Athlenda

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η BASKET-CITY ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!



 Μετά τη Θεσσαλονίκη, τη Βαρκελώνη, τη Μπολόνια και φυσικά την Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη είναι πλέον επίσημα και για καθαρά αγωνιστικούς λόγους η νέα basket-city της Ευρώπης! Το Hoopfellas ρίχνει τη δική του ματιά στις δύο πιο παραδοσιακές δυνάμεις της Πόλης, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός μεταξύ τους φαίνεται να φουντώνει..



 Πολύ χρήμα «από εκεί» και φέτος.. Φενέρ και Εφές ξεκάθαρα έχουν βάλει στόχο την κορυφή της Ευρώπης και ξεκίνησαν με λευκές επιταγές. Η διαφορά βέβαια είναι ότι κατάλαβαν πώς για  να χτίσουν σωστά πρωταθλήτριες ομάδες πρέπει να φέρουν το « know how», την τεχνογνωσία στη χώρα τους δηλ. πραγματικούς ικανούς και μεθοδικούς προπονητές στους οποίους θα επενδύσουν. Μη ξεχνάμε φυσικά ότι  Κωνσταντινούπολη σημαίνει Γαλατά, σημαίνει και Μπεσίκτας η οποία ξεκινά ως αφεντικό τη σεζόν. Επίσης δύο ομάδες με μεγάλες επενδύσεις. Πάμε όμως να τσεκάρουμε τις δύο αντιπάλους των Ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα, Φενέρ (Παναθηναϊκός) και Εφές (Ολυμπιακός)..

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ: ITALIAN JOB


 Ο τελευταίος νονός του Ιταλικού μπάσκετ, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, μονιμοποιήθηκε πλέον στη Τουρκία παίρνοντας μαζί όλα τα πρωτοπαλίκαρά του ώστε να γίνει σωστά η δουλειά. Όπου δουλειά, η ανασυγκρότηση της Φενερμπαχτσέ με σκοπό την αναρρίχηση του Τουρκικού powerhouse στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.


 Για έναν ελεύθερο και τόσο φιλόδοξο προπονητή, η Φενέρ ήταν μακράν το  πιο δελεαστικό πρότζεκτ για να αναλάβει, υπερτερώντας της Εφές σε πολλούς τομείς που ένας επαγγελματίας μπορεί να διακρίνει αμέσως. Πρόκειται για τον πιο λαοφιλή σύλλογο στη Τουρκία με μια πολύ ισχυρή  fanbase (συνεπικουρούμενη και από το ποδοσφαιρικό τμήμα) που σίγουρα ο βασικός εγχώριος αντίπαλος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.  Παράλληλα είχε ελάχιστα συμβόλαια ενεργά γεγονός που έδινε τη δυνατότητα στον προπονητή που θα αναλάβει να χτίσει όπως θέλει. Και τέλος ένα καινούργιο καταπληκτικό γήπεδο. Όλα αυτά σε μια από τις κορυφαίες αθλητικές οικονομίες της Ευρώπης που φιλοξενεί μια συνεχώς ανερχομένη λίγκα την TBL,  της οποίας η δημοτικότητα φέτος θα κοντράρει ισότιμα την ACB. Υπήρχε καλύτερο πρότζεκτ στην Ευρώπη για ένα τοπ-προπονητή που ήθελε μια καινούργια κατάσταση? Κατηγορηματικά όχι..


 Ξεκινώντας για πρώτη φορά μακριά από την Τοσκάνη τη σεζόν, ο Πιανιτζιάνι έφερε όλη τη φαμίλια γύρω του. Ανθρώπους-εμπιστοσύνης να το πούμε καλύτερα.. Αγωνιστικά και μη..  Στις αποσκευές του φέρνει και το γνωστό συναρπαστικό αγωνιστικό στυλ που γνωρίσαμε στη Σιένα και θα λανσάρει και η Φενέρ φέτος.  Άμυνες απλωμένες σε όλο το παρκέ, πίεση στη μπάλα με πολύ ..χέρι στον αντίπαλο και σε αυτή, επαφή, ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης σε υπερθετικό για την Ευρώπη βαθμό. Προσωπικά το ονομάζω aggressive basketball..


 Για να διασφαλίσει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στο στυλ αυτό ο Ιταλός φρόντισε να υπογράψει "δικά του παιδιά" τα οποία το έχουν ξαναπαίξει στο παρελθόν. Στο Hoopfellas σας είχαμε γράψει από την αρχή του καλοκαιριού για τα διάφορα «μυστήρια»  που συνέβαιναν στη Τοσκάνη με τον Πιανιτζιάνι να παίρνει την ελευθέρας του μετά από 5 λεπτά συζήτησης με τον Μινούτσι  ενώ στην ουσία υπήρχε συμφωνία κάτω από το τραπέζι να θέσει βέτο στη καινούργια του ομάδα για τον Μακάλεμπ (1.3 εκατ. πήρε η Σιένα) και μετά την υλοποίηση της μεταγραφής να πάρει σαν εξτραδάκι τον Άντερσεν ελεύθερο, μιας και η Μοντεπάσκι δεν μπορούσε να αντέξει το βαρύ του συμβόλαιο.
Χαρακτηριστικό του στυλ που επιλέγει να παίξει ο Πιανιτζιάνι είναι ο συνδυασμός light κορμιά/γρήγορα πόδια στη φρόντκορτ ώστε να αμύνεται στο πικ εν ρολ με το αγαπημένο του hedge out αλλά και να δημιουργεί χώρους (τραβώντας μακριά τους εξαιρετικούς σουτερ Λαβρίνοβιτς/Άντερσεν) στη ρακέτα ώστε να χτυπήσει με penetration ο Μακάλεμπ (ή ο Καουκένας και παλιότερα ο Μακιντάιρ). Φτάνοντας στη Πόλη λοιπόν φρόντισε να απομακρύνει τον Βίντμαρ και πολύ διακριτικά τα γέρικα πόδια και τα νευράκια του Τουρκσάν. Υπέγραψε τον αγαπημένο του Μάικ Μπατιστ (δάσκαλος στο hedge out) παίκτη τον οποίο έβλεπε στον ύπνο του χρόνια αλλά στον πραγματικό κόσμο ήταν απλησίαστος. Κράτησε στο βάθος της φροντλάιν το δυνατό κορμί του pickn roll defender Πεκέρ και τα κιλά του Σαβάς (ο οποίος μπορεί όμως να σουτάρει από τα 5μ.) για κάλυψη ενώ η σπουδαία μεταγραφή ήρθε με τον 22χρονο Ιλκάν Κάραμαν. Πρόκειται για έναν  μοντέρνο  φόργουορντ-σέντερ ύψους 2.05μ, αριστερόχειρα με φοβερά φυσικά προσόντα, μακρινό σουτ και καλό ριμπάουντερ (ντραφτ νο 57 από τους Νετς). Μέσα στη χρονιά μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των Τούρκων, φτάνοντας ακόμα και στην πρώτη πεντάδα. Σε αυτούς προσθέστε φυσικά και τον Άντερσεν, ο οποίος ήταν καθοριστικός πέρυσι για τη Σιένα δίνοντας σιγουριά όποτε η ομάδα ακούμπησε τη μπάλα πάνω του. Πλήρης και μοντέρνα φρόντκορτ, με το προπονητικό τιμ των Τούρκων να ελπίζει ότι απλά θα μείνουν υγιείς.. Η Φενέρ έχει στη γραμμή αυτή ύψος, ταχύτητα, σκόρ με όλους τους τρόπους, συνδυασμό σχημάτων και ελπίζει στον Μπατίστ ώστε να προσδώσει την απαιτούμενη σκληράδα. Αυτό που θεωρούμε δεδομένο είναι ότι θα βρούν πολλούς πόντους (φαινομενικά εκτός πλάνου αλλά μόνο έτσι δεν είναι) από τα στιγμιαία σκριν του Μπατίστ στον Μακάλεμπ ο οποίος μπορεί  να «τρυπήσει» και να κρεμαστεί στο αντίπαλο καλάθι σε χρόνο μηδέν.  Στανταράκι αυτό..


 Ο Πιανιτζιάνι είχε την τύχη να βρεί στην Κωνσταντινούπολη δύο παίκτες σε πολύ καλή ηλικία που νομίζω κάθε με κάθε κόουτς θα τους ήθελε στο ρόστερ του, τον Πρέλντζιτς και τον Μπογκντάνοβιτς. Ο τελευταίος μπορεί να εκτοξευθεί κάτω από τις οδηγίες του Ιταλού προπονητή αρκεί να μην έχει την τύχη του Αραντόρι. Για να εξηγηθώ.. Πρέπει να δουλέψει στο footwork για να κερδίσει τα παραπάνω λεπτά. Χαρισματικός σκόρερ, έχει μέγεθος για περιφερειακός και μπορεί εφόσον βελτιώσει την ταχύτητα και το αμυντικό κομμάτι να αποτελέσει ακόμα και τον πρώτο σκόρερ σε αυτήν την προικισμένη ομάδα. Χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία θα κολλήσεις στα 10-15 λεπτά στο μπάσκετ του «Σίμο», είναι απλό.. Ο Πρέλντζιτς από την άλλη μπορεί να είναι το απόλυτο two-guard δίπλα στον Μακάλεμπ προτάσσοντας τα playmaking abilities του, ενώ πίσω του υπάρχει ο Ονάν που μπορεί να φέρει το πολύ καλό σουτ και την on the ball defense από τον πάγκο. 


 Το εργαλείο βέβαια στους πλάγιους θα είναι ο Ρομέην Σάτο ο οποίος ελπίζει να κάνει το comeback δίπλα στον μέντορα του μετά την περυσινή κακή σεζόν.  Ο Σάτο θα είναι το ..αμυντικό χαφ της Φενέρ με τον Πιανιτζιάνι να έχει πολλές επιλογές στο μυαλό του, είτε δηλ. να τον πάει ορθολογικά στο «3» (με Πρέλντζιτς/Ονάν στο 2) είτε να τον συνδυάσει στα φτερά με τον Μπογκντάνοβιτς σε ένα σαφώς ψηλότερο περιφερειακό σχήμα. Ναυαρχίδα φυσικά του ρόστερ της ομάδας του Βοσπόρου ο Μπό Μακάλεμπ, ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του προϊόντος που λέγεται Ευρωλίγκα. Αυτός θα τρέξει την transition offense έχοντας το ελεύθερο να μπουκάρει η να σταματήσει και να εκτελέσει. Σκέφτομαι την ένταση που μπορεί να βγάλει η τριάδα Μακάλεμπ –Σατο-Μπατιστ υπό τον Πιανιτζιάνι στο παρκέ.. Θα είναι κάτι εντυπωσιακό. Πίσω από τον Αμερικανό power guard η διοίκηση της Φενέρ υπέγραψε τον καλύτερο ίσως Τούρκο κουμανταδόρο, Μπαρίς Ερμις, έναν πραγματικό άσσο που μπορεί να διαπρέψει σε καταστάσεις πιο κοντρόλ μπάσκετ (στα πρότυπα των Ιλιέφσκι, Ζήση στη Τοσκάνη).


 Η αλήθεια είναι ότι η Φενέρ τα έχει όλα φέτος. Πολύ ποιοτικό ρόστερ, λύσεις για όλα τα είδη μπάσκετ και το πιο σημαντικό έναν σπουδαίο προπονητή στον πάγκο ο οποίος θα φέρει το “know how” για την κατάκτηση τίτλων και μακρά πορεία στην Ευρωλίγκα. Στη γειτονική χώρα η ομάδα του Πιανιτζιάνι δίνεται πρώτο φαβορί για την TBL . Μη ξεχνάμε βέβαια ότι πρόκειται για νέα ομάδα, η οποία άλλαξε τελείως το DNA της και σίγουρα θα έχει σκαμπανεβάσματα. Η ποιότητα του υλικού της όμως δε χωρά αμφιβολία. Η Φενέρ είναι πλέον ομάδα που μπορεί να φτάσει στο φάιναλ-4 και να κατακτήσει  τον τίτλο της Ευρωλίγκας.

EYΡΩΠΑΪΚΗ ΠΛΕΥΡΑ : Το καλύτερο backcourt της Ευρωλίγκας(?)


 Στην Εφές η χρονιά τελείωσε με μεγάλη απογοήτευση. Ήταν φανερό ότι ο Σάριτσα δε μπόρεσε να βγάλει την ομάδα μπροστά από τον ανταγωνισμό ενώ ο Ζούρος σαφώς  και βελτίωσε την εικόνα σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν έφτασε μέχρι τέλους. Η διοίκηση της Τουρκικής ομάδας έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την απόκτηση ενός σπουδαίου προπονητή πάνω στον οποίο θα χτίσει την ανάπτυξη του κλαμπ τα επόμενα έτη. Τα ποσά που ακούστηκα ν ότι προτάθηκαν για Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς ήταν τεράστια όμως οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν όσο και αν το ήθελαν οι Τούρκοι. Βλέποντας λοιπόν την Φενέρ να επενδύει σε έναν νεότερο προπονητή (A class αλλά νεότερο) στράφηκαν στο δικό τους κρυφό χαρτί, τον οποίον είχαν προσεγγίσει με το τέλος της σεζόν (θυμάστε ότι ο Μαχμούτι  είχε συμφωνήσει για νέο 4ετες με τη Γαλατά). Και ναί, ο Οκτάι Μαχμούτι ήταν πολύ καλός για να περάσει απαρατήρητος. Παιδί του συλλόγου, παρουσίασε πέρυσι μια από τις καλύτερες προπονητικές δουλειές στην Ευρώπη.


 Σε αντίθεση με τον συνάδελφο του στην άλλη πλευρά του Βόσπορου , ο Μαχμούτι βρήκε ένα πυρήνα 7-8 παικτών με συμβόλαια και στελέχωσε πολύ προσεκτικά το ρόστερ με λίγες κινήσεις. Θυμάμαι ότι η πρώτη του δήλωση όταν του αράδιαζαν ένα κάρο υποψηφίους παίκτες ήταν «πρέπει πάση θυσία να ανανεώσουμε  τον Γκονλούμ..». Μεθοδικός, έξυπνος, λάτρης της πειθαρχίας και σκληρά εργαζόμενος  ο Τούρκος προπονητής, στον οποίο τρέφει μεγάλο σεβασμό και η Σέρβικη σχολή (γεννημένος άλλωστε στα Σκόπια από Τούρκους γονείς), προσανατολίζεται να προσδώσει στη νέα δική του Αναντολού  ένα πιο σκληρό αμυντικό  προφίλ.


 Η βασική προτεραιότητα του Τούρκου προπονητή ήταν να υπογράψει το δικό του πολυεργαλείο, Τζαμόν Λούκας, πάνω στο πληθωρικό παιχνίδι του οποίου στήριξε το περυσινό οικοδόμημα της Γαλατά. Ο Αμερικανός αποτελεί την επιτομή του two guard που λειτουργεί ως φρένο και εξισοροπιστής στη παρορμητικότητα του σκόρινγκ γκαρντ που τον συνοδεύει στο μπακόρτ, στη πιο σύγχρονη version της. Κοιτάξτε όλη του τη καριέρα και θα καταλάβετε ότι σε αυτόν τον ρόλο αναδείχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο. Στο Μαρούσι ήταν ο Μπίλι Κις, στον Ολυμπιακό ο Τεόντοσιτς, πέρυσι ο Λάκοβιτς. 


 Μιλάμε για ένα είδος power γκαρντ, αθλητικού με αμυντικές αρετές και ικανότητα να ελέγχει την παράταξη της ομάδας του και στα δύο κομμάτια του παρκέ ως πραγματικός quarterback, το οποίο ευδοκιμεί πλέον στο σύγχρονο μπάσκετ με κλασσικά παραδείγματα τον ίδιο, τον Ντορόν Πέρκινς, τον Τσακ Έιντσον αρκετές φορές  ή τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Μη ξεχνάμε ότι ο 3D ξεκίνησε επωμιζόμενος αυτό το ρόλο δίπλα στον Λάκοβιτς την πρώτη του σεζόν στους πράσινους ως διάδοχή κατάσταση του Άριελ Μακντόναλντ του οποίου η χρησιμοποίηση στο «2» αποτελούσε έμπνευση του Ομπράντοβιτς σε μια από τις πιο συναρπαστικές δουλειές της καριέρας του (Παναθηναϊκός των ..Πατησίων). 


 Ο Μαχμούτι λοιπόν ανέθεσε τον ρόλο του εξισορροπιστή στον Λούκας τοποθετώντας τον δίπλα στον Τζόρνταν Φάρμαρ, ο οποίος θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό της Εφές στη προσπάθεια της να ανέβει στη κορυφή της Ευρώπης. Θυμάμαι πόσο μπερδεμένος έμοιαζε ο Αμερικανός σταρ τη περασμένη σεζόν στο ξεκίνημα του στο Τελ Αβίβ. Όταν εγκλιματίστηκε όμως ήταν απολαυστικός και το κενό του δε καλύφθηκε ποτέ. Θεωρώ ότι υπάρχει σπουδαία χημεία στον σούπερ ταλαντούχο ΝΒΑερ και τον «αυστηρό» και coachable Λούκας σε σημείο που όταν δέσουν μέσα στη σεζόν μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, μπακόρτ στην Ευρωλίγκας και τη ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού της Εφές.


 Και επειδή «ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος για να κρυφτείς, αλλά πολύ μικρός για να σε ξαναβρώ..» η περιφέρεια του Μαχμούτι συμπληρώνεται από το alter ego του Φάρμαρ στο ΝΒΑ, Σάσα Βούγιασιτς ο οποίος παρέμεινε στη Πόλη. Νομίζω ότι η παρουσία του Σλοβένου και ο τρόπος που θα χειριστεί τον εαυτό του τη χρονιά αυτή θα αποτελέσει κλειδί για το πόσο ψηλά θα φτάσουν οι Τούρκοι. Ο προπονητής του θα πρέπει να ελέγξει τον παρορμητισμό του και να τον βάλει να παίξει και να αναπτύξει το σπουδαίο ταλέντο του μέσα στο ομαδικό πλαίσιο. Σαφώς και μιλάμε για τριάδα πολύ υψηλών προδιαγραφών η οποία πλαισιώνεται από γηγενείς παίκτες ρόλων , οι οποίοι πρέπει να προσθέσουν προσεκτικά τη δεξιότητα τους στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας. Αναφέρομαι σε τρία παιδιά με καλά πόδια όπως ο νεοαποκτηθείς σκόρερ από την Καρσίγιακα Μπιρκάν Μπατούκ, ο on the ball defender Ντογκούς Μπαλμπάι, o leader Τουντσερί  και φυσικά ο Σινάν Γκιουλέρ του οποίου το athleticism η ενέργεια και η αμυντική ικανότητα είναι στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με τη φιλοσοφία Μαχμούτι. Βλέπετε λοιπόν ότι η περιφερειακή γραμμή της Εφές διαθέτει τα πάντα, Από πυρηνικά όπλα, στρατηγούς και στρατιώτες. Το πρόβλημα της ομάδας τη σεζόν που αφήσαμε πίσω ήταν ότι έδειχνε κάποιες στιγμές υπερβολικά soft και χωρίς κατεύθυνση (για αυτό και οι μεγάλες διακυμάνσεις της μέσα στο 40 λεπτο) και αυτό προσπαθεί να αλλάξει το προπονητικό τιμ τώρα ξεκινώντας από τα γκαρντ.


 Στη φροντκόρτ ο Μαχμουντί βρήκε με συμβόλαιο 4 παίκτες, δύο ποιοτικά ζευγάρια ψηλών που αποτελούνταν από τους Σαβάνοβιτς-Μπάρατς και τους Γκονλούμ (αυτός ανανέωσε)-Κούρτογλου ενώ ακόμα στον αέρα είναι ο Μπαπτίστα τον οποίο η Εφές έχει βγάλει στην αγορά. Έτσι προέβηκε σε μια μόνο –αλλά σημαντική προσθήκη επαναπατρίζοντας –ξανά, μετά το πέρασμα από τη Μπεσίκτας πέρυσι- τον Σεμίχ Ερντέν. Ο Τούρκος πρώην ΝΒΑερ έχει τα προσόντα να αποτελέσει τη κολώνα της φετινής Εφές και γι’αυτό προορίζεται άλλωστε. Σωματοδομικά το υπάρχουν υλικό στους ψηλούς δίνει πολλές επιλογές αν και θα προτιμούσαμε να περιείχε και ένα «μπάνγκερ» με χαμηλό κέντρο βάρους και ικανότητα στο ριμπάουντ ώστε να δώσει μια πιο σκληρή όψη στη φροντκόρτ.


 Η φιλοσοφία του Τούρκου κόουτς χαρακτηρίζεται από χαμηλό  τέμπο, στοχευμένες επιθέσεις και πολύ δυνατή άμυνα. Σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του θα είναι να φέρει μια ισορροπία στον τρόπο που θα επιτίθεται η Εφές. Θα ήταν  μη λειτουργικό να παρουσιάσει μια καθαρά «περιφερειακή ομάδα» και δεν νομίζουμε ότι θα το κάνει καθώς αναμένεται να φορτώσει επιθέσεις –ειδικά- στο δίδυμο Μπάρατς-Σαβάνοβιτς (κυρίως στον Κροάτη γιατί στην ουσία ο Σέρβος σκοράρει με πρόσωπο και πιο έξω από το ζωγραφιστό). Το έργο του Μαχμούτι δε θα είναι εύκολο καθώς πλέον ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος , Έχει ένα πολύ δυνατό ρόστερ ως σύμμαχο του, το ίδιο όμως και οι βασικοί του αντίπαλοι σε TBL και Ευρωλίγκα. Το μόνο που μπορεί να τον κάνει να ξεχωρίσει είναι η σκληρή δουλειά και ένα προπονητικό masterpiece στην –πλέον αυτή τη φορά- μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του..

77 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είχε option στο συμβόλαιο αλλά δεν ενεργοποιήθηκε και είναι free απ'ότι ξέρω. Αντίθετα ο Μπαπτίστα -που έδειχνε να περισσεύει ξεκίνησε κανονικά στη προετοιμασία και μάλιστα στο 1ο φιλικό με την Κίμκι ήταν από τους καλύτερους.

      Διαγραφή
  2. Ελεύθερος τέτοια εποχή ο Κίνσευ??
    Πολύ καλός παίχτης επιθετικά κι αμυντικά, θα τον ήθελα στην ομάδα μου, χρήσιμος...

    Scottie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει να πάει η φάπα φέτος από τα τουρκέλια σύννεφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο άρθρο Jim, πράγματι ειδικά η Φενέρ είναι ικανή για μεγάλα πράγματα φέτος. Βέβαια κάθε χρόνο έτσι λέμε τον Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο τις ψάχνουμε στα πλέι οφ αλλά δεν είναι εκεί. Άντε να δούμε, φέτος έχουνε και μονάδες και προπονητή και πλάνο...
    ΥΓ Μεγάλο κεφάλαιο ο Μπογκντάνοβιτς γι αυτή την ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλός παίχτης, ευκαιρία φέτος να δουλέψει με τον Πιανιτζιάνι και να εξελιχτεί σε πλήρη πλάγιο.

      Διαγραφή
    2. Ο Μπογκντάνοβιτς είναι μεγάλος σκόρερ και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Έχει αδυναμίες (άμυνα, ριμπάουντ, λίγο ατομιστής) αλλα έχει τη δικαιολογία ότι είναι μικρός (νομίζω 21) και κάθε χρόνο αλλάζει προπονητές, κανένας δεν έχει δουλέωει μαζί του όπως θα έπρεπε, αλλα θα το κάνει ο Πιανιτζιάνι.
      Επίσης έχει το πλεονέκτημα να εχει στην ίδα ομάδα τον πρίλτζιτς, ο όποιος τον συμπληρώνει τέλεια, καθώς ο Βόσνιος είναι παιχραράς ακριβώς στα σημεία που ο Μπογκντάνοβιτς υστερεί. Και οι δύο είναι παικταράρες και θα κάνουν εκτρηκτικό δίδυμο με τις ευλογίες του πιανιτζιάνι. Έχουν και τον πυρινικό μακΑλεμπ συν τον άλλο παικταρά Καραμάν...πιστευω ότι θα δούμε πάρα πολύ ωραίο μπάσκετ φέτος από Φενέρ, και πιστεύω (και ευχομαι) ότι θα πάνε πάρα πολύ ψηλά
      Μ.Π.Λ.Α.

      Διαγραφή
    3. 23.. 89αρης είναι. Έτσι το βλέπω και εγώ Μ.Π.Λ.Α. Φοβερή τετράδα. Μετά τον Δεκέμβρη θα αρχίσουν να δένουν καλύτερα γιατί είναι νέα ομάδα και τότε σίγουρα θα δούμε ωραίο μπάσκετ..

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Αν ο Μπατίστ είναι σε καλό επίπεδο θα έχει καλές ελπίδες.
      Γιατί πέρισυ δεν ήταν εκεί όταν τον χρειάστηκε ο Ζότς (ο τραυματισμός του στον ημιτελικό του ελληνικού πρωταθλήματος στέρησε τον τελικό στην Πόλη). Δεν ήταν βέβαια και οι Μάριτσ, Σάτο, Τσαρτσαρής κλπ, αλλά κακά τα ψέματα.
      Χωρίς τα στοιχεία που δείνει ο Μάικ στη ρακέτα κινδυνεύει να τιναχτεί ο σχεδιασμός.
      Θόδωρος

      Διαγραφή
    2. Σωστά Θόδωρε.. Είναι θέμα χημείας

      Διαγραφή
  6. Οι Τούρκοι το έφεραν βαρέως που δεν μπόρεσαν να έχουν εκπρόσωπο στο φετινό Final 4 στην έδρα τους. Αλλά και τα τελευταία χρόνια προσπαθούν, δίνουν λεφτά αλλά δεν...
    Φέτος η προσπάθεια φαίνεται πιο ολοκληρωμένη και τα λεφτά είναι περισσότερα. Ιδωμεν.

    Προσωπικά αδυναμία παικτικά έχω στον Πρελντζιτς ο οποίος σε κάποια στοιχεία του παιχνιδιού του μου θυμίζει τον μεγάλο Μποντιρογκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και σε εμένα. Ήθελε έναν Ίβκοβιτς αντί του Σπάχια

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα. Ψιλοδιαφωνώ. Η υπεροχή του Μποντιρόγκα (από πολύ πολύ τρυφερή ηλικία) βασιζόταν στο δίπολο κορμί-τεχνική. Πολύ ψηλός και μακρύς για να τον κοντράρουν τα αντίπαλα γκαρντ, απόλυτα πλήρης από τεχνικής άποψης, γινόταν ασταμάτητος στην επίθεση και διαρκής πηγή κινδύνων. Βέβαια, όσο μεγάλωνε, τόσο καταλαβαίναμε όλοι ότι πέρα από όλα αυτά είχε και μια απίστευτη ψυχή νικητή, μαζί με ένα μυαλό γκραν μετρ σκακιστή.

      Ενιγουέι, ο Πρέλτζιτς του μοιάζει στο μπόι και στο ασαφές της θέσης που αγωνίζεται (ένα αντεστραμμένο πόιντ-φόργουορντ, σαν τον μεγάλο Σέρβο). Όμως εντοπίζω και μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Ο Τούρκος (...λέμε τώρα) δεν έχει την 100% ασφαλή τεχνική του Ντέκι: μπορεί να τα κάνει όλα, αλλά μόνο potentially. Δηλαδή, είναι μια συνεχής ζαριά - δεν μπορεί να εμπνεύσει απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή και τους συμπαίκτες του. Αντίστοιχα, στον ΠΑΟ δεν υπάρχει παίκτης που να πέρασε στα χρόνια του Μποντιρόγκα και να μην πίνει νερό στο όνομά του (αρκεί βέβαια να μην ήταν ανταγωνιστής-σκόρερ).

      Από την άλλη ο Πρέλντζιτς έχει ένα στοιχείο που ο άλλος δεν είχε ποτέ, το athleticism, κάτι που είναι πια απαραίτητο για το κορυφαίο επίπεδο. Ως project, ο Εμίρ είναι έως τρομακτικός...

      Διαγραφή
    3. Δε διαφωνώ σε τίποτα. Το mentality/leadership του Μποντιρόνγκα ήταν απλά ασυναγώνιστο.. Και σε ταχύητα σκέψης έτη φωτός μπροστά από τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταγενέστερων -νέων- σταρ..

      Διαγραφή
    4. Και ακομη ο Εμιρ εχει δολοφονικο τριποντο,και καλυτερο ριμπαουντ..Προφανως δεν θα πιασει ποτε το mentality/leadership του Ντεγιαν,οπως και κανεις αλλωστε μεχρι τωρα στην Ευρωπη,αλλα μπορει αν γινει φαρος και σημειο αναφορας για μια μεγαλη ομαδα,κανοντας πολλα πραγματα μες το γηπεδο,με ποιοτητα,οχι δηλαδη σαν εργατης και αφανης ηραωας αλλα σαν μεγαλος πρωταγωνιστης σε μια ομαδα..Αυτο που του ελειψε ειναι ο κοουτς που αθ τον απογειωσει

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικός προπονητής ο Πιανιτζιάνι, κατά τη γνώμη μου το νούμερο 3 στην Ευρώπη μετά από Ομπράντοβιτς, Μεσίνα, αλλά πρακτικές του είδους παίρνω τους παίκτες που ξέρω καλά, τους αλλάζω φανέλες και τους βαφτίζω νέα ομάδα, δεν με ικανοποιούν. Δεν προάγουν σε τίποτα το μπάσκετ, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από ό,τι ο ίδιος έκανε στα χρόνια της Σιένα, όταν οι άγνωστοι Σάτο, Μακ Ιντάιρ, Μακ Κάλεμπ έγιναν αστέρια με τη δουλειά του Ιταλού.
    Κατά κανόνα, όπως έχει δείξει η ιστορία, τέτοιες συνταγές ξαναζεσταμένου φαγητού δεν δικαιώνονται. Και δεν μου μοιάζει επαρκής η δικαιολογία των υψηλών απαιτήσεων στη Φενέρ. Ο Ομπράντοβιτς, θυμήσου, το 1999 μόνο τον Ρέμπρατσα πήρε μαζί όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό, ρίσκαρε με τους "φρέσκους" Κάτας, Φώτση και δικαιώθηκε. Επίσης, ούτε έναν δικό του δεν είχε πάρει όταν ανέλαβε Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης (στην Μπενετόν, αργότερα, πάλι μόνη εξαίρεση ήταν ο... Ρέμπρατσα). Αντίθετα, ο Μεσίνα συνήθως έπαιρνε "πακέτο" και παλιούς του γνώριμους στις ομάδες του (Σμόντις, Σισκάουσκας, Άντερσεν, Γιάριτς έχουν συνεργαστεί μαζί του σε περισσότερες από μία ομάδες), αλλά την τελευταία φορά που το επιχείρησε στη Ρεάλ δεν του βγήκε. Κι επειδή φαίνεται πως ούτε τον ίδιο τον "γεμίζει" πια το ξαναζεσταμένο φαγητό, φέτος το γύρισε το βιολί και δοκιμάζει νέα πρόσωπα (Γουίμς, Τζάκσον, Έρτσεγκ, Μίτσοβ, μόνη εξαίρεση ο έμπειρος Νίκολας).
    Από τις δύο τουρκικές προκλήσεις, λοιπόν, προτιμώ τον Μαχμούτι που καλείται να κάνει ομάδα το σκορποχώρι με 2-3 προσεκτικές κινήσεις. Κι ας πήρε κι αυτός μαζί του έναν κομβικό παίκτη. Αλήθεια, πόσο μεγάλη γκέλα έκανε ο Ομπράντοβιτς το καλοκαίρι του 2011 όταν δεν "άρπαξε" από τον Ολυμπιακό τον πληρέστατο και σοβαρό Γκόρντον για να πληρώσει τα ίδια και περισσότερα αργότερα για το "γατάκι" Λόγκαν...
    ΜΗΤΣΟΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα όλη οι προπονητές έχουν κάποιους παίκτες σταθερές, που γνωρίζουν σίγουρα πώς να τους κάνουν τη δουλειά. Για Λόγκαν.. Ο Παναθηναϊκός έψαχνε περισσότερο σκόρερ εκείνη την εποχή, έναν αντι-Νίκολας..

      Διαγραφή
  8. Αψογη δουλεια Jim..Και πολυ εμπεριστατωμενες αποψεις απο τους σχολιαστες..Εν κατακλειδι ο Μαχμουτι ηταν ιδανικος για ΠΑΟ ακομη και ο Αταμαν που ειναι γατονι..Μπογκτανοβιτς και Πρελντζιτς μπορουν ανετα εαν δουλεψουν με τον σωστο προπονητη να γινουν κορυφαιοι παικτες..Το θρασος του Μπογκτανοβιτς ειναι αυτο που θα τον καθιερωσει αν γινει καλη διαχειριση,ενω ο Πρελτζιτς εχει προσοντα οσο ελαχιστοι παικτες στην Ευρωπη.Ειναι κριμα που οι Ελληνικες ομαδες δεν ειδαν αυτους τους παικτες,τα ξαναειπαμε δεν υπαρχει φααντασια γιατι υπηρξε ευκολια..Ο Πιανιτζιανι ζητησε και πληρωσε ακριβα με Μπατιστ κυριως και Σατο το πνευμα του νικητη,που σε συνδοιασμο με την νεα προκληση γι αυτους τους 2 μπορει να κανει πολλα..Απλως ο μεν Μαικ,εχει κουραστει,εχει προβληματα τραυματισμων και δεν ειναι ευκολη η νεα αρχη στα 35,ομως και μονο η παρουσια του προσθετει πολλα στην ομαδα..Τον Σατο,δεν τον πολυβλεπω..Ο Καραμαν,φοβερο ταλεντο..Επισης βλεπω αναφενημενο τον Μπαρατς,ενω ο καλος Φαρμαρ,μπορει να κανει τη διαφορα..Γραψε μας εαν θες και για Γαλατα και Μπεσικτας και για τ αλλα πρωταθληματα..Σ ευχαριστουμε Jim για το κορυφαιο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά φίλε σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ο Μαχμούτι δούλευε άνετα στις δύο ελληνικές ομάδες. Τον θεωρώ πολύ καλό προπονητή αν και στο Τρεβίζο με είχε απογοητεύσει λίγο (είναι καταραμένη αυτή η θέση τα τελευταία χρόνια). Τον Αταμάν όχι τόσο. Έξυπνος αλλά ασταθής στις δουλειές του, δε μου εμπνέει σοβαρότητα. Είναι απρόβλεπτος στο coaching πάντως με τα καλά και τα κακά που μπορεί να έχει αυτή η ιδιότητα. Ο Μπατίστ είναι ερωτηματικό φέτος με τα χρόνια στη πλάτη και την έλευση σε ένα νέο περιβάλλον.

      Διαγραφή
  9. EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΜΑΜ (μια και μιλάς για Τουρκία!)
    ===============================================================

    Jim θέλω να μου πείς διεξοδικά αν γίνεται πως βλέπεις τον όμιλο της ΠΑΝΑΘΑΣ και ειδικά απέναντι σε Φενέρ , Ρεάλ και Ούνιξ που έρχεται από τα προκριματικά της euroleague.
    Με πεντάδα ΜΗΤΣΟΣ (κίτσεν) - ΟΥΚΙΤΣ - ΜΑΣΙΟΥΛΙΣ (πάνκο στο 3 θέλω) - ΜΠΑΛΚΜΑΝ πχ - ΑΡΜΤΣΡΟΓΚ (σόφο) , τι παιχνίδι θα παιχθεί με τη Φενέρ πχ και που θα κριθεί ;
    Ελευθερώνεται Ο ΜΗΤΣΟΣ μέ ένα δυάρι που απειλεί με σούτ και με ντράιβ όπως ο Ούκιτς ; Αμυντικά στα μπλόκ άουτ στα τάιμινγκ των ριμπάουντ στην ενέργεια αυτής της πεντάδας , έχουμε πλεονέκτημα σε ματσαρίσματα απέναντι στους Τούρκους πχ ;
    Μπορούμε να τους πάμε σε εκρηκτικά και γρήγορα πινκ ν ρόλ με τρέιλερ τον ΠΑΝΚΟ , τα ψηλά μας γκάρ και τον Μασιούλις ;
    Tα μίς μάτς μας απέναντι σε όλους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τώρα που επί τούτου ψήλωσαν "οι θέσεις" μας ;
    Μπορούμε να θάψουμε τον σκληρό Πιανιτζιάνι στην παράμονη άμυνα του χάντ τσέκινγκ που κάνει και αποδιωργανόνοντας τον να τον κτυπήσουμε στα υπέρ μας , μιά και έχει δείξει πως αν δεν του πάει ένα παιχνίδι πελαγοδρομεί ;
    Δώσε και σώσε ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ JIM ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ !
    Thank you by DOCTOR !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά χαρά Doc.. Τέτοια σχόλια θέλω να μου γράφετε ειδικά τώρα που θα ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος. Ειδικά όσοι ασχολούνται με ευρωπαϊκό μπάσκετ να είναι σίγουροι ότι θα βρούν τον παράδεισό τους στο μπλόγκ μας, μιας κ το παρεάκι που έχουμε φτιάξει έχει πολύ καλούς γνώστες του αντικειμένου.

      Δύσκολος όμιλος. Ειδικά με τη Ρεάλ δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Όχι ότι με τη Φενέρ θα είναι αλλά είναι νέα ομάδα και τον πρώτο καιρό μπορείς να τη βρείς ασύνδετη ακόμα. Από τον Ιανουάριο θα είναι πιό δυνατή.Η Φενέρ υπέρέχει σαν ρόστερ. Άστο μην σκεφτείς να ανοίξεις τον ρυθμό γιατί θα κλάψεις. Επίθεση μισού γηπέδου,κόψε το inside game (δε σε βλέπω..) κ δώσε κάποια σούτ στα γκάρντ (εκτός Ονάν). Ο Ούκιτς θα ξεκινάει σαν άσσος και ο Διαμαντίδης "2". Στην ουσία όμως το πόιντ γκαρντ σου θα είναι ο 3D, ο Ούκιτς θα λειτουργεί ως μεταφορέας μπάλας κ αποφορτιστής πίεσης για τον Έλληνα γκαρντ (βλ. Ράζιτς-Τέπιτς παλιότερα στη Παρτίζαν). Ο Πάνκο μπορεί μια χαρά στο "3" σε ένα ψηλό σχήμα που θα σου δώσει ώθηση στο ριμπάουντ. Μη πιστεύεις όμως ότι θα πάρει πόντους στο ποστ απέναντι στο Σάτο γιατί απλά δε μπορεί να τον σπρώξει. Θέλεις βάθος πάντως στη φροντκόρτ γιατί Άντερσεν κ Μπατίστ θα παίξουν με την επαφή. Στο ξαναλέω τα ματς Νοεμβρίου πάντως δεν έχουν σχέση με αυτά του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

      Διαγραφή
    2. Μ'αρέσεις γιατί είσαι μπασκετόφατσας και απαντάς αμέσως JIM , με επάρκεια μπασκετικής σκέψης και ψαξίματος.
      Το κλειδί είναι ο ΠΕΔΟΥ.Να διαβάζει τις παλιές καραβάνες της euroleague και να τις μπλοκάρει.
      Η απειρία του σε αυτό το επίπεδο πρέπει να καλυφθεί από ώρες μελέτης.
      Νασαι καλά (αν και δεν με συμφέρει λόγω επαγγέλματος ;) ) YOUR FRIEND...DOCTOR !

      Διαγραφή
    3. Nα'σαι καλά Doc, σε ευχαριστώ φίλε. Το κρυφό όπλο του Παναθηναϊκού φέτος μπορεί να είναι ο προπονητής του. Να'σαι σίγουρος πάντως ότι θα στραγγαλίσει κόσμο με την άμυνα του..

      Y.Γ: Σου μοιάζω στη φωτό για.. μπασκετόφατσα?

      Διαγραφή
  10. εχω την εντυπωση πως ολα θα κριθουν απο το μπατιστ και τη διαχειριση που θα του κανουν ολη τη χρονια....αν δεις 30λεπτα του μαικ στην αρχη της χρονιας ξεχαστε τη φενερ...με ζοτς στο παο και με καλη διαχειριση εβγαζε 2-3 θλασεις ολη τη χρονια....αν σχολασει ο μαικ δε τη βλεπω καλα τη φενερ...συμφωνεις jim?
    ΦΕΡΤΕ ΤΟΝ STONEROOK ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μπατίστ είναι βαρόμετρο γι'αυτό και θα προστατευθεί καλά. Δεν υπάρχουν 30λεπτα πλέον γι'αυτόν ξέχασε το. Δε θα μου κάνει εντύπωση να πάρει πάντως η Φενέρ έναν ακόμα παίκτη στο "4".. Τον Στόουνρουκ θα τον υπέγραφα σε κάθε μα κάθε ομάδα που θα έφτιαχνα και για αυτά που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα (τον θεωρώ αμυντικό εφάμιλλο του Διαμαντίδη) αλλά κυρίως για τον αγωνιστικό του χαρακτήρα.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω απεσύρθει ο Στόουν.

      Διαγραφή
    3. Ναι, μαζί και η φανέλα του σύντομα στη Παλαέστρα..

      Διαγραφή
  11. ...kai emena adinamia mou megali einai autos o Emir Preldzic!
    Pantos Jim aporo giati oute o Panathinaikos alla oute kai o Olimpiakos otan eree to xrima den endiaferthikan i asxolithikan pote me enan apo tous Savanovic kai Macvan tous opious iperektimo!
    ΥΓ. Grafe sixnotera....
    ΥΓ2 ...astieuome...
    Z13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ολυμπιακός είχε ενδιαφερθεί για τον Σαβάνοβιτς αν θυμάσαι αλλά ήταν πολλά τα λεφτά της Εφές.. Ο Ομπράντοβιτς από την άλλη διατηρούσε μια πιό στάνταρντ κατάσταση στη φρόνυλάιν του. Έξυπνοι παίκτες, μου αρέσουν.. Να'σαι καλά Ζ13.

      Διαγραφή
  12. Νομίζω το καλύτερό σου άρθρο μέχρι τώρα.. Το ρούφηξα όλο! Αν η Φενέρ δεν φτάσει μέχρι το Final Four φέτος θα είναι αποτυχία για μένα.. Περιμένω να δω πως θα χρησιμοποιήσει τον Sato ο Ιταλός και σε τι κατάσταση θα είναι και ο ίδιος (επιθετικά μιλάω, γιατί αμυντικά είναι πραγματικός τοίχος).. Ερωτηματικό ο Batiste και συγκεκριμένα τα πόδια του, αν και νομίζω πως ο McCalebb θα κάνει πάρτι με τα screen του.. Για το άλλο στρατόπεδο, συμφωνώ απόλυτα.. Αν μπει σε καλούπια ο Vujacic ίσως δούμε κάτι πολύ καλό απο την Γαλατά, αλλιώς η πορεία θα είναι παρόμοια με την περυσινή..

    Kaspar Hauser

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Jim για αυτόν τον Dollard ξέρουμε τίποτα ? http://www.superbasket.gr/permalink/167226.html

      Kaspar Hauser

      Διαγραφή
    2. Γειά χαρά Kaspar, σ'ευχαριστώ φίλε.. Έχουμε και άλλα τέτοια στην αρχειοθήκη για διάφορες ομάδες. Για να τον δούμε τον Σάτο, πιστεύω θα είναι πιό απελευθερωμένος φέτος, περιμένω με ενδιαφέρον. Η Εφές εννοείς..Ναι, πολύ σημαντικός ο Βούγιασιτς κ ο τρόπος που θα τον χειριστεί ο Μαχμούτι. Περιμένω πάντως από την ομάδα του φέτος ένα πιό σκληρό αμυντικό προφίλ και πιό συγκεκριμένα πράγματα ως κατεύθυνση σε σχέση με πέρυσι.

      Διαγραφή
  13. Για τον Ντόλαρντ ο Κολλοσός είναι η μεγάλη του ευκαιρία. Έχει παιχνίδι με πλάτη και τελειώματα, πολύ δυνατό παιδί (καλά χέρια) θέλει δουλειά στο body control για να μειώσει συνολικά τα λάθη του. Στη Ρόδο επίσης θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει το shot selection του, που δεν είναι τόσο ικανοποιητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρελά λεφτά για χορτάτους και ξεζουμισμένους παίχτες. Τους τα έφαγε χοντρά ο νονός και καλά τους έκανε ! Jimmy, βγάλε το ITALIAN JOB και βάλε LUFTHANSA HEIST ! Χαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σσσσσσσ... Μη λές τέτοια και είμαι ακόμα έξω!

      Υ.Γ: http://www.youtube.com/watch?v=z49xZ7VcfqE

      Διαγραφή
  15. Αγαπητέ Jim διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το κομμάτι σου και όπως μ'αρέσει και μένα, έτσι και σε σένα θα σχολιάσω όσα διαφωνώ και όχι όσα (τα περισσότερα) συμφωνώ.

    ΒΑΣΙΚΗ διαφωνία μου είναι πως θεωρείς την Φενέρ ικανή για κατάκτηση Ευρωλίγκας ενώ αν καταλαβαίνω σωστά θεωρείς την Εφες 1 σκαλάκι πιο κάτω.

    Κατεμέ ίσως είναι και ανάποδα. Γιατί το λέω αυτό? Γιατί βλέπω ότι θεωρείς την Φενέρ πάνοπλη ενώ κατεμέ έχει ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ στοιχήματα.

    1. στοίχημα πως θα ταιριάξει ο Μακάλεμπ με Ονάν ή Πρέλτζιτς.
    2. στοίχημα ο τρέλιακας Μπογκντάνοβιτς.
    3. στοίχημα ο με εικόνα συνταξιούχου εδώ και 2 σεζόν (εκτός απο το διάστημα απρίλιος-μάιος 2011) Σάτο.
    4. στοίχημα ο διαλυμένος απο τα χρόνια στην πλάτη Μπατίστ το ίδιο και ο Άντερσεν
    5. στοίχημα να βρεί ομοιογένεια, λογική, αυτοματισμούς σε μια ομάδα με 10 νέους παίκτες.

    Απο την άλλη η Εφές όπως λες πήρε για εμένα τον 2ο άντε 3ο καλύτερο κόουτς της Ευρώπης για πέρσυ (μαζί με τον Τρινκιέρι και τον Ντούντα), πήρε τον καλύτερο ΝΒΑer μαζί με τον Weems (Farmar) και τον ταίριαξε με τον μακράν καλύτερο "χαμάλη" (όπως άριστα σχολιάζεις) της Ευρωλίγκα για πέρσυ (Gordon) και δίπλα σε αυτά έβαλε τον πιο φονικό σουτέρ που με ελάχιστη καθοδήγηση θα κλείσει σπίτια όπως κόντεψε να κλείσει και του Ολυμπιακού πέρσυ στο Εφες-Ολυμπιακός.

    Σε όλα αυτά προσέθεσε και ένα κορμί-κορμάρα με πολύ μπάσκετ μέσα του, σε άριστη ηλικία, κατάσταση αθλητική και μπασκετική τον Ερντέν.

    Αυτά απο εμένα και με χαρά να διαβάσω την απάντηση σου. Με εκτίμηση, DON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα φιλαράκι, σ'ευχαριστώ για το σχόλιο. Η Εφές σαφώς κ ξεκινάει ένα βήμα μπροστά από τη Φενέρ λόγω ομοιογένειας. Κράτησε ένα σημαντικό κορμό παικτών κ έφερε έναν κόουτς ο οποίους έχει ξαναδουλέψει με αρκετούς από τους παίκτες της ομάδας. Άρα έχει αυτό το πλεονέκτημα. Από την άλλη (αν κ τα ρόστερ τους είναι πάνω κάτω ισοδύναμα) θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου η Φενέρ θα βγεί μπροστά. Εαν δεν έχει απώλειες από τραυματισμούς.. Γνώμη μου ότι το μπάσκετ του Πιανιτζιάνι θα υπερισχύσει. Είναι γνωστό πόσο καλό προπονητή θεωρώ τον Μαχμούτι αλλά κατ'εμέ ο Πιανιτζιάνι είναι το επόμενο Νο1 στην Ευρώπη και μάλιστα στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι μόνο οι γνώσεις κ το ταλέντο, είναι και η προσωπικότητα..

      Y.Γ. Μια χαρά θα ταιριάξει ο Μακάλεμπ, ειδικά με τον Πρέλντζιτς..

      Διαγραφή
    2. Κοίτα με την "φτωχή" προπονητικά ευρώπη δεν είναι δύσκολο να είσαι ο Νο.1 αν είσαι ο Πιανιτζιάνι.

      Ουσιαστικά ΟΛΟΙ οι μεγάλοι προπονητές που προπονήσαν στα 90's και 00's είναι παρελθόν. Ιωαννίδης, Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς, Μάλκοβιτς, Μεσίνα, Γκέρσον άλλοι περισσότερο (Ιωαννίδης, Γκέρσον), άλλοι πολύ (Ίβκοβιτς, Μάλκοβιτς) άλλοι αρκετά (Ομπράντοβιτς, Μεσίνα) πάνε για απόσυρση ή είναι ήδη.

      Οπότε ο μοναδικός που ήταν ανάμεσα τους αυτά τα χρόνια, ο Σιμόνε, μαζί με τον Ιβάνοβιτς είναι τα μόνα μεγάλα χαρτιά που μένουν.

      ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ θεωρώ ότι τον υπερεκτιμάς λίγο τον Σιμόνε. Ο άνθρωπος αυτός έδειξε μια απίστευτη συνέπεια να καταφέρνει το...ΜΕΤΡΙΟ. Να έχει 1η την Σιένα στην Ιταλία αλλά στην Ευρώπη ότι και αν έκανε είχε έναν θεαματικό τρόπο να παραμένει...ΜΕΤΡΙΟΣ.

      Δεν θα ξεχάσω ποτέ το Σιένα-Μακάμπι που κέρδιζε 2481394 πόντους και έχασε στον ημιτελικό απο τον Ψιψινέλο τον Χαλπερίν και την παρέα του, δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ξεβρακώθηκε back2back στην Τοσκάνη απο τον Ομπράντοβιτς αφού είχε πέσει απο την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι με το διπλό στο ΟΑΚΑ, δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ακόμα και σε θριαμβευτική σειρά (με εμάς το 2011) έγραψε ήττα με 40 (!!!!!!!!) πόντους και μετά τον ξεφλούδισε πάλι ο Ομπράντοβιτς και προφανώς δεν θα ξεχάσω και το φετινό χουνέρι που έπαθε απο τον Ντούντα και μάλιστα χαλαροξεκούραστα.

      Αυτός ο άνθρωπος διαχειρίστηκε ή και έχτισε αν θες, το δέχομαι, μερικά απο τα καλύτερα ρόστερ+παίκτες των τελευταίων ετών στα ευρωπαικά γήπεδα και είτε με καλύτερο είτε με χειρότερο ρόστερ απο τον ανταγωνισμό δεν κατάφερε έστω ΜΙΑ φορά να κάνει την υπέρβαση, όχι να κατακτήσει Ευρωπαικό τρόπαιο, αλλά έστω να το διεκδικήσει.

      Νομίζω λοιπόν πως δεν αρκεί η διαφορά Πιανιτζιάνι με Μαχμουτί, αν πάρουμε ως δεδομένο πως ο Σιμόνε είναι καλύτερος, για να υπερισχύσει η Φενέρ. Είναι χτισμένη σε παίκτες σε μεγάλη κατηφορά, σε παίκτες με τεράστια σωματική φθορά, σε παίκτες μισθοφόρους, σε παίκτες που έρχονται απο διαφορετικές παραστάσεις (εκτός απο τους 3 "δικούς του"). Ο Πιαντιτζιάνι πάει με παίκτες 30+ να φτιάξει ομάδα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κερδίσει άμεσα. Αυτό για εμένα είναι κάκιστο και λανθασμένο.

      Πόσο μάλλον πάει να κάνει την Σιένα, στην Τουρκία που για εμένα είναι καταστροφικό. ΚΑΝΕΙΣ μεγάλος προπονητής που άλλαξε ομάδα-παραστάσεις δεν πέτυχε με το να παίρνει τα γερασμένα-χρησιμοποιημένα επιτυχώς κομμάτια του παλαιού μοντέλου.

      Εγώ στο καταθέτω έτσι προσωπικά και γιατί σε εκτιμώ πολύ ότι η Εφές φέτος θα είναι ΠΟΛΥ μα ΠΟΛΥ δυσκολότερη να νικηθεί απο οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαική ομάδα εκτός της ΤΣΣΚΑ, του Ολυμπιακού και της Ρεάλ (την 4άδα αυτή την βλέπω και ως φαβορί για το F4 αν η μια δεν φάει την άλλη along the way).

      Αυτά και συγνώμη για την πολυλογία.

      Διαγραφή
    3. Έλα Ντον, χαλάρωσε με τον Πιανιτζιάνι, κάνε ένα τσιγαράκι! Λοιπόν..
      1.Προπονητική σκηνή: Aυτό λέγεται χρόνος.. Κάποιοι μεγάλοι μένουν πίσω κ κάποιοι νέοι αναδεικνύονται. Εγώ βλέπω δουλειές. Ο Ιταλός είναι μαζί με τον Μπλατ και τον Ιβάνοβιτς (που είναι πιό μεγάλος ηλικιακά) αυτοί που ξεχωρίζω. Υπάρχουν και άλλοι αρκετά καλοί φυσικά, απλά αυτούς ξεχωρίζω εγώ.
      2.Σιένα: Mέτριος..? Γιατί έφτασε σε δύο φάιναλ-4 κ δεν πήρε τίτλο? Μη ξεχνάς ότι οι δικές μας ομάδες και η ΤΣΣΚΑ παίζανε με 20plus εκ. μπάτζετ και αυτός με 8-10.. Από τη Μακάμπι αυτό μπορεί να το πάθει οποιοσδήποτε. Σκέψου να έπαιζες εσύ με 8-10 εκ. κ αυτός με 20.. Γιατί πέρυσι ήσασταν περίπου στα ίδια κ πρόπερσι είχες το τριπλάσιο. Του καταλογίζω ότι δεν έπαιρνε ένα βαρύ κορμί στη φροντλάιν ποτέ ώστε να φτάσει μέχρι τέλους. Μπορεί να την πατήσει κ φέτος..
      3. Eφές: Καμία ένσταση. Ο οικοδεσπότης πάντα έχει ένα προβάδισμα.. Και αυτόν το ρόλο φέτος στην TBL τον έχει ο Μαχμούτι. Για να δούμε όμως.. Εγώ την πιστεύω την Φενέρ, αρκεί στο ξαναλέω να μην έχει απώλειες την άνοιξη.

      Γράφε όσο γουστάρεις, εδώ είμαστε basket junkies..

      Διαγραφή
    4. Εγώ χαλαρότατος είμαι με τον Πιανιτζιάνι, αυτός όμως δεν λέει να χαλαρώσει με τίποτα. Οι καρπαζές του ευρωπαικά είναι καθιερωμένες, ξεκινάει η σεζόν και αναρωτιέσαι με ποιόν τρόπο θα αποτύχει πανυγηρικά η Σιένα.

      ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ξαναλέω στην Ευρώπη που ο προπονητής ΟΣΦΠ-ΠΑΟ είναι ο Μπαρτζώκας και ο Πεδουλάκης, της Ρεάλ-Μπάρτσα ο Λάσο και ο Πασκουάλ, ο Πιανιτζιάνι περνάει για Φιλ Τζάκσον.

      1. Δεν λέγεται χρόνος. Λέγεται ένδεια σοβαρών προπονητών. Κάποτε μεσουρανούσαν Μάλκοβιτς, Ιωαννίδης και είχες τον Ομπράντοβιτς και τον Μεσίνα και τον Γκέρσον να ξεπετάγονται, κάποτε είχες τον Σέρφ 15ο καλύτερο τώρα έχεις τον...Πιανιτζιάνι. Μπλάτ ΠΟΛΥ καλός (για συγκεκριμένα πράγματα μεν), πραγματικά ξεχωριστός.

      2. Αυτό το περι μπάτζετ καταρίπτεται φέτος...Με τι μπάτζετ έπαιζε ο Ολυμπιακός φέτος που τον ξεβράκωσε με μειονέκτημα? Με τι μπάτζετ έπαιζε η Μακάμπι του Γατούλη του Γιοτάμ που έχανε με 15+ και τελικά το γύρισε??? ΠΟΙΑ Μακάμπι? Του ηγέτη ΓΙΟ-ΓΙΟ? Seriously now? Πέρσυ ήμασταν στα ίδια? Όσο έπαιρνε ο Andersen παίρνανε ΟΛΟΙ οι ξένοι μας. ΟΛΟΙ μαζί.

      3. Η Φενέρ είναι δεδομένο ότι θα έχει απώλειες την άνοιξη, αυτή είναι η βασική μου διαφωνία. Έχει βασιστεί σε ξοφλημένους ή προς εξόφληση παίκτες που 9/10 έχουν ιστορικό τραυματισμών συχνών και σοβαρών.

      :)

      Διαγραφή
  16. Μεγαλα ονοματα η φενερ σιγουρα αλλα υπαρχουν προβληματα.Θεωρω ομως οτι θα συναντησει δυσκολιες μεσα στη σεζον που φαινονται απο τωρα(μπατιστ-γονατα,μακ καλεμπ κ μπογκντανοβιτς δυσκολο να βρουν χημεια,παρατεταμενο ντεφορμαρισμα σατο).Ικανοτατος ο πιανιτζιανι εχει να επιδειξει τρομερο εργο αλλα...Ο ομιλος μας με φενερ,ουνικς κ φυσικα τη ρεαλ του ρουντι ειναι φωτια κ θα γινουν μεγαλα παιχνιδια.πες μας ποιο θα ειναι το καλυτερο σχημα για τον περιορισμο του ρουντι.Ομολογουμενως τρομερος παικτης.Ακομα ποσες ομαδες περνανε απο τον ομιλο?BARBAS
    Keep walking jim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς φίλε και θα'χει προβλήματα. Δε μιλάω για πιθανούς τραυματισμούς αλλά για το αγωνιστικό κομμάτι. Θυμήσου τον Ολυμπιακό πέρυσι. Όταν ολοκληρώσεις το ρόστερ σου θα σου πώ. Είναι ομαδικό το θέμα. Και φυσικά θα είναι μεγάλο λάθος να εστιάσεις μόνο στον Ρούντι..

      Διαγραφή
  17. Jim,οπως σου ειχα ξαναγραψει,πιστευω οτι κατι παιζεται με Φενερ και Μπογκτανοβιτς..Δεν μιλαει τυχαια ο Ρεπεσα..Θα μου πεις ,εδω δεν τα βρηκανε με Μπαρτσα..Θα ηταν η χρυση ευκαιρια να κανει ο ΠΑΟ,υπερβαση και κινηση ματ και να τον αποκτησει,εαν βεβαια γινεται,θα εφερνε παικτη για 10 χρονια,που θα μπορουσε να γινει ο επομενος ηγετης.Αξιζει ακομη και οικονομικη υπερβαση[αν και δεν νομιζω οτι τα 10 εκ εχουν ξεπεραστει]..Στο τελος θα τον δουμε στη Μαλαγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H λογική λέει ότι ο παίκτης δε πωλείται. Αυτό σου είχα πει και την πρώτη φορά αν θυμάσαι και αυτή την απάντηση εισέπραξε μετά από λίγο η Μπάρτσα. Αυτό που αφήνει ίσως κάτι να αιωρείται είναι το παρελθόν του Πιανιτζιάνι με τον Αραντόρι. Επίσης πολύ σπουδαίος σκόρερ αλλά χωρίς τα πόδια που θέλει ο Ιταλός. Δεν έγινε ποτέ ο νέος σταρ της Σιένα..

      Διαγραφή
  18. τεραστια κινηση ο μπογκντανοβιτς για οποια ομαδα τον κυνηγησει αλλα πιστευω οτι θα μεινει φενερ.θα ηταν μεγαλο λαθος να τον αφησουν να τους φυγει τωρα αφου οικονομικο προβλημα δεν εχουν.πως σχολιαζεις μαλαγα?δυνατες κινησεις αλλα κ σοβαρες ελλειψεις θεωρω.οσο για την τουρκια εκει θεωρω οτι γινεται κατι αντιστοιχο με μεσα δεκαετιας του 90 στην ελλαδα.καποιες ομαδες ξεχωριζουν αλλα πολλες ειναι δυνατες που σπρωχνουν κ λεφτα.πολυ ανταγωνιστικο πρωταθλημα ισως το πιο ανταγωνιστικο στην ευρωπη πλεον.μαλλον η γαλατα μεχμετ οκουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει καλό υλικό η Μάλαγα αλλά το δύσκολο για τον Ρέπεσα θα είναι να τους δώσει ταυτότητα σαν ομάδα. Η Βαλένθια μου αρέσει πιό πολύ. Η TBL σε επίπεδο κορυφής είναι τοπ. Σαν πακέτο ;όμως η ACB.

      Διαγραφή
  19. Jim,δεν λεω,υπαρχουν εξαιρετικές μοναδες στη Fener ,ομως υπαρχουν αρκετα ζητηματα σε αυτην την ομαδα που σε κανουν να προβληματιζεσαι.
    Καταρχην,δεν βλεπω καποιον floor-leader στον ασσο,που θα μπορεσει να βαλει στο παιχνιδι τον γερο - Mike και θα κατορθωσει να κατευθυνει με μαεστρια την επιθεση των Τουρκων,μιας και ο McCalebb εχει αλλα διαφορετικα στοιχεια στο παιχνιδι του.
    Γιατι αν περιμενουν δημιουργια από τον Batiste με αυτην την σμπαραλιασμενη μεση τοτε σωθηκανε εκει στην Πολη!
    Ποιος λοιπον θα κανει αυτη τη δουλεια Jim?
    Τον Ermis δεν τον ξερω,μπορει οντως να εχει καλες προοπτικες,αλλα αν κατσει καποιος και παρατηρησει ολες τις πρωταθλητριες Ευρωπης των τελευταιων ετων,ολες μα ολες ειχαν στον ασσο 2 τουλάχιστον τρομερους "στρατηγους".Τι Χολντεν,τι Παπαλουκά,τι Διαμαντιδη ,τι Σαρας,τι Ρουμπιο,τι Μπαζιλε!
    Επισης,δεν βλεπω εναν ποιοτικο κορμο Τουρκων παικτων,που θα δωσει ωθηση στην Τουρκικη ομαδα.Ουτε ο μουστακαλης Savas,ουτε ο αδυναμος Peker ,ουτε ο φερελπις Karaman μου κανουν «κλικ».
    Οταν μαλιστα σκεφτεις οτι ομαδες όπως η Μπαρτσα,η Ρεαλ,ο Ολυμπιακος,ο Παναθηναϊκός,η ΤΣΣΚΑ, πλεονεκτουν εχοντας στις ταξεις τους την αφροκρεμα των σαφως πιο δυνατων και ποιοτικων εθνικων ομαδων Ισπανιας,Ρωσιας,Ελλαδας.
    Παρεπιπτοντως,Jim,κανε κι ένα σχολιο για το ματς θανατου Σερβιας - Τουρκιας.
    Επιπλεον,εχω την εντυπωση,ότι ο Πιανιτζιανι δεν αποτελει ακριβως την επιτομη του Know – how για την κατακτηση της ευρωπαϊκης κορυφης.Δεν εχει παιξει ουτε καν τελικο,ποσο μαλλον να κατακτησει το τροπαιο.Δεν λεω ότι είναι ασχετος,αλλα κατά τη γνωμη μου είναι κατω σε αξια από Μπλατ,Μεσινα,Ιβανοβιτς και φυσικα Ομπραντοβιτς και Ιβκοβιτς.
    Τελος, τα πολλα χρηματα και η αποκτηση παιχταραδων δεν συνεπαγεται παντα την μπασκετικη ευτυχια.Τρανο παραδειγμα ,η περσινηΑρμανι του Σκαριολο ,η οποια απετυχε παταγωδως,εχοντας παρομοιο project με την Φενερ ή η Ρεαλ του Μεσινα (τυχαιο ότι και στις δυο περιπτωσεις υπαρχει αρκετη Italian job?).Μεχρι λοιπον να δεσουν και να αποκτησουν χημεια ολοι αυτοι οι εξαιρετικοι παικτες,μπορει να είναι πολύ αργα για την Φενερ,ειδικα σε έναν ομιλο όπως ο φετινος.

    ΥΓ.Στο προηγουμενο αρθρο σου ειχα πει για την περιπτωση Σακοτα στον Παναθηναϊκο και μου ειπες ότι κατά τη γνωμη σου ότι δεν ταιριαζει σε αυτό που θελει να παιξει ο Πεδουλάκης.Εγω θα διαφωνησω.Εγω νομιζω ότι ταιριαζει αρκετα.Καταρχην,θα αποκτησει ο Παναθηναϊκος ισορροπια στα φοργουορντ,αποκτωντας ένα κλασσικο τεσσαρι με εξαιρετικο τριποντο και υψος κοντα στα 2.10.Αυτο θα του δωσει την ευκαιρια να αποκτησει έναν π.χ. Λασμε ή Αντριεν χωρις να ενδιαφερεται αν θα εχει εξωτερικο σουτ.Απο την άλλη ο Σακοτα θα αποκτηθει με την προοπτικη να δωσει 5-10 αγωνιστικα λεπτα και όχι για να παρει πρωταγωνιστικο ρολο.Ή ακομη και να συμπληρωνει την 15αδα.Επισης είναι μολις 26 ετων και με βαση τα προσοντα του δεν εχει φτασει εκει που μπορει.Ποιος ξερει,μπορει να μιλαμε για μια νεα περιπτωση Πριντεζη αν δουλεψει σκληρα.Τελος,δεν μπορει να επιλεγεται από τον Ομπραντοβιτς ενας παικτης για να στελεχωσει για 2-3 σεζον την ομαδα και μαλιστα σε εποχες παχιων αγελαδων και να μην κρινεται τωρα επαρκης,από έναν παρομοιας φιλοσοφιας προπονητη όπως ο Πεδουλακης.ΕιδΙκα όταν κουβεντιαζονται για την ιδια θεση τα ονοματα των μεγαλης ηλικιας Κομματου ή Ντικουδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Τζόνυ..Οι Ιταλοί δεν "το'χουν" με τους floor leaders. Προτιμούν σκόρινγκ γκαρντ.. Ο Ερμίς είναι ο καλύτερος Τούρκος πασερ, εγκεφαλικός αλλά δεν έχει το backround του Ζήση π.χ. για να μπορείς να βασιστείς πάνω του σε τέτοιο επίπεδο κ να πείς ότι του δίνω το τιμόνι σε ένα τόσο ακριβό σύνολο. 6 τίτλοι Ιταλίας δεν σου δίνουν το know how..? Δε μίλησα συγκεκριμένα για Ευρώπη. Αλλά κ στην Ευρώπη ο Πιανιτζιάνι θεωρείται νικητής. Καταλαβαίνω την άποψη σου για Σάκοτα. Υστερεί πολύ όμως αμυντικά κ σωματικά..

      Διαγραφή
  20. φιλε πολυ ωραιο μπλογκ...να κανω μια ασχετη ερωτηση που διαβασες οτι ο κινεζος γι γιανλιαν χανει ολη τη σεζον λογω τραυματισμου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Jim, Δύο ερωτήσεις :
      - Γιατί καθυστερεί τόσο να κλείσει τον Έλληνα; Ο Νέστωρας δεν υστερεί αμυντικά;
      - Στο 1/2 είναι ok ; Δεν θα χρειαζόταν αντίστοιχα κάποιον φτηνό παίκτη με εμπειρία νικητή, πχ Χατζηβρέτα ή Καλαιτζή ;
      Θόδωρος

      Διαγραφή
    2. Nα'σαι καλά. Παίζει δυνατά αυτή η πιθανότητα, κάνε μια βόλτα στο διαδίκτυο..

      Διαγραφή
  21. Jim
    1) σε τοσο ασχημη κατασταση βρισκεται ο Kinsey που ειναι ακομα στα αζητητα?

    2) οσον αφορα το διδυμο Gordon-Farmar σε βρισκω λιγο υπερβολικο για την ταμπελα "το καλυτερο backcourt της Ευρωπης"! Ενταξει ο Gordon πλεον εχει περασει σε αλλο επιπεδο (βεβαια ξερεις κι εσυ πολυ καλα οτι μονο με τροπαια κερδιζεις γαλονια, τομεας που υστερει ο Αμερικανος), αλλα ο Farmar παραμενει ερωτηματικο στο κατα ποσο θα μπορεσει να προσαρμοστει σε ενα χαμηλο τεμπο και σε παιχνιδι μισου γηπεδου. Ναι στην Maccabbi οταν προσαρμοστηκε ηταν φανταστικος, αλλα σε ενα στυλ παιχνιδιου κομμενο και ραμμενο στα μετρα του, εντελως αντιθετο απο το control basket που θα επιδιωξει -οπως λες- να παιζει ο Μαχμουτι.

    Κι επειδη ανοιξες μεγαλη κουβεντα, ποιο θεωρεις το καλυτερο διδυμο guard στην διοργανωση? Δεν μπορω να ειμαι και πολυ αντικειμενικος, αλλα ο Law των τελικων της Α1 (οντας και ψιλοτραυματιας) μαζι με τον Σπανουλη - τον σταρ πλεον της διοργανωσης μετα την φυγη του Κιριλενκο και την πτωση των Διαμαντιδη, Navaro- νομιζω οτι βρισκονται ευκολα στην πρωτη τριαδα. Προσωπικα ξεχωριζω τα διδυμα Langford-Cook, McCalebb-Preldric και τους πυραυλοκινητος Rudy-Llull.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου gio.. Έτσι έμαθαμ κρίμα γιατί πρόκειται για εξαιρετικό περιφερειακό παίκτη. Όσον αφορά το δίδυμο αναφερόμουν στη λειτουργικότητα και όχι δε νομίζω ότι ήμουν υπερβολικός. Σαφώς τίτλοι ίσον γαλόνια, αλλά και η εξαιρετική παρουσία σε καλά ευρωπαϊκά κλαμπ σου δίνουν ένα στάτους. Ο Φάρμαρ θα έχει τη δική του ελευθερία, ελεγχόμενα, να'σαι σίγουρος. Όταν λέω σετ, μη φανταστείς Παρτίζαν.. Αυτή η Εφές μπορεί να σκοράρει 80 άνετα κάθε βράδυ και θα ψάξει καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου, απλά ο Μαχμούτι σίγουρα θα δουλέψει λίγο παραπάνω στο μισό γήπεδο και νομίζω ότι ο Φάρμαρ έχει την ποιότητα να αποδώσει και σε αυτό το στυλ.
      Όταν λοιπόν λέμε "το καλύτερο μπακόρτ" της διοργάνωσης αναφερόμαστε στη λειτουργικότητα του διδύμου και τι παράγουν ως άθροισμα για το ομαδικό καλό. Δε κρίνουμε με βάση τα ονόματα γιατί π.χ. δύο σπουδαίοι παίκτες ίσως να μη μπορούν να λειτουργήσουν μαζί. Ας πούμε θεωρώ μακράν καλύτερο μπακόρτ στο ΝΒΑ τα τελευταία 10 χρόνια τους Μπίλαπς-Χάμιλτον. Άνετα.. Λο-Σπανούλης ναι, πολύ δυνατό δίδυμο, από τα τοπ.

      Διαγραφή
    2. Ρε παιδια οκ καλα διδυμα αλλα ακουω και κουφα πραματα
      Ο διαμαντιδης εχει αρχισει να πεφτει!!! Μονο κ μονο για να πουμε οτι ο σπαν ειναι το απολυτο αστερι της διοργανωσης.τι αλλο θα ακουσω....
      Κ το διδυμο DD -Ukic δεν ειναι απο τα τοπ επειδη ο κροατης επαιζε σε ομαδες γιουρουσια τυπου φενερ κ κροατια που οποιος κ να παιζε εδειχνε λιγος.
      Οκ απλα καποιοι θα εκτεθειτε
      CG

      Διαγραφή
    3. Τελικά μάντεψε ποιος εκτέθηκε!!!

      Διαγραφή
  22. Απαντήσεις
    1. Τι είπες τώρα.. Θρύλοι και οι δύο. Ο Άλεν είναι πιό ολοκληρωμένος παίκτης, θυμήσου ειδικά μερικά χρόνια πριν (ντράιβ, αθλητικά προσόντα)και έχει την καλύτερη απελευθέρωση που έχω δεί σε παίκτη ΝΒΑ (κατ'εμέ ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχων). Αλλά ο άλλος ήταν πιό ηγέτης, πιό κυνικός. Αν είχα ένα σουτ πεθαίνω/ζω θα το έδινα στον Μίλερ..

      Διαγραφή
    2. Ρετζι Μιλλερ με 1000 και μονο για την γλωσσα που εβγαζε μετα απο καθε τριποντο..Αλεν σιγουρα πιο ολοκληρωμενο πακετο,κιλερ,αλλα βρε αδελφε,οταν εφτανε η μπαλα στα χερια του Ρετζι ειχες αλλη λαχταρα να δεις το διχτακι αν σπαρταραει..

      Διαγραφή
    3. y alla eixe to pleonekthma tou cluth (Mr.Clutcher mazi me Jerry West) pou den to eixe aneptygmeno se toso megalo va8mo o ray-ray

      Διαγραφή
  23. άσχετο κι από μένα: o Mike Wilkinson είναι ελεύθερος????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Jim,ξαναματαεπανερχομαι,ξαναεπαναλαμβανωντας,ξαναματαρωτωντας,κατι που εχουμε ξανασυζητησει..Εχεις δει καθολου Ισραηλ στα προκριματικα??Ο αθλητης Ελιγιαχου,κατω υπο τις παρουσες συνθηκες που γινεται η αναζητηση 4αριου[εαν γινεται,που μαλλον δεν γινεται]στον ΠΑΟ,δεν κανει στον κοουτς Πεδουλακη??Στα 27 του,ο καλυτερος μετα τον Κασπι,Ισραηλινος παικτης??Και του εκανε ο 35χρονος Πανκο,που απο οτι ακουω εχει ξεκινησει και λιγο νωθρα[βιαζομαι το ξερω και δεν πρεπει]..Δηλαδη με 300 χιλ θα βρεθει καλυτερος.κατα τον Νοεμβριο?Επανερχομαι γιατι ακομη 4αρι δεν εχουμε,και εαν βλεπεις Ισραηλ,καταλαβαινεις ευκολα..Εδω κολλαει απολυτα το γνωστο που μας ειχε πρηξει και καποιος μπασκετικος δημοσιογραφος[κουιζ,εαν ξερεις ποιος πες το]...΄΄Ειναι να γελαει κανεις""

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οντως Jim, ο R. Allen ειναι τεχνικα πληρεστερος αθλητης απο τον Miller. Αλλα τετοιο mentality και "cojones" δυσκολα συναντας! Αξιζει να δει κανεις το αφιερωμα του ESPN "Reggie Miller vs The New York Knicks" (http://www.youtube.com/watch?v=bmOdR6x-xmY), ο τυπος ειναι απλα απολαυστικος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ακόμα δεν βγήκε απο το αυγό του (Σιένα) ο Πιανιτζιάνι. Για να τον δούμε και μακριά απο το ελεγχόμενο περιβάλλον της. Ακόμα να δούμε αν και πότε η ευρωλίγκα αποφασίσει να ''σπρώξει'' καμμιά τουρκικη ομάδα όπως κάνει κατα καιρούς με ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι και Μπάρτσα. Μεγάλη αγορά η τουρκία, είναι πολλά τα λεφτά. Θυμάστε πως προσπαθήσανε κάποτε να κατακτήσουν την Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαική αγορά, χαρίζοντας της το ευρωμπάσκετ.

    Διάβασα παραπάνω κάτι που δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. Ο Ιωαννίδης λέει ήταν μεγάλος προπονητής! LOSER από τούς λίγους που τον κάνανε ''μάγκα'' ο Γκάλης και η παράγκα του μπαρμπα-Σώκράτη. Σκέτη δυσφήμηση για το άθλημα με τα άπειρα καφριλίκια του, μιλάμε για τέρας! Και φυσικά μετά ασχολήθηκε με την πολιτική...

    Το μέλλον ανήκει στούς Έλληνες προπονητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φράνκι είμαι φαν του Ξανθού. Στο επόμενο ανάλογο σχόλιο θα σε διώξω από τη συμμορία.. Θα πρέπει να το κερδίσουν οι τουρκικές ομάδες αυτό το "σπρώξιμο"..

      Διαγραφή
    2. Εδώ ήσουνα κολλητός με τον Τόμμυ τι να λέμε τώρα, ο Ξανθός ωχριά μπροστά του.

      http://www.youtube.com/watch?v=E84VqqCPI7w

      Διαγραφή
    3. Χαχαχα! Και γαμώ τα παιδιά..!!! Τον έχεις παρεξηγήσει..

      Διαγραφή
  27. Πολύ καλή ανάλυση τζιμάρα.Παίρνω τροφή από αυτό που είπε ο φίλος στην αρχή.Για εμένα το καλύτερο και πιό απολαυστικό σου κείμενο ήταν αυτό.Τέχνη

    http://hoopfellas.blogspot.gr/2011/09/euroleague.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ακρως ενδιαφέρον αναμένεται το φετινό τουρκικο πρωταθλημα καθως και η πορεία των τουρκικων ομάδων σε Euroleague και Uleb Cup. Οι Τουρκοι έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπασκετ και το μόνο που τους λειπει είναι μια διακριση στη Euroleague. Και αν δεν είχε και η Μπεσικτας προβλήματα θα μιλούσαμε για ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Το καυτό αουτσαιντερ παντως αναμένεται να είναι η Γαλατασαράι. Αρκετά καλές κινήσεις τόσο από την εγχωρια (Atsur,Dudley,Akyol,Hawkins) όσο και από την ξένη αγορά (N'Dong,Macvan,Domercant,Gordon) συν η επιλογή του Αταμαν (που έκανε ονειρεμενη χρονια περσι στη Μπεσικτας) για αντικαταστάτη του Μαχμουτι. Αν επαιζε η Γαλατα αντι της Μπεσικτας στη Euroleague θα μιλούσαμε για ένα ακόμα "καυτο αουτσαιντερ" για το final 4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Γαλατά θέλεις να πείς προφανώς ότι έχει ρόστερ για φ4 Ευρωλίγκας. Δε διαφωνώ. Έχει μεγάλη διαφορά όμως να τους βάλεις να παίξουν μαζί. Τι άθροισμα θα βγάλουν σαν μια δύναμη αυτοί οι παίκτες στο παρκέ..

      Διαγραφή
  29. Jim asxeto alla exw akousei oti o pao endiaferetai gia ivan joihnson.terrence williams,troy murphy ti pisteueis gi autous boreis na kanei ena ar8ro?
    i k epidi mas exei dei3ei arketa amerikanakia....boreis na mas deikseis k tipote evrwpaious i tipote allous pou borun na sta9oun sotn pao?
    efxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά χαρά φίλε.. Για Μέρφι έχουμε μιλήσει στα σχόλια δυό τρείς φορές. Περιμένω κάτι για να γράψω..

      Διαγραφή
  30. Γεια χαρα, συγχαρητηρια για το μπλογκ! Θεωρω οτι Πρελτζιτς και Μπογκντανοβιτς ειναι μαζι με Παπανικολαου και Μιροτιτς τα next big things του ευρωπαικου μπασκετ..Και νομιζω οτι τωρα που κλεισανε οι κανουλες θα πρεπει και οι ελληνικες ομαδες να στραφουν σε πιτσιρικαδες ξενους. Μια πολυ αξιολογη περιπτωση ειναι ο σερβος τσβετκοβιτς..Τελος παντων..Κατι τελευταιο, υπαρχει περιπτωση να ασχοληθει ο παναθηναικος με βελιτσκοβιτς?? dimao

    ΑπάντησηΔιαγραφή