Athlenda

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Euroleague play offs, Game 2: '' Την έχει..! "


  

Το χθεσινό ματς ήταν το πραγματικά δύσκολο για τους Ιταλούς. Υπήρχε άγχος αλλά και πλάνο, γνώση του τι έπρεπε να κάνουν. Έχουμε πεί ότι επειδή τα ματς είναι πολύ κοντινά και υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων, αυτός που θα καταφέρει να τα διαχειριστεί πιό σωστά και να «παίξει» με τη πίεση έχει το πάνω χέρι. Το παν είναι ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ. Ετσι απλά.. Αυτό δε μπορεί να διαχειριστεί η Ιταλική ομάδα μέχρι τώρα, όντας το λογικό φαβορί της σειράς. Τώρα, βάσει αποτελέσματος και εικόνας η πίεση βρίσκεται στην Ελληνική ομάδα πλέον. Μπορεί..? Σίγουρα, λέμε εμείς.



Ο Πιανιτζιάνι ήξερε πως μια πειστική νίκη θα άλλαζε όλο το κλίμα χθές γι’αυτό και έριξε τη Μοντεπάσκι στο παρκέ με διάθεση να πιέσει πολύ τη μπάλα και να επιτεθεί στο καλάθι. Χέρια παντού, βουτιές που ανάβουν τη κερκίδα. Ελεγχόμενο τρέξιμο στο τρανζίσιον και μόνο με τον Μακάλεμπ, πολύ υπομονή στο γύρισμα της μπάλας στην επίθεση κοιτάζοντας κάθε ίχνος miss match. O Ντούντα ξεκίνησε τον Άντιτς στο «4» για να προσδώσει πίεση στην Ιταλική άμυνα με το καλό του σουτ, πράγμα που κατάφερε με τον Σκοπιανό φόργουορντ να είναι πολύ δραστήριος. Να ένα σημείο που το coaching staff της Σιένα δεν έχει προσεγγίσει σωστά, δίνοντας ευκαιρίες για καλά σουτ στον Ολυμπιακό από το «4», στη προσπάθειά της να κλείσει τη διείσδυση του Σπανούλη. Πιθανόν να υπάρξει αναπροσαρμογή εδώ καθώς οι ερυθρόλευκοι το εκμεταλλεύτηκαν , ειδικά με τον Πρίντεζη. Η εμπειρία των παικτών του Πιανιτζιάνι έπαιξε ρόλο στο γρήγορο φόρτωμα του Ντόρσεη με 3 φάουλ, αν και θεωρώ ότι ο Αμερικανός πρέπει να μάθει να ελέγχει το «τραχύ» παιχνίδι του γιατί θα έχει το ίδιο θέμα συνέχεια. Γενικά το πρώτο ημίχρονο κύλησε φυσιολογικά με γνώμονα το αυξημένο κίνητρο της Μοντεπάσκι. Πολλές διεισδύσεις με τους Ρακόσεβιτς-Μακάλεμπ-Ζήση να τρυπάνε εύκολα την ερυθρόλευκη άμυνα και ένας Λαβρίνοβιτς, εκμεταλλευόμενος την αμυντική ανυπαρξία των παικτών του Ολυμπιακού στο μαρκάρισμα του. Δε μπορώ να καταλάβω τι προγραμμάτισε, πως σκέφτηκε  και προσσέγγισε το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού το μαρκάρισμα του Λαβρίνοβιτς. Ακόμα και σε απλές καταστάσεις πικ εν ποπ στη κορυφή ,το πιό κλασσικό παραδοσιακά play με τον Λιθουανό (και τον Αντερσεν φέτος), ο «εκτελεστής» έμενε τελείως μόνος. Ελλειψη συγκέντρωσης..? Αφέλεια..? Απαράδεκτο. Έγκλημα δεύτερο. Η Μοντεπάσκι είναι η πλέον ακατάλληλη ομάδα στην Ευρώπη φέτος για ρισκάρεις τη συμμετοχή του Παπαδόπουλου. Οι Ιταλοί σημάδεψαν τα αργά του πόδια και χτύπησαν στη διείσδηση με τα γκαρντ στις αλλαγές και τους ψηλούς με το πολύ καλό σουτ να τον τραβούν έξω. Εν ολίγοις το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού ηττήθηκε κατα κράτος χτές στη Τοσκάνη, άσχετα με την εξέλιξη του ματς.

Παρατηρείστε ότι στα 8 δεκάλεπτα που έχουν παιχτεί στη Τοσκάνη οι Ιταλοί έχουν κερδίσει τα 6, χωρίς ιδιαίτερη πίεση αλλά έχουν κατατροπωθεί στα δύο τέταρτα. Αυτό απεικονίζει την υπεροχή της ελληνικής ομάδας σε ενέργεια, φυσικές δυνάμεις. Αυτό είναι το κλειδί της σειράς μέχρι τώρα. Σημείο αναφοράς στο ίδιο διάστημα (4η περ.) και στα δύο ματς, η εμφάνιση των Πρίντεζη-Λο, οι οποίοι έχουν ανάσες ( σωστή η διαχείρισή τους) και δείχνουν μέταλλο. Αυτα τα παιδιά ανεβαίνουν επίπεδο πλέον. Όμως σε πραγματικό χρόνο παιχνιδιού οι Ιταλοί έχουν κυριαρχήσει στο παρκέ έστω και εαν δεν έχει βγεί στο τελικό σκόρ.


Η Μοντεπάσκι που ξέρω εγώ φέτος θα καθάριζε με 15-20 πόντους τις περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας, μπαίνοντας στη 4η περίοδο με 10 εως 14 πόντους αβάντα. Σε αυτή τη σειρά έχει βρεί μια πολύ καλοπροπονημένη ομάδα, πιό «φυσική» από αυτην και η έλλειψη δυνάμεων στο τέλος σε κάνει να μη μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Δείτε τα ριμπάουντ. Το είχαμε πει στο scouting report καθαρά (βασικά δεν νομίζω ότι χάσαμε λεπτομέρεια από το παιχνίδι των Ιταλών) ότι αποτελούν την αχίλειο πτέρνα τους. Ο Ολυμπιακός λοιπόν έμεινε στο ματς από αυτή του την ικανότητα. Αλλωστε πρόκειται για μία από τις πιό δυνατές ομάδες στην Ευρωπη στο επιθετικό ριμπάουντ. 17-2 ο αριθμός με το δεύτερο των Ιταλών να είναι το φαρμακερό βέβαια. Ως συνέπεια οι ερυθρόλευκοι κέντρισαν κατά κράτος τη μάχη των κατοχών. Αντιμετώπισαν πρόβλημα απέναντι στο ζον πρες του Πιανιτυζιάνι βέβαια ενώ οι Ιταλοί σε παιχνίδι με τεράστια πίεση είχαν μόλις 7 λάθη..

 Η σειρά είναι μυστήρια. Φανερά ο Ολυμπιακός « έχει» τον αντίπαλο σε φυσική και αθλητική ικανότητα. Πρέπει να πιέσει και να τρέξει. Αλλά τώρα, ναι μεν πήρε με πολύ κόπο το πλεονέκτημα της έδρας, έφτασε όμως και η ώρα του αγώνα που το αγχος είναι στο γηπεδούχο. Αργός ρυθμός, σετ παιχνίδι σημαίνει αυτόματα πλεονέκτημα στη Μοντεπάσκι. Οι Ιταλοί δεν είναι το περσινό καθαρόαιμο. Είναι άλλη ομάδα με το δίδυμο Μος-Στόουνρουκ στη πεντάδα., πιο aggressive. Ο Μος είναι από τους λίγους παίκτες στην Ευρώπη που μπορούν να παίξουν τόσο καλά τον Σπανούλη. Τους λείπουν όμως η σκληράδα και τα μουσκουλα των Γιάριτς,Χαίρστον, Ρακοβιτς και Καουκένας.Ειδικά ο τελευταίος. Είναι ο παίκτης που ξεκολάει την επίθεση στα δύσκολα χρόνια τώρα. Ο Ολυμπιακός δε πρέπει να κοιμηθεί πλέον. Πρέπει να μπεί στο ΣΕΦ με μάτι που γυαλίζει και στο μυαλό τις περσινές εικόνες αποκλεισμού και όχι τις πρόσφατες με τους –παρ’ολίγου- θριάμβους της Τοσκάνης. Θέλει DNA και πείνα διεκδικητή αυτή η σειρά και όχι ατσαλάκωτο στυλ πρωταθλητή..

ΤΣΣΚΑ ΜΠΙΛΜΠΑΟ


Ενώ όλοι σκοτώνονται στα πλέη οφς η ΤΣΣΚΑ χωρίς να φορτσάρει κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι σε μια τόσο καλή και συγκροτημένη ομάδα όπως η Μπιλμπάο. Ακόμα και τις στιγμές που οι Βάσκοι είναι κοντά τους στο σκόρ παίζουν χωρίς κανένα άγχος, τεράστια αυτοπεποίθηση και ανοίγουν τη διαφορά με 1-2 λεπτά καλού μπάσκετ μόνο. Η ομάδα του Κατασικάρη πάλεψε, τα έδωσε όλα. Οντως έπαιξε σκληρά, αλλά ο Καζλάουσκας ήταν λιγο υπερβολικός στη στις δηλώσεις του μετά το ματς περί κατς... Η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπιαδήποτε τακτική στο γήπεδο. Είσαι δυο φορές μάγκας όταν απαντάς εκεί, κερδίζοντας. Ο Κατσικάρης έστεισε την επίθεσή του πάνω στη δημιουργία του Μουμπρού από το ποστ με πλάτη, κομμάτι στο οποίο ως γνωστο ο Ισπανός είναι εξαιρετικός και κατάφερε να βρεί πόντους είτε από πάσες στη ρακέτα είτε από εξωτερικές που μετατρεπόντουσαν σε καλά σουτ. Χρησιμοποίησε αμυντικές πεντάδες για μεγάλο διάστημα αλλά δεν πήρε το τρίποντο από τον Βασιλειάδη, που αποτελεί βασικό όπλο της Μπιλμπάο φέτος στα ματς με θεωρητικα καλύτερους αντιπάλους. Ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά. Εδειξε διάθεση από πολύ νωρίς, παραπάνω από κάθε παίκτη στο παρκέ κουμαντάροντας τη ρώσικη επίθεση και αξιοποιώντας άριστα κάθε ευκαιρία για σκορ, είτε από τα δικά του χέρια είτε από αυτά των συμπαικτών του. Από κοντά και το δίδυμο Κιριλένκο-Κριάπα που έχτισε τοίχος αμυντικά. Η Μπιλμπάο κατάφερε να κλείσει τον Κρίστιτς, έδωσε πολλά τρίποντα συνειδητά στην ΤΣΣΚΑ αλλά στην επανάληψη δεν είχε σκόρ και πνίγηκε. Είναι επίσημο. Η διοργάνωση έχει φαβορί..

2 σχόλια:

  1. Καταρχάς χαίρομαι πάρα πολύ που γράφεις στο blog μετά από κάθε αγώνα πλέον.Πολλά συγχαρητήρια για τις καλύτερες μπασκετικές αναλύσεις που μπορεί να διαβάσεις κανείς.Οι μπασκετικοί σε εκλιπαρούμε να συνεχίσεις έτσι!
    Όσον αφορά το μαρκάρισμα του Λαβρίνοβιτς πιθανολογώ ότι η σκέψη του σοφού ήταν να πάρει το ρίσκο να φάει πόντους από τη συγκεκριμένη θέση προκειμένου να αφήσει εκτός επιθετικά τα υπόλοιπα όπλα της Σιένα όπως συνέβη και στο πρώτο παιχνίδι όπου έφαγε 28 από Άντερσεν.Αλλιώς δεν δικαιολογείται η αμυντική αντιμετώπιση του Λαβρίνοβιτς σε τέτοιο επίπεδο και από τόσο έμπειρο προπονητή.
    Ακόμη μεγαλύτερο λάθος η χρησιμοποίηση του Λάζου που πέρα από την άμυνα που ήταν αναμενόμενο δημιούργησε και πρόβλημα στην επίθεση,την έκανε στατική ακουμπώντας του την μπάλα στο πόστ για να παίξει με πλάτη σκοράροντας ή πασάροντας έξω,αστεία πράγματα,στην άμυνα της Σιένα δεν περνάνε αυτά.Αφού έβλεπε ότι δεν του βγαίνει δεν είχε και τα αντανακλαστικά να μην τον αφήσει τόση ώρα στο παιχνίδι.
    Οι πιθανότητες πρόκρισης είναι 50-50 κατά τη γνώμη μου,πολλά θα κριθούν από την τακτική του Ίβκοβιτς στο επόμενο παιχνίδι.
    Επίσης ελπίζω να μην επηρεαστεί ψυχολογικά ο Πρίντεζης από το λάθος του στην τελευταία φάση του αγώνα γιατί είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος για να προκριθεί ο ολυμπιακός.

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θανάση σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και το σχόλιο.Δε νομίζω ότι σκέφτηκε έτσι ο Ιβκοβιτς. Αυτοί οι δύο είναι τα επιθετικά όπλα της Σιένα, οι υπόλοιποι-χωρίς Καουκένας- δύσκολα μπορούν να σε κερδίσουν βάλουν δε βάλουν. Μιλάω για τους πλάγιους και το ''4''. Στη μια φάση ξεχνιέται φανερά ο Ντόρσεη. Για το Λάζο συμφωνώ 100%. Το τρίτο ματς είναι κομβικό πλέον. Υπάρχουν απαιτήσεις πλέον..

      Διαγραφή