικανών αθλητών (Sabonis, Petrovic, Dirk.....)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επειδή θα γράψουμε στο άμεσο μέλλον κάτι σχετικό με αυτό που ρωτάς θα σου πώ μόνο ότι ακόμα και τώρα τον θεωρώ ως τον απόλυτο εν ενεργεία παίκτη για τις διεθνείς διοργανώσεις, μακράν το Νο1..

    ΑπάντησηΔιαγραφή