Athlenda

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ…?



Η νέα οικονομική version της Μακάμπι δεν έχει ικανοποιήσει τους οπαδούς, ούτε καν την ίδια της τη διοίκηση. Ο Ντέηβιντ Μπλατ προσπαθεί στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν να αναστρέψει την κατάσταση και να βγάλει τον «λαό» στο φώς.. Μπορεί..? Το Hoopfellas ρίχνει μια πιο inside ματιά στην ομάδα του Τελ Αβίβ..



Και πώς να μην ασχοληθούμε από τη στιγμή που είναι γνωστό πως στο Τελ Αβίβ επικρατεί «παράνοια» για τη Μακάμπι. Οι οπαδοί της γνωρίζουν μπάσκετ. Παρακολουθούν, αναλύουν, προβληματίζονται ακόμα και σε ματς του Ισραηλινού πρωταθλήματος όπου η ομάδα τους υπερέχει ξεκάθαρα.


Το καμπανάκι έχει χτυπήσει νωρίς στη σεζόν. Η Μακάμπι έχασε εντός με τη Μάλαγα –βρισκόμενη στον θεωρητικά πιο βατό όμιλο της πρώτης φάσης- ενώ στα τριά ματς με τη Μοντεπάσκι, οι Ιταλοί είχαν φανερά το πάνω χέρι σχεδόν από τα πρώτα λεπτά στο παρκέ. Τραυματισμοί, ανασχεδιασμός στα πλάνα, τα θέματα με Οχαγιόν (μεταγραφή) και Πνίνι (τιμωρία), η κακή παρουσία της μεγαλύτερης καλοκαιρινής προσθήκης (Κάνερ-Μέντλεη), η ήττα από την Κάχα στην ΝΟΚΙΑ Αρίνα (χαρακτηρίστηκε  από τον τύπο ως ταφόπλακα μάλιστα..). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και ο –εκ των ιδιοκτητών του κλαμπ- Ντέηβιντ Φέντερμαν να δηλώνει ότι «πιθανόν φέτος να μην έχουμε τόσο καλή ομάδα ώστε να βγούμε από το ΤΟΠ-16..». Βαριά κουβέντα για μια ομάδα της οποίας οι οπαδοί είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που αγοράζουν εισιτήρια -σε ποσότητες- νωρίς για το φάιναλ-φορ της κάθε σεζόν..


Ο Ντέηβιντ Μπλατ έσπευσε άμεσα να διαχωρίσει τη θέση του από τον Φέντερμαν λέγοντας πως «ναι μεν δεν έχουμε το καλύτερο ρόστερ στη διοργάνωση, αλλά κάθε βράδυ θα είμαστε εκεί και θα παλεύουμε» συμπληρώνοντας ότι η Μακάμπι έχει κάθε χρόνο στόχο μόνο την ελίτ. Μη νομίζεται ότι ο διάσημος απόφοιτος του Πρίνσετον και ένας –αδιαπραγμάτευτα- εκ των κορυφαίων προπονητών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δε δέχεται κριτική και μάλιστα πολύ σκληρή.  Η πλειοψηφία των οπαδών του κλαμπ τα έχει με τη διοίκηση καθώς «εισπράττουν αλλά δε κάνουν επενδύσεις» ενώ δεν είναι λίγοι  αυτοί που χρεώνουν κακό σχεδιασμό και "κολλημένο μυαλό" στον Αμερικανό κόουτς..


Η Μακάμπι προχώρησε φέτος σε μια γενναία μείωση του μπάτζετ, εντάσσοντας το κλαμπ στην εποχή των νέων δεδομένων που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Κανένας παίκτης δεν αμείβεται με περισσότερα από 750χιλ. δολάρια (η Μακάμπι πληρώνει σε δολάρια..), το ρόστερ είναι λιγότερο βαθύ και ποιοτικό από άλλες χρονιές.  Ο Μπλάτ στην τελευταία θητεία του στον σύλλογο έχει ανοίξει την αγορά των πρώην "Γιούγκο" και της Αδριατικής, από την οποία οι Ισραηλινοί  δεν πολυψώνιζαν παραδοσιακά δεδομένου το ότι η βάση του σκάουτινγκ τους βρισκόταν στην Αμερική, από την οποία διάλεγαν και τους πιο πολλούς αθλητές (παίζει ρόλο και η κοινωνία τους σε αυτό).
Σε πολλά παιχνίδια φέτος η Μακάμπι μοιάζει λίγο «ξύλινη» στο επιθετικό κομμάτι και ο Ντέηβιντ Μπλατ σπάει το κεφάλι του να βρεί  τρόπους που θα ξεκλειδώσουν την ομάδα. Το επίπεδο των αντιπάλων στην 1η φάση δεν βοηθούσε ιδιαίτερα για συμπεράσματα αλλά τώρα στον καθρέφτη του ΤΟΠ-16 βγαίνουν τα προβλήματα. Στα δικά μου μάτια –και όσο κυλά η σεζόν- η Μακάμπι έχει κάνει λαθάκια στο σχεδιασμό του ρόστερ. Σίγουρα.. Ο Μπλάτ έχει δημιουργήσει μια ομάδα η οποία έχει δημιουργία, έχει αναπτύξει –σε πολύ καλό επίπεδο για ουσιαστικά νέο ρόστερ- συνεργασίες, κάνει λίγα λάθη αλλά υστερεί στο περιφερειακό σουτ ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι τόσο ισχυρή στο τρανζίσιον όσο παλαιότερα. 


Η τελευταία της κίνηση, ο Ντάρκο Πλάνινιτς, (ο Μιζράχι ήταν ξεκάθαρος μετά το τέλος της πρώτης φάσης λέγοντας ότι «ψάχνουμε ένα δυνατό, μεγάλο κορμί που θα μας δώσει παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι») ήρθε από τη Σιρόκι χωρίς εμπειρία σε υψηλό επίπεδο, εντασσόμενος άμεσα στο πρόγραμμα βελτίωσης των νέων παικτών με το οποίο λειτουργεί το κλαμπ. Όπως επίσης και ο Σύλβεν Λαντεσμπεργκ για τον οποίο υπάρχει λαϊκή απαίτηση τον τελευταίο μήνα να παίξει περισσότερο. Κάνοντας μια μίνι αναδρομή θα δούμε ότι ο Μπλατ χειρίζεται με το δικό του τρόπο τέτοιους παίκτες. Τους τοποθετεί σε ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να ανεβάσουν σταδιακά και όταν θα είναι πραγματικά έτοιμοι τον χρόνο συμμετοχής τους. Κοιτάξτε τον Ρίτσαρντ Χέντριξ από την πρώτη στη δεύτερη χρονιά του.. Τον Σόουν Τζέημς, ο οποίος είναι η κολώνα (με Κ κεφαλαίο) της ομάδας φέτος έχοντας 11.3π.-6.1 ριμπ. με 73% 2π. και 1.5 μπλοκ ανα παιχνίδι. Ο Πλάνινιτς αντιμετωπίζεται σαν επένδυση αλλά το κακό προηγούμενο με τον Μάτσβαν και το γεγονός ότι στο Τελ Αβίβ ο κόσμος περίμενε έναν πιο έτοιμο παίκτη, έχει προκαλέσει γκρίνια. Η σύνθεση της φρόντκορτ όντως δε βοηθά. Ο Μπλατ κατηγορείται για το ότι η Μακάμπι δεν ακολουθεί τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, μην έχοντας περιφερειακό σουτ στο «4», δεδομένου του ότι ο Μέντλεη(που θα έλυνε θεωρητικά αρκετά προβλήματα εδώ) είναι ουσιαστικά εκτός ροτέησιον. Το πράγμα μπέρδεψε περισσότερο όταν οι Ισραηλινοί έφεραν τον Μάλκομ Τόμας, γρήγορο sky-jumping ψηλό, «5» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα όμως χωρίς εξωτερικό σουτ. Ο Μπλάτ έτσι έχει παιχνίδι και άμυνα πάνω από τη στεφάνη, γρήγορα πόδια στο «5» αλλά τα σχήματα του στερούνται λειτουργικότητας με συνέπεια κάπου να κολλάει η επίθεση του. Το πρόβλημα διογκώνεται από τη στιγμή που η Μακάμπι έχει αναγάγει σε κύριο περιφερειακό σουτέρ τον streacky Ντέηβιντ Λόγκαν.. Σωστά ο κόουτς καθιέρωσε τους Οχαγιόν-Χικμαν ως βασικό μπακόρτ, δίδυμο που του δίνει δημιουργία και δυνατότητα για πιο πιεστική περιφερειακή άμυνα βγάζοντας τον πρώην άσσο του Παναθηναϊκού ως κόμπο από τον πάγκο, αλλά η δομή του υπόλοιπου ρόστερ δεν τον βοηθά να ανοίξει τις άμυνες στη κακή βραδιά του Αμερικανοπολωνού.


Στο κομβικό ματς με τη Φενέρ ο Μπλατ ανακάτεψε τη τράπουλα και έκανε ότι θα έκανε ο κάθε έξυπνος προπονητής όταν η ομάδα του βρίσκεται σε αγωνιστική κρίση, σε αυτό το σημείο της σεζόν. Πήγε βαθιά στον πάγκο του, βγάζοντας μπροστά τους ρολίστες. Έδωσε σημαντικά λεπτά στον σκληροτράχηλο Μόραν Ροθ (αποκτήθηκε ως αντι-Οχαγιόν από τη Χολόν) και πόνταρε στον Λάντεσμπεργκ (του οποίου ο χρόνος σταδιακά ανεβαίνει πλέον, έχει και ισραηλινό διαβατήριο, γι’αυτό και η διοίκηση τον θεωρεί σημαντική επένδυση) στο «3», τοποθετώντας τον Ντέβιν Σμιθ στο «4». Η Μακάμπι σκόραρε 38(!) πόντους στην τελευταία περίοδο συντρίβοντας τους Τούρκους και παίρνοντας βαθιά ανάσα. Ο Σμιθ πλέον αποτελεί βαρόμετρο για την απόδοση του συνόλου. Το άσχημο για τον Μπλατ είναι ότι σουτάρει σαν ασανσερ.. Στην Ευρωλίγκα μετρά ποσοστό περίπου 32% από το τρίποντο σε αντίθεση με το Ισραήλ όπου ακούμπα το 60% (αυτό θέλει γιατρό..) σε 50+ προσπάθειες σε κάθε διοργάνωση. Και οι Μακαβαίοι ακόμα κλαίνε έχοντας φωτογραφίες του Ντέηβιντ Μπλού στα χέρια..


Το θέμα είναι ότι η απόδοση του Σμιθ θα είναι το κλειδί της όλης επιθετικής λειτουργίας από εδώ και πέρα καθώς θα αναλάβει τον ρόλο του stretch-4 στα δύσκολα ματς του ΤΟΠ-16, ανοίγοντας δρόμο και για τον Λάντεσμπεργκ. Ο 22χρονος Αμερικανο-ισραηλινός –πρώην της Χάιφα- θέλει δουλειά με τη μπάλα στα χέρια και στο αμυντικό κομμάτι, αλλά είναι καλός slasher και έχει αίσθηση του σκορ. Βέβαια η Μακάμπι έχασε τον έτερο Αμερικανό με διαβατήριο το καλοκαίρι, Άλεξ Τάιους, ο οποίος βαρέθηκε να περιμένει και υπέγραψε με λίγα χρήματα στην Καντού. Η υπόθεση Μενσα-Μπονσού τελικά κόστισε πολύ στην «ομάδα του λαού»..


Εν κατακλείδι, ο Μπλατ είναι έξυπνος προπονητής. Έξυπνος και πολύ ικανός. Χρησιμοποίησε τα προβλήματα για να συσπειρώσει το μέγεθος που λέγεται Μακάμπι, γνωρίζοντας ότι με μια πρόκριση στην ποστ σίζον θα είναι και πάλι "από πάνω". Γνωρίζει επίσης ότι πρέπει να ρεφάρει με κάθε τρόπο την ήττα από την Κάχα στη ΝΟΚΙΑ Αρίνα. Το ματς με την Κίμκι είναι κομβικό. Υπό κανονικές συνθήκες η πιο έτοιμη Κίμκι θα πρόβαλλε ως ατράνταχτο φαβορί για την αναμέτρηση, όμως τα οικονομικά προβλήματα των Ρώσων και το κλίμα στην ομάδα τους, δημιουργούν μια πολύ καλή ευκαιρία για την Μακάμπι. Ο Μπλατ είναι γάτος και θα το παλέψει μέχρι τέλους.. Ο ίδιος θέλει το καλοκαίρι να βρίσκεται καβάλα στο άλογο. Αν και μη απορήσετε στην περίπτωση που φύγει από το αγαπημένο του Τελ Αβιβ. Το ενδεχόμενο ο αντικαταστάτης του να είναι Έλληνας το έχετε σκεφτεί..?

129 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Jim για άλλη μία φορά! Ανάβεις και φωτιές στο τέλος!

    Rajon Rondo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ; ΚΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ, ΠΕΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ...... Ο ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ;
    # ΑΚ-13 #

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Συγγνώμη που θα γράψω κάτι άσχετο Jim. Αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ! Είδα άλλο ένα σόου του Ρόντο! 26ο triple double στην καριέρα του! Απίστευτος, απολαυστικός! Είναι το είδωλό μου! Λίγο καλύτερο τρίποντο όμως! Τέλος πάντων! Για μένα είναι ο κορυφαίος! Συγγνώμη και πάλι!

    Rajon Rondo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά έκανες και το έγραψες.. Δεν πρέπει να καταπιεζόμαστε..

      Υ.Γ: Για τον Ρόντο τα έχουμε πεί. Παιχτούρα ολκής..

      Διαγραφή
    2. Ένας ο Rondo και ένας ο φονιάς απ' το Toronto: Kyle Lowry, Ο ΠΑΙΚΤΗΣ!! Δυστυχώς οι τραυματισμοί είναι αμείλικτοι, μακάρι να μπορέσει να συνέλθει..

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    3. Εννοείται ότ δεν αφήνεις τέτοιο παίκτη για να πάρεις κάποιον ..Jeremy Lin που έχει μπερδέψει τις πάσσες με τα λάθη. Εκτός και αν οι Rockets, με κριτήρια marketing, μετά την Κίνα του Yao έχουν σκοπό να σαρώσουν και την Taiwan

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  4. μπλατ έλα στη μπανάθα γι το 7ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. jim ise o itoudis pou ipa kapio pedi ego leo ne giati kseris trelo basket apo tin ali omos o itoudis sinithos den dialege kalous pextes eno esi oti protinis skotoni ,
    an den thes na mou pis tha ithela tin gnomi sou gia auta pou ipe o proedros gia ton itoudi ala ke an o itoudis itan ikanos na analabi tin ethniki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά φίλε.. Εφόσον είμαι ο Ιτούδης όμως τι να σου πω για την Εθνική? Να αυτοπροταθώ..?

      Διαγραφή
    2. Ο "Ιτούδης" μας τα χάλασε λίγο με Janning & Kalin Lucas (χαβαλέ κάνω Jim, τα παιδιά θα τον βρουν το δρόμο τους), αποχώρησε και ο Stonerook απο την ενεργό δράση, καλύτερα στο blog, λιγότερες ευθύνες, πού να τρέχει να στήνει ομάδες!

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  6. Μπραβο ρε δημητρη πολυ καλή αναλυση..Εδω εχει μια πολυ καλη αναλυση με την φενερ του Δημητρη Ιτουδη.

    http://www.euroleague.net/features/voices/2012-2013/dimitris-itoudis/i/107310/7790

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ontws polu kalh analush tou Itoudi!

      manos

      Διαγραφή
    2. opws auth edw gia to Efes-PAO ...

      http://www.euroleague.net/features/voices/2012-2013/dimitris-itoudis/i/106878/7790/view-from-the-bench-top-16-game-2

      manos

      Διαγραφή
  7. Τοποθετώ τον Μπλατ στη δεύτερη γραμμή των κορυφαίων Ευρωπαίων προπονητών, πίσω μόνο από τους Ομπράντοβιτς, Μεσίνα (και ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον). Τον έχω τόσο ψηλά κυρίως για όσα πέτυχε με την μπερδεμένης «χημείας» εθνικής Ρωσίας, από τη οποία πήρε με 2-3 όλους κι όλους παίκτες υψηλής ποιότητας (Κιριλένκο, Χριάπα, Χόλντεν) το 150% των δυνατοτήτων της και – το κυριότερο – κάνοντας συχνά πλάκα σε εθνικές με καλύτερες και περισσότερες λύσεις (Ισπανία, αλλά κι Ελλάδα). Δεν κρύβω επίσης ότι ακριβώς επειδή γνωρίζει καλά τις ειδικές συνθήκες των τουρνουά εθνικών ομάδων, τον ήθελα και αντί του Τρινκιέρι στην εθνική (ήταν η δεύτερή μου επιλογή, μετά τον Γιαννάκη).
    Στη Μακάμπι πάλι η δουλειά του έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα μόνο το 2011, αλλά χωρίς σπουδαίους αντιπάλους είναι η αλήθεια (Μπαρτσελόνα και Σιένα άλλος τις απέκλεισε). Αλλά μου άρεσε πάντα ότι είχε εναλλακτικές, σχεδόν πρωτοποριακές ιδέες στο παιχνίδι του, κατέφευγε σε τακτικές politically incorrect: σχήματα ιδιαίτερα χαμηλά (με τη Μακάμπι που τρέχει) ή ιδιαίτερα ψηλά (με τη Ρωσία των δεινοσαύρων), τα οποία οι αντίπαλοι προπονητές δεν μπορούσαν εύκολα να αποκωδικοποιήσουν.
    Στα χέρια του πάντως βελτιώθηκαν πολλοί: ο Τζέιμς, ο Χέντρικς, ακόμη κι ο Σόφο… Εξέλιξε τους Πάργκο, Πέρκινς, Έιντσον σε τόσο μεγάλα αστέρια, με συμβόλαια που ήταν αδύνατο για τη Μακάμπι της παραδοσιακά σφιχτής οικονομικής πολιτικής (εξαίρεση η περίοδος των Σάρας, Πάρκερ, Βούιτσιτς) να αντέξει.
    Οι επιλογές του φέτος με ξένισαν: όχι η επένδυση σε οικονομικές περιπτώσεις (Χίκμαν, Τόμας, Λάντεσμπεργκ), αυτό είναι συνήθης πρακτική στη Μακάμπι των τελευταίων ετών, όσο η επιλογή του Λόγκαν. Και μάλιστα για καθόλου λίγα χρήματα (600.000 δολάρια αν δεν κάνω λάθος). Πώς αλήθεια θεώρησε ότι αυτό το γατάκι, που ακόμη βρίσκει συμβόλαια για τις μέρες του στην Πρόκομ, θα μπορούσε να του κάνει τη δουλειά που παλιότερα έκαναν ο Πάργκο ή ο Λάνγκφορντ… Έφαγε και το παλτό με τον Κάνερ Μέντλεϊ, επί της ουσίας τον διατηρεί ακόμη στο κόλπο μόνο το γεγονός των εύκολων ομίλων – και στις δύο φάσεις. Επειδή παρά το 3-0 των Κάχα, Σιένα όμως για τις θέσεις πίσω από Μπάρτσα και Ολυμπιακό κανείς δεν είναι σίγουρος, περιμένω να αντιδράσει. Ίσως με μια προσθήκη στην 7η αγωνιστική. Οι πιθανότητές του να τρυπώσει στην 4άδα είναι στο 50%.
    Υ.Γ. Στρίκι ο Λόγκαν; Μάλλον σταθερός στη μετριότητα του 1/5 τρίποντα…

    Δ.ΑΛΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Δ.ΑΛΕΞ. Σωστή η οπτική σου, μου αρέσει. Ο Λόγκαν έχει 46.4% στα τρίποντα στην Ευρωλίγκα. Δεν είναι τόσο κακό έτσι..?

      Διαγραφή
    2. Να επιτρέψεις μία διαφορετική γνώμη Δ.ΑΛΕΞ., ο Eidson ήταν παιχτούρα από τότε που μας προτοσυστήθηκε στη Lietuvos και έπαιζε σε τρεις θέσεις(2-3-4). Τέτοια versatility στην Ευρώπη δεν συναντάται εύκολα. Όπως πχ ο Mickeal, μπορεί να έγινε όνομα στην Tau, αλλά ήταν παιχτούρα ήδη από Περιστέρι και Μακεδονικό.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    3. ο λογκαν στο μπασκετ που παιζει η μακαμπι ειναι μια χαρα παιχτης κ επειδη του εχουν δωσει μεγαλες ευθυνες κ πολυ χωρο να κανει τα δικα του εχει αυτα τα ποσοστα, ειναι θεμα εμπιστοσυνης του παιχτη, κ γενικα δεν ειναι κακος σουτερ, κ στον ΠΑΟ περυσι για εμενα θα μπορουσε να παρει περισσοτερο χρονο.

      Διαγραφή
    4. Desti να συμπληρώσω ότι ο Έηντσον έπαιζε και "1" άριστα.. Ο Κουρτινάιτις κατέβηκε σε φάιναλ-8 του Eurocup με τον Αμερικανό στο "1" (σε full time καθήκοντα) και έκανε παρέλαση.. Από τους λίγους στην Ευρώπη που μπορούν να παίξουν το ίδιο καλά 4 θέσεις.

      Διαγραφή
    5. Σωστός Jim, δικιά μου παράλειψη, αν και περισσότερο λειτουργεί ως point forward σε γρήγορα σχήματα, παρά με την κλασσική έννοια του κουμανταδόρου

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    6. Είδες τι πλάκα μας κάνουν οι αριθμοί; Σχεδόν 1/2 τρίποντα ο Λόγκαν… Ομολογώ δεν το είχα παρατηρήσει, αλλά πρέπει να είναι ρεκόρ καριέρας του. Είμαι προκατειλημμένος, αλλά δεν έχω ξεπεράσει ακόμα το περσινό, όταν τον πήρε ο Ομπράντοβιτς αντί του Νίκολας και θα μπορούσε με τα ίδια λεφτά να πάρει π.χ. τον Λούκας Γκόρντον (δεν έπαιρνε περισσότερα πέρσι στη Γαλατά). Φαντάζεσαι περσινή μπάκορτ με Μήτσο, Καλάθη, Σάρας και Γκόρντον; Εφτά για πλάκα θα μετρούσαμε… Τελικά τσακώσαμε γάτο με τον Λόγκαν. Στον οποίο η Μακάμπι ταιριάζει σαφώς καλύτερα από ό,τι ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς, αλλά νομίζω ότι η παρουσία του και μόνο εκεί είναι απόδειξη ότι στο Τελ Αβίν έριξαν πολύ το επίπεδο.

      Δ. ΑΛΕΞ.

      Διαγραφή
    7. Ο Ολυμπιακός δεν σε κέρδισε επειδή ήσουν λειψός στην backcourt, αλλά επείδη έβγαλε τρομακτική ενέργεια την κατάλληλη εποχή και μάζευε τα επιθετικά rebounds σαν στραγάλια. Μέχρι τον (άδικα) χαμένο ημιτελικό της Πόλης, ο Παναθηναϊκός ήταν για μένα νο1 στα power rankings της διοργάνωσης. Μετά ήρθε λογικά θα έλεγα ψυχολογική κατάρρευση. Σχετικά με την επιλογή Logan το ξαναγράφω: Ο μεγαλύτερος προπονητής της Ευρώπης Obradovic δεν ήταν ο πιο ταλαντούχος της πιάτσας στο να διαλέγει παίκτες, αλλά στο να τους κάνει νικήτρια ομάδα.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    8. Επειδή ο Παναθηναϊκός υπερτερούσε σε εμπειρία και προσωπικότητες, η καθοριστική στο τέλος τρομακτική ενέργεια που πράγματι έβγαζε ο Ολυμπιακός ήταν ακριβώς η διαφορά των μάχιμων. Και σε ψηλούς και σε κοντούς. Γιατί ενώ ο Ολυμπιακός έπαιζε με ροτέισον 11 ατόμων, την ώρα που ο Ομπράντοβιτς είχε παρκάρει στον πάγκο κάτι Λόγκαν, Σμιθ, Μάριτς, μη σου πω και Σάτο στο τέλος, παίζοντας ουσιαστικά με 7-8 ουσιαστικά. Γιατί επίσης όπως σωστά λες ακόμη και για τα ελληνικά πλέι οφς όλα άλλαξαν στην Πόλη κι εκεί, με πληρέστερο ρόστερ και Μήτσο-Σάρας-Μπατίστ ξεκούραστους στο τέλος, η ΤΣΣΚΑ δεν θα έκανε τέτοια ανατροπή.
      Φυσικά και ήταν τεράστιο λάθος η επιλογή Λόγκαν, όπως και του Σμιθ. Μερική εξήγηση είναι η αναστάτωση με το φεύγω-δεν φεύγω των Γιαννακόπουλων το καλοκαίρι του 2011, με αποτέλεσμα η ομάδα να στελεχωθεί βιαστικά. Σαφώς όμως και το δυνατό σημείο του Ομπράντοβιτς δεν ήταν ποτέ η επιλογή παικτών. Ειδικά με Αμερικανούς δεν ρίσκαρε, μόνο δοκιμασμένους έπαιρνε (ο Μπατίστ στον οποίο επένδυσε ήταν ειδικών συνθηκών, στον Παναθηναϊκό του Σπόρτιγκ τότε). Αλλά είναι αλήθεια ότι ο Ομπράντοβιτς δεν χρειαζόταν και ποτέ να κάνει τσιγκουνιές (τουλάχιστον στον Παναθηναϊκό, γιατί σε Παρτιζάν και Μπανταλόνα δεν είχε σπουδαία μπάτζετ). Του αγόραζε ο Παυλάρας ό,τι ζητούσε...

      Δ. ΑΛΕΞ.

      Διαγραφή
  8. μηπως δηλαδη υπαρξει η ιδια αλλαγη προπονητη με την εθνικη Ρωσιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Blatt είναι κορυφή στο κοουτσάρισμα και ότι καλύτερο για προετοιμασία μικρής διάρκειας (τουρνουά εθνικών ομάδων), οι ομάδες του παίζουν (ή προσπαθούν να παίξουν, βλέπε 'Αρη) στρωτό μπάσκετ, αλλά δεν είναι "αλχημιστής". Όταν το σύστημα κολλάει, δεν είναι και ο καλύτεορς στο plan b. Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά χρησιμοποιήθηκε αρκετά ο Medley στη θέση 3 που δεν είναι η φυσική του. Jim τι παίζει με Bludenthal & Burstein; Αποχώρησαν από την ενεργό δράση ή είναι τραυματίες; Προφανώς και μια ανανέωση πάντα κάνει καλό, αλλά απ' ότι φαίνεται η ομάδα τους χρειαζόταν. Τρομερός ο Hickman, συγκριτικά πάντα με την αξία στην αγορά το καλοκαίρι, πάρα πολύ ουσιαστικός και απελευθερωμένος ο James που παίζει χωρίς τον ανταγωνισμό των προηγούμενων χρόνων (Σόφο-Hendrix), ταιριάζει γάντι σε αυτό που θέλει ο προπονητής του. Επίσης δεν γνωρίζω τι λεφτά βρήκε ο Scheyer στην Ισπανία, αλλά η ικανότητά του στο τρίποντο ίσως να έδινε κάποιες λύσεις από τα 6,75 από τον τον πάγκο. Ο Logan βρήκε ένα περιβάλον που του ταιριάζει και απλά είναι πιο αποδοτικός. Αν έπαιρνες το ρίσκο και του έδινες τα κλειδιά μιας πιο high-paced ομάδας, τα νούμερά του θα εκτοξεύονταν. Μέχρι εκεί. Σαν ρολίστας έχει τα πάνω του και τα κάτω του, σε αυτό το roster όμως είναι αρκετά χρήσιμος.

    Desticado Davarosz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά. Πήρε λεπτά και στο "3" ο Μέντλεη ναι (4 έπαιζε κυρίως). Ο Μπερστάιν σταμάτησε και ο Μπλού έχει σταματήσει και δεν το ξέρει.. Τον Σέηερ τον αποδέσμευσε η Μακάμπι από πέρυσι. Πνίγηκε στο Τελ Αβιβ, κρίμα είχε "άλλες" προδιαγραφές.

      Διαγραφή
    2. Ο Μπλούθενθαλ γύρισε στο κολλέγιο να τελειώσει τις σπουδές του! Ο,τι του φανεί του λολοστεφανή, αλλαξε και τ ονομα του παναθεμα τον.
      Alex 7

      Διαγραφή
  10. Jim, ta evaza katw shmera gia thn ethnikh kai skeftomoun oti einai megalh h pithanothta na exoume autous tous paixtes :

    Guard : Spanoulis, Zisis, Kalathis + enas twn Sloukas, Mantzaris, Vasileiadis (ean den uparxei traumatismos, poios nomizeis oti mporei na dialeksei o Trinkieri ; Mou fainetai oti exei provadisma o Mantzaris alla o Sloukas einai megalo clutch player kai o Vasileiadis trelos tripontaras)

    Small Forward : Papanikolaou + enas twn Bramos kai Perperoglou (nomizw favori einai o Bramos)

    Power F : Fotsis, Printezis kai Kaimak (nomizw oti tha parei kai tous 3, ean traumatismos mporoume na valoume kai ton Maurokefalidh)

    Center : Bourousis, Koufos, Sofo (den nomizw oti tha riskarei me mono 2 center)

    Pws sou/sas fainetai ;

    Exw terastia oneira gi'authn thn ethnikh, mporoume kai 1n thesh akoma !

    MANOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειμαι σιγουρος για Κουφο και Καλαθη ο Κουφος σε μια προσφατη συνεντευξη απεφυγε να πει με σιγουρια οτι θα ερθει και για τον Καλαθη καπου διαβασα οτι το σκεφτεται

      Διαγραφή
    2. Για τον κουφό μην το έχεις σίγουρο. Αν έρθει την βγάζεις άνετα με δυο cener (σοφο φυσικα εκτός) και 5ο guard. Αλλιώς
      -βουγιούκας στη θέση του(κερδιζει στο νήμα τον μαυροκεφαλίδη που πλεον παίζει κυρίως center)
      -ο καιμακόγλου θα παίζει στο 3 με παπανικολάου και
      -ο μπράμος κυρίως 2.
      Γενικά πάντως υπάρχει πολύ καλό υλικό αλλά είναι νωρίς ακόμα. μπορεί να πέσει πολύ η απόδοση κάποιων παιχτών(βλ παππας-πριν ενα μήνα τον είχαμε σίγουρο μερικοί). παίζουν βέβαια και ενδεχόμενοι τραυματισμοι.

      Διαγραφή
    3. καλαθης υπαρχουν αρκετες πιθανοτητες να μην κατεβει μετα μεταξυ σλου/μαντζαρη ο μαντζαρης εχει σαφες προβαδισμα, μπραμο θα τον δουμε στο 2/3 οπως κ καιμακ 4/3 , βασιλειαδης με την χρονια που κανει δυσκολα μενει εξω !!! Ειναι δυσκολη επιλογη γενικα, παππας/γιανκοβιτς θα βρισκονται στην προεπιλογη αλλα δεν παιζει να μπουνε στην 12αδα δε βγαινουνε τα κουκια κ στους ψηλους αν ερθει ο κουφος τοτε αυτος κ ο μπορουσης + βουγια ή μαυροκεφαλιδης εχουν προβαδισμα για εμενα κ εχουμε κ τον σοφο ο οποιος πρεπει να ανεβασει αποδοση αλλα κ να μεινει υγιης οποτε πανικος!!!

      Διαγραφή
    4. Αυτό με τον Καλάθη από που προκύπτει; Είπε τίποτα ο ίδιος; Μετά τον αυτουποβιβασμό του σε ομάδα Eurocup αν κάνει και κάτι τέτοιο θα μιλάμε για αυτοκτονία!
      Δεν νομίζω να το κάνει. Του αρέσει να παίζει στην Εθνική, θα είναι βασικός άσσος λογικά, έχει δέσει με όλα τα παιδιά, δεν βλέπω κανένα λόγο να απέχει.

      Διαγραφή
    5. Nομίζω πως ο Βασιλειάδης είναι καθαρό 3άρι και για αυτη τη θέση θα παλέψει μαζί με Μπράμο και Περπέρογλου.

      Η 4άδα των γκαρντ μάλλον θα κλείσει με το Μάτζαρη (δε μου φαίνεται ο Τρινκιέρι για τύπος που θα γουστάρει ένα παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Σλούκα ώστε να του δώσει τη θέση) και το Σπανούλη να μοιράζεται το 2 με το Ζήση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο Βασιλειάδης ή ο Μπράμος στο 2 είναι ημίμετρα σε κορυφαίο επίπεδο και ειδικών συνθηκών καταστάσεις για μικρά διαστήματα με το χειρισμό μπάλας που έχουν.

      Με 2 σέντερ θα είναι έγκλημα να πάμε αν λάβουμε υπ'όψη α) τα κορμιά που θα βρούμε μπροστά μας όπως π.χ. Τουρκία, Ρωσία (αν θέλουμε να έχουμε υψηλούς στόχους) και β)τα "ειδικά" χαρακτηριστικά ενός από τους σέντερ δηλαδή τον Σοφο. Θα το συζητούσα αν δεν ήταν ο Σόφο στους 2 σέντερ της τελικής επιλογής και με πολλούς αστερίσκους. Ο Σόφο πάντως για διοργανώσεις μικρής διάρκειας είναι λουκούμι αν είναι σε καλή κατάσταση, τα όργια του 2009 δεν είναι και τόσο μακρινά, οπότε νομίζω πως πρέπει να είναι στη τελική επιλογή. Οπότε 3 σέντερ (ο Μπλατ στην Εθνική πολύ πιθανό να έκανε θαύματα μαζί του, στη Μακάμπι τα κατάφερε για λίγους μήνες).

      Διαγραφή
    6. @madness εχουν ακουστει διαφορα οτι ισως ειναι κουρασμενος λογο της χρονιας + του οτι να καθησει να δουλεψει ενα καλοκαιρι για να βελτιωθει κ διαφορα τετοια. Κ εγω το θεωρω δυσκολο να μην κατεβει κ λαθος του αλλα δεν αποκλειω τιποτε. Εχουν ακουστει παντως διαφορα για αυτο κ το ανεφερα, μην βρεθουμε προ εκληξεως

      Διαγραφή
    7. Pantws tha htan krima, twra pou nomizw oti exoume kales phthanothtes na mhn erthoun o Koufos kai o Kalathis, eee ;

      Gia ton Vougiouka, fovamai (opws kai o Maurokefalidis dhladh) na uparxei thema "ekswagonistiko", etsi akougetai dhladh, mporei na mhn einai kiolas.

      Manos

      Διαγραφή
    8. ο κουφος σε συνεντυξη του στο sport24 δηλωσε οτι θελει να παιξει με την εθνικη, απλα δεν εχει γινει ακομα καμια επαφη (που λογικα θα γινει) http://nba.sport24.gr/article/2084975/thelw-ti-fanela-tis-elladas

      gE

      Διαγραφή
    9. Έγκλημα θεωρώ να μην πάρει το Βασιλειάδη και φυσικά, αν τον πάρει, να μην του δώσει λεπτά συμμετοχής, καθώς είναι παίκτης ρυθμού αποκλειστικά. Με εξαίρεση τον Σχορτσανίτη (που εγώ δεν θα τον επέλεγα) δεν υπάρχει άλλος καθαρός scorer εκτός του G/F της Bilbao. Για να μην παραεξηγηθώ, ο Σπανούλης σκοράρει με τη σέσουλα επειδή είναι παικταράς (όπως και ο Καϊμακόγλου σε μικρότερο βαθμό), αλλά scorer με την κλασσική έννοια του όρου δεν είναι. Ο Μαυροκεφαλίδης κάνει καταπληκτική χρονιά μετά τα περσινά λόγω τραυματισμών σκαμπανεβάσματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η ΕΟΚ τον θέλει στην ομάδα. Και πάλι νομίζω πως υπάρχει καλύτερο υλικό στην frontline (αν δεν υπάρξουν απουσίες είναι μαζί με τον "άσσο" τα δυνατά μας σημεία, στα υπόλοιπα έχουμε πρόβλημα, δεν υπάρχει το απαιτούμενο βάθος). Ο Φώτσης λόγω ονόματος και συνεπούς παρουσίας έχει προβάδισμα, αλλά με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια δεν έχει πλεονέκτημα έναντι Πρίντεζη ή Καϊμακόγλου αν επιλεγούν μόνο δύο 4άρια. Τα κόλπα με Φώτση ή Καϊμακόγλου στο 4 επειδή σκοράρουν απ' έξω ξεχάστε τα, είναι αναχρονιστικά. Βέβαια η χημεία, ο ρόλος (αρχηγός) και η προσωπικότητα είναι με το μέρος του. Στο δίλημμα Μάντζαρη-Σλούκα (κανένας Παππάς) η επιλογή εξαρτάται καθαρά από την στελέχωση της υπόλοιπης περιφέρειας. Με τον Καλάθη ή τον Μπράμο παρόντα ίσως χρειαστεί περισσότερη ηρεμία και Μάντζαρης μπορεί να αποτελέσει το back up του Ζήση. Αν ο Βασιλειάδης δεν βρεθεί στην αποστολή, ο Σλούκας είναι πιο πλάγιος από τον συμπαίκτη του και πιο scorer. Δώστε διαβατήριο στον Kevin Pangos πριν τον πάρουν οι Καναδοί στην αντρική ομάδα!!!!!!

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    10. απο αυτα που λεει ο Κουφος στην συνεντευξη εδω http://nba.sport24.gr/article/2084975/thelw-ti-fanela-tis-elladas θα ηταν καλο για εμας αν οι nuggets εμεναν εκτος πλει οφ η το πολυ πρωτο γυρο και βεβαια να μην εχει κανενα τραυματισμο ουτε τον παραμικρο ακομη και παρανυχιδα να εχει δυσκολα θα ερθει

      Διαγραφή
    11. οσο καλος παικτης και να ειναι ο Kevin Pangos καλυτερα να μην στηριζομαστε πολυ σε ελληνοαμερικανους κυριως αν παιζουν μπασκετ στην Αμερικη η γενικα εκτος Ελλαδας

      Διαγραφή
    12. Desti
      ο Βασιλειάδης είναι σκόρερ, αλλά με την φιλοσοφία της Εθνικής δεν μπορούμε να πάρουμε το 100% από την παρουσία του. Κάνει πολύ καλή σεζόν με γεμάτα νούμερα αλλά παίρνει πολλές προσπάθειες (15-20) σε κάθε ματς. Σε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο με πάγιους ρόλους νομίζω θα χαθεί γιατί δεν θα πάρει τις ίδιες προσπάθειες. Και φάνηκε και στα τουρνουά που έχει ήδη παίξει με την Εθνική, παρότι προσπάθησε με πάρα πολύ φιλότιμο να προσαρμοστεί. Στο στυλ της Εθνικής πέρα από τους leaders τύπου Σπανούλη κλπ ταιριάζουν πιο πολύ οι καλοί role players. Υπό άλλες συνθήκες δεν το συζητώ θα ήταν 12άδα με τα χίλια αλλά απ την στιγμή που στο 3 υπάρχει ήδη ο Παπανικολάου που συνεχώς ανεβαίνει ,ο Μπράμος που είναι πολύ οικονομικός παίκτης επιθετικά ενώ και στην άμυνα μπορεί άνετα να μαρκάρει από 1-3 και ο έμπειρος Περπέρογλου δεν θα έλεγα ότι έχει πολλές πιθανότητες.
      Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο προπονητής είναι νέος και θα θέλει να δει πράγματα στην προετοιμασία οπότε δεν θεωρώ σχεδόν κανέναν σίγουρο. Αν κάποιος παίκτης που δεν θεωρείται φαβορί εντυπωσιάσει και κάποια παλιοσειρά δείξει κορεσμό, νομίζω ο Αντρέας δεν θα διστάσει να κάνει την έκπληξη! Πολλά θα κριθούν και στην προετοιμασία λοιπόν.

      Διαγραφή
  11. jim θελω τα φωτα σου...ειδα χτες σικαγο-ατλαντα,μιλαμε η αμυνα των μπουλς ειναι το κατι αλλο,οι νοα-μπουζερ πραγματικοι πολεμιστες και ο προπονητης τους πρεπει να κανει πολυ καλη δουλεια(δεν ειμαι ειδικος στο nba).πως τους βλεπεις αν γυρισει στα καλα του ο ροουζ?τουςπιστευεις για δαχτυλιδι?....stonerook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχουν μεγαλα σκαμπανεβασματα οι μπουλς φετος, κανανε μεγαλες νικες κ μεγαλες ηττες( εκπληξεις), αν δεν εκαναν 3,4 ''χαζες'' ηττες θα ηταν πολ καλυτερα σε θεμα καταταξης. .Με τον ροουζ ολα ειναι πιθανα αλλα δεν πιστευω οτι θα τα καταφερουν φετος. Παντως απο οτι διαβασα προχθες ο ροουζ παει πολυ καλα, κυκλοφορει κ ενα βιντεο στο youtube οπου κανει μερικα σουτακια πριν αρχισει ο αγωνας στο γκαρντεν με τους νικς, επισης λενε οτι στις προπονησεις καρφωνει οποτε ισως τον δουμε μετα to all star game .

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνάμε πως ο Tom Thibodeau ήταν defensive coach σε Rockets και Celtics πριν πάει Chicago. Οπότε λογικό να παίζουν τέτοια άμυνα οι Bulls.

      saxon

      Διαγραφή
    3. stone πολύ καλή αμυντική ομάδα, με αρχές στο παιχνίδι της. Δε ξέρω αν θα είναι καλό να περιμένουν τον Ρόουζ, πόσο θα τους επηρεάσει (μιλάμε για franchise παίκτη) η επιστροφή του και σε τι κατάσταση θα είναι. Η χημεία τους έχει κάποια θεματάκια πάντως φέτος, αλλά η δουλειά στην άμυνα που κάνει ο Θίμποντο είναι ασφάλεια. Για το χθεσινό βοήθησαν και οι Χοκς.. π.χ. προχθές ο Σκόλα τους έκανε ότι ήθελε. Δύσκολα για δαχτυλίδι αν και τώρα δε μπορείς να κάνεις πρόβλεψη. Έχεις πολλά θέματα μπροστά σου μέχρι την άνοιξη. Εκεί τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή
    4. Η σιγουριά πήγαζε από τον καταπληκτικό πάγκο και τους σαφείς ρόλους μέσα στην ομάδα. Ακόμα και ο Boozer που θεωρούταν λίγος (χωρίς pick'n'roll δεν αποδίδει), ήξερε τη θέση του στο rotation. Φέτος δεν υπάρχει Rose, δεν υπάρχουν τα back-up's του που μάζευαν τη μπουγάδα (Watson, Lucas), δεν υπάρχει Hamilton (injury prone), ούτε Asik. Ο Robinson δεν είναι playmaker, ο Bellinelli δεν ξέρει από άμυνα (ούτε ο Korver ήξερε, αλλά είχε τους μπράβους του Bogans & Brewer), και φυσικά δεν υπάρχει Scalabrine..
      Ο Deng δεν είναι ηγέτης, είναι καταπληκτικός συμπαίκτης. Μέχρι να πάρει ο Boozer τα πάνω του (στους τελευταίους αγώνες έχει ξεσαλώσει) οι Ταύροι άναβαν μια λαμπάδα στο μπόι του Noah και περίμεναν να βρουν χημεία. Παραμένουν μία καλή και δύσκολα αντιμετωπίσιμη ομάδα που φυσικά θα τη δούμεκαι φέτος στα playoffs

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  12. Eξαιρετικό για ακόμα μία φορά το άρθρο σου jim.Tί να σχολιάσουμε όταν μας τα έχεις πει όλα??
    To μόνο που μπορώ να πω είναι πως ο Μπλατ έχει βελτιωθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι στους 3 καλύτερους προπονητές που παίζουν στην Ευρώπη αυτή την στιγμή(μαζί με Μεσίνα και ίσως Πασκουάλ).
    Και εμένα το καλοκαίρι με παραξένευσε η απόκτηση του Λόγκαν από την Μακάμπι αλλά σε ένα περιβάλλον σαν αυτό της ομάδας του λαού θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιο εύκολα(και έτσι αποδείχθηκε) σε σύγκριση με το μέχρι πρότινως απαιτητικό και γεμάτο σκέψη μπάσκετ που έπαιζε ο παο του Ζοτς.
    Επίσης,δεν κακίζω τον Μπλατ γιατί το καλοκαίρι πάλεψε και για καλές προσθήκες που για διαφορετικούς λόγους δεν πήγαν ή δεν έπαιξαν στο Ισραήλ.Ασχολήθηκε με την επιστροφή του Πέρκινς,έκλεισε τον Μενσά Μπονσού αλλά λόγω τραυματισμού έλυσε το συμβόλαιό του.Δεν του βγήκε η περίπτωση Σερμαντίνι που είχε κάνει 2 εξαιρετικές σεζόν στην Ολύμπια και στην Καντού και τέλος προσπάθησε να ξαναπάρει πριν την έναρξη του τοπ16 τον Χέντριξ.
    Κλείνοντας και βλέποντας το ρόστερ της Μακάμπι, δεν μπορώ να πω ότι είναι μέτριο.Έχει καλούς παίχτες και πιστεύω πως σε βάθος χρόνου θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της ομάδας του.Θεωρώ πως θα είναι στους 8 της ευρωλίγκας αλλά εκεί θα είναι το "ταβάνι"της μιας και λογικά θα πέσει πάνω στην csska.
    Όσο για το καλοκαίρι και το υστερόγραφό σου,φαντάζομαι πως αναφέρεσαι στον Κατσικάρη που λογικά θα αποχωρήσει από την Μπιλμπάο(λόγω περικοπών)και θα είναι ένα από τα hot ονόματα στην Ευρώπη.Το συμβόλαιο του Μπλατ λήγει φέτος?Αν λήγει τότε το θεωρώ σίγουρο πως ένας από τους 2 αιώνιους το καλοκαίρι θα κινηθεί για την απόκτησή του με μεγάλες πιθανότητες να τον κλείσει..
    υ.γ.:Ο Σόουν Τζέημς ήταν ο περσινός τρίτος σέντερ της Μακάμπι πίσω από Χέντριξ-Σόφο??Αν ναι,τότε μιλάμε για τρομερή βελτίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ζέλικο. Ναι, ήταν τρίτος σέντερ ο Τζέημς, "εντάχθηκε" στο πρόγραμμα, περίμενε τη σειρά του και βγήκε στον αφρό..

      Διαγραφή
    2. Zelico, δεν είναι μόνο οι περικοπές των Βάσκων. Ο Κατσικάρης συμπεριφέρθηκε αντιεπαγγελματικά (ή "υπέρ το δέον επαγγελματικά", το ίδιο μου κάνει) για μία ακόμη φορά στην καριέρα του (είχε και τα δίκια του κάποιες φορές, το περιβάλλον αβεβαιότητας δεν είναι ότι καλύτερο για έναν προπονητή). Πρόχειρα θυμάμαι τις περιπτώσεις του Άρη και της Dinamo SP που στα δύσκολα κοίταξε μόνο την πάρτη του και πήδηξε πρώτος απ' το καράβι. Στο ισπανικό πρωτάθλημα υπάρχει όρος που απαγορεύει στους προπονητές να κοουτσάρουν εθνικές ομάδες. Ουσιαστικά λέει στους παίκτες του μεσοχρονιά "κάντε ότι είναι να κάνετε, έτσι κι αλλιώς του χρόνου δεν σας υπολογίζω γιατί δεν θα είμαι εδώ".

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  13. stonerook

    και εγω ειδα το ματς

    οι μπουλς περιμενα οτι φετος θα εμπαιναν στο παρατσακ στα play off
    αλλα εχουν πολυ καλό προπονητή
    απο τους κορυφαίους
    επιπεδου και λογικής Popovic

    πολύ οργανωμένη ομάδα ως συνολο
    μπασκετικη παραδοση το Σικαγο και ο Stern θελει δυνατή ομάδα σε μια τετοια πολη

    Boozer αναγεννημενος (δεν κάνει οτι έκανε στους Jazz αλλα ειναι πολυ καλός)

    ------------------------
    Παιδια η Μακαμπι ειναι κωλοομάδα δεν νομιζω να υπαρχει προπονητης που να την θελει στα χιαστι της οχταδας ακομα και με πλεονεκτημα εδρας

    SuperSportSpy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ ωραια αρθρο τζιμ, κ για τον αγαπημενο μου προπονητη μετα τον ζοτς. Γρηγορη κ συγχρονη ομαδα η μακαμπι η ηττα απο την καχα ηταν θανητοφορα αλλα ο ομιλος εχει μπλεξει πολυ με καχα-σιενα να κανουν το 3-0 αν καποια απο αυτες τις 2 δεν κανει μεγαλη κοιλια τοτε οσφπ ή μακαμπι/κιμκι πανε σπιτι τους, για εμενα θα δωθει πολυ μεγαλη μαχη αναμεσα σε οφσπ κ μακαμπι κ περιμενω πως κ πως τα μεταξυ τους ματς τα οποια θα εχουν τρομερο ενδιαφερον. Επισης τρομερα ενδιαφερον το ματς με την κιμκι , αν βγαλει 2 στην ρωσια τοτε αλλαζουνε ολα.

    Πατως φετος καπου δεν του πολυβγηκανε οι μετεγγραφες αλλα ειχε κ αυτος προβληματα εχασε λανγκφορντ/χεντριξ που προσωπικα τους θεωρουσε δεδομενους, χωρια που καπου μπερδευτηκε στο σχεδιασμο της ομαδος κ τον περιμενα να κανει 1/2 ποιοτικες κινησεις πριν το τοπ16 αλλα φαινεται οτι το μπατζετ που ειχε ηταν πολυ χαμηλα για να κανει 1 τετοια κινηση, παρολαυτα η μακαμπι παραμενει δυνατη κ υπολογισιμη ομαδα . Προσωπικα δεν ξερω τι συμβολαιο εχει κτλ αλλα αν κ του χρονου βρισκεται στην μακαμπι η ομαδα θα ειναι πολυ ανωτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Zoze τον αδιαμφισβήτητα ταλαντούχο Langford δεν τον έχω και σε τόση εκτίμηση όσο η ευρωπαϊκή αγορά από την πρώτη φορά που τον είδα στην Ιταλία. Μεγάλος scorer, αλλά πολύ παρτάκιας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα iso plays που στήνονται για πάρτη του και ουσιατικά προσβλέπουν σε αυτό του το στοιχείο και στις 1-1 ικανότητές του. Δεν τον θεωρώ νικητή, ούτε γρανάζι μίας μεγάλης ομάδας.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  15. Ο Μπλατ και ο Κατσικαρης εχουν τον ιδιο μανατζερ, ειναι γνωστο αυτο. Δεν αποτελει ομως και την αναγκαια σνθηκη για να παει ο Κατσικαρης στη Μακαμπι μια κι αυτος ο μανατζερ ειναι και συνιδιοκτητης της Μπιλμπαο αν δεν απατωμαι.

    Οσο για τις ικανοτητες του Μπλατ, δεν θα μπορουσα με τιποτα να τον βαλω απλα λιγο πιο κατω απο Ζοτς και Μεσινα μεχρι να κερδισει καποιο σοβαρο τιτλο. Για μενα ειναι πολυ πιο κατω απ' αυτους και σιγουρα ουτε καν στο επιπεδο των Ιβκοβιτς, Πεσιτς, Πασκουάλ, ακομη και του Ιβανοβιτς.

    George@Manchester

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oops, μολις τελειωσα το post, κατι μου ερχοταν στο μυαλο οτι η Ρωσια καποτε κερδισε την Ισπανια με το Μπλατ στον παγκο και το εψαξα και ηταν το 2007.

      Οποτε τι να κανουμε να τον βαλουμε διπλα στα ιερα τερατα της ευρωπαικης προπονητικης λοιπον?

      Αν ναι, τοτε να βαλουμε και το Γιαννακη ρε παιδια...

      George@Manchester

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα,ο Μπλατ δεν είναι Ζοτς ή Μεσίνα σε θέμα τίτλων αλλά το βιογραφικό του είναι γεμάτο επιτυχίες.Όπως σωστά είπες έχει κατακτήσει μετάλλια με την Ρωσία αλλά έχει πετύχει σε βάθος χρόνου σε πολλές ομάδες που έχει εργαστεί.Έχει πάρει πρωταθλήματα σε Ιταλία(με Μπενετόν),στο Ισραήλ(ευκολάκι από θέμα ανταγωνισμού)και έχει πάρει και ένα eurocup με την Ντιναμό Αγ.Πετρούπολης.
      Από την άλλη ο Γιαννάκης έχει να επιδείξει ένα ευρωπαικό,μία 2η θέση στο παγκόσμιο και ένα κύπελλο Ελλάδος.Με τον οσφπ είχε την δυνατότητα να ανέβει επίπεδο αλλά δεν τα κατάφερε και δεν μπορεί να μπει κάν στην 1η 10δα των καλύτερων προπονητών στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    3. Παιδιά οι τίτλοι είναι το μεγαλύτερο παράσημο αναμφισβήτητα αλλά ας κοιτάμε και άλλα πράγματα, όπως τις "δουλειές" και τη διάρκεια του κάθε προπονητή. Μπορώ να σου πω προπονητές που έχουν πάρει Ευρωλίκγα-ες που ο Μπλατ τους καταπίνει αμάσητους. Έτσι απλά..

      Διαγραφή
    4. Χωρίς να θέλω (συνειδητά τουλάχιστον γιατί μια συμπάθεια του την έχω) να κάνω το δικηγόρο του Γιαννάκη, ο Δράκος έχει πλούσιο σε επιτυχίες ιστορικό για τα μόλις 6-7 χρόνια σε πάγκους συλλόγων. Οι 2ες θέσεις με το Μαρούσι όσο και η συμμετοχή του σε τελικό ευρωπαικής διοργάνωσης με αυτό δεν είναι αμελητέες επιτυχίες, σίγουρα όχι κατώτερες της κατάκτησης του πρωταθληματος στο Ισραήλ με τη Μακάμπι ή του eurocup με τη πολύ δυνατή και πλούσια Ντιναμο Αγ. Πετρουπολης.

      Στον Ολυμπιακό μια χαρά τα πήγε ο άνθρωπος: στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός ανέβηκε ξανά στην ελίτ ενώ εντός συνόρων πίεσε πάρα πολύ τη κορυφαία ομάδα της Ευρώπης εκείνη τη περίοδο αλλά έχασε. Στα δικά μου μάτια η "αποτυχία" αυτή δεν τον καθιστά ανεπαρκή απέναντι σε κάποιον σα το Πιανιτζιάνι ας πούμε (ο οποίος για πολλούς θεωρείται στους κορυφαίους 10 σύγχρονους προπονητές).

      Οι επιτυχίες με την Εθνική είναι εκτός συναγωνισμού για όλους σχεδόν πλην Μπλατ και ίσως κάποιου άλλου που δε θυμάμαι τώρα (για να μη φωνάζει και ο Δ. ΑΛΕΞ χαχα).

      Διαγραφή
    5. Εννοείται πως συμφωνώ με αυτό που λέει ο Τζιμ σχετικά με το έργο κάθε προπονητή που δεν μετουσιώνεται απαραίτητα σε τίτλους ή επιτυχίες αλλά δεν γνωρίζω, ούτε παρακολουθώ το άθλημα αρκετά για να έχω σοβαρή άποψη επ' αυτού. Μακάρι να μπορούσα να παραθέσω πραγματικά παραδείγματα μπασκετικής διάνοιας αλλά ο ίσκιος μου δε φτάνει μέχρι εκεί, οπότε μένω στα πιο απτά και μετρήσιμα που κατανοώ καλύτερα.

      Διαγραφή
    6. panago,δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες για Γιαννάκη.Αν κοιτάξουμε την προπονητική του διαδρομή δεν μπορούμε να πούμε πως δεν έχει επιδείξει έργο σε ομάδες που πήγε.Ωστόσο,στο πέρασμά του στον οσφπ είχε όλες τις δυνατότητες να πετύχει το κάτι παραπάνω αλλά δεν τα κατάφερε.Έπαιξε 2 τελικούς πρωταθλήματος,2κυπέλλου,1 τελικό ευρωλίγκας και κατάφερε να πάρει μόνο 1 τρόπαιο και αυτό ήταν το κύπελλο Ελλάδος(χωρίς να υποτιμώ τον θεσμό μιας και δεν παύει να είναι ένας τίτλος).
      Την τελευταία του χρονιά σε τοπ επίπεδο είχε υπερομάδα,απίστευτο budjet αλλά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να πετύχει κάτι σημαντικό.Μάλιστα είχε τσακωθεί με τους περισσότερους παίχτες του,χάνοντας τα αποδυτήρια και κατ'επέκταση τον έλεγχο της ομάδας.
      Όλα αυτά στο μυαλό μου βέβαια τον κάνουν ένα μέτριο προς καλό προπονητή για τοπ ομάδες και πολύ καλό για μέτριες ομάδες.
      Τζιμ,τώρα που σκέφτομαι τους προπονητές που πήραν ευρωπαικό τα τελευταία 20 χρόνια ,μόνο τον Καζλάουσκας,τον Πέσιτς και τον Μάλκοβιτς τους "τρώει" για πρωινό ο Μπλατ.Από το 1992 μέχρι τώρα ο Ζοτς έχει πάρει 8,ο Μεσίνα 3(4 αν υπολογίσουμε το 2001),ο Γκέρσον 3,ο Ίβκοβιτς 2,ο Μάλκοβιτς 2,ο Καζλάουσκας 1,ο Πέσιτς 1 και ο Πασκουάλ 1.

      Διαγραφή
    7. Αντε ετσι για να σας κανω το χατηρι, θα σας πω πού πιστευω οτι ο Μπλατ ειναι καλυτερος (πολυ καλυτερος) απο ολους τους αλλους εν ενεργεια προπονητες: στο PR!

      Ειναι αυθεντια σ' αυτο το πραγμα, του βγαζω το καπελο.

      George@Manchester

      Διαγραφή
    8. στο πικ εν ρολ εννοεις τζορτζ?

      ΘΑΝΟΣ

      Διαγραφή
    9. Μάλλον στα Public Relations εννοεί! Χαχαχα!

      Διαγραφή
    10. Γεια σου ρε Corleone ... μπραβο ... ημουν σιγουρος οτι καποιος θα σκεφτοταν και λιγο παραπερα απο τα τεχνικα του μπασκετ.

      George@Manchester

      Διαγραφή
    11. Κορλεόνης παρακαλώ!
      Πλήρως εξελληνισμένο στα πρότυπα των "Γιάννος Μασιούλης" και "Αντρέας Τρινκιέρης"!

      Χαιρετίσματα στο βροχερό και παγωμένο (φαντάζομαι) Manchester...

      Διαγραφή
  16. Πρώτα απ΄'ολα μεγάλο συχαρητήρια στον jim για την ανάρτηση.Ο βασικότερος λόγος που επισκέπτομαι τακτικά το μπλογκ.(συνήθεια που έγινε λατρεία...)Ένα αμιγώς μπασκετικό θέμα και ένα focus σε μια ιστορική ευρωπαική ομάδα και τη λειτουργία-πορεία της.Να ξεκινήσω με το πιο αυτονόητο στην περίπτωση...Αν δεν ήταν ο Μπλάτ αυτή τη στιγμή στη μακάμπι,πιστεύω θα μιλούσαμε για ομάδα επιπέδου σαν και της μπεσίκτας.Και αυτό δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά αλλά και για τις πρηγούμενες.Δεν νομίζω δηλαδή οτι διέθετε το ρόστερ για να πάει τον Πάο σε σειρά με 5 παιχνίδια κι όμως νομίζω από τη μάχη με τον Ομπράντοβιτς βγήκε άτυπος νικητής.Οσο για τα φετινά,νομίζω είναι θέμα παικτών.Η μακάμπι δεν έχει περιφέρεια με βάρος...κανένας από τους παίκτες της δεν έχει περάσει από το τοπ επίπεδο και έχει ψηθεί σε αυτό(δεν μπορώ να θεωρήσω ως εξαίρεση τον λόγκαν,μιας και το σύντομο πέρασμα από τον εξάστερο δεν τον έφερε σε πρωταγωνιστική θέση...)Διαθέτει ποιότητα με σμιθ και πνίνι αλλά δείχνουν να κολλάνε καθώς υπάρχει έλλειψη φρεσκάδας.Κυριότερο πρόβλημα όμως ότι δεν βρήκε αξιόλογες σταθερές λύσεις σοβαρού μεγέθους ώστε να στελεχώσουν την ομάδα της.Ο χίκμαν απόλυτα επιτυχημένη κίνηση,άλλο ένα λαβράκι μετά τον πάργκο.Και ελλείψει άλλων σοβαρών λύσεων ιδίως μέσα στη ρακέτα,αναγκάστηκε να βρει κολώνα στον εκπληκτικό σον τζέιμς που εντυπωσιάζει φέτος.Κατά τ'αλλα ο κλασικός ελιγιάχου στο 4 καλείται να φέρει μόνος το βάρος στη θέση καθώς ο μέντλεη δεν έχει εγκλιματιστεί.Κακό για μένα ότι δεν κινήθηκαν για παίκτες πριν το τοπ16.Μεγάλες τρύπες μες στη ρακέτα που κάποια στιγμή θα προδοθεί μιας και ο τόμας δεν έχει προσφέρει ως τώρα.Αν ο ροθ αποδειχτεί όντως αξιόλογος ρολίστας και δώσει λύσεις στην τριπλέτα χίκμαν,οχαγιόν,λόγκαν γίνεται μια καλή μοιρασιά στην backcourt της μακάμπι αν και επαναλαμβάνω λείπει η κλάση.Κατά τ'άλλα νομίζω αν ο μπλατ μπορούσε να διορθώσει κάτι στο ρόστερ θα το έκανε αλλά είναι θέμα μπάτζετ το φτωχό υλικό..Λύσει για μένα ένας ψηλός τύπου εντονγκ έστω και σε τέτοια ηλικία,και απαραιτήτως μια αναγέννηση λάντσεμπεργκ,κάνερ-μέντλεη.Αν αυτή δεν έρθει βλέπω την μακάμπι να ανεβαίνει μεγάλη ανηφόρα για να περάσει στους 8 κι από κει και πέρα χλωμά τα πράγματα.Πάντως μιας και η χρονιά έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και καμία ομάδα δεν τρομάζει πιστεύω πως μια τέτοια ομάδα,με τέτοιο λαό,προπονητή και όνομα θα βρει την λύση να περάσει από το τοπ16.Από κει και πέρα για να κάνει το τεράστιο βήμα προς λονδίνο θα πρέπει να περιμένει ένα θαύμα ανάλογο της κατάκτησης της ευρωλίγκας από τον οσφπ.Θέλει παίκτες βόμβες να βγουν μπροστά από το πουθενά,αλλά δεν το βλέπω..
    Τέλος κάτι τελείως άκυρο,αλλά επειδή έχω βαρεθεί όλη την ώρα να βλέπω τέτοιους ύμνους για τον ομπράντοβιτς,θεωρώ τον ίβκοβιτς καλύτερο προπονητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε peris,και οι 2 είναι φοβεροί προπονητές.Ο καθένας στον τομέα του.Ο Ίβκοβιτς είναι μεγάλος δάσκαλος και μπορεί να ανεβάσει επίπεδο από μόνος του μία ομάδα.Μπορεί να πάρει "παιδάκια με ταλέντο"και να τους κάνει πρωταγωνιστές.Δεν τα πάει καλά όμως όταν πρέπει να διαχειριστεί παίχτες με προσωπικότητα.
      Από την άλλη ο Ζοτς λειτουργεί αλλιώς.Δώστου χρήμα και θα σε κάνει πρωταθλητή.Βελτιώνει τους παίχτες που αποκτά αλλά πέραν από ελάχιστες εξαιρέσεις(Φώτσης)δεν έχει βγάλει παίχτες με την συχνότητα που το έχει κάνει ο Ίβκοβιτς.
      Στο κοουτσάρισμα είναι και οι 2 γάτοι οπότε πιστεύω πως ανάλογα με το τί θέλει κάποιος από την ομάδα του,διαλέγει έναν από τους 2.
      Για τον παο των εκατ.ο Ζέλικο έκανε την διαφορά.Ξέρει να διαχειριστεί προσωπικότητες,να τους κάνει να παίξουν γι'αυτόν και για την ομάδα.Σε αυτόν τον παο(ή όποια μεγάλη ομάδα που να δίνει λεφτά)ο Ίβκοβιτς δεν θα κάνει την διαφορά.Γνώμη μου πάντα.
      Για τον οσφπ των μικρών ταλαντούχων παιχτών που έχουν έναν ηγέτη μέσα στο παρκέ,ο Ίβκοβιτς απέδειξε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος(σε αντίθεση με τον Ζοτς).

      Διαγραφή
    2. καλα δεν υπαρχει θεμα ο ομπραντοβιτς ειναι πολυ μεγαλυτερος προπονητης απο τον ιβκοβιτς..... δεν μπορουν να συγκριθουν σχεδον σε τιποτα ουτε σε τιτλους, ουτε στις ομαδες που εχουν δουλεψει ουτε καν στον σεβασμο που ειχαν απο τους παικτες τους και ο ενας ειναι 52 και ο αλλος 70...... ακομα και αυτο το παραμυθι πως ο ομπραντοβιτς δεν βγαζει παικτες πρεπει να κοπει ο ομπραντοβιτς εχει αλλαξει επιπεδο σε πολλους παικτες που ουσιαστικα ειναι δημιουργημα του οπως φωτσης,διαμαντιδης,λακοβιτσ,σπανουλης, μπατιστ, τσαρτσαρης.......

      Διαγραφή
    3. ακριβως και μιλαμε για παιχτες top class

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε, διαφωνώ όσον αφορά τον σεβασμό που χαίρει ο καθένας από τους παίκτες του. Τον Obradovic τον έτρεμαν. Τον Ivkovic τον εκτιμούσαν. Ελάχιστοι παίκτες μπορούσαν να μιλήσουν στα ίσια στον Zeljko(Jasikevicius, Radja) και να μην τους χαλάσει χατήρι. Τεράστιες προσωπικότητες και οι δύο προπονητές. Στα δημιουργήματά του δεν ανέφερες τα κορυφαία (μετά τον Mike): Καλαϊτζή και Nicholas. Από την άλλη στα χέρια του Ζοτς καταστράφηκαν κυριολεκτικά παίκτες όπως ο Mulaomerovic, ο Scepanovic, ο Παπανικολάου, ο Αλβέρτης ή ο Χατζηβρέττας. άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Προσοχή, δεν έγιναν κακοί, έγιναν ρολίστες και έπεσαν επίπεδο. Και μία διόρθωση κατά την ταπεινή μου γνώμη: ο Lakovic πήγε παικταράς στον Παναθηναϊκό, δεν έγινε εκεί.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    5. μα αυτη ειναι η τεραστια επιτυχια του ομπραντοβιτς πως παρολου μερικους παικτες τους μετετρεψε απο πρωταγωνιστες σε ρολιστες ολοι μιλανε με τα καλυτερα λογια για τον ιδιο..... επισης δεν ειναι τυχαιο που παρα τον ιδιορυθμος χαρακτηρα του ο σαρας εκτιμαει και σεβεται απεριοριστα τον ζελικο. ενω για τον ιβκοβιτς εχει ειπωθει απο τον φανη χριστοδουλου οτι πηγαινε μεχρι και μεθυσμενος στις προπονησεις.........

      Διαγραφή
    6. DD με υποθεσεις μιλας για τον σεβασμο η αν τους ετρεμαν.Ο Ιβκοβιτς τσακωνονταν και εδιωχνε παιχτες.Αυτο δεν υποθεση ειναι γνωστα.

      Διαγραφή
    7. Δεν ξέρω αν ο Ντούντα πήγαινε μεθυσμένος στη Νέα Σμύρνη, ο Φάνης πάντως σίγουρα πήγαινε φαγωμένος. Και ναι, ο Ivkovic τους αληταράδες τους έδιωχνε. Βαλκάνιοι είναι κι οι δύο προπονητές, την έχουν την κουτοπονηριά στο αίμα τους τους, δεν τους εκθειάζω. Κι ο Ζοτς δεν μιλιότανε με Αλβέρτη και Rebraca. Του Φώτση του το κρατούσε μανιάτικο που άφησε την ομάδα για να πάει ανέτοιμος στο NBA. Φυσικά και μελλοντικά εισηγήθηκε την επιστροφή του, ας έβρισκε αλλιώς καλύτερο Έλληνα στο 4. Και τον Λάζο τον κορόιδευε στα μούτρα του (μην κοιτάτε το F4 στη Bologna) για να παίζει ...ο Albano. Από μαρτυρίες, ο "Σοφός" μιλούσε στην ψυχή των παικτών και στο φιλότιμό τους. Η "Κόμπρα" από την άλλη, στο τσαγανό των star του, με πολλά mind games ενίοτε. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    8. "Δεν ξέρω αν ο Ντούντα πήγαινε μεθυσμένος στη Νέα Σμύρνη, ο Φάνης πάντως σίγουρα πήγαινε φαγωμένος"XAXAXAXA, πολύ καλό DD (και πραγματικό ως προς το 2ο μισό της πρότασης, για το 1ο δε ξέρω).

      Διαγραφή
    9. Πρώτα απ'όλα να πω ότι λυπάμαι που το μόνο που έμεινε από όλο το κείμενο που έγραψα ήταν η τελευταία σειρά...Φυσικά καταλαβίνω ότι ήταν και η πιο ιντριγκαδόρικη αλλά δε μου αρέσει που μονίμως θα πάμε το θέμα ακόμα και σε ένα θέμα για τη μακάμπι ως ομάδα στη μάχη ομπράντοβιτς-ίβκοβιτς,μπλατ-πέσιτς κλπ...
      Εν πάσει περιπτώσει,γι αυτό και αναγνωρίζω το λάθος μου να το γραψω κι εγώ αυτό σε τέτοιο θέμα αλλά δεν κρατήθηκα βλέποντας σε κάθε θέμα 30 ακυρα σχόλια για τον ομπράντοβιτς.Απο κει και πέρα,ο καθείς εκ των 2 έχει και τα καλά του και τα κακά του.Ο ζοτς είναι κολώνα για μένα,αλλά δεν ξέρω σε τι βαθμό μπορεί να δουλέψει χωρίς πρώτη ύλη αλλά και να χτίσει ομάδα λίγων αγώνων όπως οι εθνικές και αυτή της σερβίας πριν λίγα χρόνια...Ενορχήστρωσε την πιο επιτυχημένη ομάδα του νέου αιώνα ως τώρα,αλλά είχε και τις συγκυρίες με το μέρος του.(ευχάριστο περιβάλλον,μεγάλους παίκτες-ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ πρώτα και κύρια-και πρόεδρους που μεσουρανούσαν και ήταν στα καλά τους έτοιμοι να επενδύσουν.Συν έναν εξασθενισμένο εντός των συνόρων αντίπαλο τα πιο πολλά χρόνια.)Φυσικα είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάς για πετυχημένο προπονητή...γάτα-αρχιτέκτονας για ομάδες και έχει το ραβδάκι για να δημιουργεί ωραίες ομάδες με μεγάλο όνομα.Μεγάλη υπόθεση για μένα η δουλειά του στο πικ νρολ ενώ θεωρώ ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας στις καταστάσεις και αντιμετωπίσεις στο παρκέ.Ο γεροίβκοβιτς είναι άλλη πάστα προπονητή.Του αρέσει να δίνει ευκαιρίες και είναι αυτό που με εντυπωσιάζει...το περσινό του επίτευγμα ως μεμονωμένη ευρωλίγκα το θεωρώ από τα πιο σπουδαία έργα σαν δουλειά προπονητή με βάση το υλικό που έχει και την εξέλιξη που έβγαλε στην ομάδα.Πολύ ωραία και η δουλειά με τη σερβία που έχει κάνει...και μπορεί η αποτυχία του 2011 να δείχνει άλλα και όντως να είναι άσχημο σημείο αλλά αν θυμηθούμε καλύτερα τι έγινε τις 2 προηγούμενες χρονιές το προσπερνάμε.Εκτός από το ασημένιο του 2009 που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μιας και η σερβία ήταν ξεγραμμένη τα τελευταία χρόνια, το 2010 είχε κάνει εξαιρετική δουλειά,μου άρεσαν πολύ κάποιες κομπίνες που δημιούργησε σε τελευταία δευτερόλεπτα αλλά το βασικό ήταν οτι αν δεν ήταν οι διαιτητές θα είχε οδηγήσει την σερβία στον τελικό του μουντομπάσκετ.Και θα ήθελα τρομερά να δω έναν τελικό με τους αμερικάνους σε μια χρονιά που,κακά τα ψέματα δεν ήταν αχτύπητοι,και πως θα τους αντιμετώπιζε ο ντούντα.Δυστυχώς δεν το είδαμε...Παρόλα αυτά μπορεί να μην έχει τις πιο πολλές παραξενιές που έχει παρουσιάσει κι ο ζοτς και κάποιες φορές δεν έχουν αποδειχτεί δικαιολογημένες,αλλά έχει να ζηλέψει αρκετά σε τίτλους και επιτυχίες.
      Πάντως εκτός συναγωνισμού των 2 θεωρώ από τους πιο ολοκληρωμένους προπονητές τώρα στην ευρώπη τον μπλατ,κυρίως γιατί είναι πολύ ανοιχτός,καινοτόμος και προσηλωμένος,έχει να δώσει στο χώρο γιατί πάντα προσαρμόζεται στις αλλαγές.Λάτρης του γιατί είναι μετρ στους αυτοματισμούς και τις κλασικές κομπίνες με τις μπακντορ πάσες,κάτι που καθιέρωσε στη ρωσία.Έκανε κάτι που δεν έχει μπορέσει κανείς άλλος ως τώρα να ρίξει στο καναβάτσο τους γκασόλ-ναβάρο-καλντερόν-γκαρμπαχόθα και την τρελή παρέα,προιόν του ότι είναι πολύ προσαρμοστικός και κοιτάει παντού για λύσεις.Ισως κάτι που πρέπει να αποβάλλει είναι ο χαρακτήρας του loser...
      αυτά...ενδιαφέρον πάντως θα είχε κάποια στιγμή και η τοποθέτηση του jim πάνω στο θέμα των προπονητών,αν και σωστά πιστεύω,δεν θα ήθελε να μπει σε συγκρίσεις...

      Διαγραφή
    10. Έχεις δίκιο Peris για τα άκυρα σχόλια. Mea (και όχι μόνο) culpa.. Για το πρώτο σου post, καλή προσθήκη για τη Maccabi θα ήταν ο Ali Traore, ώστε να έχει κάποιον που παίζει με συνέπεια back to basket, αλλά το κασέ του είναι σίγουρα μεγαλύτερο από του Planinic. Γιατί δεν επέμεινε στον Macvan και προτίμησε τον Sηermadini που δεν τον πίστεψε απ' την αρχή παραμένει άγνωστο. Τα κόλπα με τον Shmith στο 4 είναι ημίμετρα. Χρειάζεται επειγόντως πραγματικό δυάρι spot shooter, όχι ακόμη έναν χειριστή της μπάλας.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  17. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Να ξεφύγουμε και λίγο από τις ελληνικές ομάδες.
    Αυτό που μου αρέσει στον Μπλατ είναι ότι προσπαθεί πάντα να πάρει το 110% από τους παίκτες και ότι πολλές φορές προσαρμόζει τα πλάνα του πάνω στους παίκτες και το ρόστερ της ομάδας του. Είναι σημαντικό να εκμεταλεύεσαι στο έπακρον το υλικό που διαθέτεις, και να σχεδιάζεις βάσει των ικανοτήτων των παικτών και όχι μόνο βάσει του σχεδίου που έχεις εσύ στο μυαλό σου. Αυτό δείχνει άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ευφυϊα του, που δεν είναι στενόμυαλος αλλά διαλακτικός και ευπροσάρμοστος. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε;
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το οικονομικό μέρος. Με πολύ πρόχειρους υπολογισμόυς έχουμε 750.000*12=9.000.000. 9 εκατ. δολάρια όμως, πράγμα που μεταφράζεται γύρω στα 6,8 εκατ. ευρώ. Και βέβαια δεν λαμβάνουν όλοι max συμβόλαιο, άρα πάμε ακόμα πιο κάτω γύρω στα 5,5-6 εκατ.ευρώ, ίσως και λιγότερο. Μόνο για παίκτες μιλάμε ασφαλώς. Από την άλλη είναι και αυτή μια ομάδα αλλαγμένη τουλάχιστον κατά το ήμιση σε σχέση με πέρυσι(James,Pnini,Smith,Ohayon,Eliyahu έχουν μείνει). Αν κάνω κάποιο λάθος, παρακαλώ διορθώστε με...
    Θέλω να πω ότι με τα μέσα που έχει στη διάθεση του ο Μπλατ, τα πηγαίνει αρκετά συμπαθητικά και ας περιμένουν περισσότερα οι απαιτητικοί, όπως είναι μαθημένοι φυσικά, οπαδοί της ισραηλινής ομάδας.

    ΥΓ1: Θα ήθελα κάποιος να μου πει αν γνωρίζει πάνω κάτω τα budget και των υπολοίπων ομάδων του TOP-16!
    ΥΓ2: Επειδή αναφέρθηκε πιο πάνω, έχω δει τους φετινούς Bulls σε δύο πρόσφατα και δύσκολα παιχνίδια με Knicks και Heat. Τρομερή αμυνική προσήλωση και συγκέντρωση! Πως θα μπορούσαν άλλωστε με τον προπονητή που έχουν... Έχουν και τα εργαλεία βέβαια Deng(παιχτούρα γενικά και αμυντικός εξολεθρευτής, από τους λίγους παίκτες της λίγκας που μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά το μαρκάρισμα σε παίκτες τύπου Anthony, James) και Noah(όχι πολυδιάστατος παίκτης αλλά πολύ physical, σκληρός αμυντικός και δίνει πολλές βοήθειες στην άμυνα)

    Αυτά τα ολίγα!!!
    theo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Theo, ωραία τα λες φίλε.. Ο Μπλάτ καλά πάει απλά πληρώνει κάποιες λάθος κινήσεις στη στελέχωση του ρόστερ. Βασικά, δεν είναι όλο το φταίξιμο δικό του. Συνέβηκαν απρόβλεπτα πράγματα και χρειάστηκε να αλλάξει αρκετές φορές σχεδιασμό.

      Διαγραφή
  18. Τζιμ ωραίο άρθρο, τέτοια ευρω-μπασκετικά μας αρέσουν γιατί Ελληνικά και ΝΒΑ θέματα βρίσκουμε πολύ εύκολα (πάντα με ενοχλούσε επίσης πώς στον Ελληνικό αθλητικό τύπο έχουμε γίνει εξπέρ στο ποιος είναι τζένεραλ μάνατζερ της Τότεναμ ή πόσο είναι το μπάτζετ της Πόρτο αλλά διαβάζουμε ελάχιστα για την μπασκετική Ευρώπη).
    Μια πρόταση αν θες: Μιας και τα φάιναλ 8 των κυπέλλων σε Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία γίνονται τις ίδιες μέρες (10-14 Φεβρουαρίου) κάνε ένα preview για το τί θα δούμε και τί να περιμένουμε. Προσωπικά ήδη αγωνιώ για το Ιταλικό κύπελλο όπου τα προγνωστικά έχουν πάει περίπατο (προσωπικό προγνωστικό: νικητής Καντού). Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ωραία κουβέντα από κάτω, με προβλέψεις κλπ.

    ΥΓ: -30 στην Σαρδηνία από την Ντινάμο η Σιένα. Οι όποιες δικαιολογίες του Μπαρτζώκα σε περίπτωση νίλας στο ΣΕΦ έχουν ήδη πνιγεί στο Τυρηνικό πέλαγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η Σιεννα δεν ειναι σταθερη ομαδα εδω την κερδισε η Αλπμα με διαφορα,

      Διαγραφή
    2. Απεργοσπάστη, έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά αντικειμενικά το budget της Porto ή της Tottenham είναι κλάσεις ανώτερο από το αντίστοιχο της Efes ή της CSKA. Άλλη αγαραστική δύναμη, άλλα επίπεδα, συγκρίσιμα μόνο με NBA. Και φυσικά άλλος αριθμός υπαλλήλων (όχι μόνο παικτών)

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    3. Απεργοσπάστη εισακούσθηκε το αίτημα..

      Διαγραφή
  19. Καλησπερα,δεν συνηθιζω να βγαζω χολη σε ομαδες,sorry παιδια αλλα οι συγκεκριμενοι ωτηδηποτε κατηφορο και να εχουν αγωνιστικα δεν με χαλαει!τζιμ ανεκαθεν θυμαμαι εκεινα τα ματς του αρη της πεμπτες οπου ο(παιχταρας)ντορον τζαμσι ειχε 4-5 αμερικανους διπλα του που και επαιζαν αρκετο ξυλο για την εποχη και εγραφαν σκορ-εκαναν το ντινο μενεγκιν να φενεται αγιος!!!Επισης τη πρωτη φορα που επαιξε ελλαδα με τον οσφπ(ιωαννιδης κοουτς) θυμαμαι εκεινους τους ασβερκους τυπους που ειχαν φερει για προστασια στο σεφ και καθοταν πισω απ το παγκο...Παντα το χρημα υπηρχε αρκετο σε αυτη την ομαδα οποτε καταλαβαινω οτι ειναι λιγο πρωτογνωρα τα πραγματα-ειναι καλος κοουτς ο μπλατ ισως χωθει 4αδα αλλα μεχρι εκει.ΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άσχετο με το θέμα Μακάμπι.Ο Χέντριξ θα παίξει δανεικός στην Λοκομοτίβ..Λάθος του που δεν περίμενε να δεχτεί πρόταση από κάποια ομάδα της euroleague..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ πάντως, αντίθετα με τους οπαδούς της Μακάμπι και τον Jim, και χωρίς να μετράω το γεγονός ότι τον πάω με τρέλα, θεωρώ ότι ο Μπλατ -με τα μέσα που έχει- μέχρι στιγμής τα πάει αρκετά καλά. Όπως ανέφερε και ένας φίλος παραπάνω, με αυτό το budget και παλεύει στα ίσια (λέμε τώρα, εξαρτάται και από τους άλλους) να περάσει Top16. Νομίζω ότι όχι μόνο δεν είναι λίγο πράγμα, αλλά αντιθέτως έχει κάνει πολύ οικονομική και σωστή διαχείριση.

    Και πάλι αντίθετα με ότι λέτε οι περισσότεροι, θεωρώ ότι ο Logan (α) είναι αρκετά καλός παίκτης (και προφανώς ανεκτός σουτέρ/σκόρερ), (β) αλλά δεν ταίριαζε με τίποτα στον ΠΑΟ του Ζοτς. Ίσως, ΙΣΩΣ να ταίριαζε περισσότερο στον ΠΑΟ του RG, π.χ. αν έμενε αυτός αντί να έρθει ο Kitchen (και μετά ο Banks και να γίνουμε ξανά μπάχαλο), ή ακόμα καλύτερα αντί του Ούκιτς. Λιγότερα χρήματα, έτοιμος παίκτης, γνώστης της Ελλάδος, μια χαρά δηλαδή.

    Τέλος, επειδή αναφέρθηκε και αυτό εδώ, γιατί είναι του πεταματού ο Σόφο ή ο Μπράμος ? Για τον Σόφο η συζήτηση είναι αέναη, προσωπικά έχω καταθέσει την άποψή μου και δεν την αλλάζω. Αλλά και ο Μπράμος, ειδικά μετά το step-up που φαίνεται να έχει κάνει, τον θεωρώ στα ίσα 1η επιλογή για το 3 της εθνικής μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aντώνη ο Μπλατ προπονητικά δεν τα πάει άσχημα. Δες τι απάντησα πιό πάνω στον Theo για το ίδιο θέμα.

      Διαγραφή
  22. geia sou Jim. eimai fanatikos fun sou. kati asxeto me to topic... gia ton pana8hnaiko pws 8a sou fainotan mia tetrada guard me diamantidh, bochoridh, papantoniou/athinaiou kai enan guard tupou ace law ? papantoniou h athinaiou ? epishs, an telika o giankovits katalhksei ston olympiako h kapou allou, 8a phgaines gia chrysikopoulo h kanonidh ? kai telos, pws 8a sou fainotan o luka zoric gia pao mazi me lasme k sofo ?

    Angelos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είσαι, φαν? Κοίτα ρε που γίναμε και φίρμες.. (Πλάκα κάνω) Άγγελε σε ευχαριστώ φίλε. Παπαντωνίου. Ο Αθηναίου δε με πείθει τόσο. Ο Λο θα ήταν ταμάμ για τον φετινό Παναθηναϊκό δίπλα σε Διαμαντίδη, δένουν άψογα κατ'εμέ. Τον Γιάνκοβιτς να πάρεις. Αυτή είναι η απάντηση μου.. Καλός ο Ζόριτς, ανέβασε το κασέ του φέτος. Στα λεφτά του παίρνεις και καλύτερο παίκτη. Θα σου πω το καλοκαίρι ποιόν..

      Διαγραφή
    2. mou aresoun oi apanthseis sou. me kalupses. goustarw polu ton bochoridh ! k gw giankovits lew apla elega se periptwsh pou "xanotan", enallaktikes. nasai kala ! se style zoric 8a protimousa mavrokefalidh alla arketa akrivos.. Angelo

      Διαγραφή
  23. Κακα τα ψεματα το φετινο ροστερ της μακαμπι με τους παιχτες οπως ηταν απο θεμα εμπειριας και γενικα στο γηπεδο, ηταν δυσκολο να διακριθει. εκπληξη για μενα το οτι κερδισε τους τουρκους. Η μακαμπι εχει παιχτες που μπορει να πρωταγωνιστησουν σε μερικα χρονια, οχι ομως για τωρα!! Ο ομιλος της ηταν της πλακας και αυτα να τα δει η ευρωλιγκα!! τεσπα τωρα φαινονται ολα και ο καθενας θα παρει οτι αξιζει. Ακομη δν καταλαβα γιατι δν μαζεψαν χεντριξ!!
    ο ΜΠΡΑΜΟΣ ποτε ρε παιδια επαιξε στο 3 και θα παιξει τωρα στην εθνικη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι τωρα που παιζει??

      Διαγραφή
    2. Στο 2 κυρίως. Δυάρι είναι ο άνθρωπος, ψωμομένος, με τεράστια άκρα που τον βοηθούν να ανταποκριθεί και σαν small forward. Πάντως και στο 3 είναι αποτελεσματικός, κυρίως στην άμυνα

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    3. Άσε το τι/που έπαιζε μέχρι σήμερα, στον ΠΑΟ έχει καβατζώσει το 3 (αφού δεν υπάρχει άλλος βέβαια), και δείχνει ότι έχει όλα τα στοιχεία: καλό χειρισμό, καλή πάσα, γερό πρώτο βήμα, έχει το κόψιμο από τις 45 μοίρες προς τα μέσα, έχει το ποστάρισμα, και φυσικά τελευταία έχει και σταθερό/αξιόπιστο σουτ. Για την άμυνα ήδη ξέρουμε όλοι αν το έχει ;-)

      Άρα μπορεί να μην έχει ακόμα εντελώς και απόλυτα το φτερό, αλλά μια χρονιά γεμάτη στο ΠΑΟ στο "3" σίγουρα θα τον φέρει ψηλά στα picks...χώρια που μπορεί να παίξει και 2αρι...

      Διαγραφή
    4. Παιδιά "3" είναι ο Μπράμος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που καλύπτει και το "2" ως wing player. Όταν θα βελτιωθεί με τη μπάλα στα χέρια τότε θα μπορεί να ανέβει περισσότερο στο "2". Ο Βασιλειάδης ανέβηκε φέτος -σε πραγματικά λεπτά- μετά από 2-3 χρόνια δουλειάς.. Ο Μπράμος παίζει "2" αυτή τη στιγμή αρκετά απλα γιατί 1.) με το μέσα-έξω του Διαμαντίδη έχει μειωθεί ο χρόνος των 2-guard lineups (κακώς λέω εγώ αλλά δε βοηθά και το ρόστερ) και 2.) με την έλευση Καπόνο πρέπει να χωρέσουν όλοι μαζί (και ο Μασιούλις) στα πλάγια.

      Διαγραφή
    5. τζιμ τον μπραμο απο εμφανισεις με εθνικη τον εχω για 2αρι.. και ειδικα στον παο τις καλες εφανισεις τισ κανει εκει.. και ο κοουτς τον προτιμαει σε αυτη την θεση και πριν απο ελευση καπονο!!! λιγες οι φορες που τον εχω δει να ειναι στο 3!! δν ξερω τι ειναι πραγματικα αλλα φετος τουλαχιστον αλλα και σε εθνικη επαιζε 2

      Διαγραφή
    6. Θεωρώ ανούσια εδώ και καιρό αυτή την κουβέντα που γίνεται για τις θέσεις των παιχτών. Σε πεντάδα με δύο ψηλούς στο σύγχρονο μπάσκετ το 4 και το 5 μοιάζουν να είναι η ίδια θέση όπως και το 2 με το 3.... σε πεντάδα με καθαρό center και πλαγίους το 3 με το 4 και το 1 με το 2 είναι πλέον ίδιες θέσεις.. αυτά

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ με τον Δημήτρη, ειδικά στον φετεινό ΠΑΟ δεν υπάρχει η έννοια των θέσεων, πλην του γενικού διαχωρισμού "ψηλών-κοντών" :-D

      Δηλαδή σε 5αδα ΔΔ,Ούκιτς,Μπράμου,Gist,Lasme (starters με Unikaja) ποιος είναι ο διαχωρισμός ? Μόνο σε PG και FW, άντε να πούμε τον Σόφο καθαρό Center που δεν ξεκίνησε όμως εδώ. Άρα οι θέσεις 1-2-3 και 4-5 είναι εναλλάξιμες σε αυτή τη 5αδα. Αν στην πορεία μπει ο Μασιούλις και ο Τσάρτσα (όπως έγινε στο ίδιο παιχνίδι), οι θέσεις 1-2 και 3-4-5 πλέον είναι εναλλάξιμες.

      Να μην πούμε κιόλας ότι ο ΔΔ μπορεί κατά συνθήκη να παίξει ως και 3αρο4αρι και μπλέξουμε περισσότερο...

      Πάντως νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε μια διακριτή και ιδιαίτερη θέση για τον Ukic :-D Αν τον ρωτήσουμε, και αυτός θα μας πει απλώς "guard"...

      Διαγραφή
    8. Χωρίς να σημαίνει πως διαφωνώ ριζικά με την άποψη πως οι θέσεις έχουν γίνει λιγότερο ξεκάθαρες, ειδικά στα "φτερά", τα χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη (περι)ορίζουν από μόνα τους τη θέση του ειδικά στην επίθεση.

      Με κίνδυνο να φανώ κουραστικός επαναλαμβάνω πως ο Μπράμος δεν είναι 2 με τίποτα με το χειρισμό και τις δημιουργικές ικανότητες που έχει τώρα. Αυτός ο περιορισμός αλληλεπιδρά και με τους παίκτες που μπορούν να είναι στο παρκέ μαζί του.

      Άν ο Μπράμος παίζει στο 2 με ποιόν άσο και ποιό 3άρι θα κολλήσει; 3αρια που να φτιάχνουν φάσεις από μόνα τους δεν έχουμε (πλην Πέρπε που χλωμό τον κόβω) οπότε θα πρέπει ο όποιος άσος να ψάχνει να δημιουργήσει προυποθέσεις για 2 παίκτες στα φτερά για να ματώσουμε το διχτάκι.

      Οπότε το Σπανούλη τον "ξεχνάμε" γιατί 3/4 της μπάλας (αν όχι όλα) τα θέλει είναι η αλήθεια. Ο Καλάθης θέλει χρόνο και τρεχάλα και το να βγάλει καλάθια έτοιμα σε στημένους στα φτερά και σετ παιχνίδι γενικώς δεν είναι και το φόρτε του, ο Μάτζαρης δεν απειλεί επιθετικά ούτε έχει ιδιαίτερες δημιουργικές ικανότητες, ο Ζήσης μας μένει(;).

      Οπότε; 2 γκαρντ στην αρχική 5άδα, Σπανούλης-Μάτζαρης (δοκιμασμένο και λειτουργικό) και όποια άλλα δίδυμα προκύψουν και όποια 3άρια επιλεγούν, ο Μπράμος παίζει δικαιως πολυ δυνατά για τη τελική 12αδα ως 3αρι.

      Γράφω για Εθνική με αφορμή το Μπράμο και με δεδομένη τη 4αδα των γκαρντ χωρίς να με πολυνεδιαφέρει ο ΠΑΟ, αφού ο σύλλογος και η Εθνική (για μένα) έχουν μικρή σχέση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού και το επίπεδο του euro δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ημίμετρα, όπως θεωρώ πως είναι ο Μπράμος στο 2(πλην ειδικών καταστάσεων που πάντα θα υπάρχουν, αλλά δεν αποτελούν κριτήριο επιλογής).

      Διαγραφή
    9. Προφανώς τα παιδιά λένε ότι θεωρητικά ο Μπράμος μπορεί -και το έχει κάνει- να παίξει με επιτυχία στο "2" (καθαρά έξω από τη γραμμή 3Pt και πάνω από την γραμμή των βολών). Το θέμα είναι ότι το "2" προϋποθέτει πράγματα που ακόμα ο Μπράμος δεν κατέχει πλήρως ή δεν θα αποκτήσει ποτέ (όπως πολύ καλό χειρισμό, άνεση στον έλεγχο της μπάλας με ψηλά το κεφάλι, court-vision, step-shot κ.α.). Γι'αυτούς τους λόγους είπα ότι ο Μπράμος είναι "3" που κατά συνθήκη μπορεί να ανέβει στο "2".

      Το θέμα είναι ότι ο Μπράμος πρέπει/μπορεί ή και υποχρεούται να παίξει στο "2" αν και μόνο αν η αντίπαλη ομάδα έχει αντίστοιχο ψηλό κορμί στο "2". Αντίθετα σε κοντά (ή έχοντας αντίπαλα κοντά) σχήματα, φαίνονται όλες οι ελλείψεις του π.χ. σήμερα θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να παίξει στο "2" ο Μπράμος, με τα κοντά και γρήγορα PGs της Άλμπα. Υπό ειδικές συνθήκες μπορεί, αλλά όχι ως "βασικό" σχήμα.

      Διαγραφή
    10. Και κάτι που ξέχασα: με ένα παίκτη σαν το Μπράμο στο "2" (και ποιος θα παίξει στο "3" άραγε ?), μεγαλώνεις πολύ τις αποστάσεις από την κορυφή στις διαγώνιες, καθώς από συνήθεια και μόνο θα προσπαθήσει να πάρει το "βάθος" προς το φτερό. Έτσι χαλάς το spacing στην επίθεση, οπότε εκ των πραγμάτων διαγώνιες πάσες δεν περνάνε, ενώ όπως λέει και ο Πανάγος, οποιαδήποτε προσπάθεια είτε p'n'r είτε cross είτε γενικά τροφοδοσίας στη ρακέτα θα γίνεται από έναν παίκτη (στο "1").

      Υπό αυτή τη σκέψη, μιλώντας για τον ΠΑΟ, πιο πιθανό βλέπω να ανεβαίνει ο Καπόνο στην κορυφή και να στήνει την επίθεση -που το κάνει ήδη δηλαδή- παρά τον Μπράμο....

      Διαγραφή
    11. O Mπράμος όπως είπε και ο jim είναι 3άρι...τέλος!
      2άρι παίζει κατα συνθήκη,και με δυσκολίες...
      2άρια είναι ο ναβάρο,ο καουκένας,ο κάρολ,ο πότσιους,ο γιουλ?,ο όλεσον,ο ονάν,ο νικολας κλπ....
      Απο κει και πέρα βάλτε τα βασικότερα στοιχεία του μπράμου(δύναμη,άμυνα,εκρηκτικότητα,αθλητικότητα) και τη σωματοδομή του συν το σουτ του και σε τι συνθήκες σουτάρει(spot shooter),αλλά και το πως κοιτάζει τους συμπαίκτες του και τη δημιουργία...
      Και βρείτε την ΚΥΡΙΑ θέση του...

      Διαγραφή
  24. καλησπερα σε ολους..τεραστια ομαδα η μακαμπι αλλα δε ξερω αν τελικα της κολλαει ο μπλατ..παραδοσιακα ειναι μια ομαδα με βαση αμερικανους η αμερικανοθρεμενους παιχτες..και εκει ειναι μου νομιζω οτι ο μπλατ το χανει λιγο..λατρης της τακτικης και της συνθετης αμυνας,πραγματα τα οποια οι αμερικανοι που ερχονται δε μπορουν να αφομοιωσουν ευκολα η προσπαθουν αλλα δεν κανουν για το κορυφαιο επιπεδο..η μεγαλη μακαμπι ηταν σιγουρα τις χρονιες σαρας,παρκερ,βουισιτς και με αλλον κοουτς,ετη φωτος μακρια απο τη φιλοσοφια μπλατ..η ομαδα ομως δε σταματησε να επενδυει σε αμερικανους αλλα συγχρονως παιρνοντας τον μπλατ πηρε ενα πολυ καλο κουοτς που παροτι αμερικανος δε νομιζω οτι ταιριαζει απολυτα στη φιλοσοφια και τη χημεια της μακαμπι. JOKER

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμερικανός, Εβραίος στο θρήσκευμα, κάτι που τον έκανε να προσαρμοστεί ευκολότερα στο Ισραήλ όπου περασε όλη του σχεδόν την καριέρα σε διάφορες ομάδες ως playmaker. Εκεί έκανε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα. Λάτρης μεν του αμυντικού προσαντολισμού, αλλά όχι κομπλεξικός. Όταν στις ομάδες του υπάρχει το υλικό για να υποστηρίξει ανοιχτό ρυθμό, το επιτρέπει υπό όρους. Αυτό συμβαίνει και στη Maccabi. Η περσινή ομάδα, ας πούμε, έτρεχε ένα κλικ παραπάνω (κι ας μην ήταν τόσο αθλητική χωρίς Pargo-Perkins-Eidson) από την προπέρσινη καλοκουρδισμένη μηχανή, κάπου εκεί ήταν που ο Σχορτσανίτης άρχισε να ζορίζεται. Στη Ρωσία, δεν γίνεται να έχεις καθαρόαιμα όπως ο Kirilenko, ο Monya ή ο Mozgov (αμυντικάρες οι δύο πρώτοι, αθλητικότατος για Ευρωπαίος center ο τρίτος) και να τους βάζεις συνεχώς φρένο. Το πρόβλημα Joker δεν είναι η φιλοσοφία της ομάδας που δεν ταιριάζει με αυτήν του Blatt, αλλά η έλλειψη πληθώρας shooter, όπως σωστά επισήμανε ο Jim για την αδυναμία της ομάδας από το τρίποντο, αν κατάλαβα καλά το σχολιασμο του.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
    2. φιλε,η ομαδα ειναι πολυ λιγη για τα δεδομενα που εχει συνηθισει τον κοσμο η μακαπι..πιστευω οτι με ενα αλλο κοουτς ακομα και αυτη η ομαδα θα πηγαινε καλυτερα.τον μπλατ τον εχω ψηλα θα ηθελα να τον δω σε ενα ισπανικο συλλογο-συνεχιζω να πιστευω οτι η μακαμπι δε του ταιριαζει-οπου θα παιζει πιο στοχευμενο μπασκετ και θα εχει μεγαλυτερες προοπτικες..οι εβραιοι εχοντας ριξει το μπατζετ και φερνοντας πολλες φορες στην ομαδα καραβιες αμερικανων(καποιοι βγαινουν,καποιοι οχι) συνεχιζουν να πατανε σε αυτο που κανουν τοσα χρονια αλλα ο μπλατ δυσκολευεται να το υποστηριξει..αλλωστε αυτο φαινεται απ τα αποτελεσματα.δε γινεται να θελεις να παιζεις αμυνα με προσαρμογες και παγιδες,πραγμα που απαιτει υψηλο βαθμο συγκεντρωσης και πειθαρχιας,και η ομαδα να εχει τοσους αμερικανους..(γι αυτο και η στροφη προς ευρωπη οπως ειπε ο τζιμ).. JOKER

      Διαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. geia sou jimara

    kati asxeto me to topic

    exw mia protasi na sou kano,ti tha eleges na ekanes ena preview kathe mats pao-osfp(mazi sena arthro) stin euroleague se ena arthro gia to ti na proseksoume,pos prepei na paiksei i kathe omada analisi antipalou ktlp..kai meta ta mats ena review(afto to kaneis etsi kai allios)..
    oso gia maccabi mou kanei ligh poli ligh fetos fexri oxtada kai an,oso gia siena epitelous ena mats pou tha dw ti psaria pianoun an kai meta tin 30ara dn ksero se ti katastasi einai sigritika apo apopsi formas opou einai kai to simantikotero kateme..
    tnx gia ton xrono sou..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Απαντήσεις
    1. Γειά σε Γιάννη. Αρχικά αυτός ήταν ο στόχος στην αρχή της σεζόν και αυτή την εβδομάδα είχα σκοπό να το κάνω (με την ευκαιρία του ερχομού της Σιένα στην Ελλάδα κιόλας) αλλά δε ξέρω τελικά εαν θα μπορέσω. Είναι καλή η σκέψη, αλλά βλέπεις ότι παλεύουμε με το χρόνο.

      Διαγραφή
    2. πες μας για Αλπμα Παο ποσο δυσκολα θα ναι χωρις ΔΔ,λιγα λογια.PLEASE!!!!!!!Την Πεμπτη για Οσφπ Σιενα.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ(ΧΙΧΙ)

      Διαγραφή
    3. giannis ωραια προταση!!!!!!!

      Διαγραφή
  28. Ο ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΛΑ Ο ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. λογικα θα γινει μαχη αναμεσα σε ολυμπιακο και παναθηναικο,αν και φαινεται πιο κοντα στον ολυμπιακο.... παντως οπως εχει γραψει και ο jim σε ενα αρθρο προκειται για μεγαλο ταλεντο.

    geosail

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. δεν προλαβαίνουμε να ησυχάσουμε καθόλου φέτος με τόσα μεταγραφικά , για να δούμε τι θα γίνει κ με αυτό το σίριαλ, παντός για να ανάψω λίγο φωτιές , μεγάλο ταλέντο είναι αλλά από ότι έχω μάθει δεν είναι κ ο καλύτερος επαγγελματίας, τον χαρακτήρα του τον βάζω στην άκρη γιατί έχω μια αδυναμία στα παλιόπαιδα αρκεί αυτά να κάνουνε καλή ζωή κ να μην κυκλοφορούνε πολύ την νύχτα, αν κ ίσος στην Ιταλία να έστρωσε. Φιλικά πάντα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπερα,τζιμ εχεις αισθηση για το που θα παει ο ρουντι γκει;;ο κουμπαν τον εχει βαλει στο ματι γραφουν κυριως λογο των παιχτων που μπορει να δωσει,το μεμφις γλυκοιταζει το μπισλε'ι' των σανς που νομιζω ειναι στασιμος,φανηκε παντως η απουσια του χτες με τους κλιπερς και δεν επαιζε και ο κρις πολ.ΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. cuban είπε ότι θα κάνουνε μετεγγραφή σίγουρα αλλά δε ξέρω με ποιον θα ανταλάξει τον ρούντι τέτοια εποχή!!! μετά από ότι διάβασα k oi suns isos κάνουνε κίνηση μιας κ οι μέμφις δεν δείχνουν διατεθιμένοι να πληρώσουν τους φόρους , παντως για εμένα ακόμη κ αν δεν θέλουνε να πληρώσουν τους φόρους δεν αποκλειω να το κάνουνε στο τέλος.

      Διαγραφή
    2. Gay για τον Beasley? Πρέπει να είσαι βλάκας για να κάνεις αυτή την αλλαγή... Ο Gay παίζει σε τοπ επίπεδο και ο Beasley είναι ένας αθλητής που δεν στέριωσε πουθενά και δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα για το ταλέντο του.
      Τώρα γιατί το Memphis δε θέλει να πληρώσει ώστε να κρατήσει την πρώτη σοβαρή squad ψηλών στην ιστορία του, άγνωστο. Randolph/Gay/Gasol θα τους πάνε και φέτος Playoffs.
      Να δούμε και τι θα γίνει με Utah που έχει ένα οπλοστάσιο ψηλών Jefferson/Favors/Milsap/Kanter και λήγουν τα συμβόλαια των δύο μεγάλων πιστεύω αν πάρει κάποια μεγάλη ομάδα έναν από αυτούς θα είναι game changer. Μακάρι να γίνει ένα swap OKC να δώσουν τον Perkins που κάθε άλλο παρά σταθερός είναι, έτσι θα σφάζουν στους τελικούς φέτος.

      Διαγραφή
  32. Για Παναθηναϊκό δεν νομίζω να τίθεται θέμα. Με Ματσιούλις, Μπράμο και Καπόνο δεν θα παίζει δευτερόλεπτο. Για Ολυμπιακό έχει σαφώς καλύτερες πιθανότητες να βρει χρόνο συμμετοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτη την στιγμη πουθενά δεν χωράει αλλά επειδή μιλάμε για hot name/project , το να αποκτηθεί κ να δοθεί δανεικός κάπου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

      Διαγραφή
    2. Αναμφίβολα πάντως το παλικάρι έχει τα προσόντα να αφήσει εποχή. Τριάρι στα 2.05 (πιο ψηλός και από τα 2 σέντερ μας), δεν χάνει σε ταχύτητα, καλό ποστ απ παιχνίδι, αξιοπρεπές σουτ..Αν δουλευτεί σωστά βέβαια.

      Διαγραφή
    3. Στον Παναθηναικό χωράει στο 4 και στο 1. Το παιδί είναι Παναθηναικός και πρέπει να θεωρείται τελειωμένη η απόκτησή του από την καλύτερη ομάδα του 21ου αιώνα.

      Διαγραφή
    4. Γιατί δεν χωράει στον παο?
      Αυτή τη στιγμή το 3 είναι η πιο πλήρη μας θέση με Μπράμο, Μασιούλις και Καπόνο.
      Ο Μπράμος είναι υπο συνθήκη 2αρι και ο Μασιούλις έχει όγκο ώστε να πάει 4αρι λίγο undersized αλλά μπορεί.
      Με την εισαγωγή του Λίνου στο rotation και με μόνιμη θέση στο 3 ο Μασιούλις πάει στο 4 περισσότερο χρόνο, οπότε στο 4 πλέον έχεις πάει τον Τσαρτσαρή πιο πίσω στη rotation που κατά τη γνώμη μου είναι σωστό αφού ο βετεράνος πλέον θα παίξει συγκεκριμένα λεπτά για συγκεκριμένα πράγματα! Ακόμα ο Λιθουανός όταν είναι στο 4 έχει παστελώσει ουκ ολίγα 3ποντα... Ο Μπράμος θα παίζει και στο 2 όπου εκεί θα αλλάζει τον Ούκιτς.

      Διαγραφή
    5. Μάγκες, απ' ότι φάινεται ο Λίνος δεν μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το Γιαννόπουλο, δεν έχι κερδίσει τον προπονητή του. Αν αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό ίσως τα κονέ του Πεδουλάκη να τον στείλουn δεανεικό κατά Περιστέρι μεριά, εκεί θα έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να δουλέψει και να αναδειχθεί. Ούτε στον Ολυμπιακό έχει αυτή τη στιγμή θέση. Μακάρι αν αποκτηθεί από έναν από τους αιωνίους να προσαρμοστεί γρήγορα και να διαψευστώ. Πάντως έχει μείνει (και λόγω τραυματισμών) πάρα πολύ στάσιμος στη Biela που συνήθως είναι ιδανικό περιβάλλον για τέτοιες περιπτώσεις

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  33. ...Το ΝΒΑ είναι εθισμός... Τρίτο παιχνίδι το ίδιο βράδυ βλέπω και δεν νυστάζω καν ενώ είναι 7.30 το πρωί!

    Rajon Rondo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. μεγαλο ταλεντο ο λινος,πλουσια σωματικα προσοντα,αλλα εχει μεινει στασιμος πιστευω...και δυστυχως εχει απο μικρος τραυματισμους!γιατι να θελει να τον διωξει μια ομαδα σαν την μπιελα;και μικρος ειναι και λιγα λεφτα παιρνει!τζιμ,εχεις καμια πληροφορια;
    θα ηθελα να τον παρει ο παναθηναικος βεβαια,γιατι οπως και να το κανουμε ειναι μεγαλο ταλεντο,αλλα για να πω την αληθεια θα ηθελα τον γιανκοβιτς σ'αυτη τη θεση...και οι δυο παιζουν 2-3 και αν μου ζητουσαν ποον θα ηθελα θα ελεγα γιανκοβιτς!εχει κανει αλματα προοδου και θεωρω οτι μπορει να προσφερει αμεσα στον παναθηναικο,σαν αντικαταστατης του μπραμος.
    το καλυτερο θα ηταν και τους 2 και να δωσεις τον γιαννοπουλο και τον λινο δανεικους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. πιστεύετε θα ειχε ενδιαφερον η διοργανωση ευρωπαικου all star game?? για παράδειγμα στη διακοπή των Χριστουγέννων, έχει συζητηθεί το θέμα ή δεν απασχολεί τη λιγκα?
    επιση θα ηταν απολαυστικη η συμμετοχη παλαιων θρυλων οπως ο τζαμσι, που τον είδαμε και πρόσφατα και έβγαλε μάτια!!
    ή ευρωλιγκα φαινεται οτι δουλευει σωστα για την προώθηση του αθλήματος και μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν εκτός λογικής.

    ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΛΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελευταία φορά που το θυμάμαι τέτοια πρωτοβουλία ήταν το '99 ή το '00 με τον Kirilenko παιδάκι τότε να συστήνεται στο Ευρωπαϊκό κοινό. FIBA Eurostars λεγόταν το τουρνουά. Οι ομάδες ήταν Ανατολή-Δύση κατά τα Αμερικανικά πρότυπα.

      Desticado Davarosz

      Διαγραφή
  36. Ο Λίνος πριν λίγα χρόνια ήταν το νέο hot όνομα του Ελληνικού μπάσκετ.Έφτασε κοντά στον παο αλλά οι λάθνασμένοι χειρισμοί της ομάδας τον έστειλαν στην Ιταλία.Ο τραυματισμός του τον άφησε off πολλούς μήνες και έτσι έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους Έλληνες που δεν ξεκίνησαν έχοντας τις δυνατότητες του Λίνου αλλά με δουλειά και χρόνο συμμετοχής έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν..
    Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ Λίνου-Γιάνκοβιτς(μιας και παίζουν και οι 2 στο 3) σίγουρα θα επέλεγα τον Γιάνκοβιτς.
    Τώρα και για τον παο και για τον οσφπ η προσθήκη του Λίνου θα είναι πολύ σημαντική.
    Για τον παο είναι κομβικής σημασίας η απόκτηση νέων ταλαντούχων Ελλήνων για να δημιουργηθεί ένας ποιοτικός κορμός με μέλλον.Άρα,αυτή την στιγμή προβάδισμα για μένα έχει ο παο που θα κυνηγήσει την περίπτωσή του με μεγαλύτερη όρεξη.
    Από την άλλη ο οσφπ σε πιθανή απόκτηση του,θα μπορεί να καλυφθεί σε περίπτωση αποχώρησης ενός από τους Παπ-Περπέρογλου το καλοκαίρι και αφετέρου θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το έργο του παο μιας και θα έχει μαζέψει ό,τι καλό κυκλοφορεί σε μικρές ηλικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Jim εγω ειμαι νεος στη παρεα και η αληθεια ειναι οτι εχω εντυπωσιαστει με τις γνωσεις σου γυρω απο το μπασκετ.Συγχαρητηρια για τη σουλεια που κανεις και ευχομαι να τη συνεχισεις.Τωρα αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι ασχετο με το θεμα που θιγεις παραπανω.Θελω να μαθω ποια ειναι η αποψη σου σχετικα με την αλλαγη των κανονισμων στο μπασκετ αλλαγη τριποντου κλπ κλπ..

    Βig Saras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Υπάρχει υλικό για παιδομάζωμα του χρόνου από τους μεγάλους και μάλιστα θα περισσέψουν και κάποιοι. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι προγραμματισμός και διάθεση αξιοποίησης των μικρών. Εγώ θα ήθελα να ελληνοποιήσουμε κάποια στιγμή τον Pangos που είναι παικτούρα, με τα φυσικά του προσόντα ακατάλληλος για καριέρα στο NBA (όχι πολύ αθλητικός, 185 ύψος, μικρό wingspan)αλλά για Ευρώπη ό,τι πρέπει. Κάτι σαν νέος John Korfas μου κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή