Athlenda

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ..




Το Eurobasket της Σλοβενίας τελείωσε για την Εθνική μας ομάδα, άδοξα και με πόνο, με τη διοργάνωση να τοποθετείται στις μαύρες σελίδες της μπασκετικής μας βίβλου.  Το Ηoopfellas γράφει για τη ρίζα του κακού..



Αποτυχία? 100%.. Σε μια διοργάνωση στην οποία μπαίναμε ως φαβορί και η μισή Ευρώπη είχε τζογάρει στη συμμετοχή μας στον τελικό  του τουρνουά (αυτά ισχύουν, δεν είναι απλά..κουβέντες). Εθνική τραγωδία?  Ίσως. Σε άλλη  εποχή, με διαφορετικό οικονομικό-κοινωνικό υπόβαθρο, σίγουρα.. Το μπάσκετ και αυτή η ομάδα είναι για τον Έλληνα ο ..υπουργός εξωτερικών αυτής της χώρας. Η υπερηφάνεια του και ο τομέας που αυτός βάζει μνημόνια στους μη έχοντες τη μπασκετική τεχνογνωσία λαούς της Ευρώπης..  Μετά την κακιά στιγμή της Βενεζουέλας, η φετινή διοργάνωση είχε πραγματικά μεγάλη σημασία, για πολύ κόσμο, για πολλούς λόγους..

Γιατί αποτύχαμε..?

Ξεκινώντας θα ήθελα να σας θυμίσω τα λόγια του Μεσίνα τα οποία σας έχω ξανα..μοστράρει ως ταμπέλα εδώ μέσα, αλλά στη παρούσα κατάσταση απλά είναι  στυγνός, παγωμένος, ρεαλισμός..

“These days it is much more important how you create the team, than how you coach the team. If you make mistakes in recruiting, it is going to cost you..”

«Στις ημέρες μας είναι πολύ πιο σημαντικό το πώς δημιουργείς μια ομάδα, από το πώς την κοουτσάρεις.  Εάν κάνεις λάθη στη στελέχωση (του ρόστερ), θα σου κοστίσει..»

ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ

Νομίζω επίσης ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον (τώρα, με ωμές τις αναμνήσεις της ομάδας μας στο τουρνουά) να (ξανα) διαβάσετε τα «θέλω» και τις σκέψεις του Hoopfellas σχετικά με το ρόστερ και τη διοργάνωση, στην ανάρτηση της 1ης Αυγούστου, ώστε να προσδιορίσετε στο απόλυτο τη βάση πάνω στην οποία μιλάμε.


(To να σας πηγαίνω από τον Μεσίνα σε ..εμένα συνιστά χοντρό αυτοσαρκασμό, το γνωρίζω, αλλά καταπιείτε το..)


Πέρα από ότι διαβάσατε, για προπονητικά λάθη, περιορισμένες επιλογές λόγω απουσιών, ραβασάκια με εντολές κτλ. η πραγματικότητα έδειξε ότι  αυτό που είδατε στα γήπεδα της Σλοβενίας από την ομάδα μας έχει ανάγνωση .

Λ Α Θ Ο Σ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ.  Η ρίζα του κακού σαφώς και βρισκόταν εκεί. Η αστοχία στο συγκεκριμένο κομμάτι ήταν μεγάλη. Υπεύθυνος για τη στελέχωση του ρόστερ είναι 100% ο προπονητής μας, Αντρέ Τρινκιέρι, ο εκλέκτορας.  Αν ισχύει το οτιδήποτε από αυτά που ψιθυρίζονται για άνωθεν εντολές και παρεμβάσεις στις αποφάσεις του πρέπει να βγεί και να το πεί, τώρα.. Μέχρι τότε (και αν φυσικά ισχύει κάτι τέτοιο..) αυτός είναι ο υπεύθυνος κύριοι.


Στην ουσία ο κόουτς βρέθηκε σε σύγχυση.  Προκαταβολικά σας υπενθυμίζω ότι τον εκτιμώ ως προπονητή και ότι εδώ μέσα διαβάσατε για πρώτη φορά στη χώρα μας, ανάλυση της δουλειάς του στο ξεκίνημα με την Καντού. Όπως και το ότι τον Ιανουάριο ταχθήκαμε απέναντι στην επιλογή του, τη συγκεκριμένη περίοδο από την ομοσπονδία. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος συγκρότησε ένα ρόστερ, το οποίο δε μπορούσε να ανταποκριθεί  1.) σε αυτό που ήθελε να παίξει σε συνάρτηση πάντα με το ότι συμμετέχει σε μια διεθνή διοργάνωση 2.)στο physical /αθλητικό επίπεδο  που παίζεται αυτό το τουρνουά και..(όντως κόουτς, αλλά η τάση αυτή υπάρχει καιρό τώρα..) κατευθύνεται το άθλημα. Ο Τρινκιέρι πλήρωσε λοιπόν πολύ σοβαρά την απειρία του, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ως προπονητής (είναι πολύ σημαντικό αυτό) αλλά ως γνώστης του background και των αναγκών τέτοιων τουρνουά. Αυτό έδειξαν οι επιλογές του. Μιλάμε για τουρνουά 2-2.5 εβδομάδων ( όχι για σεζόν  στην Ευρωλίγκα) στα οποία υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες σταθερές  σχετικά με το επίπεδο στελέχωσης, αγωνιστικής ανάπτυξης (σε κάθε στυλ παιχνιδιού) ή νόρμες σφυρίγματος από τους διαιτητές. Είναι τα λεγόμενα mean streets τα οποία ο κόουτς Τρινκιέρι δεν είχε περπατήσει.. Σίγουρα και αυτό έπαιξε ρόλο στη λάθος στελέχωση του ρόστερ η οποία κατά κύριο λόγο ευθύνεται για  την εικόνα που παρουσιάσαμε.

Πάμε να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι..


-Είχαμε πεί ότι είναι προαπαιτούμενο τα 4 γκαρντ για να παίξουμε αυτό που θέλουμε δηλ. το μπάσκετ για το οποίο αυτό το ρόστερ είναι δομημένο, ένα στυλ παιχνιδιού «μέσα» στο οποίο μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες αυτών των παιδιών.  Ο έλεγχος του τέμπο,  χαμηλώνοντας τις κατοχές και ελέγχοντας τη μπάλα στο τρανζίσιον θέλει γκαρντς.  Η αστοχία στη δόμηση φαίνεται από το ότι

1.) τα 3 γκαρντς που επιλέξαμε δεν είχαν «πόδια» μη μπορώντας να «σηκώσουν» την ομάδα στο κομμάτι της ενέργειας που υστερήσαμε σημαντικά (σε ένα τουρνουά που παίζεται πάνω σε αυτό)

2.) οι «πλάγιοι» μας δεν είχαν παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια ώστε να ενισχύσουν το κομμάτι των γκαρντς (όπως έχουν οι Κροάτες με τους Σιμόν-Μπογκντάνοβιτς π.χ.). Δεν είχαμε τον wing τύπου Σαν Εμετέριο ή (για τους λίγο πιο παλιούς) Μιντάουγκας Ζουκάουσκας που θα ανέβουν αν χρειαστεί ακόμα και στο «1» αποσυμπιέζοντας τα γκαρντς χωρίς να αλλοιωθεί η αποτελεσματικότητα στο κομμάτι λειτουργικότητα επιθετικά

3.) δεν μπορούσαμε με την παρούσα στελέχωση να παρουσιάσουμε σωστούς συνδυασμούς στο μπακόρτ χάνοντας φάσεις σε άμυνα και επίθεση και  παράλληλα την άνεση να παίξουμε γεμάτα παιχνίδια με 2-guard lineups, σχήμα με το οποίο έπρεπε να παίζει αυτή η ομάδα 38 τουλάχιστον λεπτά κάθε βράδυ αλλά απλά δε μπορούσε.

Η Σερβία,  ομάδα που παίζει αυτό που ακριβώς που στοχεύαμε να παρουσιάσουμε δηλ. πίεση στην άμυνα, πειθαρχημένη «στοχευμένη» επίθεση, έχει "κατεβάσει" 5 γκαρντς με πόδια που πετάνε φωτιές (οι Μπογκντάνοβιτς-Νέντοβιτς έκαναν τους Μπατούμ-Πάρκερ να ..κλαίνε) συν έναν φόργουορντ (Μπιέλιτσα) που παίζει ως «1» όχι μετά τη πρώτη πάσα στο μισό γήπεδο αλλά από το.. άουτ πλέον, γεγονός που έχουμε να δούμε σε τέτοιο βαθμό από την εποχή που ο Τόνι Κούκοτς έκοβε βόλτες στα τουρνουά της FIBA..


-Κάτι άλλο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε γιατί διαβάζω διάφορα και το συζητήσατε και εσείς εδώ μέσα. Αποφθέγματα  τύπου «ποιος είναι ο Κατσίβελης (ή ο κάθε Κατσίβελης) που θα άλλαζε την εικόνα της ομάδας..?» ξεχάστε τα. Απέχουν διαστημικά από την πραγματικότητα της Λουμπλιάνας..  Το τουρνουά αυτό έδειξε πόσο σημαντικός είναι για τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, ανάπτυξης και αμυντικής ισορροπίας ο τύπος του quarterback guard για τον οποίο μιλάμε εδώ μέσα τα τελευταία χρόνια με σημείο αναφοράς τις ελληνικές ομάδες. Αυτός που θα έβγαινε νωρίς στη μπάλα πάνω στον Ντράγκιτς σε καταστάσεις αμυντικού τρανζίσιον(η αδυναμία στα πόδια ανάγκαζε τους Έλληνες να περιμένουν υπερβολικά ..πίσω, σε βαθμό αυτοκτονίας) και θα έτρεχε μαζί του στέλνοντας τον στις γωνίες και σε σετ επίθεση. Ο ball mover/ball stopper.  Δεν είναι ο παίκτης-Κατσίβελης κύριοι που θα έκανε τη διαφορά αλλά ο ρόλος του παίκτη μέσα στην ομάδα που θα διαφοροποιούσε τα καθήκοντα/αρμοδιότητες  του εκάστοτε Ζήση/Σπανούλη ή Μπράμος και θα μετατόπιζε όλη την ομάδα λίγο πιο..κει, στην κατεύθυνση για την ανέρευση του σημείου της ιδανικής χημείας . Ιδανική χημεία σημαίνει κατανομή ρόλων, λειτουργικότητα, καλύτερο κοουτσάρισμα με ταχύτερη ανάγνωση καταστάσεων στη συμπεριφορά της ομάδας και λύσεις. Ιδανική χημεία σημαίνει είσαι δυνατός και παίζει ακόμα και τις κακές βραδιές (βλ. αγώνας με Σλοβενία). Είσαι εκεί και με το πέρασμα των λεπτών παίρνεις τη κατάσταση στα χέρια σου σταδιακά. Η ομάδα είναι απλά ένας ζωντανός νικηφόρος οργανισμός από μόνη της.


Σκεφτείτε λοιπόν πόσο καλύτερα θα έπαιζε ο Ζήσης σαν ο ιδανικός 6ος  παίκτης από τον πάγκο (ο ιδανικός ρόλος για αυτόν φέτος) έχοντας και αυτός και ο Σπανούλης, διπλάσιες ανάσες που συνεπάγονται καθαρότερο μυαλό ή τον Μπράμος απλά στον ρόλο του («3» και όχι με χλωμό πρόσωπο κάθε φορά που έπρεπε να παίξει «κεφάλι»). Εκεί βρίσκεται το κέρδος. Και θα φαινόταν άμεσα στην εικόνα όλη της ομάδας, σε όλες τις θέσεις. Είτε ήταν Κατσίβελης είτε Μποχωρίδης/Παπαντωνίου ή Ξανθόπουλος. Αν και μη γελιόμαστε, απόντως του Καλάθη και του Μάντζαρη, ο Κατσίβελης ήταν αυτός που έπρεπε να πάρει τη δουλειά. Εφόσον -ξεκάθαρα- δεν υπολογιζόταν ο Αντώνης Φώτσης λοιπόν και η ομάδα "φώναζε" για έναν γκαρντ, θα έπρεπε να είχαμε πάει στην επιλογή Κατσίβελη.. Γιατί τελικά και ο αρχηγός (εκτός του Καββαδά) ήταν παίκτης των 0-7 λεπτών.. 


-Ο Ιταλός μου έδωσε την εντύπωση ότι παρέκλινε από τις αρχές, βάζοντας το χέρι του στο ..μέλι. Ενώ λοιπόν μας έχει συνηθίσει να δουλεύει προτιμώντας σκληρά παιδιά με αμυντικό φίλτρο, εντυπωσιάστηκε (όχι άδικα αλλά όχι και με γνώμονα τη λειτουργικότητα του συνόλου) από τo versatile επιθετικό πακέτο των Περπέρογλου-Μαυροκεφαλίδη, θεωρώντας ότι το πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι τους θα αποτελέσει μ εγάλο όπλο στο μισό γήπεδο για την ομάδα αλλά προφανώς δεν εκτίμησε σωστά το συνδυασμό τους με τα άλλα κομμάτια ενός ρόστερ που δεν είχε defensive stopper στην περιφέρεια και «κιλά» μέσα στο καλάθι.  Ειδικά στον τομέα δύναμη/κιλά μέσα στη ρακέτα, η εθνική μας ομάδα αναλογικά με τις ανάγκες του τουρνουά, θύμιζε ιταλική ομάδα στην Ευρωλίγκα.. Κακοί στο να δουλέψουμε για το ομαδικό ριμπάουντ, δώσαμε πόντους από δεύτερες επιθέσεις που σημαίνει νευρικότητα, αρχίσαμε σταδιακά να ρίχνουμε τα ποσοστά μας στο τρίποντο μηδενίζοντας και την καλή κυκλοφορία της μπάλας, χάσαμε το μυαλό μας παίζοντας μόνο με την καρδιά..


-Όσον αφορά στο coaching, η πραγματικότητα είναι ότι ο Τρινκιέρι δεν ήταν κακός. Σίγουρα πάντα με αυτό που περίμεναν άνθρωποι που γνωρίζουν το status του αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σαφώς και έκανε λάθη. Πολλά. Αλλά σας είπα, ακόμα μαθαίνει. Είχε διαστήματα με ιδέες και άλλα που δεν διάβασε σωστά. Για παράδειγμα επιμονή του να παίζει με χαμηλά σχήματα κρατώντας εκτός των Μπουρούση στο τέλος δείχνει ότι δεν ήξερε πως παίζονται τέτοια ματς σε τέτοια τουρνουά. Επίσης το ότι άφησε τον Μπογκντάνοβιτς να ξεριζώσει τη ..καρδιά του Μπράμος, την ώρα που έπρεπε να «ψηλώσει» με Καϊμακόγλου εκεί και Φώτση-Μπουρούση, ρισκάροντας τη διείσδυση (πάνω στους καλύτερους μπλοκέρ μας) από το πολύ αποτελεσματικό ποστ παιχνίδι του Κροάτη φόργουορντ. Είχε τη σκέψη για ζώνη και το ρίσκαρε αλλά σε λάθος timing με ένα σύνολο που πιστέψτε με, φαινόταν ότι δεν είναι έτοιμο να παίξει άμυνα χώρου. Με την Ισπανία χειρίστηκε σωστά το ειδικό ψυχολογικό μομέντουμ του παιχνιδιού και πήγε το ματς εκεί που ήθελε απέναντι στον Ορένγκα.


Δε θεωρώ επίσης ότι ο Τρινκιέρι δεν ήταν καλός στην προετοιμασία ενός αγώνα και αναφέρομαι στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Δε μπορώ να δεχτώ για παράδειγμα ότι δεν είχε διαβάσει σωστά την Σλοβενία, που από πλευράς σκάουτινγκ είναι μάλλον η πιο ευανάγνωστη ομάδα του τουρνουά. Ένα σύνολο χωρίς ποστ παιχνίδι, με έναν πολύ ποιοτικό γκαρντ ως κύριο δημιουργό/άξονα του παιχνιδιού τους, μια ομάδα που έπαιζε πάνω στα φυσικά προσόντα της και γνώριζες ότι εάν εξασφαλίσεις το αμυντικό ριμπάουντ (το είχαμε τονίσει πριν το ματς) και ήσουν λίγο προσεκτικός  στις επιλογές σου (επίθεση πάντα σε συνάρτηση με την ισορροπία στο αμυντικό τρανζίσιον) δεν είχαν να σου παρουσιάσουν κάτι άλλο. Και όμως σε κατάπιαν με τη ..«φυσικότητα» και την ορμή τους. Αυτό κάτι λέει.. Σίγουρα όμως όχι ότι δεν γνώριζε ο κόουτς ή ότι το σκάουτινγκ δεν ήταν καλό.. Απλά –το είπα και πιο πάνω- η λάθος δομημένη ομάδα, δε μπορεί να «είναι εκεί» στη κακή βραδιά της..


Overall ο Τρινκιέρι «έχασε» από την απειρία του η οποία σε συνδυασμό με το βάρος της μεγάλης ομάδας τον κατέβαλλε. Μου έδινε την εντύπωση ότι έπαψε να είναι ο εαυτός του σαν προπονητής.Βασικά, άρχισε να αμφιβάλλει. Το ίδιο και οι παίκτες.. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε μια επαγγελματική ομάδα..?  Και σίγουρα, έτσι κι αλλιώς δεν ήταν εξ’αρχής η φιγούρα που θα ενέπνεε τους παίκτες στεκάμενος μπροστά από τον πάγκο, σε μια περίοδο/καμπή της ιστορίας της που η ελληνική ομάδα το είχε τόσο ανάγκη από τον τεχνικό ηγέτης της. Κυρίως όμως, δεν ήταν έτοιμος για ένα τουρνουά «ειδικών συνθηκών» και εύλογα μαζί του και η ομάδα..

-Για τους παίκτες.. Κατ’αρχήν δεν πρέπει να έχουμε κανένα παράπονο από κανένα παιδί στο κομμάτι «θέληση». Το θέλανε πολύ, πάρα πολύ. Ειδικά όταν άρχισε να στραβώνει το πράγμα. Ειδικά η τριάδα των παλαιών, Ζήσης (νομίζω 100% δίκαια το τουρνουά συνδέεται με τη μορφή του για την ομάδα μας) Σπανούλης, Μπουρούσης άφησε τα κόκκαλα της στο παρκέ. Τα έδωσε όλα, άσχετα αν η συνολική λειτουργία (και όχι μεμονωμένα οι συμπαίκτες τους) δε μπόρεσαν να υποστηρίξουν και να υποστηριχθούν από αυτό. Απλά τα κομμάτια δεν είχαν μπεί σωστά το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να πάρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η αλήθεια..


Είδα τον Ζήση να κουβαλάει ακόμα το DNA του γίγαντα των τελευταίων δευτερολέπτων από την «πιο δύσκολη ομάδα να κερδίσεις στο τέλος κλειστού ματς παγκοσμίως», φήμη που είχε χτίσει με πολύ κόπο αυτή η ομάδα. Είδα τον Σπανούλη να αρνείται να χάσει και στα δύο τελευταία ματς (με Σλοβενία πιο πολύ) να παραδίδει  αμυντικό effort που έχω να δώ από τα χρόνια του ΟΑΚΑ.. Αυταπάρνηση από τον Μπουρούση.  Κανένα παράπονο λοιπόν από τη θέληση ΟΛΩΝ των παιδιών.. Απλά η ομάδα είχε σοβαρά λειτουργικά τραύματα που θα την έκαναν να υποκύψει αργά ή γρήγορα, στο τουρνουά της ενέργειας και του physical μπάσκετ. Στο κομβικό ματς με τους γηπεδούχους μάλιστα, βρεθήκαμε από νωρίς να κυνηγάμε, με τη διαφορά να παίζει στους κοντά στους 20. Είναι μια κατάσταση στην οποία απλά πρέπει να συνεχίσεις να παίζεις  μπάλα με μπάλα, προσεγγίζοντας κάθε φάση διαφορετικά γιατί εάν σηκώσεις το κεφάλι και κοιτάξεις το ταμπλό, αυτό θα πέσει να σε..πλακώσει. Μου άρεσε που , έστω και την ύστατη στιγμή, ξεσηκώσαμε μνήμες με το come back. Μου άρεσε που το ξαναείδα.. Και είμαι υπέρ της άποψης ότι εάν ο Καϊμακόγλου έκανε το 68-65 σε εκείνο το σουτ, οι Σλοβένοι θα είχαν πνιγεί μόνοι τους.. Φυσικά, η Ελλάδα δεν έχασε καμία πρόκριση σε αυτό το παιχνίδι. Σε ότι έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι, θα έχουμε μάλλον ανάρτηση με την αξιολόγηση του κάθε διεθνή μας στη διοργάνωση σύντομα.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ..? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ?


Είναι ακόμα πολύ ωμά όλα και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο.  Σε αυτό το διάστημα της αναμονής θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να παρθούν κάποιες αποφάσεις  εκ των έσω. Σίγουρα κομβικό ρόλο θα παίξει  το που και πότε θα ξαναπαίξουμε. Οι πιθανότητες για wild card υπάρχουν.. Στην ουσία δεν είναι το θέμα. Ακόμα και εάν μείνουμε «εκτός» Μουντομπάσκετ, θα  πρέπει  να ασχοληθούμε πραγματικά σοβαρά με την ομάδα μας. Ο στόχος είναι αυτός. Οι δύο συνεχείς αποτυχίες κινδυνεύουν να γίνουν σύνδρομο.  Η ευθύνη ανήκει στην ομοσπονδία πλέον. Όχι για το εάν..θα πάρει την είσοδο για την Ισπανία του χρόνου αλλά για το πώς αυτή η ομάδα θα φτάσει πάλι στην κορυφή. Μη ξεχνάμε ότι οι αποτυχίες βαραίνουν πρώτα τους υπεύθυνους..

Για τον Αντρέα Τρινκιέρι  τα πράγματα δεν είναι καλά. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο, να δούμε τη «γραμμή» που θα πέσει όμως η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης του καταλογίζεται. Με ρωτάτε (inbox) τι  θα έκανα, εάν θα τον κρατούσα.. Την ξέρετε τη γνώμη μου. Παρότι τον εκτιμώ και θεωρώ ότι σε ενδεχόμενη δεύτερη ευκαιρία στην ομάδα μας θα είναι βελτιωμένος, δε θα τον είχα προσλάβει καν..  Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολύ καλές, με διαφορετικά προγράμματα να παρουσιάσουν, αναλόγως την επιλογή. Θα τις παρουσιάσουμε σύντομα.. Γιατί όσο το μπάσκετ πηγαίνει περισσότερο προς την ενέργεια και τη δύναμη, τόσο πιο πολύ θα γίνεται «άθλημα του προπονητή»..


Υ.Γ: Με την Εθνική δε τελειώσαμε.. Το τουρνουά βεβαίως συνεχίζεται, με μεγάλο μάλιστα ενδιαφέρον.. Η ομάδα μας πέρασε από τη Σλοβενία ως κλασσική περίπτωση underachiever συνόλου που έχει την ποιότητα και τη φήμη του διεκδικητή  αλλά τα δύο μικρά κομμάτια που του έλειψαν από το ρόστερ του κόστισαν μια τελείως διαφορετική πορεία, Τόσο κοντά και τόσο μακριά την ίδια στιγμή..

Μπείτε στη παρέα μας στο Facebook..


275 σχόλια:

  1. πολυ σωστο αρθρο.. να απαντησω σε εναν φιλο που ειπε οτι και η κροατια επαιζε με 3 γκαρντ οτι αυτοι ειχαν και κιλλερ στο 3 που κατεβαινε και πιο κατω απο την θεση του , εμεις οχι.. εγω τον δεκεμβριο πιστευα οτι ο μπραμος μπορουσε να παιξει στο 2 και πολλοι φιλοι οπως και εσυ τζιμ ειπες για το αδυνατο της συγκεκριμενης σκεψης.. εεε ο ιταλος δεν το ειχε παρει πρεφα και μαλλον δεν διαβαζει το μπλογκ.
    το φουσκωμα του 3 και του 4 με παιχτες που τελικα δεν εβρισκαν χρονο να παιξουν αφησαν την εθνικαρα με μιρκο ροτεινσον και αν τελικα βαλουμε και την μοναξια του μπουρουση στο 5 εχουμε ολο το πακετο της αποτυχιας. ποιος επρεπε να μεινει εξω και ποιος επρεπε να μπει ειναι μεγαλη κοτσανα να το πουμε γιατι δεν αλλαζει κατι.
    Για το κοουτσινγκ του μακαρονα... ειχε τις καλες του στιγμες αλλα εμενα θα μου μεινουν οι αρνητικες.. οπως η επιμονη στον μπραμος για την θεση 2, το παγκιασμα του φωτση, ενος παιχτη που μπορει να βγαλει τοσο ριμπαουντ οσα ολη η εθνικη μαζι, και το τρικ στον τελευταιο αγωνα με κροατια οπου παιξαμε με χαμηλο σχημα και μας βγηκε.. για 5,7 λεπτα, μετα μας πηρανε ειδηση και μας ξεδοντιασαν!!! ο μπουρουσης ξεχαστηκε στον παγκο!!! και 2 παιχτες των κροατων επαιζαν με 4 φαουλ για 15 λεπτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τωρα αν παμε για την αμυνα που παιξαμε τα ριμπαουντ που δεν πειραμε κτλ κτλ νομιζω οτι δεν φταιει μονο ο κοουτς αφου οι διεθνεις ειναι μεγαλα παιδια και ολα αυτα ειναι βασικες αρχες του μπασκετ, ενα μπλοκ αουτ στο ριμπαουντ για να το κανεις δεν χρειαζεσαι τον κοουτς να στο πει!! παλευε ο φωτσης και οι αλλοι κοιτουσαν!! οτι και να τους ειπε εκεινες τις στιγμες ο αντωναρος μυαλο δεν εβαζαν!!!
      Αν ειναι να συνεχισουμε με ιταλο τοτε ναι πρεπει να πεσει χαρτακι να μην ξαναγινουν τα ιδια λαθη και επιτελους να του πει καποιος να μν μιλλαει τοσο πολυ.. πηρανε τα μυαλα του αερα και μαλλον το μετεδωσε και στους παιχτες..

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα. Η ανάλυση είναι σωστή. Υπάρχει όμως κι άλλος παράγοντας; Ο Τρινκιέρη δεν πρόκειται να βγάλει στη φόρα τον εργοδότη του, κανένας coach δεν το έχει κάνει. Υπάρχει ή όχι "πόλεμος" παραγόντων στο Ελληνικό μπάσκετ; Υπάρχει επιροή παικτών στην συνολική τους συμπεριφορά ανάλογα με το που ανήκουν; Ο Σπανούλης που δήλωσε πως "πάντα θα είναι στη διάθεση της Εθνικής και πως χρειάζεται ριζικό ξεκαθάρισμα σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες του Ελληνικού μπάσκετ" δεν στόχευε τον Διαμαντίδη και τον Βασιλακόπουλο, κατ' υπόδειξη των Αφων Αγγελόπουλων; Μήπως η παντοκρατορεία του ΠΑΟ και η μίζερη αντιμετώπιση (χάνω και πετάω τη μπάλλα στη κερκίδα μέσο διαιτησίας κλπ...) έφτασε στην Εθνική; Ο παροπλισμός του Φώτση και η επιλογή Καββαδά (επόμενη μεταγραφή του ΟΣΦΠ) είναι δείγματα;

      Διαγραφή
  2. Θέλω να φανταστω για λίγο πως θα ήμασταν με την προσθηκη των κουφου-καλαθη. Σιγουρα καλυτερα, αν κ νομίζω οτι το κεφαλαιο εθνικη ομαδα εκλεισε γι'αυτους.

    Ο τρινκιερι την πάτησε -κατ'εμε- στην εμπνευση του να παίξει με χαμηλα σχηματα. (ακου 5αρι ο καιμακογλου?!!)

    Jim, για ποιες ανωθεν εντολες μιλάμε??? μπορεις να γινεις πιο συγκεκριμένος.

    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Γρηγόρη.. Πιο συγκεκριμένος πρακτικά δε γίνεται..

      Διαγραφή
  3. H τριάδα είναι δυάδα για μένα. Τη μηχανή λαθών, και μετά από τέτοιες υπερφίαλες δηλώσεις, δε θα την έβαζα κάν στην εξίσωση..

    Υ.Γ: Για χρυσό βλέπω Σερβία. Είναι τρομερό το πώς πήρε ενέργεια και βελτιωνόταν ώς ομάδα μέσα από την ίδια τη διοργάνωση. Στην ίδια κατηγορία θα έβαζα και Λιθουανία, άν δεν βρισκόταν εκεί το κοιμάμενο πτηνό. Μεγάλη "νικήτρια" του τουρνουά, πάντως, σίγουρα η Κροατία που, λόγω και σταυρωματος, έχει την ευκαιρία να ξαναεδραιώσει κάπως τη θέση της στο Ευρωπα'ι'κό γίγνεσθαι( Ας μην ξεχνάμε πώς προέρχεται και από προκριματικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα φίλε, συμφωνώ με το υστερόγραφο αλλά είναι μυστήριο το ματς για τη Σερβία αύριο. Πρώτος και να πέφτεις στην Ισπανία (με τραυματίες το βασικό μπακόρτ σου) είναι κάπως.. Για να δούμε, περιμένω με αγωνία.

      Διαγραφή
  4. Τα είπες όλα, φίλε. Θα διαφωνήσω στο credit που έδωσες στον Ιταλό για το in-the-game coaching, αλλά δεν θα επιμείνω, είδα πολλούς "καλούς" προνητές να μένουν προσκολλημένοι σε οδηγίες τους που απλώς δεν έβγαιναν, μάλλον ήταν η αύρα του τουρνουά.. Τέτοιο ταλέντο (αριθμητικά μιλώντας) ο Trinchieri δεν το είχε ξαναδεί και μάλλον επαναπάυτηκε. Μπράβο και πάλι, Jim, για το άρθρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνούμε στα περισσότερα jim! Θέλω να σχολιάσεις αν μπορείς δηλώσεις Σπανούλη...
    ΣΩΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύντομο χρονογράφημα της τελευταίας 10ετίας της Εθνικής Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρωμπάσκετ 2003

      - Μετά την 9η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2001 και την αποτυχία πρόκρισης στο Μουντομπάσκετ του 2002, που συμπλήρωσαν μία 4ετία αποτυχιών (απουσία από τους Ολυμπιακούς του 2000/ τελευταία θέση(!) στο Ευρωμπάσκετ του 1999), επιχειρείται μία προσπάθεια ανασύνταξης και σταδιακής ανανέωσης.

      - Πρώτη συμμετοχή του Διαμαντίδη.

      - Με μία και μοναδική ήττα στον προημιτελικό και την κατάληψη της 5ης θέσης, το αποτέλεσμα κρίνεται για πρώτη φορά από το 1998 ως θετικό.

      - Προσδοκίες για κάτι καλό στους Ολυμπιακούς της Αθήνας την επόμενη χρονιά.

      Προπονητής: Ιωαννίδης
      Σύνθεση: 4G/6F/2C
      Μ.Ο. ηλικίας: 26

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Ολυμπιακοί 2004


      - Με τις βάσεις για κάτι καλό στην «εντός έδρας» διοργάνωση να έχουν τεθεί, συνεχίζεται η διαδικασία ανανέωσης και το πάντρεμα της προηγούμενης με τη νέα γενιά.

      - Επαναφορά του Γιαννάκη ως προπονητή.

      - Πρώτη συμμετοχή του Τσαρτσαρή, αλλά και των «διόσκουρων» Σπανούλη & Ζήση.

      - Πρόκριση ως 2οι του ομίλου μας στους «8» (έχοντας ηττηθεί από την εντυπωσιακή Λιθουανία και τις Η.Π.Α.), όπου αντιμετωπίζουμε τον-τότε-κακό μας δαίμονα Αργεντινή.

      - Παρά την ήττα στον συγκλονιστικό προημιτελικό, καταφέρνουμε να πάρουμε την 5η θέση του τουρνουά, κλείνοντας με επιτυχία την προσπάθεια επαναφοράς στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.


      Προπονητής: Γιαννάκης
      Σύνθεση: 5G/6F/1C
      Μ.Ο. ηλικίας: 25,5

      Διαγραφή
    4. Ευρωμπάσκετ 2005


      - Ανεπίσημη αλλαγή σκυτάλης, καθώς με την αποχώρηση των εμβληματικών Αλβέρτη και Παπανικολάου ξεκινάει η πρωτοκαθεδρία της γενιάς των 80’s, έναντι των γεννημένων τη δεκαετία του ‘70.

      - Πρώτη συμμετοχή του Μπουρούση και του Βασιλόπουλου.

      - Δημιουργείται η περίφημη «παρέα» της Εθνικής με τις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες και το τεχνικό team, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα κάθε βράδυ στο παρκέ.

      - Ο Γιαννάκης αρχίζει να καθιερώνει τα χαμηλά σχήματα (κυρίως με 3 guards) στο παρκέ, για μεγαλύτερη πίεση στην μπάλα, ιδιαίτερα στα κρίσιμα σημεία των αγώνων.

      - Η Εθνική αποκτάει τον “refuse-to-die” χαρακτήρα της και μαθαίνει να αντιπαραθέτει την ασφυκτική της άμυνα απένταντι στην πιθανή υπεροπλία των αντιπάλων της σε ταλέντο.

      - Με αυτά τα συστατικά επιτυγχάνει την επική ανατροπή απέναντι στη Γαλλία (με 4 guards στο παρκέ!) και φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

      - Είναι η Εθνική του Γιαννάκη και της ΟΜΑΔΑΣ που δημιούργησε (προεξάρχοντος του Παπαλουκά).


      Προπονητής: Γιαννάκης
      Σύνθεση: 5G/5F/2C
      Μ.Ο. ηλικίας: 25

      Διαγραφή
    5. Μουντομπάσκετ 2006


      - Με μοναδική αλλαγή την προσθήκη του Σχορτσανίτη στη θέση του Μπουρούση, η Εθνική φτάνει «τραίνο» στους ημιτελικούς, πετυχαίνοντας εμφατικές νίκες, αλλά και ακόμα μία φοβερή ανατροπή απέναντι στην Αυστραλία (πάλι με 4 guards στο παρκέ!!!).

      - Με τις πιθανότητες απέναντι στις Η.Π.Α. να υπολογίζονται στην περιοχή του...ζερό, η Εθνική πραγματοποιεί το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία της, νικώντας (όχι με “refuse-to-die”, αλλά με…”willing-to-live” χαρακτήρα!) την Team-USA στο δικό της παιχνίδι.

      - Πρωταγωνιστές της ΟΜΑΔΑΣ είναι ο Παπαλουκάς (Κίνα, Η.Π.Α.), ο Διαμαντίδης (Αυστραλία, Η.Π.Α.), ο Σπανούλης (Λιθουανία, Η.Π.Α.), ο Ζήσης (Αυστραλία, Βραζιλία...), ο Χατζηβρέττας (Βραζιλία), ο Κακιούζης (Τουρκία, Ισπανία), ο Βασιλόπουλος (Κίνα), ο Φώτσης (Κατάρ, Γαλλία), ο Τσαρτσαρής (Κίνα), ο Ντικούδης (Κατάρ), ο Παπαδόπουλος (Τουρκία, Γαλλία), ο Σχορτσανίτης (Τουρκία, Η.Π.Α.)...


      Προπονητής: Γιαννάκης
      Σύνθεση: 5G/5F/2C
      Μ.Ο. ηλικίας: 26

      Διαγραφή
    6. Ευρωμπάσκετ 2007


      - Τελευταία παράσταση αυτής της σπουδαίας ομάδας-παρέας, πριν την αποχώρηση των τελευταίων της γενιάς των 70’s (πλην Παπαλουκά), αλλά και πρώτες ενδείξεις ότι οι περίφημες «οικογενειακές σχέσεις» μεταξύ των παικτών έχουν αρχίσει να φθείρονται.

      - Επιβεβαίωση για ακόμα μία φορά του χαρακτήρα της ομάδας, αλλά και σαφέστατη πλέον εδραίωση στο DNA της των (αμυντικογενών) χαρακτηριστικών της «ελληνικής σχολής».

      - Ο συνδυασμός αυτών με τη διαχρονικά...inspirational παρουσία του Γιαννάκη στον πάγκο, οδηγούν στην εξίσου επική ανατροπή του προημιτελικού απέναντι στη Σλοβενία.

      - Δημιουργία του «φαντάσματος» της Ισπανίας, με 2 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις (η μία στον ανεκδιήγητο από πλευράς διαιτησίας ημιτελικό), 1 χρόνο μετά τον χαμένο τελικό της Ιαπωνίας.

      - Αποχώρηση Χατζηβρέττα, Κακιούζη, Ντικούδη.


      Προπονητής: Γιαννάκης
      Σύνθεση: 5G/5F/2C
      Μ.Ο. ηλικίας: 27

      Διαγραφή
    7. Ολυμπιακοί 2008


      - Με μοναδικό εκπρόσωπο της προηγούμενης γενιάς τον «στρατηγό» Παπαλουκά, γίνεται η υποχρεωτική, πλέον, ανανέωση της Εθνικής, με νέα πρόσωπα τους Πελεκάνο, Πρίντεζη, Γλυνιαδάκη.

      - Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι «σχέσεις παρέας», που αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν χαλάσει.

      - Η ιστορία του 2004 επαναλαμβάνεται, καθώς με 2 ήττες από Η.Π.Α. και Ισπανία (ξανά), η Εθνική περνάει ως 3η (αυτή τη φορά) του ομίλου στους «8», για να πέσει πάλι πάνω στην (2η) Αργεντινή.

      - Σε ακόμα έναν συγκλονιστικό προημιτελικό-διαφήμιση για το μπάσκετ, η Ελλάδα μένει για 2 πόντους εκτός της ζώνης των μεταλλίων.

      - Παρ’όλα αυτά, με την κατάληψη της 5ης θέσης στο τουρνουά, η συμμετοχή κρίνεται κάθε άλλο παρά αποτυχημένη.

      - Η αποχώρηση του Παπαλουκά μετά το τέλος των Αγώνων, δίνει την αίσθηση ότι ένας μεγάλος κύκλος της Εθνικής κλείνει.

      - Αυτό επιβεβαιώνεται πανηγυρικά λίγους μήνες αργότερα, όταν αποδεσμεύεται από τον πάγκο της Εθνικής ο Γιαννάκης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσληψή του στον Ολυμπιακό στα μέσα της προηγούμενης σαιζόν.


      Προπονητής: Γιαννάκης
      Σύνθεση: 4G/5F/3C
      Μ.Ο. ηλικίας: 26,5

      Διαγραφή
    8. Ευρωμπάσκετ 2009


      - Η πρώτη χρονιά του Καζλάουσκας συνοδεύεται από το πρώτο χτύπημα των απουσιών λόγω τραυματισμού.

      - Τα κενά του Διαμαντίδη και του Τσαρτσαρή καλούνται να καλύψουν ο Καλαμπόκης και ο Καϊμακόγλου με την πρώτη του επίσημη συμμετοχή.

      - Δίπλα στις «παλιοσειρές» προστίθενται για πρώτη φορά τα ονόματα των νέων ομογενών Καλάθη και Κουφού.

      - Ο σταθερός κορμός των 11(!) παικτών που υπήρχε τη χρυσή 3ετία των επιτυχιών, μειώνεται πλέον (λόγω τραυματισμών ή/και απουσιών) στους 5-6 κάθε καλοκαίρι.

      - Η...κατά λάθος νίκη της Γαλλίας (που προσπαθούσε να χάσει και δεν τα κατάφερνε!) στη φάση των 12, μας φέρνει αντιμέτωπους με την Τουρκία στους «8», αλλά δημιουργεί τα πρώτα ερωτηματικά αν θέλαμε πραγματικά να κερδίσουμε και κατά πόσο διαλέξαμε αντίπαλο ή όχι.

      - Η νίκη στον συγκλονιστικό προημιτελικό με την Τουρκία στην παράταση συνοδεύεται από ακόμα έναν αποκλεισμό από την Ισπανία στον ημιτελικό.

      - Παρ’όλα αυτά, η κατάρα των μικρών τελικών επιτέλους σπάει και η Εθνική επιστρέφει με το χάλκινο μετάλλιο και κρίνεται επιτυχημένη, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παρουσίασε (κυρίως από πλευράς τεχνικής προετοιμασίας και καθοδήγησης).

      - Αρχίζουν οι πρώτες φήμες αναφορικά με τα περίφημα «χαρτάκια» του Καζλάουσκας.


      Προπονητής: Καζλάουσκας
      Σύνθεση: 4G/4F/4C
      Μ.Ο. ηλικίας: 25,5

      Διαγραφή
    9. Μουντομπάσκετ 2010
      (a.k.a. «Η μεγάλη ντροπή που όσα χρόνια και να περάσουν δεν ξεπλένεται με τίποτα»)


      - Η δεύτερη χρονιά του Καζλάουσκας έμελλε να συνοδευτεί με την (ίσως) πιο μαύρη σελίδα στη ιστορία της Εθνικής Ομάδας.

      - Η επιστροφή Διαμαντίδη-Τσαρτσαρή, η ομοιογένεια και η πληρότητα του ρόστερ, αλλά και η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των παιχτών δημιουργούν ελπίδες για διάκριση.

      - Τα επεισόδια στον αγώνα προετοιμασίας με τη Σερβία και η αναμενόμενη τιμωρία από τη FIBA (Φώτσης, Σχορτσανίτης), αποδεικνύουν ότι η Εθνική έχει αρχίσει να βαδίζει σε επικύνδυνο δρόμο, αλλά και ότι ο Καζλάουσκας έχει χάσει οριστικά τον έλεγχο των αποδυτηρίων.

      - Η ήττα από την οικοδέσποινα Τουρκία πυροδοτεί μία συζήτηση σεναρίων και υποθέσεων αναφορικά με τον δρόμο προς τα μετάλλια.

      - Ο Καζλάουσκας «καταφέρνει» να απενεργοποιήσει ουσιαστικά τον Διαμαντίδη, αφήνοντάς τον να περιφέρεται χωρίς κανένα οργανωτικό ή δημιουργικό ρόλο στο παρκέ στη θέση «3».

      - Εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα απώλειας του χαρακτήρα της ομάδας, καθώς το «παίζω άμυνα για να σταματήσω τα ατού του αντιπάλου» μετατρέπεται σε «είμαι καλύτερος από τους άλλους, άρα αυτοί πρέπει να παίζουν άμυνα για να με σταματήσουν».

      - Η απόλυτη επιβεβαίωση αυτού συμβαίνει όταν, πλέον, αρχίζει ανοιχτά η κουβέντα να αποφύγουμε τις Η.Π.Α. στον ημιτελικό(!) για να βρεθούμε σίγουρα(!!!) στα μετάλλια.

      - Στις 2 Σεπτεμβρίου η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ, Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA, επιλέγει να συμμετέχει σε ένα εξευτελιστικό μπρα-ντε-(un)φερ με τη Ρωσία, παρουσιάζοντας μία παρωδία του αθλήματος και ένα εκτρωματικό θέαμα σε όλον τον πλανήτη.

      - Απηυδισμένος από την εικόνα του παρκέ (και πιθανότατα και από τον ίδιο του τον εαυτό), ο Μπλατ δίνει εντολή στους παίχτες του να παίξουν για τη νίκη, ενώ ο ανεκδιήγητος Καζλάουσκας καλεί time-out 4” πριν τη λήξη για να δείξει ότι θέλει να κερδίσει το ματς, προκαλώντας την έκρηξη του Μπλατ.

      - Η απροσδόκητη νίκη της Νέας Ζηλανδίας επί της Γαλλίας στον άλλο όμιλο, ανατρέπει τα δεδομένα και επιφέρει τη θεία δίκη, καθώς στην τριπλή ισοβαθμία Ισπανών-Γάλλων-ΝεοΖηλανδών η Ελλάδα καλείται να περάσει για πολλοστή φορά τον σκόπελο της Ισπανίας στη φάση των «16», χωρίς αποτέλεσμα και πάλι.

      - Αποκλεισμένη με τον χειρότερο και τον πιο εξευτελιστικό τρόπο που η ίδια επέλεξε, επιστρέφει ταπεινωμένη, με τον Τσαρτσαρή και (κυρίως) τον Διαμαντίδη να ανακοινώνουν την απόσυρσή τους από την Εθνική.

      - Αρχίζουν οι φήμες περί ύπαρξης της «τρόικας των κουμπάρων» που κάνει κουμάντο στην Εθνική, αλλά και ότι η απόφαση του Διαμαντίδη είναι αποτέλεσμα της επιλογής να ηττηθούμε από τη Ρωσία και της γενικότερης ατμόσφαιρας εντός της ομάδας.

      - Οι φήμες φουντώνουν όλο και περισσότερο, με την κυρίαρχη να υποστηρίζει ότι η απόφαση της ήττας δεν ήταν του προπονητή, αλλά ότι την επέβαλλαν οι ίδιοι οι παίχτες (μετά από πλειοψηφική απόφαση), με την παρέμβαση και της ίδιας της Ομοσπονδίας.


      Προπονητής: Καζλάουσκας
      Σύνθεση: 4G/5F/3C
      Μ.Ο. ηλικίας: 27

      Διαγραφή
    10. Ευρωμπάσκετ 2011


      - Το ξεκίνημα της προσπάθειας του Ζούρου παρουσιάζει ανησυχητικές αναλογίες με αυτό του Λιθουανού, καθώς τη θέση του απελθέντος Παπαλουκά και του τραυματία Διαμαντίδη το 2009 παίρνουν ο αποχωρήσας αυτή τη φορά Διαμαντίδης και ο τραυματίας Σπανούλης.

      - Παράλληλα, εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα άρνησης συμμετοχής στην προετοιμασία, με τους Μαυροκεφαλίδη και Σχορτσανίτη να κάνουν την αρχή.

      - Η προετοιμασία δείχνει αυτό που είχε ήδη φανεί τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή η Εθνική καθαρά προσανατολίζεται πλέον σε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από αυτό της χρυσής 4ετίας 2005-2008.

      - Η φανερή έλλειψη χημείας αποδίδεται στην παρουσία για πρώτη φορά 4 νέων παιχτών (Ξανθόπουλος, Βασιλειάδης, Παπανικολάου, Μαυροειδής), τη στιγμή που η επιλογή του τελευταίου στη θέση του Βουγιούκα δημιουργεί τις πρώτες απορίες.

      - Παρ’όλα αυτά, στα γήπεδα της Λιθουανίας η Εθνική παρουσιάζει ένα πιο «σύγχρονο» και «ελκυστικό» μπάσκετ, με σαφέστατη έμφαση στην επίθεση και την ταχύτητα.

      - Η ήττα από τα Σκόπια αποτελεί ένα απροσδόκητο χαστούκι, αλλά οι πειστικές εμφανίσεις ενάντια σε Κροατία/Σλοβενία (τραγική ειρωνία...) και η σπουδαία μάχη του προημιτελικού με τους NBAers της Γαλλίας βάζουν θετικό πρόσημο στην κατάληψη της 6ης θέσης, σε ένα καλοκαίρι γεμάτο δυσκολίες.

      - Παρ’όλα αυτά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (μετά τα έκτροπα με τη Σερβία) μαζεύονται σύννεφα πάνω από την προσπάθεια της ομάδας, με το ντροπιαστικό σκάνδαλο Ελληνιάδη.


      Προπονητής: Ζούρος
      Σύνθεση: 5G/4F/3C
      Μ.Ο. ηλικίας: 25,5

      Διαγραφή
    11. Προολυμπιακό 2012


      - Το...”wind of change” του Ζούρου φύσηξε ακόμα πιο δυνατά το καλοκαίρι του 2012, μόνο που αυτή τη φορά υπαγορεύτηκε και από λόγους ανάγκης.

      - Με λιγότερο από 2 βδομάδες προετοιμασία και με τη ραχοκοκαλιά της Εθνικής να αποτελείται από τους (πρωταθλητές Ευρώπης) παίχτες του Ολυμπιακού, ο Ζούρος προσπάθησε να παντρέψει τις δικές του (επιθετικού προσανατολισμού) ιδέες με την κεκτημένη ταχύτητα/ενέργεια του Ιβκοβιτσ-ικού transition.

      - Το δεύτερο συνεχόμενο κρούσμα αρνήσεων συμμετοχής, καθώς και ο εντελώς άκομψος τρόπος απομάκρυνσης (για δεύτερη φορά) του Βουγιούκα από τον Ζούρο και ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο τον εξέθεσε, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα στην ομάδα και προκαλούν αντιδράσεις ενάντια στον Ζούρο.

      - Τα πράγματα χειροτερεύουν, όταν από την πρώτη στιγμή παρουσίας στα γήπεδα της Βενεζουέλας γίνεται σαφές ότι η Εθνική, όχι μόνο έχει χάσει το αμυντικό της ένστικτο, αλλά της λείπει ακόμα και η παραμικρή «σπίθα» μαχητικότητας και διάθεσης για αντίδραση.

      - Η ήττα από τη Νιγηρία (με ένα στυλ παιχνιδιού που θα έπρεπε να αποτελεί...πρωινό για την Εθνική) και ο τρόπος που ήρθε, πιστοποιεί με τον πιο εκωφαντικό τρόπο ότι το θρυλικό mentality που είχε καταφέρει να χτίσει κάποτε αυτή η ομάδα, έχει απλά εξανεμιστεί.

      - Οι τελείως αναξιοπρεπείς δηλώσεις του Ζούρου μετά των αγώνα αναφορικά με τη διαιτησία, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της απογοήτευσης/αντίδρασης.

      - Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει από την τιποτένια και υπάνθρωπη τακτική της Ομοσπονδίας (Βασιλακόπουλος) να «τιμωρήσει» παίκτες και προπονητή, αφήνοντάς τους για 4 μέρες στη Βενεζουέλα με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν φτηνά εισητήρια επιστροφής(!), κάτι που θα ακολουθήσει λίγες μέρες αργότερα η απαράδεκτη συνέντευξη του Κολοκυθά στη SportDay, μέσω της οποίας παρέδιδε τον αποδιοπομπαίο τράγο Ηλία Ζούρο στον όχλο προς λιθοβολισμό.

      - Ο αποκλεισμός από του Ολυμπιακούς Αγώνες ακριβώς μία 10ετία μετά την τελευταία απουσία της Εθνικής Ελλάδας από σημαντική διοργάνωση (Μουντομπάσκετ 2002), απλά επιβεβαιώνει την οριστική αλλοτρίωση του χαρακτήρα της ομάδας μετά από 4 χρόνια πειραματισμών.


      Προπονητής: Ζούρος
      Σύνθεση: 5G/5F/2C
      Μ.Ο. ηλικίας: 27

      Διαγραφή
    12. Ευρωμπάσκετ 2013


      - Η παταγώδης αποτυχία της προηγούμενης χρονιάς δίνει το έναυσμα για επανεκκίνηση, με στόχο την επιστροφη στην κορυφή.

      - Η απροσδόκητη (λόγω εμπειριών) πρόσληψη του Τρινκιέρι δημιουργεί μία προσμονή ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες.

      - Το απουσιολόγιο της διοργάνωσης (το οποίο καθημερινά γεμίζει όλο και περισσότερο) κρύβει κάτω από το χαλάκι τις δικές μας (εξαιρετικά σημαντικές) απουσίες κορμού στις 2 πιο νευραλγικές θέσεις.

      - Παράλληλα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των «δημοσιογραφικών στρατών», που με τη γνωστή τους τακτική «γράφω ότι ΔΕΝ πρέπει να γίνει αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκω να προκαλέσω», μιλάνε για φαβορί που επιβεβαιώνονται μόνο μέσα στο γήπεδο και για τη σεμνότητα/ταπεινότητα που πρέπει να έχουμε μέχρι να ανέβουμε στο βάθρο.

      - Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι παίχτες/προπονητής, που καλούνται να απαντήσουν σε ΚΑΘΕ συνέντευξη περί φαβορί και μεταλλίων.

      - Η εντελώς ανορθόδοξη σύνθεση της αποστολής, καθώς και τα 2-μέτρα/2-σταθμά που επικράτησαν στις περιπτώσεις Κατσίβελη και Καββαδά, προκαλούν πολλά ερωτηματικά, αλλά δημιουργούν την προσδοκία ματσαρίσματος των κενών του ρόστερ με την υπέρ-εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων μας στο “3”-“4”.

      - Η κατάρρευση των παραδοσιακών δυνάμεων Ρωσίας/Τουρκίας ρίχνει στάχτη στα μάτια των παιχτών, καθώς η «φλογισμένη» επίθεση καλύπτει την απουσία οποιουδήποτε αμυντικού ενστίκτου (ακόμα και της διάθεσης των παικτών να κάνουν περισσότερα από...1 φάουλ ανά παιχνίδι!).

      - Ο τραυματισμός του Σπανούλη αποτελεί το τέλειο άλλοθι σε μία «τυφλή» ομάδα, που δεν μπορεί να διακρίνει την αμυντική ανυπαρξία της ούτε μετά τις 2 συνεχόμενες ήττες.

      - Αρχίζει να διαφαίνεται η απουσία συγκεκριμένου πλάνου αξιοποίησης του ρόστερ από τον προπονητή, με το «τρακάρισμα» (ή τον παραγκωνισμό) στις υπερπλήρεις θέσεις και το «ξεζούμισμα» στις υπόλοιπες.

      - Το ένστικτο της επιβίωσης λειτουργεί προσωρινά απέναντι στην Ισπανία, αλλά ο «εξορκισμός» μάλλον οδηγεί σε εφησυχασμό παρά σε σάλπισμα αντεπίθεσης.

      - Η παραλίγο επικότερη ανατροπή στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ, αποδυκνείει (δυστυχέστατα...) ότι δεν υπήρχε «ανικανότητα ή αδυναμία αμυντικής προσαρμογής» (που θα μπορούσε να θεωρηθεί ελαφρυντικό), αλλά ότι χάσαμε επειδή επί 28 λεπτά ασχολούμασταν με τη διαιτησία.

      - Το κλείσιμο της διοργάνωσης βρίσκει την Εθνική με απολογισμό 4 νίκες/4 ήττες και δικαιότατα (βάση της εικόνας που παρουσίασε) αποκλεισμένη.

      - Η αντιδιαμετρικά αντίθετη πορεία του χρόνου συμμετοχής κάποιων παιχτών (Περπέρογλου-Πρίντεζης από τη μία/Φώτσης-Μπουρούσης από την άλλη) υποδυκνείει έλλειψη ή απώλεια πλάνου αξιοποίησης από τον Τρινκιέρι, αλλά οι φήμες που ξαναχτυπάνε και φέτος, υποστηρίζοντας ότι οι επιλογές Φώτση-Μπουρούση του υπαγορεύτηκαν από...άνωθεν εντολές, δίνουν μία άλλη ερμηνεία στο «χάσιμο» των αποδυτηρίων από τον Ιταλό.

      - Η 4η συνεχόμενη χρονιά αποτυχημένης παρουσίας σε υψηλό επίπεδο (με την επιφύλαξη της 6ης θέσης το 2011), πιστοποιούν την (προσωρινή) απομάκρυνση της Εθνικής Ελλάδας από τις κορυφαίες δυνάμεις του παγκόσμιου μπάσκετ...


      Προπονητής: Τρινκιέρι
      Σύνθεση: 3G/7F/2C
      Μ.Ο. ηλικίας: 28

      Διαγραφή
    13. Υ.Γ.: Τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από μία περίληψη (βασισμένη κυρίως σε αναμνήσεις) της πορείας της Εθνικής τα τελευταία 10 χρόνια, με κεντρικό σημείο το ψυχολογικό/πνευματικό κομμάτι.

      Είναι το σημείο στο οποίο προσωπικά βρήκα τη μεγαλύτερη σημασία, προσπαθώντας να καταλάβω τι έφταιξε.

      Θεωρώ ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μελέτης ο τρόπος που, από τη δημιουργία του θρυλικού mentality αυτής της ομάδας, περάσαμε στη σταδιακή διάβρωσή του, φτάνοντας στη σημερινή εικόνα.

      Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προσθήκες στο χρονογράφημα από όσους γνωρίζουν/θυμούνται περισσότερα, αλλά και τις απόψεις σας για τις μεταβολές στον χαρακτήρα και την αγωνιστική ταυτότητα της (για πάντα) επίσημης αγαπημένης μας...

      Διαγραφή
    14. Μπράβο, εξαιρετική προσπάθεια.

      77

      Διαγραφή
    15. Επικό ποστ Χάρη... Αν και νομίζω πως έπρεπε ν' αναφέρεις τον Λάζαρο του 07, για την "προσφορά" του.
      Το κομμάτι με τα 4 γκαρντ είναι σχετικό. Ο Ζήσης, ο Σπαν και ο Σλούκας μαζί δεν μπορούν να δώσουν παρά ελάχιστα από το θηριώδες performance των Παπαλουκά-Διαμαντίδη σε άμυνα, επίθεση και clutch. Τεράστια χέρια, πανίσχυρα πόδια και κορμιά, φοβερές δημιουργίες και άμυνα που έσπαγε κόκκαλα.

      Επίσης ο Ντικούδης ήταν ο απόλυτος tweener 4-5 από τον πάγκο, τα 2 C με αυτόν στο παρκέ είναι σχετικά.

      Η στελέχωση γίνεται από πάνω προς τα κάτω, και από τον Καζλάουσκας και μετά ψάχνουμε φτηνούς, εύκολους, αναλώσιμους

      Ody

      Διαγραφή
    16. Απίστευτη δουλειά φίλε!!!!!!!!!!!!!!

      2003:
      - Η τελευταία φορά που είδαμε τον Aleksei Ledkov με τη φανέλα της εθνικής μας.
      - Η χρονιά που οι Σέρβοι την είδαν ..Κροάτες και αποδόμησαν μία μεγάλη ευρωπαϊκή δυναστεία, μετά την δεύτερη σερί κατάκτηση του Παγκοσμίου ρωταθλήματος.
      - Οι πυρηνοκίνητοι Λιθουανοί κατακτούν σαν τραίνο την Eυρώπη, χωρίς να έχουν στη σύνθεσή τους τα δύα μεγαλύτερα αστέρια της εποχής (Sabonis & Ilgauskas)
      2004:
      - Η χρονιά που ο Γιαννάκης (κακώς κατ' εμέ) σνόμπαρε τον Μανώλη Παπαμακάριο για χάρη των πιτσιρικάδων Σπανούλη & Ζήση. Το μέλλον δικαίωση τον "Δράκο"...
      - Έγκλημα Γιαννάκη στον προημιτελικό με την υπερομάδα Αργεντινή με την εκτεταμένη χρησιμοποίηση του Αλβέρτη αντί του Κακιούζη. Χάθηκε μία μεγάλη αυκαιρία μέσα στο σπίτι μας..
      - Οι ΗΠΑ μπαίνουν κανονικότατα, πλέον στο "πελατολόγιο" των Αργεντίνων, που τςλικώς πάτησαν στην κορυφή που τους στέρησε ο Πιτσίλκας δύο χρόνια πριν στην Indianapolis.
      2005:
      - Ο Bauman απόσυρει λίγα λεπτάσ πριν τη λήξη του τελικού τον Dirk Nowitzki. Ακολουθεί ένα μαγικό standing ovation από Έλληνες, Γερμανούς και Σέρβους για τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα ever.
      - Triangle offense από τον Γιαννάκη
      - Βατερλώ για τους αργυρούς ολυμπιονίκες, Ιταλούς, ακόμα δεν έχουν σηκώσει κεφάλι (λέτε να γίνει φέτος;)
      2006:
      - Η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ απεδείχθει και η πιο μοιραία, μιας και τότε πρωτοαποκτήσαμε το κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στην Ισπανία. Αντικειμενίκα, η καλύτερη περίοδος της εθνικής ομάδας μπάσκετ στην ιστορία της!
      - Ο Tomjanovic εξέθεσε όλα τα ελληνικά δημοσιογραφικά επιτελεία που χλεύαζαν το scouting report του, το οποίο παρουσίαζε τον Διαμαντίδη ως "καλό σουτέρ". Για τα επόμενα 7 χρόνια όλη Ευρώπη θα παραμιλάει με τα τρίποντα του 3-D.
      2007:
      - Η Ελλάδα, με το κεφάλι ψηλά και πολλά παράπονα από τη διαιτησία, κατετάγει στην αγαπημένη της (...) 4η θέση. Παρά την απώλεια και του χάλκινου μεταλλίου, λίγες ώρες μετά οι Έλληνες πανηγύρισαν έντονα το σόου του "Ρώσου" J.R. Holden στον τελικό με την οικοδέσποινα Ισπανία.
      - Στη 10η θέση οι Πορτογαλία, ουραγοί οι Σέρβοι....
      2008:
      - Η εθνική αποκλείεται και πάλι στους '8' από την Αργεντινή, η οποία έπαιξε με ..6μιση παίκτες και playmaker τον Delfino....
      - Ο Kobe Bryant κατακτά τον μοναδικό τίτλο που του έλειπε ως ηγέτης της Redeem Team
      2009:
      - Μετάλλιο από το πουθενά, δίχως να εντυπωσιάσουμε. Ασφαλώς ευπρόσδεκτο!
      - Αποκατάσταση δικαιοσύνης η κλήση του Καλαμπόκη στην εθνική
      - Ο Dusan Ivkovic επιστρέφει!!!
      2010:
      - Όταν παίζεις για χάσεις (παιχνίδι με Ρωσία) αυτά παθαίνεις. Εκτός 8άδας η Ελλάς..
      - Οι Τούρκοι στην έδρα τους για κάποιον ανεξήγητο λόγο μεταμορφώνονται! Τελικό και πάλι σε μεγάλη διοργάνωση, μετά από 9 χρόνια (Eurobasket 2001). Όταν ο Τanjevιc ήταν ακόμα αλεπού των πάγκων..
      - Επιτέλους μία γεμάτη διοργάνωση με 24 ομάδες (θέλει ακόνη δουλειά η FIBA ώστε το πρόγραμμα να είναι πιο βατό για τους αθλητές)
      2011:
      - Χωρίς Παπαλουκά, χωρίς Διαμαντίδη, χωρίς Σπανούλη, με Ξανθόπουλο (6η θέση)...
      - Ο απόγονος του Αλεξάνδρου του Μεγάλου, Bo McCalebb, συστήνεται και σε ένα κοινό που δεν παρακολουθεί Euroleague και δεν τον γνώριζε.
      2012:
      - .............

      Διαγραφή
    17. «… ο τρόπος που, από τη δημιουργία του θρυλικού mentality αυτής της ομάδας, περάσαμε στη σταδιακή διάβρωσή του, φτάνοντας στη σημερινή εικόνα.»

      Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και συνοψίζεται σε δύο λέξεις : Παναγιώτης Γιαννάκης

      Το ευτύχημα για την Εθνική (όσο κι αν φαίνεται περίεργο) ήταν οι βουλευτικές εκλογές του 2004 και η κάθοδος στην πολιτική του Ιωαννίδη. Αναγκαστικά άφησε τον πάγκο της εθνικής (ευτυχώς) θυσιάζοντας το μεγάλο του όνειρο να προπονήσει την εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες (της Αθήνας κιόλας) για να προσφέρει στην πατρίδα από άλλο πόστο (τρομάρα του).

      Ο Γιαννάκης ανέλαβε την ομάδα, και χωρίς διπλωματίες και καμία διάθεση να κρατήσει ισορροπίες απέκλεισε από την αποστολή των ξεπερασμένο και παρηκμασμένο Σιγάλα. Άκουσε πολλά αλλά δεν κώλωσε. Έβαλε στην ομάδα τους Σπανούλη και Ζήση και άρχισε το ταξίδι. Στο ολυμπιακό τουρνουά θα μπορούσε να επιλέξει αντίπαλο στο χιαστί κάνοντας μία ανώδυνη ήττα στην α’ φάση. Δεν μπήκε καν στην διαδικασία αυτή. Κέρδισε το ματς, περνώντας την φιλοσοφία του στους παίκτες, και έπεσε πάνω στην Αργεντινή χάνοντας την 4άδα στο σουτ. Παρά την πρόσκαιρη απογοήτευση για τον αποκλεισμό, είχε ήδη ρίξει το σπόρο της δημιουργίας της λεγόμενης winning mentality που έμελε να χαρακτηρίσει τους πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας.

      Την επόμενη χρονιά τελείωσε με αξιοκρατική και δίκαιη κρίση τους Αλβέρτη και Παπανικολάου δείχνοντας προς όλους ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ομάδα. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το ρόστερ και δημιούργησε μια πυραυλοκίνητη back court. Οι ανατροπές και το refuse to lose πνεύμα ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων : Είχε εμπνεύσει τους παίκτες και τους είχε πείσει ότι ο δρόμος που είχε επιλέξει ήταν αυτός που θα τους έφτανε στην διάκριση.

      Το 2006 ήταν η χρονιά της καταξίωσης. Κάτι σαν το αργυρό του ΄89 που ακολούθησε την επιτυχία του ’87. Η νίκη επί των ΗΠΑ θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια. Εξαιρετική στελέχωση και διαχείριση του ρόστερ. Πήρε το 100% από όλους. Θυμηθείτε μόνο πώς χρησιμοποιούσε το Λάζο, το Σόφο και τον Ντικούδη. Μην ξεχνάμε και το πλήγμα με το Ζήση εν μέσω του τουρνουά.

      Η επόμενη χρονιά ήταν και η μοιραία. Η κόντρα Συρίγου-Λάζου και παικτών τον έβαλε στη μέση. Απολύτως φυσικά πήρε το μέρος των παικτών και αυτό το πλήρωσε. Το κατεστημένο δεν του το συγχώρησε. Τότε άρχισαν να γράφονται οι πρώτες αράδες για χάσιμο ελέγχου, κακό κλίμα, συνδικαλισμούς, κακά αποδυτήρια. Παρά τις κακές εμφανίσεις περάσαμε στους 4 κάνοντας την ανατροπή του αιώνα με τη Σλοβενία και χάσαμε τον ημιτελικό λόγω της διαιτησίας με τους Ισπανούς.

      Κλείνει ο κύκλος με ολυμπιακή χρονιά, όπως άνοιξε. Κι ενώ όλοι περίμεναν τον αποκεφαλισμό του προπονητή και με δεδομένο το «μοιραίο» λάθος να αναλάβει μεσούσης της σεζόν τον Ολυμπιακό, ο Γιαννάκης είναι πάλι παρών. Φτιάχνει μία αξιόλογη ομάδα αποκλείοντας από την αποστολή πάλι αξιοκρατικά τον αρχηγό μέχρι τότε Κακιούζη. Χάνει την τετράδα από ένα άστοχο σουτ του Σπανούλη και η ομάδα καταλήγει 5η. Η κριτική φτάνει στα όρια της κακεντρέχειας. Μέχρι ότι πούλησε την εθνική για τα λεφτά των Αγγελόπουλων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα θεωρούνταν απολύτως φυσιολογικό. Όχι εδώ. Δεν απάντησε ποτέ. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα είναι πάντα διαθέσιμος για την Εθνική σε ό,τι του ζητηθεί.

      Υ.Γ. Ας μην ξεχνάμε το παρελθόν. Είναι άκρως διδακτικό και οδηγός για το μέλλον.
      Υ.Γ. 2 Να με συγχωρείτε για τις όποιες υπερβολές αλλά με το Γιαννάκη δεν ήμουν ποτέ αντικειμενικός.

      77

      Διαγραφή
    18. Εξαιρετικό ποστ Χάρη, εξαιρετικές και οι απαντήσεις - συμπληρώσεις από τους υπόλοιπους. Απόλαυσα το διάβασμα.

      Διαγραφή
    19. Μπράβο παιδιά. Με πολύ συναισθηματισμό, αλλά πολύ εύστοχες όλες οι παρατηρήσεις σας.

      arisff

      Διαγραφή
    20. Χάρη, που είσαι ρε μούτρο..? Μας ταξίδεψες, τα συγχαρητήρια μου, ότι και να πω είναι λίγο. Σε ευχαριστώ για το χρόνο και το μεράκι σου. Classic..

      Διαγραφή
    21. Μπράβο ρε Χάρη.Φοβερός και αξιοσέβαστος ο κόπος σου.
      Βοηθάς εμάς τους νεότερους να μπούμε σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και στοιχεία του παρελθόντος-τους παλιούς να βγάζουν συμπεράσματα.
      Ωραίες και διδακτικές και οι υπόλοιπες απαντήσεις...
      Μπράβο!

      Διαγραφή
    22. Χαρη απιστευτη η ανασκοπηση που εκανες!!!!!!!! Ρουφηξα ολο το κειμενο & τις αξιολογοτατες προσθηκες των υπολοιπων σε χρονο dt..Ανατριχιασα στο παρασκηνιο με Διαμαντιδη..ο ορισμος του "refuse to die", δεν συμβιβαστηκε με την ιδεα να επιλεξουμε αντιπαλο και προτιμησε να αποσυρθει με αξιοπρεπεια απο Ε.Ο. Παραγκωνιστηκε απο Καζλαουσκας αγωνιστικα, αλλά δεν μιλησε ουτε καν παραπονεθηκε....
      Estiakos

      Διαγραφή
    23. Tο Τύπωσα και σκέφτομαι να το πλαστικοποιήσω :))))
      EΥΓΕ!!!

      Διαγραφή
  7. Τζιμακο καλησπέρα
    Πολύ σωστό άρθρο , και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο (και ειδικά στο κομμάτι που αναφέρεις τους Κατσίβελη, Μποχωρίδη,Παπαντωνίου, Ξανθόπουλο )σε συνδυασμό με τα λόγια του Μεσίνα .
    Τώρα έμεινε η Σερβία για μένα είμαι φαν της (στο είχα πει αν θυμάσαι πριν το τουρνουά ότι ο παππούς άμα πάρει φόρα δεν σταματά πουθενά)

    ρετρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ! και κάτι άλλο υποθέτω θα διαφωνήσουμε στην κριτική των παιχτών όταν φτάσουμε στον Kαιμακογλου (γιατί ξέρω ότι τον εκτιμάς πολύ ,τον υπερεκτιμάς θα έλεγα). Η φάση που αναφέρεις με την Σλοβενία μαζί με την προηγούμενη που είναι κάτω από το καλάθι και δεν σηκώνετε να σκοράρει ενώ ο Σλοβένος έρχεται από πίσω σαν κατσίκι πανικόβλητος (εκεί παίρνεις καλάθι και φάουλ) ήταν όλο το στάτους του) (καλός παίχτης αλλά όχι για πρώτος στην Εθνική)
      Ρετρό

      Διαγραφή
    2. Kαλησπέρα φιλαράκι.. Είμαι φαν επίσης, από τους λίγους Έλληνες που στον τελικό του ΟΑΚΑ υποστήριξαν πλάβι.. Μη το "δένεις" ότι θα διαφωνήσουμε.. Περίμενα περισσότερα από τον Καϊμακόγλου στο τουρνουά.

      Διαγραφή
    3. Πάντως σε αυτή τη φάση βγάζει assist το Φώτση ολομόναχο στη ρακέτα αν δεν κάνω λάθος.

      arisff

      Διαγραφή
  8. A ρε Jim,έγραψες , ίσως από τα καλύτερα άρθρα σου. Οταν είπα ότι είμαστε φαβορί για την οκτάδα κάποιοι γελούσαν. Απλά ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Γιώργο, σε ευχαριστώ. Λες να τους φάνηκε πολύ ψηλά? Κάτι θα ήξεραν..

      Διαγραφή
  9. Jim, απλά κυνικά ρεαλιστής. Μπράβο. Έχεις δημιουργήσει κι εσύ την δική σου σχολή μπασκετικής σκέψης και γνώμης.
    Συμφωνώ 100%.

    Μία ερώτηση μόνο :

    Την χρονική στιγμή της επιλογής του Τρινκιέρι και με δεδομένο ότι το budget της θέσης ήταν πενταροδεκάρες, ποιόν προπονητή πιστεύεις ότι έπρεπε να επιλέξουν;

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Jim, απλά κυνικά ρεαλιστής. Μπράβο. Έχεις δημιουργήσει κι εσύ την δική σου σχολή μπασκετικής σκέψης και γνώμης."

      +1

      Διαγραφή
    2. Χαχα.. Ωραίο. Ευχαριστώ παιδιά. Είστε γραμμένοι ήδη.. Ξεκινάει το εξάμηνο σε λίγες ημέρες.. Για αθλητισμό το ξεκίνησα, στη παιδεία μου βγήκε..

      Υ.Γ: Απ'τα καλύτερα και το "το Hoopfellas είναι ανοιχτό πανεπιστήμιο.." που είχε πεί πρόσφατα κάποιος φίλος.

      Διαγραφή
    3. 77 για κόουτς θα σου πω μετά το τουρνουά..

      Διαγραφή
    4. Είσαι μεγάλος μάγκας 77. Σκιαγράφησες ακριβώς τη μπασκετική κουλτούρα του και τον ίδιο τον Τζιμ. Από κάποιον που τον γνωρίζει..

      Διαγραφή
  10. http://www.youtube.com/watch?v=fcZe3m8Bh6Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χωρίς να διαφωνώ σε αυτά που γράφεις θα ήθελα να καταγράψω κάποιες σκέψεις:
    Προσπαθώ να έρθω λίγο στη θέση του Τρινκέρι σκέφτομαι τα εξής:
    1. Ήξερε στην άκρη του μυαλού του ότι είναι αναλώσιμος. Αυτό ίσως να τον δυσκόλεψε και να τον άγχωσε. Θα μου πεις ότι αυτό ήταν μέρος της δουλειάς του.
    2. Πίστεψε και σε αυτό οφείλεται η εικόνα που είχε από την ευρωλίγκα κυρίως,ότι η ποιότητα των τριών γκαρντ που διέθετε θα ήταν υπεραρκετή σε αυτό το τουρνουά. Συγκεκριμμένα ίσως πίστευε ότι Σπανούλη άλλη ομάδα δεν έχει. Άντε μόνο ο Πάρκερ να ήταν. Παραμόνεψε όμως ο τραυματισμός του Σπανούλη και εκεί μπλέξαμε.
    3. Όλο τον χρόνο έβλεπε τις εμφανίσεις των Μπουρούση και κυρίως του Φώτση και ίσως βλέποντας τους και στην αρχή της προετοιμασίας να αποφάσισε να τους κόψει. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά αν έγινε ωμή παρέμβαση όπως λέγεται! Τι έπρεπε να κάνει; Να παραιτηθεί στη μέση της προετοιμασίας; Και μετά; Ποιος θα αναλάμβανε; Ο Δημητράκης ο Παπανικολάου;
    4. Σαν ξένος προπονητής και έχοντας δει παλιαότερα τουρνουά της εθνικής, μπορεί να πίστεψε ότι οι πάικτες είχαν πάρει το μάθημα τους από τη Νιγηρία. Αμ, δε. Νομίζω ότι τα ματς τα προετοίμαζε σωστά, τώρα στην πορεία στραβώναν και επικρατούσε χάος μετά. Ειδικά με την Φινλαδία.
    Αγωνιστικά έκανα κάποιες παρατηρήσεις.
    Jim, ήμασταν αργή ομάδα,πολύ αργή ομάδα. Δεν μπορούσαμε να τρέξουμε τον αντίπαλο, να τον κουράσουμε να τον φθείρουμε.
    Όμως είχαμε 2 από τα γρηγορόρτερα φόργουορντς. Δεν τα αξιοποιήσαμε σωστά. Ο Παπανικολάου δεν έκανε καλό τουρνουά. Για τον Πρίντεζη θα πω το εξής: Μετά τον Σπανούλη και τον Βασιλειάδη,που κόπηκε, νομίζω ότι ο Πρίντεζης έπρεπε να είναι το δεύτερο όπλο στην επίθεση. Όμως με εξαίρεση τον αγώνα με τους Ισπανούς στα υπόλοιπα ματς είτε δεν έπαιζε πολύ,είτε ήταν μέτριος,είτε ξεκινούσε καλά και μετά ξεχνιόταν. Θεωρώ λάθος ότι ματς είδαμε στην προετοιμασία δεν αξιοποιήθηκε το σουτ του Βασιλειαδη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν συνυπήρξε στο παρκέ με τον Σπανούλη καθόλου.
    Υ.Γ1. Όλα τα παραπάνω δείχνουν προφανώς τον προπονητή,όμως αυτός είναι ο μπροστινός, αυτός που φταίει είνια αυτός που τον επέλέξε.
    Υ.Γ2.Το πάθημα της Νιγηρίας δεν έγινε μάθημα. Και δυστυχώς μπορεί να μας κερδίσει ο οποιοσδήποτε πλέον.
    Υ.Γ3. Οι Ευρωλίγκες τα τελευταία 3 χρόνια ίσως μας έκαναν να υπερεκτιμήσουμε κάποιους παίκτες μας.
    Κλέινοντας πριν λιγότερο από δέκα χρόνια, οι κοντοί που δέσποζαν στο ευρωπαικό μπάσκετ ήταν τέσσερις: Ο Σάρας,ο Ναβάρρο,Ο Παπαλουκάς και ο Διαμαντιδης. Είχαμε λοιπόν την τύχη να έχουμε τους 2 από αυτούς στην εθνική μας. Και λίγο πιο μετά προστέθηκε και ο Σπανούλης. Αυτά.

    Συνέχισε Jim να γράφεις ποιοτικά κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τις αγωνιστικές παρατηρήσεις σου και τα υστερόγραφα, διαφωνώ (ή καλύτερα προβληματίζομαι) με τις εικασίες για το τι είχε στο μυαλό του ο Τρινκιέρι.
      1) Αν ξέρεις πως είσαι αναλώσιμος και ταυτόχρονα αυτό σε αγχώνει γιατί δέχεσαι την πρόκληση όταν έχεις δουλειά?
      2) Γιατί να πιστέψει πως η ποιότητα των τριών μας γκαρντ ήταν υπεραρκετή σ' αυτό το τουρνουά? Πέρα από το Σπανούλη, τόσο ο Ζήσης όσο και ο Σλούκας είναι καλοί παίχτες σκέτο (και προς θεού δεν τους βάζω στο ίδιο καζάνι - έχει πολύ δρόμο ακόμα ο Σλούκας για να φτάσει στο επίπεδο του Ζήση), χρήσιμοι αλλά συμπληρωματικοί. Μια ματιά στους αντίστοιχους της Ισπανίας - άσχετα που τους κερδίσαμε - φτάνει να σε πείσει.
      3) Για Φώτση: Εδώ έρχεσαι σε αντίθεση με το πρώτο πόιντ γιατί αν θεωρείς τον εαυτό σου αναλώσιμο μπορείς να κόψεις τον αρχηγό της ομάδας?
      Για Μπουρούση: Ε αν σκόπευε να κόψει το Μπουρούση και του "βαλαν χέρι" πάω πάσο, όχι μαζί του, αλλά για πρώτη φορά με τον πατερούλη :P
      4) Με εικασίες "πήραν το μάθημα τους" δεν κάνεις ομάδα

      Φιλικά

      Διαγραφή
    2. Προσπαθώ να έρθω στη θέση του, δεν πάει να πει ότι τον δικαιολογώ.

      1. Νομίζω ότι ο Τρινκέρι θα βγει κερδισμένος σε βάθος χρόνου από αυτή την ιστορία. Θα έβγαινε ακομη περισσότερο αν πηγαινε καλά.
      2. Γιατί στη Καντού έπαιζε με λιγότερα γκαρντ. Και πέτυχε εκέι. Αλλό εθνική όμως.
      3.Γιατί τον Φώτση δεν τον πιστεύεις σαν παίκτη! Αλλά δεν περίμενε ότι αυτό θα του έφερνε τριγμούς. Ίσως πιστευε ότι τα αποτελέσματα και μόνο θα τον έκαναν αναλώσιμο.
      4. Σε αυτό συμφωνώ. Αλλά σου θυμίζω ότι μια μέρα πριν την αναχώρηση οι πάικτες σε δηλώσεις τους στον ΑΝΤ1, έλεγαν πήραμε το μάθημα μας από τη Νιγηρία πέρυσι. Συγκεκριμμένα (ΜΠουρούσης,Ζήσης,Παπανικολάου)

      Και εγώ συμφωνώ με αυτά που γράφει ο Τζιμ απλά δε θέλω άλλον έναν προπονητή καρατομημένο! Άλλος φταιει!

      Πάντα φιλικά

      Διαγραφή
    3. Σούλη σε πολλά είσαι σωστός αλλά μη συγκρίνεται σύλλογο με εθνική ομάδα, πρωτάθλημα με τουρνουά FIBA.. Άλλο μπάσκετ.

      Διαγραφή
  12. Παραπάνω αναφέρθηκε για μηχανή λαθών.. Δεν ξέρω αν αφορούσε τον Σπαν. αλλά θεωρώ πολύ σωστή την προσέγγιση.. Εξηγούμαι δεν μπαίνω σε διαδικασία σύγκρισης με ΔΔ. Ωστόσο ο Σπαν. μπορεί να είναι ηγέτης, χωρίς να περιστρέφεται η ομάδα γύρω του. Άλλωστε την ηγετική του ικανότητα την έχει αποδείξει πολύ πριν γίνει πρώτο βιολί στον ΟΣΦΠ (τελικός Βερολίνου μου έρχεται εύκολα). Θα πρέπει να θυμηθεί οτι όταν μεγαλούργησε η εθνική ο μεγάλος σταρ ήταν ο Παπαλουκάς. Αλλά η ομάδα δεν φτιάχτηκε επάνω του. Είχαν ολοι σημαντικό ρόλο και όχι διακοσμητικό (βλ. φέτος Φώτσης όσο έπαιζε). Ένας φίλος είχε αναφέρει πριν από μέρες εδώ ότι αν δεν τιθασεύεσει τον εγωισμό του, θα τον υποσκελίσει αυτός..

    Ζήσης. Είμαι από αυτούς που δεν ήμουν υπέρ του. Πολύ στασιμότητα. Το καλό τουρνουά του μου άλλαξε τελείως την άποψη. Πολύ καθοριστικος με τη Τουρκία αν θυμάμαι με 11 ασίστ (απόντος Σπαν.) και με την Κροατία ανέλαβε ηγετικό ρόλο όταν βγήκε ο Σπανούλης. Νικόλα μου δεν είναι έτσι. Έτσι ήταν την εποχή του Γκάλη. Τώρα η ομάδα θέλει όλους τους παίκτες να τρομάξουν τον αντίπαλο. Όχι έναν έναν με τη σειρά. Αυτό συνδέεται και με την πρώτη παράγραφο..

    Εβλεπα φανατικά μπάσκετ μέχρι και το ευρωμπάσκετ του 2003. Εκ τοτε λίγα πράγματα. Άλλαξα τελείως και έγινα μεγάλος φαν, βλέποντας την εθνική το 2006 στον αγώνα με την Κίνα. Δεν μπορούσαν να περάσουν το κέντρο οι κινεζοι. Τους είχαμε πνίξει.. Ήμασταν φοβεροί γιατί η ενέργεια που έβγαινε ήταν απίστευτη..

    Δε μπορώ λοιπόν παρά να συμφωνήσω με τον φίλο παραπάνω ότι το μπάσκετ που θα πρέπει να παίξει η εθνική, πρέπει να βασίζεται σε εκείνο. Ποιοί θα το παίξουν; Δεν έχω απάντηση.. Ή μάλλον έχω. Παίκτες που έχουν κα..λα.. Και κατά βάση τέτοιοι είναι οι νέοι...

    Και νέοι πρέπει σιγά σιγά να στελεχώσουν και την ομοσπονδία. Πρέπει επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για τους επόμενους. Δεν είναι αρχιεπίσκοποι για να φύγουν όταν θα αποδημήσουν.. Οι επιλογές και τα αποτελέσματα βαραίνουν όλη την ομάδα Και ο προεδρος είναι μέρος της σε όλα τα αποτελέσματα.. Και στα άσχημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ζήσης είναι το πρόσωπο του τουρνουά για την ομάδα μας. Ηγετική προσωπικότητα εντός και εκτός. Άψογος.

      Διαγραφή
  13. Το να πω ότι συμφωνώ 99% με όσα γράφεις δεν έχει τόση αξία. Το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς δικαιώθηκα, εγώ κι αρκετοί άλλοι, που θεωρήσαμε εγκληματικές τις επιλογές του Τρινκιέρι. Η ομάδα έγινε γυμνή στις θέσεις 1 και 5, που όσα κι αν αλλάξουν θα παραμένουν οι ουσιαστικότερες. Θα έλεγα μάλιστα ότι στο σύγχρονο μπάσκετ είναι πιο καθοριστικές από ποτέ.
    Ο τραυματισμός Σπανούλη ξεγύμνωσε την επιλογή των τριών γκαρντ, αλλά ο Ιταλός είχε προκαλέσει την τύχη του. Η ομάδα δεν χρειαζόταν ένα ακόμη γκαρντ, αλλά δύο! Δηλαδή στη Σερβία παίζει αλλαγή πόιντ ένας 19χρονος και δεν μπορεί στην Ελλάδα ο Κατσίβελης, που έχει και κάποιες σημαντικές παραστάσεις; Το 2011 ο Ζούρος για να έχει 5 γκαρντ πήρε στο Ευρωμπάσκετ τον Ξανθόπουλο και τον άγουρο τότε Σλούκα. Πόσο πιο έμπειρος είναι ο Μίσιτς από τον Μποχωρίδη; Ή αλλιώς ο Παππάς μπορεί να είναι ο 4ος γκαρντ του Παναθηναϊκού και δεν μπορεί να είναι ο 5ος της εθνικής; Σίγουρα έλειψαν καθοριστικά οι κοινών χαρακτηριστικών Καλάθης, Μάντζαρης, ειδικά από τη στιγμή που στους τρεις της 12άδας οι δύο δεν έχουν στο μυαλό τους στην άμυνα (τελικά οι αμυντικές εμφανίσεις του Σλούκα στο Λονδίνο ήταν εξαίρεση). Για να μην πω ότι προχθές Σάββατο ο Μάντζαρης έπαιζε φιλικό στην Περιβόλα, ενώ θα έπρεπε να φοράει τα μπλε...
    Ο Τρινκιέρι πήρε τελικά τρία 3άρια που ΔΕΝ χρειάζονταν, όπως και τρία 4άρια που επίσης ΔΕΝ χρειάζονταν. Χαίρομαι που έχουμε την ίδια άποψη, σε προηγούμενο ποστ σχολίασα πως ο Ιταλός έχει "μεταλλάξει" προς το σοφτ την ομάδα. Δεν είναι τυχαίος ο πολύς χρόνος που πήραν οι Περπέρογλου, Μαυροκεφαλίδης, δυο παίκτες δηλαδή που στο προηγούμενο καθεστώς είχαν από ελάχιστη ή καθόλου συμμετοχή. Όχι γιατί δεν είναι καλοί παίκτες, αλλά γιατί δεν είναι αρκετά σκληροί.
    Τα όσα αποκαλύφθηκαν (;) εκ των υστέρων για Φώτση, Μπουρούση εξηγούν και το σύστημα - πλημμύρα που εμφάνιζε συχνά η εθνική. Κανένας σεβασμός, ως κι ο Σλούκας έπαιρνε την μπάλα ως άσος και επανειλημμένα πήγαινε κατευθείαν σε σουτ (με θράσος... Σπανούλη) χωρίς μία έστω πάσα. Αν ο Ιταλός ήθελε να κόψει τους δυο ψηλούς - τους είδε αρκετά μια διετία στο Μιλάνο, είχε ξεκάθαρη γνώμη - όφειλε να το πράξει. Όχι πως συμφωνώ, αλλά οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται και μεγάλες αποφάσεις. Κάποτε ο Γιαννάκης τα έβαλε με τα ιερά και τα όσια κόβοντας από την εθνική Αλβέρτη, Ρεντζιά, Παπανικολάου, Σιγάλα. Έχτισε όμως την ομάδα που τα σάρωσε όλα στη συνέχεια.
    Ο χειρισμός του Φώτση με ενόχλησε ιδιαίτερα. Ακόμη και στα 32 του παραμένει ο αθλητικότερος ψηλός, ο καλύτερος σουτέρ κι ο τοπ ριμπάουντερ. Δεν είδα μισό σύστημα να τον βγάζει για τρίποντο... Καλός, χρυσός ο Καϊμακόγλου, αλλά ποτέ δεν υπήρξε πρωταγωνιστής. Σπουδαίο εργαλείο, ψυχάρα, αλλά όχι Φώτσης. Ούτε καν σημερινός. Τα ίδια ισχύουν και για τον Πρίντεζη.
    Αν ισχύει ότι υπήρξε και θέμα Μπουρούση, τότε στο "5" ο Τρινκιέρι θα μπορούσε να γράψει ραψωδία: ο σοφτ Μαυροκεφαλίδης κι ο αναπληρωματικός του... αναπληρωματικού Μπόγρη στον Πανιώνιο είναι σέντερ επιπέδου Βελγίου.
    Κρίμα, γιατί η διοργάνωση είναι τόσο χαμηλού επιπέδου, που μπορούσαμε χρυσό. Αλλά μάλλον τελικά είναι μεγαλύτερη η ιδέα μας για την ομάδα από την πραγματικότητα. Η υπερομάδα του Γιαννάκη στην τριετία 2005-07 είναι πολύ μακρινή πια. Καλό θα κάνουμε αν το συνειδητοποιήσουμε.
    Έγραψα Γιαννάκη και θυμήθηκα: η καλύτερη επιλογή, θεωρώ. Αν πάλι δεν τα βρουν με Βασιλακόπουλο, εμπιστοσύνη σε Έλληνα που ακολουθεί τα χαρακτηριστικά της σχολής (άμυνα). Τι εννοώ: όχι σε Κατσικάρη, ναι σε Αγγέλου (ο οποίος, έχε υπόψη, κάνει τρομερή προετοιμασία στον Άρη) ή Σφαιρόπουλο. Θα έλεγα και Πεδουλάκη, αλλά υπάρχει κώλυμα.

    Υ.Γ. Mean streets ρε Τζιμ; Πάλι Σκορσέζε;

    Δ. ΑΛΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tρομακτική ανάλυση, χίλια εύγε!

    Γιατί κάθε φορά που σε διαβάζω Jim νιώθω να γίνομαι και πιο έξυπνος άνθρωπος?!

    Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να κάτσει κάποιος να μεταφράσει στα ιταλικά αυτήν την ανάλυση και να την στείλει στο e-mail του coach να την διαβάσει...

    Καλή συνέχεια και να σ'έχει ο θεός πάντα γερό τζιμ!!!

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε Γιάννακα σε ευχαριστώ (αν και το παράκανες λίγο). Καλά να είμαστε να τα λέμε φίλε..

      Διαγραφή
  15. Το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου είναι ότι ένας προπονητής μπάσκετ δεν είναι υπεύθυνος μόνο για το κοουτσάρισμα, αλλά και για ένα σωρό άλλα πράγματα, εξίσου σημαντικά...
    Ο Γιαννάκης δεν είναι καλός προπονητής...Ποτέ δεν ήταν...Δεν είναι λίγοι που του καταλογούν αποτυχίες τυπου Ισπανίας ή Πεκίνου με ένα απίστευτο ρόστερ...Άλλωστε και σαν παίχτης έπεζε κυρίως με το ένστικτο...Παρόλα αυτά ήταν μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσωπικότητα (επιπέδου Ίβκοβιτς), ήταν εργάτης και ήθελε παίχτες που πάνω από όλα αγαπούσαν την εθνική...Δεν ήθελε σούπερσταρ, γιατί ο ίδιος δεν ήταν ποτέ...Το τί πήγε στραβά και ποιος φταίει για την εθνική λίγη σημασία έχει, αρκεί να μας γίνει μάθημα...
    Λύσεις τύπου Καζλάουσκας, Ζούρου, Τρινκιέρι δεν ταιριάζουν με την εθνική μας...Αλλά αυτό που είναι εξευτελιστικό είναι τα καραγκιοζιλίκια των επιλογών, των κοθμπαριλικιών, τα χαρτάκια, οι εντολές άνωθεν κλπ.
    Η εθνική της επόμενης μέρας πρέπει να βασιστεί στο αστείρευτο ελληνικό ταλέντο που υπάρχει αλλά κυρίως σε μια σωστή οργάνωση και προγραμματισμό σε βάθος χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δυο λόγια για το Σπανούλη...Ανάλογα με το τι χρώμα γυαλιά φοράμε (κόκκινα ή πράσινα), υπάρχουν δύο αναγνώσεις:
      - Ο σούπερσταρ που θυσιάζει τις διακοπές του για τη εθνική, που παίζει με μισό πόδι, που αρνείται να χάσει, που αφήνει τις σόλες του στο παρκέ, ο καλύτερος περιφερειακός σήμερα στην Ευρώπη.
      - Η μηχανή παραγωγής λαθών, ο εγωιστής, αυτός που χαλάει το παιχνίδι της ομάδας με το μονοδιάστατο και προβλέψιμο τρόπο του, η μαύρη τρύπα στην άμυνα, ο χειρότερος του Διαμαντίδη.
      Δεν θα μπω στη γελοία διαδικασία να φορέσω γυαλιά (όπως έκανε με γκεμπελιστικό τρόπο η ΠΡΑΣΙΝΗ σε πρωτοσέλιδο της), απλά θα αναφέρω δύο πράγματα:
      - Ότι ο Γιαννάκης σαν παιχτης έπαιξε στην εθνική από τα 17 έως τα 36.
      -Ότι ο Σπανούλης θα πρέπει να θεωρεί ότι η εθνική δεν είναι προσωπική του υπόθεση.

      Διαγραφή
    2. Τελεια προσεγγιση, απλά δε μπορώ να δω πως θα επιτευχθει η βελτιστη λύση...Δηλαδη να μεινει μεν στην εθνικη με πρωταγωνιστικο ρόλο, αλλά τιθασευοντας τον εκνευρειστικο κατ εμε εγωισμο του.

      Ισως η παρουσια ενος προπονητη επιβλητικου να παιξει καθοριστικο ρολο.

      Διαγραφή
  16. ρε παιδια δεν μπορει να φταιει ενας παιχτης (σπανουλης) για τις κακες εμφανισεις της εθνικης ελεος.. ας βγαλουμε τις πρασινες φανελες και ας δουμε πιο καθαρα, και βεβαια ενας σπανουλης δεν ειναι το ιδιο με εναν παπαλουκα και εναν διαμαντιδη... οπως και ενας διαμαντιδης με εναν παπαλουκα και εναν σπανουλη μαζι.. μονος επαιζε ο σπαν με τις εκλαμψεις του μεγα ζηση που αρχησε να κανει πραματα και θαματα!!!ποιος σλουκας και ποιος κατσιβελης??? τι σχεση εχουν αυτοι οι παιχτες με τα γκαρντ παπαλουκα και διαμαντιδη?? ας ειμαστε σοβαροι..
    οι σχεσεις καλαθη σπανουλη πως ειναι?? θα ειχε ενδιαφερον να τους βλεπαμε στην ιδια ομαδα...
    ο καλαθης παιζει και να ξαναμπει στην ομαδα.. ο κουφος δυσκολα, ας δει το τουιτερ του καλαθη.. εδειχνε ενδιαφερον για την ομαδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναρωτιέμαι αν μια επιστροφή και πολλά λεπτά Καλάθη-Μάντζαρη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μίνι δίδυμο Παπακουκά-Διαμαντίδη... Από αυτούς υους 2 θα ξεκίναγα οτιδήποτε.

    Ody

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι βεβαια κυριως ο Μαντζαρης δεν θα φτασει σε τετοιο επιπεδο ο Καλαθης ισως αλλα πηγε ΝΒΑ

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα στα παιδιά.. Θέλω εκτιμήσεις για τα προημιτελικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα τζιμ

      θα ηθελα πρωτον να πω οτι εκανα λαθος σχετικα με την εκτιμηση μου οτι ο ζησης ισως να επρεπε να μεινει εκτος απο τη δωδεκαδα του ευρομπασκετ.το παιδι εκανε ενα καταπληκτικο τουρνουα και εβγαλε προσωπικοτητα.συνεχιζω ομως να θεωρω οτι αν η δωδεκαδα πηγαινε να παιξει αυτο που πρεπει(και το εχεις περιγραψει απειρες φορες)ο ρολος του θα ηταν δευτερος.

      συνεχιζοντας να πω οτι προπονητικα ο τρινκιερι επαθε ακριβως οτι ειπες.ενιωσε αβεβαιος,εκτος νερων και πηγε σε πραγματα που δε γνωριζει.φανηκε καθαρα απο τον τροπο που αλλαζε σε καθε ματς η επιθετικη λειτουργια.οχι ως προιον σκαουτινγκ παντως.

      εκτιμω ακομα τον τρινκιερι και θυμαμαι πολυ καλα την αναρτηση σου σχετικα με τον ιταλο.ειναι ενας προπονητης που μπορει και θα προχωρησει το αθλημα παραπερα,διοτι εχει ενθουσιασμο και ιδεες.δυστυχως απετυχε οντως.η γνωμη μου ειναι η εξης.αν παρει wild card η εθνικη πρεπει να μεινει.αν οχι ειναι καλυτερα να μηδενισουμε το κοντερ και να αρχισουμε να χτιζουμε κατι εντελως νεο.
      TROUBLE

      Διαγραφή
    2. Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν !

      Ισπανία - Σερβία : Υποστηρίζω με τα χίλια τους Σέρβους. Θα το παλέψουν αλλά πιστεύω οτι στο τέλος θα λυγίσουν

      Σλοβενία - Γαλλία : Δεν μου αρέσουν οι Γαλλοι. Θα πω ότι θα περάσουν οι Σλοβένοι. Ντέρμπυ και αυτό όμως.

      Κροατία - Ουκρανία : Το πιο ξεκάθαρο φαβορί. Θα περάσει ψιλοεύκολα η Κροατία.

      Ιταλία - Λιθουανία : Νομίζω ότι θα το καθαρίσει το ματς πιο εύκολα απο ότι περιμένουμε η Λιθουανία.

      JeXa

      Διαγραφή
    4. Συμφωνω, με τον φιλο y0zh1..Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία ειναι τα φαβορι

      Διαγραφή
    5. Αν και θα ηθελα Σερβια,Σλοβενια,Κροατια,Λιθουανια

      Διαγραφή
  19. καλησπερα τζιμ....κροατια,σερβια,γαλλια,ιταλια....πως το κοβεις?....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τζιμ τα εψίπες πολύ σωστά.Ανέλυσες εξαιρετικά το πρόβλημα που δημιούργησε η στελέχωση και η μη ύπαρξη χημείας μέσα στην ομάδα.Αν και στάθηκες στο κομμάτι της άδειας ρακέτας θα ήθελα να σημειώσω κάτι με τη σειρά μου.
    Ναι μεν είχαμε ελλείψεις σε θέσεις και ρόλους που θα μας έδιναν το προφίλ που θέλαμε(απουσία defensive stopper/guard,πολύ βαριά κορμιά στη ρακέτα χωρίς κλασικό ποστ 5άρι) αλλά κάποια από τα κομμάτια της εικόνας μας τα θεωρώ αδικαιολόγητα.Οι παίκτες είχαν τα θεματάκια τους σαν μονάδες σε αυτό το θέμα,(Μαυρό-Μπούρου-γκαρντ) αλλά τόσο παθητική αντιμετώπιση σαν σύνολο ομάδας στο πικ ν ρολ δε μπορώ να τη δεχτώ.Δε μπορώ να δεχτώ ότι η ομάδα ήταν τόσο ασύνδετη και έχανε τα αμυντικά ριμπάουν κατά ριπάς.Είχες μιλήσει στο αρχικό σου άρθρο της προετοιμασίας για μια αξιόλογη δουλειά που κάνει στο spacing o Τρινκιέρι.Δυστυχώς δεν το είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά όπως επιθυμούσαμε.Προσπαθούσε να έχει τον Καιμακόγλου σε ρόλο κλειδί(Παίκτη που θα ανοίξει την άμυνα με τις θέσεις που παίρνει από το τρίποντο) και τον Πρίντεζη πιο παραγκωνισμένο(τον βλέπαμε πακέτο με Μαυρό με τον δεύτερο να ανοίγεται από το καλάθι και τον πρώτο να αποτελεί την κύρια απειλή γύρω από τη ρακέτα-μειώθηκε πολύ ο ρόλος του σε σημεία που χρειαζόμασταν τους πόντους του) που αποσκοπούσε σε αυτό που ανέφερες αλλά εγώ και πάλι είδα μια ομάδα στατική,να έχει πρόβλημα στο να βγάλει ένα-δύο ωραία plays.(μια μπακντορ,ένα σωστό και κοφτό πικ ν ρολ,ένα χάι-λόου,κάνα ουσιαστικό σκριν off the ball-τίποτα)Στα κρίσιμα σημεία στηριχτίκαμε στο κλασικό Σπανούλης να κυνγιέται από όλους για να μαζέψει την άμυνα και ότι αποφασίσει...Εγώ μπορεί να φανώ λίγο αυστηρός αλλά μπορώ να διαγνώσω πολλά προβλήματα σε αυτή την ομάδα που κατακεραυνώνουν τον Ιταλό(που κατηγόρησες κυρίως για τις επιλογές-άντίθετα είδα σοβαρότερα προβλήματα και φυσικά κακό coaching.)Στηρίχτηκε στην επίθεση αποκλειστικά στο ποστ γκέιμ,το κεντρικό πικ ν ρολ με τον Σπανούλη να βγαίνει ως δημιουργός μετά τις πλάγιες πάσες(και τα σπάνια κοψίματα από τη base-line των Παπανικολάου-Πρί),και την έμφυτη ικανότητα των Ελλήνων να διαβάζουν το παιχνίδι ποντάροντας στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας.Δηλαδή?Τις μέρες που τα.. σπάγαμε τα βρίσκαμε σκούρα.Στην άμυνα,΄παρότι η ομάδα είχε θέμα μόνο και μόνο από τη φύση των παικτών της δεν είδα σοβαρό πλάνο αναχαίτισης των αντιπάλων-αντίθετα-μόνο έξυπνα λόγια για την..τράπεζα(στα λόγια όλοι οι προπονητές κοιτούν την άμυνα-το θέμα είναι να τη θωρακίζεις με δουλειά στην ομάδα και το σχέδιο της-όχι απλά με προτροπές)
    Κοινώς,κάτι που δεν κάνω συχνά,τα ρίχνω σχεδόν όλα στον Τρινκιέρι(και τους συνεργάτες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό,πχ. το ματς με τη Σλοβενία είχα επισημάνει με ένα "σεντόνι" ότι μπορούμε να το πάρουμε μόνο από το διάβασμα τους-την εξουδετέρωση των ατού τους μέσω του σκάουτινγκ).Η ομάδα το πήγε λάθος από το περίφημο recruiting,μέχρι τα συστήματα,την αμυντική φιλοσφία,τη χημεία,την διαχείριση και διανομή των ρόλων,το scouting και το coaching.Και μακάρι να είχαμε πρόβλημα στο να βρούμε απλά έναν καλό αμυντικό περιφερειακό.Για μένα αυτή η ομάδα δεν έγινε ποτέ ΟΜΑΔΑ.
    Το μόνο που κρατάμε είναι το τσαγανό που δείξαμε και το μέταλλο-η ψυχή και το mentality μας δεν μας άφησε να πέσουμε έτσι εύκολα.Οι παίκτες βγήκαν και πάλεψαν..."στον αυτόματο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε peris καλημερα

      ανεφερες οτι η ομαδα στηριχτηκε στο ποστ γκειμ και στο κεντρικο πικ.στην πραγματικοτητα η ελλαδα δεν στηριχτηκε σε τπτ.αλλο προσωπο στα 2-3 πρωτα παιχνιδια.αλλο προσωπο μετα.επιμενω οτι ο ιταλος εδωσε τα κλειδια στο σπανουλη και η εθνικη επαιξε οπως ο ολυμπιακος τις κακες βραδιες του.προβλεψιμο μπασκετ και κακες αποστασεις.καμια κινηση μακρια απο την μπαλα και συνεχως dribble handoff screen kai rescreen και ξανα και ξανα.λες και εβλεπα παιδικο χαμηλου επιπεδου που εχει ενα γρηγορο γκαρντ και εναν χοντρο να σκριναρει.
      TROUBLE

      Διαγραφή
    2. Κάπως έτσι φίλε.Όπως το λες στην τελευταία πρόταση.Μάλλον το σωστό ρήμα είναι..αρκέστηκε(βρήκε πάτημα?εύκολη-μοναδική λύση?)

      Διαγραφή
  21. Για τους προημιτελικούς δύσκολα τα πράγματα...
    Το μισό ταμπλό έχει τα πιο βαριά χαρτιά της διοργάνωσης(Ισπανία-Γαλλία-Σλοβ-Σερβία).
    Το άλλο μισό έχει τα ισχυρά underdog και τους Λιθουανούς που έχουν κοινά σημεία με εμάς.

    Στο Κροατία-Ουκρανία βλέπω τους Κροάτες σαφώς ανώτερους ποιοτικά όμως η Ουκρανία έχει δείξει δείγματα που θα πρέπει να τους φοβίσει.Αν καταφέρουν να καταπιούν το βάρος του μεγάλου αουτσάιντερ και σουτάρουν καλά,θα υπάρξουν θέματα.Θα μπορούσαμε να δούμε και ντέρμπι.Νομίζω οι Κροάτες θα βγουν νικητές(διατηρώ επιφυλάξεις για την ευκολία αυτή) εκμεταλλευόμενοι τη βαθιά ποιότητα τους κοντά στο καλάθι.

    Λιθουανία-Ιταλία:Πολύυ ενδιαφέρον παιχνίδι.Θα γίνει μάχη.Η πιο βαριά και ψηλή ομάδα στη διοργάνωση αντίπαλη με την πιο...λάιτ(με την έννοια των ψηλών κορμιών) και ωμή ομάδα(σε θέματα ενστίκτου).
    Τα σημεία των καιρών δείχνουν επικράτηση των 2ων.Νομίζω αν βρει τρόπο ο Πιανιτζιάνι να κλείσει το ζωγραφιστό και να βάλει χαλινάρι στην ομάδα του μπορεί να βγει από πάνω.
    Με ζόρι Ιταλία(επίφοβο-μιλάω λίγο στον αέρα γιατί τη Λιθουανία δε την έχω παρακολουθήσει στη 2η φάση..)
    Γαλλία-Σλοβενία
    Δεν ξέρω,κάποιο ένστικτο μου δείχνει τους διοργανωτές,από την άλλη μου κάνει χλωμό να δούμε γιορτή των..Βαλκανίων στο Ευρωμπάσκετ.Πραγματική μάχη.Μιας και βρίσκω τους Σλοβένους λίγο παλαιομοδίτες,οι Γάλλοι βρίσκονται σε timing να το εκμεταλλευτούν.
    Νομίζω έστω και με ιδρώτα θα τα καταφέρουν.Πρέπει να υπερβούν το ότι είναι λιγότερο ¨ομάδα¨ από τους αντιπάλους,αλλά μπορούν να βρουν το χαρακτήρα να το κάνουν.
    Σερβία-Ισπανία
    Εδώ τα σχόλια είναι περιττά μιας και δε χωράνε μπόλικες προβλέψεις.Παίρνεις το φραπέ σου και κάθεσαι να απολαύσεις το Κρστιτς-Γκασόλ...Τον Ίβκοβιτς να προσπαθεί να ρίξει(για 2η φορά) τους άρχοντες(μετά την ΗΠΑ) από το 2006 και μετά.
    Μετά και τα δικά μας,νομίζω ότι οι Ισπανοί ως πιο αδούλευτοι θα γίνουν το 2ο θύμα..Οι Σέρβοι είναι πραγματικά πολύ "μοιρασμένη" και ξεκάθαρη ομάδα(υπόκλιση για όλο αυτό στον μάστερ Ντούντα),πιστεύω θα τα καταφέρουν.Τώρα..αν πιάσουν φωτιά τα βρωμόχερα των Ισπανών..τι να πούμε..πάσο!

    ΥΓ.Μπράβο στον ΑΝΤ1!Αύριο δε θα δείξει live Ισπανία-Σερβία.Μεθαύριο μάλλον τους φάνηκε πιο ενδιαφέρον το Κροατία-Ουκρανία???(πραγματικά κρίμα να θυσιάζεται η βραδινή ματσάρα για να δείξουν την Σαχτιόρ...Καραγκαντι..).Είμαι γκρινιάρης,ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peris δεν είναι θέμα γκρίνιας.

      Όλοι θα θέλαμε να δούμε το μάτς Σερβίας - Ισπανίας. Πρέπει όμως να παρατηρήσουμε , και αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος , πως οι επιλογές των ματς που έχει πάρει ο ΑΝΤ1 δεν βαρύνουν τον ίδιο το σταθμό. Τα δικαιώματα των αγώνων ως επι το πλείστον του τουρνουα έχουν αγοραστεί από το ΟΤΕ TV και απλά έχω την εντύπωση για καθαρά λόγους πλεονάζοντος προγράμματος και μόνο "έδωσε" στον ΑΝΤ1 ματσάκια που δεν είχαν μεγάλη ιδιαιτερότητα ή ενδιαφέρον. Ας μην ψεγάζουμε το σταθμό για κάτι στο οποίο δεν έχει ευθύνη.

      Run TMC

      Διαγραφή
    2. Από το γεγονός ότι έχουμε δει παιχνίδια όπως Σερβία-Γαλλία,Λιθουανία-Σέρβία όπως και όλα της εθνικής υποθέτω ότι ο ΑΝΤ1 διαλέγει ένα παιχνίδι την ημέρα και ο ΟΤΕ-ΤΒ παίρνει όλα τα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
    3. Συγχαρητήρια Peri έπεσες μέσα στο Σερβία-Ισπανία
      koth

      Διαγραφή
    4. Λες για τα βρωμόχερα,ε?Έχεις δίκιο...

      Διαγραφή
  22. ωραια αναλυση Jim

    η επιλογη μονο 3 γκαρντ ειναι απαραδεκτη για εθνικη
    τετοιου επιπεδου.και φταινε σε αυτο και οι βοηθοι του.
    το ιδιο και η επιλογη Καββαδα αντι για Βουγιουκα.
    χαρισε δηλαδη 5-6 ποντους και 3-4 ριμπ και πολυτιμο
    χρονο παιχνιδιου για 2 σπρωξιματα.
    ακομα και το θεμα Φωτση σηκωνει συζητηση.
    παντως το πολυ,με καλο κοουτσαρισμα να μας πηγαινε
    μικρο τελικο.για παραπανω δε πιστευω οτι ημασταν.
    τελος να πω πως οι δημοσιογραφοι αποδειχτηκαν
    κωλοτουμπες και πανηγυριτζηδες για ακομα μια φορα.
    μας πηγαν για χρυσo απο τις πρωτες αγωνιστικες.
    ειναι ασχετοι με το αθλημα.

    WILKINS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο φωτσης με προβληματισε ιδιαιτερα.σιγουρα παραγκωνιστηκε οκ.σιγουρα ειχε πεσμενη ψυχολογια απο τον ανυπαρκτο ρολο που του ανατεθηκε.ομως δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι αυτα τα 2 ευθυνονται αποκλειστικα για την απροθυμια να παει στις βοηθειες στην αμυνα,την αδιαθεσια να παρει σουτ ακομα και να πηδηξει στο ριμπαουντ.θελω να πιστευω οτι ηταν απλως ξενερωμενος και μπερδεμενος και οχι οτι μεγαλωνει...
      TROUBLE

      Διαγραφή
  23. http://lib.tilesport.tv/videos/7705/%CE%94%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-17-9-2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαω

      Διαγραφή
    2. γελοια αντιδραση σε γελοιες δηλωσεις.Τι ειπε και το κανατε ζητημα,δεν ειναι η πιο δυσκολη ομαδα μιας και ολες οι ομαδες εχουν δυνατα ροστερ.Ε τι να κανουμε οι νεοι που πηρατε δεν ειναι γνωστοι για να ναι φοβητρο.Η πορεια θα δειξει.

      Διαγραφή
  24. ο Τρινκιερι τα πηγε πολυ ασχημα στο τουρνουα και στην στελεχωση και στην διαχειριση του υλικου δεν ειναι συνηθισμενος σε ομαδες με τοσο βαθος με 11 ποιοτικους παικτες, ο Ζουρος πριν 2 χρονια με κατωτερο υλικο παρουσιασε καλυτερη ομαδα αλλα εφυγε σαν αποτυχημενος για το προολυμπιακο βεβαια ο Ζουρος ειχε και ακλυτερους συνεργατες και κυριως τον Πριφτη
    εκτος απο τον Τρινκιερι ομως δεν γινεται να μην φταει η ομοσπονδια για την επιλογη των βοηθων του για το οτι αφησε απροστατευτη την εθνικη απο διαιτησια αφηνοντας να παιζουν κατι απιθανοι διαιτητες ενω θα επρεπε οι διαιτησια οχι να μας βοηθησει αλλα να ειναι αντιστοιχου επιπεδου με των ομαδων και για τους χειρισμους στις περιπτωσεις Κουφου και Καλαθη
    και βεβαια ευθυνη εχουν και οι παικτες
    το κακο ειναι οτι ηταν μια ευκαιρια για μεταλλιο γιατι νομιζω βλεποντας τους παικτες κατω τον 30 οτι τα επομενα χρονια δεν θα εχουμε τοσο καλη ομαδα κυριως αν οι παικτες που παιζουν στο ΝΒΑ δεν ερχονται να βοηθησουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολυ καλο αρθρο Jim...Μπραβο!Οντως το recruiting ηταν ενας σημαντικος παραγοντας για την αποτυχια,αλλα νομιζω οτι υπαρχει κατι περισσοτερο που κρυβεται περα απο την κακη στελεχωση...Γιατι και σωστη στελεχωση να υπηρχε,αυτη η ομαδα θα ειχε ταβανι την οκταδα...Και περσι που ειχε καλυτερη στελεχωση παλι ψαχναμε να βρουμε τις πταιει!Λειπει για μενα απο την ομαδα ο top-class player που θα την παρει απο το χερι και θα την οδηγησει σε ασφαλη νερα...Και θετω εδω το ζητημα της ποιοτητας των Ελληνων παικτων...Κανενας απο τους παικτες μας δεν ειναι ολοκληρωμενος παικτης...Υστερουν ολοι σε σημαντικα κομματια του παιχνιδιου...Ναι μεν καλοι παικτες,αλλα δεν...Ας παρατηρησει καποιος τον Μπελινελι ή τον Ντραγκιτς,οι οποιοι ειναι δευτεροτριτα ονοματα του ΝΒΑ...Εχουμε εμεις τετοιους παικτες?Και μην πει κανεις για τον Σπανουλη,γιατι θα γελανε και τα σκυλια...Για μενα μονο ο Παπανικολαου εχει τις προδιαγραφες να εξελιχθει σε top-class παικτη,αλλα θελει πολυ πολυ δουλεια...Κι αυτος ομως δεν ειναι φτιαγμενος για πρωταγωνιστης,αλλα για να κανει τη λαντζα...Εκει που πρεπει να επικεντρωθει η ομοσπονδια ειναι στην παραγωγη παικτων με υψηλες προδιαγραφες...Δεν γινεται η Ιταλια,η Ισπανια ΚΑΙ Η Αργεντινη που εχουν παρομοιο γενετικο υλικο με μας α διαθετους τετοιους παικταραδες στο ΝΒΑ,και εμεις να ψαχνουμε να βρουμε το κουτι με τα σπιρτα...Για μενα Μπελινελι,Τζινομπιλι,Ρουντι και Γκασολ,υπαρχουν κι εδω...Εμπρος κυριοι βρειτε τους και εξελιξτε τους...Απελευθερωστε τους απο τα τετριμμενα...Φτιαξτε το σουτ τους,την τεχνικη τους την τριπλα τους,την αθλητικοτητα τους...Βαρεθηκαμε να παραγουμε ψυχωμενους πλην μετριους παικτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροτζερς υπερβολικός τουλάχιστον. Δεν έχει τοπ παίχτες η ελλαδα;
      Μάλιστα ! Αν κοιτάξεις απλά το ροστερ της το φετινό θα δεις ότι είναι γεμάτη με παίχτες που έχουν πρωταθλήματα κύπελλα πρωταθλητριών (από δυο τρια ) χρυσά , χρυσά σε μικρές Εθνικές κτλ αν αυτοί δεν είναι τοπ τότε τι να λέμε.. Οκ το ΝΒΑ είναι άλλο πρωτάθλημα αλλά αν ρωτήσεις τον Παρκερ για την Ελλάδα αναρωτιέμαι τι θα σου πει…
      Οκ αποκλειστήκαμε αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα, όσο για το αν θα γελαν οι σκύλοι αν είναι τοπ κλας ο Σπανουλης άλλο τοσο θα γελαν νομίζω αν τους πεις ότι δεν είναι…
      Ρετρό

      Διαγραφή
    2. Σωστό σχόλιο γενικά, αλλά δες πως έχουν τα πράγματα: δεν ξέρω πως γίνεται σήμερα, αλλά όταν ξεκίναγα εγώ στο παιδικό, προσπαθούσαν σώνει και ντε να μου αλλάξουν το χέρι που σουτάρω (ήμουν και είμαι αριστερός) γιατί "έτσι πρέπει"...

      Προφανώς από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει άλματα προόδου, αλλά νομίζω ότι ακόμα δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τα "συστήματα παραγωγής παικτών" των γιούγκων, των αμερικάνων ή ακόμα και των "κλασσικών" δυνάμεων της πορτοκαλί...

      Διαγραφή
    3. Για να γίνεις top class παίχτης πρέπει να πας στο ΝΒΑ (και να μείνεις εκεί).

      Μόνο ο ανταγωνισμός με τους καλύτερους σε κάνει καλύτερο. Αν ποτέ ξαναδούμε τον Κουφό με τα χρώματα της εθνικής (πόνταρα στις μεγάλες διοργανώσεις -Μundobasket, Ολυμπιακοί- ότι θα είναι σίγουρα παρόν) θα φανεί πόσο πιο μπροστά είναι από όλους.

      Αν έχεις τις προδιαγραφές να πας από μικρός, πήγαινε!
      Αυτά που λένε να μείνεις Ευρώπη να βελτιώσεις την ντρίμπλα σου κλπ είναι αστεία.

      Κύριοι καλύτερα δεύτερος στην πόλη παρά πρώτος στο χωριό! :D

      Για αυτό πιστεύω πολύ στον Ατετοκούμπο! Επιτέλους ένα παιδί έκανε αυτό το βήμα που τόσα χρόνια απορούσα γιατί κανείς άλλος δεν κάνει. Ελπίζω να συμπαρασύρει και άλλους.

      Όσο το καθυστερείς να πας ΝΒΑ τόσο δυσχεραίνεις τη θέση σου. Όσοι θεωρούν ότι θα πάνε ΝΒΑ στα 25 και θα βρουν 20λεπτα να παίζουν επειδή είναι star εδώ κοιμούνται. Δείτε το παράδειγμα του Pekovic, του Μark και πολλών άλλων...Μέχρι τα 23 είχαν πάει εκεί 1-2 χρόνια τα έφαγαν στην προσαρμογή (πράγμα λ ο γ ι κ ό) και τώρα δρέπουν τους καρπούς!

      Διαγραφή
    4. o Διαμαντιδης ο Παπαλουκας ο Σπανουλης μετριοι παικτες?

      Διαγραφή
    5. να τα μας... αρχίσαμε.
      Τι σκατά εννοείς παρόμοιο γενετικό υλικό? ένας από τους λόγους που δεν θέλω να πηγαίνουν καλά οι ελληνικές εθνικές είναι γιατί βγαίνουν διάφοροι παπαρολόγοι και μιλούν για ελληνικό DNA και περι ανωτερότητας της ελλάδας. πες το νοοτροπία, πεσ το κουλτούρα, πες το ταπεραμέντο αλλά όχι γενετικό υλικό. φτάνει

      Διαγραφή
    6. Καλό θα ήταν, πριν μιλήσουμε, να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε και αν ξέρουμε έστω και αμυδρά το θέμα.

      Περί φυλών
      http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stoddard_race_map_1920.jpg

      Ούτε Ελ, ούτε Νεφελίμ υπάρχουν εδώ, προφανώς ο Johny αναφέρεται στην καυκάσια φυλή....

      Διαγραφή
    7. ΝΤΑΞΕΙ ΠΑΙΔΙΑ! ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΤΣ ΠΑΙΖΕΙ ΝΒΑ ΦΕΤΟ! ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ!

      Διαγραφή
    8. @ρετρο
      Ο Σπανουλης πηγε ΝΒΑ και απετυχε αν και ειχε τις προδιαγραφες να πετυχει...Ηταν ομως φυγοπονος και προτιμησε να γυρισει πισω,χωρις να εξελιχτει και να φτασει στο επιπεδο τουλαχιστον ενος ντραγκιτς.Τους εβλεπες στο ματς Ελλαδας Σλοβενιας και καταλαβαινες αμεσως τη διαφορα,ενος παικτη ΝΒΑ και του ΜVP της Euroleague...Ποσο καλυτερος θα ηταν σημερα ο Σπανουλης αν εμενε εκει να δουλεψει σκληρα?

      @Αntony Marinos
      Δεν ριχνω αναθεμα στο ελληνικο προγραμμα,αλλα και μονο το γεγονος οτι δεν παραγουμε παικτες για το ΝΒΑ,ενω εχουμε την τεχνογνωσια ,πρεπει να μας προβληματισει...Ας κρατησουμε τα θετικα της ελληνικης σχολης,δηλαδη το σκεπτωμενο μπασκετ με την ψυχη και το παθος, και ας προσπαθησουμε να εισαγουμε στοιχεια απο την ισπανικη,την ιταλικη ή την αργεντινικη σχολη...

      @y0zh1
      Συμφωνω μαζι σου

      @Ανωνυμε 1:59
      Διαμαντιδης - Παπαλουκας μας τελειωσανε...Μιλαω για την τωρινη ομαδα.

      @Ανωνυμε 2:26
      Οταν μιλαω για γενετικο υλικο,δεν εννοω εθνικη ή φυλετικη υπεροχη...μακρια απο μενα αυτες οι φασιστικες μλκ...εννοω απλα οτι οι Ελληνες συνδεονται φυλετικα με τους Ιταλους,τους Ισπανους και τους Αργεντινους...και ειναι σχεδον ιδιοι στην σωματοδομη,στη φυσιογνωμια,στην κουλτουρα....επομενως αν αυτοι οι λαοι βγαζουν τετοιους παικτες,γιατι οχι κι εμεις?Και θα σε παρααλουσα να μην ριχνεις το επιπεδο της κουβεντας τοσο χαμηλα με τις εκφρασεις σου,τις οποιες σου τις επιστρεφω...




      Διαγραφή
    9. Ροτζερς είσαι για μένα υπερβολικός η δεν μετράς 3 σημαντικά πράγματα
      1) Έπαιζες με την διοργανώτρια ένα ματς που για αυτήν ήταν πρωτιά και για σένα αποκλεισμός.
      2) Ο Σπαν έπαιζε με ένα πόδι και όλη την άμυνα πάνω του
      3) Δεν είχες σωστή ομάδα, σου έλειπε ο παίχτης να σταματήσει το παιχταρά Ντραγκιτς (Καλαθης Μαντζαρης Κατσιβελης)

      Από το ΝΒΑ νομίζω ότι έφυγε γιατί ήθελε να παίζει και όχι γιατί ήταν φυγόπονος .Το ότι το ΝΒΑ είναι τοπ βελτιώνει παίχτες κτλ ναι δεν διαφωνούμε αλλά το ότι μόνο αυτό είναι τοπ ε, εδώ έχω μια ένσταση.

      ρετρο

      Διαγραφή
    10. @ρετρο

      και μονο το γεγονος οτι ο Σπανουλης πηγε στην Αμερικη μαζι με την μανα του για να τρωει μουσακα και γιουρβαλακια,κατι δειχνει...οι αμερικανοι προφανως ειδαν αδυναμιες στον Σπανουλη,σιγουρα θα του ειπαν shut the fuck up and get to work,αλλα ο Σπανουλης προτιμησε τα ξεκουραστα λεφτα της Παναθηναϊκάρας και της Ολυμπιακαρας...Ενω σιγουρα μπορουσε να κανει καριερα εκει,προτιμησε τη στασιμοτητα και την επιστροφη στην euroleague...

      Διαγραφή
    11. Είτε μας αρέσει είτε όχι το ΝΒΑ είναι το top επίπεδο.

      Προσωπικά στεναχωρήθηκα πολύ που κανένας από τους αγαπημένους μου παίχτες (Φώτσης, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς, Σοφοκλής, Μπουρούσης) δεν έκανε την προσπάθεια να πάει εκεί και να το παλέψει.

      Είχα τώρα την ελπίδα για Παπανικολάου και μου πήγε Barcelona! :D Ευτυχώς έσκασε από το πουθενά ο Ατετοκούμπο!

      Διαγραφή
  26. Μπράβο Τζιμ (για πολλοστή φορά) για το άρθρο. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο στην ανάρτησή σου η οποία ξανα-αποδεικνύει πόσο γνωστικά είσαι μπροστά και ποσο πλεον και ως μπασκετικοί φίλαθλοι θέλουμε να εντρυφούμε σε πιο αγωνιστικά θέματα.

    Όπως ανέφερες και εσύ στο άρθρο σου , οι λόγοι της αποτυχίας είναι πλέον γνωστοί. Ειπώθηκαν πολλά πριν το τουρνουά και ακόμη περισσότερα μετά από αυτό.

    Ο προβληματισμός μου όμως ο οποίος αφορά την επόμενη μέρα -εκτός του θέματος του προπονητή- και έχει να κάνει με άλλα 2-3 καίρια θέματα.

    Το πρώτο που αναφέρεις και εσύ -σφάζοντας με το γάντι θα έλεγα- έχει να κάνει με τα πόστα στις "κεφαλές" των ομοσπονδιών. Θεωρείς πως προτίθενται να χάσουν ή να αφήσουν κάποιοι τις θέσεις τους ετοιμάζοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο? απο την στιγμή που υπάρχει μια αποτυχία , αυτή περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Και μια συνεχής αποτυχία τετραετούς μεχρι στιγμής διάρκειας βαρύνει και τα "μεγάλα κεφάλια". Επιπρόσθετα αυτοί είναι και οι αποφασίζοντες για το άτομο που θα κρατήσει το τιμόνι της Εθνικής και από εδώ και πέρα και προηγούνται θεωρώ οι εξελίξεις εκεί προτου αποφασιστεί το θέμα προπονητή.

    Το δεύτερο και κυριότερο για μένα μιας και αφορά τους παίκτες που πρόκειται μελλοντικά να στελεχώσουν την Εθνική μας ομάδα έχει να κάνει με την απορία του κατα πόσο είναι διατεθειμένοι κάποιοι παίχτες όπως ο Καλάθης και ο Κουφός να συνεχίζουν να ακολουθούν την Εθνική ομάδα. Παρότι δημοσίως δεν έχουν κλείσει την πόρτα της Εθνικής - το αντίθετο θα έλεγα βάσει τις δηλώσεις Κουφού- θεωρείς πως έχει ήδη δημιουργηθεί κάποιο αρνητικό κλίμα που τους αποτρέπει από τον να δέχονται μελλοντικές κλήσεις?

    Τελευταίο θα ήθλα να ανφέρω το γεγονός πως αν και η Εθνική μας ομάδα έχει πολύ νέο αίμα πίσω της , αυτό που δεν παύει να ισχύει είναι πως στην θέση 5 αρχίζει και διαφαίνεται μια πιθανή μεγάλη τρύπα. Ο Μπουρούσης πιθανόν να μπορέσει να συνδράμει με τις δυνάμεις του την Εθνική για μερικά ίσως ακόμη χρόνια. Στην απευκταία όμως περίπτωση που ο Κουφός αποφασίσει να μην δεχτεί τις κλήσεις της ομάδας τι μέλι γενέσθαι με την θέση του σέντερ?

    Run TMC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Jim συμφωνω απολυτα οσον αφορα την στελεχωση του ροστερ,ωστοσο εχω μια ενσταση για τον Τρινκιερι.Πως ειναι δυνατον να το βλεπουμε ολοι(χωρις να ειμαστε καν προπονητες)οτι υπαρχει ανισορροπια στην ομαδα με μονο 3 γκαρντ(εκ των οποιων κανενας αμυντικος)και αυτος που ειναι προπονητης να μην το βλεπει???Αρνουμαι δηλαδη να πιστεψω οτι προκειται μονο για απειρια.Προσωπικα καταληγω στο οτι ειτε ειναι ασχετος ειτε του επεβαλλαν τις συγκεκριμενες επιλογες.Δεν βλεπω αλλη εξηγηση...

    GUSTAVO FRING

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα.
    Διαφωνώ απόλυτα με την οπτική ορισμένων (νομίζω ο φίλος johnny rogers έθεσε πρώτος το θέμα) ότι η ομάδα αποτυγχάνει γιατί δεν έχει έναν ολοκληρωμένο top class παίκτη να την πάρει στις πλάτες του. Από εκεί που είχαμε μυθοποιήσει τις ικανότητες των Ελλήνων παικτών φτάσαμε στην απαξίωση. Ο ένας είναι λίγος, ο άλλος έχει ελλείψεις, ο τρίτος είναι αδύναμος σε βασικά κομμάτια, ο τέταρτος είναι τεχνικά άγουρος κ.ο.κ.

    Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά. Στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων δεν είναι απαραίτητο να έχεις τον top class παίκτη για να πας μακριά. Αν κάποιοι θεωρούν τον Ντράγκιτς και τον Μπελινέλι παίκτες που εμείς δεν διαθέτουμε, είναι προφανώς επηρεασμένοι από τις ήττες στα μεταξύ μας παιχνίδια και τις μεγάλες εμφανίσεις τους. Απλά δεν είχαμε πλάνο και τους παίκτες για να τους σταματήσουν. Τίποτα παραπάνω. Μήπως και ο Κόπονεν είναι top class παίκτης; Δεν νομίζω.

    Τι, όμως, έκαναν αυτοί οι ολοκληρωμένοι παίκτες στις προηγούμενες διοργανώσεις; Τίποτα. Οι ομάδες τους κυμάνθηκαν στην μετριότητα. Οι Ιταλοί πρόπερσι είχαν Μπελινέλι, Γκαλινάρι και Μπαρνιάνι. Με τη λογική ότι όσοι είναι στο ΝΒΑ ολοκληρώνονται ως παίκτες, η Ιταλία θα έπρεπε να πετάει φωτιές. Κι, όμως, ήταν ένα μάτσο χάλια στο Ευρωμπάσκετ του 2011. Το ίδιο ισχύει για την φετινή Τουρκία, το ίδιο και για τους Σλοβένους στο παρελθόν, του Κροάτες, τους Γάλλους πιο παλιά, τους Σέρβους ακόμη παλιότερα και πάει λέγοντας.

    Δεν είναι απαραίτητο ότι όποιος ευρωπαίος παίκτης πάει στο ΝΒΑ επιστρέφει ολοκληρωμένος και κάνει πάρτι στις διοργανώσεις της FIBA. Δεν υπάρχει τέτοιο αξίωμα. Άλλοι πάνε στο ΝΒΑ, τους επιλέγει μία ομάδα που τους ταιριάζει, έχουν την τύχη να πέσουν σε τεχνικό team που έχει διάθεση να τους βελτιώσει και γίνονται καλύτεροι από όταν έφυγαν. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι που πάνε στο ΝΒΑ και επιστρέφουν χειρότεροι γιατί δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά και για τις δύο κατηγορίες. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την καριέρα και την εξέλιξη ενός ευρωπαίου παίκτη στο ΝΒΑ.

    Επίσης, από τις ομάδες που είναι στους 8 του Ευρωμπάσκετ, ποιές είναι αυτές που διαθέτουν τον τύπο του παίκτη που περιγράφετε; Η Κροατία έχει τέτοιον; Η Σερβία, μήπως; Η Ουκρανία, η Λιθουανία; Καμία από αυτές. Για να πας μακριά σε τέτοια τουρνουά άλλες είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Η ύπαρξη του super star είναι δευτερεύων παράγοντας και πάντως δεν είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία.

    Η Εθνική ομάδα την χρυσή εποχή 2004-2008 δεν είχε τον παίκτη που ξεχώριζε εμφανώς από τους υπόλοιπους και ήταν ο ηγέτης της. Δεν είχε κανέναν ΝΒΑer αλλά είχε την αγωνιστική φιλοσοφία, την κατάλληλη νοοτροπία και έπαιζε προσαρμοζόμενη στις ανάγκες τέτοιων τουρνουά. Γι’ αυτό και τα κατάφερνε.

    Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει ο Καλάθης. Θα είναι ο ένας ακόμη Ερντέν ή ένας ακόμη Μαρκ Γκασόλ. Και στην τελική, η Ισπανία διαθέτει 4 παίκτες του ΝΒΑ (Ρούμπιο, Κλαβέρ, Γκασόλ, Καλντερόν) αλλά την βλέπω να σέρνεται.

    Δέχομαι την κριτική στους Έλληνες παίκτες που διστάζουν να κάνουν το βήμα για το ΝΒΑ και αν τον τολμήσουν δεν έχουν την υπομονή για να παλέψουν. Έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία τους. Αυτός, όμως, δεν είναι ο λόγος που η εθνική αποτυγχάνει τα τελευταία χρόνια.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω κανείς δεν εννοεί ότι η αποτυχία ήρθε λόγω της μη ύπαρξης ΝΒΑers στην ομάδα. Ξέρουμε όλοι καλά (νομίζω) ότι μία καλή ομάδα μπορεί να νικήσει μία ομάδα με top ΝΒΑers μέσα οι οποίοι όμως είναι ασύνδετοι.

      Την περίοδο της παντοκρατορίας μας είμασταν ομάδα με τον κάθε παίχτη να δίνει από κάτι στους διαφορετικούς τομείς.

      Προσωπικά γράφω απλά τη γνώμη μου πως ένας παίχτης γίνεται πραγματικά top -σε ατομικό επίπεδο-. Προφανώς και το ΝΒΑ δεν σημαίνει ότι σε κάνει top και σε ομαδικό έτσι ώστε να φτάσεις να κατακτάς τίτλους με τις ομάδες σου.


      Διαγραφή
    2. Φίλε 77 συμφωνούμε απόλυτα το ΝΒΑ( που μου αρέσει κιόλας) είναι στηριγμένο στο θέαμα .
      Βελτιώνει τους παίχτες σε αθλητικά προσόντα στην ντρίπλα την πάσα ΑΛΛΑ! Σε επίπεδο αποφάσεων; Δεν νομίζω… (θυμηθείτε τους τελικούς φέτος και το πώς σας έκανε εντύπωση η αντίδραση του Ποποβιτς στο τέλος) το πιο συνηθισμένο είναι μια ομάδα με τον σουπερ σταρ και όλοι οι άλλοι να τον βοηθούν να φανεί πιο σουπερ αυτή η διάφορα με το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι αυτό που του επιτρέπει να κάνει τις δικες του υπερβάσεις.
      Το ΝΒΑ μου αρέσει αλλά, άλλη σχολή το ευρωπαϊκό. μην απαξιώνουμε εύκολα αυτό που έχουμε εδώ γιατί νομίζω ότι δεν θα σας αρέσει να δείτε την ομάδα σας να έχει τελευταία επίθεση, να χάνετε ένα πόντο, και να κοιτάτε το σέντερ σας να προσπαθεί να κάνει ανάποδο κάρφωμα (αντί απλά να σιγουρέψει το καλάθι)
      Και αν μου πείτε ότι θα θέλατε και ας το χασει ε, εγώ δεν θα θελα με την καμία.
      Τι εννοώ ; ότι το παιχνίδι έχει πολλές παραμέτρους και είναι ομαδικό άθλημα για να σταθείς μόνο στην ατομική βελτίωση των παιχτών.
      Ρετρό

      Διαγραφή
    3. Κοιτάξτε από τη μία το Σβέντ, το Ρούμπιο, τον Ερντέν, τον Ασίκ. τον Βούγιατσιτς, τον Βαλανσιούνας, τον Μοζγκόβ, τον Ρούντι, τον Τελέτοβιτς, τον Μπρέζετς, τον Μπαρνιάνι.
      Κοιτάξτε από την άλλη τον Καλντερόν, τον Μπατούμ, τον Γκασόλ, τον Πέκοβιτς, τον Γκαλινάρι.

      Δεν είναι άσπρο-μαύρο. Για κάθε έναν από τη μια μεριά υπάρχει και ένας από την άλλη.

      77

      Διαγραφή
    4. να κανω και εγω μια αφελη ερωτηση ? Οχι ακριβως με το θεμα που συζηταμε αλλα με το που το ΝΒΑ θα μπορουσε να βοηθησει εναν αθλητη , ο σπανουλης ( ο οποιος ειναι ο καλυτερος παιχτης της εθνικης μας ) , μπορει να δημιουργησει σουτ με ενα guard κολλημενο πανω του . Να κανει μια σταυρωτη , ενα step back και να σουταρει απο το τριποντο ? Καποιος παιχτης της εθνικης μπορει να το κανει αυτο ? ΕΓΩ προσωπικα οσο ειδα την εθνικη ακομα και οταν η επιθεση κολλουσε( συνεχεια) , δεν υπηρχε καποιος να παρει μια τετοια ενεργεια να ξεμπουκωσει , απλα περιμενε ενα σκριν ( συνηθως ηταν και ασχημα) και παλι τα ιδια ...

      Διαγραφή
    5. Ο Σπανούλης μπορεί να το κάνει...έχει και πρώτο βήμα, έχει και εν κινήσει δυνατότητα να υπερκεράσει τον προσωπικό του αντίπαλο. Απλώς με ένα screen είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο.

      Ομοίως τέτοια κίνηση (όχι φυσικά σε τέτοιο βαθμό, εξ'ου και η μπάλα κατέληγε στο Σπανούλη) έχουν και οι Περπέρογλου-Πρίντεζης, οι οποίοι έχουν και ένα ρεπερτόριο με πλάτη. Κάτι που θα έπρεπε να έχει ο Μπράμος, κάτι που θα μπορούσε να έχει φτιάξει ο Ζήσης, κάτι που αν είχε ο Φώτσης θα έκανε σίγουρα καριέρα στο ΝΒΑ.

      Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι σε όλο το ελληνικό πρωτάθλημα ένας παίκτης έχει αυτή τη δυνατότητα (Παππάς), για να βρούμε δεύτερο θα πρέπει να πάμε αρκετά πίσω χρονικά...

      Διαγραφή
    6. Ο Σπανουλης με την μηχανικη που εχει το σουτ του (νομιζω σουταρει με την μπαλα πολυ χαμηλα) ειναι δυσκολοτερο για εκεινον , ο περπερογλου εκτος απο το να ποσταρει , σε κινηση το μονο που εχω δει σπανια και κανει ειναι καποια fadeaway (1 βασικα εκανε στο τουρνουα).Και Οσον αφορα τους παιχτες που παιζουν στο νβα ( βαλαντσιουνας , ασικ , σβεντ κτλ) εκαναν καλες χρονιες στις ομαδες τους , απλα εκει ειχαν ρολους συγκεκριμενους και επισης δεν μεταφραζονται παντα οι ικανοτητες τους στο ευρωπαικο στυλ μπασκετ.

      ΥΓ. Ως ανωνυμος εγω ειχα γραψει παραπανω.

      Διαγραφή
    7. Τελικά δεν έχω καταλάβει.
      Όποιος πάει στο ΝΒΑ είναι ή μπορεί να γίνει top class και όποιος μένει στην Ευρώπη είναι για τα μπάζα;

      Θα τρελαθούμε;

      Έμαθε μήπως να σουτάρει ο Ρούμπιο;
      Έμαθε να διαβάζει το παιχνίδι ο Σβέντ;
      Έμαθε να παίζει στο post o Ερντέν ή ο Ασίκ;

      77

      Διαγραφή
    8. 77

      Γιατι πρεπει να υπαρχει μια απαντηση ναι/οχι , απλα εκει προσπαθουν να σε εκμεταλευτουν στο μαξιμουμ τον δυνατοτητων σου λογω και των πολυ μεγαλυτερων μισθων των παιχτων. Ο ρουμπιο μπορει να μην εμαθε να σουταρει (υπαρχουν πολυ παιχτες που εμαθαν) , ο ασικ εμαθε να σουταρει βολες ( στο nba παρ'οτι ειχε χαμηλα ποσοστα , στα πλευ-οφ ηταν καλος στις βολες και στο eurobasket νομιζω σουταρε με μεγαλυτερα ποσοστα), επισης προσπαθει να βαλει στο ρεπερτοριο του ενα Mid-range και καποιες κινησεις στο ποστ . Ο ντραγκιτς πιστευεις για παραδειγμα οτι θα εφτανε σε αυτο το επιπεδο (δεν τον θεωρω τοσο καλο οσο εμφανιστηκε στο τουρνουα) εαν εμενε στην ευρωπη ?

      Διαγραφή
    9. Μα, αυτό ακριβώς λέω. Ότι δεν είναι όλα ''ναι ή όχι'' ούτε ''άσπρο ή μαύρο''.

      Ειδικά για τον Ντράγκιτς πιστεύω ότι δεν είναι ανώτερος από όλους τους γκάρντ που παίζουν στην Ευρώπη. Αλλά και αυτό είναι σχετικό. Εξαρτάται ποιό είδος παιχνιδιού θα έβαζες τον Ντράγκιτς να υπηρετήσει και ποιός προπονητής θα τον καθοδηγούσε.

      77

      Διαγραφή
    10. Οκ, απλα για ΜΕΝΑ οι παιχτες μας δεν εχουν go-to guy κινησεις , δεν μπορουν να δημιουργησουν off the drible , αποψη μου παντα . Αυτα ασχετο με την αποτυχια της εθνικης , σχετικο με την συσχετιση του ευρωπαικου μπασκετ και του ΝΒΑ. Παντως οταν βλεπω NBA δεν ειναι μονο ο ρυθμος αλλα και το spacing που δινει στους παιχτες ενα διαφορετικο τροπο του παιχνιδιου , στην ευρωπη κατασκηνωνουν κατω απο το καλαθι συνηθως.

      Διαγραφή
    11. Όντως, το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά και γι' αυτό παρατηρούνται τέτοιες αποκλίσεις στις αποδόσεις των παικτών. Πάντως, ένα κλασσικό παιχνίδι play off στο ΝΒΑ πλησιάζει περισσότερο στα ευρωπαϊκά πρότυπα αφού αυξάνεται η σκοπιμότητα, η τακτική και το μυαλό.
      Γι' αυτό οι περισσότεροι θεωρούν σημαντικότερο το ρόλο του προπονητή στην Ευρώπη από ό,τι στο ΝΒΑ.
      Όπως και να 'χει τα Ευρωμπάσκετ, τα Μουντομπάσκετ και τα ολυμπιακά τουρνουά είναι τελείως διαφορετικές διοργανώσεις. Άλλες οι προτεραιότητες, άλλες οι προσεγγίσεις και άλλες οι απαιτήσεις.

      Από περιέργεια κοίτα σήμερα τον Ντράγκιτς. Θα δούμε σε νοκ άουτ ματς αν θα φανεί τόσο καλός...

      77

      Διαγραφή
    12. Παντως ο Ντραγκιτς (μπορει και εγω να μην τον θεωρω τοσο καλο) αλλα σε θεμα mentality , δεν φοβαται να τα βαλει με κανεναν π.χ. vs westbrook (δεν μπορω να βρω το βιντεακι της ανατροπης των ροκετς 13/03/12 ) , ο ντραγκιτς ειχε μπει under his skin.

      Διαγραφή
    13. Προφανώς και δεν κωλώνει πουθενά. Αλλιώς δεν θα επιβίωνε στο ΝΒΑ. Είναι, πάντως, μυστήριο τρένο και μερικές φορές λειτουργεί αψυχολόγητα. Άσε που μανουριάζει εύκολα. Νομίζω σε ένα ματς με τους Λέικερς, όταν ήταν στους Σάνς, πλακώθηκε με τον συμπατριώτη του τον Βούγιατσιτς.Τον θυμάμαι, κυρίως, από τις προηγούμενες παρουσίες του με την Εθνική Σλοβενίας αφού κάθε χρόνο έχω την περιέργεια να δω πώς παίζουν οι ΝΒΑers.

      77

      Διαγραφή
    14. ναι, ειναι λιγο τσαμπουκας, στο ΝΒΑ χρειαζεται αλλιως θα χαθεις.Στην ευρωπη δεν υπαρχουν παιχτες να τον μαρκαρουν παντως εκτος απο τον παρκερ , ακομα και οι ιταλοι με την πληθωρα των γκαρντ που εχουν , φανηκαν αργοι απεναντι του . Οι λιθουανοι μονο τον καλνιετης εχουν που δεν ειναι κανονικος ασσος και αρκετα ψηλος για να κυνηγησει τον ντραγκιτς . Οι σερβοι με μαρκοβιτς και νεντοβιτς( ανεξαρτητως τραυματισμων) δεν θα τον επιαναν , ισως οι ισπανοι να τον κουραζαν λιγο και ο γκαζολ εκλεινε εξυπνα τους διαδρομους .

      Διαγραφή
    15. Τα περί ΝΒΑ είναι υπερβολές...Πέρα από την οποια βελτίωση δείχνουν οι παίκτες σε σουτ και πιο κοφτές αποφάσεις,η όποια τεχνική βελτίωση και κυρίως αθλητική-σωματική άνοδος εμένα μου δημιουργεί τις κλασικές υποψίες(πλακώνονται στα φάρμακα?).
      Και πάλι βλέπω να το υπερεκτιμάμε λίγο...Να μετρήσω παικτες που φέτος τα βρήκανε μπαστούνια ή δεν ξεχώρισαν σε αυτό Ευρωμπάσκετ?
      Βούτσεβιτς,Τούρκουγλου,Ιλιάσοβα,Ασίκ,Καλντερόν-Ρούμπιο έτσι κι έτσι ως τώρα,Κάσπι,Γκορτάτ...
      Γενικά εμένα οι παίκτες που πάνε στο ΝΒΑ δίχως να έχουν κάτι τίποτα αξιόλογο όσο είναι στην Ευρώπη και υποτίθεται ότι κάνουν αξιόλογη καριέρα εκεί δεν με πείθουν και τόσο..Και τα καλοκαίρια δηλαδή μας το αποδεικνύουν...

      Διαγραφή
    16. Κοίτα, η γνώμη μου είναι ότι για να τον περιορίσεις πρέπει να του χαλάσεις το μυαλό αφού είναι επιρρεπής στο να χάνει τη συγκέντρωσή του. Να τον αναγκάσεις να κάνει πράγματα που τον κάνουν να νιώθει άβολα. Για παράδειγμα αν και με εμάς ξεκίνησε μα 3/3 τρίποντα δεν είναι και ο killer από τα 6,75. Μπορείς, λοιπόν, να τζογάρεις ελεγχόμενα το σουτ και αν αστοχήσει στα 2 πρώτα έχεις πετύχει την πρώτη σου νίκη.

      Επίσης, στο transition είναι φονιάς. Αν μπορέσεις και ελέγξεις τον ρυθμό, τον αναγκάζεις να παίξει σε set παιχνίδι και με δεδομένο ότι συνήθως στην πεντάδα συνυπάρχει με δυο wings πρέπει αυτός να πάρει τις αποφάσεις. Σταμάτημα είναι και κάποια φάουλ στη σέντρα για να μην πάει μέχρι το καλάθι.

      Τον παρατήρησα, στο ματς με την Ιταλία, όπου σε 5 συνεχόμενες επιθέσεις στο set δεν άλλαξε πάσα και πήγε σε drive ή σε σουτάκι από τα 4-5 μέτρα. Δεν τον βοηθά και το γεγονός ότι οι Σλοβένοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου παιχνίδι στο post. Οπότε στην επίθεση ο Ντράγκιτς είναι η μοναδική πηγή κινδύνου. Γι’ αυτό έλεγα πριν το ματς με τη Σλοβενία ότι μπορούσαμε σχετικά απλά να βγάλουμε την επίθεσή τους έξω από τα νερά της.

      77

      Διαγραφή
    17. Ειμασταν τυχεροι παντως που ο Ναχμπαρ ηταν τοσο κρυος και δεν μπηκε ποτε στον αγωνα , εχεις δικιο οτι μπορει να τον περιορισεις αλλα περα απο τους ισπανους βλεπεις την γαλλια να ειναι σε θεση να του κοψουν τα drive(παρ'οτι εχουν παρκερ και ο μπατουμ παει δυνατα στις βοηθειες ή για την ταπα , η interior defense τους δεν ειναι τοσο καλη) , δεν νομιζω . Ειναι ο κοσμος που του δινει δυναμη μετα απο την πρωτη καλη επιθετικη προσπαθεια και μετα ... Φαντασουν να ειχαν και καλους σουτερ ...

      Διαγραφή
    18. Πράγματι, οι Γάλλοι δύσκολα θα βρουν τρόπο να τον σταματήσουν. Δεν είναι μαθημένοι σ' αυτά. Άσε που ο Κολέ ξεκινά με Ζελαμπάλ, Μπατούμ δίπλα στον Πάρκερ. Ποιός θα πάρει τον Ντράγκιτς; Ο Πάρκερ, αρχικά. Η μόνη λύση για τους Γάλλους είναι να πάνε για πολλή ώρα σε σχήματα με δύο γκάρντ. Καλή επιλογή γι' αυτόν τον ρόλο φαίνεται ο Ντε Κολό χωρίς όμως σίγουρα αποτελέσματα.
      Από την άλλη, στην αρχή τουλάχιστον, ο Ντράγκιτς θα χρειαστεί να μαρκάρει τον Πάρκερ. Θα χάσει ενέργεια και ενδεχομένως μέρος της αυτοπεποίθησής του αν ο Τόνι παίξει όπως όλοι περιμένουν. Εναλλακτικά θα δούμε και τη Σλοβενία με δύο γκαρντ (δεν το προτιμά πολύ ο Μπόζα αλλά στην ανάγκη...) δηλ. τον Λάκοβιτς δίπλα στον Ντράγκιτς.
      Οπότε καταλαβαίνεις...

      77

      Διαγραφή
    19. Δεν εχω δει πολυ Γαλλια και δεν εχω αποψη, εαν και οσο την εχω δει , δεν με πειθει.Παρακολουθω Λιθουανια περισσοτερο λογω Μοτεγιουνας και η Ιταλια με τα κοντα σχημα της ειναι διασκεδαστικη ομαδα . Εχω δει μερικους αγωνες απο την Ουκρανια και μου αρεσει πολυ , πολλα ψηλα κορμια οχι τοσο ατεχνα οσο θα τα περιμενα και οταν ειναι ζεστος και ο Gladyr μπορουν να σε "καψουν" , δεν μου αρεσει πολυ ο jeter (απο νατουραλιζε προτιμω Rice).Θα δουμε σημερα και αυριο ποιοι θα ξεχωρισουν.

      Διαγραφή
    20. Έχω παρακολουθήσει 2,5 ματς των Γάλλων και μπορώ να σου πω ότι είναι απογοητευτικοί. Ράθυμοι, ανόρεχτοι, soft, μπλαζέ και χωρίς κίνητρο φαίνονταν. Επειδή, όμως, μπήκαμε στα νοκ άουτ και με δεδομένο ότι έχουν στόχο το χρυσό, νομίζω θα δούμε άλλη Γαλλία σήμερα. Ο Πάρκερ, ο Μπατούμ και ο Ντιαό αυτά τα ματς περίμεναν. Αν προσθέσεις και τον Αζινκά ή Αζινξά (δεν ξέρω πώς διάολο προφέρεται το όνομά του) τότε έχουν και το παιχνίδι στο ζωγραφιστό που τους έλειπε. Απλά, ο Κολέ πρέπει να σταματήσει αυτή τη σαχλαμάρα με τον Ζελαμπάλ στο 2 μόνο και μόνο για να τον βολέψει κάπου. Νομίζω θα δούμε περισσότερο σχήματα με δύο γκάρντ ώστε η ομάδα να αποκτήσει καλύτερη ισορροπία.
      Παίρνω Γάλλους, λοιπόν.
      Από τα υπόλοιπα, όπως έγραψα και χθες, διαλέγω Κροατία (πάντα υπάρχει η επιφύλαξη αφού μιλάμε για τους αυτοκαταστροφικούς Κροάτες) και Ιταλία λόγω κόουτς.
      Στο Σερβία-Ισπανία λέω 50-50 μόνο αν είναι πλήρεις οι Σέρβοι. Αν δεν παίξει ο Μάρκοβιτς (διαβάζω ότι έχει θέμα και ο Νέντοβιτς) τότε θα έχουν δύσκολο έργο. Πάντως και οι Ισπανοί δεν μας έχουν θαμπώσει. Είναι, όμως, άλλη κλάση...

      77

      Διαγραφή
    21. ΣΕΡΒΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ σιγουρα ειναι 50-50 , Λογω και των τραυματισμων , τρομερα match-up ( ελπιζοντας να παιξει και ο νεντοβιτς).
      ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ καποιος θα την κερδισει την σλοβενια θα ναι η Γαλλοι ... ?
      ΚΡΟΑΤΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ Και εγω τους φοβαμαι τους Ουκρανους , αν τους μπουν μερικα σουτ και στους ψηλους αντεξουν ...
      ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ Εδω δεν ξερω πραγματικα , ο καζλαουσκας θα παρασυρθει απο τον πιανιτζιανι και θα παιξει πολυ ωρα τον Κλειζα για να ματσαρει τον ντατομε ? Και αν ο κλειζα δεν του βγει ,δεν κανει και το καλυτερο τουρνουα του , μετα τι ? Στα guard και ειδκα στο 2 ποναει πολυ η λιθουανια , ειδικα στην αμυνα , θελω να δω πως θα πιασουν τους ιταλους , σειμπουτις και ποτσιους ...

      Διαγραφή
    22. ΣΕΡΒΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ
      Καλά ο Ντούντα θα τον δέσει κόμπο των Ορένγκα, αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν οι γκάρντ των Σέρβων ειδικά αν έχουν απουσίες.
      ΚΡΟΑΤΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ
      Αν οι Κροάτες αποκλειστούν θα είναι ένα ακόμα χαρακίρι στην πλούσια συλλογή τους.
      ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ
      Το ματς του Πιανιτζιάνι. Κάτι θα σκαρφιστεί και μέχρι να το κατλάβει ο απέναντι θα έχει πάει στην 4άδα. Δεν τους ξεγράφω τους Λιθουανούς αλλά με το Γιόνας ξεκινάς με μειονέκτημα όπως και να το δεις.

      77

      Διαγραφή
    23. Ουτε εγω εχω σε εκτιμηση τον καζλαουσκας αλλα ειδα ολους τους αγωνες της Λιθουανιας ( φιλικα και eurobasket), στα guard δεν ειχε αλλους να παρει εκει δικαιολογειτε αλλα το κακο εινια οτι στους ψηλους προσπαθει να τους χωρεσει ολους. Το μελλον(βαλαντσιουνας , μοτεγιουνας) με τον παρελθον(γιαφτοκας ,αδερφια λαβρινοβιτς) και το παρον(κλειζα)

      Διαγραφή
  29. Καλησπερα jimαρα αλλα και σε ολα τα hoopefellοπαιδα,
    αρχικα να πω πως για αλλη μια φορα μας εκανες να δακρυσουμε απο δυο σημεια..Απεδειξες πως εσυ εισαι στρατιωτικος και τα λες τσεκουρατα..Ολοι οι υπολοιπο μπουληδες ας πανε να ρουφηξουν κανενα αυγουλακι...

    Οσον αφορα τα προημιτελικα τωρα:Στο Σερβια-Ισπανια θα πηγαινα υπερ της Σερβιας αλλα οπως ειδα εχουν θεματα τραυματισμων στο βασικο backcourt τους οποτε δινω ενα 60-40 υπερ της Ισπανιας.

    Σλοβενια-Γαλλια:Η Σλοβενια φαινεται πολυ δυνατη στο συγκεκριμενο στυλ μπασκετ που παιζει και η εδρα της βγαζει ενα εξτρα boost που της δινει φτερα...Δε μου εχει γεμισει το ματι να πω την αληθεια η Γαλλια,την περιμενα πιο πανω σε σχεση με αυτο που παρουσιαζει.65-35 υπερ της γηπεδουχου.

    Κροατια-Ουκρανια: Το μοναδικο ζευγαρι με ξεκαθαρο φαβορι.Τον Φρατελο ποτε μου δεν τον πηγαινα σαν προπονητη.Παρ'ολα αυτα εχει παρουσιασει ενα πολυ καλο συνολο και του αξιζουν πολλα μπραβο για αυτο.Μια σοβαρη Κροατια ομως δυσκολα εχει κατι να φοβηθει.80-20 υπερ Κροατιας.

    Λιθουανια-Ιταλια: Κατα τη γνωμη μου θα ειναι το πιο δυνατο και "κλειστο" ματς των προημιτελικων.Και οι δυο ομαδες εχουν δειξει καλα στοιχεια.Θεωρω πως η Λιθουανια ειναι καλυτερη και εχει ενα μικρο προβαδισμα.Πολλα θα εξαρτηθουν για μενα απο τους δυο προπονητες,γιατι ξερω ενα διαβολο που φοραει Αρμανι!55-45 υπερ της Λιθουανιας

    Υ.Γ. Jim αλλα και ολοι οι αλλοι εχετε καμια ιδεα για το nba2k14;Αξιζει να ξανακυλησω;;;
    gelo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε να βγει το 2Κ14 και βλέπουμε..Σε 2 βδομάδες βγαίνει. Σαν άτομο που έχει λιώσει τα 2Κ12 και 2Κ13 μπορώ να πω ότι η σειρά διαρκώς βελτιώνεται αν και οριακά το 12 είναι ίσως πιο δύσκολο από το 13, άρα και πιο ενδιαφέρον). Γενικά γίνεται καλή δουλειά, αρκετά ρεαλιστικό το παιχνίδι, στα μέτρα του δυνατού βέβαια. Αν είσαι του είδους δοκίμασε σίγουρα και το 14.
      Για το 14 μεγάλο ερωτηματικό είναι η Ευρωλίγκα. Ναι, θα έχει τις ομάδες αλλά το θέμα είναι πως. Θα τις έχει με μέτρο σύγκρισης το ΝΒΑ οπότε νομίζω θα δούμε κάτι rating σε Σπανούλη και Διαμαντίδη 72 στην καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση αξίζει δοκιμής. Έχουν δουλέψει αρκετά και τις τακτικές στους αγώνες, μπορείς να το παίξεις λίγο κόουτς ειδικά στην άμυνα.

      Διαγραφή
  30. Αν μη τι αλλο οικογενειακο το κλιμα στην Εθνικη.
    Και ο "ηγετης" της ομαδας αφου πρωτα αποφανθηκε οτι χρειαζεται ξεσκαρταρισμα αποφασισε και να γυρισει μοναχος του με αλλη πτηση στην Ελλαδα.
    σορρυ, οχι μοναχος του, μαζι του ητανε ο Ζησης και ο Περπε.

    Απροπο οτι και να λεμε, ο Τρινκιερι στα ματια μου ειναι πολυ οκ. Και μονο που δεν ηθελε εξαρχης τον Μπουρουση στην αποστολη. Ο παικτης "εχετε φαρμακο κε Μακη" δε θα πρεπε ΠΟΤΕ να ξαναπαιξει στην Εθνικη ομαδα. Χιλιες φορες ο Καββαδας και ο τιμιος Γαιος Σκορδιλης.
    Καρμα is a bitch...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ποιον προπονητη θα εχουμε με wild card και ποιον χωρις wildcard jim?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιάννη άψογη η ανάλυση σου , χαίρομαι ειλικρινά να διαβάζω αναλύσεις σου.
    Έγραψες για ανυπαρξία σέντερ με κιλά/όγκο. Γιατί δεν γίνεσαι πιο συγκεκριμένος . Δεν είχαμε καθόλου άμυνα από Μπουρούση-Καββαδά .
    Επίσης δεν είχαμε καθόλου ποστ παιχνίδι από τον σέντερ που χρειάζεται στο σετ παιχνίδι μας .
    Ο Μπουρούσης σαν κατασκευή δεν μπορεί να αμυνθεί ούτε να ποστάρει αξιόπιστα.

    Όσο για τον Καββαδά η προσπάθεια προώθησης του κάνει μπαμ από τον διαγωνισμό καρφωμάτων. Πρώτη φορά βλέπω να κερδίζει κάποιος που μετά βίας καρφώνει , τέτοιον διαγωνισμό .

    Θα μου άρεσε να έδινες προσωποποιημένες ευθύνες , όπως και εύσημα . Εντάξει το έκανες με έμμεσο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τζιμ είναι και μη ξανακάνεις τέτοιο λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα θετικά σχόλια και (κυρίως) για τις παρεμβάσεις/προσθήκες σας.

    @Ody
    Τι κάνεις φιλαράκι; Το κομμάτι που λέει για τις "σχέσεις που έχουν αρχίσει να φθείρονται" ουσιστικά εκεί αναφερόταν, αλλά είναι τέτοιο το συναισθηματικό δέσιμο με την ομάδα εκείνης της περιόδου που δεν ήθελα να το προσωποποιήσω άλλο...

    @Sir Desticado
    Υπέροχες οι επιπλέον λεπτομέρειες που έβαλες φίλε! Αν τα θυμόμουν και εγώ όλα αυτά θα είχα κάψει και τα ελάχιστα εγγεφαλικά κύτταρα που μου έχουν απομείνει. Ευχαριστώ που μου θύμησες ότι η Αργεντινή μας κέρδισε με (όντως) 6,5 παίχτες. Αλλά και τι show έδωσαν αυτοί οι 6,5 ε;;;

    @77
    Νομίζω είναι σαφές ότι και το δικό μου σκεπτικό σε αυτές τις 2 λέξεις καταλήγει...Τι να κάνουμε; Κάποιες συμπάθειες δεν κρύβονται!

    @Jim Conway

    JIIIIIIIIIIIIIMMYYYYYYYYYY!!!!!

    Τι νόμισες δηλαδή, ότι σας είχα παρατήσει;
    Από ένα σημείο και μετά, όμως, ήταν τόση η απήχηση του Hoopfellas και τόσο περιορισμένος ο χρόνος, που με το ζόρι προλάβαινα να διαβάζω τις αναρτήσεις και τα σχόλια.

    Να ξέρεις ότι τα...classics δημιουργούνται με τη σωστή καθοδήγηση/έμπνευση του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου μπασκετικής σκέψης"! :-Ρ
    Εγώ ευχαριστώ για το βήμα έκφρασης που έχεις δημιουργήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. παρατραβηξε η μιρλα με την εθνικη... να αρχισω με τα οπαδικα λεγοντας οτι η μπαρτσα εχει φιαξει ροστερ φωτια!! ο ντορσει σε προσφατο φιλικο καρφωνε οτι εβρισκε και ειδικα με την τελευταια φοτο του δεν νοιωθω και πολυ ανετα!!! αν δεσει η μπαρτσα απο τα μεγαλα φαβορι οπως και η τσσκ!!! γιατι ειπαμε κρατησαμε λασμε αντι ντορσει???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απορία μου είναι γιατί όχι και τους δύο.
      Από την αρχή του καλοκαιριού το λέω και με κράζουν όλοι ότι θα έχεις δύο ίδιους παίχτες. Προσωπικά δεν θα με χαλούσε καθόλου. Άσε που δεν τους θεωρώ καθόλου ίδιους. Δύναμη και όγκο ο ένας αλμα ο άλλος. Πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με τον 7footer τεσσάρι που όλοι πανηγύριζαν. Αν δεν δυναμώσει και δεν παίζει ξύλο και καλή άμυνα δεν...

      Ένας Γιωργος

      Διαγραφή
  37. Απλά super Sergio Rondriguez. Όργια!!!


    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι ετσι και οχι απο τους αχωνευτους ρε αδερφια Σερβοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Που είσαι να τους κάνεις πλάκα?

      Διαγραφή
  38. Φοβερή παράσταση από τον Σέρχιο.. Μεταξύ μας, αυτό φοβόμασταν όλοι για τους Ισπανούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Jimάρα, από αυτόν έπρεπε να ξεκινάει η Ισπανία. Ο Ρούμπιο έχει πολλά ψωμιά να φάει.

      77

      Διαγραφή
    2. Με αυτόν τελειώνει.. Ναι, ο Ρούμπιο θέλει ακόμα.. Κακή συγκηρία για τους Σέρβους αυτό το ματς.

      Διαγραφή
    3. Το βράδυ τί βλέπεις;

      77

      Διαγραφή
    4. Οι Γάλλοι είναι πιο παιγμένοι σε τέτοιο επίπεδο πράγμα που αυτομάτως σημαίνει πιο πολλές πιθανότητες να κάνουν καλό παιχνίδι. Οι Σλοβένοι παίζουν το ματς της ιστορίας τους. Λιγότεροι ποιότητα αλλά στα συν η έδρα.. Μακριά από πόντα..

      Διαγραφή
  39. Αχώνευτοι, αχώνευτοι, αλλά όταν πρέπει δίνουν παράσταση..
    Τραγική φιγούρα ο γερό Ντούντα στον πάγκο.. Απόγνωση και απελπισία..
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Na apoluthei amesos o ivkovic kai na ginei amesa kseskartarisma . Ston athkitismo to na xanei apo kapoion pou ti dedomeni stigmi einai kaluteros einai fainomeno mi apodekto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ε όχι και έτσι ρε Σερβοι ... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ακριβώς όπως τα λέγαμε για την Ισπανία. Θα είναι νωθροί και μέτριοι και όταν έρθουν τα νοκ άουτ θα τρέμουν οι αντίπαλοι. Για να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Poioi yparxoun na tous stamatisoun . Oi slovenoi kai oi kroates....

      Διαγραφή
    2. Σαν ταλέντο και δέσιμο απλά κανείς. Απλά δεν ξέρουμε αν θα μπρούν να κρατήσουν αυτό το επίπεδο ενέργειας. Αλλα επειδή φαίνονται αρκετά διψασμένοι για διάκριση δεν φαίνεται στον ορίζοντα αντάξια ομάδα, όντως.

      Διαγραφή
    3. Μην βιάζεστε, παιδιά.

      77

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  43. Θυμάμαι Τζιμ που έλεγες πέρυσι ότι ο Σέρχιο θα ήταν ο ιδανικός πόιντ δίπλα στον Διαμαντίδη. Όντως
    JOHNYQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Σλοβενία-Γαλλία:

    Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι Γάλλοι έχουν τις καλύτερες μονάδες του τουρνουά που είναι σε πολύ καλή ηλικία για να καταφέρουν επιτέλους κάτι εφάμιλλο των αγωνιστικών τους δυνατοτήτων. Αλλά δεν πείθουν. (Μου) Θυμίζουν έντονα τη Μακάμπι και (δευτερευόντως) τη Ρεάλ της περσινής σεζόν της Ευρωλίγκας. Όσο ο αγώνας πηγαίνει καλά, η Γαλλία είναι χάρμα ιδέσθαι. Αν όμως κάτι στραβώσει ή την πιέσεις λίγο ή τη βάλεις στη διαδικασία να παίξει σκεπτόμενο μπάσκετ που λέει και μια ψυχή ;-)... η ομάδα καταρρρέει.

    Από την άλλη, η Σλοβενία είναι ομάδα με σχετική ισορροπία σε κοντούς και ψηλούς, παίζει στην έδρα της και έχει έμπειρο προπονητή (τον αγαπητό μας Μπόζα) που ξέρει να παίρνει κοντά στο maximum από κάθε παίκτη και ξέρει να φέρνει τα παιγνίδια στα μέτρα της ομάδας του (που δεν είναι και μεγάλων δυνατοτήτων). Εκτιμώ ότι εύκολα ή δύσκολα θα προκριθεί.

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δεν έπαιξε καλά ο μεσαίος παίκτης των Σέρβων. Από την άλλη ο μεσαίος του Dorsey μου φαίνεται έτοιμος για πνευματικό κλικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο σημαντικο στοιχειο στο συγχρονο μπασκετ μου φαινεται οτι ξεχνας...το μακρινο ρημπαουντ.Οι Ισπανοι κυριαρχισαν στο μακρινο ρημπαουντ και ετσι νικησαν.

      Διαγραφή
    2. Έπαιξαν ρόλο και τα έμμεσα τρίποντα που είναι καλύτερα από τα άμεσα...

      Διαγραφή
  46. Jim άλλο ένα αριστούργημα. Θερμά μπράβο φίλε. Και μην διστάζεις να βάζεις τον εαυτό σου κάτω από τον Μεσίνα, είσαι και εσύ ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος, τουλάχιστον εδώ μέσα αρκετοί άνθρωποι σε διαβάζουν με τεράστια εκτίμηση και σεβασμό. Εγώ θα σε έβαζα κόουτς στην ομάδα μου! (χεχεχε)
    Τώρα κοιτόντας το αύριο, θέλω να σε ρωτήσω τι πιστεύεις για τον Κατσικάρη με δεδομένες καποιες νέες παρουσίες στην Εθνική σε σχέση με το φετινό ρόστερ. Θα μπορέσει μέσω της φιλοσοφίας και της δουλειάς του να παρουσιάσει μια πιο ενεργητική ομάδα, με πιο καθαρό αγωνιστικό προφίλ από αυτό που είχαμε με Τρινκιέρι;
    Και σε δεύτερη φάση, πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά το θέμα με τους ΝΒΑερς. Πλέον 3 παίκτες ,εκ των οποίων οι 2 άμεσα και ο ένας σε βάθος χρόνου, μπορούν να αποτελούν βασικότατα στελέχη της Εθνικής. Μήπως πρέπει σε κάποια φάση κάποιος από την ομοσμπονδία να τους πιάσει και να τους ρωτήσει αν θα μπορεί η Εθνική να υπολογίζει σε αυτούς; Να ξεκαθαρίσει το τοπίο δηλαδή και να μην έχουμε θέμα κάθε καλοκαίρι και στην τελική ένα καλοκαίρι να τους έχουμε και ξανά μετά απο 4 χρόνια. Έτσι δεν θα βγει καλό σύνολο σε βάθος χρόνου. Θα ήταν καλό στην κουβέντα αυτή να φερθούμε έξυπνα αλλά και με κατανόηση, δηλαδή να τονίσουμε ότι σε περίπτωση ανάγκης θα έχουν κάποιες διευκολύνσεις στο πλαίσιο πάντα του επιτρεπτού. Μόνο να κερδίσει έχει η Εθνική ομάδα απο την παρουσία διεθνών στο ΝΒΑ και πρέπει αυτό να το κοιτάξουμε σοβαρά και προσεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Παντως βρε Τζιμ, αθελα σου, το αρθρο σου εχει τον πιο επικαιρο τιτλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ήταν μια καλή μέρα σήμερα: Σλοβενία, Σερβία, χρατς χρουτς. Με τις υγείες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Φίλε JH.13-DH.12-CP25, καλά το διαβάσαμε το ματσάκι το μεσημέρι, έτσι;
    Οι Γάλλοι έπαιξαν πραγματικά όπως έπρεπε για νοκ άουτ ματς, οδήγησαν τον Ντράγκιτς σε μονοπάτια που δεν ξέρει, τζόγαραν το τριποντο (ξεκίνησε με 0/4), καθόρισαν τον ρυθμό με δύο γκάρντ και με ηγέτη τον Πάρκερ πήραν το ματς. Το παιχνίδι αυτό απέδειξε περίτρανα ότι οι Σλοβένοι δεν ήταν τόσο ποιοτικοί όσο έδειξαν με εμάς. Τα λέγαμε από τότε.
    Ο Μπόζα καμία παρέμβαση στο ματς, τραγική επιλογή το ματσάρισμα Λάκοβιτς-Πάρκερ, μηδέν επιλογές στην επίθεση και καθόλου μα καθόλου παιχνίδι στο post. Μεγάλο κόουτς τον έλεγαν ορισμένοι όταν μας κέρδισαν. Να δω τώρα τί λένε.
    Ημιτελικός Γαλλία-Ισπανία και τα μυαλά στα κάγκελα. Θα ξαναπάρω Γάλλους με κεκτημένη ταχύτητα.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι πώς...ακόμα... η Γαλλία δε μπορεί να περάσει τους Ισπανούς.Κάθε πιθανό matchup με χαλάει.Και τον Ρούντι τον έχω σίγουρο να σταματά το Μπατούμ,και τον Ρούμπιο να πιέζει τον Πάρκερ μέχρι τη σέντρα,και τον Γκασόλ να του κλείνει το καλάθι...δύσκολα τα πράγματα για τους Γάλλους.

      Θα το σκεφτώ καλύτερα από αύριο για να τα πούμε μετά και τα αυριανά παιχνίδια

      Διαγραφή
  50. Καλησπερες,σκορπιες σκεψεις για τα 2 σημερινα ματς,οι ισπανοι επεξαν καλη στοχευμενη αμυνα στα ατου των σερβων που δεν ειχαν βαθος στο ροστερ,ουσιαστικα δεν μπηκαν ποτε στο ματς μου θυμησε το τελικο στην ιαπωνια με την εθνικη μας.Οι σλοβενοι ειχαν την ατυχια να πεσουν πανω στους γαλλους που δεν μασανε απο σκληρες αμυνες και δεν επιτρεπουν το γρηγορο τρανζισιον που μας σκοτωσε στο μεταξυ μας ματς, ο κλασικος παρκερ στα δυσκολα σημερα.Αυριο εχω την εντυπωση οτι θα παει το ματς σε μεγαλο σκορ,ο ιταλοι θα κυνηγησουν τα μεγαλα σουτ απ τη περιφερεια ενω οι λιθουανοι θα βαλουν τη μπαλα στο ζωγραφιστο-το μαρκαρισμα κλειζα ντατομε θα εχει ενδιαφερον θα το κυνηγησει ο πιανιτζιανι σιγουρα.ΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα.
    Μερικά σχόλια για τα χθεσινά ματς και τον πρώτο ημιτελικό που έχει ήδη γίνει γνωστός.

    ΣΕΡΒΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ
    Πολύ σκληρός αποκλεισμός για τους Σέρβους. Ήταν μεγάλο το σοκ, πολύ δυνατή η κατραπακιά αλλά και σημαντικό το μάθημα. Οι Σέρβοι μπήκαν άσχημα στο ματς και πριν καταλάβουν τι συμβαίνει είδαν μία νταλίκα να έρχεται κατά πάνω τους. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στα πρώτα 5-6 λεπτά του ματς τους βρήκε απροετοίμαστους πνευματικά και με εμφανή τα σημάδια του σοκ. Ήταν αδύνατον για αυτά τα άπειρα παιδιά να αντιδράσουν. Είναι από τις φορές που απλά παρακολουθείς και εκλιπαρείς να τελειώσει το βασανιστήριο το συντομότερο δυνατό.
    Οι Σέρβοι πήραν ένα πολύ καλό μάθημα που θα βοηθήσει τα νέα παιδιά αυτής της ομάδας να συνειδητοποιήσουν με σκληρό τρόπο την πραγματικότητα των μεγάλων τουρνουά.

    ΓΑΛΛΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ
    Τα λέγαμε και χθες. Οι Σλοβένοι είναι ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων και επιλογών. Οι Γάλλοι σοβαρεύτηκαν, έκαναν όσα έπρεπε για να κερδίσουν και κέρδισαν. Έστελναν τον Ντράγκιτς να κουτουλάει σε τοίχους, κατέβασαν τον ρυθμό, πήραν τα ριμπάουντ και η γιορτή σχόλασε με συνοπτικές διαδικασίες. Οι Σλοβένοι δεν είχαν plan Β και παραδόθηκαν απολύτως φυσιολογικά. Ο Μπόζα πιάστηκε αιχμάλωτος των δικών του επιλογών. Θα παίξει τώρα την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ με το «φιλαράκι» του τον Ντούντα. Ρετρό με τα όλα του…

    Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΓΑΛΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ
    Νομίζω ότι όποιος κερδίσει θα πάρει και το χρυσό. Άρα μιλάμε για πρόωρο τελικό.
    Δεν ξεγελιέμαι από την χθεσινή παράσταση των Ισπανών. Αυτό που έγινε χθες ήταν πέρα από τα φυσιολογικά πλαίσια. Οι Ισπανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αθλητικότητα των Γάλλων, να περιορίσουν τον Πάρκερ και να βγάλουν από την εξίσωση τον Μπατούμ για τον οποίο δεν έχουν αντίδοτο. Δεν θα είναι εύκολο.
    Οι Γάλλοι κέρδισαν εκτός από τον προημιτελικό και ψυχολογία, ανέβασαν ρυθμούς, έπαιξαν επιτέλους κανονικό μπάσκετ και έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκρίνονται και σε σετ παιχνίδι. Αυτό θα επιχειρήσουν και με τους Ισπανούς. Με δύο γκάρντ βέβαια και όχι με το Ζελαμπάλ στο 2. Τους δίνω προβάδισμα γιατί η Ισπανία δεν με έχει πείσει ακόμη.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. File 77, oi Kroates den sou pane KATHOLOY dhladh gia fetinoi prwtathlhtes ;!

      Den akougontai alla ... exoun to pio etoimo roster nomizw.

      Oso gia tous Gallous, egw prwsopika ksafniasthka me to pathos pou evgalan sthn amuna alla ... greek

      San na katalavan ta lathi tous tosa xronia. Epaiksan sto minimum gia na ftasoume sta K0 kai xtes htan etoimoi na ta dwsoun ola, aplwsan tis xerakles tous pantou kai ekrupsan to gipedo. Oloi : Gelabale, Parker, Diaw, Pietrus, Batum, polu kalh amuna !

      Einai etoimoi na mas ... ekpliksoun telika ;

      Gia na doume twra me tous Ispanous ... Kleidi h antimetwpish tou Gasol nomizw.

      Pantws vevaiwnetai oti auto to eurobasket einai basket gia athlites kai ksulo oxi gia artistes kai vendetes ...

      MANOS

      Διαγραφή
    2. Γειά χαρά, Μάνο.

      1. Οι Κροάτες καλά το πάνε μέχρι τώρα. Αλλά δεν παύουν να είναι Κροάτες. Θα δούμε αν μπορούν να υπερβούν το παρελθόν και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή τους. Κάτσε να κερδίσουν σήμερα και βλέπουμε. Δικαιούνται, πάντως, μετάλλιο με την μέχρι τώρα εικόνα τους.
      2. Ο Πάρκερ δεν είναι αρτίστας και βεντέτα; Οι Γάλλοι, χθες, απλά αξιοποίησαν τα προσόντα τους και έκαναν τα αυτονόητα χωρίς να βγάλουν μάτια. Δεν είναι μόνο ξύλο και άλμα. Εκτός από την αθλητική ικανότητα χρειάζεται να ξέρεις και τον τρόπο να την εκμεταλλευτείς. Είδες πώς έπαιξαν τον Ντράγκιτς; Και φαντάσου ότι στο Σλοβένο χαρίστηκε το 5ο φάουλ σε δύο περιπτώσεις από τους διαιτητές.
      3. Οι Ισπανοί μου φαίνονται εύθραυστοι. Δεν άλλαξα γνώμη μετά το χθεσινό. Μου έκανε για παράδειγμα πολύ άσχημη εντύπωση όταν στο 4ο δεκάλεπτο και ενώ κερδίζουν με +35 ή +40, κάνουν ένα πολύ σκληρό φάουλ στον ψηλό των Σέρβων (νομίζω ο Γκάγκιτς) που ήταν έτοιμος να καρφώσει. Μία ομάδα με αυτοπεποίθηση και ισορροπία δεν αντιδρά με τέτοιο τρόπο όταν κερδίζει με +40. Είναι ένδειξη ανασφάλειας. Είναι μεγάλη κλάση, αναμφισβήτητα. Αυτό δεν το παραγνωρίζει κανένας. Αλλά αυτό δεν αρκεί, πάντα.

      77

      Διαγραφή
    3. 1) Entaksei den thelw na pistepsw sthn "ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή" opws les, alla mporei kai na exeis dikio. Einai kai o Repesa pou den ton paw idiaitera kai ama paei na xalasei to mats, den ksereis pote ti apofaseis tha parei... Ontws oi Oukranoi den exoun kai tipota na xasoun shmera (ama den tous paei to mats sto 1o hmixrono omws, mhpws kalmaroun gia na paiksoun theseis gia mundobasket ;). Pantws exoun polu DUNATO roster kai mexri stigmhs psuxologika moiazoun dunatoi. Vevaia, twra einai ta lefta ...

      2) Eee, katalaves ti ennwousa twra. Oi Dragic kai Lakovic me tessera faoul kai oi 2, kai me polu kalh amhna kai klepsimata ekane nomizw mono ena faoul o Parker. Vevaia, antalaksan suxna ton Dragic sthn amuna me allous paixtes opws o Battum h akoma kai o Pietrus se kati faseis , pou ta phgan genika kala. Ontws san aristeroxeros, ton dusxolepsan s'auto to xeri kai petuxe arketa (ti sou lew, esu me to polu pio empeiro mati sou, ta eides ... prin ksekinisei to mats !). Ta "eukola lay-up" tou Parker, htan suxna apotelesmatos polu dwnatwn screen kai blokarismatwn !

      Pantws gia thn diathsia, ksafniasthka arketa, den htan idiaitera ekthrikh : eprepe na paei h Slovenia sta KO gia na hremhsoume !

      3) "Μία ομάδα με αυτοπεποίθηση και ισορροπία δεν αντιδρά με τέτοιο τρόπο όταν κερδίζει με +40".
      Giati, kollhse pote h Ispania s'auta! Panta, pousties !
      To mono pou thelw file einai na pesei auth h Koloispania !!! Alla thn Ispania, exw varethei na profetizoume kathe xrono oti tha pesei kai den ... Ta teleutaia xronia, mono o ... Holden mas exei prosferei ligh allagh ! Kai lupamai pou o Batum tis proalles xtuphse ton Navarro anti tou Rudy (vevaia htan sumpaixtes stous Blaizers isws den tha to hthele). Kanenas den exei ksexasei edw, to episodio Parker-Rudy, to shzhtame suxna !

      Gia na doume !

      MANOS

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα 77 ,

      Προσωπικά οι Ισπανοί δεν μου έβγαλαν σε κανένα σημείο δείγματα ανασφάλειας.Αντιθέτως στην φάση που αναφέρεις εγώ προσωπικά βλέπω προσήλωση στο πλάνο της ομάδας μέχρι το 40ό λεπτό. Άμυνα-άμυνα-άμυνα.
      Θεωρώ πως οι σωστές ομάδες έτσι πρέπει να στήνονται , χωρις την δικαιολογία οτι αφού κερδίζω με 30 πόντους , μου επιτρέπεται να χαλαρώσω.
      Τα μόνα που μου έκαναν αλγεινή εντύπωση είναι η συνεχής γκρίνια του Ρούμπιο στο 5ο φάουλ 2 λεπτά πριν το τέλος και η τελευταία φάση του αγώνα στους 30 πόντους που κάποιοι Ισπανοί "καιγόντουσαν" να βάλουν καλάθι και δη τρίποντο.Ευτυχώς που υπήρχε ο Λιούλ και κράτησε σεβόμενος την μπάλα στα τελευταία 20''..

      Run TMC

      Διαγραφή
    5. Παντως αν ο ντραγκιτς εβαζε το πρωτο τριποντο, μπορει και παλι να μην εσωζε την Σλοβενια απο την διαφαινομενη ηττα αλλα θα εδινε διαφορετικη ψυχολογια.Φανηκε ξεκαθαρα οτι προσπαθησε να τραβηξει την ομαδα μονος του και να παρει περισσοτερες ευθυνες απο οσες του αναλογουσαν. Η Ελλειψη ποστ παιχνιδιου ηταν ξεκαθαρη και ενω ο Μπεγκιτς σε τουλαχιστον 3 περιπτωσεις πηρε καλη θεση δεν μπορεσε με το χουκ να σκοραρει. Ο ντραγκιτς εφαγε καποια κοψιματα οταν μπηκε προς τα μεσα και καπου εκει τελειωσαν ολα. Ο παρκερ παντως φαινοταν οτι οταν η ομαδα επρεπε να σκοραρει ηταν εκει ... δεν το εχανε το παιχνιδι. Παρ'ολα αυτα οι ψηλοι της Γαλλιας δεν μου αρεσαν ο Πετρο και ο Αζινκα , πηραν αρκετα αρκετα ριμπαουντ και προσπαθησαν στην αμυνα να τρομαξουν τους Σλοβενους πηδοντας σε καθε προσπαθεια τους αλλα ο Πετρο ειχε πολυ αργα ποδια , ειδικα στην αντιμετωπιση του πικ εν ρολ(ασχετως που οι σλοβενοι δεν το εκμεταλευτηκαν) και ο αζινκα ( με αυτα που ειχα ακουσει) τον περιμενα πιο δυνατο , αλλα και καλυτερο τεχνικα στο επιθετικο κομματι.

      Διαγραφή
    6. @manos
      Φίλε με τα greekenglish μου βγήκαν τα μάτια. Μήπως μπορείς να κάνεις κάτι;

      @Run TMC
      Καλημέρα, φιλαράκο.
      ΟΚ, διαφωνούμε για την ανασφάλεια των Ισπανών. Θα δούμε.

      @JH.13-DH.12-CP25
      Καλημέρα, φίλε.
      Με ποιόν να παίξει p'n'r o Ντράγκιτς; Θάλασσα έπιασε τους Σλοβένους. Συμφωνώ ότι επιθετικά οι ψηλοί των Γάλλων δεν πρόσφεραν. Στην άμυνα, όμως, ήταν σούπερ. Ξεχωριστή η παρουσία στο κομμάτι αυτό από τον Ντιαό. Κάλυπτε τα πάντα (ο Ντράγκιτς τον έβρισκε σχεδόν πάντα μπροστά του, καθάριζε τα αμυντικά ριμπάουντ, έπαιξε καλά τον Νάχμπαρ, πήρε επιθετικά ριμπάουντ και έβαλε και δυο πολύ σημαντικά καλάθια.

      77

      Διαγραφή
    7. @manos
      Δεν έχω έμπειρο μάτι. Κυρίως σε τεχνικά θέματα χάνω πολλά κατά την διάρκεια των ματς. Τα διαβάζω μετά εδώ και συμπληρώνω τα κενά.
      Έτσι που το έγραψες φαίνεται σαν να είμαι κανένας μαθουσάλας.
      Όχι κι έτσι, ρε φίλε...

      77

      Διαγραφή
    8. Καλημερα και σε εσενα(77) , καλα ναι εχεις δικιο με ποιον να παιξει να παιξει πικ εν ρολ ο ντραγκιτς. Απλα οσες φορες εγινε το σκριν ο Πετρο ιδαιτερα ηταν πολυ αργος στο να κανει το hedge out και να επιστρεψει στην θεση του.Στην αμυνα ηταν τυχεροι που ολο και ολο ενα χουκ του Μπεγκιτς επρεπε να αντιμετωπισουν , ο βιντμαρ ανυπαρκτος επιθετικα , και απο εκει και περα απεναντι στον ντραγκιτς ή η μπαλα ή ο παιχτης.Απορια το εχω με τον Ντιαο καθε χρονο και στο ΝΒΑ πως παιζει τοσα κιλα που κουβαλαει ?, αλλα το καλυπτει με το μπασκετικο του iq και την καλη τεχνικη του καταρτιση.

      Διαγραφή
    9. Petro-Begic => ταχύτητα σε κινήσεις όπως π.χ. Μπουρούσης, δηλαδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το p'n'r παρά μόνο μένοντας πίσω, hedge ή f'n'r δεν μπορούν απλά...

      Ο Diaw αν τον θυμάστε παλιότερα ήταν λίγο πιο "βαρύς" από τα αδέρφια Pietrus, τα -πολλά- κιλά τα πήρε στο NBA (όπως π.χ Κουφός) για να μπορεί να παίξει τη θέση του...

      Διαγραφή
    10. @77

      sorry file, epeidh grafw sthn douleia, den to vlepw eukolo na mporw na allaksw, sorry pragmatika ! Entaksei se diavazw kati mines me prosoxh kai kserw oti entaksei ... kapoia pragmata ta vlepeis nte ! Twra, edw oloi mathites eimaste !

      Pantws polu "xazomantraxalos" o Ajinca !!!
      Gia polla gelia einai kai as mazeuei tou kosmou ta rebound !

      MANOS

      Διαγραφή
    11. Τι σχέση έχει η δουλειά με το να πατήσεις το alt+shift?
      Ακόμα κι αν δεν έχεις περασμένα τα Ελληνικά βάλτα. Υπόθεση 2 λεπτών είναι.
      Δε διαβάζεται τίποτα μ΄αυτά τα greekenglish και ειδικά τα κατεβατά.

      Διαγραφή
    12. Den katalaves ... uparxei elegxo s'oti vazeis stous upologistes ekei pou eimai (kai eimai sthn Gallia, mallon sou ksefuge auto). Wraia, tha diavazw akoma parapanw kai tha grafw akoma ligotero, den me peirazei.

      MANOS

      Διαγραφή
  52. alla greek = ennwousa old greek style ...

    MANOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Pantws exoume megalo thema me tous Psilous (me kefalaio !) sthn Ellada kai fovamai gia to mellon.
    Ok exoume Koufos alla den kseroume ean tha ksanapaiksei.
    O Sofo einai palias kophs ap'oti fainetai.
    O Bourousis teleiwnei siga-siga.
    O Vougioukas exei ta ellatwmata tou ean kai polu kalos sto post kai sto shootaki twn 4 metrwn.
    Akoma kai autos o Papayannis den ton vlepw polu kalos ... Diamantakos ktlp, mono prospects ...
    Exoume thema h agxwnomai adika ;

    MANOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως αγχώνεσαι άδικα.
      Το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη αναφερθεί και απο άλλους εκτος από εμένα και δημιουργεί ένα φυσικό προβληματισμό.
      Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός οτι τα παιδιά τα οποία φυσιολογικά θα αναλάβουν μετα την φουρνια που φεύγει σε μερικά χρόνια (Μπουρούσης,Βουγιούκας,Σοφο) , δεν δείχνουν δείγματα γραφής ή βελτίωσης (πχ Μπόγρης,Καββαδάς,Μαυροειδής,Σκορδίλης κλπ). Κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε ήδη να στελέχωναν την Εθνική και να μην χρειαζόταν καν να γίνεται αυτή η κουβέντα. Μακάρι η φουρνιά των πιτσιρικάδων να εμφανιστεί πιο ταλαντούχα και φιλόδοξη.

      Run TMC

      Διαγραφή
    2. Alliws mia einai h lush ... "naturalizé" ...

      MANOS

      Διαγραφή
    3. naturalizé μόνο έναν μπορεί ή και παραπάνω? μηπως ο αντετοκούμπο θεωρηθεί naturalizé?

      Διαγραφή
    4. Γιατι νατουραλιζέ ρε παιδιά? Θα κάνουμε αυτά που κοροιδεύαμε σε αυτό το Ευρωμπάσκετ που κάθε ομάδα έχει κατι περίεργα τυπάκια που τους δίνουν σωρειδόν τις ιθαγένειες (βλ.Σκόπια,Σουηδία,Κροατία,Ουκρανια κλπ...)?

      Το θέμα είναι να δουλέψουν τα παιδιά που έρχονται από πίσω και οχι να επαναπαύονται σε αυτό που ήδη έχουν. Με τη λογική αυτή δεν θα βγάλουμε ποτε παίχτες Γκασολ ή Νοβίτσκι...

      Run TMC

      Διαγραφή
    5. Μόνο έναν..
      Ο Αντετοκούμπο νομίζω δεν θεωρείται νατουραλιζε..

      Μια χαρά πρώτη ύλη φαίνονται Διαμαντάκος και Παπαγιάννης, αν δουλέψουν και δουλευτούν σωστά θα χουν θέση στις μελλοντικές εθνικές..

      Διαγραφή
    6. Run TMC άρα διαφωνείς με το να παίξει ο αντετοκούμπο στην εθνική ελλάδος. Σωστά?

      Διαγραφή
    7. πριν απαντήσεις σκέψου και τις περιπτώσεις Kalathes και Bramos

      Διαγραφή
  54. http://www.eurohoops.net/el/2013/09/eurobasket-3/33483

    epitelous !

    mia vlakeia megalh htan auto to shstima

    MANOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά η FIBA Europe εδώ...σωστή μου φαίνεται η κίνηση (ΑΝ γίνει)

      Διαγραφή
    2. Θα δουλέψεις καθόλου εσύ? ή μονο σχόλια για το μπασκέτ θα γράφεις?

      The Boss

      Διαγραφή
  55. Jim εκτιμάς πως οι δύο NBAers της Εθνικής, Κουφός και Καλάθης, έχουν κλείσει οριστικά το δίαυλο επικοινωνίας με την ομοσπονδία. Θεωρώ τραγικούς τους χειρισμούς των παραγόντων στο θέμα αυτό γιατί και οι δύο είναι εξαιρετικοί παίκτες σε νευραλγικές θέσεις. Φυσικά και θα φροντίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον και δεν πρέπει να τους αποξενώνουμε από το project της Εθνικής Ομάδας στο οποίο από μόνοι τους έδειξαν διάθεση να προσφέρουν.
    Μάξιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. σημερα εχει ενα πολυ ωραιο παιχνιδι ιταλια-λιθουανια.
    παρακαλουνται οσοι εχουν τη φιλοδοξια να γινουν προπονητες να κλεισουν την τηλεοραση.
    ειναι ακαταλληλο για σκεπτομενους ανθρωπους.
    αληθεια...γιατι αυτο το παιχνιδι δεν το κανουν σαν τους διαγωνισμους τριποντων?
    να στησουν 5 κοφινια γυρω γυρω απο 5 μπαλες να σουταρουν και οι 24,δηλαδη 12-12 και οποιος βαλει τα πιο πολλα να κερδισει να τελειωνουμε.
    gskordak

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α καλά. για τους αγώνες της ελλάδας θα έπρεπε να το πείς και όχι για αυτούς που σε κέρδισαν..
      ζώο

      Διαγραφή

  57. επειδη αυτοι οι ελληνες προπονητες γλυφτες του βασιλακοπουλου μας εχουν ζαλισει τα να μην πω με το ταχα μου φοβερο προγραμμα της ομοσπονδιας θελω να κανω μια ερωτηση.
    αυτο το γα..νο το προγραμμα,μονο κοντους βγαζει στην ελλαδα ρε παιδι μου?
    ψηλους δεν εχει το προγραμμα η δεν το εχουμε προγραμματισει να βγαζουμε ψηλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τις τελευταίες ημέρες αναπαράγεται από διάφορους δημοσιογράφους και καταγράφεται σε διάφορα μέσα η ιστορία περί της πρόθεσης του Τρινκιέρι να αποκλείσει από την 12άδα τον Μπουρούση και της παρέμβασης της Ομοσπονδίας ώστε να αλλάξει την απόφασή του. Δεν έχω καταλάβει αν όλη αυτή η ιστορία είναι αληθινή ή όχι. Αυτό που προσπαθώ να ανακαλύψω είναι τα κίνητρα αυτών που τη συντηρούν στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες.

    Έστω ότι η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Σ’ αυτήν την περίπτωση τίθενται μεγάλα ερωτήματα:
    Γιατί ο Τρινκιέρι ήθελε να αποκλείσει τον Μπουρούση ιδιαίτερα μετά την δεδομένη έλλειψη στη θέση του σέντερ;
    Τί ήταν αυτό που τον έκανε να παραβλέψει την προφανή αγωνιστική ζημιά που θα προκαλούνταν στην ομάδα;
    Αν είχε αποφασίσει να κόψει τον Μπουρούση, γιατί τον άφησε να κάνει θεραπεία στο σπασμένο πλευρό και τον περίμενε να επανενταχθεί στην προετοιμασία της ομάδας;
    Θεωρούσε ότι μετά τον τραυματισμό του ήταν δύσκολο να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα φυσικής και σωματικής κατάστασης;
    Ποιός τον πίεσε να αλλάξει την απόφασή του και γιατί εν τέλει την άλλαξε;
    Γιατί πήρε δημοσιότητα το θέμα;

    Έστω ότι η ιστορία είναι παραμύθι. Σ’ αυτήν την περίπτωση το θέμα χοντραίνει και αποκτά άλλες διαστάσεις όπως το κίνητρο αυτών που κατασκεύασαν την ιστορία αλλά και αυτών που υπηρέτησαν την ανάγκη της δημοσιοποίησής της.
    Είναι στόχος η αποδόμηση του Ιταλού; Μα και η αποτυχία της ομάδας από μόνη της είναι αρκετή.

    Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Τρινκιέρι δεν έχει αντιδράσει σ’ αυτά που ακούγονται (μάλλον περιμένει και τυπικά την λύση της συνεργασίας του με την ΕΟΚ) τότε μάλλον υπάρχει βάση σε όλο αυτό το σκηνικό. Δεν ξέρω αν παρουσιάστηκε στις σωστές του διαστάσεις. Αλλά υποψιάζομαι ότι όλο αυτό το σκηνικό εξυπηρετεί την ανάγκη να πειστεί η μπασκετική κοινή γνώμη ότι η ΕΟΚ καλώς παρεμβαίνει στο έργο του προπονητή όταν το κρίνει σκόπιμο. Η απόδοση του Μπουρούση στο τουρνουά απλά βοηθά στο να θεωρηθεί η επιχειρηματολογία της ΕΟΚ βάσιμη. Αν ισχύουν όλα αυτά δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής. Θα έχει κι αυτός την ίδια κατάληξη με τον προηγούμενο.

    Υ.Γ. Θεωρώ ότι ο Μπουρούσης ήταν υπερ-απαραίτητος στην ομάδα και ίσως ο κορυφαίος της σ’ αυτό το τουρνουά.

    77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε 77 μια χαρά το ανέλυσες το θέμα. πολύ σωστή η σκέψη σου. μόνο που κάνεις ένα λάθος.
      1. Αν το θέμα του μπουρούση ισχύει τότε φταίει η ομοσπονδία και μόνο η ομοσπονδία που έβαλε χέρι στον προπονητή. σε αυτή την περίπτωση ο τρινκιέρι φταίει στο ότι το δέχτηκε και δεν παραιτήθηκε την αμέσως επόμενη στιγμή.
      2. Αν δεν ισχύει τότε ή το παραμύθι το έβγαλε η πλευρά της ομοσπονδίας ή του τρινκιερι. το δεύτερο το θεωρώ απίθανο. οπότε...

      πάντως κακώς τα βάζει όποιος τα βάζει με τον τρινκιέρι (ως προπονητή) γιατί τα χέρια του ήταν δεμένα. μόνο αν το δίναν το ελεύθερο να δουλέψει όπως νομίζει θα κρινόταν σωστά. και το πράγμα φάνηκε από την τοποθέτηση των βοηθών. αν και τώρα που το σκέφτομαι μάλλον ο ιταλός είχε γνώση τις όλης κατάστασης από την αρχή. γι αυτό μην περιμένεις να αποκαλύψει και πολλά όταν τον στείλουν.

      Διαγραφή
    2. Κοίτα, στο post δεν εξετάζω ποιός φταίει. Προφανώς φταίνε και οι δύο. Προσπαθώ να καταλάβω τι επιχειρείται με τον τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα.

      Θα ήταν πολύ σημαντική προσφορά από τον, κατά γενική ομολογία λαλίστατο, Τρινκιέρι αν έβγαινε και απαντούσε σε όλα όσα του καταλογίζουν.

      77

      Διαγραφή
    3. @77
      Πιθανές αιτίες ώστε να μην τον ήθελε στη δωδεκάδα:
      Ευρωμπάσκετ 2009: Έκανε καψώνια στον Κουφό και όταν δεν έπαιζε συνεχώσ γκρίνιαζε
      Προετοιμασία για παγκόσμιο 2010: έσπασε μόνος του το χέρι του στην προπόνηση επειδή τσαντίστηκε για ένα σκληρό φάουλ
      Ευρωμπάσκετ 2011: Έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο με τισ τηλεφωνικές συνομιλίες και είναι μουτρωμένος
      Εκτός από όλα αυτά στις περισσότερες ομάδες που ήταν δημιουργούσε πρόβλημα στα αποδυτήρια. Φαντάζομαι ότι μπορεί να τα είχε ακούσει όλα αυτά και θα ρώτησε και 2-3 ανθρώπους από το Μιλάνο ο Τρινκέρι.
      Άρα αν αληθευουν όλα αυτά δικαίως δεν τον ήθελε.
      Το ερώτημα όμως είναι άλλο! Η ομοσπονδία με ποια λογική δεν τον έχει αποκλείσει δια παντώς??
      Και εφοσον αληθεύει ότι τον επέβαλλε στον Τρινκέρι, ο κόουτσ γιατί δεν παραιτήθηκε???
      Και ναι έπαιξε πολύ καλα στο Ευρωμπάσκετ, αλλά αυτό πρέπει να κοιτάμε?? ή ότι υπάρχει περίπτωση ,αν είναι αλήθεια όλα αυτά, να αποτελεί απορρυθμιστικό παράγοντα μέσα στα αποδυτήρια??
      Μιχάλης

      Διαγραφή