Athlenda

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ..



 Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ο Ολυμπιακός μπαίνει στη σειρά των τελικών ως -έστω ελαφρύ.. - φαβορί και η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς φρόντισε να το επιβεβαιώσει απο το πρώτο ματς..



-Ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε με τον Σάτο στον Μάντζαρη, τον Καλάθη στον Σπανούλη και τον Διαμαντίδη σε "ελεύθερο ρόλο" στην άμυνα (μαρκάροντας τον Κέσελι αλλά φλοταριστά κλείνοντας προς τα μέσα συνεχώς ). Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ξεκίνησε εντυπωσιακά και στις δύο πλευρές του παρκέ στη 1η περίοδο και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οι πράσινοι επέβαλαν το ρυθμό τους και πήραν κεφάλι στο σκόρ. Μέχρι τα πρώτα δευτερόλεπτα της δεύτερης περιόδου ο 3D είχε αλλάξει στην άμυνα και τις 3 περιφερειακές θέσεις, με ανάθεση και όχι απλά σε αλλαγές.

-Ο Ίβκοβιτς ακολούθησε την ίδια φιλοσοφία στην άμυνα του στο ξεκίνημα με τον Μάντζαρη στον Διαμαντίδη και τη γνωστη 2/2 αντιμετώπιση των πράσινων πικ εν ρολ, την οποία οι ερυθρόλευκοι βελτιώνουν όσο τη δουλεύουν σε κανονικές συνθήκες αγώνα απέναντι στους μάστερ του πικ εν ρολ τους οποίους διαθέτει ο Παναθηναϊκός.


CREDIT: Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι -παρά την αυξημένη δραστηριότητα του Διαμαντίδη- στην 1η περίοδο οι πράσινοι δε μπόρεσαν να τελειώσουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ φάση στη καρδιά της αντίπαλης ρακέτας μετά από πικ εν ρολ. Ούτε μια.. Σκεφτείτε ότι αυτό το επιθετικό παιχνίδι  αποτελεί τη σιγουράντζα του Ομπράντοβιτς, ειδικά στα πρώτα λεπτά κρίσιμων παιχνιδιών για να "πατήσει" η ομάδα του και να φθείρει τον αντίπαλο αγωνιστικά και ψυχολογικά (καλάθια μέσα στη καρδιά του ζωγραφιστού). Φέτος το έχει κάνει πολλές φορές επιτυχημένα, επαναλαμβάνω ειδικά στο ξεκίνημα με τον Μάριτς (Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ πρόσφατα). Οι περισσότερες μάλιστα απόπειρες του συγκεκριμένου play κατέληγαν σε πάσα πίσω,ψηλά στη κορυφή της ρακέτας στο "4" κυρίως. όπου ο Παναθηναϊκός χθες ήταν μάλλον ακίνδυνος.. Εξαιρετική αντιμετώπιση από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, που σίγουρα το περίμενε. Οι πράσινοι "πέρασαν" την 1η τέτοια φάση μόνο όταν πάτησε ο Μπατίστ στο παρκέ..


-Με τον Σάρας στο παρκέ να μαρκάρει στο "3", ο Ντούντα γρήγορα άλλαξε τον Κέσελ με τον Παπανικολάου ο οποίος έπαιρνε cross screens (μετά από τάιμ άουτ γιατί στις δύο πρώτες επιθέσεις οι ερυθρόλευκοι μάλλον αιφνιδιάστηκαν ή απλά δεν ήθελαν να το παίξουν, πράγμα που δε νομίζω) και πόσταρε τον Λιθουανό. Παράλληλα ο Ίβκοβιτς έβαλε και τον Σλούκα στο παρκέ, να παίζει στην ίδια πλευρά με αυτή που πόσταρε ο "Παπ" ώστε ο Ολυμπιακός να τιμωρήσει κάθε βοήθεια από ψηλά. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έπαιξε τρανζίσιον στην επίθεση με εμφανή στόχο να χτυπήσει στα miss match που δημιουργούνται από τα "πρόσκαιρα" μαρκαρίσματα που ''κουμπώνουν'' εκείνη τη στιγμή.

-Ειδικά στην επανάληψη, το ερυθρόλευκο προπονητικό τιμ επέμεινε με τον Παπανικολάου στον Διαμαντίδη ώστε να μη μειονεκτεί στις αλλαγές και στα "κλειδώματα" των ψηλών του αντιπάλου βαθιά στη ρακέτα. Εκπληκτική δουλειά από τον Χάινς. Ο τύπος κινείται και μαρκάρει σαν γκαρντ σε σημείο που οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού το βλέπουν σαν "πρόκληση"  να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι του στο ένας με έναν. Πολύ καλός και στο επιθετικό κομμάτι, με τον Ίβκοβιτς να ακολουθεί τη συνήθη τακτική του και να του φορτώνει μπάλες στη 4η περίοδο΄ωστε να σκοράρει κυρίως με ντράιβ εκμεταλευόμενος την τρομακτική για τη θέση ''5'' ταχύτητα του σε μικρό χώρο.


-Αντίθετα με τον φίλο και κουμπάρο του ο Ίβκοβιτς φρέσκαρε λίγο την εικόνα της ομάδας του παίρνοντας αφορμή και από την απουσία του Λο. Ο Γκεσεβίτσιους αποδείχτηκε καθοριστικός μάλιστα. Εμείς τη μεταγραφή αυτή τη στηρίξαμε καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, τον θεωρούμε καλό παίκτη που παίρνει βελτίωση. Το δίδυμο Παπανικολάου-Πρίντεζη απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι πρόκειται για τον πιό hot συνδιασμό φόργουορντ στα Ευρωπαϊκά παρκέ αυτή τη στιγμή, κάνοντας πολλούς μοντέρνους προπονητές αλλά και προέδρους με καλά πορτοφόλια να σκουπίζουν τα σάλια τους βλέποντάς τους.. Είναι φανερό ότι παίζουν με αυτοπεποίθηση NBA ερ και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πρωταθλητή Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Και παλιότερα είχαμε δει ενέργεια από το δίδυμο Βασιλόπουλου-Μπουρούση (που εκπροσωπούσαν την τότε νέα γενιά) αλλά όχι τέτοιο πράγμα. Ο Παπανικολάου μάλιστα έβαλε τους πιό κρίσιμους όπως αποδείχτηκε πόντους σταματώντας την επαναφορά του Παναθηναϊκού στο σκόρ. Μαζί με τον "Πρί" και τους Αμερικανούς δίνουν μια ''φυσική υπεροχή'' στον Ολυμπιακό απέναντι στον αντίπαλο του.


-Ο Βασίλης Σπανούλης για μια ακόμα φορά δε μπόρεσε να ξεκλειδώσει την πράσινη άμυνα, η οποία σε ατομικό επίπεδο τον έχει αποκωδικοποιήσει και μετατρέψει σε "ευκολάκι". Το ίδιο βέβαια έκανε και η Σιένα.. Μου άρεσε πάντως ο τρόπος που χειρίστηκε την πολύ κακή βραδιά του. Έδειξε χαρακτήρα. Κατάλαβε από νωρίς ότι ούτε τώρα είναι η βραδιά του απέναντι στη παλιά του ομάδα, δεν έβαλε νεύρα στην ομάδα αλλά απλά προσπάθησε να μείνει στο παιχνίδι και να κάνει ότι άλλο μπορεί για να νικήσει.

-Οι πράσινοι είναι ξεκάθαρο ότι εαν θέλουν να έχουν τύχη στη σειρά (η οποία μη γελιέστε, είναι το ίδιο κοντά στο σουίπ όσο και στο 1-3..) θα πρέπει να βελτιώσουν άμεσα δύο κομμάτια. 1.) Το αμυντικό ριμπάουντ. Αντιμετωπίζουν μια ομάδα που θυμίζει Παρτίζαν του Βουγιόσεβιτς όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στο επιθετικό ριμπάουντ. Σίγουρα δε μπορείς να μηδενίσει αυτήν τους την ικανότητα, αλλά πρέπει να το "μαζέψει" το θέμα γιατί απλά οι ερυθρόλευκοι κάνουν πάρτι. 2.) Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει το πρωτάθλημα χωρίς καλό περιφερειακό σουτ. Αυτό θαρρώ είναι το κομμάτι στο οποίο μειονεκτεί σαν ομάδα περισσότερο, ο φετινός Παναθηναϊκός από τον περυσινό. Συνεχίζει και βγάζει "καλά" σουτ, σουτάρει με άσχημα ποσοστά όμως. Θέλει συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση. Χωρίς τουλάχιστον αξιόλογο περιφερειακό σουτ, αυτός ο Ολυμπιακός απλά δε πέφτει..


-Ο Ομπράντοβιτς πρέπει κάτι να αλλάξει, να παρουσιάσει κάτι πιό φρέσκο ίσως όχι με πρόσωπο (ειλικρινά θα πρέπει να μη του κάνει πραγματικά ο Πατ Καλάθης για να μην τον υπολογίζει καθώς σε ανάλογες καταστάσεις ο Ζοτς γενικά πετάει τέτοια χαρτιά) αλλά με αλλαγή ρόλου ή προσαρμογή. Θεωρώ ότι ο παίκτης που μπορεί να δώσει μια ώθηση τη παρούσα ώρα και εκτιμώντας την κατάσταδση που βλέπω στο πράσινο στρατόπεδο είναι ο Περπέρογλου. Είναι σε καλή κατάσταση, ακόμα φρέσκος και διψασμένος λόγω της μεγάλης του αποχής. Το versatile επιθετικό του παιχνίδι (ποστάρισμα, ντράιβ, cuts, τελειώματα στο τρανζίσιον, midrange game, τρίποντο)μπορεί να δώσει σπουδαίες λύσεις. Αρκεί η ομάδα του να τον ψάξει λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο..

 Ο Παναθηναϊκός περιμένει το μακράν πιό δύσκολο ματς της σεζόν, τον 2ο τελικό του ΟΑΚΑ. Ψυχολογικά θα υπάρχει πίεση απέναντι σε έναν αντίπαλο που γεννάνε και τα κοκόρια του αυτή τη στιγμή και δεν είναι ψέμα ότι τα μωρά του Ίβκοβιτς βλέπουν τώρα τη μεγάλη του ευκαιρία. Ήρθε η ώρα για αλλαγή των σκήπτρων..? Αυτό πρέπει να είναι και το μεγαλύτερο κίνητρο του Ομπράντοβιτς και των παικτών του..

16 σχόλια:

  1. o ομπραντοβιτς πρεπει να βρει το αντιδοτο για τον πριντεζη.ενας απο τους καλαθη σατο να επαιζε λιγο ο παναθηναϊκος θα εκανε παρελαση χθες στο σεφ.η κατασταση των δυο αυτων ειναι τραγικη εδω και καιρο και μιλαμε για σταρτερ.

    manu chao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΙΔΙΑ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ.Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΩΤΕΡΟΣ Κ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΒΟΛΕΣ.ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΤΟ ΟΑΚΑ.ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ 2ο ΜΑΤΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΝΕΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ.

    ΤΕΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός χτες αντιμετώπισε έναν από τους χειρότερους ΠΑΟ των τελευταίων 5-6-7 χρόνων και αν δεν λεβαζε κάποια πολύ μεγάλα και κάποια αρκετά τυχερά σουτ, θα είχε πάλι πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να έχεις ΤΟΣΗ μεγάλη διαφορα στα ριμπάουντ και παραλληγο να γίνει ντέρμπι ο αγώνας...
      Ο ΠΑΟ μοιάζει τελείως άδειος, και ψυχολογικά και αγωνιστικά με 3 από τους 5 βασικούς να είναι εκτός τόπου και χρονου στη κυριολεξία, με Μπατίστ για λύπηση, με ΔΔ στο 50% (το πολύ) αυτού που ξέραμε, με τον αιώνιο τουρίστα Τσαρτσαρή να χτυπάει παλαμάκια από τον πάγκο και να θυμίζει Ζίζιτς, και παρ'όλα αυτά ο ΟΣΦΠ (ο καλύτερος ΟΣΦΠ των τελευταίων ετών, με τρομερή ενέργεια και θέληση) να ζορίζεται στο τέλος.
      Αν πάρει τα πάνω του ο ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, προβλέπω να γίνεται άνετα το 1-3 στη σειρά.
      Αν ο ΟΣΦΠ τους εκνευρίσει στην αρχή και συνεχίσει το κρεσέντο με τα πολύ μεγάλα σουτ των τελευταίων αγώνων (αν και φοβάμαι ότι κάποτε θα σταματήσει) τότε πάμε για το 3-1 χαλαρά

      Αν και πιστεύω ότι θα σκουπίσει γενικά άνετα ο ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη. Δεν είναι πολά αυτά που πρέπει να κάνει, έλεγχο των ριμπάουντ και περιορισμό στα καλαματιανά του Πρίντεζη

      ΜΠΛΑ

      Διαγραφή
  3. GEIA XARA JIM!KALYTEROS O OLYMPIAKOS XTES XWRIS NA PAREI SCORE APO SPANOULI.MOU FAINETAI OTI TO SEF GINETAI PALI H EDRA POU HTAN.KOLASTIRIO..ME EXEPLIXE O GECEVICIOUS.ETOIMOS PARA THN APRAXIA.ONTWS EINAI OI PIO ENTYPWSIAKOI KAI ENDIAFERONTES TELIKOI STHN EURWPH AN KAI SE SASPENS THEWRW OTI KAI STHN ITALIA THA EXOUME MEGALA MATS.EIMAI MEGALOS THAUMASTIS THS DOULEIAS SOU, EXEIS POLY EXEIDIKEUMENH GNWSH TOU ANTIKEIMENOU

    ZURICH, SWITZERLAND

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ ρε ζούριχ..ααααχ, ο καλύτερος είσαι εκεί πέρα.. Στην Ιταλία θα γίνει μεγάλη μάχη, σε ημιτελικά και τελικά. Πολύ ανταγωνιστικό όλο το πρωτάθλημα φέτος.

      Διαγραφή
  4. φίλε jim έχεις τη καλύτερη μπασκετική γωνιά στο internet.Αχρωμάτιστη,χωρίς υπερβολές,εύστοχες παρατηρήσεις και πραγματικα χαίρομαι να σε διαβάζω.Πολλά μπράβο φίλε!θα ήθελα τη γνώμη σου για τον Smith του ΠΑΟ.Πώς είναι δυνατόν ενας παίχτης σ'αυτο το επίπεδο να μην μπορεί να παίξει καθόλου άμυνα και να τον σημαδεύουν οι αντίπαλοι οταν πατάει το πόδι του στο παρκέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. File pantopolis o smith einai paixtara(opoios evlepe panelinio persi me katalavenei) apla einai totally undersized gia 4ari. Den einai sto elaxisto autos o logos pou exase o Pao. Kai kata tin tapeini mou gnomi an o Zots den empisteutei ton vathi tou pago(logan,pat,smith) den nomizw na ta kataferei se auti ti seira me to classico tou paixnidi.
      Einai asteio pws meta apo mia parelasi diastimikwn paixtaradwn symperenoume oti den einai anagi na scorareis pio poly apo ton pao apla mporeis na amynthis sto pick n roll(credit to hines) tou kai na ton kerdiseis kai me metria vradia.

      Sygnwmi gia ta greeklish kai an kourasa.
      Filika kai mpasketika Manos.

      Διαγραφή
    2. Γειά χαρά φιλαράκι, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να'σαι καλά. Ο Σμιθ σαφώς και είναι καλός παίκτης και έχει καταβάλλει προσπάθεια φέτος. Σκέψου όμως ότι έχει να ανταγωνιστεί στο ρόστερ του Παναθηναϊκού παιδιά που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι πρέπει να κάνουν στο γήπεδο. Κατά τη γνώμη μου ο Αμερικανός υστερεί σε σκέψη, γι'αυτό δε προσαρμόστηκε ποτέ και σταδιακά έχασε λεπτά. Εκεί έχει "θέμα", γι'αυτό και παρατηρείται αυτή η εικόνα.

      Διαγραφή
  5. to mats ths pempths einai ola ta lefta. den tha einai eukoli leia o olympiakos. exei astro kai einai se katapljktikh katastash. an o panathinaikos de balei perifereiaka sout thn exei asxhma. etsi pisteuw..

    braveheart

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η ομάδα μας είναι ένα ματσο βουτυρομπεμπέδες εκτός του μπατιστ και του διαμαντίδη.μπούληδες ρε παιδί μου..απόλυτος σεβασμός για ότι έχουν πετύχει αλλά το τώρα κρίνουμε αυτή τη στιγμή.Και μην ακούσω κανέναν να βγάζει στην απ'έξω τον Ομπράντοβιτς.με καλύτερο και πιο ακριβό ρόστερ και χάνει για πλάκα από τον σοφο ο οποίος μάλιστα παίζει και πολύ καλύτερο μπάσκετ.δε νομίζω να αμφιβάλλει κανεις?

    ΠΑΤΗΣΙΑ13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Μάνο,σε καμμια περίπτωση δεν τον αναφέρω ως τον λόγο που έχασε χτές ο ΠΑΟ.απλά επειδη έχω την εικόνα του smith παλιοτερων εποχών μου κάνει εντύπωση πώς δεν έχει καταφέρει να προσφέρει περισσοτερα πραγματα φέτος γενικότερα(ειδικά αμυντικά οπου ολοι τον απομονόνουν και τον κερδίζουν εύκολα).Εχω την εντύπωση οτι πρέπει να ισχύει αυτό που λέει ο jim(θέμα σκέψης) αν και διαφωνω με τον φετεινό συναγωνισμό (πλην του καιμακόγλου) τα υπόλοιπα 4αρια κάνουν μάλλον κακή χρονιά,και θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί....ελπίζω να μην κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα κι από μένα και συγγνώμη για το λίγο άσχετο comment, αλλά παίζει να κάνεις κάποιο post για τον Σισκάουσκας; Πιστεύω η αποχώρησή του πόνεσε πολλούς εκτός από μένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε ψηλέ.. Κουβεντούλα κάνουμε, δεν υπάρχουν άσχετα κόμεντς. Το έχω υπόψη μου και σκέφτομαι να το κάνουμε μετά τους τελικούς (αν και δεν αποκλείεται να βγεί π.χ. μεθαύριο σε άκυρη στιγμή..) Πολύ μεγάλος παίκτης, στρογγυλοκάθισε μόνος στη κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ για κάποιο καιρό μάλιστα.. Tον θυμάμαι στους τελικούς του 2006 με τη Μπένετον του Μπλάτ (όπου ήταν MVP) να παραδίδει σεμινάριο προσποίησης απέναντι στη Φορτιτούντο. Εκανε το μπάσκετ να φαίνεται τόσο απλό. Μάλιστα σε εκείνη τη σειρά ο Μπλάτ τον έφερνε από τον πάγκο (πακέτο με τον Μορτέντε) καθώς ξεκινούσε στο "3" τον Σοράνια που ήταν σε αγρία κατάσταση. Ζήσης-Νίκολας στα γκαρντ, Γκορί-Μπαρνιάνι στη ρακέτα.. Από εκείνη τη σεζόν και μετά εκτοξεύθηκε ο Λιθουανός..

      Διαγραφή
  9. συγχαρητηρια και απο εμενα στον δημιουργο της καλυτερης μπασκετικης γωνιας!Το πρωτο σχολιο εδω θα ειναι λιγο φευγατο...Εχοντας παρακολουθησει πολλα τετοια ντερμπι στο οακα φοβαμαι οτι αμα ο οσφπ βρισκεται μπροστα στο 38' το ματς δεν θα ληξει για τους γνωστους λογους!το γραφω απλα για να βγω ψευτης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ φίλε μου, νασαι καλά. Βλέπω ότι έκανες και άλλο σχόλιο από κάτω το οποίο προφανώς κατά λάθος αφαιρέθηκε. Αν θέλεις ξαναστείλτο.. Τα μηνύματα που λαμβάνω nargos14 δεν είναι καλά και μας οδηγούν προς τα εκεί., Μακάρι να διαψευσθούμε..

      Διαγραφή
    2. Το ιδιο σχολιο το εστειλα δυο φορες.Ειναι η πρωτη φορα που γραφω σχολιο σε μπλογκ ,επρεπε να δημιουργησω λογαριασμο και τα μπερδεψα λιγο.

      Διαγραφή