Athlenda

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΟΧΙ ΤΩΡΑ..!



 Τη στιγμή που το Ελληνικό μπάσκετ παλεύει εν μέσω κρίσης να κρατηθεί ζωντανό, περιμέναμε από εσένα επίσημη αγαπημένη να κάνεις το αυτονόητο..




 Χειρότερο timing δε μπορούσε να υπάρχει.. Η κατάσταση δε σηκώνει πολλές κουβέντες ούτε αναλύσεις. Πρόκειται για Εθνική τραγωδία. Όλοι είδαμε τι έγινε χθές. Υπήρχαν συμπτώματα τον τελευταίο καιρό και κάποιος φόβος αλλά και η πεποίθηση ότι αυτή η ομάδα θα τα κατάφερνε έστω και δύσκολα να βρεθεί στη γιορτή του Λονδίνου.Η Ελλάδα σαφώς και δεν έγινε κακή ομάδα. Έφαγε όμως ένα πολύ δυνατό χαστούκι που δείχνει σε όλους μας ότι αυτή η ομάδα δε μπορεί να κερδίζει στον αυτόματο πιλότο, θέλει δουλειά. Ήταν φανερό ότι στο Καράκας βρέθηκε σε σύγχιση. Δεν είχε το mentality που δημιούργησε με πολύ ιδρώτα και κουβαλά τόσα χρόνια. .


 Σαφώς ο Ηλίας Ζούρος φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Όχι, ο Ζούρος είναι καλός προπονητής, το έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ. Μας αρέσουν οι νέες ιδέες που θέλει να περάσει στις κατά καιρούς ομάδες του. Σίγουρα δεν έγινε κακός από τη μια μέρα στην άλλη ούτε όμως και Ίβκοβιτς. Η διοργάνωση αυτή ήταν μια τεράστια ήττα για τον Έλληνα προπονητή. Στην ουσία τον κέρδισε ο χρόνος, με δική του ευθύνη καθώς αυτός δεν υπολόγισε σωστά. Η Εθνική μας πλήρωσε τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό, πιό γρήγορο με έμφαση στο τρανζίσιον, επιθετικό και με πολλά (αλά Λιθουανία)τρίποντα στυλ παιχνιδιού, σε πολυ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η αλλαγή θέλει δουλειά. Σε ένα μήνα μπορεί να τρίβαμε τα μάτια μας, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχει τόσος χρόνος. Ο Ζούρος πίστευε ότι θα δουλέψει αυτό το στυλ στο προολυμπιακό για να είναι έτοιμος να κοιτάξει στα μάτια στο Λονδίνο, αντιπάλους όπως οι Ισπανοί (οι οποίοι έχει αποδεικτεί ότι με αντιπάλους αυτού του στυλ μπάσκετ αντιμετωπίζουν πρόβλημα). Δυστυχώς απέτυχε. Και απέτυχε διότι η Εθνική μας ομάδα ήταν πολύ κακή (όχι μόνο για Εθνική αλλά και για ομάδα του Ζούρου) στο αμυντικό κομμάτι. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν μάθει να κερδίζουν από την άμυνα. Δεν ήταν πνευματικά έτοιμοι να το κάνουν με την επίθεση. Όσο και να σκόραραν εμπρός, κάθε αστείο καλάθι που δέχονταν από του γιουρούσια των Νιγηριανών τους χάλαγε το μυαλό. "Κάτι δε πάει καλά.." εξ ου και η εικόνα των τελευταίων λεπτών, μιας ομάδας φοβισμένης μπροστά στην ήττα, πολύ απλά γιατί της έλειπε η σταθερά της, το μεγάλο της όπλο σε τέτοιες καταστάσεις. Η άμυνα λοιπόν και η επίδοση μας σε αυτή δε μας πλήγωσε μόνο στον πίνακα του σκόρ αλλά και μέσα στο ίδιο το κεφάλι των παικτών. 





 Ομάδες όπως η αθλητική, ψυχωμένη -και ένας με έναν- Νιγηρία, η Ελλάδα τις αποκωδικοποιούσε και τις στραγγάλιζε με συνοπτικές διαδικασίες. Μπορεί λοιπόν να μην είναι καθόλου κακή ιδέα μια μετάβαση σε έναν πιό επιθετικό τρόπο παιχνιδιού με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και καλά σουτ, αλλά αφήνοντας το να δουλευτεί και να εξελιχτεί, με την άμυνα να παραμένει το βασικό μας όπλο σαν ομάδα. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, αυτό έχει στο DNA του.. Ο Ηλίας Ζούρος θεωρώ ότι μπορεί να μάθει από αυτό το στραπάτσο και να βελτιωθεί ως προπονητής. Είναι όμως μάλλον απαράδεκτο να κάνει δηλώσεις περι διαιτησίας μετά το τέλος του ματς.. Προσωπικά αρνούμαι να το σχολιάσω καν.. Ακόμα και κλωτσιά να είχε φάει ο Σπανούλης. Αυτή του η στάση κατ' εμέ τον θέτει εκτός πάγκου του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, περισσότερο και από το ότι έκανε κακό παθητικό κοουτσάρισμα σε ένα νοκ αουτ παιχνίδι και η άμυνα του τα έτρωγε σαν να  έπαιζε διπλό στο Κόνι Άιλαντ..

 Όπως αποδείχτηκε έγιναν λάθη και στη στελέχωση του ρόστερ. Ο Φώτσης έπαιξε ελάχιστα (παίκτης χρυσάφι στις..δύσκολες, δεν τον έχεις κρύο με τέτοια ικανότητα να αλλάζει το μομέντουμ), ο Βασιλειάδης έμεινε τελείως έξω. Ο φόργουορντ του Μιλανο έρχεται από κακή χρονιά αλλά σε τέτοιο επίπεδο παραμένει στανταράκι.. πάνω από τους καυτούς Καϊμακόγλου-Πρίντεζη. Εδώ νομίζω ότι υπήρχε μια διάθεση από τον πάγκο για αλλαγή φρουράς, ανεξάρτητα από το διάστρεμα του Φώτση. Δεν είμαστε αρνητικοί -το αντίθετο- σε κινήσεις ανανέωσης αλλά η ρακέτα έμπαζε από παντού και περίσσεψαν παίκτες στο ροτέησιον.  Αμυντικό κενό στο "5", τεράστιο πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ, πράγμα που κάνει τον αντίπαλο να το πιστεύει ακόμα και όταν είναι πίσω στο σκορ. Καλή η σκέψη της undersized lineup (όσο και εαν φάνηκε ότι η καταστάσεις οδήγησαν εκεί, θεωρώ πως ήταν επιλογή του προπονητή) αλλά αυτές οι διοργανώσεις της μιας ανάσας θέλουν σέντερ, πραγματικά σέντερ με χαρακτηριστικά μπετόν, που θα σου κάνουν την διαφορά.


 Η Εθνική μας ομάδα συνεχίζει να έχει ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ. Χρειάζεται όμως μια "νέα φωνή" να ηγηθεί αυτής. Έναν προπονητή με προσωπικότητα, είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή. Όχι πειράματα. Λύσεις υπάρχουν και πρέπει να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα. Άλλωστε πολλές φορές πρέπει να πιάσεις πάτο για να σηκωθείς και να ξεκινήσεις μια μεγάλη πορεία. Σε κάνει πιό ταπεινό, πιό δυνατό και διψασμένο. Θυμηθείτε ότι η Ρωσία του Μπλάτ είχε φτάσει στο ναδίρ ταπεινωμένη ενα κρύο βράδυ στο Βέλγιο για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας  πριν ξεκινήσει την τρελή πορεία της προς το απόλυτο θαύμα. Ας δούμε λοιπόν τη χθεσινή μαύρη μέρα ώς το δικό μας σημείο μηδέν που θα αποτελέσει την αφετηρία για την επόμενη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού μπάσκετ.

6 σχόλια:

  1. jim η εικόνα της ομάδας στην άμυνα ήταν τραγική και χτες και με Puerto Rico. Tην Τετάρτη στο 32' το γύρισε σε match-up ζώνη και το τσεπώσαμε το ματσάκι. Χτες γιατί όχι ζώνη?

    ΟΚ η επίθεση που λες (εντάξει δεν είδα και κάτι καινούργιο προσωπικά, ούτε και κανα φοβερό transition- ας ήταν καλά ο Vspan...), αλλά γιατί κατά τη γνώμη σου αυτό χαλάει την άμυνα? Γιατί ο Ολυμπιακός ας πούμε έτρεχε στο transition και πίσω έτρωγε σίδερα? Μου λες οτι ο Ζούρος (και ο Μανωλόπουλος) δεν ενδιαφέρθηκαν καν (τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο) για την άμυνά μας (πιστεύοντας οτι θα κερδίζουμε από την επίθεση την πρόκριση στο Λονδίνο)????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι palok, αυτό θεωρώ. Δεν δώσαμε την απαιτούμενη σημασία στο αμυντικό κομμάτι θεωρώντας κάποια πράγματα δεδομένα..

      Διαγραφή
  2. Ευκαιρια να αναλαβει ο Ομπραντοβιτς!

    Υ.Γ.: Εμετικο το πρωτοσελιδο της πρασινης, πραγμα που χαρακτηριζει και την νοοτροπια του εκδοτη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος προπονητής που σέβεται τον εαυτό του θα δεχθεί να κοουστάρει την Εθνική με τον Σωλήνα πάνω από το κεφάλι του να του κάνει υποδείξεις στις οποίες θα πρέπει να υπακούει; Πάντως σίγουρα όχι κάποιος του διαμετρήματος του Ομπράντοβιτς.

    Θα συμφωνήσω με το άρθρο. Ο Ζούρος είχε ένα πλάνο στο μυαλό του (αυτό είναι σίγουρο), αλλά δεν του βγήκε καθόλου. Η Εθνική στο Προολυμπιακό έχασε τις αμυντικές αρχές της, απέναντι στη Νιγηρία δεν καθάρισε τον αγώνα όταν είχε την ευκαιρία (κάτι που η Εθνική όπως την ξέρουμε θα το είχε κάνει) και κυρίως πλήρωσε το τραγικό κοουτσάρισμα του Ζούρου που βρισκόταν σε τρικυμία στην τελευταία περίοδο. Νομίζω ότι είναι 101% πως θα αποτελέσει παρελθόν μετά από την ανεπανάληπτη αυτή γκέλα.

    Οι δηλώσεις του στο τέλος επιβεβαιώνουν τη σύγχηση στην οποία ήταν ο Ομοσπονδιακός προπονητής. Τραγικός, με έκανε να ντραπώ πραγματικά με τη μικρότητα που επέδειξε. Αντί να συγχαρεί τους Νιγηριανούς είπε ότι έπαιζαν πάλη αντί να κάνει την αυτοκριτική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ayto to keimeno me antiproswpeyei oso den paei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικα πιστευω οτι δεν πειραζει που αποκλειστηκαμε. Ειναι μεγαλη ευκαιρια για πραγματικη ριζικη ανανεωση και οχι σταδιακη, με νεαρους παιχτες που θα κερδισουν πολλα απο την παρουσια τους στην εθνικη και αν βρεθει και η χημεια να χτυπανε και μεταλια. Παντως οι τιτλοι δεν θα πρεπει να ειναι αυτοσκοπος.
    Πιστευω οτι οι μονοι που πραγματικα θιγονται ειναι οι δημοσιογραφοι και η ομοσπονδια που χανουν μπικικινια και ταξιδακια.
    Η χρονια για το ελληνικο μπασκετ ειναι ονειρεμενη. Απλα τελειωσε λιγο πιο συντομα απο οτι περιμεναμε.

    Μανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή