Athlenda

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΚΑΛΣΟΝ..





Το Hoopfellas καλεί τα παιδιά  της ομάδας που μας έχει χαρίσει μερικές από τις συναρπαστικότερες στιγμές της ζωής μας, να παίξουν το «δικό» μας μπάσκετ. Αυτό που βασίζεται στα χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας, ανεξαρτήτου αποτελέσματος κύριοι. Νίκη ή ήττα δεν έχει σημασία. Και τα δύο είναι στο πρόγραμμα. Αρκεί να παίξουμε με τον «δικό» μας τρόπο, στο «δικό μας γήπεδο». Ή θα συνεχίσουμε ή θα πέσουμε..όρθιοι!



Πραγματικά πονάει το να βλέπεις μια (ελληνική) ομάδα με καλά  νέα στοιχεία και δυνατότητες σε ένα τουρνουά που το στυλ που έχουν επιλέξει να σφυρίζουν οι διαιτητές είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της σχολής μας, να αδυνατεί να ανταγωνιστεί τον αντίπαλο στα υπέρτερα παραδοσιακά κομμάτια της ταυτότητας της.  Κύριοι. Το είπα και προχθές.. Μπορώ να δεχτώ ότι έχασα γιατί ο αντίπαλος σουτάρει καλύτερα, είναι πιο γρήγορος, αθλητικός  αλλά δε μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ ότι έχασα από κάποιον γιατί ήταν πιο physical ή πιο έξυπνος (στο μπασκετικό πλαίσιο πάντα). Αυτά είναι τα δικά μας χαρακτηριστικά, αυτά παράγει η σχολή μας, το πρωτάθλημα μας, τα «οποία» παγίωσε με πολύ κόπο αυτή η ομάδα σαν λεζάντα κάτω από κάθε ένδειξη «Ελληνικό μπάσκετ». Αυτά διαφυλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού και πάνω σε αυτά χτίζουμε κάθε τι άλλο, καινούργιο. Γιατί σε αυτά τα στοιχεία βασίζεται διαχρονικά το winning basketball.. Ακούγεται εγωιστικό αλλά ο Έλληνας μπασκετικός είναι απαιτητικός. Έτσι έχει γαλουχηθεί από την επίσημη αγαπημένη..


H oμάδα μας βρίσκεται στο καναβάτσο.. Με δύο ήττες στα δύο πιο δύσκολα ματς του ομίλου, στα οποία απλά ακολούθησε τον αντίπαλο και πλέον μεταφέρει το 0-2 στη Λουμπλιάνα. Οι παίχτες έχουν καταλάβει και γνωρίζουν τι χρειάζεται. Φάνηκε στις δηλώσεις των Μπουρούση-Ζήση, όπου το κεντρικό νόημα είναι απολύτως σωστό. Αυτή η ομάδα έχει φλωρέψει.. Είναι βούτυρο. Σαλιώνει το δάχτυλο για να μην της φύγει κανένας πόντος στο καλσόν. Και είναι τόσο αποκρουστικό για Ελληνική ομάδα.. Το έχουν καταλάβει όλοι μέσα σε αυτήν. Θέλω να πιστεύω και ο Τρινκιέρι, ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι φέρει μεγάλη ευθύνη για το ότι συμβαίνει. Έτσι κι αλλιώς ήταν κακός –παρά το ότι μπορεί να διαβάσατε σε άλλα μέσα..- στις δύο ήττες, χωρίς ετοιμότητα, ιδέες και ..balls ώστε να βάλει προβλήματα στον αντίπαλο πάγκο. Από τον ίδιο τον κόουτς και τον «σκληρό πυρήνα» των παιχτών που κουβαλούν στη μνήμη τους το hard nose defense-παρελθόν, ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει η αντεπίθεση..

ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ: Η «LEGA A» MENTALITY ΤΟΥ ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ


Είναι φανερό ότι η ομάδα πρέπει να αναθεωρήσει πράγματα και καταστάσεις στο κομμάτι της τακτικής. Κάνουμε πράγματα σωστά αλλά έχουμε προσεγγίσει και καταστάσεις λάθος. Μεγάλη ευθύνη του Αντρέα Τρινκιέρι. Κανένα ..δηλητήριο (μη το σκεφτείτε καν) προσωπικό. Δεν υπάρχουν αυτά εδώ. Ποτέ δε το έχω κάνει ειδικά σε κάποιον/α ομάδα που είναι πεσμένος/η. Μη ξεχνάτε ότι εδώ μέσα και προ Ευρωλίγκας άλλωστε, διαβάσατε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τον άγνωστο Ιταλό κόουτς (και την αγωνιστική του φιλοσοφία)που θα ξαναβάλει την Καντού στην κορυφαία διοργάνωση, πριν μερικά χρόνια..


Το πρόβλημα με τον Τρινκιέρι είναι ότι δεν έχει δείξει ότι είναι έτοιμος να αποβάλει την Lega-A mentality που τον διακατέχει στις επιλογές του (το ίδιο πρόβλημα έχει και ο Πιανιτζιάνι). Ο κόουτς λοιπόν, ευθύνεται σίγουρα για το ότι δεν είναι αρκετά.. physical  η ομάδα. Αυτό που συμβαίνει –ξεχωριστά- στο κομμάτι περιφερειακή άμυνα δεν έχει προηγούμενο. Είχε φανεί από τα παιχνίδια προετοιμασίας (βλ. Μακάλεμπ) αλλά η έλλειψη τελικά ενός defensive stopper (πιο συγκεκριμένα quarterback quard, ώστε να μπορεί η ομάδα να "πατάει" και να αναπτύσσεται καλύτερα στην επίθεση) επιτρέπει πάρτι με κεράσματα για κάθε ικανό περιφερειακό παίκτη. Δεν υπάρχει ο στόπερ που θα «χαλάσει» σουτ, δε θα επιτρέψει τα «καλά σημεία» και θα βγάλει «εκτός» (ρυθμού) τον αντίπαλο. Παρακολουθούσα τον Μπράμος απέναντι στον Κόπονεν και προσπαθούσα να καταλάβω αν είναι τόσο κακό το διάβασμα (το αποκλείω για ελληνική ομάδα) ή ο παίκτης μας δεν είναι σωστά προετοιμασμένος   ψυχολογικά για τον ρόλο αυτό. Κατέληξα στο δεύτερο.  Σε φάσεις απομόνωσης που ο Κόπονεν ήταν φανερό  ότι θα πάει πάει για το small step back που χρησιμοποιεί και θα τελειώσει με σουτ, ο Μπράμος ήταν συνεχώς μισό βήμα/χρόνο –ανεξήγητα- μακριά (σαν να μη μπορούσε να τον διαβάσει) του την ώρα που θα έπρεπε να έχει κολλήσει το κεφάλι του στα ζυγωματικά του Φινλανδού..  Έλλειψη συγκέντρωσης? Ανέτοιμος ψυχολογικά?  Πιθανόν.. Μια ημέρα πρίν απέναντι στην Ιταλία, το πιο κακό σημάδι (πέρα από τα λάθη τακτικής αλλά και των παιδιών σε ατομικό επίπεδο)στα μάτια μου ήταν η διστακτικότητα παικτών όπως ο Σλούκας ή ο Μπράμος, την ίδια ώρα που ο Τζεντίλε μάσαγε σίδερα.. Όλα είναι αλυσίδα λοιπόν..


Η πιο “Lega A” προσέγγιση του Τρινκιέρι (η οποία είναι φανερό ότι δε του βγαίνει) είναι τα χαμηλά (ελαφρά από όλες τις απόψεις) σχήματα και η περιθωριοποίηση του Μπουρούση στα κρίσιμα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου.  Έτσι εξηγείται και η απόφαση του να πάει ουσιαστικά με δύο -ενεργά στο ροτέησιον-  σέντερ στη διοργάνωση (και έναν τρίτο «κλειδωμένο» για ώρα ανάγκης και όχι κάποιο μεγάλο κορμί που θα ζητήσει χρόνο..). Ο Ιταλός επιμένει στον Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος  μπορεί να είναι ένας ψηλός με multiple offense αλλά στα πολλά κεντρικά πικ εν ρολ που έστησαν οι δύο τελευταίοι αντίπαλοι μας εκτέθηκε αμυντικά (όπου γενικά υστερεί σημαντικά). Η νέα version που ελπίζω να παρουσιάσουμε στη Λουμπλιάνα θέλει Μπουρούση. Πολύ Μπουρούση.. Αυτή είναι, αδιαπραγμάτευτα, μια κατάσταση  για την  οποία πρέπει να αναθεωρήσει ο κόουτς.. Όχι άλλο Μαυροκεφαλίδη-Πρίντεζη (το λέμε ένα μήνα τώρα). Ναι σε Πρίντεζη-Μπουρούση. Ναι σε Μαυροκεφαλίδη-Φώτση-Καϊμακόγλου. Σωστά, λειτουργικά σχήματα, με γνώμονα το πόσο αποδοτικά είναι στα κομμάτια άμυνα και ριμπάουντ πάνω από όλα. Με το θέμα Φώτσης νομίζω ότι ο Τρινκιέρι πρέπει μάλιστα να πάρει μια απόφαση γιατί εκθέτει την ίδια του την επιλογή. Ουσιαστικά δείχνει να τον έχει βάλει στην άκρη. Γιατί τότε τον πήρε? Γιατί να λείψει από την ομάδα –λέω εγώ και κάτω υπό τις περιστάσεις αυτές- ένα τέταρτο γκαρντ?

ΣΥΝΕΧΕΙΑ..


Τυγχάνει να παρακολουθώ στενά -όπως θα γνωρίζεται οι θαμώνες της σελίδας- το ιταλικό πρωτάθλημα χρόνια τώρα και πραγματικά προχθές αισθάνθηκα ένα περίεργο déjà vu, ή μάλλον πιο σωστά μια.. υπενθύμιση. Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι είναι το ..The Boss εκεί και παραμένει. Ο Τρινκιέρι, είναι μεν ικανός, νέος, πολύ ευφυής, ταλαντούχος αλλά ο Σίμο ήταν Το κατεστημένο , αυτός που κέρδιζε τους πάντες, παντού.. Παρατηρώντας το κοουτσάρισμα του, το πνεύμα του πρώην προπονητή της Μοντεπάσκι (ποιά Φενέρ μωρέ..) μπορώ να σας πω με σιγουριά για την αυτοπεποίθηση που έβγαζε απέναντι στον ομόλογο του, λες και η πιο μικρή ..παγίδα θα κόμπλαρε τον ελληνικό πάγκο. Ο Πιανιτζιάνι έπαιξε αυτό το ματς με την αύρα του υπέρτερου.. Έβαλε γκαρντ με μέγεθος όπως ο Μπελινέλι και ο Τσιντσιαρίνι για να σκεπάσουν τον Ζήση και την ικανότητα του να αποφασίζει πηγαίνοντας μετά από πικ τον αντίπαλο βαθιά στη ρακέτα, έστειλε πολύ επιθετικά σε παγίδες τους παίκτες του στο low post (συμπεριφορά ball hawks, ειδικά οι περιφερειακοί του, συνέχεια τα χέρια στη μπάλα με πολύ εποικοδομητικά για την Ιταλία αποτελέσματα) χτύπησε από την αρχή με κεντρικό πικ εν ρολ θέλοντας ουσιαστικά να τραβήξει τον Τρινκιέρι σε σχήματα που αυτός ήθελε. Και το κατάφερε. Έστω και εάν η ελληνική πεντάδα με τα δύο «4» μπορεί να αντεπεξέλθει στο κομμάτι πόδια καλύτερα, η γενική εικόνα δεν αλλάζει. Ο Τρινκιέρι (και στα δύο ματς) ακολούθησε τον αντίπαλο προπονητή μετατρέποντας το πλεονέκτημα της ομάδας του (την παρουσία ενός ικανότατου seven footer όπως ο Μπουρούσης) σε μειονέκτημα. Αυτό κύριοι, από τη στιγμή που συντελείται και ανεξαρτήτου αποτελέσματος, αποτελεί σημαντική νίκη για τον αντίπαλο πάγκο.. Credit το all time classic χαρακτηριστικό των ομάδων του που μετέφερε και στους φετινούς «ατζούρι». Το low mistake basketball. Θα θυμάστε τη Μοντεπάσκι τόσα χρόνια.. Σε τι τέμπο έπαιζε και πόσα λάθη έκανε (παραδοσιακά η ομάδα με τα λιγότερα). Η Ιταλική αρμάδα του Σιμόνε λοιπόν, ομάδα που ψάχνει ανοιχτό γήπεδο καθώς σουτάρει τρίποντο στο τρανζίσιον καλύτερα από κάθε άλλη στο τουρνουά, τελείωσε (με πολύ iso επίθεση αλλά αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ) με μόλις 5 λάθη..



Αν οι Ιταλοί μας κέρδισαν πηγαίνοντας μας στο δικό τους στυλ, οι Φινλανδοί μας χάλασαν το μυαλό  παίζοντας με τα δικά μας παραδοσιακά στοιχεία.  Δύναμη, κορμιά και χέρια μπροστά από τη μπάλα, κλειστή ρακέτα, προσοχή στην πάσα της weak side που παίζουμε πολύ (και οι Ιταλοί μας κόλλησαν εκεί καθώς ήταν διαβασμένοι), τζόγος με επιλογή σε παίκτες και σημεία εκτέλεσης και..άμα τα βάλεις μάγκας. Μέχρι και ζον πρες (2-2-1) έπαιξε ο Ντέτμαν, ο οποίος έστειλε (ακολουθώντας την Ιταλία) πολύ aggressive βοήθειες στον Μπουρούση και με την τακτική του φορτώματος του ζωγραφιστού στην άμυνα μας οδήγησε στο να χαλάσουμε μόνοι μας τη σκέψη, μικραίνοντας άθελα το γήπεδο στο μυαλό μας, εξ ου και η κακή κυκλοφορία της μπάλας. Στο κομμάτι προσωπικές μονομαχίες μπορώ να πω ότι ο αντίπαλος απλά πέρασε από πάνω μας (ντρέπομαι μόνο και που το γράφω..).

ΠΟΥ ΠΑΜΕ..?


Είναι ένα καλό ερώτημα που ζητά απάντηση. Θα πω δύο πράγματα, τελείως ρεαλιστικά. Mετά το ..χθεσινό, η ομάδα έχει πιάσει πάτο. Βρίσκεται στο μηδέν (όνομα και πράγμα). Το timing λοιπόν κύριοι είναι ιδανικό για να σηκωθεί μια και καλή. Πολλοί πληγωμένοι εγωισμοί, θυμός που μπορεί να μετατραπεί σε πάθος και δημιουργία. Ξέρουμε τι φταίει.  Ή τώρα ή ποτέ.Τη Πέμπτη αγαπητοί αναγνώστες, η Ελλάδα παίζει τελικό.. Είναι η μοναδική μας ευκαιρία να γυρίσουμε, μια και καλή. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία που έχει στοχεύσει τα ματς με Σλοβενία-Κροατία, εγώ σας λέω ότι τα.. πάντα κρίνονται στο παιχνίδι με τους Ισπανούς. Σκληρό αλλά δίκαιο. Σε περίπτωση νίκης η κανονιά της αντεπίθεσης θα ηχήσει εκκωφαντικά σε όλη την Ευρώπη. Και κυρίως μέσα σε αυτά τα παιδιά που θα πιστέψουν σε αυτό που χτίζουν μαζί με τους προπονητές τους τόσο καιρό, περισσότερο από ποτέ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να δώσει απίστευτη ώθηση στην ομάδα μας.. Ήττα πιθανόν θα σημάνει ταφόπλακα.. Έχει βέβαια σημασία πως θα έρθει αυτή, με ποιόν τρόπο, ποιο το αγωνιστικό σου πνεύμα.. Όμως κατά τη γνώμη μου, το τραίνο για κάτι καλό στη Σλοβενία, θα έχει χαθεί. Μετά από όλα αυτά τα ατυχή αποτελέσματα και την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχουμε έρθει σαν ομάδα, θεωρώ ευλογία που βρίσκουμε (την πρώτη ημέρα στη Λουμπλιάνα) αντιμέτωπη  τη Νέμεση μας.  Μόνο η συγκεκριμένη επιτυχία μπορεί τελικά να αλλάξει ολοκληρωτικά τη μοίρα μας ...  

Υ.Γ: Πιστεύω οι περισσότεροι να καταλάβατε γιατί γράφτηκε αυτή η ανάρτηση, σε αυτό το ύφος.. Υπάρχει κάτι ακόμα, κάπου, σε αυτή την ομάδα.. Ελπίζω τη Πέμπτη, να νιώσω ότι και από αυτή εδώ τη σελίδα, βάλαμε ένα πολύ μικρό (ελάχιστο) λιθαράκι στο οικοδόμημα μιας μεγάλης νίκης, της μεγάλης αντεπίθεσης..

Υ.Γ1: Το τι θα ήθελα προσωπικά να δώ από την ομάδα μας όλοι νομίζω το καταλάβατε. Ακόμα και εάν δε τα καταφέρουμε τελικά.. Είναι θέμα υπερηφάνειας και ταυτότητος.. 


Σας περιμένω και στη σελίδα του Hoopfellas  στο Facebook..

https://www.facebook.com/pages/Hoopfellasgr/559656750730274


385 σχόλια:

  1. Jimάρα, καλησπέρα. Σκληρή αλλά δίκαιη η ανάρτηση με την απαραίτητη δόση ελπίδας. Οι ερωτήσεις εύλογες :

    Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει η τακτική και τα χαρακτηριστικά της ομάδας όταν έχει προπονηθεί να παίζει κάτι άλλο;

    Πώς μπορεί ο Τρινκιέρι να αλλάξει τα σχέδια και τη φιλοσοφία του για την ομάδα μέσα σε 2 ημέρες;

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα δεν μπορει γιατι δεν εχει τους παιχτες.. εχει αφησει τον ασσο και το 5 με τρυπες , ποιος δηλαδη να παιξει αμυνα στο 5?? πηρε καββαδα και 3 4αρια ας δικαιολογησει τουλαχιστον αυτη του την αποφαση και ας τους βαλει στο ροτεισον.

      Διαγραφή
  2. Η ανάρτηση του Jim και το πνεύμα του, με κάνουν να ξαναποστάρω το παρακάτω στην εξής λογική : Ακόμα και αν χάσουμε από τους καταραμένους την Πέμπτη αλλά αυτό έχει συντελεστεί παίζοντας στο δικό μας «γήπεδο» και το δικό μας παιχνίδι τότε η ομάδα θα έχει δείξει σφυγμό και παρά την απογοήτευση θα πρέπει να κυνηγήσει τις πιθανότητές της.
    Ξαναλέω ότι αυτά που ακολουθούν είναι απλώς και μόνο πιθανότητες και συνδυασμοί αποτελεσμάτων.

    Επίσης, είναι προφανές ότι η σειρά των αγώνων της Εθνικής στη β’ φάση, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Θα ήταν, ίσως, προτιμότερο να ξεκινούσαμε την Πέμπτη με την Κροατία και να τελειώναμε τους αγώνες μας με τους καταραμένους Ισπανούς. Τονίζω τη σειρά των αγώνων γιατί το ματς-φωτιά της Πέμπτης είναι δίκοπο μαχαίρι και μια πιθανή ήττα ίσως επηρεάσει την δυνατότητα της ομάδας να κάνει 2 νίκες και να εξαντλήσει τις σοβαρές πιθανότητές της.

    Συμπερασματικά, με 3 νίκες είμαστε 100% στους 8 και με 1 νίκη 100% εκτός. Το θέμα είναι αν και κατά πόσο φτάνουν οι 2 νίκες για να προκριθούμε. Η απάντηση είναι ναι υπό προϋποθέσεις που δεν είναι και απίθανο να προκύψουν.

    Στην πραγματικότητα αν λάβουμε ως δεδομένες τις 2 νίκες (ανεξάρτητα με ποιους αντιπάλους, αν και έχει κι αυτό τη σημασία του) οι πιθανότητες πρόκρισης της Εθνικής είναι σχεδόν 60%!!!
    Για την ακρίβεια από όλα τα δυνατά αποτελέσματα και με μόνο δεδομένο τις 2 νίκες (το τονίζω) της Εθνικής προκύπτουν 192 σενάρια, τα οποία συνοψίζονται ως εξής :

    1. Πενταπλή ισοβαθμία από την 2η έως και την 6η θέση που θα ξεκαθαρίσει από τις διαφορές πόντων και μόνο : 3 ενδεχόμενα.
    2. Τριπλή ισοβαθμία από την 3η έως και την 5η θέση που θα ξεκαθαρίσει από τις διαφορές πόντων και μόνο : 16 ενδεχόμενα.
    3. Τριπλή ισοβαθμία από την 4η έως και την 6η θέση που θα ξεκαθαρίσει από τις διαφορές πόντων και μόνο : 15 ενδεχόμενα.
    4. Πρόκριση στην 3η ή 4η θέση για την Εθνική : 101 ενδεχόμενα.
    5. Αποκλεισμός με 5η ή 6η θέση για την Εθνική : 57 ενδεχόμενα.

    Παραθέτω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητός ο συλλογισμός μου :

    Η βαθμολογία πριν την έναρξη της β’ φάσης είναι : ITA 2-0, ESP 1-1, SLO 1-1, CRO 1-1, FIN 1-1, GRE 0-2

    Αποτελέσματα 1ης αγων. : FIN – CRO (2), GRE – ESP (2), ITA – SLO (1)

    Βαθμολογία : ITA 3-0, ESP 2-1, CRO 2-1, SLO 1-2, FIN 1-2, GRE 0-3

    Αποτελέσματα 2ης αγων. : ITA – CRO (1), FIN – ESP (2), GRE – SLO (1)

    Βαθμολογία : ITA 4-0, ESP 3-1, CRO 2-2, SLO 1-3, FIN 1-3, GRE 1-3

    Αποτελέσματα 3ης αγων. : GRE – CRO (1), FIN – SLO (2), ITA – ESP (2)

    Βαθμολογία (τελική) : 1. ESP (4-1), 2. ITA (4-1), 3. GRE (2-3), 4. CRO (2-3), 5. SLO (2-3), 6. FIN (1-4)

    Η Ελλάδα ισοβαθμεί με Σλοβενία και Κροατία αλλά έχοντας 2 νίκες στα μεταξύ τους ματς υπερτερεί και παίρνει την 3η θέση.

    Συμπέρασμα : Η υπόθεση πρόκριση είναι ορθάνοιχτη. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των παικτών και του προπονητή. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλαράκι σου απάντησα στο προηγούμενο ποστ και εδώ συγχαρητηρια. Συμφωνώ όμως με τον τζιμ στο πνεύμα της νίκης λύτρωσης με τους Ισπανούς που ίσως δώσει φτερά.

      Διαγραφή
    2. @77 χαρά στο κουράγιο σου! Καλή δουλειά!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα παιδιά κι ευχαριστώ. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης προέκυψαν από μία εφαρμογή που είχα στήσει στο παρελθόν και βελτίωσα το χειμώνα με αφορμή τις πιθανότητες πρόκρισης του ΠΑΟ στα play off της Euroleague. Οι παλιότεροι στο blog ίσως θυμούνται. Με την απαραίτητη προσαρμογή δεν χρειάστηκα περισσότερα από 30' για να καταλήξω στα νούμερα που έγραψα για την Εθνική.

      Αυτό που ήθελα να τονίσω δεν είναι τόσο τα νούμερα, οι πιθανότητες και οι μαθηματικές ελπίδες. Αλλά η αίσθηση που εμπεδώνεται από διάφορες πλευρές ότι αν χάσουμε από την Ισπανία λέμε αντίο ζωή. Πέρα από τον ψυχολογικό αντίκτυπο της ήττας ή της νίκης που είναι προφανώς τεράστιος, υπάρχει και η λογική των αριθμών που λέει άλλα.

      Πάντως κι εγώ συντάσσομαι με την άποψη ότι το ματς με την Ισπανία είναι η μεγάλη μας ζαριά. Είναι ευχής έργο ότι σ’ αυτήν την χρονική στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες και μ’ αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η ομάδα καλείται να αυτοκαθαρθεί μέσα από μια μάχη με τους δαίμονές της. Τους τρισκατάρατους Ισπανούς.

      Αν θυμάμαι καλά, η τελευταία νίκη μας σε επίσημο ματς είναι πριν από 15 χρόνια. Στο Μουντομπάσκετ του 1998 στην Αθήνα όπου τους κερδίσαμε στον προημιτελικό και προκριθήκαμε στην 4άδα. Έκτοτε, οι σφαλιάρες πέφτουν βροχή. Μουντομπάσκετ 2006, Ευρωμπάσκετ 2007, Ολυμπιάδα 2008, Ευρωμπάσκετ 2009, Μουντομπάσκετ 2010. Πέντε σερί ήττες.

      77

      Διαγραφή
    4. Να σε διορθώσε φίλε 77 στα εξής: Η τελευταία νίκη επί της Ισπανίας σε επίσημο παιχνίδι είναι το 2003, με Ρετζιά, για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ. Το 2007 χάσαμε 2 φορές στον όμιλο της δεύτερης φάσης και στον ημιτελικό. Οι συνεχόμενες ήττες είναι 7. Από τον επαναληπτικό των προκριματικών του ευρωμπάσκετ ως και το 2010 που σωστά αναφέρεις. Για ιστορικούς λόγους οι Ισπανοί έκαναν να μας κερδίσουν σε επίσημο ματς από το 1988 προολυμπιακό ως και το 2003! 15 χρόνια τους κερδίζαμε δύσκολα μεν,αλλά τους κερδίζαμε!

      Διαγραφή
  3. έχεις πιάσει το πνεύμα της αντεπίθεσης ΟΛΟΣΩΣΤΑ

    καταπληκτικό άρθρο ... ίσως το καλλιτερότερό σου by far !

    υ.γ. ειδικά ο τίτλος του είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΖΙΜ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΙΡΩΝΙΚΑ..ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΡΑΦΩ ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ..ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΕΝΙΩΣΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ..ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!

    mide_13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζιμ γράφεις την αλήθεια με ευγενικό τρόπο κατά τη γνώμη μου. Η φράση η ομάδα έχει πιάσει πάτω εμένα δε μου λέει τόσο κάτι για το ψυχολογικό κομμάτι, που είναι μεγάλο το βάρος αυτή τη στιγμή, όσο για το αγωνιστικό.

    Πες μου ειλικρινά, αν ήμασταν Ιταλοί,Ισπανοί,Γάλλοι οτιδήποτε βρε αδερφέ και σχολιάζαμε την εικόνα της Ελλάδας θα της δίναμε αγωνιστικά πολλές πιθανότητες να ανακάμψει; Πες πως βλέπαμε έτσι τη Λιθουανία, την Σερβία που είναι σχολές και φανέλες δε θα λέγαμε το πιο λογικό;

    Ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να αντιστραφεί η κατάσταση.

    Θέλω πάρα πολύ να βγω ψεύτης ,να καταπιώ τη γλώσσα μου να ζητήσω και συγνώμη από του ςπαίκτες αλλά το μπάσκετ έχει αλλάξει και αυτή η εθνική όπως έχει στελεχωθεί δεν μπορεί να το υπηρετήσει σωστα στο πολύ υψηλό επίπεδο.

    Μακάρι να κάνω λάθος!

    Συνέχισε να γράφεις ωραία κέιμενα Τζιμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν μπορω να σου περιγραψω το ποσο πολυ συμφωνω με αυτα που εγραψες. λες και τα πηρες απο το στομα μου. ελλαδα χωρις αμυνα και μυαλο δεν γινεται. και απορω γιατι τα τελευταια 2 χρονια παμε σε σοφτ επιθετικο στυλ και σε ρυθμο που δεν μας ταιριαζει.

    πιστευω το turning point για την αλλαγη νοοτροπιας ηταν η αποχωρηση του διαμαντιδη που οντας Ο εξπερ στο σετ παιχνιδι και τον "αργο" ρυθμο οδηγουσε την ομαδα σε αυτη την κατευθυνση. και φυσικα στην αμυνα. τωρα βλεπουμε το ακριβως αντιθετο απο αυτον με την πιο τρυπια περιφερειακη αμυνα που εχει υπαρξει σε ελληνικη ομαδα(η απωλεια του καλαθη τελικα ηταν τεραστια) να κανει ηρωα τον οποιονδηποτε γκαρντ με καποιο επιθετικο ταλεντο. 29 ο κοπονεν(!!!), 27 ο μπελινελι, στην προετοιμασια αλλους 27 ο μακαλεμπ, αυτο δεν ειναι καμπανακι αυτο ειναι καμπαναριο ολοκληρο για το τι παει αρχικα λαθος στην ομαδα.

    τωρα βγαινει οτι ο ιταλος εχει θεματα με φωτση-μπουρουση. ειναι δυνατον να κανει μπαμ το ποσο χρειαζεται τον μπουρουση η ομαδα και να τρωμε στην μαπα τον μαυροκεφαλιδη για 25-30 λεπτα; ο καββαδας που υποτιθεται οτι ηρθε γι αυτον ακριβως το λογο,να παιξει λιγο "ξυλο", γιατι δεν επαιξε λεπτο εχτες; τον ξεκουραζαμε για τον γκασολ;

    ακομα πιστευω οτι μαζι με την ισπανια εχουμε το καλυτερο υλικο σε ενα τουρνουα που ομοιο του σε ελλειψεις δεν εχουμε ξαναδει και αν απλα παιξουμε συμφωνα με τις δυνατοτητες μας το εχουμε ανετα... ουτε να υπερβουμε τους εαυτους μας ουτε τπτ. απλα να παιξουμε στο επιπεδο μας

    louie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε παιδιά σταματήστε το αυτό με τον Διαμαντίδη. Το έχουμε γράψει χίλιες φορές, ότι και το 2010, όταν ζήσαμε την πρώτη αποτυχία, ο Διαμαντίδης ήταν ακόμα στην ομάδα. Αντιθέτως το 2009 που έλειπε, η ομάδα πήγε περίφημα.

      Αν ψάχνετε το κακό σε πρόσωπα, τουλάχιστον ψάξτε τα σωστά πρόσωπα. Και δεν αναφέρομαι καν στο φυσικό ηγέτη εκείνης της ομάδας (Παπαλουκά) αλλά σε κάποιον άλλον, που έχει συνδέσει τον όνομά του με κάθε επιτυχία αυτήςτης ομάδας.

      Διαγραφή
    2. εισαι σιγουρος οτι εχουμε καλητερο υλικο απο ισπανια?? γιατι τα ειδα παλι τα ροστερ και δεν νομιζω οτι βγαινει αυτο το συμπερασμα.
      για τον διαμαντιδη ναι σιγουρα ηταν σε αυτη την ομαδα , αλλα φιλος δεν παιζει μονος του ε?? δες λιγο συμπαιχτες ειδικα στο 5

      Διαγραφή
    3. Έγραωα κάπου ότι φέρει μεγαλύτερη ευθύνη ο Διαμαντίδης από τους υπόλοιπους παίκτες για την κακή παρουσία του 2010;

      Αλλά μην πάτε να μας τρελάνετε με τους παραλογισμούς σας, ότι δήθεν σταμάτησαν οι επιτυχίες όταν έφυγε αυτός.

      Διαγραφή
    4. οχι βεβαια εδω δεν σταματησαν οταν σταματησε ο γκαλης αλλα πλεον δεν βλεπω την μαχητικοτητα που υπηρχε και τις τεραστιες ανατροπες που βεβαια αυτος ηταν που τις αρχιζε!!!

      Διαγραφή
    5. φιλε chris nas οτι θες καταλαβαινεις και οτι θες συμπεραινεις. εγω δεν μιλησα για επιτυχιες. εγω μιλησα για το στυλ παιχνιδιου που αλλαξε μετα τον διαμαντιδη... βρες μου που ειπα οτι σταματησαν οι επιτυχιες. εγω μιλησα ΞΕΚΑΘΑΡΑ για το στυλ παιχνιδιου.

      ο μονος που το παει αλλου εισαι εσυ. και για πες μου αυτο τον αλλο που εχει συνδεσει το ονομα του με καθε επιτυχια αυτης της ομαδας;;;

      louie

      Διαγραφή
    6. λαθος δεν πηγαινε στον chris nas, στον αλλο φιλο που δεν εχει ονομα πηγαινε

      louie

      Διαγραφή
    7. @louie
      Γιαννάκης.

      @chris nas.
      Δεν ξεκινούσαν από την ομαδική δουλειά.Δεν ξεκινούσαν από τον Παπαλουκά στη χειρότερη. Ξεκινούσαν από τον Διαμαντίδη. Έλεος. Βγάλε τα πράσινα πατομπούκαλα που φοράς.

      Και γιατί δεν κάναμε κάποια από όλες αυτές τις ανατροπές και στο mundobasket του 2010;

      Διαγραφή
    8. νομιζω σου απαντησα δες το ροστερ το 12.. και δες τους αγωνες.. μν κοιτας μονο το αποτελεσμα

      Διαγραφή
  7. Ότι καλύτερο έχει παίξει στο ιντερνετ και αφορά την εθνική μετά τη φινλανδία. Πολύ δυνατό άρθρο κύριε Κατσιώνη.

    Ιωάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανατρίχιασα ρε Τζιμ! Πολύ καλό, μπήκα μέσα στα αποδυτήρια διαβάζοντας το.

    JOHNYQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήτσε, το άρθρο σου είναι σαν το τρίποντο του ΔΔ με τους Γάλλους (εύστοχο κ την κατάλληλη στιγμή). Στα δικά μας, ο Τρινκιέρι δε νομίζω να μπορεί να αλλάξει αυτό που συμβαίνει στην ομάδα. Δεν μπορεί από κυρίες να τους κάνει σκύλους, από τη στιγμή που κ ο ίδιος είναι κυρία. Ακομά κ φυσιογνωμικά ο άνθρωπος είναι μαμά - κακά... Αν δείς Πεδουλάκη, Μπαρτζώκα, Γιαννάκη(από ελληνική σχολή) ή Ζοτς, Ιβκοβιτς,Πιανιτζίανι (από εξωτερικό), το μάτι τους γυαλίζει κ αυτό το μεταφέρουν στους παίχτες.Αρα στο ψυχολογικό(που τη στιγμή αυτή είναι κ το πιο σημαντικό) ο άνθρωπος αυτός δεν... Στο αγωνιστικό πρέπει να καταλάβει ότι το ζωγραφιστό πρέπει να γίνει ναρκοπέδιο, όχι μόνο από το 4 και το 5 αλλά από όλη την ομάδα. Ψηλά κορμιά έχει,χέρια πλοκάμια έχει, switch στα μαρκαρίσματα κάνει για πλάκα. Στην επίθεση έκτος Σπανούλη, Σλούκα κ Ζήση όλοι οι άλλοι πρέπει να ποστάρουν με εκνευριστική επιμονή ειδικά στα miss match Καιμακόγλου (στο 3) κ Περπέρογλου, Πρίντεζη. Αν γίνει κ κανά καλό σουτ από split out, δεκτό...
    Ilias 13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παίξε καθαρά και χάσε-κέρδισε, δε με νοιάζει ρε αδερφέ, αλλά παίξε κάνοντας αυτό που μπορείς στο 100% και μάθε από τα γ@#$%&^α τα λάθη σου. Ούτε το ένα κάναμε, ούτε το άλλο και όσο και αν με στενοχωρεί δε μπορώ να διακρίνω στο βάθος της ψυχής αυτής της ομάδας τη θρυαλλίδα που θα ανάψει τη φλόγα και θα επιφέρει την επιστροφή στις "πατροπαράδοτες" αξίες χωρίς να αποκοπεί από το προπονητή της, όχι διότι αυτός είναι άμπαλος ή άσχετος (γελοίο να ισχυριστώ κάτι τέτοιο) αλλά επειδή φαίνεται πως διέπεται από άλλες αρχές που μέσα σε 2-3 μήνες δεν αλλάζουν.

    Άν δεχθεί ο ίδιος να "κάνει λίγο στην άκρη" αφήνοντας κατά μέρος τις πεποιθήσεις του ίσως δούμε κάτι ωραίο από μια παρέα, ίσως κάτι εκτρωματικό από ένα ανερμάτιστο σύνολο. Πάντως το προτιμώ από το να δω αυτή την ομάδα να χάνει για 3η, 4η, 5η φορά με τον ίδιο τόσο "ξένο" σε εμάς τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ σωστη προσεγγιση των δεδομενων..

    Αυτο που εχω να προσθεσω ειναι οτι αυτα τα παιδια ειναι επαγγελματιες αθλητες που ομως βγαζουν τα λεφτα τους (υπερβολικα πολλα ασφαλως) απο τις ομαδες τους και οχι απο την εθνικη. Επιπλεον, εφοσον οι μεταγραφικη περιοδος ειναι πολυ πριν το τουρνουα, δεν εχουν απολυτως κανενα οικονομικο κερδος απο τη συμμετοχη τους στην εθνικη (οπως ενδεχομενως συμβαινει στο ποδοσφαιρο που εχουμε δει πολλες φορες αθλητες να ανεβαζουν το κασε τους και να πετυχαινουν καλες μεταγραφες μετα απο αντιστοιχα ποδοσφαιρικα τουρνουα). Η συμμετοχη τους λοιπον ειμαι σιγουρος ειναι πανω απο ολα για να υπηρετησουν τη φανελα και να τιμησουν τα ελληνικα χρωματα.. Ή αλλιως το κανουν πολυ απλα γιατι το γουσταρουν. Εχοντας αυτο υποψη θεωρω οτι θα δουμε μια πολυ πιο παθιασμενη "σκληρη" και αποφασιστικη-μενη ομαδα στα επομενα ματς..

    ΣΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτικό άρθρο, aggressive, γεμάτο ρεαλισμό και χωρίς μηδενισμούς.Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αριστουργημα, ειδικα το κομματι για τον μπουρουση ειναι ΜΑΘΗΜΑ προς ολους τους προπονητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ σωστή η αντιμετώπιση της επόμενης μέρας στο άρθρο.
    Ο Τρινκέρι είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και σίγουρα τις επιλογές που έκανε (και αρκετοί κατακρίνουμε) τις στηρίζει σε ένα πλάνο που όμως μέχρι τώρα δεν παρουσιάζει πλήρες.
    Για κάποιο λόγο παρασύρεται εύκολα και ακολουθεί τα σχήματα των αντιπάλων, ίσως ποντάροντας στην ποιότητα των παικτών του απέναντι στους έως τώρα αντιπάλους.

    Θα ήταν καλό από άποψη τακτικής να έχεις την άνεση να βγάλεις τους άσσους από το μανίκι στη συνέχεια του τουρνουά και όχι από την Α' φάση.

    Όλα για όλα με Ισπανία, με φουλ του ποσταρίσματος και αδιάκοπο κυνήγι των mismatch ειδικά στο 3.
    Άντε Ελλαδάρα!!

    Dali.S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τζιμ οι παιχτες που υπαρχουν στο ροστερ εχουν ορισμενα χαρακτηριστηκα που δεν παιζει να αλλαξουν , οπως οι μπουρουσης και μαυροκε που δεν βγαινουν απο το ζωγραφιστο τους.. ο μπραμος που στην επιθεση θελει τον χορο του, ο σλουκας εχει την απειρια του κτλ κτλ, ο φωτσης θελει τον χρονο του στο παρκε οπως και ο πριτεζης για να δειξουν αυτα που μπορουν.
    Αυτα δεν μπορουν να αλλαξουν, μπορει να αλλαξει το θεμα αμυνα ομως σιγουρα γιατι δεν γινεται τον ζηση να τον περνανε σαν σταματημενο, το ιδιο και τον σπανουλη!!! υποτιθεται γιναμε πιο λαιτ για να εχουμε δυναμεις στην επιθεση????!!!
    ειναι θεμα συγκεντρωσης οι επιθεσεις που κανουμε?? δες τις τελευταιες κρισιμες να γελασεις..
    Ο 77 μου σχολιασε οτι λογω αμυνας μετα χαναμε τις επιθεσης σαν αλυσιδωτη αντριδραση, αλλα το οτι καναμε επιθεσεις 10 δευτερων ενω ειμαστε ομαδα καθαρα των 24 δεν μου δειχνει μονο θεμα συγκεντρωσης...ο σπανουλης ειναι αρκετα εμπειρος οπως και τα υπολοιπα παιδια ωστε να μν παρασυρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όποιος μπορεί ας προωθήσει άρθρο στους 12 και το προπονητικό τιμ στη Σλοβενία. Ειλικρινά ας το κάνει..

    Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ 5ΑΔΑ ΤΟΥΣ ΣΛΟΥΚΑ - ΜΠΡΑΜΟ - ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΦΩΤΣΗ - ΚΑΒΒΑΔΑ... ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ 3ΛΕΠΤΟ... ΣΚΛΗΡΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΦΑΟΥΛ...Η' Η ΜΠΑΛΑ Η' Ο ΠΑΙΚΤΗΣ... ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΕΦ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΡΥΘΜΟ... ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΣ...ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! ICEMAN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενδιαφέρουσα άποψη, αλλα δεν ξέρω αν αρκεί κάτι τέτοιο !! γενικά έχουν γραφτεί πολλά αξιόλογα πραγματα σήμερα και όχι μόνο από τον Jim (το συνηθίζει άλλωστε)

      Μίμης

      Διαγραφή
    2. Το σκεφτόμουν αυτό, 5 λεπτά στην αρχήμε τον Καββαδά και με εντολή ή ο παιχτης ή η μπάλα πάνω στον Γκασόλ. Να βάλεις τον αναλώσιμο να δώσεις το μύνημα από την αρχή. Μπασκετικά δεν ξέρω αν στέκει βέβαια. :-)

      Διαγραφή
  18. Δημήτρη, ποιά ιταλική ομάδα έχει σε ρόστερ 12 παικτών 3 center (2 5αρια και ένα 5-4 όπως ο Λουκάς)? Μπάσκετ με χαμηλά σχήματα δίχως 4ο γκάρντ????? Για το φίλο σου τον Πιανιτζάνι του βγάζω το καπέλο. Γίνεται εύκολο το άθλημα πάντως αν ο Datome κάνει 80 φάουλ και του σφυράνε τα 2 ε? ε?
    Παρόλο που έχουμε το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας εντός παιδιάς, μόνο εγώ βλέπω σπάσιμο της post-offence του Andrea από τους αντιπάλους μας, γεγονός που επιφέρει και κατήφεια στην άμυνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. McCALEBB Guard
      ONAN Guard
      ERMIS Guard
      SATO Forward
      TRIPKOVIC Forward
      ANDERSEN Center
      PEKER Center
      SANLI Forward
      SAVAS Center
      BIRSEN Forward
      BATISTE Forward
      KARAMAN Forward
      BOGDANOVIC Forward
      PRELDZIC Forward

      Το περσινό ρόστερ που έστησε ο Πιανιτζιάνι, έχοντας στη διάθεσή του αρκετά εκατομμύρια. Μη μου πεις ότι δε βλέπεις κοινά στοιχεία και αναλογίες...

      Διαγραφή
  19. Τζιμ σε ότι γράφεις έχεις δίκιο, (αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο), και το timing με τους Ισπανούς είναι ιδανικό, αλλά θα μας διασύρουν φοβάμαι, εγώ περίμενα "αντίδραση" με την Φιλανδία και χαιρόμουν που χάσαμε απο τους ιταλούς. Όμως είδα φόβο, απ όλους με πρώτο τον τρινκιέρι αφού δεν περίμενα να βάλει μέσα σπανούλη ανέτοιμο. Βέβαια τα λίγα γκάρντ ίσως τον υποχρέωσαν... Τέσπα, όπως κ να χει φόβος και φοβάμαι οτι με τους ισπανούς θα κάνουμε ένα παθιασμένο 7λεπτο 8λεπτο, κ μόλις αρχίσει να στραβώνει θα κλαίμε. Αυτό που με εξοργίζει είναι οτι απο το 2009 κ μετά με εξαίρεση το 2011 κατεβαίνουμε με ομαδάρες απο πλευράς υλικού, (θυμίσου το Ρόστερ μας το 2010, για να ανατριχιάζεις είναι) και προυσιάζουμε σοφτ ομαδούλες που προσπαθούν να αποδείξουν κανείς δεν ξέρει τι. Είναι κρίμα τέτοια γενιά παικτών με τέτοιο βάθος να μένει χωρίς διακρίσεις, οι Ισπανοί με την δικιά τους έχουν σαρώσει τα πάντα κ ξεπέρσανα συμπλέγματα δεκαετιών, εμείς κάθε χρόνο πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Σαν να το κάνουμε επίτηδες.
    "Ατσα Νίκολιτς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τέλος πρώτης φάσης και η αγωνιστική εικόνα της έμπειρης εθνικής μας (no3 φαβορί για τον τίτλο) ήταν αποκαρδιωτική. Μέτρια εμφάνιση με τη Σουηδία (παρά την εμφατική νίκη, η διαφορά κλάσης-βάθους είναι χαώδης) και με πολλά κενά διαστήματα, καθόλου άνετη επικράτηση επί της Ρωσίας (κακή ομάδα), νίκη επί της χειρότερης -βάσει εικόνας- ομάδας της διοργάνωσης (Τουρκία) με τον Tanjevic να κοιμάται στον πάγκο και εμάς να γεννούν και τα κοκόρια μας, ήττα από την φορμαρισμένη Ιταλία (η έλλειψη λύσεων σε high & low post είναι μια καλή εξήγηση), διασυρμός από την ΟΜΑΔΑΡΑ (καμία ειρωνεία) -αλλά με μετριότατους στην καλύτερη περίπτωση παίκτες- Φινλανδία.
    Είχα γράψει κάπου ότι η ήττα από την Ιταλία δεν είναι από αυτές που σου "κάνουν καλό" και δυστυχώς το βιώσαμε μόλις μία μέρα αργότερα. Όσον αφορά τον τελευταίο αγώνα, για την ήττα δεν ευθύνεται κανένας Σπανούλης (προερχόμενος από τραυματισμό παίζει 32 λεπτά, κακό spacing στην ελληνική επίθεση), κανένας Μαυροκεφαλίδης (δεν φταίει αυτός που δεν είναι center και το ξέραμε από πριν ότι έχει αργά πόδια, Πεδουλάκη ακούς;), κανένας Koponen (καλός παίκτης αλλά μέχρι εκεί, ας τον «παίζαμε» σοβαρά και όχι με αστεία overplays) που τον κάναμε να μοιάζει Navarro (ειδικά στο τέλος μας τρομοκράτησε τόσο που παραμελήσαμε τους υπόλοιπους). Η εικόνα με τα απανωτά τρίποντα (προϊόν έλλειψης αγωνιστικού πλάνου και καθαρού μυαλού) θύμισε Ολυμπιακό εποχών Γιαννάκη. Έπαιζαν οι Φινλανδοί στο β' ημίχρονο pick 'n' roll πάνω στους spriders (lol) Σλούκα και Μαυροκεφαλίδη (τι hedge 'n' recover για κλάματα ήταν αυτά ρε Luke, ούτε ο Μπαρτζώκας με τον Shermadini..) και ο δικός μας στον πάγκο να κοιμάται!
    Τα προβλήματα πολλά....
    Προσωπικά θεωρώ ότι το κακό ξεκινάει από την ελλιπή στελέχωση αυτής της ομάδας, γεγονός που αρκετοί τονίσαμε και πριν το Σεπτέμβριο. Την χαρακτηρίζω ελλιπή, διότι, παρά τις απουσίες (που έχουν όλες οι ομάδες εκτός από 5-6, οπότε δεν πιάνονται για δικαιολογία) υπήρχε υλικό.
    Στην αποστολή της Ελλάδας βρίσκονται:
    3 point guards, κανείς τους συνεπής ή καλός αμυντικός, οι 2 με αργά πόδια
    0 shooting guards, γενικά πονάμε ως χώρα στη συγκεκριμένη θέση
    3 small forwards, μόνο ο Μπράμος είναι versatile προς περιφέρεια μεριά
    4 power forwards, (τουλάχιστον) οι 2 με αργά πόδια
    1 center, που έχασε την προετοιμασία λόγω τραυματισμού (εύκολο να καταπονείται από μικροεπαφές) και δεν μπορεί να τραβήξει κουπί στο Eurobasket
    1 undersized center, μικρός, άπειρος, ανέτοιμος για αυτό το επίπεδο, που προέρχεται από κακή χρονιά που δεν φαίνεται να υπολογίζεται από τον προπονητή του, άρα πιάνει τζάμπα και βερεσέ μία θέση
    Οι εναλλακτικές:
    Κώστας Βασιλειάδης: Επισημάνθηκε από πολλούς η «απουσία» του. Θα μπορούσε να είναι το εξαιρετικό 2άρι που λείπει, αλλά δεν κάνει για ρολίστας και η Εθνική δεν έχει την πολυτέλεια να του δώσει μεγαλύτερο ρόλο. Δεν νομίζω ότι είναι το σουτ του που λείπει από αυτή την ομάδα (οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες γίνονται τα σουτ από την άλλη...). Πριν το Eurobasket θα έλεγα ότι ακόμη κι έτσι θα τον προτιμούσα αντί του Περπέρογλου. Ο forward του Ολυμπιακού κάνει πολύ καλό τουρνουά και δικαιώνει τον προπονητή του.
    Ίαν Βουγιούκας: Αυτό που βγήκε προς τα έξω ως εικόνα από τα φιλικά είναι ότι ο Trinchieri δεν έστησε plays για τον Βουγιούκα, οπότε λογικό είναι να μην του κάνει, ή να θεώρησε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Μαυροκεφαλίδη (Jim, γιατί παίζει τόσο χεσμένα ο συνήθως φινετσάτος Λουκάς;;), οπότε περισσεύει. Όταν όμως έχει παραγκωνισμένο τον Καββαδά (ολό-δικιά του επιλογή, ξαναλέω) και με τον Μπουρούση να μην μπορεί να βγάλει ούτε τέταρτο (αλλιώς γιατί δεν τον χρησιμοποιεί παραπάνω;) και υπάρχει φανερή αδυναμία να ακουμπήσουμε την μπάλα στο post (εξαιρούνται οι ατομικές ενέργειες των Περπέρογλου, Καϊμακόγλου, Πρίντεζη, συχνά παρωχημένες), πιστεύω πως ένα roster με 3 power forwards και 2 centers θα ήταν πιο ισορροπημένο. Στην θέση του Καββαδά, λοιπόν...

    to be continued..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση τον παραπάνω συλλογισμό, έπρεπε να κοπεί ένα 4άρι. Πρίντεζης, Καϊμακόγλου (όσο ήταν υγιής) και Μαυροκεφαλίδης έκαναν πολύ καλές χρονιές στους συλλόγους τους, με τον τελευταίο να είναι το πουλέν του προπονητή στην προετοιμάσια. Ο Φώτσης προέρχεται από κακή (για την κλάση του) σεζόν με την Milano, είναι άνευρος και το βγάζει στο παρκέ, δεν είναι ο αμυντικός που ήταν (λογικό, τα χρόνια πέρασαν), το περιβόητο "κρύο αίμα" που τον διέκρινε μάλλον ..ζεστάθηκε, αποφεύγει το ζωγραφιστό (παραμένει, βέβαια, σπουδαίος rebounder) έχοντας, παράλληλα, χάσει την ευχέρια στην κίνηση του και στα πρώτα πέντε παιχνίδια δεν κάνει τη διαφορά. Μάλλον δεν είναι έτοιμος για το ρόλο του 10ου-11ου παίκτη που τον προόριζε ο προπονητής του. Η εμπειρία είναι μεγάλη μεν, αλλά τα περί «αρχηγού» τα ακούω κουραφέξαλα. Εκτός ομάδας και αυτός..
      Ανοίγει ο χώρος για έναν ακόμη guard που θα ήταν ζωτικής σημασίας για την ομάδα (τραυματίστηκε ο Σπανούλης και μείναμε με μόλις 2, ντροπή). Από τους διαθέσιμους απαιτείται ο καλύτερος αμυντικός, ο πιο σκληροτράχηλος. Ο Κατσίβελης δεν είναι ο ιδανικότερος παίκτης, αλλά ελλείψη άλλου είναι ο μόνος που θα μπορούσε να τραβήξει το κουπί (αντί να βλέπουμε τον Μπράμο να κυνηγάει τους αντίπαλους περιφερειακούς scorers σε μια θέση που δεν είναι η φυσική του, τυχαίο ότι κάθε βράδυ είναι ο πρώτος από τους διεθνείς μας που φτάνει τα 3 φάουλ;).
      Πέρα από τα κενά του συνόλου μας (πού πας με 7 χαφ, ο Guardiola είσαι!!!) αυτό που έχουν εντοπίσει μέχρι και οι cheerleaders είναι η κακή αμυντική λειτουργία μας (σχολή στην άμυνα η Ελλάδα, και όμως). Κακές περιστροφές, καλές αλληλοκαλύψεις που χάνονται με μια-δυο προσποιήσεις, προκλητικά μεγάλα κενά στην weak side και μονίμως εκτεθημένοι ψηλοί. Έλειπε ο μεγάλος αντίπαλος point guard από τον δ’ όμιλο και δεν καταλάβαμε τι σημαίνει «σοβαρό πρόβλημα με φάουλ» στη θέση '5'. Μέγα λάθος το να κρυβόμαστε πίσω από την διαφημισμένη πολυδιάστατη επίθεσή μας (α ρε ξύλο που θέλουν μερικοί "δημοσιογράφοι"), την οποία, μάλλον, την κρατάμε μυστική για την επόμενη φάση (όπως και την κίνηση χωρίς την μπάλα). Προς το παρόν έχουμε τις 80άρες σε κάθε ματς για να χαιρόμαστε.....
      Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Πάμε για 3 νίκες (όπως το γράφω). Δεν είμαστε ούτε για περιπέτειες με δύσκολα σταυρώματα, ούτε για wild cards. Credit υπήρξε πέρυσι, για φέτος οτιδήποτε λιγότερο από την τετράδα θα είναι αποτυχία για την Ελλάδα. Σπανούλης & Μπουρούσης έχουν δύο μέρες ακόμη να ξεκουραστούν. Ο Trinchieri έχει δύο μέρες να σκεφτεί τι θα κάνει με τον Φώτση και να βρει ρόλο στον Καββαδά. Την Πέμπτη πάμε για να κερδίσουμε, όχι για να παίξουμε καλά. Οι Ισπανοί έχουν τον καλύτερο Ευρωπαίο center (Marc Gasol, μόνο ο Noah μπορεί να συγκριθεί μαζί του) αλλά πέραν τούτου μια άχρωμη frontline, για αυτό αρέσκονται να παίζουν με γρήγορα σχήματα. Κάθε αγώνας πλέον είναι μία μάχη. Καλή μας τύχη και εύχομαι μέχρι την επόμενη ανάρτηση τα πράγματα να είναι καλύτερα και να μην είμαι τόσο κυνικός.
      Υ.Γ.: Το υλικό μας, ακόμη και έτσι είναι εξαιρετικό και είναι ευλογία να υπάρχει τέτοιος πλουραλισμός λύσεων. Όποιος (συνήθως ποδοσφαιρικής νοοτροπίας) θεωρεί άσχετους αυτούς του παίκτες και τους κράζει είναι μυρωδίας από σπυριάρα μπάλα..
      Υ.Γ.2: Πολύ physical game στην διοργάνωση κατόπιν διαιτητικής, προφανώς, εντολής. Μας ευνοεί πάρα πολύ (και δυστυχώς δεν το έχουμε πάρει πρέφα, ας λένε ότι θέλουν ο Ιταλός με τον Μπουρούση), διότι ατομικά σαν παίκτες είμαστε αργοί -πλην Παπανικολάου, Σπανούλη και Μπράμου-, οπότε σε διαφορετική περίπτωση το intense basketball, που είναι και της μόδας, θα μας φόρτωνε με ουκ ολίγα φάουλ.
      Υ.Γ. 2: Ναι, ο Φιλιππούσης είναι γραφικός ("σκουντίζει"). Ναι, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω ("συριγίζει"). Ναι, επανέφερε στην ενεργό δράση τον ..Ferdinando Gentile ("αλεφαντίζει"). Ύστερα από πάρα πολλά χρόνια επιτέλους ακούω Έλληνα εκφωνητή να παίρνει –σωστή- θέση ενάντια στην Εθνική μας σε αμφισβητούμενη φάση και να ξέρει τι του γίνεται. Αυτό μου αρκεί (αντίο κύριοι Ιωάννου και Χ#αποτέτοιε).

      Διαγραφή
    2. Mπράβο Desticado,μου αρέσει να διαβάζω τις απαντήσεις σου με τις οποίες σχεδόν πάντα συμφωνώ..

      Διαγραφή
    3. @peris, αν και η διαφωνία είναι η αρχή κάθε διαλόγου, σε ευχαριστώ φίλε μου! Το επίπεδο του blog είναι τόσο ανεβασμένο που κάθε απόπειρα περαιτέρω μπασκετικής ανάλυσης επιβάλεται να είναι τουλάχιστον προσεγμένη. Το κλίμα στη συγκεκριμένη φάση είναι φορτισμένο, άλλα έχουμε πάρει τόσες χαρές από δαύτους που θα την βρούμε την άκρη...

      Διαγραφή
    4. Όλα καλά ρε Desti αλλά αυτό με τον Φιλιππούση τί το 'θελες; Ο τύπος είναι απλά τραγικά γραφικός. Το ότι υπάρχουν γραφικότεροι δεν του αφαιρεί την ιδιότητα.

      77

      Διαγραφή
    5. @77 προφανώς. Δεν είμαι fan του σε καμία περίπτωση. Έχω κόμπλεξ με τους άλλους δύο και το παραδέχομαι

      Διαγραφή
    6. Desti, αυτό που έχεις δεν είναι κόμπλεξ. Είναι απλά αηδία και αποστροφή. Ο Φιλιππούσης ξεπέρασε τα όρια με το κατάπτυστο άρθρο για τον αποκλεισμό του Καλάθη το οποίο ήταν άκρως στημένο και κατευθυνόμενο. Δεν του αξίζει, λοιπόν, κανένας σεβασμός.

      77

      Διαγραφή
    7. desti πανω κατω τα ειπες ολα, ωραιος, 2 παρατηρησεις, προσωπικη μου αποψη παρολο το καλο τουρνουα του περπε εγω παλι θα τον εκοβα κ τωρα κ θα επαιρνα γκαρντ. Επισης θα διαφωνησω με τα αργα 4, θα ελεγα οτι κ τα τρια 4 μας ειναι αρκετα γρηγορα κ ευελικτα.

      Διαγραφή
    8. Ο Σλούκας δεν είναι γρήγορος σε καμία περίπτωση, φέρνει περισσότερο σε Teodosic σαν αγωνιστικό προφίλ. Αν ρίξεις μια ματιά στους point guards της διοργάνωσης (πάρα πολλοί οι Αμερικανοί, κατάντια..) θα δεις ότι ο Ζήσης δεν συγκαταλέγεται στους γρήγορους. Ευέλικτος να το δεχτώ

      Διαγραφή
    9. ωραίος Desti και αναλυτικός;)
      zoze συμφωνώ με το θέμα των γκαρντ αλλα μετα την απώλεια καλάθη, μάντζαρη δεν νομίζω πως υπήρχε 4ος να κληθεί. Όταν δεν μπορείς να καλύψεις εντελώς τα μειονεκτήματα σου έχει μια λογική να μεγενθύνεις τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχεις ως ομάδα. Και αυτό ειναι το θέμα μου με τον coach, πήρε το ρίσκο του στην επιλογή αλλα δεν το στήριξε όπως φαίνεται, και δεν εκμεταλλευόμαστε αυτά που έχουμε

      pistol-than

      Διαγραφή
    10. Αυτό με τους σχολιαστές καταντά γραφικό και από την δική μας τη μεριά. Ο ένας μας ξινίζει ο άλλος μας βρομάει. Άμα είναι έτσι, υπάρχει ένα κουμπάκι στο κοντρόλ που κλείνει τον ήχο και θα είμαστε όλοι ήσυχοι. Προσωπικά πλην Παπαδογιάννη δεν μου αρέσει κανένας αλλά οκ, ας συμβιβαστούμε.
      Από κει και πέρα συμφωνούμε απόλυτα. Φαίνεται η απουσία του έξτρα γκαρντ την στιγμή που 2 παίκτες πρώτου επιπέδου (Μπράμος και Φώτσης) είναι απενεργοποιημένοι από την ομάδα. Μετά θεωρώ ότι η ομάδα δεν έχει plan B για όταν τα πράγματα στραβώνουν. Foul του Τρινκιέρι σε αυτό το σημείο.
      Όπως και να χει αν αρχίσει να γυαλίζει το μάτι της ομάδας τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά. Η ποιότητα είναι εδώ, πρέπει να έρθει λίγο περισσότερο νεύρο και περισσότερη προπονητική παρέμβαση.
      Μας το χρωστάει από πέρσι ένα πραγματικά καλό ματς η Εθνική και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να μας το δώσει από την Πέμπτη.

      Διαγραφή
    11. Καλημέρα Madness.

      Για αυτούς που περιγράφουν τα ματς : Οι περισσότεροι είναι καλοί και μπορείς να τους ακούσεις. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι που μόνο αποστροφή δημιουργούν. Ένας από αυτούς είναι ο του ΑΝΤ1. Ως τηλεθεατής απαιτώ την περιγραφή των αγώνων να την κάνουν άνθρωποι οι οποίοι καταρχήν θα σέβονται τον εαυτό τους και δεν θα υποτιμούν τη νοημοσύνη μου. Δεν θέλω να μου πουλάνε εθνικοφροσύνη ούτε να σκούζουν σε κάθε καλάθι. Αν τους βγει αυθόρμητα ο ενθουσιασμός και ο πανηγυρισμός είμαι ΟΚ. Αλλά δεν ανέχομαι λαϊκισμούς, ψευτοαντικειμενικότητες και κωλοτούμπες.

      Για τα λοιπά : Είμαι αισιόδοξος ότι αύριο θα τα καταφέρουμε.

      77

      Διαγραφή
    12. Είμαι σχετικά απαισιόδοξος 77, από την αρχή του τουρνουά. Κάτι δεν μου πάει καλά στην ομάδα αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Και εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει η δουλειά με την Ισπανία. Και δεν σου κρύβω ότι και να νικήσουμε αύριο και να χάσουμε από Σλοβένους/Κροάτες εγώ θα είμαι ικανοποιημένος.
      Για τους σχολιαστές απλά έχω συμβιβαστεί. Ξέρω ότι ειδικά όταν παίζει η Εθνική το άσπρο θα γίνεται μαύρο πολλές φορές, ξέρω ότι ο εκάστοτε δημοσιογράφος μπορεί να έχει την δική του ατζέντα και να γράφει ό,τι να ναι (ναι το άρθρο για Καλάθη ήταν εμετικό), αλλά αυτούς έχουμε, με αυτούς θα πορευτούμε. Αλλιώς όπως είπα, mute ή ξένη περιγραφή (παρεπιπτόντως το ματς με την Φινλανδία το είδα με αγγλική περιγραφή και η φράση που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά οι speakers ήταν "Finland totally outrunned Greece")

      Διαγραφή
    13. Madness, ότι η ομάδα έχει θέματα είναι εμφανές. Δεν το αρνείται κανείς.

      Ακόμα και μετά τις 3 νίκες ορισμένοι (μεταξύ των οποίων κι εγώ) γράφαμε ότι η ομάδα δεν παίζει όπως περιμέναμε. Δεν έχει δηλ. τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο Jim στην ανάρτηση και ειδικά στην άμυνα η εικόνα ήταν ανησυχητική. Επιμέναμε ότι δεν πρέπει οι νίκες να καμουφλάρουν τα προβλήματα. Απλά διαπιστώναμε ότι η ομάδα βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι χωρίς να έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η κάκιστη κατάσταση των Τούρκων και των Ρώσων και η μικρή δυναμικότητα της Σουηδίας αποπροσανατόλισαν τους περισσότερους οι οποίοι άρχισαν τα μεγάλα λόγια. Τώρα, που προέκυψαν οι ήττες, κάνουν τους έκπληκτους και τους σοκαρισμένους.

      Παρόλα αυτά η ποιότητα της ομάδας είναι δεδομένη όπως και η υπεροχή της απέναντι στις περισσότερες ομάδες που έχει να ανταγωνιστεί. Από την αρχή του τουρνουά υποστήριξα ότι η ομάδα είναι φαβορί για το μετάλλιο και ότι η 4άδα είναι το minimum. Εκτός 4άδας η ομάδα θα ήταν ξεκάθαρα αποτυχημένη. Το ίδιο λέω και τώρα. Η διαφορά είναι ότι η ίδια η ομάδα έκανε δυσμενέστερες τις συνθήκες, έβαλε στον εαυτό της δύσκολα και αναγκάζεται να συσπειρωθεί ψάχνοντας βαθιά μέσα της για να βγει από το λαγούμι.

      Εκεί αρχίζουν οι διαφωνίες μου με αρκετούς. Εγώ θεωρώ ότι η ομάδα (ακόμα και με τις ελλείψεις, τις κακοτεχνίες, τις αδυναμίες, την extra πίεση) έχει τις προδιαγραφές για να τα καταφέρει. Άλλοι λένε ότι είμαστε καταδικασμένοι και ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη γιατί η ομάδα απλά δεν μπορεί. Το γιατί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες είναι άλλης τάξης ζήτημα.

      Προσοχή, δεν λέω ότι θα τα καταφέρουμε. Λέω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά. Απλά επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες είμαι αισιόδοξος.


      Υ.Γ. Δεν μπορώ να αλλάξω τους δημοσιογράφους. Αλλά δεν μπορώ να συμβιβαστώ και με μία κατάσταση που είναι ενοχλητική. Θα μου πεις, καλά στους μπασκετικούς δημοσιογράφους βρήκε να κάνεις αντίσταση και να επαναστατήσεις; Τόσα και τόσα συμβαίνουν γύρω σου, απείρως σοβαρότερα, και είσαι ακινητοποιημένος. Και δεν θα έχω τί να σου απαντήσω, φίλε…


      77

      Διαγραφή
    14. Χεχεχε, έχεις δίκιο φίλε...Αν είχαμε τέτοιες αντιδράσεις απέναντι σε πιο σοβαρά ζητήματα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Ειδικά αυτό τον καιρό πρέπει να πούμε πολλά "φτάνει πια". Τουλάχιστον όμως έχουμε ακόμα την φλόγα μέσα μας κι ας την διοχετεύουμε λάθος!
      Μακάρι η Εθνική να μπορέσει να πιάσει το full potential της αρχής γενομένης με το αυριανό ματς. Ότι μπορεί αυτό είναι σίγουρο, το θέμα είναι όμως αν θα το κάνει κιόλας. Όπως είπα και πριν είχα μια απαισιοδοξία η οποία κυρίως πήγαζε από την υπερπροσπάθεια των 2 Ελληνικών ομάδων τη φετινή χρονιά. Βλέπεις τους αθλητές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και είναι ξεζουμισμένοι κυρίως πνευματικά. Άδειασαν.
      Όπως είπε και ο Τζιμ, ο Μπράμος είναι αλλού, ο Σλούκας, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου έχουν μεταπτώσεις, ο Σπανούλης είναι τραυματίας. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι αποδίδουν καλά παίκτες που είχαν μικρότερη πίεση μέσα στη χρονιά όπως ο Ζήσης και ο Μπουρούσης.
      Δηλαδή αυτό το αυτόματο switch off που είχανε οι παλιότεροι παίκτες της Εθνικής δεν έχει περάσει και στη νέα γενιά, αν και αυτό πιστεύω είναι θέμα χρόνου να γίνει.
      Εγώ πιστεύω ότι παίζει ρόλο και αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους παίκτες για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Απλά άθελά τους, μετά την όλη πίεση που έφαγαν τον χειμώνα, πλέον παρουσιάζονται ένα επίπεδο πιο χαμηλά. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην μακροχρόνια κουβέντα για την πολιτική της FIBA στα μεγάλα τουρνουά. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

      Διαγραφή
  21. Πες τα ρε Jim...Εαν δεν μπούμε την Πέμπτη με στόχο τα χέρια συνέχεια πάνω στην μπάλα,με διάθεση να μην φάμε ευκολο σκρίν,με δυναμικά hedge out,και προπαντός άμυνα ψηλά πάνω στο σούτ ή στο μπάσιμο δεν θα έχουμε καμία τύχη απέναντι στους Ισπανούς.
    Για να πούμε την αλήθεια ακόμα και να κάνουμε τα παραπάνω υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε μιας και αυτή η ομάδα μας έχει πειράξει το μυαλό όσο δεν πάει και ξέρουμε όλοι όσοι τέλος πάντον έχουν παίξει μπάσκετ τι σημαινει αυτό......
    Να πώ την αμαρτία μου εγώ δεν βλέπω καμία τύχη για τον απλούστατο λόγο οτι αυτή η ομάδα με το σούπερ επιθετικό ταλέντο έχει δυστηχός low mentality στην άμυνα.....Μην το κουράζουμε βλέπουμε ακριβώς την ίδια ομάδα με την ομάδα του Ζούρου πρίν ένα χρόνο......ευκολο καλάθι μπροστά ακόμα πιο ευκολο καλάθι πίσω σε σημείο να εκνευρίζεσαι με την μαλθακότητα και τον ωχ αδελφισμό που έχουν όλοι πίσω στην άμυνα.....Φυσικά δεν πρόκειτε να πάμε πουθενά με αυτά τα μυαλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Jim.... Δεν το γράφεις και στα ιταλικά φιλαράκι;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. οι παικτες ειναι απο τους πιο ακριβοπληρωμενους στην ευρωπη οι 9 ειναι πρωταθλητες ευρωπης δεν ειναι τυχαιοι παικτες αν δεν υπαρχουν μεταξυ τους προβληματα η με τον προπονητη θα αντιδραζουν το ζητουμςνο ειναι αν η αντιδραση θα ειναι αρκετη γιατι παιζουμε με την καλυτερη ομαδα του τουρνουα που οταν χρειαστει παιρνει και τα σφυριγματα και που δεν τους εχουμε καρδισει εδω και χρονια και μετα παιζουμε με την γηπεδουχο του ευρωμπασκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Jim μήπως ο Ιταλός πρεπει να κόψει λίγο το rotation κ να αφήσει παίχτες όπως ο πριντεζης,ο μπουρουσης κ ο φωτσης αρκετή ώρα στο παρκέ?το να θες παντως μονο νίκη ενάντια στην Ισπανία ειναι σίγουρα κατι που δεν ήθελε κανένας πριν το τουρνουά ιδίως σε ματς που δεν κρίνει μετάλλιο...αν καταφέρει ο μπουρουσης κ φθειρει τον γκαζολ εχουμε ελπίδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Tζιμ το πνεύμα της ανάρτησης σου είναι σωστό και just straight to the point.Το ζήτημα είναι ότι ναι μεν η σχολή μας χαρακτηρίζεται από τη σκληρότητα,το ολοκληρωμένο και πλήρες παιχνίδι στα βασικά του παιχνιδιού(ριμπάουντ-άμυνα) και στο physical game.Όμως με μια ματιά στο ρόστερ βλέπουμε αρκετούς "βουτυρένιους" ή όχι και τόσο σκληρούς παίκτες(ή αργούς)..(βλέπε..Ζήσης,Σλούκας,Περπέρογλου,Μαυροκεφαλίδης,Πρίντεζης ή και Μπουρούσης σε θέμα ποδιών)
    Φέρνοντας στο μυαλό μου το πώς ανακλάται στο παρκέ η απόδοση δύο κατεξοχήν hard-nosed και αφοσιωμένων παικτών όπως ο Μπράμος και ο Καιμακόγλου εντοπίζω ότι το θέμα μας δεν είναι τόσο η ένταση ή το ξύλο που ρίχνουμε.
    Προσωπικά εμένα με προβληματίζει ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τη σκέψη μας,τις βασικές μας αρχές που μας φτιάχνουν σαν ομάδα,τα αυθεντικά ένστικτα της ομάδας στις συνεργασίες και στις αμυντικές αλληλοκαλύψεις-θέσεις ετοιμότητας.
    Δε βρήκαμε αντίδοτο στις παγίδες στο ποστ,δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ τα πικ ν ρολ(κι εδώ θα πω ότι είναι τακτικό το θέμα,γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν 2 βαριά κορμία στο 5,δε λύνεται αυτό στα πόδια-την ένταση-ή το ξύλο.),ήμασταν βούτυρο στην περιφερειακή άμυνα,(εδώ πρέπει να συσσωρευτεί το βάρος του να είσαι αφοσιωμένος και παθιασμένος στο παιχνίδι..) υπήρχε ασυνεννοησία και απουσία ενωμένης ομαδικής άμυνας στις αντίπαλες διεισδύσεις που θα κλείνει σαν τανάλια.
    Εκτός αυτού δεν αφήνουμε τον αυθορμητισμό να μας οδηγήσει λίγο στην επίθεση.Επίμονο αργό παιχνίδι,να πηγαίνει βαθιά στο ποστ.Αγνοούμε την όποια ευκαιρία για τρανζίσιον,δεν υπάρχει κίνηση χωρίς τη μπάλα,δεν οδηγούμαστε στην συγκεντρωμένη ομαδική άμυνα που θα κλείσει τους διαδρόμους πέρα από τα προσωπικά μαρκαρίσματα...

    Σε όσα λες για το ματς με Ισπανία θα συμφωνήσω απόλυτα.Το παιχνίδι πρέπει να το πάρουμε..είναι κομμένο και ραμμένο το πρόγραμμα.Παρόλο που μπορούμε να είμαστε μέσα και με ήττα,το παιχνίδι είναι αυτό που θα τα γυρίσει όλα.Κι επειδή μια ομάδα δεν αλλάζει σε 2 μέρες νομίζω η Εθνική θα πρέπει να πατήσει σε αυτό που αναφέρεις...στη σπίθα που θα πρέπει να δώσει-τα μάτια που θα πρέπει να γυαλίζουν-την σπιρτάδα που ως οξυδερκείς μπασκετικά Έλληνες θέλουμε να καυχιόμαστε ότι έχουμε.
    Σίγουρα μπορούμε..
    Το ματς είναι ζόρικο-θέλει κότσια αλλά ..
    -->No guts,no glory.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εκείνο που "πονάει" περισσότερο από όλα είναι η χαμένη - κατά τα διαγραφόμενα - ευκαιρία. Στη χειρότερη (όχι γιατί παίζεται κακό μπάσκετ, αλλά λόγω απουσιών) διοργάνωση της σύγχρονης ιστορίας η Ελλάδα είχε τις λιγότερες διαρροές, αλλά αδυνατεί να το εκμεταλλευτεί. Ο Τζιμ το γράφει αναλυτικά και εύσχημα: ο Τρινκιέρι, για τον οποίο πολλοί είχαν (εγώ τουλάχιστον ναι) εκ των προτέρων αμφιβολίες, αποδεικνύεται ακατάλληλος να διαχειριστεί μια εθνική με απαιτήσεις υψηλού πρωταθλητισμού.
    Χρόνια τώρα, η εθνική Ελλάδας παίζει σέρβικο μπάσκετ, όπως κι οι τοπ ελληνικές ομάδες. Τουτέστιν, εν αρχή ην η άμυνα. Ο Ιταλός είδε το ταλέντο που πράγματι έχουν αρκετοί στην επίθεση, αλλά φαίνεται ότι ευνούχισε τον χαρακτήρα της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι παίκτες που στο παρελθόν είχαν περιορισμένο ή καθόλου ρόλο ακριβώς γιατί η άμυνα δεν είναι το φόρτε τους (Περπέρογλου, Μαυροκεφαλίδης) παίρνουν τόσο χρόνο.

    Ανοίγω παρένθεση: στις συγκρίσεις με το παρελθόν κάνουμε, πρώτος εγώ, ένα μεγάλο λάθος: συγκρίνουμε τη σημερινή εθνική με κάτι αρκετά μακρινό. Η τελευταία πραγματικά μεγάλη εθνική ομάδα εμφανίστηκε στη χρυσή εποχή Γιαννάκη, στο Ευρωμπάσκετ 2007, όταν ανάγκασε τους γκρίζους να σπρώξουν με τα χίλια την Ισπανία. Έκτοτε δεν έδειξε σπουδαία πράγματα. Ακόμα και το μετάλλιο του 2009 ήταν περισσότερο συμπτωματική σύμπτωση, που έλεγε κι ο μεγάλος Γιατζόγλου. Ίσως λοιπόν να είναι άδικο να συγκρίνουμε τη σημερινή εθνική με την υπερομάδα του χθες. Κλείνει η παρένθεση...

    Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι ακόμα η ομάδα μπορεί να προκριθεί. Είδα όλα τα ντέρμπι του ομίλου που διασταυρώνουμε: καμιά ομάδα δεν φοβίζει. Προσωπικά μάλιστα φοβάμαι περισσότερο την... Κροατία. Αλλά αυτή είναι η τρίτη αντίπαλος, ως τότε πολλά (ή όλα;) θα έχουν κριθεί.
    Θα πρέπει όμως οι "περπατημένοι" να βγουν μπροστά. Πιο μπροστά κι από τον άπειρο σε τέτοιες καταστάσεις προπονητή. Η συγκυρία δεν ευνοεί, το πρώτο ματς είναι με την Ισπανία των πέντε σπουδαίων γκαρντ. Την Ισπανία που μας πεταλώνει χρόνια τώρα, ειδικά όταν τα ματς είναι χωρίς αύριο (θυμηθείτε το 2010). Αλλά χωρίς Ναβάρο και Πάου δεν τρομάζει. Από τους πέντε γκαρντ ο μόνος που συγκρίνεται σε νοοτροπία νικητή με τον Σπανούλη είναι ο Καλντερόν. Αλλά τον κανονικό Σπανούλη, όχι τον Σπανούλη που έβλεπε τους Φινλανδούς να τον περνούν σαν σταματημένο...
    Στα φόργουορντ μπορούμε να τους φάμε ζωντανούς, ενώ στο "5" ο Μαρκ είναι βούβαλος, αλλά δεν κουμπώνει στο παιχνίδι της υπόλοιπης ομάδας όπως ο αδελφός του. Μπορεί να περιοριστεί επιθετικά.
    Εννοείται ότι χρειάζεται υπέρβαση. Αλλά έτσι που τα κάνανε, ας τα λουστούν. Πάντα κάναμε μια "κουφή" ήττα στην 1η φάση, αλλά 2/2 πάει πολύ.

    Δ. ΑΛΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίος. Πρέπει τα "κεφάλια" να βγουν μπροστά. Καλός, χρυσός και πολύ φιλότιμος ο Ζήσης, αλλά δεν αρκεί, χώρια που δεν κάνει και για αυτή τη δουλειά

      Διαγραφή
  27. Πάρα πολύ καλό άρθρο μπράβο jim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εκείνο που "πονάει" περισσότερο από όλα είναι η χαμένη - κατά τα διαγραφόμενα - ευκαιρία. Στη χειρότερη (όχι γιατί παίζεται κακό μπάσκετ, αλλά λόγω απουσιών) διοργάνωση της σύγχρονης ιστορίας η Ελλάδα είχε τις λιγότερες διαρροές, αλλά αδυνατεί να το εκμεταλλευτεί. Ο Τζιμ το γράφει αναλυτικά και εύσχημα: ο Τρινκιέρι, για τον οποίο πολλοί είχαν (εγώ τουλάχιστον ναι) εκ των προτέρων αμφιβολίες, αποδεικνύεται ακατάλληλος να διαχειριστεί μια εθνική με απαιτήσεις υψηλού πρωταθλητισμού.
    Χρόνια τώρα, η εθνική Ελλάδας παίζει σέρβικο μπάσκετ, όπως κι οι τοπ ελληνικές ομάδες. Τουτέστιν, εν αρχή ην η άμυνα. Ο Ιταλός είδε το ταλέντο που πράγματι έχουν αρκετοί στην επίθεση, αλλά φαίνεται ότι ευνούχισε τον χαρακτήρα της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι παίκτες που στο παρελθόν είχαν περιορισμένο ή καθόλου ρόλο ακριβώς γιατί η άμυνα δεν είναι το φόρτε τους (Περπέρογλου, Μαυροκεφαλίδης) παίρνουν τόσο χρόνο.

    Ανοίγω παρένθεση: στις συγκρίσεις με το παρελθόν κάνουμε, πρώτος εγώ, ένα μεγάλο λάθος: συγκρίνουμε τη σημερινή εθνική με κάτι αρκετά μακρινό. Η τελευταία πραγματικά μεγάλη εθνική ομάδα εμφανίστηκε στη χρυσή εποχή Γιαννάκη, στο Ευρωμπάσκετ 2007, όταν ανάγκασε τους γκρίζους να σπρώξουν με τα χίλια την Ισπανία. Έκτοτε δεν έδειξε σπουδαία πράγματα. Ακόμα και το μετάλλιο του 2009 ήταν περισσότερο συμπτωματική σύμπτωση, που έλεγε κι ο μεγάλος Γιατζόγλου. Ίσως λοιπόν να είναι άδικο να συγκρίνουμε τη σημερινή εθνική με την υπερομάδα του χθες. Κλείνει η παρένθεση...

    Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι ακόμα η ομάδα μπορεί να προκριθεί. Είδα όλα τα ντέρμπι του ομίλου που διασταυρώνουμε: καμιά ομάδα δεν φοβίζει. Προσωπικά μάλιστα φοβάμαι περισσότερο την... Κροατία. Αλλά αυτή είναι η τρίτη αντίπαλος, ως τότε πολλά (ή όλα;) θα έχουν κριθεί.
    Θα πρέπει όμως οι "περπατημένοι" να βγουν μπροστά. Πιο μπροστά κι από τον άπειρο σε τέτοιες καταστάσεις προπονητή. Η συγκυρία δεν ευνοεί, το πρώτο ματς είναι με την Ισπανία των πέντε σπουδαίων γκαρντ. Την Ισπανία που μας πεταλώνει χρόνια τώρα, ειδικά όταν τα ματς είναι χωρίς αύριο (θυμηθείτε το 2010). Αλλά χωρίς Ναβάρο και Πάου δεν τρομάζει. Από τους πέντε γκαρντ ο μόνος που συγκρίνεται σε νοοτροπία νικητή με τον Σπανούλη είναι ο Καλντερόν. Αλλά τον κανονικό Σπανούλη, όχι τον Σπανούλη που έβλεπε τους Φινλανδούς να τον περνούν σαν σταματημένο...
    Στα φόργουορντ μπορούμε να τους φάμε ζωντανούς, ενώ στο "5" ο Μαρκ είναι βούβαλος, αλλά δεν κουμπώνει στο παιχνίδι της υπόλοιπης ομάδας όπως ο αδελφός του. Μπορεί να περιοριστεί επιθετικά.
    Εννοείται ότι χρειάζεται υπέρβαση. Αλλά έτσι που τα κάνανε, ας τα λουστούν. Πάντα κάναμε μια "κουφή" ήττα στην 1η φάση, αλλά 2/2 πάει πολύ.

    Δ. ΑΛΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ρε τζιμ στειλτους το αρθρο στη σλοβανια μαζι με τα σχολια απο κατω μπας και ξυπνησουν....θελει τσαμπουκα η κατασταση καλα τα κολπα του πριντεζη και του μαυροκεφαλιδη και οι ομορφιες του σλουκα αλλα θελουν και αλλα πργματα για το μεταλλιο....θελει να γυαλιζει το ματι,θελει να πεσεις κατω για την μπαλα,θελει να κανεις και τον τσαμπουκα οταν πρεπει....θυμαμαι το βασιλοπουλο να κραταει μαζι με καποιον αντιπαλο τη μπαλα και να τον πηγαινει καροτσακι,θυμαμαι το σπανουλη να κοιταει να μπουκαρει στα αποδυτηρια της βραζιλιας για την αγκωνια του βαρεχαο,θυμαμαι αμυδρα το γιαννακη να κυνηγαει τον ντραζεν να τον πνιξει,τους τσαμπουκαδες με τους σερβους....ολα αυτα δειχνουν ομαδες κωλοπετσομενες και οχι ομαδες φλωρικες....πρεπει να μπουν και να τους δαγκωσουν τους ισπανους.....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπιζω να εχει ο Τζιμης κανα κονε και να τους στειλει και το χθεσινο και το προχθεσινο για να καταλαβουν ποσος πολυς κοσμος αγαπαει αυτη την ομαδα...
      Μανος Μασσαλια...

      Διαγραφή
  30. θυμαμαι ενα παιχνιδι τζιμ που χαμε χασει σε ενα ευρωμπασκετ νομιζω το 93(εσυ θα θυμασαι καλυτερα) και μετα καπακι παιζαμε με ιταλια σε παιχνιδι ζωης και θανατου...στο πρωτο λεπτο βλέποντας τον δρακο καταλαβα οτι αν δεν τους κερδισει τους ιταλους τουλαχιστον θα τους σκοτωσει....οχι απλως τους νικησαν,τους ξεφτιλισαν...αυτο μου θυμιζει το παιχνιδι με τους ισπανους....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, πολύ εύστοχος ο παραλληλισμός. Είχαμε χάσει από το Ισραήλ με 32π. από κάποιον Γκόρντον και έπρεπε να νικήσουμε την Ιταλία του Μεσίνα γιατί αλλιώς θα μέναμε εκτός 12άδας. Κερδίσαμε για πλάκα με τον 34χρονο δράκο να κάνει σούπερ ματς. Μάλιστα, αργότερα ο Μεσίναι είχε πει στους παίκτες του ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν τη φλόγα του Γιαννάκη αν θέλουν να κάνουν καριέρα.

      Τί μου θύμησες, φίλε...

      77

      Διαγραφή
    2. αν θυμασαι το βλεμμα του γιαννακη θα βλεπες τι θα γινει σε εκεινο το παιχνιδι,ηταν σαν να τους λεει αποψε θα κατσετε να χασετε επειδη το λεω εγω....ετσι απλα...εχεις δικιο με ισραηλ ηταν...stonerook

      Διαγραφή
    3. Φίλε, stonerook, τον παίκτη Γιαννάκη τον έχω μελετήσει και λατρέψει, δεόντως. Οπότε, όχι μόνο το βλέμμα του θυμάμαι αλλά και άλλες λεπτομέρειες από την μεγάλη του καριέρα. Η φλόγα του Γιαννάκη ήταν κινητήριος δύναμη και την μετέδωσει στην Εθνική ομάδα και ως προπονητής. Θυμάμαι, λοιπόν, μία φάση από αυτό το ματς όπου ενώ τον μαρκάρει ο Μάγερς (ο Κολντεμπέλα είχε πάθει ψυχολογικό τραλαλά, του κάνει μία ντρίπλα πίσω από την πλάτη, προσποίηση και step back, τον στέλνει αδιάβαστο και ευστοχεί σε τρίποντο. Πραγματικά σεληνιασμένος σε εκείνο το ματς.

      77

      Διαγραφή
    4. http://m.youtube.com/watch?v=9wNQQWTbSIg&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D9wNQQWTbSIg
      Στο 46 ακριβώς.

      Διαγραφή
  31. Ο ΑΝΤ1 πάντως όπως μας τα υποσχέθηκε...
    Τα μεγαλύτερα ντέρμπι του τουρνουά στην οθόνη μας!!!
    Βέλγιο-Σερβία φυσικά!!!(ευτυχώς που δε θα μας αναγκάσουν να δούμε κανά Λιθουανία-Γαλλία..)
    Στις μέρες εθνικής εννοείται απαγορεύεται προβολή άλλου παιχνιδιού...Τι να κάτσεις τώρα να δεις Ισπανία-Ιταλία...

    Μπράβο!!!Που σαι καημένη ΕΡΤ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eisai trelos,exei xtypokardia sto seferli hills stis 10.00 . Ti thes na xasoume auti tin pandaisia gia na doume gia proti fora apo tin tv tin fetini gallia. Pantos tin servia prepei na tin agapane ekei ston ant1 sto telos tha tin exoun deiksei oso kai tin ethniki. A kai profanos tha deiksoun 2 proimitelikous kai ena imiteliko. Min mpouxtisoume kai apo to polu basket. Internet kurioi mexri na mas vgoun ta matia...

      Διαγραφή
    2. πες τα ρε μαγκα αυτο το καναλι δε κανει για τιποτα αλλο απο τουρκικα η επαναληψεις των 90s εγω παντως την εχω πεθυμησει την ερτ απο το πρωτο λεπτο που εκλεισε. μεσα σε ολα τα κακα της στις μεταδοσεις αγωνων και διοργανωσεων μεγαλων ηταν η πρωτη των πρωτων πολυ πανω απο ολους και συνδρομητικων φυσικα συμπεριλαμβανομενου. κουραγιο λοιπον με τον αντ1 και ας ειναι καλα ο αγιος λεμονσπορτς και ας μας βγαινουν λιγο τα ματια

      Διαγραφή
  32. Καλησπερες,εχω την εντυπωση οτι αυτη εθνικη θυμιζει πολυ τον ολυμπιακο(με τις οποιες ατυχιες) στους φετινους τελικους της Α1(η ομαδα που πειρε την ευρωλιγκα στο λονδινο ειταν τρομερα ενεργιτικη και ευστοχη).Η εθνικη οπως ο οσφπ εχασε τον καλο περιφερειακο αμυντικο της(μαντζαρης),ο περκινς δεν βγηκε και ο καλαθης εμεινε στην αμερικη.Ο ενας απ τους 2 παιχτες κλειδια της εθνικης τραυματιστηκε(σπανουλης) οπως ο ε'ι'σι λο,ο μαυροκεφαλιδης θυμιζει καποιες στιγμες το τζος παουελ και ο τιμιος καιμακογλου κανει το χαινς,μαλιστα στο ματς με τους φιλανδους το 4/24 τριποντα θιμιζει αρκετα στατιστικη τελικων.Σε ολα αυτα εαν προσθεσουμε οτι ο τρινκερι εξαφανησε τους μπουρουση και φωτση και μειωσε τα λεπτα του πριντεζη μας φθανουν σε αυτο το σημειο...........ΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να συμφωνήσω στη σύγκριση με Ολυμπιακό των τελικών (καλοί παραλληλισμοί, πάντως). Εμένα, στο παιχνίδι με τη Φινλανδία, η Ελλάδα μου θύμισε CSKA του ημιτελικού της Euroleague. Εικόνα ομάδας που απέναντι στη intensity του αντιπάλου έμοιαζε ανήμπορη να αντιδράσει.

      Διαγραφή
  33. Jim να σαι καλα φιλε μου, καταφερες να μας εκφρασεις ολους που ακολουουμε την εθνικη με τον καλυτερο τροπο..
    Να μας ακουσουν και οι παικτες στη Σλοβενια να το καταλαβουν να το πιστεψουν...
    Αν και απαισιοδοξος ακομα και πριν την αρχη του τουρνουα συμφωνω απολυτα οτι αυτη η Πεμπτη ειναι ολα η τιποτα ..
    Καλη τυχη στην Εθνικη μας και να βγαλει το τσαμπουκα της επιτελους ..
    Μανος Μασσαλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τζιμαρα τρομερο αρθρο , τα εγραψε κ χθες κ εβγαλα το πονο μου αλλα εγω παραμενω απαισιοδοξος δε βλεπω πως θα ματσαρουμε τους ισπανους στα γκαρντ!!! Και μην εκπλαγειται αν μεθαυριο αρχισουν τα σφυριζουν οι ρεφερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τον zoze! όλοι μα όλοι έχετε στρέψει την προσοχή σας στον Μπουρούση, στο Φώτση και στα 3-4 μας. Το θέμα είναι πως οι Ισπανοί θα κατέβουν με

      Ρούμπιο - Καλντερόν - Φερνάντεζ

      και τον Γκασόλ να σπάει τη μπάλα έξω μόλις δεχθεί double team. O Ρούμπιο θα "χώνεται" συνέχεια στη ρακέτα και θα ελευθερώνει στη περιφέρεια το σουτ. Ποιος θα τους πιάσει αυτούς? Έχουμε μόλις τρία γκάρντ και αυτοί έχουν αλλαγή τους Λουλ και Ροντρίγκεζ.

      Δεν γίνεται. Θα ξαναχάσουμε από την περιφερειακή άμυνα γιατί απλά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΤΣΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΚΑΡΝΤ.

      Μόνη ελπίδα στην κίνηση αυτή της Ισπανίας εμείς να απαντήσουμε με διείσδυση και εκμετάλλευση των ψηλών μας. Παιχνίδι στο πόστ. Φθορά του Μαρκ. Και όταν φύγει ο Μάρκ ας χορέψει ο Μπουρούσης. Πρέπει επιτέλους να μας φοβηθούν αυτοί.

      Κακώς κατά την ταπεινή μου γνώμη ορίζετε, Jim και οι υπόλοιποι πολύ ενημερωμένοι και με τεκμηριωμένες απόψεις φίλοι, πως το παιχνίδι με την Ισπανία είναι Νίκη ή Θάνατος!. Έχουμε ελπίδες και μετά.

      Μπορούμε...
      ElGreco

      Διαγραφή
    2. Πολύ σημαντικό αυτό που ανέφερε ο @ElGreco. Ο Gasol είναι από τους καλύτερους passing centers στον πλανήτη.

      Διαγραφή
  35. Να στέιλω απ ευθείας ένα μύνημα για να ξεσπάσω και συγνώμη κιόλας!!!Ένα πράγμα ζητάω...

    Είμαστε στημένοι στη τηλεόραση όλοι για να σας δούμε να παίζετε μπάσκετ. Έχουμε όλοι τα προβλήματα μας σε μια δύσκολη εποχή και στρέφουμε λίγο την προσοχή μας σ' εσάς για να ξεχαστούμε.

    Όταν σας βλέπουμε να παίζετε έτσι όπως παίξατε με την Ιταλία (ανέκαθεν φλώρικη χώρα και φοβιτσιάρηδες ως λαός) και με τη Φινλανδία (κατ' εξοχήν...τίποτα) τότε ραγίζει η καρδιά μου. Γίνομαι Looser και εγώ, νιώθω κότα!!!

    Με κοιτάζει η γυναίκα μου να είμαι σκατά μετά το παιχνίδι, να μη μιλιέμαι όλο το απόγευμα και λεέι στον 10 μηνών γυιό μου να έρθει να με αγκαλιάσει για να γελάσω λίγο. Γιατί μεγαλώσαμε με Γκάλη, Γιαννάκη και Καμπούρη, με Άρη κάθε Πέμπτη, με Παναθηναικό και Ολυμπιακό Πρωταθλητές Ευρώπης. Και ξέρω τι μπάσκετ μπορούμε να παίξουμε.

    Δεν περιμένω να κερδίσετε εκεί πάνω το χρυσό. Περιμένω να πανυγηρίζετε όταν βάζετε τρίποντα και δίποντα, περιμένω να λιώσετε στο τρέξιμο, περιμένω να τα δώσετε όλα και εγώ θα ουρλιάζω για εσάς μόνος μου! Μόνο έτσι νιώθω πως θα τα έχω δώσει όλα. Αλλά ζητάω αυτό...

    Αν είστε εσείς εκεί πάνω στη Σλοβενία μια ΟΜΑΔΑ που εκπροσωπεί τον κάθε μέσο ΕΛΛΗΝΑ...την ΕΛΛΆΔΑ...

    όταν ξεκινήσει ο Εθνικός μας Ύμνος,

    @#$ώ την που%^&α μου,

    ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΉΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ!

    Σα μαλάκες περιμένουμε να σας δούμε ΑΓΚΑΛΙΑ!!!ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ!

    ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΙΤΕ, ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΧΑΣΕΤΕ!!!

    Elgreco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως όχι και φλώρικος και φοβιτσιάρης λαός οι Ιταλοί... Κατανοητό ( και απολύτως σεβαστό) το ξέσπασμα αλλά μη γράφουμε και υπερβολές. Με πρωτοκλασάτους παίχτες εκτός, άλλους να αποχωρούν από την προετοιμασία με πνευμονίες κοκ και οι τύποι μπαίνουν σε κάθε ματς με το μαχαίρι στο στόμα. Εμείς στη θέση τους θα είχαμε αρχίσει τους επικήδειους από το Καρπενήσι...Εδώ ένα ματσάκι έλειψε ο Σπανούλης και μετρούσαμε πόσο υποχωρούσε το πρήξιμο στο πόδι ανα ώρα...

      :)

      Διαγραφή
    2. Ωραιο ποστ, καλα τα λες.

      Διαγραφή
    3. αααεεεεερραααα!
      αν περιμενετε απο την Εθνικη να αισθανθειτε περηφανοι και να ξεχαστειτε ειστε αξιοι της μοιρας σας.

      οσα μεταλλια και να παρει η Εθνικη η πραγματικοτητα ειναι μια και δεν ειναι καθολου καλη.
      γιατι σε μια κατεστραμμενη Ελλαδα να φτιαχνομαστε με αθλητικες επιτυχιες?

      αρτος και θεαμα στους δυστυχεις για να ξεχαστουν, παλια καλη συνταγη που παντα πετυχαινει.

      Διαγραφή
  36. ρε μητσαρα τι motivational αρθρο ειναι αυτο. ηθελα να μπω στα αποδυτηρια ....

    η ιστορια γραφετε απο του νικητες. Η υστεροφημια, η σχολη χτιζεται σε τετοιες καταστασεις.
    Τα ισπανα για να τα κερδισεις πρεπει να τα ματωσεις

    οπως ειπε και ο παπανικολαου πρεπει να walk the talk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τι να πω για το αρθρο αυτο... οση ωρα το διαβαζα ειχα στο μυαλο μου την Αλικη ως Υπολοχαγο Νατασσα σε επικο σλοου μοτιον με την απαραιτητη μουσικη υποκρουση.

    Οκ, καταλαβαινω οτι ο Τζιμ αγαπα το μπασκετ και πληγωνεται να βλεπει μια ομαδα που πιστευει οτι εχει προοπτικες να μην αποδιδει ουτε τα μισα απο τα αναμενομενα αλλα ο μελοδραματισμος που βγαινει κυριως απο τα σχολια με κανει να μειδιω.

    Δεν ειμαστε καλοι (και) φετος. Δε ξερω αν θα γινει το μιρακολο και η ομαδα θα μεταμορφωθει..
    Δεν πειραζει αν δεν γινει ομως το θαυμα, παμε παρακατω next time maybe.


    Δε θα χασω ομως τον υπνο μου ή την οποια βολη μου εχει απομεινει οπως και δε θα ανεβαινα εθνικα σε πιθανη επιτυχια της ομαδας.

    Θα προτιμουσα να αισθανομουν περηφανος ως Ελλην αν η χωρα δεν ηταν στο χειλος της καταστροφης οικονομικα, θεσμικα, ηθικα.
    Κι οχι γιατι ο χρυσοπληρωμενος Σπανουλης με τον χρυσοπληρωμενο Φωτση θα αγκαλιαζονταν με τον εξισου χρυσοπληρωμενο Μπουρουση την ωρα του Εθνικου υμνου και κατοπι με οπλο την ελληνικη ψυχη θα κατατροπωναν τους φοτβιτσιαρηδες Ιταλους ή τους θεατρινους Ισπανους ή τους πελατες Γαλλους.


    Κι αυτα σας τα γραφει καποιος που το 1987, ειχε βγει στο δρομο, αφωνος και κοιταγε τον κοσμο να πανηγυριζει και δε μπορουσε να πιστεψει πως μια μικρη χωρα ειχε νικησει τη Σοβιετικη Ενωση.
    Εχουν περασει οι εποχες ομως, ωριμασαμε. Ελπιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα ωραία και καλά τα λες....αλλά στο ύφος σου περί "επιτυχιών" και επιτυχιών, καθώς και την αναφορά στο '87 και πως "ωριμάσαμε" πλέον, με αντίστοιχη αναγωγή υποθέτω ότι και το 1821 θα έλεγες -πλέον- "σιγά μωρέ, και τι πειράζει που οι Τούρκοι μας έχουν κάτσει στο σβέρκο 400 χρόνια, μια χαρά δεν περνάμε ?"....

      Διαγραφή
    2. Δεν ήξερα ότι οι Τούρκοι κέρδιζαν τους Έλληνες στο μπάσκετ στη διάρκεια του 18ου αιώνα και γι' αυτό προέκυψε το 1821 ... ή μήπως δεν λέει αυτό ο ανώνυμος, αλλά το ακριβώς αντίθετο - ότι δηλαδή ωριμάσαμε αρκετά σήμερα, ώστε να υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το μπάσκετ, πράγματα δηλαδή για τα οποία να χάσουμε τον ύπνο μας.

      Πάντως αντίθετα με τον ανώνυμο δεν βρήκα το κείμενο του Jim τόσο μελοδραματικό, αν και κάποια σχόλια ήταν στη λογική που ορθώς ο ανώνυμος 4.37 θεωρεί ανώριμη. Φτιαχτικό, ίσως, όσο χρειάζεται για ένα σπορ που οι περισσότεροι που γράφουμε εδώ το αγαπάμε

      Μάριος Αφρικανός

      Διαγραφή
  38. Καλημέρα.
    Πολύ έντονα συναισθήματα που προκάλεσε η εξαιρετική ανάρτηση του Jim. Όλοι περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της ομάδας. Η πίεση που τους ασκείται είναι μεγάλη και προέρχεται από πολλές πλευρές. Σχετικοί και άσχετοι, ειδικοί και μη, άνθρωποι του χώρου και εκτός αυτού, δημοσιογράφοι και «δημοσιογράφοι», αρθρογράφοι και «κιτρινογράφοι», όλοι μα όλοι έχουν πει και έχουν γράψει τα πάντα. Από τεχνικές αναλύσεις και αγωνιστικά θέματα μέχρι ψυχαναλύσεις, συνομωσίες και κουτσομπολιά.

    Η ανάρτηση του Jim περιέχει αυτά που σκεφτόμαστε οι περισσότεροι, τουλάχιστον αυτοί που έχουν μυαλό στο κεφάλι τους και δεν αναλώνονται σε αντιπαραθέσεις του στυλ «Διαμαντίδης ή Σπανούλης», «ΠΑΟ ή ΟΣΦΠ» κ.λ.π.

    Ε, λοιπόν, σε όλο αυτό το σκηνικό ποντάρω. Οι παίκτες, κυρίως, αλλά και ο κόουτς οφείλουν να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά ως κίνητρο για την ολική επαναφορά. Το θέμα είναι αν μπορούν. Άλλοι λένε ναι και άλλοι όχι. Είμαι με τους πρώτους. Μπορούν και το έχουν αποδείξει. Ξέρουν να επιστρέφουν και να ανατρέπουν τα δεδομένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπουν στο γήπεδο αποφασισμένοι να πεθάνουν, με μάτι που γυαλίζει. Να φωνάξουν στους Ισπανούς «σήμερα θα χάσετε».

    Οι Ισπανοί δεν είναι ομάδα που πρέπει να μας φοβίζει. Υπερέχει ποιοτικά και ποσοτικά, σαφώς, στην περιφέρεια όπου είναι η μεγάλη της δύναμη. Υστερεί πολύ στις θέσεις 4 και 5 δηλ. στην front court όπου ο μόνος που ξεχωρίζει είναι ο Gasol. Έχουμε, λοιπόν, συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα απέναντι στους «φούριας ρόχας». Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε. Ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε για να αντιδράσουμε.

    Τέλος, υπάρχει μεγάλη διαφορά και στους προπονητές. Ο Τρινκιέρι θα βρει απέναντί του τον Ορένγκα. Πρέπει και μπορεί να τον δέσει κόμπο. Πρέπει να τον βάλει να σκεφτεί. Να τον υποχρεώσει να ψάξει για plan Β και να τον οδηγήσει σε επιλογές που μας βολεύουν. Ο Ιταλός έχει κι αυτός την ευκαιρία του να επιστρέψει.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Περίμενα πως και πως το αρθρο σου (με απανωτα refresh στον υπολογιστη) γιατι σε σεβομαι και σε θεωρω βαθυ γνωστη του αθληματος.

    Ειμαι ομως απογοητευμενος απο το πως προσεγγισες το -συνεχομενο μετα το Προολυμπιακο- διασυρμο μας, και χωρις να θελω να σε κατηγορησω, η επιλογη σε ονοματα που ανεφερες γεννα ξεκαθαρα ερωτηματικά.

    Δε μπορω να πιστεψω οτι δεν εχεις αντιληφθει την περιρρέουσα ατμοσφαιρα και τον πόλεμο πρασινοκόκκινων πάνω απο το ημιθανές ελληνικό κουφάρι.

    Η σωστή τακτική είναι, όσο το παιχνιδι παιζεται ακόμα, να μην προσωποποιήσουμε τις ευθύνες. Κριτικη στο τέλος. Αφού όμως επέλεξες να κάνεις αναφορά σε απόδοση παικτών μεμονωμένα (μεγα λαθος επαναλαμβάνω), ειλικρινά απορώ με την επιλεκτική απώλεια μνήμης που εμφάνισες:

    Δηλαδή για την κακή ήττα από την Ιταλία και το ΔΙΑΣΥΡΜΟ απο τη Φινλανδια, φταίει το mentality και η συγκεντρωση του Μπραμου, και η κακη άμυνα του Λουκά...Μάλιστα...Αναφορά στην εμφάνιση του αρχηγού δε θα κάνεις; Έπρεπε ή δεν έπρεπε να αγωνιστεί; Είναι ή δεν ειναι ικανος να γνωριζει ποσο μπορεί να προσφέρει; Ο Παπανικολάου -αν ο Μπραμος δεν έχει συγκέντρωση- τί έχει; Πόσους πόντους έχει δεχθεί από τους προσωπικούς του αντιπάλους;

    Πόσο είναι το επιμέρους σκορ Ελλάδας-Αντιπάλων όσο είναι στην πεντάδα ο Μπουρούσης; Όταν ο Σοκόλοφ (ο ποιος??!!) τον διέσυρε 3 φάσεις σερί, ακούγαμε από το σπίκερ οτι ο Μπουρου ειναι κυριαρχος του γηπέδου!

    Πόσο κακός ήταν με την Ιταλία ο Σλουκας;

    Ποιο το νόημα της συμμετοχής Καββαδά στη δωδεκάδα;

    Πόσο ντεφορμέ είναι μετά το Φ4 ο Πρίντεζης;

    Για να μην αρχίσουν απο κατω τα παραπλανητικά σχόλια, θα πω ότι ναι ειμαι Παναθηναικος μπορει να είμαι "άρρωστος", αλλα περισσότερο "άρρωστος" ειμαι με την Εθνική και με το μπασκετ το ίδιο, και οταν βλεπω γαλανολευκα δεν ξεχωριζω ονοματα. Και για να τελειωσει και το αστειο, σιγα ρε παιδια μην αγαπησαμε ξαφνικα οι Παναθηναικοι το Λουκα και αισθανομαστε την αναγκη να τον υπερασπιστουμε..Σε τελικη γιατι ολοι αναγνωριζουν το μεγαλο τουρνουα του Περπερογλου;

    Αυτα και συγγνωμη αν κουρασα. Το ρεζουμε θα μπορουσε να ειναι μια γραμμη: H κανεις κριτικη ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ή σε κανένα!

    Φιλικά,

    culdesac

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά γραφικός.. Μη μιλάς για αντικειμενικότητα εδώ μέσα. Σε πείραξε ο Λουκάς και ο Μπράμος λες και ο Τζιμ είναι κανένας γάβρος. Τράβα στη πράσινη. εδώ μιλάμε για εθνική, είναι όλοι παίκτες μας. Κριτική στο άρθρο υπάρχει μόνο για τρινκιέρι. ουστ βαζέλι!

      ΤΕΟ

      Διαγραφή
    2. Εδώ φίλε είναι κοτέτσι σου και διώχνεις όποιον γουστάρεις;

      Μίλα με τον καθρέφτη σου!

      culdesac

      Διαγραφή
    3. λαγέ η εθνική είναι μια, η ομάδα μας. Δεν υπάρχουν γάβροι βάζελοι. Που σε πείραξε που σου έθιξαν το Μαυρο-μπράμος. Ούστ ρε..

      ΤΕΟ

      Διαγραφή
    4. Σε αφηνω να εκτιθεσαι πινοντας το δηλητηριο σου...Περαστικά

      Διαγραφή
    5. Αν και το τραβάει λίγο ο φίλος culdesac, έχει δίκιο στο point που θέλει να δείξει: ο Μπράμος βολοδέρνει επειδή του έχουν πει να κάνει κάτι που δεν μπορεί, ενώ ο Λουκάς ποτέ δεν μπορούσε να γίνει ο αμυντικός/επιθετικός ογκόλιθος στο 5. Το να τους κρίνουμε αρνητικά επειδή δεν κάνουν αυτό που αποδεδειγμένα δεν μπορούν, ενώ δεν κρίνουμε αντίστοιχα τους υπολοίπους γιατί δεν κάνουν αυτό που πραγματικά μπορούν (όπως Παπανικολάου, Πρίντεζης), δείχνει κάπως...

      Προφανώς δεν έχει σχέση με ομάδες, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα....

      Διαγραφή
    6. ναι Αντώνη αυτό λέει ο Τζιμ, λάθος σκέψη του κόουτς, δε κατηγορεί τα παιδιά. Και η ψυχολ. προετοιμασία ευθύνη του ιταλού είναι.

      ΤΕΟ

      Διαγραφή
    7. Περιπου αυτο λεω Αντωνη, και παρεπιπτοντως κοιτα λίγο τους πόντους μας στο ματς-κλειδι κατ εμε για τα "δεινα" που πληρωνουμε αφου φαινεται οτι ισως να αρμενιζουμε οντως στραβα και να μη φταιει ο γυαλος.

      Μπουρούσης 18, Ζήσης 2, Σπανούλης 25(3), Καλάθης 3(1), Καϊμακόγλου, Φώτσης 2, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 8(1), Μπράμος 4, Μαυροειδής 6, Μάντζαρης 1

      Ειναι η δεν ειναι η ιδια ομαδα που επαιξε με Φινλανδια; Τοτε ελειπε ο Στρατος ως τραυματιας και τωρα ο Καλαθης για τους γνωστους λογους.

      Κατα την αποψη μου εκεινη η ομαδα ηταν πολυ πιο πληρης μαλιστα υπο την εννοια οτι ειχες το Μαντζαρη που ειναι σκυλος αμυντικα, και τον Καλαθη που ειναι οτι πιο καθαρο απο "1" μπορεις να ελπισεις οτι θα εχεις. Κατι αλλο λοιπον πρεπει να φταιει γιατι δεν ειναι τυχαιες τοσες ηττες από ομαδες αυτης της δυναμικοτητας

      culdesac "λαγος"

      Διαγραφή
    8. *αναφερομαι στο 79-80 απο Νιγηρια , παραλειψη

      Διαγραφή
    9. Συμφωνώ γενικά με τον culdesac, ωστόσο κάνει κι αυτός ένα λάθος, απόρροια αυτού ακριβώς που κατά τα άλλα στηλιτεύει (δηλαδή το ότι εχουν μπλεχτει τα συλλογικα των κοκκινοπρασινων με τα της εθνικής): αρχηγός της εθνικής ομάδας είναι ο Φώτσης και όχι ο Σπανούλης. Όταν αναφέρονται όλοι (δημοσιογράφοι, εκφωνητές, σχολιαστές) στο Σπανουλη ως "αρχηγό", λες και η Εθνική είναι ο Ολυμπιακός, τι συζητάμε τώρα...

      Διαγραφή
    10. culdesac,

      όσο αγωνίζεται ο Μπουρούσης είμαστε στο +32, ενώ όσο αγωνίζεται ο Μαυροκεφαλίδης είμαστε στο +2.

      Διαγραφή
  40. Θελω να κάνω μια ερώτηση. Πιστεύετε οτι την Ελλάδα την αποπροσανατολισε η Σπανουλιάδα; Και εξηγω:

    Για μέρες επικρατούσε ένα κλίμα για το αν ειναι καλά ο Σπανούλης η οχι. Κερδίζαμε, ο Ζήσης αφιέρωνε στον Σπανούλη. Χάσαμε απο Ιταλία, μας έλειπε ο Σπανούλης έλεγαν οι διεθνείς. Επέστρεψε με την Φινλανδία, έπαιξε 33 λεπτά, ήταν κάκιστος.

    Και αναρωτιέμαι. Μήπως αυτός ο τραυματισμός μας έκανε να χάσουμε λίγο τον προσανατολισμό μας και αντι να κοιτάζουμε τα παιχνίδια, όλος ο οργανισμός που λέγεται ομάδα, κοιτούσε τι θα γίνει με τον Σπανούλη;

    Μια σκέψη κάνω και θα ηθελα να ακούσω και άλλες αποψεις.

    Χάρης Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι στα όσα είπε ο Jim, όλα σωστά και to the point. Βέβαια με αυτό το "σαλιώνουμε το δάχτυλο μη μας φύγει κανάς πόντος" άρχισα να γελάω μέσα στο γραφείο μόνος μου...:-)

    Το γιατί μας έκαναν χωνί McCaleb, Belinelli, Koponen (και πολύ φοβάμαι αντιστοίχως αύριο η all-star PG lineup των ακατανόμαστων) είναι εξαιρετικά απλό: όχι μόνο έχεις 3 PGs, αλλά ΚΑΝΕΝΑ από αυτά δεν είναι "αμυντικός" (quarterback, σκυλί, ξυλοκόπος, οικοδόμος, πείτε το όπως θέλετε). Γι'αυτό και ο Μπράμος βολοδέρνει κάπου εκεί στη γραμμή, γιατί απλά δεν υπάρχει άλλος. Ένα τόσο δα screen, ένα μικρό step-back, ένα αργό hedge-out αρκεί και περισσεύει όπως φαίνεται σε όλους τους αντιπάλους shooters/PGs...

    Και όσοι λέτε περί σκυλίσιας άμυνας, να τους δαγκώσουμε το λαρύγκι κλπ κλπ, έχετε δοκιμάσει να κυνηγήσετε μέχρι και στα αποδυτήρια αντίπαλο guard/shooter, για τον οποίο δουλεύει όλη η ομάδα για να του βγάλουν ελεύθερο shoot ? Ακόμα και αν είστε ο ΔΔ ή ο Καλάθης, στο 5λεπτο θέλετε αλλαγή. Άντε λοιπόν και ξαφνικά ο Ζήσης και ο Σπανούλης γίνονται τα αμυντικά τέρατα που φανταζόμαστε, και τους βάζουμε να κυνηγάνε Lull, Calderon, Rudy, Rubio, Fernandez, Emeterio κλπ. Μετά από το πρώτο 10λεπτο θα πρέπει να παίξουμε με play τον Περπέρογλου, γιατί αυτοί οι δύο θα είναι με υπογλώσσια. Χωρίς αλλαγές για να έχεις φρέσκα πόδια και καθαρά πνευμόνια, τέτοια άμυνα απλά δεν μπορούμε να παίξουμε.

    Για ζώνη φυσικά ούτε λόγος, εδώ μας έκαναν πλάκα οι Φινλαδοί κάποια στιγμή που τη δοκιμάσαμε (προφανώς για να ταράξουμε τα νερά). Άσε το Fernanded, Calderon και Emeterio στα 6,75 μόνους τους και μέτρα διαφορές...

    Και για όσους αναρωτιούνται για τον Καββαδά, ελπίζω αυτό που έμαθα (που δεν έχει σχέση με αμυντική διάθεση, ξύλο, managers, ομάδες κλπ) να μην αληθεύει, γιατί τότε όντως την κάναμε την ομάδα σκ@τ@....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι μάθατε αγαπητέ,
      Μοιραστείτε το κ με εμάς με την ενδειξη της επισφαλούς πληροφόρησης. Ρωτώ διότι μου μένει κ εμένα η απορία, εγώ πίστευα οτι αφού τον πήρε θα τον έβαζε κι όλας έστω λίγο...
      Φιλικά
      "Ατσα Νίκολιτς"

      Διαγραφή
    2. Λείπει κ ένα ερωτηματικό (;) στο αγαπητέ, ο δαίμων βλέπετε...

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς -αν και ακόμα και τώρα δεν θέλω και δεν μπορώ να το πιστέψω- όπως ελέχθει από μέλος του ιατρικού team, η επιλογή του έχει να κάνει περισσότερο με το πως είναι και φαίνεται, παρά με το αν και πόσο μπάσκετ ξέρει...

      Μέχρι να τον δω όντως να μπαίνει μέσα και να χρησιμοποιεί το "πως είναι/φαίνεται" για να παίξει μπάσκετ, δυστυχώς δεν θα έχω κάποιο αντεπιχείρημα για τα λεγόμενα αυτά...

      Διαγραφή
    4. Βασικά επειδή βαριέμαι τα υπονοούμενα και τα μισόλογα. Εννοείς οτι επειδή μοιάζει με Χρυσαυγίτης τον πήρανε στην Εθνική;

      Πες το μου αυτό να πεθάνω.

      Διαγραφή
    5. Θα συμφωνήσω στο θέμα αντιμετώπιση των pg.Δεν έχουμε αμυντικό κοντό να παίξει σκυλίσια άμυνα!γι'αυτό το λόγο γκρίνιαζε το μισό μπλογκ να πάρει τον κατσίβελη κ όχι γτ είναι καλύτερος παίχτης από τον παππά.

      από τα πρόσφατα παιχνίδια ο μόνος που ίσως να το προσπαθούσε κ δεν ξέρω κ αν θα το κατάφερνε ήταν ο σλούκας όπως το έκανε στο f4 αλλά κ πάλι η έλλειψη άλλων guard το κάνει απαγορευτικό κ μόνο στη σκέψη.Στο f4 μην ξεχνάμε ότι τα guard του οσφπ ήταν σπανούλης,σλούκας,λο,κατσίβελης κ γκετσε.άρα ακόμα κ να χαράμιζες έναν μόνο για την άμυνα κ να ήταν ικανός μόνο για μερικά λεπτά είχες αντικαταστάτη.στην εθνική??

      ο μπράμος ταλαιπωρείται εκεί.ο παπ δεν μπορεί να χαμηλώσει τα 2.06 του για να μαρκάρει χαμηλά.άλλωστε μόνο στη ψηλή άμυνα ξεχώριζε.άρα υποτίθεται ότι διαλέγεις να στείλεις τους κοντούς πάνω στους ψηλούς που θα τους κρύβουν το γήπεδο.αντίθετα βλέπουμε μαυρο κ μπουρούση αντί για hedge out να μένουν καρφωμένοι στη θέση τους.

      εγώ βλέπω θέμα δυνατοτήτων των παιχτών στο συγκεκριμένο στιλ του ιταλού κ κακη στελέχωση του ρόστερ.

      με ισπανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα στο μυαλό μου.αργο μπάσκετ μέχρι αηδίας,βοήθεια στα pg στο κατέβασμα της μπάλας κ συνεχές ποστάρισμα στη ρακέτα μπας κ φθείρουμε τον γκαζόλ.

      Επίσης ας ψάξουμε τα μις ματς.ο περπε η ο καιμακογλου μπορουν να ποστάρουν άνετα τα 2-3αρια των ισπανών.

      ελπίζω στην νίκη κ στην προκριση κ ακομα κ στο μετάλλιο αλλά χρειάζεται σκεπτώμενο μπάσκετ από παιχτες αλλά κ από τον ιταλο!!!!

      Διαγραφή
    6. Δυστυχώς παιδιά δεν έχει να κάνει ούτε με κομματικά, πολιτικά ή άλλα κριτήρια...καθαρά και μόνο με οπτικά/αισθητικά...

      Όποιος κατάλαβε κατάλαβε, νιώθω άσχημα -και ακόμα δεν το πιστεύω, μακάρι να είναι ράδιο αρβύλα ή απλή υπόθεση αυτού που το είπε- που το αναφέρω καν...

      Διαγραφή
    7. @Antony Marinos
      Αντώνη, επειδή δεν το ‘χω, μία διευκρίνιση μπορείς να μου κάνεις;
      Βρέθηκε κάποιος από το ιατρικό team και σου είπε ή είπε σε κάποιον τρίτο που στο μετέφερε ότι ο Καββαδάς επιλέχθηκε στην βάση κάποιων οπτικών / αισθητικών κριτηρίων. Οπότε είτε ο Τρινκιέρι του εκμυστηρεύτηκε τον τρόπο που έκρινε απαραίτητη την παρουσία του Καββαδά είτε ο ατσίδας του ιατρικού team το διαπίστωσε μόνος του.

      Πόσο πιθανό είναι το πρώτο ενδεχόμενο; Να κάθεται ο κόουτς να εξηγεί σε κάποιο μέλος του ιατρικού team με ποιόν τρόπο επιλέγει τους παίκτες και πώς κάνει την αξιολόγησή του. Αν ισχύει αυτό, μήπως να επικοινωνούσες με τον γιατρό να μας έλεγε πώς θα παίξουμε αύριο με την Ισπανία; Σίγουρα ο κόουτς θα του έχει φανερώσει τις σκέψεις του. Να μην έχουμε και αγωνία…

      Το δεύτερο ενδεχόμενο έχει να κάνει με την ευφυΐα του doctor οπότε δεν έχω να πω πολλά. Ιατρική έχει τελειώσει (στην Ρουμανία, ίσως) οπότε θα του κόβει. Τι διάολο. Εκτός και αν όλο αυτό το εκπληκτικό μυστικό (που ούτε εσύ τολμάς να πιστέψεις) είναι τόσο εμφανές που το καταλαβαίνει ο καθένας.


      Υ.Γ. Όπως κατάλαβες αυτού του είδους οι αναφορές, τα μισόλογα και τα υπονοούμενα το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι ειρωνεία. Λυπάμαι…

      77

      Διαγραφή
    8. Δεν θα το κάνω Ciao ή ΟΚ εδώ μέσα, αλλά γεγονός παραμένει ότι αυτό ελέχθει από μέλος της ομάδας. Εγώ ξέρω τι είπε αυτός, όχι τι είπε ή τι σκέφτηκε ο Trincieri. Δεν ήθελα/θέλω να το πιστέψω και αυτό είπα. Πέραν τούτου, όπως ακριβώς το είπα και πιο πριν: μέχρι να τον δούμε να μπαίνει να παίζει χρησιμοποιώντας τα δικά του προτερήματα, σοβαρό αντεπιχείρημα δεν έχω...

      Και φυσικά δεν περιμένω κάποιον άλλο να το πιστέψει, αφού και εγώ ακόμα δεν το πιστεύω...τεςπα, αυτά, moving on!

      Διαγραφή
    9. Καθένας κρίνεται από αυτά που λέει, από τον τρόπο που τα υποστηρίζει και από το πνεύμα από το οποίο διακατέχεται.
      Όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη, όλοι δικαιούνται να κρίνουν και να αξιολογούν.
      Είμαι αλλεργικός σε σχόλια και φήμες επιπέδου Ciao ή OK, οπότε δεν πρόκειται να ασχοληθώ περισσότερο με την συγκεκριμένη «πληροφορία».

      Υ.Γ. Επειδή έχασα κάπου το συλλογισμό σου. Αν ο Καββαδάς μπει και παίξει και είναι κακός, θα πιστέψεις τον γιατρό; Τί σημαίνει δεν θα έχω αντεπιχείρημα;

      77

      Διαγραφή
    10. Ας πάμε λοιπόν επί του πρακτέου: εγώ πραγματικά περιμένω μια μικροέκπληξη αύριο από τον ιταλό, να βάλει δηλαδή τον Καβαδδά -άγουρο, άτεχνο, αλλά δυνατό και αναλώσιμο- πάνω στον Gasol τόσο για να τον κουράσει, όσο και για να του σπάσει τον τσαμπουκά...ομοίως με τους πολύ καλούς Κροάτες centers...εκεί ναι, θα αποδείξει ο ιταλός ότι υπήρχε και αθλητικό σκεπτικό πίσω από την επιλογή του Καβαδδά.

      Διαγραφή
    11. ΟΚ. Κατάλαβα...

      Όπως φαίνεται η επόμενη μέρα μιας πιθανής αποτυχίας της εθνικής, μας επιφαλάσσει και μία πτυχή της κριτικής που δεν είχαμε φανταστεί.

      77

      Διαγραφή
    12. Αντώνη, προφανώς δεν θες να επεκταθείς, αλλά δεν σε έχω "πιάσει" όσον αφορά την φήμη για τον Καββαδά. Αν κάτι ίσως βρωμάει στην όλη υπόθεση θα αφορούσε διάφορα μανατζερικά, όχι απαραίτητα του Καββαδά, ίσως του Βουγιούκα. Εικασία κάνω, δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό ούτε συμφωνώ με αυτήν την παραπάνω άποψη. Από αυτήν την γελοιοδέστατη ομοσπονδία όλα να τα περιμένεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον @77 για την υπενθύμιση του άρθρου του Φιλιππούση για τον Καλάθη, είχα ξεχάσει ότι συγκαταλεγόταν και αυτός στους αστείους που τον έκραζαν μπας και πάνε τζάμπα στη Σλοβενία.

      Διαγραφή
  42. Καλημερες,με το περας του τουρνουα θα ηθελα να γινει μια κουβεντα για ανανεωση στην εθνικη,δεν θα ηθελα να γραφτει η νεκρολογια αυτης της πολυ πετυχημενης γενιας των παιχτων του 80-82 γεννημενων(που μας εδωσαν πολλες χαρες) αλλα μεχρι ποτε θα παιζει ο ζησης και ο σπανουλης ;;;;Δεν εχω την απαιτηση απ το σπανουλη να παιζει μεχρι τα 34 του ουτε απ το φωτση και το μπουρουσαρο.Ισως ακουγεται προωρο και ακυρο αλλα ας το σκεφτουμε λιγο,η ευρωλιγκα και οι αγωνες της αυξανονται και εξαρτομαστε μονιμα απ τους ιδιους,στη τελικη ας φαμε 2 σφαλιαρες ως κοστος ανανεωσης.Τελος να υπενθημησω κατι,ολες οι μεγαλες ανανεωσεις σε εθνικες ομαδες ιστορικα εχουν γινει απο γιγενης προπονητες που γνωριζουν τη μπασκετικη νοοτροπια της χωρας..............ΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Άκη, προτρέχεις...

      Η συζήτηση που προτείνεις να γίνει είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η σειρά, πάντως, των συζητήσεων αν η Εθνική δεν τα καταφέρει θα έχει ως εξής :

      1ο Κεφάλαιο : Πόσο λάθος ήταν η επιλογή του Τρινκιερί από την ΕΟΚ; Ποιός θα τον αντικαταστήσει;

      2o Κεφάλαιο : Πόσο διαφορετική εξέλιξη θα είχε το Ευρωμπάσκετ αν ο Ιταλός επέλεγε τον Βουγιούκα αντί του Καββαδά; Αν έπαιρνε τον Κατσίβελη; Αν είχε τον Παππά; Αν επέλεγε τον Βασιλειάδη;

      3ο Κεφάλαιο : Πόσο λάθος διαχειρίστηκε το υλικό ο κόουτς; Τί θα γινόταν αν έπαιζε βασικός ο Φώτσης; Αν δεν χτυπούσε ο Σπανούλης; Αν έπαιζε 40' ο Μπουρούσης;

      4ο Κεφάλαιο : Μήπως φταίει ο Σπανούλης; Τί θα γινόταν αν έπαιζε ο Διαμαντίδης; Ποιός είναι καλύτερος; Ποιοί έπαιξαν καλύτερα, οι παίκτες του ΠΑΟ ή του ΟΣΦΠ;

      5ο Κεφάλαιο : Μήπως ήρθε η ώρα της αποχώρησης του Βασιλακόπουλου;

      6ο Κεφάλαιο : Μήπως έχουμε γίνει το μαύρο πρόβατο της FIBA; Γιατί μας αδίκησε η διαιτησία;

      Αφού συζητηθούν όλα αυτά τότε θα μιλήσουμε και για το θέμα που βάζεις. Είναι θέμα προτεραιοτήτων, βλέπεις. Οι τελευταίες ημέρες αποτελούν το εισαγωγικό μέρος των κεφαλαίων. Το κυρίως μέρος θα ακολουθήσει με την επιστροφή της ομάδας.

      77

      Διαγραφή
    2. Φιλε 77 το εγραψα,να μην γραφτει η νεκρολογια αυτης της γεννιας 80-82(καιμακογλου-μπουρουσης ειναι 83) αλλα καλα θα ηταν να αρχησουμε να το σκεφτομαστε σιγα σιγα...δεν λεω οτι αν σταματησουν οι συγκεκριμενοι θα επιστρεψουμε σε εποχες καστρινακη και γιατζογλου,καλο θα ηταν ομως να προσπαθησουν οι ομαδες να βαλουν τους ελληνες ποιο πανω απ τους ξενους,μακαρι ο μαντζαρης να επιστρεψει δυνατος ο παπας να στρωσει με το πεδουλακη και ο μποχωριδης να μεινει καποια ακομα χρονια στον αρη ωστε να δειξει το ταλεντο του.Προσωπικα πιστευω οτι τα παιδια που ανεφερα πριν και ειναι χρονια στην εθνικη εχουν 2 περιπου καλα τουρνουα ακομα.Για τα φρεσκα κουλουρια δεν ανυσηχω η ισπανια εχει σεντερ το γκαζολ και η κροατες το τομιτς οπωτε εφοσον ο ιταλος μονιμα προσαρμοζεται στο τι κανει ο αντιπαλος τοτε σιγουρα θα παιξει αρκετα ο ποιο φορμαρισμενος ελληνας στο τουρνουα (μαζι με το περπερογλου) ο μπουρουσης.... ΑΚΗΣ

      Διαγραφή
  43. Πολυ καλο και κυριως πολυ σωστο το αρθρο σου αδερφε, ελπιζω μονο και η ομαδα να κανει αυτο που πρεπει δηλαδη οτι "μπορει" καλυτερο για να κερδισει τον τελικο. Επισημαινω τη λεξη "μπορει" γιατι κατα τη γνωμη μου περα απο την... Softοτητα και την αλλαγη μπασκετικης νοοτροποιας που πολυς κοσμος εχει διαπιστωσει υπαρχει και κατι αλλο που σ'αυτη την ομαδα που ξεχναμε η που εχει παρεξηγηθει αν θελεις, η ομαδα μας αποτελειτε απο ρολιστες, παιδια που πλην τους απενεργοποιημενους ουσιαστικα Σπανουλη(τραυματιας), Μπουρουση(Τρινκερι),Φωτση(!), ειναι απο καλοι ως πολυ καλοι παιχτες αλλα οχι "μεγαλοι". Δεν ξερω αν μπορουμε να κανουμε την υπερβαση με την Ισπανια νομιζω οτι χασαμε την ευκαιρια για κατι καλο χανωντας απο τον Μπελινελι και τον Κοπονεν...και γι'αυτο σκαω γι'αυτο σκαμε ολοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Επί του πιεστηρίου:

    Για την αντιμετώπιση του Μαρκ Γκασόλ, o Ιταλός προπονητής τόνισε: "Θα έχουμε περισσότερο rotation απέναντί του. Θα πρέπει να παίξουμε επιθετικά πάνω του. Ίσως τον αντιμετωπίσουμε και με τρεις παίκτες. Είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά αντιμετωπίζουμε την Ισπανία. Κάθε παιχνίδι κερδίζεται από τους παίκτες και αν κερδίσουμε τα match up έχουμε καλές πιθανότητες".

    Μόνο ως προσπάθεια παραπλάνησης μπορώ να το εκλάβω αυτό, καθώς αν όντως παίξουμε παγίδες με triple-teams πάνω στο Gasol, οι Ισπανοί θα πάνε για ρεκόρ 3Ps, 3P%, Assts καθώς των άτυπων Τελικό Score και Τελικής Διαφοράς...:-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μέχρι το αυριανό απόγευμα έχουμε μια γεμάτη μέρα μπροστά μας...
    Ξεκινώντας από το άσημο Ουκρανία-Λετονία...
    Κι όμως στο ματς μάλλον παίζεται η 4η θέση του γκρουπ Α για τα προημιτελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και φυσικά ο Αντέννα δε θα δείξει το Ισπανία-Γαλλία αλλά το Σερβία-Λιθουανία.

      Διαγραφή
    2. σκατά τα έκανα.

      Δε θα δείξει Γαλλία-Λιθουνία αλλά Σερβία-Βέλγιο.

      Διαγραφή
  46. Πραγματικά η αμυντική μας εικόνα με τη Φιλανδια με εκανε να θελω να σκισω τις σάρκες μου. Με ενα μονο γαμ...νο σκριν σουταραν ελευθεροι... Δε σπασαμε ενα σκριν... Τεσπα. Για να δουμε απο δω και περα...

    graz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλημέρα jim και φίλοι του μπλογκ.Με αφορμή το σχόλιο του elgreco το οποίο κάποιοι χαρακτήρισαν γραφικό και υπερβολικό θέλω να τονίσω κάτι που μου έχει κάνει κακή εντύπωση.
    Ίσως ακουστεί και η δική μου γνώμη γραφική ή εθνικιστική,αλλά νομίζω πως και αυτή η μικρή λεπτομέρια μπορεί να παίζει το ρόλο της.
    Αυτό λοιπόν που εμένα προσωπικά με παραξενεύει είναι πως κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, ο μόνος που ακολουθεί τη μουσική ψελλίζοντας τους στίχους του Σολωμού, είναι ο Ζήσης.Κανένας άλλος δε λέεί ούτε λέξη.Αυτή η παρατήρηση και "στεναχώρια" μου ουδεμία σχέση έχει με εθνικιστικές απόψεις απο μέρους μου ή οτιδήποτε άλλο.Αλλά ρε γαμώτο, για την Εθνική ομάδα παίζεις, τον καθρέφτη της χώρας σου στον κόσμο,την αντανάκλαση του ίδιου σου του μπασκετικού εαυτού και της αθλητικής παιδείας που αντιπροσωπεύεις,τραγούδα δύο λόγια!
    Για να προλάβω τους πονηρούς και τους "προοδευτικούς" να σημειώσω πως δεν είναι κακό η φασιστικό η οτιδήποτε άλλο να λες με τιμή και καμάρι τον Εθνικό ύμνο της χώρας σου.
    Σε όλο τον κόσμο οι αθλητές τραγουδούν με ένταση και συνήθως με το χέρι στην καρδιά.Είναι φασίστες ναζί εθνικιστές κλπ;Βλέπουμε στην ανάκρουση του ύμνου των Η.Π.Α να βάζουν το χέρι στην καρδιά και να φανατίζονται αφροαμερικανοί που μέχρι πριν 50 χρόνια ζούσαν στον απόλυτο ρατσισμό.Δε το συζητάμε για παλαιότερα που ζούσαν ως σκλάβοι...Βλέπουμε αθλητές από μικρές χώρες με ανύπαρκτη ιστορία και φιλειρηνικές γενικότερα διαθέσεις να παθιάζονται για την εθνική τους ομάδα και τον ύμνο τους.Βλέπουμε παιδιά της εθνικής νέων του ποδοσφαίρου να νιώθουν τιμή και να γκαρίζουν έστω παράφωνα τον ύμνο μας.
    Βλέπουμε αθλητές βορειοηπειρώτες που οι έλληνες τους λένε κωλοαλβανούς και οι αλβανοί κωλοέλληνες να κοιτάνε τον ουρανό και να έχουν το χέρι στην καρδιά όσο ακούνε τον ύμνο.Βλέπουμε ακόμα ακόμα και παληκαράκια απο τη Νιγηρία να έχουν στα χέρια την ελληνική σημαία και να να ριγούν τραγουδώντας τον υμνο μας.
    Πόσο κακό είναι πια, μπανάλ η εθνικιστικό να τραγουδήσεις τον ύμνο της χώρας σου σε ένα τουρνουά παίζοντας για την ίδια την εθνική ομάδα της χώρας σου!
    Ειλικρινά ρε μάγκες δεν καταλαβαίνω τι είναι..Αδιαφορία,κόμπλεξ, φόβος μην τους κακοχαρακτηρίσουν;Οκ να μη θέλει κάποιος να τραγουδήσει τον ύμνο.Άλλος μπορεί να νιώθει άβολα ή κάποιος άλλος να είναι παράφωνος και να τον λέει απο μέσα του.
    Αλλά ΟΛΟΙ όμως; Να μην ανοιγοκλείνουν ούτε τα χείλια;
    Τι να πω δεν ξέρω.
    ..........................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ..............................................................
    Αλήθεια αν δε σε ενώνει η εθνική ομάδα , αν δε σε πορώνει που θα παίξεις με το εθνόσημο στο στήθος αν δε σε "κα**"" να ματώσεις με τα χρώματα της πατρίδας σου, που θα βρείς τη διάθεση να παίξεις σκληρή άμυνα, να "πεθάνεις" στο γήπεδο;
    Αγγαρεία το βλέπουν το κομμάτι εθνική, επάγγελμα;Ας βλέπουν τις ομάδες τους και τα συμβόλαια τους επαγγελματικά και ψυχρά.Η εθνική ομάδα θέλει πάθος και δύναμη.Όχι επειδή είναι η ελλάδα ή επειδή είμαστε σοβινιστές ή οτιδήποτε άλλο.Αλλά γιατί σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις χώρες είναι η ύψιστη τιμή να αγωνίζεσαι με τα χρώματα της πατρίδας σου.Στην τελική όποιος δε θέλει ή δεν βρίσκει κίνητρο και δεν παθιάζεται ας κάτσει σπίτι του, και ας έρθουν στη μεγάλη ομάδα τα παιδιά των μεταναστών που τιμούν τη χώρα που τους φιλοξενεί και το ψωμί που τρώνε και θεωρούν ύψιστο καθήκον να φορέσουν τα εθνικά χρώματα.
    Να σημειώσω πως δεν ψέγω τους διεθνείς για έλλειψη πάθους και αγωνιστικότητας εν γένει αλλά για έλλειψη κινήτρου, που θα τους οδηγήσει στην υπέρβαση αυτών.Που θα τους κάνει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και το πάθος και η αγωνιστικότητά τους θα γίνει υπέρμετρη τόσο όσο να τους χαρίσει την επιτυχία.Ειδικά όταν αποδεδειγμένα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει μία Ελληνική ομάδα που μπορεί να υστερεί σε ταλέντο, σωματικά προσόντα και υποδομές.Και κατά τη γνώμη μου τι πιο σοβαρό κίνητρο, τι πιο δυναμωτικό απο τον εθνικό ύμνο και τη σημαία σου στον αέρα, τι πιο πορωτικό απο το να παίζεις και τόσα εκατομμύρια κόσμου να αναπνέουν μαζί σου,να ανεβάζουν παλμούς στο ρυθμό της δικής σου καρδιάς βλέποντας σε απο την τηλεόραση.
    Αυτή είναι η άποψή μου και να τονίσω κλείνοντας πως δεν έχω ουδεμία σχέση με ακραίες αντιλήψεις είτε της δεξιάς είτε της αριστερής πλευράς του πολιτικού γίγνεσθαι.Έχω προοδευτικές καταβολές αλλά αγαπάω τη χώρα μου και δεν το θεωρώ ειδεχθές να το κάνω αυτό όπως έχει γίνει της μόδας στον "σύγχρονο" προοδευτισμό.Κάνω κάτι που κάνει όλος ο πλανήτης καθολικά.
    Επίσης δε θα λυθούν τα προβλήματά μου σε περίπτωση επιτυχίας, αλλά θα αναπτερωθεί ο πληγωμένος μου εγωισμός,.θα πάρω λίγη χαρά απο το τελευταίο αποκούμπι μου, τον αθλητισμό.

    Human Highlight Meat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ φίλε μου από την άλλη δεν ντρέπομαι καθόλου να πω ότι είμαι εθνικιστής (ναι αγαπάω τη χώρα μου) και ότι συμφωνώ 100% με ότι έγραψες...η υπέρβαση των σωματικών/φυσικών ορίων γίνεται πάντα και μόνο από ψυχική/ψυχολογική ώθηση (δεν υπολογίζω τα οποιαδήποτε φάρμακα/συμπληρώματα), την οποία οφείλεις να έχεις όταν παίζεις για την γαλανόλευκη φανέλα...

      Αν και προσωπικά δεν νομίζω ότι κάποιος από αυτούς που είναι στη δωδεκάδα έχουν δείξει τέτοια δείγματα (δεν έχω προσέξει αυτό που λες για τον ύμνο στη Σλοβενία, θα το κοιτάξω αύριο)....

      Διαγραφή
    2. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μιλάμε για τρίχες, για 12 μαντράχαλους που βάζουν τη μπάλα σε ένα καλάθι εκπροσωπώντας μια σχολή μπάσκετ και τίποτα παραπάνω, οπότε τα περί εθνικού ύμνου κοκ τα ακούει βερεσέ και απλά γουστάρει να περάσει ευχάριστα μιάμιση ώρα παρακολουθώντας ένα παιχνίδι. Κι αν θες την προσωπική μου γνώμη, τη στιγμή που η χώρα έχει καταντήσει χειρότερη από προτεκτοράτο, το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, η κυβέρνηση μαριονέτα και ο λαός πειραματόζωο, δεν περιμένω καμία εθνική μπάσκετ για να τονωθεί ο πληγωμένος μου εγωισμός. Ισα ίσα, θα μου γυρίσουν τ'άντερα έτσι κι ένας τύπος στο Μαξίμου, στα πλαίσια του σαξές στόρυ, με το κύπελλο αγκαλιά μου κάνει κήρυγμα περί " ενωμένων Ελλήνων που κάνουν θαύματα".

      Διαγραφή
    3. Αντωνάκη, τώρα εξηγείται η μαλακία που σε δέρνει.

      Διαγραφή
    4. Προφανώς κάποιος από τους γνωστούς καραγκιόζηδες γαύρους να υποθέσω (ούτε το ονοματάκι σας δεν βάζετε λούγκρες)....

      Αν το να αγαπάω τη χώρα μου εσύ το αντιλαμβάνεσαι ως μαλακία (α) έχεις σοβαρά προβλήματα, και (β) καλά θα κάνεις να αλλάξεις χώρα, χαραμίζεσαι εδώ πέρα...

      Διαγραφή
    5. Δε θυμάμαι ποτέ κανέναν εθνικιστή να απέδειξε στην πράξη ότι αγαπάει τη χώρα του και τους ανθρώπους της. Ψόφα να ξεβρωμίσει ο τόπος.

      Διαγραφή
    6. Όντως έχεις σοβαρά προβλήματα, καθώς πέρα από το προφανώς μονοψήφιο IQ σου, έχεις προβλήματα σε όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου (αν έχεις δηλαδή), οπότε τι να σου απαντήσω...τι να πεις σε μια αμοιβάδα, δεν έχει και πολύ νόημα...

      Διαγραφή
    7. Δτηνό το κολπάκι, και δεν πιάνει.

      Τι έγινε, προσπάθησες να σκεφτείς κάποιον εθνικιστή που να απέδειξε όσα είπα και δεν τα κατάφερες;

      Διαγραφή
    8. Φτηνό το κολπάκι, και δεν πιάνει.

      Τι έγινε, προσπάθησες να σκεφτείς κάποιον εθνικιστή που να απέδειξε όσα είπα και δεν τα κατάφερες;

      Διαγραφή
    9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    10. Όχι δεν προσπάθησα τίποτα, είσαι εξαιρετικά ηλίθιος για να χάσω το χρόνο μου μαζί σου...και που ασχολήθηκα με τα ηλίθια, προσβλητικά, άσκοπα, άχρηστα σχόλιά σου τόση ώρα (εδώ και υποθέτω και αλλού, η ανωνυμία πάντα βολεύει τους ανύπαρκτους βλάκες) σου έκανα μεγάλη χάρη.

      Δεν πρόκειται για κόλπο, πραγματικά είσαι ηλίθιος

      Διαγραφή
    11. Εντάξει Αντωνάκη, γύρνα στο λαγούμι σου τώρα.

      Εξάλλου είναι το βασικό γνώρισμα κάθε πίθηκα εθνικιστή, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε λεκτική αντιπαράθεση, για αυτό καταφεύγει όλο συχνότερα στην κρεατίνη και τα αναβολικά.

      Διαγραφή
    12. Ενώ κάθε ανώνυμου ηλίθιου να καταφεύγει αμέσως στις βρισιές. "Λεκτική αντιπαράθεση" ? Πλάκα κάνεις (αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον διψήφιο IQ) ? Αντιπαράθεση με επιχειρήματα φαίνεται ότι κάνω μόνο εγώ, αφού εσύ βγήκες από την τρύπα σου για να βρίσεις και -προφανώς- να επιστρέψεις πάραυτα...

      Πέραν όλων των άλλων, έχεις και διάφορα απωθημένα όπως φαίνεται, και δη συγκεκριμένα με μένα...

      Πολύ ασχολήθηκα με την πάρτη σου αρούρι, ας κάνουν οι mods ότι καταλαβαίνουν με την ανάρτηση αυτή...

      Διαγραφή
    13. Έχεις κάποιο συγκεκριμένο θέμα με την ανωνυμία Αντωνάκη; Το έχεις γράψει 10 φορές σε μισή ώρα.
      Το περιεχόμενο της άποψής μου αλλάζει από το αν θα φαίνεται ένα όνομα δίπλα της;

      Ή μήπως το θες για άλλους λόγους; Μήπως είναι πιο εύκολο για σένα και τους φίλους σου εθνικιστές, να συζητάτε όταν ξέρετε το όνομα του άλλου;
      Μήπως είναι προτιμότερο να απειλείς από το να διαλέγεσαι;

      Φαντάζομαι προτιμάς μια ιντερνετική συζήτηση που κάποιοι θα φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους, έτσι; Αλλιώς δεν εξηγείται η επιμονή σου για την επωνυμία. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αθλητικές συζητήσεις, το καταλαβαίνεις.


      Κατά τα άλλα... ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ!
      Έχω χαμηλό IQ και είμαι αρούρι. ΟΚ, αυτά είναι σοβαρά επιχειρήματα. Κάτι άλλο δεν έγραψες πάντως. Γιατί;

      Διαγραφή
    14. Mε κάλυψε απόλυτα ο Human Highlight Meat. Το ξέσπασμά μου δεν είχε κανένα πολιτικό ή εθνικιστικό υπόβαθρο. Είναι να σου βγαίνει από τα εσώψυχά σου όμως για να βάλεις το χέρι στη καρδιά, να αγκαλιάσεις τον συμπαίχτη σου και να τραγουδάς τον εθνικό ύμνο. Θεωρώ πως δίνει δύναμη στην ομάδα!
      Pensierix, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η λογική του ωχαδερφισμού και του σταρχιδισμού μας έφερε εδώ που είμαστε.
      Αυτός που βλέπει 12 μαντράχαλους που βάζουν τη μπάλα σε μια τρύπα μπορεί να ασχοληθεί και με το γκόλφ. ίδια συναισθήματα θα του γεννηθούν και εκεί!
      ElGreco

      Διαγραφή
    15. @ElGreco

      Ποια είναι δηλαδή η ποιοτική διαφορά του golf από το basketball;

      Διαγραφή
  49. εγώ πάντως βλέπω τον φώτση στο γήπεδο και πραγματικά τον λυπάμαι...δείχνει λες και είναι παλέμαχος... δεν ξέρω αν αυτα τα 2 χρόνια στην ιταλία (που δεν ήτανε καλός κακα τα ψέματα) το βαρέθηκε το σπορ...αυτό μου δείχνει.
    καββαδάς...απλά το παιδί δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στην εθνική και δεν θα έχει γιατί δεν το έχει...
    όποτε να σου 2 θέσεις επαιρνες και κατσίβελη και βουγιούκα...γιατί για έμενα το ιδανικό θα ήταν να είχαμε μαντζαρη καλάθη και κουφό στην θέση μαυροκεφαλίδη...τεσπά καλή τύχη αυριο και εύχομαι να δώσουν όλοι το 110% των δυνατοτήτων τους σε αυτά τα 3 ματς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσενα αν σε παραγκωνιζε ο προπονητης σε εβαζε 4 λεπτα πριν το τελος θα απεδιδες ωραιο μπασκετ;; η θα σου αρεσε να σε χρηζουν αρχηγο και να σου μοστραρεται αλλος.Οσο για την Ιταλια ηταν 4 σκορερ στα τριποντα.Ο Κατσιβελης ειναι παιχταρας τι να λεμε τωρα...Μηπως εισαι γαυρος,μηπως λεω.

      Διαγραφή
  50. Quαrterback και άλλες λαλακίες...

    - Τον Σπανούλη του Obradovic τον θυμάστε? Που σταμάταγε κάθε πυραυλοκίνητο Αμερικάνο? Αυτόν θέλει η εθνική! Θυμηθείτε το 1-1 της Σιένα (τη καλύτερη ever) μέσα στο ΟΑΚΑ και μετά φέρτε στο μυαλό σας τι έγινε μετά στην Ιταλία.

    - Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αμυντικά υπερ-όπλα όπως ο Παπανικολάου, ο Φώτσης και ο Μπράμος έχουν σιγήσει. Ο Μπουρούσης έχει αντιμετωπίσει το καλύτερο pick n roll της Ευρώπης και είναι παρκαρισμένος στον πάγκο?

    - Δεν θέλει ούτε φόβο, ούτε υπεροψία, ούτε τίποτα μόνο πίστη στις δυνατότητές τους θέλει.

    - Κούραση δεν μπορεί να υφίσταται ως δικαιολογία με τέτοιο ρόστερ, μπες δώστα όλα και μετά αλλαγή, έχεις 11 πολύ καλούς παίχτες που όλες οι ομάδες ζηλεύουν.

    Τώρα είμαστε ένα, βαριά, πληγωμένο θηρίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. y0zh1

      Τον θυμόμαστε τον Σπανούλη και εμεί οι ολυμπιακοί και την πίεση στα 4/4 για 30 λεπτά που μπορούσε να παίξει.

      Αλλά το πρόβλημα είναι ότι για να έχει έναν τέτοιο παίκτη πρέπει:
      α) είτε να μιλάμε για έναν νέο Σπανούλη που να μπορεί να παίζει σαν σκυλί στην άμυνα, και την ίδια μέρα να σου δίνει 10-15 πόντους και 5-6 ασσίστ.
      β) είτε έναν παίκτη να το απαλλάξεις από το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων καθηκόντων τους, και να αφιερωθεί σε αυτό.

      Προφανώς το πρώτο, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το κάνει κάποιος από τους γκαρντ μας, και θα ήταν και ντροπή να το απαιτήσουμε.

      Θα έπρεπε όμως να μπορεί να γίνει το δεύτερο. Αλλά όταν έχει όλους κι όλους 3 περιφερειακούς από τους οποίους ζητάς να κατεβάσουν, να οργανώσουν, να πασσάρουν, να δημιουγήσουν καταστάσεις, να σκοράρουν, επί 30 λεπτά ο καθένας, τότε δεν μπορείς να τους ζητήσεις και να λιώσουν τον αντίπαλο επιθετικό.

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά δεν συμφωνώ.

      Η εθνική είναι πληρέστερη επιθετικά απ' ότι είναι ο Ολυμπιακός (έχει όλα τα μεγάλα σου επιθετικά όπλα πλην Σπανούλη και Πρίντεζη, και Παπανικολάου και Σλούκα και Περπέρογλου) έχει όμως και άλλους πολύ καλούς επιθετικούς με μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι τους, τους ξέρεις και τους ξέρουμε.

      Η εθνική όμως δεν έχει την πληρότητα του Ολυμπιακού στην άμυνα. Δεν έχει ούτε τον Hines, ούτε τον Dorsey πίσω που ήταν φόβητρα για τα αντίπαλα guard, ούτε καν ένα Antic να κάνει ένα - δύο σκληρά φάουλ ώστε να κλονίσει την αυτοπεποίθηση αυτών που μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει. Δεν έχεις τον Law, δεν έχεις τον Μάντζαρη. Ούτε καν αναλώσιμους 7-footer δεν έχεις όπως ο Γλυννιαδάκης, ο Shermandini και ο Παπαδόπουλος.

      Οπότε ναι θεωρώ προτιμότερο να δούμε τον παλιό Σπανούλη.

      Διαγραφή
    3. Δεν κατάλαβα καλά τι εννοούσες μάλλον.

      Θες να πεις ότι πρέπει ο Σπανούλης να αναλάβει τον αμυντικό ρόλο που είχε το 2009; Μας συμφέρει; Γιατί να παίζει μπρος πίσω στο 150% δε γίνεται πλέον...


      Πάντως αν δεν ήμασταν από τις πιο ξηγημένες ομάδες σε αυτό το θέμα (και πολύ καλά κάνουμε) ένας Λο θα μας έλυνε τα χέρια...

      Διαγραφή
    4. Yozh1 δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο.Ο Σπανούλης είναι ο καλύτερος on the ball defender στην ομάδα.Έχει εμπειρία και καλά πόδια,είναι ο πιο καλός στο να παίξει καλή περιφερειακή άμυνα.Το θέμα είναι ότι και ο ίδιος,αλλά και η ομάδα παραμελεί λίγο αυτό το κομμάτι λόγω των πολλών λεπτών που καλείται να παίξει αλλά και το ότι είναι ο κεντρικός μοχλός επιθετικά.Ο Μπράμος εξαιρετικός αμυντικός,αλλά γενικά οι επιδόσεις του μπρος-πίσω σε αυτό το τουρνουά καθιστούν κάτι παραπάνω από σαφές ότι είναι 3άρι.(αμυντικά μπορεί να κυνηγήσει και σούτινγκ γκαρντς,δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μαρκάρισμα playmaker και γενικά πάνω στη μπάλα.)
      Νομίζω ο πιο αδύναμος κρίκος αμυντικά στην περιφέρεια είναι ο Ζήσης.Κι επειδή ο παίκτης έχει ανέβει πολύ φέτος σε αυτό το τουρνουά θυμίζοντας κάτι από τα καλύτερα του,μπορούμε λίγο να μοιράσουμε το κουμάντο στην επίθεση ανάμεσα στους 2 παίκτες.(έτσι ώστε και ο Σπανούλης να μπορεί να δίνει τον καλύτερο εαυτό του πίσω..)

      Διαγραφή
    5. Ναι αυτό ακριβώς λέω παιδιά, προτιμώ να δω το Σπανούλη να παίξει άμυνα σκυλίσια στον Calderon ώστε να αλληλοεξουδετερωθούν, να ψιλό-εξουδετερώσουμε τον Gasol με τον Μπουρούση και να τραβήξουν επιθετικά οι υπόλοιποι, που πραγματικά ΔΕΝ είναι λίγοι! :)

      Τώρα αν χάσουμε από τον γενικά άστοχο rubio, τον τρελό δίχως φρένο Lull, τον Rudy (που θα έχει μπροστά του και Μπράμο και Παπανικολάου και Περπέρογλου και Καϊμακόγλου), τον παιχταρά Rodriguez αλλά ok δεν είναι ο top scorer παίχτης τι να πω ήταν για άλλη μία φορά καλύτεροι! :) Για τους άλλους mumbru, san emeterio και claver τι να πω αν χάσουμε από αυτούς (παρ' όλο που είναι πολύ καλοί παίχτες) δεν θα πρέπει να θεωρούμε τότε τους εαυτούς μας top ομάδα.

      Στο 3 και στο 4 υπερέχουμε ποιοτικά και ποσοτικά από εκεί πρέπει να χτυπήσουμε γενικότερα στο Τουρνουά. Αυτά είναι τα όπλα μας, με αυτό το ρόστερ, αυτά πρέπει να φέρουμε μπροστά! Να κρύψουμε την αδυναμία μας στο 1 και στο 5 όπως λέω παραπάνω "θυσιάζοντας" το επιθετικό ταλέντο κάποιον παιχτών για το καλό της ομάδας.

      Με το μπράμο ίσως πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική διαχείριση να παίζει πχ όπως λέει ο jim μαζί με πρίντεζη και καιμακόγλου όταν είναι μέσα ο μαυροκεφαλίδης ώστε να κρύβουν τις αμυντικές του αδυναμίες.

      Έτσι το βλέπω εγώ, ότι δηλαδή πρέπει να θυσιαστούν μερικοί (το ρόστερ μας όμως είναι τόσο πλούσιο -επιθετικά- που σου το επιτρέπει!), τώρα αν είναι σωστό ή όχι δεν το ξέρω! :D πως όμως αλλιώς μπορείς να σταματήσεις τις καλές ομάδες (που τυχαία έχουν όλες top guards! :D).

      Αν λοιπόν κόψουμε, με πολύ τρέξιμο και ένα δάσος χεριών, τα passing lanes (από τους προαναφερθέντες εξαιρετικούς παίχτες αλλά και passer) και σαπίσουμε στο...μπασκετικό ξύλο Gasol και Calderon τότε έχουμε να ελπίζουμε.

      Διαγραφή
    6. Τέλος θεωρώ ότι αν ισχύουν αυτά που λένε οι παίχτες (ο οποιοσδήποτε παίχτης) ότι "με ενδιαφέρουν περισσότεροι οι ομαδικοί τίτλοι παρά οι ατομικοί" τότε πρέπει αυτός ο παίχτης όσο star κι αν είναι όταν η ομάδα τον χρειάζεται για ένα διαφορετικό ρόλο πιο "χαμάλι" τότε ναι πρέπει να τον κάνει!

      Διαγραφή
    7. y0zh1

      Προφανώς με το τελευταίο σου post, φωτογραφίζεις τον Σπανούλη.

      Κατά τη γνώμη μου, όπως είπα και νωρίτερα, έχω αμφιβολίες ότι είναι ένα συμφέρον σχέδιο για την ομάδα μας.

      Ωστόσο, έχει αποδέιξει ξεκάθαρα ο Σπανούλης ότι το πρώτο πράγμα που τον νοιάζει είναι να κερδίζει η ομάδα. Και δεν το έχει δείξει ούτε με δηλώσεις ούτε με φιλικά άρθρα δημοσιογράφων, αλλά στο γήπεδο.

      Πρόπαντων όμως, είναι έξυπνος άνθρωπος κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ουδείς. Και γνωρίζει ότι όσους πόντους και να βάλει στους 3 επόμενους αγώνες, αν δεν προκριθούμε, θα είναι δώρο άδωρον.

      Όπως γνωρίζει ότι αν καταφέρναμε να φορέσουμε μετάλλειο στο στήθος, η δόξα και η αναγνώριση θα ήταν καθολική ανάμεσα και στις τάξεις των "παλιών του φίλων".

      Για αυτούς τους λόγους δε χρειάζεται καν να συζητάμε αν ο Σπανούλης (και ο κάθε παίκτης σαν κι αυτόν) θα είναι έτοιμος για τέτοιες αποστολές.

      Αλλά και πάλι πιστεύω ότι δε θα του ζητηθεί (και ενδεχομένως να μην μπορεί κιόλας...)

      Διαγραφή
    8. Όχι δεν φωτογραφίζω μόνο το Σπανούλη όλους τους φωτογραφίζω σε κάθε ομάδα (πχ και της Τουρκίας ;D)

      Δεν μιλάω άσχημα για κανένα, τη γνώμη μου δίνω και τι πιστεύω θα βοήθαγε!

      Αλλά ναι κι εγώ το πιστεύω ότι δεν θα του ζητηθεί καν, απλά και μόνο κουβέντα να γίνετε! :)

      Διαγραφή
    9. @y0zh1, μου αρέσει που είσαι μηδενιστικός, το ίδιο είμαι και εγώ πολλές φορές, αλλά στην επιμέρους αποτύπωση της κλάσης των Ισπανών νομίζω πως κάνεις λάθος. Είναι καλύτερο υλικό από εμάς και το πιστεύω ακράδαντα. Όπως έγραψα και παραπάνω δεν είναι ούτε υπερομάδα ούτε άτρωτοι. Το ότι δεν είμαστε top ομάδα δεν θα κριθεί αύριο, φάνηκε, νομίζω, και στα φιλικά και στην πρώτη φάση. Αυτό που θα κριθεί είναι το "κεφάλι" του Ιταλού. Must win παιχνίδι!
      Ο Σπανούλης πλέον ε΄χει άλλο ρόλο από εκείνο που είχε στον Παναθηναϊκό. Είναι ο επιθετικός ηγέτης αυτής της ομάδας, προέρχεται από τραυματισμό στον αστράγαλο που όσο να 'ναι επιρρεάζει την κίνηση και τις αλλαγές κατεύθυνσης. Δύσκολο να μπορέσει να είναι συνεπής και μπροστά και πίσω. Φυσικά το εύχομαι..
      Ο Μπουρούσης δεν αγωνίζεται παραπάνω γιατί δεν αντέχει. Ο Trinchieri δεν είναι ούτε χαζός ούτε διεστραμμένος που δεν τον βάζει παραπάνω. Μπερδεμένος ίσως.
      Μην συγκρίνεις Ελλάδα και Ολυμπιακό, είναι άλλες ομάδες. Η Εθνική δεν έχει τα "πόδια" του ΟΣΦΠ.
      Άποψή μου είναι ότι εφόσον τελείωσε το group-therapy για το "τις πταίει" και με το roster έτσι δομημένο, θα πρέπει να περιοριστεί αυτό το ανόητο, προβλέψιμο και βλαβερό screen στην κορυφή. Ας δοκιμάσουμε και iso με Περπέρογλου ή Καϊμακόγλου, ας ακουμπήσει η μπάλα χαμηλά με Παπανικολάου Μπράμο να περιμένουν στα φτερά ή τον Φώτση στις γωνίες, ας φύγουμε λίγο από την εντελώς προβλέψιμη λογική του split-out. Από εκεί και πέρα κάθε φάση ας είναι και μία μάχη. Αφού δεν έχουμε τον κατάλληλο ψηλό (αντέχει ο Μπουρούσης;) για να αντιμετωπίσουμε τον Gasol, ας παίξει τον παίξει ο Καββαδάς deny από μπροστά, όπως έκανε ο Hines με τον Krstic ή τον Σχορτσανίτη. Ας τους κάνουμε να χάσουν την καλή κυκλοφορία (όχι μόνο της μπάλας) και το εύκολο σουτ. Το ξαναγράφω, είμαστε κατώτεροι, χρειάζεται και να τους αιφνιδιάσουμε. Να πάρουμε κάποιο ρίσκο, αντους βγάλουμε εκτός ρυθμού.

      Διαγραφή
    10. ειδικα ο Σπανουλης δεν του αρεσει να τον αποθεωνουν καθολου, τι λες τωρα;;Ο πιο ματαιοδοξος,ξιπασμενος παιχτης που υπαρχει αυτην την στιγμη ειναι μονο ενας.Γιατι παραγκωνιζει τον Φωτση και φερεται ως αρχηγος;;;Στο παρκε μπαινει πρωτος ενω συνηθιζεται παντα να μπαινει ο αρχηγος.Αυτος και η γυναικα του πεθαινουν για την προβολη τους,δινοντας φωτογραφιες στα ΜΜΕ,σε περιοδικα τον εχω δει ταχα μου δηθεν τυχαια να πινει καφε,να περπατα τυχαια στον δρομο με την Χωψονιδου και τα τεκνα,πεσμου εναν αθλητη του επιπεδου του να κανει το ιδιο.Τι δουλεια ειχε να βγει στο Βραδυ στον Κωστοπουλο;;;Για πιο λογο;;εκτος απο την δημοσιοτητα;;;Ολο το καλοκαιρι ο μανατζερ του μας επρηξε με τα παζαρια και τις δηλωσεις του,αν ηθελε γιατι δεν τον σταματουσε;;Πιστευε εσυ οτι το κανει για το εθνοσημο,ολα για την προβολη και την δοξα, ολα τα αλλα επονται.Αυτα τα πιστευω με αυτα που ο ιδιος κανει.Οχι απο δηλωσεις ψευτικες που δεν πειθουν,ολοι τις ιδιες μαλακιες λενε,μονο που ολοι δεν τα χαφτουμε το ιδιο.Αν ηταν σεμνος οπως θελει να φαινεται ας ηταν πιο ομαδικος,ας μην εβγαινε στα μμε,ας σεβοτανε εστω τυπικα τον Φωτση που εχει τις περισσοτερες συμμετοχες απο ολους.Οσο για την εξυπναδα του αυτη φαινεται οταν μιλα.

      Διαγραφή
    11. Sir

      Σε προηγούμενο άρθρο του jim εκθειάζω τόσο την Ισπανία και τους παίχτες της που αν τα διάβαζαν θα κοκκίνιζαν! :D

      Σε ατομικό ταλέντο οι 5-6 στο μυαλό σου και όλοι μας έχουν πολύ περισσότερο από τους αντίστοιχους δικούς μας. Για άλλη μία φορά.

      Παρ' όλα αυτά νομίζω ότι έχουμε πολύ ποσότητα, εκεί είναι το όπλο μας (που εν μέρει ακυρώθηκε χωρίς Βουγιούκα, Κατσίβελη αλλά και πάλι έχεις ποσότητα).

      Ο Jim πολύ σωστά τις προάλλες (στο basketblog) έλεγε πόσο καλά δομημένο ρόστερ έχει η Σερβία και πόσο καλό coaching κάνει ο duda επειδή βάζει ένα παίχτη μέσα θα τα δώσει όλα στην άμυνα, χωρίς να κλέψει, μετά στο κατάλληλο χρόνο θα γίνει αλλαγή. Λοιπόν δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς να το παίζουμε ντίβες και να μην κάνουμε ακριβώς αυτό? Γίνανε όλοι ξαφνικά durant kobe rose, lebron κλπ? Όχι...(btw δεν συμφωνώ ότι ο Φώτσης είναι πιο μονοδιάστατος από Πρίντεζη ή Καϊμακόγλου άρα και χειρότερός τους)

      Σε όλα όσα λες με τα iso (έχεις κατάλληλους παίχτες λόγω δύναμης να υπερισχύσουν σε αυτό), deny, klp συμφωνώ τα έχω γράψει και εγώ.

      Ο Μπουρούσης επειδή το διάβασα και στο Live chat του Gazzetta από που προκύπτει ότι δεν αντέχει? Δεν έχει αναρρώσει ακόμη? Αν ισχύει ακόμη ένας λόγος που έγινε ... με τη μη κλήση του Ίαν. Έστω κι έτσι ξεκίνα με τον αναλώσιμο Καββαδά (όπως κάνουν όλοι στην Euroleague) για 2-5 λεπτά να ρίξει μόνο ξύλο τίποτα άλλο ώστε να υποφέρει σε κάθε 1 από τα 30 λεπτά που θα μένει στο παρκέ ο Mark. Θωράκισε τον Μαυροκεφαλίδη και τον Μπουρούση κατάλληλα και πήγαινε!

      Το να τους βγάλουμε εκτός ρυθμού και να τους αιφνιδιάσουμε θα είναι να παίξουμε με το ρόστερ μας βάζοντας δύναμη σε κάθε φάση εκεί υπερτερούμε! Αν πάμε σε παιχνίδι 80+ πόντων με αυτούς ε προφανώς, όπως και εσύ πολύ σωστά λες, εκεί είναι καλύτεροι και θα χάσουμε.

      Διαγραφή
    12. Επίσης επειδή είμαι σε οίστρο, δράττομαι της ευκαιρίας και έχω να εκφράσω την απορία μου με την άποψη πολλών δημοσιογράφων για το θέμα του ροτέισον.

      Πολλοί λοιπόν λένε ότι πρέπει να κλείσει το ροτέισον γιατί δεν βρίσκουν ρυθμό οι παίχτες. Πως? Σε ένα τόσο επώδυνο τουρνουά που παίζεις τόσα παιχνίδια σε τόσο λίγο χρόνο να βαράνε οι παίχτες σου 25λεπτα ενώ οι άλλοι να παίζουν 5λεπτα (χωρίς η διαφορά τους να είναι χαώδης)? Γιατί?

      Άμυνα σκυλίσια λοιπόν και αλλαγή όπως λέει ο guru μας ο jim! :D

      Διαγραφή
    13. 1) Δεν έγραψα πουθενά ότι ο Φώτσης είναι μονοδιάστατος.
      2) Δεν έγραψα πουθενά ότι οι παίκτες μας δεν είναι ποιοτικοί (πλην Καββαδά), κάθε άλλο, διαφορετικά δεν θα μας έχριζα no3 φαβορί για τον τίτλο όπως έγραψα και προηγουμένως. Απλά, για ναγίνω πιο συγκεκριμένος, θεωρώ τους Ισπανούς καλύτερους σε νευραλγικές θέσεις όπως ο άσσος και το '5'. Με τόσο p'n'r (με τις παραλλαγές του) που βλέπω τόσο από εμάς (άσχετα του πόσο αποτελεσματικό είναι) όσο και από τους αντιπάλους μας, είναι οι ουσιαστικότερες θέσεις, κακα τα ψέμματα.
      3) Χαίρομαι με όσους βρίσκονται σε οίστρο, μπασκετική κουβέντα κάνουμε, σε παρακαλώ συνέχισε (καμία ειρωνία)!!
      4) Δείχνεις ότι γνωρίζεις από μπάσκετ. Γιατί, λοιπόν, υποβάλεις τον εαυτό σου στο μαρτύριο να συμμετάσχεις το live chat του gazzetta;
      5) Όσον αφορά το rotation, αν αναφέρεσαι -και- στο άρθρο του Στέφανου Τριαντάφυλλου στο sport24.gr (ναι, το διάβασα γιατί με "προκάλεσε" ο τίτλος, αυτοαναιρούμαι, το ξέρω..), ο τύπος είναι απίστευτη περίπτωση και γελάει μαζί του όλο το μπασκετικό twitter.
      6) Τέλος (και επί της ουσίας), οι προτάσεις μου για τον αυριανό αγώνα έχουν κυρίως να κάνουν με πράγματα που δεν είδαμε και πράγματα που ενδεχομένως να ζορίσουν τους Ισπανούς. Διορθώσεις ή άλλες προτάσεις δεκτές και με χαρά μάλιστα.

      Διαγραφή
    14. το 1 κυρίως και το 2 τα έγραψα γενικά γιατί παίζουν πολύ σε συζητήσεις, site κλπ όχι επειδή το είπες εσύ! ;D απλά βρήκα φως και μπήκα. στο 3) ty!. στο 4) δεν πήρα μέρος στην κουβέντα απλά διάβασα μετά στα γρήγορα τι ειπώθηκε τους θεωρώ κάτω του μετρίου σαν δημοσιογράφους γενικότερα για να τους ρωτήσω κάτι όλους όσους κάνουν αυτά τα love chat. στο 5) ναι το πήγα εκεί δεν συμφωνώ με αυτά που έγραφε και ο λόγος αυτά που έγραψα παραπάνω. στο 6) είμαι επίσης μαζί σου! :)

      Διαγραφή
  51. Ο Παπαλουκάς δε θα μπορούσε να είναι στην ομάδα φέτος σαν κύκνειο άσμα του? Με τα κενά στους γκαρντ θα ήταν χρήσιμος,κυρίως εκτός παρκέ να μετααδώσει στους παίκτες την αύρα του και τη νοοτροπία του κινητή.Έπίσης και στην άμυνα έχει καλό σώμα,είναι πιο τραχύς από τον σλούκα και το Ζήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλά χάσατε από την ιταλία, αλλά και από την φινλανδία? αυτοι ξερουν να τρωνε πατάτες με μαγιονέζα όχι να παίζουν μπάσκετ.. να σας δω αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πού είσαι ρε Jim;
    Μας άναψες φωτιές χθες και εξαφανίστηκες.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα μου ντε. Κάνω refresh κάθε μισάωρο.. Το ξέρω ότι θα μας αποζημιώσει, have faith!

      Διαγραφή
  55. μέχρι τώρα πάντως φαίνεται πως ο Β' όμιλος έβγαλε σκληροτράχηλες ομάδες ενώ ο Α' ήταν πιο σοφτ.Η Λεττονία επανέφερε την Ουκρανία στη γη, το βέλγιο δυσκόλεψε τη Σερβία αρκετά αλλά έχασε και η Λιθουανοί προηγούνται στο ημίχρονο. Η Γαλλία είναι ένας Parker μόνος του μέχρι τώρα.

    ElGreco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Και μόνο ότι μία τουλάχιστον από Ουκρανία, Βέλγιο, Λετονία θα πάει προημιτελικά, τα λέει όλα.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=127382:2013-09-11-19-52-48&catid=49:greek-bblogs&Itemid=73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλημέρα.
    Δύσκολη ημέρα σήμερα. Να δούμε πώς θα περάσουν οι ώρες μέχρι το ματς.

    Το καταπληκτικό άρθρο του Jim στο basketblog παρουσιάζει μία ξεκάθαρη και σαφή εικόνα της τακτικής που πρέπει να έχει η ομάδα το απόγευμα. Είναι τόσο αυτονόητα αυτά που γράφει ο Jim που νομίζω ότι ο Τρινκιέρι θα επιλέξει τον ίδιο σχετικά ασφαλή δρόμο. Η κατάληξη το άρθρου, ότι όλα τα τακτικά και τεχνικά κομμάτια του ματς θα πάνε στράφι αν δεν υπάρξει η απαραίτητη φλόγα, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μπει στο ματς η ομάδα.

    Μερικές συμπληρωματικές παρατηρήσεις.

    Μου φαίνεται αρκετά βολική ιδέα, ο Τρινκιέρι να χρησιμοποιήσει τον έναν από τους δύο (οι οποίοι θα βρίσκονται πάντα στο παρκέ) γκάρντ ως μπαλαντέρ στην άμυνα. Κάτι αντίστοιχο με τα φετινά ματς του ΠΑΟ με την Μπάρτσα αλλά και τα αντίστοιχα του 2011 (τζόγος στα σουτ του Ρούμπιο και του Σάδα). Το ρόλο του Διαμαντίδη θα πρέπει να αναλάβει ο παίκτης που θα μαρκάρει αρχικά τον Ρούμπιο (συνήθως ξεκινάει με τον Καλντερόν στην 5άδα) και στη συνέχεια τον Γιούλ. Πρέπει να ρισκάρουμε το σουτ των δύο παικτών, ιδιαίτερα του Ρούμπιο, ώστε να περιοριστεί η δημιουργία των δυο έτερων Σέρχι και Καλντερόν. Εκτός της αμυντικής σκοπιμότητας, μ’ αυτόν τον τρόπο ο παίκτης που θα αναλάβει αυτήν την αποστολή θα μπορέσει να εξοικονομήσει ενέργεια η οποία θα χρειαστεί στο άλλο μισό του παρκέ. Άλλωστε, είναι λίγα τα γκάρντ και αναμένεται extra πίεση. Δεν βλέπω άλλον που να μπορεί να κάνει την δουλειά καλύτερα, στο υπάρχον ρόστερ, πέρα από τον Ζήση.

    Στο θέμα της αντιμετώπισης του Γκασόλ, νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο οι βοήθειες στον Μπουρούση, αρχικά, να δίνονται από το τεσσάρι μας με δεδομένο ότι η Ισπανία έχει ποιοτικό και ποσοτικό πρόβλημα στην θέση αυτή. Τζόγος δηλ. και στο τεσσάρι ώστε να μην μπορέσει ο Μαρκ να λειτουργήσει στην επίθεση. Ταυτόχρονα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η φθορά του Ισπανού σέντερ. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει πολύ παιχνίδι στο post με τον Μπουρούση ο οποίος πρέπει να πάρει μπάλες με δεδομένο ότι δείχνει και σε καλή κατάσταση.

    Οι Ισπανοί καλύπτουν το 3 με Ρούντι, Σαν Εμετέριο, Μουμπρού και επικουρικά με τον Γιούλ σε χαμηλά σχήματα. Όταν θα είναι στο παρκέ ο Περπέρογλου (τον Καϊμακόγλου μάλλον δύσκολα θα τον δούμε στο 3) θα πρέπει με κάθε τρόπο και με επιμονή να ποστάρουμε. Πέραν από τον Μουμπρού οι υπόλοιποι δεν έχουν τα κορμιά για να ανταποκριθούν. Στην περίπτωση, δε, που θα αμύνεται ο Ρούντι ενδεχομένως να υπάρξει και σχετική φθορά με φάουλ η οποία θα είναι καλοδεχούμενη.

    Επίσης στην επίθεση, θα χρειαστούμε και τα μεγάλα σουτ. Πάντα, στα μεγάλα ματς και ιδιαίτερα στην ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα τα μεγάλα σουτ φτιάχνουν χαρακτήρα και δίνουν ηρεμία. Για να μπουν, όμως, τα μεγάλα σουτ πρέπει να υπάρξει η αυτοπεποίθηση η οποία θα χτιστεί πάλι από την άμυνα. Ξαναγυρνάμε δηλ. στην αρχή. Αν οι παίκτες διαπιστώσουν ότι η τακτική της ομάδας εφαρμόζεται, το πλάνο εκτελείται και το ματς εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί τότε θα βρουν ρυθμό και στην επίθεση. Οι παίκτες που παίρνουν τα μεγάλα σουτ στην καλή τους ημέρα, κυρίες ως spot shooters, θα τα βάλουν. Μπράμος, Παπανικολάου, Σλούκας, Φώτσης (πιστεύω θα έχει ενεργό ρόλο σήμερα) θα έχουν τις ευκαιρίες τους σήμερα για να σκοράρουν από μακριά.

    Τέλος, στην βάση αυτών των σκέψεων και ταυτιζόμενος 100% με τις επισημάνσεις του Jim, πιστεύω ότι θα δούμε κάποιες αλλαγές στο rotation της ομάδας στο συγκεκριμένο ματς. Πιστεύω κι εγώ, ότι δύσκολα θα δούμε στο 2 τον Μπράμο παρά μόνο για πολύ λίγο, θα ενεργοποιηθεί περισσότερο ο Φώτσης (μάλλον εις βάρος του Πρίντεζη λόγω της αμυντικής τακτικής) και αρκετό Μπουρούση αν βέβαια δεν έχει φθορά με φάουλ από τον Γκασόλ.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειναι πια τοσο κακος στο 3ποντο αν και οι λιγες φορες που το προσπαθει δειχνει οτι δεν το πιστευει. αν δεν μπει το πρωτο ομως ειναι εκτος ρυθμου

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα.
      Για ποιόν λες, ρε Λεωνίδα;
      Τον Ρούμπιο;

      77

      Διαγραφή
  59. Καλημέρα σε όλους.. 77 ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Ημέρα πολέμου. Έχω ξυπνήσει ηδονισμένος, μετράω τα λεπτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ισχύει και για μένα, ρε Jim.
      Περιμένω με αδημονία το ματς.
      Έχουμε διαβάσει διάφορα για αποφασισμένους, για όρκους, για πίστη και όλα αυτά που λέγονται σε τέτοιες στιγμές.
      Μήπως έχεις σφυγμό από Λουμπλιάνα; Τί ακούς;

      77

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει το κλίμα που θέλουμε.. Βγαίνει μια αποφασιστικότητα, αυτό εισπράτω. Θα δείξει στο παρκέ..

      Διαγραφή
  60. Και έχουμε και το Φινλανδία-Κροατία στις 15:30.. Πολύ σημαντικό ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα τζιμ.....θα τους καταπιει τους ψαραδες ο τομιτς...αν κερδισουμε ισπανια παντως μετα θα χουμε ψυχολογια που σλοβενια κροατια δεν θα καταλαβουν πως θα χασουν...σημερα ειναι τα σημαντικα....stonerook

      Διαγραφή
    2. Γειά χαρά κάπταιν.. Ναι αλλά μη καταπιεί και τους Ιταλούς μετά..

      Διαγραφή
  61. τζιμ πως βλεπεις τους λεtονους?αξιομαχη ομαδα και οι μικροι που ερχονται απο πισω φαινονται καλοι...λες να ναι αυτοι η καινουρια υπερδυναμη στα ανατολικα?....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ela Tzimako, 77, Desti kai alloi paides !

    Pantws GOYSTAROYME AKOMA PIO POLY KATHE MERA TO BLOG. Kathe mera, to meshmeri ektupwnw ola ta comments pou mou fanhkan psuloendiaferonta kai ta diavazw to vradaki sto metro sthn makrinh gallia opou zw.

    Mas aresei h nootropia sas, theloume na ksanavroume thn tautothta mas. Exoume sxolh, perasan apo thn xwra authn kapoious apo tous megaluterous paixtes ths eurwphs kai sigoura oi megaluteroi proponhtes kai kati liga mathame ap'ola auta (opoios akouei dhladh). Auta pou pathainei h ethnikh, ta legame edw akoma kai otan phgaine "kala" sta ... filhka me thn tourkia, rwssia ktlp ... Exei provlhma sto rotation to eipame alla ... twra den metraei mono to apotelesma, metraei to pneuma, eidame mia ethnikh polu metria me ton Fanh na polemaei me ta ola tou kai na pairnoume 5h thesh se megalh diorganwsh alla eimastan uperhfanoi giati polemousame !

    LOIPON, telos to Blaze ufos ...

    MANOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάνο.
      Τί λένε οι Γάλλοι για την Εθνική τους;
      Κατώτεροι του αναμενομένου, πάντως.
      Λογικά η σειρά στον άλλο όμιλο θα είναι Σερβία, Λιθουανία, Γαλλία, Λετονία εκτός και αν οι Γάλλοι συνέλθουν.

      77

      Διαγραφή
    2. Oi Galloi den exoun center dustuxws, xtes me tous lithouanous nbaers htan sigouro to apotelesma, kai vlepw tous Parker kai Batum na kourazontai tsampa palh.

      Oi Galloi to exoun dedomeno oti den tha paei makria h ethnikh tous, to exoun sunithisei nomizw. Vevaia panta uparxei sto mualo tous oti KAPOIA STIGMH tha petuxei auth h genia. Egw prwsopika pisteuw oti exoun provlhma sto mualo, den einai oi pio eksupnoi paixtes kai sta dusxola mats, fainetai. Kai autos o Colé, mwre, polu light ton vriskw kai den kounane apo kei, ti na pw, autos o Monclar tha htan foveros.

      MANOS

      MANOS

      Διαγραφή
  63. τι θελω να δω σημερα

    θελω να δω τον καββαδα τα 3 πρωτα λεπτα πανω στον γκαζολ.
    θελω να μην καταφερει ο ρουντι να καρφωσει.

    θελω να αναγκαστουν να παιζουν με τον μουμπρου το μεγαλητερο μερος του παιχνιδιου γιατι θα εχουν ματωσει απο τα ποσταρισματα του περπερογλου.

    θελω να βαρεθω να βλεπω τον πριντεζη και τον περπερογλου να ποσταρουν

    θελω να δω τον φωτση 5ρι να παιζει 1-1 τον γκαζολ απο την κορυφη

    θελω να δω αμυνα στα ορια του φαουλ και οταν τα συμπληρωσουμε θελω να δω τον ρουμπιο τον γκαζολ, τον μουμπρου και τον κλαβερ στις βολες

    αλλα ποιο πολυ θελω να δω statements μεσα στο γηπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. We are in hell right now,we can stay here and get the shit kicked out of us or we can fight our way back into the light.

      in any fight
      it is the guy who is willing to die
      who is going to win that inch.

      https://www.youtube.com/watch?v=m_iKg7nutNY

      Διαγραφή
  64. οι Ισπανοι και λογω της παραδοσης και λογω της εικονας της εθνικης μεχρι τωρα δινουν την εντυπωση οτι ειναι χαλαροι οτι μπαινουν χαλαρα στο παιχνιδι αυτο ειναι καλο αν καταφερουμε να τους εφνιδιασουμε και στην αμυνα με πολυ τρεξιμο αλληλοκαλυψεις και "ξυλο" και στην επιθεση με κατι διαφορςτικο και με τον Σπανουλη να ηγειται να μην εχει την εικονα του ματς με την Φιλανδια εχουμε ελπιδες να τους αγχωσουμε και δεν ξερουμε πως θα αντιδρασουν χωρις Ναβαρο και Γκασολ
    αλλα σημερα θελει πολυ αποφασιστικοτητα και συγκεςντρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Swstos Lewnida, alla gia na to synopsisoume. Auto pou kai esy alla kai oloi mas theloume na doume einai epitelous ligo xylo vre aderfe.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Fovamai me tin polu peri "ksulou " ritoriki tin opoia ensternizontai profanos kai oi dietneis min kataleiksoume na apovalontai 4-5 paiktes mas apo faul kai oi ispanoi na varesoun kamia 40aria voles... Gia mena to vasiko provlima tis ethnikis einai i elleipsi 1)autopepeithisis kai2) ksekatharou diaxorismou rolon stous paiktes. Montana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Το μισό παιχνίδι κατα την γνώμη μου - από δικής μας πλευράς πάντα - είναι στο πως θα μπείς μέσα στο ματς.
    Πρέπει να δείξεις οτι θα μασήσεις σίδερα,οτι θα σπρώξεις περισσότερα, οτι θα πηδήξεις ψηλότερα και γενικότερα οτι όσο και αν ο άλλος είναι πιο ταλαντούχος οτι εγώ απόψε δεν χάνω γιατι εγω δεν γουστάρω.
    Το άλλο μισό έγκειται καθαρά στην διαχείρηση του παιχνιδιού και στο κατα πόσο θα είμαστε εύστοχοι απόψε σε όλες τις κατηγορίες (βολές,δίποντα,τρίποντα).

    Φυσικα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είμαστε μόνοι μας στο παρκέ και πως μπορεί να υπάρχουν παίχτες που δεν είναι ονόματα (Κλαβερ,Μουμπρού κλπ) αλλα οι οποίοι είναι γρανάζια της μηχανής των Ισπανών και οι οποίοι βοηθάνε οχι ίσως απο μεριας σκορ αλλά από άλλους παράγοντες όπως ριμπάουντ,φάουλ,ενέργεια,σπρώξιμο κλπ.

    Τζιμάρα μια απορία..Ομάδα με το δικό μας άγχος και πλάτη στον τοίχο.Σε περίπτωση που μπέι με το μαχαίρι στα δόντια όπως επιθυμούμε , πώς μπορεί να διαχειριστεί μια άσχημη για τη μέρα κατάσταση όπως π.χ.κακά ποσοστά, ή σούπερ μέρα ενος δευτεροκλασάτου πάικτη? Και συνεχίζω... Υπάρχει πιθανότητα αυτό το μπαίνω με το μαχαίρι στα δόντια και η όλη κατάσταση αυτές τις μέρες να μας γυρίσει μπούμερανγκ και να μας αγχώσει πιο πολύ? Πολύ φοβάμαι οτι η ομάδα θα μπεί νευρική μέσα στο γήπεδο....Μακάρι να διαψευστώ και να πανυγηρίσουμε μια μεγάλη νίκη.

    Run TMC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Run TMC, καλησπέρα.
      Πολύ σωστά προσεγγίζεις το ματς. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ ως δικαιολογία είναι το άγχος και η extra πίεση. Οι διεθνείς είναι συνηθισμένοι (για να μην πω εθισμένοι) να παίζουν υπό αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε, είναι Έλληνες και γνωρίζουν πόσο εύκολα και με πόση ταχύτητα διαμορφώνονται τέτοια σκηνικά στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια ομάδα με ψημένους παίκτες θα λυγίσει μόνο και μόνο υπό το ψυχολογικό βάρος. Ακόμα και αν μπουν νευρικοί οφείλουν να επανέλθουν άμεσα.

      Έχω την αίσθηση, δε, ότι αυτήν την ομάδα πρέπει να την βολεύει η πίεση. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το ματς έχει χαρακτηριστεί από τους περισσότερους ως do or die τότε είναι αυτονόητη η συγκέντρωση, η συσπείρωση και το μαχητικό πνεύμα. Τί να πεις στο Σπανούλη για πίεση; Στον Μπουρούση, στο Σλούκα, στον Παπ , στον Περπέρογλου, στον Καϊμακόγλου, στο Φώτση κ.λ.π. Είναι μέρος του παιχνιδιού, το έχουν αποδεχτεί και μάλιστα μερικοί από αυτούς έγιναν σκληρότεροι μέσα από αυτό.

      Η ψυχρή λογική των αριθμών λέει ότι ακόμα και με ήττα η υπόθεση πρόκριση δεν έχει κριθεί οριστικά. Ειδικά αν κερδίσουν σήμερα Φινλανδοί και Ιταλοί και εμείς κάνουμε το 2/2 στα υπόλοιπα ματς, τότε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είμαστε στους 8. Υποψιάζομαι ότι θα αρχίσουμε αυτή την συζήτηση αν χάσουμε σήμερα αλλά η εικόνα της ομάδας είναι ενθαρρυντική. Καταλαβαίνω ότι το θέμα δεν είναι οι πιθανότητες και οι συνδυασμοί αλλά η διάθεση της ομάδας να παλέψει και η νίκη που θα σημάνει και την αναστροφή του κλίματος.

      77

      Διαγραφή
    2. δεν ειναι εθισμενοι οι ελληνες ειναι ΟΙ ΠΙΟ εθισμενοι...οποιος εχει παιξει σε αιωνιο ντερμπι δεν καταλαβαινει απο πιεση...σωστο αυτο που λες,η ομαδα πρεπει να παιξει υπο πιεση...το μονο που φοβαμαι ειναι οτι με την πολυ δυναμη που θα μπουμε και τους γνωστους θεατρινισμους του ρουντι(λες και ειναι σκυλι ακου ονομα) και της παρεας του θα γινει το ματς ροντεο με αποβολες κτλ....stonerook

      Διαγραφή
    3. Stonerook, μην ξεχνάς ότι οι Ισπανοί σήμερα δεν παίζουν την ύπαρξή τους. Δεν είναι γι' αυτούς το ματς do or die.

      77

      Διαγραφή
  68. Έτσι στα πρόχειρα και έχοντας στο μυαλό κάτι που είχε γράψει ο 77 αν θυμάμαι καλά, μας συμφέρει σε αυτόν τον όμιλο να πατώσει η Φινλανδία (αρκετά πιθανό το 0/3) και να πετάξει η Ιταλία (απίθανο όμως το 3/3) και να πάμε για 2/3 (το 3/3 φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο) ώστε να έχουμε θεωρητικά τουλάχιστον καλές πιθανότητες πρόκρισης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανάγο καλησπέρα.
      Όχι απαραίτητα. Για να το εξηγήσω λεπτομερώς.

      Μία πιθανή εξέλιξη σήμερα είναι νίκη Φινλανδίας, νίκη Ιταλίας και ήττα Ελλάδας. Αν νικήσουμε Σλοβένους και Κροάτες, τελειώνουμε την β' φάση με 2-3. Σ' αυτήν την περίπτωση υπάρχουν 16 διαφορετικοί συνδυασμοί αποτελεσμάτων από τους οποίους οι 13 μας δίνουν την πρόκριση!!! Στους υπόλοιπους 3, μπλέκουμε σε τριπλές ισοβαθμίες για τις θέσεις 3,4,5 οι οποίες θα κριθούν στις διαφορές πόντων με τις ομάδες που θα ισοβαθμήσουμε. Σε κανένα συνδυασμό δεν αποκλειόμαστε απ' ευθείας!!!

      Σ’ αυτά τα 3 σενάρια ισοβαθμιών, μία ομάδα από τις 3 που ισοβαθμούν θα μείνει εκτός.

      Στο 1ο και στο 2ο , ισοβαθμούν Ελλάδα, Σλοβενία και Φινλανδία (θυμίζω με ρεκόρ 2-3) όπου μεταξύ τους θα έχουν από 1 νίκη (εμείς επί των Σλοβένων και οι Σλοβένοι επί των Φινλανδών). Οπότε, όλα θα κριθούν από τις διαφορές των πόντων.

      Στο 3ο σενάριο ισοβαθμούν Ελλάδα, Σλοβενία και Ισπανία όπου μεταξύ τους θα έχουν από 1 νίκη (εμείς επί των Σλοβένων, οι Σλοβένοι επί των Ισπανών και οι Ισπανοί επί της Ελλάδα). Πάλι η διαφορά πόντων θα κρίνει ποιος θα μείνει εκτός.

      Αν δεν έχω κάνει κάποιο τραγικό λάθος, το συμπέρασμα αυτής τη ανάλυσης είναι αν τουλάχιστον εντυπωσιακό!!!

      77

      Διαγραφή
    2. ρε αφηστε τα σεναρια. δεν είναι ισοπιθανα. με τετοιο μπασκετ δεν πατε πουθενα.

      Διαγραφή
    3. Κατανοητό 77. Επικεντρώθηκα σε Ιταλία και Φινλανδία διότι με αυτές έχουμε διπλό μειονέκτημα δηλαδή και αμιγώς βαθμολογικό και αυτό της ισοβαθμίας. Τους 3 του άλλου ομίλου τους βγάζω προσωρινά από την εξίσωση επειδή με αυτούς ξεκινάμε από άλλη αφετηρία και νικώντας τους τους "καβαλάμε". Οι πολλαπλές ισοβαθμίες είναι πολύ πιθανές και συμφωνώ πως πολλά θα κριθούν στις διαφορές πόντων.

      Ρε αρχηγέ το 2ο πληθυντικό "πάτε" πού κολλάει; Με μας είσαι ή με τους άλλους; : ) Το "ισοπίθανα" τα σπάει, ειχα χρονια να το διαβάσω.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε 4:30, εσείς με το μπάσκετ που παίζετε πάτε κάπου;

      77

      Διαγραφή
  69. Παρένθεση συνχουπφελίτες, το γκαλομπάσκετ προς τιμήν του στο Υ.Γ3 κάτω κάτω εδώ (http://galobasket.wordpress.com/2013/09/10/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84/) χαρακτηρίζει το χουπφελας ως το πιο φορμαρισμένο μπασκετικό μπλογκ στην ελλάδα. Τζιμάρα καίς..

    ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΤΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΥ!!!


    Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Θα είναι τεράστια η νίκη, αλλά η ήττα δεν θα είναι καταστροφή.

    Ο 77 έχει εξηγήσει ήδη ότι υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι να περάσει η Εθνική ακόμα και με ήττα.

    Επιπλέον, ακόμα και κατακτώντας την 4η θέση η ομάδα μας παραμένει φαβορί. Τα χθεσινά νέα από τον απέναντι όμιλο ήταν τουλάχιστον ευχάριστα. Η Λιθουανία συνέτριψε τη Γαλλία και πλέον οι τρικολόρ έχουν λιγότερες πιθανότητες να κατακτήσουν την πρώτη θέση. Υπάρχει κάποιος που φοβάται διασταύρωση με Λιθουανία ή Σερβία; (Δεν τους υποτιμώ, ιδιαιτέρως όταν μιλάμε για ομάδα του μέγιστου Ντούντα αλλά δεν του φοβάμαι κιόλας)


    Σήμερα, αν χάσουμε από μια καλύτερη ομάδα, ας κάνουμε υπομονή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει το τουρνουά. Όσοι ετοιμάζονται για λιθοβολισμό, ας κρύψουν τις πέτρες για λίγο ακόμα. Όσοι ψάχνουν κασκόλ της Ισπανίας ας περιμένουν. Οι υποστηρικτές των απόντων ας κρατήσουν τις συγκρίσεις τους για μετά. Οι αρθρογράφοι ας φυλάξουν λίγο από το μελάνι και τη χολή τους. Όχι τίποτα άλλο. Αλλά μπορεί να εκτεθούν όλοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. EΓΩ:Και μια συμβουλή επειδή πολλές φορές διακρίνω μια αλλαζονία στις απαντήσεις σου ή τα άρθρα σου επειδή μπορεί να διαφωνείς με μια γνώμη ή κάποιο κοινό κράξιμο.Πολύς κόσμος που μπορεί να σε διαβάζει ή να σχολιάζει εδώ ενδεχομένως έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με το μπάσκετ από όσο νομίζεις(ή από εσένα) και το να μιλάς σαν "εγώ μόνο ξέρω-όσοι με διαβάζουν μαθαίνουν από μένα" φαίνεται πολύ αφελές...

    ΣΤΕΦ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ:Δυστυχώς (ή ευτυχώς) στο τελευταίο που αναφέρεις μπορεί κάποιες απαντήσεις μου να φαίνονται αλαζονικές (δεν είναι εύκολο να απαντάς σε 50-100 σχόλια και να θέλεις να το κάνεις γρήγορα/άμεσα), κάτι που πηγάζει από το γεγονός ότι α) νομίζω ότι έχω μεγάλη σχέση με το μπάσκετ και ότι β) έχω πάντα δίκιο. Που έχω μεταξύ μας.

    (μεγάλο λάθος να σχολιάσω σε άρθρο ενός λιγδιάρη καραγκιόζη...βάλε να τον είχα μπροστά μου!!!)
    Μόνο ο Τζιμ συνδυάζει γνώσεις με χαρακτήρα και αξιοπρέπεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Peris, τις προάλλες που μου τον ανέφερες ως μπασκετικό δημοσιογράφο (νομίζω ότι ήσουν εσύ) δεν τον γνώριζα πραγματικά. Δεν τον έχω διαβάσει ούτε τον έχω διαβάσει ποτέ. Υποθέτω θα 'ναι κάποιος μπασκετικός Γεωργίου ή κάτι παρόμοιο.

      Γραφικότητες...

      77

      Διαγραφή
    2. ούτε τον έχω ακούσει

      77

      Διαγραφή